Cititi alte liste, de arhiva, nu „Lista Sandrovschi”

Acest material de mai jos, intitulat “Killerii redesteptarii nationale”, scris de Nicolae Dabija, a fost postat la 26 noiembrie 2008. Il repostez, la fel si copiile listelor (pastrate in Arhiva organizatiilor obstesti –  cu datele: 4-bo, nr.2309, 15.08.1988, Fondul 51, inv.73, D. 210, fila 5-6),  la care se refera Nicolae Dabija. Este si in contextul provocarilor aruncate pe Internet acum impotriva mea. REPET, pentru cei “care apuca prajina”: Ne dam seama ca adevaratii securisti lupta impotriva celor care nu au avut nimic in comun cu securitatile voastre. Nu va chinuiti degeaba. Nu sint deloc santajabila. Nu am colaborat cu nici o securitate si nu mi s-a facut nici o oferta din partea KGB-urilor voastre, nu am fost subiectul niciunei racolari. Nici cu spatele nu stiu despre cele spuse si difuzate pe Internet – lucruri pe care le ticluiti pentru ca va desfaceti de ciuda in legatura cu pozitia mea si a partidului – verticala, cu demnitate, intransigenta si critica la adresa fortelor proruse. Nu inzadar, in toata „porcaria asta de lista Sandrovschi” – asa cum am numit-o de la tribuna Parlamentului si in 2006 – numele meu e dat cu majuscule. Va deranjez zdravan si asta imi spune ca PNL e pe drumul cel drept. Va temeti si sa nu intre cumva partidul in Parlament, nu? O fi aratind rezultatele sondajelor altceva ce dati voi publicitatii? Asta o stim. Eu intrezaresc, insa, acum o posibila coalizare PLDM-PPCD-PCRM, pe care o critic si o voi critica, insa exponentii acestora „lucreaza”. Sau, poate, „muncesc” la ponegrirea PNL si altii, mai de pe dreapta liberala?

Noi sintem in ajunul Congresului al III-lea al PNL si, asa cum “Lista Sandrovschi” a fost postata in anul 2006, inainte de constituirea PNL, pe forul de discutii impact_romanesc, de Ghenadie Vaculovschi, fostul consilier al lui Vlad Cubreacov, la fel se incearca acum si compromiterea intentiei PNL de a pune obiectivul Unirii in Programul sau politic.

Astazi mi-a venit un reporter de la TVR pentru un interviu de citeva secunde. Curios lucru – de cind sint atit de importanta eu pentru TVR? Cine mai este implicat in aceasta facatura? Iar pentru a va mai distra, luati cunostinta de listele la care se refera Dabija, care provin din arhiva organizatiilor obstesti.

Sint unicul deputat care am facut interpelare in Parlament legat de “Lista Sandrovschi” si care am cerut SIS sa faca public totul ce are despre persoana mea. Mi s-a raspuns, in plic sigilat, ca nu au nimic, asa cum si era de asteptat. Nu am activat in organe ale partidului comunist sau sovietice. Nu am fost la putere nici dupa 1991. Am avut o viata grea fara tata, impreuna cu sotul meu, am trait cinstit, ne-am sustinut tezele de doctorat fara sa ne compromitem si nu avem poveri pe constiinta. Asta va deranjeaza pe cei murdari, vinduti si cumparati. Mai mult – am incercat sa elaborez o Lege a lustratiei, insa nu o pot face, pentru ca nu cunosc bucataria interna a KGB-ului, adica termenii, clasificarea dosarelor si ce mai e pe acolo, cu toate implicantele.

PNL CERE PARLAMENTULUI SA ELABOREZE LEGEA LUSTRATIEI, PENTRU A-I SCOATE LA IVEALA PE SECURISTII SI RIMELE CARE SAPA SI RIMA ROMANISMUL IN CEL DE-AL DOILEA STAT ROMANESC. 

In curind voi posta toate documentele pe blog. VP

INTRODUCERE

La solicitarea dlui Nicolae Dabija, supus, in legatura cu faptul ca domnia sa candideaza pentru Camera Deputatilor a Parlamentului Romaniei, unor atacuri continue, postez un articol semnat de scriitor in “Literatura si Arta” din 15 aprilie 2004. Un moment interesant reprezinta aici invocarea “faimoasei” liste, despre care Anton MORARU, dr.hab. in istorie, prof.universitar, spunea, recent, in “LA”, ca “Dupa cum se stie, liderul PPCD este inclus in lista recomandata de KGB-ul sovietic pentru conducerea Miscarii de Renastere Nationala din Basarabia”. O fi asa, nu o fi asa, dar ma declar de acord cu afirmatia dlui Nicolae Dabija, care imi spunea ca, “Vezi, tocmai de aceea, o mare parte din cei inclusi in listele invocate au facut totul sa-i distruga pe luptatorii nationali activi care nu s-au regasit in acele liste…” Noi postam, scanat, si listele invocate, spre judecata celor interesati. Personal, ma declar nedumerita de atacurile total nefondate la adresa lui Nicolae Dabija si la adresa mea, doar pentru ca nu am facut parte niciodata din liota celor ce au, cu adevarat, ce sa recunoasca…

Vitalia PAVLICENCO

1. ATACUL IN HAITA

Am vazut intr-o vara de mai demult intr-un parc din Chisinau un grup de ciini maidanezi (ai nimanui), care dormitau in iarba, rodeau ceva, se plimbau lenes cu ochii in soare, cind a trecut printre ei un copil – un elev dintr-o clasa primara, care se intorcea cu ghiozdanul in spate de la lectii. La un moment dat copilul, care se grabea, s-a impiedicat de ceva si a cazut. Imediat maidanezii, care se paruse pina atunci ca nici nu-l observa, s-au napustit ca la un semnal toti odata asupra lui sa-l sfisie.

Noroc de niste trecatori, care au sarit la tipetele copilului, alungind indata javrele, de altfel piciul ar fi fost sfirtecat de potai.

Din pacate, atacul in haita e propriu nu doar animalelor. Si unii oameni procedeaza la fel.

Asteapta sa te poticnesti, sa cazi (impins tot de careva dintre ei), ca sa se izbeasca in haita asupra ta si sa-si infiga caninii adinc in inima si sufletul tau. De ce in haita?! Pentru ca fiecare in parte este las, dar in grup, brusc, ei se fac viteji, incurajindu-se reciproc si devenind – ceea ce sint si nu se vede citeodata cu ochiul liber – niste javre.

Pentru ca atunci cind isi infig coltii mai multi odata spera ca, poate, cel atacat nu va reusi sa le dea riposta la toti odata si vor scapa cumva nepedepsiti.

 

Se izbesc sa te rastoarne, ca sa te sfisie, setosi de singe, cu dintii si ghearele lor de dulai fricosi, asmutiti de ilustrul lor Stapin, care, nadajduiesc dinsii, le va rasplati zelul cu vreun ciolan bun de ros.

2. SAPTAMINA PATIMILOR

Dupa articolul „Rusoaicele-2″ au sarit sa ma darime de pe picioare atit oamenii lui Voronin, cit si oamenii lui Rosca.

Dovada ca fac parte din aceeasi echipa. Semn ca au acelasi Stapin.
Mai multa lume naiva a ramas nedumerita:

• Ataca si ai nostri.
• Nu, am zis. Sunt tot de-ai lor.

Si aceasta campanie declansata de Voronin, in care s-a inclus Rosca, mi-a amintit de activitatea liderului PPCD din Parlamentul trecut, cind facea ce facea (cerea demisiile unor democrati, intru a instala in locul lor comunisti) ca sa smulga aplauze de la oamenii lui Voronin si, din cind in cind, exclamatia entuziasta a acestora:

– Maladet, Iuri Ivanovici!

In orice stat dictatorial, care se respecta, cei ce se afla la putere tot ei conduc si „opozitia”. Pentru a prosti o parte din electorat. Si a o manevra. PPCD este anume cazul clasic al opozitiei controlate si dirijate de putere, care conlucreaza cu ea pentru aceleasi scopuri. Nu aparentele trebuie sa va impresioneze („jos comunistii!”), ci finalitatea actiunilor (sper sa nu fi uitat ca anume P.P.C.D-istii lui Rosca, prin toate actiunile lor din fostul Parlament, i-au adus in anul 2001 pe comunistii lui Voronin la putere).

Chiar demonstratiile de strada ale lui Rosca, numai un naiv nu vede ca Voronin le foloseste pentru a concentra si mai mult electoratul neromanesc in jurul lui („Acestia, daca vin la putere, va spinzura!”) si pentru a obtine incredere si mai mare din partea Rusiei-mame.
Si de asta data presa rusa a fost foarte solidara: n-a existat publicatie care sa nu se napusteasca asupra umilei mele persoane, repovestind in pagini intregi de ziar nu articolul meu, ci comentariul Agentiei „Moldpres”, croit in stil Goebells: cu minciuni („Dabija e responsabil de ideologie in Alianta „Moldova Noastra” etc.), cu fraze rupte de context („…el e categoric impotriva casatoriilor mixte”, cind am scris negru pe alb: „…nu sint impotriva casatoriilor mixte, cu conditia ca copiii rezultati sa cunoasca limbile ambelor popoare”), cu insinuari aiurite etc.

Cei mai ticalositi au fost, insa, anume fruntasii crestin-democratilor, care au depus tot zelul lor pentru a-l supune unei executii morale publice pe un alt crestin, chiar daca ei considera ca n-ar fi atit de mare ca ei, in Saptamina Patimilor, lucru care vorbeste de faptul ca dinsii nu sint, vai! nici crestini si nici democrati.

3. RASPLATA „CRESTINA”

De cind ma tin minte am facut politica nationala, am sprijinit o Cauza, ani cautat impreuna cu domniile voastre dreptatea, am aparat Adevarul, v-am aparat.

Este pentru prima data cind voi scrie niste lucruri in apararea mea. Ierte-mi-se nemodestia, cit si faptul daca voi spune si niste lucruri incomode pentru unii.

Gindindu-ma la domniile voastre si copiii domniilor voastre, am alcatuit manuale scolare, de literatura romana si istorie, am efectuat sute de emisiuni radio (emisiunile-spectacol „Din tata-n fiu”) si de televiziune („Istoria Moldovei”) pe parcursul mai multor ani, care v-au ajutat sa va cunoasteti istoria, Patria, Neamul, am scris poeme si cintece de imbarbatare („Cit traim pe acest pamint” a fost recunoscut drept Imn al Miscarii de Eliberare Nationale de la sfirsitul anilor ’80 – inceputul anilor ’90), am fost prezent, joie de joie, de-a lungul a peste 15 ani, cu editoriale in „LA”, care sa va faca mai demni, mai buni, mai informati, mai curajosi. V-am vrut stapini in casa voastra. Pentru asta m-au urit de moarte neprietenii mei, dar si ai dvs.

Mi-am facut, cu alte cuvinte, datoria, si rasplata pentru asta mi-au fost de cele mai multe ori hula si invidia, ura fostei nomenclaturi, dar si a unor zisi „crestini”. Lucru care pina la un punct mi s-a parut si firesc, pentru ca zicea N.Iorga: „Daca te bat cu pietre, inseamna ca faci ceva bun pentru oameni”.

Presa bolsevica m-a etichetat in fel si chip in ultimele doua decenii.
Dar cele mai ticaloase articole, cele mai murdare insinuari, cele mai perfide minciuni despre umila mea persoana au venit din pacate, din partea -„crestinilor” lui Rosca.

Si aici trebuie sa recunosc ca minciunile lansate de dusmanii nostri pe linga cele difuzate de ei sunt floricele pe cimpii.

Numai cine n-a fost injurat in publicatiile lui Rosca – „Tara” si „Flux”‘?!

Pe I.Ilascu l-au facut „nebun”, cind se mai afla in temnita de la Hlinoaia.

Pe Ion si Doina Aldea-Tepdorovici; cu o luna inainte de tragicul lor accident ziarul „Tara” zicea in vers despre tragica Doina: „Doamna-n tricolori imbracata, Cum mergi, Doamna a noastra, la veceu?!” Pe cel care a facut Siberie pentru Cauza Nationala – Gheorghe Ghimpu – l-au numit „comunist lipsit de moralitate”, desi acesta n-a fost niciodata membru de partid.

Pe marele patriot, care a zacut in temnitele bolsevice – Alexandru Usatiuc-Bulgar, nu l-au mai scos din „kaghebist”. Ca si pe fostul detinut politic Gheorghe Muruziuc.

Pe ilustrul savant Alexandru Mosanu, care a crescut generatii de istorici ce-au transplantat in scoli si apara acum „istoria romanilor”, l-au facut in mai multe articole albie de porci.

Pe Grigore Vieru, despre care Rosca a zis, ca si-a „mobilizat talentul” doar „pentru preamarirea lui V. Lenin” l-au balacarit, umilindu-l. Pe Minai Cimpoi, pe Dumitru Matcovschi, pe Ion Hadarca, pe Mircea Druc, pe Lidia Istrati, pe Vladimir Besleaga, pe Andrei Strambeanu, pe Vasile Nedelciuc, pe Valeriu Matei, Vasile Soimaru, Constantin Tanase, Nina Josu, Nicolae Negru, Mihai Ghimpu, Ion Razlog, Ilie Bratu, Alecu Renita, Ion Tanase, Valentin Dolganiuc, Nicolae Cojocaru, Anatol Petrencu, Iurie Matei, Ion Dediu, Valeriu Dulgheru, Ion Bostan, Anton Grajdieru, Mihai Morosanu (detinut politic), Petru Soltan, Ion Batcu, Valeriu Muravschi, Ion Borsevici s.a.m.d. – toti acestia au fost scuipati, murdariti etc. – nu pentru ca ar fi fost „corupti”, „kaghebisti”, „netalentati”, „rataciti”, „bosorogi”, „vinduti” etc., ci pentru ca sunt unionisti. Aceasta este vina lor cea mare.

Au fost haituite personalitatile – multe, putine, care le avem – cele mai de seama ale Basarabiei. Asta nu inseamna ca ei s-au oprit, asta nu inseamna ca nu se va ajunge si la tine, cel care citesti aceste rinduri.

Care vor fi urmatorii?! Cititi „Flux”-ul de miine.

4. POET INTERZIS

Viata mea s-a desfasurat in vazul tuturor. N-am ce ascunde de nimeni nimic.

Si-acum citeva detalii despre „relatiile” mele cu fostul KGB. In anul trei am fost exclus de la facultatea de ziaristica a Universitatii „pentru activitate nationalista si antisovietica”, fiind restabilit peste un an, dar deja la filologie. Am fost reabilitat abia la 28 februarie 1991 printr-un ordin special aj ministrului invatamintului N.Matcas. Inca pe cind eram student, Avram Mardare, redactor-sef la televiziune, ma angajase pe jumatate de salariu in redactia pentru tineret a televiziunii, dar dupa absolvire sectia de cadre a televiziunii si seful de sectie Ion Mihailo, atentionati de KGB, au refuzat pina aproape de sfirsitul anului sa ma treaca pe un salariu intreg. Din prima mea carte „Ochiul al treilea” n-am putut publica pina la aparitia ei nici macar o singura poezie, din motiv ca nu aveam dreptul de semnatura in presa scrisa si doar dupa ce scriitorul Arhip Cibotaru ma invita la revista „Nistru” am reusit sa public citeva cicluri de versuri.

Am putut sa revin cu adevarat in presa abia dupa 1977, cind am devenit Laureat al Premiului „B.Glavan” pentru cea mai buna carte de debut. Cu toate astea, la radio si televiziune numele meu mai este interzis inca mult timp (martori imi sunt Vanda Zadnipru, care m-a intrebat odata pe atunci: „Nicolae, ce-ai facut, ca Lozan a spus sa nu te dam pe post”, si poeta Calina Furdui, care a fost atentionata sa nu ma invite la emisiuni, „pentru ca Dabija nu vorbeste moldoveneste”, fiind invinuit ca aveam o pronuntie „ca peste Prut”. Problemele au continuat si dupa ce am fost ales redactor-sef la „Literatura si Arta”.

5. „LA.” PE BARICADE

Cum lumea noastra are memorie scurta, as aminti aici citeva lucruri, totusi. „Literatura si Arta”, odata cu venirea mea, devenise o publicatie nationala, in curind ea va declansa o lupta pe viata si pe moarte cu nomenclatura comunista. Ziarul francez „Le Figaro” avea sa scrie la 1 martie 1990: „Literatura si Arta” a jucat acelasi rol in Revolutia Renasterii basarabene, pe care l-a jucat Televiziunea Romana in evenimentele din decembrie 1989″(articolul semnat de Victor Loupan). V.Cubreacov ma invinuieste ca as fi fost prieten cu C.C. al P.C.M. Dar anume lui as vrea sa-i aduc aminte citeva lucruri.

In preajma Conferintei XIX unionale de partid (28 iunie 1988) „Literatura si Arta” publicase un VOT DE BLAM acordat de scriitori conducerii de stat si comitetului central al partidului comunist al RSSM, caz unic in toata URSS, unde partidul comunist se afla la putere.

Imediat a fost convocata sedinta biroului C.C. al P.C.M., care a luat in dezbatere Apelul Scriitorilor si saptaminalul „LA”. Peste alte citeva zile la cererea C.C. al P.C.M. la Moscova a fost intrunita si o sedinta comuna a Secretariatului Uniunii Scriitorilor din URSS si a unor stabi de la C.C. al P.C.U.S., in frunte cu Egorov, seful Sectiei de Propaganda si Agitatie, la care s-a pus in discutie articolul respectiv, de fata cu N.Bondarciuc, secretar al C.C. al P.C.M. Am fost salvat atunci de marii scriitori rusi: E. Evtusenco, A. Vosnesenski s.a.
Ceva mai inainte, in august 1987 la o plenara a C.C. al P.C.M. „LA” a fost calificata o publicatie „nationalista si anticomunista” (de catre presedintele Academiei Jucenco, presedintele radioteleviziunii Lozan, directorul ATEM-ului Angheli s.a.).

Activitatea saptaminalului „LA” a fost discutata la sedinta Biroului C.C. al P.C. la 22 septembrie 1987. La acea sedinta a fost adoptata Hotarirea C.C. al P.C.M. „Cu privire la neajunsurile grave in activitatea saptaminalului „LA”. La acea sedinta G. Volkov, seful K.G.B-ului moldav, avea sa mentioneze intre altele: Pe cind era student, N.Dabija s-a aflat in fruntea unui grup nationalist de la Universitate”, prezentind activitatea mea de la ziar ca o consecinta a celei anterioare.

Am scapat „ieftin”: doar cu o „mustrare aspra”. Mai aveam o admonestare, aceea fiind aplicata la 23 aprilie 1987 de catre Biroul Comitetului Raional de Partid Frunze, pentru ca publicasem articolul „Povara istoriei” de Dumitru Matcovschi (si poetul se alesese cu una).

La 11 martie 1988 Biroul C.C. imi va aplica o mustrare pentru ca ignorasem ca la 21 ianuarie fusese ziua mortii lui V.I.Lenin. La 18 aprilie 1989 (scrie „Moldova socialista” din 23 aprilie 1989) la Biroul C.C. N. Dabija a fost aspru avertizat „asupra inadmisibilitatii publicarii unor materiale ce provoaca incordare in domeniul relatiilor dintre natiuni”.

V.Psenicinikov, secretar 2 al C.C. al P.C. M., mentionase la sedinta: „Tirajul si popularitatea „LA” a crescut mult. Dar cu ce pret? Pentru ca contrapuneti rusii cu moldovenii”.

Saptaminalul avea pe atunci 186 000 abonati, iar catre sfirsitul anului atinsese un tiraj unic pentru o publicatie literara de 260 000 exemplare.

In toamna anului 1988 C.C. al P.C.M. a emis o hotarire prin care interzisese abonarea la „LA” (vezi si „Chisinau, gazeta de seara”, din 17.08.1988), dar tocmai datorita acestui fapt tirajul revistei a crescut brusc.

Am fost pus in discutie de mai multe ori la Biroul C.C. al P.C.M., iar in luna mai 1988 acesta a luat decizia sa lichideze ziarul. Citiva scriitori – M. Cimpoi, I.C.Ciobanu s.a. – am cerut atunci o audienta la S.Grossu, prim-secretar al C.C., care a fost convins de catre Gh. Malarciuc sa n-o faca; el a amenintat ca, daca se intimpla acest lucru, toti scriitorii isi vor depune carnetele de partid, si de catre V.Besleaga, cel care a fost si mai categoric: „Vom depune si carnetele de membri ai Uniunii Scriitorilor”. Auzind acestea, V. Psenicinikcov, care era de fata, a promis ca problema, ce urma sa fie discutata a doua zi, va fi scoasa de pe ordinea de zi.

Am fost nu o data amenintat cu moartea, I.Calin, presedintele Consiliului de Ministri (la sedinta din 18 aprilie 1989), m-a amenintat ca ma va aresta, am fost nu o data injurat de la cele mai inalte tribune, denigrat in presa, dar mi-am facut datoria, intr-o perioada grea pentru destinele romanismului din Basarabia.
Cam pe atunci marii activisti de azi ai P.P.C.D. erau: I.Rosca – secretar al organizatiei comsomoliste la Radioteleviziune, V.Cubreacov – secretar al Comitetului Raional al Comsomolului din Cahul, I.Neagu – secretar al Comitetului Raional al Partidului Comunist din Cantemir, M.Beleuta – vicepresedinte al Executivului de la Leova etc., dinsii luptind de zor cu ideile nationale ale „LA” (pot exemplifica in acest sens), cu religia, cu viitorii frontisti s.a.m.d.

6. MICII PIRITORI

Se stie ca Miscarea de Eliberare Nationala din Basarabia a fost declansata de scriitori. Pe atunci lumea toata era cu ochii pe Uniunea Scriitorilor. In toiul evenimentelor, din 1988, la Muzeul de Literatura de la parterul Casei Scriitorilor, apare un tinar de 27 de ani, pe numele lui Iurie Rosca, ce se transferase in graba de la televiziune, unde, ca redactor, avusese un salariu de peste 400 de ruble (200 – salariul, plus 200 – onorariile) – la un salariu mai mult decit modest de 75 de ruble.

La Muzeul de Literatura cei mai multi angajati erau lucratori onesti, dar printre ei erau si dintre cei care, banuiam, mai primeau salarii si din alta parte. Cu 75 de ruble pe luna, numai I.Rosca a putut sa-si cumpere pe atunci un apartament – cooperativa de patru camere. Ceilalti – o duceau de azi pe miine. O parte dintre ei erau omniprezenti si la barul U.S. si la petrecerile scriitoricesti, chiar daca se imbatau ultimii, si la adunarile noastre, si la manifestari cu divers aspect, ascultind si conspectind entuziasti aforismele condeierilor.

Acestora li se spunea cu drag „micii piritori”. Nu le atrageam prea tare atentia cind ma trageau pe coridoare de limba, ci imi ziceam: fiecare sa-si faca datoria, ei – sa ma ispiteasca si eu sa nu le spun prea multe.

 

Azi Rosca si Cubreacov pretind ca nu ei ma urmareau pe mine, ci eu, in calitate de redactor-sef si secretar al Uniunii Scriitorilor, as fi fost interesat de persoanele si mutenia lor (pentru ca pe atunci ei inca nu invatasera sa vorbeasca).

Nu noi, scriitorii, ii urmaream pe niste anonimi, care erau in acea perioada actualii mari politicieni, si care nu interesau pe nimeni, ci, dimpotriva, dinsii umblau cu magnetofonul muzeului din urma noastra. Cu atit mai mult, ca exista o lege pe care securistii o cunosc bine: niciodata nu erau angajati ca informatori membrii de partid si functionarii cu posturi inalte, ci doar, de regula, trepadusi, mediocritati, executori lamentabili.

Cind avea loc vreo sedinta a Sfatului Frontului Popular sau o alta manifestare scriitoriceasca, numai ce-i vedeai pe Rosca si pe Burca, tirind din urma lor un magnetofon urias cit un geamantan. „Ce vreti sa faceti?” „Sa imprimam, pentru istorie”, era raspunsul lor. Iar noua ne placea sa facem istoria.

Cind raposatul Iacob Burghiu devenise director al Muzeului de Literatura, ii vorbesc de acele tainice imprimari care ar fi trebuit sa se pastreze in fonduri, pe care as fi vrut sa le descifrez pentru nu stiu care pagina tematica, Burghiu le-a cautat in fondurile Muzeului, dar asa si nu le-a mai gasit.

Se vede ca zelosii functionari ai Muzeului facusera acele imprimari pentru altfel de istorii, mult mai recente, totusi.

La primele sedinte ale Sfaturilor F.P. Rosca era nevorbaret, dinsul fiind preocupat sa imprime la magnetofonul Muzeului, „pentru istorie” discursurile patriotice ale celor prezenti, in pauze insa era de fiecare data foarte volubil, ca Cutare e „basinos” (despre academicienii-membri ai sfatului), ca Cutare e kaghebist, ca Cutare iata ce-a spus despre Cutare, ca dinsul le-a rasfoit dosarele, ca Cutare e tradator al „Cauzei” etc.

De ce?! Pentru ca mediocritatile politice, se stie, nu se folosesc pentru a accede atit de propriile calitati (pe care nu prea le au), cit de eventualele gafe (sau presupuse gafe) ale altora. I.Rosca avea alcatuite „dosare” aproape despre fiecare personalitate din Miscarea de Eliberare Nationala: cind a zis, ce-a zis, cu cine era etc. Le frunzarea cu mare satisfactie la calculatorul sau, in 1994, cind stateam odata de vorba in biroul domniei sale, ca sa ma convinga cit de rau e Matei si cit de tradator e Nedelciuc.

7. INSINUARI GRATUITE

V.Cubreacov reia o insinuare mai veche, de acum 14 ani a lui I.Rosca, ca as fi colaborat si eu cu fostul KGB. Dar ei stiu prea bine ca nu este asa. In 1990, cind Rosca lansase intre membrii Sfatului Frontului Popular niste zvonuri, i-am adus lui si colegilor sai un raspuns oficial de la Ministerul Securitatii Nationale, primit dupa ce expediasem intr-acolo aproape 20 de interpelari de deputat, cu precizarea ca „neraspunsul” e o incalcare a Legii despre statutul deputatului, care confirma ca numele meu nu se afla printre cei care au colaborat intr-un fel sau altul cu fostul KGB. Tot pe atunci am publicat in presa si un juramint ca n-am scris niciodata in viata vreo „pira” sau „nota informativa” pe adresa respectivei institutii, propunindu-i si lui Rosca sa faca si el la fel, domnia sa insa a scris ceva in „Tara” evaziv, eschivindu-se. Si avea si de ce, banuiesc.

8. CONFUZII VOITE

Se stie ca fosta securitate urmarea intelectualii. Unii aveau dosare de informatori, alti – de urmariti. Astazi careva ar vrea sa faca confuzii intre aceste doua feluri de dosare. Dosarul de informator continea notele informative scrise de acesta. Cel de urmarit – note despre cel urmarit. Note scrise de unii dintre colegii nostri-informatori azi circula prin oras. V.Cubreacov, ca deputat, poate cere M.S.N. sa-i puna le dispozitie cel putin o copie dupa vreo oarecare „nota informativa” scrisa de mina mea si atunci, daca exista macar una singura, ii promit sa abandonez nu doar PSL, ci in genere viata politica – exact ce doreste domnia sa si M.S.N., ca sa-mi pot cauta de hirtiile mele.

9. O SOCIETATE KAGHEBISTA

Cine nu stie ca societatea de pina la 1990 era supravegheata, ca cei urmariti erau intelectualii, in deosebi scriitorii, mai ales cei cu autoritate, ca interesau doar persoanele care insemnau ceva? Dupa 1986, cind am fost ales redactor-sef la „LA”, ma simteam in centrul atentiei, de multe ori simteam ca mi s-au facut perchezitii in birou, in casa, in geanta. Intuitia femeiasca n-o insela nici pe sotie, care, in citeva rinduri, cind reveneam din concedii imi spunea: „A fost cineva in casa noastra”. Avea ea semnele ei. Toate lucrurile erau la locul lor, dar dinsa stia ca cineva ne face vizite. Nu stiu cu citi oameni de-ai securitatii am vorbit, citi m-au descusut, ca nu se prezentau. Cind ii banuiam – ii evitam. Cind nu – nu.

Unicul contact pe care l-am avut cu securitatea erau vizitele „curatorului” de la Comitetul respectiv care intra o data in luna in biroul meu sa intrebe amabil ce mai e nou prin redactie, ii raspundeam in doi peri, ca totul e minunat. Si el pleca, in 1988 i-am spus secretarei Raisa Ciobanu: daca va mai sosi sa-i spuna ca sint ocupat si nu pot sa-l primesc. Dar omul era unul priceput si n-a mai venit.

Poate ca ar fi fost mai indraznet din partea mea, daca il insfacam de guler si-l dadeam afara mai devreme. Dar care dintre redactorii sefi a avut curajul s-o faca atunci? Ca eu n-am prea auzit. Dar daca asta inseamna a colabora cu securitatea, inseamna ca toata lumea a colaborat.

10. UNDE-S SCRIITORII?

Cine nu stie azi ca Miscarea pentru Renasterea Nationala a fost initiata de scriitori?! Dar acestia, incetul cu incetul, sint dezlocuiti de anonimii lucratori de la Muzeul de Literatura.

Miscarea a fost initiata de Gr.Vieru, I.Hadarca, M.Cimpoi, P.Soltan, A.Mosanu, I.Dediu, L.Lari, D.Matcovschi, ca roadele eforturilor lor sa fie culese de niste anonimi, in fruntea Frontului s-au postat I.Rosca, lucrator la Muzeul de Literatura, S.Burca, lucrator la Muzeul de Literatura, V.Cubreacov, lucrator la Muzeul de Literatura, N.Pascal, lucrator la Muzeul de Literatura. A.Grumeza si raposatul S.Cucuietu, erau si ei pe atunci lucratori ai aceluiasi Muzeu de Literatura.

Sa se fi luat lumea in perioada anilor 1988-1990 dupa niste baietei pe care nu-i cunostea nimeni ca sa declanseze Miscarea extraordinara de atunci?! Desigur ca nu.

In 1990 colegul nostru Alexandru Donos publicase pe paginile saptaminalului o directiva secreta a KGB-ului, in care, intre altele, se spunea: „Infiltrati in Miscarile de Eliberare Nationala persoanele noastre de incredere, ca acestea sa faca tot posibilul sa denigreze, compromitindu-le, persoanele cu adevarat dedate acestor miscari, ca in timp sa le poata lua locul”. Raposatul Gheorghe Ghimpu recurgea permanent la acest citat, cind se referea la Miscarea creata si cu jertfa si concursul sau, care i se furase.

In Parlamentul din perioada 1990-1994 maiorul de securitate Valeriu Daraban, coleg de for legislativ, cind era intrebat daca securitatea are oamenii ei in Sfatul Frontului Popular, zicea rizind: Avem destui.

Dupa crearea Congresului Intelectualitatii, la sfirsitul lui 1992 si Rosca a insistat sa fim exclusi din Sfatul Frontului, ca facind parte din alta formatiune (desi, la acea data, Congresul Intelectualitatii inca nu era o miscare politica). Daraban ne-a spus, plin de haz, la o pauza:

– Acum au ramas numai de-ai nostri in Sfat.

Desigur, dumnealui exagera. Dar toata lumea stia cine sint „Predvoditeli”, „Haiduc”, „Vultur” etc., si alti eroi de dupa razboi.

 

La sedinta Parlamentului din 22 noiembrie 2000, presedintele de atunci Dumitru Diacov, care stie ce stie, i-a spus de la microfoanele inaltului for legislativ al republicii lui Rosca: „Nu aveti limita la declaratii, macar ca va numiti crestin si democrat. Va rog frumos, stiind ca sunteti in relatii foarte bune cu Pasat (ministrul de atunci al Securitatii Nationale – n.n.), cereti sa va dea orice document de care dispune despre persoana mea si ar fi de dorit sa dea si dosarul dvs., sa se vada ca ati turnat tot Frontul Popular care a fost prin 1990″. No coment!

11. PERSOANE DE INCREDERE

In aprilie 1988 la Chisinau a sosit V.Cebricov, secretar al C.C. al P.C.U.S., cu misiunea sa creeze o Miscare Democratica in sustinerea Perestroicii lui M.Gorbaciov. Dinsul a avut o intilnire cu unii „neformali”, sugerindu-le propunerea.

Apoi in august 1988 V.Cebricov il trimite la Chisinau pe maiorul Alexandr Sevciuc, lucrator de raspundere al KGB-ului din Moscova, specializat in problema Miscarilor Nationale din republici, cu misiunea centrului de a investiga Miscarea Democratica. Sarcina lui „nu se limita la o simpla investigatie, dar la o patrundere mai adinca in structurile organizatorice ale acestor miscari, monitorizarea liderilor si controlul asupra lor, iar in caz de necesitate si compromiterea lor sau neutralizarea lor politica” (Anton Moraru „Stiinta istorica in contextul intereselor politice”, Chisinau, 2003, Ed. „Pontos”, pag. 42).

Desi „Miscarea democratica pentru sustinerea restructurarii” fusese creata in iunie 1988, si avea un activ ales, maiorul KGB Alexandr Sevciuc impreuna cu filiala KGB din Chisinau, mai alcatuieste o lista de persoane pe care le recomanda C.C. al P.C.M., pentru activul „Miscarii”, lista ce nu coincide intru totul cu cea dintii.

Aceasta e prezentata C.C. al P.C.M. cu mentiunea «Coвершеннo ceкpeтно. [Oco6aя папка. Экземпляр N 2» („Strict secret. Mapa speciala. Exemplarul nr.2),documentul fiind elaborat doar in doua exemplare.

In Arhiva Organizatiilor Social-Politice a Republicii Moldova lista respectiva poate fi consultata (4-bo, nr.2309, 15.08.1988, Fondul 51, inv.73, D. 210, fila 5-6), ea continind, intre altele, nume azi cunoscute, dorite atunci de putere i in fruntea Miscarii:
:/
3/ Brodski Aleksandr Markovici – corector la revista „Steluta”, membru al conducerii Uniunii Scriitorilor din RSSM

5) Бурка Сергей Фьедорович -сотрудник литературного музея Д.Кантемир;
:/
9) Ефремов Валерий Георгевич – зам. главного редактора Молдавской Советской Энциклопедии, член КПСС.

10) Загаевский Вержилиу Ва¬лентинович – студент 1\/-го курса факультета журналистики КГУ им.В. И. Ленина;

11 ) Кикот Михаил Еремеевич – зам. начальника финансового-хозяйстве¬нного управления Прокуратуры МССР, член КПСС;

12) Косарев Валерий Дмитриевич – зав. Отделом журнала «Коммунист Молдавии», член KПСС, зам. Секретаря парторганизации по идео¬логической работе;
:/
14) Мариан Борис Тихонович -писатель, член правления Союза писателей МССР;
:/
17) Рейдер Владислав Моисеевич – корреспондент многотиражной газеты «Штиинца» А.Н. МССР;
:/
19) Рошка Юрий Иванович, сотрудник республиканского литературного музея им. Д. Кантемира;
:/
22) Цуркан Иван Афанасьевич – сотрудник литературного музея им.Д. Кантемира.

23) Цуркану Андрей Афанасьевич – сотрудник Института языка и литературы А. Н. МССР

Documentul mai contine si alte recomandari de nume ale Comitetului pentru Securitatea Statului, cuprinse in exemplarul pregatit pentru S.C.Grossu.

12. SPRE VIRFUL PIRAMIDEI

Dintre oamenii politici care s-au strecurat in politica dupa 1988 nimeni n-a facut un mai mare rau Cauzei Nationale ca Iurie Rosca.
La Congresul III al Frontului (februarie 1992) Iurie Rosca si-a inaintat si el candidatura la presedintie, dar a acumulat doar… 3 voturi (Mircea Druc fusese cel preferat, cu 560 de voturi, un alt candidat, Valeriu Matei , acumulind 56). I-am spus atunci:

• Iurie, tu ai luat doar 2 voturi.
• Nu, 3!, cauta el sa ma convinga.
• Ba 2, pentru ca unul era al tau!

I.Rosca a fost ales la propunerea lui M. Druc vicepresedinte, responsabil de probleme organizatorice.

Dar timp de un an de zile el n-a convocat nici o sedinta a Sfatului Frontului Popular. 1992 a fost anul confruntarii singeroase de la Nistru. Dar I.Rosca de la bun inceput declarase ca noi sintem crestini” si „atitudinea noastra e una neutra fata de acest razboi”.

Si asta in timp ce zilnic la Nistru mureau zeci de tineri, intr-un razboi de aparare a vetrelor noastre, floarea natiunii… Rosca a lipsit vara intreaga din Basarabia, plecind in Romania ca sa-l faca pe Mircea Druc presedinte al Romaniei.

Prin luna noiembrie a fost convocata o sedinta a Sfatului Republican al Frontului Popular. Iurie Rosca a fost atacat dur, mai ales de oamenii din provincie, multi ii cereau sa-si prezinte demisia, sa plece…

La un moment dat, I.Rosca s-a ridicat in picioare si a declarat: „Eu va impusc pe toti, dar de aicea nu pleci”.

Vladimir Besleaga, care statea intre mine si academicianul Petru Soltan, ne-a spus: „Gata. Trebuie sa ne facem o alta formatiune. Acest om e capabil de orice”. El s-a ridicat si a iesit. Iar noi l-am urmat. Era sfirsitul anului 1992.

La inceputul lui 1993 a aparut pe scena politicii basarabene Congresul Intelectualitatii, devenit ulterior Partidul Fortelor Democratice, distrus in 2001, dupa ce a fost partid parlamentar in doua legislaturi, de presa si intrigile lui I.Rosca. Iar Frontul Popular i l-am lasat lui Rosca.

Poate ca i l-am cedat prea usor. A fost si o gresala, pentru ca Frontu Popular, creat de scriitori, si nu de Rosca, avea o incarcatura de simbol, fiind identificat cu idealul national.

Cu alte cuvinte, I.Rosca ne-a furat Miscarea, ctitorita cu mari eforturi si riscuri (inclusiv de subsemnatul, Grigore Vieru afirmind cu o ocazie: „Nu Frontul Popular a creat „Literatura si Arta”, ci „Literatura si Arta” a creat Frontul Popular”). Si in loc sa ne fie recunoscator, ne uraste de moarte tocmai pentru binele pe care i l-am facut, fara sa inceteze de vreo zece ani sa ne tot toarne laturi in crestete.

Iar l. Rosca stia: cu cinismul, cu lipsa de scrupule, iti poti face drum spre virful piramidei puterii din formatiune, calcind peste unii, pe cind altii se vor da de buna voie la o parte.

13. UN PROFITOR

Cunoscutul istoric roman Ion Pavelescu (unul dintre autorii cartii „Istoria Basarabiei”), care a avut ocazia sa-i cunoasca pe I.Rosca si colegii sai de partid indeaproape, avea sa scrie intr-un articol publicat in „Romania Mare” la 8 februarie 2000 (pag. 7), urmatoarele: „Rosca a acumulat o avere la care, pe semne, nici nu visa. Dintr-un prapadit de slujbas, torturat de apropierea chenzinei, s-a pomenit magnat de presa, posesor de conturi bancare, stapin pe un modern parc auto. Iurie Rosca a lovit fara mila in toti cei cu care a pornit la drum. Pe toti i-a spurcat, pe toti i-a terfelit. Si e de retinut ca, in marea lor majoritate, acestia ii erau si ii sint superiori si sub raport intelectual, si sub acela al comportamentului. E mai curind – sau in orice caz, asa pare – un profitor al curentului ajuns la moda cu un deceniu si mai bine in urma. Unul care a facut din patriotism un fel de industrie. La noi, un scenariu, daca nu similar, in orice caz, destul de apropiat, fusese pus la punct, in secolul trecut, peste munti, in Ardeal. Oamenii defunctului imperiu bicefal reusira sa-i invrajbeasca pe romani, sa-i imparta in doua tabere si sa-i determine sa se sfisie reciproc. Un lucru e in afara oricarui dubiu: cu sau fara Iurie Rosca, Unirea tot ce va face”.

14. IN JOCUL COMUNISTILOR

Dintr-o parte lucrurile se vad mai bine. Petre Roman, ex-prim-ministru al Romaniei, a declarat dupa vizita de acum citiva ani la Chisinau ca la putere in Republica Moldova se afla comunistii cu aliatii lor – P.P.C.D- sii, condusi de I.Rosca. De atunci, nu s-a schimbat nimic.

Ilie Ilascu era si el nedumerit ca microfoanele, boxele, instalate de Rosca in timpul protestelor din Piata Marii Adunari Nationale, erau alimentate cu curent electric la prizele din Casa Guvernului. Sa fi fost Guvernul atit de interesat ca chiar alaturi Rosca sa strige la microfoane: „Jos Guvernul!” Dar Tarlev si Voronin anume in perioada „manifestarilor comuniste” au capatat cele mai multe credite de la Guvernul Rusiei.

15. LEGIONARI MODERATI?

I.Rosca ma invinuieste ca as fi mai extremist decit el. Dar cine timp de mai multi ani a facut o apologie deschisa a Legionarismului pe paginile publicatiilor sale? Cine foloseste terminologie si metode legionare si cine a inaugurat intr-un ziar neliterar rubrica de poezie legionara „Cit inca-n noi Ierusalimul cinta”, care pe parcursul anilor 1999-2000 a publicat cele mai cunoscute imne legionare: (Un singur citat din poezia „Verde” de Sergiu Mandinescu: „Ostirea voievodului April Va dezrobi si de-asta data tara. Iata-l venind cu palosul ca para, Precum Arhistrategul Mihail etc.”, in care prin „voievodul April” ce urma sa dezrobeasca tara e simbolizat Capitanul Corneliu Zelea Codreanu, Verdele fiind culoarea camasilor ostilor Legiunii, care-si zicea „Arhanghelul Mihail” s.a,).

16. LEGEA LUSTRATlEI

V.Cubreacov afirma perfid ca „Legea Lustratiei”, inaintata de PPCD, n-a devenit lege in fostul Parlament multe luni de zile, pentru ca textul sa-i fie furat din calculator si sa apara prezentat -cuvint cu cuvint – ca initiativa deja a PPCD.

In Parlament Legea a intrunise 39 de voturi. PPCD avea doar 9 deputati. De unde s-au mai luat atunci inca 30 de miini ridicate?!

Tocmai ca ea a fost votata de deputatii fractiunii PFD si partial, de cei din fractiunea Conventiei Democrate, condusa de M.Snegur. A minti chiar in halul acesta e necrestineste, totusi.

17. UN FALS CRESTIN

Cubreacov se bate cu pumnul in piept ca e crestin, ca lupta pentru Mitropolia Basarabiei, pentru credinta. Nimic mai fals. Citeva exemple.

La 30 decembrie 1998 Parlamentul Republicii Moldova a votat Legea Culte¬lor Religioase, acestea urmind sa fie inregistrate la Ministerul Justitiei, si nu la Guvern, ca pina atunci. Se daduse, astfel, unda verde pentru inregistrarea Mitropoliei Basarabiei. Ministrul Justitiei Ion Paduraru facuse imediat un aviz favorabil inregistrarii Mitropoliei Basarabiei. Dar Legea n-a fost promulgata de catre presedintele Lucinschi si ea a revenit in Parlament pentru a fi revotata. Daca intrunea 51 de voturi, intra automat in vigoare.

In ziua cind a fost inclusa in ordinea de zi, insa, I.Rosca a gasit un motiv, unul fara nici un temei, ca sa se certe cu Diacov si sa paraseasca in semn de protest, impreuna cu toata fractiunea sa, sala de sedinte, il rugam pe Cubreacov: „Vlad, nu parasiti sala, ca se va revota Legea despre Culte, ca sa poata fi inregistrata Mitropolia Basarabiei”. Dar Cubreacov a fost de neinduplecat: „Cum sa nu iesim, cind banditul acesta de Diacov…” Si a iesit cu toata fractiunea lui, iar la revotarea Legii n-au ajuns citeva voturi, exact ale lor, care sedeau in bufetul Parlamentului, cultele religioase urmind a fi inregistrate si de atunci incolo tot de guvern, care avea o atitudine ostila fata de Mitropoliei Basarabiei.

Deci PPCD n-a dorit inregistrarea Mitropoliei Basarabiei la inceputul lui 1999.

 

La 19 noiembrie 1999, cind in ordinea de zi fusese inclus „Proiectul privind modificarea Legii invatamintului, referitor la introducerea religiei in scoala”, comunistii propun ca Legea sa fie scoasa din ordinea de zi. Secareanu iese la microfon si zice: „Noi sustinem propunerea comunistilor”.

Il strig de pe loc pe Cubreacov, care mi se paruse ceva mai crestin-democrat: „Vlad, e vorba de religia in scoala”, la care dinsul mi-a replicat: „Cine o s-o introduca, Grimalschi?” „El”. „Decit el, mai bine deloc”.

A.Grimalschi era ministru din partea PFD. Daca proiectul de Lege ar fi fost inaintat de catre comunisti ar fi fost bun, iar daca era elaborat de unul de-ai nostri, mai acceptabil pentru ei ateismul in scoli.
Logica necrestina!

18. ROSCA CONTRA EUROPEI

Rusinoasa coalitie cu comunistii in Parlamentul din perioada 1998-2001, cind Rosca cu Voronin au creat o stranie Alianta Comunist-Crestina, nu are nici o scuza.

Aceasta a dat jos Guvernul Sturza, ca sa nu putem intra vreodata in Uniunea Europeana.

Timp de zece ani de zile munciseram cu totii sa intram in Uniunea Europeana. Ca o consecinta a unor demersuri din partea Aliantei pentru Democratie si Reforme (ADR) – la summitul de la Helsinki care urma sa aiba loc la 10 de¬cembrie 1999 Republica Moldova avea sa fie primita ca observator in Pactul de Stabilitate din sud-estul Europei. Aceasta e prima etapa de integrare in Uniunea Europeana, in acest sens primul-ministru al republicii de atunci, I.Sturza, fusese invitat pentru consultari cu seful cabinetului de ministri al Belgiei la Bruxelles (la 16 noiembrie), cu ministrul de externe al Germaniei, la Berlin (17 noiembrie), cu Al Gore, vicepresedintele SUA, la Washington (28 noiembrie), care ne promisesera din timp sustinere ferma, inca la intrunirea de la Praga a tarilor Uniunii Europene, care avusese loc la 5-6 noiembrie 1999, primul-ministru al Italiei a propus ca in Documentul de la Helsinki sa fie inclus urmatorul alineat: „Republica Moldova devine o Tara eligibila pentru procesele de integrare europeana”.

Asta insemna o orientare clara spre integrarea europeana si abandonarea zonei CSI. Si atunci Moscova s-a speriat ca ne pierde. Cu jocuri de culise numai de ea cunoscute Guvernul Sturza e demis, ca sa nu aiba cine se prezenta la Helsinki. Acest lucru s-a facut cu concursul comunistilor lui Voronin si cu frontistii lui Rosca. Urma, intr-un plan al UE, sa ne integram in Europa Occidentala prin Romania si impreuna cu Romania. Din surse sigure stiu ca presedintele Romaniei Emil Constantinescu s-a umilit ca sa-i telefoneze lui I.Rosca, rugindu-l sa demita Guvernul Sturza, dar sa-l demita dupa summitul de la Helsinki. Dar Rosca nu l-a ascultat. Se vede ca a avut alte sugestii ceva mai autoritare din alta parte.
L-am rugat atunci si noi pe I.Rosca: „Il demitem dupa Helsinki”. „Nu, acum, ca-i corupt”. Daca era corupt, Voronin il aresta de mult. Si apoi noi i-am reprosat: „Esti vicepresedinte al Parlamentului. Ai acces la orice document, prezinta-ne macar unul, ca sa ne convingem si noi”. Dar nu ne-a prezentat nici unul.

Guvernul Sturza e demis la 9 noiembrie 1999, astfel ca la summitul de la Helsinki, la masa cu steguletul Republicii Moldova, nu se afla nimeni, pentru ca Republica Moldova nu avea Guvern la acea ora.

Daca nu era demis Guvernul Sturza atunci, azi eram cu un picior in Uniunea Europeana. Dar asa sintem cu capul bagat in juvatul CSI.
Acest detaliu vorbeste ca Rosca nu vrea integrare in Uniunea Europeana decit in vorbe, in fapte el a facut jocul Moscovei.

19. ALIANTA COMUNIST-CRESTINA

Ce-a mai insemnat caderea Guvernului ADR?!
1) Sistarea alocarii a 37 milioane de dolari pentru retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova.
2) Blocarea unui credit de 35 de milioane de dolari promis de B.M. Renuntarea finantarii din partea Comunitatii Internationale, dinsii insemnind de fapt izolarea Republicii Moldova de Comunitatea Internationala si plasarea fara alternative pe orbita CSI-ului Economic, Politic si Militar.

Rosca cu Voronin au mai avut si alte actiuni comune:
Destramarea Aliantei pentru Democratie si Reforme;
• Debarcarea lui Valeriu Matei, din functiunea de vicepresedinte al Parlamentului, si inlocuirea lui cu sovinul V.Misin.
– Inaintarea Legii despre Republica Parlamentara cu alegerea Presedintelui Tarii de catre Parlament, care inseamna lipsirea drepturilor poporului de a-si alege presedintele;
– Inlocuirea democratului Arcadie Gherasim de la televiziune cu un comunist
– Debarcarea lui Grimalschi si substituirea lui cu comunistul Vancea, si tot asa…

Toate acestea n-au fost jocuri nevinovate „de-a tara”, ci lucruri mult mai grave… Sa fi uitat lumea noastra cine i-a adus pe comunisti la putere, cine a denigrat cel mai mult notiunile de „democrati”, „democratie”, „reforme” etc.?! Publicatia „Jurnal de Chisinau” formula Bizareria Anului 2000 astfel: „ Democratii care ii aduc la putere pe comunisti”, creind Alianta numita „comuno-frontista”.
De aceea, saltul sportiv mai recent al lui Rosca de pe gloaba filocomunismului (el declarind atunci ca nu are „alergie de la ideea comunista”) pe armasarul anticomunismului este nesincera.

Rosca si Voronin, din pacate, fac parte din aceeasi echipa. Numai cine nu are ochi nu poate vedea acest lucru. Doar uneltele lor sint altele (unii striga: „jos comunistii”, ceilalti: „jos fascistii!”), dar scopurile lor sint aceleasi: distrugerea in continuare a dreptei democrate, a partidelor nationale, consolidarea partidei filoruse etc.

Rosca ii convine lui Voronin. Pentru ca de vreo citiva ani el reprezinta o „sperietoare” pentru alegatorii sai rusofoni („Daca vin acestia, va spinzura a doua zi”), care se consolideaza si mai mult in jurul lui, dar si pentru Moscova („Daca nu ma sprijiniti pe mine, Rosca va uni R.Moldova cu Romania”).

20. PRIETENII AU DUSMANI COMUNI

E straniu faptul ca toti dusmanii comunistilor devin, brusc, si dusmanii lui Rosca. Este foarte important sa fie creata in preajma alegerilor din 2005 o Alianta larga, dar pe care Rosca n-o vrea decit in declaratii. El viseaza in voce: – in viitorul Parlament comunistii vor avea 93% si noi 7%.

Dar acest 7 la suta, pe care-l are partidul lui Rosca de 10 ani incoace, nu va rezolva nici una din problemele cu adevarat ale noastre. Iar Rosca nici nu vrea mai mult. Pentru el nu e important sa cistige dreapta nationala (doar ea a avut in Parlamentul trecut 61 deputati din 101), ci el sa acceada in Parlament cu citiva oameni de-ai sai fideli nu Cauzei, ci lui personal.

Acum Rosca s-a apucat si de capul lui Urecheanu, pe care Voronin ii considera concurentul sau numarul unu. La sedinta CAIC de la inceputul lui martie, la care am fost prezent din partea PSL, si unde a fost lansata fraza: „Urecheanu si Miscarea „Moldova noastra” sint mai periculosi ca comunistii”, Rosca l-a atacat incalificabil pe Urecheanu, ca e omul Moscovei, ca la Moscova s-a intilnit cu Lujkov intre patru ochi si iata ce-au pus la cale, apoi ca s-a vazut cu un consilier al lui Putin si in limuzina iata ce-au discutat… A relatat vreo jumatate de ora despe toate miscarile pe care le-a facut la 25 februarie Urecheanu la Moskova si nimeni n-a pus intrebarea: „Stai, domnule, da de unde cunosti dumneata toate acestea?!”

Fruntasii PPCD si cei de la „Flux” stiu cind se duce Urecheanu la Moscova, cind vine; cunosc ce-a discutat acesta cu Lujkov intre patru ochi, stiu cind pleaca Braghis si unde pleaca, cind vine si cit se va retine, stiu ce vorbeste Diacov in fata oglinzii din camera sa de la Ambasada Moldovei de unul singur… Cine ii informeaza? Sa aiba ei imprastiate aparate de ascultare prin toata Moskova? Sa fi implantat dinsii in papucul lui Braghis aparate de interceptare? Sa se afle KGB-ul moscovit la dispozitia PPCD-ului nostru?! Sint intrebari pe care orice om normal si le pune, dar raspunsul il cunoaste, banuim, numai Rosca.

21. URA DE ORIGINE CRESTINA?!

I.Rosca le cere de ani de zile „cinci minute de ura” obligatorii „crestinilor” sai, atunci cind acestia se intilnesc cu electoratul. De ce nu cinci minute de iubire?! Dar, se stie, nu se poate edifica nimic durabil pe ura. Dinsii apreciaza oamenii nu dupa fapte, ci dupa zvonurile difuzate tot de ei despre acestia. Ei dezbina, distrug, urasc si pretind ca o fac in numele lui Dumnezeu. Nimic mai gresit. Iar eu cred ca oameni capabili de atita ura precum sint Rosca sau Cubreacov, daca ar pune mina pe putere ar fi capabili de orice, in primul rind i-ar extermina pe ai lor. Apoi – pe ceilalti.

22. INTERESELE PERSONALE MAI PRESUS!

Eu am crezut si cred ca in Miscarea de Eliberare Nationala e nevoie de fiecare om. Rosca crede ca e nevoie numai de el. (Si de citiva lingai, care sa umble sa pindeasca, noptile, cu bitele de bassebal adversarii lui personali la scarile blocurilor). Rosca si-a pus interesele personale mai presus decit cele de partid, iar pe cele ale partidului -mai presus decit cele Nationale. El vrea sa dea mereu de inteles ca Basarabia are un singur patriot: I.Rosca. Vrea sa lase impresia ca vrea sa faca Unirea de unul singur.

Dar Unirea nu-l preocupa cu adevarat pe Rosca. El are alte misiuni. Pentru ca Unirea cu Tara va putea fi facuta numai prin preluarea puterii, iar dinsul distruge din timp orice alianta posibila. „Din infringere in infringere, asa inaintam spre marea victorie”, aceasta spusa a lui Mao ii caracterizeaza si pe actualii lideri ai PPCD, care au adus Miscarea initiata de scriitorii, savantii, intelectualii Basarabiei, si nu de „muzeistii” ei, pe o linie moarta.

23. PPCD – UN PARTID ANTIUNIONIST

I.Rosca aproape ca are pretentia ca ar trebui sa-ti ceri voie de la el ca sa-ti iubesti tara, ca doar el are dreptul sa elibereze adeverinte de roman, monopolizind o cauza contra careia lupta, de fapt. Cine a fost atent poate descoperi ca Rosca a luptat eficient doar contra unionistilor, contra celora care fac cu adevarat cite ceva pentru cauza romaneasca. Si aici intreb: poate fi numita unionista o formatiune politica ce lupta contra altor unionisti?! Poate fi numit unionist un partid care – inventind mai degraba pretexte (coruptie etc.) – a distrus miscarea unionista din Basarabia?!

Poate fi numita crestina o formatiune, ai carei fruntasi colcaie de ura patologica fata de alti crestini?! Vrea sincer cineva Unirea cu Tara, care nu lupta atit pentru Unirea cu Tara, cit impotriva celor care pledeaza pentru Unirea cu Tara? Se stie ca cel mai subtil antiromanism este romanismul tipat. Isteria lui Rosca a avut un efect invers: lumea s-a indepartat de Ideea Unirii. Tot el a compromis notiuni sfinte ca Romania, roman, Unire, Basarabia etc.
Interziceti-i sa mai rosteasca aceste cuvinte, daca doriti ca visele sa vi se implineasca!

Cu fraze unioniste, Rosca a distrus Miscarea Unionista din Basarabia.
Cu sloganuri unioniste, I.Rosca ne duce spre Moscova. Cu sloganuri unioniste, I.Rosca ne duce spre Moscova. Cu fraze de Unire, ne-a razletit si pornit pe unii contra altora. Cu fraze de dragoste de romanism, Rosca a adus comunistii la putere. Pentru multi ani inainte. O formatiune care lupta contra celor care lupta pentru Tara, lupta, de fapt, contra Tarii. Si, totusi, nu vreau inca sa cred ca lupta lui Iurie Rosca contra Miscarii de Eliberare Nationala s-a incununat cu succes. Mai cred ca aceasta poate reinvia.

24. IN FATA ISTORIEI

Pentru ca a distrus Miscarea de Eliberare Nationala, pentru ca a adus Partidul Comunistilor la putere (care poate face ca lucrurile sa devina ireversibile: federalizarea republicii, rescrierea Constitutiei, includerea R. Moldova in Uniunea Rusia-Belarus etc.) Iurie Rosca va trebui sa dea seama in fata Istoriei. Si el, dar si colegii lui din fruntea acestei miscari antinationale, antiunioniste si anticrestine. Dar si cei care-l tot voteaza ca Rosca sa ajunga deputat, care, orbiti de sloganurile lui unioniste, nu vad ca dinsul doar in vorbe este cu ei, in fapte fiind contra lor.

25. INTRE LUPI M-AS SIMTI MAI OM

Cind vad atita discordie si atitea ambitii, care fac numai rau neamului nostru, de-mi vine, vorba cintecului, „sa dau cu cutitul in piatra”, sau cind efortul imi este interpretat pervers, de multe ori ma gindesc, vorba marelui Eminescu, „sa-mi spinzur lira in cui” si sa ma retrag la o stina sau la o manastire, unde m-as simti, intre cartile cu iz de vechime, sau intre oi si lupi, mai om. Caci – pentru cine muncesc?! Nu recruteaza „L.A.”, de cind am venit la cirma ei, sau cartile mele, manualele scolare, la care am trudit ani de zile, articolele de istorie etc.- unionisti, inclusiv pentru partidul lui Rosca? De ce atunci liderii acestia lovesc in cei care muncesc pentru posibila glorie viitoare a formatiunii lor? Pentru ca, banuiesc, alta este misiunea lor. Iar in privinta articolului „Rusoaicele-2″ – va trebui sa treaca niste ani, poate douazeci, poate cincizeci, dragi cititori, ca sa vedeti, totusi, cita dreptate am avut. Pina atunci, sa ne auzim de bine! 

Nicolae Dabija

Loading Facebook Comments ...

61 Comments

Add a Comment
 1. În Parlamentul de azi nu exista niciun partid şi niciun deputat ca să promoveze Legea Lustraţiei.
  PL are unica şansa să demonstreze ca este un partid naţional, necorupt si onest cum le place să se numeasca liderii PL.
  Dacă M. Ghimpu nu va înainta proiectul Legii Lustraţiei in urgenţa, sper ca alegătorii acestui partid sa nu-l mai voteze la alegerile viitoare.
  Ghebiştii putinişti au scos ţestele din găuri şi au pornit în atac.
  Dacă nu se va opune rezistenţă acestui marş de ocupaţie vom sta în sclavia tiranilor de la Kremlin cel puţin înca un secol or în cel mai fericit caz până nu se va destrăma acest imperiu al Răului.

 2. “Moldova a mai pierdut un caz la CEDO”
  ziarul “Timpul” din 31 martie 2010.
  http://m.timpul.md/articol/moldova-a-mai-pierdut-un-caz-la-cedo-8641.html

  La 30 martie 2010, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO)
  a pronunţat o nouă hotărâre
  împotriva Moldovei în cazul istoricului Anatol Petrencu
  vs. „Moldova Suverană” şi Sergiu Nazaria.

  La 4 aprilie 2002, oficiosul „Moldova Suverană” a publicat un articol redactat de istoricul şi fostul viceministru al Educaţiei, S. Nazaria, intitulat „Comentariul la răspunsul de pe Internet al domnului Petrencu”.
  Acest articol conţinea remarci negative despre competenţa reclamantului în calitate de istoric şi sugera
  că studiile postuniversitare şi cariera ulterioară ale reclamantului
  se datorează colaborării cu KGB-ul.

  La 18 aprilie 2002, Petrencu a iniţiat proceduri judiciare împotriva lui S.N. şi a ziarului, solicitând publicarea unei dezminţiri şi compensaţii pentru dauna morală. La 30 aprilie 2002, Judecătoria sectorului Centru a dat câştig de cauză lui Petrencu, fixând că reclamantul
  a fost membru al partidului Comunist,
  însă referirile la presupusele legături ale reclamantului cu serviciile secrete erau defăimătoare,
  deoarece ele nu au fost confirmate.

  Instanţa a subliniat că asemenea colaborări erau condamnate de către societatea civilă şi că declaraţiile conţinute în articol au afectat grav onoarea şi demnitatea reclamantului. În consecinţă, a obligat ziarul
  să publice o dezminţire în termen de 15 zile, şi să achite reclamantului MDL 900 (din partea lui S.N.) şi MDL 1,800 (din partea ziarului) pentru prejudiciile morale.

  Această hotărâre a fost casată, la 23 decembrie 2003,
  de către Curtea de Apel Chişinău
  şi cauza a fost trimisă la reexaminare. Ulterior justiţia moldovenească au respins toate pretenţiile lui Petrencu.

  Hotărârea CEDO obligă statul moldovean
  să-i plătească lui Petrencu 1.200 EUR,
  cu titlu de prejudiciu moral şi 300EUR cu titlu de costuri şi cheltuieli.

 3. Doamna Vit.Pavlicenko! V-am mai scris cu alta ocazie,sa nu mai copiati prostiile pe blogul dv.,pentru ca riscati sa deveniti ridicola. Ceea ce postati aici face parte din scenariul tot a unor forte oculte,care descriu in amanunte cat este de „periculos” PPCD-ul pentru unii lauriati,premianti ai diverselor concursuri komuniste si comsomoliste.Pai cum naiba si de unde stie acest ins toate detaliile si dedesubturile,daca nu un adevarat si bine scolit szcurist? Curat murdar,doamna Vitalia Pavlicenko!

 4. Anexele sunt tulburatoare:Mihai Ghimpu, Mihai Fusu, Constantin Tanase, Ala Mandacanu etcetcetc–-toti KGB-isti racolati?????
  E vai de capul tau, Moldova, peste tot misuna doar KGB-isti.

  De aceea la Publika e cuibul lor….Acolo e RePublika lor…

 5. …Şi mai am o întrebare către cei din Alianţă
  Cum de-aţi omorît în oameni chiar şi visul la speranţă
  Şi de ce Voronin asăzi nu se află-n puşcărie…
  -Corb la corb nu scoate ochii- doar se-mpart din ciugulire
  Unde-s legile LUSTRATIEI, unde-i deprivatizarea ?!
  Aţi promis cu-n an în urmă… Vă dăm marea, Vă dăm sarea..

  21 noiembrie 2010 Chisinau

  SCRISOAREA A VI-A

  Iurie Osoianu

 6. MIHAI JAR dela Cernauti-29

  ATENTIE LA CENZURA:
  1.
  Dupa ce Constantin Tanase de la ziarul „Timpul”
  care cenzureaza comentariile ce contin cuvinte gen
  „UNIREA CU ROMANIA” sau „TEROAREA KGB”.

  / iata celebra fraza de pe ecranul meu, instituita de C.Tanase:/

  „Site-ul v-a blocat de la a posta noi comentarii. ”

  2.
  Iata ca si TUDOR DARIE de pe Unimedia imi ingradeste accesul la comentarii. Contul meu via yahoo.com este mereu blocat !
  si eu nu pot lasa mesaje tinerilor bloggeri de pe VOX REPORT.

  Iata vestita fraza a lui Darie din aceasta luna Noiembrie:

  „We’re having trouble talking to yahoo.com.
  Either login to Facebook directly or try again later.”
  –––––––––––––––––––––––––––-

  SUNT SIMPLE CONSTATARI
  FARA INVINUIRI CA ACESTI DOI TIPI
  SUNT AGENTI KGB, MOSSAD, SAU ALE ALTOR FORTE OCULTE, ETC.
  NU, EI SUNT INGERI INARIPATI !

  CONCLUZIILE LE FACETI SINGURI !

 7. Gata baieti, m-am convins de azi inainte eu votez cu PNL, s-a terminat cu principii si valori si idei frumoase ce ne vor duce printr-o tranzitie in paradisul libertatii europene. Filat, Ghimpu you guys are dismissed. Filat – esti coboare luceafar blind pe pamant si nu te mai da in pene. Ghimpu, inainte de a conduce elita basarabeana spre idealul reintregirii neamului mai invatate sa vorbesti. 2 cuvinte in romana le legi cu greu. Cu toate aceste happy birthday.
  Doamna Pavlicenco – INAINTE!!!

 8. Daca Dabija , Pavlicenco,Mosanu si atii care i-am cunoscut bine si au fost primii care au ridicat poporul atunci,sunt delarati acum ca-s agenti kgbisti , atunci pe cine sa-l credem , cine ne vrea binele, Rosca Voronin?Au trecut douaeci de ani si l-a ce am ajuns, tradari si cardasii dubioase au fost si se repet si incontinuare.Astazi suntem condusi de o generatie care pe acele timpuri erau niste pustani cu studii facute in Romania, am sperat ca se va schimba ceva,si ce vedem?Sa fie maina kgbeului asa de lunga si mintea modoveanului asa de scurta se sa lase si dupa atatea ani ma

 9. manipulat si santajati?Trezestete lume! Eu personsl nu cred listelor,omul se cunoaste si se vede prin fapte,asemena copii vor mai aparea ,si nu una.Din start se vede ca au aparut la comanda cuiva si acest cineva are frica, si face zinzanie intre noi ce-i ce credem si ne dorim reunirea cu tara -Romania.

 10. D-na Vitalia Pavlicenco,mult respect pentru acest articol,Fiind parte componenta aunui imperiu, evident ca nu suntem scutiti nici de spioni -informatori detot soiul, dar iata o tradare de de atradatrului Rosca cu toate nuantele… este de ne ertat, acum sau mai tirziu va raspunde!!!

 11. MAREA NOASTRA PROBLEMA ACUM
  ESTE TRADATORUL FILAT –

  EL NE VINDE MOSCOVEI, NE DUCE IN SCLAVIE
  SI NE TINE IN TZARCUL LUI MAFIOTIC DE CSI.
  SE PARE CA E MAI PERICULOS DECAT VORONIN.
  FILAT A TRAS SFOARELE PE ASCUNS LA 7 APRILIE 2009
  IMPREUNA CU SPIOANA ISRAELEANA NATALKA /NAHALKA/ MORARIU,
  CU TEROSRISTUL RUS ED. BAGHIROV + UN AVION SOSIT DE LA MOSCOVA LA 7 APRILIE 2009 PLIN CU TERORISTI MASCATI,
  CARE AU INCENDIAT CLADIRILE
  SI AU PROVOCAT MULTIMEA LA DEZORDINI.

  SI PESTE TOT ESTE MâNA LUI FILAT !

 12. F bun articol, eu personal cred ca acest lucru de murdarire a PNL in asa mirsav mod este pus la cale de actuala alianta care nu doreste ca PNL sa acceada in parlament, am impresia ca dupa sondajele lor ei vad ca PNL are tot mai multa incredere din partea societatii si hai sa compromitem PNL, cu ce???, nu este cu ce, atunci hai ca plastinca ceea strikata, Pavlicenco kgbist. MARE PROSTIE! dna Vitalia lor le este frica de dra, de adevarul pe care il spuneti, de verticalitatea dra! Tot ce nu ne omoara ne face mai puternici! Inseamna ca sunteti pe calea cea dreapta! SUCCES, Votez PNL!

 13. Este o tehnica foarte veche de a compromite persoane care nu găndesc ca tiranii de la putere.
  Jurnalista Ana Politkovskaya, pe lista publicata a FSB-ului era menţionată ca agent al serviciilor secrete străine.
  Clanul banditesc Putin-Gazprom îl are pe europeni drept ostatici ai petrolului şi gazului extrase de pe teritoriile ocupate de ţarismul rus. Dar pe liderii politici ai Germaniei, Franţei şi Italiei chiar în buzunar.
  Vrăjeala cu RM şi integrarea acesteea în UE este o poveste de adormit copiii.
  Or ne unim cu Ţara şi ne salvăm or rămânem sclaviii Diavolului pe veci.

 14. Chiar daca este off-topic,am sa postez un articol interesant,si care,intr-un viitor,nu prea indepartat,are sa va afecteze si pe voi….:

  Dragii mei prieteni, faceti-va datoria de oameni de onoare ! Cititi cu atentie, semnati, si trimiteti acest e.mail tuturor prietenilor si cunostintelor voastre. CEI CE NE CONDUC TREBUIE FORTATI SA REPARE NEDREPTATEA FACUTA POPORULUI ROMAN !!!!

  Petitie contra denumirii de rom/roma/romanis si revenirea la cea de tigan…

  Intrati si votati : http://www.PetitionOnline.com/qd3xx666/petition.html

  Macar dati mai departe daca nu va intereseaza!

  Pe site gasiti textul urmator:

  Catre Parlamentul Romaniei, Domnilor Senatori si Deputati:
  In ultimul timp temele principale ale stirilor a fost legata de reactia ostila mpotriva cetatenilor romani din Italia si mai nou si din alte tari europene.
  Aceasta reactie fara precedent indreptata impotriva tuturor romanilor stabiliti in aceste state a pornit mai ales de la comportamentul anormal si infractional al unei etnii minoritare de cetateni romani, si anume tiganii sau etnia romilor. Aceasta etnie nu este specifica Romaniei, ea intalnindu-se in majoritatea tarilor europene in diverse proportii, dar noua sa denumire de romi (roma/romani/romanies in engleza) este asimilata mai
  ales cu numele tarii noastre: Romania , raspandindu-se astfel o confuzie care s-ar putea dovedi fatala pentru viitorul european al poporului roman.
  Cand cetateanul italian, de pilda, citeste un articol in care se intrepatrund termenii „romeno” si „rom”, este normal sa se afunde intr-o confuzie care, incetul cu incetul, duce la o suprapunere mentala a celor doua denumiri.

  Odata aceasta suprapunere instalandu-se, ea functioneaza si in sens invers;
  astfel auzim cum pe stadioane suporterii unor echipe adverse scandeaza:
  „tiganii, tiganii”, referindu-se la romani. Rezultatul pe termen mediu si lung pentru populatia Romaniei in raport cu popoarele europene poate fi devastator, instalandu-ne in coada Europei. De aceea, inainte de a vedea ce este de facut, merita studiat cum s-a ajuns in aceasta situatie.

  ,:
  „Satra” vine de la casta Kshatria (razboinica) careia nu i-au apartinut niciodata.
  „Tigan/Zigeneur/Zingaro etc” vine de la „Athinganoi „, secta religioasa grecesca recunoscuta pentru activitatea de prezicere, tiganii n-au au apartinut niciodata acestei secte..
  „Gypsy” vine de la „Egyptian ” cum si-au spus acum vreo 600 de ani pentru a primi bani, locuinte si mancare pe gratis, pretinzand ajutor ca fiind crestini egipteni aflati in pelerinaj.
  „Yansser” cum sunt cunoscuti la New York , vine de la ienicer turc, cum s-au prezentat tiganii emigrati in America pe la 1900. In Germania numele cele mai folosite sunt Zigeuner si Sinti In limba franceza s-a impus numele Gitanes. In limbile engleza si spaniola, Gipsy, respectiv Gitano. In Danemarca, Suedia si Finlanda s-au prezentat sub numele de Tattan (tatari).

  Sunt cateva elemente importante care nu pot fi ignorate:
  1) Generalul (seful) securitatii din jud. Sibiu in ’71 era un tigan
  2) Nicolae Gheorghe devine secretarul personal al lui Cioaba in ’71-’72
  3) Cioaba e var primar cu Ion Iliescu (se poate verifica)
  4) Cioaba participa la primul congres tiganesc de la Londra din ’71 unde
  apare prima oara etnonimul de Rom
  5) Anii ’70 inseamna plecarea masiva a sasilor
  6) Securitatea organizeaza un program de colonizare cu tigani a sasimii si
  svabimii
  7) Scopul nu a fost integrarea tiganilor. Integrare inseamna o populatie minoritara tiganeasca intr-o populatie majoritara de alta etnie.. O majoritate tiganeasca cu o minoritate ignorabila de alta etnie nu duce la integrarea tiganilor, ci la asimilarea celorlalti.( Dau cazul unor moldoveni din Galati asimilati in tigania din Garcini, de langa Brasov ).

  ?

  Agresiunea lexicala rom/roma/roman – romani/romani – romanies/romanians –
  romanes/romaneste, a fost aplicata asupra tarii si natiunii noastre imediat dupa 1990, in cadrul unui program complex dezvoltat de Fundatia Soros in Romania . Beneficiind de numerosi membri ai etniei tiganesti in guvernarile Romaniei – sunt notorii Ion Iliescu , Adrian Nastase sau Andrei Plesu – dupa „Memorandumul” lui Petre Roman , care oficializa denumirile paralele, nimic nu le-a mai stat in cale schimbatorilor de limba si istorie. O prima disputa a fost cea legata de cuvantul „romi”, romanii fiind prostiti apoi ca aceasta
  va fi inlocuita cu „rromi”, o alta formula care doar a sporit debandada lexicala. De amintit, ca fapt divers, ca in anii 1995, limba cu care Soros vroia sa inlocuiasca tiganeasca primise numele de „romalli”, forma care nici nu se putea declina si care a fost inlocuita ulterior cu „romani” si varianta „rromani”. Apoi, pentru a se apropia de scopurile reale, a fost modificata cu „roma/romani/romanies”. Confuzia este generala, inclusiv la nivelele academice ale intelectualitatii din tarile afectate de valul de imigratie si/sau infractionalitate tiganeasca. Cine ce sa mai inteleaga?!.
  Strigator la cer este ca denumirea nu are nici o baza istorica, tiganii nu au fost purtat niciodata de-a lungul istoriei acest etnonim si provine din cuvantul „DOM”, care pe limba originara a tiganilor inseamna „om”.

  Prin denaturare (voita) „dom” s-a transformat in „rom” cu „r” accentuat, apoi din „rom” s-a trasformat in „roma” apoi in „romani” si in „romanies” .
  S-a ajuns astfel incat tiganii sa aibe numele identic cu al romanilor in limba engleza . Romani cu romani si romanies cu romanians ( doar ca in engleza nu exista diacritice dupa cum vedeti iar la o un simpla cautare pe google a cuvantului romani se vor afisa linkuri cu tigani). Practic denumirile sunt identice.

  In toata perioada post-decembrista s-a manifestat o presiune constanta din partea unor organizatii sau din partea unor politicieni, personalitati de frunte cu ascendenta roma, in folosirea in documentele oficiale a etnonimului „rom” Ca un raspuns la aceste presiuni, prin Memorandumul H03/169 si 5/390/NV din 31 ianuarie 1995 adresat primului ministru de atunci, Nicolae Vacaroiu, ministrul de externe Teodor Melescanu recomanda folosirea in continuare in documente a cuvantului „tigan” in concordanta cu cuvintele folosite in celelalte limbi europene: zigeuner, gitanes, zingaro
  etc., pentru evitarea unor confuzii nefericite cu numele poporului roman.
  Presiunile continua si in 2001, Petre Roman , ministrul de externe, semneaza un nou Memorandum cu numarul D2/1094/29.02.2000 catre prim-ministrul Mugur Isarescu, in care, in virtutea dreptului de autoidentificare al populatiilor, recomanda folosirea obligatorie in toate documentele oficiale romane a denumirii de rom pentru a identifica etnia tiganilor. Mugur Isarescu isi insuseste Memorandumul si emite o hotarare de guvern in acest sens. Trebuie precizat ca documentele UE referitoare la denumirea de „rom” erau indicative, si nu obligatorii.
  Pe de alta parte, nimeni nu contesta dreptul la autoidentificare, care este un principiu european general. Dar in cadrul procesului de autoidentificare nu trebuie sa existe suprapuneri peste denumirea istorica a unor popoare europene existente. Sa nu uitam exemplul Greciei care a refuzat sa recunoasca Republica Macedonia pentru ca se crea confuzie cu denumirea unei provincii istorice grecesti (Reteaua Soros Open network fiind si aici vectorul principal in creearea acestei denumiri). Azi s-a ajuns la denumirea
  de FYR ( Former Yougoslavian Republic ) Macedonia . Dar ce putem astepta de la o clasa politica ce este mai preocupata de interesele personale marunte in detrimentul intereselor nationale, compusa din indivizi fara perspectiva istorica, ce se promoveaza unii pe altii pe criterii de cumetrie, si nu de competenta. Rezultatele se vad. In conditiile In care Romania ocupa prin Leonard Orban postul de comisar european pentru multilingvism, Republica
  Moldova impune limba moldoveneasca (o inventie bolsevica) drept limba oficiala recunoscuta in UE. S-a spus la momentul nominalizarii ca portofoliul pentru multilingvism este prea mic ca importanta pentru comisarul roman.

  Realitatea a dovedit contrariul.
  In timp ce Bulgaria lupta pentru a impune denumirea de evro pentru euro, oficialii romani nu au schitat nici un gest in problema limbii moldovenesti.Privitor la problema tiganilor in ansamblu si a nefericitei denumiri de rom, fara indoiala ca avem nevoie de minti luminate, si nu de teribilismul unui ministru de externe ca si Cioroianu, care in suita gafelor
  monumentale, declara ca ar fi bine daca am cumpara o parte din Sahara pentru
  a-i muta pe concetatenii nostrii tigani. Nu de fanfaronada ieftina si paguboasa avem nevoie. Romii romani (suna interesant, nu-i asa?) sunt si ei cetateni cu drepturi egale. Romania trebuie sa conlucreze cu UE in programe de afirmare a identitatii culturale a populatiei de tigani in paralel cu integrarea lor sociala si cresterea nivelului educativ.

  In ceea ce priveste denumirea de rom, chiar daca ne aflam in ceasul al 12-lea, este necesar un plan de masuri diplomatice, intinse poate pe mai multi ani, pentru a sensibiliza organismele europene si a se indrepta aceasta mare eroare de a denumi o populatie transfrontaliera cum sunt tiganii cu un nume atat de apropiat si generator de confuzii, de numele istoric al poporului roman.Luand in considerare progresia demografica pana
  in 2025, cand pe fondul declinului de natalitate la romani si maghiari si al scaderii mortalitatii la tigani, acestia ar putea reprezenta un procent semnificativ din populatia Romaniei, depasindu-i pe maghiari, la care adaugam confuzia din ce in ce mai pregnanta a numelui de rom cu cea de roman, pozitia Romaniei in familia europeana apare intr-o pozitie tot mai ingrijoratoare.

  In absenta unui plan concret ce trebuie urmarit cu consecventa, cred ca sunt toate sansele ca in constiinta civica europeana sa se consolideze credinta ca Romania chiar este tara romilor (daca nu s-a intamplat deja) si se prefigureaza tot mai mult ideea domnului Teodor Melescanu care spunea ca se doreste creerea unui stat tiganesc in Romania , ca Romania va fi in curand tara tiganilor ..

  Orice nationalism se bazeaza pe:
  1) limba comuna (in sensul acesta s-au pornit alte campanii mincinoase demarate de reteaua Soros Open Network care incearca sa inventeze o limba tiganeasca impletita cu romana si care au denumit-o Romani Vlax, exact Vlax ! nu era de ajuns ca ne-au furat etnonimul de roman acum vor sa ne compromita si etnonimul de valah/vlah . Aceasta teorie strigatoare la cer este avansata de un anume Ian F. Hancock care isi publica lucrarile prin intermediul organizatiei Soros. Cercetatorul mentionat mai sus si care se
  recomanda drept „Romani” cu descendenta britanica si maghiara, este profesor de Studii Romani la Universitatea din Texas . El incearca sa si probabil reuseste sa convinga multi naivi, inclusiv pe site-ul Universitatii americane, ca „olahii” sau „vlahii” sunt de fapt tigani, de unde ar veni si denumirea limbii Vlax Romani, prezentata ca „un dialect al limbii romane” vorbit de populatia „Vlax/Vlach”. Este revoltator si intolerabil, asistam practic la rescrierea istoriei.
  2) etnia comuna = natiunea
  3) etnonimul
  4) teritoriul
  5) statul
  6) drapelul
  7) istoria comuna

  Tiganii au purces pe calea definirii propriului lor nationalism. Au nevoie de un teritoriu. Poporul ales drept victima sunt romanii. Sa lasam minciuna si ipocrizia deoparte, daca considera numele tigan peiorativ atunci sa-si ia numele lor original care este DOM si nu ROM.

 15. Si inca ceva interesant : de ce,aproximativ,1.500 de tigani,si-au luat pasaport Romanesc,pentru a venii,in „vizita de lucru”,in Republica Moldova?….Crede-ti ca-i intereseaza sa va construiasca ..oale,ulcele..etc…?…..Sa nu crede-ti asa ceva !!!

 16. Ceea ce parea un zvon, iata, foarte repede s-a materializat, asa cum repede s-a matreializat tot ce si-a dorit conducerea statului rus, de-a lungul timpului, indiferent ca se va fi numit Imperiul Tarist, Uniunea Sovietica sau Fedratia Rusa. Astazi Uniunea Eurasiatica, ca formatiune economica, politica, militara, cu moneda unica si limba unica este deja o realitate, cu acte in regula. Stabilimentul este gata, ca sa spunem asa si isi asteapta noii locatari. In conditiile in care este clar pentru toata lumea ca accederea Republicii Moldova in Uniunea Europeana este putin probabila, viitorul statului din stanga Prutului se intrevede deja. Disputa dintre adeptii limbii moldovenesti si cei ai limbii romane va dispare, ca fiind lipsit de obiect. Conflictul transnistrean insusi va deveni caduc. Intr-o uniune cu frontiere labile, in care singura limba utilizata va fi limba rusa, discutiile despre suveranitate, demnitate nationala, neintelegerile supra apartenentei unor teritorii se vor topi ca un fum, pentru ca, spre deosebire de Uniunea Europeana, o confederaretie cu 27 natiuni libere, fiecare pastrandu-si limba si demnitatea nationala proprie, Uniunea Eurasiatica nou infiintata si care isi asteapta in continuare noii aderenti, va fi o entitate cu o singura limba, o singura moneda si un singur teritoriu, unde doar Rusia va avea un cuvant de spus. “Primavara de la Chisinau” ca si “primavara de la Praga” vor fi fost doua scurte momente incarcate de iluzii si sperante, din viata unor unor comunitati de tineri idealisti, care isi vor fi vazut tradate nazuintele. Pacat. Visul rusofonilor de a redeveni o natiune dominanta s-a implinit. Sa vina deci alegerile in RM, sa vina deci, din nou, comunistii la conducerea noii gubernii eurasiatice. “Mai bine un sfarsit groaznic decat o groaza fara de sfarsit.” Ce si-au dorit moldovenii, cu tot dinadinsul,in foarte scurt timp, se va realiza…

 17. Rusii nu-si aleg niciodata denumirile la intamplare. Uniunea Eurasiatica in raport cu doar Uniunea Europeana este inca un exemplu. Un naiv analist politic roman, facea afirmatia ca “totusi locul Federatiei Ruse este alaturi de Europa civilizata”. Tare ma tem ca, in conceptia rusilor, locul Europei civilizate este alaturi de Federatia Rusa.

 18. Penntu Romanul:

  Astazi Uniunea Eurasiatica, ca formatiune economica, politica, militara, cu moneda unica si limba unica este deja o realitate, cu acte in regula.

  Не надо так мрачно и безнадежно смотреть на происходящее.
  Скоро сказка сказывается, да не скоро дело делается. Подведомственная Кремлю пресса выдает перед выборами в Думу ( 4 декабря 2011) и выборами Путина (12 марта 2012) желаемое за действительное. Не все так радужно, как пытаются обрисовать в СМИ. Все течет, все изменяется. Норсултан Назырбаев не вечен, авторитет Лукашенко ниже плинтуса (один из американских сенаторов вообще предлагает предать его Гаагскому суду). На Украине очень сильны антироссийские настроения. Да и в самой России назревает смута. Не зря Кремль обхаживает армию (20 триллион руб. на модернизацию) и полицию (резкое повышение зарплаты офицерскому составу).
  Да и потом Дмитрий Медведев заявил, что они не будет брать в этот союз кого ни попадя, а только богатых и проверенных. Так что Молдове не светит такая честь в ближайшее столетие :).

  И в конце концов, от вашего желания зависит, в каком направлении идти: на Запад или Восток. Выбирайте в руководство тех, кто исполнит ВАШУ ВОЛЮ,

 19. P-tru Românul
  Acest „naiv” analist politic or este prost informat or rău-intenţionat.
  Rusia este un Rău absolut pe planeta noastră.
  Citiţi mai atent parcursul istoric al statului rus, cum a fost fondat, cum s-a „dezvoltat” şi faceţi o analiză.
  Azi, ce e bine pentru toată lumea, pentru ruşi este rău: libertatea, valorile democratice, creativitatea, viaţa şi protectiţia cetăţeanului sunt nişte noţiuni absolut ostile pentru ruşi.
  În schimb ei sunt prieteni cu aşa state ca Iranul, Corea de Nord, Venezuela, alţi draci şi drăcuşori(Nauru)pe acest pământ.
  Cine nu vrea or nu poate să înţeleagă acest lucru este în aceeaşi situaţia ca şi „naivul analist”-prost informat or rău-intenţionat.

 20. Pt. Luca:

  Azi, ce e bine pentru toată lumea, pentru ruşi este rău: libertatea, valorile democratice, creativitatea, viaţa şi protectiţia cetăţeanului sunt nişte noţiuni absolut ostile pentru ruşi.

  Luca, Вы уверены в этом? Вы не путаете руководство России с ее народом?

 21. P-tru Rusoaică
  Este o teza falsă că cei care au guvernat şi guvernează Rusia sunt răi dar poporul este o turmă de miei rătăciţi.
  O naţiune(narod) formeaza un stat.
  De ce ruşii dupa 1992 nu au profitat de Libertate şi au revenit înapoi în evul mediu, la restabilirea Gulagului?
  Multe popoare în istoria lor au avut despoţi la guvernare. Or în Rusia pe parcurs a 800 ani, de la Ioan Groznyi pâna la Putin este o regula să fie la vârf tirani, dictatori, bandiţi, corupţia şi mentalitatea imperială.
  Atunci cănd 80% din populaţie se identifică cu un bandit, autorul genocidului în Cecenia şi restul cetăţenilor sunt indiferenti or alcoolizaţi or fugari din ţara lor, acesta este deja un Rău.

 22. P.S. Aкадемик Иван Петрович Павлов (1849–1936) засвидетельствовал на собственном горьком опыте о русском народе:
  «Должен высказать свой печальный взгляд на русского человека. Он имеет такую слабую мозговую систему, что не способен воспринимать действительность как таковую. Для него существуют только слова. Его условные рефлексы координированы не с действиями, а со словами. Русский ум, не привязан к фактам. Он больше любит слова и ими оперирует … Русский человек занимается коллекционированием слов, а не изучением жизни … Он главным образом интересуется и оперирует словами, мало заботясь о том, какова действительность. Не привязанная к фактам и привязанная к словам мысль лишена полной объективности. Очень плохо у русских с основной чертой ума — детальной оценкой подробностей, с чувством меры. Не считаясь ни с какими условиями, «гоня до предела», русский человек поставил мозг, голову вниз, а ноги вверх. И что самое поразительное — совсем не осознает своих несовершенств, наоборот. То и дело слышишь, что Россия протрет глаза гнилому Западу. Чуть ли не каждый день читаешь, что Россия — авангард человечества».
  О русском уме.
  Нобелевская лекция, читанная в 1918 году в Санкт-Петербурге.

 23. P.P.S. Această teză a Academicianului Pavlov este valabilă şi pentru moldovenii dintre Nistru şi Prut

 24. eu am doar un vis: Re-Unirea cu tara noastra – România !
  sa scapam odata si odata de tirania ruseasca !

 25. Petrenco Vă atacă:…”dna Pavlicenco încearcă să privatizeze ideea unionismului „.
  A coborăt şi el la nivelul intriganţilor. Cu cine ,dar, vom mai face unirea!?
  Cine-i va uni ,totuşi, pe unionişti?!- asta-i întrebarea.

 26. Vrageala f.s.bista !!Calea omului normal al acestui pamant romanesc este reunificare.Demascarea lichelelor,neutralizarea lor.!DIN „92 nimeni nu ma convins si nu ma reorientat de alte valori ,.Problema e ca tot soiul de rime roscoviste dohotari mutanti stopeaza firescul mers inevitabil.De fapt mint,de cand ma stiu !,nu din „92 simteam nedreptatea si nu prea o intelegeam.Acum stiu ,multa lume intelege , e hotarata si schimbarea va fi!

 27. Pt Tira

  Mie imi este rusine pentru Anatol Petrencu. De fiecare data cind ne intilneam ii spuneam sa vina sa promovam unirea impreuna. Reactia lui se limita la „Dvs, doar stiti ca sunt unionist.”… Ei si ce folos ca e, dar nu face nimic decit a ajuns sa propuna dezbinarea PL, prin a se rupe, probabil, partea de MAE nemultumita de „unificarea”, alias inghitirea MAE de catre PL. Cum privatizez eu ideea unionismului? De ce Petrencu, daca e asa mare unionist, nu impune punctul de vedere in PL. Va spun dece – vrea cu orice pret sa fie deputat si tace, doar miriie si hiriie. Numai ca trebuie sa miriiie si sa hiriie la Ghimpu, nu la Pavlicenco.

 28. In ajunul vizitei lui Lavrov la Chisinau, e bine sa ne dam seama ca RUSIA ESTE UN STAT TERORIST si sa nu bagam in san acest diavol rosu de sangele stramosilor nostri.

  Dar este cineva care ne aude din conducerea RM?

  Iata ce scrie ziarul american AMERICAN THINKER:

  XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

  AMERICAN THINKER: «Русский терроризм Путина гораздо опаснее терроризма Аль-Кайды»

  Время публикации: Сегодня в 00:21

  «Россия переживает подтачивающий её демографически кризис. Её славянско-православное население уменьшится, и большинство вскоре будут составлять мусульмане.

  У КГБистского режима Владимира Путина есть один запасной вариант. Он может допустить, чтобы его население начало свободное падение в пропасть, и вызвать международную маргинализацию путем терроризма, точно так же, как это сделали менее значительные организации, руководимые Осамой бин Ладеном.

  И если русские смогут рассчитывать на продолжающуюся трусливую слабость Белого дома, им удастся проделать это безнаказанно.

  Во-первых, это ядерное оружие. России очень просто и прямо может угрожать миру его взорвать, если она не получит, что хочет.

  Во-вторых, это нефть и газ. В первую очередь на бывшем советском пространстве Росси может угрожать энергетическим шантажом, отключив электричество и тепло в любой стране, которая не идёт на поводу Москвы.

  Недавно правительство Украины объявило о запуске массированной программы по разработке сланцевого газа в попытке вырваться из зависимости от русской нефти.

  И наконец, политика холодной войны. Россия может закачивать деньги, оружие и дипломатическую поддержку режимам-изгоям на Ближнем Востоке точно так, как это всегда делал Советский Союз. Она может угрожать разрушить их нефтяные рынки и создать политическую нестабильность во всем регионе.

  Когда-нибудь Россия может объединить две или большее число этих возможностей. В таких случаях русский терроризм станет наиболее опасным.

  Это было продемонстрировано совсем недавно в отношении Ирана, где полностью провалилась «перезагрузка» обамовской администрации и Россия агрессивно встала на сторону диктатуры иранских мул против Запада в конфронтации в связи с разработкой Ираном ядерного оружия.

  Сделав это, Россия объединила все три возможности терроризма в одно приводящее в ужас оружие.

  Зверский и безжалостный способ, которым Путин зачистил последние остатки демократии и инакомыслия в России, объявив себя пожизненным президентом, делает четко понятным, что Россия не собирается реформировать систему, которая привела её население на край краха.

  Реформы означают, что власть передается народу, создаются независимые центры власти, которые могут бросить вызов стремящейся к господству путинской диктатуре, а Путин не намерен рисковать.

  Ответ Барака Обамы на русскую угрозу точно такой же, какой был у Невилла Чамберлена: капитуляция. Умиротворение агрессора. Называйте это, как хотите. Эта политика основывается на ложной предпосылке, что если мы дадим громиле, что он хочет, то он оставит нас в покое».

 29. Pt. Luca:

  Luca, как, имея мозг русского человека, Иван Павлов смог прийти к такому сложному умозаключению? 🙂

 30. Неужели, то, о чем пишет К. Танасе , относится и к «честнейшему, бескорыстнейшему» Гимпу?! Не может быть!!! 🙂

  Un om simplu de la ţară, cititor fidel al TIMPULUI, m-a rugat să-i explic „simplu, în două propoziţii” ce se întâmplă azi în R. Moldova.

  …din punctul meu de vedere, înlăturarea de la putere a lui Voronin în 2009 şi venirea în capul mesei a AIE nu a scos RM din criză, ci, dimpotrivă, a aruncat-o în una şi mai periculoasă.

  Ceea ce trăieşte azi RM nu e o criză constituţională, ci una profund morală. „Noul val” de politicieni s-a dovedit a fi, în realitate, o grupare de şmecheri cinici, sfâşiată din interior de interese economice egoiste. Fiecare din ei vrea să rupă cât mai mult. Pentru ei RM nu e PATRIE, ci TERITORIU unde se dă sângeroasa bătălie pentru reîmpărţirea caşcavalului şi acumularea capitalului. În numele acestor obiective, ei sunt în stare nu doar să-şi taie unul altuia beregatele, ci şi să spânzure RM cu picioarele în sus de primul copac ce le iese în cale.

  Aceştia apar seară de seară, parfumaţi şi bine hrăniţi, „la sticlă” şi fac ceea ce au făcut întotdeauna propagandiştii plătiţi: mint poporul cu televizorul…

  Un articol de: Constantin Tănase

 31. Trubadurule,
  ti-i greu sa copii si link-ul de unde preiai copierile ?

 32. -asdu- credea,
  în data de 20.11.2011, la ora 05:00, că:
  http://ziar.jurnal.md/2011/11/18/genocidul-cultural-de-la-babele-desteapta-te/#comments

  Da unde-i Asociatia kagebista ”Dunarea si marea”?
  Condusa de cagebistul Petr Grozavu?
  A cest ins a facut mult fum cu organizatia sa, dar,
  de fapt KGB-ul a fondat aceasta organizatie (Dunarea si marea),
  ca prin Grozavu sa-si faca acces in cercurile romanesti.
  Vedeti si Dvs., acest Grozavu Petro mereu ”se baga”
  prin diverse cercuri romanesti, cauta sa intre in diverse delegatii
  ale romanilor din Basarabia care pleaca in tara. De ce oare?
  De fapt, cine l-a depistat ca Grozavu e KGB-ist, nu-l mai primeste,
  insa el tot se tine si se tine de spionat.
  Situatia de la Ozernoie e si lucrusorul asa zisei asociatii
  ”Dunarea si Marea”.
  N-a facut nimic aceasta asociatie pentru cauza romaneasca,
  decat sa faca jocurile securitatii ucrainene si rusesti.

 33. ..Hoinarind prin liste , recitind porecle
  Dau de domnul Bratu , doamna Pavlicenco
  Este si Dabija este Saharneanu,
  Ciar si Iura Rosca , e pe-aci , sarmanul

  Este chiar si sobrul Constantin Tanase
  Toti reprezentantii , si mai toti **stucacii**
  Toata pleava care crede ca-i elita
  Vorba moldoveanului , p..a mea b….a!!!

  Iurie Osoianu Basarabia

 34. Pt yukos

  Eu am postat liste la care fac referinta Nicolae Dabija si Anton Moraru, este indicata sursa din arhive. Personal, nu am nici o legatura cu nici o securitate. Nu sint deloc santajabila, dar ma baga in liste scrise in birouri de partid cei carora le e ciuda ca ei au fost racolati. Eu nu am fost niciodata persoane importanta in perioada sovietica, am suferit de la acel regim si nu am avut nici o oferta de colaborare, fapt care demonstreaza ca nu am fost „eligibila” pentru banditii sovietici. Nu am activat in organe de partid, nici sovietice. Nu am fost la guvernare nici dupa proclamarea Independentei. Promovez curajos mesajul Unirii si asta ii ii faces a turbeze pe cei care sint instrumentele celor ce ii pot oricind santaja, de aceea ii murdaresc pe cine au comanda sa o faca.

  Versurile dumitale pe mine nu ma vizeaza.

 35. Sincer va spun, ca nu stiu cat este de adevarata lista cu acesti colaborationisti. AS VREA SA CRED ca este o facatura… caci, de-altfel ramanem fara lideri de opinie si nu numai.

  DAR, pe care-i stiu eu si i-am gasit in lista, inclin sa cred ca este adeavarata. Ia sa observati comportamnetul acestora in momentele DECISIVE!

  Nu vreau sa judec pe nimeni, caci unul Dumnezeu stie tot adevarul, dar …
  dar am o intrebare pentru Doamna Pavlicenco, pentru care sincer va spun am o admiratie, insa DE CE VARA TRECUTA, tocmai cand era perioada sa alegem primarul capitalei, dvs ati publicat pe blog atata ctitica, adeseori exagerata, la adresa lui Chirtoaca… ca abia am reusit sa nu vina la putere in capitala Dondon cu camunistii dupa el…

  La fel cum Mosanu, in momentul decisiv a cedat pozitiile… la fel a procedat si Iura Rosca in momentul decisiv… si multi altii.

  Generatia tinara a venit – Filat, Chirtoaca, cei care se tem de comunisti sau sint prorusi. Nu sint mai buni, pentru ca nu sint caliti. Chiar daca nu sint santajabili, asta nu face valoare. Nici eu nu sint santajabila, dar mai sint si calita si nu l-am votat pe Voronin, asa cum a facut „tinara generatie”, gen Filat, care l-a votat pe Voronin, sau Chirtoaca, cel care ne invata cu atita osirdie cum sa il votam pe Voronin sau care si-a pus panglica rusa a imperialistilor, Sf.Gheorghe in piept.

 36. Doamne, cand o sa vina generatia tanara, necompromisa, educata si scolita pe la universitatile din Romania?

 37. Doamna Pavlicenco, domnule Petrencu, domnule Ghimpu, domnule Bratu,

  Oare ce motive de dezbinare atat de profunde aveti, incat nu trece ora, nu trece zi fara sa va atacati cu inversunare? Cand unul tace celalalt ridica spada si astfel, vendeta fratricida continua la nesfarsit ajungand sa creeze, spre bucuria dusmanilor, faramitarea fortelor romanesti.
  Oare motivele care va despart sa fie mai puternice decat motivele pe care le aveti in comun pentru a va da mana?
  Ce va lipseste de va aratati unul pe altul cu degetul si cu fetele schimonosite de ura? Oamenii vor ajunge sa nu va mai acorde credibilitate si sa se indeparteze dezgustati.
  In orice batalie, fortele se aduna impotriva dusmanului comun, deoarece scopul este unul singur, victoria pentru cauza comuna. Dupa victorie este cu totul altceva, metodele de a continua un destin comun pot sa difere si atunci apare lupta politica intr-un cadru pe care l-ati creat impreuna.
  Ati ajuns oare la momentul victoriei sau nici macar nu intrezariti drumul? Chiar nu aveti un tel comun? Nu doriti sa ajungeti sa creati o forta unionista parlamentara? Atunci care-i diferenta fata de alte partide, cum ar fi PCRM care doreste orice numai nu unire sau chiar apropiere de Romania?
  Poate ca aveti nevoie de un mediator, poate aveti nevoie de un moment in care sa va autoanalizati si apoi sa indrazniti sa va asezati impreuna la o masa rotunda. Nu va fi usor. Nimic nu-i usor de prima data, dar prin perseverenta, prin autocontrol, prin rabdare si mai ales prin inteligenta, dupa o masa rotunda, doua, trei, zece, incep sa se intrevada razele intelegerii la orizont.
  Maine va fi 2012, anul comemorarii tragediei de acum 200 de ani cand Basarabia a intrat sub calcaiul rusesc. Sunt miscari ale societatii civile romanesti care vor aduce probabil si la Chisinau, spre disperarea vrajmasilor romanismului, Tricolorul romanesc, simbolul Reintregirii. Va veti prezenta ca forte romanesti care se sfasie spre deliciul fortelor anti-romanesti?
  Credeti oare ca lupta aceasta insangereaza numai inimile catorva membri de partid? Oare, in egoismul dumneavoastra inconstient, in orgoliul personal prost inteles, nu va ganditi la miile de basarabeni care si-au pus toata nadejdea in dumneavoastra? Oare nu stiti ca milioane de romani din intreaga lume se uita consternati la acest macel dintre singurele forte pro-unioniste, care au ramas singura si ultima speranta in acest ceas ce poate fi al renasterii nationale?

  Nu uitati ca romanii sunt alaturi de voi. Nu uitati ca romanii va iubesc. Nu uitati ca romanii sufera din cauza dezbinarii voastre. Nu uitati ca puteti fi eroii neamului romanesc care pot reedita momentul, inca fara precedent, al marelui Act de la 27 martie 1918.
  Cu ocazia aniversarii lui 1 Decembrie 1918, ziua marii impliniri a neamului romanesc, faceti, tuturor celor care va iubesc, un cadou de unitate frateasca pentru cauza Reintregirii.

  Mircea Popescu
  California
  21 Noiembrie 2011

 38. Mai e vreo speranță pentru Republica Moldova?
  http://www.acum.tv/articol/42105/

 39. anatol petrencu says:
  22 November 2011 at 04:59
  http://anatolpetrencu.md/?p=3623

  Pentru dna Pavlicenco:

  În anii 1990-1992 am fost decan al Facultăţii de Istorie a USM. Fiind decan, am întemeiat Catedra de Istorie a Românilor, care activează până în ziua de astăzi,
  şef de Catedra fiind dl prof. univ., dr. hab Ion Eremia;
  Fiind în comisia ministerială de elaborare a programelor şcolare,
  am elaborat şi am promovat în instituţiile de învăţământ preuniversitar obiectul Istoria Românilor.
  În 2011, după ce am aflat că Ministerul Educaţiei continuă să promoveze cursul bolşevic de Istorie integrată, am fost primul care am bătut alarma. S-a constituit o comisie, care activează în vederea soluţionării problemei apărute.
  Am condus câteva teze de doctorat şi zeci (poate sute?) de teze de licenţă, având drept subiecte teme referitoare la Istoria Românilor.
  Da câte conferinţe, mese rotunde etc., etc. cu problematica unionistă. Ha, ha. Nu mai continui. Mie nu mi-i ruşine pentru ce am făcut.

  Cu PL, de ce inventaţi? Poziţia mea este, şi am subliniat în analizele de mai sus: să întărim rândurile PL, nu să le dezbinăm! De ce insinuaţi?
  Dvs. întrebaţi: “De ce Petrencu, daca e asa mare unionist, nu impune punctul de vedere in PL”, ca tot Dvs. să răspundeţi:”Va spun de ce – vrea cu orice pret sa fie deputat si tace, doar mârâie si hârâie”.

  E bine că le ştiţi pe toate. Mârâe şi hârâe doar cânii. M-aţi făcut câine. Ştiam că v-au plăcut animalele şi insistaţi să fie tratate omeneşte. Pe oameni [pe unii, bineînţeles], de ce îi trataţi ca pe câini?
  A.P.

 40. anatol petrencu says:
  22 November 2011 at 04:26
  http://anatolpetrencu.md/?p=3623

  Pentru dl sau dna Tira:

  Înainte de a răspunde la comentarii, vă rog să răspundeţi la 2 întrebări:

  Aţi scris pe blogul doamnei Pavlicenco următoarele:
  “Petrenco Vă atacă:…
  ”dna Pavlicenco încearcă să privatizeze ideea unionismului “.
  A coborăt şi el la nivelul intriganţilor.
  Cu cine ,dar, vom mai face unirea!?
  Cine-i va uni ,totuşi, pe unionişti?!- asta-i întrebarea.”

  1) Amintiţi-mi, vă rog, unde am afirmat
  că dna Pavlicenco a privatizat ideea unionismului?

  2) Cum anume am coborât la “nivelul” intriganţilor?
  Ce intrigi am făcut? Vă mulţumesc anticipat.

  A.P.

 41. MHAI JAR DELA CERNAUTI-29

  Can Alexandra says:
  22 November 2011 at 01:23
  http://anatolpetrencu.md/?p=3623

  Aceasta lista este “servita” ca si un “START” intru denigrarea romanilor basarabeni, care deranjeaza mai mult sau mai putin fortele retrograde. Cei care au plasat aceasta lista sunt interesati
  in divizarea totala a electoratului etnic roman din Basarabia.
  Numai uniti nu vom fi pacaliti inca o data.
  De ce in aceasta lista nu au prea nimerit
  agentii de etnie rusa ai KGB-ului ?
  Oare nu ei au fost cei mai motivati si interesati
  in mentinerea Imperiului?
  Probabil sunt si agenti ai KGB-ului in aceasta lista.
  Poate si actuali agenti ai FSB.
  Eu personal nu-mi asum riscul sa pacatuiesc in privinta persoanelor
  si sa confirm sau sa infirm ceva ce nu stiu, adevarul nu este deocamdata scos la vedere cu argumentele respective.
  Stiu, insa, foarte bine ca eu nu am fost implicata in atare activitati
  si ca nu voi fi implicata ni-cio-da-ta !
  Nici eu si nici parintii, surorile sau fratii mei.
  Deacea cred ca orice “pacatos”, care a “turnat” alte persoane si au suferit oameni in urma “activitatilor” lor, trebuie sa-si asume riscul,
  sa recunoasca public acest lucru, sa nu se avinte in virful “piramidei”.
  Sa taca si sa urmeze calea spre unirea acestui popor,
  care oricum se va uni.
  Mai devreme sau mai tirziu. Cu noi sau fara noi…..

  Ce se cere de la noi, cei care pledam pentru Unire?
  Sa ne unim fortele noastre interne de la inceput.
  Sa nu admitem jaful bunului si banului public, sa impunem demnitarilor alesi sau numiti in inalte functii in stat sa instaureze suprematia legii
  in tara, sa identificam persoane competente si cu integritate morala pentru a fi inaintati in organele centrale si care sa stiu cum, poseda experienta si sa doreasca si sa implementeze reforme adevarate
  pentru relansarea economiei tarii,
  fapt care ar permite si imbunatatirea starii sociale ale cetatenilor……..

  Ambitiile egoiste ale infumuratilor urmeaza sa fie condamnate
  de catre electorat. Nepotismul si cumatrismul,
  ca si principiu de numire sau alegere ale cadrelor, trebuie sa fie interzis.
  Sa nu uitam directia de unde bate vintul asupririi.

 42. Pe-n-tru Clej:
  du-te si te culca in cioc-leje !

 43. Pentru Mircea Popescu
  Ati observat drept ce se intampla. Noi, cei neracolati de nimeni, care ne iubim sfanta noastra Patrie – ROMANIA – sincer si din toata inima, care inca mai VREM SA CREDEM…, avem impresia ca ei in mod special fac aceste spectacole, pentru a ne deruta, dispersa, dezorienta… deci pentru cine lucreaza, de fapt, ticalosii de intriganti, in loc sa bata in tinta – spre UNIREA TUTUROR FORTELOR SANATOASE din aceasta societate pentru propasirea natiunii!?

  Doamne, e mai mult GUNOI decat apa cristalina in rau!

 44. Unul ca Dabija, vreo ZECE ANI la rand a avut pe prima pagina in ziarul de elita al intelectualilor din RM – Literatura si Arta – rublrica „Vai de capul nostru” – si aici ZECI de ani a publicat articole descurajante!

  Pentru CINE lucra, de fapt, Dabija, cultivand mentalitatea invinsului?

  A cultivat deznadejdea, disperarea…
  Or, SE STIE ca in orice razboi, cel ce conduce TREBUIE SA VADA LUMINA, sa creada in victorie, sa incurajeze, sa imbarbateze… Stefan cel Mare mergea pe linia I crezand in victorie SI IN DUMNEZEU…

  Iar ostasii trebuie sa CREADA IN CEL CE II CONDUCE nu sa se certe intre ei in momentele decisive!

  De cate ori am incercat sa explic aceste adevaruri IN COMENTARIILE MELE din anii trecuti, dar cine m-a inteles?

  Nu prea vad… caci Ei sunt PLINI DE SINE si desconsidera vocea celor sinceri din popor, pentru ca, DE FAPT, NU-I INTERESEAZA ce credem si nici SOARTA NOASTRA!

  As vrea sa nu am dreptate. Da, as vrea sa gresesc 100%.
  Va rog, ajutati-ma sa vad altfel …

 45. Pt Valenta

  Noi sincer credem ca PL se mafiotizeaza si Chirtoaca este o persoana indecisa, nu europenizeaza si nu modernizeaza capitala. Noi consideram ca acest Dorin Chirtoaca face de ris liberalismul. Si am aratat, printr-un program apreciat de analisti ca foarte bun, ca cei alesi nu vor reforme. Si am aratat ca putem analiza rapoartele despre ce s-a/nu s-a facut si promisiunile desarte. Ca sa nu se spuna ca PNL vorbeste numai de Unire, limba, alfabet si istorie, ci sid espre justitie, administratia publica locala, problema transnistreana si mnulte altele.

  Noi nu actionam de frica Bau-Bau-lui comunist, pentru ca este o specula acest lucru. daca nu vrei sa cistige Dodon, fa reforme si schimbare, macar incepe-o, macar pina la jumatate, daca nu pina la capat.

 46. Pt Mircea Popescu

  Dle Popescu, nu am atacat decit dupa ce am fost ponegrita. Si nu cu falsuri, ci cu documente. Nu e chiar asa cum spuneti. Ataca si murdaresc unii, dar ii bagati la oala pe toti. Eu nu accept sa fiu intr-o oala sau ceaun cu NIMENI, pentru ca am nici o tara pe constiinta. Sint curata, nesantajabila si nu am probleme cu si discutii cu nimeni. Vad ca altii au cu mine.

 47. Dna Pavlicenco,
  sincer va spun, ca as vrea sa va cred.

 48. Pt Valenta

  Citeste raspunsurile oficiale la interpelarile facute de pe cind eram deputat.

 49. yukos pentru Vitalia Pavlicenco

  …Pentru care merit Steaua Romaniei
  De la Iliescu- robul CaGeBi-ei
  Pentru ca*n vestitul club de Rotary
  Ati ascuns faimosul aur de partid?

  Guvernati din umbra , iata care-i treaba
  Care vers si unde am gresit silaba
  Eu , acela care hoinarind prin liste
  Regasesc scelete-umbre CaGeBi-ste…

 50. Pt yukos

  Am impresia ca aveti nevoie de adresa spitalului de psihiatrie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *