“Verticalitatea oblică” a politicienilor moldoveni

De aproape 20 de ani se da o lupta absurda int cadrul elitei noastre politice (daca se poate spune asa!). O parte mica spun de NATO, Romania, Europa, iar o parte mai mare (care, din pacate, creste pe seama celor pretinsi de dreapta/centru-dreapta, in loc sa fie invers) spun de “relatii prudente” cu Rusia, de o “politica externa echilibrata”, de mentinerea neutralitatii militare a statului, de o politica “acolo unde ne e interesul”, de “patriotismul maldavinesc”, care inseamna sa nu fii nici cu Romania, nici cu Rusia, dar de fapt sa fii pe orbita ruseasca. Pentru ca asta e politica serviciilor oculte de la Kremlin – de a apasa pe pedala patriotismului moldovenilor, care tare isi vor “Ţară”, dar ii apara independenta prin bucatariile, dormitoarele si bordelurile europene.

Am obosit sa repet ca Moscova, cu interesele ei stiute si rastiute, are o ura enorma fata de Romania si pompeaza aceasta ura in coloana a cincea de la Chisinau, care se bucura de santajul aplicat de Moldova-Gaz—Gazprom si care asteapta sa fie tot mai rai si mai rau sub guvernarea democratilor. Moscova cocheteaza cu unele tari europene, ca sa isi arate superioritatea, ca obiectiv patologic, fata de Romania, membra a NATO si UE, spre care se teme sa nu scape cumva blestemata de Basarabie. Si, deocamdata, ii reuseste. De ce?

Pentru ca verticalitatea politicienilor nostri este oblica. Stau pliati si incovoiati in fata Kremlinului, se tem sa faca declaratii prea ferme, sa nu supere Ursul rus, “ca nu-i vor vota in alegeri prorusii” – alogenii si moldovenii neevoluati si indoctrinati. Iar la putere se vor nu pentru a decide “un mare destin european” al celui de-al doilea stat romanesc, ci pentru a fura. Iar acest lucru il stiu bine serviciile rusesti, care cunosc si calciiul lui Ahile al fiecarui pretins decident si pun la cale defaimari, developari, razbunindu-se – acum – pentru AIE-2.

Ce mare jale si nevoie ca nu s-a intilnit Nariskin cu Filat! Daca era vertical, Filat – spunea: “Nu ma intilnesc nici eu chiar cu oricine, pentru ca daca Nariskin vrea, se poate intilni cu Bodiu, de la Cancelarie” (azi Secretar General al Guvernului). Nici Ghimpu nu a spus cu demnitate ca nu are ce discuta cu un Nariskin, ca ar avea ce discuta cu sefii aia mari ai Rusiei. In privinta lui Lupu, a tot sperat sa atraga de partea PD comunisti, dar vad ca acestia stau lipiti intre ei, nici gind sa paraseasca monumentul leninist.

Acum – deja, placa s-a schimbat – Ambasadorul Kuzmin se intilneste cu Filat, cu Lupu si Voronin, nu si cu Ghimpu. Oare lui Filat si lui Lupu nu le este rusine sa afiseze acest lucru, in loc sa faca declaratii curajoase ca acest Kuzmin trebuia sa se intilneasca impreuna cu toti trei lideri ai AIE? Sau se pregateste o alta alianta din trei formule – PLDM-PD-PCRM/PD-PCRM/PLDM-PCRM?

Si daca nu fac declaratii principale si cu demnitate Filat si Lupu, si-a schimbat atitudinea Gazpromul-ui fata de cele 3 miliarde de dolari datorii ale R.Moldova, cu tot cu datoria Transnistriei, care echivaleaza cam cu cit costa toata Moldovioara de partea asta de Prut?

Cea mai mare provocare, la care nu pot face fata democratii “pragmatici”, alias mancurti, lasi si “verticali oblici”, este relatia cu Rusia, care aplica santajul nemilos, daca la guvernare nu sint cei pe care si-i doreste ea. Sigur, pe Rusia o doare in cot ca datoria e facuta cu minuta ei si a comunistilor – important e ca bomba sa explodeze la timp, sub fundul democratilor! Comunistii, care au facut cea mai mare crima impotriva noastra – nu au permis extinderea sectorului privat si au ridicat coruptia la nivel d epolitica de stat – acuma rid de consecintele care ii ineaca pe cei veniti la putere.

Astfel, in loc sa se inversuneze Filat, Lupu si Ghimpu, in aceste conditii, si sa spuna ca vrem in NATO, vrem cu Romania, vrem ca Rusia sa isi retraga trupele (sub comunisti despre aceasta se vorbea mai des si mai transant), ca sa vina investitii masive straine si sa ne putem integra accelerat in UE, asistati de Romania sau prin Unirea cu Romania, zisii nostri politicieni se gudura pe linga Putin si Medvedev, fara nici o deosebire de Voronin, Tkaciuk si Misin, care, impreuna cu Olejka, il au ca lider pe Che Ghevara (tratat de erou de catre unii, dar si de terorist de catre altii, alaturi de Lenin, probabil, cel mai mare terorist, care poate concura doar cu Stalin si Hitler).

Cu ce au evoluat Filat si Lupu in problema si istoria nationala dupa tristele evenimente de la 28 iunie, 22 iunie, 23-24 august 2010? Au fost apreciati si iertati, s-a manifestat ingaduinta fata de ei in deciziile de cooperare economica pentru ca au trimis soldati moldoveni sa tropaiasca pe Piata Rosie?

Care e diferenta dintre Filat, Lupu, pe de o parte, si Voronin, pe de alta? E chiar mai condamnabil comportamentul celor ce se pretind necomunisti, dar in relatiile cu Rusia sint mai dezgustatori decit comunistii, care fac o politica obedienta deschisa fata de Rusia, in timp ce democratii vor sa fie “si cu unii, si cu altii”, dar ne tin in nedemnitate si ne afunda in saracie?

Daca ar avea chiar mai mult curaj decit le cer “europenii comozi”, spunind – gata, s-a terminat, induram ce induram ca parte de natiune romana, dar rupem calul de la gard si mergem spre Vest, fara a tremura in relatia cu Rusia, sint sigura ca si occidentalii ne vor respecta ca stat si ca societate cu spirit civic si cu demnitate nationala.

Cind vom avea norocul sa avem asemenea lideri, carismatici si hotariti, nu mocositi, bilbiiti si gingaviti – la propriu si la figurat?

Vitalia Pavlicenco
Loading Facebook Comments ...

20 Comments

Add a Comment
 1. Constantin Tanase: Mai avem nevoie de memorie istorică?

  Duminică seară am privit la o televiziune rusă un emoţionant spectacol-recviem închinat memoriei cântăreţului şi poetului Vladimir Vîsoţki.

  La emisiune au participat foşti prieteni ai lui Vîsoţki, cunoscute personalităţi ale vieţii culturale ruseşti… Nu cred (nu ştiu) că evocarea marelui dispărut o fi fiind o comandă oficială; înclin să cred altceva – cu toate problemele cu care se confruntă această uriaşă şi bogată ţară săracă (să amintim şi de recentul act terorist de la „Domodedovo”), elitele culturale ale ruşilor simt nevoia de a păstra vie memoria lor istorică, de a valorifica şi a revalorifica totul ce este de preţ în istoria lor, fapt pentru care merită tot respectul şi admiraţia noastră.

  În acest context, mi-am amintit de faimoasele „principii şi valori” pe care le-au negociat liderii Alianţei-2. Atunci când situaţia era complicată, nu am dorit să torn gaz pe foc, dar acum, când situaţia s-a mai calmat, suntem în drept, ba chiar obligaţi, să revenim la discutarea unor adevărate principii şi valori, care ţin de istoria şi cultura noastră. Există suficiente motive să ne îngrijorăm la acest capitol, ţinând cont de experienţa existentă în domeniu – mă refer la atitudinea pe care au avut-o PD, AMN şi PLDM la iniţiativele lui M. Ghimpu (decretul cu privire la ziua de 28 iunie 1940 şi raportul privind crimele comunismului). S-a spus atunci că „nu e timpul potrivit” pentru asemenea acţiuni, că „chestiile sensibile de istorie mai rabdă” şi că ele trebuie lăsate pentru timpuri mai bune. Când vor veni acele „timpuri mai bune”, nu ni s-a spus.

  Indiscutabil, aceste „chestiuni sensibile” fac parte din ceea ce numim în mod curent memoria istorică a unui neam. Polonezii nu s-au liniştit până nu i-au forţat pe ruşi să recunoască adevărul istoric despre crima de la Katyn. Mai putem adăuga aici şi insistenţa ucrainenilor de a se recunoaşte adevărul despre foametea organizată de Stalin în Ucraina. Dar cel mai elocvent exemplu rămâne a fi atitudinea evreilor faţă de istoria lor. Holocaustul înseamnă mai întâi de toate îndemnul DE A NU UITA NIMIC. Noi, românii basarabeni, care avem un trecut istoric nu mai puţin dramatic, procedăm invers, îndemnând poporul SĂ UITE atrocităţile staliniste, SĂ ÎNTOARCEM PAGINA, să aşteptăm timpuri mai bune… Oricum ai suci-o, oricâte pretexte ar fi invocate, o asemenea atitudine faţă de propria noastră istorie este una criminală. Avem nevoie de adevăr şi pentru acest adevăr trebuie să fim gata să plătim cel mai greu preţ. Dacă guvernarea nu e în stare să înţeleagă respectivul adevăr, e de datoria noastră, a presei, a societăţii civile, a intelectualilor să insistăm asupra acestui lucru.

  Revin la emisiunea despre Vîsoţki. Oare noi nu avem personalităţi despre care ar trebui să ne amintim, să facem emisiuni, să scriem cărţi, să turnăm filme? Motivul că „nu avem bani” nu ţine. Bani sunt. Pe o singură vilă a unui mafiot poţi turna un film. Pentru acea mizerie naţională numită „Caravela culturii” s-au găsit bani. Aceasta pe de o parte. Pe de alta, dacă pretindem că suntem talentaţi şi patrioţi, de ce până în prezent nu avem un film artistic sau documentar despre deportări, foametea organizată, colectivizarea sovietică? Operele artistice postmoderniste (cu mult sex şi rahat verbal) poate că sunt bune pentru cineva, ele însă nu umplu golul istoric din memoria noastră.

  Fără rezolvarea tuturor „chestiunilor sensibile”, R. Moldova nu are viitor, iar de rezolvarea lor trebuie să fie interesate, în primul rând, elitele politice, guvernarea. Exagerând un pic, cred că în fiecare an, un capitol aparte în Bugetul de stat, la cheltuieli, trebuie să sune astfel: „Păstrarea şi recuperarea memoriei istorice”. Aceste cheltuieli se vor transforma, cu timpul, în câştiguri.

 2. am sa comentezi si iarasi cineva a sa zica ca-s provacator…
  eu sunt deacord ca noi trebiue sa avem demnitate,dar…
  daca rusia in urma unei politici radicale orientate spre vest impune vize RM?sa nu uitam ca acolo lucreaza in jurul la 300 mii de cetateni a RM,care vor fi consecintele?
  din cate cunosc voronin a calcat pe bec la rusi prin 2005 si rezultatul a fost enbargouul rusesc.cineva a sa zica ca e o nimica toata dar a incercat cineva sa se afle in locul producatorilor moldoveni la acel moment?
  eu sunt sigur ca cel care v-a provoca vizele cu federatia rusa nu se va mentine mult pe scena politica ,regretabil dar asa e.
  si chiar dac sa uitam de cele spuse mai sus ,atat cat exista conflictul transnistrean ,noi nu vom adera la NATO,la nimeni nu le trebuie o problema in plus.
  parerea me subiectiva e ca politicienii destepti duc o politica desteapta si moderata (n-am zis pragmatica ,nam nimic eu cu filat & Co ) mai ales cand se vorbeste de politica externa .

 3. Призывы К. Танасе – это вопль, вопиющего в пустыне. На сегодняшний день Молдавская политическая „элита” – люди малообразованные с узким деревенским менталитетом. Кухаркины дети. Им недоступен государственный уровень мышления, который предполагает воспитание следующих поколений на лучших примерах предыдущих. Это правители-однодневки. Они сбиваются в стаи с себе подобными, и эти стаи грызутся между собой из-за кормушки.
  Их цель – воспользоваться ситуацией и отрезать кусок побольше от общего пирога, чтобы хватило и им и их детям на много лет вперед.
  Я не уверена, что наша „элита” имеет четкое представление о том, чем отличается одно политическое течение от другого. Название партии ставится наобум: вроде бы такого названия еще ни у кого нет. Поэтому демократы, либералы, либерал-демократы и т.д. ничем не отличаются от коммунистов. И население их различает лишь по фамилиям вожаков этих стай.
  Таковы последствия печального эксперимента построения „коммунистического рая” под диктатурой пролетариата. На постсоветском пространстве здоровый генофонд был уничтожен.
  Возможно, нация со временем регенерируется, и новые поколения с благодарностью вспомнят Константина Танасе и сделают красивую телепередачу в память о нем.
  Помните, как у Пушкина:” И долго буду тем любезен я народу, что чувства добрые я лирой пробуждал, что в наш жестокий век прославил я свободу и милость к падшим призывал”.

 4. Si totusi Filat a zis „noi nu facem alianta cu PCRM”. Cazul lui Ghimpu este clar exclus. PD-ul dupa cateva piruete a gasit calea spre AIE-2.
  Iar daca toate partidele mici impreuna cu AMN faceau bloc cu PL si PLDM, acum am AIR ar fi avut 61-62 mandate. Si altfel se puneau problemele.

 5. eu nu pot intelege, de ce tre buie sa plangem mereu si sa pupam cizma ruseasca pu a vinde o sticla de vin?

  cu atat mai mult ca tot rusii sunt proprietarii fabricilor de vin. politica pragmatica inseamna adaptare in situatii extreme. de exemplu sa crestem alt sort de struguri din care sa facem stafide. stafidele obtinute dintro tona de struguri trag mai tare la pret decat vinul.

  sanatate.

 6. Oblic si la stanga,drept inainte si ocolire dreapta,asa este „verticalitatea” politicii actuale ale RM. Ha,ha,ha,ha,ha,ha. Macar daca erau orbi,nai intelegea omul,dar cand au si ochelari,si tot nu stiu sa citeasca,atunci,este mai dubios ! De ce? Am vazut destui „zombi”,politici,in mai toate tarile,dar ca in aceasta tara,….mai rar !

 7. Crudul adevar, dna Pavlicenco! Am avut de la început câţiva politicieni, cu adevărat verticali, dar… Serviciile corepunzătoare de la Răsărit au avut grijă, dacă nu să îi înlăture de la putere, măcar să îi priponeasca aşa, pe aproape. În cazul ţărilor baltice ruşii nu au avut argumente solide în nici un fel. În cazul ţărilor caucaziene, cu mari lupte şi sânge, şi-au adjudecat fortăreţele şi avanposturile. Aici, în Basarabia, până nu le vom ceda malul stâng al Nistrului, apropo, şi această situaţie deocamdată nu se ia în calcul de muskali, până atunci vom avea guvernări de muşama. Exemplul Georgiei este elocvent şi destul de exemplificator în acest sens. Tristeţe şi compasiune pentru rudele, care au pierdut membrii familiei lor în acel război ruso-georgian. Dar, ştie o lume întreagă, că vieţile lor au fost date întru continuitatea şi libertatea naţiunii. Corect spusese Novodvorskaia recent – Nu aşteptaţi nimic de la Moscova, ăştia nimic nu vor ceda, ei nici Kurilele până astăzi nu au de gând să le restituie unui stat atât de puternic precum e Japonia. Iar noi, cu vaietele şi plansetele noastre mioritice, nu ştiu ce mai aşteptăm…

 8. Oameni ideali şi politicieni vertcali fără oblică (strict „verticali”- 90 grade verticalitate) nu o să găsiţi!
  Am avut politicieni cu vericalitata oblică. I-am avut pe Mircea Druc, Leonida Lari, Ion Ungureanu, Valeriu Matei, … şi mulţi, mulţi alţii. Dar au fost denegraţi, s-a bătut în politicienii cu verticalitate oblică şi acuma 90% din cetăţeni votează „comunistul” Voronin şi „comsomoliştii” lui Lucinschii şi a lui Voronin.
  Acum se bate în PL, Ghimpu şi Chirtoacă că nu sunt verticali la 90 grade verticalitate. Dar cine a văzut vre-o persoană ideală? PL este unicul partid parlamentar, cu verticalitate oblică, votat de vre-o 10% din cetăţeni, care a încercat să rezolve problema de la 7 aprilie, de retragerea Armatei a Rusiei, condamnarea regimului comunist, parada din Moscova, etc.. PL n-a fost susţinut. Ghimpu nu al are „fan” pe Putin, şi Chirtoacă nu este prieten cu Grîzlov.
  Care a fost scopul lui C.Tanase cînd lucra la „Flux” şi se bătea în politicienii verticalitate oblică? Care este scopul lui C.Tanase acum care îi denegrează pe M.Ghimpu şi D.Chirtoacă.
  Toţi avem neajunsuri, inclusiv şi politicienii cu verticalitate oblică M.Ghimpu şi D.Chirtoacă – dar mai bine aşa politicieni, decît politicieni „comunişti” deveniţi burgheji, sau politicieni „anticomunişti” care au colaborat bine cu Lucinschii şi Voronin.

 9. In emisiunea „L’ecole des fans” din Franta, cu si despre copii, emisiune condusa acum de celebrul om de televiziune Patrick Sebastien, o fetita de trei ani este intrebata abrupt: „Tu sais comment on fait les bebes?” adica „Tu stii cum se fac copiii?” Iar raspunsul fetitei a fost unul si mai abrupt si fara nici un fel de complexe castratoare: „Oui, ont met la graine dans la… foufounette.” adica „Da, se pune samanta in… pasarica.” Bineinteles, sala a fost pe jos de ras. Amintindu-mi de pudibonderia jenanta a autoritatilor moldovenesti in legatura cu aparitia unei nevinovate cartulii destinata educatiei sexuale a copiilor, ma intreb care ar fi fost reactia unei sali de spectacole din Chisinau, intr-o situatie similara? Ei bine, doar cand societatea moldoveneasca, plina de prejudecati, mituri si superstitii, cu un nivel al instructiei generale descalificant, cu o influienta a inadmisibla a Bisericii Ortodoxe Ruse in domenii care nu o privesc, va reusi sa se vindece de aceste racile care tin de ( sa o spunem direct ) inapoierea in care au fost tinuti oamenii simpli din Basarabia de catre autoritatile ruse si mai apoi cele sovietice, abia atunci comentariile de pe blogurile moldave nu vor mai continua sa inventeze apa calda si mersul pe jos. Cand vezi „dizertatiile savante”, care declanseaza puternice pasiuni antagonice, pe tema „limbii moldovenesti” si a altor nenumarate ineptii spuse de ciracii PCRM dar din pacate si de multi altii, care au un aer nauc si care te privesc dezorientati cu ochii in „biais”, te apuca o „tristete iremediabila”, vorba lui Toparceanu. Sa ne mai miram de ce se intampla cotidian in societatea moldoveneasca, dominata de pseudo-leaderi semidocti? Of!

 10. Si tot in acea emisiune, o alta fetita de 6 ani, cand este intrebata ce invata la scoala raspunde naucitor; „On apprend a grandir…” adica „Invatam sa crestem…” Mai este ceva de adaugat?

 11. Buna !
  Cunoaste cineva un blog Internet sau un forum,
  unde i se pot adresa intrebari directe lui Marian LUPU ?
  Am cautat mult, dar fara succes.
  Servus !

 12. Oare numai o revolta în masă a moldovenilor
  mai poate aduce pacea şi liniştea în R. Moldova ?

  Este un lucru recunoscut de toţi că schimbările sociale, economice şi politice, inclusiv a formelor de guvernre în lumea contemporană se produc mai efectiv, nu atît datorită proceselor democratice electorale, cît revoltelor de stradă a maselor. Republica Moldova este un stat cu o populaţie majoritară de moldoveni. Majoritară nu numai după număr şi factor electoral, ci şi ca factor decisiv în cazul unei revolte în masă în schimbarea prin forţă a guvernării şi guvernanţilor. Majoritatea populaţiei mature de moldoveni se află la lucru peste hotare în Occident, unde cîştigă nu numai bani buni ci şi se conving de beneficiile lumei libere de comunism şi comunişti, devin mai receptivi la adevărule istorice privind identitatea sa de limbă, istorie şi cultură. Majoritatea populaţiei de moldoveni plecată în Occident a devenit în ultimii ani singura sursă de supravieţuire a alegătorilor tradiţionali ai grupării comuniste, pînă ce în frunte cu Vladimir Voronin. Astfel, că se poate de constat că alegătorii moldoveni ai grupării comuniste care votează încă pentru comunişti, fac acest lucru contra voineţei celor care lucrează peste hotare şi îi întreţin pe alegătorii lui Voronin să nu moară de foame. Deasemeni, se poate de constatat că majoritatea moldovenilor care încă mai votează pentru comunişti nu înţeleg încă că ,,binele lor,, nu vine de la gruparea comunistă, ruptă realităţile şi schimbările în lume, ci de la copii lor plecaţi peste hotare, care privesc gruparea comunistă a lui Voronin ca ceva învechit şi duşmănos pentru viitorul moldovenilor din statul Republica Moldova. Din păcate, de revolta tinerilor moldoveni din anul 2009, partidele politice de orientare europeană au beneficiat numai pentru a ajunje la guvernare, nefructificînd ,,politic,, jertfa tinerilor moldoveni. Intelectualii moldoveni înţeleg că toate partidele politice şi liderii acestora din Republica Moldova nu se deosbesc atît prin ideologia şi programele lor electorale, cît prin nivelul de plecăciune şi închinare intereselor neoimperiale ale Rusiei duşmănoasă dragostei de Neam, Limbă, Istorie şi Cultură. In partidele politice din Chisinau, ori lipsesc cu desavirsire intelectuali, care dintotdeauna au fost la noi măsura cumsecădeniei şi modelul de gîndire şi comportament, cum ar fi în rîndul grupării lui Voronin, ori se ,,politizează,, cu totul, uitînd de misiunea Intelectualului, cum ar fi cei din rîndurile grupării lui Filat sau a lui Lupu. Din pacate, în Republica Moldova nu avem o mişcare politică sau un partid politic de masă, fie de dreapta sau, mai ales, de stînga, care ar reprezenta interesele populaţiei majoritare, ale moldovenilor. Cît nu am comenta noi modalităţile şi posibilităţile de ieşire din criza politica din Republica Moldova, atîta timp cît nu se va discuta şi nu se vor găsi căi civilizate de apărare şi promovare a drepturilor şi libertăţilor populaţiei majoritare de moldoveni, care continuă să fie o majoritate numai după responsabilităţi şi o minoritate dupa drepturi, mai ales personalităţi, care ar fi în stare să facă aceste lucruri sfinte, actualul teritoriu cu numele de Republica Moldova, riscă să rămînă un poligon al serviciilor secrete ruseşti. Iar populaţia majoritară de moldoveni în statul Republica Moldova va continua să locuiască intr-un adevărat regim de aparteid. Sunt orbi sau proşti cu totul cei care nu prevăd posibilitatea eminentă a unei revolte în masă a populaţiei majoritare de moldoveni în Republica Moldova. Iar în cazul apariţiei acestei revolte vor fi aruncaţi la coşul de gunoi al istoriei în primul gruparea comunistă, liderii cărora aşa şi nu înţeleg bucuriile şi nevoile moldovenilor. Cu ruşine au şansa de a fi trmişi în istorie şi partidele politice cu liderii acestora din actuala Alianţă proeuropeană de guvernare, rînza şi interesele proprii ale cărora aşa şi nu le-au permis să fructifice politic jertfa tinerilor din piaţa Marii Adunări Naţionale. Degeaba se mai screm serviciile secrete ruseşti, în Republica Moldova se coace o revolta care numai poate fi oprită, o revoltă nu organizată de America sau Romănia, ci prin răbdarea, umilinţa şi batjocora de două sute de ani a fratelui mai mare din Răsărit. Deşteptăciunea elitei intelectuale şi politice ai populaţiei majoritare de moldoveni, poate cea din urmă, constă în a încerca ca aceste revolte motivate ale moldovenilor să nu se transforme în răzbunări şi masacre în masă. Numai acei lideri politici moldoveni care vor avea darul să facă faţă aşteptărilor maselor revoltate de moldoveni au şansă să formeze o guvernare democratică în viitor, în care majoritatea populaţiei de moldoveni se vor bucura nu numai de responsabilităţile majorităţii ci şi de privelegiile acestea.
  Vasile Cirnu

 13. ASTA ERA! IATA LA CE DUC JOCURILE CU BATUTUL PASULUI PE LOC IN FATA RUSILOR!

  Gaz mai ieftin de la Rusia contra unei baze militare pe teritoriul Republicii Moldova
  Prețul gazului livrat de Federația Rusă ar putea să se micșoreze cu o valoare care echivalează cu prețul de arendă a unei baze militare pe teritoriul Republicii Moldova. De această părere este analistului politic Anatol Țăranu.

  Țăranu a declarat pentru ProTV că ambasadorul Rusiei la Chișinău, Valeri Kuzmin, anume l-a acest lucru s-a referit. „Kuzmin a făcut o aluzie la baza militară de la Sevastopol, pe care Rusia o închiriază de la Ukraina și în acești termeni a vorbit despre micșorarea prețului la gaz”, a explicat analistul.

  Referindu-se la declarația ambasadorului precum că UE, SUA și România se implică în treburile interne ale Republicii Moldova, Anatol Țăranu a explicat că este vorba despre o enervare, pe care Kuzmin o simte reieșind din politicile mai eficiente pe care le promovează Uniunea Europeană și România în țara noastră.

  Analistul politic nu crede că Moscova ar fi supărată pe Marian Lupu, care nu a făcut coaliție cu Partidul Comuniștilor. „Moscova va lucra cu acel Guvern care va reprezenta dorința poporului și așteaptă o guvernare pe 4 ani”, a specificat Țăranu.

  UNIMEDIA amintește că diplomatul rus, Valeri Kuzmin, a declarat ieri, că Moscova ar putea examina unele propuneri din partea Chișinăului și este gata să negocieze prețul pentru gazul natural, refuzând să specifice despre ce fel de propuneri este vorba.

 14. Revenirea Rusiei la statutul de „mare putere” necesita si Republica Moldova, din cate se poate vedea. Acum se vad cel mai bine agentii Rusiei, in functie de raspunsul pe care i l-ar da lui Kuzmin. Selin e primul dintre toti.

 15. P/u Facalau : cauta-l pe facebook pe Lupu.

 16. Pentru Sergiu:

  Credeam ca pe Lupu il putem gasi pe http://www.cocalari.com . Acolo sunt multe imagini cu persoane care se pozeaza semi-nud in baie.

  :)))))

 17. Am privit recent pe “jurnaltv” o emisiune dedicata unui incident petrecut intr-un post de politie din Ungheni, unde un personaj este batut de un politist in civil ( motivele chiar nu importa ), in sediul politiei. Nu discutam despre faptul ca, intr-un post de politie,conform legislatiei internationale, un individ nu poate fi batut nici daca sare la bataie. El trebuie doar imobilizat si incatusat, moment din care orice violenta aplicata asupra lui este considerata fapta penala. Pentru a justifica fapta derbedeului slujbas al statului, in studioul de televiziune au venit doua specimene in uniforma, doi “politieni”. Nu discut limbajul de caverna al celor doi, limbaj de doberman tinut in lant, mai ales a unuia dintre ei, care se dadea sindicalist ( sindicat al unei politii, in continuare, militarizata?! ). Cei doi aveau fetele stacojii de indignare pentru ca a “indraznit” cineva sa se ia de politie, iar sindicalistul, in culmea indignarii, se rasteste, in direct, la tanarul realizator TV, folosind, nepermis din partea unui fuctionar public, persoana a doua singular, abia stapanindu-se sa nu-l ia la palme: “Ai grija ce spui tinere!”… Poftim? Chiar asa? Incredibil! Asociind la aceasta si imaginea trupelor de graniceri, in uniforma de razboi, care se instruiesc de mama focului in preajma punctelor de trecere a frontierei, in vazul turistilor straini ( probabil nu intamplator ), precum si izbucnirile antisemite, pe fata, pline de un jeg gros, ale unor popi apartinatori ai bisericii muscale, sau chiar faptul ca, in continuare, peste 40% dintre cetatenii RM voteaza in continuare cu PCRM, eu, cetatean roman nascut in Romania, dar pe jumatate basarabean, desi pana acum n-an fost niciodata in RM, nici nu cred ca voi veni prea curand in “ospetie”. Nu, nu! Basarabia inca nu este de loc “mai aproape de Europa”. Este de lucru serios.

 18. Totusi pe dumneavoastra, stimati basarabeni, nu va deranjeaza de loc faptul ca in Republica Moldova, in comisariatele de politie, se aplica tortura asupra unor persoane complet lipsite de aparare, unele din ele chiar incatusate? Dumneavoastra credeti ca un stat politienesc are vreo sansa sa adere la Uniunea Europeana? Ce diferenta este astazi intre politia lui Voronin si cea pastorita de Alianta pentru Integrare Europeana? De ce, in continuare, Ministrul de Interne poarta uniforma? De ce politia Republicii Moldova si Trupele de Graniceri nu sunt demilitarizate? Dumneavoastra credeti ca, in aceste conditii, Republica Moldova poate spera ca, mai intai, regimul de vize sa fie ridicat? Credeti ca cei de la Comisia Europeana pot fi pacaliti?

 19. Pentru XYZ : Ai mare dreptate,in tot ce spui,deoarece si eu cunosc cazuri similare,intamplate,chiar contra unor cetateni straini,in speta Romani !

 20. Siberiacule,

  Iti dau dreptate!!! Uite, il urmaresc acum pe igor Botan, care se da eminenta cenusie a politicii moldovenesti si trage sforile din umbra. Nici el nu stie ce gandeste si cum sa mai manipuleze. Dupa ce in „analize” care mai de care mai stiintifice ajunge la concluzia ca Pl nu trebuie sa iasa in fata, ca nu e bine, ca face deservicii (concret care?) acum citesc pe Unimedia ca PCRM face toate jocurile politice sa-l scoata pe Ghimpu si Pl din joc si ca nu e bine, fratilor etc etc si bara, bara.

  Parca asta nu s-a vazut de la bun inceput!! Noi, de aici din RO toti am vazut/vedem, numai el se crede mai cu mot!!! Si ce tot dati la vale cu greseli ale PL si alte balaceli de interpretare!!! Care politicieni nu gresesc? Care politica nu e gresita, la urma urmei? Cine da un raspuns? Haideti!!! Se poate sa nu aveti nici macar elementele de baza in intelegerea a ceea ce inseamna politica pe lumea asta? Conteaza SCOPUL pe care urmareste sa-l atinga fiecare partid. Asta conteaza si asta trebuie cantarit!! In functie de o astfel de evaluare te raliezi unui partid sau nu!!! Din punctul de vedere al intresului romanesc, de moment si de perspectiva, care partid mai este la nivlelul lui? Care se plaseaza mai corect si mai plauzibil din acest punct de vedere? Urmaresc/urmarim multi si zi de zi ce se intampla in Basarabia si tot pasul pe loc constatam ca se bate si acum, cu mari sanse de regres dezastruos!!! E ceva de speriat si lumea, aici la noi, isi pierde increderea in mai bine pt voi. Fara sa luam in considerare binele care vi-l poate da ESTUL!!! Daca acolo vreti, hotarati-va odata si mergeti spre ce doriti!!! Dar fara unitatea de vederi asupra SCOPULUI ESENTIAL, nu ajungeti absolut nicaieri!!! Doar in prapastie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *