„Obiectivul nostru – reîntregirea neamului românesc”

Repostam un interviu de pe http://tribuna.md/2011/10/22/vitalia-pavlicenco-obiectivul-nostru-%E2%80%93-reintregirea-neamului-romanesc/Interviul a fost publicat, in varianta rusa, de „Expert Novostei”

Vitalia Pavlicenco este una dintre cele mai active femei în politică și una dintre cele două doamne din Moldova care conduc o formațiune politică. Despre relațiile PNL cu alte partide din Moldova, dar și despre planurile de viitor, ea a povestit într-un interviu acordat TRIBUNA.

T: Există în Moldova opoziție extraparlamentară? Dacă da, în ce măsură este auzită vocea ei?

V.P.: PNL se consideră în opoziție extraparlamentară. Membrii formaţiuni noastre sînt foarte activi, avem atitudine și poziție față de toate evenimentele importante din societate, dar și față de acțiunile și deciziile guvernării. Însă, nu ne putem face atît de bine cunoscuți pentru că nu avem televiziuni libere. Ele sînt controlate de grupări oligarhice, iar televiziunea publică aproape că nu a devenit publică, cu foarte mici excepții. Noi ne considerăm şi ne comportăm ca şi opoziţie extraparlamentară. În acelaşi context putem vorbi de PSD şi PPCD. Totodată, conform ultimului sondaj IMAS, PNL este primul partid după cele parlamentare și al cincilea în topul general al partidelor, după încredere. De asemenea, conform sondajului Institutului Republican Internațional al SUA, beneficiem de încrederea a 14% din alegători.

T: Știindu-vă anticomunistă, vroiam să vă întreb dacă nu vă jenează faptul că, de multe ori, opoziția extraparlamentară este nevoită să promoveze aceleași mesaje ca și opoziția parlamentară, care este una comunistă?

V.P.: Nu mă jenează, pentru că știu ce fac în realitate comuniștii. Noi ne raportăm la acțiunile și deciziile guvernanților și ne expunem punctul nostru de vedere, indiferent de ce spun comuniștii. Nu considerăm necesar să suportăm toate fărădelegile și inacțiunile guvernanților din teama că, în final, eventual, ar putea cîștiga comuniștii. Dimpotrivă noi chiar spunem că toți cei care sînt nemulțumiți de partidele parlamentare necomuniste sau pretinse necomuniste să voteze pentru PNL.

T: În ce relații este PNL cu partidele de la guvernare?

V.P.: În nici un fel de relații. Pentru că partidele de la guvernare sînt conduse de niște lideri care au creat formațiuni nedemocratice. Ei sînt plini de ambiție și se uită de sus la toate partidele, mai ales la acele extraparlamentare. În final, ei vor eșua, pentru că trebuie să știi a colabora. Noi i-am sprijinit în alegerile din 29 iulie 2009 atît cît am putut și de fiecare dată am venit cu sugestii pentru ei (prin intermediul conferințelor de presă, în cadrul consultărilor cu Premierul Vlad Filat), dar nu am simțit nici un fel de reacție, nici un fel de dorință de a se șine cont de sugestiile PNL. Asta nu face decît să ne înverșuneze. Pe 3 decembrie avem Congresul III al PNL, în cadrul căruia, la nivel de statut și program al partidului, vom fixa obiectivul de reîntregire a neamului nostru românesc și a unirii celor două state românești.

T: Dar cu alte partide extraparlamentare în ce relații sînteți?

V.P.: Nici cu acestea nu avem nici un fel de relații. Ne întîlnim cu reprezentanții lor doar la unele emisiuni televizate.

T: Ce credeți despre femei în politică în condițiile actuale din Moldova?

V.P.: Prezența femeii în politica moldovenească este necesară, dar este foarte greu de realizat acest lucru, pentru că politica este dominată de lideri masculini foarte orgolioși. Eu, ca femeie și ca Președinte de partid, cunosc foarte bine piedicile și dificultățile din politica moldovenească și dezavantajele pentru o femeie. Am ajuns să conduc un partid, pentru că sînt o fire foarte activă, sînt principială, am verticalitate și nu mă intimidează absolut nimic din ceea ce spun liderii politici și politicienii din RM.

T: Cum apreciați opinia că e timpul ca în Moldova să apară un partid unionist?

V.P.: În Republica Moldova este un partid unionist – PNL. Unii au început să vorbească despre unionism acum, deoarece sînt foarte nervoși și enervați pe faptul că PNL are o opoziție unionistă și este condus de o femeie curajoasă. Ei consideră că mesajul unionist ar trebui să fie a altui partid, numai nu al PNL și al Vitalei Pavlicenco. Noi cunoaștem acest lucru și pentru noi aceasta e dovada slăbiciunii lor. Ei au o poziție intolerantă în raport cu noi, dar o să le treacă pentru că lumea știe foarte bine că mesajul unionist este al PNL. Noi avem foarte multă lume bună, dar nu este cunoscută în plan public, pentru că, așa cum a spus Igor Boțan, analistul politic prezent mereu la Publika, în Moldova nu există concurență între partide. Partidele de la guvernare domină spațiul informațional și tot ele vor fi votate. Alte partide își fac loc cu foarte mare greu. Și asta în pofida faptului că barometrul de opinie publică, în opinia noastră, este controlat în totalitate de PLDM și de alții.

T: Ce planuri de viitor are PNL?

V.P.: Atît timp cît va exista echipa condusă de mine, PNL nu va dispărea și-și va consolida continuu poziția. PNL are circa10 mii de membri, iar la Congresul din 3 decembrie, dar și ulterior, vom promova valorile românești, unionismul, obiectivul reîntregirii neamului românesc, necesitatea aderării la NATO și modificării Constituției, pentru a o transforma în una națională, europeană. PNL va fi prezent mereu pe arena politică, în pofida comportamentului extrem de neloial al partidelor pretins democratice. Noi cîștigăm prin demnitate, principialitate și verticalitate și așa va fi și de acum încolo.

Oxana Mititelu

Loading Facebook Comments ...

19 Comments

Add a Comment
 1. N-avem relatii nici cu unii, nici cu altii. Toti sunt pretinsi democrati, pretinsi unionisti. Mesajul unionist este numai al nostru! Si sa nu indrazneasca cineva sa si-l isuseasca! E monopolul nostru si numai al nostru! !Partidele de la guvernare domină spațiul informațional și tot ele vor fi votate. Dar PNL va fi prezent mereu pe arena politică! Si el, si numai el va pleda pentru unire! Pina va veni potopul si oamenii acestui multpatimit pamint asa si nu vor apuca sa vada cum arata un trai decent… Asta-i filozofia…

 2. Pentru cei ne-credinciosi:
  un mesaj de la Lourdes, Franta, / loc de pelerinaj la Maica Domnului /:

  VISUL VOSTRU SE VA INDEPLINI:
  ROMâNIA MARE SE VA REALIZA IN CURâND !

  ––––––––––––––––––––––
  WIKIPEDIA:
  http://ro.wikipedia.org/wiki/Lourdes
  Lourdes (limba gasconă: Lorda) este cel mai vizitat loc de pelerinaj catolic din lume, fiind situat în sud-vestul Franței în departamentul Hautes-Pyrénées. Orașul are ca. 15.000 de locuitori (2003).

  LOC DE PELERINAJ:
  Orașul se află la poalele munților Pirinei, la altitudinea de 420 m deasupra n.m., fiind străbătut de râul Gave de Pau. In oraș se află un muzeu cu exponate ale religiei protestante franceze și picturile lui Franz Schrader pictor, cartograf și cercetător al munților Pirinei din secolul XIX. La sud de Lourdes se află vârful Pic Schrader (3.177 m).

  In 1858 se zice că Bernadette Soubirous ar fi văzut în apropiere de „Grotta Massabielle” de mai multe ori pe Sfânta Maria ca o apariție sub forma unei femei îmbrăcate în alb. Ulterior femeiea din apariție s-a prezentat ca fiind „Neprihănita Zămislire” (latină immaculata conceptio). După aceasta a țâșnit apa unui izvor din grotă, iar Fecioara a însărcinat pe Bernadette Soubrious ca să întemeieze în acel loc o biserică.

  Azi biserica este unul dintre cele mai importante locuri de pelerinaj pentru creștinii catolici, izvorului acordându-se puteri miraculoase de tămăduire a bolilor conform miilor de mărturii. Bernadette Soubrious
  la data de 8 decembrie 1933 este declarată sfântă și se află și acum neputrezită în conventul de la Neves.

 3. Dacă în PNL au încredere 14%, atunci în aventuale alegeri anticipate pentru partid vor vota doar 25% ceea ce înseamnă 3.5%, însă pragul electoral este de 4%. Poate la alte alegeri… care vor avea loc în 2016.

  Și totuși PNL face foarte puțin pentru a se promova, se pare ca unicul scop este doar de a privatiza ideea unionismului. Oricum Succes!

 4. Sustin acest partid, ca stie unde merge si ce vrea.Increderea cred ca nu e doar 14%,am discutat cu multe persoane,problema e ca lumea nu e destul informata. Multi vad in unire o sperietoare,unii cred ca vor fi cetateni de maina a doua,ultimii cred ca e mai bine singuri.Neaparat este nevoe de un mecanizm,unde sa se arate pe intelesul si „lui mos Ion”avantagele unirii.

 5. Pentru Tira

  Tira, este foarte bine ca tot mai multa lume constientizeaza ca numai Unirea este salvarea Moldovei.
  Intrebarea este:
  de ce se promoveaza tot mai activ crearea unui partid nou in jurul mesajului unionost ?
  Raspuns:

  Se doreste diluarea electoratului unionist. Ca nu cumva sa nimereasca in parlament forte unionoste. Sa nu foloseasca tribuna parlamentului pentru promovarea mesajului si al adevarului istoric.

  Ce inseamna „Moldova are nevoie de un Partid unionist” ?
  Persoanele care promoveaza acum ideea lansarii unui partid unionist nu stiu de existenta PNL? De ce sa nu spuna clar ca trebuie intensificata promovarea unionosmului prin intermediul radioteleviziunii, presei s.a.m.d. ? Sa critice PNL pentru ceva concret, dar sa nu spui nici bine, nici rau despre un partid unionist existent? Sa promovezi crearea altor partide unioniste?
  Cam miroase a practica comunista, kgb-ista de marginalizare a accederii la putere a fortelor nu dorite regimului.

 6. Luni,la Publika,Sergiu Corobceanu de la PSD,declara cum ca AIE este deja de doi ani si jumate la guvernare.Iar DVS si altii,prezenti in studio,nu ati vrut sa-l corectati ca in realitate AIE este la guvernare de doar doi ani.Iata asa este indus in eroare electoratul.

 7. Pentru ABC: Dar la noi lipseşte o forta(un partid, o miscare etc.) capabila sa-i uneasca pe unionistii sinceri, adevarati.Toti sunt suspiciosi, la nesfirsit. Vedeti cum spune D-na Pavlicenco:n-an relatii nici cu unii, nici cu altii. Fiecare se crede ca-i mai unionist decit toti unionistii. Pina cind?…

 8. In RM este foarte greu pentru asa partide ca PNL care nu au suficienti bani si nu controleaza mass media.

  iar in rest bravo pentru PNL.

 9. asa mi-i dor de un frigarui, da-l dracului de politica

 10. Pentru Tira, opinie si ZIL 130

  Eu cred ca PNL saluta aderarea oricarei persoane la PNL, insa cei multi, care se dau cu parerea, dar nu intreprind nimic in aceasta actiune, asteapta sa apara un partid unionist „CU BANI”, cu „BANI MAAAARI”, suficienti ca sa controleze „mass-media”…..
  Cu toate ca PNL este „bravo”/scrie opinie/, „este foarte greu pentru asa partide ca PNL .
  Da, este foarte greu, PNL nu are si nu va avea bani suficienti ca sa controleze mass-media.
  Mass-media si oamenii trebuie sa fie liberi. Nu trebuie sa controleze, sa marginalizeze sau sa conditioneze libertatile constitutionale ale oamenilor.
  De unde sa se acumuleze suficiente mijloace financiare pentru promovarea ideii ?
  Cu bani „spalati”/provenienta nelegala/ nu se pot promova idei nationale-istorice.
  Cu bani „spalati” tot avem politicieni si politici, care din saraci ne-au facut si mai saraci.
  Cine sustine ideea unirii? Unde sunt ei? De la cine asteapta sa faca Unirea pe-dea-gata ?
  Sa mergem la PNL, sa punem umarul /si banul pe care ni-l putem permite/.
  Nu ne place Pavlicenco? De ce?
  Ar putea o alta persoana sa infrunte toata „invalmaseala”, atacurile din toate partile si sa nu compromita ideea?
  Daca cineva crede ca poate avea mai multa forta si tenacitate – sa anunte despre sine. Sa demonstreze ca doreste si poate, ca nu va trada interesele nationale si atunci va fi promovat, cu siguranta.

  Ce mai trebuie sa se intimple ca acest popor sa prinda la curaj si sa se „miste” de la „clape” la actiune? Credeti ca mai e mult „teren” pentru joaca dea „interesele nationale”. Eu cred ca funie este cu NODUl la linie. Va fi trasa intr-o parte. Nu este clar in care parte, daca TOTA LUMEA SE DA NUMAI CU PAREREA SI CRITICA gratuita pentru cei, care mai misca ceva.

 11. Pt Tira

  Auziti, ia nu mai umblati atita cu unirea unionistilor. Cine vrea, adera la un partid care propaga mesajul si fara colac sau prosop. Daca vrea partid cu bani, cu treuca publika, merge la Filat, Lupu, Ghimpu si… Godea. Aici e diferenta. Oare faptul ca le-am propus PL sa isi puna sefii, dar sa ia Sageata si logoul PNL – nu e un efort de unire a unionistilor? Si daca ei nu accepta este pentru ca ori nu sint unionisti – si nu sint, am deplina convingere – , ori au ambitii, care nu cadreaza cu sacrificiul unionismului si al luptei pentru romanism. PL se mafiotizeaza. Alte partdie – care ar mnai fi? Iar ONG-urile au fost mereu cu Puterea. Pentru ca si ele vor sa pape piine cu unt si chiar cu … de ce nu? – caviar.

 12. Doamna,
  Am citi articolul si mi permit sa va scriu cateva sugestii:

  1. O chestie practica: Pentru promovarea ideii de Unire de ce nu luati legatura cu tinerii de la Actiunea 2012 si sa incercati impreuna sa organizati o manifestare cu adevarat importanta in Chisinau de 1 Decembrie?

  2. O chestie teoretica: Acest nou partid unionist despre care vorbesc unii, poate fi facut pornind de la nucleul PNL : pentru a va situa ca fiind liantul si catalizatorul acestor oameni ar trebui sa va intalniti si sa nu tineti cu tot dinadinsul la numele si simbolul electoral al PNL.
  Un partid unionist trebuie sa adune oameni de toate culorile politice, nu numai liberale, ci si conservatori, regalisti, socialisti, etc.
  Luati exemplu de la UDMR – partidul etnicilor maghiari din Romania.

  3. Trebuie ca dumneavoastra sa aveti intelepciunea de e reprezenta nucleul acestei viitoare Uniuni pentru Unire, care sa cuprinda explicit mesajul unionist si romanesc in numele ei, ceva de genul Alianta Unitatii Romanesti.

  Sper sa ascultati de sugestiile mele si ale altor vizitatori ai sitului. Eu doresc sincer realizarea Unirii si va consider a fi acel gaunte de nisip care poate produce perla in scoica: trebuie doar sa aveti intelepciunea de depasii viziunea ingusta de partid doctrinar liberal si de a va lansa in formarea acestei Uniuni Unioniste in dialog si colaborare cu cei din alte miscari civice sau politice care se declara a fi unioniste. Nu e nevoie de crearea unui partid nou, ci e nevoie de o forma de unitate intre voi ( ex: Alianta Civica din Romania anilor 90) bazata pe pricipiul Unirii, asumat si respectat in mod sincer si total de toti.

  Va multumesc pentru atentie.

 13. De ce numai PL? Dar FDRM, Acţiunea 2012, Grupul Ilaşcu, Grupul Bratu etc?Întradevăr, de ce nu încercaţi să fiţi împreună la 1 Decembrie?
  Mă scuzaţi, întrebarea vină n-are şi nu Vă mai supăraţi atîta!

 14. greu se vor stinge ranile europei dupa aceasta criza economica … numai la noi candidati pentru aderare nu se gandesc acum cei de la ue . poate croatia si islanda vor fi inghitite in viitorul apropiat . deja vor fi 29 de tari membre . devine clar pentru orice om cu mintea la cap ca singura cale rapida pentru moldova de a intra in spatiul economic comun e unirea cu romania …

 15. Pt Gabriel Savu

  Obisnuiesc sa raspund tuturor intrebarilor importante. Sper sa reveniti sa cititi raspunsurile.

  Sa le luam pe rind.

  1. O chestie practica. Am sprijinit imediat Declaratia Actiunii 2012, cu toate datele de rigoare. Nu am primit nici o reactie. Sint obisnuita cu lipsa de reactii. Dar nu inteleg de ce Actiunea 2012 nu a dat nici o declaratie de sprijin pentru pozitia PNL. Poate stii dumnetata? Daca sunteti dragut, dati-mi telefoanele lor de contact, pentru ca noi ii avem in lista sa ii invitam la Congresul al III-lea al PNL, la care sa introducem obiectivul Unirii in Program.

  2. Nu avem mijloace acum pentru a organiza impreuna cu Actiunea 2012 „o manifestare cu adevarat importanta in Chisinau de 1 Decembrie”. Daca ei au, ii felicit. Noi am facut de 28 iunie o actiune cu reprezentanti din 22 de raioane si ei nu au fost alaturi de noi. Iar cind tinerii nostri au fost de 27 martie alaturi de cei ce sarbatoreau Unirea, au fost aproape ca alungati. Eu asa ceva nu inteleg.

  3. „Chestia teoretica” o inteleg si eu, insa cei ce vorbesc de un partid unionist se fac a nu vedea PNL. E dreptul si treaba lor, am reactionat de fiece data, dar nu stiu cu cine sa mai vorbesc.

  4. Noi tinem cu tot dinadinsul la numele si simbolul electoral al PNL. Tocmai de aceea am propus o fuzionare intre PL si PNL, cu o conditie: sa fie presedintele din partea PL, dar Sageata si Logoul PNL. Ghimpu, insa, conform unora din apropiatii sai de partid, „a dat de tita” si nu mai vrea ideologie unionista. Iar Chirtoaca este o persoana indecisa si inactiva, neinfluenta in PL.

  5, In rest – totul ce facem, cu puterile pe care le avem, atit cit sint ele, e pentru a crea un nucleu al acestei viitoare Uniuni pentru Unire, care sa cuprinda explicit mesajul unionist si romanesc in numele ei, ceva de genul Alianta Unitatii Romanesti. Apropo, noi am propus in campania de la 28 noiembrie 2010 sa fie un Bloc al Unitatii Nationale – BUN-ul – sau Alianta Unitatii Romanesti – AUR-ul. Zero reactie. Se vede ca au murit partidele romanesti, in afara de PNL…

  6. Nu avem ” viziune ingusta de partid doctrinar liberal”. Facem ce putem, fara bani. Sa faca altii mai mult – cu bani sau fara. Sintem convinsi sa nu e nevoie de un partid nou unionist, insa o aliere bazata pe principiul Unirii poate ca inca nu e pe puterile noastre. Sint realista.

 16. Pt Tira

  Pentru PNL, care l-a sprijinit pe candidatul FDRM la functia de deputat in Romania si a doua zi a plecat din PNL deja, acest For Democrat al Romanilor, nu mai conteaza. Daca aveti telefoanele celor de la Actiunea 2012, voi fi recunoscatoare sa ni le dati. Grupul Bratu nu stiu daca exista. Dar cu Bratu, de fiece data cind incepi sa vorbesti, nu o poti scoate la capat, el cere imediat modificarea Statutului si a Programului, desi lui nu i-a reusit asta sub regim comunist. Noi vom modifica asta acum la congres. Sa vedem daca regimul liberal-democrat nu va proceda la fel ca si cel comunist. Ca deja de la acest regim, mina in mina cu reprezentantul PCRM, Serghei Sirbu, ne-am ales cu judecarea pe cazul spotului unionist. Noi am cistigat, sa vedem ce va fi cu introducerea obiectivului Unirii in Programul PNL.

  Nu avm bani pentru 1 decembrie. Cine are, ne vom bucura sa faca, dar asa se intimpla la noi ca cin are nu face, cine vrea sa faca, nu are bani. Pensia nu-mi ajunge pentru asta, mai ales ca sub cutitul pensiei reduse pentru deputati la initiativa lui Lupu au cazut exact doi unionisti – Bratu si Pavlicenco – iata un asemenea ghinion.

 17. Va multumesc pentru raspunsuri:

  1 si 2 : Am informat Actiunea 2012 despre dorinta dumneavoastra. Sper sa reusiti sa va intalniti cumva.

  4: Sunt de acord cu dv. PL ( Ghimpu &Chirtoaca ) m–au dezamagit mult si pe mine. De cand au ajuns la putere, mai ales de cand Dl. Ghimpu nu mai are nici-o functie, au uitat cu totul de sloganurile unioniste cu care au castigat voturile

  5 si 6: Daca aveti nevoie de sustinere financiara, scrieti-mi va gor direst pe adresa mea de e-mail si o sa incerc sa va ajut.

 18. Actiunea 2012: Email: contact@actiunea2012.ro
  Telefon: România – +40743 355150, Republica Moldova – +37369647699 sau +37379325821

 19. Pt Gabriel Savu

  Va multumesc pentru reactia concreta. Numai bine. Vom contacta Actiunea 2012 si am sa va scriu un e-mail.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *