Eugenia Bulat: „Ucidem cuvântul Ţară?!…”

http://www.literaturasiarta.md/pressview.php?l=ro&idc=158&id=2515&zidc=1

A pronunţa cuvântul țară însemna a avea atitudine, a fi parte dintr-un front, lingvistic, dacă vreţi, căci, în Basarabia, ostaşi sunt până şi cuvintele.

Am observat si eu ca, de la o vreme, unii politicieni, pe care i-am fi vrut si i-am chiar si considerat „de-ai nostri”, au cam indesit-o cu „Țara”… Vorbind de R.Moldova, desigur. Ori nu știu de atitudinea intelectualilor, a scriitorilor (așa cum sînt ei…) si a ziariștilor (cît de cît verticali) față de această noțiune și de ce încape sau cuprinde ea, ori, brusc, ajunsi pe la friiele Puterii, deja au de condus o Țară, vorbesc de Țară la dreapta si la stînga, aratind ca au si ei Țară, nu doar stat, adica sint aproape ca pe picior egal cu

România, ca sa le placa rusilor, ca si coloanei lor a cincea… Cine sint acesti politicieni? Niste ființe care pot fi definite dups vorba „se’ntinde si n-ajiunje”…. Ca de demnitate nationala si istorica romaneasca nici nu e cazul sa mai vorbim. Citiți articolul de mai jos. Poate il vor citi si „novoispecionnie gosudarstvenniki”, adica

mai „proaspetii statalisti”, cu cetatenie si studii romanești, care au depus juramant de credinta Unitatii romanesti, juramint de credinta Țării – unice, irepetabile si adevarate. VP

Restanţe. Restanţe. Restanţe. Întind, în sfârşit, mâna spre volumul ’’A treia forţă: România profundă’’*. Deschisă la întâmplare, cartea mă dă imediat cu capul de realitate: ’’Am ajuns să considerăm reală, în firea lucrurilor, viaţa noastră de sclavi fericiţi. Suntem atât de angrenaţi în sistem, atât de fragmentaţi, sfârtecaţi, catalogaţi, formataţi, încât nu ne mai dăm seama că trăim un coşmar. (…). Să privim în jur. Totul a devenit excesiv, obez, proliferant – de la plodul îndopat cu E-uri până la securistul supraponderal, de la viloaiele, construite fără nici o noimă, la bolizii de oţel gonind pe şoselele desfundate care duc… unde? Nimic nu-şi mai are ritmul şi rostul.

Nimic nu mai este viu, natural. (…) În ziua de azi normal este să te sincronizezi cu anormalul (…)”. -Eco!** exclami. Asta e! Pentru că fenomenul care te-a răvăşit cel mai mult în ultimul timp ţine exact de această percepţie. Alături de atâtea altele, – bune şi rele, acasă, în vacanţă, ai trăit, întâi de toate, stupefacţia pentru felul în care este folosit/înţeles, azi, în Basarabia, cuvântul ţară (Ţară). Amploarea pe care a luat-o acest fenomen lingvistic. E o problemă? Da, o problemă. Şi gravă.

Cuvântul ţară (Ţară), după ce că (substituit cuvântului imperiu) fusese pedalat cu asupra de măsură în perioada sovietică (Şiroka strana moia rodnaia*** etc., vă amintiţi), avea pentru noi o semnificaţie clară: URSS-ul era pentru noi ţara! adică, Imperiul Rus. În rest, ştiam că, de fapt, trăiam într-o republică – Republica Sovietică Socialistă Moldovenească (RSSM) –, pe care (am înţeles mai apoi) ne-au creat-o Ribbentrop şi Molotov. Aşa se face că a trebuit să redescoperim ce înseamnă, pe adevăratelea, cuvântul ţară (Ţară).

În anii 1989, cu moarte pre moarte călcând, cuvântul ţară se ridică în toată statura sa, recăpătându-şi pentru noi adevărata sa semnificaţie: ţară (Ţară!), în mod absolut logic, devine pentru noi, cetăţenii Republicii Moldova (succesoare a RSSM), ţara noastră, Ţara-Mamă, România. Aşa gândeam, aşa pronunţam, atribuind cuvântului anume acest sens. Şi lucrurile erau limpezi ca bună ziua. Când cineva spunea: am fost la ţară, însemna că a fost la vatră, la sat. Când zicea că se duce/a fost în ţară (Ţară), era clar că a fost anume în ţară, adică, în România.

Când cineva mergea într-o localitate din teritoriul republicii (republicii!), zicea: am fost în nord, la Briceni, or: am fost în sud, la Cimişlia. Simplu şi clar. Când oficialul se deplasa în teritoriul republicii (republicii!), se spunea ( la ştiri, de ex.): – Cutare (sau Cutărică) s-a dus într-o vizită de lucru în nordul republicii, la Glodeni etc. (sau: în sudul republicii, la Cimişlia etc.). Şi iar era clar şi la locul lui. Geografic şi lingvistic. Şi numai atunci când oficialul mergea, cu adevărat, în ţară (în Ţară!), buletinele de ştiri anunţau: Cutare oficial a avut o întâlnire la vârf în ţară (în Ţară). Despre elevii/studenţii noştri se spunea că învaţă (sau îşi fac studiile) în Ţară. Şi era clar ca lumina zilei unde era Ţara şi unde era Republica. Mai mult, cuvântul, spus la locul lui, oferea o claritate în plus asupra situaţiei noastre de provincie românească înstrăinată, în stadiu de contorsionată tranziţie, în căutarea drumului juridic de la republică la/spre ţară. Pronunţarea corectă a acestei sfinte noţiuni echivala cu exprimarea unei atitudini, a unui vis, ideal, a unei credinţe care se transmiteau, de la om la om. Era un cod, dacă vreţi, care, explicit, însemna: – Văd şi mărturisesc: locuiesc într-o republică. Ştiu că am ţară, ştiu care e Ţara mea. Merg/mergem spre ea. Vom ajunge.

A pronunţa cuvântul țară însemna a avea atitudine, a fi parte dintr-un front, lingvistic, dacă vreţi, căci, în Basarabia, ostaşi sunt până şi cuvintele.

Diversiunea asupra cuvântului ţară s-a făcut simţită la puţin după istoricul 1989. Şi orice suflet atent s-a întrebat: – Cine vrea să ucidă cuvântul ţară?! Răspunsul era/este ştiut: comuniştii, cozile de topor, KGB-ul. De prin 1994, cu venirea la putere a agro-comuniştilor, trecând pe lângă Preşedinţie, spre ex., ne tot întrebam: – Ce au ei în comun cu Tricolorul?! (la fel: cu Stema, cu Imnul republicii, cu noţiunea de Ţară şi cu Suveranitatea). În timp, ne-au arătat ce au, detronând Imnul ’’Deşteaptă-te, române!’’, insultând Tricolorul cu calificativul de steag fascist, fabricând scandaluri de bâlci cu Ţara-Mamă etc. Nu avem semne de întrebare privind faptul cine a avut/are interesul să ucidă (prin golire de sens!) cuvântul Ţară. Tristeţea cea mare însă nu e aici. Halal lor. Cu noi însă ce se întâmplă?! Căci, de la o vreme, prin strădania multor chemaţi (?…) să facă media în provincia noastră (atât în presa scrisă, cât şi în cea electronică), prin guriţa oamenilor noştri (!), doar ţară şi numai ţară este numită Basarabia. Să fi murit cuvântul republică ?!

La început, lucrurile se arătau a fi accidentale. Pronunţat inadecvat (cuvântul ţară, sic) de către tinerii (sau mai puţin tinerii) jurnalişti, gafa mi se părea o pretenţioasă stângăcie. Mă amuzam uneori, auzind la Ştiri: Premierul Vasile Tarlev a făcut o vizită de lucru în ţară. Măi-măi?!! Şi imaginea vajnicului nostru premier, aflat pe ici-colea pe la Anenii Noi, se suprapunea imaginii Ţării-Mamă, de la litoralul Mării Negre până în Ardeal, peste care acesta… păşea vajnic în ’’vizită de lucru’’. Când auzeam: Şi acum, timpul probabil în ţară! , râdeam amar: Ei da?!…, iar harta schiloditei noastre provincii, peste care se plimba arătătorul crainicului, se amalgama involuntar imaginii Ţării-Mamă, din munţii încărcaţi de molid ai căreia am admirat cum respiră spre cer însuşi Dumnezeu.

Ei bine, acum mi-a pierit gustul de amuzament. Acum îmi vine sa iau de guler pe imberb! Da’ nu se poate, că nu-i civilizat. Civilizat însă este să dormi cu ochii deschişi şi să nu-ţi dai seama jocul cui faci, de bunăvoie şi nesilit de nimeni!…

E mare, mare de tot puterea cuvintelor. Chiar să nu înţelegem asta?! În zadar oare scria Eminescu: Nu noi suntem stăpânii limbii, ci limba este stăpâna noastră?!…

Scrie Dan Botta, în Criterionul anilor treizeci****, că graiul ridică lucrurile lumii până la ideea lor. Un cuvânt, zice, se irizează întotdeauna de complexul ideal de relaţii din care s-a născut, el este, efigia lucrului desemnat; apoi (precum în graiul îngerilor!), cuvintele se identifică ideii şi (o, Doamne!) orice cuvânt tinde să se realizeze. El (cuvântul) are această stranie virtute, această putere magnetică de a modifica (…). Cuvintele sunt acte şi atitudini care se transmit, mai scrie Dan Botta, ele prezidă (adică guvernează!) şi, tot ele, ca forme ale ideii, (ca şi) incarnaţii ale elanului primordial, au putere operantă până la limitele lumii(!).

Şi atunci: ce idee poartă în sine cuvântul ţară cu referire la Basarabia?… Ce idee tinde să realizeze?… Ce putere operantă conservă în sine cuvântul ţară, atunci când îi reducem (!) înţelesul până la cel de republică?!…

Nu, categoric nu, un om conştient de puterea cuvântului nu va folosi, în nici un caz, cuvântul ţară (Ţară!) cu privire la Basarabia. Din principiu.

Eugenia BULAT

Loading Facebook Comments ...

98 Comments

Add a Comment
 1. Da, domnilor. Nimic nou. Ne uram reciproc. De ce ar vrea unii sa ne „uneasca”? Suntem prea diferiti, sangele romanesc din basarabeni e prea „diluat” ca se ne mai „cheme” sa fim impreuna. Eu, una, nu am nici o indoiala – Basarbia si Romania nu se vor uni nicicand. Vor mai incaleca acest cal unii politicieni, dar pana la urma tot martoaga va ramane.

 2. Eu nu mai inteleg nimic. Patriciu afirma ca „Justificarea,promovarea în continuare a creaturii staliniste rep.Moldova e doar o complicitate ordinară cu crimele stalinismului sovietic rusesc.Separatismul pe Prut promovat de “fanii statui moldovenesc” aduce bineficiu doar carieriştilor, şmecherilor şi hoţilor de pe ambele maluri ale Prutului”. Fals, total fals. Eu am aratat ca acest fapt nu aduce nici un fel de beneficii carieristilor, smecherilor si hotilor din Romania pe care ii doare-n cot de aceasta „creatura comunista” si ca statul roman nu are nici o contributie la aceasta „creatura comunista”. Singurii care au interes in mentinerea acestei „creaturi comuniste” sunt carieristii, smecherii si hotii din aceasta „creatura comunista” adica protipendada si clasa politica din RM. Unde am gresit, ma rog frumos, in ceea ce am afirmat, de a trebuit sa fiu facut albie de porci de catre niste cititori ai blogului care au prostul obicei de a taia mai inainte de a masura si de a da drumul la gura inainte de a rationa? Pana la urma aceasta „creatura comunista” este problema exclusiva a populatiei autohtone din aceasta „creatura comunista” si vinovatii nu trebuie cautati peste Prut, pentru ca peste Prut nimeni nu are nici un interes nici in mentinerea nici in nementinerea acestei „creaturi comuniste”. Rezolvati-va problemele singuri fara a cauta cauta tapi ispasitori altundeva.

 3. Umilitor. Cum i-a pus un roman la punct pe japonezi!
  Iulian Leca
  azi la 10:05 46 comentarii 3457 vizualizari.

  O agentie de brokeraj si consultanta economica din Japonia, Nomura, a dat publicitatii un studiu din care reiese, surpriza!, ca romanii sunt europenii cei mai expusi la foamete. Iar la nivel global, studiul incadra Romania pe locul 12 intre populatiile amenintate de criza alimentara. Ghiciti ce raspuns au primit din partea unui oficial al ministerului Agriculturii?!

  “Domnii de la Nomura sa se uite in propria ograda. Ar fi trebuit sa treaca pe primul loc Japonia !” – Adrian Radulescu, secretar de stat in ministerul Agriculturii.

  Credeti ca este un accident sau raspunsul asta simbolizeaza esenta gandirii celor care ne reprezinta? Daca e sa ne gandim ca ai nostri guvernanti se inghesuie sa inaugureze cate 20 km de drum national, ca premierul cot la cot cu ministrii se calca pe bataturi sa taie panglici la fiecare 10 km de autostrada si ca in 20 de ani noi am construit putin peste 100 de km de autostrazi, atunci nu exista decat o singura concluzie.

  Ce mai conteaza ca acelasi studiu ne avertizeaza ca, in 2025, Romania este posibil sa aiba un PIB pe cap de locuitor mai mic decat al Serbiei si mult sub cel al Bulgariei sau ca Belarusul si Kazahstanul ne vor depasi cum mult, cand noi vom scotoci prin parloagele tarii dupa hrana? Ironia maxima e ca intr-adevar japonezii se uita in ograda proprie, isi vad de treaba si au reusit sa refaca o bucata de autostrada, rupta cu totul dupa cutremur, in mai putin de cinci zile. Un adevarat miracol pentru Romania, o banalitate pentru ei.

  Ce ar mai fi de spus? Desigur, ne putem reactiva eternele noastre mituri nationale. Cum, de exemplu, ca noi suntem granarul Europei, ca putem asigura hrana pentru 80 sau pentru 200 de milioane de oameni. Sau ca strainii nu ne lasa sa facem nimic. Oricum, la mijloc e intotdeauna, in ce ne priveste, o uriasa conspiratie de dimensiuni mondiale.

  Sau putem accepta ca, in fapt, nu ne pasa de nimic, nu credem in nimic si nu avem niciun fel de viziune istorica. Nu avem vise si nimic care transcende cotidianul banal. Atat timp cat avem ce sa mai ducem la gura, cat inca nu ne-am pierdut casele, luate de ape, banci sau cutremure, si cat inca mai avem bani de un plin, zambim pierduti la circul de la televizor. In trei cuvinte – radem, cantam si dansam cu telecomanda in mana, bucurosi ca inca avem burta plina.

 4. Cum sa nu fii romanofob dupa cuvintele voastre „fratesti”?

 5. Dortmund, dacă românii erau ruşi ,în paranteză fie spus ferească Dumnezeu, apoi temerile noastre erau bine recepţionate de moldovenii statalişti, înţelese şi acceptate pe deplin.Cum altfel poţi să-ţi explici că în mentalul colectiv basarabean contează în primul rând palma jandarmului român interbelic,opresiunea stalinistă fiind privită cu înţelegere.Mă întreb uneori,nu cumva acea palma chiar a fost necesară?

 6. Laura, nu le artage atentia, romanii au o lume a lor cunoscuta doar de ei. Peste tot in Europa sunt luati in ris dar ei mai au indrazneala sa vorbeasca de rau pe altii. Lasa-i in prostia lor, atata bucurie mai au si ei, sa se creada oameni insemnati si superiori. In realitate nu sunt oameni, sunt mai rai decat animalele, suparati tare pe viata, ca circula in toata Europa „glume” rele despre ei.

 7. domnule Ion gr, faceţi cumva parte din categoria moldovenilor posesori de cetăţenie română,ce îşi arată în modul lor caracteristic ataşamentul faţă de statul român?

 8. pt. un „român” din Vaslui:

  Numai din Vaslui nu esti,
  ci esti agent moskal KGB dela Tiraspol !
  Din aceea care ii omoara pe moldovenii- români patrioti .
  Nu mai murdari Internetul cu mirosul tau !

  Pashol na Turbinku !

 9. mugurRo, era odata un gagauz, casatorit cu o romanca, pe forumurile din Basarabia care avea pseudonimul ATATURK. Cum as putea da de el? Sau cine cunoaste unul sau doi gagauzi stabiliti in Romania, si dispusi sa colaborze la functionara unui portal pro Gagauzia sa ne dea de veste pe forumurile basarabene sau pe forumurile din presa ieseana.

 10. Scuzati, am vrut sa zic mircea.ro. Deci, mircea.ro, era odata un gagauz, casatorit cu o romanca, pe forumurile din Basarabia care avea pseudonimul ATATURK. Cum as putea da de el? Sau cine cunoaste unul sau doi gagauzi stabiliti in Romania, si dispusi sa colaborze la functionara unuia sau mai multor portaluri pro Gagauzia sa ne dea de veste pe forumurile basarabene sau pe forumurile din presa ieseana. Ar trebui sa cunoasca si cel putin engleza ca limba de circulatie internationala. Vor fi platiti pentru colaborare si consiliere.

 11. multi cretinoizi pe ambele maluri ale Prutului.Daca acei basarabeni rusificati de imputitii de slavi pot fi intelesi,ce sa zic de idiotii din Tara,cu comentarii cretine la adresa Unirii si a romanismului.Ba prostilor, toti ne tragem din acelasi neam; interesul nostru este sa fim uniti in fata concurentei celorlalte popoare ,mai ales vecine, care ne-au calcat in picioare si o fac in continuare.Ce este asa greu de inteles?… Nu meritati sa traiti pe aceste paminturi frumoase. Acest comentariu se adreseaza doar cozilor de topor,kgb-istilor si celorlanti cretini.

 12. roman din Vaslui,iata o adresa de turc.Are studii superioare in poilitologie si relatii internationale.Vrobeste foarte corect si bine romana,gagauza,engleza,rusa.

  terzinov@mail.ru

  Sper sa-i placa propunerea.

 13. Multumim, domnule Opincuta. Vom lua legatura cu el daca in cateva zile nu gasim gagauzi stabiliti in Romania. Am avea mai putine probleme cu viza. Dar de ATATURK ce mai stiti? Stim ca locuieste in Romania dar cum putem da de el? Avem nevoie de cunostintele, experienta si patriotismul lui gagauz. Asteptam raspuns?

 14. moldovalahul, nu cred ca mai poate fi vorba de unire. Iar noi romanii moldoveni nu avem sangele amestecat cu cel slav, rusesc si ucrainean mai ales. Iar daca guvernantii romani si basarabeni nu iau masuri pentru a stopa terfelirea romanilor si a Romaniei de catre basarabeni, societatea civila din Romania va proceda asa cum crede de cuviinta pentru a stopa aceste jigniri aduse de basarabeni. Va vom da de lucru pentru a nu va mai lega de poporul si tara noastra. Am zis!

 15. Pentru „roman din Vaslui”

  Acum ti-am citit mesajul si l-am postat si pe „patriotism.md”. Sunt curios daca va aparea.

  Foarte bine ca ai anuntat, pentru ca mesajele scrise de ei in locul tau mi-au starnit multe suspiciuni.

 16. din nou pentru „roman din Vaslui”

  Am incercat sa postez pe patriotism.md demascarea pe care ai facut-o si mi-au sters mesajul. Asta imi demonstreaza ca esti sincer aici.

 17. Doamna Pavlicenco si stimati cititori ai blogului,

  Cred ca ati gasi interesant urmatorul material (18 pagini):
  „MITOLOGIE POLITICĂ, MITOLOGIE ISTORICĂ ŞI MANIPULARE ÎN POST-TOTALITARISM. SINUOZITĂŢI ISTORIOGRAFICE ÎN DISCURSUL POLITIC OFICIAL DIN REPUBLICA MOLDOVA” de Ionut Isac de la Institutul de Istorie „G. Baritiu” din Cluj-Napoca.

  http://www.history-cluj.ro/SU/anuare/2010/Continut/art11Isac.pdf

 18. Salut Liviule! Ce mai faci romane? Cum ti-ai putut inchipui ca eu, roman declarat din Vaslui, as putea sa-mi barfesc tara si neamul meu romanesc. Daca am spus ca sunt roman, apoi roman voi fi cate zile voi avea. Din acest incident trag concluzia ca basmul cu Comunitatea moldovenilor din Romania si povestea cu parjoalele la Bucuresti a fost apa de ploaie basarabeana tip tkaciuk, voronin, dodon, contiu, viorel mihail si toata clica lor de hoti si banditi basarabeni. Banuiesc ca-ti aduci aminte de Lucian Timofticiuc si Marian Russo, asa-zisii fondatori. Credeam ca au primit bani de la voronin, dodon si toti rusnacii lor. Acum sunt sigur ca le-au fost distorsionate intentiile si mai ales vorbele. Pentru ca astia, basarabenii comunisti maldavanisti, sunt in stare de orice: mint cu o nerusinare greu de imaginat in lumea civilizata, distorsioneaza vorbele oponentilor si se dedau la orice mizerii de tip rusesc inclusiv amenintari cu rafuiala fizica. Doar au scoala ruseasca. E regretabil ca autoritatile din Romania nu iau masuri impotriva faradelegilor cetatenilor din republica molotov. Din aceasta cauza, e necesar sa se mobilizeze societatea civila romaneasca care trebuie sa se uneasca si sa ia masuri drastice impotriva dusmanilor basarabeni. Noapte buna, Liviule! Fii luptator impotriva comunistilor basarabeni!

 19. Vasluiene, te respect si iti doresc multa tarie si intelepciune in lupta cu minciunile lor!

  Intre timp, mai uita-te la comentariile adminului, ca sa vezi cum se da singur de gol =))))

 20. Rog toata lumea sa nu fie indifereti de Fratii nostri din Timoc, au nevoie de o bisericuta cit de mica, unde ar putea sa se inchine

 21. Sa traiesti romanule Liviu si succese in lupta impotriva banditilor din „patriotism.cap de bou”. Impotriva patriotilor cap de bou trebuie sa luptam inclusiv cu mijloacele lor necinstite si mincinoase. Cu cinstea si spiritul de fair play specifice romanilor nu facem nimic in fata atacurilor marsave de tip rusesc ale comunistilor pruto-nistreni care sunt patriotii.cap de bou. Asa de prosti sunt patriotii cap de bou incat nu realizeaza ca folosesc un steag romanesc, un steag pe care romanii l-au abandonat pentru ca nu putem avea un cap de bou ca simbol suprem al Romaniei. Pe noi nu ne deranjeaza daca pe Prut Romania se va invecina si cu Republica Gagauzia. Patriotii cap de bou incurajeaza separatismul secuiesc, atunci sa incurajam si noi separatismul gagauz. Sa vedem cine va iesi invingator din aceasta confruntare: romanii sau patriotii cap de bou din republica molotov. Victorie impotriva patriotilor cap de bou! Apropo, azi am mai trimis o postare pe portalul „patriotism.cap de bou”, asa ca urmareste sa vezi cum imi vor distorsiona comentariul patriotii cap de bou. Salut si sanatate si bunastare tuturor romanilor!

 22. Vasluiene, e alegerea ta cum abordezi lucrurile, dar eu nu sunt de acord sa lupt (pe planul ideilor) folosind mijloacele lor necinstite si mincinoase. Ma intereseaza mai mult sa dezasamblez stereotipurile nefondate despre romani si sa ii pun din dificultate, iar eu folosesc argumente verificabile (spre deosebire de ei). In acelasi timp, doresc sa sustin optiunea pro-UE, precum si sa sustin constiinta romaneasca a cetatenilor Republicii Moldova (care o au deja).

  Referitor la Gagauzia, sustin mai degraba actualul status-quo (in interiorul Republicii) si i-as incuraja pe locuitorii ei sa-si dezvolte constiinta de gagauzi (in acelasi timp sa se derusifice) si sa se simta mai legati de Republica Moldova (si de Turcia) decat de Rusia (iar bulgarii de Bulgaria, deja integrata in UE si NATO). De asemeni, n-ar strica sa aiba contacte mai dese cu Romania, in beneficiul ambelor parti. Nu cred ca o Gagauzie independenta e in interesul Romaniei. Ar fi un Kaliningrad in plus pana la urma.

 23. Liviule, ai fost vreodata in republica molotov? Acolo sunt romani cinstiti numai cei care au votat PNL-ul doamnei Pavlicenco. Adica sub 1%. Restul populatiei este fie indiferenta, fie, mai ales, antiromaneasca. Se vorbeste in primul rand ruseste si totul este antiromanesc. O Gagauzie independenta ar intra in cativa ani in componenta Ucrainei si ar rezolva conflictul actual dintre Romania si patriotii cap de bou. Si sa stii ca numarul de patrioti cap de bou este urias in republica pruto-nistreana actuala. In primul rand votantii comunistilor, ai lui Lupu si chiar Vlad Filat. Votantii PL-ului sunt indiferenti, dar nu sunt cu sentimente romanesti. Votantii PL-ului sunt mai mult cu doua fetze. Iar reactia noastra nu s-ar produce daca autoritatile republicii ar lua masuri elementare de neutralizare a unui portal atat de xenofob si antiromanesc cum este patriotism.cap de bou. Insa voronin, lupu, filat si rosca incurajeaza aceasta miscare. Deci trage concluziile de rigoare.

 24. Am fost acum 3 ani la Chisinau la o nunta (am stat un weekend, cu totul), dar nu am avut suficiente experiente incat sa-mi fac o imagine generala si clara. Soferul care m-a transportat era filorus si foarte mandru de asta, cateva tipe de vreo 20 de ani cu care am discutat criticau comunistii, iar cand am fost in bazar si lumea de acolo si-a dat seama ca sunt roman, vreau sa-ti spun ca am fost intampinat cu o explozie de entuziasm (a fost aproape o „baie de multime”) 😀

  Am mai cunoscut basarabeni (cum le spunem noi in Romania) la liceu si facultate, inclusiv de la Balti si de pe malul Nistrului. N-am sesizat nimic anti-romanesc la ei, ne-am inteles bine.

  Vreau sa specific ca nu sunt unionist. Ma intereseaza mai mult europenizarea Republicii Moldova si sprijinirea constiintei romanesti; Romania ar avea de pierdut daca s-ar invecina pe Prut cu o structura euro-asiatica.

 25. Liviule, eu am fost la ei in aceasta vara de la nord la sud, unii din colegii si colaboratorii mei de asemenea, si toti avem o impresie cat se poate de proasta despre aceasta republica polietnica, in care predomina totusi limba rusa si mentalitatea ruseasca. Ce dovezi de mentalitate si obiceiuri rusesti mai clare vrei decat ce au facut patriotii cap de bou cu distorsionarea postarilor mele? Oare nu-ti dai seama ca actuala coalitie guvernamentala de la Chisinau sprijina de fapt din umbra acest portal antiromanesc? Si cine stie cate organizatii antiromanesti invizibile mai sunt? Unii numai inchid ochii si se fac ca nu stiu (PL), dar altii ii sprijina mai mult sau mai putin pe fata: PCRM, PD, PPCD, PDL etc. Daca aceasta republica ar avea un guvern responsabil, atunci nu ar permite ca organizatii xenofobe de pe teritoriul ei sa atace in modul cel mai vulgar cu putinta o tara straina si un popor strain vecin cu ei? Si tu crezi ca acest lucru trebuie sa ramana nepedepsit? Eu si multi romani de pe aici din Moldova adevarata romaneasca nu suntem de acord ca trebuie sa ne intoarcem si celalat obraz pentru ca basarabenii sa ni-l scuipe. Vom reactiona chiar mai dur decat ei. Sper ca ti-am demonstrat cine suntem si ce vrem. Dar daca noi romanii mai avem un pic de mandrie ca suntem romani, atunci patriotii cap de bou si acolitii lor, care-i sustin mai mult sau mai putin deschis, trebuie sa-si primeasca rasplata pentru actiunile lor antiromanesti, pentru jignirile aduse natiunii romane. Din cauza lipsei de actiune a guvernului roman actual isi permit basarabenii si secuii sa terfeleasca Romania si personalitatile noastre istorice asa cum vor ei. Nu l-am votat niciodata pe Vadim Tudor si partidul lui, dar multi de pe aici cred ca el si partidul lui ar trebui sa fie vreo 4 ani la conducerea Romaniei. Din pacate pentru noi, dar guvernul lui Boc nu actioneaza pentru a descuraja actiunile antoromanesti ale basarabenilor si secuilor.

 26. Liviu spune: Vreau sa specific ca nu sunt unionist. Ma intereseaza mai mult europenizarea Republicii Moldova si sprijinirea constiintei romanesti; Romania ar avea de pierdut daca s-ar invecina pe Prut cu o structura euro-asiatica.

  Cu atat mai mult eu nu sunt unionist pentru ca realizez ca o eventuala unire cu asemenea populatii in criza de identitate si fara discernamant ar fi o povara prea grea pentru natiunea romana. Dar consider ca injumatatirea frontierei de pe Prut cu republica molotoveana ar fi binevenita. Ucraina e un stat totusi mai responsabil decat struto-camila basarabeana. E clar, Liviule cum vad eu si multi alti romani lucrurile?

 27. patriotism.md (si cu partidul lor „patriotic”) este nesemnificativ, dar moldovenismul (de origine sovietica) si romanofobia inoculata (care merge mana in mana cu rusofilia) intr-adevar sunt atitudini destul de puternice in RM si sunt promovate sistematic. Am aceeasi ostilitate ca si tine fata de ele.

  „Eu si multi romani de pe aici din Moldova adevarata romaneasca nu suntem de acord ca trebuie sa ne intoarcem si celalat obraz pentru ca basarabenii sa ni-l scuipe.” – poti sa ma treci si pe mine in lista 😉
  Totusi eu nu-i bag pe toti basarabenii in aceeasi oala.

  „o eventuala unire cu asemenea populatii in criza de identitate si fara discernamant ar fi o povara prea grea pentru natiunea romana” – asta e si motivul meu.

  „Ucraina e un stat totusi mai responsabil decat struto-camila basarabeana.” – ar fi frumos, dar mie nu-mi inspira incredere Ucraina.

 28. seviroveanu, 20 martie 2011, ora: 11:23; +1 (1) răspunde
  De pe unimedia, am preluat de la vizitatorul siviroveanu

  O, Doamne, mare tărăboi!

  Când plânge ţara de durere,
  flămândă şi lipsită de putere,
  când omul n-are bani de-o pită
  noi facem piaţă inedită.

  Azi, liber poţi să târguieşti
  orice partid şi când doreşti
  prin barter sau altă tocmeală;
  Câştig să ai din învoială!

  Rămaşi cu turma fără stână,
  verzi şi uscate încă-ngână
  cercând pe cineva călare
  s-ajungă iar la guvernare.

  E mare, astăzi, vânzoleală
  la uşa – zisă liberală,
  stau liderii – cândva magnaţi –
  cu piatra-n sân îngenunchiaţi.

  Azi, barterul este la modă
  dacă e însoţit de odă,
  prin care cântă osanale
  celor ce le-au ieşit în cale.

  O, Doamne, mare tărăboi
  este de douăzeci de ani la noi!

 29. romanul din Vaslui

  De la Nistru pina la Tisa tot rominu plinsu-mi-sa :))) Asa-i Liviu de la Iasi si gagelul din Vaslui ? Ce priveliste induiosatoare !!! V-ati gasit unul pe celalalt, doua inimi infratite. Pupatii-va, ma si plingeti unul celuilalt in poala.

 30. roman din Vaslui spune: 19 martie 2011 la 06:51.

  „Despre crimele comise de cetateni romani contra fratilor nostri moldoveni de peste Prut. Aceasta trebue sa fie o rusine pentru statul Romania. Uneori imi este rusine ca sunt cetatean al acestui stat.”

  Dragi romani, o alta proba a denaturarii celor spuse de mine. Prostul obicei rusesc nu dispare. Eu nu ma spus niciodata aceste cuvinte. ––––––––––––––Stii ceva admine, alias contiu si clica, mie nu-mi este si nici nu-mi va fi vreodata rusine ca sunt roman, cetatean al Romaniei. Asta pentru ca nu mai poate fi schimbat. M-am nascut roman si altceva nu mai pot fi decat roman oricat, sa presupunem, as vrea sa fiu altceva. Din contra, contiule si clica, eu ma mandresc ca sunt roman si bucuros mi-as da viata pentru a apara Romania si poporul meu cel romanesc de tradatori ca tine si alti patrioti cap de bou. Si nu as dori sa fiu altceva decat roman, pentru ca neam de neamul meu s-au nascut romani in judetele Suceava, Botosani, Iasi si Vaslui. In aceasta parte de Romanie m-am nascut ca roman si asta nu mai poate fi schimbat, oricat, sa zicem ipotetic, m-as stradui eu. Asta sunt patriotilor cap de bou: un roman mandru de a fi roman cetatean al Romaniei. ––––––––––––––––––- Sunt curios daca vor anula sau vor distorsiona din nou acest comentariu facut si pe portalul „patriotism.cap de bou”.

 31. Liviule, ai pe portalul „patrioti.cap de bou” o noua mostra de dezinformare in stil rusesc, si anume poza cu pogromul de la Iasi din 1941, si pe care patriotii cap de bou o denatureaza ca fiind facuta in republicuta molotoveana. Aceasta fotografie exista in Istoria Romaniei de pe timpul lui Ceausescu, in care se condamna pogromul. Nu mai stiu din ce clasa e istoria care expune aceasta fotografie, dar banuiesc ca era din clasa a VIII-a.

 32. Vasluiene, adminul de pe patriotism.md mi-a anulat cel putin 10 comentarii ieri, legate de faptul ca ti-au distorsionat mesajele. Totusi, am reusit sa il demasc, iar Vicky (cel putin) s-a prins.

 33. romanul din Vaslui

  roman din Vaslui e bolnavul care recent a revendicat statului roman in judecata Moldova, Ardealul si Tara Romaneasca, declarindu-se urmasul lui Stefan. Asa e, ma ? Hai recunoaste ? Acum isi cauta complici prin Gagauzia, vrea si pe asta sa o revendice 🙂 Tigani boriti, alta nimica. 🙂 🙂 🙂

 34. romanul din Vaslui

  Iata si o poza pentru alde Liviu si nerodul din Vaslui. http://nouadreaptamd.files.wordpress.com/2010/09/romeni.jpg

 35. Pentru „romanul din Vaslui” de la 15:03

  Esti cumva adminul de pe patriotism.md? Devin tot mai interesante discutiile noastre. Aici n-ai cum sa ma cenzurezi 😉

 36. romanul din Vaslui

  eu sint moldovean adevarat din Moldova, da tu Liviu esti un romala, de pe malul Dimbovitei. Fugi la gura satrei si nu mai intra pe blogul rusoaicei Vitalia Pavlicenco.

 37. Momentul in care ai inceput sa ma insulti e momentul in care intelectul tau a depus armele.

 38. patrihoţi.md.capete de boi

  Liviule, abandonez pseudonimul „roman din Vaslui”. De fapt gandacul de colorado pe nume contiu mihai a scris „romanul”, deci este o diferenta. Pseudonimul meu va fi de azi inainte „patrihoţi.md.capete de boi”. Vezi Liviule ca merita sa-i pedepsim pe capete de boi? Adica trebuie sa-i dam cu parul intre coarne tradatorului ordinar contiu, furtuna, stati, tkaciuk, vonin sau cum dracul s-o mai numi javra sau javrele staliniste. Totusi banui ca este mihai contiu pentru ca acest gandac de colorado este unica javra care vorbeste romana mai corect. Ceilalti toti, fara exceptie, nu cunosc bine limba romana si vorbesc un jargon „ruso-basarabesc”. Deci daca mai apare vechiul pseudonim, nu mai sunt eu, M. B., nascut la Vaslui si locuitor al Iasului.

 39. patrihoţi.md.capete de boi

  Liviule, zilele trecute, avand o clipa libera, am vazut pe nu stiu ce ziar electronic sau site o condamnare a capului de bou admin (contiu, stati sau alta javra stalinista) si am intrat pe el. Am scris un comentariu in dezacord cu cele spuse de ei referitor la Avram Iancu si in mod cert ca nu mai scriam pe portalul „patrihoţi.md.capete de boi” daca nu mi se distorsiona in mod grosolan comentariul. De aici a aparut cavalcada de comentarii rastalmacite de patrihoţi.md.capete de boi. Cu aceasta ocazie am luat cunostinta de maniera de rastalmacire, de denaturare si manipulare a adevarului specifica rusilor si maldavanilor stalinisti gen voronin, stati, tkaciuc si toata clica lor de comunisti jalnici, patrihoti cu capete de bou. Pentru ca nu au creier absolut deloc. De acum inainte chiar sa spuna capete de bou un adevar, eu nu-i voi mai crede. Si nu voi mai crede absolut nimic din afirmatiile javrelor din republica fantoma molotoveana.

 40. patrihoţi.md.capete de boi

  Liviule, ce bine si-au ales steagul patrihoţii.md.capete de bou. Ei isi cunosc si capacitatile intelectuale, au intelect cat capul de bou de pe steagul lor.

 41. Vasluiene, poate suntem vecini, pentru ca eu sunt iesean 😉

 42. patrihoţi.md.capete de boi

  Da Liviule, e posibil. Locuiesc la capatul dinspre Vaslui al podului pasarel din Nicolina. Nu confunda cu pasarela dinspre Bucium. Treci de Podul Rosu si dupa ce treci pasarela, intr-un bloc de acolo am si eu un apartament. In special cand intarzii mai mult la birou, dorm acolo. Dar am si vila la Breazu, pe platoul de langa padurea Marzesti, si de obicei locuiesc acolo cu familia. Am deja o fetita si ma pregatesc sa am si un baiat, care la fel ca si fetita, va fi botezat de Biserica Romana, de preot roman in spiritul religiei si traditiei nostre romanesti. Numai bine, Liviule! Vezi ca patrihotii.capete de bou au facut acum si un partid! Rasul lumii!

 43. Pai suntem aproape vecini. Eu stau doua statii mai la deal, dincolo de Rondu Vechi. Multa sanatate copiilor!

 44. Postul „Radio Romania Actualitati”, apropo de „fratia” romano-moldoveana, a transmis o informatie interesanta: Un politician din Romania declara ca toata mascarada pivitoare la contrabanda din vamile romanesti, facuta doar ca sa arunce praf in ochi celor de la Bruxelles, nu poate fi dusa pana la capat daca aceste cercetari nu-l implica si pe Vlad Filat, „il capo di tutti capi” in contrabanda cu tigari. Ori Bucurestiul nu este de loc interesat in dezvaluirea intregului adevar, avand in vedere ca PLDM-ul lui Vlad Filat, la alegerile prezidentiale din Romania, care s-au tinut si pe teritoriul RM, a tot carat cu autobuzul, contra unui pachet cu mancare si a 50 de lei moldovenesti oferiti doritorilor, cetatenii romani din Basarabia, pe la toate centrele de votare deschise in stanga Prutului, ca sa voteze ( si de mai multe ori ) cu actualul sef al statului roman, care a pierdut alegerile in Romania dar a castigat cu ajutorul vutului „dezinteresat” al moldovenilor. Sa se mai spuna ca „fratia” romano-moldoveana nu functioneaza…

 45. Pe pagina asta romanofobie nu vad, in schimb moldofobie cit cuprinde.

  Odata si odata o sa primiti ceea ce cautati

 46. Am citit (de la un timp, doar în diagonală, că altfel nu se poate… arunci timpul la gunoi) acest dialog dintre români, provocat de articolul meu. Of, neamul nevoii! cum zicea bietul Eminescu. Rugămintea mea este ca să se potolească, toți, de pe oricare mal de Prut ar fi, si să se gândească la faptul că nu discutăm despre altceva decât despre viața sau moartea Basarabiei, ca si braț al României, cu toată lumea ei, românească, fie că nu fiecare conștientizează că e român din naștere, orice ar spune/gândi.//E în agonie Basarbia, fraților de pe ambele maluri ale bătrânului Prut, în agonie, după tot prin ce a trecut, după tot prin ce trece… E în agonie întreg neamul nostru, înțeleg, neavând o adevărată elită politică. Si se stie de ce.//Speranța e în cei tineri, neîndoctrinați de regimuri… si în lumea simplă, dar înțeleaptă, așa-zisa Românie profundă, de pe ambele maluri ale Prutului, care lume, în mare, habar nu are de internet, nu se etalează lumea aceea pe aici, dar ea e sarea pământului.//Mulțumesc Dnei Pavlicenco că a preluat materialul, dându-i astfel reverberație. Iată că dă de gândit.//Salut pe D/l Georghe Bobeică și/i urez sănătate. //Salut pe toți care s-au implicat în discuție și îi rog să nu uite podul de flori, asta nu se poate uita. Si nici trăda. Dacă ai fost până la Costești și ai văzut lume cu pancade în gât: Caut pe fratele meu, Ion. Nu știu nimic de el din 1944………..// A avea drag de Țară azi, înseamnă a avea memorie și respect pentru istoria neamuli tău. Si tot asta inseamnă a avea drag de Basarabia… Si mai înseamnă a te proiecta în viitor. Ca și națiune demnă de sine.//Ce au toate aceste ciondăneli mărunte cu problema pusă în discuție?…Asta ar trebui sa fie santa-santissima!//Tot Eminescu zicea de golul etnic. Să fim atenți măcar la ceea ce spune această sintagmă.// Cu tot dragul, Eugenia Bulat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *