Ce nu face Guvernul român sau Inițiative legislative pt București

Ce ar trebui și nu fac pt basarabeni Guvernul și Parlamentul României

Ne bucurăm să va informăm și că luptătorii pentru dreptul de a fi român în Basarabia și pentru dreptul implicit, neanulat de nimeni, de a fi cetățean al  Statului Român sunt membri ai conducerii PNL, fiind vorba de Mihai Ciubotaru și Gheorghe Viță. În fiecare zi vin români și alogeni la sediul PNL și scriu cereri. Aici, alăturat, vedeți pagina din sondajul IMAS, unde se vede că din patru potențiali votanți ai PNL trei sunt ruși și doar unul e român. Adică, rusolingvii văd perspectiva Unirii cu România, în timp ce românii basarabeni, deznaționalizați intens, încă nu o văd foarte clar așa. De aceea, luptăm pentru drepturile românilor din Basarabia.

Am publicat deja cîteva materiale despre lipsa dreptului românilor basarabeni de a fi români la ei acasă, pe pămînt românesc, în al doilea stat românesc. Ei se lovesc de dificultăți și ca să fie români supuși Statului Român, precum sunt, de fapt, ca atare și implicit, dar lipsiți abuziv de acest drept prin nerecunoașterea faptului, urmare a cărei situații ei sunt obligați să își redobândească cetățenia română.

PNL este unicul partid care a făcut trei conferințe de presă despre dreptul de a fi român în Basarabia și despre impedimentele legislative și consulare de a-și redobândi cetățenia română.

Înainte de a merge săptîmîna trecută la Publika TV, unde mi-am mîncat sufletul cu niște troglodiți antiromâni, am avut o discuție cu dl Gheorghe Viță, un activ luptător pentru drepturile basarabenilor la cetățenia românească în mod implicit, președintele Uniunii Românilor din Basarabia, nordul Bucovinei și Ținutul Herța. Domnia sa este membru al BPC al PNL și îi ajută pe mulți basarabeni, transnistreni, să își cunoască drepturile, încurajîndu-i să lupte pentru cetățenia română. Dl Viță, împreună cu Nicolae Dabija, care a fost și domnia sa membru al PNL.ro și membru al PNL.md – cît a candidat pt Parlamentul României, nu mai mult…) au făcut și propus prin unii senatori români, și două proiecte de lege în sensul recunoașterii drept români al celor avînd acest drept prin legislația românească, neabrogată de nimeni, dar neaplicată, din păcate, recurgîndu-se la alte legi, mai noi, care încalcă dreptul implicit al românilor basarabeni la cetățenia română, de care nu au mai beneficiat după ocupația sovietică de după 28 iunie 1940.

Înainte de a expune problema și inițiativele legislative vom arăta chiar aici ce ar trebui și nu face – se pare din indiferență, din lipsă de durere adîncă și chiar, poate, din niște calcule/intenționat, pentru a facilita soarta basarabenilor, bătuți de soartă, dar nu din vina lor.

  1. Se cer prea multe acte pentru redobândirea cetățeniei române pentru basarabeni.
  2. Nu ar trebui să fie cerut cazierul juridic din România. Într-o conferință anterioară de presă am spus că aici se plătesc degeaba bani, oamenii trec prin calvar, caută să plece în România cu acest impediment de 500 de euro (dovada că nu sunt sărmani de tot) cînd să treacă frontiera românească, unde, în România, e deja nevoie să găsești un român, să îl și plătești, ca să obții cazierul juridic. Asta în condițiile cînd Autoritatea Națională pentru Cetățenie, cînd soluționează cererea, face interpelări la Ministerul de Interne, la Direcția națională de evidență a persoanelor, la Direcția generală a pașapoartelor, la Serviciul Interpol Român, la Serviciul de Informații Interne și Externe, la Serviciul de Migrație Român. Deci, de ce mai trebuie cazierul?
  3. Nu e nevoie să fie cerute atîtea acte de stare civilă la depunere – ar fi doar certificatul de naștere și căsătorie, de certificatul de naștere al mamei/tatălui.
  4. Dintre cereri cerute – e nevoie de numai cea prin care se solicită cetățenia. Altele, nenecesare, costă și o groază de bani.
  5. Adunarea actelor pentru redobândirea cetățeniei române ar necesita peste 2000 de lei – e prea mult pentru basarabenii aduși de sovietici și comuniști la sapă de lemn. Mai ales că basarabenii nu sunt vinovați că nu au pașapoarte românești, pentru că ei sunt implicit cetățeni, chiar dacă cei din Guvernul român încă nu-i recunosc ca atare.
  6. Taxa consulară e de 60 de euro. E prea scump. Să calculăm câți bani face Statul Român, care nu e chiar atăt de sărac la fel ca și basarabenii noștri. Dacă se depun zilnic 200 de dosare a cîte 60 de euro, asta face 12 mii de euro pe zi… Nu mai comentăm, dacă a ajuns diplomația română să cîșige pe spinarea basarabennnilor, însărăciți cu bună știință de satrapii bolșevici și exterminați prin genocidul antiromânesc. Oare Statul Român nu știe în ce hal de sărăcie sunt românii basarabeni? Sau îi ”pedepsește” pentru că au devenit, fără voia lor, ”bolșevici”?
  7. Odată cu modificarea Legii cetățeniei în aprilie 2009, s-au deschis oficii ale Autorității Naționale pentru Cetățenie la Suceava, Galați, Iași, Timișoara, Cluj. Au fost angajați funcționari publici cu salarii. Însă secția consulară aproape că nu perfectează vize să meargă oamenii să depună acolo gratis dosarele. De ce? Se pare – e pentru ca oamenii să depună aici dosarele, în Moldova, ca să plătească taxa consulară de 60 de euro. Oare, într-adevăr, să fie mai convenabil să fie plătite acolo salarii funcționarilor care stau degeaba, în loc să meargă basarabenii într-acolo fără cei 500 de euro și să descongestioneze rîndurile aici, aceiași funcționari, dacă Guvernul român ar recunoaște, implicit, cetățenia română tuturor basarabenilor, să se ocupe de perfectarea actelor de naștere și de căsătorie românești pentru basarabeni?
  8. Transcrierea actelor de stare civilă este foarte scumpă – un certificat de naștere sau de căsătorie costă 100 de euro, oare această taxă nu e prea mare?
  9. Taxa consulară pentru perfectarea pașaportului, e, la fel, foarte mare – 110 euro, ceea ce pare o discriminare în raport cu taxele aplicate altor cetățeni, nebasarabeni.
  10. Obținerea permisului de mic trafic este un calvar – trebuie să indici o adresă unde mergi, deși conceptul e să circuli liber pe oriunde pe raza respectivă, fără restricții, în baza acordului interstatal.
  11. Persistă nedumerira legată de Garanția bancară de 500 de euro pentru a circula în România, pentru basarabeni, cînd Germania, Franța, alte state nu o cer.

Acesta e Guvernul PD-L, Boc și al lui Băsescu. L-am sprijinit pe Băsescu atunci cînd a dat replici adecvate rușilor, dar nu-l înțelegem în această situație, legată de basarabeni… Care l-au votat.

În concluzie: după ce basarabenii rămîn orfani din 1812, înstrăinați fără voia lor, salvați de doar cei 22 de ani reintegrați în România, iată că și azi, se pare, mai sunt priviți ca vinovați pentru că există… Ei trebuie să se judece în al doilea stat românesc pentru dreptul de a fi români, dar și cu Statul Român, pentru a avea cetățenie română. Ai cui suntem noi, domnilor guvenanți ai celor două state românești? Nu cumva ai Rusiei și nu vă mai trebuim? Nu cumva deranjăm la infinit pentru că existăm?

Îi mulțumesc dlui Gheorghe Viță pentru aceste informații și sugestii.

Vitalia Pavlicenco

Cu privire la modificarea art.11 din Legea Cetăţeniei Române nr.21/1991

PROIECT-LEGE

                             Pentru dezbateri în Parlament

Art.11 din Legea cetăţeniei române se modifică şi va avea următorul conţinut:

„Persoanele care au dobîndit cetăţenia română prin naştere, potrivit legilor în vigoare până la data de 23 august 1944, precum şi descendenţii lor pînă la gradul III, pot solicita transcrierea ori înscrierea în Registrul de Stare Civilă Române a certificatelor sau extraselor de stare civilă eliberate de autorităţile străine, în condiiţiile Legii nr.119/1996 – Cu privire la actele de stare civilă”.

Preşedintele Camerei Deputatilor

Preşedintele Senatului

Expunere de motive

Art.11 din Legea nr.21/1991 necesită modificare, fiindcă nu corespunde realităţii şi întră în contradicţie cu art.5 alin.2 din Constituţia Romaniei „Cetăţenia dobândită prin naştere nu poate fi retrasă. De asemenea, mai întră în contradicţie cu art.5 alineatul 2, litera b), din Legea nr.21/1991 – în sensul că sunt cetăţeni români copiii care s-au născut în afara Romaniei şi ambii părinţi sau numai unul dintre ei are cetăţenia română, precum şi art.33 din Legea specială – sunt şi rămân cetăţeni români persoanele care au dobândit şi au păstrat această cetăţenie potrivit legislaţiei anterioare. Art.11 în forma şi conţinutul lui actual este necostituţional. Mai mult:

  1. Actul Unirii votat de Sfatul Ţării la 27 martie 1918 nu a fost anulat pînă în prezent, precum nici Decretul Lege nr.842 din 9 aprilie 1918, asupra UNIRII BASARABIEI CU VECHUL REGAT AL ROMANIEI, publicat în Monitorul Oficial al Romaniei nr.8 din 10 aprilie 1918;
  2. Legea nr.793 –pentru reglementarea cetăţeniei locuitorilor din Basarabia şi Bucovina de Nord din 03 septembrie 1941, Lege neabrogată până în prezent, unde în art.1 al prezentei Legi se spune clar: Au fost şi sunt români:

a)     Toţi locuitorii din teritoriile desrobite, care, potrivit legilor în vigoare, la 28 iunie 1940 se bucurau de naţionalitatea română.

b)    Copii născuţi la 28 iunie 1940, sau după această dată, pe teritoriile desrobite, dacă tatăl sau, în cazul copilului nelegitim, mama au fost şi sunt cetăţeni români, potrivit prevederilor de la litera a;

c)     Regulamentul nr.15 – privitor la constatarea cetăţeniei române a locuitorilor din Basarabia şi Bucovina de Nord din 26 mai 1942, publicat în Monitorul Oficial al Romaniei partea 1, nr.110 – act normativ neabrogat pînă în prezent.

Capitolul I din Regulament

Dispoziţii Generale

Art.1 – Constatarea îndeplinirii condiţiilor prevăzute de Legea pentru dobândirea şi pierderea naţionalităţii române din 24 februarie 1924, cum şi prin art.1 şi 2 din Legea nr.793 din 1941, pentru reglementarea cetăţeniei locuitorilor din Basarabia şi Bucovina de Nord, se va face în conformitate cu dispoziţiile prezentului Regulament.

Capitolul II

Calitatea de cetăţean român

Art.2 – Au fost şi sunt cetăţeni români:

  1. Locuitorii din teritoriile desrobite Bucovina de Nord şi Basarabia, care, potrivit legilor în vigoare, la data de 28 iunie 1940, se bucurau de naţionalitatea română.
  2. Copii născuţi la 28 iunie 1940 sau după această dată pe teritoriile desrobite Bucovina de Nord şi Basarabia, dacă tatăl, sau în cazul copilului nelegitim, mama, au fost şi sunt cetăţeni români, potrivit prevederilor de la nr.1.

Legea nr.793 şi Regulamentul nr.15 nu au îndrăznit să le abroge nici conducătorii comunişti ai Romaniei – Petru Groza, Gheorghe–Gheorghiu Dej sau Nicolae Ceauşescu. Aceşti dictatori comunişti erau şi patrioţi în felul lor şi au ţinutla Basarabia.

Constituţia Romaniei

Art. 5. alineatul 2 – Cetăţenia dobândită prin naştere nu poate fi retrasă.

Potrivit art.5, alineatul 2 din Constituţia Romaniei – cetăţenia dobîndită prin naştere nu poate fi retrasă, chiar dacă datorită modificărilor politico-teritoriale Basarabia şi Bucovina de Nord a fost anexatăla URSS, iar, după destrămarea imperiului sovietic, face parte din statul Republica Moldova şi Ukraina.

Doar simpla voinţă neviciată poate duce la renunţarea la cetăţenie, exprimată printr-un demers individual. Ori nu se poate renunţa la cetăţenia unui stat printr-o cerere făcută unei autorităţi străine. Deci românii din Basarabia născuţi pe teritoriul Romaniei până la 23 august 1944, precum şi descendenţii lor pînă la gradul III, fiind cetăţeni romani, nu au renunţat printr-o cerere autorizată către Statul Roman la cetăţenia romană si nici statul Roman nu i-a lipsit de cetatenia romana.

În aşa mod, situaţia românilor din Basarabia şi Bucovina de Nord se circumscrie dispoziţiilor art.5 alineatului 2 lit.b) din Legea nr.21/1991, în sensul că este considerat cetăţean roman cel născut în străinătate, dacă cel puţin unul dintre părinţi este cetăţean roman.

Astfel, descendenţii până la gradul III ai cetăţenilor români născuţi până la 28 iunie 1940 pe teritoriul Romaniei, au dobîndit cetăţenia romana prin naștere în strainătate, fiind născuți din părinţi cetăţeni romani.

Dobîndesc cetăţenia romana la acordare prin cerere cei care nu au avut-o nici o dată şi nici ascendenţii lor nu au avut legătura cu statul Romania prin cetăţenie. Redobîndesc cetăţenia romana la acordare prin cerere, cei care au fost cetăţeni români, dar au pierdut-o din motive neimputabile lor.

Procedura de dobîndire a cetăţeniei romane prin acordare la cerere, este prevăzută de legea specială şi anume capitolul III al legii 21/1991. Competenţa privind acordarea la cerere a cetăţeniei fiind atribuită Ministerului Justiţiei şi nu se referă la românii din Basarabia şi Nordul Bucovinei care au dobîndit-o deja prin nastere.

Nicolae Dabija – Preşedintele Forului Democrat al Românilor din R. Moldova, membru al Academiei Române

Gheorghe Viţă – Directorul Departamentului Juridic şi Problemele Cetăţeniei Române – unirefdrm@yahoo.com

PARLAMENTUL ROMÂNIEI

LEGE – PROIECT

Despre modificarea şi completarea art.43 din Legea nr. 119/1996 cu privire la actele de stare civila

 

PROIECT: formă pentru dezbateri

Parlamentul României adoptă prezenta lege:

Art. 43 alin (4) se modifică şi va avea următorul conţinut:

(4) Cetățenii români şi descendenţii lor până la gradul III, ale caror acte de stare civila au fost înregistrate în localități ce au aparținut României, iar în prezent se găsesc pe teritoriul altor state pot solicita întocmirea actelor de stare civilă la toate Direcţiile Judeţene de Stare Civilă din Romania, în baza extrasului de pe actul de stare civilă ce se gasește în păstrarea Arhivelor Naționale din aceste state. Transcrierea extraselor, a duplicatelor de naştere în registrele de stare civilă române se face cu aprobarea primarului unității administrativ-teritoriale de la locul solicitării transcrierii, precum și cu avizul prealabil al serviciului public comunitar județean de evidență a persoanei sau, după caz, al Direcției Generale de Evidență a Persoanelor din Municipiul București.”

PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTATILOR

PRESEDINTELE SENATULUI

EXPUNERE DE MOTIVE

pe marginea proiectului de lege privind modificarea şi completarea unor articole din Legea nr. 119/1996 cu privire la actele de stare civilă

Condamnarea oficială a regimului comunist şi intrarea României în Uniunea Europeană au deschis şi calea înlăturării unor consecinţe nefaste ale ocupaţiei sovietice, efecte ce persistă şi astăzi, neputând fi înlăturate decât prin măsuri reparatorii efective.

Întârziată impardonabil, recunoaşterea (termen distinct de dobândire sau re-dobândire şi de care ne delimităm) cetăţeniei române pentru acele persoane care au dobândit-o prin naştere sau care au dobândit-o ca locuitori ai  Regatului  României până la ocuparea de către URSS la sfârşitul celui de-al doilea Război Mondial  a ţării noastre (începând cu Basarabia inclusiv Sudul, cu Nordul Bucovinei şi Ţinutul Herţa), precum şi pentru descendenţii lor, trebuie să se facă printr-o procedură simplificată.

Era de aşteptat ca după 1989, printr-o modificare a legii speciale cu efect reparatoriu, Statul Român să recunoască în bloc, drepturile (rezultând din calitatea de cetăţean român) acestor persoane şi descendenţilor lor, iar, mai apoi, la autoritatea administrativă să se facă  simple verificări şi înregistrări în evidenţa populaţiei cu eliberarea actelor de stare civilă şi de identitate. Redobândirea cetăţeniei Române în temeul art.11 din Legea special nu se referă la cetăţenii români şi descendenţii lor de până la gradul III, care locuesc pe teritoriile care au fost sub jurisdicţia Regatului Român până după al doilea război mondial.

Cetăţenii români din aceste teritorii, nici nu pot adresa o asemenea cerere de redobândire  a cetățeniei române Ministerului Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti pentru simplul motiv ca nu au pierdut si nici nu li-a fost retrasa cetățenia româna pe care au dobândit-o prin naștere (iar descendenţii lor sunt cetățeani români născuți în străinătate din parinți cetățeni români).

În conditiile in care situatia acestor cetăţeni români nu se încadrează în niciuna dintre situațiile pentru dobândirea, acordarea sau redobândirea cetățeniei române prevăzute de Legea 21/ 1991, fiindcă nu există nici un act normativ, unde Românii Basarabeni să fi fost lipsiţi de cetăţenia română, situaţia lor încadrându-se perfect în prevederele art.43 alineatul 4 din Legea nr.119/1996 ”Cu privire la actele de stare civilă”.  Potrivit Legii nr.793, pentru reglementarea cetăţeniei locuitorilor din Basarabia şi Bucovina de Nord, publicată în Monitorul Oficial nr.209 din 06 septembrie 1941 şi Regulamentul nr.15 – cu privire la constatarea cetăţeniei române a locuitorilor din Basarabia şi Bucovina de Nord, publicat în Monitorul Oficial nr. 119 din 26 mai 1942 (Legi neabrogate pînă în prezent), locuitorii Basarabiei, Bucovinei de Nord şi Ţinutul Herţa au dobândit cetăţenia română prin naştere, fapt dovedit prin Legea şi Regulamentul sus indicat.

Conform art.5 alineatul 2, lit.b, a Legii cetăţeniei române nr.21/l99l, modificată şi completată, copiii născuţi din părinţi cetăţeni români în afara României sunt cetăţeni români. Descendenţii până la gradul trei ai cetăţenilor români născuţi în aceste teritorii sunt cetăţeani români. În aşa mod, ei au dobândit cetăţenia română în străinătate, fiind născuti din părinţi cetăţeni români. Conform art.5, alineatul (2), din Constitutia Romaniei, cetaţenia română nu poate fi retrasă aceluia care au dobindit-o prin naştere. În aceste condiţii, situaţia lor se circumscrie dispoziţiilor art.5, alineat 2, din Constituţia României şi art.5, alineat 2, lit.b din Legea 21/1991, în sensul că sunt cetăţeani români cei născuti în străinătate, dacă unul dintre părinţi este cetăţean român.

Conform art.43, alineatul (4) (varianta propusa spre modificare) din Legea nr.119/1996 cu privire la actele de stare civilă, cetăţenii români şi descendenţii lor până la gradul III, ale căror acte de stare civilă au fost înregistrate în localităţi care au aparţinut României, iar în prezent se găsesc pe teritoriul altor state, pot solicita întocmirea, transcrierera şi eliberarea actelor de stare civilă.

Locuitorii din Basarabia şi Nordul Bucovinei, care s-au născut pe teritoriul României până la 23 august 1944, şi descendenţii lor până la gradul III, au naţionalitate română. Toţi românii din localităţile indicate în Legea Administrativă nr.1570 din 15 iulie 1938, publicată în Monitorul Oficial al României cu nr.187 din 14 august 1938, care au fost ocupate de URSS, la sfârşitul celui de-al doilea război mondial, îşi pot transcrie actele de stare civilă, prezentînd extrasele (duplicatele) din Arhivele Naţionale. În prezent extrasele certificatelor de naştere ale acestor cetăţeni români se află pe teritoriul altor state – Republica Moldova şi Ukraina. Cetăţenilor  români şi descendenţilor acestora până la gradul III, din teritoriile sus indicate, li se poata întocmi şi elibera acte de stare civilă la toate Direcţiile Judeţene de Stare civilă din România. Redobândirea cetăţeniei române nu se referă la Românii din Basarabia, Nordul Bucovinei şi Tinutul Herţa.

Departamentul Juridic şi Problemele Cetăţeniei Române

Forului Democrat al Românilor din R. Moldova, unirefdrm@yahoo.com

Special pentru Doamna Nicoleta Eucarie – 24 august este Ziua ocupaţiei Basarabiei de către URSS

Loading Facebook Comments ...

34 Comments

Add a Comment
  1. pentru Andrei RO:
    Andrei,credeam că băieţii de peste Prut sunt mai deştepţi.Oare n-ai văzut că e un pamfelt la adresa “naţiei moldoveneşti” pe care o apăra unii ca Pascaru Nicolae?Ai citit mai atent alte replici de ale mele mai sus?
    Eu am scris asta deaorece dacă securitatea rusă ne învaţă că românii i-ar fi ocupat pe moldoveni,apoi şi pe aceste teritorii au venit cineva care sau dat drept moldoveni şi au unit aceste teritorii într-o ţară (Moldova).Adică am vrut să înţeleagă “maldavaninii” că dacă românii i-ua ocupat pe moldoveni apoi şi bolohovenia a fost ocupatde moldoveni,adică dacă Ţara Berladnicilor,Ţara Brodnicilor,Ţara Românilor,Ţara Tigheciului etc.,sau unit într-o ţară mai mare formând Moldova,apoi şi moldovenii cu muntenii şi cu ardelenii sau unit într-o ţarămai mare a unui neam ce vorbeşte aceeaşi limbă(română) şi au format România Mare.
    Pentru tine însă ca să mai exersezi în ale gîndirii,îţi mai zic una:Tara Almaşului,Ţara Făgăraşului au fost ocupate de valahi.Trăiască popoarele almăşean şi făgărăşean libere şi independente! Dacă vreai, îţi mai găsim vre-o două popoare de peste munşţi,vorbitoare de aceaşi limbă română,ocupate de ardeleni.
    Mesajul e pentru “rasa superioară maldavenească” din România din stînga Prutului (Basarabia),nu pentru voi, din România din dreapta Prutului.
    Dacă ai să mai scri aşa replici,vei da dovadă că nu posezi deloc simţul umoruluil.

  2. Valentin ot Galati

    Simplificarea obtinerii cetateniei române de catre moldoveni, bucovineni, timoceni etc. este imperios necesara. Cu o sg. observatie: la solicitarea cartii de identitate sa se dea un interviu, constand in demonstrarea de catre solicitant a cunoasterii limbii române. Altminteri, vorbim despre persoane straine, care chiar daca au avut inaintasi cetateni români, ei nu mai au drepturi doar din descendenta; sau mai bine zis, daca bunicul tau recunostea Bucurestiul ca si capitala a tuturor romanilor, tu=nepotul sau, daca nu il recunosti..NU esti roman!!!

  3. D-na Vitalia,cer scuze că subiectul nu e la tema articolui d-ră,dar consider că deoarece e vorba de un membru al partidului nostru trebuie de adus la cunoştinţă:

    Au oare sau nu ordin poliţiştii să rupă placatele unor manifestanţi în cadrul unui miting legal?

    Astăzi,am fost la mitingul “maldavaninlor “,m-a chemat Ionică Africanu(Onoje). Să mai strigăm la comunişti şi “maldavanini” sa-i mai luminăm la minte,poate chear să-i mai ajutăm să se autoeduce.
    În timpul manifestaţiei,un poliţist i-a zis unui ocupant să-i rupă placatul lui Ion.
    Am hotărît că aşa ceva nu trebuie de tolerat,(Ionică mi-a zis că şi-a cumpărat hîrtia pe banii lui,nu i-a dat nimeni nimic)
    Am făcut un filmuleţ unde domnia sa ne povesteşte cum a fost.Aşa comportament a poliţiştilor trebuie de sancţionat numaidecît,treaba lor e să apere ordinea publică,nu să instige unii cetăţeni contra altora, adică să se ocupe cu provocări.
    Vedeţi filmuleţul la canalul meu de pe yuotube, alecu1896.
    Vă rog vizionaţi,poate ne sfătuiţi cum de procedat în asemenea cazuri,cînd unii poliţişti se ocupă cu provocări între manifestanţi,poate facem ceva ca şefii să sancţioneze pe viitor asemene comportament a unor “aşanumiţi oameni ai legii”.
    Anatol Marin

  4. Domnule Anatol Marin, alias Patriciu (cu majusculă):

    Fiecare popor işi merită soarta. Cum alege, aşa are. Problema cetaţeniei se pune cam aşa: te-ai născut într-o ţară, atunci eşti cetăţean al acelei ţări. Nu te-ai născut acolo, apoi vei fi un venetic toată viaţa ta! De fapt ar trebui să nu ai dreptul la o cetăţenie a unei ţări străine. Noi avem ţara noastră, iar dv. aveţi ţara dv. Nu noi, românii, am făurit RM, şi cred că nu noi trebuie să o salvăm. Salvaţi-vă singuri, pentru că Dumnezeu îl ajută doar pe cei care se ajută singuri. Am pus problema cetăţeniei într-o discuţie cu câţiva săteni din câteva sate româneşti de pe malul Prutului din judeţele Iaşi şi Botoşani. Mi-au răspuns cam aşa: „Să stăm fiecare în ţara cui ne are. Noi în ţara noastră, ei în ţara lor. Nu avem noi şi aşa destule bătăi de cap cu atâţia străini în ţara noastră? Ne mai trebuie şi alţii?”.

    Oare acei mulţi basarabeni care acum se înghesuie după cetăţenia română, din interese mercantile, nu-şi dau seama că ne jignesc pe noi, românii? Mulţi români lucrează în străinătate, însă doar extrem de puţini işi iau cetăţenia ţărilor unde lucrează. Asta pentru că după ce fac ceva capital, se întorc în România pentru a-şi face un trai decent aici, în ţara lor. Dar noi nu ne abandonăm ţara aşa de uşor cum o faceţi dumneavoastră, cetăţenii din RM, republica independentă dintre Prut şi Nistru. Însă RM este ţara dv. pentru că acolo v-aţi născut. Vă urez toate cele bune, domnule Anatol Marin, dar compatrioţii dv. să stea şi să-şi făurească un viitor luminos in ţara lor. În orice altă ţară vor fi doar nişte venetici!

  5. Valentin ot Galati

    @un roman din Iasi : Ma tem ca nu pot fi de acord cu tine, din simplul motiv ca RM nu e o „tara”, pt ca nu are un popor, o limba, o istorie proprie!! Sunt doar un stat format din mai multe populatii, dar care impreuna nu formeaza un popor! Ca sunt moldoveni care se simt si simt romaneste, ne obliga sa’i ajutam, cat de putini ar fi ei…Altminteri, nu meritam sa ne consideram noi pe noi insine romani, adica urmasii lui Mihai Viteazu, AL.I Cuza, Ferdinand Intregitorul, Bratianu, Maniu si alti mari romani!!
    PS: batranii amintit de tine nu tb luati in considerare: drumul lor, de comunisti cooperativizati, imbacsiti si fara memorie colectiva este pe cale sa se termine si -sper- odata cu ei si razboiul romano-roman adus de tancurile sovietice in ’44!
    „NIHIL SINE DEO!”

  6. Valentin ot Galaţi, eşti român sau pruto-nistrean? Eu nu zic să nu-i ajutăm pe români, dar vezi, românii sunt 2 – 3 maxim 5% din pruto-nistreni. Restul e un amestec de venetici şi corcituri, un adevărat iad, un calvar care ne-ar trage inapoi cu zeci de ani. Doreşti să ne intre în ţară tot acest amestec de asiatici şi corciturile lor? Dacă eşti român, înseamnă că nu ştii ce este la ei. Mergi domnule la Ceadâr Lunga, Chişinău, Bălţi etc şi te vei convinge că nu se merită să ne sacrificăm pentru nişte străini duşmani ai României şi poporului român! Sănătate, noroc şi multă minte!

  7. Valentin ot Galati

    @un roman din Iasi: Sper că ştii să citeşti româneşte şi că ai învăţat la Geogra că Galaţiul e în România…Că or să mai intre şi pleavă printre cei care vor cetăţenia română, asta e, nu e nimic sigur în viaţă 100%, doar moartea e…Dar, pentru cei 10 % români 100% din RM si copiii lor, pt cei indecişi dintre ceilalţi, merită să încercăm, pt. că vorba Seniorului Coposu: „Unirea Basarabiei cu Ţara e a XI-a poruncă a Decalogului Romanesc!”… Românismul, ieşene, nu e un merit, ci o datorie perpetuă; Ţara asta minunată e luată cu împrumut de la copiii noştri şi va trebui să le-o returnăm cu dobândă: cât mai mare/frumoasă/ curată!! Ce facem însă pt. asta??

    „NIHIL SINE DEO!”

  8. Pentru românul-moldovean din Iaşi de la românul -moldovean-basarabean de la Chişinău, Anatol Marin,alias Patriciu:
    Probabil ştii şi fără mine că mama şi patria e ceva cărea îi aparţii prin voia lui Dumnezeu,nu a ta.
    Da sunt şi realităţile pe care le descrii.Da, oare un om cinstit, cu descernămînt poate să stea doar să constate realităţile,fără să facă ce depinde şi de el pentru a le schimba spre mai bine? Oare suntem noi,cetăţenii simpli vinoveţi că hoţii statalişti locali, în anii 90,cînd am scăpat de Imperiul sovietic,în loc să aducă partea de est a României la ţară,şi-au realizat treuca lor, – structurile stataliste a „republicii Moldova”?
    Mulţumesc moldoveanului-român de la Gaşlaţi pentru susţinere,ce să faci asta e crucea pe care trebuie să o ducă generaţia noastră,dacă dorim să apărem în faţa Mîntuitorului la Dreapta judecată cu conştiinţa curatîă.
    Pentru,noi basarabenii,există doar două alternative.Ori readucem partea NOASTRĂ DE ŢARĂ la SÎNUL ÎNTREGII ŢĂRI A NEMULUI ROMÂNESC – ROMÂNIA,ori edificăm „statalismul moldovenesc”.
    Ce înseamnă însă pentru un român basarabean acest „statalism moldovenesc” pe care la întemeat tov.S talin şi Hruşciov pe pămînturile strămoşeşti moldoveneşti/româneşti la 2 august 1940? E doar o complicitate cu crimele comunismului şi fascismului,ca de altfel tot complicitate cu fascismul şi comunismul e şi promovarea şi justificarea existenţei în continuare a creaturii stataliste comunist-staliniste Republica Moldova.
    Oare un om ce nu-i este indiferent,bunul său nume,viitorul urmaşilor săi,adică un român cinstit poate să devină statalist „maldavenist”,să promoveze acest ideal aberant şi fals? Şi atunci, ce ne mai rămâne?Eu cred că răspunsul îl găseşti singur.

  9. un roman din Iasi spune:
    4 februarie 2012, la 22:10

    Noi stim ca multi romani cred la fel.
    „Mi-au răspuns cam aşa: “Să stăm fiecare în ţara cui ne are. Noi în ţara noastră, ei în ţara lor. Nu avem noi şi aşa destule bătăi de cap cu atâţia străini în ţara noastră? Ne mai trebuie şi alţii?”.

    Asa este bine, sa stea ei/romanii/ acolo in tara lor si a noastra/romanii basarabeni, Romania este si va fi si tara noastra, nu va suparati.
    Dumnezeu va uni acest popor, dar mai intii ii va da acestui popor conducatori cu multa, destula minte…….

  10. Fara comentarii – Anatol Petrenco nu se mai linisteste de cind a prapadit jucaria stricata pe nume MAE. Vrea omul sa fie deputat si il tot lauda pe Ghimpu, ca sovieticii si comunistii pe Lenin si Stalin, sa nu-l uite la promovare. Si loveste in cei care le stau in git mediocritatilor de la PL.
    Interviu acordat ziarului „Flacăra Iaşului”
    Publicat la 4 February 2012; 31 afişări; Niciun comentariu;
    Pe data de 28 ianuarie 2012 am participat, în calitate de referent oficial, la susţinerea unei teze de doctorat, în Iaşi, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”. După ceremonia susţinerii am oferit un interviu domnului Mircea-Cristian GHENGHEA, publicat în ziarul „Flacăra Iaşului”[1].

    Aduc mulţumiri şi pe această cale domnului M.-C. Ghenghea pentru întrebările formulate şi textul răspunsurilor, transcris de dumnealui pentru a fi înserat pe pagina ziarului, precum şi redacţiei pentru publicarea interviului.

    Titlul, dat interviului, a fost formulat de redacţia ziarului:

    Perspectiva românismului în Basarabia este, iarăşi, sub un mare semn de întrebare…

    [Mircea-Cristian GHENGHEA ]: Istoricul Anatol Petrencu este cadru didactic (prof. univ., dr. hab.) şi vicepreşedinte al Partidului Liberal din Republica Moldova, liberalii reprezentând una din cele trei forte politice care alcătuiesc Alianţa pentru Integrare Europeana (AIE) aflată la guvernare la Chişinău. Am profitat de prezenta dansului la Iaşi, în data de 28 ianuarie 2012, pentru o susţinere de doctorat la Facultatea de Istorie a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”, spre a realiza un interviu cu domnia-sa privind unele aspecte ale realităţilor din Republica Moldova.

    – Stimate domnule Anatol Petrencu, în ultimele luni, Partidul Liberal a avut mai multe iniţiative si acţiuni în peisajul public prin care a abordat deschis chestiunea necesitaţii regăsirii României şi a Republicii Moldova intr-un cadru politic comun. Credeţi ca sunt eficiente asemenea întreprinderi în ansamblul societăţii civile din Republica Moldova? Dincolo de mesajul lor implicit de atragere a unui anumit capital de imagine, se poate considera ca au contribuit, în mod real, la asumarea îi la afirmarea, măcar de către unii din cetăţenii Republicii Moldova, a identităţii lor fireşti?

    – Este o problemă actuală cea a identităţii naţionale şi a reîntregirii neamului. Atâta vreme cât Republica Moldova sau Basarabia va fi divizată de România, atâta timp va sângera această rană. Care sunt căile de soluţionare a problemei? Calea cea mai fireasca şi cea mai clară pentru noi este constituirea unei formaţiuni politice pro-unioniste care, odată câştigând alegerile cu majoritatea de voturi, ceea ce înseamnă 61 de mandate, să declare chiar în prima şedinţă a Parlamentului Unirea cu România. Asta ar fi ideal şi corect din punct de vedere şi a dreptului internaţional, şi a recunoaşterii de către Marile Puteri s.a.m.d. Deci, o variantă. Altă variantă, gândită, în cazul de faţă, de Partidul Liberal, şi asta este scris în program, varianta care este criticată de unii cetăţeni ai Republicii Moldova, este păstrarea Republicii Moldova în starea în care se găseşte şi integrarea ei în Uniunea Europeană, ceea ce înseamnă, de fapt, scoaterea frontierei de pe Prut şi libera circulaţie a cetăţenilor şi un şir întreg de avantaje pe care le are oricare membru al Uniunii Europene. Partidul Liberal pentru asta pledează şi dl. Mihai Ghimpu, liderul partidului, în repetate rânduri a vorbit despre necesitatea procesului de integrare, subliniind că, atunci când este vorba de integrare, trebuie să ai ce integra, trebuie să fie două componente când integrezi, şi atunci Republica Moldova este una din aceste două componente.

    Partidele unioniste din Republica Moldova sunt atât de mici, încât îmi este şi jenă să vorbesc cu dumneavoastră în ceea ce priveşte ponderea lor. Mai este un aspect. Cei care vorbesc despre reîntregire şi fac gălăgie foarte mare nu au popularitate, sunt compromişi, şi de multe ori ne jenează, suntem jenaţi de prestaţia acestor oameni. Se poate spune foarte uşor ca „vrem Unirea!”. Da, dar cum să realizezi Unirea? Problema este foarte dificilă. Pe blog-ul meu am pornit o discuţie întitulată „Unire unionişti!” Deci, în primul rând, noi între noi trebuie să ne unim, cei din Basarabia, să ne vedem la faţă şi să conştientizăm că vrem să ne unim. Cu regret, partidele ne dezbină, şi aceste dezbinări sunt foarte adânci. După aceea să punem problema cum să realizăm această integrare.

    Dacă poziţia Partidului Liberal a izbutit să-i facă pe unii să-şi asume identitatea lor firească?… Nu sunt convins că s-a reuşit aşa ceva, nu am date care să arate că poziţia Partidului Liberal a contribuit la ridicarea conştiinţei naţionale a basarabenilor şi ei sunt conştienţi că trebuie să se reîntregească Neamul Românesc. Problema este mult mai gravă. Astăzi, la susţinerea tezei de doctorat, la care am fost, s-a vorbit de probleme de deznaţionalizare. Aceste metode diabolice de a şterge memoria oamenilor au dat roade. Noi avem exponenţi politici – şi mă refer la dl Marian Lupu – care a declarat că, din punct de vedere ştiinţific, limba este română, iar din punct de vedere politic este limba moldovenească. Vedeţi, astfel, dedublarea asta clară a unor oameni politici, iar el este lider al unui partid care este necomunist, este proeuropean, dar, uitaţi-vă, când este vorba de identitate, totuşi, trage mai mult spre ceea ce numim noi „moldovenism”. Am avut diverse discuţii cu oameni buni, patrioţi, unionişti, şi care se şi declara unionişti. Însă, când este vorba de reîntregirea neamului, părerile sunt foarte utopice, foarte diverse. Unii au impresia că redobândirea cetăţeniei române de către basarabeni va soluţiona, într-un fel, problema. Întrebarea este cum? Cum, pentru că pe noi ne interesează cum să întregim cu ţara acest stat care se numeşte Republica Moldova? Aceasta este întrebarea.

    Am fost abordat de către diferiţi unionişti, nu neapărat din Republica Moldova, ci şi din străinătate, inclusiv cu susţinere financiară, în legătură cu acest aspect – cum să facem Reîntregirea? Pe mine nu mă mai interesează vorbele, mă interesează faptele, mă interesează ca, la un moment dat, să se producă Unirea. Să ştiţi că, în Basarabia, exista o întreagă categorie de intelectuali care nu iese în faţă. Aşa se întâmplă, ca oamenii de calitate să nu fie aleşi în organele de conducere. Şi atunci, îmi vine, aşa, câte odată, această idee, cât am mai încercat, să mai încercăm o data – să facem un fel de asociaţie, de uniune a oamenilor care sunt buni patrioţi, care sunt cu sufletul pentru românism, dar nu au puterea politică. Lumea nu-i votează! Atunci, care ar fi soluţia? Totuşi, aceşti oameni ar trebui adunaţi, într-o liga, într-un partid politic; partid politic care să aibă o influenţă reală în masele de tineret, de intelectuali, şi să convingă lumea de ideea unionistă.

    – După modificările produse, la sfârşitul anului 2011, la nivelul conducerii autoproclamatei republici transnistrene, au apărut speranţe în legătură cu posibilitatea conturării unui dialog real cu separatiştii transnistreni. Chiar ieri (27 ianuarie – n.n.), după întrevederea tripartită de la Odessa, premierul Vlad Filat s-a declarat optimist în aceasta privinţă. Consideraţi că este întemeiat acest optimism? Exista semnale clare că noua conducere a separatiştilor ar fi dispusă să dialogheze cu autorităţile de la Chişinău?

    Noul conducător al autoproclamatei republici a fost ales de populaţie în detrimentul oamenilor care au fost susţinuţi de Moscova, însă tot cu sprijinul Moscovei. Se lasă impresia, poate greşita, că anume conducerea din Republica Moldova nu este pregătită pentru a soluţiona problema transnistreană. Nu pentru dialog, dar pentru a o soluţiona. Cum s-o soluţionăm? Aici nu există un răspuns clar. Dacă l-aţi întreba pe domnul Prim-ministru, sau pe dl. Lupu, sau pe altcineva, cum se gândesc dânşii sa soluţioneze problema, ei nu vor putea spune. Aceasta este marea problemă a Chişinăului oficial – nu exista o poziţie clară faţă de ceea ce se numeşte regimul separatist şi partea separatistă a Republicii Moldova. Dacă mergem pe ideea că aceştia sunt oamenii care au încălcat Constituţia, legea fundamentală a Republicii Moldova, şi au rupt o parte din teritoriu şi au instalat acolo regimul lor, ei trebuie pedepsiţi în calitate de criminali, de oameni care au încalcat legea. Acum, Smirnov este liber, nu mai este preşedinte al autoproclamatei republici. De ce n-ar fi emis Procuratura generală un ordin de arestare pentru ceea ce a făcut el în 1991-1992? Cei doi feciori ai lui sunt urmariţi general de către ruşi, de Procuratura generală, pentru furturi, delapidări de fonduri s.a.m.d. – de ce nu acţionează Republica Moldova? Aceasta ar fi o variantă – nu recunoaştem separatismul, îi arestăm, nu discutăm cu Sevciuk.

    Altă variantă – dacă tot aţi mentionat de întâlnirea dintre Filat şi Sevciuk, Filat în calitate de Prim-ministru, celălalt în calitate de preşedinte. Deja nu-i bine. Vorbind cu dânsul oficial, înseamnă că-l recunoşti! Cu cine discutăm, cu un separatist, da? Atunci, în mod indirect, se recunoaşte existenţa acestui stat autoproclamat! Il tratăm de la egal la egal, ceea ce este absolut incorect. Da, lucrurile ar putea fi imbunătăţite în sensul în care noua conducere a Transnistriei va elimina plata la trecerea Nistrului, va facilita diferite lucruri, aceste lucruri pot fi discutate, dar pe noi nu asa ceva ne interesează, pe noi ne interesează însăşi existenţa acestei formaţiuni. Dacă vom merge pe această cale, ne putem pomeni transnistrizaţi noi, pentru că pot ei să dicteze şi să emită pretenţii – „mai scoateţi limba română, mai scoateţi istoria românilor”…

    – Obiectivul strategic fundamental al politicii externe a Republicii Moldova este reprezentat, indiscutabil, de necesitatea integrării europene. Însă, pentru aceasta, după cum s-a mai arîtat, problema transnistreană trebuie neapărat soluţionată. În cazul total nefericit în care nu se va ajunge la nici un rezultat, ce credeţi că va face Republica Moldova dacă va fi nevoită, la un moment dat, să opteze între continuarea procesului integrării europene şi menţinerea integrităţii sale teritoriale?

    – Eu ştiu că integrarea europeană se face cu tot cu regim separatist, aşa ar trebui. Mi se pare că lucrurile ar trebui privite puţin altfel. Această criză prin care trece Uniunea Europeană – ma refer la Grecia, la momente legate de criza financiară – a afectat, cumva, şi opinia publică în Republica Moldova. Au fost realizate şi publicate nişte sondaje de opinie prin care basarabenii nu mai vor integrarea europeană! Foarte puţini mai vor. În schimb, se deschide perspectiva către Rusia, Kazahstan şi Belarus şi nu ştiu dacă mai putem lega astfel problemele acestea – integrarea europeană, Transnistria etc. Încă o data spun: conducerea AIE a făcut foarte puţin ca sa arate oamenilor ca există anumite progrese în ceea ce priveşte integrarea în Uniunea Europeana şi că sunt nişte rezultate clare, evidente. Majoritatea respondenţilor la acele sondaje au arătat că conducerea promovează o politică greşită în ceea ce priveşte integrarea europeană! Aşa că, pe fondul nemultumirii care se generalizeaza, comunistii ar putea avea un mare succes in viitoarele alegeri. Comunistii sunt foarte abili in ceea ce priveste folosirea nemulţumirii oamenilor, dar ei sunt cu ruşii, sunt cu uniunea vamală Rusia – Kazahstan, sunt pentru orientarea spre Est. Cu regret, trebuie să spun ca mare speranţă am avut în Vlad Filat, Prim-ministrul nostru. El este stapân în ţară, el promovează politica internă, politica externă, el are Ministerul de Interne, el are tot! Indiferent dacă s-a ales sau nu Preşedintele, ca este ceartă în interior, nu ne interesează – eu, ca Prim-ministru, asta mi-am planificat şi asta vreau să fac!

    Preturile la gaze au crescut enorm. Am fost luati pe neasteptate de asa ceva. Ne gandim foarte serios sa rationalizam la maxim incalzirea. Au crescut si preturile la motorina, avem deja anuntata greva transportatorilor, fiindca vor si ei sa ridice preturile la bilete. Cresc permanent preturile la alimente, cei cu energia electrica abia asteapta sa creasca si ei preturile, va fi o situatie foarte dificila.

    – In aceste zile sunt multe discutii in Republica Moldova referitor la referendumul pe care Alianta pentru Integrare Europeana (AIE) doreste sa-l organizeze pentru micsorarea numarului de voturi in vederea alegerii sefului statului. Intr-un interviu acordat postului de radio Europa Libera in data de 25 ianuarie a.c., Presedintele Partidului Liberal, domnul Mihai Ghimpu, a declarat transant ca, „daca renuntam la referendum, asta inseamna sfarsitul Aliantei si nu numai al Aliantei”. In opinia dumneavoastra, referendumul reprezinta un fel de test final pentru membrii AIE? Ce s-ar putea intampla in cazul in care, totusi, referendumul nu va fi organizat? Se va destrama Alianta?

    – Referendumul a fost gandit ca o solutionare a crizei politice. Stiti ca Presedintele se alege cu trei cincimi din voturi si Aliantei ii lipsesc doua voturi pentru a ajunge la acest numar. Prima incercare a fost facuta in 16 decembrie 2011, cu buletinele la vedere, incalcandu-se Constitutia. Numarul de voturi pentru alegerea Presedintelui nu a fost suficient. Curtea Constitutionala a invalidat nu doar voturile, ci si primul tur de scrutin, si atunci turul al doilea, programat pentru 15 ianuarie, a fost si el anulat, ca si cum Alianta este la linia de start. Acum, ca sa mentina aceasta situatie, s-a propus ca, prin referendum, sa fie diminuat numarul de la 61 la 51, aceasta insemnand majoritatea simpla, Prim-ministrul sa fie numit de majoritatea parlamentara si sa fie scos pragul electoral pentru referendum, adica cata lume iese la vot, atata este luata in considerare. Intr-adevar, Mihai Ghimpu insista asupra referendumului pentru ca dansul considera ca Alianta mai are, inca, energie, mai are forta, trebuie sa-si duca acest mandat de patru ani la sfarsit si, pentru a solutiona problema, prin referendumul preconizat, sa scada numarul deputatilor care voteaza pentru alegerea Presedintelui. Aceasta idee a fost discutata in cadrul Aliantei, dar deja au aparut anumite fisuri in cadrul Aliantei si se pare ca PLDM-ul domnului Filat deja nu mai doreste sa insiste asupra referendumului. Acum, reusita referendumului ar putea fi asigurata de „unitatea de nezdruncinat”, cum se spunea inainte, intre aceste trei componente ale Aliantei. Adica sa elaboreze o agenda pe care s-o urmareasca punctual, zi de zi in ofensiva, sa iasa fiecare membru al Aliantei si sa vorbeasca la televiziune, la radio s.a.m.d. despre necesitatea modificarii Constitutiei, si atunci am putea spera la o reusita. Cu regret, nu se intampla lucrul acesta.

    – Inainte de a veni aici, am avut o intalnire cu amintita societate civila, in care domnii parte a societatii civile au incercat sa ne demonstreze – era si domnul Mihai Ghimpu – ca referendumul va esua, toate datele arata ca lumea nu va iesi la referendum si ca nu este bine. Este mai bine, spuneau ei, sa se organizeze alegeri anticipate dupa esecul alegerii Presedintelui decat alegeri anticipate dupa esecul referendumului. Se pare ca va fi anulat referendumul, daca nu va exista sustinerea necesara – si ma refer la Filat, care este Prim-ministru si are toate resursele in mainile lui pentru a asigura financiar aceasta campanie care este destul de costisitoare. Dar eu ma gandesc ca, daca toti trei doresc, nu este foarte costisitoare. Aici vorbim de partide mari, de mass-media, de sustinatorii si activistii existenti si s-ar putea reusi daca se si inlatura pragul pentru referendum. Ies 500 de oameni, 500 de oameni hotarasc! Nu vor sa iasa, nu vor! Ce ne-au sfatuit cei din societatea civila: sa privim situatia ca si cum am fi la linia de start, sa fie acceptata o alta candidatura decat Marian Lupu, la postul de presedinte. Atunci dl. Ghimpu a raspuns ca, daca esueaza acest referendum, s-ar putea sa se destrame Alianta si sa se schimbe situatia, in general. Presedintele Republicii Moldova este exponentul politic al fortelor venite la guvernare. Nu poti lua pe un X, pe un Y, de undeva. In mod normal, dupa cum s-au inteles, trebuie sa fie Marian Lupu. Daca nu e Marian Lupu, cine? Sunt propuneri pentru nu stiu cine din grupul lui Dodon, persoana care sa fie acceptata si de dansii, si de Alianta. Atunci, dl. Ghimpu a spus: „Noi niciodata nu vom vota propunerea lui Dodon”. De ce? Pentru ca Dodon este clar impotriva Aliantei, dupa cum a si declarat, el nu accepta o candidatura a Aliantei; daca ar fi acceptat, ar fi existat cele 62 de voturi, dar ele nu sunt! De aceea dl. Ghimpu a spus ca noi nu votam cu Dodon impreuna, sa fie foarte clar – deci, cine voteaza, are minus 12 voturi ale liberalilor! Celalalt care va fi, X, Y, e sigur ca nu va mai reprezenta electoratul Partidului Liberal, el va fi antiroman, niciodata nu va spune ca e limba romana, ci limba moldoveneasca, deci va impartasi „valorile” moldovenismului primitiv. Noi nu acceptam acest lucru!

    – In acest conditii, considerati ca ar fi oportuna alegerea unui presedinte neafiliat politic, asa cum sustin diversi protagonisti ai scenei politice de la Chisinau?

    – L-am ascultat pe Ion Sturza, fostul Prim-ministru, care este un domn foarte erudit, umblat in lume, are afaceri care prospera, este cunoscator al situatiei de acolo. El a fost invitat de un post de televiziune ceva mai devreme de 15 ianuarie si a fost intrebat, printre altele, daca nu ar voi sa fie presedinte al Republicii Moldova. El nu a spus nu, dar a aratat ca, in discutiile cu cei care conduc Republica Moldova nu s-au putut intelege asupra unor aspecte esentiale pentru dansul. De exemplu, controlul politic asupra economicului. El spunea sa le fie permis oamenilor de afaceri sa lucreze doi ani de zile, dupa care sa inceapa sa fie supusi controlului exercitat in prezent. L-au intrebat daca nu vrea un partid politic, a zis ca nu, fiindca e prea costisitor, s.a.m.d. Dupa ce l-am ascultat si am vazut ca are un discurs convingator, e lucid, cunoaste multe lucruri, are memorie foarte buna, ca el ar fi foarte bun. Dar ce inseamna el? Daca il iei pe dansul, inseamna ca aduci la putere, in Republica Moldova, o persoana care nu este agreata, nu este compatibila cu una sau doua componente ale Aliantei. Pe de o parte, Partidul Democrat nu va fi de acord, fiindca jinduieste la acest post dl. Lupu, care este Presedintele partidului si crede ca este postul lui, dupa cum se poarta; pe de alta parte, venind in aceasta pozitie altcineva, el ramane, sa zicem, in scheme teoretice, speaker al Parlamentului, dar Mihai Ghimpu cu ce ramane, ca dansul a fost nesatisfacut ca nu i s-a dat nimic – esti la putere, dar n-ai post de conducere! Nu cred ca poate sa fie un candidat neafiliat politic, desi sunt acolo discutii despre dl. Nantoi. Mihai Ghimpu a intrebat: dar dl. Nantoi cate procente a avut cand a fost in campanie electorala? Zero virgula ceva, da?

    – Daca referendumul va avea loc si nu-si va atinge scopul, iar criza alegerii presedintelui va continua, scenariul organizarii de alegeri anticipate in Republica Moldova devine tot mai plauzibil. In aceste conditii, cu o populatie obosita si nemultumita de incertitudine, cum apreciati viitorul politic al Republicii Moldova?

    – In buna masura, raspunsul este ca si dat. Daca esueaza referendumul, la urmatoarele alegeri anticipate comunistii au sanse foarte mari sa revina, cu aliatii pe care-i au. Rosca a devenit foarte activ acum, la fel Partidul Socialistilor. Comunistii l-au lansat pe Rosca, are un anumit rol asa-numitul Comitet pentru apararea democratiei si a constitutiei. Sunt trimise scrisori catre Marian Lupu, Alexandru Tanase si ambasadorului Romaniei la Chisinau, solicitandu-se retragerea cetateniei romane in cazul lui Plahotniuc, al lui Strelet etc. E clar ca lucrurile sunt coordonate dintr-un centru, iar rusii au foarte bine pusa la punct aceasta chestiune. Perspectivele sunt sumbre pentru Republica Moldova. Si asa in sondaje comunistii sunt intr-o mica ascensiune; ei sunt disciplinati, ordonati, au un electorat fidel, constiincios. Desi sondajele indica ceva mai mult de 47 de procente pentru ei, chiar si atat e foarte mult, pentru ca ceilalti sunt dezbinati, nu pot gasi un limbaj comun, si atunci perspectiva romanismului in Basarabia este, iarasi, sub un mare semn de intrebare… Insa trebuie sa ne pastram optimismul, au fost si multe realizari si nu se cuvine sa dezarmam chiar acum.

    Prof. univ., dr. hab. Anatol PETRENCU, preşedinte al INIS “ProMemoria”, vicepreşedinte PL.

    4 februarie 2012.

  11. Acest Petrenco nu stie ce vrea. De aceea mereu musca din altii. Mai ales din PNL, desi nimeni nici nu-l mai vede si nu-i spune nimic.

  12. Eu cred ca noi trebuie sa NU REPETAM GRESELILE UCRAINENILOR, sa avem destula intelepciune PENTRU A NU ADMITE balaurului rosu sa revina la guvernare.

    Timosenko a crezut ca e mai desteapta decat toti si a inceput sa lupte cu Iuscenko. Acum culege roadele, cu MARE REGRET spun asta.

    Si mai cred ca LA NOI asta nu se va intampla, pentru ca ar trebuie sa intelegem CAT DE MARI SUNT RISCURILE.

    NU CRED CA ESTE intelept sa stam pasivi si sa privim pe Rosca si Voronin inaintand prin PNAM, folosind MINCIUNA si interpretarile eronate, exagerarile rauvoitoare.

    Multi ii urmeaza doar pentru ca VOR SA TRAIASCA MAI BINE, crezand ca acestia se gandesc la bunastarea lor. Este o incredere FALSA, si oamenilor ar trebui sa li se EXPLICE destul de clar si intr-un limbaj accesibil, neamanat, imediat ce a fost lansata vreo minciuna.

    Orice taraganare poate fi apoi regretabila. De ce PNAM nu poate fi ocupata de noi, ROMANII BASARABENI, care suntem circa 70% din populatie si vrem si dorim urgentarea acordarii CETATENIEI ROMANE>>>??? – Iata o tema care i-ar aduna pe toti patriotii adevarati in PNAM.

    Si de ce DUMINICILE in PNAM nu se organizeaza concerte, alte manifestatii culturale, iar comunistii sa se adune la monumentul lui Lenin si acolo sa-si expuna dorintele.

    Chirtoaca, Filat si toti ceilalti ar trebui URGENT sa actioneze. Iar noi, cei care inca nu am pierdut simtul responsabilitatii, SA INCETAM SA LOVIM IN AI NOSTRI.

    Sa intelegem ca multe reforme au fost IMPOSIBIL de realizat, din cauza boicotarii permanente din partea comunistilor, atat cei din Parlament cat si cei din Consiliul municipal.

    Si acest adevar trebuie de spus clar in mod repetat OAMENILOR.

    NU TARAGANATI, timpul acesta este de aur.

  13. Pt un roman din Iasi.
    De tipi ca al de tine au dus ca o parte din teritoriul Romaniei sa fie cotropit de Imperiul rus.Voi nici in trecut,cind ati lasat Basarabia in 1940 si nici in prezent nu intreprindeti nimic pentru peunire,dar tu spui sacrificiu…Nu numai noua,basarabenilor ne trebue minte,dar si voua nu v-a incurca.
    Ce inseamna redobindire?A obtine din nou un lucru pierdut.Oare, noi basarabenii,pina la a 3-a generatie,cetatenia romina am pierduto?Nu,ea este.Politicienii vostri trebuie sa aiba curajul si sa ne permita noua ,basarabenilor,in mod simplu,nu sa o redobindim ci sa o primim oficial ca ceva existenta.Dar tu nu o faci ca arietul,ca nimeni in lume n-are singe pur.

  14. pentru un informat:

    D-l Petrencu mi-a faost unul din cei mai respectaţi profesori la facultate.
    Cînd era MAI, nu o dată m-a agitat să intru în acel partid,dar n-am dat curs cererii,deşi acolo erau mulţi cunoscuţi colegi profesori de istorie ca şi mine. Am preferat PNL,deşi nu ştiam pe nimeni acolo, dar îmi placeau că erau oameni simpli, deschişi,curajoşi, adică ştiu pe ce drum merg şi încotro ne vor duce.
    Aproape de fiecare dată cînd am ocazia să vorbim,îi sugerez, chear îl invit să vbină la PNL,dar de o cam dată fără succes.
    Sper ca în curînd să se dezmeticească în liberali aşa cum sa dezmeticit în MAI şi să ne fie alături. Dacă o va face, va recăpăpa respectul pe care la avut în ochii mei cînd îi eram student la facultate.
    Asta nu înseamnă că acum nu-l respect, totuşi în anii de studenţie îl respectam mai mult.
    Anatol Marin,un fost discipol la facultatea de istorie USM a d-lui Anatol Petrencu.

  15. Valentin ot Galati

    @ patriciu: Cu plăcere!! Voi susţine pe oricine gândeşte româneşte, în sensul realizării României întregite, aşa cum a fost ea între 1918 şi 1940!
    Pt. că sunt două linii de urmat, una a convingerii românilor-basarabeni de avantajul formulei „Unde-s doi (fraţi români) puterea creşte”, cealaltă de convingere a românilor din drepta Prutului că, indiferent de costul Reunificării, altă variantă nu există! Căci, daca ar fi existat …Germania ar fi fost şi acum împărţită în „Federală” şi „Democrată”…
    Eu am să încerc, în măsura în care voi putea, să conving cât mai mulţi români din dreapta Prutului că România actuală nu e întreagă, că dreptul la respiraţie/ gândire/exprimare aparţine tuturor românilor, oriunde s-ar afla ei în prezent.

    „NIHIL SINE DEO!”

  16. dumitru: „Voi nici in trecut,cind ati lasat Basarabia in 1940 si nici in prezent nu intreprindeti nimic pentru peunire,dar tu spui sacrificiu…Nu numai noua,basarabenilor ne trebue minte,dar si voua nu v-a incurca.”

    Dumitre, străbunii mei au lăsat Basarabia pe mâna ruşilor pentru că altfel am fi fost distruşi de armatele Imperiului Sovietic, Germaniei, Ungariei, Bulgariei si Iugoslaviei. S-a făcut cel mai mic sacrificiu, s-a ales cel mai mic rău posibil la acea dată, adică s-a cedat Dobrogea de Sud (Cadrilaterul), Transilvania de Nord, Basarabia şi Bucovina de Nord cu Ţinutul Herţa. Am recuperat numai Transilvania de Nord. Dar toate aceste sacrificii au fost făcute pentru ca România să rămână stat independent şi mai târziu să putem recupera teritoriile pierdute. Nu a fost să fie, ce să-i faci. Am fost invinşi iar pierderile teritoriale au rămas şi probabil vor rămâne.

    „Ce inseamna redobindire?A obtine din nou un lucru pierdut.”

    Te înşeli Dumitre. Asta ar însemna că şi eu, român moldovean, ar trebui să pot obţine cetaţenia struţo-cămilei dintre Prut şi Nistru. Altfel mă simt discriminat în ţara mea şi nu-mi convine. Tu să ai toate drepturile în actuala RM şi în România, iar eu, român neaoş, să nu am nici cetăţenie şi nici un drept în republica ta. Şi imaginează-ţi ce ar însemna vreo 5.000.000 de români moldoveni în republicuţa struţo-cămilă dintre Prut şi Nistru!!!! În primul rând UNIREA cu România, iar toată rusăria şi toţi veneticii antiromâni şi-ar lua tălpăşiţa imediat în Rusia. Noi, moldovenii adevăraţi, nu glumim când spunem că suntem ROMÂNI şi nu concepem viaţa decât ca ROMÂNI în frontierele ROMÂNIEI. E clar, amice? Tu chiar vrei acest lucru? Te poţi lipsi de toată pleava comunistă polietnică şi multilingvă? Din această cauză mă opun oricărei uniri cu populaţiile rusofone din stânga Prutului.

  17. aduceti-va aminte, cat de greu am scos PCRM de la conducere….

    APROPO de liderii AIE – sa stiti ca nimeni INCA nu ne-a tradat! Nu vedeti cate eforturi se fac de cand a venit AIE la guvernare???… dar comunistii, prin boicotarile lor au stopat, ba chiar zadarnicit pana si alegerea PRESEDINTELUI…

    ACUM` acesti TINERI care intre timp s-au mai maturizat, deci, timp de 3 ani au vazut eforturile AIE de a mentine situatia sub control… si STIU FOARTE BINE cine sunt adevaratii vinovati!

    In situatia de criza, totusi, RM se mentine pe linia de plutire… Evident ca NU E SUFICIENT, si altele erau si mai sunt aspiratiile noastre, si anume: Romaniaaaaaaaaaa! ASTA STRIGAU TINERII!!

    DAR, OARE, DACA ACUM VOM INTRA IN HORA COMUNISTA PPSD-ista, SI VOM STRIGA CU EI JOS AIE, CE? VOM REALIZA SCOPURULE NOASTRE?

    Dumiriti-va, cat nu-i tarziu! Sunt etape care trebuie trecute… Sa fim intelepti si sa nu pierdem si ce am castigat pana acum.

    Acesta este pericolul!

  18. O intrebare pentru „stimata” doamna Pavlicenko: de ce oare ati luat apa in gura vs de protestele lui Voronin si fata de CAC-ul lui Rosca si C0? Se adeveresc presimtirile mele ( si nu doar ale mele! ):sinteti in aceeasi gasca cu susnumitii. V-ati atins scopul: acum toata lumea este impotriva AIE! Bravo, doamna! Puteti fi mindra de lucrul executat perfect! Criticile acide ale dvs asupra lui Filat, Ghimpu, Lupu au dat roade. Acum CAC-ului si PCRM-ului le-a ramas doar sa impinga carul pe care l-ati adus la malul ripei. Cu siguranta, veti avea locul binemeritat in lupta impotriva AIE!

  19. Pt „rîsul dezinformat” Ionel

    Ma, rîsule dezinformat si rautacios – tu sa ne spui noua minciuni pe aici si inca sa mai zici ca stiai nu stiu ce si acum te-ai convins?. Citeste, trogloditule ce am postat noi primii, dupa discutii de trei ore in Biroul Permanent Central, – declaratie difuzata presei, aparata si promovata in emisiuni, in care am spus sa nu iasa lumea la manifestatiile C.A.C. democratia, termen ironic pe care tot noi l-am promovat, fiind trimisa mie pe adresa e-mail de un poet-prieten. Astept scuze aici, chiar daca esti un anonim. In caz contrar, ai sa postezi la C.A.C. democratia. Ai inteles? Ti-am mai rabdat unele minciuni pina acum, dar asta are un capat. Daca nu citesti si nu stii si intri pe aici ocazional, nu inseamna ca ai dreptul sa ”c.a.c.i” adevarul si PNL. Astept scuze publice.

    http://www.pavlicenco.md/2012/01/25/c-a-c-democratia/

    ”C.A.C. democraţia”
    Publicat la 25 ianuarie 2012; 656 afişări; 11 comentarii; | Edit
    Comitetul pentru Apărarea Constituţiei şi Democraţiei

    Când vântul bate a pustiu
    De crapă –n sete glia
    Revine rătăcitul fiu
    C-un “C.A.C. democraţia”:

    „Veniţi cârlanilor aici,
    Luaţi-o şi pe mia,
    Eu am nevoie de pitici
    În “C.A.C. democraţia”.

    În scârbă dar s-a transformat
    Vicleana-i bucurie,
    Când mei cu miile-au strigat
    “JOS “C.A.C. democraţia!”

    25 ianuarie, 2012.
    Lionea Zil

    http://www.pavlicenco.md/2012/01/17/declaratia-bpc-a-pnl-despre-referendum/#more-11717

    DECLARAȚIA Partidului Național Liberal în legătură cu situația politică și cu decizia privind desfășurarea unui referendum constituțional

    După venirea forțelor postcomuniste la Putere, Partidul Național Liberal a optat constant pentru definitivarea reformei sistemului politic în Republica Moldova, prin amendarea Constituției sau adoptarea unei noi Legi Fundamentale.

    În anul 2000, finalizarea reformei inițiate de deputați pentru schimbarea regimului semiprezidențial în unul parlamentar a fost împiedicată de Partidul Comuniștilor, care, în plus, au blocat și alegerea șefului statului, provocînd alegeri anticipate. Ulterior au fost nouă tentative de alegere a Președintelui, din care doar două au avut finalitate, dar cu urmări dramatice pentru unele forțe politice.

    Pornind de la aceasta, PNL și-a modificat Programul la Congresul al III-lea, optînd pentru eliminarea instituției Președinției, pentru un Parlament pluralist și un prim-ministru cu suficiente împuterniciri.

    Avînd, însă, o Constituție ce prevede alegerea în Legislativ a Președintelui statului, PNL pledează pentru definitivarea reformei constituționale, pentru o republică autentic parlamentară. Totodată, norma constituțională de alegere cu 61 de voturi a a șefului statului și-a demonstrat inaplicabilitatea într-o societate puternic divizată pe orientarea geopolitică de dezvoltare, fapt confirmat de multiplele tentative eșuate. Acest fapt împiedică efectuarea reformelor instituționale, menite să scoată cel de-al doilea stat românesc din criza economică, politică, precum și de pe orbita rusească. Plecînd și de la practica altor țări europene, PNL sprijină decizia politică a AIE privind desfășurarea unui referendum pentru reducerea numărului de voturi prin care să fie ales Președintele, după cîteva încercări. Se vor evita crizele politice, constituționale, de care avem parte continuu în ultimii trei ani. Coborîrea pragului de voturi necesare pînă la 51 de voturi ar face posibilă votarea unui Președinte proromân, proeuropean al Republicii Moldova, și nu a unui prorus.

    Totodată, PNL consideră oportune și alte ajustări ale Legii Fundamentale, pentru reducerea atribuțiilor Președintelui, în sensul unei funcții reprezentative, fără prerogativa stabilirii politicii externe și înaintării de inițiative legislative, dar în condițiile unui Parlament pluralist și ale unui premier învestit cu putere. De asemenea, șeful statului trebuie să desemneze ca prim-ministru doar persoana asupra căreia a convenit o coaliție majoritară constituită și să nu aibă dreptul de a demite miniștri.PNL apreciaza ca foarte negativa și nedemnă de repetat experienta politica de existență a Republicii Moldova in conditiile unei republici semiprezidentiale.

    PNL consideră că un referendum pentru asigurarea aplicabilității normelor constituționale este consecința implicării nefaste, în trecut, a Partidului Comuniștilor în deciziile majore privind organizarea statală și politică. Tocmai de aceea, PNL nu va fi niciodată alături de PCRM și de aliații acestuia – fie de pe stînga, fie de pe dreapta, care intenționează să declanșeze proteste de proporții și de durată pentru dizolvarea Parlamentului, fixarea alegerilor parlamentare anticipate și împiedicarea desfășurării referendumului. PNL nu dorește la Putere comuniști sau coaliții procomuniste și consideră că puterea Alianței rezidă în unitatea sa. PNL a avut numeroase luări de atitudine foarte critice față de AIE-2, ceea ce nu înseamnă, însă, că o coaliție incluzînd comuniști ar fi o alternativă la putere în Republica Moldova.

    PNL îndeamnă partidele din AIE să se implice serios în pregătirea, promovarea și desfășurarea referendumului, pentru a se evita un eșec similar celui din 5 septembrie 2010. Dacă toate componentele Alianței au acceptat sincer și responsabil decizia privind un referendum constituțional, faptul impune implicarea cu demnitate civică și politică a tuturor celor de care depinde desfășurarea acestuia.

    Adoptat în ședința BPC al PNL din 17 ianuarie 2012

    REPET – astept scuze aici, pe blog.

  20. Sa fie construite poduri de fier/beton peste Prut si cale ferata europeana intre Chisinau si Ungheni.

  21. Si asta nici macar comunistii – ci lucinschistii, fiind vorba de Andrievski si site-ul lui… De fapt, acum lucinschistii sunt impreuna si alaturi de pepecedisti si comunisti.

    Asta scrie istoricul Veaceslav Stavila.

    Site-ul rusesc AVA.MD administrat de Vitalie Andrievski din Chişinău, provoacă ură interetnică, chemând la răfuială fizică cu românii din Republica Moldova. Astfel, pe paginile site-ului pot fi întâlnite apeluri de felul următor: “Bate românii – salvează Moldova !”, “Vrem sânge românesc ! “, “Românii trebuiesc împuşcaţi !” (http://ava.md/politics/014472-dmitrii-chubashenko—ruminskie-voiska-voidut-v-moldovu-chtobi-spasti-aei.html)

    Întrebare: Pentru că nu intervin, trebuie să înţelegem că autorităţile Republicii Moldova aprobă ura interetnică ?

  22. „…unde se vede că din patru potențiali votanți ai PNL trei sunt ruși și doar unul e român. Adică, rusolingvii văd perspectiva Unirii cu România…”

    Măi pavlicenco, pricepi şi tu în sondaje ca capra în calendar, trage o fugă şi întreabăi pe cei de la IMAS cum stabilest ei naţionalitatea respondenţilor, ca să nu mori chiar cu totul proastă crezînd că ruşii sunt mai unionişti şi încă doresc unirea chiar cu mama-romania ha ha ha ha mai mare hohmă azi încă nam auzit.

    Dacă ar fi aşa cum afirmi tu, păi Voronin făcea unirea cu romania înaitea lui Roşca+Ghimpu+Pavlicenco împreună luaţi cu toate partidele lor de doi bani.

    Sunt convins că acei trei ruşi în cruce ai tăi, sunt trei moldo-româno-curve care pentru fericire (cum ziceai tu) sunt gata săşi facă 10 cetăţenii şi să accepte 10 naţionalităţi întro singură viaţă, nu mai spun că statul pentru ei contează ceva.

  23. CER SCUZE, doamna! Nu mi-i rusine sa o fac: sunt crestin si ma conduc de postulatul: iubeste-l pe dusmanul tau! Chiar daca ati aruncat cu niste sageti foarte dure si nemeritate asupra mea, va iert. Fiindca IUBIREA inseamna IERTARE.
    Inca o data CER SCUZE. Si va promit: nu mai intru pe acest blog niciodata, suntem incompatibili complet!

  24. Pt ion

    Nu degeaba te pui cu litera mica – una mare nu meriti. Pai asta e – ori sa spuneti minciuni cum vreti, ori sa nu intrati deloc. Pentru ca a fi decenti, normali si corecti nu va place. Vai de capul vostru!

  25. Pt Culmea.

    Tu, troglodit ce esti, ce treaba am eu cu sondajul? Eu l-am reprodus si tendinta se inregistreaza constant. Mai bine ia exemplu de la cei care vor Unirea, indiferent de nationalitate. In rest, daca ai ceva cu sondajul, mergi si intreaba-i pe cei de fac, nu imi spune mie ca nu pricep. Mai curind tie nu-ti convine ce arata sondajul. Avem noi rezervele noastre fata de sondaje, dar nu chiar asa. Mergi la conferinte de presa si intreaba-l pe Doru Petrutti ce vrea sa spuna asta.

  26. Inca un articol care vine sa „demonstreze” ca basarabenii sunt experti in ce trebuie sa faca Romanii si Romania….Adevarata dilema insa apare atunci cand se pune problema daca stiu ce au EI de facut..
    Din pacate intreaga lor evolutie din ultimii 20 de ani arata ca nu au nici cea mai mica idee..si nici n-au de gand sa invete…

  27. Măi pavlicenco, mie îmi este absolut totuna ce arată sondaju lui petruţă a tău, că nu merge vorba de un partid care ma înteresează prea tare. Mai mult mă amuzează cum un „lider” de partid pretins unionist crede că ruşii vor unirea ha ha ha. Rusul dacă chiar e rus (şi nu un româno-moldovan la moment curvit în rus) şi în africa va fi rus, iar ruşii dacă ştii, nu se unesc, ei numai cuceresc, mai ales prin manipularea la aşa descreierate ca tine, setoase de bani şi putere.

    Şi moldovanul cel rătăcit printre trei „ruşi” nu este cumva de origine africană? ha ha ha… unioniştilor….

  28. D-na Vitalia !

    O fi ion şi culmea cum e numiţi,dar nu cred că e treaba d-ră să-i le daţi calificativul. Înţeleg că vă inervează,dar trebuie să daţi dovadă de reţinere cu alde ei,astfel de a vă manifesta nu vă aduce în nici un fel ridicarea reytingului ca lidera de partid a unui partid unionist. Să nu uităm că ceea ce facem aici e pentru mai multă lume ce ne citeşte,avem (cred eu ) dorinţa ca să atragem cît mai multă lume spre a îmbrăţişa idea reîntregirii naţionale româneşti,trebuie să folosim (părerea mea) blogul d-ră prin ai ajuta pe cît mai mulţi să-şi pună întrebări de genul”la ce îi trebuie unei naţiuni două formaţiunni statale”,sau „ce am eu personal din exsistenţa creturii staliniste Republica Moldova”;”cum va fi cînd vom fi într-un stat român unit”,etc.,nu să ne dăm în replici sterile cu oameni ce au un alt mod de a vedea lucrurile.
    Băieţi ca culmea şi ion,ori vă provoacă din rea voinţă,ori poate nu sunt destul de bine informaţi şi sunt sub o influinţă a unora ce doresc să facă doar diversiuni în mişcarea de întregire naţională românească. Noi,cu multă răbdare trebuie să le explicăm,chear de vedem că sunt răuintenţionaţi contra unităţii naţionale româneşti şi sunt agenţii „stataliştilor”, să le demonstrăm că suntem mai sus şi în privinţa aspectul integrităţii morale, a bunului simţ,educaţiei,adică suntem o alternativă mai bună faţă de tot felul de statalişti fie ei „uzurpatori”,fie ceilalţi.
    Orice „statalist moldovenist” e un vînător al privilegiilor ce le dă aflarea fizică în componenţa structurilor treucii stataliste,adică dorinţa de a avea privilegii în raport cu restul cetăţenilor teritoriilor româneşti est-prutene, calitatea de a fi om cinstit e incompatibilă cu a fi „statalist moldovenist”. Asta trebuie să înţeleagă şi culmea şi ion, şi alţii ce încă nu sunt cu noi, majoritatea cetăţenilor acum pe toţi îi suspectează, că vor la putere numai pentru aşi satisface interese personale (bănuiesc eu).cînd însă vom demonstra cît mai mult că nu facem, ceea ce facem,pentru a ajunge în tagma profitorilor privelegiaţi ai „statalismului moldovenesc”, sunt sigur că oameni ca ion şi culmea, nu vor mai fi atît de sceptici şi nu vor mai servi cu atîta zel forţele antiunioniste.(părerea mea)
    Deacea reţinerea maximală în polemizarea cu acei ce demonstreză că sunt contra noastră,nicidecum nu cred că ne va face rău.

    Şi încă ceva: Am vizionat acum la 1 PRIME şoul cu Ghimpu,Cernenco şi Catană despre soluţia de rezolvarea crizei cu alegerea „preşedintelui”.
    Concluzia: E o sinucidere pentru AIE să se meargă la referndum fără a se scoate pragul de participare.

  29. Pt Patriciu

    Despre Prime. Am privit si eu. Ghimpu si noi suntem pe aceeasi pozitie. Ca si Catana. Dar PLDM-istii, reprezentati azi de Cernenco, cel care deja e mucegait bine, au pierdut, desi lumea nu intelege si a votat aiurea.

    Despre cei doi. Dar e treaba lor sa imi dea mie calificative? Anatol, eu accept sa raspund la intrebari si la nedumeriri. Nu si la reprosuri nefondate. Eu nu am facut blogul si platesc un pumn de bani ca sa ii informez – nu sa ii manipulez! – pe oamenii care sa vina si sa ma faca „descreierata” pe propriul blog, adica in casa mea.

    Daca iti place, raspunde tu la reprosuri. Am – cum spune unimedia.md – aproape ca cel mai „greu” blog prin volumul de informatii. E scris totul. De ce nu vine sa intrebe: Ce ati facut dna Pavlicenco si PNL pt a coagula pe cei care sint romani si unionisti? Si eu le raspundeam. Insa cu maiul in cap si cu reprosuri jignitoare nu accept. Ii voi lasa sa iti maninci tu inima cu ei, ca sunt deja satula sa lupt cu informatii mincinosi sau cu neinformatii orgoliosi. Mai aleds ca esti mai tinari, un bun polemist si ai rabdare de fier.

    In rest – ai vazut argumentele mele scrise in atita volum si ei parca nici nu citesc? sau citesc, vad ca au gresit si se infirneaza pe mine, in loc sa se infirneze pe ei…

  30. Bine,d-nă. Mă rog la Dumnezeu să-mi dea destul înţelepciune şi răbdare pentru a îndeplini misiunea ce mi-aţi încredinţat-o.

  31. Pt Patriciu

    Chiar voi ruga personal sa mergi la emisiuni la Publika, mai ales cind ei ma roaga urgent sa trimit pe cineva. Iti promit.

  32. Sa vedeti ce se va „simplifica” procedura redobandirii cetateniei daca USL reuseste sa-l dea jos si pe Basescu.
    O sa fie ca prin anii 2000 si o sa culmineze cu ce s-a intamplat in 2003, 2004, adica 0 cetatenii.
    Nu uitati cum au fost catalogati basarabenii de catre Ponta si Antonescu dupa alegerile din 2008 si 2009, cand peste 90% au votat cu actualul presedinte.

  33. pentru Roman: Vom vedea şi comportamentul în campania electorală a partidelor în privinţa redobîndirii cetăţeniei.Probabil vor avea mai multe voturi de la basarabeni partidele care a au promis că vor contribui cu ce pot ele pentru o reunificare cît mai rapidă a teritoriilor româneşti est-prutene…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *