D E C L A R A Ţ I E
Imediat dupa alegerile din 28 noiembrie 2010, Partidul National Liberal s-a pronuntat pentru crearea AIE-2 si a sprijinit pozitia societatii civile care a cerut o asemenea decizie din partea fortelor politice parlamentare necomuniste.
PNL a luptat mereu, principial si intransigent, impotriva comunistilor, ce impiedica stabilizarea starii de lucruri in Republica Moldova, refuzind, in prezent, sa coopereze constructiv pentru alegerea Presedintelui statului, dupa ce unele formatiuni democratice au platit cu destinul politic un suport similar, acordat PCRM pe 4 aprilie 2005. Acum, cind raportul de forte s-a inversat, este deja datoria PCRM sa se gindeasca la soarta societatii, la stabilitatea, ce ar aduce investitii, noi locuri de munca si, ca rezultat, cresterea economica ce va permite avansarea noastra spre reforme, cu amortizarea impactului acestora asupra categoriilor defavorizate ale populatiei.
O problema grava este coruptia generalizata, instalata de guvernarile comuniste in institutiile statului, nediminuata de guvernarile liberal-democrate. In contextul descinderilor fortelor de ordine in vamile din Romania, inclusiv la frontiera cu Republica Moldova, apare straniu calmul ce domneste in autoritatile nationale moldovenesti, ce nu procedeaza la stoparea contrabandei de tigari, care strica imaginea statului, la alte actiuni asteptate de UE, ce ne-a promis libertatea circulatiei in Europa daca vom reforma Justitia si Ministerul Afacerilor Interne, daca vom incepe reducerea coruptiei.
In pofida acestor prioritati, liderii AIE-2 vietuiesc, parca, pe o alta planeta, dezamagind, in continuare, societatea, neimbunatatind relatia dintre institutiile publice si cetatean, nedepunind eforturi pentru alegerea sefului statului. Dimpotriva, liderii unor componente ale coalitiei proeuropene incearca tot felul de jocuri si recurg la santaj politic, incalca Acordul privind crearea AIE-2, raspunzind pornirilor megalomanice de a ocupa functii tot mai inalte in stat.
PNL este ingrijorat de comportamentul conducerii Partidului Liberal-Democrat din Moldova, al carui presedinte se complace in a negocia cu satrapul comunist, fapt justificat, din pacate, si de unii din conducerea AIE-2, uitind ca negocierile pentru formarea AIE-2 s-au incheiat, ca intelegerile au fost facute si trebuie respectate, ca trebuie demascati cei ce nu le respecta. In loc sa inceapa un proces autentic de gestionare a problemelor complexe ce confrunta Republica Moldova, inclusiv sa sensibilizeze puternic decidentii europeni asupra gravelor incalcari ale drepturilor omului in teritoriul de pe malul sting al Nistrului, controlat de Tiraspol si de Moscova, obtinind eliberarea din arest si de sub condamnare a cetatenilor moldoveni Cazac si Vardanean, primul-ministru merge la meciuri de fotbal la Tiraspol si tine intalniri separate cu liderul PCRM, care a distrus statul.
PNL responsabilizeaza AIE-2 si ii cere premierului Vladimir Filat, care are aspiratii megalomanice, sa nu cocheteze cu PCRM, sa nu tradeze AIE-2 si pe colegii din coalitie, sa nu-si repete gestul de la 4 aprilie 2005, cind l-a votat pe Voronin sef de stat, sa nu coopereze peste Acordul AIE-2 cu gruparea comunista antinationala, antiromaneasca si antieuropeana, ce urmareste destabilizarea coalitiei de guvernamint si, ca urmare, perpetuarea crizei politice. PNL crede ca Alianta poate gasi solutii in cadrul AIE-2 si al legii pentru depasirea crizei. Filat nu trebuie sa uite de 7 si 8 aprilie si de lozinca prin care s-a lansat ca sef de partid „Moldova fara Voronin”. PNL isi da seama ca scandalurile iscate acum in AIE-2 urmaresc apropierea PLDM de PCRM si tradarea alegatorilor care au dorit o coalitie proeuropeana.
Partidul National Liberal este nedumerit ca partea activa a societatii civile, care a organizat mitinguri pentru formarea unei coalitii proeuropene de centru-stinga/centru-dreapta, si nu una de stinga, acum a luat apa in gura, necondamnind dialogul, ascuns de societate, dintre capii PLDM si PCRM.
PNL nu e mirat ca PLDM e veriga slaba in AIE-2 si e tentat sa colaboreze cu PCRM, dar avertizeaza ca aceasta ar induce o puternica depresie in societate, cu largi si nefaste implicatii de perspectiva, greu de evaluat pentru partea ei democratica. Guvernul are de rezolvat o gramada de probleme, legate de reformele cerute si de FMI, care vor lovi dureros populatia, dar, pentru aceasta, trebuie gasita solutia pentru alegerea sefului statului fara comunisti si evitate alegerile anticipate.
Aripa tinara a PNL va organiza un flash-mob, joi, 24 februarie, in fata sediului PLDM, in legatura cu pericolul cirdasiei PLDM-PCRM, pentru a le aminti liberal-democratilor ca negocierile pentru o coalitie de centru-stinga/centru-dreapta s-au incheiat, ca jocul si cochetarea cu PCRM sint periculoase si ca si vicepresedintele SUA vine la Chisinau, probabil, nu pentru a vedea o combinatie cu un PCRM-coloana a cincea a Rusiei, ci pentru a consolida obiectivul proeuropean, care poate fi sansa societatii moldovenesti.
PNL, care se pregateste de alegerile locale, doreste o atmosfera clara si democratica pentru desfasurarea corecta a viitorului scrutin, ca electoratul sa nu revina la votul pentru Stinga, ce ar amina – pentru un termen indefinit – obiectivul de relansare a societatii prin transformari radicale. Numai o pozitie consolidata a AIE-2 in problemele majore poate mentine speranta de mai bine a oamenilor si asigura un vot necomunist, ce ar permite europenizarea Republicii Moldova, prin desprinderea ireversibila de sfera de influenta rusa – singura cale de a ne porni, in sfirsit, spre Europa.
Chisinau, 23 februarie 2011
Pentru ca am sters postarea privind invitarea la conferinta d epresa a PNL, am repostat aici, pastrind, comentariile.
europa spune:
22 februarie 2011, la 17:05
Oare demisia lui Rosca este facuta la cererea lui Voronin si Filat, pentru a fi propus la sefia statului?
Liviu spune:
22 februarie 2011, la 17:05
Imi poate spune cineva ce statuie apare in poza?
doc spune:
22 februarie 2011, la 18:06
Statuia lui Vasile Lupu
bagiu ovidiu spune:
22 februarie 2011, la 19:07
pe cand fuziunea cu PL??
Mamanya spune:
22 februarie 2011, la 19:07
@Liviu,
Monumentul lui Vasile Lupu din fata Consiliului Raional Orhei
Vitalia Pavlicenco spune:
22 februarie 2011, la 23:11
Pt bagiu ovidiu
Pe cind fuziunea PL in PNL.
Liviu spune:
22 februarie 2011, la 23:11
Multumesc pentru raspunsuri lui “doc” si “Mamanya”
Vad ca aveti “Calea Iesilor”. Si noi avem in Iasi “Calea Chisinaului”
Valentyn spune:
23 februarie 2011, la 01:01
Astăzi, 23 februarie este o zi foarte importantă pentru mine, o adevărată sărbătoare, propria mea sărbătoare ()
http://blogulluivalentyn.blogspot.com/2011/02/23-februarie-este-o-zi-speciala-pentru.html
siberiacul spune:
23 februarie 2011, la 09:09
Isaac Newton:
1. “Construim preamulte ziduri şi prea puţine poduri”;
2. “Fiecărei acţiuni i se opune reacţiune egală”
– Ce au comun se ştie, dar cu ce se deosebesc acţiunile Dne V.Pavlicenco (nu aş crede că întregului PNL) pe eşichierul politic proromân, proeuropean, anticomunist a lui IU.Roşca, C.Tanase în a “construi ziduri”;
– V.Alexandri s-a bucurat de succesele lui M.Eminescu pentru binele României. Dna Pavlicenco pentru binele României de ce “construieşte ziduri”!?
CS spune:
23 februarie 2011, la 11:11
Si totusi PL si PNL trebuie sa fuzioneze!!!
Vitalia Pavlicenco spune:
23 februarie 2011, la 11:11
Pt CS
Trebuie, dar numai rezultind un PNL mai puternic, avind Sageata ca simbol, avind o buna cooperare si cu PNL din Romania, intrind in Internationala Liberala, optind pentru NATO, iesirea din CSI, unirea cu Romania, ca cea mai scurta cale de integrare in UE, si avind un presedinte, eventual, propus de partida PL. Adica, mai clar: principiile si valorile noastre si conducerea LORA…
petrea spune:
23 februarie 2011, la 13:01
credeţi posibilă o fuziune având in vedere cele expuse mai sus?
Vitalia Pavlicenco:
Credem ca da, daca exista interes national, daca e doar de gasca
RM(republica mafiei)
In schimb, PD, care isi face mendrele cum vrea, o noua dovada fiind ridicarea aiurita a tarifelor de catre MoldTelecom-ul controlat de Plahotniuc, e o veriga tare de tot!
Descinderi la vamă: Un oficial moldovean dezvăluie secrete din ancheta românească
22 februarie 2011 .
Autorităţile din Republica Moldova au rămas indiferente faţă de arestările care au avut loc ieri la vama românească Albiţa. La Chişinău, singurii care s-au agitat au fost jurnaliştii. Au vrut să afle cum e posibil ca mărfurile considerate de contrabandă în România să iasă legal din Moldova sau neobservate de vameşii moldoveni.
Este cât se poate de lipede că nu pot exista cazuri de contrabandă cu ţigări la vama Albiţa fără ca acestea să fi trecut ilegal mai întâi prin vama moldovenească Leuşeni. Cu toate acestea, după descinderea de ieri a mascaţilor la Albiţa, vameşilor moldoveni nu li s-a întâmplat absolut nimic. Reprezentanţii Centrului Anticorupţie şi ai Serviciului Vamal din Republica Moldova susţin că nu au probe pentru a demara o anchetă. Purtătorul de cuvânt al Centrului Anticorupţie, Angela Starinschi a declarat că “atât timp cât nu există certitudinea că angajaţii vamali din Republica Moldova ar fi implicaţi în anumite situaţii, nu pot fi planificate anumite acţiuni de reprimare”.
Directorul Serviciului Vamal din Republica Moldova, Tudor Baliţchi, susţine că dacă autorităţile române vor comunica Chişinăului anumite informaţii despre implicarea vameşilor moldoveni în cazuri de contrabandă – aceste informaţii vor fi examinate inclusiv sub aspect penal: “Voi lua legătura cu colegii mei din România, pentru a vedea dacă au informaţii şi despre lucrătorii noştri din acel post vamal. În cazul în care partea română are suficientă informaţie despre activitatea colegilor mei din Serviciul Vamal – această informaţie va fi prelucrată şi transmisă organelor de combatere a corupţiei”, a menţionat Baliţchi.
În conformitate cu algoritmul de repartizare a funcţiilor în cadrul alianţei de guvernare de la Chişinău, funcţia de şef al vămilor i-a revenit Partidului Liberal Democrat, condus de premierul moldovean Vlad Filat. Înainte de a deveni şef al Serviciului Vamal al Republicii Moldova, Tudor Baliţchi era administrator al societăţii comerciale S.C. “Kapital Invest Company” SA din România – firmă care aparţine premierului Vlad Filat şi soţiei acestuia.
De-a lungul anilor, numele premierul moldovean a apărut în mai multe scandaluri care aveau legătură cu traficul de ţigări prin graniţa românească. în perioada guvernării comuniste, Procuratura Generală a Moldovei iniţiase o cauză penală împotriva sa pentru că ar fi introdus, prin contrabandă în România, în 1998 (când deţinea funcţia de şef al Departamentului de privatizare din Republica Moldova), peste 1,8 milioane pachete cu ţigări (http://europa.md/stiri/show/4383/vlad-filat-cercetat-pentru-contrabanda-cu-tigari). După căderea regimului comunist, Procuratura a anunţat că dosarul pe numele premierului a fost clasat.
După descinderea din vama Albiţa, societatea civilă din Republica Moldova a aşteptat ca autorităţile moldovene să se autosezeze şi să demareze propria anchetă. “Nu am aşteptat ca Serviciul Vamal să facă ceva pentru a reduce corupţia în interior, dar m-am aşteptat la o reacţie mai promptă din partea Procuraturii şi a Centrului de Combaterea a Crimelor Economice şi Corupţiei”, a menţionat directorul executiv al Transparency International – Moldova, Lilia Carasciuc.
Şeful Direcţiei de prevenire a corupţiei din cadrul Centrului Anticorupţie din Republica Moldova, Vitalie Verebceanu, a declarat că operaţiunea în vama Albiţa a fost una specială şi secretă. Aceasta nu l-a împiedicat, însă, să dezvăluie cum au fost acumulate probele împotriva vameşilor români: “A avut loc o operaţiune specială… Au derulat-o pe parcursul a jumătate de an – cu instalarea tehnicii speciale. Au montat aceste camere de luat vederi sub pretextul instalării tehnicii performante: calculatoare, softuri, etc şi vameşii au fost urmăriţi, imprimaţi, înregistraţi… la sume mici”, a menţionat oficialul moldovean în cadrul unei emisiuni televizate. Totuşi, el a precizat că partea moldovenească nu a fost înştiinţată despre operaţiunea de la vama Albiţa.
În Republica Moldova, salariul lunar al unui vameş este de 3000 de lei moldoveneşti (echivalentul a 180 de euro). Suspect, chiar şi în aceste condiţii, unii vameşi moldoveni îşi permit să facă zilnic naveta, pe cont propriu, la distanţe de 150 – 200 de kilometri, pentru a ajunge la serviciu.
http://www.jurnalul.ro/stiri/observator/descinderi-la-vama-un-oficial-moldovean-dezvaluie-secrete-din-ancheta-romaneasca-569339.html
Daca nu se va face regula, inclusiv in vami, vom ajunge foarte probabil in curand la ceea ce spunea ieri dl Tanase intr-un editorial!
Respect politicienii care inainte de a spune se gandesc, dar cei care spun ,apoi se gandesc, nu stiu cum sa-i numesc? Da, populisti. Stimata Pavlecenco, dumnevoastra ati fost la domnul Filat si ati rugat sa va primesca in Partid. V-au refuzat pentru extrimismul pronuntat ce nu denota patriotism, dar razbunare si v-ati agatat de unure pentru ca alta parghie nu aveti sa va mentineti ca politician si sa pentru a nu supune peirii Partidutul pe care-l conduceti. N-ati facut nici o gresala pana acum? Dar cand ati venit la noi la UTM, in alegerile locale, cu 4 ani in urma si l-ati criticat pe Gheorghe Ghimpu fara jene, el fiind in lumea celor morti? Ce ati urmarit? Cel putin din bunul simt, din atitudinea crestineasca nu v-ati fi permis acest lucru. Toti sunt rai, una buna sunteti dumneavostra. Doamna mare politician, intalnirile nu inseamna tradare. Va citesc si ma gandesc, cat tupeu in vorbele pe care le spuneti. Ar fi bine sa va linistiti si sa nu tulburati apele. Parca sunteti sora cu Jirinovski.
Pt Doamna ce luptati pentru putere
1. Nu lupt pentru Putere, dar daca as fi acolo, multi nu ar dormi pe o ureche. Nu am fost niciodata la dl Filat sa intru in PLDM. Cind s-a format PLDM, eram de un an presedinte al PNL, cum va imaginati ca puteam sa merg la alt partid decit impreuna cu echipa, daca se ajungea, prin negocieri, la o asemenea intelegere?
2. Nu trebuie nimeni „sa se incurce” cu „extremismul nostru”. Lasati-ne in pace. Discutam cu electoratul, nu cu gastile de mafioti.
3. Nu am nici un scop de a ma mentine ca politician la Putere, in Parlament. Ajut echipa pentru alegeri locale si facem congresul PNL. Mai departe vom vedea cum se vor derula lucrurile. Sint satula de debarcarile urite pe care le-am vazut si le mai vad in politica maldavineasca.
4. PNL nu va pieri niciodata. Vrem sa ajunga Filiala din Basarabia a PNL din Romania intregita.
5. Despre Gheorghe Ghimpu, in partidul condus de el eu fiind membru pina la fuzionarea cu PFD, am spus mereu ce am spus. Nu inteleg ce a cautat in CC al PCM sau al Komsomolului. Nu inteleg. Daca cineva a murit sau a fost omorit inca nu inseamna ca este erou. Cind era in viata Mihai Ghimpu nu se impaca deloc – numai ei stiu d ece! – cu frate-sau, dar dupa ce a murit, a tot incercat sa ii foloseasca imaginea. la fel ca si Chirtoaca.
6. Da, eu sint buna si corecta si stiu ca asta deranjeaza. Mie, insa, imi place sa fiu asa si asa voi fi. Sper sa evitati infarctul sau congestia cerebrala la vazul meu.
7. Cred ca e mai bine sa va linistiti voi, fariseii, sa nu tulburati apele.
8. Jirinovschi, liberal-democrat, ar trebui sa fie idolul lui Filat, si nu Putin. Eu il admir pe Jirinovschi atunci cind spune lucruri pe care eu le consider adevar.
Constantin Tanase: De la „revoluţia Twitter”, la „revoluţia ţăpoaielor”
După „revoluţia tinerilor” din 7 aprilie 2009 se pare că în RM se coc premisele pentru o „revoluţie a bătrânilor”. Spun aceasta fiindcă în ultimul timp cetăţenii acestei ţări tot mai puţin se identifică după etnie, religie, sex, vârstă, doctrină politică ş.a.m.d., ci după doi parametri simpli: flămânzi şi sătui. Cei sătui sunt într-o sfidătoare minoritate gălăgioasă, iar cei flămânzi – într-o înspăimântătoare majoritate mută. Minoritatea gălăgioasă dă tonul: „ne face legi, ne pune biruri, ne vorbeşte filozofie”; majoritatea mută tace şi înghite. Şi votează. Şi cei bogaţi, şi cei săraci mor, dar mor diferit. Cei bogaţi mor de dragoste de ţară, cei flămânzi mor de foame. La un moment dat, mi s-a părut că între cei săraci şi cei bogaţi începe să apară o pătură de „mijlocaşi” – clasa de mijloc, sarea ţării! – dar m-am înşelat. Văd că şi această pătură „subţirică” încă începe a se topi – unii, cei mai mulţi, completează rândurile majorităţii sărace, ceilalţi trec la minoritatea sătulă.
Astăzi, în Moldova minoritatea sătulă nu e formată numai din oamenii care-şi au propriile afaceri mai mari şi mai mici, ci din colonii de şobolanii bugetari, care constituie o şleahtă destul de numeroasă de mâncăi cinici şi rapace – directori de agenţii, preşedinţi de Curţi – toţi specialişti în cultivarea căpşunilor pe câmpiile mănoase de pe partea invizibilă a Lunii. Într-o ţară unde premierul primeşte opt mii de lei pe lună, şeful statului – nouă mii, iar un modest director de obscură „agenţie naţională” – 44 de mii, ceva nu e în ordine. Într-o asemenea ţară nu există valori şi principii, nu poate exista dreptate, meritocraţie, respect pentru muncă, performanţă, patriotism ş.a.m.d. Într-o asemenea ţară toţi mint şi toţi fură; cei flămânzi fură ca să nu moară de foame, cei bogaţi – pentru că asta li-i meseria. Într-o asemenea ţară împărţirea pe partide e formală, menirea acestora, a partidelor, fiind de a partaja zonele de influenţă şi control şi de a-i împărţi pe cei mulţi, proşti şi flămânzi, în „electorat de dreapta”, „de stânga” şi „de centru”. „Confruntarea” dintre liderii partidelor „cu doctrine diferite” e doar de ochii lumii (proaste), deoarece în realitate între ei nu există divergenţe pe linia doctrinelor, valorilor şi principiilor, iar noi asistăm, de fapt, la o tot mai deschisă solidaritate, de o monstruozitate fără precedent, între vârfurile minorităţii sătule. Asta e adevărata problemă a Moldovei de astăzi.
Guvernele se schimbă, se schimbă culoarea lor, dar „ideologia” rămâne aceeaşi. Guvernanţii aşa şi n-au înţeles (sau se prefac că nu înţeleg) că duşmanii principali ai acestei ţări şi ai acestui stat nu sunt „naţionaliştii”, „radicalii”, „unioniştii”, românii sau ruşii, ci cetăţenii flămânzi. Nimeni, niciodată şi nicăieri nu a putut asigura stabilitatea unui stat în care majoritatea cetăţenilor o constituie oamenii flămânzi. Pe aceştia îi poţi manipula un an, doi, zece ş.a.m.d., dar până la urmă aţa se rupe şi aceştia pun mâna pe telefoanele mobile, iar cei care n-au telefoane mobile – pe ţăpoaie şi furci. Deocamdată, încă nu s-a ajuns la asta. Azi, stoparea crizei (inclusiv a celei politice) depinde doar de patru oameni – Filat, Voronin, Lupu şi Ghimpu. Aceştia, dacă s-ar teme de o „revoluţie a ţăpoaielor”, s-ar aşeza la masă cu Constituţia în faţă şi, cât ai fuma o ţigară, soluţia alegerii preşedintelui ar fi găsită. Ei însă nu doresc asta. Lor li-i într-un loc şi de noi, şi de această ţară. Ei servesc alte „valori şi principii” şi altă alianţă – Alianţa monstruoasă a celor sătui împotriva celor flămânzi.
In referire la articolul d-lui Tanase.Oamenii sunt flamanzi pentru ca sunt rai si prosti, au numai seceri si ciocane in cap si niciun pic de cultura politica si iubesc rusia pana la spoliere. Ma refer aici la cei 40% din populatie care ne trag inapoi.
Chiar il admirati pr Jirinovski, dna Pavlicenko, fie si doar uneori? Poate e mai bine de cantarit cuvintele?!
Pt VV
Repet ce am spus:
„8. Jirinovschi, liberal-democrat, ar trebui sa fie idolul lui Filat, si nu Putin. Eu il admir pe Jirinovschi atunci cind spune lucruri pe care eu le consider adevar.” Adaug: Il cunosc personal pe Jirinovschi, am luptat intre noi in Adunarile Parlamentare ale NATO. Intotdeauna imi cintaresc bine cuvintele.
Admirati-l atunci…, mai exact acum, si pe Lazar, dupa ce l-ati apreciat atat de Inalt pe Sefu sau, Ulinici!
Pt VV
Mi se pare ca nu v-am dat sfaturi pe cine sa apreciati si pe cine – nu. Cind si altii vor recunoaste si se vor mindri ca au cetatenie romana, ii voi aprecia pt asta. Deocamdata, lui alde Filat si gasca lui le e rusine sa spuna ceva despre cetatenia romana, oare de ce? E mai bine sa ai pasaport romanesc si sa il apreciezi pe Jirinovschi atunci cind critica puterea lui Medvedev si Putin sau e mai bine sa ai pasaport romanesc, sa nu recunosti, si sa il ai ca model politic, personal pe un Putin? Aici e dezlegarea.
Drumul spre Uniunea Europeană nu trece pe la Moscova
23 Februarie 2011
Am citit cu interes comentariul eurodeputatului Graham Watson, publicat în exclusivitate de TIMPUL, care prezintă modul în care se vede de la Bruxelles situaţia de la Chişinău. Ideile principale sunt simple: partidele parlamentare trebuie să găsească o cale de alegere a preşedintelui (la care trebuie să participe şi comuniştii); perspectiva de aderare la Uniunea Europeană este una îndepărtată şi R. Moldova va mai rămâne o perioadă încorsetată în Parteneriatul Estic (unde va fi tratată la pachet cu celelalte ţări membre).
Mesajul nu este unul tocmai încurajator. Pe scurt, se spune că încă nu a venit timpul R. Moldova. Fără să fie exprimată direct, se subînţelege ideea că haosul politic nu este dorit la Chişinău şi că ar putea să anuleze progresele deja înregistrate. Mulţumiţi-vă cu ce aveţi, încercaţi să păstraţi ce aţi obţinut până acum, alegeţi un preşedinte şi mai discutăm. Totul se învârte în jurul alegerii unui preşedinte cu mandat deplin la Chişinău.
Dar ce fel de preşedinte? Pentru Bruxelles nu contează foarte mult – mesajele lui Graham Watson arată că pentru liberalii europeni nu este de dorit un preşedinte comunist, dar ar fi nevoie de votul comuniştilor. Greu de rezolvat această dilemă… În paralel, la Chişinău se încing părerile despre alegerea preşedintelui, încep să zboare acuzaţii dure, ies la iveală negocieri subterane şi situaţia este din nou ceţoasă. Cum zicea un prieten: ce să fie la Chişinău? Ninge şi e frig…
Mesajele de la Bruxelles mai subliniază o chestiune: doar politicienii de la Chişinău sunt în măsură să aleagă în ce direcţie merge ţara. Dacă la Chişinău se doreşte cu orice preţ aderarea la Uniunea Europeană – ei bine, o să mai dureze, mai este nevoie de ceva ajustări. Dacă se doreşte rămânerea în Parteneriatul Estic, în zona gri de la graniţa Uniunii Europene – este la fel de bine, o decizie cât se poate de corectă. Dacă se doreşte să se meargă pe mâna Moscovei – nicio problemă, să se facă atunci o coaliţie cu comuniştii şi să se meargă spre Răsărit cu glorie, doar că nu mai sunt multe şanse la Bruxelles.
Ultimele două variante nu sunt cele votate de alegătorii din R. Moldova. Votul exprimat la ultimul tur de scrutin nu împinge spre băltire în Parteneriatul Estic, nici spre trenul de Moscova. Însă varianta cea mai periculoasă este cea a mielului blând care suge de la două oi: cu ochii spre Moscova şi culcuşit în călduţul Parteneriat Estic, cu gândul la o aderare la Uniunea Europeană ce se va produce cândva, mai încolo, când o să avem chef de muncă…
Aceasta ar fi greşeala fundamentală pentru viitorul R. Moldova, pentru că drumul spre Bruxelles nu trece pe la Moscova. Nu poţi porni spre Occident cu binecuvântare de la Kremlin (sau poţi porni, dacă eşti şofer de tanc şi cânţi Internaţionala). Moscova s-a burzuluit la fiecare extindere a NATO şi UE în fostul lagăr socialist. Însă niciuna din ţările est-europene care au aderat la Uniunea Europeană nu a cerut aprobare de la Moscova: ne daţi voie să aderăm? Pentru că răspunsul este cunoscut dinainte, iar de multe ori Moscova dă răspunsul înainte să fie pusă întrebarea.
* Un articol de: George Damian
http://www.timpul.md/articol/drumul-spre-uniunea-europeana-nu-trece-pe-la-moscova-20835.html
TASI FA!!!!!!!
D-a Vitalia Pavlicenco mereu v-am admirat curajul si sinceritatea de care da-ti dovada.Nu cred ca e cazul sa va justificati in fata celor care o tin fatis ca” laptele este negru”,nu se merita.
Romania Mare-mama
sa ne fie gandul diurn-nocturn !
Nu avem alternativa !
Politica de a cui interes?
– Acuma se face mare politică cu Moldtelecomul. De acuma s-a rezolvat problemele cu „mafia peştelui”, „mafia cărnii”, „preţurele la medicamente”, „Moldova fără Voronin, fără comunişti”, etc.
– Acuma se face politica cu revoltă de salariul la „un modest director de obscură „agenţie naţională” – 44 de mii”. Dar de ce nu s-au revoltat mulţi ani în urmă pe timpul lui Voronin directerul de la această funcţie primea cu mult mai mare sumă? Acest salariu a fost votat în actualul Parlament.
– Dar de ce nu se mai revoltă nimeni de „prihvatizări”? dacă se aminteşte acum, doar de Plohotniuc, uneori de Voronin. Oare numai ei au „prihvatizat”?