Ieri mai ca sa ma copleseasca fata de politia moldoveneasca un sentiment de incintare. M-a sunat un politist mai important (il uit mereu numele) Romanciuc, de la nu stiu care comisariat, si s-a interesat de Marsul auto al Unirii, organizat de PNL azi, marti, 24 ianuarie, cind se implinesc 153 de ani d ela „Mica Unire”. A spus ca ei vor lua toate masurile sa fie bine si frumos din partea lor. I-am zis ca avem Dispozitia Primarului general (pe care noi il consideram de paie) si ca speram sa isi onoreze obligatiile. Au spus ca vin la 10.30 dimineata la sediul PNL.
Pe la 10.30 am vazut vreo trei politisti veniti in strada linga sediul PNL, i-am salutat, nu i-am intrebat daca trebuie sa le platesc bani sau ceva, am inteles ca au venit sa ne insoteasca, asa cum e cazul in asemenea marsuri-coloane auto. Pe naiba! Nu i-am urmarit ce fac, incotro merg si daca mai stau pe linga noi, ca ne-au impresurat ziaristii si timpul ne presa. Cind era sa ne pornim cu Marsul, nu a mai ramas urma de politie moldoveneasca la o manifestare romaneasca.
Am inceput sa sun la Primarie, sa ii abordez pe responsabilii prevazuti in Dispozitia pretinsului Primar – general si inca „roman”, – dar aceia habar nu aveau ce e cu politia, dupa care au aflat ca „a fost convocata de urgenta la ministru” (probabil, in corpore), pentru ca nici urma de Romanicuc sau de Musuc, acestia, ca si altii, spunind ca nu au treaba mai mult cu noi si ca ei nu ne organizeaza Marsul.
Asta in conditiile cind vedeti si Dvs. ce scrie in Dispozitie – „1.Comisariatul general de poliţie va acorda ajutorul necesar solicitat de către organizatorul întrunirii întru asigurarea ordinii publice. 2. Serviciul poliţiei rutiere al Comisariatului general de poliţie din municipiul Chişinău şi Direcţia generală transport public şi căi de comunicaţie vor asigura securitatea participanţilor la trafic pe traseele indicate în alin. 2 al prezentei dispoziţii. „
Iar itinerarul a fost unul complicat, pentru ca noi ne-am propus sa mergem prin toate sectoarele capitalei, nu doar de la sediul PNL pina in PMAN. Nicaieri nu a fost alaturi de noi politia.
Romaniciuc nu a raspuns la nici un apel telefonic si nu am inteles de ce m-a mai sunat luni dimineata. Apoi Romanciuc si Musuc i-au spus „responsabilului” de la Primarie ca nu au nici o treaba mai mult cu noi.
Dupa aceasta l-am sunat de doua ori pe Vlad Filat, care a revenit in foarte scurt timp cu un apel si care, fiind legatura noastra dechisa, i-a spus ministrului Roibu sa ia toate masurile. I-am spus patania noastra cu disparitia politiei. NIMIC NU S-A SCHIMBAT NICI DUPA INCERCARILE CELOR DE LA PRIMARIE SA LE SPUNA POLITISTILOR SA VINA SA NE AJUTE SA MERGEM IN COLOANA SI NICI DUPA CE A VORBIT FILAT CU MINISTRUL.
Pozitia noastra:
1) Dupa ce pretinsul roman cu panglica Sf. Gheorghe in piept, pe nume Chirtoaca, si mosul sau nu ne-au permis sa avem publicitate unionista in Municipiul Chisinau in campania electorala din noiembrie 2010, pe mijloace de transport, in baza unui acord de publicitate achitat cu firma privata (pe care falsii liberali au presat-o sa nu-si respecte angajamentul) – nu ne mai mira nimic;
2) Dupa ce falsul democrat si falsul liberal, dar adevaratul nereformator Chirtoaca nu ne-a permis pe 28 iunie 2011 sa intram in PMAN si sa comemoram victimele ocupatiei sovietice, retragind microfoanele promise sa le lase si respingind Te Deum-ul oficiat de preotii de la Mitropolia Basarabiei – nu ne mai mira nimic;
3) Acum falsii romani si falsii unionisti („unionisti ascunsi”, precum „ii justifica” unii) ne arata ca ori nu au nici o putere asupra politiei, ori sunt in cirdasie cu ei, ori au scris o dispozitie pe care politia face pipi, asa cum facea pe indicatiile lui Chirtoaca in regim comunist, deci – nu ne mai mira nimic.
Cind i-am intrebat pe responsabilii de la Primarie de ce nu se respecta cele scrise, au spus: „noi asa scriem intotdeauna”. Adica formalismul sovietic si comunist este in floare la Primaria condusa de un neputincios, de un fals democrat, tot el – fals liberal.
Care a fost problema cu Marsul? Chisinaul, necondus de unul incapabil ca si Chirtoaca, are o circulatie congestionata. Masini sint multe si soferii nu au inca elementara cultura a respectului fata de o coloana organizata. Se baga in coloana, pietonii nu inteleg nici ei ce inseamna coloana, cercurile sunt o catastrofa pentru coloana etc. Daca era politia alaturi, era alta treaba, mai putea ordona circulatia si ne mai deschidea canalul de trecere sa nu ni se rupa coloana. (Responsabilul de la Primarie imi spune, la telefon: „am iesit in drum si am vazut citeva masini”. Cum altfel, daca masinile cu soferi inculti ne rup coloana, iar politia asuda in cabinete… – cum sa vezi o coloana normala?)
Aceasta e zisa noastra politie, care, la alte manifestari, merge pe jos si nu ii cade nici o kila de slanina, aici, nici cu masina nu a vrut sa isi faca datoria. DE CE? De ce, domnule Filat – intreb pentru ca oricit v-am criticat, macar va mai sun cind e cutitul la os, pentru ca pretinsul primar roman si necomunist nici „nu coboara atit de jos” sa raspunda el la telefon. Nici nu-l sun, ca e tot degeaba, el nu conduce nimic si nimeni nu-l asculta, poate doar „se asculta” reciproc cei legati prin bani electorali, ca acest neispravit are o groaza de profitori in juru-i si demult le seamana intr-o pretinsa varianta „soft”.
E clar de ce astazi s-a procedat asa. „Da cine o mai fi si PNL-ul asta care ii cu Romania, sa mergem noi, p… mea, alaturi de ei?” Aceasta e atitudinea institutiilor noastre moldovenesti-antiromanesti. Suntem foarte suparati.
De presa – nu mai spun. Unimedia da stiri cu antiromanii, ca nu are voie, probabil, sa dea stiri cu romanii. Punct. Sau, daca posteaza ceva, o face in paralel cu referinte la niste scrintiti gen „Garbuz”, care picheteaza Ambasada Romaniei, pentru a diminua impactul Unirii din trecut si din viitor asupra teritoriilor romanesti si rolul PNL in viata politica din R.Moldova. Dupa care ne mai intreaba unii „pai Dvs. ce actiuni faceti?” Facem – voi nu aveti voie de la sefii antiromani sa le oglinditi.
Fratilor, voi ce stat construiti? Unul antiromanesc? Pai sa stiti ca lucrati prost. Se vede bine, chiar foarte bine ce faceti.
PNL le multumeste tuturor reprezentantilor presei care au fost la actiunea noastra si carora sefii le-au dat voie sa consemneze ce au vazut.
PNL le multumeste tuturor celor care au pus umarul la aceasta actiune. Altele vor fi si mai bune. Pentru un partid extraparlamentar, sa stiti, e foarte greu sa faci asa ceva, dar daca facem, inseamna ca obiectivul nostru politic este sprijinit de tot mai multa lume.
Sunt absolut convinsa ca actualele institutii ale statului sint conduse de prorusi. Pe tot traseul ne-a urmarit un Mercedez negru. Probabil a scanat masinile, ca – la fel ca si pe timpul comunistilor (ca nimic nu s-a schimbat) – sa vada „cine o fi indraznit sa ne sfideze Puterea antiromaneasca si sa participe la actiunea „antistatalista-antimoldoveneasca-antirusa-proromanesca”?
Va raspundem: cei mai curajosi romani, care sint membri ai PNL.
Vitalia Pavlicenco
va mai trebuiau vre-o citiva politisti…sa fiti mai multi de trei?
statalistii din AIE vor ajunge degraba la gunoi ori la dubalal-puscaria lui Voronin care are sanse mari sa revina la guvernare in RM din cauza guvernarii AIE
http://moiseevalexandrin.wordpress.com/2012/01/23/24-ianuarie-1859-unirea-principatelor-romane-sub-alexandru-ioan-cuza/
Pt kosti
Este corect „vreo”, si nu „vre-o”. In rest – deja am inteles cine esti si la ce ne putem astepta.
Intre altele, credeam ca numeri si pina la patru, nu doar pina la trei…
http://moiseevalexandrin.wordpress.com/2012/01/23/24-ianuarie-1859-unirea-principatelor-romane-sub-alexandru-ioan-cuza/
24 Ianuarie 1859 – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza, ianuarie 23, 2012 — Alexandrin
Alexandru Ioan Cuza, înfăptuitorul Unirii de la 24 ianuarie 1859 se trăgea dintr-o veche familie de moldoveni, din părţile Fălciului, familie de cluceri, spătari, comişi, ispravnici. Cuza s-a născut la 20 martie 1820. A învăţat pâna în 1831 la Iaşi, unde a avut colegi pe câţiva dintre viitorii săi colaboratori, printre ei şi Vasile Alecsandri. E trimis apoi la Paris, unde işi ia bacalaureatul în litere. S-a întors apoi în ţară şi a intrat în armată. S-a căsătorit în 1844 cu Elena Rosetti. Alexandru Ioan Cuza în timpul evenimentelor din 1848 a fost în primele rânduri. A luat cuvântul la adunarea de la hotelul “Petersburg” din Iaşi, cerând înfăptuirea unor reforme democratice. Printre fruntaşii adunării arestaţi din ordinul domnitorului Mihai Sturdza s-a aflat şi Cuza; a reuşit apoi să scape de sub pază şi să fugă în Transilvania. Cuza are ocazia să participe la Marea Adunare de la Blaj de la 3/15 mai 1848, dupa care se retrage în Bucovina. În timpul domnitorului Grigore Ghica s-a reîntors în ţară şi în perioada pregătirii Unirii indeplinea funcţia de pârcălab de Galaţi. Ca forma de protest faţă de falsificarea alegerilor pentru adunările ad-hoc din Moldova, Cuza şi-a dat demisia din funcţia de pârcălab. Patriot cu idei liberale, nu radicale, Cuza a fost acceptat chiar şi de partizanii celor doi Sturdza care candidau susţinuţi de conservatori. La 5 ianuarie 1859, el a fost ales Domn cu unanimitatea voturilor deputaţilor prezenţi în Moldova. În drum spre Constantinopol, delegaţia Moldovei s-a oprit şi la Bucureşti influenţând pe reprezentanţii Partidului National din adunarea electivă. În ziua de 24 ianuarie 1859, Cuza a fost ales şi domn al Ţării Româneşti. Alegerea sa a produs în întreaga ţară o puternică explozie de entuziasm. Situaţia nou creată în cele două principate urma să facă obiectul discuţiilor Conferinţei Internaţionale de la Paris.
La 1 ianuarie 1848, domnitorul muntean Gheorghe Bibescu face primul pas spre Unirea Principatelor, desființând Vama din Focșani, care era cel mai important punct vamal între cele două țări. Actul a fost precedat în 1842 de un proiect de unificare al măsurilor și greutăților. Cununia domnitorului Gheorghe Bibescu se oficiază la Focșani, în septembrie 1845, la Biserica Sfântul Ioan din Piața Unirii, lângă borna de hotar, naș de cununie fiind domnitorul Moldovei, Mihail Sturdza. Deciziile adoptate prin Tratatul de pace de la Paris (18/30 martie 1856), prevedeau intrarea Principatelor Române sub garanția colectivă a puterilor europene, revizuirea legilor fundamentale, alegerea Adunărilor ad-hoc care să exprime atitudinea românilor în privința Unirii, integrarea în granițele Moldovei a trei județe din sudul Basarabiei (Cahul, Bolgrad, Ismail), trimiterea în Principate a unei Comisii Europene cu misiunea de a propune „bazele viitoarei lor organizări”, libertatea navigației pe Dunăre, ș.a. Având de partea lor sprijinul marilor puteri antiunioniste, Austria și Turcia, precum și pe cel al caimacamului (locțiitorului domnesc) Todiriță Balș (înlocuit, după moartea sa, de Nicolae Vogoride, aspirant la tronul Moldovei), separatiștii au reușit, într-o primă fază, să câștige alegerile pentru Divanul Ad-hoc din Moldova (la 19 iulie 1857). În dorința de a-și realiza visul de domnie, Vogoride a falsificat listele electorale de reprezentare în Divanul ad-hoc, prin înlocuirea listelor electorale ale unioniștilor cu cele ale antiunioniștilor. Tensiunile dintre Anglia, Austria, ce încurajau Poarta să nu accepte noi alegeri, și celelalte state participante la Congresul de la Paris, au fost dezamorsate de întâlnirea de la Osborne (9 august) dintre Napoleon III și Regina Victoria, în urma căreia alegerile falsificate de Vogoride au fost anulate. Au avut loc noi alegeri, astfel încât la 22 septembrie 1857 s-a adunat Divanul Ad-hoc al Moldovei care era favorabil Unirii, iar la 30 septembrie cel al Valahiei, și prin documentele redactate, au fost puse bazele fuzionării celor două principate.
În 7 și 9 octombrie 1857 sunt elaborate Rezoluțiile prin care se cerea:
Respectarea drepturilor Principatelor și îndeosebi a autonomiei lor în cuprinderea vechilor lor capitulații încheiate cu Înalta Poartă în anii 1393, 1460, 1511 și 1634;
Unirea Principatelor într-un stat sub numele de România;
Prinț străin cu moștenirea tronului, ales dintr-o dinastie domnitoare dintre cele europene și ai cărui moștenitori să fie crescuți în religia țării;
Neutralitatea pământului Principatelor;
Puterea legiuitoare încredințată Adunării Obștești, în care să fie reprezentate toate interesele nației.
Toate acestea sub garanția colectivă a puterilor care au subscris tratatul de la Paris.
În Moldova a fost ales în unanimitate, la 5/17 ianuarie 1859, liderul unionist Alexandru Ioan Cuza, reprezentantul „Partidei Naționale” . Adunarea electivă a Țării Românești era însă dominată de conservatori, care dețineau 46 din cele 72 mandate. În această situație, liberalii radicali au inițiat, prin intermediul tribunilor, o vie agitație în rândul populației Capitalei și al țăranilor din împrejurimi. O mulțime de peste 30 000 oameni s-a aflat în preajma Adunării. Unul dintre tribuni, I.G. Valentineanu, nota că poporul era gata „să năvălească în Cameră și să o silească a proclama ales pe alesul Moldovei”. Într-o ședință secretă a Adunării, deputatul Vasile Boerescu a propus la 24 ianuarie 1859 alegerea lui Alexandru I. Cuza, aceasta fiind acceptată în unanimitate. Astfel s-a făcut primul pas către definitivarea Unirii Principatelor Române. Actul istoric de la 24 ianuarie 1859 reprezenta primul pas pe calea înfăptuirii statului național român unitar. Impusă sub o puternică presiune populară, cu deosebire la București, alegerea ca domn al Țării Românești a lui Alexandru loan Cuza avea să-și găsească o confirmare deplină la marea manifestare prilejuită de sosirea alesului națiunii în capitala munteană.
P.S. Chiar dacă există unele voci care consideră Unirea Principatelor din 1859 o greşeală, această temă va rămâne la nivel de discuţie între cei care doresc dezbinarea aceste ţări, şi împărţirea ei între moldoveni, munteni, dobrogeni. Contează faptul că noi cunoaştem adevărul şi suntem mândri de istoria noastră. În 1859 s-a putut, în 1918 s-a putut, e timpul să corectăm nedreptatea faţă de fraţii noştri Basarabeni, si să-i aducem acasă. Anul acesta se împlinesc 200 de ani de când străinii se bucură de bogata noastră Basarabie şi îşi bat joc de fraţii noştri. Basarabia e România, acolo sunt fraţii noştri, să luptăm pentru ea, să luptăm pentru orice bucăţică de pământ furat de la noi, să luptăm pentru ţara noastra, ce e a nostru ne aparţine!!!
Printre pasii care au pregatit Unirea, vreau sa aduc in atentia voastra o reforma a invatamantului din 1851, din Principatul Moldovei. Veti vedea ca limba studiata e cea romaneasca si, foarte relevant, se studiau Istoria si Geografia Principatelor impreuna:
http://tiparituriromanesti.wordpress.com/2012/01/24/asazamant-pentru-reorganizarea-imvataturilor-publice-in-principatul-moldovei-iasi-1851/
Iata televiziuni din Romania pe care le puteti vedea direct pe internet :
– TVR, PRO TV, REALITATEA TV, ROMANIA TV, ANTENA 1, ANTENA 3, ANTENA 2, B1 TV, NATIONAL TV, N24, OTV, TVR INFO, U TV.
Iata radiouri din Romania pe care le puteti asculta direct pe internet :
– NATIONAL FM, EUROPA FM, RADIO ROMANIA, ROMANTIC FM, PRO FM, GOLD FM, SMART FM, MAGIC FM.
Iata ziare si reviste din Romania pe care le puteti citi pe internet :
– EVENIMENTUL ZILEI, ZIARE, ROMANIA LIBERA, JURNALUL NATIONAL, ZIUA VECHE, GANDUL, CANCAN, CLICK, LIBERTATEA, ZIARUL DE IASI.
Toata simpatia mea D-na Pavlicenco !
Sunt si eu dezamagit de Filat si de Chirtoaca. De Ghimpu – mai de mult ! Am inteles ca sunt niste impotenti politici. Ei grabesc revenirea comilor.
Asi vrea sa va ajut si eu cu ceva, dar cu ce?
Bani nu am. Traiesc la 235 km de capitala.
Pt Indignatus
Scrieti-mi mai amnuntit de unde sunteti, ca sa discutam pe vpavlicenco@yahoo.com, asa si scrieti – de la Indignatus. Mersi.
Kosti -mârlanule, Kostea mancurtule.. Kred că esti fost poliţist. La marş au participat peste o sută de maşini. D-na Pavlicenco a organizat un lucru bun. Tu vagabondule nu poţi organiza asa ceva, fiindcă esti de doi bani analfabet, sărac şi prost. Milliţia stalinistă din R. Moldova cea mai coruptă şi agresivă instituţie din lume avea obligaţia să asigure ordinea la un miting autorizat, fie el şi în formă de marş – coloană auto.
Data de 24 ianuarie 1859,unirea principatilor care numit Romania este importante si onoare Alexandru Ioan Cuza
.Ma bucur ca basarabia este parte de unire principatilor in 1859.Iar ruse a rusificat basarabia s- uit limba pe care ea a nascuti.Filat,lupu si mejoritate din AIE sint pro rusei,au uitat ca moldova este parte teritorii unioni europiane,nu ruse.Silvu Musuc,seful politia municipalchisinau si colaboratorii de politistii iau anti romanesc intotdeuna.Ei ma ameninsat fiecare zi cu masinele,mafei etc
Sunt Roman din Transilvania si vreau sa va salut pe toti romanii care traiti in Republica Moldova. Speranta mea este ca intr-un viitor nu prea indepartat sa ne bucuram cu totii de Ziua Unirii in aceeasi tara si anume ROMANIA MARE. Nu lasati urmasii ucigasilor de romani (Rusii) din Basarabia sa va conduca, doar noi romanii trebuie sa ne hotaram singuri soarta.
C Tanase : Liderii AIE zic că ne integrăm în Vest, în realitate, noi batem pasul pe loc şi ne uităm spre Est. Asta e marea păcăleală, aici am fost minţiţi fără ruşine.
http://www.timpul.md/articol/autorii-morali-ai-protestelor-sunt-liderii-aliantei-30695.html
Roşca, la fel era „patriot şi unionist” şi denigra pe Moşanu, Matei, Oboroc,…, se suia pe copaci.
Acum Pavlicenco o face pe patrioata şi la fel pentru a dezorianta cetăţenii proromâni denigrează ăe Ghimpu şi Chirtoacă
Pavlicenco = Roşca 2
Mihai Ghimpu: “Niciodată nu se va produce unirea cu România”
Ghimpu are perfecta dreptate, pentru ca unirea deja a fost facuta iar REUNIREA va avea loc.
Mihai Ghimpu :Republica Moldova este un stat independent. Această speculaţie despre unirea cu România trebuie pusă undeva în fundul beciului.
Mihai Ghimpu: “Niciodată nu se va produce unirea cu România”.
Mihai Ghimpu :Republica Moldova este un stat independent. Această speculaţie despre unirea cu România trebuie pusă undeva în fundul beciului.
comentarii:
PL la gunoi !
Cind nu era in parlament numai de unire vorbea dar cind a intrat deodata sa schimbat parerea. Toti politicenii sunt de o culoare si pina la urma ideile lor se unesc intrun singur punct BANII.
istoria nu cunoaste guvernanti care de buna voie sa lichideze statalitatea iar moldova nu a avut politicieni care dupa ce au venit la guvernare nu s-au transformat in statalisti convinsi, cu siguranta ghimpu o sa revina asupra acestei declaratii si foarte curand.
Cand dau viermii de putere, normal ca nu mai vor Unire, asta inseamna dizolvarea Parlamentului de la chisinau, a Presedintiei… PIERDEREA PRIVILEGIILOR.
In rest, asa am un Ghimpe in p#%@
etc…………………………..