Mircea Popescu: Oare Bucurestiul si Chisinaul vor indrazni sa comemoreze 72 de ani de la invazia sovietica a teritoriilor romanesti?

(Mi-a placut acest clip semnalat de vizitatorul Ovidiu si l-am postat aici. Este cu adevarat emotionant… VP)

Constat ca discutiile despre tragedia romaneasca iau o turnura nedorita, prabusindu-se in dispute suburbane. In primul rand, trebuie subliniat ca situatia actuala a Romaniei este o urmare directa nu a actelor de vitejie, ci a tratatelor internationale care n-au tinut seama nici de adevarul istoric, nici de vointa poporului.In acelasi timp, realizarea Întregirii s-a petrecut prin intelepciunea politica, patriotismul si viziunea conducatorilor Romaniei, care au stiut sa amplifice sentimentele nationale ale romanilor si sa creeze o emulatie patriotica. Aceasta conducere inteleapta a fost si izvorul vitejiei de care s-a dat dovada.
Dar, realitatea pe care o traim astazi arata ca este nevoie de o noua gandire la nivelul politic, prin care sa scoata conducerea tarii din contemplarea pasiva si  tacuta a tragediei „oilor proaste mioritice”, cum se exprima peiorativ colegul nostru de discutii, pentru a initia si dezvolta o noua politica activa si agresiva internationala pentru restabilirea adevarului istoric, inclusiv a Genocidului impotriva romanilor. Fara asa ceva, vom ramane in continuare „oi proaste mioritice”. Nu prin iesirea la bataie cu pumnii, coasele sau chiar tancurile se va putea face dreptate nationala. Acestea n-ar fi momente si aspecte de vitejie patriotica, ci de prostie populista.
Curand, pe 28 iunie, se vor implini 72 de ani de la invazia sovietica a teritoriilor romanesti, prin care s-a declansat Genocidul romanesc in urma caruia peste 1,2 milioane de romani au fost torturati, omorati, deportati sau au disparut.
Oare conducerile de la Bucuresti si Chisinau vor indrazni sa comemoreze acest moment? Oare europarlamentarii romani vor indrazni sa ceara macar un moment de reculegere in Parlamentul Europei pentru victimele romanilor ca urmare a ocuparii unor teritorii romanesti?
O Petitie, in acest sens, a societatii romanesti adresata Parlamentului Romaniei si europarlamentarilor romani ar fi utila in acest moment, ca etapa in restaurarea adevarului despre realitatea tragica a neamului romanesc. Ne incumetam s-o facem, mai ales ca timpul este deosebit de scurt pana la 22 iunie?
Mircea Popescu, 3 iunie 2012
Vitejie si tragedie

Problema reprezentarii adevarului istoric incepe sa devina subiect de discutie in societatea romaneasca si este foarte bine, deoarece, dupa ani de ocolire a subiectului, este intr-adevar nevoie de clarificari.

Intr-una dintre postarile pe tema masacrelor de la Fantana Alba, un interlocutor afirma ca nu mai este nevoie sa ne tot plangem ca “oile proaste mioritice” de atrocitatile la care au fost supusi romanii, atat timp cat am avut un trecut glorios.

In articolul “Discutii despre caracterul national“, incercam sa dau raspuns unui eseu sociopsihologic, prin care profesorul Peter Dan din New York,  pe linia liberal-academica a vremurilor pe care le traim, sublinia faptul ca romanii trec printr-o stare de confuzie, inclusiv morala, din cauza ca nu s-au impacat cu cu un trecut, fals infatisat prin infrumusetarea si mistificarea istoriei nationale. De fapt, domnia sa, in cursul discutiilor, definea problema ca fiind negarea sau nerecunoasterea Holocaustului de catre populatia romaneasca.

Iata deci, doua aspecte, aparent opuse asupra redarii Adevarului istoriei nationale, dar in fond avand acelasi substrat: pastrarea tacerii absolute asupra tragediei nationale, fie prin ridicarea in slavi a momentelor de eroism si vitejie, fie prin asumarea unor vini colective in cazul unor momente de ciocniri culturale si interetnice particulare.

Replica pe care i-am dat-o profesorului Peter Dan a fost ca, deocamdata, Istoria noastra nationala este alterata si ca urmare Romania se afla in situatia de a nu i se recunoaste dreptul istoric la teritoriul sau national Reintregit. In consecinta, natiunea romana se gaseste intr-un spatiu ciopartit prin diverse Diktate, iar populatia romaneasca din teritoriile instrainate este discriminata si deznationalizata prin atacul virulent asupra elementului sau fundamental, identitatea.

Pentru a completa comentariul de mai sus, doresc sa subliniez ca, din punctul meu de vedere, inainte de a vorbi despre Holocaustul altora, trebuie vorbit deschis si aratat lumii intregi,Genocidul impotriva romanilor faptuit de imperiul de la rasarit, fie ca s-a numit tarist sau sovietic, precum si urmarile acestor crime impotriva umanitatii.

Daca insa, la conducerea Basarabiei ca si la cea a Romaniei vor exista mancurti care ocolesc subiectul, atunci romanii nu vor putea iesi din Minciuna stiuta de toata lumea, dar acceptata ca o fatalitate.

Deci, nu-i vorba de “oi proaste mioritice“, ci de realitatea tragismului Natiunii romane sfasiata, fiind nevoita sa traiasca separata si sa fie supusa deznationalizarii prin vointa comunitatii internationale de coniventa cu conducerile efemere de la Bucuresti sau Chisinau.
Iar vina se rasfrange si asupra noastra, asupra societatii civile, daca vom continua sa sustinem fara sa-i presam pe conducatorii Romaniei care accepta fara sa cracneasca Minciuna istorica in care se complac din ratiuni de “politica corecta“.

In consecinta, prezentarea masacrului de la Fantana Alba este un pas spre restabilirea unui crampei de Adevar, dar mai sunt mii de crampeie care trebuie sa duca la cunoasterea crimelor impotriva a peste 1,2 milioane de romani disparuti in urma invaziei salbatice dinspre Rasarit, invazie considerata subiect “tabu” pentru liderii comunitatii internationale, implicit ai celor din UE.
Dar, oare acestia au motive sa vorbeasca, daca europarlamentarii romani, nu indraznesc sa atinga problema?

Si in timp ce “reprezentantii” romanilor in Parlamentul Europei tac asemenei unor “oi proaste mioritice”, Lituania cere, zilele acestea, despagubiri de la Moscova pentru perioada de ocupatie a tarii.

Curand, pe 28 iunie se vor implini 72 de ani de la invazia sovietica a
teritoriilor romanesti prin care s-a declansat Genocidul romanesc care a lasat rana neinchisa a milioanelor de romani torturati, omorati, deportati sau pierduti prin Siberiile de ghiata sau pustiurile Asiei Centrale.

Acum, este timpul ca la Bucuresti si la Chisinau, conducerile sa paraseasca turma oilor mute si fricoase, indraznind sa comemoreze acest moment, iar europarlamentarii nostri sa ceara in Parlamentului Europei o sedinta solemna care sa pastreze un minut de reculegere si sa marcheze comemorarea victimele romanilor ca urmare a ocuparii si dezmembrarii Romaniei.

Acestea ar fi momentele de vitejie si patriotism de care are nevoie natiunea romana.

Dar mai exista oare patrioti la conducerea Romaniei?

Mircea Popescu

Loading Facebook Comments ...

15 Comments

Add a Comment
  1. Stimate domnule Popescu.

    Am intrat pe link-ul MemorialRomanesc.org
    http://memorialromanesc.org/?p=66

    Am observat ca aveti aco si o postare de aceea ma adresez D-voastra.

    Am gasit un lucru enorm de mare facut pentru memoria noastra.

    Insa un moment important – consider ca trebuie de scris cifrele exacte de victime si nicidecum rotungirele facute cu zerouri. Aceste rotungiri submineaza veridicitatea documentului per ansamblu si respectiv seriozitatea la care s-a lucrat.

  2. @Brander

    Da, vad la ce va referiti. Datele sunt culese din surse scrise in diverse publicatii. Pentru a avea cifre exacte, ar fi nevoie de o cercetare bazata pe arhive si alte documente din prima sursa.
    Initiativa este a societatii civice si, chiar daca datele prezentate sunt in plus sau in minus, diferentele nu sunt excesiv de mari ca sa nu constituie un motiv de comemorare a acestor victime ale ocupatiei.

  3. De fapt, articolul intreg „Vitejie si tragedie” se afla la adresa (http://mipopescu.wordpress.com).
    Impresionant spotul pe care-l posteaza Ovidiu.

  4. O tara adevarata asa ar face. Israelul, de pilda si-a a castigat aliati puternici si o simpatie enorma din cauza genocidului evreilor în timpul celui de-al doilea razboi mondial. Si acum îsi revendica pe toate caile dreptul la existenta si la aparare contra oricarui dusman din zona. Chiar exista legi care pedepsesc negarea holocaustului în unele tari occidentale. La fel Armenia si-a facut cunoscut în toata lumea genocidul poporului sau din timpul ocupatiei turcesti. Dar la noi cine sa promoveze aceasta cauza? Politicienii nostrii mai degraba ar defila la 9 mai cu ocupantii si ar sustine ca am fost „eliberati” de catre sovietici iar limba se numeste „moldoveneasca” decât sa recunoasca adevarul.

  5. D-na Pavlicenco,
    Cand accesez site-ul antivirusul detecteaza ca ar fi infectat si il blocheaza. Va rog sa verificati, multi cred ca renunta sa mai intre cand vad mesajul..

  6. Dle M. Popescu
    Cu toată stima către Dstră pentru că scriţi, vorbiţi mult despre Unire (ReUnire) ACUM URGENT, dar nu sunt de acord cu poziţia Dstră de DEZBINAREA forţelor proromâne din RM.
    Alte forţe politice proromâne, avînd aceiaş strategie de ReUnire a RM cu actuala Românie, au altă viziune, tactică – ReUnirea se poate face prin integrarea RM în UE, educare cetăţenilor RM de la prorusim spre proromânism prin europenizare.
    De ce Dstră susţineţi acele forţe politice ce au poziţie de Unire ACUM URGENT şi care atacă vehiment alte forţe politice care văd posibilitatea ReUnirii prin europenizarea cetăţenilor RM, care şi va duce la proromânizarea cetăţenilor – deci şi la urgentarea ReUnirii!?
    Cît de obictiv sunteţi? Cît de sincer sunteţi în lupta Dstră pentru ReUnire, pentru românism dacă şi în acest articol cu privire la ocupaţia sovietică nu scriţi nici un cuvînt despre „chetroiu lui Ghimpu” în memoria celor care au pătimit de la ocupaţie sovietică (expresia de „chetroiu lui Ghimpu” a unei politiciene susţinute de Dstră, autodeclarată aprigă luptătoare pentru Unire ACUM URGENT, avîndul aliat pe comunistul Dodon împotriva lui Dorin Chirtoacă la alegerile locale, dar şi pînă la alegeri, precum şi dupa alegeri locale). Oare Dstră nu ştiţi că Preşedintele Interimar a RM a emis şi un decret cu privire la ocupaţia sovietică din 28 iunie 1940, Decretul care a fost dur criticat nu doar de Rusia şi PCRM, dar şi de PLDM cu PD? Oare nu ştiţi că Dl Ghimpu a fost dur criticat şi pentru acest Decret de forţele antiromâne?
    Regretabil de poziţia Dstră, chiar şi la această temă „28 iunie 1940” nu a-ţi avut nici un cuvînt bun de spus despre Dl Ghimpu!!! Cum se poate face Unirea RM cu actuala Românie, dacă şi Dstră DEZBINAŢI forţele proromâne din RM!?
    REGRETABIL!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  7. de ce agitati voi spiritele, nu inteleg… (mai bine zis ceva-ceva parca inteleg.)

  8. genocidul anti-romanesc comis in mod direct sau indirect , in perioada 1940-1945 mergind pina in 1989 de catre mai multe state ca : uniunea sovietica , germania nazista , ungaria fascista hortysto-szalazista si bulgaria fascisto-regalista , trebuie condamnat cu cea mai mare tarie atit pe plan intern cit si extern de catre romania si r.moldova … iata ca in ciuda unei opozitii agresive a turciei , recunoasterea genocidului comis impotriva poporului armean in primul razboi mondial capata tot mai multa recunoastere – deja – oficiala in lume . asta pentru ca armenii din toata lumea sau luptat pentru adevarul lor …

  9. „de ce agitati voi spiritele, nu inteleg… (mai bine zis ceva-ceva parca inteleg.” … se intelege prea bine – sa fim seriosi – privind la pozitia ferma a armeniei si armenilor in privinta problemei genocidului anti-armean … chiar daca se stie ca insistenta sa ii provoaca neplaceri in relatiile cu turcia , armenia merge mai departe … iar recunoasterea genocidului de catre franta si sua , sint victorii morale uriase pentru armeni . nu mai vorbim de pozitia ferma a japoniei in privinta insulelor kurile …

  10. constantin chirila

    „Un popor daca nu-şi cunoaşte trecutul, nu poate avea viitor !”
    Asa zişii prieteni ai poporului Român, vor sa nu ne cunoaştem trecuitul, să nu ştim cine am fost, cine suntem şi încotro vrem să mergem.
    Trezeşte-te Ţară, treziţi-vă români acum cât încă nu-i prea târziu, cât încă mai avem Ţară, Ţara noastră scumpă dintotdeauna, România !

  11. Gheorghe - pentru Alioşa zis Alex

    Unirea se face pe etape:
    1.Repunertea în drepturi cetăţeneşti a tuturor locuitorilor din Basarabia şi Bucovina, printr-o metodă simplificată – modificarea art.11 din Legea nr.21/1991 şi art.34 aliniatul 6 din lergea 119/1996.
    2.Recunoasterea diplomelor de studii.
    3.Modificarea legii migraţiei – angajarea în cîmpul muncii a basarabenilor egal cu alocuitorilor din ţară – după modelul Rusia-Belorus, unde beloruşii pot lucra în Rusia fără permis de muncă.
    Aceasta ce depinde de Romania

    De R. Moldova depinde:
    1.Lichidarea grupelor ruse în Instituţiile superioare de învăţămînt.
    2. În şcolele şi liceiile rusolingve să se studieze L. română 5 ore pe săptămână plus studierea Istoriei, geografiei şi altor obiecte în l.română. Şcolile de meserii studiile să se facă numai în l.română.
    3. Să interzică prin Lege simbolurile comuniste şi fasciste – gen – secera şi ciocanul, alte insemne bolşevice.

  12. Mi se pare corect si logic ce scrie Gheorghe mai sus, il sustin…

  13. @Siberiacul

    Nu tin minte sa fi cerut, in calitatea de simplu membru al Consiliului Unirii, ca PL, domnii Ghimpu sau Chirtoaca sa nu se se inscrie in organizatie.
    Cred ca din contra, am facut apel la fortele politice unioniste sa devina membre ale Consiliului Unirii, organizatie unificatoare a curentului unionist din intreaga societate romaneasca de pe cele doua maluri ale Prutului si din lumea larga.

  14. ce-am căutat noi românii peste Nistru cu mareşalul Antonescu în frunte?Antonescu s-a jucat cu vieţile a sute de mii de români,dintr-un orgoliu prostesc,cuvântul dat trebuie respectat în faţa lui Hitler,asta era filozofia mareşalului.Faptul că nu avea ce face nu este adevărat,avem exemplul Finlandei în istorie ,în aceleaşi condiţii.Prin urmare,cum se va proceda,să-i numim eroi pe cei care au luptat pentru Basarabia şi Bucovina de Nord,iar pe ceilalţi mult mai mulţi,să-i numim trădători?Nu se poate face mare lucru după părerea mea,a fost o greşeală pe care o vom plăti încă 2,3 generaţii de acum înainte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *