Declarația PNL privind contextul alegerilor locale din 5 iunie 2011
si reprimarea pluralismului politic si de opinie
Partidul Național Liberal va participa la alegerile locale generale din 5 iunie 2011. Este a doua oară cînd PNL își înaintează candidații pentru aleși locali, prima dată aceasta avînd loc în anul 2007, cînd, la numai trei luni după înregistrarea la Ministerul Justiției, formațiunea a luptat pentru Primăria Chișinău și consiliile locale, orășenești și municipale.
Alegerile din 2007 s-au desfășurat în plin regim comunist și, de atunci, prin sprijinul, acordat de majoritatea chișinăuenilor unui candidat liberal, capitala a evitat instalarea la putere a unui comunist în inima celui de-al doilea stat românesc. Situația de peste patru ani pare să se fi schimbat, însă pericolul revenirii comuniștilor nu a dispărut.
În acest condiții, PNL sprijină ideea liderilor de opinie care consideră extrem de periculos, pentru identitatea românească a Republicii Moldova și demersul său european, să revină un reprezentant al PCRM la putere în Chișinău. Acest pericol, însă, nu a mobilizat AIE-2 să formeze o listă comună pentru Consiliul Municipal Chișinău, pentru alte Consilii, din partea unui bloc proeuropean. Mai mult – unele componente din Alianță discută cu PCRM, fără acceptul liderilor coaliției, realizîndu-se, se pare, “trocuri” de împărțire a sferelor de influență – Primăria și Președinția -, prima fiind amenințată de urcarea pe tronul Municipiului Chișinău a unui comunist moldovenist.
În aceste condiții, PNL participă în alegerile locale din 5 iunie 2011 cu oameni onești, cumsecade, cu bun-simț care, aleși primari și consilieri, vor gospodări corect și legal, spre binele comunității. PNL constată, cu mare regret, că actuala coaliție de guvernămînt preia întocmai sistemul demonic oligarhizat, creat de comuniști, spre a profita și a se perpetua la putere, în loc să-l schimbe din rădăcină și pînă la capăt. AIE-2 nici nu a început să dezrădăcineze demagogia, grupurile mafiote, corupția, cumătrismul, ci le-a împrumutat, cu succes, de la comuniști.
PNL pledează, în această campanie electorală, pentru excluderea posterelor electorale, ce împînzesc orașele, ce nu le țin oamenilor de pîine și căldură, dar sînt expresia banilor murdari ai grupărilor de presiune. PNL condamnă vehement cumpărarea voturilor, precum s-a întîmplat în alegerile parlamentare anticipate din 28 noiembrie. PNL avertizează instituțiile internaționale că recentele modificări la Codul electoral, votate de AIE-2, la inițiativa PL și PLDM, anulează accesul egal al concurenților electorali la spațiul informațional public, discriminîndu-i și creînd, condiții de accedere în structurile administrative locale, orășenești și municipale doar partidelor oligarhizate.
PNL va pleda – și în această campanie electorală – pentru adoptarea de urgență a modificărilor la Legea privind finanțele publice locale, al căror proiect se murează de trei ani prin sertarele Puterii, dar care, devenind lege, ar institui principiul descentralizării și al autonomiei locale, ce prevede și autonomia financiară.
Prin aceste modificări, mijloacele financiare de la Bugetul public s-ar repartiza în baza competențelor delimitate, în funcție de servicii și de atribuțiile delegate autorităților publice locale, nu în funcție de umbrela pe care o are cineva în Parlament sau în Guvern. De asemenea, dacă actualii guvernanți ar avea o abordare europeană, ar repartiza finanțele unităților administrative în funcție de priorități și necesități, nu de culoarea aleșilor locali.
Repartizarea mijloacelor financiare nu ar mai fi o pîrghie pentru încurajarea migrațiunii și traseismului din partid în partid și pentru anihilarea pluralismului politic. Constatăm că partidele din AIE-2 operează cu argumentele comuniștilor care, timp de zece ani, i-au tot amenințat pe candidații la funcția de primar și consilier din Opoziție că, dacă vor fi aleși, nu vor avea acces la banii publici și la fondurile europene. Astfel, și comuniștii, și falsii democrați amenință cu discriminarea comunitățile care nu îi vor vota pe reprezentanții partidelor parlamentare.
PNL optează ferm pentru depolitizarea structurilor executive centrale și locale, pentru ca toți funcționarii să își suspende calitatea de membru în partid pe perioada angajării, ce se va face numai prin concurs, conform principiilor „în funcții publice – cei mai buni și onești” și “funcționarul este în serviciul contribuabilului”.
PNL va opta pentru abordări europene în administrarea publică locală, pentru promovarea proiectelor europene transfrontaliere bilaterale și trilaterale cu România, Bulgaria, Ucraina și Turcia, oferind un exemplu de prestație de bun-simț, care să solidarizeze comunitatea și să o apropie de standardele europene.
Chișinău, 9 aprilie 2011
PNL la GUNOI urmariti de comunisti si toate partidele care sug !*$?!* tarilor straine. JOS fortele externe.
Pt Moldova
Ti-ai supt mintea, sarmana Moldova.
Sunt departe de tara si nu pot vota la alegerile locale. Va doresc succese. O rugaminte as avea catre PNL, daca dupa infringerea de la alegerile parlamentare se vor pierde si cele locale, ar fi bine sa fuzionati cu un alt partid.
daţi-ne posibilitatea nouă,românilor din dreapta Prutului să votăm pentru RM şi atunci cu siguranţă PNL va deveni forţa politică majoritară din Basarabia.
Doamna Pavlicenco,
Oare nu s-ar supara Crin Antonescu pentru ca i-ati preluat sloganul electoral „alege bunul simt”? (desi dumneavoastra meritati mai mult sa purtati acest slogan decat liderul PNL din Romania).
http://dacialibera.com/
Cine e candidatul PNL la Primaria Chisinaului?
Energia si activismul sporit al Dstra trebuie tra.nsmis si celor din teritoriu, care dormiteaza si …malai viseaza.
Doamna Pavlicenco.In mare parte sunt de acord cu ideile D-voastra.Sunt liberal si cu multi ani in urma am luptat in finala pentru functia de primar al or.Soroca.Am facut parte pe atunci din PNL-ul condus de M. Rusu.Am fost aproape de victorie,dar soarta a hotarit altfel.Din 2000 ma aflu in Romania,fiind tot acest timp rupt de politica din Moldova,cu toateca eram la curent cu tot ce se petrecea acolo.
Am hotarat sa revin in politica si sa-mi aduc aportul fara a urmari careva scopuri metchine.Si stiti de ce fac acest lucru?Fiindca pe arena politica din Moldova a aparut,in viziunea mea,un om politic onest-D.Chirtoaca.Nu-l cunosc pe acest tanar,dar pot spune cu siguranta,ca are un mare viitor politic.Fac un apel catre D-voastra cu marea rugaminte,de a nu inainta un candidat din partea PNL pentru mun. Chisinau.Sustine-ti candidatura Dl.Chirtoaca pentru functia de primar al Chisinaului si din aciasta vom avea de castigat toti.Socot,ca toti cei de dreapta,ar trebui sa lase la o parte orgoliile,sa se uneasca in jurul candidaturii Dl.D.Chirtoaca si sa elimene odata si pentru totdeauna comunistii din inima tarii-mun Chisinau.Personal eu,fara sa fiu implicat de nimeni,voi merge din casa in casa pentru a convinge lumea sa-l voteze pe D.Chirtoaca.
Doamna Pavlicenco.Aveti posibilitatea sa spune-ti un cuvant greu in aciasta chestiune.Va rog mult-nu ratati momentul.Cu respect S.Celac.
Pt Liviu
A patentat cumva PNL din Romania acest slogan in R.Moldova si noi nu stiam?
Membrii PNL sint chiar de si cu bun-simt (este corect cu linioara).
Pt europa
Repet inca o data. PNL din R.Moldova nu va disparea. Va tinde mereu s afie Filiala Basarabia a Romaniei intregite. Numai daca cineva preia sageata si logoul nostru si isi pune presedintele. In caz contrar, PNL, sarac asa cum este, va ramine inca. Va veni si ora astrala a PNL.
Nu exista „a pierde alegerile locale”. Este vorba de un procent mai bun sau mai mic.
Pt mircea.ro
Posibilitatea de a vota trebuie sa o dea actualele partide, care nu o vor face. Iar ca sa fie, trebuie sa intre PNL bine in Parlament.
Pt simion
1. Pacat ca ati revenit in politica in PL, si nu in PNL. O sa mai parcurgeti o faza si o sa ajungeti totuna la PNL. Mai bine mai repede, dar se poate si mai tirziu.
2. Mircea Rusu este membru al Delegatiei Politice Nationale, este alaturi de noi in toate deciziile si discutam aproape zilnic, in special din 2000.
3. Noi, pe Dorin Chirtioaca nu-l apreciem asa ca dumneata. Si nu avem nici un motiv sa examinam propunerea sau „sugestia” de a-l sprijini. Cine are nevoie de sprijin, o spune. Daca nu o spune, inseamna ca nu are nevoie. Asta as vrea s ao intelegeti bine-bine. PE NIMENI, CEL PUTIN IN ANII URMATORI, PNL NU VA SPRIJINI DECIT DACA CINEVA SOLICITA ACEST SPRIJIN. AM FACUT-O SI NU O MAI FACEM TREBUIE SA ISI BATA CAPUL DE ASTA CEL CARE ARE NEVOIE SI DE ”INTERESUL NATIONAL’ TREBUIE SA ISI BATA CAPUL, IN PRIMUL RIND, PARTIDELE PARLAMENTARE, NU „insectele, gizele, persoanele „neimportante” d ela PNL’. Noi nu stricam nimanui, nu sintem importanti, deci nu contam. Daca, totusi, contam, vrem sa discutam. daca nu – sa ne scutiti, va rog. Nu ma voi mai obosi sa explic fiecaruia acest lucru.
4. Si inca un lucru. ma mir ca ati fost sau mai sinteti om politic si nu intelegeti – unii candideaza sa isi promoveze lista pentru Consiliul municipal Chisinau. Eu ma voi sacrifica pentru PNL. Si nimeni nu ma va convinge de contrariu. Cit priveste relatiile PNL-PL, sint o gramada de explicatii pe acest blog, este si un Mesaj catre membrii PL. Nici o reactie. Ramine, ca nu contam, deci, sa nu ne deranjeze nimeni cu sfaturi.
5. Chirtoaca nu are viitor politic, pentru ca nu a schimbat sistemul, a facut fum si populism.
6. Si-apoi, chiar va imaginati ca PNL poate raspunde la un indemn al oricui? Daca aveti grija de Chirtoaca – adresati indemnuri similare lui Filat, lui Lupu, altora, nu PNL. Dupa care sa imi spuneti ce reactii au fost si cum AIE-2 are grija sa nu revina comunistii la putere in Chisinau. Abia astept raspuns. PNL, adica NOI, NU CONTAM.
7. „Orgolii” are Ghimpu si gasca lui. Noi – nu.
8. Nu este adevarat ca as avea un cuvint de spus in aceasta chestiune. Nu am.
Mai jos, un Apel catre membrii PL< adresat inainte de alegerile parlamentare anticipate. Poate veti avea rabdare sa cititi. Mersi. Stimati membri ai Partidului Liberal,
Marti, la o televiziune, tinarul deputat PL, Valeriu Munteanu, fiind intrebat de moderatoare ce crede el despre disponibilitatea/dorinta PNL de a face Bloc electoral cu PL, a incercat sa iasa cu stingacie din situatie, mergind pe platitudinea uzuala ca, cica, “cine vrea sa activeze in PL, se poate incadra si munci in partid”. In momentul cind moderatoarea a cerut un raspuns mai concret, a spus ca nu cunoaste, ca membru al conducerii PL, sa fi existat o scrisoare, o adresa din partea PNL cu solicitarea de a se merge intr-un bloc. L-am mai ascultat pe tinarul parlamentar in diferite emisiuni si chiar am avut ocazia sa ii spun cite ceva. Insa, aceste afirmatii ale sale mi-au indus ideea sa adresez o scrisoare membrilor Partidului Liberal, pentru a lamuri unele lucruri, ca sa nu fie interpretari inadecvate.
Eu, Vitalia Pavlicenco, am fost membru al Partidului Democrat condus de Gheorghe Ghimpu, fratele lui Mihai Ghimpu. PD de atunci s-a unit cu un partid national crestin si Congresul Intelectualitatii, in 1994, formindu-se Congresul Democrat Unit, care, ulterior, a devenit Partidul Fortelor Democratice, pe ale carui liste am fost deputat, dar, mai intii, am fost redactor-sef al ziarului PFD “Mesagerul”, un ziar de mare succes, cu un tiraj de 23-24 mii abonati timp de trei ani din cei patru, citi l-am condus. In PFD, condus de Valeriu Matei, ne-am regasit, alaturi de Gheorghe Ghimpu, impreuna cu fratele sau, Mihai Ghimpu, eu avind, in 1998, in Parlament, chiar fostul birou al lui Mihai Ghimpu. Tot el a coborit de vreo trei ori de la masa Prezidiului congresului de unificare, in 1994, sa ma roage, in numele echipei noi a Congresului Democrat Unit, sa accept sa conduc “Mesagerul”, ca eu nu ma lasam induplecata, dupa niste dezamagiri dure, tot “de la ai nostri”, de la “Moldova-pres”.
Am fost, astfel, intr-un partid impreuna cu Gheorghe Ghimpu, cu Mihai Ghimpu si Ion Hadarca, dupa care fiecare a plecat. Eu am ramas in PFD. Ne-am reintilnit cu Mihai Ghimpu, politic, in anii 2002-2003, cind democratii luptau contra derapajelor antidemocratice ale PCRM. Atunci, noi, national-liberalii, eram in Partidul Liberal, condus de Veaceslav Untila, unde am fost vicepresedinte, partid care a participat la o unificare ampla, ce a condus la formarea AMN, in 2004, si a Blocului “Moldova Democrata”, in 2005. Putin inainte, in 2003, a existat Blocul Alianta social-liberala “Moldova Noastra” pentru alegerile locale, din care a facut parte si formatiunea condusa de Ghimpu.
Nu cunosc evolutiile dupa aceasta, decit cind ne-am reintilnit, la invitatia lui Mihai Ghimpu, dupa ce NDI initiase o masa rotunda a liberalilor, ce urma sa conduca la unificarea acestora. S-a aratat refractar acestei “mese”. A urmat eliminarea national-liberalilor din AMN, iar Mihai Ghimpu m-a invitat la o a doua discutie si m-a chemat in PL. Nu am mers, pentru ca aveam o echipa de national-liberali, ce ne-au urmat pe cei eliminati din AMN, si nu as fi acceptat o trecere la alt partid decit cu echipa. Unica mea trecere de la partid la partid a fost de la unul liberal, de centru-dreapta, la altul, tot liberal, de centru-dreapta – de la PFD la PNL -, desi insistasem mult ca PFD sa adere la Internationala Liberala si sa mearga democratii in 2001 impreuna intr-un bloc.
Stim ce s-a intimplat din 2001 pina in 2009. Ghimpu nu a dorit atunci sa accepte aderarea echipei national-liberale la PL si nu voi detaliza aspectul.
Echipa national-liberala a format PNL si a participat la alegerile locale din 2007. Dupa care Vlad Filat a dialogat in toate formatele cu PNL sa facem un proiect comun, insa, apoi, a disparut brusc si definitiv, pe la 20 octombrie, si nu a mai discutat cu noi, ci doar cu echipele atrase de la PNL pina la congresul PLDM de la 8 decembrie 2007. Nu a facut cu noi un proiect comun pentru ca, probabil, i s-a spus ca nu ar trebui sa aiba nevoie de “acesti nationalisti”.
In ajunul alegerilor din 5 aprilie, cu Anatol Petrencu si prin medierea Forului Democrat al Romanilor, s-a incercat o lista nationala, insa nici AMN, nici PL, nici PLDM nu au fost – nici fiecare in parte, nici toate impreuna – de acord. Oamenii au votat prudent si pe 5 aprilie, si pe 29 iulie 2009. Am avut intilnire cu A.Salaru, cind a propus functii in executiv, pentru a nu participa PNL la alegeri, am spus ca ne intereseaza mai mult politica generala. PNL s-a inscris in cursa, ca era pericolul prevazut de Legea privind partidele. Inainte de 29 iulie PNL a incercat un Acord politic pentru a sprijini PL, insa Mihai Ghimpu – pe putin spus – a respins nongalant acest lucru. Cumva voi publica proiectul de acord. PNL s-a retras din cursa in favoarea partidelor liberale cu sansa.
Dupa alegeri, PNL a incercat din nou sa propuna un acord politic PL. Am solicitat o intilnire si, impreuna cu Anatol Revenco, am avut-o cu deputatii Ion Hadarca (cu care am fost colegi in PFD) si cu Oleg Bodrug (cu care am fost colegi in AMN). Membrii conducerii PL au intrebat ce dorim. Am spus: “Noi nu dorim nimic. Noi trebuie sa dorim ceva cu totii impreuna. Adica sa constientizam pericolul pentru partida nationala si sa cooperam, pentru ca avem aproximativ aceleasi viziuni”. Am discutat, s-a spus ca PL nu accepta nici o fuzionare, desi nu asta si-a dorit PNL, ci o cooperare cu un partid aflat la guvernare pentru a putea influenta pozitiv actul guvernarii. Cu aceasta, contactele PNL-PL s-au incheiat, exceptind o intilnire intre Mihai Ghimpu, pe de o parte, Mihai Severovan si subsemnata, pe de alta parte, la propunerea lui Ghimpu, pe 16 aprilie 2010.
PNL a invitat cele trei partide liberale la dialog inainte de 5 aprilie si cele patru partide din AIE inainte de 29 iulie, cind le-a adresat un mesaj. Doar PD a reactionat. Dupa 29 iulie PNL a invitat constant reprezentanti ai componentelor AIE la sedintele Delegatiilor Politice Nationale ale PNL, dar numai Igor Klipii, de la PD, a fost in sedinta DPN din decembrie, cind a spus un cuvint de multumire PNL. De fapt, acest mesaj trebuia sa il spuna macar una dintre cele trei componente ale AIE, pentru ca PNL nu a sprijinit, totusi, pe 29 iulie, PD-ul.
Asta a fost preistoria pe care vreau sa o cunoasca PL-istii, deoarece m-am convins ca si despre intilnirea de la 16 aprilie 2010 Severovan-Pavlicenco/Ghimpu cele comunicate echipelor PL din teritoriu nu corespund realitatii. Pacat.
La intilnirea din 16 aprilie 2010 s-a discutat mai mult, am cautat sa consumam stereotipurile neplacute dintre PL-PNL, sa le punem definitiv la o parte. Am crezut ca am reusit, ca sa vad ca, acum ceva timp, Ghimpu ataca, iarasi urit, conceptul Uniunii Interstatale Romania-Republica-Moldova, asa cum a facut-o prin 2008, stimulat si ajutat de PPCD. Iarasi, pacat.
Am regretat enorm, ca partid, cind nici PL, nici PLDM nu l-au sprijinit pe Nicolae Dabija pentru Parlamentul Romaniei. Atunci PL l-a sprijinit pe Eugen Tomac, o persoana rece pentru R.Moldova, alaturi de PPCD, de fratii Roncea, de murdariile lor contra lui Dabija. Sigur, sintem suparati si pe Forul Romanilor ca atunci l-au blamat pe Filat si pe altii, care nu au fost alaturi de Dabija, linga care am fost noi, PNL, cu toate posibilitatile, dupa care conducerea FDRM, a sprijinit alte partide – niciodata PNL. De atunci, nu sprijinim actiunile Forului Democrat al Romanilor.
In incheierea intilnirii de la 16 aprilie 2010 cu Mihai Ghimpu, cind, la propunerea PNL de a incheia un acord politic, Ghimpu a spus ca sintem “oponenti politici”, invocind doar o fuzionare neconditionata, dar si pe asta PL putind sa o accepte “cu mare greu”, i-am spus “Dumneata detii astazi doua functii importante in stat. Ai o sansa mare sa unesti eforturile fortelor nationale, ca sa intri in istoria recenta si cu acest gest. Hai sa lasam usa deschisa pentru dialog”. I-am spus atunci, impreuna cu Mihai Severovan (caruia ii si apartine ideea mesajului nostru deschis si ferm al Unirii): “Daca PL nu accepta un dialog cu PNL, noi ne consideram miinile dezlegate si acum, cind nu mai sintem in regim comunist, vom lansa chiar miine, prin decizia DPN, mesajul politic si electoral al Unirii”. Mihai Ghimpu a spus ca visul Baditei sale, Gheorghe Ghimpu, a fost sa intre in Parlament un partid unionist. Acum, auzim din teritoriu ca PL le-a spus pelistilor ca nu coopereaza cu PNL, pentru ca noi am iesit cu mesajul Unirii. Iarasi minciuna. Pacat.
In curind vor fi noi alegeri parlamentare anticipate. Nimeni nu da garantia ca fortele necomuniste vor avea 61 de voturi sa aleaga Presedintele R.Moldova. Forul Democrat al Romanilor nu reuseste sa convinga partida nationala – sau partidele care par nationale – sa asigure un numar confortabil de mandate. Pacat ca aceste forte considera ca vor suci miinile tuturor, care vor fi nevoiti sa voteze doar PL, PLDM si PD. (De AMN nu spun, ca nu e clar – e “alianta”, “partidoi”, “partid” sau “partidut”…, care la 5 aprilie isi batea joc prin clipuri de … “partidute”.)
Avem un an de mare dezamagire, avem un referendum esuat. Sintem siguri ca cea mai scurta cale spre NATO si UE, spre libertate si prosperitate este Unirea cu Romania. Noi, PNL, mergem cu acest mesaj poate socant, poate riscant. Acest mesaj si aceasta pozitie vor fi, cu fiece an, tot mai credibile, plauzibile si realizabile, fiind singura cale de a ne salva neamul. Nu ne vor permite, cu una-cu doua, fortele proimperiale de la Kremlin sa iesim de sub calciiul Rusiei. Mihail Ghimpu a avut sansa pe 9 Mai, 22 iunie, 28 iunie, 23-24 august sa devina un Mihail Saakasvili. Dar nu a devenit. El a ramas cu iluzia “Aliantei”. Sa speram ca ce spunem noi, nu e corect…
PNL nu vrea nimic de la PL. PNL si eu, ca presedinte, care am vrut sa sprijinim si pe 29 iulie doar PL-ul, dar acest partid nu ne-a oferit nici un motiv, am sprijinit, totusi, deciziile si actiunile corecte promovate de Ghimpu, nu pentru a ni se spune mersi, ca asta nu o pot face liderii autosuficienti ai AIE. Ci pentru ca noi, mereu, am sprijinit ce e corect, indiferent de cine promoveaza. Noi, de fapt, nu numai am sprijinit, ci am si anticipat multe decizii, actiuni ale PL, ba chiar, credem, le-am si fortat, direct sau indirect, PL temindu-se sa nu piarda teren si electorat.
Si ca sa inchei, rezumez:
1. Ca avem tot mai multi oameni care sprijina mesajul unionist al PNL. Regretam ca PL nu a fost alaturi cu un mesaj de sprijin pentru PNL, cind PCRM si CEC ne-au atacat libertatea de exprimare si spotul electoral unionist. Noi, in 2008, am fost alaturi de PL cind a fost atacati de fortele proruse din R.Moldova.
2. Ca echipa noastra din oameni cu experienta, cum sint Anatolie Revenco, Alexandra Can, Mircea Rusu, Mihai Severovan, Andrei Iuri-Apostol, Anatol Vidrascu, Vitalia Pavlicenco si o serie de membri mai tineri ai PNL considera ca Republica Moldova are nevoie de demnitate nationala, care si-ar putea gasi expresia in Blocul PL-PNL.
3. Ca ar fi foarte benefic pentru societate si responsabil din partea PL sa stie ca un Bloc PL-PNL ar fi votat de cetatenii cu atasamente puternice nationale, pe care nu-i sperie romanismul si unionismul, Romnania si unirea. Asta ne-o spun cetatenii. Voua nu v-o spun?
4. Ca PNL este deschis dialogului, dar ca nu o scrisoare din partea PNL catre PL rezolva problema coagularii fortelor nationale pentru viitoarele alegeri parlamentare anticipate. PNL nu tine cu tot dinadinsul ca PL sa accepte un Bloc PL-PNL. Dar, dupa 28 noiembrie sau cind vor fi, de fapt, alegerile parlamentare anticipate, se va reveni la gindul “am gresit”. E una sa intri cu un numar de mandate sa iti dicteze “pragmaticii nationali” ce vor ei sau ce le sugereaza tandemul Putin-Medvedev, si e alta sa intri cu un numar de mandate ca sa dictezi si tu. O infuzie de curaj penelist ar face bine pentru exprimarea mai lesne a optiunii pronationale si prounioniste. PL e partid parlamentar si gestul initierii dialogului – dupa ce am expus mai sus travaliul tentativelor PNL – ar trebui sa vina de la PL.
5. Ca nu credem categoric in faptul ca nu exista acum un dialog PL-PNL doar pentru ca PNL nu a mai adresat o scrisoare PL si – cum a spus Munteanu – “se scrie doar cite ceva pe blog”.
6. Ca e o greseala daca si PL, ca si unele partide “pragmatice”, cosmopolite, din renegati si mancurti, se tem sa dialogheze cu un PNL avind un mesaj unionist. Timpul, sper, o va demonstra.
7. Ca evolutiile si situatia actuala din Romania nu trebuie sa reverbereze asupra politicii din al doilea stat romanesc. Toti sintem romani, iar aici, in R.Moldova, sintem si mai romani uneori decit romanii de peste Prut… Raspunderea si maturitatea unui lider politic, daca exista, trebuie sa se materializeze in a vedea ceva mai departe decit vede un coleg de alaturi, bintuit de interesul meschin de a nu i se afecta statutul de azi.
8. Raspunderea pentru subtierea partidei nationale in Parlamentul viitor va reveni liderului politic si soarta R.Moldova este astazi pe muchie de cutit. Sa dea Domnul sa ne inselam.
Stimati membri ai PL,
Imi cer scuze ca v-am scris atit de mult. Cititi cit puteti, dar sa nu spuneti ca nu stiti cum stau lucrurile. Va doresc succes in activitatea voastra politica!
Vitalia Pavlicenco,
presedintele PNL
Am mai trimis cevam celora de la support@moldovenii.md:
Stimaţi complici ai tov.Stalin!
V-am numit complici ai tov.Stalin deoarece statul pentru care voi pledaţi atît de vehement e o creatură a tov.Stalin pe o parte a teritoriilor româneşti din stînga Prutului cucerită de Imperul Sovietic la 28 iunie 1940 de la România.
Insist că sunteţi doar nişte promotori ai dezbinării neamului românesc,slugi docile ale imperialismului rusesc şi ale acelora din băştinaşi ce îşi doresc doar posturi de lucru prin existenţa în continuare a structurilor statale ale creaturii staliniste Republica Moldova
Ce are din aceasta un cetăţean simplu? Nimic.
Înaintaşii neamului Românesc ce secole dea rîndul sau jertfit pentru ca moldovenii,ardelenii şi muntenii să fie uniţi într-o singură ţară,ia durut inima de soarta neamului românesc întreg,pe cînd pe acei ce promovează Moldova ca stat aparte îi interesează doar interesele lor personale,interesele regionaliste şi interesele Rusiei şi a altor etnii în teritoriile moldovenilor dintre Nistru şi Prut.Ei ne vor mici şi neputincioşi,numai bine de condus de “polietnici” – un fel de sovietici de sorginte basarabeano-transnistrenă.
Afirm şi voi afirma cu mulţi alţii ca mine întodeauna:Promovarea şi justificarea existenţei creaturii staliniste,actualul stat Republica Moldova e un act de complicitate cu crimele comunismului stalinist ce merită a fi condamnate cu orice ocazie. Consider că e de datoria oricărui om cinstit ce conştientizeză această stare de lucruri e să lupte pe cît îi stau puterile spre a lichida consecinţele pactului Ribentrop-Molotov pentru teritoriile României din stînga Prutului,pentru a aduce aceste plaiuri vechi a moldovenilor români la sînul Patriei tuturor românilor – statul Român.
Fie din dreapta Prutului,fie din stînga Prutului, fie munteni,fie ardeleni,fie moldoveni, românii au nevoie de un singur stat – acesta este şi va fi doar ROMÂNIA.
Jos lichelele statalist-moldoveniste ce servesc interese obscure!
Anatol Marin, istoric din Basarabia ocupată de stataliştii separatişti “moldovenişti”.
Una dintre sarcinele PNL este sa critice AIE, pentru a lua puterea. Aceleasi cuvinte am auzit de la romanii din Ucraina, care foarte dur au criticat fosta putere prooccidentale. Puterea a trecut la pro CSI. Dupa doua alegeri prooccidentalii nu pot rezolva criza politica. A treia oara este sigur ca pro CSI vor lua puterea in RM. PNL din lipsa de-a lua in consideratie de particularitatile politice din Basarabia va readuce comunistii la putere.
Pt europa
Iata cine va aduce comunistii la putere?
Constantin Tanase: „O „istorie de succes” – Republica Interlopă Moldova”
În ultimele două săptămâni, mai multe crime – care dintre care mai abominabile şi mai misterioase! – au zguduit Moldova! Moartea celor doi tineri din Nisporeni, calificată drept suicid, rămâne învăluită în mister. Nici autorul dublului asasinat a doi tineri lângă Ialoveni din toamna anului trecut nu a fost găsit. Un adevărat şoc a fost şi ştirea despre cei doi tineri de la Durleşti, împuşcaţi în cap, care au fost înmormântaţi duminică. Practic, nu trece nicio săptămână ca în Moldova să nu se producă crime sângeroase şi înfiorătoare, relatate cu mult sânge rece, ca un fapt divers, de toate televiziunile. În societate a pătruns panica, deznădejdea şi frica. Lumea se teme să iasă afară din case după apusul soarelui – o televiziune, de fapt, ne-a sugerat aşa ceva, ca mod de protecţie împotriva criminalilor.
Filat, cu un braţ de trandafiri negri
Nu ştiu dacă e vorba de o coincidenţă, dar mi se pare foarte straniu faptul că valul de crime a coincis cu aşa-zisele reorganizări şi reformări de la Interne. Săptămâna trecută am fost vizitat la redacţie de un grup de actuali şi foşti ofiţeri din MAI care şi-au exprimat îngrijorarea în legătură cu starea de lucruri din minister. Potrivit lor, aşa-numitele reforme nu-s nimic altceva decât schimbarea denumirilor la diferite subdiviziuni şi o posibilitate de a elimina din sistem puţinii profesionişti care au mai rămas. Ei susţin că aşa-numita reformă a MAI nu-i nimic altceva decât o concepţie elaborată pe timpul lui Papuc, aprobată pe timpul lui Catan şi care trebuie pusă în aplicare de generalul A. Roibu (care n-a lucrat o zi în poliţie şi care cunoaşte superficial acest sistem). În lipsa probelor, nu pot subscrie sub o asemenea afirmaţie, dar ea trebuie să pună pe gânduri conducerea politică a R. Moldova.
Apropo de această conducere. Se creează impresia (şi mă tem că nu e doar o impresie!) că pe cei trei lideri ai Alianţei din vârful piramidei nici vânt rece nu-i ajunge, nu-i „sensibilizează” crimele care se comit în plină zi şi în plină stradă. Într-un fel, îi înţeleg: familiile lor sunt păzite de bodyguarzi (plătiţi din banii noştri), copiii lor sunt duşi şi aduşi de la şcoală cu maşini blindate însoţite de ofiţeri ai Serviciului Pază de Stat şi, fiind încă prea mici, nu merg seara la întâlniri. Am fost la un spectacol la care a participat unul dintre cei mai iubiţi conducători ai ţărişoarei noastre „de succes”. Pe lângă faptul că am fost obligat să trec prin procedura umilitoare de verificare cu detectorul de metale (adus special cu această ocazie), în sală erau zeci de bodyguarzi cu „urechelniţe” care vegheau ca nu cumva cineva dintre spectatori să tulbure liniştea iubitului conducător.
Premierul nostru, de exemplu, cu un braţ de trandafiri albi, ne prezintă spectacole televizate despre întâlnirile sale cu micuţa Marina, de la un centru de plasament. Nu l-am văzut pe Filat, cu un braţ de trandafiri negri, dar nici pe Lupu şi Ghimpu nici la înmormântarea de la Nisporeni, nici la cea din Ialoveni şi nici la cea din Durleşti. Înţeleg, participarea la asemenea evenimente nu-ţi ridică ratingul şi nici nu e scutită de nervi, ba chiar şi de riscuri.
Aceste crime ar fi trebuit să devină subiectul unor discuţii serioase în cadrul unor şedinţe speciale de Guvern şi în cadrul Consiliului Suprem de Securitate. Pe naiba! Nu s-a întâmplat aşa ceva. Nici premierul Filat, nici dublul preşedinte Lupu nu simt, nu înţeleg că situaţia e critică şi că lumea criminală a ieşit de sub control. Cetăţenii simpli însă simt şi înţeleg acest lucru.
Iată cum comentează situaţia pe forumul TIMPUL.md un cititor (probabil, din Durleşti). „Nu ştiu, va fi citit e-mail-ul meu sau nu, dar nu se mai poate, situaţia e ieşită din comun. În localitatea Durleşti, mun. Chişinău, se petrec lucruri stranii: furturi, omoruri şi pe nimeni nu-l doare capul, ai impresia că trăieşti în anii ’90, când te temeai să ieşi din casă după orele 17.00. Chiar nu înţelegem ce se petrece în statul acesta. În microbuze ne avertizează să fim precauţi, că poate să ne jefuiască… Păi, măi oameni buni, nu ne avertizaţi, ci prindeţi hoţii. Ai impresia că activitatea MAI constă numai în acea a serviciului de presă care doar ne informează şi ne avertizează. Apare întrebarea: cine îi apără pe cetăţenii acestei ţări? În vecinătatea mea au furat vreo cinci case, sector nou lângă cimitir, acum recent omorul celor doi copii-liceeni. Ce se întâmplă, unde este poliţia, cum doarme ministrul de Interne, că noi acum când ne culcăm trebuie să punem la vedere o sumă frumuşică, dacă vin tâlharii să avem ce le da, altfel ne omoară sau ne calicesc, aşa e condiţia lor, a tâlharilor; nu ştiu, dar eu personal mi-am făcut impresia (după spusele vecinilor care au fost jefuiţi) că jefuitorii în cel mai bun caz sunt în cârdăşie cu poliţiştii, sau sunt chiar poliţişti, sunt echipaţi ca în filmele de acţiune, cu arme, ochelari de întuneric, bastoane etc. Din vara anului 2010 până acum, martie 2011, în sectorul dat au fost jefuite cinci case (poate mai multe, oamenii se tem să şi spună), dintre care a unui poliţist şi a unui judecător… Vă închipuiţi ce curaj au tâlharii, dacă îndrăznesc să jefuiască casa unui colonel de poliţie! Atunci ce să facem noi, cei care nu putem să avem aşa o sumă ca să le o dăm pentru a ne apăra viaţa? Cred că este timpul ca guvernarea să se apuce de treabă, dacă nu doreşte ca să rămână numai miniştrii şi bătrânii în ţara aceasta. Cred că e timpul să ieşim pe piaţă să-i trezim pe demnitarii noştri la viaţă, că ei s-au rupt de la realitate”.
Nici alţi cititori nu găsesc cuvinte de laudă pentru Guvern, Preşedinţie şi MAI. Cititorul „Alegător” e de părere că „criminalii s-au bucurat mult de venirea la putere a liberal-democraţilor, fiindcă în această perioadă ei şi-au activizat mult acţiunile lor criminale, iar acţiunile organelor de drept prin aşa-zisele reforme (re-repartizare a fotoliilor de viceminiştri) sunt paralizate”! Un alt cititor (Igor Cojocaru) e convins că „Poliţia din Moldova s-a contopit cu structurile mafiotice, cu hoţii, cu bandiţii! Rog întreg poporul să ceară de la guvernatori să închidă această structură statală! Oamenii singuri se vor apăra cu puterile lor înarmându-se!”. Aşa se văd lucrurile în oglinda societăţii, iar de vină nu este oglinda…
Guvernarea s-a rupt de realitate
… Nu poţi să nu fii de acord cu concluzia cititorului (de la Durleşti) că actuala guvernare „s-a rupt de realitate”. Acesta este diagnosticul – exact şi implacabil! După ce i-am aburcat la putere cu votul nostru, „băieţii din popor” de ieri s-au transformat subit în „bărbaţi ai neamului”, „cârmaci” şi „napoleoni de pe Bâc”! Sunt atât de penibili în acţiunile lor că ţi-i jenă să-i priveşti! În fiecare zi mă conving că drama noastră constă în aceea că nici de data aceasta nu am ales oameni de stat, cu viziuni largi asupra fenomenelor, ci nişte păuni care-şi rotesc cozile seară de seară la ecranele televizoarelor, aburindu-ne cu planurile lor măreţe de reformare a ţării! Care reforme, fraţilor!? Ce reforme au făcut „ai noştri” de când se află la putere? Numiţi-mi măcar una pe care voi aţi simţit-o şi în urma căreia vă simţiţi mai confortabil şi mai în siguranţă în ţara asta.
Ceva foarte grav şi foarte urât se întâmplă în societatea noastră. Am amorţit cu toţii, ca o şopârlă bătută de brumă. Societatea noastră civilă, vorba lui Caragiale, e sublimă, dar lipseşte cu desăvârşire ori e controlată cu desăvârşire de autorităţi. Presa, îndeosebi televiziunile, au dat-o pe senzaţii, scandaluri şi spectaculozitate! Zi de zi, de o sută de ori pe zi, o „baterie” de analfabeţi şi diletanţi (cu excepţiile de rigoare, bineînţeles), ies în faţa noastră şi „dezghioacă” în stil popular „popuşoiul chestiunii”! De ce nu-i aduc în studio pe părinţii tinerilor îngropaţi, să-i întrebe ce cred ei despre actuala guvernare şi „raiul” pe care ni l-a adus? Sigur, mai inofensiv e să-l aduci pe un analfabet devenit peste noapte „analist” care turuie fără pauze propoziţii kilometrice din care lipsesc şi părţile principale, şi părţile secundare ale propoziţiei. Şi în timp ce aceşti „analişti” ne „luminează”, afară, chiar la poarta bisericii, criminalii împuşcă în cap doi copii.
Biserica e la fel de vinovată, ca şi Poliţia
Apropo de Biserică. Săptămâna trecută m-au sunat din mai multe raioane şi m-au informat că preoţii adună semnături de la enoriaşi împotriva proiectului de lege antidiscriminare a Guvernului. Utilă şi nobilă îndeletnicire. Vin alegerile locale şi preoţii se vor afla iar în treabă în slujba… statalităţii şi a democraţiei. Biserica noastră se vrea respectată, dar nu-şi asumă nici cât e negru sub unghie din ceea ce se întâmplă în societate, deşi ea ar trebui să fie prima instituţie care să se „autosesizeze”. De crimele care se comit trebuie să răspundă nu numai Poliţia, ci şi Biserica! Înseamnă că nu e totul normal în această Biserică, dacă credincioşii se împuşcă unii pe alţii, dacă tatăl, creştin botezat întru Domnul, îşi înjunghie fetiţa de doi ani, apoi îşi taie gâtul. Înseamnă că nu numai instituţiile statului sunt nefuncţionale şi se află într-o criză profundă, dar şi Biserica. Înseamnă că nu suntem, cum pretindem, un neam de creştini, de credincioşi, dar nişte făţarnici care mimăm credinţa.
Suntem, de fapt, o ţară de mimi. Mimăm credinţa, munca, patriotismul, democraţia, cumsecădenia, compasiunea, solidaritatea umană, în realitate, fiind nişte variante reciclate ale aceluiaşi „homo sovieticus”, creştini ca formă, dar comunişti la conţinut, oameni fără Dumnezeu şi fără Ţară. La toate acestea în ultimul timp se mai adaugă şi dezmăţul lumii interlope, fapt care riscă să transforme virtuala „istorie de succes” R. Moldova în R. Interlopă Moldova, dar una reală, periculos de reală.
Dacă nu se schimbă nimic, alegerile viitoare vor fi câştigate de cei care vor merge cu lozinca MOLDOVA FĂRĂ MAFIE! MOLDOVA FĂRĂ BANDIŢI!