Stimati prieteni, din pacate, link-urile ce conduc spre emisiunile de la Publika TV se deschid mai greu, de aceea va sugeram sa cautati editia dupa zi, ora si denumire, pe care noi le indicam de fiece data. Aceasta editie, din cadrul emisiunii День за днём, a avut loc pe 9 ianuarie, ora 15.10. Iata link-ul: http://ru.publika.md/emisiuni/link_791.html
o să fac un comentariu apropo de Publika TV;îmi este foarte greu să înţeleg de ce există foarte multe emisiuni în limba rusă,ca timp disproporţionate în raport cu procentul vorbitorilor de limbă rusă ca limbă maternă,atâta timp cât această limbă nu este recunoscută ca limbă oficială în RM.Consider acest fapt o umilinţă,o bătaie de joc la adresa moldovenilor băştinaşi.Cum puteţi trăi într-o asemenea atmosferă,fraţilor de peste Prut,se lasă impresia că voi sunteţi străini în Basarabia,toleraţi de poporul ales trimis de la Moscova.
Решение принять решение – это еще не решение.
Pt.mircea.ro:
Nu conteaza în ce limbă comunică oamenii.
Este important despre ce şi modul în care acestea vorbesc.
Este princepal să se înţeleagă unul pe altul..
de acord cu d-voastră,dar de ce moldovenii,cam toţi îi înţeleg pe ruşi iar raportul invers nu prea există.E normal ca într-o ţara considerată liberă şi independentă o parte a cetăţenilor ei să nu cunoască limba oficială?până şi în parlamentul RM este aceeaşi boală,indiferenţa faţă de limba băştinaşilor.Este vorba de demnitate,doamnă,nu este normal ca în ţara ta să accepţi să te calce cine vrea în picioare,despre asta este vorba.
nu am auzit de nicio manifestare demna a Moldovei la ONU in privinta tinarului asasinat banditeste de catre fortele “pacificatoare” … mai este Moldova membru al acestei organizatii ? daca nu , macar sa o stim si noi ! la fel nicio manifestare in organizatiile internationale sau europene unde Moldova iarasi e membru . la ce mai foloseste prezenta Moldovei in aceste organizatii – unde plateste si cotizatii – daca nici cazuri grave de incalcare brutala a independentei, suveranitatii si integritatii teritoriale a tarii nu sint aduse in atentia opiniei publice mondiale ?
nu exista antiromani … exista simplu – FASCISTI sau sa fim mai blinzi NEO-FASCISTI .
Din pacate mircea.ro are dreptate.
Conducerea RM privilegiaza limba rusa in raport chiar si cu l. de stat. E ridicata la un nivel supranational si apoi unii se mai mira ca „de atatia ani rusofonii nu vor sa insuseasca limba de stat. Pai ce i-ar motiva? Poate faptul ca mai toate filmele se difuzeza in varianta rusa cu limba numita „de stat” muta (culcata in subtitre) la subsolul limbii ruse. Ce PRESTIGIU sa mai aiba o astfel de limba „de stat” (ca prostul sa asculti limba rusa?
TVR-ul a fost terfelit inpanat cu acelasi soi de filme ruoide.
Cu astfel de UMILINTA SI RUSINE mai poti vorbi de INDEPENDENTA?
ruoide = RUSOIDE
Rectificare:Rog să citiţi varianta a doua,d-na Vitalia,ştergeţi vă rog prima variantă.
Pentru Rusoaica: Scriitorul rus Bunin a zis:”Unde e limba noastră,acolo noi suntem stăpîni”.Demideţchi nu degeaba vorbeşte ruseşte la emisiuni,el ştie ce a zis Bunin şi prin a vorbi acolo ruseşte ne demonstrează că el ne e stăpîn.
Cunoaşterea şi utilizarea unei limbi nu e numai un element de cultură,ci şi de demonstrare a unei superiorităţi faţă de cineva,realizarea şi a unor obiective economice. (De ce oare,după 20 de ani de aşazisă “independenţă”,la toate firmele de taxi din Chişinău,limba de lucru a taxiştilor, ce în majoritate sunt români-moldoveni, e limba rusă,vă închpuiţi că în Moscova toate firmele de taxi ar avea, să presupunem ca limbă de lucru l.engleză, sau germană,etc.)
Unii mai spun:Nu are a face ce limbă vorbeşti,principalul să fii om.(Cam asta susţineţi şi d-ră) Eu sunt de altă părere.Mii de ani a fost păstrată aici l.română ca semn al identităţii şi demnităţii noasrtre.Acum însă uite,de cînd au venit imperialiştii ruso-sovietici la noi vorbirea limbii ruse a devenit un semn de “cultură”, “educaţie”,”respect faţă de oaspeţii”,cei ce utilizează limba rusă în acest scop (respect), nicidecum nepunîndu-şi întrebarea despre reciprocitatea respectului din partea “eliberatorilor” ce zeci de ani locuiesc la noi fără a ne vorbi limba română. Dacă am vedea şi în Rusia o manifestare de respect faţă de noi românii-moldoveni,ca atunci cînd suntem pe teritoriul lor în semn de cultură şi respect faţă de noi, ei să vorbească cu noi acolo româneşte,adică reciprocitate,eu aşi mai înţelege poziţia d-ră d-nă Rusoaica.Cînd văd însă lipsa unei reciprocităţi a alolingvilor la noi,pe teritoriul nostru naţional,nu mai vorbim la ei în Rusia, îmi vune ideea:Avem noi demnitate,cultură,ce fel de oameni suntem noi atunci cînd strămoşii noştri mii de ani au păstrat limba română,noi însă după ceva timp de ocupaţie ruseascăla, vorbim în l.rusă, chipurile ca prin vorbirea rusei să manifestăm cultură?Cu o asemenea poziţie de respect faţă de limba strămoşilor noştri,mai degrabă demonsrăm slugărnicie faţă de străini,lipsă de demnitate şi respect faţă de valorile noastre naţionale,încurajăm atitudinea de superioritate a alogenilor faţă de noi.
Cineva a spus deştept:Dacă vreai să te respecte cineva,respectă-te mai întîi tu singur.Utilizarea limbii strămoşilor în orice loc posibil (fie pe teritoriul nostru naţional,fie în străinătate,anume e un respect faţă de noi şi de valorile naţionale.
Aşa că lecţia lui Bunin trebuie de însuşit numaidecît şi de noi,dar adaptată la realităţile noastre:Unde e limba română,noi suntem stăpîni.Dacă vom demonstra asta cu orice posibilitate,mai degrabă faţă de noi vor demonstra respect alogenii,decît atunci cînd în semn de respect faţă de ei, le vorbim limba lor.
Mii de felicitări, doamnă Pavlicenco!
Acest Demidețchi este incredibil de stresant, Nici nu speră să cucerească simpatia cuiva, împroașcă pur și simplu cu venin.
Sînt sigur că le este antipatic și rușilor adevărați, care nu se identifică în niciun caz cu răutatea veninoasă a unor indivizi ignobili tip Cuzmin sau Demidețchi.
Încă o dată felicitări pentru modul inteligent în care ați retezat cu logică încercarea lui de a-și bate joc de oamenii cu gândire normală
Acest Demideţki este obială ordinară cominternistă FSB-ista care activează (pute) pe teritoriul românesc în calitate de terorist-dezinformator-diversionist.
Cu toate ca Demidetkii nu odata a indus lumea in eroare la Publika(ba spune cum ca TOATE sondajele inainte de alegeri s-au gresit in defavoarea PCRM cu cel putin 10%,ba ca la mitingul de la Moskova antiguvernamental au participat doar 10 mii de oameni,desi erau de vreo 20 de ori mai multi decit la cel organizat de PCRM la Chisinau)el continua sa fie invitat ca si alti „analisti”in care ,se pare,doar N.Morari are incredere.
Nicolae Negru: De ce Rusia l-a împuşcat pe Vadim Pisari
Jurnal de Chișinău, http://www.union.md/uinfo/mass-media/nicolae-negru-de-ce-rusia-l-a-impuscat-pe-vadim-pisari
Ruşii se arată nedumeriţi de reacţia moldovenilor în cazul omorului dela Vadullui Vodă. De ce atâta „zgomot pentru nimic”, de ce atâta risipă de sentimente din cauza morţii unui „tânăr în stare de ebrietate”, cum s-a exprimat ambasador0ul rus Valeri Kuzmin, a unui „şofer beat”, în exprimarea unor publicaţii ruseşti, se întreabă ei.
Cinism de cea mai pură speţă
Pentru o cultură în care abstinenţa e aproape un handicap, această criminalizare a consumului de alcool nu e credibilă. E pur şi simplu surprinzătoare, îndoielnică această bruscă antipatie, această nebănuită aversiune a ruşilor faţă de consumatorii de „tărie”. Faptul că tânărul ucis nu era beat este un „detaliu nesemnificativ” în cazul dat. Avem de-a face cu cinismul de cea mai pură speţă. Fiindcă era nevoie de o justificare a omorului, s-a mers „fireşte”, pe calea cea mai simplă: a denigrării victimei.
Un mort e prea puţin
Pe de altă parte, trebuie să recunoaştem că o mentalitate imperială presupune şi „o piele mai groasă”, o anumită „duritate”, un mai mare grad de „insensibilitate” faţă de pierderile omeneşti. Un singur mort e prea puţin ca societatea rusă să reacţioneze, ca să nu mai vorbim despre funcţionarii ruşi care îşi bombardează propriii cetăţeni, cum a fost în Cecenia. De aceea, ambasadorul Kuzmin nu avea cum să manifeste bun-simţ. E cum i-ai cere unui robot sentimente omeneşti.
Două culturi diferite
Deşi am trăit mulţi ani împreună, iar Patriarhul Kiril ne include în „lumea rusă”, noi reprezentăm, totuşi, două culturi diferite, chiar incompatibile în unele aspecte: cultura agricultorului, a viticultorului în special, a pacifistului, a victimei, care îşi deplânge fiecare mort, şi cultura „nomadului”, a cuceritorului, a ocupantului, care nu ia în seamă „victimele colaterale”. Un nou ambasador rus va fi la fel de nesimţit ca şi Kuzmin. Căci nesimţirea funcţionarilor ruşi e genetică, marcată de teroarea bolşevică, de Katyn, de Gulag, de deportări, de foametea organizată. Ca să nu mai vorbim de războaiele cotropitoare. Expulzarea lui Kuzmin, deşi ne poate aduce o oarecare satisfacţie, nu rezolvă problema preîntâmpinării unor noi omoruri, problemă care derivă din aflarea nelegală a trupelor ruse pe teritoriul RM. Căci ele împuşcă în cetăţenii noştri.
Un tânăr mânios
De ce a tras „pacificatorul”, în pofida tuturor regulamentelor, în urma maşinii conduse de Vadim Pisari? De fapt, cu mâna „pacificatorului” (care, aflăm acum, a luptat de partea separatiştilor) a tras Rusia. Ea l-a împuşcat în spate pe tânărul moldovean care circula fără să o ia în seamă. Ea nu a putut suporta faptul că „un ţăran” nu opreşte la somaţia ei, că o ignoră, o sfidează.
Autorităţile Chişinăului nu simt pe pielea lor, decât ocazional, umilinţele la care sunt supuşi autohtonii de dincolo de Nistru, timp de douăzeci de ani. S-a găsit un tânăr mânios, care s-a revoltat. Resentimentele se acumulează şi răbufnesc din când în când. Protestele locuitorilor din Pârâta demonstrează că cuţitul a ajuns la os. Dacă nu participă direct, „pacificatorii” ruşi asistă la maltratarea moldovenilor.
Misiunea nedeclarată
În mod normal, dacă ar fi o forţă morală care se pretinde în ultimii ani, dacă nu ar avea niciun gând ascuns, Rusia ar fi trebuit să fie prima care să vină cu ideea evacuării trupelor sale şi a transformării misiunii de „pacificare” în una civilă, sub egida OSCE. Asta, pe lângă faptul că ar fi scutit-o de cheltuieli în plus, ar fi fost corect din punct de vedere al rolului de mediator pe care şi l-a asumat. Ca să mediezi corect, trebuie să fii echidistant în primul rând.
Însă misiunea „pacificatorilor” ruşi nu e cea declarată. Contingentul de militari pe care Rusia se încăpăţânează să îl menţină pe teritoriul RM este cuiul în care Moscova îşi atârnă casca imperială. Rusia îşi marchează astfel teritoriul, protejează şi încurajează separatismul.
Declaraţiile noului lider dela Tiraspol, făcute după vizita sala Moscova, demonstrează că ea nu doreşte să renunţe la capul de pod transnistrean, că ne priveşte în continuare ca pe un teritoriu de recucerit. Să nu uităm cum şi-a motivat Moscova intervenţia în Georgia. Un pericol pentru viaţa „pacificatorilor” ruşi poate fi organizat chiar de ei înşişi.
Politica struţului
Chişinăul nu trebuie să facă jocul Moscovei, prefăcându-se că plouă, când de fapt e o secetă cumplită. Tăcerea preşedintelui interimar Marian Lupu este simptomatică. Interimatul nu îl absolvă de executarea obligaţiilor de garant al Constituţiei, de apărător al drepturilor şi libertăţilor, al vieţii cetăţenilor moldoveni. Occidentul ne poate ajuta, dar numai dacă dorim noi, nu în pofida dorinţei noastre. SUA şi UE nu pot vorbi în locul nostru. Politica struţului pe care o observăm în toţi aceşti ani de „independenţă” nu face decât să ne adâncească în mocirla nedreptăţii, a umilinţei şi a fărădelegii, pe care trebuie să o suporte în primul rând transnistrenii, dar şi cei de pe malul drept al Nistrului, RM în general. E demult timpul ca trupele ruse să plece acasă. Şi lucrul acesta trebuie spus cu claritate, cu voce tare, chiar cu riscul de a asista din nou la „execuţia” publică – strivirea cu buldozerele – a vinurilor noastre. Cel mai mare preţ din Europa la gazele ruseşti îl plătim deja.
Rusoaica spune:
9 ianuarie 2012, la 20:08
Pt.mircea.ro:
Nu conteaza în ce limbă comunică oamenii.
Este important despre ce şi modul în care acestea vorbesc.
Este princepal să se înţeleagă unul pe altul..
BA CONTEAZA! Rusii nu sunt oameni, cu eui nu se intelege nimeni.
Acu de curand, un analist la o televiziune ceha a spus despre Cehia: Cehia si Rusia au relatii foarte bune, pt. ca nu au avut niciodata frontiera comuna.
Petre Tutea spunea ca trebuie vorbit niciodata cu un strain in limba lui ci eventual intr=o terta limba.
Voi tot gavariti ruseste, iar vrusii spala pe jos cu voi. S-au staurat si de asta, acum va impusca.
„Rusii nu sunt oameni, cu eui nu se intelege nimeni.”
o propozitie demna de un roman adevarat, neam de laturi ce sunteti. Eu ca moldovan, sincer si din toata inima prefer sa ma imprietenesc cu un rus decat cu o curva romaneasca.