„In Moldova esti ori cu rusii, ori cu romanii”

Lucrurile se clarifica. Mastile cad. Devine limpede pentru toata lumea cit fariseism politic ne inconjoara. Pentru mine, pentru colegii mei din PNL, este tot mai clar ca rezistenta si ostilitatea fata de strategia Unirii cu Romania sint cauzate de dorinta nesabuita a guvernantilor de a fura, de a se capatui cu tot ce se poate. Ceea ce nu ar putea sa o faca in aceeasi masura intr-un spatiu european si NATO, in care se afla Tara noastra, Romania. Iar, capatuindu-se, nu mai vor libertate si pentru altii si ne cantoneaza pe orbita ruseasca. Asta e fata unor falsi liberali – democrati sau pur si simplu, ultimii mafiotizindu-se, si ei, rapid…VP
Un articol de George Damian
„Cu doar câteva săptămâni în urmă i-am criticat într-un articol pe Dorin Chirtoacă şi Mihai Ghimpu. Avalanşa de supărări din comentariile de pe pagina electronică a ziarului TIMPUL m-a surprins oarecum. Până când un prieten mi-a explicat cum stă treaba: „În R. Moldova eşti ori cu ruşii, ori cu românii. R. Moldova este o ţară sub ocupaţie străină, cu trupe ruseşti staţionate aici, un stat care nu îşi controlează o bună parte din teritoriu. Există două opţiuni: să te pleci în faţa ocupaţiei sau să încerci să scapi spre Occident. Politica aici este extrem de simplă: eşti ori cu ruşii, ori cu românii.

Orice alte variante sunt variaţiuni ale celor două teme. Când spui România – spui orientare occidentală, când spui Rusia – spui nostalgie sovietică”.

Prietenul mi-a atras atenţia asupra faptului că, deşi Chirtoacă şi Ghimpu meritau criticaţi în acel moment, exista totuşi riscul creării unei confuzii. Această teoremă a politicii de la Chişinău m-a pus pe gânduri. În primul rând, asupra pericolului la adresa libertăţii de exprimare – şi aici nu mă refer doar la jurnalişti, ci şi la politicieni sau oameni simpli care riscă să nu spună ceea ce cred sau gândesc cu adevărat. „Ori eşti cu ruşii, ori cu românii” se manifestă zilnic în politica de la Chişinău – de exemplu, în actualele evoluţii din interiorul PLDM. Candidatura lui Alexandru Tănase la Primăria Chişinăului l-ar fi adus în confruntare cu Dorin Chirtoacă, spărgând electoratul pro-occidental sau pro-românesc. Rezultatul ar fi fost unul dezastruos – posibilitatea ca Igor Dodon să câştige alegerile din primul tur fără prea multă bătaie de cap. Candidatura lui Victor Bodiu este definită de atitudinea acestuia, care îşi frământa umil mâinile şi primea criticile cu capul plecat în faţa şefului Vladimir Filat, chiar în timpul a ceea ce ar fi trebuit să fie momentul lui de glorie – lansarea candidaturii. Astfel, plecarea lui Alexandru Tănase din PLDM ridică şi chestiunea orientării acestui partid din punctul de vedere al teoremei expuse mai sus. În ce direcţie va merge PLDM din acest moment? Spre Occident sau spre fosta Uniune Sovietică?

Semnalele nu sunt tocmai încurajatoare. Ideea unei scene politice dominată de două partide – PLDM şi PCRM – pare a fi una cât se poate de atractivă pentru anumiţi programatori politici de la Chişinău. Ar fi o scenă politică simplă, în care alegătorii ar fi mânaţi alternativ într-o direcţie sau alta.

Pericolul cel mai mare ar fi însă ca teorema destul de brutală „ori cu ruşii, ori cu românii” să se transforme într-una şi mai brutală – „ori cu ruşii, ori cu ruşii”. O astfel de evoluţie este cât se poate de posibilă şi ar conduce la o nouă cortină de fier pe Prut, la legitimarea ocupaţiei din Transnistria şi la îndepărtarea oricăror perspective europene. De altfel, poziţia R. Moldova în acest moment faţă de UE atârnă de un fir de păr. Traducerea alternativă „ori cu CSI, ori cu UE” ar putea deveni foarte repede „R. Moldova exclusiv în CSI”. Cursa pentru Chişinău va arăta în ce direcţie vor alegătorii să meargă.”

Loading Facebook Comments ...

37 Comments

Add a Comment
  1. „Cursa pentru Chişinău va arăta în ce direcţie vor alegătorii să meargă.”-cursa este impusa prin presiuni.De pe acum sefii de intreprinderi,au anuntat-avertizat subalternii lor,pe cine trebuie sa voteze alegatorul.Cind vor lua sfirsit aceste presiuni?

  2. Totală debandadă în capul PNL-ist…

    Sărmana Vitalia !

  3. Absolut adevarat. Cum mai spunea un expert: „In Republica Moldova geopolitica bate politica”. Acolo nu exista politica reala ci numai o lupta surda, continua, mai mult sau mai putin deghizata intre ocupantul rus si romani.

  4. deocamdată ruşii au un atu faţă de români,sunt văzuţi de o parte însemnată a populaţiei ca un garant a statalităţii şi independenţei,în viziune sovietică cominternistă.Acţiunile politice ale Moscovei nu au nimic de-a face cu independenţa acestui teritoriu,bătaia este alta.Sunt absolut convins că dacă România îşi schimbă politică faţă de Moscova şi lasă emoţiile istorice,privind legătura cu marele popor rus prin prisma viitorului,atunci răspunsul lor va fi imediat şi constructiv.Într-o lume globalizată,o Românie prietenă contează foarte mult în viziunea ruşilor,iar pentru asta sunt dispuşi la unele compromisuri.

  5. Avem Justiţie putredă deoarece nu există voinţă politică pentru a o reforma.

    13-04-2011.

    Avem Justiţie putredă deoarece nu există voinţă politică pentru a o reforma. De această părere este directorul executiv al Institutului pentru Drepturile Omului, Vanu Jereghi.

    “Discutăm în ultimii ani că Justiţia este putredă şi vrem o reformă, însă ea nu se produce. Nu se produce şi în curând nu se va produce. Nu există voinţă politică la cel mai înalt nivel. Din ceea ce văd eu, este foarte clar că cuiva îi convine această situaţie incertă”, a declarat Jereghi.

    În opinia şefului Departamentului Urmărire Penală din cadrul Ministerului de Interne, Gheorghe Malic, problema este că structura ce efectuează ancheta penală este abilitată şi cu drept de control asupra anchetei.

    Şi jurnalista Cornelia Cozonac crede că legislaţia a fost adaptată unor interese. “Mie mi se crează impresia că legile au fost făcute aşa cu anumite portiţe, prin care poţi să te eschivezi de la pedeapsă în cazuri foarte grave”, a precizat jurnalista.

    http://www.publika.md/idom–avem-justitie-putreda–dar-nu-si-vointa-politica-pentru-reforme_289721.html

  6. Eu sunt cu basarabenii şi punctum.

  7. noi prieteni cu rusii poate peste 100 de generatii….nu poti fii prieten cu violatorii bunicilor tai

  8. mircea.ro spune:
    13 aprilie 2011, la 09:09

    deocamdată ruşii au un atu faţă de români,sunt văzuţi de o parte însemnată a populaţiei ca un garant a statalităţii şi independenţei,în viziune sovietică cominternistă.Acţiunile politice ale Moscovei nu au nimic de-a face cu independenţa acestui teritoriu,bătaia este alta.Sunt absolut convins că dacă România îşi schimbă politică faţă de Moscova şi lasă emoţiile istorice,privind legătura cu marele popor rus prin prisma viitorului,atunci răspunsul lor va fi imediat şi constructiv.Într-o lume globalizată,o Românie prietenă contează foarte mult în viziunea ruşilor,iar pentru asta sunt dispuşi la unele compromisuri.

    CE INSEAMNA O ROMANIE PRIETENA PT RUSI? CE ACTIUNI ALE ROMANIEI SUNT NEPRIETENOASE FATA DE RUSIA? INSTALAREA RACHETELOR AMERICANE? DAR INAINTE DE ASTA, INTRAREA IN NATO SI UE?
    CREZI CA DACA ROMANIA IESE DIN NATO, UE , ADMITE TRUPE RUSESTI IN ROMANIA SAU MAI STIU EU CE, O SA ACCEPTE RUSIA IMEDIAT REUNIFICAREA CU RM?
    NU SE POATE PLATI UN ASA PRET, PT. CA ACEST PRET ESTE ILUZORIU, ESTE O HIMERA. ROMANIA RAMANE IN NATO SI EU SI NU POATE FACE TARGUIELI CU O RUSIE NEDEMOCRATICA. ROMANIA VA ASTEPTA, ASA CUM A ASTEPTA ZECI DE ANI SI SI-A REALIZAT INTERESELE PE BAZE DEMOCRATICE SI TRAINICE.

  9. Dupa ce Rusia isi va lua mana de pe Basarabia,dupa ce Rusia va inapoia tezaurul romanesc furat in 1917,se va putea vorbi de o restabilire a relatiilor cu Rusia,insa cata vreme nu se intampla acest lucru..e si cazul Ucrainei,cat timp detine pamanturi stramosesti romanesti,furate de Stalin si cat timp isi bate joc de romanii minoritari care traiesc pe aceste pamanturi nu se poate pune problema unor relatii normale cu Romania…e destul de simplu,e o vorba,respecta daca vrei sa fii respectat la randul tau…

  10. pt revelare; în viziunea mea,o Românie prietenă înseamnă ,în primul rând ,capacitatea de a negocia făcând abstracţie de NATO şi UE.Ruşii nu trebuie să se simtă lezaţi în amorul propriu de umbrela occidentală,se pot rezolva multe dacă şti să le accepţi sensibilităţile.Românii cred că trebuie să înveţe din experienţa germană în colaborarea cu Federaţia Rusă,s-au găsit puncte comune,avantajele sunt reciproce rezultatul fiind acţiuni în beneficiul poporului german.Uitaţi-vă la relaţiile comerciale între Federaţia Rusă şi România,după 90 exporturile româneşti de bunuri de larg consum au scăzut dramatic ştiindu-se că la ruşi politicul decide economicul.Pe nişa neocupată de bunuri şi servicii au venit alte firme occidentale şi nu numai,pragmatice în colaborarea cu partenerii ruşi.Oare nu procedează mai inteligent nemţii care deşi sunt membri NATO şi UE,au găsit limbaj comun cu partenerii ruşi.

  11. trebuie să fim realişti,să nu cerem Moscovei ceea ce nu poate să facă.Fostul spaţiu sovietic este plin de exemple de teritorii luate cu japca de la vecini.Păi,dacă retrocedează un teritoriu o să vrea toţi ceilalţi din jur acelaşi tratament.La fel şi în privinţa tezaurului,credeţi că e singurul care se găseşte la Moscova?

  12. Mai mircea.ro
    Ce conciliatorism de doi bani propovaduiesti aici? Pledezi pentru lucruri care nu rezolva absolut nimic!! Dimpotriva , duc la o infundatura si mai mare!!!Rusia nu trebuie altceva sa faca nimic decat sa recunoasca cinstit egalitatea tuturor etniilor cu ea insasi, in demnitate si onoare!! Atat!!Atunci si numai atunci sunt deschise si deblocate toate caile de colaborare dintre Romania si Rusia!! Din moment ce au recunoscut Katynul , sa recunoasca si 27 iunie 1940!!Sa recunoasca nulitatea de facto si de jure a tratatului Ribentrop-Molotov!Ei vor democratie, dar nu pentru catei!! Asta e viziunea lor asupra democratiei.

  13. mircea.ro spune:
    13 aprilie 2011, la 12:12

    pt revelare; în viziunea mea,o Românie prietenă înseamnă ,în primul rând ,capacitatea de a negocia făcând abstracţie de NATO şi UE.Ruşii nu trebuie să se simtă lezaţi în amorul propriu de umbrela occidentală,se pot rezolva multe dacă şti să le accepţi sensibilităţile.Românii cred că trebuie să înveţe din experienţa germană în colaborarea cu Federaţia Rusă,s-au găsit puncte comune,avantajele sunt reciproce rezultatul fiind acţiuni în beneficiul poporului german.Uitaţi-vă la relaţiile comerciale între Federaţia Rusă şi România,după 90 exporturile româneşti de bunuri de larg consum au scăzut dramatic ştiindu-se că la ruşi politicul decide economicul.Pe nişa neocupată de bunuri şi servicii au venit alte firme occidentale şi nu numai,pragmatice în colaborarea cu partenerii ruşi.Oare nu procedează mai inteligent nemţii care deşi sunt membri NATO şi UE,au găsit limbaj comun cu partenerii ruşi.

    RUSII NU STIU SA FACA ABSTRACTIE DE NATO SAU UE. RUSII STIU SA NEGOCIEZE DOAR PE POZITII DE FORTA. ORI AU EI FORTA, ORI SIMT/STIU CA O AI CEI CU CARE NEGOCIAZA. RUSIA NU A RESPECTAT NICIODATA NICI UN TRATAT, DECAT PARTEA ADVERSA A REUSIT/A PUTU SA IL IMPUNA PRIN FORTA (CHIAR DACA NU O VEDE OMIUL DE RAND SI NICI MACAR PRESA). PT RUSII 1 + 1 = CAT „VREA” MUSCHII LOR LA UN ANUMIT MOMENT.
    RUSII AU NEVOIE DE GERMANIA, PT CA GERMANIA E PUTERNICA INDUSTRIAL.
    CE ATITUDINE NEPRIETENOASA ARE ROMANIA FATA DE RUSIA?
    CA CERE RESTITUIREA TEZAURULUI? CA NU ACCEPTA SFERA DE INFLUENTA RUSEASCA?
    CA NU ACCEPTA TEORIA STALINISTA A LIMBII SI POPORULUI MOLDOVENESC? RUSII FAC ROMANIA AGRESOARE PT 1941, DAR EI SUNT ELIBERATORI PT 1940?
    RUSIA SI RUSII STIU DOAR DE GARBACI. ROMANIA NU ARE ASA GARBACI PT RUSIA, ASA CA ASTEAPTA MOMENTUL CAND VOR VENI ALTII CU GARBACIUL. INTRE TIMP ROMANIA SE DEZVOLTA BINE IN UE SI NATO, RUSIA SE DEZBINA INTRE SUPERBOGATI SI SARANTOCI SI BETIVANI

  14. mircea.ro spune:
    13 aprilie 2011, la 12:12

    trebuie să fim realişti,să nu cerem Moscovei ceea ce nu poate să facă.Fostul spaţiu sovietic este plin de exemple de teritorii luate cu japca de la vecini.Păi,dacă retrocedează un teritoriu o să vrea toţi ceilalţi din jur acelaşi tratament.La fel şi în privinţa tezaurului,credeţi că e singurul care se găseşte la Moscova?

    ADEVARUL ESTE ADEVAR, PACE POATE FI CAND TOTI VOR RESPECTA ADEVARUL. FIECARE SA ISI CEARA CE E AL LUI, IAR RUSIA SA FACA MINIMUL EFORT DE MINIMA ONOARE SI SA ISI RESPECTE SEMNATURA.

  15. voi si rusii sunteti dusmanii Moldovei, razboiul vostru sal faceti la voi nu aici.

  16. SA SPERAM CA VOR ACEA DESTULA DESTEPTACIUNE CHISINAUENII INCAT SA-L MENTINA PE DORIN PRIMAR!!

  17. domnilor,vorbiţi de o Rusie democrată în accepţiune occidentală,haideţi să coborâm cu picioarele pe pământ,să nu mai visăm la cai verzi pe pereţi.Sunt urmaşii URSS,răniţi în orgoliul propriu de colapsul sistemului comunist.În schimb superioritatea sovietică,sovieticul fiind un rus generalist,nu s-a estompat din mentalul colectiv.De aici pornim şi prin urmare cum credeţi că România poate să ceară,lucruri fireşti de altfel,de la un partener plin de răni nevindecate.Nu este posibil deocamdată şi dacă se insistă ruşii reacţionează violent prin capul de pod ce-l au în RM.Părerea mea este că un alt stil de abordare în relaţiile cu ruşii este mai eficient şi aici fac trimitere la Polonia sau la Finlanda,care şi-au adoptat politica şi au rezultate mulţumitoare.

  18. ROMANIIA, E TARA NOAOSTRA NU INTELEG CE DISCUTII MAI POT FI,CELORA CARE NU LE CONVINE POT SA-SI I-A CALEA DE UNDE AU VENIT.BASARABIA A FOST SI VA VI PAMANT ROMANESC,NICI O INDOIALA.Ma adresez celora ce detin cetacenia romana si „se fac motrti in popusoi,ca chipurile nu-s nici,nici sunt roman penrtu acte ca sa pot circula liber.”Nu fiti indiferenti s-au loiali comunistilor si moldovenistilor, ganditiva bine, faprul ca detineti cetatenia romana si ce-a moldoveneasca, de acuma va definit”cu romaii” fiti sinceri sunteti o armata de romani-moldoveni- basarabeni este de datoria noastra sa sustinem la alegeri partidul pro romanesc PNL.Sa nu cedam capitala dodonistilor moldavenistilor,ei asta si asteapta sa revina la putere si sa ne intareasca hotarul UE pe Prut.

  19. @mircea.ro

    NUMAI DACA CERI, TI SE VA DA.

    CAND S-A CIOPARTIT BASARABIA DE S-A FACUT RM, CHIAR STALIN SE MIRA CUM DE AIA DIN RM NU AU PROTESTATSI NU CERUT SA LE LASE TERITORIILE.

    CE CHESTIE, RUSIA, ARE ORGOLIUL RANIT….. ULTIMA GASELNITA.

    RUSIA S-A ANGAJAT LA ISTANBUL CA RETRAGE TRUPELE DIN TRANSNISTRIA. DE CE NU FACE ASTA?

  20. Pentru „mircea.ro”,
    De data asta n-am cum sa fiu de acord cu opiniile domniei voastre. Nici macar in cazul Poloniei si Finlandei lucrurile nu stau asa. Finlanda, tara care nu a devenit membra NATO pentru ca asa au hotarat candva rusii, a fost tratata de acestia din urma cu o oarecare atentie tocmai pentru ca sa nu-i treaca prin cap sa vrea altceva. Iar problema Careliei este una mai grava decat cea a Basarabiei. Eu am o foarte buna prietena finlandeza, pe numele ei Aino Paloiarvi, care mi-a povestit cu lux de amanunte la ce magarii s-au dedat rusii. Bineinteles nici carelienii nu sunt finlandezi asa cum nici moldovenii nu sunt romani, nici azerii nu sunt turci, nici nici tungusii nu sunt manciurieni, etc… si rusii au ajuns pana acolo incat au impus aceasta magarie inclusiv in Finlanda unde este interzis si acum sa afirmi deschis ca finlandezii si carelienii sunt un popor. E mult de zis. N-am timp pentru asta. Cert este ca acesti carelieni au fost complet rusificati. Astazi mai poti sti despre un locuitor din zona PetrozavodsK ca este de origine fino-ugrica doar prin faptul ca si astazi mai merge in continuare la biserica luterana, dar asculta slujba in limba rusa. Finlandezii, desi darzi si mandri, sunt un popor mic, asezat intr-o zona care nu interseaza pe nimeni, cu o clima insuportabila. Asa ca saracii au facut ce-au putut pentru a supravietui si a nu ajunge toti sub calcaiul rusesc, desi tentatia a fost mereu mare pentru rusi. In chimb in interior i-au fript pe rusi. Desi suedezii reprezinta doar 2% din populatia Finlandei iar rusii reprezinta cam 30% din populatie, suedeza este a doua limba oficiala in Finlanda si nu rusa, iar biserica ortodoxa din Finlanda, dominata de rusi este o biserica neoortodoxa afiliata direct Patriarhiei Ecumenice si puternic influentata de Patriarhia Romana ( preotii ortodocsi finlandezi isi fac studiile teologice in Romania ).
    Cat despre Polonia se pot spune multe. Esential este ca acolo lucrurile stau complet altfel. Polonezii, popor slav si catolic dar cu o comunitate ortodoxa puternica ( o mitropolie ), avand teritorii care ii apartin in arealul rus, avand legaturi puternice cu o tara care vorbeste o limba la jumatatea distantei dintre poloneza si rusa, Ucraina dar avand si o emigratie extrem de importanta in Europa de vest si mai ales in SUA, comunitate foarte influenta ( sunt mai multi polonezi plecati decat ramasi in tara ), avand, de asemenea, orientat intregul spectru politic spre Occident, nu are nici unfel de complexe in fata Rusiei pe care o trateaza de la egal la egal. Singurul interes al Poloniei este accesul la resursele energetice rusesti. Si daca vor proceda la fel ca restul tarilor comunitare, care se afla in aceeasi situatie in relatia cu Rusia, se vor praji impreuna, pentru ca rusii sunt unicul popor din lume care nu face comert de dragul schimburilor de valori materiale si spirituale, ci pentru a face presiuni si a exercita santaje.
    Un exemplu de cum trebuie tratati rusii este evolutia relatiilor bilaterale intre Patriarhia Romana si Patriarhia Rusa. Venirea la carma Patriarhiei Romane a parintelui Daniel, un patriarh influient, cu un sprijin masiv din partea bisericilor occidentale ( a fost singurul inalt prelat care afost invitat sa se adreseze Parlamentului European ), un telog desavarsit ( este singurul ortodox membru al comunitatii Sant Egidio, elita teologilor ), un bun manager, un bun diplomat, un interlocutor ferm in sustinerea propriilor idei, a facut ca Patriarhia Rusa, care era cat pe ce sa incalece pana si Patriarhia Ecumenica, sa bata in retragere si sa adopte o alta atitudine. Rezultatul: pentru prima data de la infiintare, Mitropolia Basarabiei a devenit majoritara in RM. Deci, domnule Mircea, nu poltronismul ci prezenta unor lideri puernici, avand competenta si coloana vertebrala, care se bucura de un mare respect pe plan international, este solutia. Are statul roman, la ora actuala, liderii de care are atata nevoie. Raspunsul il stiti si singur
    Din pacate, la ora actuala, viata politica comunitara este acoperita de personaje… jalnice, gonflate, care sunt foarte departe de ceea ce ar trebui sa fie un lider politic carismatic. Sarkozy, Berlusconi, Merkel, Kaczynski, Basescu, van Rompuy, toti crestin-democrati-populari de circumstanta, sunt niste nulitati ridicole, care pun in mare pericol prestigiul si insasi existenta fizica a Uniunii Europene. De Obama ce sa mai vorbim? Cate asteptari si ce deziluzii? Si rusii, niste ticalosi inascuti, profita bineinteles de aceasta situatie si isi fac de cap. din pacate, Moldova ne este dacat o victima colaterala a acestui joc politic murdar.

  21. domnule xyz,sunteţi adeptul tezei că istoria o fac elitele.De acord cu d-voastră în totalitate,dar până la urmă contează ce vrem noi de la aceste elite,care ne sunt aşteptările.

  22. Doamna Pavlicenco, daca vreti cu adevarat sa va ia cineva (in plan extern ma refer) in serios atat pe dvs, cat si partidul pe care-l conduceti, ar trebui sa fiti mai precauta fata de persoane promovati ori va bazati argumentatia. A-l promova pe George Damian (care se mai intampla sa aiba si dreptate) poate dauna imaginii dvs, cata vreme G. Damian provine din tabara nationalista de tip V. Roncea, nationalism cu panas legionar interbelic. Un George Damian sau Viorel Patrichi (alt dubitativ cu privire la Basarabia) nu pot fi credibili. Cititi doar articolele lui V. Patrichi din revista extremista ,,Cuvantul Legionar”. G. Damian e mai nuantat, dar cam tot pe acolo bate

  23. domnule Cazacu,am citit mărturia de viaţă a acestui român basarabean,este impresionant.Cred că ar trebui postată acolo unde este strict necesară,pe site moldovenii.md şi patriotism md pentru aducere aminte şi cunoaşterea adevărului.

  24. Daca basarabenii si elitele basarabene nu vor reintoarcerea la Romania, ce treaba au rusii? Ce treaba are prietenia cu Rusia in problema asta?
    A, inteleg, ramane Basarabia fara Transnistria, de parca acum o are.
    Si sigur, cat timp oficial ii apartine, trupele rusesti, pardon, de mentinere a pacii in zona, se afla pe teritoriul Republicii Independente si Suverane Moldova, iar lumii intregi putin ii pasa ca astia se afla acolo. Parca lumea n-are si alte treburi mia importante decat sa se certe cu rusii pentru un petec de pamant cu o populatie care nu stie pe ce lume se afla si nici ce vrea.
    Prostia elitelor este cauza starii de dincolo de Prut.
    Bucurestiul asteapta doar un semn de la Chisinau ca sa se poata implica in intr-un proces de integrare a Basarabiei in Romania si implicit in UE.
    Daca basarabenii nu inteleg ca singura speranta este Bucurestiul, atunci vor mai rataci multi ani in intuneric.

  25. Domnule ”xyz”,

    Ati spus ca „Mitropolia Basarabiei a devenit majoritara in RM”. Aveti niste surse clare pentru aceasta informatie?

  26. eu aş încerca să reformulez titlul materialului conform istoriei adevărate,după cum urmează;În Moldova eşti ori cu ruşii,ori eşti român.Nu vi se pare că e mai corect aşa?

  27. Pentru „mircea.ro”,
    Pana la urma se intampla ce vor elitele, cu conditiaca acele elite sa existe. Ce vrem noi de la acele elite sunt doar aspiratii. Totusi, pana la urma, elitele apar in urma unui proces electoral si se impun in cadrul acelui proces. Deci slujirea interesului public, intr-o democratie autentica, apare ca obligatorie. Desi daca elitele sunt suficient de inteligente si convingatoare, se ajunge la paradoxul ca masele sa vrea ce vor elitele si nu invers. In acest caz vizionarismul, constiita si buna credinta sunt obligatorii. Altfel cazul Adolf Hitler, un dictator care a luat puterea prin votul popular, este un exemplu elocvent despre ce se poate intampla atunci cand buna credinta este inlocuita de vanitatile si ambitiile personale.

  28. Pentru Mircea Popescu,
    Chiar sunteti convins ca elitele basarabene nu vor reintoarcerea la Romania? Maia Laguta, Petrenco, Tkaciuk si toti rusofonii care demonstreaza galagios impotrica ocupatiei romanesti si sustin diferenta dintre limba romana si cea presupus moldoveneasca, limbi pe care oricum nu le vorbesc, deci se pronunta in necunostinta de cauza, costituie elitele basarabene? Nu vedeti ca exponentii cei mai vocali ai „moldovenismului” nici nu sunt romani si uneori nici nu stiu romaneste. Ce se intampla in Basarabia imi aduce aminte de un banc, cam antisemit, dar nu foarte, despre o situatia conflictuala dintre cele doua componente etnice ale societatii belgiene.
    Intr-o clasa dintr-o scoala belgiana izbucneste o bataie intre copiii waloni si cei flamanzi ( cam fortata situatia, pentru ca presupun ca elevii flamanzi si cei waloni invata in clase diferite,dar asta-i bancul, o conventie ). Directorul scolii intre intempestiv peste ei in clasa si striga: „Walonii la fereastra si flamanzii la perete!” Imediat elevii se executa si se aseaza diciplinati pe doua randuri. Numai Itic, un mic evreu, cu parul cret si rosu, ramane nedumerit in mijlocul clasei si se intreaba: „Dar noi belgienii unde stam?” De fapt, nationalitatea copilului din mijlocul clasei nici nu mai conteaza.
    In cunflictul ideologic dintre statalisti si unionisti rusofonii sunt „moldovenii” adica „belgienii”. Deci intre tot ce se intampla in Basarabia rusii nu au nici o treaba? Dar cine inventeaza limbi si nationalitati care nu exista? Care este partidul care se da cel mai „moldovean” desi isi desfasoara sedintele numai in limba rusa? Ce spune conducerea dela Moscova in legatura cu dreptul statului rus de a apara interesle etnicilor rusi? Care ambasador, in afara celui rus, mai are tupeul sa intervina direct in politica interna a RM si sa ceara ultimativ raspunsuri covingatoare le intrebarile sale manipulatoare referitoare la istoria Moldovei, fara ca lumea democratica sa protesteze? Istoria Moldovei se scrie la Moscova? Dar afirmatia Patriarhului Moscovei care afirma la Chjsinau ca, din punct de vedere religios, Moldova ( nu precizeaza care Moldova ) apartine pe veci Moscovei? Toate aceste manifestari vocale si foarte hotarate apartin elitelor basarabene.
    Sigur in problema transnistreana aveti perfecta dreptate. Transnistria mentinuta in cadrul RM este cuiul lui Pepelea al statalitatii moldovene, este mai degraba cuiul din talpa politicii basarabene pentru emanciparea nationala. Este o falsa problema, este un slogan fara acoperire care a devenit dogma. Argumentul care tine problema transnistreana in actualitate? Si in Transnistria, desi n-au nici un fel de drepturi, romanii sunt cei mai multi, fara a avea majoritatea absoluta. Stiati asta? In realitate interesele sunt altele: Fara Transnistria, componenta etnica a RM continua sa ramana aproape identica cu cea a Romaniei ( aproximativ 80% continua sa fie romani dupa peste 170 de ani de ocupatie ruseasca cu intreruperi ) si lucrul asta deranjeaza teribil cercurile stataliste si pe cele rusofone si bineinteles Moscova, care ramane cam fara argumente.

  29. Daca sunt asa de influenti rusii, atunci elitele (clasa politica, dar si intelectualii agatati la caruta acestora) au dreptate sa vorbeasca doar de statalitate si sa considere tabu subiectul unirii.
    Gata, s-a hotarat, Basarabia ramane gubernie neoficiala ruseasca, cu trupe de mentinerea pacii si stabilitatii si cu rusa ca limba de comunicare generala neoficiala.
    Cum ramane cu integrarea in UE, cu Rusia agata de coada sau fara?

    „Rusii” reprezinta pretextul permanent de a nu face nici-un pas in directia unirii.
    Daca PL-ul lui Ghimpu si Chirtoaca respinge ideea reintregiri, PNL-ul condus de Pavlicenco este blamat pentru fluturarea stindardului unionist in Basarabia, iar Romania este infierata de cei care nu au obtinut inca pasaportul romanesc, nu, nu pentruca ar fi loiali statului Romania, ci pentruca prin acest pasaport pot munci in UE, cred ca tot „rusii” sunt de vina.
    Si tot „rusii” sunt aia care fiind la conducerea republicutei de trei surcele se opun unirii.
    Cum ar mai fi Leanca ministru de externe intr-o Romanie reintregita, dar Filat, prim ministru? Sau chiar Ghimpu dupa perla ca „unirea nu trebuie sa mai constituie un subiect” (sau cam asa ceva) cum mai poate fi o mare figura in politica romaneasca?
    „Rusii”, mai ales aia de la Kremlin n-au alta treaba toata ziua decat sa-si smulga parul din cap de grija Basarabiei, marea putere economica, piata de desfacere fara precedent si buricul intereselor rusesti 🙂

    Bucurestiul, oameni buni, numai Bucurestiul este salvarea Basarabiei. Si salvarea asta poate veni in nici 5 ani daca va treziti la timp.

  30. Pt Lynx

    Articolul lui Damian este preluat din „Timpul’. Nu am, insa, timp sa ma ocup cu investigatii colaterale. Daca imi place ce scrie omul, nu ma intereseaza de unde provine.

  31. Dl, putina tacere despre Unie e binevenita, pana apropierea de UE incepe sa dea roade , viata sa se mai imbunatateasca si sa se scape de amenintarea revenirii pcrm la putere. Au in continuare 40% si nu se poate alege presedinbtele….

  32. Care apropiere de UE? Este Basarabia in situatia de a indeplini macar una dintre cerintele pentru integrarea in UE?
    Asta-i alta marota, intrarea in UE, cand UE a inghetat practic extinderea.
    Tacere, sa nu-i suparam pe nationalistii extremisti moldovenisti care prin PCRM fac un zgomot asurzitor anti-romanesc.
    Asta-i atitudine slugarnica, rusinoasa imbracata in mantia „intelepciunii politice”, forma de lasitate care ilustreaza perfect faptul ca „somnul ratiunii naste monstri”.
    Somn usor, societate civila basarabeana!

  33. Care este cauza că de 20 ani de „independenţă” suntem ocupaţi nu numai teritorial, dar şi poltic, şi spiritual de Rusia?
    1. Mass-media Rusiei este foarte influentă pe acest teritoriu, ceia ce nu se poate spune de mass-mesia României.
    2. Rusia „a avut grijă” ca la conducerea RM „independente” să fie persoane docile Rusiei prin fapte.
    – Se ştie că toate partidele comuniste erau (sunt) dirijate din Moscova. Snegur – secretar cc pc rssm, Lucinschii – membru biroului cc pc ussr, Voronin prşedintele pcrm, Lupu – prieten cu Grîzlov şi PD wste în alianţă cu „Edinaia Rossia”
    – „Accidental”, doar că au avut loc revoltele de la 7 aprilie, a fost Preşedinte Interimar Dl Ghinpu. A emis Decrete despre ocupaţia sovietică, retragerea Armatei Rusiei de pe teritoriul RM, beparticiparea la parada de la 9 mai, condamnarea comunismului…
    3. Rusia a infiltrat iscusit „politicieni patrioţi proromâni şi antiruşi” pe eşicherul politic al RM.
    – S-a vorbit mult despe rolul lui iurii Roşca în dezbinarea forţilor proromâne – crticînd dur, ponegrind politicienii din RM cu viziuni pentru eliberarea de sub influenţa Rusiei şi pe cei cu poziţii proromâne.
    – Dl Filat fiind cu Lucinschii şi Diacov în 2007 formează PLiberalDM cu doctrină conservatoare (!?). De ce „liberal”!?!?!? Doar era PNLiberal cu Dna V. Pavlicenco – deputat (pe vremea ceia) a Parlamentului RM şi PLiberal cu D. Chirtoacă – ales Primar General al Chişinăului.
    3. Chir dacă unii compară PNL cu Dna V.Pavlicenco cu PPCD al lui Iu.Roşaca eu n-aş crede. PNL tot atacă dur PL şi Dnii Ghimpu şi Chirtoacă – cum a făcut şi face PPCD cu Iu.Roşca. În cazul dat mi se pare că PNL nu conştientizează că involuntar face jocul Rusiei, nu conştientizează că pot lupta cu PL din aceiaş parte a „baricadei lupte politice”

  34. am o întrebare pentru românii basarabeni;limba rusă, ce statut mai are în RM?;este o limbă obligatorie sau poate fi învăţată ca o materie opţională? ce procent din elevii basarabeni vorbitori de limbă română învaţă limba rusă din proprie voinţă?

  35. Pe data de 5 Aprilie publicam articolul „Izolare si secesiune” pe care l-am trimis si la presedintia Romaniei, si la DRRP, si Senatului Romaniei(vedeti si comentati la: http://mipopescu.wordpress.com/).
    Pe 9 Aprilie, Dan Dungaciu, prelua intr-un interview multe din punctele semnalate in articol.
    Pe 12 Aprilie, Titus Corlatean, presedintele comisiei de politica externa a Senatului face o interpelare in plenul Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei pe tema actiunilor izolationiste maghiare condamnate in respectivul articol.
    Raspunsul oficial, fara echivoc al presedintelui in exercitiu al Consiliuli de Ministri al Consiliului Europei, reprezinta un un prim succes impotriva actiunilor maghiare de fortare in Romania a autonomiei pe criterii etnice (vedeti la: http://www.tituscorlatean.ro/stiri1.php?newi_id=98)

    Este importanta ca societatea civila sa se exprime si sa ia atitudine pentru a putea misca oficialitatile.
    De aceea, esenta interventiilor si discutiilor pe baza materialelor publicate pe blogul: http://mipopescu.wordpress.com/
    vor fi trimise concentrat autoritatilor romane, deci nu vor ramane doar discutii sterile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *