Discursul (unionist privind Basarabia) al lui E.Mihalache la Congresul PPDD


Cind ne-am intors de la Congresul PPDD, de la Bucuresti, mi-am propus sa plasez discursul in format video al vicepresedintelui acestei formatiuni. Nu am reusit, pentru ca aparatul meu foto nu intregistreaza uneori sunetul. De aceea recent mi s-a comunicat unde este el plasat pe youtube si l-am preluat.

Repet din capul locului si va solicit insistent – nu reluati sfaturile cu ce partide trebuie si cu ce partide nu trebuie sa colaboreze PNL din RM in Romania. Deocamdata nu avem acord de colaborare cu nimeni. Mai bine ascultati cu rabdare acest discurs.

Se apropie alegerile parlamentare in Romania si va incepe macelul in Basarabia. Asa cum a mai fost. Despre aceasta putem scrie si chiar vom scrie un articol aparte. Acum vrem doar sa subliniem ca ne-am dori ca fiecare partid din Romania sa vorbeasca in spirit unionist asa cum a vorbit Eugen Mihalache, responsabil de politica externa si relatiile cu romanii de pretutindeni din partea PPDD la congresul recent al acestei formatiuni.

Loading Facebook Comments ...

12 Comments

Add a Comment
 1. E de proastă calitate filmarea.

 2. Pt Cahuleanu

  Asa este. dar intre a nu avea una buna si a pune una necalitativa, am ales a doua optiune.

 3. Dar cine plaseaza aceste linkuri?

 4. Un banc, se zice, spus de Marius Lazurca, Ambasadorul Romaniei la Chisinau:

  – Ce fac basarabenii dupa ce-si redobandesc cetatenia romana?
  – Pleaca in Italia cu pasaport romanesc si se mandresc foarte ca sunt moldoveni…

 5. Nu e la temă,iertaţi-mi sentimentalismul,de înclinaţii spre mistică,dar:
  Discrsul domnului Eugen Mihalsche mi-a trezit vii amintiri de Eugenia Mihalache, prima mea învăţătoare în clasa întîi de acum 40 de ani în comuna Ciorăşti, plasa Nisporeni, judeţul Lăpuşna, România (bolşevicii mi-au numit baştina r-nul Nisporeni,satul Ciorăşti, RSS Moldovenească)

 6. ANUL 2012:
  DOSARELE VIITOAREI ROMANII RE-INTREGITE ( II / 25 )
  –––––––––––––––––––––––––––––
  Preluare de pe un blog parizian de Vitu Vovc:
  http://vitalie.vovc.over-blog.com/article-fumisteria-european-66793357-comments.html#anchorComment
  un fragment:
  / confidentele unui politician francez /:
  Primo:
  Franţa nu se va implica foarte mult în Europa de Est
  din cauza Rusiei, care devenea un partener „strategic”.
  Secundo:
  UE nu va accepta noi membri în viitorul apropiat
  din cauza crizei profunde instituţionale
  şi pesimismului european generalizat.
  Terzo:
  Moldova are un viitor european şi numai de ea
  depinde dacă va face parte din UE sau nu.
  –––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
  Paradoxal? Deloc! Mulţi politicieni din UE
  sînt ferm convinşi că Moldova va adera la România
  şi astfel, de facto, va intra în spaţiul UE.
  Închid însâ uşa statului Republica Moldova.
  O soluţie care satisface toată lumea.
  UE nu va avea de gestionat un nou stat din p.d.v. instituţional. Alegâtorul nu se va opune
  unei eventuale reunificări din simplul motiv
  că reunificarea (cea a Germaniei) este,
  dacă doriţi, un mit fondator al actualei Europe.
  Un simbol sacru inatacabil.

 7. Unicul paartid din Romania PP-DD Dan Diaconescu care are Departament pentru relaţiile cu românii de pretudindeni şi în deosebi cu românii din Basarabia, Bucovina de Nord. Unicul Partid din Romania care are stipulat în Programul politic şi economic a partidului 10 puncte ce vizează Basarabia şi românii din Basarabia. Partidul Poporului Dan Diaconescu – Basarabia a fost, este şi rămâne pe veci pământ romanesc. Strategia politică a PP-DD pentru Basarabia este:
  1. Modificarea art.11 din Legea cetăţeniei române, în sensul recunoaşterii faptului că românii basarabeni nu au pierdut cetăţenia română şi nu au de ce redobândi cetăţenia română. Românii din Basarabia sunt cetăţeni români în baza legii nr.793 din 04.09.1941 Cu privire la recunoaşterea cetăţeniei române a locuitorilor din Basarabia lege neabrogată pînă în prezent – pentru aceasta e necesar numai transcrierea în registrul de stare civilă român a actelor de stare civilă.

 8. Strategia politică a PP-DD – continuare

  2.Modificarea Legii migraţiei- în sensul renunţării la 500 de EURO solicitată Basarabenilor ce călătoresc în Romania.
  3 Simplificarea Procedurii de obţinerea permisului de mic trafic.
  4.Recunoasterea diplomilor de studii.
  5. Numirea la Chişinău a unui ambasador român de origene basarabeană.
  6. Suplimentarea numărului de burse pentru studenţii din Basarabeni.
  7. Inaugurarea la Chişinău a CENTRULUI CULTURAL MONDIAL ROMÂN.
  8. Încurajarea investiţiilor românesti în Basarabia.
  9. Angajarea basarabenilor în câmpul muncii din Romania fără restricţii.
  10. Dezvoltarea programelor transfrontaliere a UE.
  Partidul Poporului Dan Diaconescu a fost înregistrat în septembrie 2011 şi în prezent este cotat în sondaje cu 20 la sută.

 9. http://www.ziare.com/europa/moldova/patriotii-moldovei-viseaza-la-legalitate-in-romania-1151310

  „Patriotii Moldovei” viseaza la legalitate in Romania

  Cateva declaratii aparent banale ar trebui sa dea de gandit autoritatilor de la Bucuresti. Liderul unui partid politic obscur, intitulat „Patriotii Moldovei”, ia in calcul deschiderea unor filiale in dreapta Prutului. Aceasta miscare nu este deloc intamplatoare, ci vine in contextul lansarii la Chisinau a filialei PSD Romania.

  Daca PSD si-a inaugurat filiala pentru a mobiliza electoratul cu pasaport romanesc din Republica Moldova la viitoarele alegeri, pentru cine sau pentru ce „Patriotii Moldovei” se gandesc sa faca un demers asemanator?

  Inainte de a prezenta pe scurt cateva declaratii ale liderului lor si de a pune cateva intrebari in legatura cu initiativa anuntata, se impune de precizat ca acestia nu tintesc sa deschida filiale pe tot cuprinsul Romaniei. Au doar intentia de a se face vizibili numai pe actualul teritoriu al regiunii istorice Moldova. O actiune ce se incadreaza perfect in ideea propagandistica a „Moldovei Mari” pe care o proclama pretutindeni.

  „Moldova Mare impotriva Romaniei Mari”

  In articolul „Moldova Mare impotriva Romaniei Mari” publicat pe http://www.ava.md, un site de stiri in limba rusa, apar cateva declaratii facute recent de catre Mihail Garbuz, presedintele partidului mentionat mai sus, in legatura cu acest subiect.

  Pe rand, „moldovenistul” nascut in Transnistria ofera detalii elocvente despre intentia, motivatia si strategia sa, legitimandu-le sub aura unor ideologii istorice indoielnice nascute in laboratoarele sovietice si a presupuselor aspiratii pro-„moldovenesti” locale.

  Pentru inceput, intentia „Patriotilor Moldovei” este de a deschide filiale ale partidului in judetele Iasi, Neamt si Galati. Mai tarziu, vor urmari sa se extinda.

  De ce? Raspunsul se impotmoleste in cateva afirmatii halucinante atat a interpretarii istorice: „Moldova de peste Prut reprezinta un teritoriu istoric al Moldovei Mari care in urma diferitor manipulari de ordin politic a trecut sub controlul Valahiei, apoi a intrat in componenta Romaniei”, cat si a interpretarii tendintelor regionale: „Noi am vazut o sustinere sincera a acestei idei in randul bastinasilor din Moldova de peste Prut.

  In ciuda pozitiei extrem de rigide a puterii romanesti pe chestiunea dezvoltarii in regiune a „ideii moldovenismului”, o majoritate covarsitoare a locuitorilor din acea regiune declara la unison ca ei sunt „moldoveni” si vorbesc „limba moldoveneasca”.

  In incheiere, parerea celui mai aprig „moldovenist” de peste Prut este ca oricum va reusi.

  In caz ca nu vor deschide filiale la nivel oficial, asul din maneca l-ar constitui asociatiile comunitare, afirmand chiar ca mizeaza pe sprijin in acest sens din partea unor factori locali.

  Dupa cum se observa, sunt persoane, inclusiv miscari, care viseaza din ce in ce mai mult la infaptuirea unei Moldove ca pe timpul lui Stefan cel Mare si se ciocnesc de obstacolul „Romania Mare”.

  Cine sunt si ce fac „moldovenistii”?

  Termenul de „moldovenism” a aparut in 1924 si l-a gadilat la urechi pe Stalin, adeptul strategiei „divide et impera” („dezbina si stapaneste”; cea mai buna varianta a traducerii) ale carei consecinte se resimt si acum.

  Curentul „moldovenist” sustine ca moldovenii sunt diferiti de romani din punct de vedere etno-cultural si lingvistic si s-a dovedit a fi un instrument oarecum eficient de rusificare a moldovenilor de etnie romana din fosta RSSM, acum Republica Moldova.

  Dupa destramarea Uniunii Sovietice, promotorii „moldovenismului” nu au disparut. Dimpotriva, fiind puternic influentati de sursele istorice sovietice, au continuat sa trambiteze ideea „moldovenismului”, prin accentuarea mai multor aspecte.

  Daca, initial, au pus accent pe stimularea unui patriotism local, pe validarea stiintifica a limbii moldovenesti (inca nu au reusit) si pe accentuarea diferentei dintre moldoveni si romani, ulterior, una dintre portavocile acestui curent, liderul comunistilor, Vladimir Voronin, a emis chiar pretentii teritoriale si a atacat verbal „statul imperial” Romania. Cam in acelasi timp cu pretentiile si atacurile lui Voronin, la Chisinau se contura o miscare ce pe 30 iunie 2010 avea sa se transforme in Partidul „Patriotii Moldovei”.

  Acest partid nu se limiteaza doar la promovarea „moldovenismului”, dar duce o lupta afisata pentru „restabilirea integritatii teritoriale a Republicii Moldova”, conform statutului adoptat la Congresul al III-lea din 14 mai 2010. De la fondare pana acum au intreprins mai multe actiuni in aceasta directie. Merita mentionate cateva dintre ele.

  Pe 18 mai 2011 au cerut comunitatii internationale sustinere pentru retrocedarea de catre Romania a teritoriilor „istorice” ale Moldovei, iar pe site-ul oficial postau urmatoarea teorie (ineptie): „statul roman este un fenomen consumat” si „a venit timpul popoarelor din acest stat sa initieze procedura de desfiintare a Romaniei”.

  Recent, pe 24 ianuarie 2012, de Ziua Micii Uniri, „patriotii moldoveni” au organizat o manifestatie in fata Ambasadei Romaniei din Chisinau, clamand lozinci antiromanesti: „Traiasca Moldova Mare”, „Romania – stat imperialist” etc. si cerand anularea Unirii Principatelor Romane de la 1859.

  Astfel, ultima intentie, cea a deschiderii filialelor, se plaseaza in cadrul acestor actiuni revansarde si, cu siguranta, va fi urmata si de altele.

  De reflectat

  Desi, la o prima vedere, intentia „patriotilor moldoveni” pare naiva, totusi, autoritatile romane nu ar trebui sa stea linistite. Asta deoarece ideile acestora sunt revansarde si reprezinta un pericol la adresa integritatii teritoriale a Romaniei.

  In plus, se cere sa reflecteze in mod serios si sa gaseasca raspunsuri la intrebari precum: De ce au fost anuntate pentru prima etapa judetele Iasi, Neamt si Galati sau cine sunt factorii locali care i-ar sprijini? Chestiunea este interesanta si de urmarit, fiindca din 2007 dateaza un precedent de infiintare a Asociatiei „Comunitatea Moldovenilor din Romania” (declarata ilegala) sub conducerea unui tanar socialist controversat din Iasi, Marian Russo, pe care Vladimir Voronin l-a primit cu onoruri la Chisinau.

  Deci, in 2012, cel de-al 200-lea an de la anexarea Basarabiei la Imperiul Rus, avem de-a face cu alti moldoveni redescoperiti sau doar cu o inflamare a orgoliilor ranite de catre social-democratia romana care a indraznit sa treaca Prutul?

 10. ati cintat un gandon imflat Valeriu Matei,pina a crapat…incercati sa-l umflati din partea opusa gurii,adica din kur…poate-l dezumfla…

 11. Pt kosti

  Vorbiti foarte urit. Stiu cine sunteti si nu-mi fac iluzii. Insa Valeriu Matei a fost si ramine un om erudit, destept, sincer, un roman unionist adevarat. In privinta restului – sa il judece istoria. Eu nu regret ca l-am sprijinit pe Valeriu matei, pentru ca nu a inchinat niciodata RM-eaua Rusiei, asa cum fac altii.

 12. kosti spune:
  18 februarie 2012, la 19:07

  Din „luciditatea” expunerii actiunii cred ca dvs ati fost „umflati” si pe gura si „din partea opusa gurii,adica din kur…” V-aţi „dezumflat” in final, ori tot mai sunteţi „umflat”? Vedeţi sa nu crapaţi ca „un gandon umflat”…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *