Alegeri falsificate. Sintem suparati pe diversiunea antipenelista

De doua zile nu gasesc timp sa scriu acest articol. Ma suna lumea si imi spune despre toate matrapazlicurile electorale ale partidelor din alianta. Pomenile electorale au intrecut orice imaginatie. Aceste alegeri sint falsificate TOTAL – voturile au fost cumparate cu orice s-a putut – cu banii statului, cu bani europeni, cu bani de provenienta dubioasa.

De aceea am decis sa scriu ce cred. Dar si pentru ca imi este greata de fariseismul pe care il vad in ultimele trei zile pe micile ecrane. Primul lucru, pe care vreau sa il consemnez este mutra total acra a lui Filat cind a vazut victoria falsa  exit-poll-ista a lui Chirtoaca. Personal, am avut senzatia ca Filat astepta victoria, din primul tur, a lui Dodon si i s-a alungit morga atunci cind a vazut altceva. De aceea, a explodat urit de tot si i-a chemat pe PL-isti sa vina sa multumeasca in genunchi pentru ajutorul si sprijinul acordat – mai corect spus – pentru ca si-a retras din cursa nulitatea pe nume Bodiu.

Am mai spus – Filat l-a sprijinit de nevoie pe Chirtoaca, i s-a spus de la Bruxelles si Bucuresti – din “inaltele sfere” unde se cunoaste procesul amplu al contrabandei de tigari – daca nu se linisteste, “se inchide canalul”. Daca se linisteste, se mai inchid ochii, mai “e lasat in pace canalul”. De alta parte, Filat a fost amenintat ca se vor dezvalui niste lucruri despre 7 aprilie… Si, iata, rezultatul: Filat mai ca ii da si bani lui Chirtoaca, dupa ce Bodiu se apucase sa stearga podelele cu el pe la ProTV. Despre alegeri si dezbateri – este o rusine nationala. Nimeni habar nu are ce va face dupa alegeri, iar reformele le-a pus demult in cui pe vreo opt ani.

Filat si-a creat partidul ca reactie la victoria lui Chirtoaca in 2007, simtindu-se frustrat – si el, si cercurile rusesti lucinschiste din spate – de succesul “baietelului obraznic, fara bani”. Si si-a creat PLDM, sa nu creasca PL. Filat a fost mereu urmarit de frustrarea cauzata de succesul „neispravitului” Chirtoaca, dupa care a aparut si naluca Lupu, cu Plahotniuc in spate. Cu doua dureri de cap e mai greu si Filat a hotarit sa isi faca aliat PL-ul, in aceste alegeri, dezbinind alianta PL-PD, folosind sarutul lui Iuda, dupa care sa trazneasca si PL-ul, si PD-ul, prin intelegere cu PCRM. Oameni de-ai lui Filat spuneau ca fusese data indicatia supersecreta, din gura in gura, sa fie votat Dodon. Dar exit-poll-ul a facut altceva si Filat s-a inacrit total. Asa se explica mutra nebucuroasa a lui Filat cind “a cistigat, din primul tur, Chirtoaca”. Apoi Filat s-a gindit ca, daca nu poate decapita, macar sa se plaseze in frunte. Ca puricele saritor.

Alegerile sint falsificate. Univoc. Le-a cistigat Dodon, dar interesul „Evropei” e sa le cistige Chirtoaca, inclusiv prin frauda. Asa s-a intimplat mereu la Chisinau – s-a stins lumina, s-au blocat calculatoarele, in alegeri locale au intirziat rezultatele. La fel, anul acesta, – s-au odihnit cei de la Consiliul electoral Chisinau, care au dat 99 la suta, apoi, „magic”, doar 43 la suta din procese-verbale procesate etc. Totul e regizat si noi, PNL, nu vom tacea, pentru ca nu sintem remorca PL, nici a AIE. Jujucii acestora ne jignesc mereu si au avut un comportament foarte urit in intreaga republica, de aceea ii declaram si noi pe ei dusmanii democratiei, dusmanii pluralismului politic, dusmanii pluralismului de opinie, dusmanii PNL. Noi sintem siguri ca s-au falsificat voturile, prin diferite metode, ca ni s-au furat noua voturile inainte de ziua votarii si in acea zi.

Noi intelegem – mai multi gindesc asa: “daca falsifica democratii, trebuie sa inchidem ochii”. Noi nu-i inchidem. Adica – „principalul e sa cistige ai nostri”. Sint, insa, oare, acestia „ai nostri”? Eu, una, nu cred. Eu cred ca ei nu sint nici liberali, nici democrati, nici proromani, nici proeuropeni. Eu cred ca sint santajabili si sint pusi pe capatuiala, asta e „lungimea orientarii lor proeuropene”. Iar noi nu-i suportam nici pe fariseii comunisti, nici pe fariseii liberali. Nu am luptat contra comunistilor, ca sa vina alti comunisti – verzi, vineti sau rozi.

Miine vom ataca mai multe nereguli in procesul votarii. Pentru ca PNL e foarte suparat. Incepind cu BOP-ul, care nu a plasat in chestionar, in mod discrimatoriu si rusinos, PNL in lista partidelor, despre care sa isi spuna oamenii parerea, continuind cu atiutudinea presei controlate de Putere, care si-a batut joc de partidele extraparlamentare pe care nu le-a invitat la talk-show-ri, iar la dezbateri – le-a invitat de forma, sa discute doar “intre ei, cei fara sanse”, terminind cu exit-poll-ul, pentru care penelistii persecutati nu puteau sa recunoasca votul, si terminind cu atacurile pe Internet si din presa – PNL declara ca exista o diversiune contra unui partid care are un mesaj romanesc si unionist.

Sintem foarte suparati ca AIE ne-a transformat in “dusmani ai poporului” si ne vom comporta pe masura contra autorilor diversiunii antiPNL.

Vitalia Pavlicenco

Loading Facebook Comments ...

90 Comments

Add a Comment
 1. „Alegerile sint falsificate. Univoc. Le-a cistigat Dodon, dar interesul <> e sa le cistige Chirtoaca”
  „Miine vom ataca mai multe nereguli in procesul votarii.”

  Hmm, azi Dodon invinuia AIE pentru nereguli, iar Ghimpu invinuia PCRM. Dumneavoastra invinuiti AIE.

 2. Sant un simpatizant al dumneavoastra, inca de pe timpul cand erati in opozitie in parlament, dar deja cred ca va duceti la vale.

  Degeaba strigati atata, degeaba va jaluiti, degeaba il criticati pe Chirtoaca. Cat de rau nar fi el, oricum Dodon e si mai rau.

  Oricum toata lumea stie ca nu aveti nici o sansa sa ajungeti la guvernare, asa ca poate mai bine ar fi sa procedati ca MAE.

  P.S. Undei unu, nui putere, undes multi puterea creste!!!

 3. http://democracy-md.blogspot.com/2011/06/alianta-pentru-contrabanda.html

  Alianţa pentru contrabandă

  Lupu, Ghimpu şi Filat jefuiesc poporul român şi moldovenesc

  Artur SELIN, politolog

  Investigaţie jurnalistică

  I. PRESA DESPRE CONTRABANDA CU ŢIGĂRI

  Contrabanda cu ţigări este unul dintre cele mai rentabile sectoare ale economiei moldoveneşti. Presa moldovenească şi cea românească nu mai prididesc să informeze obştimea din cele două ţări vecine de tot mai numeroase cazuri de interceptare a transporturilor transfrontaliere cu ţigări de contrabandă. Ceea ce este, însă, cel mai izbitor, este faptul că aproape toate capturile de asemenea marfă nelegală sînt efectuate de către autorităţile de resort româneşti şi doar pe ici, pe colo se mai aude de cîteva cazuri depistate de autorităţile moldoveneşti.

  Mărimea acestei industrii clandestine în exportul nelegal al Moldovei este nebănuită pentru cetăţeanul nostru care o duce cu chiu cu vai de la un salariu la altul. Dimensiunile acestui export sînt atît de mari, încît este deja evident că la asemenea cote este imposibil să-l înfăptuieşti fără un sprijin masiv, chiar instituţional, din partea autorităţilor de nivel naţional.
  Cît ocupă contrabanda de ţigări moldoveneşti pe piaţa românească ?

  Începînd cu anul 2008, compania internaţională Novel Research efectuează, la comanda mai multor corporaţii transnaţionale producătoare de ţigări, cercetări aprofundate ale fenomenului de contrabandă cu ţigări pe piaţa din România. Astfel, în anul 2008 procentul de ţigări cu timbru moldovenesc ajunse ilegal peste Prut a constituit 17,6% din totalul de ţigări vîndute. Practic, fiecare al cincilea pachet de ţigări din România era unul de contrabandă moldovenească.

  În 2009 cota contrabandei moldoveneşti a crescut la 23,5% din total, adică s-a înregistrat o creştere de 33,5%. Ceea ce este şi mai uluitor, este că, în perioada 2008-primele două luni ale anului 2010 cota ţigărilor de contrabandă pe piaţa românească s-a dublat, de la 17,6% în 2008, până la 36% în ianuarie-februarie 2010, adică, practic, fiecare al treilea pachet de ţigări fumat în România este adus prin metode de contrabandă, Moldova devenind liderul produselor de contrabandă în România.

  În anul 2010, potrivit studiului Novel Research, au fost trimestre cînd 3 din 5 pachete de ţigări vîndute în România erau aduse prin contrabanda moldovenească. După Moldova urmează Ucraina (24,9%), magazinele Duty-free (20,8%), Serbia (12%) si Rusia (2,5%).

  Specialiştii în domeniu au estimat că în 2010 contrabanda din Moldova a cauzat României o gaură de 300 de milioane de euro. Bineînţeles, contrabandiştii cîştigă de 3-4 ori mai puţin decît această cifră, lor revenindu-le, de fapt, 75-100 de milioane de euro.

  Cît se conficscă ?

  Potrivit Ministerului Administraţiei si Internelor din România (MAI), cantitatea de ţigări confiscată de structurile ministerului în primele luni ale anului 2010 era cu peste 40 la suta mai mare decît totalul ţigărilor capturate pe parcursul anului 2009. Iar potrivit datelor Autorităţii Naţionale a Vămilor din România, cantitatea de ţigarete de contrabandă confiscată în primele şase luni ale anului 2010 este aproape egală cu cea confiscată pe tot parcursul anului 2009. Asta înseamnă că în decurs de un an, volumul contrabandei s-a majorat de aproape două ori.
  Conform datelor Biroului Naţional de Statistică, in 2009, Republica Moldova a exportat in România circa 47 mln bucăţi de ţigarete, ceea ce înseamnă că volumul contrabandei reţinute este de numai două ori mai mic decît cel al exportului. Ţinînd cont de faptul că Serviciul Vamal recunoaşte că nu reuşeşte să reţină mai mult de 10 % din contrabandă, constatăm că, în realitate, contrabanda depăşeşte cu mult exportul.
  Într-un an de zile au fost depistate loturi de contrabandă cu ţigări în valoare totală de peste 200 de milioane de lei. Potrivit postului de Radio Deutche Welle, cazurile de contrabandă descoperite constituie doar cca. 10 la sută din volumul real al contrabandei. Prin urmare, putem afirma cu certitudine că Bugetul de Stat al Republicii Moldova ratează doar din contrabanda cu ţigări peste 2 miliarde de lei anual, ceea ce constituie 12% din valoarea Bugetului de Stat. Aceşti bani ar fi suficienţi pentru o majorare considerabilă a salariilor şi pensiilor.

  Cît cîştigă „muncitorii” de rînd din acest sector ?

  Potrivit unor calcule ale poliţiei de frontieră din România, un traficant de ţigări cîştigă aproximativ 200-300 de euro pe zi, iar un TIR de ţigări de contrabandă este suficient pentru a construi o vilă.

  Cazuri mai răsunătoare de contrabandă din anul 2010

  Cele cîteva date statistice reproduse ne permit să ne facem o impresie generală despre acest sector clandestin al economiei moldoveneşti.

  Vedem că el se ridică la cel puţin 12% din bugetul de stat, fiind, practic, unul dintre principalele sectoare ale economiei, doar că el nu are de a face nimic cu bugetul, ci doar cu patronii săi, adică numai cu veniturile lor foarte personale.

  Dar pînă a vedea cine sînt în realitate patronii acestui sector ar fi de folos pentru noi să trecem în revistă cele mai răsunătoare 12 (douăsprezece) cazuri de contrabandă a ţigărilor din anul 2010 care au izbutit să se strecoare în presă.

  5 martie 2010. Vama română a depistat un lot de 700.000 de pachete de ţigări de contrabandă, în valoare de peste 1.000.000 de dolari SUA.

  În august 2010 procurorii din Cahul au anunţat că în cadrul cauzei penale deschise ca urmare a acţiunilor vameşilor români sînt învinuiţi Veaceslav Procopişin, Andrei Moraru şi Victor Maxim de săvârşirea crimei sau crearea unui grup criminal organizat sau o organizaţie criminală, dirijarea acestuia şi de contrabanda de două sau mai multe persoane în proporţii deosebit de mari. De asemenea, trei angajaţi ai Serviciului Vamal, Feodor Ambrosii, Vasile Frîncu şi Roman Nacu, sînt învinuiţi de complicitate în această infracţiune. Curînd se împlineşte un an de la începerea judecăţii, dar nu se cunoaşte nimic despre mersul ei.

  9 iunie 2010. Vama bulgară a reţinut în portul Varna cea mai mare captură de ţigări de contrabandă – 35 de milioane de ţigări. Autorităţile bulgare au anunţat presa că vameşii din Bulgaria şi ai altor ţări europene timp de trei săptămâni au urmărit nava „Kapitan Kovalenko”, care avea cursa Moldova – Egipt, pînă cînd aceasta a fost reţinută în apele teritoriale ale Bulgariei. În urma verificărilor, pe navă au fost depistate 3500 containere cu ţigări chineze “Jin Ling“, ambalajul cărora aminteşte de marca populară “Camel“. Estimările făcute de autorităţile Bulgare arată că preţul de piaţă al ţigărilor este de circa 7 mln euro. Nu se cunoaşte deloc evoluţia de mai departe a acestui caz.

  17 iunie 2010. Cazul cu 63620 pachete de ţigări, descoperite în cisterna unui camion la ieşire prin postul vamal Giurgiuleşti-Galaţi.

  24 iunie 2010. Din depozitul de la portul Giurgiuleşti a dispărut un lot de peste 110.000 de pachete de ţigări de contrabandă, în valoare de circa 1.000.000 de lei.

  10 iulie 2010. A fost înregistrată cea mai mare captură de ţigări de contrabandă transportată pe calea ferată. Lotul de contrabandă a constituit 100.000 de pachete de ţigări, în valoare de peste 1 milion de lei.

  13 iulie 2010. Cazul privind contrabanda cu 500 mii pachete de ţigări prin postul vamal Giurgiuleşti-Galaţi cu un autocamion din Bulgaria.

  7 august 2010. Poliţia italiană a capturat un lot de 2.620 de kilograme de ţigări de contrabandă din Republica Moldova, în valoare de 600.000 de euro şi a arestat patru moldoveni. Camionul cu ţigările de contrabandă venea din Grecia.

  18 septembrie 2010. Aproape 2 milioane de ţigări de contrabandă din Republica Moldova, în valoare de peste 250.000 de euro, au fost confiscate de poliţiştii din Tulcea.

  1 noiembrie 2010. Biroul vamal Rădăuţi-Prut a depistat 35.480 de pachete de ţigări de contrabandă din Republica Moldova, în valoare de peste 177 de mii de euro.

  10 noiembrie 2010. Cazul privind contrabanda a 127 610 pachete de ţigări, depistat la postul vamal Leuşeni-Albiţa (ţigările erau tăinuite în interiorul paletelor cu sticlă, camuflate cu membrane de plumb într-un camion).

  11 noiembrie 2010. În oraşul Urziceni de lîngă Bucureşti a fost reţinut un lot de ţigări de contrabandă din Republica Moldova cu o valoare vamală de peste 2 milioane de dolari. În total au fost reţinute 669 874 de pachete de ţigări.

  22 decembrie 2010. Cazul privind contrabanda cu 51560 pachete de ţigări, tăinuite în tavanul şi podeaua unei semiremorci, descoperit la postul vamal Leuşeni-Albiţa.

  Este semnificativ faptul că numai în 6 fin cele 12 cazuri au fost pornite cauze penale şi, ceea ce este şi mai important de semnalat, că nu toate sînt cele mai mari. Astfel, sînt cercetate penal următoarele cazuri: cel din 06.03.10., din 17.06.10., din 10.07.10., din 13.07.2010., din 10.11.10. şi din 22.12.10.

  Cum explică şi cum reacţionează autorităţile moldoveneşti la statistica sectorului de contrabandă ?

  Statisticile arată că cele mai “fierbinţi” puncte vamale prin care se înregistrează marile cazuri de contrabandă cu ţigări spre România sînt Albiţa, Galaţi-Giurgiuleşti şi Sculeni. Prin toate aceste locuri, ţigările provin din Republica Moldova, dar şi din Ucraina.

  În contextul reţinerii pe 5 martie 2010 de către vameşii români a celui mai mari pînă atunci transport de ţigări de contrabandă, jurnaliştii l-au întrebat pe prim-ministrul Vlad Filat: „În ce mod contrabanda de 700 de mii de pachete cu ţigări a reuşit sa treacă de controlul vameşilor?”. Iată şi răspunsul prim-ministrului Moldovei: „Foarte simplu. Deoarece marea majoritate a celor care activeaza la vamă sînt încă cei numiţi în funcţii şi plasaţi foarte adînc de către vechiul regim comunist. Acum nu ne ocupăm decît de restructurarea acestui serviciu, pentru ca să vină oameni care nu au nici o legatură cu regimul criminal care a guvernat ţara timp de 8 ani”. Să remarcăm că un asemenea răspuns a fost dat în martie 2010, iar acum e iunie 2011.

  Mihai Godea, şeful de pînă în aprilie 2011 al fracţinii parlamentare a PLDM şi vicepreşedintele lui Filat pe linie de partid, a făcut, următoarea declaraţie într-o emisiune la un post de televiziune: “Contrabanda este intrarea ilegală a mărfurilor în ţară, şi nu ieşirea. La noi a avut loc export legal de mărfuri”. Un răspuns cît se poate de cinic.

  În urma unei razii efectuate de poliţia română la Vama de la Albiţa au fost reţinuţi şi arestaţi circa 60 de vameşi români implicaţi direct sau indirect şi în diferită măsură în scheme de contrabandă cu ţigări. Şeful Serviciului Vamal al Moldovei, Tudor Baliţchi, a comentat că acţiunile poliţiei române nu constituie un motiv suficient pentru cercetarea situaţiei la vămile moldoveneşti de la graniţa cu România. Oare schemele de contrabandă în care au fost prinşi mai mulţi vameşi români ar putea oare funcţiona fără implicarea „creativă” a vameşilor modoveni ? Şi un elev ştie răspunsul la această întrebare. Dar şeful Servicului Vamal este de altă părere. Şi vom vedea mai jos că are el un motiv foarte serios să nu cerceteze situaţia cu contrabanda de ţigări din vămile moldoveneşti.

  Lipsa de reacţie s-a manifestat nu numai din partea şefului Serviciului Vamal, dar şi din partea unor asemenea structuri de profil cum este CCCEC (Viorel Chetraru) şi Serviciul de Grăniceri. Este evident că, după cum remarcă mai mulţi observatori din RM, spre deosebire de autorităţile de la Bucureşti, cele de la Chişinău „nu au de gînd să lupte cu contrabanda care se face la frontiera cu România şi Uniunea Europeană, ci, dimpotrivă, sînt interesate de menţinerea acesteia. Pentru că este evident pentru toată lumea că această contrabandă nu poate fi făcută doar prin concursul vameşilor şi poliţiştilor corupţi din România şi fără complicitatea vameşilor şi grănicerilor „oneşti” din Republica Moldova”.

  Este cazul să cunoaştem că în octombrie 2008 una dintre cele mai spectaculoase anchete jurnalistice realizate în Europa, a constatat că la Chişinău la întreprinderea Tutun CTC se produc ţigări Jin Ling, care figurează în primele 5 mărci de ţigări de contrabandă din Europa. O anchetă oficială a autorităţilor moldoveneşti în acest caz nici pînă astăzi nu a fost realizată.

  II. DIN VIAŢA DE ZI CU ZI A VAMEI CAHUL-OANCEA

  Toate maşinile, de orice tip – autoturisme, motociclete, scutere, camioane, microbuze, autocare, TIR-uri – trecînd prin vamă, sînt înregistrate, iar o parte deloc mică dintre ele este şi controlată de către vameşi. Fiecare şofer este cel puţin întrebat obligatoriu dacă nu are ceva de declarat şi i se cere să deschidă port-bagajul sau salonul maşinii. Pe lîngă aceasta mai este şi Serviciul de grăniceri care verifică actele, le confruntă cu baza de date ale persoanelor date în căutare sau care au restricţii de ieşire din ţară, mai aplică ştampile în paşaport. Pe scurt, procedura de trecere a frontierei implică în mod obligatoriu contacte procedurale cu funcţionarii Serviciului Vamal şi ai celui de Grăniceri. Procedura nu poate dura mai puţin de cîteva minute, să zicem, trei minute.

  Dar ce ar trebui să credem dacă procedura durează … 5 secunde. Da, secunde ! Cinci ! Nu credeţi? Vama Cahul-Oancea oferă o asemenea iuţeală de verificare vamală a vehiculului şi a actelor de identitate. Drept că nu pentru chiar toate autovehiculele, ci numai pentru unele. Şi numai dacă trec noaptea. Şi numai dacă şefi de tură sînt anumite persoane.

  Bunăoară, pe data de 31 martie 2011 microbuzul cu numărul de înmatriculare CPD 807 a fost înregistrat ca intrat la control la ora 02.48.58, adică la ora 2 noaptea şi 48 de minute şi 58 de secunde. Iar ora la care a fost înregistrat ca părăsind vama a fost următoarea: 02.49.03, adică ora 2 noaptea şi 49 de minute şi 3 secunde. Da, întocmai, durata controlului a constituit 5 secunde în care răstimp au fost perfectate actele de către grăniceri, vameşul s-a interesat ce e prin salonul microbuzului, prin port-bagajul acestuia etc. 5 secunde şi eşti de partea cealaltă a frontierei. Cu tot cu bagaj. La volan se afla cetăţeanul Petru Negruţă.

  Interesantă procedură. Poate doar într-un singur caz s-a întîmplat aşa? Ba deloc. Acest vehicul trece frontiera chiar aşa de fiecare dată. Şi nu numai acest vehicul. Iată o listă interesantă extrasă din actele de resort:

  Autoturismele cu următoarele numere au traversat forntiera la punctul de la vama Cahul-Oancea după această procedură „prietenoasă” astfel:

  VLAF 094 – 91 de traversări în 90 de zile (februarie-aprilie) – cîte o
  traversare pe zi;

  CHAV 361 – 183 de traversări în 90 de zile (februarie-aprilie) – în medie cîte 2 traversări pe zi;

  CHAM 613 – 39 de traversări în 60 de zile (martie-aprilie);

  CHAX 670 – 89 de traversări în 60 de zile (martie-aprilie);

  CHAS 978 – 71 de traversări în 60 de zile (martie-aprilie);

  CHAF 850 – 164 de traversări în 60 de zile (martie-aprilie) – cîte de 3 traversări în unele zile;

  CHAN 870 – 44 de traversări în 60 de zile (martie-aprilie);

  CHAW 775 – 28 de traversări în 30 de zile (aprilie).

  Şi nu e întreaga listă.

  Oare nu se interesează vameşii şi grănicerii ce duc cu atîta rîvnă aceste mijloace de transport ? Căci toate sînt înregistrate la ieşire ca fiind fără marfă. Ca şi la întoarcere. Doar că de fiecare trecere „încolo”, deşi procedura durează 5 secunde, este destul timp ca să strecori cele cîteva bancnote de euro care trebuie să însumeze, în funcţie de mărimea vehiculului de la 150 la 300 de euro. Taxa este cunoscută nu numai de şoferii acestor vehicule.

  Serviciile de resort ale României care sînt specializate în combaterea contrabandei de ţigări au descoperit pe parcursul anilor 2009-2010 cîteva reţele de contrabandă centrate pe cetăţeni ai Moldovei şi pe cetăţeni cu dublă cetăţenie – românească şi moldovenească. Interesant e că aceste reţele activau în judeţul Galaţi şi în … judeţul Botoşani – la celălalt capăt al frontierei moldo-române.

  Serviciile specializate ale Statului Român au constatat, printre multe alte constatări interesante, şi faptul că membrii reţelei au acţionat în mod repetat, introducînd în România cantităţi mici de ţigări, însă cu o frecvenţă zilnică în decursul lunilor de investigare. Frecvenţa cu care maşinile cu numerele reproduse mai sus au trecut graniţa este mai mult decît zilnică. Cu atît mai mult ar fi trebuit să le dea de bănuit vameşilor moldoveni.

  Să pornim de la date simple. Iată, de exemplu, microbuzul CPD 807 de marca Iveco a fost introdus în ţară în anul 2007 de către cetăţeanul Ruslan Francu şi a fost înregistrat iniţial la Bălţi cu numărul de BLCW 481. Iar în 2010 acest mijloc de transport este înregistrat pe numele cetăţeanului Constantin Morari, pensionar care, de altfel, habar nu are că a devenit acum un an posesorul unui microbuz.

  Acelaşi cetăţean Petru Negruţă este înrgistrat trecînd frontiera şi la volanul altor vehicule cum sînt KAN 673, Opel Omega sau CA 4467 HT Honda. Procedura este în toate cazurile aceeaşi.

  De fiecare dată cînd Petru Negruţă traversează frontiera avem la straja vămii aceeaşi persoană – Ruslan Francu. Da-da, acel Ruslan Francu care a adus din străinătate acel microbuz care a trecut în noaptea de 31 martie 2011 procedura vamală doar în 5 secunde cu Petru Negruţă la volan. Ciudată coincidenţă.

  Dar orice ciudăţenie dispare dacă ne dăm silinţa să aflăm cine este acest cetăţean Ruslan Francu.

  III. CINE ESTE RUSLAN FRANCU ŞI ALŢII

  Francu şi Stadler

  Locotenetnul major al Serviciului Vamal Ruslan Francu a intrat în serviciul vămii Cahul-Oancea în anul 2010 fiind invitat la acest post de către şeful de atunci al punctului vamal respectiv Vladlen Stadler. Francu s-a transferat de la vama Briceni, dar nu singur, ci împreună cu o întreagă echipă de colegi – Ion Ţîbîrnac, Adrian Rusu, Andrei Botnari, Ion Buză, Marin Talmaci, Vladislav Stamati, Eugen Nistor. Toţi colegii briceneni ai lui Francu sînt funcţionari ai punctelor de control vamal din zonă – Giurgiuleşti-Galaţi, Giurgiuleşti-Reni, Cahul-Oancea.

  Odată cu întărirea cu asemenea cadre a punctelor vamale s-au înteţit cazurile de descoperire de către autorităţile româneşti a contrabandei de ţigări. Şi anume în judeţul Galaţi a fost descoperită a întreagă reţea de contrabandişti, precum şi în judeţul Botoşani care se mărgineşte cu raionul Briceni în care se află punctul vamal la care a funcţionat locotenentul major R. Francu.

  Oare pentru ce merite deosebite l-a adus V. Stadler de la Briceni tocmai la Cahul pe Francu? Oare nu pentru o experienţă deosebită în organizarea procedurilor de 5 secunde de trecere a controlului vamal?

  Sau pentru faptul că Stadler este cumătrul lui Francu ca şi al fostului şef al acestuia de la vama Briceni?

  Francu s-a apucat de zor de treabă. A izbutit să facă legături nu numai cu cei din vama Cahul-Oancea, dar şi cu prietenii mai puţin vameşi ai lui Stadler. Bunăoară, cu Vladislav Turevici, binecunoscut în mediile de profil ca unul dintre cei mai mari producători de ţigări contrafăcute, dispunînd de linii de producţie clandestine în Bulgaria şi în Grecia. Să ne amintim de cele două capturi semnalate în presă: de cea din Bulgaria din 7 iunie 2010 cînd a fost sechestrată de către vameşii bulgari o navă cu un transport ilicit de ţigări în valoare de 7 milioane de euro, precum şi interceptarea de către poliţia financiară italiană a unii camion cu 2600 kg de ţigări contrafăcute cu timbru moldovenesc aduse de la o fabrică clandestină de ţigări din Grecia. În contextul acestui caz, autorităţile din RM chiar au fost nevoite să recunoască că „nu este exclusă şi versiunea fabricării frauduloase a ţigărilor susmenţionate pe teritoriul statelor UE, cu aplicarea însemnelor de producere din Republica Moldova.”

  Din recunoştinţă sau din obligaţii de „serviciu”, numai că nu din serviciu vamal, Francu îl ajută pe Stadler, fostul său şef, şi cu sponsorizarea odihnei acestuia în străinătate. Bunăoară, Francu i-a achitat odihna lui Stadler petrectută împreună cu V. Turevici în Cehia la Karlovy-Vary la hotelul Humboldt. Se vede că sponsorizarea de 5 mii de euro nu a fost prevăzută în planurile lui Francu, ceea ce l-a făcut să se plîngă pe această cheltuială unor colegi ai săi şi nu numai lor. Relaţia dintre cei doi – Stadler şi Turevici – este destul de strînsă şi de „prietenoasă” ca Turevici să-i dăruiască lui Stadler un Mercedes classe cu nr. de înmatriculare CTT 044.

  În activitatea sa vamală şi mai puţin vamală Francu a izbutit să stabilească relaţii cu mai multe persoane influente care îl sprijină pe Stadler. Aceste relaţii au fost făcute în special pe filiera PLDM. Astfel, Francu a făcut cunoştinţă nu numai cu T. Baliţchi, seful Serviciului Vamal al RM, dar şi cu persoane de resort din alte structuri de forţă cum ar fi Ruslan Beschieru, şeful poliţiei economice pentru zona de sud care, de altfel, a fost avansat recent de către ministrul de interne Alexei Roibu (numit în funcţie de către PLDM, aflat în nomenclastura acestui partid încă de cînd era el însuşi şeful Serviciului de Grăniceri al RM) într-o funcţie importantă în aparatul central al MAI.

  În afară de asigurarea trecerii frontierei fără vreun control vamal („procedura de 5 secunde”), Francu se mai laudă că împreună cu cumătrul său şi cu ştirea şefului mai mare al acestuia mai asigură şi o procedură veche şi binecunoscută contrabandiştilor – schimbul de facturi. Să zicem, un TIR înmatriculat în Ucraina se porneşte cu marfă din Turcia, avînd indicat în facturi valoarea mărfii de peste 100 de mii de euro. Ajungînd, însă, în Moldova, facturile sînt reperfectate, adică înlocuite cu altele, indicînd deja o valoare de pînă la 50 de mii de euro, ceea ce influenţează simţitor taxele vamale care se cuvin să fie achitate. Există chiar şi o listă lungă de TIR-uri ucraineşti care beneficiază de o asemenea asistenţă din partea lui Francu şi a subalternilor acestuia.

  Peste puţin timp după intrarea în funcţie la Cahul a lui Francu V. Stadler a fost transferat la şefia vămii Leuşeni-Albiţa. Poate pentru faptul că procedura de 5 secunde a fost bine pusă la punct de noul angajat venit de la nord ? Avea în mîinile cui să lase controlul contrabandei de ţigări ?
  Stadler şi Baliţchi

  În presă deja s-au strecurat informaţii relevante despre protectorul lui Francu – Stadler. Iată ce ne spun observatorii avizaţi în domeniu: „La Biroul vamal Leuşeni, a ajuns binecunoscutul Vladlen Stadler, despre care ofiţerul SVM, Veaceslav Balacci, destituit anterior din funcţia de şef al Departamentului Originea Mărfurilor, zicea că ar fi unul dintre consilierii din umbră ai lui Tudor Baliţchi şi protagonist al unor scandaluri de corupţie în perioada guvernării comuniste. Ce cadru preţios trebuie să fie acest Vladlen Stadler, dacă a fost detaşat în permanenţă, ba la Biroul vamal Bălţi, ba la Cahul, ba la Centru. El conduce din umbră toate birourile vamale, instalează acolo persoanele necesare, ne-au spus mai mulţi angajaţi ai SVM.”

  Să fie Francu unul dintre aceste „persoane necesare” ? Necesare pentru ce ? E o întrebare chiar retorică.

  Presa semnalează că, în general, în posturile de şefi de birouri vamale sînt numite, preponderent, persoane apropiate unui anume partid sau unui anume şef de partid. Recent, în fruntea Biroului vamal Bender a fost instalat un membru PLDM din raionul Ungheni, Vitalie Vasilache, fost inspector la Biroul vamal Chişinău, suspectat anterior de luare de mită. Acesta l-a înlocuit în funcţie pe Petru Cangea, fost şef la vama Leuşeni, exact în perioada scandalului fără precedent de contrabandă cu ţigări, din martie 2010. Şi dacă PLDM şi Serviciul Vamal luptă de zor cu corupţia, acesta nu a fost demis atunci, ci a fost mutat, tot în funcţia de şef, la Bender, iar acum a fost transferat în aparatul central. Se pare că pe el nu-l paşte pericolul de a nu i se prelungi contractul de muncă. Un alt apropiat al PLDM, Eugen Chichioi, se află în fruntea Biroului vamal Centru, şi acesta cercetat anterior pentru abuz în serviciu. Deşi, conform statelor, şeful vămii respective pare să fie Dumitru Munteanu, demis de actuala conducere, dar restabilit prin decizie judecătorească. Dar se pare că nici angajaţii înşişi nu mai ştiu care şi unde lucrează.
  Cine e T. Baliţchi o ştie toată lumea. Iată cîteva crîmpeie din presă: Cariera profesională şi-o începe în calitate de jurist la Agenţia pentru Proprietate Intelectuală (1999-2000). În următorul an este consultant juridic la USAID, în cadrul proiectului de privatizare contra mijloacelor băneşti şi dezvoltarea pieţei valorilor imobiliare — IBICI. Din 2000 şi pînă în 2009 este preşedintele Consiliului de Observatori şi şeful Direcţiei Administrative şi Economico-Financiare al S.A «IPTEH», firma care deţine clădirea uriaşă de la intersecţia bulevardului Ştefan cel Mare şi strada Ismail, pe care Filat a privatizat-o încă atunci cînd deţinea funcţia de şef al Departamentului Privatizării în Guvernul Sturza. În decembrie 2009 este numit din nomeclatura PLDM în funcţia de director general al Serviciului Vamal. Într-o perioadă, Baliţchi era şi şef la Vamă, şi administrator al afacerilor lui Filat. Deci, Baliţchi este omul lui Filat. Şi, totodată, este de neconceput ca prin posturile vamale de la Prut să treacă anual loturi de ţigări de contrabandă în valoare de sute de milioane de euro şi Baliţchi să nu ştie nimic, să nu aibă nici o implicare.
  Este limpede legătura dintre creşterea spectaculoasă a contrabandei de ţigări prin frontiera moldo-română şi situaţia cu cadrele din sistemul vamal al Moldovei.

  Politica de cadre a Serviciului Vamal

  În general, politica de cadre este dintre cele mai relevante. Iarăşi, datele oferite de presă ne împrăştie şi ultimele îndoieli privind banala „incompetenţă” şi ne întăreşte în părerea că înteţirea actelor de contrabandă este tocmai rodul unei asemenea politici de cadre deliberate.

  Astfel, pe parcursul anului 2010 s-au operat epurări de masă ale persoanelor cu vechime de ani de zile, prin trucarea unor concursuri sau prin concedieri arbitrare, în cadrul Serviciului Vamal. Acestea sînt înlocuite cu persoane fără nici o experienţă în sistem, inclusiv inşi cu un trecut dubios sau vameşi eliminaţi din sistem pentru cazuri de corupţie.

  Reamintim că, în 2010, presa a scris despre faptul că aproximativ 150 de angajaţi au fost anunţaţi de administraţia Serviciului despre intenţia de a nu li se mai prelungi contractele individuale de muncă. Este vorba de aproximativ 30 de colaboratori ai aparatului central, 28 de angajaţi ai Biroului vamal Chişinău, în jur de 20 de la vama Centru, de la vama Briceni, precum şi de la alte organe vamale teritoriale.

  Să ne amintim că în 2009, în urma unei atestări, au fost disponibilizaţi peste 20 de colaboratori ai Biroului Vamal Cahul. Aceştia au afirmat că, de fapt, motivele concedierii au fost cu totul altele. Potrivit lor, ei au fost suspectaţi de „colaborare cu guvernarea comunistă” sau, cel puţin, asta a fost explicaţia pe care le-a dat-o deputatul PLDM, Ion Butmalai. De altfel, ulterior, aceştia au fost în mare parte restabiliţi în funcţii prin decizie judecătorească, dar, după ce au revenit la serviciu, au fost anunţaţi că nu le vor fi încheiate contracte de muncă. Este vorba, în temei, de persoane care au activat timp de 10-20 de ani în cadrul Biroului respectiv.

  Este demn de toată atenţia şi faptul că şef al Postului vamal industrial (fost Varniţa) este Ion Talmaci, anterior şef al postului vamal Hînceşti. De menţionat că, potrivit unui ordin intern, aproape toate mărfurile de larg consum, mărfurile de tip cargo, sînt direcţionate doar către acest post vamal. Gurile rele zic că proprietarul sediului pe care-l arendează Postul vamal Industrial este nimeni altul decît naşul premierului, Anatol Ghilaş. Iar Postul vamal Aeroportul Chişinău este condus, coincidenţă, de Eugen Chiosa, fiul primarului din Lăpuşna, satul de baştină al premierului, şi, se pare, chiar rudă de-a acestuia.

  IV. CONCLUZII CARE SE IMPUN DE LA SINE

  Fapte, doar fapte

  Potrivit mai multor observatori, creşterea considerabilă a cazurilor de contrabandă cu ţigări din Moldova a fost atestată odată cu venirea lui Vladimir Filat în fruntea Guvernului. De menţionat că atît şeful Serviciului Grăniceri, Alexei Roibu, cît şi directorul Serviciului Vamal al Moldovei, Tudor Baliţchi, care este şi ruda lui Filat, au fost propuşi în această funcţie de către actualul Premier, Vladimir Filat, în privinţa căruia procurorii români au intentat un dosar penal pe caz de contrabandă cu ţigări, încă la finele anilor ’90.

  Cum să înţelegem faptul că autorităţile moldoveneşti au pornit cauze penale doar în cîteva cazuri din cele multe, prea multe cazuri de contrabandă ? Este clar că noi, obştimea, cunoaştem doar anumite cazuri care s-au mai strecurat în presă, pe cînd în realitate organele de resort înregistrează la sigur mult mai multe cazuri.

  Concluziile care se impun au fost deja formulate de mai mulţi analişti, observatori, jurnalişti şi puţini politicieni care se află în opoziţie parlamentară sau extra-parlamentară. Unul dintre aceştia chiar a declarat: “Lipsa unor măsuri concrete din partea Premierului Filat, lipsa celei mai mici sancţiuni din partea Guvernului faţă de omul lui Filat, care conduce vama, Tudor Baliţchi, lipsa rezultatelor din partea organelor de anchetă, MAI, Procuratura Generală, CCCEC în acest caz demonstrează existenţa unor structuri de tip mafiot în cadrul actualei guvernări”.

  Cele două grupări din cadrul guvernării

  Primul grup este reprezentat la vîrf de către Vladimir Filat. Relaţia este evidentă Filat – Baliţchi – reţelele de contrabandă (Stadler, Francu şi alţii). Lipsa oricăror măsuri concrete din partea premierului Filat, lipsa oricărei minime sancţiuni din partea Guvernului faţă de cei responsabili pentru curmarea contrabandei demonstrează existenţa structurilor de tip mafiot în interiorul actualei puteri. Amintim aici cazul zguduitor legat de moartea subită şi stranie a doi figuranţi în cazul de contrabandă cu ţigări depistat la 5 martie 2010. Şoferul TIR-ului capturat, Anatol Ganea, şi Ion Margină, cel care a fost trecut în contractul de închiriere a tirului, au decedat subit, în condiţii suspecte, făcînd imposibilă identificarea celor care stau în spatele acestei crime economice.

  Cel de-al doilea grup “interesat de obţinerea unui supravenit” din contrabadă cu ţigări, potrivit lui Iurie Roşca, este legat de Partidul Democrat din Moldova, condus de liderul Marian Lupu. Roşca a amintit că sub numărul 9 în lista electorală a PD figurează directorul general al companiei Tutun CTC, Pavel Filip. Este absolut evident că acest personaj se află în Parlament nu pentru a soluţiona problemele statului, ci pentru a-şi croi condiţii legale care i-ar aduce un supravenit mai mare. Cel de-al doilea grup interesat să obţină supraprofituri din businessul legal şi ilegal cu ţigări este legat de Partidul Democrat din Moldova, al cărui preşedinte este Marian Lupu, iar finanţator principal şi nr.2 pe lista electorală – Vladimir Plahotniuc.

  Lupta acestor două grupări economico-financiare pentru controlul asupra sectorului de contrabandă cu ţigări explică faptul că se mai efectuează din cînd în cînd unele capturi de ţigări de contrabandă: vameşii unei grupări, la indicaţia şefilor lor (din nomenclatura PLDM), „descoperă” unele transporturi ilegale, iar procuratura (condusă de persoane din nomeclatura PD) se ocupă selectiv doar de cazurile care nu primejduiesc interesele grupării lor.

  Lupta politică, născocirea a tot soiul de reforme ale sistemului judecătoresc sau ale organelor de ocrotire a dreptului nu sînt nimic altceva decît reflecţia intereselor acestor două grupări de crimă organizată aflate la cîrma statului. Acum este clar de ce şeful unei grupări, aflat la moment în controlul executivului, nu va consimţi niciodată la alegerea în fruntea statului a reprezentantului celeilalte grupări.

  Logica luptei politice dintre guvernare şi opoziţia parlamentară
  Totodată, devine clară şi atitudinea acestor două grupări faţă de principalul lor oponent – PRCM. Dacă PRCM ar constitui în sine o a treia grupare de crimă organizată, atunci aceste două grupări, ţinînd împreună în mîini toate pîrghiile statului, ar fi izbutit cu uşurinţă să dezasambleze toate presupusele scheme, business-uri ilegale ale acestei grupări. Dar nu se întîmplă nimic din aceasta, deşi interesul lor suprem ar consta tocmai în anihilarea unui potenţial concurent. De ce nu o fac ? Simplu: PRCM nu este întemeiat pentru a promova interesele unei grupări de crimă organizată, ci este alcătuit pe principii cu totul diferite. Da, ca în orice structură politică în ea există diferite grupuri de interese, dar nu de nivelul grupărilor de crimă organizată, adică de nivelul mafiei.

  Pur şi simplu, cele două grupări de crimă organizată încăpute la putere datorită controlului lor asupra mass-media (PublikaTV, ProTV, JurnalTV, AltTV, Moldova 1) – deci, asupra alegătorului credul (sondajele atestă o încredere a circa 55-65% din alegători în mass-media) – şi politicii lor de ultrademagogie socială care demult a întrecut-o şi pe cea a comuniştilor cu cele 16 copeici chila de cîrnaţ şi 9 copeici litrul de benzină nu au de ce să se agaţe în a distruge presupusa grupare concurentă – aceasta pur şi simplu nu există.

  Atunci de ce atîta înverşunare în lupta împotriva oricărei prezenţe a PCRM la guvernare ? Simplu: aceştia ar anihila aceste două grupări de crimă organizată după cum au făcut-o cu crima organizată formată în anii 90 ale cărei rămăşiţe supravieţuitoare sînt astăzi la putere în RM.
  Da, PCRM a făcut multe greşeli cînd se afla la conducere. Unele dintre aceste greşeli au fost făcute deliberat, altele au rezultat din ideologia defectuoasă a acestui partid. Dar cea mai gravă greşeală o constituie nestîrpirea la timp a grupării de crimă organizată reprezentată de Vlad Plahotniuc care s-a înfiripat şi s-a consolidat în umbra PCRM. Acum PCRM ştie ce înseamnă a greşi în halul acesta şi, la sigur, este gata să facă orice să nu se mai repete aşa ceva. Tocmai de aceea este atît de dificilă, adică atît de nefirească alianţa dintre PCRM şi PD (mai exact, dintre Voronin şi garda lui şi Plahotniuc).

  Pe timpul guvernării PCRM nu era atîta contrabandă, atîta luptă făţişă în toate ramurile puterii de stat – legislativă, executivă şi judecătorească. Nu era nevoie să fie împărţite pîrghiile de stat cît mai „echitabil”, adică cît mai echilibrat între cele două grupări mafiote care se pîndesc întruna una pe alta.

  Ce-i de făcut ? Să votăm cu capul nostru, nu cu gargara mass-media, căci aceasta este trîmbiţa mafioţilor aflată la întreţinerea lor deplină. O parte însemnată de supraprofituri rezultate din contrabandă se distribuie şi către presa „independentă, corectă, echidistantă” cu sarcina clară să asigure cît mai multe voturi în favoarea finanţatorilor ei.

 4. doamna Pavlicenco! daca considerati ca pcrm e mai demn sa conduca tara, apoi vai de voi. riia rosie trebuie arsa, prin orice metoda. chiar si sa fie fraude. pina nu scapam de ei, scopul scuza mijloacele. cind nici teoretic nu vor putea sa intervina direct in actul guvernarii, sa fie democratie propriu zisa, cinstita si onesta. acum fiti buna, si alege ti va corect baricadele, pentru ca criticind aie, inseamna sa i avantajezi pe comunisti. va dezamagiti electoratul cind apareti la NIT criticind puterile cit de cit democratice. sunteti complice a comunistilor.

 5. A fost la NIT doamna Pavlicenco?

 6. Pt Liviu

  Nu am inteles intrebarea. Ce fel de NIT? in aceste alegeri NIT-ul nu a facut dezbateri.

 7. Pt des

  Eu nu apar la NIT.

  Cind facem conferinte de presa vine cine vrea, nu interzicem. Daca vine Nit-ul si nu vine Jurnal TV sau Publika, Mu-1 sal prime – nu e vina mea. Noi ii informam pe toti.

  Nu consider ca PCRM trebuie sa conduca tara. dar nu vreau sa fim persecutati, PNL, de catre tilhari neocomunisti.

  Nu consideram ca trebuie sa inchidem gura, sa ne bagam sub masa si sa asteptam ca ne fericeasca Ghimpu cel care isi mafiotizeaza partidul.

 8. Am inteles, m-a indus in eroare persoana cu nick-ul „des”.

 9. ma bucur ca ati inteles ca democratia sa terminat pe 7 aprilie

 10. P-tru des
  Si de ce atunci filatii-ghimpii-lupii in doi ani nu au „ars raia rosie”?
  Nu au promovat Legea Lustratiei?
  Va spun eu de ce?
  Ca sunt santajabili.
  Toate faradelegile savarsite pe acest pamant se intersecteaza direct cu partidele aflate la putere indiferent de culoare.
  Azi nu mai exista „raia rosie” in RM.
  La fel nu exista partide democratice.
  Exista interese de clanuri mafiote politico-economice care slujesc doar unui singur stapan – Banditilor nkvd-isti din Kremlin in frunte cu criminalul Putin alias „Glist”

 11. doamna Pavlicenco. chiar in ajunul alegerilor din 28 noi, apareati periodic pe NIT.priveam acest post periodic si o stiu preciz. fiti prudenti, critica dm este flosita in scopurile lor. si lasati orgoliul la o parte. inteleg ca lucrati pe aceeasi aripa politica cu PL. ei sunt mai norocosi, si mai performanti desigur. dintre partidele de extrema dreapta, partide nationale de fapt, PL e mai puternic. spuneti NU invidiei, gasiti va lideri carismatici ( ma scuzati, societatea e patriarhala, femeiele in politica nu sunt acceptate) si concurati. NUMAI NU FACETI CADOURI COMUNISTILOR, SUSTINETI AIE.

 12. D-na Pavlicenco, imi pare rau de d-ta. Demult nu va mai aude nimeni, va fisiiti aiurea. Pentru mine de mult e clar ca sunteti un aliat al comunistilor, un agent al CGB-ului. Nu m-as mira daca comunistii va arunca cite un leu din cind in cind. Rezultatul prost al Aliantei, in alegeri, e si meritul dumnitale, care sperie electoratul prorus cu unirea cu Romania.Daca n-ai fi d-ta la conducerea acestui partid sunt convins ca PNL-ul ar acumula la alegeri 12-15%.

 13. pebtru luca
  alianta e formata din PL PLDM si PDM. PL si PLDM cu bucurie ar scapa de riia comunista. doar ca de rind cu comunistii s ar aseza la racoare multi PDm isti. altfel spus, orice actiune de represarii contra comunistilor, va servi pretext pentru alianta PD PCRM. cind alianta de guvernare va fi posibila fara lupu, va fi real de facut tranzitia la modelul democratiei occidentale in citiva ani.
  da ghimpu si filat sunt santajabili, santajabili cu revenirea lui voronin la putere, aceasta fiind cel mai mare pericol.

 14. pt. un Prea-Informat:

  Link-ul de pe Internet de unde ati preluat articolul ?

 15. RM-Republica Mafiei

 16. Breeee. Eu nu inteleg. Credeti ca tre sa procedam ca in biblie? Daca sunt trasnit pe obrazul drept intoarce te rog celala;t sa-ti mai dau una???? Ceva de genul asta… Pe naiba.. Hai sa fim seriosi…. Cu banditii tre sa lupti prin metode banditesti si dupa aia sa instaurezi democratzia… Unde comunismul a cazut „crestineste” ???? Da-l naibii de treaba. Tre de mai falsificat putin.. pe undeva de mai calca legea de mai bagat la puscarie fara dovezi (ca ei au avut grija de dovezi stati fara grija) … si dupa aia de zis – Baeti de azi incepe democratia – uitati ce a fost .. mergem inainte… Dar asa cu bla bla bla.. prin metode democratice sa-i dam jos sau sus.. da-l naibii de treaba… sau esti patriot sau ba… unde sa mai vazut asa ceva… Tre sa avem UN SIS care sa actioneze din spate sa aleaga si viitorul presedinte si primar etc… ca in SUA … un SIS care sa aiba grija de tzara – totul in intereseul tzarii – lasati voi treaba asta cu democratia oamenilor cu 7 clase …. daca vreti democratie – tre de cintarit voturile nu de numarat … un bomj – echivaleaza cu un academician,,,, duca-se naibii de treaba …

 17. Mihail Saakashvili a invinuit deschis Russia de terorism

  Ziarul rus Novoie Vremea a publicat un interviu cu Saakashvili, care a declarat deschis ca Rusia organizeaza acte teroriste pe teritoriul Georgiei.

  Михаил Саакашвили открыто обвинил Россию в терроризме

  http://newtimes.ru/articles/detail/39972

  Конфликт между Россией и Грузией вышел на новый уровень — президент Михаил Саакашвили в интервью The New Times открыто обвинил спецслужбы РФ в терроризме.

  Он заявил, что обладает «абсолютно неопровержимыми доказательствами того, что диверсионные подразделения ГРУ на территории Абхазии и Южной Осетии готовят группы, чтобы совершать взрывы внутри Грузии».

  «Мы перехватили большую часть этих бомб, но, конечно, несколько взорвалось. В прошлом году был убит офицер грузинской полиции в Батуми, полковник, точно так же, как в свое время был убит Яндарбиев — по той же технологии.

  На западе Грузии был убит глава районной администрации, и тоже взрывом. Была взорвана бомба в офисе лейбористской, радикальной, кстати, пророссийской партии, и женщина погибла. И наконец, взрыв у американского посольства», — сказал Саакашвили.

  По его словам, «все это задокументировано грузинскими и зарубежными спецслужбами».

  «Мы провели брифинг в штаб-квартире НАТО, и в принципе, многие подтвердили наши выводы», — отметил президент Грузии.

  Между тем, грузинское Министерство иностранных дел (МИД) распространило во вторник заявление, в котором призвало международное сообщество «категорически потребовать от России прекратить террористическую деятельность против Грузии».

  В документе сообщается, что 6 июня правоохранительные органы предотвратили очередную попытку теракта. Его должен был осуществить гражданин Грузии Бадри Гогиашвили. За теракт в Тбилиси у здания офиса НАТО завербованному мужчине пообещали заплатить 2 тысячи долларов.

  «Данный факт еще раз подтверждает, что Россия целенаправленно продолжает организацию терактов против Грузии», — говорится в заявлении внешнеполитического ведомства.

  Напомним, правоохранительные органы Грузии ранее уже заявляли о задержании террористов с российским следом. Так, 2 июня — в день, когда премьер РФ Владимир Путин приехал в Абхазию на похороны ее скоропостижно скончавшегося президента Сергея Багапша, МВД Грузии объявило о раскрытии очередного террористического заговора спецслужб РФ с участием военных Абхазии.

  В граничащем с Абхазией регионе на западе Грузии были задержаны двое — мужчина и женщина — жители Гальского района Абхазии Абесалом Чхатия и Тамила Бения. У них изъяли и обезвредили мощную бомбу. На допросах они выдали заказчиков теракта, назвав фамилии двух российских военных.

  В 2010 году в различных районах Грузии был совершен ряд терактов. Взрывы прогремели 22 сентября в Тбилиси неподалеку от посольства США, 2 октября на железнодорожном мосту Чаладиди в Хобском районе, 21 октября на Тбилисском железнодорожном вокзале и 28 ноября на окраине грузинской столицы в районе Мухиани. Кроме того, 28 ноября был осуществлен теракт перед центральным офисом оппозиционной Лейбористской партии, жертвой которого стала случайная прохожая.

  В декабре того же года МВД страны сообщило о раскрытии этой серии преступлений и задержании 6 подозреваемых граждан Грузии. Тогда же ведомство обвинило Россию в том, что она заставила этих людей совершить теракты, угрожая в противном случае убийством их родных.

  В феврале нынешнего года стало известно о задержании еще троих фигурантов, в том числе Мераба Колбая, которого обвиняют в организации и исполнении терактов. По версии МВД Грузии, Колбая связан с майором российских Вооруженных сил Евгением Борисовым, который создал террористическую группу из жителей Гальского района Абхазии, этнических грузин.

  Обвиняя Борисова, как заказчика взрывов, Грузия объявила его, а также Мухрани Цхадая в розыск.

  В конце февраля на территории телекомпании «Имеди» в Тбилиси были найдены и обезврежены несколько взрывных устройств. В МВД заявили, что получили информацию о бомбах от одного из задержанных членов той самой группировки. В ведомстве подчеркнули, что осведомитель подтвердил наличие связей с российскими спецслужбами.

  Наконец, в конце марта грузинские власти объявили о задержании группы жителей города Зугдиди, расположенного на смежной с Абхазией территории, у которых было «большое количество тротила». Они должны была взорвать в Кутаиси Дом правительства, Дом юстиции и офис лейбористской партии.

 18. p/u Victor:
  victore, si tineretul care a venit in numar mic la alegeri? mesajul Unirii cu Romania i-a sperit pe tineri cumva? Nu cred, ba din contra acest mesaj ar fi pe placul tinerilor. Problema este alta, PNL nu a fost auzit de publicul larg, in mare parte datorita presei cumparate care nu le-a permis acces la dezbateri televizate, de aia si PNL a luat un nr mic de voturi!

  Mai bine, decit sa insirati aberatii, si atac la persoana aici pe blog, mai bine apucati-va de Campanie pentru turul 2. Nu de alta, dar simt ca in caz ca pierdeti alegerile tot pe D-a Pavlicenko, Mesajul Unirii, si PNL o sa dati vina. 🙂

 19. D.Pavlicenco ,va stimez mult si as da votul meu totdeauna pt PNL,dar privesc sondajele, cred in ele,iar partidul PNL acumuleaza putin,si ca sa nu perd votul meu,aleg un alt partid,care are aproape aceleasi aspiratii ca si PNL.C.Tanase a scris intr-un articol ,ca cea mai buna platforma o are PNL,si eu sint de acord cu el,dar nu vreau ca iarasi tara sa fie guvernata de comunisti.

 20. Pt des

  Eu nu am participat niciodata la NIT la nici o emisiune decit, impreuna cu alti concurenti, la dezbateri. In rest, va spun ca nu privesc nici o televiziune in afara d ePublika si Realitatea Tv. Mai inate priveam Jurnal TV, acum nu mai privesc decit scenele de ris. Nu am de ce sa fiu prudenta, eu nu am televiziuni.

 21. Pt victor

  Asteapta, cred ca ai timp. Insa noi mesajul unionist nu-l schimbam. Asa – si ca sa va desfaceti voi de ciuda. Si daca va fi referendum, iarasi vom ruga sa iasa lumea sa pregateasca terenul pentru a vota un unionist. Noi nu traim de frica comunistilor si nici nu credem ca este adevarat ca speriatul electoratului prorus cu Unirea contribuie la rezultatul prost al aliantei. V-ati temut 20 de ani sa spuneti adevarul – si unde ati ajuns? Eu am spus si sub comunisti lucruri pe care nimeni nu le spunea. Asta inca trebuie demonstrat. Alianta nu face nimic si noi trebuie sa tacem? Tocmai ca vorbim de Unire pentru ca si Alianta a deamagit electoratul si nu poate rezolva nimic. Numai unirea ne poate salva.

 22. Pt. Un informat.

  Ceia ce aţi descris Dstră mai sus probabil se referă la altă ţară nu la RM.

  La noi în Moldova există corupţie numai la nivel de pedagogi, care pentru 300 lei riscă să încaseze 6 ani, precum şi în licee în timpul BAC-ui, la care sînt îndreptati astăzi ochii organelor ne drept, în scopul ca sărmanul elev nu cumva să scoată de prin pantaloni vre-o fiţuică, că nu de alta economia ţării poate fi pusă în pericol.

  Apropo , un lucru foarte interesant.

  Cei ce stau astăzi de veghe pe copii din licee, sînt oare atît de cinstiţi şi nici odată nu au copiat, mai ales la examinele de stat în instituţiile superioare pe care lea-u absolvit?

  Şi un lucru foarte dubios, de ce sînt puşi sub control elevii din licee şi nu studenţii la absolvirea instituţiilor universitare?

  Oare pericolul social la absolvirea liceului este mai grav ca pericolul absolvirii unei instituţii universitate, în urma cărora devin miniştri, parlamentari, colaboratori ai organelor de drept , ai CCCEC, judecători, procurori, vameşi e.t.c.r.?

  Iată corupţie Dle Un informat, da Dstră vorbiţi de nişte ţigări, de cîteva sute de Kg. de substanţe narcotice, de cîteva edificii de stat arse în centrul Chişinăului, care nici pînă în prezent nu se ştie cine-i vinovatul.

  În schimb toată ţara cunoaşte pedagogul care a primit 300 de lei , precum şi faptul, că în liceul M.Viteazu, probabil, sau găsit cîteva fiţuici, care cică trebuiau să ajungă pe banca liceenilor, însă care au fost aduse de nişte străini, probabiul terorişti, care au pus la cale subminarea reputaţiei liceuli, şi a întregului sistem de învăţămînt.

  Însă organele noastre de drept nu dorm.

  Stau de pază zi şi noapte cu ochii pe liceeni.

  Aşa că putem dormi în pace.

  Liniştea şi ordinea ţării este în afara oricărui pericol.

  Ei, dacă nu de luat în consideraţie, că se mai explodează nişte maşină prin Chişinău, mai arde cîte un parlament, prin centru Chişinăului cineva se plimbă cu vreo 300 Kg, de substanţe psihotrope .

  Ei da asta e floare la ureche pe lîngă depistarea fiţuicilor în licee.

  Aşa că, noapte bună ţară.

 23. Pt Marina

  Sondajele sint falsificate si PNL e ucis mediatic. Tocmai de aceea sintem suparati pe cei ce fac sondaje si va asigur ca cei ce stau in spatele autorilor sondajului sint santajabili, adica au pacate grele contra oamenilor.

 24. Foarte bravo! (cum zicea profu’ de mate)

  V-am intrebat (deja de trei ori) care este strategia Dvs pentru viitorul apropiat: „rahat in curta lui Chirtoaca sau Dodon”, stiind, de fapt, din start care-i.

  Cred ca pentru nimeni deja nu mai e neclar ca „Totul e regizat si noi, PNL, nu vom tacea, pentru ca nu sintem remorca PL, nici a AIE.” – ci a PCRM!

 25. pt. Prea-Informatul:

  Oare cine este acest Artur Selin ?

  http://democracy-md.blogspot.com/2011/06/alianta-pentru-contrabanda.html

 26. Pt Şefu.

  Cînd ziceţi AIE, vă referiţi şi la PDM.

  În acest caz, ce părere aveţi despre 2.56 procente a Dnei Buliga şi 0.86 a Dlui Godea, care mai eri era în fruntea AIE, care au fost furate de la Chirtoacă, lipsa cărora au jucat un rol foarte important ca reprezentantul AIE să nu treacă din 1 tur, în comparaţie cu votul PNL 0.2 procente şi cu postările de pe blogul lui V.Pavlicenco, de care Dstră vă împiedicaţi, fiind orbi în propria curte.

 27. Deja o luati haisa si se pare ca de demult … luati-l de minuta pe dondon si mergeti la monumentul lui lenin pentru metanii !!!

 28. CER UN SFAT ATIT DE LA DOAMNA PAVLICENCO, CIT SI DE LA COMENTATORI; CE SA LE SPUN LA AI MEI ( MA REFER LA ANGAJATII MEI,CARE I-AM CONVINS SA VOTEZE PNL) PENTU CINE SA VOTEZE IN TURUL -II ???
  ACUM DUPA CE A APARUT ACEST ARTICOL AL VITALIEI PAVLICENCO UNDE SCRIE CIT E DE SUPARATA… EU DACA FAC ADUNARE SI-MI ADUN LUCRATORII CE SA LE SPUN? DACA LE LAMURESC CA DORIN ESTE ASA SI ASA SI MAI BINE SA-L VOTATI PE IGOR, (comunistul) ATUNCI CREDETI-MA , O SA-MA FACA O UCIGANIE CA NICI SOFERUL MEU NO SA MA POATA SCOATE DIN MIINELE LOR.
  MA MIE OARE IMI TREBUE CA LUMEA PESTE DOUA SAPTAMINI SA MEARGA LA VOTARE IAR EU SA STAU LA PAT CU URME DE PANTOFI PE FATA???

 29. Stimabiile Mihai Morteanu,
  nu as fi de acord cu Dvs privitor la voturile PDM. Cred ca ele ar merge la Dodon. ce tine de Godea – habar nu am ce/cine miscaa cu d-lui si ce strategii are.

  si…”Cînd ziceţi AIE, vă referiţi şi la PDM.” – cand Domnia mea a zis asa ceva?

 30. p/u Sefu’
  si cum, ma rog, ati ajuns la concluzia ca PNL sustine PCRM? PNL merge pe cont propriu, nimeni in aceasta tara, ma refer la partide politice, nu sustine Mesajul Unionist. Poate nu va place ca PNL critica AIE, insa asta e rolul opozitiei, si niciodata PNL nu a venit cu critici gratuite. Voi vreti sa dispara PNL, sa-i aveti doar pe Comunisti in opozitie?

 31. Da de ce să nu luăm flori şi să mergem cu toţii la 22 iunie şi la 24 august la memorial să depunem flori în cinstea ocupanţilor sovietici.

  Iar la 9 mai să ne legăm toţi cîte o panglică bicoloră şi să mergem la Moscova pentru a defila alături de armata ocupantă.

  vezi:

  Mister în acţiunile premierului”
  Mister în acţiunile premierului Vlad Filat. Singur, fără colegii de alianţă şi fără cabinetul de miniştri, prim-ministrul a venit la memorialul Eternitate, pentru a depune un buchet de trandafiri albi.
  Dacă până acum comuniştii erau cei care depuneau flori, fără a participa la ceremonii solemne, cu ocazia zilelor naţionale, acum şi premierul Vlad Filat a adoptat o asemenea strategie. Filat a adus un buchet de trandafiri la Focul Veşnic de la memorial.
  Aflaţi mai multe »

  Nu judecaţi Dle mde.. şi judecati nu veţi fi.

  http://www.basarabeni.ro/stiri/social/dorin-chirtoaca-face-sa-se-int-209/

  http://stiribasarabia.blogspot.com/2010_08_01_archive.html

 32. Pt mde…

  Noi toţi nu ne dorim revenirea comuniştilor la guvernare.

  Dar nici nu cu aşa preţ, după cum aţi vizualizat mai sus.

  Şi apoi cine se face de vină de aşaeşec la alegerile locale a a forţelor democrate.

  Nu cumva 0.2 procente a PNL?

  Sau Dstră credeţi că toţi cei ce au votat comuniştii citesc blogul lui Pavlicenco?

  Putem avea izbîmdă numai atunci, cînd vom înceta a împărţi poporul în ai noştri şi ai voştri, şi ne vom învăţa să vorbim adevărul indiferent de apartenenţa politică .

  Fie el PCRM-ist, fie PLDM-ist, fie PNL-ist.

  Trebue de judecat persoana după fapte, da nu după culoare, după etnie, după apartenenţă politică,care e mai frumos, sau care e mai înalt.

  Fă lucruri bune , şi poporul te va aprecia.

  Nu greşi , şi nu vei fi criticat.

 33. Pt John Conor

  Da unde Dstră vedeţi vre-o declaraţie, că trebue de susţinut Dodon?

 34. Pt toţi.

  Priviţi poza de mai sus.

  Eu stau şi mă gîndesc. Cu cîtă ură vizitatorii acestui blog întră în casa lui Pavlicenco, în scopul de mai turna puţine zoi, aşi şterge picioarele întrînd încălţaţi în casă, şi apoi la ieşire ar mai sciupa puţin în urmă.

  Şi nimeni nu se uită la poza de sus, pentru a încerca măcar cît de puţin, să găsească pricina pierderilor alegerilor locale în aceşti bravi conducători ai naţiunii.

  păi nu înzădar sînt postaţi toţi trei împreună.

  Ian gîndiţi-vă mîcar, unu nu şi-a putut apăra decretul privind ziua de 28 iunie, în schimb dansează cu fetele tinere pe la discoteci, lingînd torta de pe maiou, altul depune flori în memoria ocupanţilor de ziua ocupaţiei Basarabiei de către Armata roşie, apoi mai înceracă să legalizeze minorotăţile sexuale , mergînd împotriva bisericii, după ce înregistreză şi confesia musulmană, contrar părerii poporului băştinaş şi al bisericii, al treilea înfiinţează consilii pentru a reforma justiţia în RM, numind persoane dubioase în componenţa acestui consilui.

  Şi nici unul din ei pînă în prezent nu a răspuns la întrebare:

  Cione se face vinovat de devastarea edificiilor în ziua de 7 aprilie?

  Cine se face vinovat de maltratarea copiilor, care au sperat în forţele democratice?

  Cine se face vinovat de organizarea acestui masacru şi de moartea lui Boboc la 7 aprilie?

  Poate indiferenţa şi aroganţa sînt de vină, că comuniştii revin la conducere ?

  Puteţi să nu comentaţi.

  Important este să vă gîndiţi şi să faceţi concluzii, da nu să pălăvrăgiţi verzi şi uscate pe acest blog, că tot una nimeni nu vă aude, deoarece postînd sub anonimat, Dstră automat nu existaţi.

  Orişice persoană, care se stimează pe sine, are nume, prenume, curaj, demnitate, onoere.

  Dar dacă nu ai nume, nu ai nimic.

 35. JOS COMUNISTI!!!! VOI SPUNE MEREU CIT VOI TRAI PE FATA PAMINTULUI TOTI trebuie sa lasam frustarile la o parte si sa votam intra 2 lea tur pe Dorin Chirtoaca , ca pentruu la ce bun au mai esit tineri pe 7 aprilie daca vin comunisti la kirma orasului facem o cruce in dreptul orasului chisinau si a intregi tari a RM toti va trebuie sa ne luam talapsita din RM . Dupa alegerile din 19 uniunie AIE trebuie sa s eghindeasca destul de bine sa atraga la raspundere pe comunisti sa aresteze pe un kap nu inteleg au toata organele abilitate de atrage la raspundere pe comunistii dar no face aie AIE nu va temetii bagatii la mama drakului o data pe comunistii ceau facut ei in opt anii de zile, Este evident faptul ca PL ignoreaza PNL vina o poarta d-nul CHIMPU care nu vrea sa poarte discutie cu PNL e clar ca d-na Vitalia e un politician de exceptie sii nu tace , e si normal PNL sa se comporte asa sa critice pe AIe si pe comunisti. Dar ma uit cu o mirare mare cu acuzatile catre d-na Vitalia Pavlicenco ca o acuzati ca e aliatul comunistilor nuu vbb prostii oamenii bunii mai mare anticomunista ca Pavlicenko nam vazut , pur si simplu gresala AIE=2 ca a preluat sistemul care lau implementat PCRM, astai regretabil faptul … Imi pare rau ca oameni din RM se uita numai la partidele care apar mai des la TV ca d e ex:pl,pldm,PD dece oamnei nu inteleg ca doar PNL poate face ordine in tara acesta. UNa este CLar ca toti politicieni din RM nau o cultura Politica JOS COMUNISTII DEPORTATI IN SIBERIA UNDE NEAU DEPORTAT BUNICI SI OAMENI GOSPODARI!!!!! SUnt concis ca PNL chiar si daca CRItica va Sustine PL pe Chirtoaca D, asta este clar ca buna ziua!!!!!PNL SI PL trebuie sa uneasca astai evident GHIMPU lasa orgorile la oparte…… alaturite de PNL, ca daca vei ignora PNL vei perde sii in parlament la alegerile parlamentare care vin PL nu va treece

 36. Cred ca se greseste profund in aceasta etapa a alegerilor daca se considera ca AIE trebuie criticata pe motiv ca a inselat alegatorii.
  In Basarabia nu-i vorba de o lupta ideologica ci de o lupta identitara.
  In cazul in care PCRM-ul (Partidul Contra Romanilor din Moldova) castiga, atunci se va ajunge la ceeasi situatie care a declansat 7 Aprilie, adica la o campanie furibunda anti-romaneasca prin reclamatii impotriva Romaniei la Consiliul Europei, cu expulzarea diplomatilor romani, etc, etc .
  In momentul de fata, unionisti sau nu, membrii aliantei duc o alta politica fata de Romania decat cea pe care ar putea s-o duca un PCRM cu Dodon in frunte, individ care nu de mult a re-lansat teza Moldovei Mari.
  Iar, Dodon poate ajunge in fruntea PCRM daca va castiga pozitia de primar al Chisinaului. Acesta va fi atuul sau.
  Cu resentimente sau nu, Chirtoaca trebuie sustinut. Abia apoi, strategia luptei politice pentru castigarea unor locuri parlamentare de catre fortele unioniste va trebui regandita.
  Sigur, fiecare procedeaza cum crede de cuviinta si functie de acest comportament va mai juca sau nu un rol in politica basarabeana.

  Mircea Popescu

 37. romanul american

  …SIGURA SOLUTIE…UNIFICAREA TUTUROR PARTIDELOR POLITICE SUB UN SINGUR… LIDER…PROBLEMA , CARE SE PUNE: CINE SA FIE …ACEST „LIDERO MAXIMO”????? …VORBA ROMANULUI…”DE ATITIA SEFI NU POTI SA-TI SCOTI……”

 38. Luati-va de mana cu Dodon si mars la Lenin m-me Pavlicenco. Sunteti un partid de trepadusi fara nici o valoare numai faceti diversii. Sigur sunteti intr-o tabara cu PCRM, dar pe alt pol. Succes in putrefactia continua in care ati intrat, va doresc sa dispareti cat mai curand impreuna cu comunistii, caci desi sustineti alte ideologii, mascat sunteti in aceeasi tabarqa cu PCRM, la groapa istoriei sa plecati impreuna cu secera si ciocanasul (pe care de fapt le apreciati si le iubiti dar rolul pe care il jucati nu va permite sa recunoasteti asta)

 39. Mircea Popescu spune:

  PCRM- Partidul Contra Românilor din Moldova.

  Foarte corect spus.

  Numai că , ce facem cu cei, care mai ieri erau contra romilor din Moldova, iar astăzi se răgăcesc printre românii din Moldova, ducînd poporul român în eroare, care sînt susţiniţi cică în calitate de forţe democratice.

  Pe timpuri toţi strigau Jos comuniştii, adică Jos Lupu,

  acum toţi strigă sus alianţa, adică sus Lupu.

  Acum toţi strigă Jos comuniştii, adică Jos Dodon.

  Şi dacă mîne Dodon trece în altă tabără, democrată, sau îşi crează vre-un partid cică democratic, după cum se vehicula, aderînd la AIE,

  ce o să strigaţi? Sus alianţa, sus Dodon?

 40. Pt Sefu’

  Niciodata nu am fost remorca PCRM. Aceasta remorca au fost si au ramas Filat, PD-ul si chiar Ghimpu, care a spus ca, daca PCRM isi schimba denumirea, va vota cu ei legi. Oare ce legi va vota? Nu cumva privind interzicerea simbolurilor comuniste si a comunismului? Cind eu in Parlamentul trecut am facut de trei ori solicitare de impeachment, de ce nu m-a sprijinit Filat, Diacov, Urecheanu, Rosca, Braghis? Pentru ca au fost remorca PCRM. Asa ca degeaba va scremeti sa imi scrieti mie asta. Noi nu sintem remorca nimanui si asta vad ca ii face sa turbeze pe toti. Insa – linistiti-va.Noi nu sintem importanti. Nu ne fringeti chiar daca ne ucideti mediatic prin presa aservita Puterii. Noi ne aparam partidul nostru, care e unul de viitor, cu toate loviturile si cucuiele nedrepte, pe care le incasam.

 41. Pt mde

  Va repostez raspunsul dat lui Sefu’, ca poate va e lene sa aruncati o privire peste el…

  Niciodata nu am fost remorca PCRM. Aceasta remorca au fost si au ramas Filat, PD-ul si chiar Ghimpu, care a spus ca, daca PCRM isi schimba denumirea, va vota cu ei legi. Oare ce legi va vota? Nu cumva privind interzicerea simbolurilor comuniste si a comunismului? Cind eu in Parlamentul trecut am facut de trei ori solicitare de impeachment, de ce nu m-a sprijinit Filat, Diacov, Urecheanu, Rosca, Braghis? Pentru ca au fost remorca PCRM. Asa ca degeaba va scremeti sa imi scrieti mie asta. Noi nu sintem remorca nimanui si asta vad ca ii face sa turbeze pe toti. Insa – linistiti-va.Noi nu sintem importanti. Nu ne fringeti chiar daca ne ucideti mediatic prin presa aservita Puterii. Noi ne aparam partidul nostru, care e unul de viitor, cu toate loviturile si cucuiele nedrepte, pe care le incasam.

 42. Pt John Connor

  Nu cred ca angajatii Dvs. au votat PNL, dar daca au si votat, voturile au fost deja furate de PL sau PLDM. Asa ca nu aveti ce valorifica. Dar daca, totusi, va intreaba, ma mir ce lucratori aveti, care se balabanesc intre Chirtoaca si Dodon, cind societatea e atit de polarizata. Eu, una, nu va cred. Credeti, pur si simplu, ca ati gasit o intrebare de baraj. Nu ati gasit-o.

 43. Pt Curiosul ….

  Votati ce vreti in turul doi – va impiedica cineva? Dar am o intrebare: ce a facut AIE ca sa nu fie votat masiv PCRM si sa nu „va luati talpasita din RM „? L-a ajuns pe Filat capul sa spuna ca principalul dusman sint partidele extraparlamentare? Asta dupa ce l-am sprijinit pe 29 iulie 2010? Asta e „mintanita”? Dar de ce a asteptat „mintanita” de la PL?

  Iata aici aveti dreptate – „dupa 19 uniunie AIE trebuie sa ii traga la raspundere pe comunisti sa aresteze pe un kap nu inteleg au toata organele abilitate de a-i trage la raspundere pe comunistii, dar nu o fac”.

  Oamenii s euita la partidele care sint, pentru ca asa vrea presa controlata de Putere.

  Si ciuda acestor partide, ca si a slugilor/jujucilor lor e ca de ce PNL nu tace si nu-i lasa sa fure. Aici e toata buba, ca Europa si vectorul european sint o acoperire. Pentru comunisti era o acoperire sa fure si sa se orienteze spre Rusia, iar pentru AIE sa fure si sa ramina la putere, iarasi sa fure. Asta e toata integrarea lor europeana. Cititi materialul despre contrabanda de tigari.

  Noi nu avem nevoie de cooperarea si de sprijinirea unor partide pe care le-am sprijinit si nu au spus mersi (iata Filat a cerut recunostinta de la PL), noi ne cautam de drumul nostru – nu sintem nici cu AIE, nici cu PCRM, cu care nu am fost niciodata. Sintem contra hotilor de ban public si supararea actuala este pe comportamentul PL, PLDM si PD in teritoriu, cu ai nostri candidati si pe pomenile elctorale, care au transformat alegerile in tirg. Alegerile au fost cumparate, iar voturile au fost vindute. O rusine totala. Si toti tac – procuratura, CEC-ul, „observatorii” nationali si internationali. Noi nu tacem, ca nu ne-am creat sa servim hotii.

 44. Pt Mircea Popescu

  Eu m-am saturat sa scriu: noi nu sintem importanti, noi nu contam. Noi nu putem influenta votul. Noua deja ni s-au furat voturile. Noi sintem ucisi mediatic de patronii politici ai sondajelor, exi-poll-urilor, ai presei. Deci, nu contam, nu avem cu ce sprijini pe cei pe care, in plus, ii consideram hoti si care au cumparat voturile cu pomeni electorale, din bani publici si fonduri europene. Nu au fost alegeri loiale si nu iertam acest lucru. Sintem suparati ca dupa plecarea comunistilor e mai rau cu alegerile decit pe timpul lor. Deci – cum sa ii sprijinim pe killerii nostri? Cum? Spuneti-mi.

  Ce fel de democratie construiesc acesti contrabandisti de tigari? Dvs. va plac aceste lucruri? Atunci eu devin trista fata de principiile Dvs. Vectorul european e o poveste, indaratul careia se fura si se ucid oponentii electorali. Nu mai spun de atitudinea liderilor santajabili ai AIE, ai PL fata de romanism si unionism, ei alunecind grav, de dragul inchioscarii si inavutirii, de dragul mafiotizarii, spre moldovenism, statalism, cu panglica ocupantilor rusi in piept, care i-au deportat pe romani, si cu Vladimiruska, Biserica rusa din RM, de minuta, in special Filat si Chirtoaca. Chiar nu vedeti asta? Noi nu vrem sa fim complici la aceste lucruri, dupa care, cind, peste patru ani Chirtoaca nu va face nimic in oras – dar nu va face, sint sigura – sa ni se spuna ca l-ati sprijinit si voi, „deci aveti partea de raspundere”. Deci ei ne ucid mediatic, iar noi sa ne asumam vina pentru inactivitatea si incompetenta, ca si tilhariile lor? Daca inca era o campanie corecta, cit de cit loiala, fara umilinta, mai vedeam. Acum NU NE INTERESEAZA NIMENI DIN CONCURENTI. SA LUPTE SA ISI CISTIGE ALEGERILE SI SA FURE CIT POT, IAR NOI II VOM ARATA CU DEGETUL. Pina acum au furat bunuri, acum au furat alegerile.

 45. Pt Sergiu

  La ce iti trebuie s aiti pierzi timpul cu „un partid trepadus”? Mergi la monstrii sacri. In rest, citeste ce e cu caractere mai grase pe blog, la raspunsuri, poate mai prinzi la minte, dar e slaba sansa…

 46. Pt romanul american

  Noi, PNL, ne-am facut oferta publica. Unim PL cu PNL, se pastreaza Sageata si logoul, denumirea de PNL. Iar PL-ul isi pune seful, dar nu Ghimpu. Nu vor, asta e. Mai mare dovada de lipsa de egoism nu am vazut, ca de la PNL. Dar comportamentul din aceste alegeri ne va puternic de gindit, ce fel de partid liberal e PL…

 47. În România,PNL din RM nu are nici un corespondent;doamna Pavlicenco nu este luată în serios,în consecinţă vorbeşte de una singură,mai pe româneşte face valuri într-un ibric.În schimb Chirtoacă este ascultat şi de puterea şi de opoziţia din România.Astea sunt realităţile doamnă,ceea ce faceţi d-voastră acum numai unire nu se cheamă.Lăsa-ţi unirea şi concentraţi-vă doamnă pe subiectele în care deţineţi adevărul absolut gen tarabe,evaziune fiscală etc etc etc.Apropo,dacă tot vă pretindeţi o înaltă instanţă morală,posesoarea adevărului absolut,ce mai vă trebuie procuratură şi judecătorii,că doar dacă bănuim un om de ceva furtişaguri,el din start este vinovat.Lasaţi-vă de meserie doamnă,la revedere şi să auzim numai de bine!

 48. Pentru mircea.ro

  Cazuri „trăsnite” la alegeri

  Și în cadrul unor evenimente serioase, cum ar fi alegerile, se mai întâmplă lucruri curioase sau cel puțin hazlii. Este și cazul scrutinului local din 5 iunie. În majoritatea localităților, unii concurenți au câștigat, alții au pierdut, unii au obținut mai multe voturi, alții mai puține. În câteva localități însă, rezultatele alegerilor locale sunt mai puțin obișnuite.

  Pe lângă cifre seci, Comisia Electorală Centrală a avut grijă să prezinte și unele „curiozități”. Astfel, n-ați fi știut că patru candidați la funcția de primar în primăriile din municipiul Chișinău, au obținut nici mai mult nici mai puțin de 50% de voturi. Astfel, „norocoșilor” nu le-a ajuns doar un vot pentru a câștiga alegerile și a deveni primar din primul tur.

  În comuna Condrătești la funcția de primar au candidat trei bărbați cu același nume și prenume. Coincidența se pare că nu le-a adus noroc. Chiar dacă fiecare din ei a avut sigla sa, date care să-i diferențieze, precum patronimicul și anul nașterii, toți trei au contestat rezultatele alegerilor. Ei declară că voturile lor le-au revenit concurenților, pentru că alegătorii au fost duși în eroare.

  O situație de invidiat pentru unii actori din această cursă electorală s-a creat în alte patru localități din Republica Moldova. În satele Caracușenii Vechi, Holohora de Sus (Briceni) și satul Iujnoe (Cahul), candidații la funcția de primar au obținut 100% din voturile valabile ale alegătorilor. Asta pentru că nu au avut contracandidați. Și în satul Codru Nou, (Teleneşti), unui candidat la funcția de consilier i-au revenit toate voturile consătenilor. Asta pentru că era unicul pe lista consilierilor.

  Satul Iujnoe din Cahul este un sat cu oameni ai trecutului si culmea,toti se socot vorbitori de limba rusa,nestiind ce nationalitate au.Un cuib de comunisti,care continua sa voteze ca pe timpul URSS.

 49. Discutii culese de pe blogul In profunzime.md

  21:30, 7 Iunie 2011

  Care sunt probele? (de 140345)

  nu Ghimpu,si nici alt candidat au fakut aceste poze..ci noi,studentii,care am fast cumparati pentru 100 lei de fiecare vot..aceste poze noi le-am trimis..asa ka sa taci..Ghimpu are absoluta dreptate si as iesi si in fata publikului ku aceste akuzatii,fiindka asa si a fost..DODON A KUMPARAT STUDENTII LA ALEGERI>>

  batae de joc (de 123456)

  Asa e,cind esti flamind……vrei sa maninci.Ai impresia ca special tin infometat acest popor, sa le fie mai usor sa-l pacaleasca.Ar fi bine sa iesiti sa spuneti public acest lucru,am ajunge mai repede la capatul drumului.
  raspunde

  21:43, 7 Iunie 2011

  fraude si in or.RIscani (de Cristi)

  ;a noi in oras tot asa a fost comunistii luau de acasa pe tigani si duceau la votare si mai departe tot schema asta sa fotorafieze si sa primeasca bani.Cita nedreptate,GHimpu Bravo!!!
  raspunde
  21:45, 7 Iunie 2011

  Care sunt probele? (de 140345)

  nu Ghimpu,si nici alt candidat au fakut aceste poze..ci noi,studentii,care am fast cumparati pentru 100 lei de fiecare vot..aceste poze noi le-am trimis..asa ka sa taci..Ghimpu are absoluta dreptate si as iesi si in fata publikului ku aceste akuzatii,fiindka asa si a fost..DODON A KUMPARAT STUDENTII LA ALEGERI>>

  R (de P)

  Trebuia sa sesizezi imediat organele de drept si sa nu fii o tarfulita politica (daca asa a fost), desi ma indoiesc. Repet intrebarea mea, care sunt probele? Niste poze care nu valoreaza nici un banutz moldovenesc? Ca suntem in RM si nu in ROM… De ce sunt oare sustinatorii PL atit de lipsiti de coerenta in explicatiile lor? Daca eu maine o sa ies de la alegeri cu poza buletinului de vot stampilata in dreptul candidatului Maxim Braila de exemplu, afirmind ca el mi-a bagat 100 USD pt acest vot cit de credibila voi fi?
  raspunde
  22:18, 7 Iunie 2011

  antitradatori (de tradatori)

  cum puteti voi studentilor si ceilalti sa va vindeti tara pentru niste lei….rusine sa va fie….
  raspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *