Daca nu poate conduce, Filat trebuie sa plece

Astazi, la ora 11.00, la Info-Prim Neo, PNL a oferit o conferinta de presa, in care si-a prezentat atitudinea fata de ultimele evenimente.

Pozitia PNL fata de Mesajul lui Vlad Filat din 12 iulie 2011

Actualul premier este incapabil sa conduca un Guvern de coalitie

Partidul National Liberal a avut mereu o pozitie activa fata de evolutiile societatii. Ne-am expus curajos si principial viziunile asupra deciziilor importante ale guvernantilor – si in perioada comunista – 2006-2009, si in perioada postcomunista, dupa anul 2009.

Biroul Permanent Central al PNL a hotarit sa onoram invitatia la consultarile premierului moldovean. Ne-am expus consideratiile si inainte, si dupa consultari. Iar acum ne spunem parerea despre Mesajul lui Vlad Filat, rezultat, dupa cum sustine, din consultari.

Declaram, din capul locului, ca aceste consultari trebuiau sa aiba loc intre liderii AIE si ceilalti membri reprezentativi ai societatii, in fata presei libere, pentru ca democratia se deosebeste de comunism prin dialog si transparenta. Daca se adopta un asemenea format, Mesajul lui Filat avea sa fie un angajament al AIE-2 in fata societatii privind aliantele postelectorale din teritoriu si agenda reformelor prevazute in Programul AIE-2.

Dar am auzit cu totul altceva. Vlad Filat ne-a prezentat un Mesaj ce demonstreaza ca nu e capabil sa conduca un Guvern de coalitie, care inseamna toleranta, rabdare, dialog, transparenta, fermitate si principialitate. Orice dislocari, in actuala situatie, coroborate cu pozitia PCRM si a unui Voronin tot mai obraznic, pot insemna coalitii monstruoase, pe care le-am mai vazut in Republica Moldova, cu readucerea comunistilor la putere, ceea ce ar inchide pentru cetateni orice perspectiva de europenizare.

Iata cum apreciem Mesajul lui Vlad Filat:

1. Noi am vazut un Vlad Filat mai curind in ipostaza unui analist politic incepator, dar informat, tocmai bun de talk-show-uri, dind note activitatii altora, nu si propriei activitati.

2. Filat a venit cu sfaturi generale (necesitatea reformelor, a Alianţei, competenţa, modernizare etc.), rasvehiculate de analistii politici, dar, ca prim-ministru, nu s-a referit la prioritatile pentru o perspectiva europeana clara, ce nu poate exista alaturi de comunisti.

3. Toata Alianta, inclusiv Vlad Filat, au stiut ce situatie deplorabila mostenesc – acum nu e timp de lamentat, ci de asumat raspunderi – cum ii place sa spuna premierului, ”preocupat” de cetateni.

4. De ce, insa, Filat se eschiveaza de la discutii in interiorul AIE, dupa care se da in spectacol?

5. Eschivarea lui Filat de dialog in Alianta poate fi interpretata ca lipsa de voinţa politica, ca incapacitate de a formula viziuni solide si a organiza realizarea lor, ceea ce implica munca in echipa guvernamentala, prin afirmarea dificila, dar necesara, ca lider al acesteia, ceea ce astazi nu constatam. Se pare ca Filat vrea sa conduca in stil autoritar comunist.

6. Filat a criticat, fara a nominaliza, niste ministri, unii meritind sa fie criticati. PNL chiar i-a sugerat lui Filat sa faca reforme la MAI, la Ministerul Justitiei si sa asigure o buna administrare fiscala de catre Ministerul Finantelor. Acesti ministri, in primul rind, ar trebui sa isi dea demisia.

7. Acelasi lucru il spunem despre echipa parlamentara a PLDM, unde, dupa plecarea lui Sandu Tanase si a lui Mihai Godea, au aparut in prim-plan persoane pe care e penibil uneori sa le asculti.

8. Amenintarea proferata de Vlad Filat la adresa partenerilor de Alianta ca ”se va gindi ce va mai face!” lasa loc pentru presupunerea ca are o intelegere cu PCRM ca sa nu fie demis. In general, si scenariul cu aceste consultari pare unul coordonat cu ideologii comunisti gen Mark Tkaciuk, ceea ce ar fi reprobabil pentru o societate care a votat un viitor european. In timp ce societatea asteapta de la premier o viziune, nu un evantai de opinii, comentarii, declaraţii de interese, critici si ameninţari la adresa partenerilor din AIE, dar laude pentru comunisti.

9. PNL apreciaza cu regret ca Mesajul lui Vlad Filat nu a ramas in sfera responsabilitatilor guvernamentale, ci a trecut in una politica si personala. Desi Filat a parut putin speriat, neajutorat si neputincios, nu ne suparam, dar ii recomandam sa identifice viziuni si soluţii coerente, mecanisme clare, puternice si productive, ce trebuie discutate in AIE, iar apoi sa devina iniţiative reale in actul de guvernare si in procesul politic. La fel trebuie sa procedeze partenerii de coalitie, si noi, cei din partidele extraparlamentare, care venim cu initiative, la care ramin, insa, surzi guvernantii. Iar discuţiile trebuie sa fie publice si cit mai transparente.

10. Este adevarat ca societatea e dezamagita de actuala guvernare. Insa nu credem ca isi va recapata increderea daca la putere vor fi readusi comunistii. Orizontul de asteptari al cetatenilor nemultumiti trebuie reformatat printr-o pozitie comuna a fortelor necomuniste impotriva PCRM, ce ne-a distrus 20 de ani postIndependenta si peste 50 de ani sovietici. A declara ca alegi intre forte mafiote si forte comuniste in favoarea ultimelor – ne intrebam – si PCRM ce perspective poate oferi, dupa ce a oligarhizat societatea?

11. A defini mafia, partidele extraparlamentare, alti subiecti ca dusmani ai guvernarii si ai reformelor, cum a mai spus Vlad Filat, poate fi calificat ca o cautare de tap ispasitor, ca o declansare a „vinatorii de vrajitoare” impotriva persoanelor incomode, a concurenţilor politici, pentru a-i distruge si a conduce ca Voronin si ca Putin, care sint doar modele de dictatura.

12. Cunoastem referintele liderilor de opinie la cadrele formate in „republica IPTEH”, promovate in funcţii-cheie de stat, in fruntea unor institutii importante, care, prin rezultatele gestionarii acestora, nu permit nicidecum ca Filat sa isi atribuie rolul „cavalerului alb”, luptatorul contra dusmanilor reformelor. Pentru ca zone controlate de Filat ca vama, fiscul, achizitiile publice sint cufundate in probleme ce prejudiciaza imaginea statului. Oare, prin lipsa dialogului, nu tocmai Filat creeaza blocaje in Guvern si AIE, dupa care face spectacol de PR, incercind sa formeze un fundal, necredibil, pentru a incalca Acordul AIE-2? Adevaratul blocaj din Guvern rezida in lipsa comunicarii, a discutarii si coordonarii acţiunilor, substituit de un sistem autoritar de guvernare, cauzat de incapacitatea de a conduce o echipa de coaliţie. Si ne intrebam: ce a facut Filat ca premier si lider politic pentru a accelera reformele?

13. Scopul Mesajului lui Vlad Filat pare sa fie interesul de a-si subordona total Guvernul si a bloca alegerea sefului statului, conform Acordului AIE-2, adica slabirea sau anihilarea politica a partenerilor de coalitie, cu preţul distrugerii acesteia. Va fi o greseala grava daca Filat va imbratisa propunerea comunistilor de alegere a presedintelui statului fara a aborda problema in Alianţa.

14. PNL se declara ingrijorat de toleranţa afisata de Filat faţa de PCRM. Nu vrem sa credem ca Filat pregateste terenul pentru un parteneriat cu Voronin si un vot comun PLDM-PCRM, prin a compromite partenerii din AIE, pozitie resimtita inca inainte de Mesajul de la 12 iulie. Remanierile din Guvern pot fi doar rezultatul dialogului in AIE-2 si al eliminarii oricaror banuieli de abordare tendentioasa. De accea, taxam acţiunile lui Filat, daca urmaresc distrugerea AIE si un joc direct sau indirect cu PCRM.

15. PNL critica declaratia deputatului peledemist Streleţ, care a spus ca nu mai e nevoie de acord AIE la nivel local, pentru a se putea vota cu PCRM conducerile unor raioane.

16. Optind public pentru a se renunţa la inţelegerile de la baza AIE, Filat pune in pericol Acordul Aliantei si incalca angajamentele asumate in fata partenerilor. Exista probleme reale privind reformele si in AIE, si in activitatea Guvernului, a Parlamentului, insa ele trebuie rezolvate prin dialog si solutii reciproc acceptate, nu prin presiuni contra partenerilor.

17. Lasa impresia ca Filat, ca principal deţinator al Puterii in doi ani, se teme de degradarea imaginii sale si cauta vinovaţii pentru esec, gasindu-i in rindul concurentilor politici, nu in rindul comunistilor sau in propria incompetenta. ”Verigile slabe” sint chiar servilii lui Filat, oamenii corupţi, care ii cinta ditirambi si il stimuleaza sa rastoarne AIE-2, uitind ce s-a intimplat cu ADR, in 1999, din care a facut si el parte. Dupa care am avut 10 ani la guvernare un partid bolsevic, cel care iata vrea sa se catare din nou la Putere cu ajutorul unor pretinsi liberali si democrati.

Ce propune PNL:

1. Evaluarile activitaţii instituţiilor guvernamentale si a celor din organele publice centrale sa fie facute public, in vazul lumii, cu participarea presei, conform procedurilor prevazute de legislaţie, in Guvern si in Parlament, dar si conform uzanţelor politice – in cadrul AIE si al partidelor membre ale coaliţiei de guvernare. Solicitam sa participam si noi, partidele extraparlamentare, cu rezultate in alegerile locale, asa cum am fost invitate la consultari.

2. Evaluarile trebuie sa demareze prin evaluarea activitatii primului-ministru, mai ales sub aspectul eforturilor de consolidare si organizare a echipei guvernamentale. Ministrii sa se pregateasca serios pentru o evaluare a activitaţii si sa o faca in mod public (poate in cadrul unor audieri parlamentare).

3. Fiecare dintre liderii componentelor AIE-2, in numele partidelor lor, sa se reangajeze public in fata societatii, ca nu vor vota impreuna cu PCRM – asa cum a promis deja public o data Filat – adica nu vor permite revenirea PCRM – intr-o forma sau alta – la luarea deciziilor importante pentru asigurarea ireversibilitatii reformelor pe calea integrarii euratlantice. Nimeni nu va vota impreuna cu PCRM, chiar daca PLDM, PD si PL vor avea pozitii diferite fata de unele chestiuni principiale.  In acest caz se va negocia o pozitie comuna in AIE-2. Asemenea probleme, vehiculate de analistii politici, ar fi modificari la Legea Guvernului, pentru a exclude Prezidiul Guvernului, anihilat de Filat, demisia Procurorului General, care nu i-a tras la raspundere pe comunisti pentru distrugerea vietii noastre in ultimii zece ani, adoptarea Legii privind responsabilitatea ministeriala si alegerea sefului statutului, pe care unii il doresc loial lui Filat si convenabil lui Voronin. PNL insista sa fie adoptata o Lege a lustratiei.

4. Consiliul AIE sa ia in dezbatere problemele importante intr-un proces deschis, public, in prezenţa presei. Abia atunci cetaţenii vor aprecia argumentele si intenţiile componentelor Aliantei, cine e competent si cine nu, cine are vointa politica pentru reforme si cine – nu. Cine va refuza transparenta si dialogul public, va trada interese ascunse.

5. Intr-o declaratie, in care cerem coeziune in AIE si discutii despre soarta Republicii Moldova la Radioteleviziunea publica, declaratie remisa premierului Filat in timpul consultarilor, PNL a cerut dezbateri publice despre viitorul statului la Radioteleviziunea publica, inchisa de patronii politici pentru discutii serioase pe banii contribuabililor.

6. Trebuie precizate urgent agendele politice: ale AIE, partidelor, Guvernului. In scopul promovarii reale a reformelor, Consiliul Naţional pentru reforma in Justiţie sa nu fie stopat, sa fie anunţate propunerile de politica bugetar-fiscala si politicile de reformare a Ministerului Afacerilor Interne.

7. Sa aiba loc dezbateri publice cu avansarea de soluţii pe subiectul alegerii sefului statutului.

8. Sa aiba loc dezbateri publice privind personalizarea celor trei funcţii in stat pornind de la beneficiul statului si al cetaţenilor. Daca Vlad Filat nu poate asigura activitatea echipei guvernamentale, sa se retraga din funcţie pentru binele societatii. Daca Filat se pregateste sa acţioneze in comun cu PCRM – sa o spuna deschis si sa-si asume raspunderea pentru trimiterea PD si PL in Opoziţie si pentru distrugerea AIE-2.

9. O alta solutie este un nou Guvern AIE-3 cu un tehnocrat in frunte, propus de PLDM – apoi, dupa care sa urmeze alte persoane propuse, respectiv, de celelalte doua componente pentru funcţiile de speaker si sef de stat. Sa vedem – amenintarea ca poate demisiona e un bluf din partea lui Filat sau nu?

10. Soluţia principala in aceasta etapa ramine sa se acţioneze in spiritul Acordului Alianţei si al statului de drept, al mecanismelor instituţionale legale. AIE si noi, ca partid extraparlamentar, am investit efort si incredere in acest Guvern, caruia cetatenii cu viziuni democratice i-a acordat sprijinul ca sa implementeze angajamentele asumate in fata cetaţenilor. Componentele AIE-2 sint obligate sa se pozitioneze constructiv, proactiv, sa formuleze iniţiative ce tintesc chiar mai departe decit a facut-o Filat.

Chisinau, 14 iulie 2011

Loading Facebook Comments ...

35 Comments

Add a Comment
  1. nu mor caii cind vor cainii,

    d-na pavicenco dute draga la pensie deoarece ai atins virsta, dar nu cere la altii sa plece

  2. Si vine doamna pavlicenco si ne va conduce ea…doara ea stie care sunt problemele noastre si ne va ridica din tot rahatul :))
    doamna pavliceno nu cumva si noaptea il visati ?? invidia nu duce la nimic bun.

  3. AGENTIA DE STIRI REITER TRANSMITe CA CEKISTUL LEBEDEV A CRITICAT ASPRU PRESEDINTELE DIN ZIMBABVE, comparandul cu Pukin.

    Lebedev declara ca daca Pukin va veni iar la putere se va intampla o catastrofa pentru Rusia

    ––––––-

    ПЕРЕСТРОЙКА-2. Если не убрать Путина, то Россию ждет катастрофа

    Время публикации: Сегодня в 11:09

    По сообщению Рейтер из Москвы, чекист-перестроечник генерал Лебедев выступил с резкими расистскими заявлениями в адрес президента Зимбабве, сравнив его с Путиным, заявив, что Путин может пойти по стопам советского лидера Брежнева или главы Зимбабве Роберта Мугабе, которого ненавидят западные демократии за его независимый антинеоколониальный политический курс, если только Путин не сделает политическую систему России более открытой и не будет бороться с повальной коррупцией, что Путин никогда не сделает и не будет.

    Напомним, что раньше Россию постоянно характеризовали как Северную Нигерию, а не Зимбабве.

    Предупреждая о возможной экономической катастрофе и даже перспективах беспорядков в стиле «арабской весны» в крупнейшем мировом производителе энергоресурсов, генерал ФСБ Лебедев нарисовал мрачную картину будущего России в то время, как Кремль готовится к путинским «выборам» 2012 года.

    Путин и его протеже Медведев, отказываются говорить, кто из них примет участие в путинских «выборах», хотя многие дипломаты считают, что Путин.

    Генерал ФСБ Лебедев, русский шпион, которому Лубянка дала возможность заработать миллиарды на торговле акциями и облигациями после развала Советского Союза в 1991 году, сказал, что Путин еще не принял окончательного решения о том, чтобы вернуться или позволить Медведеву посидеть в кремле на еще один президентский срок. Результат в любом случае будет одним и тем же, т.к. всем заправляет Путин.

    Однако Лебедев предупредил, что растет народное недовольство широко распространенной коррупцией и жестко контролируемой политической системой, созданной Путиным в период построения чекизма в 2000–2008 годах.

    «Умный. Достаточно рациональный, чтобы понять, что курс, которым он вел страну, должен измениться. И это единственное, на что я надеюсь», — заявил Лебедев агентству Рейтер.

    «Он не де Голль, он не Черчилль, он не Черненко и не Брежнев, и он не Мугабе — пока, но до этого может дойти. Дайте ему еще 20 лет и оставьте все, как есть, и тут будет Зимбабве», — сказал Лебедев.

    Лебедев, единственный из крупных русских чекистских воров, рискнувший иронично отозваться о Путине на публике, сказал, что еще слишком рано говорить о том, каким будет настоящее наследие Путина, но что будущее России зависит от воли одного человека.

    «Если оставить все, как есть, то он будет как Брежнев и Мугабе, это будет интересная комбинация, если он не изменит курс, не изменит своих людей», — сказал он во вторник.

    Взгляды генерала-перестройщика также контрастируют с радужным образом возрождающейся и уверенной в себе России, который иногда рисуют инвестиционные банкиры, утверждающие, что быстрорастущая экономика с объемом в 1,5 триллиона долларов дарит огромные прибыли тем, кто готов рискнуть.

    Медведев, которого Путин привел в Кремль в 2008 году, в последние месяцы предупреждал, что России грозит застой и даже раздор, если не провести необходимые реформы.

    Лебедев сказал, что, по мнению некоторых, он либо наивен, либо безрассуден, либо играет в какую-то непонятную игру, когда озвучивает подобные критические замечания в стране, где главный политический стратег кремля недавно заявил, что Бог послал Путина, чтобы помочь России.

    «Я пытаюсь разъяснить одну очень простую вещь: если курс не поменять, эта экономика полностью обречена», — сказал Лебедев.

    Отметим со своей стороны, что меняй-не меняй, Россия обречена на крах в любом случае.

    «Мне нравится то, что он говорит, но сделано было мало», — сказал Лебедев. По сведениям журнала Forbes, состояние Лебедева сегодня оценивается в 2,1 миллиарда долларов, хотя сам он говорит, что эта оценка завышена.

    Так грозит ли России «славянская весна», схожая с беспорядками, приведшими к свержению авторитарных правителей в арабском мире?, спрашивает Рейтер.

    «Революция? Угасание – несомненно, экономическая катастрофа, — сказал он. – Ясно, что в стране дует множество ветров перемен, но сложно сказать, в каком направлении», отвечает чекистский генерал.

    «Я надеюсь, все произойдет цивилизованно», — сказал он, опасаясь за свою шкуру от гнева народа, которому в равной степени не нужны как чекисты-перестроичники, так и чекисты-антиперестроечнки.

    Некоторые считают предупреждения о «русской весне» непомерно раздутыми. Механизм перемен в России традиционно приводится в движение небольшими элитами, а не народными массами. Брежневский порядок был разрушен реформатором Горбачевым, чью власть потом захватил Ельцин, позже передавший ее Путину, передает Рейтер.

    Лебедев, который купил на общак ФСБ британские газеты Independent и Evening Standard, сказал, что борется с антиперестроечными офицерами ФСБ, главной наследницы советского КГБ, пытающимися отобрать его активы.

    После того, как вооруженные чекисты-антиперестроечники провели в прошлом ноябре набег на его банк в Москве, он сказал, что сотрудники ФСБ пытаются отобрать его активы, включая долю в Газпроме стоимостью в 200 миллионов долларов и 14,5% акций «Аэрофлота». ФСБ отказалась прокомментировать эти заявления.

    Но, иронически улыбаясь, Лебедев заявил, что по-прежнему хочет присоединиться к Народному фронту Путина, созданному в апреле, чтобы расширить поддержку правящей партии «Е… Россия».

    «Есть только один начальник, и я пытаюсь присоединиться к его фронту, но с условиями», — сказал, усмехаясь, Лебедев.

    «Никто не знает, чем занимается этот фронт, за что они борются – у него только одна задача – любить Путина или что-то еще? Путин, как я слышал, это подарок от Бога», — сказал Лебедев. Он также добавил, что не дразнит Путина: «Я сам – меньше комара».

    Когда его спрашивают, примет ли он участие в путинских «выборах», Лебедев на минуту замолкает: «Это невозможно, они никогда этого не позволят». Когда-нибудь? «Да, может быть», заявил амбициозный чекистский генерал Лебедев, уверенный в победе Перестройки-2, которая может привести к зияющим высотам власти.

  4. Pt mdeas si grisha

    Vad ca sinteti foarte obositi, desi, poate, va considerati tineri – nu puteti citi nimic de la cap-coada.

  5. Filat NU VA CEDA!!!!! LUATI-VA ramas bun de la aceste ganduri. Stiti de ce? – Pentru ca el este responsabil IN FATA POPORULUI, care i-a dat vot de incredere!

    Dle Filat, apelati la Societatea civila, la popor, si ACEST MUSUROI DE FURNICI vor casca gura a paguba.

    Vedeti pana la ce s-a ajuns? S-a raspcoilit toata mafia si nomenclatura, cand FILAT A DECLARAT SA FACA REFORME!

  6. Doamna Pavlicenco,

    Despre schimbul de replici dintre Voronin si Dodon, care a avut loc ieri, ce parere aveti?

  7. Un ministru nu executa ordinile prim-ministrului, braveaza in fata presei cu declaratii, chiar si absurde. Pentru ca sa le arate sefilor de partid, cat le este de fidel.
    Stimata d. Vitalia, dar daca Dvs. ati fi prim-ministru, ve-ti fi in stare sa conduceti cabinetul de ministri actual, atat de politizat (in cazul, cand toti ministrii se vor supune sefilor de partid si nu la seful guvernului?)
    Am putut, pot si voi putea – aceasta fraza, rostita de d. lazar nu va spune nimic?

  8. In Rusia a inceput procesul de curatire a cadrelor din FSB. Sunt concediati multi doar in baza hotararii comisiei de atestare. Unele sectii sunt lichidate in intregime.

    COMISIILE DE ATESTARE A CADRELOR DIN INSTITUTIILE DE STAT – JUDECATORII, SIS, PROCURATURA, ETC. AR FI EFECTIVE PENTRU INCEPUT SI LA NOI.

    DE CE NU?

    АНТИПЕРЕСТРОЙКА 2.

    В тербанде ФСБ началась чистка чекистов-перестройщиков
    Время публикации: Сегодня в 14:00

    По сообщениям СМИ «в ФСБ РФ началось сокращение сотрудников. Как рассказали (чекистскому) «Росбалту» сразу несколько уже бывших и еще действующих сотрудников одного из подразделений по борьбе с терроризмом ФСБ РФ, процесс аттестации проходит следующим образом.

    Контрразведчиков приглашают представители отделов собственной безопасности ведомства. На основе этого собеседования передаются справки в аттестационные комиссии, состоящие из работников службы кадров, организационно-инспекторских отделов и СБ.

    Справки составлены по материалам прослушивания телефонных переговоров чекистов, которые особисты сделали за последние годы.

    В случае, если в материалах содержатся порочащие сведения, контрразведчику предлагают пройти проверку на полиграфе, по итогам которой и составляются документы на увольнение.

    «На основе прослушек увольняют целые отделы», — отметили собеседники агентства. Сами контрразведчики не согласны с таким порядком вещей и собираются подавать на родное ведомство в суд». Конец цитаты.

    Отметим, что если бы вычищаемые чекисты действительно совершили что-то серьезное, то против них завели бы «дела».

    Если «запорочены» не отдельные лица, а целые отделы, значит у них есть что-то общее, а общей в нынешних условиях может быть только перестроечная идеология.

  9. Rusia NU MAI POATE TINE SUB CONTROL teritoriile din Caucazul de Nord – Cecenia, Daghestan, unde grupe de partizani inarmati ataca permanent punctele strategice din regiune.

    din aceasta cauza, pare-se, Rusia accepta AJUTOR DE PESTE HOTARE, in special trupe speciale ale Israelului.

    S-a inceput destramarea si IMPARTIREA RUSIEI???

    …………………………………………….

    ……

    Москва намерена ввести на территорию Имарата Кавказ вооруженные подразделения «Израиля»

    Время публикации: Сегодня в 15:07

    Французские специалисты отправятся в оккупированный Имарат Кавказ для детального изучения площадок будущих курортов, которые русские кафиры планируют создать на Северном Кавказе.

    Как пишут русские СМИ, изучать обстановку на месте будут специалисты французского государственного холдинга Caisse des Depots et Consignations.

    По версии Москвы, французы заявили, что готовы рассмотреть возможность инвестирования не только в горно-лыжные курорты, но и в развитие Каспийского прибрежного кластера в Дагестане, который должен стать центром т.н. «пляжного отдыха».

    Сообщается, что до конца будет создано совместное российско-французское предприятие.

    Москва также утверждает, что к проекту решили присоединиться и корейские инвесторы. Делегация одной из крупнейших азиатских энергетических компаний KEPCO приехала в Россию, чтобы изучить проект и рассмотреть перспективы участия в нем.

    Утверждается, что корейцы заявили о своем желании вложить средства в энергетическое развитие Северного Кавказа.

    А вот безопасность на курортах воюющего Кавказа Москва поручит организовывать «Израилю», который уже предложил внедрить некую «комплексную систему защиты отдыхающих и местных жителей». Об этом, как пишут российские СМИ, заявил генерал полиции «Израиля», консультант компании ElbitSecurity Systems Мики Леви, приехавший в Москву в составе «израильской» делегации по приглашению российских властей.

    — «Создание системы безопасности на каждом курорте займет год, максимум полтора, – считает Мики Леви. – Недостаточно просто купить нашу технику или технологии. Здесь принципиально важен профессиональный опыт. Наблюдение и предотвращение – главные составляющие в этом деле», пояснил «израильский» генерал, дав понять, что для этого необходимо присутствие на курортах Северного Кавказа вооруженных формирований «Израиля».

    По его мнению, «система безопасности на кавказских курортах может строиться на четырех основных элементах: агентурная и техническая разведка, современные технологии и работа силовых органов».

    Российские источники сообщают, что «израильская» делегация планирует провести «разведку на местности», чтобы «детально обсудить перспективы сотрудничества».

    Пока, по предварительным данным, курорты планируется организовать в Матлас (Дагестан) и Лагонаки (т.н. «Краснодарский край» и Адыгея), Архыз (т.н. «Карачаево-Черкесия» / вилаят КБК) и Мамисон (т.н. «Северная Осетия» / вилаят Г1алг1айче).

    В Архызе уже в декабре должен открыться горно-лыжный курорт.

    Российские источники пишут, что протяженность всего т.н. «северокавказского туркластера» – около 2.5 тысяч километров.

    — «Все эти километры нужно истоптать своими ногами и потрогать своими руками – оценить состояние грунтов, предвидеть оползни и сели и множество других параметров, важных в технологии строительства, – рассказали русские харбии. – Ни одна карта, ни один вертолетный осмотр не даст представления, где лучше построить ресторан, чтобы и вид с террасы открывался великолепный, и порывы ветра не сдували оттуда туриста».

    Отметить в этой связи, что «истоптав своими ногами и потрогав руками» местную территорию французы и «израильтяне» получат не только данные для строительства курортов, но и весьма важную разведывательную информацию.

    А появление на оккупированных территориях Имарата Кавказ подразделений «израильских» спецслужб свидетельствует о том, что Москва, по сути, признала свою неспособность контролировать ситуацию и фактически открывает двери для ввода на Северный Кавказ западных вооруженных сил.

  10. Doamna Vitalia,

    de ce nu interveniti?
    Chiar nu vedeti ca de doua luni incaoce e un bombardament adevarat cu informatii in limba rusa?
    Nu vedeti ca va poluiaza(spaming – pe moldoveneste)blogul?
    Nu conteaza, cu bune or rele intentii. Rezultatul final e acelasi.
    Daca nu da timitere(link-ul), stergeti. Nu este o cenzura. Doar mentineti curatenia in „casa”.

    Multumesc

  11. Conform cercetatorilor occidentali, Iurii Gagarin NICIODATA NU A ZBURAT IN COSMOS.

    IN COSMOS A FOST LANSAT UN SPUTNIC FARA COSMONAUT. Iar fiindca IURII Gagarin a inceput sa foloseasca alcool in MOD EXCESIV si putea sa divulge secretul ca nu a fost in Cosmos, KGB l-a lichidat…

    Acum, in anul acesta presa occeidentala a publicat un sir de articole despre farsa propagandistica a Rusiei si ca Gagarin nu a zburat NICIODATA in cosmos.

    Pentru a combate cumva acest adevar, Rusii au facut un monument al lui Gagarin pe care il instaleaza in Anglia si vor sa-l poarte prin mai multe tari ale Europei…

    „Propaganda lor”, cum zicea Emir Kusturica …

    ….

    РУССКАЯ ПРОПАГАНДА.

    Началось турне по Европе передвижного истукана Гагарина, который никогда не был в космосе

    Время публикации: Сегодня в 15:50

    По сообщениям чекистских СМИ России, в этом году чекисты привезут в Лондон передвижной истукан Гагарина. Cогласно западным исследователям, Гагарин никогда не летал в космос. Славящиеся своей вековой потемкинщиной русские собираются задним числом водрузить свой истукан в английской столице в рамках контрпропаганды в «честь 50-летия полета», который отпраздновали в России еще 12 апреля.

    Истукан простоит в каком-то не очень людном месте Лондона год, а потом отправится в турне по другим странам. Куда именно, чекисты пока сами еще не решили. Запоздалый вояж истукана по Европе потребовался русским после того, как в апреле западные исследователи напомнили, что «полет Гагарина» был русским блефом. Русские запустили в космос пустой спутник, а потом сообщили, что в нем «сидел Гагарин».

    Так как Гагарин начал много пить и выбалтывать посторонним подробности своего мифического «полета», то КГБ его потом ликвидировало.

    Передвижной истукан, который русские продемонстрируют в Лондоне, представляет собой копию, оригинал которой находится в подмосковном городе Люберцы.

    «Гагарин принадлежит не только России, но и всем странам и всем народам. – нагло утверждает главарь «роскосмоса» Давыдов, намеревающийся «повязать» в русском преступлении весь мир. Давыдов, которого цитирует Sky News, к этому добавил: «Для нас важно, чтобы статуя была показана в Лондоне». Почему русским это так важно, бандглаварь не пояснил.

  12. continuare:
    ..in plus, acest copy/paste nu este credibil.
    Autorii acestor copy/paste pot interveni in text, schimba cuvintele si prin urmare sensul.

  13. mai TRUBADURULE …
    nu mai scuipa atit si nu te screme,ca poti sa te trubezi numai stropi,fii mai atent ca santeti ca niste copii de la gradinita,care dorm si vad povesti in somn…
    pana cand,la rusi se vad reforme,dar ce reforme vedeti la romani?…
    priveste TV-ul Romania,si vei vedea numai nunti si divorturi ale prostituatelor cu bogatani,cum isi arata titile si buzele unflate cu silicoane, tigani care-si cumpara apartamente pe la Maiami,pe cand populatie in cea mai mare parte ii lasata in voia soartei,lasand-o ssaraca,imbland prin Europa cu cersitul,dute acum in satele din Romania si vei vedea,ca aproape nu-i nimeni…i-s plecati dupa hotare.

  14. si voi trubati unire?…
    doriti sa va alaturati,romanilor care imbla cu cersitul?….
    mai bine ar fi bine sa va invatati sa faceti Moldova sa se ridice la un nivel economico-social bine meritat inalt,caci sant toate posibilitatile,nu-i la nimeni asa pamanturi ca-n Moldova,dar asa cu unirile voastre ati pus poporul in genunci si peurma cautati vinovatii,anume UNIREA voastra impusa populatiei,care nu o doreste o facut,ca o mare parte din populatie sa aleaga pe comunisti,si anume voi santeti primi vinoveti in dezastru de astazi, dupa voi plange un Hitler,care ar sa fiti nimiciti ca ultimi impostori…

  15. Rugăciunea unui dac

    Pe când nu era moarte, nimic nemuritor
    Nici Lupu presedinte, nici Godea tradator
    Nu era azi, nici mâine, nici ieri, nici totdeuna,
    Voronin era toate, Voronin era una
    Pe când shiretul Gimpu, si jalnicul Chirtoacă
    Erau din rândul celor ce n-au fost niciodată,
    Pe-atunci erai Tu singur, încât mă-ntreb în sine-mi:
    Din ce adinc de mama nascu-i acest Pulinici

    El singur statu hot inainte de-a sta hotii
    Cind nu-l stia mai nimeni, acum il stim cu totii
    E l este papusarul ce-aduce fericire
    Acestu-i colt de Tara si rest de omenire
    El este fondatorul de firme si partide
    El pentru noi se roaga, tot el de noi se ride
    E ce-l ce ne hraneste pe noi cu franzelute
    Spalate prin offshor-uri,ca nu cumva sa puta …
    Pe-acest neom Tu Doamne facuta-i cel întâi
    Ce mi-ar răpi chiar piatra ce-o am de căpătâi.

    Gonit de statul asta prin anii mei să trec,
    Pân’ ce-oi simţi că ochiu-mi de lacrime e sec,
    Că-n orice procuror un duşman mi se naşte,
    C-ajung pe mine însumi a nu mă mai cunoaşte
    Că neagra saracie simţirea-mi mi- a *mpietrit-o,
    Că fug din tara asta, pe care am iubit-o –
    ,Când ura cea mai crudă mi s-a părea amor…
    Poate-oi uita durerea-mi şi voi putea să mor.

    Străin şi făr’ de lege de voi muri – atunce
    Nevrednicu-mi cadavru în uliţă l-arunce,
    Ş-aceluia, Părinte, să-i dai coroană scumpă,
    Ce-o să asmuţe câinii, ca inima-mi s-o rumpă,
    I-ar celui ce cu pietre mă va izbi în faţă,
    Î ndură-te, stăpâne, şi dă-i pe veci viaţă!

    Astfel numai, Părinte, eu pot să-ţi mulţumesc
    Că tu mi-ai dat în lume norocul să trăiesc.
    In lumea stapinita de lupi si papusari
    De chori necomuniste si gimpi neliberali
    Să cer a tale daruri, genunchi şi frunte nu plec,
    Spre ură şi blestemuri aş vrea să te înduplec,
    Să simt că de suflarea-ţi suflarea mea se curmă
    Şi-n stingerea eternă dispar fără de urmă!

    Chisinau 14 07 20011
    .

    M.EMINESCU

  16. NYK, esti un propagandist „jenibil” (jenant+penibil) si fudul, pe deasupra.

  17. Pt natalia

    Ar fi greu, dar as putea, pentru ca nu am scopuri ascunse. Cei care nu pot e pentru ca una gindesc, alta spun si a treia – fac…

  18. Pt Shah

    Intr-adevar, haideti s ane intelegem sa postam doar linkurile. Va multumesc.

  19. Chuck Plahotniuc

    Chuck Palahniuk este un scriitor american contemporan, autorul mai multor romane de succes. Filmul Fight Club este o ecranizare a romanului cu acelaşi nume de Palahniuk. De ce mi-am amintit de Palahniuk? Păi, simplu – zilele astea am avut impresia că trăim într-o carte a unui autor antagonic lui Palahniuk, dar care încearcă să creeze o copie a prozei americanului.

    Diferenţa e că la noi apare la început „filmul”, cartea
    lăsându-se aşteptată. Filmul este extrem de prost – cu elemente ieftine propagandiste, utopice. De fapt, pe post de „carte” a zilelor noastre poate fi considerat discursul (sau lectura discursului) lui Vlad Filat de marţi-seară. La început s-a creat „orizontul de aşteptare”. De o săptămână, în calitate de prim-ministru, Vlad Filat se întâlneşte cu tot felul de oameni – asta numindu-se „consultare cu societatea civilă”. Se ştia că Filat se va întâlni cu Voronin, de fapt, la asta se rezumă circul „consultării cu societatea civilă”. O fi Voronin ofiţer şi şef de partid comunist, dar iată că e şi „societate civilă”. Ca să nu credem că viaţa e prea roz şi că totul ni se dă mură-n gură, după întâlnirea cu Voronin, Filat ne-a amânat o zi cu declaraţiile. Asta în contextul în care exista frica ruperii AIE şi a îmbrăţişării dintre cei doi, până acum mari duşmani politici. Am mai trecut prin scenariul ăsta ieftin al trădării – căci e vorba de trădare – când Voronin s-a „împrietenit” cu Iurie Roşca… Discursul lui Filat a semănat cu un referat prost, copiat din diferite surse. Pentru aşa ceva probabil că ar lua un „5” la facultate. Pentru că nu ne-a spus nimic ce nu ştiam, doar texte-texte-texte previzibile. Cu toate astea, discursul a fost citit, pregătit dinainte, nu a fost o comunicare liberă. Asta nu a încurcat deloc bâlbelor lui Filat.

    „Nimicul” lui Filat are totuşi nişte nuanţe care merită atenţia noastră (în lipsă de altceva). Deşi nu şi-a dat demisia, cum se zvonea, premierul a vorbit despre criza AIE. Nu a spus nume, ceea ce iarăşi mi s-a părut o lipsă de respect atât pentru jurnalişti, cât şi pentru restul cetăţenilor. S-a folosit doar de aluzii, pentru a arăta cu degetul personajele care-i sunt antipatice.

    Cine sunt „personajele antipatice” lui Filat? E destul de clar: Marian Lupu care încurcă mersului armonios al AIE şi Vlad Plahotniuc. Şi în direcţia lui Plahotniuc au fost aruncare mai multe aluzii, de la expresii ca „grupuri de interese” (sintagmă împrumutată de la politicienii din România), „funcţii obţinute conjunctural”, „mafiotizarea ţării” etc… Personal, ştiu mai multe despre Chuck Palahniuk decât despre Vlad Plahotniuc. Dacă Chuck Palahniuk stă în spatele unor romane foarte bine construite, Vlad Plahotniuc e acuzat făţiş că ar dirija „mafiotizarea” Moldovei. Aici Plahotniuc îl bate pe Palahniuk – dacă scriitorul american poate fi considerat unul dintre cei mai buni autori contemporani, Plahotniuc este arătat (de echipa Filat) cu degetul ca inamicul public numărul unu, nu doar „unul dintre”. Deşi, în discursul său, Filat a insistat că vorbeşte ca prim-ministru, a fost foarte puţin credibil, aproape imposibil să nu te gândeşti la businessmanul Filat.

    Mi s-a părut o scuză ieftină şi jalnică ceea ce se citea în spatele discursului: ţara merge prost din cauza lui Lupu şi a lui Plahotniuc. Ar fi mai credibil că lui Filat (ca businessman sau chiar ca persoană) îi merge prost din cauza lor, nu ţării. Cum altfel poţi înţelege „soluţia de compromis”, adică întâlnirea amiabilă cu Voronin? Păi, până acum, nu Voronin era declarat de Filat duşmanul nr. 1 al democraţiei din Moldova?! Contul lui Voronin e mai subţire decât al lui Plahotniuc? Mă îndoiesc… Ar fi timpul ca Vlad Filat să vorbească deschis, nu în fabule. E datoria lui faţă de noi, cetăţenii şi, nu în ultimul rând, noi, cei care l-am votat. Ar fi timpul să-şi asume propriile eşecuri ca politician, nu doar să arate cu degetul spre alţii. Pentru că nouă ne e frică. Şi nu e deloc bine. Ne e frică de alianţe dubioase, de nimicul care apare atunci când se dă vina pe alţii. Şi, recunosc, de revenirea comuniştilor.

    L-am votat pe Filat. Ca politician. Dacă am votat pentru cineva – avem dreptul şi să-i cerem. Eu îi cer doar atât – să nu ne dezamăgească (şi mai mult). Şi să nu ne ţină într-o carte scrisă execrabil.

    Un articol de: Alexandru Vakulovski

  20. In mesajul sau catre natiune Filat reda o stare de suflet si de spirit.Poate si este prezenta aceasta stare scrisa pe hirtie de nu stiu cine,insa Filat avea un zimbet larg si satisfacut,probabil ca se afla in fata camerilor de luat vederi,chiar la inceputul conferintei de presa, pe care o asteptam cu nerabdare,stare ce nu avea nimic comun cu ce era scris in mesaj.Observind aceasta stare,m-am intrebat de ce se bucura?ca sa aud mai tirziu nimic nou,sa aud nici o solutie de rezolvare a problemelor.Atunci,de ce a iesit in fata natiunii?Toate astea seamana a circ si nu a ginduri profund indurerate de soarta natiunii.Iar azi citesc ceva mai nou:Filat si-ar dori o opozitie in parlament,de parca nu-i are pe comunisti.

    „Filat: Aș vrea să am în Parlament o opoziție politică
    Politic – 14 Iulie 2011 10:04 Vizualizări:1029, Mesaje:0
    Класс!
    Dincolo de lupta cu comunismul e necesar să mai facem ceva și pentru oameni. Declarația a fost lansată de către prim ministrul și liderul PLDM, Vlad Filat, miercuri, 13 iulie, în cadrul unei emisiuni la Publika TV.

    “Cel puțin PCRM aşa cum este el, are activitate publică, îi cunoaștem trecutul, prezentul, îi cunoaștem oamenii”, a declarat Filat.
    Potrivit lui, atunci când au fost preluate funcțiile, aceștia și-au asumat responsabilitatea față de toți cetățenii Republicii Moldova, inclusiv și pentru cei 40%, care au votat pentru PCRM.
    De asemenea, liberalul democrat a spus că opoziția joacă un rol important într-o societate democratică. “Eu aș vrea ca în Parlament să am o opoziție politică care ajută până la urmă prin activitatea lor, nu prin boicot sau scandal, dar prin discuții”, a precizat Vlad Filat.
    În context, acesta referindu-se la remanierile în cadrul ministerelor și instituțiilor publice, despre care a vorbit ieri, în cadrul unei conferințe de presă, acestea vor demara din septembrie.
    Premierul a promis că va purta discuții cu fiecare șef de instituție în parte, iar după procesul de evaluare la fiecare minister, urmează să solicite remanieri. În acest sens, Filat s-a referit nu doar în instituțiile care au revenit colegilor săi din AIE. „Suntem singurul partid care a făcut remanieri de miniștri din guvernul actual, cu tot respectul pentru cei care nu s-au regăsit în actualul guvern”, a mai spus șeful Cabinetului de Miniștri.
    Totodată, Filat a menționat că va prezenta, în calitate de lider al PLDM, un proiect de acord pentru toate partidele din Parlament.
    De menționat că, Acordul vis-a-vis de procesul de integrare europeană urmează a fi semnat, implimentarea reformelor, care indiferent de poziția partidelor să aibă o stabilitate politică.”
    Sursa: Politik.md

  21. Vitalia Pavlicenco spune:
    14 iulie 2011, la 19:07
    Pt natalia
    Dar nu cred, ca ati putea in asa conditii… Cu toate ca aratati barbateste…
    In rusa este o vorba – vse ravno, cto ssati protiv vetra.

  22. Cred ca articolul „Ranza basarabeanului” de la http://mipopescu.wordpress.com incearca sa arate cum se vede din afara vanzoleala fara noima din societatea basarabeana in care fiecare se crede cel mai capabil sa dea sfaturi si sa conduca.
    Si astfel, de atata „hais si cea”, caruta basarabeana ramane tot pe loc.

  23. Destine tragice – Regele Mihai si Ion Antonescu

    Posted by Mircea Popescu pe iunie 27, 2011, http://mipopescu.wordpress.com/

    Discutiile pe marginea exprimarii, cel putin nefericite, a presedintelui Basescu au ajuns la un un impas de comunicare intre diversele categorii de romani.

    Unii il blameaza pe Rege pe baza de interpretari personale sau induse din diverse materiale de propaganda ale unor cercuri care din varii motive au de platit niste socoteli monarhiei si reprezentantului acesteia in viata, altii, printre care ma numar si eu, considera ca este Monarhia este singura institutie capabila sa asigure stabilitate intr-o tara in care inca mai troneaza ideea ca seful statului, ca “tatuc” al natiunii, trebuie sa taie si sa spanzure situindu-se dictatorial deasupra legii si institutiilor statului.

    Subliniez, odata in plus, ca am un mare respect pentru Institutia Monarhica si pentru Maiestatea Sa.

    Regele Mihai este cunoscut ca un om taciturn, care asculta dar vorbeste putin. Aceasta a fost educatia care i-a fost insuflata inca din perioada copilariei, destul de afectata de un tata ca regele Carol II, care si-a parasit sotia, familia pentru femei deochiate.

    Mihai isi putea vedea mama, Principesa Elena doar de doua ori pe an de fiecare data cate trei saptamani cand o vizita la Parma. Si asta pe intreaga perioada 1930-1940.

    Insasi faptul ca a fost numit Rege la varsta de 5 ani fiind tutelat de o regenta si a fost detronat trei ani mai tarziu de propriul lui tata, spune multe despre o copilarie nefericita.

    Ca Rege, in a doua incoronare s-a trezit deja in momentul instaurarii dictaturii lui Antonescu, iar in perioada razboiului si pana la abdicare a fost de asemeni izolat pe plan intern (cu suport inconsistent si mai mult formal din partea unor partide aflate sub presiunea fie a lui Antonescu, fie a sovieticilor ocupanti cu acordul explicit al aliatilor americani si englezi) dar si pe plan international de catre puterile aliate care au lasat guvernarea Romaniei la cheremul Moscovei.

    Cred ca pot spune fara sa gresesc ca Institutia Monarhica a fost subminata de Regele Carol II si de Conducatorul Statului, generalul / maresalul Antonescu, urmat in mod normal de dictatura comunista.

    Practic incepand cu 5 Septembrie 1940, Regele a fost lipsit de absolut orice instrument de interventie in politica statului roman, neavand nici Parlament si nici Constitutie.

    Singurul suport politic in toata aceasta perioada l-a avut din partea partidelor constituite in Blocul National Democratic doar pentru hotararea incetarii operatiunilor militare alaturi de Germania si destituirea, urmata de arestarea lui Antonescu. Desigur, a fost o lovitura de stat, deoarece nici in acel moment nu a avut instrumentele pentru a-l determina pe Conducatorul Statului care avea puteri discretionare sa ordone oprirea razboiului.

    Antonescu ca militar de cariera nu s-a impacat cu politicianismul acelei epoci destul de imorala si atat de tulburi atat pe plan intern cat si international. De aceea a dispretuit partidele politice, regimul constitutional si chiar monarhia. A fost, daca vreti, un fel de Franco al Romaniei, care insa a pastrat forma fara fond si fara nicio putere a unei monarhii ostateca si complet lipsita de putere.

    Antonescu a condus tara in intreaga perioada din 1940 pana in 1944 conform vointei lui exclusiv prin decrete, fara opozitie, fara consultare cu partidele, fara consultare cu Consiliul de Coroana.

    In felul acesta si-a asumat voluntar responsabilitatea atat pentru succese ca si pentru greseli. L-am admirat pentru celebrele cuvinte ” Ostasi, va ordon …!” si pentru tenacitatea cu care a urmarit reintregirea tarii. Limitele sale politice s-au vazut cand, in pofida avertizarilor si cererilor exprese ale liderilor partidelor politice de a se opri la Nistru, in stil cazon, Maresalul a considerat ca trebuie sa mearga mai departe alaturi de aliatii sai nemtii, fara sa se gandeasca la eventualele repercusiuni post belice pentru Tara.

    Faptul ca mase de civili au fost evacuate in Transnistria (evrei, tigani) in timpul cat el singur a condus dictatorial tara, au constituit piese grele de acuzare impotriva lui Antonescu dupa incheierea ostilitatilor, deoarece, dupa cum este bine stiut, orice ordine date in razboi impotriva unor grupuri de civili sunt incluse automat de tribunalele internationale in randul crimelor de razboi.

    Legat de arestarea lui Antonescu, acesta a constituit un moment, aparent criticabil din punctul de vedere al mandriei unui militar, dar necesar din punct de vedere politic in lipsa oricaror garantii internationale. Iar in acel moment, toate incercarile de armistitiu incepute pe langa Anglia si Statele Unite atat de partidele politice, de Coroana cat si de Antonescu au esuat, cestia fiind trimisi sa discute conditiile de incetare a operatiunilor militare numai cu URSS.

    Nu vreau si n-am cum sa judec acest act, in conditiile in care trupele sovietice intrasera deja pe teritoriul tarii, Romania era in razboi cu Natiunile Unite si Germania in retragerea se apara pe teritoriul romanesc. In orice caz, nu a fost tradare nici din partea lui Antonescu, nici a Regelui care indemnat de partide a considerat ca pentru natiune este o solutie de supravietuire.

    Au fost doua moduri diferite de apreciere a situatiei: una a mandriei barbatesti si eroismului romantic de genul “luptam pana la ultimul om”, si alta o gandire politica, responsabila pentru supravietuirea natiunii.

    A fost gandirea politica gresita sau providentiala cu toti cei 50 de ani care ne-au afectat ca popor sub comunism, dar totusi nu incorporati in URSS, deci pastrandu-ne ca natiune?Sa nu uitam ca nimeni nu s-a asteptat ca aliatii, Natiunile Unite sa-si ia mainile de pe Romania pentru a o lasa prada bestiei sovietice.

    La fel si actul abdicarii, este evident ca acesta s-a facut cu acordul tacit al aliatilor care au considerat deja ca se trasese Cortina de Fier peste care nu aveau interesul sa treaca fiind slabiti dupa razboi. Ca-i asa dovedeste si faptul ca la plecare Regelui la Londra pentru nunta Principesei Elisabeta (actuala regina a Angliei) cu Ducele de Edinbourgh, Mihai a fost sfatuit de ambasadorul britanic, printre altii, sa nu se mai intoarca in Romania, deoarece monarhia era pecetluita. In acel moment Romania si Grecia erau singurele monarhii din Europa de Est.

    Pe 21 August 1945, Regele ii cere premierului comunist,Petru Groza sa demisioneze. Acesta, impotriva prevederilor constitutionale refuza fiind sprijinit de existenta armatei sovietice in tara. Regele intra in “greva regala” asteptand in zadar ajutorul americanilor si englezilor, care insa, dupa ceva ezitari recunosc guvernul comunist. In Iulie-Noiembrie 1947, izolarea internationala a Regelui se mareste si pe planul intern prin arestarea liderilor partidelor democratice de opozitie.

    Urmeaza abdicarea fortata din Decembrie 1947.

    Cam acesta a fost cadrul istorico-politic al acelor momente dramatice, in care Regele Mihai a trebuit parctic singur si izolat sa actioneze in intreaga perioada a scurtei si framantatei sale vieti de copil fara copilarie si fara familie si de tanar rege fara putere nevoit sa se supuna celor trei dictaturi: carlista, antonesciana si comunista.

    In opinia mea, atat Regele Mihai cat si Antonescu sunt patrioti de mare tinuta, personalitati din Istoria Nationala marcate de destine tragice.

  24. Pt Mircea Popescu

    Este adevarat legat de rinza, numai ca pe mine asta nu ma vizeaza. Eu mi-am incheiat cariera politica, dar nu tac vazind ce vad. Desigur – acest lucru il vizeaza pe cei cu bani si „oportunitati” de a fura statul, care tocmai pentru asta se catara la Putere.

    La „consultarile” cu Filat l-am intrebat daca a primit scrisoarea din partea Forului democrat al Romanilor, legat de Unirea, pina in 2012 – solicitare adresata Guvernelor de la Bucuresti si Chisinau. Nici nu stia ca a venit o asemenea scrisoare – consilierii, probabil, au considerat ca asta e o „paranoia” si nici nu l-au informat.

    Toti fura acest stat pentru ca nu cred in el. Dar nu vor sa spuna ca nu cred in acest stat artificial.

    Numai reintregirea neamului romanesc ne poate salva pe noi si Romania sub toate aspectele.

  25. Ranza basarabeanului

    Posted by Mircea Popescu pe iulie 14, 2011

    Certuri peste certuri, aratat cu degetul spre Filat, spre Ghimpu, spre Lupu, spre mai stiu eu cine. “Filat nu-i in stare sa conduca” striga ba stanga, ba dreapta, ba chibitii de pe margine.
    Dar oare faptul ca Filat nu poate conduce sa fie problema cea mare a Basarabiei, scuzati, a Republicii Moldova?
    In Basarabia, nici Sfantul Petru, Doamne iarta-mi blasfemia, nu ar putea conduce.
    Acolo, de la vladica la opinca toti cunosc politica, management, diplomatie, etc.
    Toti sunt conducatori inascuti, toti sunt detinatorii adevarului absolut, toti sunt profeti (“V-am spus eu ca …”).
    Si deoarece toti sunt conducatori, de aia nici nu vor sa se uneasca cu Romania unde poate ca nu vor mai fi prim-ministri, ministri, presedinti, parlamentari.
    ”Decat codas la oras, mai bine-n satul meu fruntas.” spunea inteleptul moldovean Creanga si acesta ar trebui sa fie motto-ul Republicii Moldova, care pe zi ce trece devine din stat un sat parapadit dintr-un fund de Europa.

    Constantin Tanase vorbea de ranza moldoveanului, desigur referindu-se la basarabeni, dar ranza domniei sale il impiedica sa exprime adevarul ca Moldova se afla pe partea dreapta a Prutului unde au fost capitalele ei dintotdeauna. Iar ranza lui Dodon ca si a lui Voronin ii indeamna sa considere Chisinaul capitala imperiala a Moldovei Mari si a maretului popor moldovenesc separat de tiganii romani.

    Situatia de instabilitate politica datorata framantarilor dintre membrii coalitiei de la putere este si ea rezultatul aceleiasi ambitii a fiecaruia de a ajunge fruntas in satul de peste Prut. De parca cineva, in lumea asta larga, sau chiar din ograda de peste Prut, da doi bani pe asemenea fruntasi nabadaiosi care nu-s in stare sa tina hamurile carutei basarabene pe care o considera masina de curse si pe care tot in santurile de pe marginea drumului o duc sperand sa ajunga la Bruxelles

  26. АНТИПЕРЕСТРОЙКА-2.

    По сообщениям СМИ русских террористов, путинская тербанда «совет федерации» 13 июля одобрила поправки, «ужесточающие требования» к русским чекистам из банды ФСБ.

    В частности, чекистам запрещается иметь недвижимость, зарегистрированную заграницей, «если это не обусловлено решением задач оперативно-служебной деятельности». При этом оговаривается, что те сотрудники, у которых сейчас есть недвижимость за рубежом, будут обязаны в срок, определенный руководителем ФСБ, «принять меры к ее отчуждению». В противном случае они могут быть уволены.

    cititi:

    http://www.itar-tass.com/c12/184930.html

  27. „Eu mi-am incheiat cariera politica”.

    Не опускайте руки, еще пробьет Ваш час. Именно сейчас Вы нужны Молдове.

  28. Filat catre popor

    Viaţa asta-i bun pierdut
    Când n-o trăieşti cum ai fi vrut!
    Şi-acum ar vrea un papusar- călău
    S-arunce jug în gâtul tău:
    E rău destul că ne-am născut,
    Mai vrem şi-al doilea rău?

    Din zei de-am fi scoborâtori,
    C-o moarte tot suntem datori!
    Totuna e dac-ai murit
    Flăcău ori moş îngârbovit;
    Dar nu-i totuna leu să mori
    Ori câine-nlănţuit

    Cei ce se luptă murmurând,
    De s-ar lupta şi-n primul rând,
    Ei tot atât de buni ne par
    Ca orişicare laş fugar!
    Murmurul, azi şi orişicând,
    E plânset în zadar!

    Iar a tăcea şi laşii ştiu!
    Toţi morţii tac! Dar cine-i viu
    Să râdă! Bunii râd şi cad!
    Să râdem, dar, viteaz răsad,
    Să fie-un hohotit şi-un chiu
    Din ceruri până-n iad!

    De-ar curge sângele pârău,
    Nebiruit e braţul tău
    Când nu te temi de papusar
    Tu tie însuţi zeu îţi pari
    Când râzi de ce se tem mai rău
    Duşmanii tăi cei tari.

    Sunt mafioti?! Şi ce mai sunt?
    Nu ei, ci de-ar veni Cel-sfânt,
    Zamolxe, c-un întreg popor
    De zei, i-am întreba: ce vor?
    Şi nu le-am da nici lor pământ
    Căci ei au cerul lor!

    Şi-acum, bărbaţi, un fier şi-un scut!
    E rău destul că ne-am născut:
    Dar cui i-e frică de război
    E liber de-a pleca napoi,
    Iar cine-i vânzător vândut
    Să iasă dintre noi!

    Eu nu mai am nimic de spus!
    Voi braţele jurând le-aţi pus
    Pe scut! Puterea este-n voi
    Şi-n zei! Dar vă gândiţi, eroi,
    Că zeii sunt departe, sus,
    Iar MAFIA „ntre noi!

    George Coşbuc

  29. Criza financiara mondiala se va declansa cu o mai mare putere in viitorul apropiat. Daca nu se vor face acum reforme si daca nu se va relansa DEZVOLTAREA ECONOMICA, IN SPECIAL A AGRICULTURII atunci suntem in pericol de colaps…

    In asa situatie, ce este mai bine O DEMOCRATIE toleranta sau avem nevoie de un Pinocet???

    http://forum-msk.org/material/economic/6760319.html

    Нужен ли нам „Русский Пиночет”?

    Уже совсем скоро Россия испытает на себе разрушительные последствия мирового финансово-экономического кризиса. Промышленное производство в Европейском Союзе сократится, потребление углеводородов, главного российского экспортного товара, упадет, а значит меньше станет выручка российских компаний от их экспорта. Для России, сельское хозяйство которой не может обеспечить даже на 1/3 внутренние потребности в продовольствии, это может обернуться полным крахом. Миллионы жителей страны будут поставлены в буквальном смысле на грань выживания.
    ……………….

  30. Rosca dupa 2 campanii electorale nereusite a plecat. Dna Pavlicenco ar trebui sa-l urmeze.

  31. Pt Costel

    Rosca nu se mai ridica – a tradat interesul national.

    Pavlicenco doar a consolidat partidul si va pleca atunci cind vor decide membrii PNL, si nu scursurile prorusesti. Mai ales ca Mesajul nostru e tot mai constientizat de populatie.

  32. Nu as face niciodata comparatie intre D-na Pavlicenco si Rosca,fiindca ultimul e tradator de neam.D-na Pavlicenco e cu totul un alt om.E pteocupata de ceia ce se intampla in jurul nostru,chiar daca uneori nu are perfecta dreptate.
    Voua cine va place mai mult-imbecilii si mancurtii,care ataca din umbra sau oamenii,care numesc lucrurile pe fata? Nimeni nu e perfect in aciasta lume,dar trebuie sa ne invatam odata si odata sa separam griul de neghina.Daca ar fi mai multi asemenea D-nei Pavlicenco poate mult s’ar schimba in politica moldoveneasca.Diaqlogul politic corect ar trebui sa predomine si acolo unde omul are dreptate-trebuie sustinut,chiar daca nu ne convine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *