Autor: Mihaela Stoica, (VIDEO) ziarul “ADEVARUL” din 20 mai 2011
http://www.adevarul.ro/actualitate/eveniment/Da_Doamne_sa_se_
gaseasca_un_Mihai_Viteazul_sa_ne_uneasca_cu_Basarabia
„La începutul săptămânii s-au împlinit 199 de ani de la semnarea Tratatului de pace de la Bucureşti, prin care Basarabia a fost cedată Rusiei Ţariste de către Imperiul Otoman. Se mai poate vorbi în prezent de reunirea României cu ţara cuprinsă între Prut şi Nistru? Cel puţin 20 de ONG-uri reunite în platforma civică „Acţiunea 2012” spun: „DA”. „Nu politicienii vor realiza unirea Republicii Moldova cu România, ci voinţa oamenilor de pe ambele maluri ale Prutului, manifestată prin acţiuni concrete”, este motto-ul mişcării „Acţiunea 2012”, constitută anul acesta, la 17 aprilie.
Din „Acţiunea 2012” fac parte, în prezent, 20 de organizaţii din ambele ţări, printre care Asociaţia 21 Decembrie 1989, Asociaţia Studenţilor Basarabeni Craiova, Clubul Maramureşenilor din Dreapta Tisei, Consiliul Mondial Român, Dorobanţii, sau Fundaţia Grigore Vieru etc. De ce „Acţiunea 2012”? Pentru că anul viitor, pe 16 mai, se vor împlini 200 de ani de când Basarabia a fost ruptă de Ţara Moldovei, afirmă George Simion, coordonatorul platformei civice, cu care am stat de vorbă imediat după ce a comemorat, împreună cu alţi tineri, toţi legaţi la ochi şi cu banderole negre, împlinirea a 199 de ani de la semnarea Tratatul de pace ruso-turc la Hanul lui Manuc. George are doar 24 de ani, însă este unul dintre tinerii care au petrecut o noapte în arestul poliţiei din Chişinău, în timpul manifestărilor violente din aprilie 2009. Totodată, el a coordonat campania „Basarabia, pământ românesc”. adevarul.ro: De ce s-a constituit platforma civică „Acţiunea 2012”?
George Simion: Societatea civilă nu a făcut nimic în acest sens, iar comunismul a reuşit să distrugă identitatea naţională, în ambele părţi. Societatea românescă nu ştie mai nimic despre Moldova pentru că nu s-a vrut. Istorie nu se mai face mai deloc. La moldoveni, „Istoria românilor” care se predă este chiar mai ok.
Problema este că, atâta timp cât au stat comuniştii la putere, au încercat să prezinte o istorie integrată în lipsa unei istorii a moldovenilor. Era o istorie a Europei cu figuri din zona Moldovei şi cu prezentări de genul „ocupantul româno-fascist”. După aprilie 2009, nu s-a mai făcut această istorie integrată, iar în şcoli se studiază limba română. De ce te implici tocmai tu, un tânăr de 24 de ani, care nu are foarte multe amintiri de dinainte de ‘89? Atât la noi, cât şi la moldoveni, comunismul a reuşit să distrugă identitatea naţională. I-a făcut să fie individualişti, să nu îi mai interseze ideea de ţară. Eu mă gândesc la cei de dincolo, de vârsta mea, care luptă pentru identitatea lor şi pentru viitorul lor.
Am exemple concrete, nici un sondaj nu mă poate contrazice. Am fost acolo în aprilie 2009 când tinerii strigau: „România nu uita, Basarabia e a ta!”. Am văzut, după începerea acţiunilor noastre, tineri care s-au urcat pe liceu doar ca să arate că limba pe care o fac la şcoală este română, iar liceul este româno-francez şi nu moldo-francez. Noi, “Acţiunea 2012”, milităm şi ca dreptul celor de acolo de a se autoidentifica ca români să fie respectat. Credeţi că o să aveţi şanse de reuşită în contextul în care discursurile politicienilor, din ambele ţări, sunt cam aceleaşi: unirea ar fi doar dacă vor moldovenii sau că R. Moldova este un stat unitar independent? Strict legal este posibil dacă acolo şi aici au loc referendumuri, iar rezultatul iese 50 % plus unu. Până acum, societatea civilă nu a făcut nimic în acest sens, nu a avut o poziţie unică. Dacă îi întrebi pe oameni ce ştiu despre Basarabia o să spună de Vadim Tudor şi de Podul cu Flori. Dacă vom reuşi să ne facem treaba bine, vom ajunge mai aproape de acel 50% care ar face unirea posibilă. Nu am o afinitate deosebită pentru Basarabia, însă eu zic că ar trebui să milităm pentru recăpătarea oricărui teritoriu românesc pierdut, ca toţi românii să trăiască în cadrul aceluiaşi stat. Referitor la afirmaţiile politicienilor, cum sunt preşedintele Traian Băsescu sau ale fostului preşedinte interimar Mihai Ghimpu, se pare că ar trebui să vorbească mai puţin şi să facă mai mult. În 2009, noi (statul român, n.r.) am promis Republicii Moldova 100 de milioane de euro şi nici până acum nu le-am dat, de parcă ar fi o sumă extraordinar de fabuloasă. Mă lasă rece dacă declară şi nu fac. Şi crezi că o să vrea cineva să facă? Politicienii sunt de regulă pragmatici, mai ales în Moldova, unde este o modă în acest sens.
În momentul în care vor avea un electorat care va cere expres asta, vor trebui să o rezolve dacă vor mandate. Şi există un electorat consistent care să ceară asta? Da, electoratul lui 7 aprilie care i-a adus la putere pe Chirtoacă-Filat. Acum ei par să uite de promisiuni, însă chiar şi calea spre Uniunea Europeană trece prin România. Nu o să îi susţină nimeni dezinteresat să intre în UE. Singura cale prin care vor ajunge în Uniune va fi România, dacă factorii de decizie de la noi vor interveni la Bruxelles în favoarea Chişinăului. Unirea ar avea şi costuri, iar economia nostră nu stă prea bine… Dacă ne gândim la costuri, trebuie să avem în minte că nemţii nu au stat niciodată să numere milioanele, ci oamenii, pentru că Germania de Est este şi acum mai slabă în comparaţie cu Germania de Vest. O populaţie mai mare ne va aduce clar mai multe beneficii şi, dacă ar trebui să ne uităm la economie, ar trebui să conştientizăm că ea nu prea există în România.
Ţara asta se bazează mai mult pe milioanele trimise de cei care muncesc în afară. Acest lucru este şi în Moldova, unde un milion din patru sunt plecaţi în afară. Avem nevoie de oameni în locul lor, de populaţie în continuare, altfel o să vină în continuare aici irakieni, pakistanezi, chinezi. Nu că ar fi un lucru rău, dar parcă îl vreau lângă mine pe unul care are mai multe în comun cu mine. Tu ai fost şi promotorul campaniei “Basarabia, pământ românesc”… Am avut campania „Basarabia, pământ românesc”, dar acum încercăm să nu ne mai legăm atât de mult de pământ pentru că lumea este destul de reticentă la chestii dintr-astea care par naţionaliste. Pe noi nu ne interesează pământul, era pur şi simplu un citat din Eminescu, ne intersează oamenii de acolo şi identitatea românească, mai mult decât pământul. Ce poţi să îmi spui despre familiile de români basarabeni care au ales să vorbească rusa în loc de română? Problema în Moldova nu este cu ruşii, ei sunt doar doar 7%, mai mult sunt ucrainienii. La un “râs de recensământ” din 2002 moldovenii erau 77%, iar românii 2%. Aici este problema: a ajuns propaganda foarte bine la moldoveni cu origini româneşti. A funcţionat foarte bine promovarea limbii ruse ca „limbă interetnică”, cum zic ei.
Nu prea ai şansa acolo să auzi o limbă românâ curată, chiar şi în graiul moldovenesc, pentru că maşina mass-media rusească funcţionează foarte bine. Eu cât am stat la Chişinău aveam doar două posturi în limba română, din 50, şi asta chiar în centrul oraşului. Până să vină „Adevărul”, era un singur cotidian în limba română – „Timpul”. M-am dus să îmi închiriez un apartament în Chişinău şi acolo nu sunt agenţii imobiliare, ci doar un ziar de anunţuri, Makler, numai în limba rusă. Eu nu am ştiut limba rusă şi a trebuit să apelez la un prieten să îmi traducă. Cei care m-au arestat vorbeau limba română. Oamenii acolo ştiu limba română, însă nu prea sunt îndemnaţi să o vorbească. Acolo, Rusia şi-a făcut foarte bine treaba. După epoca sovietică, a rămas foarte prezentă prin investiţii în mediul economic, dar şi-a impus şi cultura. România a fost prezentă doar prin ambasadori incompetenţi, numai funcţionari nemulţumiţi şi arţăgoşi pentru că au ajuns la Chişinău în loc să ajungă la Paris. Din cauza asta, până acum bătălia pentru Basarabia a fost pierdută. Ce alţi aderenţi mai aveţi la Acţiunea 2012? De curând am vorbit cu Dan Puric care ne-a promis sprijin cu mai multe spectacole la toamnă. El se înţelege foarte bine cu academicianul moldovean Nicolae Dabija.
Mai sunt unii profesori universitari care ne susţin. În lunile următoare, planificăm o serie de discursuri comune ale intelectualilor români din ambele ţări pentru susţinerea unirii. Valeriu Saharneanu, preşedintele jurnaliştilor din Republica Moldova, ne-a trimis mesaje de susţinere. Aţi intrat în legătură şi cu intelectualii de acolo? Întotdeauna intelectualii de acolo au fost pro-români. Aşa e şi acum, problema este cu prostimea, cu oamenii care nu ştiu istoria şi nu sunt educaţi. E mare prostimea? E mare, ca peste tot. Noi trăim în ţara care l-a votat pe Iliescu în ’90 cu peste 80%. Trebuie lucrat asupra educării populaţiei. Asta trebuie să facem noi. Academicienii de acolo nu o să zică niciodată că sunt moldoveni, ci români din Basarabia sau români care trăiesc acum în Republica Moldova. La nivel de intelectualitate stau bine, problema este însă cu dezinformarea. Ajungi la Chişinău şi un post cu răspândire naţională prezintă că au venit fasciştii ca să cucerească, deci propagandă sovietică pură care încă funcţionează. Are succes mai ales la sate, unde nu este decât o singură televiziune. Pe un fond de frică şi de genă, care ţine minte ce i s-a întâmplat, este explicabil. Nu prea este explicabil aici. Basarabenii au mentalitate de provinciali şi ei trebuie să se uite spre un centru pentru că nu au forţă. Ei sunt un stat care au armată sovietică pe teritoriul lor. Tonul ar trebui să se dea de la Bucureşti pentru ca centrul să fie de aici, şi nu de la Moscova. Basarabenii sunt săracii confuzi, prin câte au trecut. În 1918 s-au unit cu noi, în 1940 nu am tras niciun glonţ pentru ei ca să îi apărăm. Au rămas la mâna ruşilor care au făcut ce au vrut cu ei.
Nu v-aţi gândit să căutaţi susţinere şi la politicienii noştrii? Sunt politicieni care se preocupă de soarta Basarabiei, precum Viorel Badea (PDL) şi Titus Corlăţean (PSD). Duşmanii, care pe scena politică nu se împacă, pe problema Basarabiei au declaraţii comune şi merg împreună la Chişinău. Păcat că noi nu ascultăm vocea adevăratelor elite româneşti. Neagu Djuvara a spus întotdeauna că va veni o vreme când Basarabia se va uni cu România. În 1913, dacă cineva vorbea de unirea Basarabiei cu România, îl credeai nebun. Niciodată nu ştii când se va ivi contextul favorabil şi de aceea trebuie ca noi, societate civilă, să fim pregătiţi pentru asta. Noi am apărut pentru că am văzut că este o lipsă în cadrul discursului public care să ceară unirea Basarabiei cu România. Practic, nu mai vorbeşte nimeni despre asta, toţi vorbesc despre integrarea în UE. Nu ni se pare firesc pentru că Uniunea poate dispărea peste zece ani, iar noi ar trebui să fim uniţi în cadrul aceluiaşi stat. Nici nu îmi imaginam eu în 2009 că în 2011 o să fie aşa mare libertate în Moldova şi o să se formeze grupuri de tineri precum „Spirit românesc”, „Deşteptarea” şi „Faptă, nu vorbă”. Sunt mulţi tineri care militează pentru refacerea identităţii naţionale şi care fac promovare pe internet, prin concerte sau cu graffiti. Un studiu recent al Fundaţiei Soros arăta că 52% din români cred că unirea cu Basarabia ar trebui să devină obiectiv naţional pentru România… Problema studiului este că nu s-a pus direct întrebarea: „Vreţi să vă uniţi cu Republica Moldova”. A fost pusă o întrebare de genul „Ce credeţi că se va întâmpla dacă s-ar uni România cu R. Moldova” şi au pus ca răspuns numai variante negative. Sondajul a avut însă şi lucruri bune: faptul că se fac cercetări în domeniu şi că s-a ajuns la concluzia că românii nu ştiu foarte multe despre moldoveni. Care sunt planurile de viitor? Planificăm ca până anul viitor să facem acţiuni susţinute pentru că lipseşte constanta. Pe 26 martie 2012 o să ne adunăm la Prut, la nivelul de mii de oameni, pentru a da un nou impuls. Iar în 16 mai 2012 o să facem o mare adunare. O floare, dacă nu o uzi un pic, nu o să crească, noi avem rolul de grădinari. Dă Doamne să se găsescă un Mihai Viteazu care să facă şi unirea politico-administrativă.”
RUSIA SI CLASELE CONDUCATOARE DIN ACEASTA TARA , NU AU FOST NICIODATA DE BUNA CREDINTA FATA DE NEAMUL NOSTRU … NE OPRIM ACUM DOAR ASUPRA PROBLEMEI TEZAURULUI NATIONAL ROMANESC TRIMIS IN CONDITIILE GRELE ALE PRIMULUI RAZBOI MONDIAL LA MOSCOVA IN RUSIA [ IMPERIUL TARIST PE ATUNCI – CA TARI ALIATE ] … E CA SI CUM TI-AI DUCE AGONISEALA LA UN VECIN BINEVOITOR CIND CASA TA E IN FLACARI IAR APOI VECINUL SE FACE CA PLOUA … HOTIE CURATA . Contextul istoric : În august 1916, România luase decizia intrării în război, alături de Antantă. Deși campania a debutat favorabil, prin pătrunderea trupelor române în Transilvania, în scurt timp, trupele germane, austro-ungare și bulgare au preluat inițiativa ocupând în toamna aceluiași an Dobrogea, Oltenia și Muntenia, conducerea României fiind nevoită să mute capitala țării de la București la Iași și să organizeze rezistența în fața invadatorilor în Moldova. Pe acest fundal, în luna noiembrie, s-a decis și mutarea sediului Băncii Naționale a României, ocazie cu care și tezaurul său a fost transportat la Iași. Principalul activ cuprins în tezaur era cantitatea de 93,4 tone de aur, formată din 91 de tone de monede istorice de aur și 2,4 tone de lingouri de aur. Conform convențiilor aplicabile în acea vreme, aurul avea rostul de a garanta emisiunile monetare de lei românești. Cele 91 tone de monezi de aur aparțineau băncilor românești particulare, existente pe piața românească în acea vreme, firmelor private și persoanelor private, iar cele 2,4 tone de lingouri de aur aparțineau, în exclusivitate, Băncii Naționale a României. Rușii au solicitat să nu se semneze protocoale de predare/preluare cu mai multe bănci, firme și persoane fizice din România, ci să se semneze doar un singur protocol cu Banca Națională a României, urmând ca BNR să colecteze toate aceste valori de la fiecare entitate românească în parte. La acea dată Banca Națională a României era în totalitate o bancă privată, în care statul român nu era deloc implicat. La începutul lunii decembrie 1916, frontul de apărare nu era încă stabilizat și se punea în mod serios problema evacuării guvernului peste râul Prut, în Rusia. La 2 decembrie, Consiliul General al BNR aproba în principiu posibilitatea punerii la adăpost a tezaurului în Rusia, punct de vedere care, la 8 decembrie, era susținut și de guvern, prin vocea ministrului de finanțe Emil Costinescu, care evoca între altele și precedentul creat de Banca Națională a Franței (care decisese transferarea tezaurului său în Statele Unite ale Americii. Costinescu menționa și varianta transferării tezaurului la Londra, dar considera că drumul ar fi fost prea periculos, dată fiind și amenințarea suplimentară pusă de submarinele germane. De aceea, soluția preferată era depunerea tezaurului laolaltă cu tezaurul imperiului țarist, la Kremlin.
La 12 decembrie 1916, Consiliul de Miniștri aproba transferul tezaurului în Rusia, după ce ministrul Rusiei la Iași, generalul A. Mossoloff comunicase, la 11 decembrie că este autorizat să semneze protocolul relativ la încărcarea într-un tren special al tezaurului BNR, adăugând că guvernul imperial rus garanta integritatea lui atât pe timpul transportului, cât și pe durata șederii lui la Moscova. Protocolul care prevedea predarea Tezaurului în aur către delegații guvernului imperial rus a fost semnat la Iași, la 14/27 decembrie 1916.
Tezaurul care urma să ia drumul Moscovei includea trei categorii principale de valori:
acte, documente, manuscrise, monede vechi, tablouri, cărți rare, odoarele mănăstirești din Moldova și Muntenia, arhive, depozite, colecții ale multor instituții publice și particulare;
efecte publice și alte valori (cum ar fi acțiuni, obligațiuni, titluri de credit, gajurile Muntelui de Pietate etc.);
o cantitate de 93,4 tone de aur (91 de tone de monede istorice de aur, care aparțineau persoanelor private, companiilor și băncilor particulare din România și 2,4 tone de lingouri de aur, care aparținea Băncii Naționale a României); valoarea actuală a acestui stoc metalic, niciodată restituit, este de aproximativ 2,8 miliarde dolari[necesită citare].
[modificare] Transferul tezaurului în Rusia[modificare] Primul transportÎntre 12 și 14 decembrie 1916, în gara Iași, s-au încărcat în 17 vagoane un număr de 1738 casete, în care se afla depozitat aurul, deținut sub formă de lingouri și monede diverse (dintre care majoritatea erau mărcile germane și coroanele austriece), în valoare totală de 314.580.456,84 lei aur. La acestea s-au mai adăugat două casete, conținând bijuteriile Reginei Maria, evaluate la 7.000.000 lei aur. La terminarea operațiunilor de încărcare s-a semnat un Protocol în trei exemplare, câte unul pentru partea rusă, Ministerul de Finanțe român și Banca Națională.
Transportul a plecat imediat și a sosit la Moscova la 21 decembrie 1916. Din partea BNR au fost delegați să însoțească transportul directorul Theodor Capitanovici (care avea și însărcinarea de a rămâne la Moscova și să păstreze două din cheile compartimentului unde aveau să se depoziteze valorile), cenzorul A. Saligny și casierul central M.Z. Dumitrescu.
Delegații români și ruși au început inventarierea conținutului casetelor la 9 ianuarie 1917, operațiune care a durat până la 4 februarie, iar la 16 februarie s-a redactat un protocol definitiv în această chestiune, semnat de reprezentanții Ministerului de Finanțe rus și de delegații părții române, la care se adăuga consulul român de la Moscova, P. Guerin. Casetele cu tezaurul erau sigilate, iar reprezentanții BNR aveau dreptul să verifice oricând compartimentul unde acestea erau depozitate, iar restituirea valorilor urma a se face delegaților BNR, investiți în mod special pentru acest scop.
[modificare] Al doilea transportLa începutul anului 1917 izbucnea la Petrograd Revoluția rusă, început al marilor mișcări sociale din Rusia acelui an, încheiate cu Revoluția din Octombrie și preluarea puterii de către bolșevici. Deși se reușise stabilizarea frontului în Moldova, responsabilii politic români erau îngrijorați în continuare de posibilitatea spargerii frontului de către armatele germane și de înfrângerea definitivă a țării. Se avea în vedere evacuarea guvernului în Rusia, la Poltava sau la Herson, în Crimeea, unde se începeau deja pregătiri pentru instalarea familiei suveranilor și a miniștrilor.
La 18 iulie 1917, Consiliul de Miniștri hotăra, la propunerea lui Nicolae Titulescu, atunci ministru de finanțe, strămutarea sediului și avutului Băncii Naționale în Rusia. S-au făcut pregătiri pentru transportarea valorilor BNR în Rusia, precum și a celor aparținând Casei de Depuneri și altor instituții publice și particulare. Încărcarea trenului care avea să conțină noul transport s-a făcut în perioada 23 – 27 iulie 1917, în seara aceleiași zile pornindu-se spre Rusia.
Trenul avea 24 de vagoane, din care trei vagoane reprezentau valorile Băncii Naționale, cu o valoare declarată de 1.594.836.721,09 lei, dintre care aur efectiv în valoare de 574.523,57 lei, arhiva evaluată la 500.000 lei, iar restul reprezentând titluri, efecte, depozite și alte valori. Valorile Casei de Depuneri ocupau 21 de vagoane, respectiv 1.661 de casete, al căror conținut era estimat la circa 7,5 miliarde lei.
Trenul a ajuns la Moscova la 3 august 1917, transportul fiind păzit de partea rusă; din partea română au supervizat transportul reprezentanți ai următoarelor instituții: Banca Națională, Casa de Depuneri, Banca de Credit, Banca Marmorosch Blank, Banca Comercială, Banca de Scont. Valorile Băncii Naționale din al doilea transport au fost depozite la Kremlin, în care fusese depus și stocul metalic și bijuteriile Reginei Maria ce fuseseră aduse cu primul transport, în timp ce valorile tezaurul Casei de Depuneri a fost depozitat la localul Casei de Împrumuturi și Depozite a Rusiei.
[modificare] Sechestrarea tezauruluiÎn februarie 1917 la Petrograd izbucnea revoluția rusă. Porniți la revoltă din cauza crizei economice în care se afla Rusia în timpul primului război mondial, precum și a provocărilor agenților germani, revoluționarii ruși au obținut în scurt timp controlul asupra capitalei. La 15 martie 1917, țarul Nicolae al II-lea a abdicat în favoarea fratelui său Mihail, care însă a refuzat învestitura, puterea fiind preluată de un guvern provizoriu, condus până la 20 iulie de prințul Lvov, iar de atunci de Kerenski. La 17 aprilie, avea să revină din Elveția și Lenin, transportat într-un vagon plumbuit; în cele din urmă, la 7 noiembrie, Lenin avea să preia puterea, înlăturând prin forță guvernul provizoriu.
Tulburările aveau să cuprindă și Moscova; garda de cazaci însărcinată cu paza tezaurului românesc a trecut de partea revoluției. Pentru a asigura siguranța valorilor românești depozitate la Kremlin au fost trimiși 20 de jandarmi rurali îmbrăcați în civil, plecați de la Iași la 15 noiembrie 1917, dar care, în lipsa permisiunii autorităților bolșevice nu au putut să-și îndeplinească misiunea. Paralel, se făceau demersuri pentru transferarea tezaurului în Statele Unite ale Americii. Aliații însă nu puteau garanta siguranța transportului; lucrul nu era surprinzător, câtă vreme tezaurul ar fi urmat să traverseze întreaga Siberie într-o perioadă de mare dezordine socială.
Între timp, situația se complica și în Moldova, unde se refugiase guvernul. Armata rusă de pe teritoriul românesc era în curs de bolșevizare, iar comandantul său, generalul Scerbacev nu mai avea controlul asupra acesteia. La Socola, lângă Iași, se instalase un adevărat Stat Major bolșevic care avea drept obiectiv înlăturarea regelui Ferdinand I, instituirea unui regim sovietic în România și asasinarea lui Scerbacev. Împotriva acestuia s-a organizat un atentat la 21 decembrie; acesta eșuând, comandantul rus a cerut sprijinul armatei române pentru distrugerea centrului bolșevic de la Socola. Consiliul de Miniștri, după multă chibzuință, a aprobat cererea, dezarmând soldații ruși și expediindu-i peste Prut. Acest fapt a plasat însă România în conflict deschis cu puterea bolșevică ce se instalase la Petrograd, care, cu încălcarea regulilor diplomației, l-a arestat pe Constantin Diamandi, ministrul României la Petrograd, pe care l-a ținut în detenție vreme de trei zile.
Mai mult însă, nu s-a rezolvat problema cauzată de bolșevizarea armatei. La 15 martie 1917, în Basarabia se proclamase Republica Democratică Moldovenească, dar armatele rusești în descompunere făceau imposibilă instaurarea ordinii. În aceste condiții, Sfatul Țării cerea intervenția armatei române, care a trecut Prutul la 20 ianuarie 1918. La 26 ianuarie, Rusia, prin Troțki, comisarul afacerilor externe, anunța ruperea relațiilor diplomatice cu România, iar generalul Scerbacev era scos în afara legii și declarat ca dușman al poporului. Tot atunci, Troțki declara că „fondurile românești depuse la Moscova sunt intangibile pentru oligarhia română. Guvernul sovietic își ia răspunderea păstrării acestor fonduri și a predării lor în mâinile poporului român” .
În urma ruperii relațiilor diplomatice, interesele României în Rusia au continuat să fie reprezentate, cu titlu temporar, de ambasadorul Franței la Petrograd (Noulens), respectiv de Eirick Labonne, consulul francez la Moscova. Acesta din urmă a preluat de la consulul român, la 2 februarie 1918 arhiva Consulatului General Român de la Moscova. Cu aceeași ocazie, lui Labonne i s-au remis protocoalele de depunere la Kremlin a tezaurului Băncii Naționale și respectiv de depunere a valorilor Casei de Depuneri, precum și cheile de la compartimentele unde erau depozitate valorile BNR. Cheile au rămas în posesia consulului francez până în august 1918, când acesta a fost arestat și expulzat, cheile fiind predate consulului Danemarcei și apoi celui al Norvegiei. În septembrie 1918 ultimii reprezentanți ai României părăseau Moscova, iar din acel moment nu s-a mai cunoscut nimic cert despre soarta tezaurului.
În privinţa UNIRII, ştie Dumnezeu mai bine ce are de făcut. Până nu-şi va lua occidentul gheara de pe noi, nici n-ar fi indicată această unire. Dacă eram uniţi şi în Moldova ar fi avut loc acelaşi dezastru. Vi s-ar fi tăiat pădurile, vi s-ar fi furat pământul, fabricile (alea pe care le mai aveţi) şi aţi deveni următoarea victimă a cotropirii occidentale, o enclavă care să trimită forţă de muncă ieftină în europa.
Şi nu fi aşa de convins că în spatele acestor evenimente, pe care le enumeri, sunt ruşii. Forţe oculte supranaţionale acţionează deja şi în spaţiul Moldovei surori pentru a-şi extinde influenţa şi numai Dumnezeu le mai poate zădărnici planurile expansioniste.
Unirea va veni curând, dar mai întâi trebuie să înceapă un conflict armat major în occident. Va fi un moment prielnic, când laţul pus de forţele oculte de gâtul României va slăbi. Atunci, prin voinţa populară a ambelor ţări surori, se vor rupe graniţele şi se va realiza UNIREA cea mult aşteptată.
Mai târziu, la alegerile din 2014, vom alege la conducerea ţării un moldovean de peste Prut. El va fi Omul Providenţial, care va salva România şi o va duce în fruntea statelor pământene.
Aşa să ne ajute Dumnezeu!
Aeleden
9 iulie 2011, 13:48
PROFETII – ROMANIA – 2012:
http://dianasinger.ro/2010/06/23/radu-cinamar-sau-marian-dracu/
FORUM – AELEDEN:
“Românii s-au trezit deja, dar e nevoie şi de un impuls de la Cer sau din Matrice ca să se activeze potenţialul divin ascuns în om, care acum e doar frustrare, provenind din constatarea că societatea umană nu este în rezonanţă cu legile divine. Încă o catastrofă precum cea din Japonia şi mulţi oameni vor realiza că paradigmele capitaliste sunt greşite şi trebuie depăşite. Dar conspiratorii planetari nu văd decât atingerea scopului lor final: dominarea întregii omeniri prin puterea banilor. Ei în locul unei lumi creştine plină de temple şi biserici vor să clădească o lume plină de clădiri bancare. Acestea sunt lăcaşurile la care ei se închină.
Dar planul lor va fi dat peste cap în ultimul moment şi România chiar va ieşi câştigată din aceste confruntări ascunse, unindu-se cu Moldova într-un mod care va uimi lumea. Aşa este scris în Matrice! Adrian Păunescu ne îndreptăţeşte să fim optimişti pentru că Dacia este nemuritoare.”
“Părintele Arsenie Boca spunea că Domnul Iisus Hristos vine în viaţa noastră din vreme în vreme, ca persoană, ca să nu se uite adevărul absolut al existenţei sale reale. Şi el L-a întâlnit de câteva ori, iar asta l-a şi schimbat ca om. A fost trimis în Basarabia la Chişinău, ca să înveţe metaloplastia, să facă icoane din acelea acoperite cu metal. Atunci a avut loc şi cedarea Basarabiei către Rusia (1940). Ruşii au lăsat o singură zi în care cine voia putea să plece. Părintele a ajuns la ultimul tren. Oamenii se împingeau disperaţi ca să ajungă în tren, renunţau şi la bagaje numai să nu rămână la ruşi. Şi el avea un mic bagaj şi o franzelă care să-i ţină de foame până ajungea la mănăstire. Se uita cu milă la oameni, când a văzut aproape de el pe cineva îmbrăcat sărăcăcios care se uita şi el cu atâta milă la acei oameni cum nu mai văzuse în viaţa lui aşa ceva. Atâta durere exprimau ochii lui încât primul gest al Părintelui a fost să se aplece să ia franzela şi să i-o dea lui. Dar, în acele fracţiuni de secundă cât s-a aplecat să ia franzela, acel om a dispărut pur şi simplu. Când a întins mâna acela nu mai era! Atunci a avut un fior, un înţeles adânc: era Hristos! Era chipul de care vorbea Isaia, chipul durerilor, mielul care ia păcatele noastre. A spus Părintele Arsenie că atunci a înţeles multe lucruri, ceea ce într-o viaţă întreagă, chiar duhovnicească, n-ar fi putut înţelege. Când îl vezi pe Hristos viu şi adevărat, atunci şi credinţa devine vie, de nezdruncinat. Nu te clatini la orice vorbă a unora, nu te sminteşti la orice faptă, ci rămâi cu Hristos şi în Hristos.” (Pr. Ciprian Negrean)
http://www.yogaesoteric.net/content.aspx?lang=RO&item=4927
Iata ce trebuie facut pentru ca unirea sa poata fii realizata :
– Romania sa nu intre in anii urmatorii in zona EURO (caci la revedere Unirea);
– Separarea de Transnistria cu sau fara vointa marilor puteri si a rusofonilor de la noi care stiu ca unirea va fii posibila dupa acest lucru;
– sa nu adere tara la Uniunea Vamala;
– SA MERGEM MEREU LA ALEGERI SA NU LASAM PARTIDUL COMUNISTILOR SA AIBE MAI MULT DE 50%;
– SA FIM SUB MITROPOLIA BASARABIEI SAU CU ALTE CREDINTE (in nici un caz la Mitropolia Moldovei);
– sa se permita votul de la 16 ani deoarece tineri voteaza maxim 30% cu PCRM;
– SA LASAM PRESA DE LIMBA RUSA IN PACE DEOARECE ESTE MAI MULTA DECAT PRESA DE LIMBA ROMANA DAR ARE UN EFECT MAI REDUS ASUPRA POPULATIEI (este efectul negatiei cand cineva incearca sa convinga o persoana de un lucru).
– sa facem poduri peste Prut, cale ferata europeana deoarece multa lume merge cu trenul (cu bani europeni);
– MARILE PUTERI NE POT AJUTA IN ACEST LUCRU;
– sosele si drumuri moderne cu Romania.
Pentru a putea fii realizata unirea este necesar ca minim 65% dintre moldoveni sa-si doreasca la care se va adauga 10-15% dintre minoritati dar nu mai mult si-n in acest fel vor fii sanse de un procent de minim 54%.
sunt multi care spun multe, dar fac putine!
Dar si popularizarea pe internet are un rol activ mai puternic uneori decat presa rusa ~!
Azi informatiile majore le iei de pe internet, iar ai nostrii tocmai asta fac ! Unire pe internet !
Pe nemţi i-a unit un important moment istoric, dar pănă la acel moment au fost sute şi mii de nemţi din aşa zisa RDG, care au murit sub zidul din Berlin, care fugeau la vest, sau care stăteau prin închisori. Nemţi au mai avut un Cancelar luminat şi puternic. Istoria unei naţiuni o face nu prostimea care se cumpără cu un kg. de ulei şi care în RM este foarte dobitocită. Iatoria o fac înţelepţii naţiunii. Oare îi are Republica Moldova? În 1988-90 intelectualii Moldovei aveau voce, strigau. Şi au fost auziţi, lumea cu sutele de mii ieşea la mitinguri. Dar peste puţin timp sau dat „unşi” de babaci ca M. Snegur şi de şmecheri ca P. Lucinschi. Iar unii erau în ilestele unor servicii secrete şi repede li s-a închis gura. Astăzi vocea intelectualilor nu prea se aude. Pare că şi ei deja se vînd cu un kil de ulei. Iar Unirea nu se face cu jumătate de gură. Dacă vor striga intelectualii, ei vor fi auziţi. Pe D. Chirtoacă în mare parte l-au făcut primar E. Doga, I. Ungureanu, V. Iovu, etc. Să ne ajute Dumnezeu şi să-i lumineze pe intelectuali şi pe politicieni.
http://basarabialiterara.com.md/?p=9374
Addenda la articolul pe care dv il dezbateti aci de fata!. Este o informatie in plus si un punct de aprofundare a celor dezbatute. Succes celor care se incumeta sa-i deceleze ideile.
СОПРОТИВЛЕНИЕ.
Московский историк рассказал о забытом этапе военной агрессии России против Финляндии
Время публикации: Сегодня в 12:54
Вышла книги известного русского историка Марка Солонина на литовском языке – «25-е июня: глупость или агрессия против Финляндии».
Oн рассказал в интервью с литовскими СМИ 10 июля о «забытой» войне между большевицкой Россией и Финляндией:
pусским очень мало известно об этапе войны между их Россией и Финляндией, который начался 25 июня 1941 года.
Солонин, основываясь на архивных документах, пытается стереть эту пыль забвения. В 2006–2007 году, когда автор писал свою книгу, он часто посещал Центральный архив вооруженных сил России в городе Подольске Московской области.
Для получения доступа к архивным документам необходимо регистрироваться. Тогда и выяснился скандальный факт: некоторые дела, связанные с войнами с Финляндии, он открыл первым.
В его сенсационной монографии рассматриваются обстоятельства двух войн извечно агрессивной Россией против мирной свободолюбивой Финляндии, обозреваются битвы.
В интервью историк указал:
«В 1939-ом русские нацелились на Финляндию в целях порабощение ими всей Европы. Во всяком случае главный путь их Красной армии еще документально не подтвержден.
А вот желание восстановить бывшую Российскую империю прослеживается уже с 1921–1923 г. Было бы более странно и нелогично, если бы Сталин в упомянутый период оставил Финляндию в покое.
Если бы они осенью 1939-го русские приняли условия Кремля: мир в обмен на передачу некоторых территорий России, это не спасло бы Финляндию. Все требования Росси в 1939 году преследовали только одну цель – разрушить их систему обороны и не допустить, чтобы Финляндия получила помощь извне.
Такие условия не диктуют соседям, с которыми хотят жить мирно. И если бы Финляндия согласилась с условиями Сталина, летом 1940 года СССР так же легко завоевал бы эту страну, как это произошлов Литве, Латвии и Эстонии.
В 1944 году Сталин пытался во второй раз захватить ВСЮ Финляндию. Хотя слово «пытался» – слишком мягко звучит по отношению к тем методам, которые применяло советское руководство в июне-июле 1944-го. В ноте, которую вручил СССР Финляндии 23 июня 1944 года, появилось слово «капитуляция». А Красная армия в тот момент пыталась прорваться вглубь страны.
И две недели у небольших населенных пунктов, которые вы найдете не на каждой карте, шли одни из самых острых боев в истории Второй мировой войны. Но эта операция Советскому Союзу не удалась. Только 18-го июля затихли активные действия на фронте Финляндии, а советская армия направила свои силы на страны Балтии и Беларусь.
В 1940 году страны Балтии не могли сопротивляться, как Финляндия, русской агрессии. Зачем жертвовать солдатами? К угрозе со стороны России надо было готовиться намного раньше. Ведь пословица «готовь сани летом» есть во всех языкаx».
Исторические кадры сопротивления героической Финляндии вековому русскому врагу человечества, напавшего на Финляндию без объявления войны и разбомбившего жилые кварталы Хельсинки, включая больницы, можно посмотреть в английской военной кинохронике British Newsreel от 5 февраля 1940 года по следующей ссылке.
SCRISOAREA A III
(fragmente)
…Scurt istoric. Pe data de 14 martie curent a fost înregistrat cultul islamic în R.M., dar despre aceasta s-a aflat tocmai pe 17 aprilie… ministrul justiţiei Alexandru Tănase l-a înregistrat.
ISLAM IN MOLDOVA???…MINARETE si MECETE in tara mea crestina???
M-am adresat lui Eminescu…Mi-a trimis un fragment din SCRISOAREA A III adaptata…Vesnicul EMINESCU… Bunul EMINESCU…
— Tu eşti Mircea?
— Da-mpărate!
— Am venit să mi te-nchini…
– Da prin voia lui Tanase cer coroana cea de spini
Si ma incin Mariei tale, si-n Moldova te invit
Cu intreg Aliotmanul imparate Baiazid
— O, tu nici visezi, bătrîne, cîţi în cale mi s-au pus!
Toti cazutau inainte-ami, si tu ultimul cazut
Tot ce stă în umbra crucii, împăraţi şi regi s-adună
Să se incine inspre Mecca in amezi cu semilună…
–Te rugam hotarul tarii să-l treci falnic, fără păs,
Din altarul Catedralei să dai calului ovăs…
Si te-asi mai ruga imparate să ajungi să ne cunoşti,
Sintem blinzi, sintem molatici, pe alocuri cear si prosti,
Toti ce vin in ţara noastră si ne cer pămînt şi ape
Noi la toti le facem pofta si la toti le dam sa crape
Şi nu voi ca să mă laud, dar rog doamne crezamint,
Am lasat si pentru tine si o apă şi-un pămînt.
N-avem oşti, iară iubirea de moşie cam demult nu mai e zid
In fata relelor din lume si-n a ta fata, Baiazid!
Şi se pocloni bătrînul… Ce mai freamăt, ce mai zbucium!
Codrul clocoti de zgomot şi de sure şi de bucium,
Ce potop se linisteste, si ce mare turburată —
Noi- in fata păgînimei ca o pleava vînturată.
Veacul nostru ni-l umplură saltimbancii şi irozii…
Care fura, fura, fura, si-ar fura si gura Mortii
În izvoadele bătrîne pe eroi mai pot să caut;
Au cu lira visătoare ori cu sunete de flaut
Poţi să-ntîmpini patrioţii ce-au venit de-atunci încolo?
Înaintea acestora tu ascunde-te, Apollo!
O, eroi! care-n trecutul de măriri vă adumbriseţi,
Aţi ajuns acum de modă de vă scot din letopiseţi,
Şi cu voi drapîndu-şi nula, vă citează toţi nerozii,
Mestecînd veacul de aur în noroiul greu al prozii.
Rămîneţi în umbră sfîntă, Basarabi şi voi Muşatini,
Descălecători de ţară, dătători de legi şi datini,
Ce cu plugul şi cu spada aţi întins moşia voastră
De la munte pîn’ la mare şi la Dunărea albastră.
M.EMINESCU
Mai Iurie,tu asa vrei sa intri in Europa cu mentalitatea ta retrograda ruso bolsevica?Vino omule si ia exemplu la rumanii de peste Prut si sa vezi ce toleranti si ce gandire europeana au ei fata de voi maldavanii.
mesaje banate de pe alt blog:
–––––––––––––––-
Stimate DOMNULE PETRENCU,
1.
De ce nu scrieti ca domnul profesor Ion Negrei de la Chisinau este VICE-Presedintele
Asociatiei istoricilor de la noi si un participant activ la miscarea populara informativa “ANUL-1812″ ?
De ce ii ocultati personalitatea ? Invidie, gelozie, concurenta ?
Si ca domnul Negrei declara sus si tare ca trebuie sa RE-Facem Romania Mare ?
Subiect la care dvs. taceti ostentativ.
http://actiunea2012.ro/dezbatere-despre-republica-moldova-la-ploiesti.html#comments
2.
Citind memoriile Dvs. din ultimul timp, cred ca mai bine ati deschide
o agentie de voiaj trans-siberiana cu informatiile respective.
Caci nu mai sunteti in tanar student/ care ar trebui sa participe la asemenea scoli/,
ci un profesor cu experienta care poate sa se IMPLICE ACTIV in campania de RE-UNIRE CU TARA-MAMA !
3.
Nu este o critica la persoana. Ati deschis un domeniu PUBLIC cu comentarii,
deci v-ati asumat si raspunderea unui dialog cu cititorii. Fara suparare !
Doar numai daca nu sunetti agent mascat KGB.
4.
Am mai scris recent pe blogul Dvs. ca ne dezamagiti tot mai mult,
dar mi-ati banat mesajul. Asta e rezultatul calatoriilor Dvs. ? Cenzura ?
Daca imi stergeti si acest mesaj, il voi reposta pe toate paginile posibile, cu comentariile respective !
Nu e santaj, ci o lectie de democratie, caci va considerati european si nu neocomunist rusofil, nu ?
5.
Intrebarile mele sunt retorice. Nu e necesar sa-mi raspundeti la acest mesaj.
Prezentarile Dvs. de pe blog sunt rapunsuri deja.
Dna Pavlicenco, imi raspundeti la o intrebare? Cam cate procente din populatia R.Moldova doreste unirea cu Romania, dupa ultimele sondaje? Va multumesc anticipat pt raspuns.
Pt andy
In 2008, conform unui sondaj facut de Gallup, la comanda IRI, au fost 28 pt Unire si 10 nu au raspuns. Pe unele site–uri, rusesti chiar, se ajunge la 50 si procente. Daca miine conducerea RM ar spune „unire”, doua treimi vor fi pentru.
Mehmet spune:
11 iulie 2011, la 21:09
Mai Iurie,tu asa vrei sa intri in Europa cu mentalitatea ta retrograda ruso bolsevica?Vino omule si ia exemplu la rumanii de peste Prut si sa vezi ce toleranti si ce gandire europeana au ei fata de voi maldavanii…………
Am luat de-acuma, mai MEHMET…
Ce potop se linisteste, si ce mare turburată —
Noi- in fata păgînimei ca o pi.da cra….tă.
Ce potop se linisteste, si ce mare turburată —
Noi- in fata păgînimei ca o pi.da cracanată…
Stimata Dna Pavlicenco,
ma refeream la un referendum facut in Republica Moldova, nu in Romania! M-as bucura daca mi-ati da acele linkuri cu sursele rusesti…
Doua treimi!!! vai, cred ca sunteti in eroare, eu as fi sigur ca nu ati depasi 10%…hai sa vedem ce zic ziarerle romanesti: http://www.adevarul.ro/international/europa/Sondaj-moldoveni-unirea-Romania_0_366564001.html
Pt andy
In RM nu a fost vreun referendum, au fost doar sondaje.
http://www.pavlicenco.md/2010/01/03/optiunea-%E2%80%9Cunirea-cu-romania%E2%80%9D-creste-spre-38-la-suta/
http://www.pavlicenco.md/2009/12/29/optiunea-%E2%80%9Cunirea-cu-romania%E2%80%9D-isi-mentine-cota-de-29-la-suta/
:-))
Dna Pavlicenco,
eu v-am dat ca sursa un ziar ROMANESC credibil si un sondaj efectuat de Deutsche Welle…ale carui rezultate se regasesc si in alte ziare romanesti, evenimentull zilei, gandul parca…
Dvs imi datii linkuri catre propriul partid…
Nu vreau sa zic ca mintiti, dar realitatea din teren o stim cu totii…
Traiasca Moldova! Slava Moldova!
Pt andy
In linkurile spre articolele pe care le numiti „spre propriul partid, sint copii-screen de pe Moldovanova, uitat–va atent si veti vedea linkurile in interior. Iar sondajul IRI nu a fost postat decit pe site-ul PNL si pe blogul meu, pentru ca am avut dreptul la doua intrebari suplimentare ca partid si noi am solicitat sa fie intrebati oamenii despre atitudinea fata d eunirea cu Romania si fata d eNATO. va sfatuiesc s apriviti atent, nu in graba.
VENETICILOR
De doua veacuri nu mai stiu ca moldovean
Inseamna a fi stapin al tarii mele…
…Lasati-mi macar numele ce-l am
In valurile vremii sa se spele
Tu ce-l ce ai intrat in casa mea
Cu secole-napoi si necemat de mine
Cu ce ardoare, zau, te-as alunga
Cu huideli si bici…de-as fi la fel ca tine
Si daca nicidecu nu simti nevoia de-a pleca
Si daca gustul panii mele-ti place
Tu resemneaza-te ca asta-i tara mea
Pamintul meu de mii de ani incoace
Si lasa in pace glia mea te rog
Si limba mea te rog s-o-nveti in pace
Si-n freamatull acestui tricolor
Ridica-te ce-ar daca imnul meu nu-ti place
De doua veacuri nu mai stiu ca moldovean
Inseamna a fi stapin al tarii mele…
… Si doar legendele mai tin ca sunt din neam
Si cintecele veci -ca sunt venit din stele…
Iurie Osoianu Cishinau 20 07 2011
Fratelui meu…romanului
Mereu se spune cica rusii ma-u zombat
Si mi-au atibuit reflecse…ca la cane
In monstri, in dusmanii tai m-au transformat
Nu crede…frate-meu, romane…
Si se mai spune cica m-au rusificat
Si limba ce-o vorbesc tu n-o intelegi prea bine
Si cear si versul asta iti pare cam cudat
Furat de undeva…asa e frate-meu, romane..?
Se mai zvoneste cica hoti suntem si cersetori
Nemultumiti de hrinca sa de pane….
Pai cum sa neg..? Miliardarii de la noi
Sunt hoti ca si ai vostri… frate-meu, romane…
Se mai zvoneste ca am rugat stindardul lui Stefan
Si multi se tem ca aice va ramine…
Zombat, rusificat si tradator de neam
Doar asta vezi in mine…frate-meu, romane..?!
Nu tu in -patruzeci fujita-i intr-o zi peste hotar
Crezind ca al opri pe Stalin e o rusine
Si azi…mi-ai refuza stindardul lui Stefan
Cum vine asta…frate-meu, romane..?!
Si ce-i cu visul Romaniei Mari
Si din unirea Tarii ce ramine..?!!
Si mai adeveresti-o spus-a lui Stefan
–Moldova nu-i a voastra…frate-meu, romane..!!!
Mereu se spune cica rusii ma-u zombat
Si mi-au atibuit reflecse…ca la cane
Si cear de ma numesti maladavan, ramin barbat
Roman ca tine…frate-meu, romane…
Iurie Osoianu 20 07 2011 Cishinau Basarabia
Wall Street de România
Timpuri pustii şi-ntunecate
Când domnul Ban e împărat
Peste „elite” idioate
Uitând de unde au plecat
Şi politruci ţâşniţi din urbe,
Doar neica nimeni până ieri,
Împroaşcă-n lume praf de vorbe
Râvnind mărire şi averi.
Puţin le pasă de cei mulţi
Şi s-au trezit ciobani la stână,
Dar sunt doar trepăduşi mărunţi
În sindrofia francmasonă.
Străinilor le dau favorul
Să ne ia pâinea de pe masă
De am ajuns cu binişorul
Minoritari la noi acasă.
Cu diplome luate-n valută,
Dar susţinuţi de-a lor mafie,
Anagramaţi cu minte scurtă
Se cred stăpâni peste vecie.
Pe vorbe fără de temei
Aţi ocupat funcţii bănoase
Şi-aţi vândut ţara pe doi lei
Să luaţi comisioane grase
Români suntem, plini de nevoi,
Dar ne vom ţine de cuvânt
Şi-o să daţi totul înapoi
Cât de curând.
Frate Osoianu,
Mai repede decât toate planurile şi intenţiile noastre, o să ne unească necazurile şi conjunctura ce se va isca odată cu accentuarea crizei. Nici la noi nu umblă câinii cu covrigi în coadă şi suntem furaţi în fiecare secundă de bogăţiile ţării, iar nouă ne rămâne praful de pe tobă. Nu va mai dura mult şi vor fi mari proteste. Când ele se vor manifesta concomitent şi în Moldova soră, atunci se vor rupe graniţele, care ne despart şi nimeni nu va mai putea opri UNIREA.
Wall Street de România
Timpuri pustii şi-ntunecate
Când domnul Ban e împărat
Peste elite idioate
Uitând de unde au plecat
Şi politruci ţâşniţi din urbe,
Doar neica nimeni până ieri,
Împroaşcă-n lume praf de vorbe
Râvnind mărire şi averi.
Puţin le pasă de cei mulţi
Şi s-au trezit ciobani la stână,
Dar sunt doar trepăduşi mărunţi
În sindrofia francmasonă.
Străinilor le dau favorul
Să ne ia pâinea de pe masă
De am ajuns cu binişorul
Minoritari la noi acasă.
Cu diplome luate-n valută,
Dar susţinuţi de-a lor mafie,
Anagramaţi cu minte scurtă
Se cred stăpâni peste vecie.
Pe vorbe fără de temei
Aţi ocupat funcţii bănoase
Şi-aţi vândut ţara pe doi lei
Să luaţi comisioane grase
Români suntem, plini de nevoi,
Dar ne vom ţine de cuvânt
Şi-o să daţi totul înapoi
Cât de curând.
Comentariul anterior avea şi o introducere, pe care, din greşeală, am pierdut-o. Înaintea acelor versuri scrisesem:
Frate Osoianu,
Mai repede decât toate planurile şi intenţiile noastre, o să ne unească necazurile şi conjunctura ce se va isca odată cu accentuarea crizei. Nici la noi nu umblă câinii cu covrigi în coadă şi suntem furaţi în fiecare secundă de bogăţiile ţării, iar nouă ne rămâne praful de pe tobă. Nu va mai dura mult şi vor fi mari proteste. Când ele se vor manifesta concomitent şi în Moldova soră, atunci se vor rupe graniţele care ne despart şi nimeni nu va mai putea opri UNIREA.