Chemăm toată suflarea românească să se alăture unioniştilor temerari

Acest interviu a fost acordat pt ziarul „Cronica Romana” si portalul www.powerpolitics.ro Pentru ca intirzie postarea lui de catre solicitanti, il postam noi si raminem in asteptarea publicarii lui pe sursele net mentionate.

Ca toată lumea, când a apărut Platforma civică „Acţiunea-2012”, noi, PNL, ca partid unionist, am sprijinit şi ne-am înscris. Apoi, ca partid, am continuat lupta pentru obiectivul unionist şi l-am introdus în Noua Redacţie a Statutului PNL votat la Congresul al III-lea din 3 decembrie 2011. Înainte de aceasta, în preajma Zilei Naţionale a României, 1 Decembrie 2011, PNL a iniţiat unificarea forţelor unioniste. Am avut o discuţie şi ne-am propus acţiuni comune. Reprezentantul Acţiunii-2012, George Simion, a vorbit la Congresul al III-lea unionist al PNL

După aceasta, PNL a iniţiat o masă rotundă pe tema oportunităţii promovării obiectivului unionist – au fost invitate partide, ONG, lideri de opinie. S-a decis lansarea Consiliului Unirii, ca o continuare a Consiliului Naţional al Unirii, din 1991, format din deputaţi de pe ambele maluri ale Prutului. Toţi foştii deputaţi din R.Moldova s-au înscris şi în actualul Consiliu al Unirii, printre care primii sunt Alexandru Moşanu, Mircea Druc, Ilie Ilaşcu, Ştefan Maimescu ş.a.

Platforma unionistă „Consiliul Unirii” şi Platforma civică „Acţiunea-2012” au participat împreună la toate manifestările dedicate comemorării celor 200 de ani de ocupaţie ruso-sovietică, după 1812, cu exceptarea celor 22 de ani cât malurile de Prut au fost împreună. Am desfăşurat Marşuri ale Unirii în mod paşnic, constituţional, fiind, însă atacaţi de forţele agresive, violente şi intolerante, nepedepsite de lege.

Unioniştii sunt manifestanţi paşnici, atacaţi, însă, mereu de forţele controlate de Putere, Opoziţie şi Kremlin. Toţi de la Putere sunt antiunionişti pentru că, într-o Românie întregită nu vor putea fura ca acum şi nu vor putea să aibe justiţia în buzunar, nu vor avea bani să cumpere mereu voturile, precum au ajuns la Putere.

1. Ce i-a determinat pe reprezentanţii Puterii, ai Primariei Chisinaului sa schimbe macazul fata de manifestatia din 16 septembrie? Care sunt argumentele invocate de ei pentru a boicota Marsul Unirii?

Nici nu cred că e vorba de “a boicota”. E vorba de “a bloca”. Nu e corect, aşa cum spuneţi, că “au schimbat macazul”. Puterea actuală este prorusă, are conducători şantajabili de către Kremlinul imperial şi stă la cheremul acestuia. Niciodată Puterea nu a sprijinit Marşurile unioniste. Ea, însă, era obligată să asigure condiţii pentru securitatea participanţilor la acţiunile unioniste. În loc să facă asta, Puterea pretins nedemocratică şi Opoziţia comunistă, cu Mosocva suflându-le în ceafă, au încercat mereu să ne blocheze, punând forţele proruse intolerante să meargă pe urmele noastre, să ne provoace la ciocniri, ceea ce nu le-a reuşit. Puterea vrea să ne egaleze cu nişte forţe marginale şi agresive ca, până la urmă, să interzică unionismul şi acţiunile unioniste, ceea ce se încearcă în prezent. E foarte mult de spus, pentru că noi, PNL, am câştigat în instanţă dreptul de a vorbi de Unire, însă Puterea şi sculele sale interpretează cum vor Constituţia şi consideră că a vorbi de Unire înseamnă a defăima Republica Moldova. Dimpotrivă, noi vrem Unirea ca cea mai scurtă cale de integrare în NATO şi UE, după model german şi să îi facem fericiţi, cu alt viitor, pe românii şi alogenii din al doilea stat românesc.

Puterea, alianţa de la guvernare e formată din trei partide, dintre care două se tem să nu-şi piardă electoratul, de aceea vor să interzică acţiunile unioniste prin diferite tertipuri şi să nu acceadă în Parlament PNL-ul unionist din Republica Moldova, cu care ei asociază acţiunile unioniste. Ei ştiu că PNL, care a contribuit la formarea Consiliului Unirii şi sprijină Acţiunea-2012, nu le va permite celorlalţi, intrând în Parlament, să fure şi să mintă, ci va cere promovarea valorilor naţionale şi va pleda oficial, de la tribuna Parlamentului, pentru Unire.

Argumentele invocate de Putere sunt ridicole şi sunt nişte minciuni. Că, cică, manifestaţiile unioniste ar zădărnici integrarea în Euorpa. Dimpotrivă, integrarea europeană pentru Republica Moldova este o himeră, iar Unirea ne va aduce imediat în UE şi NATO. Eu merg în ultima săptămînă a lunii septembrie la Bruxelles şi voi vorbi despre faptul cum se încalcă în Republica Moldova drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului şi despre avantajale şi pentru comunitatea euratlantică ale unificării celor două state româneşti. Noi avem dreptul să pledăm pentru unitatea naţională românească, lucru prevăzut în Declaraţia de Independenţă din 27 august 1991 şi în Constituţia Republicii Moldova, care admite, prin articolul 142, „Limitele revizuirii” schimbarea, prin referendum, a caracterului unitar, suveran şi independent al statului nostru, fără amestec din afară.

Deci, partidele aflate la putere, care împiedică Marşurile unioniste pe toate căile şi prin toate tertipurile, au un interes pur meschin, electoral, oneros şi, în plus, e şi frica de Matuşka Rusia, de aceea luptă contra marşurilor Unirii şi se fac de râs.. Nu au verticalitate, sunt vînduţi şi cumpăraţi. Când au făcut ei acţiuni, comuniştii le-au permis, ei nu ne permit nouă, care i-am votat să ajungă sus să instaureze în al doilea stat românesc democraţia. Probabil că Puterea se teme de 10 mii de oameni în stradă, ne aseamănă cu 7 aprilie, nu ştiu de ce, şi nu acceptă un Marş paşnic unionist, încercînd să îl transforme în unul de protest antiPutere, pe care noi nu îl facem încă, dar dacă ni se vor încălca drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, vom face şi mitinguri de protest. Noi manifestăm “pro”, şi nu contra, suntem “statalişti români”, iar cei care se opun acţiunilor noastre şi care stau în spatele lor sunt separatişi moldovenişti şi statalişti ruşi, patrioţi ai altui stat, Rusia, care ne ţine şi acum sub ocupaţie prin trupele ruseşti neretrase. Între altele, cu două zile înainte de summit-ul OSCE de la Istanbul, 1999, eu am obţinut în Adunarea Parlamentară a NATO, la sesiunea de toamna de la Amsterdam, o Rezoluţie de retragere necondiţionată şi imediată a trupelor ruseşti de pe teritoriul Republicii Moldova şi Georgia, rezoluţie sprijinită de congresmani americani. Ea încă nu s-a realizat.

2. Ati fost contactata de cei de mai sus pentru a va sugera sa schimbati data manifestatiei?

Primăria Municipiului Chişinău i-a chemat în judecată pe reprezentanţii Acţiunii-2012 să schimbe traseul Marşului – la asta au dreptul, dar trebuie să argumenteze. Apelul lui Filat este ilegal şi este al unui servil al Moscovei. Puterea şi Primăria au invocat Festivalul etniilor, care, iată, s-a mutat pe 15 septembrie. Acum Acţiunea-2012, care a depus prima declaraţia prealabilă, trebuie saă îşi poată desfăşura paşnic marşul, iar poliţia să îi oprească pe atacatorii cu pietre şi petarde, ouă şi roşii şi – culmea – la noi acasă, pe pământ românesc. Să vedem ce spune instanţa de judecată şi alte evoluţii.

3. Care este argumentul Actiunii 2012 pentru a iesi in strada in 16 septembrie si nu a ceda presiunilor, indiferent din ce parte vin...

Am avut deja două şedinţe comune ale Consiliului Unirii cu Acţiunea-2012, pe 6 şi 11 septembrie, la care am discutat toate aspectele organizatorice. Argumentul nostru suprem, constituţional, aflat sub protecţia art.10 şi 11 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, este dreptul de a manifesta liber, paşnic şi nestingherit. Cine ne încalcă acest drept trebuie să înfunde puşcăria, pentru că neagă pluralismul de opinii, politic, principiile statului de drept. Noi ne alţii nu-i împiedicăm să facă ce vor, să spună ce vor, ei să îşi asume ce fac. Nici ei pe noi nu trebiuie să ne împiedice. Noi nu negăm nimănui niciun drept constituţional, să nu ne nege nimeni nici nouă. Noi respingem categoric ideea „a două zise tabere”, pentru a ne egala cu forţele murdare, antiromâneşti, extremiste şi violente. Pe 13 mai, când am avut un Marş de 7 mii de unionişti, au fost printre manifestanţii paşnici cei care constituie floarea intelectualităţii din cel de-al doilea stat românesc, preoţi români, scriitori, deputaţi, artişti, ingineri, simpli cetăţeni curaţi la suflet, care simt româneşte, şi tinerii, lângă ei neavând dreptul să nu fim. Acei oameni, oare, sunt egali cu scursurile antiromâneşti? Nu cred. Noi, oamenii mai cu experienţă, stăm alături de tinerii români de pe ambele maluri de Prut şi chemăm toată suflarea românească să se alăture unioniştilor temerari şi, deocamdată, persecutaţi pe toate căile. dar Dumnezeu e cu noi şi ne protejează în faţa bandiţilor şi a fariseilor. 

Loading Facebook Comments ...

36 Comments

Add a Comment
 1. Ma rog la tuturor Romanilor sa nu teama ocupant rusa si copii lor carei au nascuti in moldova si ocupat governul si parliamentul acuma.Republica Moldova este o parte Romania inainte de 1940 si este pamantul romanesc.Iesiti tuturor romanilor si moldovenilor si cerem imediati unirea cu neamul nostru Romania in data de 16 septembrie la ora 2 la fata Academiei de Stinte,pe linga hotel chisinau.Asa Germania a facut si este bine acolo acuma fara armata rusa.

 2. John, animala romana ce esti, nu destul ca esti o maimuta vreai sa fii si mare dobitoc roman! Moarte boraturilor unioniste!

 3. Скоро пидарасы пойдут маршем по Кишиневу и Куртака с ними, вот смеху будет, а я думаю почему он до сих пор не женат, вот где собака зарыта, мало того что уннист так еще и педераст, хороши же наши политики ничего не скажешь:(((

 4. Băsescu a discutat cu Jose Barroso venirea la Chişinău!!!

  http://moldpress.info/2012/09/basescu-a-discutat-cu-jose-barroso-venirea-la-chisinau/
  –––––––––––––––––-

  Într-o întrevedere avută astăzi la Bruxelles cu Barroso,
  preşedintele României a negociat şi venirea acestuia la Chişinău.

  / Portughezul Jose Barroso este presedintele Comisiei Europene/.

  Invitaţia va veni din partea premierului Vlad Filat iar vizita va avea loc în viitorul imediat .

  Ajutorul dat de către Băsescu lui Vlad Filat are scopul de a limita imaginea negativă cu care premierul a venit de la Moscova.

  Practic prin întâlnirea preconizată se va reitera în mod categoric traseul european al Moldovei şi refuzul de a ceda în faţa presiunilor Rusiei.

 5. TEROAREA RUSO-COMUNISTA:

  17 persoane sunt cercetate penal pentru acţiunile de la Bălţi

  adevarul md / 14 septembrie 2012

  ––––––––––––––––––––
  17 persoane sunt cercetate penal pentru acţiunile din 5 august la Bălţi, unde au avut loc altercaţii în timpul Marşului Unirii.
  Trei persoane au calitate de învinuit, iar 14 sunt bănuiţi.
  Primul dosar a fost expediat în instanţa de judecată pe 13 septembrie,
  a declarat, într-o conferinţă de presă,
  procurorul municipiului Balţi, Viorel Tureac, potrivit Info-Prim Neo.

  Cele 17 persoane sunt cercetate în 5 cauze penale, dintre care 3 au fost pornite pentru violarea dreptului la întrunire şi 2 dosare pentru huliganism.
  Procurorul a spus că printre învinuiţi
  se numără şi preşedintele Partidului Social-Democrat, Victor Şelin.
  – Liderul Partidului „Patrioţii Moldovei”, Mihail Gazbuz,
  este cercetat în calitate de bănuit.

  Persoanele care vor fi găsite vinovate riscă să fie pedepsite cu închisoarea, muncă neremunerată sau cu amendă.

  Până acum, 154 de persoane au fost sancţionate contravenţional în urma protestelor de la Bălţi, care au achitat amenzi de 100 de mii de lei.

  Pe 5 august, Marşul Unirii la Bălţi a degenerat în violenţe după intervenţia contramanifestanţilor care reprezentau mai multe partide. Poliţia a încercat să oprească cele două tabere, formând un cordon viu. Contramanifestanţii au aruncat cu pietre, ouă şi roşii şi au recurs la acţiuni violente. Printre victime a fost un poliţist şi un jurnalist.

 6. ARTICOLUL A FOST PUBLICAT DE SITEUL BAGIUOVIDIU.RO

 7. NU PLECAM de la mars pana NU SE INFAPTUIE UNIREA !!!

 8. pardon

  NU PLECAM de la mars pana NU SE INFAPTUIESTE UNIREA

 9. Pt Andrei

  Chirtoaca nu este unionist si a declarat ca nu va participa la Mars.

 10. Для Андрея:

  «Скоро пидарасы пойдут маршем по Кишиневу и Куртака с ними,»

  И что в этом плохого?

  Мэр Берлина, Кла́ус Во́верайт, открытый гей. Клаус Воверайт открыто заявил о своей гомосексуальной ориентации в ходе выборов 2001 года. Его фраза «Я гей, и это хорошо!» (нем. Ich bin schwul und das ist auch gut so) стала в Германии крылатым выражением.

 11. Pentru Rusoaică:
  Realitatea de azi ne demonstrează că Republica Moldova este populată de o mare MAJORITATE de troglodiţi din care fac parte homofobii, antisemiţii, rasiştii, fanaticii religioşi şi altă pleavă a speciei umane.
  Acest fapt se datorează unui nivel extrem de scăzut al culturii şi educaţiei.
  Atenţie! Aceşti indivizi au dreptul la vot.
  Minoritatea cetăţenilor educaţi şi cu bun simţ este ostatică a acestor troglodiţi.

 12. Lumina si pace tuturor OAMENILOR DE BUNA CREDINTA, dragoste si fraternitate, solidarite si sustinere reciproca.

  Venim cu BUCURIE, cu FLORI si cu stegulete TRICOLOR. Nu ne temem de nimeni si de nimic. Noi suntem acasa si POLITIA va apara CAUZA UNIRII.

  Venim toti sa infaptuim unirea!

 13. moldovenismul autentic nu se poate salva decit prin reunificare nationala … e de ajuns sa vedem ce se intimpla in transnistria si ucraina cu moldovenii nostri . o Moldova unita si puternica intr-o Romanie unita si puternica ! principalele linii de actiune viitoare intr-un stat comun ar fi dezvoltarea economica accelerata , independenta energetica , cresterea capacitatii defensive …

 14. Doamne Dumnezeu, ajută ca Marşul Unirii să urgenteze Unirea !
  -salvamont spune: 14 septembrie 2012, la 21:09 „NU PLECAM de la mars pana NU SE INFAPTUIESTE UNIREA”
  -Dar ce au ajutat manifestaţiile pentru Unire a lui Roşca? Roşca, ca politican nu este, dar cauza lui trăeşte?
  -Dar tot pentru Unire a fost şi lupta (în timpul alegerilor locale pentru Primăria Chişinău) împotriva lui Dorin Chirtoacă a Dnei Pavlicenco împreună cu comunistul Dodon
  -Forumiştii se întreabă că dacă cîştiga Dodon să fie Primar, atunci mai era permis Marşul Unirii?
  -Luca, sunt de acord cu ce ai scris. Oare nu ar fi mai bine de îndreptat energia „minorităţii cetăţenilor educaţi” prin sate şi oraşe „de la casă la casă” spre cei induşi în eroare – rudile, cunoscuţii şi necunoscuţii ? Marşul Unirii îi va „educa” pe cei „needucaţi”?

 15. Ruşii alt de andrei sunt niste lepadaturi bolisevice in stare de putrifactie.
  Sus capul Basarabeni. Vino la marş şi vom invinge.

 16. Ciocul mic, godacilor! La Balti numai sinteti puternici! Veniti la Chisinau! Hai maltafeni jegosi, hai rusofoni, borati, hai porcilor din Balti si Comrat, veniti la Chisinau sa va dam mardeala! Va calcam in picioare in mortii mamelor voastre de porci! Oricum Chisinaul e capitala, dar pina pe data de 16 septembrie, pe 16 septembrie vom face Unirea cu Patria- Mama Romania, si pina pe 30 septembrie ajunge jandarmeria romana si la Balti si la Comrat sa va reguleze! Romanii vor da MUIE rusofonilor, gagautilor, bulgaroilor si corciturilor de maltafeni!

 17. ИА REGNUM’ este cel mai reactionar organ de presa al Kremlinului, condus de mafia criminala din FSB.

  http://cerulalbastru.com/2012/09/presiunea-imperiala-continua-amestecul-grosolan-al-rusiei-in-politica-republicii-moldova/

  Valenta GALUSCA:

  Fiindca ROMANII BASARABENI vor sa se uneasca cu Romania, asa cum s-au unit nemtii untr-un singur stat, Germania, iata ca Rusia imperiala este alertata la maxim. De ce? Pentru ca Moscova, in mod evident, SIMTE CA-I FUGE PAMANTUL DE SUB PICIOARE.

  UNIREA NOASTRA va fi un impuls pentru alte popoare OPRIMARE de Kremlin si, astfel, imperiul rus se va destrama definitiv, ca ceva uzat si depasit!

  Rusia nu vrea sa ne unim, pentru ca nu vrea sa fim o natiune puternica. Iata de ce acum incearca DISPERAT sa stopeze cumva UNIREA poporului ROMAN intr-un singur stat!

  Doreste astfel, oare, Rusia sau a dorit vreodata BINELE poporului ROMAN, daca se opune UNIRII? – Nu!

  Noi, ROMANII putem avea un stat puternic si PROSPER numai fiind uniti si liberi de presiunile cu interes imperial din partea Moscovei.

  Rusia continua politica DICTATORIALA asupra tuturor popoarelor invecinate. Exemple: Cecenia, Georgia… Presiunile Moscovei asupra Republicii Moldova sunt o dovada de politica imperiala AGRESIVA, antiromaneasca!

  RUSIA NU NE VREA BINELE! Santajul politic si economic contravine convietuirii pasnice si submineaza bunastarea si prosperarea natiunilor!

  Toate popoarele vecine cu Rusia sunt sub presiunea Kremlinului, fiind oprimate, presate sa accepte conditiile umilitoare impuse de politica ei imperiala.

  Toate popoarele vecine cu Rusia au fost sau mai sunt inca sub ocupatia degradanta, supuse genocidului si discriminarii nationale. A fi vecin cu Rusia imperiala este o mare tragedie!

  Rusia trebuie sa renunte la politica ei GRESITA, de amestec GROSOLAN in treburile interne ale altor tari, inclusiv ale Republicii Moldova!

  Avem exemplul Tarilor Baltice! Vedeti?! Unde este UNIRE si VOINTA PUTERNICA exista si posibilitatea reala de a iesi de sub dominatia nefasta a Rusiei.

  Rusia este slabita de luptele interne. Rusia este alertata pentru ca STIE, ca noi suntem O FORTA FOARTE MARE, capabila nu numai sa infaptuim UNIREA dar si sa dam o lovitura puternica imperiului. Chiar si daca Republica Moldova este foarte mica, iata ca poate avea un rol hotarator.

  Da, o buturuga mica poate rastoarna carul mare!

  Acum Rusia aproape ca ne ROAGA sa renuntam la Europa, la UNIRE, promitand gaze mai ieftine! Rusia este in DERIVA, a ajuns dependenta de noi, a ajuns sa ne vada IMPORTANTI in destinul ei de mai departe.

  Rusia nu poate inainta in politica ei murdara, daca noi nu o vom sustine. ASTA noi am inteles, privind la vanzoleala ei neadecvata.

  Rusia NU MAI ARE pargii de influienta, decat GAZUL. Tot ce este rusesc decade! Cad AVIOANELE SI RACHETELE COSMICE RUSESTI. Rusia este in prag de prabusire totala si definitiva!

  Libertate, Unire, Prosperare – iata lozincile noastre!

  Noi nu vrem rau Rusiei. Noi vrem binele nostru!

  Binele nostru nu contravine binelui Rusiei!

  Poporul ROMAN din Basarabia trebuie sa-si ceara insistent si cu fermitate drepturile. Nimeni nu are o putere mai mare de decizie pentru soarta noastra, decat chiar noi, POPORUL. Daca vom fi uniti, vom izbandi!

  Dumnezeu este cu noi, pentru ca adevarul si dreptatea este de partea noastra, pentru ca nu vrem rau nimanui!

  Unirea intr-un singur stat, ROMANIA este o prioritate nationala pentru toti romanii, oriunde s-ar afla, de la vladica pana la opinca!

  Traiasca Romania Mare!

 18. pentru vALERIU si aNDREI. SINGURI SUNTETI CEA CE ATI SCRIS. Degeba vA mai tine pamintul Moldav, daca nu-l iubiti. Dumnezeu sa va ajute, sub el!!!!

 19. ACUM ORI NICIODATĂ, SĂ DĂM DOVEZI LA LUME CĂ
  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
  ₪₪₪₪₪₪₪₪₪ ϺOLDOVA E ⱤOMÂNIA ₪₪₪₪₪₪₪₪
  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
  CU MIC CU MARE, LA MARŞ!

  Duminica, 16 SEPTEMBRIE 2012, ora 14:00,
  din Piata Academiei apoi la Teatrul Verde pe la 15.30
  fii unul din cei 10.000 de moldoveni care vor cere UNIREA la Chișinău!
  Marsul Re-Unirii noastre cu România !

  BASAⱤABIE ⱤOϺÂNĂ… HAI SĂ DĂϺ ϺÂNĂ CU ϺÂNĂ!
  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
  ₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪ U N I R E ₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪
  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
  youtube.com/watch?v=E9pBTwxZTpA

  youtube.com/watch?v=2hgpJNrdkaM

 20. ATENTIE LA PROVOCATORI:

  TIMPUL UNUI LUP BATRâN ROSCAT PAROS
  AROGANT SI CU NARAV
  ––––––––––––––-
  articolul:
  „Despre ”confuzia totală” a domnului Mircea Popescu”

  un opus grobian – de Constantin Tanase
  ziarul „Timpul” din 15 septembrie 2012

  (Scrisoare de răspuns adresată unioniștilor români de pretutindeni)
  ––––––––––––––––––––––––––-
  Pe blogul doamnei V. Pavlicenco a fost postat un ”comentariu” al domnului Mircea Popescu din SUA, cândva fost președinte al Consiliului Mondial Român (CMC) . Astăzi nu mai știu nici dacă acest Consiliu mai există, nici cu ce se ocupă, dacă mai există. Din acest motiv îmi vine cam greu să răspund, pentru că nu știu cui să răspund – unui simplu cititor al TIMPULUI sau unei persoane cu anumite responsabilități pe linia unei organizații mondiale. Ca să evit confuziile, îi voi răspunde românului Mircea Popescu.
  –––––––––––––––––––––––––
  Domnule Popescu,
  Vă dați seama, că nu vă pot răspunde la asemenea întrebări, pe care eu le consider …ușor lipsite de tac, pe care mi le adresați, ca un anchetator la interogatoriu: ”De ce parte sunteti domnule Constantin Tanase…?”; ”Vei fi oare in strada ca sa-ti afirmi idealurile unioniste…”. De aceea, nici de partea mea nu ar fi tacticos să vă întreb unde veți fi pe 16 septembrie – aici, la Chișinău sau în SUA? Așa că nu vă întreb.

  Dumneavoastră scrieți că ”lămurirea” mea din ”articolul “Marsul unionist din 16 septembrie” din “Timpul”, v-a ”adus într-o stare de confuzie totala”. Vă înțeleg, regret, dar nu știu cum aș putea să vă ajut ca să ieșiți din această stare de ”confuzie totală”. Haideți, totuși, să încercăm să lămurim niște lucruri, pe rând, punctual.

  1.
  Dumneavoastră mă întrebați: ”Sa fiti acelasi Constantin Tanase cu care am pus bazele Consiliului Mondial Roman la Atlanta in 2001, CMR care isi propunea Reintregirea?”. Răspund: da, același. Poate doar un pic mai responsabil în abordări și judecăți și mai atent la realitățile crude ale vieții noastre de aici.

  2.
  Dumneavoastră ”intuiți” că prin articolul meu eu ”deturnez simbolistica si importanța acțiunilor pro-unioniste…”. Dacă a avertiza public că în cadrul manifestărilor de duminică pot fi puse la cale provocări ale forțelor ostile României – dar eu asta am făcut! – este egal cu ”a deturna simbolistica….”, înseamnă că aveți anumite probleme cu intuiția.

  3.
  Mă dăscăliți, ca pe un elev slăbuț la învățătură, că ”nu-i vorba numai de apararea romanismului, ci de sfarsitul starii de secesiune a Basarabiei provocata de ocupatia sovietica si mentinuta in aceasta stare de diversii mancurti politici, ai societatii civile si ai mass media”. Bine că m-ați lămurit despre ce ”e vorba” în propoziție. E bine că m-ați lămurit și asupra faptului că ”pentru a se reveni la starea normala de regiune istorica a Romaniei, basarabenii trebuie sa-si ceara apartenenta la Romania”. Chiar vă mulțumesc. Aștept doar să-mi mai spuneți CINE trebuie să ceară (”basarabenii” e prea la modul general spus!), CUI să ceară și CUM să ceară.

  4.
  Vizavi de convingerea dumneavoastră că apartenența basarabenilor la ”Patria lor, România, le este refuzata de politicienii de la Chisinau vreau să vă întristez: din păcate, politicienii neunioniști și antiunionoști de la Chișinău exprimă, totuși, sentimentele unui segment important de populație (electorat), suficient de important ca să-i aducă la putere. Știți foarte bine câte procente de electorat acumulează la Chișinău un partid care se declară deschis unionist… Permiteți-mi să cred că de aici situația se vede mai bine decât de peste ocean.

  5.
  Vă înșelați când credeți că ”tocmai aceasta iesire in strada, aceste marsuri ale disperarii sunt supapa, dar si semnalul de alarma de care trebuie sa tina seama politicienii …”. Convingerea mea e alta: se poate întâmpla invers: politicienii să utilizeze aceste ”marșuri ale disperării” drept pretext pentru ”a strânge șurubul” și a-i face pe unioniști mai cuminți.
  Și, în sfârșit, mă tem că, deocamdată, ”marșurile disperării” pot atinge doar un singur obiectiv: de a mai deschide un front de luptă între români, de datata această între românii unioniști și cei NE sau ANTI unioniști. Este exact ceea ce vor rușii. Comentariul dumneavoastră la ceea ce am scris eu confirmă, din păcate, această îngrijorare a mea. Altfel nu m-ați întreba, suspicios, cine sunt și de partea cui mă aflu…
  Nefiind împotriva marșurilor unioniste, consider, totuși, că Unirea se va face nu (numai) cu ele, dar cu realizarea unor lucruri concrete: schimbarea ecartamentului căii ferate Ungheni-Chișinău, construcția mai multor poduri peste Prut, introducerea celor mai valoroși scriitori basarabeni în programele de învățământ din România, întroducerea în programele politice ale partidelor din România a obiectivului reîntregirii neamului, fixarea în Constituția României a respectivului obiectiv, deschiderea unui canal TV comun moldo-român, înființarea în toate comunele și județele din România și R. Moldova a unor organizații ale societății civile care să ceară Unirea ș.a.m.d, ș.a.m.d. În aceste chestiuni trebuie să punem presiuni asupra guvernelor de la Chișinău și București… Apropo, nu am auzit ca organizatorii marșului unionist de duminică să aibă pregătit vreun document (proiect, program, bine fondat și etapizat, de unificare a neamului), pentru a fi prezente celor două guverne…
  …M-aș bucura dacă acest răspuns vă va ajuta să ieșiți din ”confuzia totală” în care credeți că v-am băgat eu.
  ––––––––––––––––––––––-
  Cu aceeași dragoste românească, Constantin Tănase.

 21. Marşul de la Chişinău, cu voci personalizate precum a doamnei Vitalia Pavlicenco, constituie o manifestaţie europeană, de delimitare faţă de gestul liderilor Rusiei, care l-au umilit pe premierul celui de-Al Doilea Stat Românesc, un personaj care nu a fost capabil să dea măcar o replică demnă, publică, aberaţiilor lui Putin şi Medvedev.

  http://www.ionpetrescu.ro/2012/09/15/vitalia-pavlicenco-despre-marsul-unirii/

 22. SLĂVITĂ FII MOLDOVĂ!

  Moldova mea străbună,
  Frumoasă, mîndră ţară,
  Din flori eşti o cunună
  De graiuri şi popoare.

  Din vremuri milenare
  Eşti plai, popor şi neam
  Cu semne de hotare –
  Morminte de duşmani.

  Străvechea latinie,
  Creştina staroslavă
  Găsit-au veşnicie
  În limba ta moldavă.

  Slăvită fii Moldovă,
  Norod moldovenesc,
  Slăvită fie-ţi slova
  Şi plaiul stramosesc,

  Pîrjol făceau păgînii,
  Tatarii şi osmanii,
  Te-au jefuit românii
  Mai rău ca toţi duşmanii!

  De braţul tău păgînii
  S-au spulberat cu urlet,
  Dar au rămas românii
  Şi te-au călcat pe suflet.

  Plătiţi cu milioane,
  Adună trădătorii
  Să-ţi scuipe pe icoane
  Cu româneşti istorii.

  Ei ţi-au răpit eroii
  Trecutul plin de glorii –
  Acum vin viitorul
  Să-ţi fure – răpitorii!

  Din selvă liberalii
  În piaţă-şi strîng şacalii –
  Ca bastioanele statale
  Să-ţi ardă-n foc vandalii!

  Jurăm pe sfînta cruce
  Că-i vom goni cu ură;
  Feciorii tăi – haiducii
  Din ei vor face zgură!

  Slăvită fii Moldovă,
  Norod moldovenesc,
  Slăvită fie-ţi slova
  Şi plaiul strămoşesc!

 23. da si ghestapo cenzureaza deja mesajele?

 24. luca spune:
  15 septembrie 2012, la 03:03

  Atenţie! Aceşti indivizi au dreptul la vot.

  В том и состоят издержки демократии, что голос представителя человеческих отбросов равен голосу образованного, ориентирующегося в политической и социальной жизни человека. Этим ловко пользуются нечистоплотные политики, скупая голося этого сброда.
  Я бы ввела интеллектуальный ценз на право быть избирателем.
  Но тогда будут нарушены права человека. -:(

 25. da Onoje cine cine dar tu esti roman din talpa )))da-i foiala mai departe lor ii trebuie zombati,””Rodina tebea ne zabudit”

 26. d-na pavlicenco in cite cuvinte trebuie sa-mi exprim parerea ca mesajul sa nu fie cenzurat?care e limita?

 27. Pt Oleg

  Nimeni nu cenzureaza nimic, dar nu cred ca avetin ce spune.

 28. EXTREMA DREAPTA din RM

  Putin a ridicat pretul la gaz ca raufacatorii emigranti-rusi din RM sa se intoarca in Rusia. Pacat ca emigrantii-rusi binefacatori din RM tot sufera din cauza mafiei KGB-iste.

 29. Desi acum, in ajunul Marsului Unirii de la Chisinau nu-i momentul, raspunsul meu la articolul pe care domnul Constantin Tanase mi-l dedica in ziarul „Timpul”, se afla pe blogul meu (http://mipopescu.wordpress.com). Acolo, incerc sa justific si necesitatea acestei actiuni.

 30. Slăvită fii Moldovă, Norod moldovenesc,
  Slăvită fie-ţi slova Şi plaiul stramosesc,
  Pîrjol făceau păgînii, Tatarii şi osmanii,
  Te-au jefuit românii Mai rău ca toţi duşmanii!
  De braţul tău păgînii S-au spulberat cu urlet,
  Dar au rămas românii Şi te-au călcat pe suflet.

 31. Peste 10.000 de persoane au solicitat pe străzile
  din Chişinău unirea Republicii Moldova cu România,
  –––––––––––––––––––-

  Comunicat de presă,
  Acțiunea 2012,
  16 septembrie 2012

  http://www.zdg.md/stiri/oficial-peste-10-000-de-basarabeni-au-cerut-in-strada-unirea-basarabiei-cu-romania
  –––––––––––––––––
  susțin cei de la «Acțiunea 2012».
  Cea mai amplă manifestaţie unionistă publică din ultimii ani s-a desfăşurat în ciuda încercărilor unor formaţiuni pro-ruse şi a unor lideri politici de a împiedica prin mijloace de intimidare
  şi de presiune exprimarea liberă a voinţei populare, se anunţă într-un comunicat distribuit presei de membrii «Acţiunea 2012»,
  cei care au organizat marșul.

  «Forţele de ordine nu au permis, iniţial, accesul în scuarul Academiei de Ştiinţe a Moldovei, locul de întâlnire al unioniştilor, percheziţionând toate persoanele care doreau să participe la manifestaţie şi interzicând tinerilor să ia parte la eveniment.

  De asemenea, mai multe autocare din raioanele republicii, care transportau unionişti spre Chişinău, au fost blocate în repetate rânduri pe traseu.

  La presiunea celor deja strânşi în scuar şi care scandau împotriva acestor abuzuri, autocarelor le-a fost permis accesul în oraş, dar cu o întârziere de o oră, unioniştii fiind nevoiţi să se alăture pe parcurs coloanei de manifestanţi.

  „Am fost legitimata de două ori,
  alături de colegii mei şi nu ni s-a permis accesul
  în scuarul Academiei,
  sub pretextul că nu am fi majori.
  Am fost, astfel, nevoiţi,
  să ne alăturăm Marşului Unirii
  după ce manifestanţii au părăsit scuarul»,
  a declarat Elena Matei,
  elevă la Liceul „Gheorghe Asachi» din Chişinău.

  Reprezentantul Platformei Civice „Acţiunea 2012», Constantin Codreanu, a declarat că a sosit vremea demarării procesului de unificare a celor două state româneşti.
  „Am încredere că participarea masivă la Marşul Unirii va responsabiliza factorii decizionali de pe ambele maluri ale Prutului şi va constitui fundamentul în iniţierea procedurilor de unificare de facto a Republicii Moldova cu România», a punctat acesta.

  La începutul evenimentului a participat şi Dorin Chirtoacă, primarul general al municipiului Chişinău, care a ţinut să îi salute pe cei prezenţi.

  Cei peste 10000 de unionişti au demonstrat unor oameni politici de la Chişinău, precum premierul Vlad Filat, că inamicii unui stat sunt aceia care se împotrivesc sau care ignoră doleanţele cetăţenilor lui şi nu aceia care îşi exercită dreptul de a şi le exterioriza public. În acest sens, numeroşi oameni de cultură, formatori de opinie, istorici sau politicieni s-au alăturat acţiunii stradale pentru a sprijini dezideratul reîntregirii naţionale, formând un Cordon al Libertăţii.

  În cadrul marşului unionist, toţi participanţii au prezentat o serie revendicări comune pentru asigurarea direcţiei europene a Republicii Moldova:
  – revizuirea Constituţiei prin schimbarea denumirii limbii de stat în limba română,
  – soluţionarea conflictului transnistrean,
  – respectarea dreptului minorităţilor la conservarea limbii şi culturii conform normelor europene şi
  – scoaterea Partidului Comuniştilor în afara legii.

  Marşul Unirii a fost organizat de Platforma Civică Acţiunea 2012, o coaliţie de peste 30 de organizaţii non-guvernamentale şi grupuri de iniţiativă din România, Republica Moldova, alte ţări europene şi din Statele Unite ale Americii, care susţin unirea Republicii Moldova cu România şi militează pentru realizarea obiectivului generaţiilor trecute, prezente şi viitoare de regăsire a românilor de pe cele două maluri ale Prutului în cadrul aceluiaşi stat. Un marş unionist similar va avea loc în Bucureşti pe data de 21 octombrie 2012, cu obiectivul de a sensibiliza opinia publică din România referitor la necesitatea Unirii, se mai spune în comunicatul celor de la Acţiunea «2012»
  –––––––––––––––

 32. Puteţi viyiona întreg evenimentul (marşul) la http://www.youtube.com/watch?v=2dwDiCDpR5E&feature=plcp (părţile.1,2.3) sau yutube : alecu 1896
  Filmări Anatol Marin, Mai puteţi viziona sedinţa Consiliului DPN (Delegaţia Politică Naţională) al PNL de Basarabia tot la Alecu 1896 (a avut loc astăzi,16.09.12, între orele 10.00 şi 12.00)

 33. Tin sa-i felicit din toata inima pe organizatori si pe participantii la aceasta actiune de mare rasuflare nationala care-l face mandru pe orice roman ca apartine unei natiuni cu un trecut eroic, o natiune constienta de destinul ei comun pentru a carui implinire se ridica barbateste noua generatie de patrioti ai neamului.

  Cu adanca plecaciune,
  Mircea Popescu
  16 Septembrie 2012

  P.S. Mesajul care mi se atribuie continand o strofa dintr-o poezie antiromaneasca nu-mi apartine.
  Am fost plecat pentru doua saptamani din California si am constatat ca si site-ul WEB pe care era prezentat profilul meu, pagina la care facea trimitere blogul „Diaspora si Reintregirea” mi-a fost spart.

 34. Traiasca Unitatea Romanilor.Curaj moldoveni.Unirea este aproape si nu poate fi oprita de nimeni

 35. Puscasu Vlad Irimie

  Traian Basescu presedintele Romaniei NU doreste Unirea Basarabiei cu Romania!

  http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=qHAMi-dA9cA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *