Am fost la intilnirea cu premierul Filat. Tin sa mentionez, din capul locului, ca pozitia PNL a fost una extrem de justa – de a discuta in Biroul Permanent Central oferta de a participa la “consultari”, de a face un comentariu inainte de asta si de a pregati niste intrebari in scris, care sa fie remise presei, sa fie postate pe site-ul partidului si pe blogul meu. Pozitia PNL a fost una colectiva, formulate prin dezbateri de trei ore.
Cea mai mare temere a colegilor din PNL a fost sa nu fim folositi de Filat ca “baza” sau suport pentru nu stiu ce declaratie a sa de marti (initial era “de vineri”). SPUNEM SI ACUM – NU SINTEM SIGURI CA NU SE VA SPECULA CA A FOST SI PNL LA “CONSULTARI” SI AR FI SPUS CEVA SAU ALTCEVA…
Totusi, in spiritul penelist de a fi transparenti, imi spun opinia despre intilnire.
In impresia mea, la intilnire, exceptind partial PPCD, au fost aplaudacii lui Filat. Eu nu am stat pina la capat si as putea sa gresesc, dar ce am auzit, exceptindu-l pe Victor Ciobanu, presedintele PPCD, nu am vazut ceva principial. Am inteles ca unii presedinti de partide nu au fost la intilnire, din principiu, cerind, prin comunicate de presa, sa fie prezenti la intilniri toti cei trei lideri ai AIE. Eu cred ca si ei au avut dreptate.
Din intrebarile noastre, pe care le-am citit, remis si publicat, repostindu-le aici, am si spus ce credem despre consultari si despre situatia legata de AIE, Putere si eventualele surprize politice sau “coalitioniste”.
Dar sa le luam punctual.
Chiar de la bun inceput, Filat ne-a raspuns la intrebarile formulate pe site si pe blog, inainte de a le fi pus eu la intilnire. Ceea ce denota ca i s-au transmis, ceea ce nu e rau. Insa noi nu sintem de acord cu raspunsurile primite. Nu acceptam, in continuare ,“consultari” in lipsa presei, nu credem ca Filat e doar premierul R.Moldova, el este si exponentul AIE-2, nu acceptam demagogia legata de “nu constructiilor politice, da – institutiilor de stat”, pentru ca doar primele asigura functionalitatea celorlalte.
De asemenea, cit am fost eu prezenta, nu am auzit de o eventuala coalizare PLDM cu PCRM, adica, mai exact spus, Filat a respins supozitia, punind-o pe seama “birfelor”, desi noi stim ca a fost testate o atare versiune de conducere in fata “politologilor de serviciu”. Poate dupa ce am plecat eu, pentru ca eram o cioara alba acolo, desi colegii-presedinti de partide au cam acceptat in fond justetea pozitiilor PNL, s-a vorbit ceva de reformatarea AIE-2. Eu nu am auzit decit lamentari ca nu exista functionalitate, ca nu merg proiectele legate de constructia drumurilor.
Ce ni s-a spus, astfel:
- Ca presa nu e prezenta sa nu facem PR…???
- Ca Filat e primul-ministru nu al AIE-2, ci al RM…???
- Ca nu sint reforme la MAI, desi noi, PNL, am invocat si reprodus repetat modelul georgian.
- Ca cei prezenti la “consultari” nu au fost invitati selectiv.
- Ca UE asteapta actiuni concrete, nu declaratii.
- Ca RM este apreciata in avans de factorii europeni.
- Ca Guvernul a primit Declaratia Forului Democrat al Romanilor legat de unirea celor doua state romanesti pina in anul 2012.
- Ca nu se reformeaza Procuratura.
- Ca sint probleme cunoscute cu justitia.
- Ca Guvernul nu e “club de discutii’.
- Ca ar fi, poate, binevenita adoptarea unei noi Constitutii.
- Ca nu ar fi de acord cu o lege organica modificindu-se numarul de votanti pentru seful statului in Parlament.
- Ca blocajele in Guvern sint, totusi, temporare.
- Si multe altele.
Iata si replicile-gindurile, pe care nu le-am dat acolo, sa nu monopolizam discutia, si o facem doar pentru informarea cetatenilor asupra pozitiei noastre.
- Stim ca exista consultanti georgieni la MAI – insa nu se vad inca nici un fel de rezultate.
- Nu sintem siguri ca prezentii la “consultari” nu au fost invitati selectiv.
- Stim ca UE asteapta actiuni concrete, nu declaratii, dar tocmai de asta se ocupa AIE si Guvernul – de declaratii.
- Degeaba apreciaza in avans UE R.Moldova – dezamagirea va fi mai mare.
- Ce folos ca Guvernul a primit Declaratia Forului Democrat al Romanilor legat de Unirea celor doua state romanesti pina in anul 2012, daca nu am auzit nici o pozitie si nici nu a fost pusa in dezbaterea Guvernului, desi e semnata de nume grele de intelectuali moldoveni/romani (eu pe unii nu-i respect, dar asta nu conteaza aici).
- De ce nu reformati Procuratura – am intreba noi si aici am fi de acord cu presedintele PPCD ca cine vrea, inainteaza proiecte de lege, initiative legislative si ii demasca pe cei ce nu voteaza. Daca sintem sinceri in declaratii si demersuri.
- Da, legat de justitie si PNL a facut propuneri – insa neglijate, ca orice propuneri “din afara”.
- Aici Filat, despre “clubul de discutii”, s-a bilbiit. I-am amintit ca numai Lucinschi folosea argumentul prostesc precum ca nu e Guvernul “club de discutii’. Ba trebuie sa fie discutii, adevarat – pina la adoptarea deciziilor, care, dupa, trebuie implementate, aplicate si respectate.
- PNL a spus de mai demult ca sprijina idea unei noi Constitutii.
Alte opinii, rugaminti si propuneri formulate de PNL.
- Am spus ca PNL se ocupa de inactiunile CEC, cea care nu a organizat alegeri in Tighina. Ne judecam si premierul ar fi bine sa stie.
- Nu intelegem de ce sint probleme cu realizarea Programului de guvernare. Despre aceasta trebuie discutat in public, in prezenta celor trei ldieri AIE, nu doar cite unul sa vobeasca despre asta.
- Am cerut ca Radioteleviziunea publica sa fie deschisa partidelor extraparlamentare nu doar in alegeri, cu impartirea pe “Ligi”. Filat a spus – poate de prevazut asta in legislatie, idee sprijinita si de socialistul Krilov.
- Am subliniat ca, la capitolul faradelegii, coruptiei, lipsei democratiei, pe alocuri e mai rau ca pe vremea comunistilor.
- Am mentionat nemultumirea profunda legata de abuzuri si pomeni electorale.
- Am reprosat puternic PL si PLDM anularea minutului gratis de clip electoral la televiziuni, in special publica: cei 11 mii de cetateni proPNL-isti platesc si ei contributii la stat si au dreptul egal la spatiu public gratis, de macar un minut pe zi in campanie electorala.
- I-am remis lui Anatol Onceanu, adjunctul lui Victor Bodiu, declaratia PNL despre indemn la coeziunea AIE si despre deschiderea spatiului pentru dezbateri la Radioteleviziunea publica pentru tema “Ce facem mai departe cu R.Moldova?”
- I-am mai spus lui Filat ca nu e normala aceasta atitudine de dusmanie fata de partidele extraparlamentare, lucru acceptat de el, care a confirmat ca unele partide sint extraparlamentare, dar pot deveni parlamentare, precum si invers. Am mai spus ca Dumnezeu tot pedepseste cele patru partide si nu le da majoritati, pentru ca nu stiu sa faca o coeziune in societate, fiind dominate de un egoism condamnabil.
- Am reprodus exemplul Mexicului, unde partidele extraparlamentare au invins in alegeri numai cind in Institutul Electoral au fost reprezentate aproape toate partidele, care au facut conditii egale de participare la scrutine, ceea ce acum lipseste in R.Moldova.
- Am spus ca PNL a organziat mai multe conferinte de presa despre evaziunea fiscala, despre actele de stare civila, unde e inca debandada cu numele, despre reformele in justitie. Am primit propunerea sa le redepunem la Cancelarie. O vom face, dar nu credem in succes.
- Am vorbit si despre alte probleme, am auzit despre alte aspecte, nu stiu, insa, daca ceea ce va spune premierul – nu cumva intr-un document deja pregatit, pentru care doar se trage o baza prin “consultari” – nu va fi total altceva. In acest caz, ii vom dezavua pe autorii acestui fals. VP
Vitalia PAVLICENCO, presedintele PNL:
“Voi adresa 13 intrebari premierului Filat, daca voi avea aceasta posibilitate”:
- De ce “consultarile” au loc fara presa? Unde e principiul democratic al transparentei?
- Sint oare aceste “consultari” legale, sub aspectul reprezentativitatii, si morale?
- De ce asemenea “consultari” au intirziat cu doi ani?
- De ce nu s-a convenit in AIE ca aceste “consultari” sa aiba loc impreuna cu toti cei trei lideri ai partidelor din arcul guvernamental?
- Care e garantia si certitudinea ca participarea PNL la “consultari” nu va insemna complicitate la o scindare in AIE?
- Dupa ce criterii au fost invitate ONG-urile, pentru ca lasa impresia ca unele, mai “incomode”, nu au fost invitate la “consultari”?
- Exista oare un plan incluzind demisia cabinetului AIE-2 sau formarea, fara demisie, a altui cabinet (prin excluderea PD si PL) si coalizarea PLDM cu PCRM? Este adevarat ca se pregateste un Guvern de zisa conciliere nationala intre PLDM-PCRM si alte partide, care sa participe la guvernare sub umbrela noii coalitii?
- Este adevarat ca se pregateste demiterea din functia de speaker a lui Marian Lupu?
- Care este pozitia UE fata de o coalitie PLDM-PCRM?
- Cunoasteti Apelul Forului Democrat al Romanilor din R.Moldova, prin care cere ca pina in 2012 sa se faca unificarea acestor doua state romanesti?
- In ce masura lamentarile lui Vlad Filat ca “nu poate face nimic in AIE” nu repeta lamentarile lui Snegur si Lucinschi ca “nu le ajungeau competente?” Ce facem cu Programul de guvernare? Mai e bun sau e deja realizat?
- De ce PLDM nu asigura, prin implicarea Ministerului Finantelor, o mai buna administrare fiscala, si nu face reforme la MAI si in domeniul justitei?
- Exista sau nu intelegerea votarii lui Vlad Filat de catre deputatii PLDM-PCRM, urmare a unui pseudomandat fals, rezultat din “consultari” cu un segment civil si cu partide extraparlamentare?
Vitalia Pavlicenco
Chisinau, 7 iulie 2011
Constantin Tanase:Cine şi de ce ne leagă de coada Lupu(lui)?
…constat cu satisfacţie că TIMPUL continuă să rămână în topul preferinţelor politicienilor care ne-au promis că vor potcovi caii şi-i vor da pinteni spre Europa. Apreciez înalt consecvenţa cu care aceştia ne poartă sâmbetele. Mesajele în acest sens se ţin lanţ şi, chiar dacă sunt mai nuanţate, stilul şi caligrafia lor rămân aceleaşi, dovadă că sunt elaborate şi emise de un singur centru (coordonator).
Astfel, fie că vin din presa roşie a lui Voronin, fie din cea „prietenă”, foarte liberă şi democratică, mesajele se aseamănă uimitor de mult, ceea ce înseamnă că bravii noştri comunişti nu mai sunt chiar atât de singuri în lupta lor pentru putere, cum se crede, ci au aliaţi serioşi în tabăra democratică. Refuzul nostru de a ne înregimenta în corul presei proguvernamentale care-l cântă pe politicianul nr. 1 al acestui picior de plai, critica pe care o aducem constant şi principial la bâlbâielile guvernării în promovarea adevăratelor reforme, precum şi a scenariilor de cârdăşie politică, nu puteau rămâne fără răspuns.
Astăzi, pentru a discredita un om politic, un om din cultură, o instituţie de presă sau un jurnalist există o singură cale – foarte simplă, care nu reclamă multă minte şi mari investiţii: îi asociezi cu numele „păpuşarului” şi-i legi de coada Lupu(lui) şi a PD-ului. În ultimul timp, se fac eforturi susţinute pentru a prezenta TIMPUL drept „organ al PD”, iar pe mine – „ideolog” al… PD. Este o schemă veche şi răsuflată. O cunoaştem. Nimic nou sub soare. Ne-au legat şi de coada Rândunicii, şi de creanga Stejarului… Acum ne leagă de coada Lupului. Câinii latră, caravana trece.
Noi vom continua să-i spunem cititorului ceea ce alţii nu vor, nu pot sau n-au curajul să o facă. Nu voi polemiza cu păpuşile (din presă) care sonorizează mesajele patronilor din politică. Pe noi ne interesează mişcarea spre Europa. Şi dacă numai vorbim, iar murgul bate pasul pe loc şi nu mai ajunge la mândra din deal (Europa), trebuie să ne lămurim a cui e vina – a calului sau a potcovarului?
Situatia este cit se poate de interesanta.Ma tot ntreb daca totul este imposibil in RM,de ce Filat nu-si ia inima in dinti sa zica,”gata,eu demisionez?”
Furnica
Situatia este cit se poate de interesanta.Ma tot ntreb daca totul este imposibil in RM,de ce Filat nu-si ia inima in dinti sa zica,”gata,eu demisionez?”
VIVAT, PATRIA!
Vivat Chirtoaca! Pentru Patriotii adevarati ai Neamului Romanesc din Chisinau – azi e zi de BUCURIE si de BIRUINTA!
Chirtoaca este PRIMAR GENERAL in toate drepturile legale!
Vivat, Romania MARE !!! Toti oamenii de buna credinta SA SE BUCURE SI SA STRIGE DE BUCURIE! Vivat DORIN CHIRTOACA! Vivat CHISINAU! Vivat MOLDOVA! VIVAT Chirtoaca si toata ECHIPA SCUMPA DE PATRIOTI care au adus aceasta mare VICTORIE!
Slava lui Dumnezeu!!!
70 DE ANI DE LA FUGARIREA BANDELOR CRIMINALE IMPERIALE SOVIETICE COMUNISTE DIN ESTONIA, DE CATRE ARMATA GERMANA/
Estonienii au sarbatorit ZIUA ELIBERARII de sub ocupatia hoardelor criminale comuniste sovietice din anul 1941 de catre armata germana.
bravo ESTONIENII!!!
…
ДЕНЬ ОСВОБОЖДЕНИЯ.
Эстонцы отпраздновали 70-летие освобождения южной Эстонии от русских оккупантов
Время публикации: Сегодня в 13:24
По сообщениям эстонских СМИ, в пятницу в 11 утра на германском военном кладбище в южноэстонском городе Феллине (по-эстонски Вильянди) общество эстонских бойцов Sakala (Eesti Sõjameeste Sakala Ühing)
провело праздничный митинг посвященный 70-летию изгнания из южной Эстонии русских захватчиков германской армией.
На кладбище эстонцы отдали дань памяти 680 германским солдатам, погибшим за свободу эстонского народа.
Организатор мероприятия – Сакалаское общество военных Эстонии. По словам организатора Яаники Кресса, освобождение южной Эстонии в 1941 года отмечается впервые, пишет эстонская газета Sakala.
«Для эстонцев положение снова стала нормальным после ее освобождения в 1941 году», – отметила Кресса.
Она ответила, что эстонцы испытают огромное чувство благодарности к немецкому народу и германской армии, которая освободила Эстонию от лютого русского ига,
уничтожили человеконенавистнический большевицкий режим в стране и спасла эстонцев от тотального геноцида русскими, так как в одном только июне 1941 года русские сослали на Холокост в Сибирь более 10 000 эстонцев и полностью разграбили местное население.
«Мы хотим поблагодарить оставшихся солдат и сказать, что они поступили правильно, борясь с большевизмом», — подчеркнула она
Исторические кадры освобождения южной Эстонии от кровавого русского большевизма можно посмотреть в немецкой военной по этой ссылке:
http://www.youtube.com/watch?v=F2OrhgfTua4
кинохронике Die Deutsche Wochenschau
http://www.ww2museums.com/article/3628/German-War-Cemetery-Fellin-%2F-Viljandi.htm
http://www.sakala.ajaleht.ee/491272/viljandis-tahistatakse-hitleri-armee-tulemise-aastapaeva/
Русский капитал бежит из России, как крысы с тонущего корабля
Время публикации: Сегодня в 14:04
Русские состоятельные бизнесмены, обеспокоенные политическими переменами в Москве и слишком медленным оздоровлением экономики, все активнее присматриваются к активам в Европе, сообщает The Wall Street Journal, ссылаясь на результаты недавнего опроса UBS AG и Campden Media. Самым надежным вложением считается элитная недвижимость, пишет журналист Уильям Молдин.
По данным газеты, отток личных капиталов и средств корпораций – часть общего оттока капитала из России, составившего в этом году 31,2 млрд долларов. Эта величина давит на рубль и побуждает Медведева с Путиным умножить безуспешные усилия по привлечению иностранных инвестиций накануне путинских «выборов» 2012 года, – говорится в статье.
Soldatii rusi sunt nevoiti sa se almenteze de la gunoi…
….
Русские оккупанты на базе Гюмри в Армении питаются помоями
Время публикации: Сегодня в 14:45
Форум забриваемого пушечного мяса «призывников» опубликовал письмо солдатской матери, сын который служит Медведеву и Путину на русской военной базе Гюмри в Армении.
Мать пишет:
… Мальчишка совсем, забрали со школьной скамьи сразу, ещё никуда не поступал. «Забрали бесплатно», – говорит, – а обратно за свой счет».
… Сидя за столом, расслабился и начал рассказывать. Потом спохватился, сказал, что вам не надо бы это знать. Но я сказала, что раз уж начал, выкладывай.
… Ноябрь месяц, холодина, просто ужас. И главное… голодные с 10 часов утра до 20.00.
…Сам худой, при росте 190 см 71 кг. Рассказал, что по прибытию в Армению, очень сильно голодал. Не хватало еды настолько, что однажды в мусорном баке наткнулся на хлеб, правда, завернутый в пакет и съел его.
Я была просто в ШОКЕ, а потом просто слегла и сейчас сижу реву… Насколько унижается человеческое достоинство в армии, что молодой человек, который в течение года на гражданке получал достойную зарплату, находит себе еду в выкинутом мусоре.
Я это рассказываю для того, чтобы у некоторых мамаш или типа «засланных казачков» не возникало сомнения на счет посылаемых денег. Я посылала и, слава Богу, он их получал, да ещё и пацанов некоторых кормил…
Лицо коричневое, одни глаза торчат. Видно, что накануне подрался, отходил синяк под глазом.
Уже сегодня спросила, часто ли приходилось биться? Могли ведь и задержать за драки. Сказал, что хотели, но отправили вовремя.
…
Уже видно, что отогревается душой. Два раза был у бабушки, пока мы на работе. Как бабушкиных блинов да пирожков не поесть. Она всё боялась, что не дождётся внука.
…
SURSA la articolul de mai sus:
//www.prizyvnik.info/forum/showpost.php?p=3733204&postcount=3300
Stimata Doamna! De ce ati plecat prea devreme?
Nici eu nu am primit nici un raspuns de la Premier.
Ziarul The New York Times scrie ca
Marti, la Strasburg in timpul unui concert a fost intonat un mash de doliu DEDICAT Rusiei care moare (incet dar sigur!)…
…
СМЕРТЬ РОССИИ. На правозащитном концерте в Страсбурге прозвучала траурная музыка по умирающей России
Время публикации: Сегодня в 14:56
В минувший вторник в Страсбурге, в нескольких кварталах от европейского суда по правам человека, который все чаще осуждает Россию, состоялся необычный концерт, пишет The New York Times.
«Он был призван привлечь внимание к продолжающимся мытарствам двух преследуемых русских оппозиционных политиков — Ходорковского и Лебедева, а также, как сказали организаторы, других российских политзаключенных», — сообщает журналистка Гессен. С организацией концерта помог литовский правозащитник Ландсбергис.
Концерт открывал оркестр «Кремерата Балтика» под руководством скрипача Кремера. «Они сыграли невероятно печальную вещь, произведение, в котором грусть нарастает, казалось, бесконечно», — пишет автор, поясняя, что это пьеса Канчели «V & V».
«Если не считать местных жителей, то публика представляла собой оживший справочник «Кто есть, кто в оппозиции к режиму», — отмечает автор, поясняя, что в зале присутствовали Касьянов, Каспаров («примечательно, что за пределами России при нем нет его обычных 8 телохранителей»), Гольдфарб, раздававший автографы на своей книге об отравлении Путиным Литвиненко полонием-210, «бывший союзник Путина Колесников, который впервые появился на публике после своих поразительных откровений о дворце за миллиард долларов, построенном Путиным», Браудер, руководящий кампанией протеста в связи со смертью Магнитского, и др.
«Концерт — очередная акция многочисленной группы юристов и правозащитников, которые почти 8 лет бьются о стену русской судебной системы», — пишет автор. Правозащитник Ковалев в интервью заявил, что правосудие в России умерло и «его единственная наследница — тирания».
Подготовка к концерту длилась несколько лет. Эстонский композитор Пярт написал симфонию, посвященную Ходорковскому. В итоге в концерте приняли участие Кремер со своим оркестром, пианист Кисин, виолончелист Майский, аргентинская пианистка Аргерих, певец Кочерга и дирижер Кофман (Украина).
С организацией концерта помог Ландсбергис, экс-лидер Литвы, а ныне депутат европарламента. В своей речи со сцены он раскритиковал западные державы за медлительную реакцию на дело Ходорковского: заявил, что сегодня призыв Солженицына «жить не по лжи» «был бы адресован загнивающим и лживым западным демократиям».
«Самой пронзительной мольбой» издание называет слова Ходорковского. «Если имена Лебедева и Ходорковского будут забыты, они повторят судьбу Магнитского. Вы спасаете им жизнь. Спасибо», — сказала мать.
Pentru Trubadur, Shah si altii
De o luna incoace ati transformat acest blog intr-o Stengazeta ruseasca.
Comentati, (daca avesti ce). lasati o trimitere( un link) in contextul comentariului.
Asa se va pastra fata blogului.
Multumesc
Sunt de acord cu Luca,
aceste texte in limba rusa devin enervante…
Pt vasile haruta
Spuneti-mi cine sinteti – cu scuzele de rigoare – si dati-mi telefonul. Va multumesc.
vaicareala si balacareala , ca-ntotdeuna pe aici .. mi-e sila de baba asta ..
Eri seara premierul a fost iarasi la fotbal la Smirmov acasa
1.Intrebarea este de ce nu se vad oficial dar asa pe furis?
2.pe unimedia la articolul premierului la fotbal se observa la conentarii ca mai toti il indeamna pe Filat sa faca alianta cu PCRM ca ei nu sunt hoti, ca ei nu sunt mafie ca Plahatniuc etc, insa in viziunea mea se pregateste teren pentru o harbuzarie PLDM-PCRM. plus ca mai si face aceste consultari cu societatea si sa vezi doamne ca dorinta de a fi primul il va impinge pacatul sa faca alianta cu PCRM
Unionism, revizionism sau romantism?
Morile de vânt ale… podurilor de flori
Autor:Victor Cilincă
Comentarii: 1
7 iulie 2011
* Circulă un îndemn la unirea – fizică – cu Basarabia *
http://www.viata-libera.ro/articol-Morile_de_vant_ale%E2%80%A6_podurilor_de_flori_2.html
Am văzut în oraş mici benzi negre scrise cu galben: „BASARABIA e ROMÂNIA”. Chiar pe stâlpul semaforului de la fosta Mioriţa am găsit unul – o fi o aluzie la faptul că Istoria, ca şi semaforul, îşi schimbă periodic… „culoarea”?
Lumea trecea pe lângă… Privind micul fluturaş, te întrebai, firesc: „Adevăr sau provocare?” Ne uităm cine semnează şi găsim adresa site-ului unei organizaţii care tocmai ne-a trimis ştirea aderării altor organizaţii la platforma susţinerii unirii Basarabiei cu România: Platforma civică ACŢIUNEA 2012 – „o coaliţie de organizaţii non-guvernamentale şi grupuri de iniţiativă care susţin unirea Republicii Moldova cu România şi militează pentru regăsirea românilor de pe cele două maluri ale Prutului în cadrul aceluiaşi stat”.
Dintre organizaţiile înscrise, remarcăm câteva ligi ale studenţilor basarabeni din ţară (nu şi din Galaţi unde tocmai a semnat Clubul Studenţilor Basarabeni şi Bucovineni), Asociaţia 21 Decembrie 1989 a revoluţionarilor, Asociaţia Onoare şi Patrie, Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş, Fundaţia Grigore Vieru, Consiliul Mondial Român– Los Angeles.
La eforturile societăţii civile şi, dispersat, ale autorităţilor pentru deschiderea unor canale de comunicare reale între cele două maluri ale Prutului, o acţiune pro-unionistă face mai mult rău decât bine celor care chiar muncesc la refacerea unităţii noastre culturale!
Nu facem, iată, destul pentru necesara apropiere între românii din România şi cei din Republica Moldova, Ucraina sau Voivodina: pentru înţelegerea diferenţelor de mentalitate acumulate în sclavii diferite, pentru ajutarea cu cărţi şi cu experienţă, cu sprijin pentru drepturile limbii materne, adesea încălcate! Unire între un stat UE şi altul?
Sigur, şi Eminescu era strivit la vremea sa de politica marii Europe, atunci când milita pentru unirea României cu Ardealul şi visul României Mari, incredibil pentru mulţi din ţară şi străinătate, care, iată, tot s-a întâmplat.
Astăzi însă, România este în UE, iar Basarabia (ca să fim mai exacţi, aceasta înseamnă Republica Moldova şi Bugeacul ucrainean de astăzi) se străduie să intre în Uniune. O Uniune fără graniţe, în care va re/găsi România. A susţine Republica Moldova şi Ucraina să intre în UE, prin sprijin politic, logistic, frăţesc etc. este o cale practică.
Şi, în plus, nu este revizionistă faţă de actualele graniţe din interiorul UE. Inima este romantică şi are dreptul să-şi imagineze regate de aur, însă cugetul ne spune că nici cu Republica Moldova, nici cu Ungaria, nu se pot discuta graniţe, ci deschide căi…
––––––––––––––
Comentariul dumneavoastră
Trimis de către : mihai
7 iulie 2011, 23:20
astia sunt putin mai mult sariti dupa fix.sunt sigur ca va irositi timpul si banii facand manifeste de unitate nationala cu basarabia.ce naiba de asta va arde voua acum?…am remarcat faptul ca asociatia 21 decembrie ,este si ea bagata pe tragaci…haideti mai bine sa punem tara asta in picioare ca ramanem fara locuitori in ea si dupa aceea,economic vorbind,putem pune la cale si alte tari odata romanesti.alt dans nu a-ti gasit si voi?…..
„Dă Doamne să se găsească un Mihai Viteazul
să ne unească cu Basarabia!” (VIDEO)
ziarul „ADEVARUL” din 20 mai 2011, 07:00 |
Autor: Mihaela Stoica | 5412 afişări
http://www.adevarul.ro/actualitate/eveniment/Da_Doamne_sa_se_gaseasca_un_Mihai_Viteazul_sa_ne_uneasca_cu_Basarabia_0_483552207.html
La începutul săptămânii s-au împlinit 199 de ani de la semnarea Tratatului de pace de la Bucureşti, prin care Basarabia a fost cedată Rusiei Ţariste de către Imperiul Otoman. Se mai poate vorbi în prezent de reunirea României cu ţara cuprinsă între Prut şi Nistru? Cel puţin 20 de ONG-uri reunite în platforma civică „Acţiunea 2012” spun: „DA”.
„Nu politicienii vor realiza unirea Republicii Moldova cu România, ci voinţa oamenilor de pe ambele maluri ale Prutului, manifestată prin acţiuni concrete”, este motto-ul mişcării „Acţiunea 2012”, constitută anul acesta, la 17 aprilie.
Din „Acţiunea 2012” fac parte, în prezent, 20 de organizaţii din ambele ţări, printre care Asociaţia 21 Decembrie 1989, Asociaţia Studenţilor Basarabeni Craiova, Clubul Maramureşenilor din Dreapta Tisei, Consiliul Mondial Român, Dorobanţii, sau Fundaţia Grigore Vieru etc.
De ce „Acţiunea 2012”? Pentru că anul viitor, pe 16 mai, se vor împlini 200 de ani de când Basarabia a fost ruptă de Ţara Moldovei, afirmă George Simion, coordonatorul platformei civice, cu care am stat de vorbă imediat după ce a comemorat, împreună cu alţi tineri, toţi legaţi la ochi şi cu banderole negre, împlinirea a 199 de ani de la semnarea Tratatul de pace ruso-turc la Hanul lui Manuc. George are doar 24 de ani, însă este unul dintre tinerii care au petrecut o noapte în arestul poliţiei din Chişinău, în timpul manifestărilor violente din aprilie 2009. Totodată, el a coordonat campania „Basarabia, pământ românesc”.
adevarul.ro: De ce s-a constituit platforma civică „Acţiunea 2012”?
George Simion: Societatea civilă nu a făcut nimic în acest sens, iar comunismul a reuşit să distrugă identitatea naţională, în ambele părţi. Societatea românescă nu ştie mai nimic despre Moldova pentru că nu s-a vrut. Istorie nu se mai face mai deloc. La moldoveni, „Istoria românilor” care se predă este chiar mai ok. Problema este că, atâta timp cât au stat comuniştii la putere, au încercat să prezinte o istorie integrată în lipsa unei istorii a moldovenilor. Era o istorie a Europei cu figuri din zona Moldovei şi cu prezentări de genul „ocupantul româno-fascist”. După aprilie 2009, nu s-a mai făcut această istorie integrată, iar în şcoli se studiază limba română.
De ce te implici tocmai tu, un tânăr de 24 de ani, care nu are foarte multe amintiri de dinainte de ‘89?
Atât la noi, cât şi la moldoveni, comunismul a reuşit să distrugă identitatea naţională. I-a făcut să fie individualişti, să nu îi mai interseze ideea de ţară. Eu mă gândesc la cei de dincolo, de vârsta mea, care luptă pentru identitatea lor şi pentru viitorul lor. Am exemple concrete, nici un sondaj nu mă poate contrazice. Am fost acolo în aprilie 2009 când tinerii strigau: „România nu uita, Basarabia e a ta!”. Am văzut, după începerea acţiunilor noastre, tineri care s-au urcat pe liceu doar ca să arate că limba pe care o fac la şcoală este română, iar liceul este româno-francez şi nu moldo-francez. Noi, “Acţiunea 2012”, milităm şi ca dreptul celor de acolo de a se autoidentifica ca români să fie respectat.
Credeţi că o să aveţi şanse de reuşită în contextul în care discursurile politicienilor, din ambele ţări, sunt cam aceleaşi: unirea ar fi doar dacă vor moldovenii sau că R. Moldova este un stat unitar independent?
Strict legal este posibil dacă acolo şi aici au loc referendumuri, iar rezultatul iese 50 % plus unu. Până acum, societatea civilă nu a făcut nimic în acest sens, nu a avut o poziţie unică.
Dacă îi întrebi pe oameni ce ştiu despre Basarabia o să spună de Vadim Tudor şi de Podul cu Flori. Dacă vom reuşi să ne facem treaba bine, vom ajunge mai aproape de acel 50% care ar face unirea posibilă.
Nu am o afinitate deosebită pentru Basarabia, însă eu zic că ar trebui să milităm pentru recăpătarea oricărui teritoriu românesc pierdut, ca toţi românii să trăiască în cadrul aceluiaşi stat.
Referitor la afirmaţiile politicienilor, cum sunt preşedintele Traian Băsescu sau ale fostului preşedinte interimar Mihai Ghimpu, se pare că ar trebui să vorbească mai puţin şi să facă mai mult. În 2009, noi (statul român, n.r.) am promis Republicii Moldova 100 de milioane de euro şi nici până acum nu le-am dat, de parcă ar fi o sumă extraordinar de fabuloasă. Mă lasă rece dacă declară şi nu fac.
Şi crezi că o să vrea cineva să facă?
Politicienii sunt de regulă pragmatici, mai ales în Moldova, unde este o modă în acest sens. În momentul în care vor avea un electorat care va cere expres asta, vor trebui să o rezolve dacă vor mandate.
Şi există un electorat consistent care să ceară asta?
Da, electoratul lui 7 aprilie care i-a adus la putere pe Chirtoacă-Filat. Acum ei par să uite de promisiuni, însă chiar şi calea spre Uniunea Europeană trece prin România. Nu o să îi susţină nimeni dezinteresat să intre în UE. Singura cale prin care vor ajunge în Uniune va fi România, dacă factorii de decizie de la noi vor interveni la Bruxelles în favoarea Chişinăului.
Unirea ar avea şi costuri, iar economia nostră nu stă prea bine…
Dacă ne gândim la costuri, trebuie să avem în minte că nemţii nu au stat niciodată să numere milioanele, ci oamenii, pentru că Germania de Est este şi acum mai slabă în comparaţie cu Germania de Vest. O populaţie mai mare ne va aduce clar mai multe beneficii şi, dacă ar trebui să ne uităm la economie, ar trebui să conştientizăm că ea nu prea există în România. Ţara asta se bazează mai mult pe milioanele trimise de cei care muncesc în afară. Acest lucru este şi în Moldova, unde un milion din patru sunt plecaţi în afară. Avem nevoie de oameni în locul lor, de populaţie în continuare, altfel o să vină în continuare aici irakieni, pakistanezi, chinezi. Nu că ar fi un lucru rău, dar parcă îl vreau lângă mine pe unul care are mai multe în comun cu mine.
Tu ai fost şi promotorul campaniei “Basarabia, pământ românesc”…
Am avut campania „Basarabia, pământ românesc”, dar acum încercăm să nu ne mai legăm atât de mult de pământ pentru că lumea este destul de reticentă la chestii dintr-astea care par naţionaliste. Pe noi nu ne interesează pământul, era pur şi simplu un citat din Eminescu, ne intersează oamenii de acolo şi identitatea românească, mai mult decât pământul.
Ce poţi să îmi spui despre familiile de români basarabeni care au ales să vorbească rusa în loc de română?
Problema în Moldova nu este cu ruşii, ei sunt doar doar 7%, mai mult sunt ucrainienii. La un “râs de recensământ” din 2002 moldovenii erau 77%, iar românii 2%. Aici este problema: a ajuns propaganda foarte bine la moldoveni cu origini româneşti. A funcţionat foarte bine promovarea limbii ruse ca „limbă interetnică”, cum zic ei. Nu prea ai şansa acolo să auzi o limbă românâ curată, chiar şi în graiul moldovenesc, pentru că maşina mass-media rusească funcţionează foarte bine.
Eu cât am stat la Chişinău aveam doar două posturi în limba română, din 50, şi asta chiar în centrul oraşului. Până să vină „Adevărul”, era un singur cotidian în limba română – „Timpul”. M-am dus să îmi închiriez un apartament în Chişinău şi acolo nu sunt agenţii imobiliare, ci doar un ziar de anunţuri, Makler, numai în limba rusă. Eu nu am ştiut limba rusă şi a trebuit să apelez la un prieten să îmi traducă.
Cei care m-au arestat vorbeau limba română. Oamenii acolo ştiu limba română, însă nu prea sunt îndemnaţi să o vorbească. Acolo, Rusia şi-a făcut foarte bine treaba. După epoca sovietică, a rămas foarte prezentă prin investiţii în mediul economic, dar şi-a impus şi cultura. România a fost prezentă doar prin ambasadori incompetenţi, numai funcţionari nemulţumiţi şi arţăgoşi pentru că au ajuns la Chişinău în loc să ajungă la Paris. Din cauza asta, până acum bătălia pentru Basarabia a fost pierdută.
Ce alţi aderenţi mai aveţi la Acţiunea 2012?
De curând am vorbit cu Dan Puric care ne-a promis sprijin cu mai multe spectacole la toamnă. El se înţelege foarte bine cu academicianul moldovean Nicolae Dabija. Mai sunt unii profesori universitari care ne susţin. În lunile următoare, planificăm o serie de discursuri comune ale intelectualilor români din ambele ţări pentru susţinerea unirii. Valeriu Saharneanu, preşedintele jurnaliştilor din Republica Moldova, ne-a trimis mesaje de susţinere.
Aţi intrat în legătură şi cu intelectualii de acolo?
Întotdeauna intelectualii de acolo au fost pro-români. Aşa e şi acum, problema este cu prostimea, cu oamenii care nu ştiu istoria şi nu sunt educaţi.
E mare prostimea?
E mare, ca peste tot. Noi trăim în ţara care l-a votat pe Iliescu în ’90 cu peste 80%. Trebuie lucrat asupra educării populaţiei. Asta trebuie să facem noi. Academicienii de acolo nu o să zică niciodată că sunt moldoveni, ci români din Basarabia sau români care trăiesc acum în Republica Moldova.
La nivel de intelectualitate stau bine, problema este însă cu dezinformarea. Ajungi la Chişinău şi un post cu răspândire naţională prezintă că au venit fasciştii ca să cucerească, deci propagandă sovietică pură care încă funcţionează. Are succes mai ales la sate, unde nu este decât o singură televiziune. Pe un fond de frică şi de genă, care ţine minte ce i s-a întâmplat, este explicabil.
Nu prea este explicabil aici. Basarabenii au mentalitate de provinciali şi ei trebuie să se uite spre un centru pentru că nu au forţă. Ei sunt un stat care au armată sovietică pe teritoriul lor. Tonul ar trebui să se dea de la Bucureşti pentru ca centrul să fie de aici, şi nu de la Moscova.
Basarabenii sunt săracii confuzi, prin câte au trecut. În 1918 s-au unit cu noi, în 1940 nu am tras niciun glonţ pentru ei ca să îi apărăm. Au rămas la mâna ruşilor care au făcut ce au vrut cu ei.
Nu v-aţi gândit să căutaţi susţinere şi la politicienii noştrii?
Sunt politicieni care se preocupă de soarta Basarabiei, precum Viorel Badea (PDL) şi Titus Corlăţean (PSD). Duşmanii, care pe scena politică nu se împacă, pe problema Basarabiei au declaraţii comune şi merg împreună la Chişinău. Păcat că noi nu ascultăm vocea adevăratelor elite româneşti. Neagu Djuvara a spus întotdeauna că va veni o vreme când Basarabia se va uni cu România.
În 1913, dacă cineva vorbea de unirea Basarabiei cu România, îl credeai nebun. Niciodată nu ştii când se va ivi contextul favorabil şi de aceea trebuie ca noi, societate civilă, să fim pregătiţi pentru asta.
Noi am apărut pentru că am văzut că este o lipsă în cadrul discursului public care să ceară unirea Basarabiei cu România. Practic, nu mai vorbeşte nimeni despre asta, toţi vorbesc despre integrarea în UE. Nu ni se pare firesc pentru că Uniunea poate dispărea peste zece ani, iar noi ar trebui să fim uniţi în cadrul aceluiaşi stat.
Nici nu îmi imaginam eu în 2009 că în 2011 o să fie aşa mare libertate în Moldova şi o să se formeze grupuri de tineri precum „Spirit românesc”, „Deşteptarea” şi „Faptă, nu vorbă”. Sunt mulţi tineri care militează pentru refacerea identităţii naţionale şi care fac promovare pe internet, prin concerte sau cu graffiti.
Un studiu recent al Fundaţiei Soros arăta că 52% din români cred că unirea cu Basarabia ar trebui să devină obiectiv naţional pentru România…
Problema studiului este că nu s-a pus direct întrebarea: „Vreţi să vă uniţi cu Republica Moldova”. A fost pusă o întrebare de genul „Ce credeţi că se va întâmpla dacă s-ar uni România cu R. Moldova” şi au pus ca răspuns numai variante negative. Sondajul a avut însă şi lucruri bune: faptul că se fac cercetări în domeniu şi că s-a ajuns la concluzia că românii nu ştiu foarte multe despre moldoveni.
Care sunt planurile de viitor?
Planificăm ca până anul viitor să facem acţiuni susţinute pentru că lipseşte constanta. Pe 26 martie 2012 o să ne adunăm la Prut, la nivelul de mii de oameni, pentru a da un nou impuls. Iar în 16 mai 2012 o să facem o mare adunare. O floare, dacă nu o uzi un pic, nu o să crească, noi avem rolul de grădinari. Dă Doamne să se găsescă un Mihai Viteazu care să facă şi unirea politico-administrativă.
165 comentarii
Fara suparare,pentru cei care mai posteaza si comenteaza in limba rusa : oameni buni,v-a respect limba ,obiceiurile si credinta,dar este un forum,din cate stiu,romanesc,asa ca,va rog sa scrieti in limba acestui forum,pentru a intelege,si cei 88%,care mai posteaza pe acest blog,ce vreti sa spuneti !
Nu am niciun temei să mă îndoiesc în sinceritatea și onestitatea lui atunci când el vorbește despre reforme și necesitatea schimbării, pentru că și el are o agendă care trebuie să și-o onoreze față de cetățenii Moldovei și față de partenerii externi ai Republicii Moldova”, spune Sturza deapre Filat.
Dar daca are dreptate?