Pozitia PNL fata de referendumul din Romania. Apelul Presedintelui interimar Crin Antonescu pt romanii basarabeni


Partidul National Liberal a reaparut in anul 2006, in a treia sa formula ca entitate politica dupa proclamarea Independentei si fiind inregistrat la Ministerul Justitiei in anul 2007. Unul dintre scopurile programatice ale PNL din Republica Moldova ramine omogenizarea spatiului politic din cele doua state romanesti. Aceasta se poate obtine prin cooperarea dintre partidele din Romania si Republica Moldova pe dimensiunea afilierii doctrinare internationale.

Echipa care a reconstituit, in 2006, PNL din Republica Moldova, a optat pentru continuitatea liberalismului romanesc, inclusiv pentru simbolurile national-liberale din dreapta Prutului, si pentru continuarea operei de refacere a unitatii nationale romanesti, asa cum a facut-o, de-a lungul istoriei, Partidul National Liberal din Romania. Din aceasta echipa fac si acum parte primul presedinte al PNL din Republica Moldova, Andrei Iuri-Apostol, si al doilea presedinte al PNL – Mircea Rusu. Echipele national-liberale precedente, in special pina si dupa aparitia Partidului Liberal (formula anterioara actualei formatiuni parlamentare si diferita de aceasta), ca si dupa aparitia Aliantei “Moldova Noastra”, au cooperat cu echipele fostelor formule ale PNL din Romania, conduse de persoane publice cunoscute, printre care Radu Cimpeanu, Valeriu Stoica, Theodor Stolojan, Teodor Melescanu si altii.

Dupa eliminarea national-liberalilor din AMN, Partidul National Liberal din Romania a cooperat prioritar cu partidul parlamentar AMN, doar sporadic si cu PNL din Republica Moldova. Presedintele PNL din Republica Moldova a fost invitat la Congresul PNL din Romania care l-a ales pe Calin Popescu-Tariceanu presedinte al formatiunii. Insa cooperarea nu a continuat.

Ulterior, noul presedinte al PNL, Crin Antonescu, a adresat doua mesaje de sprijin si salut PNL din Republica Moldova – in alegerile din 28 noiembrie 2010 si delegatilor Congresului al III-lea al PNL, care a fixat obiectivul unionist. Atunci, Crin Antonescu a invocat “speranța idealului istoric al românilor de pe ambele maluri ale Prutului”. PNL din Republica Moldova a apreciat aceasta invocare a idealului tuturor romanilor de reintregire a neamului.

PNL din R.Moldova, partid extraparlamentar, care a sprijinit partide liberale “cu sansa” in diferite scrutine, neangajat printr-un acord intre cele doua formatiuni omonime de pe ambele maluri ale Prutului, l-a sprijinit pe deplin si activ pe candidatul Nicolae Dabija in ultimele alegeri parlamentare din Romania, pe Crin Antonescu, in alegerile prezidentiale, si pe candidatii national-liberali la europarlamentare.

Din februarie 2012, PNL este membru al Consiliului Unirii, o platforma unionista ce intruneste partide de pe ambele maluri ale Prutului, avind obiectivul unionist in programele lor, ca si asociatii romanesti si romani simpli din Romania, din teritoriile istorice romanesti si din comunitatile romanesti de peste hotare. Toti acestia au optiuni politice diferite, insa pledeaza integral si puternic – fapt pentru care s-au inscris, sprijina si activeaza in cadrul Consiiliul Unirii – pentru obiectivul reintregirii neamului, pentru ideea unitatii nationale romanesti. Pornind de la aceasta realitate, Consiliul Unirii saluta entitatile politice din dreapta Prutului, ce pledeaza pentru Reunirea Republicii Moldova cu Romania.

PNL, parte a Consiliului Unirii, in preajma referendumului, ii indeamna pe romanii basarabeni cu cetatenie romana sa participe masiv la vot si sa isi exprime liber optiunea, urmare a unei informari adecvate despre adevarata situatie din Romania. Un cetatean roman, european este obligat sa fie ca curent cu evenimentele si sa voteze in cunostinta de cauza.

PNL, ca parte a Consiliului Unirii, a cerut cooperare intre Comisiile Electorale din cele doua state romanesti, sporirea numarului sectiilor de votare, accesul candidatilor romani si la televiziunile din stinga Prutului, pentru ca romanii de aici sa fie cit mai informati asupra optiunilor partidelor politice din Romania.

PNL, la fel ca si Consiliul Unirii, asteapta de la clasa politica romaneasca un exemplu de coabitare politica, daca va fi cazul, neacceptind partidele avind membri ce au probleme cu legea. PNL asteapta ca partidele politice din Romania sa manifeste interes, sa sprijine si sa opteze pentru ca Basarabia sa revina la Patria-mama.

PNL, alaturi de Consiliul Unirii, invita toate partidele din Romania sa sprijine mesajul unionist, sa faca – de fiece data – mai mult pentru basarabeni decit guvernarile plecate, sa devina avocatii in Europa ai romanilor din Republica Moldova si sa le explice factorilor europeni de ce poporul roman trebuie sa fie impreuna, intr-un singur stat, ca si poporul german.

Consiliul Unirii a inaintat Presedintiei, Parlamentului, Guvernului propuneri privind modificarea legislatiei electorale a Romaniei, pentru a se asigura o reintegrare cit mai rapida si completa a basarabenilor in societatea romaneasca.

Partidul National Liberal, care este astazi un partid extraparlamentar, dar foarte activ in societatea moldoveneasca, ramine mereu disponibil pentru dialog politic si pentru omogenizarea spatiului politic de pe cele doua maluri ale Prutului. PNL spera ca, intr-o zi, – dupa realizarea visului Reunirii Republicii Moldova cu Patria-mama -, sa redevina o filiala a PNL din Romania, asa cum a si reaparut, acum 20 de ani, in spatiul dintre Prut si Nistru, dupa ce naţional-liberalii din Basarabia, sub regim sovietic, fusesera persecutati, deportati, exterminati.

PNL spera ca mesajul unionist va favoriza, si nu va impiedica, omogenizarea spatiului politic romanesc, va facilita transmiterea catre Uniunea Europeana, Consiliul Europei, OSCE, ONU si NATO a aspiratiei, realizabile, a romanilor de unitate nationala.

Pozitie adoptata de Biroul Permanent Central al PNL pe data de 19 iulie 2012.

Presedintele interimar al Romaniei adreseaza o scrisoare catre basarabeni

Români basarabeni,

În patria mamă, pe 29 iulie, se va consuma unul dintre acele momente de cumpănă ale istoriei care va influenţa viitorul nostru, al familiilor noastre, al copiilor noştri. Prin sângele vostru şi prin apartenenţa voastră la această naţiune sunteţi chemaţi să decideţi prin vot direcţia în care România va merge în viitor. Este dreptul vostru ca cetăţeni români.

Aşa cum ştiţi deja, am promulgat o lege a referendumului care prevede pentru validare o obligativitate de prezenţă la vot de 50%+1 dintre persoanele cu drept de vot. Această condiţionalitate este efortul şi legământul nostru că suntem o naţiune civilizată, că ne pasă de noi, că putem oferi lumii întregi o opţiune clară, neumbrită de suspiciuni.

Dacă vreţi să fiţi respectaţi, dacă vreţi democraţie şi stat de drept dacă vreţi onoare, dacă vreţi demnitate naţională, dacă vreţi destinul european binemeritat după atâţia ani de sacrificii, atunci trebuie să participaţi la referendum!

Votul dumneavoastră contează!

Cu respect,
Crin Antonescu,
Preşedinte interimar al României

Loading Facebook Comments ...

70 Comments

Add a Comment
  1. Vitalia Pavlicenco spune:
    28 iulie 2012, la 18:06

    Pt Ciobanu Valer

    Imi pare rau, dar si pe tine am sa te chem in judecata si o sa-ti treaca pofta sa jignesti echipa PNL. La noi declaratiile le adopta Biroul si mai bine vezi-ti de ale tale, sa nu ne intilnim in instanta, nerusinatule.

    Ciobanu Valer îi răspunde ”româncei” Pavlicenco:

    Nerușinat-o,

    Ai refuzat să ajuți doi invalizi de război, care trăiesc din mila oamenilor buni, fiindcă nu te-ai ținut de cuvânt nici când erai în parlament, ai promis că vei propune o lege prin care invalizii noștri să primească pensii decente, pentru un trai decent…

    Acuma faci ”politică mare” umblând ca prăpăditași țipând ”unire” prin orașele și satele basarabene, crezând că lumea nu știe ce poamă ești de fapt !?!

    O să fugă toți patrioții din calea ta mincinoasă !!!

    Așa a pățit-o și ȘARLATANUL Roșca…

  2. Traiana Basescu este colaborator al Securitatii!Cei care il sprijiniti fie prin sustinere, fie prin boicot, sunteti ori ipocriti ori tradatori!Atat mai vreau sa spun: toti cei care bocotati referendumul ar trebui sa ramaneti fara CETATENIA ROMANA:ne ajung bicisnicii de aici, nu mai avem nevoie si de mai multe oi, avem nevoie de CETATENI – oameni care au curajul sa spuna fatis DA sau NU, si sa isi asume consecintele alegerii facute!

  3. Din cele auzite si citite , inclusiv si pe blogul DVS, regret ca am fost su eu in PNL timp de 3 ani. Chiar sunteti atit de miopi si prosti ( sa ma iertati de am ofensat pe cineva) ca sa nu observati ca clica antonescu-ponta sunt niste analfabeti si extremisti, care i-si doresc sa acapere puterea cu opice preti, o istorie fata precedent in perioada dela fondarea uniunii Europene. Spr ca mine totul va sta la locul lor, Presedintele Traian Basescu se va intoarce la Cotroceni, hunta va parasi arena politica, dar ce i-ti vai mai comenta DVS, fi-ti mai rationali……….

  4. „Nu merg sa votez pentru ca vreau sa traiesc intr-o tara europeana
    Nu merg sa votez pentru ca Ponta si Crin ne-au izolat de Europa
    Nu merg sa votez pentru ca nu creditez lovitura de stat data de Crin si Ponta
    Nu merg sa votez pentru ca il vreau pe Voiculescu in puscarie
    Nu merg sa votez pentru ca nu vreau un Presedinte alcoolic si labil psihic ca Antonescu
    Nu merg sa votez pentru ca vreau o Justitie libera
    Nu merg sa votez – BOICOTEZ” – asra trebuie sa spunem!

  5. De ce:
    “Nu merg să votez, pentru că vreau să trăiesc intr-o tară europeană!
    Nu merg să votez, pentru că Ponta si Crin ne-au izolat de Europa!
    Nu merg să votez, pentru că nu creditez lovitura de stat dată de Crin și Ponta!
    Nu merg să votez, pentru că îl vreau pe Voiculescu în puscărie!
    Nu merg să votez, pentru că nu vreau un Președinte alcoolizat si labil psihic ca Antonescu!
    Nu merg să votez, pentru că vreau o Justiție liberă!
    Nu merg să votez – BOICOTEZ” – asta trebuie sa ne-o spunem reciproc!
    Să luăm în cosiderație și următoarele fapte:
    – D-na Pavlicenco a fost și mai și este în continuare un ofițer sub acoperire a KGB-ului sovietic și a Rusiei actuale;
    – Dacă D-l Băsescu nu micșora sasriile și pensiile la timpul cuvenit, România ar fi repetat soarta Greciei. Poate chiar și mai grav;
    – Totul este regizat din conul de umbă de omul Kremlinului Ion Iliescu;
    – Aceștea, care au ințiat acestă lovitură de stat, v-or fi condamnați de popor și istorie…

  6. Acum s=a confirmat: liberalismul romanesc a murit in 1927.
    tatarascu in 1946 a pecetluit asta, Antonescu confima si ii canta ultimul prohod in 2012.

  7. Document din 1679 – cine eram noi cei din Moldova si cine trebuie sa fim

    dl Chirtoaca, Primaria de ziua LIMBII ROMANE sa faca fotocopii si sa le posteze pe panouri ca sa vada toti ratacitii si mancurtii.

    http://tiparituriromanesti.wordpress.com/2012/07/25/dosoftei-dumnezeiasca-liturghie-iasi-1679/

    „Dumnedzăiasca Liturghie, acmu întăi tipăritâ rumăniaşte, cu multâ osărdie, să-nțăliagâ toți spăseniia lui Dumnedzău cu întreg înțăles. Tipăritu-s-au la svânta Mitropolie în Iași, mesiță mai, în anul 7187.”
    ….
    „Cuvânt depreunâ câtră toatâ semințiia rumâniascâ
    ……

  8. PNLul din Moldova,
    Amețit de referendum,
    A votat cu fanii lu VOVA,
    Astfel, au scăzut în trenduri,

    Hai Vitalia, ți-e rândul,
    Să te culci în patru scânduri,
    Căci pe Base – Căpitanul,
    Nu-l prăvală jos MOTANUL…

  9. acum, Dna Vitalia, scrieti o SCRISOARE DE FELICITARE Dlui Basescu!

  10. Hai Vitalia, fetiț-o,
    Mai arată alte fițe,
    Pupă-n fund pe USeLe,
    Altă treabă nu mai e,

    Iar Băsescu se întoarce,
    Iar pe urmă îți va face,
    Harcea-parcea și horor,
    Falsă ”doamnă-comandor”…

  11. Haiducule,

    Falsa ”doamnă-comandor” vrea să se bată cu Băsescu pân la capătul lui…Crin Antonov, pedofilul cu tupeu.

    Hai la râpă, scursuri comuniste, vândute lui Iliescu, comunistul nr.1 !!!

  12. Pt Haiduc

    Noi nu ii scriem scrisori lui Basescu, decit i-am scris sa consemneze 200 de ani de ocupatie ruso-sovietica, la care nu a raspuns si nu merita s aii mai scriem. In rest – sa il felicite cei ce au stat acasa. Noi ne facem datoria si mergem sa ne exprimam liber optiunea.

  13. Fa farmazoano,

    Ocupația ruso-sovietică persistă din cauza lui Iliescu și &, la care ați aderat și voi, falșii liberali.

    Ocupația ruso-sovietică se va sfârși atunci când în politica românescă nu vor mai fi USLiști de factură Ponta+Antonov+Pavlicenco…

    Ocupația ruso-sovietică ne gâtuie din cauza neatale, farmazoano !

  14. ”Doamna-comandor” scrie agramat pe propriul blog…

    Ferește-mă Doamne de agramați ! Și falși unioniști !!!

  15. Pt Ciobanu Valer

    Am sa ii arat colegului tau Anatol Caraman toate ispravile tale de pe blogul meu si e pacat ca, in felul acesta, iti face slujul la liberali.

  16. Farmazoan-o,

    Eu nu sunt membru și nici simpatizant la careva partide false_proromânești…
    Cum nu fac sluj la PNLul tău de paie așa nu fac sluj nici la Plul lui Ghimpu și Anatol Caraman (care nu îmi este șef) știe de ce…

    Eu sunt nepotul lui Nichita Smochină, Academicianul de Onoare al Academiei Române, iar sângele apă nu se face…Faptul că voi, falșii patrioți mergeți pe urmele lui Roșca, împroșcând cu noroi toată lumea nu mă deranjează personal, dar nici n-o să stau de o parte atunci când văd că vă raliați unui monstru_Crin Antonov, care fiind turnător-securis la Ceașcă, se băga sub fustițele elevelor, pe timpul când era mahâr_”profesor” de istorie în județul său natal…
    Dacă ai ajuns să-l faci cu ou și oțet pe Băsescu, care este primul președinte român, care ne-a întins cu adevărat mâna frățească și s-a străduit să ne scoată din mocirla deznădejdii moscălești, atunci este clar cui slujești tu, Pavlicenco Vitalia, care se tretindă a fi româncă pursânge, dar care de fapt este o torpilă rusească pentru Neamul Românesc…

    Hai pe lângă instanța de judecată, mai plânge-te și camaradului Anatol Caraman, dar să nu uiți să-l întrebi ce te așteaptă acolo (în instanță) când vei da ochii cu Valer Ciobanu.
    Întreabă-l pe distinsul veteran A.Caraman cu este să răspunzi la 1000 de întrebări ale lui Ciobanu V.
    Mai ales când aceste întrebări vor fi adresate față da camarazii noștri suferinzi, pe care cu ostenitate i-ai îndepărtat…

    Ține minte clănțoas-o, că asta nu se uită în veci !

  17. erata – ”Întreabă-l pe distinsul veteran A.Caraman cum este, să răspunzi la 1000 de întrebări ale lui Ciobanu V.”

  18. Vitalia Pavlicenco spune:
    17 iulie 2012, la 21:09

    Pt moldovean

    Stii, eu nu cunosc deloc faptul cum se fac falsurile. Nu m-am ocupat cu asa ceva. Dar cel care ar fi avut ceva cu KGB-ul trebuia sa fi semnat, din cite eu inteles, donosuri pe cineva. Alte documente poti face cu nemiluita.

    Cit priveste cine a colaborat – prob abil cei cu functii in organele sovietice, comuniste, eu nu am detinut. Nu am fost sefa in perioada sovietica. Am toate actele solicitate care au confirmat orice lipsa de acte in general pe numele meu la KGB-SIS, asta in plin regim comunist. Cine ca cine, dar uite eu nu sunt nici santajabila, nici compromisa. Sa mai cautati asa oameni… Nu prea veti gasi.
    ______________________________________________________________

    Ei iată,
    Că iar te prind cu minciunica… ”Stii, eu nu cunosc deloc faptul cum se fac falsurile.”…

    Încă cât de bine te pricepi la făcut falsuri neataluță…

    Faptul că pedofilul și criminalul (fiindcă a dat o lovitură imaginii României și instituțiilor statului românesc) a fost elogiat pe paginile blogului demonstrează că Vitalia, se pricepe la făcut falsuri…

    Să faci din pedofil_bou……….erou !?!?!?!?!?!?!?!??!?!?!?!?!?!?!?

    Tre să fii mare meșter…la așa ceva.

    Turnătorul Ceaușist Crin Antonov și …….Vitalia Pavlicenco, doi ”șefi” PNL, care la cătături…tare se mai aseamănă !

    Bre, îi tună și-i adună.

    Vai de Neamul Românesc !

  19. Nu referendumlui,unire presidente va remaneti.

  20. http://www.realitatea.net/posibilitatea-unui-nou-referendum-de-demitere-a-lui-basescu-scenariu-ce-a-circulat-si-in-2007_980071.html

    Posibilitatea UNUI NOU REFERENDUM de demitere a lui Băsescu – scenariu ce a circulat şi în 2007

    O parte a presei susţine, citând informaţii neoficiale, că una din soluţiile vehiculate printre politicienii USL, care ar avea un anumit suport şi printre judecători ai CCR, ar fi organizarea unui nou referendum de demitere a preşedintelui, scenariu ce a circulat şi la precedenta suspendare, în 2007.

    Posibilitatea unui nou referendum de demitere a lui Băsescu – scenariu ce a circulat şi în 2007
    Una din diferenţele între 2007 şi 2012 ar fi că liderii de la acea vreme se gândeau la soluţii în cazul în care referendumul nu este validat încă de dinainte de scrutin, nu post-factum, ca acum.

    Presa vremii din 2007, inclusiv arhiva NewsIn, consemna de exemplu că liderii PSD, conduşi la acea vreme de Mircea Geoană, discutau în luna aprilie (după votul prin care Băsescu a fost suspendat şi înainte de a decide data referendumului) despre o soluţie care să aibă ca rezultat inclusiv organizarea unui referendum cu două tururi sau repetarea scrutinului. Argumentele pe care pesediştii nu şi le-au însuşit şi la nivel oficial (prin declaraţii asumate ale liderilor) au fost însă îmbrăţişate de peremişti.

    Pe 24 aprilie, într-o şedinţă de plen comun, peremistul Gheorghe Funar a propus o serie de amendamente care să închidă practic orice portiţă prin care Băsescu să se poată întoarce la Cotroceni. Mai întâi, el a propus un amendament prin care „referendumul pentru demiterea Preşedintelui României este obligatoriu”. Colegul său, Lucian Bolcaş a susţinut şi el că „referendumul se poate desfăşura pe două zile, aşa cum a fost referendumul pentru aprobarea Constituţiei”.

    Gheorghe Funar a propus apoi în plen următorul amendament: „Se consideră validat referendumul naţional la care au participat majoritatea cetăţenilor înscrişi în listele electorale. În cazul în care participarea la vot este de sub 50% din numărul cetăţenilor înscrişi în listele electorale se va organiza al doilea referendum, la o dată stabilită prin Hotărâre a Parlamentului. Demiterea preşedintelui României este aprobată dacă a întrunit majoritatea voturilor cetăţenilor care au participat la cel de-al doilea referendum”.

    Ulterior, pesedistul Eugen Nicolicea a venit cu o propunere prin care în „situaţia în care Curtea Constituţională va constata că nu au fost îndeplinite condiţiile de valabilitate stabilite prin lege, Parlamentul va lua act şi va decide asupra procedurii de urmat”. El a invocat vidul legislativ în ce priveşte procedura de urmat atunci când referendumul este invalidat fie din lipsă de cvorum, fie din cauza unor fraude electorale. Pesedistul a mai susţinut că nu CCR, ci Parlamentul este singura autoritate care poate reglementa o astfel de situaţie, pentru că CCR nu are drept de legiferare. „Nu este nimic rău în faptul că noi am decis să discutăm despre o asemenea situaţie ipotetică”, a spus el.

    Nicolicea explica altfel în 2007 că îşi doreşte să se evite ca „nu ştiu cine să îşi dorească ca lumea să nu se prezinte la vot” şi referendumul să nu fie validat. „Dacă se va întâmpla, şi referendumul nu va fi valabil, dintr-un motiv sau din altul, singura autoritate care poate să decidă este Parlamentul. A nu recunoaşte rolul Parlamentului aici, înseamnă un atac la adresa democraţiei”, spunea el.

    Amendamentul lui Nicolicea a trecut, spre protestele celor de la PD. Mai trebuie menţionat că la acea vreme, hotărârile Parlamentului nu erau contestabile la CCR, astfel că Băsescu a plecat în campania din 2007 cu ipoteza teoretică că după referendum, se întoarce la mâna Parlamentului care poate decide fie să rămână suspendat, fie să se facă un nou tur de vot.

    În 2012, Parlamentul a adoptat din nou într-o hotărâre a sa că poate decide calea de urmat în caz de invalidare a referendumului. Hotărârea a fost atacată la CCR, care a stabilit însă că este constituţională. În acest moment, distincţiile dintre cele două momente de suspendare a lui Băsescu se diferenţiază net. În 2007, au fost întrunite condiţiile de cvorum legale, pentru demitere au votat prea puţini alegători, iar referendumul nu a fost contestat decât pe argumente minore (precum fraudele invocate de PRM). În 2012, CCR lucrează în alte condiţii şi anume, sesizările USL şi a preşedinţilor Parlamentului (membri PSD) şi faptul că spre deosebire de atunci, demiterea lui Băsescu a fost votată covârşitor de cei care s-au prezentat la vot, iar trendul din societate, pare cel puţin din prisma scorului, anti-Băsescu. Mai este de luat în calcul şi o altă condiţionare: CCR nu poate decide în această speţă cu cinci la patru voturi (cum se iau în general), ci cu minim şase voturi pentru (deci două treimi), CCR ar putea să-şi decline competenţa. În acest context, paragraful că „Parlamentul decide calea de urmat” are toate şansele să fie aplicat de această dată, iar unul din scenariile pe care le permite această prevedere este organizarea unui nou referendum. Rămâne de văzut, câtă libertate de manevră va permite CCR Parlementului pentru a soluţiona această criză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *