C.Cheianu. “În răspăr: Joe Biden, o vizită ratată”

În ce hal suntem când vine Joe Biden la Chişnău!

http://www.timpul.md/articol/in-raspar-joe-biden-o-vizita-ratata-21367.html

Parcă ar trebui să trăim o stare de entuziasm, este un eveniment unic în istoria Moldovei, avem, în sfârşit, un motiv de mândrie naţională, al doilea om din lume ne vizitează mica noastră ţară! Este un moment de întâlnire cu istoria şi avem prilejul să demonstrăm că suntem capabili să ne ridicăm la înălţimea lui.

Cât tam-tam trebuia să se facă, ce amploare trebuiau să dobândească pregătirile pentru acest eveniment! După ce America ne-a arătat acest gest de susţinere, cât de explicită ar fi trebuit să fie satisfacţia noastră! Alianţa de la guvernare ar fi trebuit să dea dovadă de o exemplară coeziune. Pentru întreaga perioadă de pregătire şi desfăşurare a vizitei, cei trei urmau să dea la o parte neînţelegerile şi să-i vedem „ţinându-se de mâini”, vorbind la unison despre imensa semnificaţie şi marea oportunitate pe care le comportă vizita lui Biden.

Această coeziune a politicienilor ar fi trebuit să se reverbereze în societate, America urmând să devină subiectul nr. 1 al dezbaterii publice, elitele ar fi trebuit să dea tonul, societatea civilă, tinerii, savanţii, oamenii de cultură şi mass media erau chemaţi să dea dovadă de o mobilizare fără precedent. Întâlnirea lui Biden cu cetăţenii noştri în scuarul Operei urma să constituie un apogeu al acestor energii populare, un fel de Mare Adunare Naţională, nu un miting organizat ad hoc, cum se profilează acum.

Ai impresia că parcă ne-am teme să dăm o amploare meritată evenimentului, vorbim despre el nu ştiu cum cu jumătate de voce. Nu cumva pentru a nu supăra urechea marelui vecin din Est? Eu unul habar nu am la ce să mă aştept de la un Lupu, de pildă, care Dumnezeu ştie ce-o să-i zică lui Biden, în dorinţa de a-şi repara imaginea şifonată în faţa ruşilor.

În Alianţă e ceartă, Guvernul stă să pice. Biden vine parcă mai ales de drag de Filat, nu pentru ţară. Nici Filat nu infirmă această impresie, nici ceilalţi doi colegi nu se ostenesc să se implice. Aţi citit vreo declaraţie a partidelor liberal şi democrat care ar saluta vizita istorică? Şi Lupu, şi Ghimpu stau spăsiţi de o parte, de parcă ar fi vorba de o ispravă electorală a unui concurent politic şi nu de un eveniment crucial pentru ţară. Ce să mai aşteptăm de la opoziţia comunistă?!

Se profilează, aşadar, un eveniment ca oricare altul. Se insistă pe latura de anecdotic, pe trei mii de poliţişti mobilizaţi, pe drumurile cârpite, pe capacele de canalizare sudate.

Popoarele mici sunt ca atare nu prin teritoriu sau număr de populaţie, ci prin faptul că nu ştiu să discearnă între evenimentele mari şi cele minore care li se întâmplă, toate sunt pentru ele la fel de mediocre.

Vizita lui Biden putea fi cea mai mare oportunitate geopolitică din istoria de douăzeci de ani a Moldovei independente. Dar am ratat-o.

Loading Facebook Comments ...

43 Comments

Add a Comment
 1. Doamna VP criticile contra Dreptei ma face sa va intreb un lucru. Sunteti in stare sa va declarati Extrema Dreapta ori sa va alipiti la Extrema stinga, PCRM, pentru ca electoratul nu intelege clar ce doctrina aveti. Reunirea o doresc mai multe partide, dar am impresia ca Occidentul doreste numai si numai cu Transnistria impreuna. Occidentului nu-i trebuie o armata straina aici. Metoda doctrinei voastre arata, ca avem zero mandate in Parlament. Dreapta este intr-o blocada economica, nedeclarata de regimul lui Putin. Ei pot utiliza mijloace murdare de-a readuce extrema stinga. Apelez la ratiune, si va rog fara sa invinuiti pe cineva sa coloborati la intarirea Dreptei. Uneori am impresia ca vreti sa aduceti stinga la putere. Dreapta 70 de ani n-a fost la putere si este normal sa faca mici greseli. Dodon in gura mare striga :”-Demisia Guvernului!”. PNL indirect acelas lucru face.

 2. Pt. Europa:
  Care-i stanga, care-i dreapta in Basarabia?

  Capitalistii lui Filat, ai lui Voronin, ai lui Diacov sau poate ai lui Smirnov?

  Ce numiti dreapta, ce numiti stanga? Niste mesaje populiste tin loc de ideologii? Sa fim seriosi.

  Pt. Vitalia Pavlicenco:

  Ce mare oportunitate geopolitica putea fi vizita unui vicepresedinte sters si fara niciun cuvant de spus in politica externa a unei administratii care da cu stangul in dreptul si care n-are, oricum niciun interes in zona? Interesul american este undeva in lumea araba care provoaca dureri de cap si ameninta economia globala.

  Cat despre Rusia, asta nu-i suparata de vizita americanului in Basrabia, mai ales ca a venit si ca ambasador” al Moscovei pe langa Chisinau, transmitand si anumite nuante pe care tocmai le-a discutat la Kremlin.

  Faptul ca Biden, ocoleste Romania, unul din factorii de interes in privinta geopoliticii din zona, nu-i oare o dovada clara ca America, ca si UE considera ca aici este vorba de zona de interes a Rusiei si ca daca se face putina ordine in ograda lui Smirnov, atunci toata lumea-i multumita? Iar pentru a nu supara Rusia, dl Biden prefera sa nu se opreasca si la Bucuresti.

  Diplomatic este un semn extrem de negativ, atat pentru diplomatia romaneasca, cat si pentru Basarabia careia in felul acesta i se transmite, tot in limbaj diplomatic, ca SUA considera ca Rusia este mai necesara pentru solutionarea „pacii din zona” si deci sensibilitatile ei trebuie protejate.

  Printre altele, Biden a obtinut ce-a vrut lobby-ului care-l sprijina, un lucru despre care ziarele din republicuta tac chitic si nu inteleg de ce, mai ales ca este singurul lucru palpabil, afara de niste felicitari pentru „marele progres” in dezvoltarea democratiei si incurajari pentru continuare:

  Din presa americana:

  Mr. Emanuel (*) and Ms. Portman (**) hail from Jewish Moldovan families. This city, once known as Kishinev, in what was Bessarabia, was nearly half Jewish in 1903, the year a pogrom killed dozens of Jews, destroyed hundreds of homes, and prompted thousands of Moldovan Jews to leave for the U.S. and Palestine. Ms. Portman was born in Israel.

  The Holocaust destroyed much of the remaining Jewish community.

  In a meeting Friday, Mr. Filat promised the vice president he would ensure open access to Moldova’s historic records for Yad Vashem, Israel’s Holocaust museum.

  ==============

  (*) Este vorba de Emanuel Rahm actualul primar al Chicago si fostul Sef de Cabinet al lui Obama.
  (**) Este vorba de Natalie Portman care a castigat Oscar-ul, nascuta la Ierusalim si emigrata in USA.

  ===================
  Cu aceasta ocazie aflam ca odata, de mult, Chisinau se numea Chisinev (!?) si avea aproape jumatate din populatie de origine evreeasca. Sincer, nu stiu, dar parca nu-mi vine a crede.

  Problema este insa ca pogromul din 1903 a fost cauzat de tarismul rusesc, dar se lasa impresia din articol ca ar fi vorba de populatia bastinasa din „Bessarabia” care l-a produs.

  Deci, daca s-ar fi scris si in presa basarabeana despre aceste probleme, poate s-ar fi clarificat niste lucruri, care sa-i absolve pe basarabeni de invinuirea unui pogrom pe care l-au facut altii. Cam aceiasi care au facut si genocidul impotriva basarabenilor in urma ocupatiei sovietice.

 3. Pt.Europa.

  Dle Europa. Şi pe mine comentariile Dstră mă face să vă întreb un lucru.

  Va plătit cineva ,pentru ca şi noaptea să o criticaţi pe VP?

  Aşi vrea să fiţi obiectiv, cînd comentaţi ceva, dar în comentariile D-tră numai ură faţă de VP şi PNL se urmăreşte.

  Acest articol e scris de Cheianu, şi nu de VP.
  VP încă nu a spus nici un cuvînt, faţă de acest articol, dar D-stră aţi sărit în cap , pentru faptul, că A.Cheianu a publicat acest articol în ziarul Timpul.

  Dacă vă consideraţi aşa de democrat, şi aveţi careva obiecţii la acest articol, atunci critici trebua să aduceţi lui Cheianu, ca scris acest articol, lui Tănase şi ziarzlui Timpul, că a publicat acest articol, şi poate şi vicepreşedintelui PLDM Tănase, că taică-său a publicat acest articol, care D-stră nu vă place, şi vedeţi în el un atac al VP împotriva lui Filat.

  Prin alte cuvinte tot ce se scrie în presa din RM de vină se face V.Pavlicenco.

  După logica D-stră , poate şi de catastrofa din Japonia se face vinovată VP şi PNL din RM?

  Nu vă supăraţi, da cam aşa se văd lucrurile după postarea D-stră.

 4. -WE ARE ROMANIANS !
  – WE SPEAK ROMANIAN !
  – STOP RUSSIAN ARMY OCCUPATION IN TRANSNITRIA !
  – WE ARE EUROPE !
  – WE WANT TO JOIN EUROPEAN UNION !
  – LONG LIVE “ROMANIA MARE” OF 1918 !
  – RUSSIAN IVANS COMMUNISTS – GO HOME !
  – KGB: STOP KILLING MOLDOVAN PATRIOTS:
  Gr.Vieru,Andrei Savciuc,Doina+Ion Gh. Ghimpu, N.Sulac

 5. Multe ori ne punem întrebarea cei mai bine democraţia ori mîna de fier.În ultimul timp mulţi sunt de părerea că dictatura este mai bună.De multe ori vedem ,că cu cît oratorul are gînduri mai retrograde, de tipul că democraţia nu e bună,tot mai multe mase ale populaţiei susţin această ideie,care reprezintă partea cea mai agresivă elemente revanşiste şi nostalgice.
  Dar cînd în ţară nu lucrează legile democratice în afară de legea banilor,cumătrismul ori nepotismul , în rîndurile populaţiei se formează ura faţă de instituţiile democratice.
  Dar cel mai periculos este absolutismul corupt,la care chear dacă totul este rău, se spune că totul este bine,deoarece oponenţii politici nu se pot exprima deoarece sunt supuşi represiilor.
  Prin intermediul lingoşirii faţă de puterea absolută cele mai rele elemente ale societăţii (invidioşii,revanşiştii,nostalgicii,lenoşii,făţarnicii,opor-tuniştii)pot căpăta favoruri ,călcînd pe corpurile elementelor sănătoase ale societăţii ( oameni cinstiţi,cu iniţiativă să schimbe ceva nou,devotaţi patriei prinncipiilor institutului familial,tradiţiilor naţionale)
  Prin anonimate şi minciuni ,facere de rău împreună cu puterea absolută coruptă elementele retrograde înping societatea la un colacs economic şi social .Şi cei iinteresant că puterea absolută coruptă se socoate că numai eea poate face binele.
  Orice putere absolută sa format pe osemintele propriului popor.Acestai explicaţia comunismului şi fascismului ,fantoma căreia aplanează asupra socităţii noastre.
  De fapt la noi ,acum nu-i democraţie autentică dar este un fel de handicap ce întruneşte elemente negative ale societăţii pe de o parte şi pe de alta.Dar tote aceste elemente s-au format în dictatura absolută ,,comunişti” fostul imperiu al răului URSS.Aceste elemente este un pericol pentru toată civilizaţia mondială avînd în vedere exportul de valori de la noi spre lumea civilizată.

 6. ptu :Vasile Niculita

  Da, asa este.

 7. Eu nu vad nimic rau in ceea se am scris. Orice stat feodalist (comunist) a trecut prin aceste etape. Noi nu facem exceptie. Sunt doua cai ori acceptam minciuna comunista, ori dreapta fragila? Pentru ca RM sa aiba o Dreapta ca in America, noi trebuie sa traversam mult timp, cum a facut si americanii. Dreapta, pe care o are RM, reflecta nivelul scolii din Basarabia. Alegerile parlamentare este un test ce doctrina accepta Basarabia. Voi publicati articole criticand Dreapta, deci trebuie sa acceptati si voi critica. De ce eu nu dorm si politica sunt doua lucruri diferite.

 8. Pentru „spartan”,
  Naucitor comentariul dumneavoastra si cam pe deasupra. Biden este cunoscut ca un antirus notoriu. Aduceti-va aminte de comentariul sau rautacios la alegerea lui Putin ca presedinte: „Oligarhii au vandut Rusia cekistilor”… De alt fel, actuala vizita la Moskova a fost o lunga discutie in cotradictoriu cu autoritatile ruse, iar propunerea lui Putin de ridicare a vizelor a fost luata pe deasupra cu o expresie absenta de genul „mda… bine… La Chisinau, Biden a spus trei lucruri foarte importante:
  1) Tranzitia spre democratie, in Republica Moldova, a fost una de succes si este un exemplu de urmat ( intalnirea cu membrii marcanti ai AIE este un semnal ).
  2) Republica Moldova este o tara europeana prin vocatie si locul ei este, cu tot cu Transnistria, in Uniunea Europeana.
  3) Transnistria este parte componenta a Republicii Moldova si asa trebuie sa ramana ( un mesaj mai direct ca acesta, adresat Moscovei, nici nu se putea ).
  Si ce sa fi cautat acum Biden la Bucuresti? Dumneavoastra aveti niste obsesii pe care chiar nu le inteleg. Cand actuala administratie americana l-a trimis pe directorul general STRATFOR, institutul care face politica americana, George Friedman, intr-o misiune de informare in zona acesta, a vizitat doar Romania si Republica Moldova. Acela, cu adevarat, a fost un semnal. Ca si faptul ca americanii au afirmat ca au un interes strategic special in Republica Moldova, locul de unde intregul uscat al Terei poate fi controlat si lovit, in caz de necesitate, cu maxima eficienta. Si acesta este un alt semnal.
  Biden este considerat mintea lucida si intransigenta a administratiei americane si este trimis mereu sa repare gafele in serie ale lui Obama. Vizita la Moscova este un asemenea exemplu. Mie nu mi s-a parut de loc ca vizita la Chisinau a fost un serviciu facut Rusiei. Mai ales ca, in discursul din scuarul Operei, Biden s-a simtit obligat sa-i informeze pe moldoveni despre ce a discutat la Moscova. Vizita la Cisinau a fost una scurta pentru ca obiectivele politicii americane in Republica Moldova sunt foarte clare si nu necesita tratative complicate. La Chisinau, americanii au batut la usi deschise. Numai comunistii si rusofonii au declarat ca Republica Moldova va ramane cum a fost. Din intamplare punctul de vedere al rusofonilor nu a fost o constatare ci o speranta aproape disperata. Nu stiu de ce, dar am vaga impresie ca si dumneavoastra va numarati printre ei. Afirmati chiar fara echivoc: „Printre altele, Biden a obtinut ce-a vrut lobby-ului care-l sprijina”, adica lobiul american, bineinteles. Dumneavoastra v-ati fi dorit altceva? Multe sunt tarile care si-ar dori cu disperareca ca lobiul american sa aiba acolo un interes, pentru a fi luate in seama. Sa nu uitam totusi ca Republica Moldova are o administratie incompleta ( nu are un presedinte ales ) si o situatie inca incerta, motiv pentru care toata lumea face galerie de pe margini, dar nimeni nu se hazardeaza sa intre pe teren. Ori in aceste conditii si americanii si UE trimit totusi un inalt reprezentant la Chisinau. Conditii in care manifestarile antiamericane ale rusofonilor si ale comunistilor ( cu exceptia lui Dodon ), fiti convins ca nu au ramas neoobservate… Ce nu am inteles este faptul ca administratia moldoveneasca nu a gasit pe nimeni care sa asigure traducerea discursului lui Biden. Sau Filat a vrut sa demonstreze ca moldovenii nu sunt rusofoni ci anglofoni? Nu cred ca reusit… cu toate ca deja circa 25% din populatia Republicii Moldova nu mai stie ruseste iar populatia majoritara a inceput sa se exprime din ce in ce mai bine si mai corect in limba romana.

 9. Pentru europa
  Orice stat feodalist (comunist) a trecut prin aceste etape. Noi nu facem exceptie. Sunt doua cai ori acceptam minciuna comunista, ori dreapta fragila? Pentru ca RM sa aiba o Dreapta ca in America, noi trebuie sa traversam mult timp, cum a facut si americanii.
  Dar să nu uiţi că americanii şi-au construit viaţa singuri .Nimeni nu li-o indicat ce să facă.Şi la urma urmei ei şi-au căpătat independenţa de marea Britanie prin luptă.Dar la noi ruşii care nu-s de acord ,sî-şi facă bagajele să se ducă,ei îşi bagă rîtul în viaţa noastră,sunt un impediment în dezvoltarea noastră progresivă .Ştii ce se întîmplă cînd rămăşiţile vechii orînduiri nu vra să dee loc elementelor noi de dezvoltare.Ele trebuesc înlăturate violent,vrem noi ori nu vrem dar aceasta va avea loc în viitorul apropiat ori mai puţin apropiat.Dar pentru a izbuti este nevoie de un scut care ne va apăra de Rusia şi de ruşii de la noi.

 10. Pentru „spartan”,
  Incredibil dar mai important decat ce au declarat Biden, Filat sau Lupu ( caruia Biden i-a spus: „ajungeti presedinte si presedintele Obama va va invita imediat la Washington” ) au fost declaratiile celor doua sotii ale presedintilor la Cricova. Urmariti cuvant cu cuvant ce au declarat cele doua notabilitati si veti intelege exact de ce au venit americanii la Chisinau. Veti intelege chiar si faptul ca la Chisinau s-au discutat si multe alte lucruri, probabi cele mai importante, care nu s-au spus. Va asigur ca Lupu de dupa vizita lui Biden nu va mai fi Lupu de dinainte. Ati vazut ca deja, mai nou, intamplator sau nu , Lupu a declarat ca vorbeste „romaneste”. Nimic din ce declara notabilitatile, desi pare, nu este intamplator

 11. In America nu exista numai dreapta (Partidul Republican), ci si stanga in Partidul Democrat, Obama avand multe devieri spre stanga. Cei de stanga din Partidul Democrat sunt numiti liberali. A nu se face confuzie intre liberalii americani si liberalii europeni. Acestia din urma se apropie mai mult de republicanii americani. De fapt la republicani se regasesc multe elemente ale crestin-democratiei europene in ceea ce inseamna valorile morale fundamentale (familie, religioase, etc). Din punct de vedere economic doctrina lor este apropiata de cea a liberalilor europeni.

  Democratii americani, din punct de vedere moral incurajeaza casatoriile dintre homosexuali, libertinajul, , etc, deci sunt opusi diametral republicanilor. Politica lor economica are tendinte sociale, ca social-democratii europeni. Partidul Democrat este pentru mentinerea unui aparat de stat cat mai mare ca sa poata controla cat mai multe aspecte ale vietii economice. Pentru a metine acest aparat, dar si pentru a subventiona anumite intreprinderi deficitare de la faliment (vezi industria auto americana), administratiile democrate (gen Obama), maresc taxele.
  Republicanii sunt pentru micsorarea aparatului de stat, deci pentru micsorarea sau chiar neinterventia statului in economie, pentru a o lasa sa se dezvolte in conditiile competitiei, a economiei de piata, fara subventii.
  In doctrina de dreapta, asa cum scrie si in Constitutia americana, una dintre principalele atributii ale statului este apararea statului si cetateanului (deci parte din buget se duce pentru armata – nu numai pentru arme, dar si pentru cercetari de cea mai inalta tehnologie, care apoi se intorc pe piata de consum – vezi internetul, DVD-urile, aparatura de teletransmisie, sateliti de comunicatii, aviatie, etc -).

  Care dintre aceste doctrine se regaseste in Basarabia? Care este dorita de populatie? Banuiesc ca aia mai de stanga, adica cea cu tonalitati sociale, cu interventia statului in viata economica si sociala.
  Si tocmai de aceea toti politicienii se feresc ca dracul de tamaie sa introduca masuri de dreapta iar principala lor grija este de a infiera cu manie proletara pe toti cei care sunt din punct de vedere economic deasupra altor cetateni, neputand sa conceapa ca intr-o economie de piata cine risca, cine munceste din zori pana-n seara, cine investeste castiga infinit mai mult dect cel care se multumeste sa primeasca doar un salariu limitat pentru 40 de ore pe saptamana.
  In acelasi timp este si foarte greu ca basarabenii sa se poata ridica la un nivel de viata comparabil cu al altor tari, deoarece petecul de tara de dincolo de Prut nu are resurse si nici piata de desfacere, nici interna si nici externa.

  Nu-mi sariti in cap pentru exprimarea, cam dura, a unor lucruri care se vad si de pe Luna, am vrut doar sa arat ca a afirma „sustinem dreapta” nu este chiar ce pare a fi. Dupa cum a spune ca nu-i democratie in Basarabia, iar este eronat. Atata timp cat populatia isi poate exprima prin vot alegerea atunci este democratie. Atata timp cat presa si cetatenii pot spune ce vor este democratie.
  Sigur ca sunt destule lucruri care nu functioneaza inca perfect, dar asta pleaca de la mentalitati, si cum spuneam, de la lipsa de resurse a Basarabiei.

 12. Pt europa (falsa)

  Le multumesc frumos vizitatorilor care v-au raspuns. Daca scriam eu acest articol si imi nreprosati, mai intelegeam, dar cind vreti sa luati capul mesagerului, care aduce un mesaj pe blog provenit chiar din tabara, se pare, a celor pe care ii idolatrizati si in care se afla si autorul acestui articol, pareti deja cu totul ridicol.

  Eu am inteles mesajul Dvs. Taceti, PNL, ca deranjati. Da, am deranjat comunistii si acum deranjam democratii. Pentru ca sint falsi democrati. Gindesc una, spun alta si fumeaza tigari de contrabanda.

  Totusi, am sa dau niste raspunsuri punctuale intrebarilor ce nu tin de articolul care nu-mi apartine.

  1. Dreapta o reprezinta in RM doar PNL si PNR. Puteti ride, puteti sa nu rideti, dar PL aluneca pe partea statalismului moldovenist, pe care il impartasesc rusii, comunistii, agrarienii, Lucinschi, Lupu, Filat, Urecheanu si toata harababura „de centru”, de centru-stinga si de stinga. Dreapta in Moldova, prin neconsolidarea Dreptei fara ambitii si orgolii de catre Ghimpu, care a avut aceasta ocazie fiind triplu presedinte, deocamdata S-A PRABUSIT. PLDM nu e de dreapta. In general, partidele parlamentare se mafiotizeaza cu mare viteza, nedeosebindu-se de comunisti.

  2. In Moldova extrema dreapta trebuie sa fie, ca in tarile normale, comunistii si satelitii lor. La noi, prin propaganda sovietica, preluata de comunisti, au fost facut extremisti si continua sa fie romanii, proromanii, proNATO-istii, unionistii, considerati de rusi si de coloana lor a cincea „legionari, fascisti, extremisti, teroristi, antistatalisti, antimoldovenisti, antirusi” etc.

  3. Doctrina noastra este national-liberala, adica liberala cu puternice accente romanesti. In Romania PNL-ul istoric a facut Marea Unire. Noi pledam pt acelasi lucru, poate in alta forma, cum se va conveni. Electoratul stie foarte bine ce doctrina avem, dar a vrut sa scape de comunisti si s-a temut sa isi disperseze votul pt partidele despre care platitii de Filat, Ghimpu au spus ca sint partide fara sansa. Asta provine inca din vremurile cind PPCD scria cartile despre „Falsii amici”.

  4. Occidentul are grija de pielea sa. Noi – de a noastra. Nu va veni Occidentul sa ne spuna uniti-va, noi trebuie sa le impunem lor salvarea noastra. Lor le e comod si asa, sa ne tina in bantustan si sa ne dea de mincare la limita supravietuirii.

  5. Transnistria trebuie conservata. Trebuie aplicata varianta Ciprului. Noi – uniti cu Romania, Transnistria lasata aparte ori data sub administrare ucraineana. Ar fi dorite schimburi de teritorii sau macar de populatie. Transnistria nu va fi niciodata a noastra, dar este cuiul lui Pepelea, care le permite rusilor sa intre cind vor in casa noastra si sa ne sfideze.

  6. Intre altele, ce folos ca au votat alegatorii pentru trei partide necomuniste? Sa vedem cit vor vota acum, ca dezamagirea e foarte mare. Daca aveti alta pozitie, impartasiti-o pina lumea va fi multumita.

  7. Da, Dreapta la guvernare la noi este blocata de Putin, chiar daca pt Filat acesta e idolul. Vedeti – nu ajuta. Nu mai spun cum au dat transnistrenii bani electorali zisei Drepte a noastre. Asa ca stati linistiti, Dreapta la Guvernare convine Tiraspolului. Lui i-a fost mai greu cind erau comunistii si trebuiau sa explice de ce nu pot federaliza/sfisiaa toti bucata asta de pamint romanesc.

  8. Stinga va fi adusa, din pacate, oricum la putere, dar nu din cauza lui Pavlicenco, avind un blog vizitat intre 500 si 1,5 mii vizitatori. Ci pentru ca interesele murdare ale gruparilor oligarhice le fac sa anihileze demersul si reformele europene. Tocmai asta critic eu, Tanase, Cheianu, Damian si altii cu demnitate, nu Bogatu si Negru sau Negru si Bogatu, jalnici prin cum explica orice pir-pir al lui Filat ca pe un succes mondial.

  9. Doar noi promovam Dreapta si valorile nationale. Nu putem consolida altfel decit prin propuneri concrete. Le-am formulat deschis. Si cine nu intra in discutii, inseamna ca indeplineste alta misiune. Noi stim care, se vede, dar nu le va iesi nimic. PNL va ramine, mai puternic sau mai slab si se va consolida odata cu schimbarea mentalitatii oamenilor. Nu va pot spune cita lume vine azi la noi in PNL. pentru ca e mai bine sa vedem rezultatul, decit sa trimbitam cu un rector avind scurtlegau verde la git. Daca aveti in vedere, insa, dizolvarea PNL, unirea neconditionata cu PL, insist sa nu va obositi. Asta nu poate fi decit cum am spus: ei – presedintele, noi – sigla si logoul, adica PNL si Sageata, care va face un PNL parlamentar si va incepe colaborarea nu cu portocalii din Romania, ci cu PNL. PNL-ul din Basarabia nu a fost creat sa devina Pavlicenco si Taranu deputati ca si capusa pe spinarea lui Filat, care ne-a luat cu japca oamenii, apoi acum i-a aruncat de rai, dupa ce i-a folosit ca pe un prezervativ. Mai are unul-doi si ii va debarca si pe aceia, Marele Debarcator.

  9. Mi se pare ca Filat e mai prieten cu Dodoneii decit mine. Eu ma judec cu Voronin la CEDO, iar Filat considera ca astazi „trebuie sa aleaga intre comunisti si banditi”. Dar oare comunistii nu sint si banditi? Deci – cine e Filat, ce scopuri are si ce e in capul lui? Aici este enigma cea mare pentru voi. Pentru mine – nu.

 13. vizita lu Biden nu va avea nici un efect pentru RM pentru ca ia a fost organiztata ca un PR in favoarea lui Filat-PLDM.

  Lupu facea foto cu Medvedev.

  Filat face foto cu Biden.

  RM-Republica Mafiei.

 14. Faptul ca vicepredintele Biden si-a luat cu el in vizita si pe nepoata sa,care „intamplator” are aceeasi varsta ca si fiica lui Filat, demonstreaza ca s-ar putea ca, in realitate, punctul central al vizitei sa fi fost chiar oprirea la Chisinau. Nu uitati nici de intoarcerea la microfon a lui Biden pentru a reproduce, cu subinteles, o expresie celebra a lui SchWarzenegger dintr-un film american: „All be beck!” ( Ma voi intoarce! ). Nici vizita in Finlanda nu a fost una intamplatoare. Nefiind membra NATO, Finlanda are serioase probleme cu vecinul de la rasarit, din cauza subiectului Carelia si a importantei minoritati ruse din Finlanda care a inceput sa scoata capul.

 15. Din pacate deranjeaza prea multele postari care aduc aminte de perioada guberniei rusesti si de nivelul de instructie de atunci.

 16. După părerea mea în RM lupta politică nu se dă între doctrine, mai mult seamână cu o confruntare etnică pe fondul rămăşiţelor ideologice sovietice. O ţară în care limba de stat, moldovenească după denumirea din constituţie,română în cuget şi simţiri nu şi-a găsit încă cadenţa normală şi firească, în care există două Mitropolii ortodoxe, două uniuni ale scriitorilor,două determinări naţionale nu are practic viitor,doar prezent. Prezentul,aşa cum îl ştim, este mulţumitor pentru clasa politică din RM, nu este în interesul lor schimbarea. Cel mai bine,pentru politician, se poate trăi în confuzie.

 17. Doamna Pavlicenco ce parere aveti despre legea Antidiscriminare?
  Scrieti un articol! Luati atitudine! Iesiti si protestati impotriva!
  Va roooooog!

 18. Pt Alex din SUA

  Nu cred ca opinia mea este influenta. Dar cred ca nu au fost dezbateri suficiente in societate. Asta critic astazi cu mare putere.

 19. Toţi reprezentanţii românismului critică prestaţia PCRM,ca reprezentant al rămăşiţelor imperiale sovietice.Dar totuşi,au în spate un suport popular de peste 40% din electorat care s-a cam păstrat de-a lungul timpului.Toţi vor să mai rupă din acest electorat şi aici pot nominaliza PLDM şi PD, compromisul fiind păstrarea confuziei.PNL a venit cu mesajul unirii dar încă nu are suport popular.Se găsesc mii de scuze, dar poate strategia partidului nu este cea mai indicată.

 20. Pentru „mircea.ro”,
  Tot privind la „realitatile” si zbaterile din Basarabia, mi-am adus aminte, fara sa vreau, de un catren genial:

  „Caci asta-i soarta boului,
  Vitel adult,
  Sa stea la poarta noului
  Nitel mai mult.”

  Toate aceste manifestari paradoxale ale societatii basarabene au doua cauze la fel de paradoxale:

  1) Locul unu in lume la consumul de alcool pe cap de locuitor, cu consecintele dezastruoase in ceea ce priveste tulburarile de comportament ale alcoolicilor si ale urmasilor acestora.
  2) Doar 6% din populatia fostei gubernii Basarabia stia sa scrie si sa citeasca, fiind cea mai prost instruita populatie din tot Imperiul Rus.
  3) Intelectualitatea romana din Basarabia fie a emigrat fie a fost exterminata, fiind inlocuita de o pseudointelectualitate creata pe „puncte” si pe principii politice.

  Am aflat recent ca sunteti din Iasi,deci moldovean din Romania. Suntem, intr-o oarecare masura vecini. Privindu-va postarile am realizat inca o data in plus motivatia faptului ca moldovenii romani au dat culturii romanesti peste 60% din marile nume ale culturii neamului. Exista in Moldova dintre Prut si Carpati un spirit anume al gandirii profunde si al culturii vaste care, nu stiu de ce, refuza cu cerbicie sa treaca Prutul. Au basarabenii un talent aparte de a imbina utilul cu placutul si o stiinta speciala de a-si da cu stangul in dreptul, cu totul remarcabile. Si la cautarea tapilor ispasitori sunt mari maestri. Oricine este de vina numai ei nu. Si apoi se mai si mira de ce le merge prost si sunt cei mai calici din Europa.

 21. Pentru „mircea.ro”,
  … Si mi-am adus aminte si de trei proverbe romanesti:
  – „Prostul are idei putine dar fixe.”
  – „Fereste-te de insitenta prostului, pentru ca are mintea odihnita.”
  – „Prostul, pana nu-i fudul, nu-i prost destul.”

 22. Nu sunt parsoane, partide si state rele, sunt relatii bune ori rele.

 23. Foarte corect si nuantat articolul postat ! Niciodata dintr-un caine pekinez,nu ai sa faci alta rasa,ca ciobanesc mioritic,alsacian,pitt-bul,etc !

 24. Circula pe internet, in Romania, un text in versuri care descrie perfect universul romanesc, inclusiv cel moldovean, in toata hidosenia lui…

  Odă proştilor

  De-ar fi sa-i luam pe toti la rand,
  Si actualii, dar si fostii,
  Cei mai destepti de pe Pamant
  Au fost intotdeauna… PROSTII.

  Nu te ruga la ursitoare
  Sa-ti faca-n viata ta vreun rost,
  Mai bine urla-n gura mare:
  „Iubite Doamne, fa-ma… PROST!”

  De ce sa tragi ca la galera,
  Sa-nveti atatea fara rost,
  De vrei sa faci o cariera,
  Ajunge numai sa fii… PROST.

  In lumea asta cu de toate,
  Unde se-nvata contra cost,
  Pacat ca nici o facultate
  Nu da si diploma de… PROST.

  Avem impozite cu carul,
  Dar inotam in saracie,
  Si ce buget ar avea statul
  Dintr-un impozit pe… PROSTIE.

  Ei sunt ca iarba, cu duiumul,
  Sa nu-i jignesti, sa nu-i improsti!
  O, Doamne, de ne-ar creste grâul
  Cum cresc recoltele de… PROSTI.

  Si-n lumea asta rasturnata,
  Unde cei strambi sunt cei mai drepti,
  Savantii nostri mor de foame
  Si numai PROSTII sunt destepti.

  Exista un text asemanator scris pe vremuri de Mihai Eminescu, numai ca acel text este mult prea licentios ca sa poata fi publicat pe un blog. Concluziile sunt insa cam aceleasi, semn ca nu e nimic nou sub soare.

 25. Vizita lui Biden este inceputul sfarsitului AIE.

  Primul mesaj l-a transmis H. Clinton la Washington, acuma J.Biden la Chisinau: „Mergeti spre Europa, NATO, combateti coruptia si va vom sustine.”
  Vor face acest lucru Filat, Lupu, Ghimpu, Urechian(u)(proaspatul dinozaur, membru AIE-2)? Cu declaratii?-Da. Cu fapte?-NU. Nu vor face. Niciodata.
  Vor combate coruptia? Cum? Sa se sinucida? Sa faca ordine la Vama si in Justitie? Asta ar insemna sa-si distruga sursa de existenta. Hai sa fim seriosi.
  Daca intr-un an nu vor face nimic in aceasta directie, se duc la fund or cu mana intinsa la Pukin.
  Vedeti cazul Urekean fara u. A venit la Filat dupa ce acela i-a masacrat partidul. Sindromul Stockholm, nu alta.

  Intre Nistru si Prut nu exista nicio dreapta si nicio stanga. Este National si Antinational.

  P.S. Inspirate sunt articole ale V. Pavlicenco si M. Popescu.

  P.P.S.Pacat de banii risipiti ai contribuabililor americani si ai celor din RM.

 26. Din pacate sau din fericire, PNL e un partid marginal si asa cred se va stinge. Doar un nou lider carismatic va putea propulsa PNL in prima scena. Criticile astea, deseori aiurite, la adresa PL, dar si a PLDM, nu aduc puncte PNL.

 27. Inclin sa-i dau dreptate lui „spartan” (care vad ca a preluat un text cu punct si virgula de pe „impact” :-)) decat lui „xyz”, privindu-l pe Biden.
  Intr-adevar, „socialistul” Biden nu are niciun cuvant in fata „socialistului” Obama care-i este sef.
  De exemplu, Biden a declarat ca Mubarak nu este dictator ci un om forte de care America are totusi nevoie, in timp ce Obama a tunat si-a fulgerat peste tot pentru debarcarea lui. A indulcit pentru un moment tonul abia dupa interviul Christianei Amanpour pe care i-l luase presedintelui egiptean in care explica probelemele legislative ale indepartarii sale imediate, asa cum cerea presedintele american.
  Faptul ca vicepresedintele american a spus ca Transnistria este parte a Moldovei, n-are nicio relevanta, mai ales ca si Rusia afirma acelasi lucru.
  Ce nu spune Biden este modalitatea in care Transnistria va ramane parte a Moldovei, deoarece asta-i problema Rusiei.
  Si asa cum spunea Vitalia Pavlicenco, Transnistria este cuiul lui Pepelea, nu solutia problemei deoarece Transnistria va ramane, cel mai sigur, ca parte a unei federatii cu trupe rusesti de mentinere a pacii, sau cu dreptul Rusiei de a avea o baza permanenta „prin inchiriere”, asa cum procedeaza in Crimeea. Asta inseamna ca Rusia va avea trupe pe teritoriul Republicii Moldova si deci intrarea in UE va fi imposibila, deoarece ar insemna sa existe trupe/baze rusesti pe teritoriul UE.
  In acelasi timp, nici intrarea in NATO nu va mai putea fi realizabila.
  In felul acesta, integrarea in UE devine imposibila si implicit in Romania, intoarcerea in orbita Rusiei devenind foarte plauzibila.
  Daca administratia Chisianului nu accepta aceasta optiune, atunci se prelungeste indefinit statutul de trupe rusesti pentru „pacificare”.

  Regret, dar, in opinia mea, entuziasmul dumneavoastra „xyz” este total nefondat, deoarece America nu va ridica un deget in favoarea Chisinaului.
  Poate aveti dreptate ca vizita la Bucuresti nu-si mai avea locul in conditiile in care Biden, care este foarte versat in politica externa si in relatiile cu Rusia, a inteles exact ca toate cartile sunt in mana Kremlinului cu atuul principal, Transnistria.

 28. ”Vizita lui Biden este inceputul sfarsitului AIE”. Cei din PNL seamana cu talibanii! Ce n-ar face Filat e rau. Acesta si PLDM sunt etichetati de dna Pavlicenco ca putinisti, prorusi si chiar mancurti. Iata cand se dovedeste ca premierul e proamerican si se intalneste cu Biden e tot rau si chiar inceputul sfarsitului AIE! Deja si ce face Ghimpu e tot prost. N. Negru care face niste analize echilibrate si deseori il critica pe Filat, care merita sa fie si criticat pt unele lucruri, e taxat ca unealta premierului. In schimb, Felix securistul, prietenul lui Antonescu e bun, e mult mai bun cica decat Basescu!

 29. Pt alex

  Nu am inteles. Ce au declaratiile vizitatorului luca de aici cu PNL? Eu nu stiu cine e luca, dar citesc, intr-adevar, cu mare interes ce scrie.

  Am scris vreun cuvint eu de vizita lui Biden la Chisinau? Nu, nu am scris. Am repostat articolul lui Cheianu, care e coleg si cu N.Negru la Jurnal TV.

  Cred si eu cite ceva si chiar mai mult despre vizita lui Biden, va pot posta mesajele primite de peste ocean, dar eu personal inca nu am scris nimic.

  Nu vad aici legatura cu N.Negru. Dar ce cred despre el va spun. Este intr-o incurcatura. Crede una si spune alta. Pentru ca nu are dreptul sa spuna ce crede. De ce? Nu stiu, doar banuiesc.

  Numai la o dezbatere de dinaintea vizitei lui Biden, la Moldova-1, Negru si-a mai salvat putin imaginea si credibilitatea in emisiunea cu Josanu, Leanca, Bogatu. Ultimul se desfacea in sapte sa il elogieze pe Filat, PLDM si Leanca. Negru a fost mai treaz, ma tem sa nu ii faca/para rau…

 30. Nu sunt membru PNL. Nu fac parte din nicio formatiune politica.
  Sunt unul din vizitatorii acestui blog unde imi expun opiniile.
  Un multumesc lui ales. Am ras chiar cu hohote apropo de Filat-proamericanul. You made my day

 31. As adauga la ultimul mesaj al Domnului Popescu urmatoarea propozitie: In final, singura solutie de a supravetui este Unirea cu Patria-Mama

 32. Pentru Mircea Popescu,
  Dupa logica dumneavoastra comunismul, adica logica perpetua de a exista a diasporei romane, nu ar fi avut cum sa dispara. Totusi tarile fostului Tratat de la Varsovia si republicile baltice sunt acum in NATO si in UE. Faptul ca Republica Moldova este in continuare in CSI si are teritoriul national hacuit si cu trupe straine in interior i se datoreaza in primul rand ei, Basarabiei, conducerii sale blege, corupte si speriate si a poporului sau etilizat, neinstruit si comod ( pentru ca solutia ruseasca este pentru multi basarabeni, neadaptati la schimbarile dure ale timpului actual, unica modalitate dea te strecura intr-o zona a lumii ramasa inca inapoiata si care nu cere prea mult efort intelectual ). Sa va readuc aminte ce s-a intamplat in timpul vizitei de la inceputul anului 2010 de la Washington a lui Vlad Filat, cand Hillary Clinton i-a propus premierului moldovean sprijin pentru integrarea euratlantica ( deci NATO ) a Republicii Moldova iar traducatoarea moldoveanca a dat in balba si nu a mai tradus cele afirmate de secretarul de stat american iar presa moldoveana de a doua zi nu a suflat o virgula despre cele petrecute, desi toata lumea vazuse episodul transmis pe televiziunile moldovenesti, la o ora de varf? Ravna cu care va straduiti sa scoateti in evidenta importanta Rusiei ca stat in conditile actuale, in care SUA are singura o forta de lovire de cinci ori mai mare decat a Federatiei Ruse, doar pentru a acredita logica existentei diasporei militante romanesti si est europene in general, seamana mult cu gestul pompierilor dintr-un oras britanic careau dat foc caselor doar pentru a-si justifica existenta ca serviciu in slujba comunitatii. Rolul acestui imens imperiu a apus din momentul in care popoarele din componenta fostei URSS, a Tratatului de la Varsovia si CAER, popoare care mai si munceau si care acum au cam inceput sa plece. Pana si Kazahstanul a inceput sa se impuna de sine statator in Europa mai ales. Rusiei i-au mai ramas inca resursele energetice. Dar si astea vor deveni inutile cand lumea si mai ales Europa se vor fi invatat minte si vor fi cautat surse alternative sau, cu nesimtire vor fi scos acele teritorii si resurse din mana Rusiei, adica exact ce spunea in discursul sau la JurnalTV Chisinau George Friedman, ca justificare a temenului strategic Intermarium. Sau va deranjeaza cumva ca Friedman, altfel nu deosebit de inteligent dar cu suficienta intuitie si tupeu, este la origine evreu ungur? Sunteti cumva atisemit? Nici n-ar fi cu nimic iesit din comun. Se poarta iarasi antisemitismul si pantalonii evazati. Eu sunt insa foarte de acord ca SUA a ajuns astazi sa fie singurul stat din lume care nu are a da socoteala nimanui pentru gesturile sale si este foarte bine ca este asa. Din pacate dumneavoastra mai traiti inca in logica si in nostalgia binomului Rusia – SUA, binom care a justificat aparutia diasporei romane, binom construit sub logica principiului marxist al unitatii si luptei contrariilor. Aparitia insa a conceptului Intermarium demonstreaza ca, vorba unui celebru pastor neoprotestant american, „parametrii mantuirii s-au modificat”.

 33. Pt. xyz:

  1. Diaspora este o stare de fapt care nu rezida din nu stiu ce considerente ideologice ii atribuiti. Diaspora isi traieste viata ei si numarul celor care se mai implica, absolut meritoriu, in viata conationalilor romani din Romania si Basarabia este din ce in ce mai mic. Va fi mult mai grav cand si acestia, fiind ostracizati, se vor instraina.
  2. Atacul adresat ca as fi antisemit, este imund si dovedeste ca neavand argumente atacati ad hominem.
  3. Se pare ca aveti pretentia de a cunoaste mai bine politica administratiei americane actuale decat cineva care se confrunta zi de zi cu aceasta politica si care are totusi informatii mai apropiate de sursa decat cele care ajung prin mai multe canale de informare. Desigur, doar daca nu lucrati sau sunteti detasat in Statele Unite.
  4. A vorbi despre „forta de lovire” a Statelor Unite impotriva Rusiei, mi se pare, in cel mai bun caz, o copilarie in ziua de astazi.
  5. Politica externa a actualei administratii a SUA este extrem de „balbaita”, asa ca afirmatia cum ca ar fi „singurul stat din lume care nu are a da socoteala nimanui pentru gesturile sale”, tine de domeniul unei dorinte, sau a unor informatii nu tocmai reale motiv pentru care anliza dumneavoastra este putin cam denaturata.
  De exemplu, dupa iesirile furioase impotriva lui Ghadafi, tocmai Statele Unite dau inapoi lasand Franta sa se zbata singura pentru niste principii enuntate cu emfaza de Washington.
  Ori, interesele Americii in Libia sunt totusi ceva mai mari decat in Basarabia, chiar daca exportul libian pentru America se cifreaza la minusculul procent de 2% din productia Libiei, iar Rusia nu-i Libia ca Statele Unite sa provoace o stare conflictuala cu o mare putere intr-o zona cu pondere apropiata de zero pentru interesele americane.

  In final, parerile noastre difera fundamentala privind implicarea SUA in Basarabia, dumneavoastra privind prin prisma Filat, eu privind prin prisma informatiilor permanente din mediul american.
  Cu alte cuvinte, Republica Moldova practic nu exista nici in comentariile analistilor politici, nici in presa, nici in preocuparile de zi cu zi ale politicieilor americani. Sigur, daca vrem sa credem altceva, n-avem decat.

 34. Mr. Popescu,

  Exquiside, stylish, tasteful….

 35. Pentru Mircea Popescu,
  Pe mine personajul Filat nu ma intereseaza, mai ales ca este un mare fan al lui Basescu. Pe mine ma intereseaza dreptul la libertate si autodeterminare al romanilor din Basarabia, in interiorul sau in afara Romaniei. Si acest lucru nu-i putin. Si daca republicile baltice, care au un procent mult ridicat de rusi pe teritoriul lor si care prezinta un interes strategic zero pentru americani au putut sa se elibereze inseamna ca se poate. Nu pot insa sa nu observ ca asa cum romanii din Basarabia si diaspora au interese contrarii romanilor din metropola, aducand ereale deservicii interesului national, tot asa si minoritatea romana din America, insignifianta altfel din punct de vedere al puterii sale economice si a influentei sale culturale, este mai mereu contrara interesului de moment al natiunii americane. Faptul ca astazi romanii din Basarabia sunt „invizibili” in ochii administratiei americane se datoreaza si faptului ca minoritatea romana din america este la fel de invizibila si de divizata si incapabila de a sustine convingator interesele majore ale romanilor de pretutindeni. Oare la fel se intampla cu evreii, polonezii sau ungurii? Nici pe departe. Nu mai vorbesc de calitatea materialului uman al acestor diaspore si de proportia lor in raport cu nimarul de conationali ramasi acasa. Mai puternic lobby sustin pentru Romania armenii sau evreii sau grecii originari din Romania decat o pot face si o fac romanii neaosi. Ati mers pana acolo incat ati rupt, pentru o vreme, o parte di biserica ortodoxa a romanilor din America si motivand implicarea bisericii de acasa in viata societatii comuniste ati creat biserica americana subordonata canonic… Patriarhiei Ruse ( cu alte cuvinte Patriarhia Rusa eramai putin cominista decat Patriarhia Romana ). Abia recent Parintele Patriarh Daniel a reusit sa corecteze aceasta magarie reintegrand astfel catedrala Mihail Gavril si Rafael din Paris. In calitate de consilier mitropolitan si mai apoi patriarhal, cunosc foarte bine, din interior, coteriile si malversatiunile enoriasilor romani din strainatate. In incheiere vreau sa va spun un singur lucru: Cum sprijina diaspora romana cauza romanilor basarabeni? Cu declaratii de genul celor pe care le faceti dumneavoastra in care afirmati ca basarabenii sunt condamnati sa ramana sub papucul rusesc? Este comportamentul specific romanului ajuns. De acolo din America este comod sa faceti astfel de consideratii si sa emiteti astfel de sentinte. Tipic romanesc! Daca un roman aflat in strainatate la ananghie face imprudenta sa ceara ajutorul unui roman este pierdut. Si dumneavoastra imi vorbiti despre exilul romanesc ca o stare de spirit? Demagogie curata! Nu este decat o lupta surda pentru intaietate in interiorul comunitatii, vanitate trufasa fara nici o acoperire. Au ajuns celebre confruntarile, scindarile, declaratiile belicoase, pertractarile din sanulexilului romanesc. Se si spune ca ca atunci cand se intalnesc doi romani instrainatate rsigur rezulta trei idei. Pentru asta va insinuati in viata romanilor basarabeni? pentru ai convinge ca sunt condamnati saramana vesnic sub rusi? Sau ati incercat sa va introduceti in societateabasarabeana dupa ce acelasi demers facut in Romania a fost un esec lamentabil? Cine a auzit in Romania de Mircea Popescu?… Nimeni!

 36. Of, si iarasi necazuri pe capul nostru !

  Domnul Mircea Popescu a scis un MANIFEST excelent PRO-Basarabia saptamana trecuta pe blogul Vitaliei.
  A dezbatut o tema majora : Re-Unirea RM cu România.

  Si DVS, XYZ sunteti patriot, dar se pare ca sunteti cam pornit contra intregii lumi. Luati-o mai moale ! Caci cu rabdraea treci si marea.
  Nu va mai certati atât ! Nu suntem chiar atât de multi patrioti, ca sa ne certam intre noi.
  Mai bine am propune cu totii mecanismele de instituire
  a unei MISCARI PRO-UNIREA in Basarabia si planul de activitate detaliat de actiune in viitor !
  Asta ar trebui sa fie subiectul anului pe toate forumurile.
  Noroc la toata lumea, pe oriunde ar fi ea !
  Dar tot e mai bine la noi acasa, nu ?

 37. Pentru Mircea Popescu,
  Nu degeaba romanii s-au reorientat rapid si au renuntat la serviciile dumneavoastra de senator pentru diaspora si au optat pentru un senator din vecinatatea imediata, adica din Republica Moldova. Probabil au observat si autoritatile romane cam ce credeti dumneavoastra despre rezolvarea problemelor comunitatilor romanesti din jurul Romaniei si cam ce sansa ar exista ca aceste probleme sa fie promovate eficient in fata autoritatilor americane. Pe Internet nici nu am gasit note semnificative despre trecerea dumneavoastra prin Parlamentul Romaniei unde aveati tizi ( cu acelasi nume ) mult mai activi si nici referitoare la activitatea dumneavoastra in cadrul diasporei romane din Statele Unite si Canada. De alt fel in Statele unite si Canada exista o diaspora basarabeana, care activeaza si actioneaza separat si care are si mai putine sanse de a promova interesele romanilor basarabeni ( depinde si care sunt aceste „interese” ). La Paris in schimb, romanii si basarabenii folosesc in comun catedrala „Mihail, Gavril si Rafael”, reintrata de curand in patrimoniul Patriarhiei Romane, ceea ce este deja un important pas inainte. Deci domnule Mircea Popescu, lasati-i pe bietii basarabeni cu durerile, necazurile, impilarile si alienarile lor si nu le mai rasuciti inutil cutitul in rana.

 38. Nici America, nici UE nu pot rezolva problemele Basarabiei, ci doar basarabenii insisi. Solutia este una singura, unirea cu Romania. Daca clasa politica este surda sau nu vreasa adopte aceasta solutie, atunci doar societatea civila are datoria sa se rupa din lesa in care este tinuta de politicieni si sa se organizeze si sa ceara explicit acest lucru.
  Mesajele din partea acestei societati pot sa fie diferite de ale clasei politice, dar clasa politica poate, la un moment dat sa foloseasca aceste mesaje si miscare populara pentru a prelua si amplifica la nivel politic si diplomatic dorinta poporului.
  Un Ghimpu este marginalizat din parte clasei politice, dar daca ar avea suport popular, probabil n-ar mai respinge ideile unioniste.
  Si, in mod sigur, vocea basarabenilor va fi auzita iar suportul Romaniei nu va intarzia, si implicit rezistenta vestului va slabi si va accepta realitatea unui SINGUR stat romanesc.
  Rusia, prin pionul Transnistria nu face decat sa mentina statu-quo si sa intarzie sau chiar sa impiedice propulsarea Basarabiei inspre integrarea romaneasca si europeana.

 39. Domnule Mircea Popescu nici românii şi nici basarabenii nu doresc o eventuală unire. Ce ar avea de câştigat România in urma unei asemenea tranzacţii? Vreo 3 milioane de înfometaţi care ar atârna greu de gâtul ţării care şi aşa are destule greutăţi. Oare avem noi prea mulţi bani şi nu avem ce face cu ei decât să-i dăm la străini? Pentru că trebuie să ştiţi că basarabenii actuali sunt orice, dar numai NU moldoveni / români. 2 sau 3% basarabeni care mai sunt români nu constituie un motiv de unire. Urmăriţi sondajele de opinie şi vedeţi cu cine ar vrea să se unească populaţiile polietnice, preponderent rusofone, din ceea ce a mai rămas din străvechea Basarabie. Prin urmare polietnicii basarabeni sunt departe de a fi moldoveni / români. Mergeţi într-o vizită la ei şi convingeţi-vă la faţa locului! Iată de ce extrem de mulţi români suntem împotriva aşa-zisei „uniri”. Unirea ar însemna în acest caz viol sau siluire din ambele parţi. Eu consider că nu se poate proceda astfel. Să rămânem aşa cum suntem în prezent, adică două ţări străine între care să fie relaţii obişnuite între două ţări absolut străine.

 40. Domnule draga, cum puteti, ca roman, sa spuneti asa ceva? Tranzactie? A-ti primi familia acasa, inseamna tranzactie?

 41. Nici nu merita raspuns.
  a devenit deja unul „a casei”. Parasutat. Scrie sub diverse pseudonime. Just a spammer.

 42. * a casei = gandaci de bucatarie

 43. Bai nene luca, vino domnule la Iasi si intreaba-i pe romani daca doresc unirea cu slavii polietnici din Basarabia! Ar fi bine sa mergi si in alte zone (Vaslui, Botosani etc) atat in orase cat si in zona rurala. Dupa asta mai vorbim pe forum, OK? De ce nu intelegi ca in urma vizitelor in Basarabia si contactelor cu basarabenii, cel putin romanii din zonele limitrofe Basarabiei va considera pe voi basarabenii ca fiind straini de poporul nostru. Ba mai mult chiar, sunteti perceputi ca dusmani ai poporului roman, ca dusmanii nostri ai tuturor romanilor. Dovediti-ne ca nu avem dreptate, ca nu sunteti dusmanii nostri, ca nu va place si nu ascultati muzica ruseasca, ca nu aveti biserica si traditii religioase rusesti si ca nu vorbiti ruseste peste tot: in presa, la TV si radio, in mijloacele de transport in comun, in magazine etc. Transformarea voastra in altceva decat rusii, ucrainenii, bulgarii, evreii, tiganii si gagauzii polietnici care sunteti acum ar fi o minune pe care numai bunul Dumnezeu ar mai putea-o face!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *