Postam aici, in format foto, Mesajul de salut adresat de Presedintele PNL din România, Crin Antonescu, delegatilor la Congresul al III-lea al PNL. in Mesaj, domnia sa spune de „speranța idealului istoric al românilor de pe ambele maluri ale Prutului” (…).
De asemenea, le multumim reprezentantilor PSD, care au prezentat Mesajul adresat Congresului PNL de catre Presedintele Victor Ponta, si reprezentantilor Partidului Poporului „Dan Diaconescu”, cei care au prezentat un Mesaj din partea acestei formatiuni extraparlamentare. PNL din Republica Moldova a adresat tuturor partidelor din Romania invitatii la congres si salutam decizia celor doua partide parlamentare de opozitie si a unui partid extraparlamentar de a fi – prin mesaje sau delegatii – prezente la Congresul PNL-Moldova. In filmul congresului, postat si aici, se regasesc toate mesajele.
De asemenea, am salutat si am apreciat venirea de la Bucuresti la Congres a lui George Simion, reprezentant al Actiunii-2012, care a rostit un Mesaj. In fata delegatilor s-a dat citire si Mesajului adresat delegatilor de dl Mircea Popescu, ex-presedinte al Consiliului Mondial Roman, pe care il republicam aici, mai jos.
In numele PNL, va multumesc tuturor. Vitalia Pavlicenco, presedintele PNL din Republica Moldova
MESAJUL DIN PARTEA dlui MIRCEA POPESCU
”Prieteni,
De foarte departe, din California, urmaresc, la fel ca alte milioane de romani raspanditi in intreaga lume, ceeace se petrece in tara noastra. Și cand spun “tara noastra”, inteleg Romania Reintregita in care Prutul este un rau interior nu o bariera intre frati.
Congresul partidului dumneavoastra, al III-lea, este fara discutie un eveniment major in viata politica a tarii deoarece intentioneza sa transforme PNL-ul cu sediul la Chisinau, in primul partid unionist al Romaniei.
Ca roman nu pot decat sa ma inclin cu adanc respect si cu admiratie pentru verticalitatea si curajul dumneavoastra de a spune lucrurilor pe nume: Romania este numai una, Romania este singurul stat al romanilor in lume.
Nu exista doua state romanesti, aceasta este o diversiune a fortelor politice ancorate ca mentalitate intr-un trecut al unei Basarabii aflata la periferia unui imperiu, colonie a unei mari puteri, nu parte a intregului national roman.
Astazi, dupa doua decenii dela iesirea de sub jugul comunist, dupa iesirea din granitele imperiului sovietic, o guvernare in care se regasesc forte politice auto-declarate romanesti nu mai poate invoca pragmatismul pentru a nu promova unionismul.
O asemenea atitudine sovaitoare inseamna lipsa de vointa politica sau chiar mai rau, poate fi interpretata ca o tradare a sperantelor si intereselor natiunii romane.
Acest al III-lea Congres al partidului dumneavoastra poate insemna un imbold pentru fortele nationale de a se trezi, de a actiona unit pentru reeditarea marelui Act de la 27 Martie 1918, prin care Sfatul Țarii de la Chisinau a dat semnalul Intregirii Romaniei Nationale Moderne.
Nu exista roman care sa nu viseze la o Romanie intreaga si puternica. Poate sunt unii care inca nu s-au trezit, poate sunt unii care nu mai indraznesc sa creada ca visul romanesc poate deveni realitate. Dar, odata pornit, nimic nu va mai opri valul unirii.
Iata dece, lasand la o parte disputele contraproductive care invenineaza relatiile dintre fortele romanesti basarabene, cred ca mesajul Congresului dumneavoastra trebuie sa fie pentru unitate de actiune atat a fortelor politice romanesti cat si a societatii civile, astfel ca miscarea unionista sa devina o miscare a tuturor romanilor, din Basarabia, dintre granitele actuale ale Romaniei ca si a celor din afara acestor granite, o miscare care sa zguduie societatea romaneasca, o miscare care sa recladeasca Romania Reintregita.
Fiti siguri ca romanii asteapta ca acest eveniment pe care-l reprezinta Congresul al III-lea al PNL-Basarabia sa fie un moment in care fortele unioniste romanesti sa-si dea mainile pentru ca anul 2012, anul comemorarii a 200 de ani de la marea tragedie care a tarat Basarabia in jugul strainilor, sa devina anul renasterii nationale.
Unirea nu poate veni decat de acolo de unde a mai venit odata in acel an istoric 1918.
Unirea nu poate veni decat din Basarabia.
Unirea sta in mainile romanilor-basarabeni.
Succes!”
Mircea Popescu
Presedinte (2001-2005)
Consiliul Mondial Roman
Cineva mi-a plasat pe blog aceste doua articole – de Victor MOSNEAG si Petru GROZAVU, pe care le reproduc:
http://www.zdg.md/social/moldova-republica-romaniei-galerie-foto
Moldova, republica României
Pe 1 decembrie 1918, toţi românii sărbătoreau la Alba-Iulia Marea Unire. La 93 de ani de la acel eveniment istoric, Basarabia şi România sunt despărţite de o frontieră lungă de aproximativ 680 km, care se întinde din vecinătatea satului Criva, r-nul Briceni, şi până la vărsarea Prutului în Dunăre, la jumătate de kilometru sud-vest de satul Giurgiuleşti, r-nul Cahul. Pentru a ajunge legal în ţara mamă, basarabenii o pot face prin cele 9 puncte de frontieră existente între R. Moldova şi România, dar pentru asta au nevoie de vize, de permise de mic trafic la frontieră sau de paşapoarte româneşti.
«De mult trebuia să ne unim cu România».
Pe Dumitru Musteaţă l-am zărit sprijinit de peretele cabinei unde stau grănicerii. Cu două bagaje alături, privea îngândurat când într-o parte, când în alta. «De mult trebuia să dispară această graniţă», spune pensionarul, care aştepta să treacă frontiera pentru a ajunge în România, la Băile Herculane, la tratament.
«Nu e bine să fie această graniţă», continuă calm, dar sigur pe el bătrânul. «De mult trebuia să fie scoasă». «Dar de ce credeţi că nu este scoasă?», mă încumet să-l provoc la o discuţie mai profundă. «Aşa ne este conducerea», s-a rezumat să afirme nea Dumitru. «Credeţi, totuşi, că este posibil să dispară vreodată frontiera dintre România şi R. Moldova? «Cred că da. Am văzut odată la televizor cum nişte prezicători spuneau că R. Moldova şi România se vor uni cândva. Şi cred în asta», spune optimist Dumitru Musteaţă. «De mult trebuia să ne unim cu România, pentru că singuri nu putem face nimic. Ei au gaz, alte bogăţii…
Dar problema e că cei care ne conduc nu vor să lase puterea», crede nea Dumitru.
Acesta este un basarabean norocos, alături de alte 200 mii de persoane care au redobândit în ultimii ani cetăţenia română. Nu are nevoie de viză pentru a trece Prutul. «Mai demult plecam cu viză, dar acum, când vreau, atunci plec. E bine cu paşaport românesc. Eu voi sărbători 1 decembrie, mai ales că voi fi în România. Cred ca va fi frumos», a conchis omul.
«E un mare avantaj că vorbim aceeaşi limbă»
Cam aceleaşi vorbe le-am auzit şi de la omologul său din R. Moldova, Corneliu Radu, şeful interimar al direcţiei regionale de supraveghere şi control al frontierei de stat Leova. «Suntem o familie», spune acesta. «Nu văd încă un sens la întrebarea dacă ar fi posibil să dispară frontiera dintre R. Moldova şi România. Ea deja nu există, iar pentru activitatea noastră este deja un lucru foarte important. Colaborăm eficient şi contracarăm orice ilegalitate, chiar dacă ea apare pe un mal şi se termină pe celălalt», a punctat Corneliu Radu.
«Avem un nivel extraordinar de colaborare cu partea română, atât din punct de vedere al relaţiilor de serviciu, cât şi colegiale. Nu avem impedimente în rezolvarea unui incident la frontieră, iar faptul că vorbim aceeaşi limbă este un mare avantaj», spune Sergiu Ciuntu, şeful punctului de trecere Leuşeni. «Frontiera în sine tot timpul o să existe. Poate nu o să existe control între aceste frontiere. Sigur, frontiera este un obstacol pentru persoanele care merg în România, dar, deocamdată, asta e situaţia», spune Ciuntu.
Săptămânal, doar la punctul de trecere Leuşeni-Albiţa, circa 20 de cetăţeni ai R. Moldova nu sunt lăsaţi să treacă Prutul pentru că nu au actele în regulă. Totodată, sute de persoane au fost reţinute în ultimii ani în timp ce încercau să ajungă în România ilegal, de cele mai multe ori înotând prin râul Prut. Anul trecut, doar Consulatul României de la Chişinău a eliberat cetăţenilor R. Moldova 108 mii de vize.
Victor MOŞNEAG
21 de 1 Decembrie pierduţi
http://www.zdg.md/editoriale/21-de-1-decembrie-pierduti
Deşi nu există o statistică oficială, drumurile politice Chişinău-Moscova sunt, cu siguranţă (au şi fost) cele mai călătorite drumuri, iar dacă ar exista un top, în acest sens, Moscova ar fi, sută la sută, în vârful preferinţelor.
”Tujii» noştri din politică — mai mari, mai mici sau încă «nebotezaţi» (cu o singură excepţie la zi) aleargă la Moscova mai des decât merg la biserică, sau aleg să-şi vadă mama şi tata. Kremlinul a ajuns un fel de Mecca pentru moldovenii din politică şi nu-i exclus ca după următoarea vizită la Chişinău a Patriarhului Kirill să fie iniţiat, de ziua «sfintei Rusii», şi un pelerinaj la Kremlin pentru neo-cremliniştii moldoveni. De ce nu, dacă ei, oricum, la Kremlin merg şi la iertăciune şi la împărtăşanie şi pentru blagoslovire. Pe Zinaida Greceanîi, Dodon unde a dus-o, după ce a «scos-o» (dacă cumva a scos-o) din braţele lui Voronin? La Moscova, evident. La «împăratu» (după vechea tradiţie a «Porţii») şi abia mai pe urmă în Europa. Dar Voronin, la vremea lui, unde, nu tot la Moscova a fost «hirotonit»? Sau Lucinschi? Sangheli? Moţpan?… Şi tradiţia continuă. Două vizite succesive numai în ultimele zile. Nu a apucat să se usuce bine cerneala pe acordurile semnate săptămâna trecută la Chişinău de şeful externelor ruse, S. Lavrov, că luni la Moscova aleargă V.Voronin pentru consultări, după cum afirmă surse din PCRM, cu reputatul S.Narâşkin, «inspectorul» Preşedintelui Medvedev pentru R.Moldova. Nu reuşeşte Voronin să-şi dea bagajele la avion, pe direcţia Chişinău, că de la Chişinău spre Moscova zboară Dodon. Secretos şi peste măsură de prudent, dar poate că încă «prea verde» (vorba lui Voronin) acesta neagă faptul că pleacă pe aceeaşi adresă pe care a mers şi Voronin şi promite că va fi mai desecretos la întoarcere. Poveşti. Braşoave. Nimeni, până acum, din câţi au fost, nu au spus pentru ce au mers şi ce au făcut, cu adevărat, la Moscova. Şi, de fapt, nu pentru asta pleacă, ori sunt chemaţi ei la Moscova. Închinatul pe la «Porţi», ştim noi pentru ce se face şi cui serveşte. Cine-i următorul? Că după Voronin şi Dodon, nu se poate întâmpla să nu plece şi Lupu. Iar dacă pleacă Lupu, va vrea şi Filat. Iar după Filat, posibil să plece din nou Greceanâi? Sau Filat, Dodon şi Greceanâi? Dar poate că, de data asta, Lupu, Dodon şi Greceanâi. Sau Voronin, Filat, Greceanâi şi Lupu? Că Ghimpu, cu siguranţă, nu. Greu de spus, care va fi ecuaţia fianlă, la care se va opri Moscova, pentru că, în 2 ani şi jumătate, «cărţile» au fost bătute şi jucate de mai multe ori, în funcție de care «boier» din Chişinău pleca «la curte» şi cu ce pleca… Da, grele timpuri. Şi încurcată lume. Rusia mai face şi azi face «focul» sub Parlament şi de mai bine de 20 de ani sub R. Moldova, iar «ai noştri» în loc să stingă focul, merg după «lemne» la Moscova.
Şansele sunt daruri mari
În toţi anii de după 28 iunie 1940 (excepţie 23 iunie 1941- 23 august 1944) am plătit tribut greu ocupaţiei sovietice, care ne-a costat sute de mii de morţi şi mai multe generaţii de dezmoşteniţi. După 1990, continuăm să plătim din nou, dar de acuma cu generaţii de rătăciţi, de surzi, de muţi, de chiori, de idioţi utili (cu funcţii dar fără ideal) şi, poate, chiar de proşti. Şi dacă în primul caz lucrurile se întîmplau împotriva voinţei noastre — urmare a unei expansiuni militare, în cel de-al doilea caz responsabilităţile trebuie să ni le asumăm fiecare acolo unde am fost şi pentru ce a trebuit să facem şi am făcut în aceşti ani. Cu precădere, cei trecuţi sau rămaşi în politică: parlamentari, preşedinţi, guverne, administraţie publică locală, armată, poliţie, securitate, şcoală, biserică. Pentru că este, până la urmă, o mare problemă această rătăcire a noastră post-sovietică, care ne-a jucat şi ne joacă festa în continuare, care ne ţine legaţi, la pripon, de stereotipuri propagandistice perverse, străine istoriei noastre, firii, spiritului, neamului şi binelui nostru, care ne reîndobitoceşte şi ne face să urîm ceea ce, de fapt, ne-am dorit cel mai mult: LIBERTATEA DE A FI. Chiar că ne-o facem cu mâna noastră. Am ajuns, exact ca şi «Ţiganii» lui Alexandri, care au dat libertatea pe şerbie. Suntem altfel? De 20 de ani liberi şi tot plânşi. Acasă şi cu mâna întinsă. Cu idealuri şi fără «steag». Ţinuţi la «esle» şi adăpaţi din uluc. Mai mult flămânzi decât sătui, mai mult dezbrăcaţi decât îmbrăcaţi, la marginea UE dar, în continuare, ostaticii Rusiei. Şi cu cât mai departe, cu atât mai greu. Şi mai rău. De aproape trei ani ne jucăm de-a preşedintele. Credeţi că preşedintele nu poate fi ales pentru că cei care trebuie să-l aleagă îl caută pe cel mai bun? Ori, pentru că se gândesc la soarta «oropsiţilor»? Nu, pentru că se gândesc la ei. Credeţi că problema transnistreană nu a fost rezolvată până acum, pentru că cei care se tot apucă s-o rezolve se gândesc la intergritatea Moldovei? Nu, pentru că se gîndesc la confortul lor. Credeţi că R.Moldova nu e azi în UE, pentru că am fi nişte sălbateci? Nu, ci pentru că am avut parte de conduceri trucate şi servile, care au făcut jocul Moscovei şi nu pe-al nostru. Credeţi că R.Moldova a ajuns cel mai sărac stat din Europa, pentru că suntem nişte terchea-berchea? Nu, ci pentru că la cele 3 milioane de populaţie, câtă a mai rămas, cavem peste 150 de milionari şi miliardari. Adică suntem furaţi. Ani la rând. Zi şi noapte. Non-stop. Şi tot aşa. Orice întrebare are alt răspuns, decât cel pe care ni-l dorim.
Şansele în Istorie sunt daruri mari. Şi rare. Ni s-au dat în 1990 (primul pod de flori), în 1991 (puciul de la Moscova), le-am avut şi le mai avem, de fapt şi azi (şi le vom avea până ce Rusia nu va anexa Basarabia la Transnistria – lucru care, după cum se zbate Moscova, ar putea să se întîmple cât mai curând). Ce-am făcut cu aceste şanse? Ne-am jucat de-a suveranitatea, de-a democraţia, de-a patriotismul moldovenesc, de-a Transnistria, ne jucăm de mai mulţi ani de-a UE, de-a preşedinţii şi nici o dată nu am căutat să ne jucăm, dar la modul cel mai serios, cartea Sorţii. Să scoatem Prutul din noi şi dintre noi. Să punem punct rătăcirilor şi în loc să ne jucăm de-a preşedinţii şi anticipatele, din care, oricum, nu câştigăm decât noi deziluzii, să scuipăm pe toate şi pe toţi, să punem la cale un referendum şi să facem ceea ce trebuia să facem încă în 1990, dar aşa ca să plângă Putin la Moscova şi toţi «putinaşii» de la Chişinău.
A mai trecut un an de la 1 Decembrie, al 21-lea după 1990. De fapt, am mai pierdut un an, pentru că nimic din ce ne-am dorit nu s-a întâmplat. Să mai aşteptăm unul? Dar dacă el nu ne va aştepta?
Petru Grozavu
21 de 1 Decembrie pierduţi.
Deşi nu există o statistică oficială, drumurile politice Chişinău-Moscova sunt, cu siguranţă (au şi fost) cele mai călătorite drumuri, iar dacă ar exista un top, în acest sens, Moscova ar fi, sută la sută, în vârful preferinţelor.
«Tujii» noştri din politică — mai mari, mai mici sau încă «nebotezaţi» (cu o singură excepţie la zi) aleargă la Moscova mai des decât merg la biserică, sau aleg să-şi vadă mama şi tata. Cremlinul a ajuns un fel de Mecca pentru moldovenii din politică şi nu-i exclus ca după următoarea vizită la Chişinău a Patriarhului Kirill să fie iniţiat, de ziua «sfintei Rusii», şi un pelerinaj la Cremlin pentru neo-cremliniştii moldoveni. De ce nu, dacă ei, oricum, la Cremlin merg şi la iertăciune şi la împărtăşanie şi pentru blagoslovire. Pe Zinaida Greceanîi, Dodon unde a dus-o, după ce a «scos-o» (dacă cumva a scos-o) din braţele lui Voronin? La Moscova, evident. La «împăratu» (după vechea tradiţie a «Porţii») şi abia mai pe urmă în Europa. Dar Voronin, la vremea lui, unde, nu tot la Moscova a fost «hirotonit»? Sau Lucinschi? Sangheli? Moţpan?… Şi tradiţia continuă. Două vizite succesive numai în ultimele zile. Nu a dovedit să se usuce bine cerneala pe acordurile semnate săptămâna trecută la Chişinău de şeful externelor ruse, S. Lavrov, că luni la Moscova aleargă V. Voronin pentru consultări, după cum afirmă surse din PCRM, cu reputatul S. Narâşkin, «inspectorul» preşedintelui Medvedev pentru R. Moldova. Nu reuşeşte Voronin să-şi dea bagajele la avion, pe direcţia Chişinău, că de la Chişinău spre Moscova zboară Dodon. Secretos şi peste măsură de prudent, dar poate că încă «prea verde» (vorba lui Voronin) acesta neagă faptul că pleacă pe aceeaşi adresă pe care a mers şi Voronin şi promite că va fi mai desecretos la întoarcere. Poveşti. Braşoave. Nimeni, până acum, din câţi au fost, nu au spus pentru ce au mers şi ce au făcut, cu adevărat, la Moscova. Şi, de fapt, nu pentru asta pleacă, ori sunt chemaţi ei la Moscova. Închinatul pe la «Porţi», ştim noi pentru ce se face şi cui serveşte. Cine-i următorul? Că după Voronin şi Dodon, nu se poate întâmpla să nu plece şi Lupu. Iar dacă pleacă Lupu, va vrea şi Filat. Iar după Filat, posibil să plece din nou Greceanâi? Sau Filat, Dodon şi Greceanâi? Dar poate că, de data asta, Lupu, Dodon şi Greceanâi. Sau Voronin, Filat, Greceanâi şi Lupu? Că Ghimpu, cu siguranţă, nu. Greu de spus, care va fi ecuaţia fianlă, la care se va opri Moscova, pentru că în 2 ani şi jumătate «cărţile» au fost bătute şi jucate de mai multe ori, în dependenţă de care «boier» din Chişinău pleca «la curte» şi cu ce pleca… Da, grele timpuri. Şi încurcată lume. Rusia mai face şi azi face «focul» sub Parlament şi de mai bine de 20 de ani sub R. Moldova, iar «ai noştri» în loc să stingă focul, merg după «lemne» la Moscova.
Şansele sunt daruri mari.
În toţi anii de după 28 iunie 1940 (excepţie 23 iunie 1941- 23 august 1944) am plătit tribut greu ocupaţiei sovietice, care ne-a costat sute de mii de morţi şi mai multe generaţii de dezmoşteniţi. După 1990, continuăm să plătim din nou, dar de acuma cu generaţii de rătăciţi, de surzi, de muţi, de chiori, de idioţi utili (cu funcţii dar fără ideal) şi, poate, chiar de proşti. Şi dacă în primul caz lucrurile se întîmplau împotriva voinţei noastre — urmare a unei expansiuni militare, în cel de-al doilea caz responsabilităţile trebuie să ni le asumăm fiecare acolo unde am fost şi pentru ce a trebuirt să facem şi am făcut în aceşti ani. Cu precădere, cei trecuţi sau rămaşi în politică: parlamentari, preşedinţi, guverne, administraţie publică locală, armată, poliţie, securitate, şcoală, biserică. Pentru că este, până la urmă, o mare problemă această rătăcire a noastră post-sovietică, care ne-a jucat şi ne joacă festa în continuare, care ne ţine legaţi, la pripon, de stereotipuri propagandistice perverse, străine istoriei noastre, firii, spiritului, neamului şi binelui nostru, care ne reîndobitoceşte şi ne face să urîm ceea ce, de fapt, ne-am dorit cel mai mult: LIBERTATEA DE A FI. Chiar că ne-o facem cu mâna noastră. Am ajuns, exact ca şi «Ţiganii» lui Alexandri, care au dat libertatea pe şerbie. Suntem altfel? De 20 de ani liberi şi tot plânşi. Acasă şi cu mâna întinsă. Cu idealuri şi fără «steag». Ţinuţi la «esle» şi adăpaţi din uluc. Mai mult flămânzi decât sătui, mai mult dezbrăcaţi decât îmbrăcaţi, la marginea UE dar, în continuare, ostatecii Rusiei. Şi cu cât mai departe, cu atât mai greu. Şi mai rău. De aproape trei ani ne jucăm de-a preşedintele. Credeţi că preşedintele nu poate fi ales pentru că cei care trebuie să-l aleagă îl caută pe cel mai bun? Ori, pentru că se gândesc la soarta «oropsiţilor»? Nu, pentru că se gândesc la ei. Credeţi că problema transnistreană nu a fost rezolvată până acum, pentru că cei care se tot apucă s-o rezolve se gândesc la intergritatea Moldovei? Nu, pentru că se gîndesc la confortul lor. Credeţi că R. Moldova nu e azi în UE, pentru că am fi nişte sălbateci? Nu, ci pentru că am avut parte de conduceri trucate şi servile, care au făcut jocul Moscovei şi nu pe-al nostru. Credeţi că R. Moldova a ajuns cel mai sărac stat din Europa, pentru că suntem nişte terchea-berchea? Nu, ci pentru că la cele 3 milioane de populaţie, câtă a mai rămas, cavem peste 150 de milionari şi miliardari. Adică suntem furaţi. Ani la rând. Zi şi noapte. Non-stop. Şi tot aşa. Orice întrebare are alt răspuns, decât cel pe care ni-l dorim.
Şansele în Istorie sunt daruri mari. Şi rare. Ni s-au dat în 1990 (primul pod de flori), în 1991 (puciul de la Moscova), le-am avut şi le mai avem, de fapt şi azi (şi le vom avea până ce Rusia nu va anexa Basarabia la Transnistria – lucru care, după cum se zbate Moscova, ar putea să se întîmple cât mai curând). Ce-am făcut cu aceste şanse? Ne-am jucat de-a suveranitatea, de-a democraţia, de-a patriotismul moldovenesc, de-a Transnistria, ne jucăm de mai mulţi ani de-a UE, de-a preşedinţii şi nici o dată nu am căutat să ne jucăm, dar la modul cel mai serios, cartea Sorţii. Să scoatem Prutul din noi şi dintre noi. Să punem punct rătăcirilor şi în loc să ne jucăm de-a preşedinţii şi anticipatele, din care, oricum, nu câştigăm decât noi deziluzii, să scuipăm pe toate şi pe toţi, să punem la cale un referendum şi să facem ceea ce trebuia să facem încă în 1990, dar aşa ca să plângă Putin la Moscova şi toţi «putinaşii» de la Chişinău.
A mai trecut un an de la 1 Decembrie, al 21-lea după 1990. De fapt, am mai pierdut un an, pentru că nimic din ce ne-am dorit nu s-a întâmplat. Să mai aşteptăm unul? Dar dacă el nu ne va aştepta?
Petru Grozavu
http://www.zdg.md/editoriale/21-de-1-decembrie-pierduti
Oligarhatele Moldovei
Cu cât mai mult haos în jurul nostru, cu atât mai mult regretăm binele şi ne dăm seama că în lumea asta tot începutul are un sfârşit. Nu mi-aş dori deloc, dar din tot ce se întâmplă în eşaloanele de «sus» şi în jurul acestor eşaloane (3 la guvernare şi 1 în opoziţie) am tot mai mult senzaţia că ziua unui sfârşit de început se apropie şi pentru R. Moldova. Nu ştiu cum va fi după această zi, dar, cu siguranţă, va fi altfel şi prea puţin probabil să fie bine, după cum bat vânturile dinspre Răsărit şi după cum îşi întind pânzele sub aceste vânturi pretinşii noştri domnitori.
Am fost, în cei 20 de ani de independenţă, prea risipitori, poate şi îngăduitori şi, dacă vreţi, până la nesăbuinţă de necalculaţi. Am crezut că libertatea, în cazul unui popor feliat ca al nostru, e un dar pe care-l pui în sac şi uiţi de el, că dacă a venit, a venit pe totdeauna şi dacă o avem putem face cu ea ce vrem ori să nu facem nimic, că oricum nu cere nici de băut, nici de mâncare. E libertate. Şi atât. Un cuvânt. O stare, pe care dacă vrei o trăieşti, iar dacă nu vrei – nu o trăieşti. Aşa am gândit, aşa am trăit, aşa am procedat de foarte multe ori şi rar, sau aproape niciodată, nu ne-a trecut prin minte (ori ne-a trecut, dar am fugit de acest gând) că va veni o zi în care, cu siguranţă, se vor termina toate frământările astea, de zeci de ani, ale lumii, cu toate intrigile, războaiele, disputele teritoriale, sferele de influenţă, graniţele vechi, graniţele noi etc., şi că mai departe soarta nu ne va fi decât aşa după cum ne va prinde ziua şi ceasul acestei zile. De aceea, poate, tot lagărul ex-socialist s-a grăbit să intre sub umbrela NATO şi UE, de aceea balticii au refuzat CSI-ul, iar georgienii l-au părăsit. Noi? Noi variem când pe drum când pe cărare, când la o «Poartă» (tradiţie boierească) când la altă «Poartă» şi ne amăgim că avem de unde alege, fără să tragem cu ochiul la «ceas» şi să vedem că el, de fapt, mai mult stă, iar dacă şi merge – merge înapoi. Vizita la Chişinău a ministrului rus de externe, S. Lavrov, graba cu care insistă Moscova asupra rezolvării diferendului transnistrean şi uşurinţa cu care acceptă Chişinăul «ofertele» Kremlinului ridică mai multe semne de întrebare vizavi de sinceritatea acestei rezolvări. Moscova nu e Strasbourg-ul şi nici Bruxelles-ul, ca s-o acceptăm din cuvânt. Ne-am fript destule ori, şi pentru Chişinău e mai bine ca problema transnistreană să mai rămână aşa cum este, până ne clarificăm cu Europa, decât să ne pomenim într-o federaţie cu Transnistria, care, la modul practic, ar însemna ziua şi ceasul în care trebuie să punem cruce Europei.
7 Aprilie a fost compromis. Alegerile din 2009 şi 2010 nu au schimbat mare lucru la guvernare în R. Moldova. A fost o ordinară schimbare de decor. Atât. Comuniştii au plecat din funcţii, dar au rămas în sistemul instaurat şi codificat de Voronin. PCRM controlează azi toată situaţia în stat pe «uşa din spate». PL, care a încercat să forţeze nişte schimbări după 2009, este în minoritate, iar majoritarii, fie că nu vor, fie că se dau în spectacole televizate de-a «performanţele», crezând, cumva, că mai pot fi luaţi în serios. Justiţia, procuratura, poliţia, vama, CCCEC (nu ştim ce face SIS, că e mai puţin la vedere) nu sunt în serviciul statului, după cum nici nu erau, şi rămân articulate într-un sistem hipercorupt şi hipermafiotizat. Avem peste 150 de milionari şi miliardari în cel mai sărac stat din Europa. Performanţă, nu? Citeam pe unul dintre site-urile ucrainene că Ucraina riscă să nu mai fie administrată în regim constituţional, ci de oligarhate, pe care Ucraina le are azi în număr de 5-6 şi care controlează situaţia politico-financiară în regiuni. Lupta pentru supremaţia puterii în Ucraina deocamdată nu este disputată între aceste oligarhate, dar experţii nu exclud o atare perspectivă. Este alta situaţia în R. Moldova? Până în 2009 a existat un singur oligarhat, cel al lui Voronin, concrescut de jos şi până sus cu statul. După 2009, graţie disputei pentru putere, s-a văzut că ar mai exista cel puţin încă două. Deşi nu sunt câte în Ucraina, acestea se află de mai multă vreme într-o rivalitate (ca să nu zicem luptă) dură nu numai pentru întâietate în sfera puterii, dar şi privind împărţirea sferelor de influenţă în economie, justiţie, procuratură, politică externă etc. Ciondănelile mărunte au trecut în reglări de conturi, rivalitatea continuă, tensiunile cresc. Rostul? Rostul unei astfel de guvernări care e?
http://www.zdg.md/editoriale/oligarhatele-moldovei#more-41265
Moldova, republica României .
Pe 1 decembrie 1918, toţi românii sărbătoreau la Alba-Iulia Marea Unire. La 93 de ani de la acel eveniment istoric, Basarabia şi România sunt despărţite de o frontieră lungă de aproximativ 680 km, care se întinde din vecinătatea satului Criva, r-nul Briceni, şi până la vărsarea Prutului în Dunăre, la jumătate de kilometru sud-vest de satul Giurgiuleşti, r-nul Cahul. Pentru a ajunge legal în ţara mamă, basarabenii o pot face prin cele 9 puncte de frontieră existente între R. Moldova şi România, dar pentru asta au nevoie de vize, de permise de mic trafic la frontieră sau de paşapoarte româneşti.
«De mult trebuia să ne unim cu România».
Pe Dumitru Musteaţă l-am zărit sprijinit de peretele cabinei unde stau grănicerii. Cu două bagaje alături, privea îngândurat când într-o parte, când în alta. «De mult trebuia să dispară această graniţă», spune pensionarul, care aştepta să treacă frontiera pentru a ajunge în România, la Băile Herculane, la tratament.
«Nu e bine să fie această graniţă», continuă calm, dar sigur pe el bătrânul. «De mult trebuia să fie scoasă». «Dar de ce credeţi că nu este scoasă?», mă încumet să-l provoc la o discuţie mai profundă. «Aşa ne este conducerea», s-a rezumat să afirme nea Dumitru. «Credeţi, totuşi, că este posibil să dispară vreodată frontiera dintre România şi R. Moldova? «Cred că da. Am văzut odată la televizor cum nişte prezicători spuneau că R. Moldova şi România se vor uni cândva. Şi cred în asta», spune optimist Dumitru Musteaţă. «De mult trebuia să ne unim cu România, pentru că singuri nu putem face nimic. Ei au gaz, alte bogăţii…
Dar problema e că cei care ne conduc nu vor să lase puterea», crede nea Dumitru.
Acesta este un basarabean norocos, alături de alte 200 mii de persoane care au redobândit în ultimii ani cetăţenia română. Nu are nevoie de viză pentru a trece Prutul. «Mai demult plecam cu viză, dar acum, când vreau, atunci plec. E bine cu paşaport românesc. Eu voi sărbători 1 decembrie, mai ales că voi fi în România. Cred ca va fi frumos», a conchis omul.
«E un mare avantaj că vorbim aceeaşi limbă»
Cam aceleaşi vorbe le-am auzit şi de la omologul său din R. Moldova, Corneliu Radu, şeful interimar al direcţiei regionale de supraveghere şi control al frontierei de stat Leova. «Suntem o familie», spune acesta. «Nu văd încă un sens la întrebarea dacă ar fi posibil să dispară frontiera dintre R. Moldova şi România. Ea deja nu există, iar pentru activitatea noastră este deja un lucru foarte important. Colaborăm eficient şi contracarăm orice ilegalitate, chiar dacă ea apare pe un mal şi se termină pe celălalt», a punctat Corneliu Radu.
«Avem un nivel extraordinar de colaborare cu partea română, atât din punct de vedere al relaţiilor de serviciu, cât şi colegiale. Nu avem impedimente în rezolvarea unui incident la frontieră, iar faptul că vorbim aceeaşi limbă este un mare avantaj», spune Sergiu Ciuntu, şeful punctului de trecere Leuşeni. «Frontiera în sine tot timpul o să existe. Poate nu o să existe control între aceste frontiere. Sigur, frontiera este un obstacol pentru persoanele care merg în România, dar, deocamdată, asta e situaţia», spune Ciuntu.
Săptămânal, doar la punctul de trecere Leuşeni-Albiţa, circa 20 de cetăţeni ai R. Moldova nu sunt lăsaţi să treacă Prutul pentru că nu au actele în regulă. Totodată, sute de persoane au fost reţinute în ultimii ani în timp ce încercau să ajungă în România ilegal, de cele mai multe ori înotând prin râul Prut. Anul trecut, doar Consulatul României de la Chişinău a eliberat cetăţenilor R. Moldova 108 mii de vize.
Victor MOŞNEAG
http://www.zdg.md/social/moldova-republica-romaniei-galerie-foto
D-na Pavlicenco p/ urmatoarele alegeri sa folositi in spot publicitar un discurs si o melodie ca in linkul urmator: http://www.youtube.com/watch?v=MXXpo9HA_9M&feature=related
(melodia e chiar superba, pe la secundele 40 ma apuca fiorii)
Chiar daca cec ar putea interzice un spot cu o asemenea melodie ca fiind plagiata, oricum vreo cateva zile va fi rolat pe diverse canale. De asemenea ar fi bine ca spre exemplu de pus multe texte cu continut jalnic,imagini cu nevoie, saracime ,deportari, iar in ultimele 5-10 secunde cineva rosteste sau scrie :Ajunge de rabdat! Voteaza Unirea cu Romania(Tara Mama)
Am citit un mesaj trimis de un telespectator pe banda rulanta a editiei speciale JurnalTV urmatoarea informatie(in l. rusa):
„Tolia Roibu, fratele ministrului Roibu a privatizat vama din Chisinau”.
este adevarat ca fratele ministrului este angajat la vama?
alegerile in russia:
http://censor.net.ua/photo_news/190154/vybory_v_gosdumu_pod_nablyudeniem_koz_i_zvuki_akkordeona_fotoreportaj
Păzea.
De asemenea, am salutat si am apreciat prezenta la Congres
a lui George Simion, presedintele Actiunii-2012, care a rostit un Mesaj.
–––––––––––––––––––––––––––
IL PUTETI PUBLICA, MESAJUL LUI ? SAU E SECRET ?
comentariu preluat
la articolul lui Victor Mosneag:
http://www.zdg.md/social/moldova-republica-romaniei-galerie-foto
vasile a scris (4 December 2011)
va salut pe toti cei care vor unirea dar si pe cei care se tem de unire !!!!!!!!
tema unirii este destul de sensibila pentru toata lumea, atat din stanga, cat si din dreapta Prutului.din pacate, autoritatile de la Chisinau nu se prea grabesc sa faca ceva pentru a apropia unirea.mare respect pentru Basescu, este unicul care face ceva pentru asta,redobandirea cetateniei romane, burse de studii.s.a….
ar trebui sa stiti ca cei mai mari dusmani ai unirii sunt la Chisinau, mai ales guvernul!!!
guvernul , care se teme de o schimbare majora in RM.in momentul unirii, guvernul de la Chisinau isi pierde orice importanta, orice putere , orice control.chiar credeti ca guvernantii nostri vor renunta la bani , la putere, la control??????????????????????
daca credeti asta , imi pare rau de naivitatea voastra.
chiar credeti ca RM are un viitor ca stat independent????
chiar credeti ca RM are vreo importanta strategica , economica in Europa???
chiar credeti ca RM isi poate decide soarta si viitorul de una singura???
unica tara care are vreun interes fata de RM , este Romania.
acesta este un interes sincer,nefiind bazat pe
interese politice sau economice. ar trebui sa profitam cat mai putem de acest interes istoric, si sa ne intoarcem la origini.
in contextul crizei actuale , nimeni nu este interesat de situatia noastra, nici macar Rusia.
UE, nu are mare interes pentru noi, o tara saraca , fara viitor,fara stabilitate, fara democratie. ne putem integra in UE doar prin unirea cu Romania. doar Romania poate garanta pentru noi,doar Romania ne poate sustine cauza in fata UE.
inca odata va repet, trebuie sa profitam de sansa unica a momentului si sa ne intoarcem la adevaratul trecut istoric alaturi de Romania.
daca nu se poate face unirea prin acorduri bilaterale , sa o facem noi, romanii.
o solutie ar fi sa ne facem toti cetatenie romana cat de repede putem si cat se mai poate.
in momentul in care vor fi cel putin 50-60% de cetateni romani autoritatile de la Chisinau nu mai pot face nimic.nu poti controla cetatenii unei alte tari, nu le poti impune ce sa faca .
si mai ales o populatie de romani , care poate sustine prin vot legal, constitutional deciziile de la Bucuresti!
in primul rand ar trebui desfiintata vama intre RM si Romania .
o vama care isi umileste propriii cetateni !!!
o vama care isi trateaza cetatenii ca pe potentiali traficanti si infractori. niste graniceri analfabeti de maina cu niste vamesi corupti si betivi.niste elemente antisociale selectate cu mare atentie de autoritati.
cand ajung la vama moldoveneasca as vrea sa am o arma cu care sa-i invat maniere si educatie pe graniceri si vamesi .sa-i invat sa spuna buna ziua,sa se prezinte,sa nu isi bata joc de oamenii nacajiti care vin cateodata de la mii de kilometri, obositi si infometati,sa-i invat ca lumea nu este plina de traficanti si infractori,sa le aduca aminte ca sunt acolo pentru un scop anume,si nu pentru a se imbogati!
asta este parerea mea sincera ,personala, poate subiectiva.dar cred ca unirea si viitorul sunt in mainele noastre.sa ne trezim si sa ne facem un viitor mai bun ,macar pentru copii nostri!!!
Pt GRIVEI
Cum sa fie secret daca este in filmul congresului postat pe http://www.privesc.eu, pe http://www.pavlicenco.md, pe http://www.pnl.md, pe http://www.vox.publika.md? Pur si simplu, dintr-o mare eroare, nu le avem pe hirtie, trebuie sa le scriem sa ni le trimita.
Va multumesc pt. raspuns.
Cred ca este f. important sa avem aceste texte si in scris pe blogul Dvs. Sunt documente istorice – de nepretuit pentu urmasii nostri.
Felicitari pt. toata activitatea Dvs. !
Sper sa nu tradati idealurile romanilor din Basarabia
” Corlăţean i-a cerut lui Baconschi să intervină
pentru bugetarea ajutorului nerambursabil acordat RM ”
http://www.timpul.md/articol/corlatean-i-a-cerut-lui-baconschi-sa-intervina-pentru-bugetarea-ajutorului-nerambursabil-acordat-rm-29273.html
Am citit de 2 ori textul despre Baconschi din ziarul „Timpul”
si nu prea am inteles mare lucru- prea multi termeni specifici.
Poate cineva sa ne lamureasca finalmente ce se intâmpla cu cele 100
de milioane Euro oferite de România – mama ? Si care-i rolul lui Filat aici ?
Vitalia!
Chiar nu vezi cat de ridicola esti . Nici coafata, nici stilata. Ia exemplu de la Sasa Cann, nascutra la Siret, care exploateaza munca a sute de oameni si te hraneste ca tu sa-i indobitocesti. Apropo, are contracte cu Germania se numesc low cost production. Esti la curent?
Stiu ca ai fost comunista, de ce nu abordam acest cuvbiect? Stiu ca ai fost cu Matei pentru ca ti-a dat bistari.
Fatuco, pentru tine „ibi patria, unbi bene” devine un stil de viata.
Imbrac fuste cat mai lungi ca sa nu vedem ce ai sub ele – dieta Kremlin sau memoroizi de vacanta de la Peresecina, ramasi amintire de la Antonina Lucinschi.
Chiart mi se face dor de tara si de viata cand te vad.
Pentru dan:
Mai degrabă alde d-ta se ocupă cu îndobitocitul,împreună cu toţi stataliştii moldovenişti ce îşi apără posturile şi privivilegiile,unioniştii chear de îşi realizeză scopul reîntregirii naţionale româneşt,i singuri devin doar cetăţeni ai României întregite,stataliştii separatişti de România îşi păstrează privilegiile lor ca deputaţi şi funcţionari ai „statului R.Moldova”,la realizarea scopului lor de a „edifica statul independent Moldova”.Femeele ce zici că sunt expluatate,mai bune şanse de a avea o situaţie materială mai bună au atunci cînd şi actualul stat RM ar fi în România şi UE,iar cale reunificării cu România,propusă de PNL,e cea mai scurtă cale spre realizarea acestu-i scop.
Şi pentru Rusoaica:
D-na Rusoaica:
Nu sunt eu “storonic politichi Pol Pota”,mai degrabă a veşniciei ce sa născut la ţară. Acum,în mare majoritate,acei ce au proprietăţi la ţară au şi verticalitate,(proletarii nu mai sunt şi proprietari),o cunosc din proprie experienţă,fiind şi eu din 1996-2007 proprietarul unei cote lăsate de tatăl meu la Grozeşti, Nisporeni. Deşi am avut domiciliul în acest timp la Chişinău,mama la Ciorăşti,Nisporeni,pământul meu nu a rămas nici un an neprelucrat.
Nu Pol Pot ma trimis acolo să-mi lucrez cele lăsate de tatăl meu,ci simţul responsabilităţii şi a ruşinii de a nu-mi face de rîs neamul,ce cîteva generaţii la rînd au fost gospodari în acea localitate.
Acolo am învăţat şi curajul de înfrunta singur greutăţile(locuiam la nişte moşi de ai mei,cînd eram la Grozeşti,ei îşi vedeau mai întîi de treburile lor,chear de mă ajutam cu ei).Este o experienţă care m-a ajutat să mă formez ca personalitate ce a avut curajul chear în faţa audienţei alogene (am avut grupe ruseşti la Colegiul Cooperatist ca profesor de istorie,cu riscul de ami pierde locul de lucru) să vorbesc deschis în plin regim comunist despre identitatea băştinaşilor de aici. Nu mă termeam deoarece mă ştiam de ce sunt bun, ce capacităţi am,şi, chear de aşi fi pierdut locul acolo(de fapt l-am pierdut) ştiam că o să-mi găsesc alt loc de muncă,ceea ce am şi făcut,adică am găsit un alt loc unde sunt mai bine plătit.
Aşa că,d-na Rusoaica experienţa de la munci agricole mi-a prins bine,cam de ce aşa ceva i-ar face rău d-lui Boţan
EUROPA LIBERA: Asasinate la comanda
http://www.scritube.com/jurnalism/EUROPA-LIBERA-Asasinate-la-com1012461112.php
In 1975, Cornel Chiriac / nascut in s. Uspenca, sudul Basarabiei istorice /
facea emisiunile de muzica rock si pop, care in acei ani transmiteau un mesaj eminamente politic si in Occident, nu numai in Rasarit. Erau forme de protest impotriva unor forme inchistate de viata. Toti tinerii din tarile comuniste ascultau emisiunile lui. El era un personaj extrem de popular si in Uniunea Sovietica, si in Polonia, si in Cehoslovacia. In 1975 moare rapus de lovituri de cutit in Luickpold Park, la Munchen. In 1975, Emil Georgescu, fost procuror in anii 1950-1960 si apoi juristul Primariei Bucurestiului sub Gheorghe Pana, incepe la Europa Libera emisiunea „Actualitatea romaneasca”.
Atentate si morti suspecte la Europa Libera:
Noel Bernard, directorul Europei Libere, sectia romana, accepta deci aceasta emisiune de 50 de minute, care sa se ocupe exclusiv de evolutiile politice interne din Romania. Intr-o dimineata a anului 1981, in timp ce-si plimba cainele prin cartierul Haar, de la marginea Munchen-ului, Emil Georgescu este injunghiat de 20 de ori de doi mafioti. Ei sunt arestati la putina vreme, Emil Georgescu nu moare atunci, agresorii sunt condamnati la ani de inchisoare si se vorbeste imediat de posibilitatea ca ei sa fie mercenarii Securitatii din Romania. Niciodata insa nu s-a ajuns la aceasta concluzie. Emil Georgescu moare insa de un cancer galopant, care ar putea sa aiba sau nu legatura cu incidentul: cancerul era la plamani, el fusese injunghiat in plamani. In anii ’70, moare in mod surprinzator si Preda Bunescu. Era un om singur. Este gasit dupa cateva zile.
La mijlocul anului 1981, Noel Bernard, un om de 55 de ani, varful de lance al Europei Libere, un jurnalist extrem de solid si de percutant, care se bucura de o imensa popularitate in Romania, se imbolnaveste de cancer la plamani. Nu era un fumator excesiv, nu daduse niciodata semne de fragilitate. In cateva luni se prabuseste, moare de cancer generalizat, in decembrie 1981. Succesorul lui este Radu Gorun – numele de radio, Mihai Cismarescu numele adeva rat. Moare, de asemenea, rapus de un cancer inexplicabil, declansat intr-o perioada foarte scurta. Apoi este adus de la Washington, unde emigrase in 1977, istoricul Vlad Georgescu. Ocupa postul de director in 1982.
Desi stia atatea lucruri in momentul cand a ajuns in ’78, desi vorbea acolo despre un plan de asasinare a lui Emil Georgescu, confirmat in 1981, desi vorbea de intentia dictatorului de asasinare a lui Noel Bernard, desi se vorbea despre „aparatul Radu” de iradiere, noi nu aflam decat aproape 10 ani mai tarziu, cand intre timp se stinsesera Noel Bernard, Emil Georgescu, Radu Gorun.
La inceputul lunii august 1988, Vlad Georgescu vine intr-o dimineata la radio, ne convoaca pe rand si ne spune ca i s-a depistat o tumoare de marimea unei mandarine pe creier,
Mihai Botez, care este expulzat in jurul anilor ’80, a trait pana la sfarsit cu ideea ca a fost iradiat pe vremea cand se afla la Tulcea. Moare in 1995 de un cancer la ficat. Intre timp devenise ambasadorul Romaniei la Wasinghton. Si sotia lui, si el au trait cu ideea ca a fost iradiat. Biroul lui Vlad Georgescu a fost scanat cu detectoare. S-a constatat ca, de vizavi, peste un teren de tenis, erau imobile inalte si de acolo puteau fi transmise radiatii. Totul parea stiintifico-fantastic.
PRELUAREA COMENTARIILOR DE PE =UNIMEDIA=
CU REFERINTA LA UN GAGAGUZ RUSVORBITOR :
http://unimedia.md/?mod=news&id=41941
#––––––––––––––––––––––
In God we trust, 06 decembrie 2011, ora: 09:34;
+16 (18)
răspunde
Tormozal, ori inveti limba si respecti poporul bastinas, ori iti cumperi bilet la Turkish Airlines! Raportează abuz.
*
Sonata, 06 decembrie 2011, ora: 10:36;↑
+5 (5)
răspunde
formuzal de ce vorbeste limba unui stat ocupant? limba rusa e limba de stat in rusia, acolo s-o vorbeasca!!! Raportează abuz.
#
caramitru, 06 decembrie 2011, ora: 09:47;
+15 (17)
răspunde
Las-o mai moale! Voi dacă urlaţi că vreţi cu Rusia, asta nu-i încălare a legii?
Uitaţi-vă mai întâi sub nas, apoi în pădure.
Prea cumniţi sunt moldovenii. E dreptul fiecărui cetăţean să se exprime şi n-ai ce-i închide gura. Raportează abuz.
#
istina, 06 decembrie 2011, ora: 09:48;
+15 (17)
răspunde
Da sa duca el,tormozal,im masa nu doreste?
–
Sunt cetățean activ Raportează abuz.
#
Sergiu_md, 06 decembrie 2011, ora: 09:48;
+11 (13)
răspunde
iaka alt aiurit se afirma. eu cred ca in MD sunt mai multi Romani decat gagauji, asa ca … las-o mai moale, Formuzaki Raportează abuz.
#
PorcusorusAgresiv, 06 decembrie 2011, ora: 09:49;
+13 (13)
răspunde
gagauz imputit!
asa e cand dai voie porcului in casa… Raportează abuz.
#
vitold, 06 decembrie 2011, ora: 09:49;
+13 (13)
răspunde
măgarul ăsta mai bine ar învăţa limba de stat si apoi să iasa să cuvînteze!!! Raportează abuz.
#
obiectiva, 06 decembrie 2011, ora: 09:51;
+12 (12)
răspunde
Dar eu foarte mult mi-aş dori să fie lichidate toate partidele veneticilor şi ale mancurţilor de tipul lui Formuzal, Tcaciuc, Şelin, Klimenco şi alte spurcăciuni care seamănă ură şi tâmpenie printre oameni. Deajuns!!! A venit timpul să vă comportaţi civilizat cu poporul pe care-l călăriţi de atâta timp şi să respectaţi tradiţiile, limba şi voinţa băştinaşilor!!! Raportează abuz.
#
caramitru, 06 decembrie 2011, ora: 09:53;
+11 (11)
răspunde
Iată al tău partid, cu adevărat trebuie interzis. Raportează abuz.
#
tanasa, 06 decembrie 2011, ora: 10:01;
+4 (4)
răspunde
… inseamna ca mitropolia moldava a lu vova cantarean si kiril de rushi tot treb de lichidat , pt ca ei au dat ordine de „inalta apreciere” lui smirnoff, care e pasibil de moarte prin MACUMBU… Inseamna ca, dupa lojica lu tormozal de gagauz ghiuli-ghiuli inputit si timpit, tot, treb de lichidat formatiuni ce stau bine cu cei care rapesc si au rapit din teritoriul statului inviolabil si independent de maldova. logic,nu? Raportează abuz.
#
ban_the_red_swines, 06 decembrie 2011, ora: 10:07;
+6 (6)
răspunde
Târlazal parca nu mai are alte ocupații decit sa provoace lumea sa-i toarne laturi peste bot. Doar asta i-a mai ramas.
Târlazalule, ar trebui sa te preocupe faptul ca nu va invațați copiii limba gagauza, care vi-i materna, și romana, care vi-i de stat.
Ai doar de lucru, de ce iți mai cauți ocupati extracuriculare? Sau nu te poti abtine de sfaturi, nene? 🙂
Este o vorba – ‘nu-mi spune ce sa fac, ca sa nu-ti spun incotro sa mergi’. Stai, Târlazale, si-ți cauta de treabă. Raportează abuz.
#
snaiper, 06 decembrie 2011, ora: 10:08;
+7 (7)
răspunde
pai in astfel de mers al lucrurilor si in logica acestora partidul lui formuzal la fel trebuie inlaturat si interzis, cauza fiind urmatoare, ei adica gagauzii se impun deciziilor luate la chisinau, ei nu recunosc limba oficiala de stat, ei sustin transnistria si anume liderii separatisti din zona, plus ei tind spre turcia si federatia rusa. Raportează abuz.
#
Serginio, 06 decembrie 2011, ora: 10:11;
+3 (7)
răspunde
O fi dusa uneori cu pluta Doamna Pavlicenco, dar pentru clasa politica actuala ea este un politician de neinlocuit. Este foarte greu sa fii atit de perseverenta si insistenta in opinie avind la baza o asemenea politica…poate uneori chiar exagerata Pro Romanieasca, Pro NATO. Am tot respectul pentru aceasta doamna. Cit il priveste pe Furmuzal, apoi el nu poate sta nici la umbra Doamnei Pavlicenco, nu sa mai ceara inlaturarea PNL. Raportează abuz.
*
orfeas, 06 decembrie 2011, ora: 11:33;↑
-1 (1)
răspunde
baba pavlicenco, kirie ca o cioara pe la televizuni una si aceiasi, si hai nu umblati cu manipularile, ca baba asta, este platita de Plohotniuc…ca sa cirie, nu vedeti cum il favorizeaza pe Plohotniuc si il acuza pe Filat? bai nu manipulati opinia publika, Baba Pavlicenco, niciodata nu va trece pragul de 4%, va sta si va cariri pina la adinci batrinete, ca Jirinovschi la Rusia…taceti. Raportează abuz.
#
magnum, 06 decembrie 2011, ora: 10:12;
-2 (4)
răspunde
Ambii is buni, sustinuti de cite 1% fiecare tulbura apele mai ceva ca cei din parlament. Raportează abuz.
#
orfeas, 06 decembrie 2011, ora: 10:41;
0 (4)
răspunde
DIFERENA INTRE EI, ESTE CA FORMUZAL ESTE PARTID FACUT DE FILAT, DAR PAVLICENCO ESTE PLATITA DE PLOHOTNIUC, IATA CARE ESTE DIFERENTA.
MAI PE SCURT, 2 PARTIDE DE MAFIOTI. VOTATII, CAS BUNI. Raportează abuz.
#
OMLIBER, 06 decembrie 2011, ora: 10:56;
-2 (4)
răspunde
Formuzal––Pavlicenco = ces cu personajele astea imaginare ele inca fac galagie !! Raportează abuz.
#
Banditii, 06 decembrie 2011, ora: 11:17;
+3 (5)
răspunde
Toti mancurtii si banditii vor cu orice scop sa distruga fortele care lupta pentru adevar. FORTZA PNL! Raportează abuz.
Preluarea altor comentarii de pe =UNIMEDIA =
http://unimedia.md/?mod=news&id=41950
#––––––––––––––––––
Igrock, 06 decembrie 2011, ora: 10:27;
+16 (16)
răspunde
BRAVO doamna Pavlicenco!!!
–
Sunt cetățean activ Raportează abuz.
*
Liberty007, 06 decembrie 2011, ora: 11:30;↑
+3 (3)
răspunde
Doamna Pavlicenco respect p/u DVS si politica pe care o duceti ,imi pare foarte rau ca niciodata nu am dat votul meu dvs.Sa speram ca vom avea alegeri repetate,deja stiu cui doresc sa dau votul meu. Raportează abuz.
#
Balcescu, 06 decembrie 2011, ora: 10:30;
+8 (8)
răspunde
Maladet la-i pocni taman cum trebui. Nota 10 si Traiasca romania Mare!!! Raportează abuz.
#
Balcescu, 06 decembrie 2011, ora: 10:33;
+8 (8)
răspunde
Jos cu el, jos cu el cu baskanul Tormozel. Raportează abuz.
#
Majadahonda, 06 decembrie 2011, ora: 10:38;
+11 (11)
răspunde
@ Formuzhal SIKI TIRE BÎRDAN ! Raportează abuz.
#
rockman, 06 decembrie 2011, ora: 10:39;
+9 (11)
răspunde
cei drept ii drept ca cea mai scurta integrare in UE este UNIREA! dar asta este foarte greu de explicat la 80 % de cetateni ai Moldovei. Raportează abuz.
*
oli, 06 decembrie 2011, ora: 10:42;↑
+5 (5)
răspunde
Inseamna ca ar trebui deja sa te apuci de treaba si sa le explici. Ce stai cu mainile in sân? Raportează abuz.
o
rockman, 06 decembrie 2011, ora: 10:49;↑
+1 (1)
răspunde
crezi ca va da roade? atunci cand lumea nici nu vrea sa auda asa idei, nici rezultate nu sunt. Sa fi vrut moldovenii asta cred ca demult ne unificam! Raportează abuz.
+
oli, 06 decembrie 2011, ora: 10:54;↑
+3 (3)
răspunde
inseamna ca nu esti suficient de explicit. Lumea nu e proasta. Are nevoie doar de explicatii argumentate.
Inca o data te indemn sa aduci dovada de fapte, nu si de vorbe goale.
P.S. Nu ai dreptate. In 1989 majoritatea era pentru unirea cu Ro. Populatia activa din pacate e in strainatate, si masa care a ramas e pasiva si manipulata. Raportează abuz.
#
rockman, 06 decembrie 2011, ora: 11:07;↑
+1 (1)
răspunde
la inceput zici ca lumea nu e proasta, apoi zici ca cea care a ramas e pasiva si manipulata, deci revenim la ceea ce am zis ca lumea nu vrea, vrea sa ramana in continuare asa pasiva.
Apropo si peste hotare deja este multa lume la fel de pasiva si manipulata, in special Italia e plina 😀 Raportează abuz.
*
oli, 06 decembrie 2011, ora: 11:12;↑
+1 (1)
răspunde
Inca o data te somez sa nu-mi inversezi gandurile. Eu nu am spus ca lumea e proasta, ci pasiva. Astea sunt doua lucruri diametral opuse.
Treaba ta e sa ramai pasiv in continuare. Dar sa-ti asumi doleantele populatiei si sa zici ca lumea nu vrea e cam deplasat.
Vorbeste pentru tine. Populatia nu e reprezentata de tine. Nu crezi ca esti cam arogant? Raportează abuz.
o
rockman, 06 decembrie 2011, ora: 11:17;↑
0 (0)
răspunde
NU nu cred, pai eu asa concep din moment ce lumea e pasiva si manipulata e proasta!
Daca cineva te manipuleaza atunci esti destept? Raportează abuz.
+
oli, 06 decembrie 2011, ora: 11:23;↑
+1 (1)
răspunde
Poti manipula si cu desteptii crede-ma. Avem multe exemple. Salutari. Raportează abuz.
#
moldovean, 06 decembrie 2011, ora: 11:36;↑
0 (0)
răspunde
te-a manipulat vreodata cineva? 😀 Raportează abuz.
+
moldovean, 06 decembrie 2011, ora: 11:41;↑
0 (0)
răspunde
hmmm.. mi-ai amintit de Public Choice, scrisa de Robert Tollison.
„is it rational to vote?”
ideea era ca oamenii rationali is cam pasivi intrucit constientizeaza faptul ca votul lor are o probabilitate mica de a schimba ceva.
Chiar si in Moldova, p/u a schimba ceva ai nevoie de citeva mii de voturi, dar costurile de a te organiza sunt destul de mari.
totusi in cazul unirii cu Romania, probabil teoria lui Tollison nu prea-i oportuna, intrucit beneficiile sunt foarte mari, iar tara fiind mica costurile de organizare ar fi mult mai mici. Raportează abuz.
o
moldovean, 06 decembrie 2011, ora: 11:06;↑
0 (0)
răspunde
dar tu nu faci la fel? 🙂
nu uita ca noi, spre deosebire de baltici le-am dat cetatenii rusilor veniti in Moldova. Deja ei sunt cetatenii nostri si ei au alte valori si principii diametral opuse. Daca intr=o societate individualista „scopul scuza mijloacele” e privita ca ignorarea oricarui principiu moral de buna ingaduinta, in colectivism anume „scopul scuza mijloacele” (precum a mentionat Hayek {nobel prize winner) in lucrarea sa „The Toad to Serfdom”) si ESTE pilonul principal al moralitatii.
ideea e ca odata ce ai o populatie cu valori diferite e foarte greu de ajuns la un numitor comun. Raportează abuz.
+
moldovean, 06 decembrie 2011, ora: 11:07;↑
0 (0)
răspunde
typo: Toad=Road Raportează abuz.
+
rockman, 06 decembrie 2011, ora: 11:08;↑
0 (0)
răspunde
tu nu vrei sa concurezi cu Lupu in dezbateri? :D:D:D Raportează abuz.
#
moldovean, 06 decembrie 2011, ora: 11:32;↑
+1 (1)
răspunde
hahaha! Good one! „principiile si valorile” de care vb MLupu ca instrument de aservire a intereselor politice sunt evident diferite de acele principii si valori care ne deosebeste de celelalte popoare 😀 … sper ca M Lupu nu are patent, ca n-as prea sa-i plates redevente p/u folosirea unei combinari de 3 cuvinte 😀
cit despre dezbatere, mi-ai amintit de Randy Charles Epping in cartea sa „Introduction to the World economy”:
„a dezbate cu un politician e o pierdere de timp, intrucit politicienii sunt interesati de maximizarea numarului voturilor nu de factorii intrinseci care ar rezulta intr-o crestere economica. Daca o politica {pilula amara} benefica pe termen lung disipeaza voturi, atunci nici un politician nu-si va lua aceasta povara pe umerii lui” Raportează abuz.
#
ban_the_red_swines, 06 decembrie 2011, ora: 10:47;
+6 (6)
răspunde
Bravo, d-nă Pavlicenko. L-ați pus pe Târlazal la punct foarte reusit – retinut, scurt si clar. Sper sa-și aminteasca, pitecantropul, unde i-i locul. Raportează abuz.
#
In God we trust, 06 decembrie 2011, ora: 10:53;
+2 (4)
răspunde
Iata sloganul asta „unirea cu România a RM este cea mai scurtă cale de integrare în NATO și UE” tare nostim mai suna! Parca e o infatisare de oportunism, de cai scurte de a obtine ceva.
Inteleg si sustin, dar ce de sa nu se vorbeasca despre reintregirea de suflet?
*
Banditii, 06 decembrie 2011, ora: 11:11;↑
+1 (1)
răspunde
Acest slogan daca bine tin minte la si folosit PNL in campania electorala Raportează abuz.
*
moldovean, 06 decembrie 2011, ora: 11:20;↑
0 (0)
răspunde
@In God we trust … cum definesti „reintregirea de suflet”?
nu cumva tu definesti sufletul ca ceva abstract care e diferit de conceptiile si aspiratiile sincere ale unui om? Daca e ceva abstract atunci prin definitie nu-l poti reintregi iar daca NU atunci ar trebui sa ne explici ceva mai specific despre proprietatile fizice ale sufletului la care faci referinta . Raportează abuz.
#
Banditii, 06 decembrie 2011, ora: 10:59;
+6 (6)
răspunde
Ias da una in bot lui acest formuzal sal imfle borsu! Un nerusinat fara margini! FORTZA PNL! Raportează abuz.
#
nelu, 06 decembrie 2011, ora: 11:00;
+5 (5)
răspunde
Cit de Prost e Formuyal
Inseamna ca si aderarea la UE e anticonstitutionala
Vointa poporului e suprema tuturor normelor, si daca acum majoritatea solicita cetatenie Romana asta inseamna ca si Unirea e inevitabila, insa e necesar de explicat cetatenilor.
Un stat ca si un organism bine functional trebuie sa posede toate organele necesare, ceea ce RM nu are, insa Unificata cu Romania, va avea si mare si munte si zacaminte si natiune, limba, drepturi etc
Vreau sa ma inchin echipei PNL pentru curajul pe care il au si promit sa le fiu de ajutor.
Sincer sa fiu deja doresc anticipate, ca PLDM sa mai scada din ves si ca PNL sa ajunga in Parlament, un partid care va face regula in RM ca mai apoi sa creez conitiile de Unificare.
Ma bucur ca PNL promoveaza aceleasi principii pe care leau avut si predecesorii lor: Bratianu, Inculet.. cei care au facut Unirea la fel PNListi erau
Bafta la mai mult si la mai mare Raportează abuz.
#
kukulkan, 06 decembrie 2011, ora: 11:01;
+5 (5)
răspunde
Sper sa promovati si in continuare idea REunirii cu Romania, multa sanatate si curaj.
tormozoc, tu incerci soarta, si asa ai avut prea multe, unirea oricum va fi, poate nu azi si nici nu maine dar va fi, tu insa vei intra in istorie ca un paduchi ce a colaborat cu kremlinul in incercarea de adestruge un popor Raportează abuz.
#
Lupan, 06 decembrie 2011, ora: 11:15;
+4 (4)
răspunde
Iaca daca Pavlicenco sar apuca sa lichideze partidul lui Formuzal, cred ca o sa-i reuseasca! Raportează abuz.
#
vlad_tepes, 06 decembrie 2011, ora: 11:31;
+5 (5)
răspunde
La noi in MD, multe sint „rasturnate cu fundul in sus”.
Unde sa mai vazut ca intr-o tara populata la peste 80% de moldoveni(romani-basarabeni,cum doriti!), minoritatile sa ne dicteze cum sa traim, in ce limba sa vorbim,care ne este istoria, incotro sa mergem !?Nu va pare ca cu toleranta noastra(sau „povoara bunatatii noastre”-vorba lui Druta)prea departe sa ajuns! Toate partidele ce apara interesele nationale a majoritarilor trebuiesc sustinute si promovate la guvernare, de altfel rea-zi, ne vom trezi cu ‘formuzali’ care ne vor acorda noua,molodovenilor autonomie ! Raportează abuz.
#
xxxx, 06 decembrie 2011, ora: 11:32;
-5 (5)
răspunde
Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
Da da, o sa promoveze pavlicenko si in continuarea „marea idee a reunirii”, doar are ordin de la FSB, nu degeaba au puso in fruntea PNL, si nu degeaba este agent sub acoperire. Nu poti invinge o masa, preia controlul asupra acestei mase!
Raportează abuz.
*
Banditii, 06 decembrie 2011, ora: 11:44;↑
0 (0)
răspunde
Esti un provocator prost, invata de la colegii tai securisti arta provocarii ca pari un prost cu asa afirmatii. Raportează abuz.
#
vlad_tepes, 06 decembrie 2011, ora: 11:35;
+4 (4)
răspunde
nu ‘trebuie’ sa invingi nici o masa’, trebuie sa lamuresti masei adevarul istoric si ca a fost mintita in decurs de decenii si totul se rezolva de la sine mai departe. Raportează abuz.
#
patriciu, 06 decembrie 2011, ora: 11:41;
+1 (1)
răspunde
pentru xxx:
Reeşind din cele scrise de tine aici,mai degrabă d-ta ai ordin de la FSB să scrii aici… Raportează abuz.
#
Putin,Filat si Smirnov au avut o intilnire pe ascuns.
Путин, Филат и Смирнов тайно встречались.
06.12.2011
В интервью изданию кишиневский политолог Виорел Чиботару сообщил, что Игорь Смирнов может остаться у власти и выполнить договоренности, достигнутые во время его недавней встречи с премьер-министром Молдовы Владом Филатом и премьер-министром России Владимиром Путиным.
О том, что такая встреча была и на ней были достигнуты определенные договоренности, хорошо известно, хотя в прессе это не освещалось, уверен Чиботару. Он отказался раскрыть скобки «тайной вечери» этой тройки, но подчеркнул, что если Смирнов останется у власти, то «в Кишиневе этому будут рады все, кроме Филата».
http://www.nr2.ru/policy/361834.html
presa controlata de statalistii din RM tace despre intilnirea sectreta intre Putin,Filat ,Smirnov.
iaca de unde cresc picioarele prelungirii tratatului de prietenie intre RM-Rusia.
Romania sa ofere cetatenia si la rusi, gagauzi, si alte minoritati sa nu ramana doar ei pe aceste pamanturi.
Si la cei care nu cunosc limba romana sa li se de-a cetatenia romana sa nu ramana in Republica Moldova doar rusofoni peste 5-10 ani. Ar fii foarte rau.
Petru Grozavu: 20 de ani, fără Unire.
Pentru 27 August, Guvernul a anunţat paradă militară la Chişinău. Se zvoneşte că va fi mare animaţie. Premierul Filat, personal, va difila în faţă, cu steagul lui Ştefan cel Mare, luat în împrumut de la Bucureşti, pentru a da culoare «naţională» evenimentului şi a-i încuraja pe ruşi în ideea că moldovenii «de la Ştefan cel Mare se trag» şi nu din daci, şi nici romani.
Curios lucru. De unde până unde această idee năstruşnică cu parada militară? Ce avem noi de demonstrat? Suntem, cumva, o putere militară? O Americă? O Rusie? O Germanie, Chină, Japonie…? Ce vrem să demonstrăm, în afara unui spectacol politic de imagine, care, până la urmă, nu e clar, cui trebuie? Dacă după 20 de ani de independenţă nu putem trece liber Nistrul, dacă Parlamentul activează şi azi cu translatori din (şi în) limba rusă, dacă armatele ruse stau la Nistru, dacă rapturile teritoriale de-a lungul frontierei cu Ucraina continuă, dacă nu avem o Lege a Lustraţiei, dacă este necondamnat comunismul, dacă rămânem prizonierii CSI-ului, dacă la un pas de NATO nu suntem în NATO, dacă «7 Aprilie» a fost trădat, dacă deportaţii, deţinuţi politici şi luptătorii războiului de la Nistru sunt pe rol de cerşţetori, la ce bun, această paradă? Şi, în genere, la ce ne-a servit şi ne serveşte nouă Independenţa?
«Încremeniţi» în semi-independenţă.
Aveam sau nu nevoie de Independenţă? Răspunsul, cel mai frecvent în mediile de opinie, este «da, aveam, pentru a ne rupe de Rusia». Bine, dar cine a avut nevoie de independenţă pentru a se rupe de Rusia, s-a rupt (avem cazul «Balticilor») noi, însă, rămânem şi azi cu «buricul netăiat». După 20 de ani de independenţă ne pomenim că am întârziat în independenţa noastră cu exact 20 de ani. Suntem unde eram. Încremeniţi într-o semi-independenţă, care nu duce nicăieri. Şi vom merge înapoi. Ultimele evoluţii în «dosarul transnistrean» asta indică. Europa şi Occidentul au obosit să ne împingă din urmă, să ne fie protectori, arbitri, avocaţi. Dacă nu era România, Rusia şi Ucraina ne înghiţeau demult. Noi şi aşa, de fapt, nu figurăm în strategiile geopolitice ruso-ucrainene (cine urmăreşte evenimentele) decât ca «zonă de tampon». Şi aceea divizată: până la Histru şi dincolo de el, în dependenţă de caz şi situaţie.
Nu suntem în NATO, suntem în CSI.
În 20 de ani, ne-am jucat prea mult de-a Independenţa şi Suveranitatea. Şi azi nu suntem, la modul real, nici una, nici alta. Ne-am complăcut şi ne complacem într-o stare de fapt, care urma să aibă o cu totul altă finalitate logică. Pentru noi Independenţa nu trebuia să însemne mai mult decât un act tranzitoriu, pentru a ieşi de sub ruşi, a condamna Pactul Ribbentrop-Molotobv şi a anunţa revenirea la situaţia pre-Pact, adică reunirea cu România. Asta era nevoia şi rostul Actului de Independenţă, care a fost valabil, cel mai probabil, până în toamna lui 1992 (încheierea războiului de la Nistru şi demiterea premierului Druc). Tot ce a urmat mai departe a fost paradă şi joc de-a independenţa. Abandonarea ideii de unire cu România nu a făcut decât să transforme, cu anii, Declaraţia de Independenţă într-un act de legitimare, în condiţii şi realităţi noi, a Pactului Ribbentrop – Molotov. Da, situaţia este departe de a satisface sută la sută Moscova, dar ea şi-a păstrat instrumentele, prin care să influenţeze lucrurile pe direcţia convenabilă ei. Rusia este, oricum, într-o situaţie mult mai avantajoasă, decât dacă Independenţa trecea în Unire: nu suntem România, nu suntem în NATO şi UE, suntem în CSI, cu două enclave ruseşti — la Tiraspol şi Komrat, dependenţi de gazul rusesc, de piaţa rusească, de jocurile ruso-ucrainene în Transnistria, de prezenţa militară rusă la Nistru, de vechea nomenclatură şi politrucii sovietici de la Chişinău, altfel-zis, suntem la pripon. În schimb, vom avea, pe 27 August, paradă militară, cu steagul lui Ştefan cel Mare pe «catarg».
Lipsa mareşalului Antonescu.
De la Marile Adunări Naţionale şi Poduri de Flori şi până azi, am avut parte de tot genul de parade şi spectacole politice. Şi? Ce s-a schimbat, în afară de regizori şi actorii din faţă? Jocul de-a Independenţa, pe cît a devenit de profitabil pentru unii (puşlamalele), pe atât a ajuns de dizolant şi sufocant pentru alţii (idealiştii). Avem cazuri nu doar de deprimare, ci de disperare până la alienare şi suicid, când oamenii şi-au pus capăt zilelor pentru că le-au fost furate idealurile. S-ar putea ca undeva să existe şi o statistică în acest sens, însă, indiferent de faptul dacă există sau, fenomenul, în sine, este, indiscutabil, unul criminal. Citeam zilele trecute un interviu, în care cineva încerca să reacrediteze ideea că în 1991 nu era posibilă Unirea, fiindcă «manifestanţii, în adunările publice, nu au cerut decât despărţirea de URSS». Bine, dar cine le-a sugerat să ceară mai mult? Parcă, la 1859, Moldova şi Muntenia s-au unit pentru că au cerut-o «manifestanţii»? Sau, la 1918, mulţimile au detreminat soarta Unirii? Dacă vota Parlamentul, votat era. Ori, dacă se trecea Prutul, într-o direcţie şi alta, trecut era. Am ratat şansa, deşi nu e ultima, s-ar putea să existe una şi mai bună la anul. Ceea ce este foarte important să însuşim (lecţia Nr. 1 a Independenţei) e ca lucrurile să nu mai fie lăsate la discreţia clasei politice, pentru că nu suntem nici la 1948, nici la 1859, nici la 1918… Nu v-aţi întrebat niciodată, de ce îl urăsc ruşii atât de mult pe Ion Antonescu? Pentru că a avut Cultul Onoarei. Iar ruşilor le plac plebeii.
Cine nu ştie ce vrea Rusia?
Independenţa noastră este groapa noastră. De 20 de ani tot vorbim de ea şi tot la timpul viitor. Ne agităm, ne amăgim de la un 27 August la altul, de la o campanie electorală la alta, în speranţa că vor veni cumva la «vârf» şi suveranii, capabili de sacrificiu. Uite că în 20 de ani nu s-a întâmplat, cu foarte mici excepţii, numai că aceste excepţii sunt, de fiecare dată, în minoritate şi nu au de făcut decât una din două: ori merg în opoziţie şi protestează gratuit, ori fac «alianţe» ocazionale, ca să poată (crede cineva) influenţa, din interior, politica la guvernare. Iluzii. Nu are cum fi R. Moldova stat independent. Nu va accepta Rusia, necondiţionat, niciodată (şi alături de ea şi Ucraina) Transnistria ca parte componentă a unui stat, necontrolat de ele. Au trecut 20 de ani de «negocieri» şi «proiecte» în «dosarul transnistrean»? Cine nu ştie ce vrea Rusia? Cine pune la îndoială că Ucraina vrea mai puţin decât Rusia? Ce nu este clar, ce mai trebuie demonstrat, când lucrurile sunt la suprafaţă: dacă nu merge această independenţă şi vedem că nu va merge nici mai departe, decât în variantă rusească (semi-suverani, semi-independenţi) de ce să nu punem punct, s-o terminăm cu iluziile, să ne încolonăm fiecare de pe unde suntem — Sud, Nord, Centru şi să pornim spre Prut, dacă parlamentarii noştri nu au cum se ridica la nivelul Sfatului Ţării. Noi suntem Ţara şi unde vom hotărâ să fie hotarul, acolo va fi. E greu începutul, că «mai departe,- vorba populară,- scrie în carte».
http://www.zdg.md/editoriale/petru-grozavu-20-de-ani-fara-unire