De fiecare data cind vin democratii, cresc preturile. Imi amintesc si de anii 1998-1999. Ai impresia ca,
la mijloc, este o conjuratie a sprijinitorilor antireformatorilor in raport cu noile guvernari, care trebuie sa degajeze molozul ruinelor raminerii in urma a societatii moldovenesti la capitolul schimbarilor radicale, lichidarii coruptiei, eradicarii mafiilor. Lucru produs si prin votul unor actuali „democrati”, in trecut aliati ai comunistilor.
Schema e cam asa: mai intii clanurile de presiune, mafiile si mafiutele ”sponsorizeaza” partidele „cu sansa”, apoi, acestora, ajunse in Parlament, nu le vine sa le taie gruparilor oligarhice „vina de aur”.
Sa vedem acum daca, un Guvern, condus de liberal-democrati, ajunsi la Putere si prin diversiunea folosirii pirghiilor administrative, poate constientiza ca e nevoie de discutat cu vointa asupra a ce se poate si a ce nu se poate face in conditiile de azi, tot mai ingrozitoare pentru majoritatea oamenilor, adusi la limita supravietuirii. Si ceea ce se poate face – sa se faca. Chiar daca “vizeaza” interese de clan
ale gruparilor oligarhice aflate la putere.
Daca guvernantii, autosuficienti si relaxati, in special liberal-democratii, care il tot trimit pe “ex-expertul”, acum deputat, Veaceslav Ionita la toate emisiunile, asa cum mai inainte venea des Valeriu Ghiletchi, „specialist si el in toate” (de parca acesti doi ar avea “o datorie crestina” de rascumparat, fiind acceptati pe lista PLDM, imparatsind putin alta religie, „tolerata”, de la caz la caz, si de Mitropolitul Vladimiruska), sa ne tot umple capul cu demagogii optimiste, cind lumea nu are ce minca, nu cred ca aceasta lume nu va iesi in strada. Personal, m-am saturat sa deschid televizorul si sa il tot vad pe tinarul, dar deja invechit in demagogie, foarte liberal si foarte democrat Ionita, care ne vorbeste cu un aplomb respingator, de parca nu stie ce se intimpla in realitate in R.Moldova.
S-a ajuns la capatul rabdarii. Oamenii au votat cu speranta, insa guvernantii nu ies la confruntari directe, vorbim de capii AIE – sa le spuna oamenilor ce au de gind sa faca pentru a ramine si in rigorile economiei de piata, ale abordarilor liberale in problemele economice, dar si constientizind necesitatea lichidarii clanurilor mafiote, care simt ca, odata cu democratizarea si modernizarea societatii, li se vor reduce portitele de a mai face bani negri, prin care finanteaza partidele ce ajung la guvernare. Sunt gata guvernantii “sa isi taie craca de sub ei?” – este intrebarea la care o clasa politica responsabila trebuie, o data si o data, sa raspunda.
Si, ce scriu strainii…
Valul de scumpiri ar putea alimenta din nou nostalgia societatii dupa trecutul comunist
”Republica Moldova se confrunta cu un val de scumpiri fara precedent, care ar putea alimenta din nou nostalgia societatii dupa trecutul comunist. Pericolul este amplificat si de faptul ca Alianta de guvernare tainuieste anexele la Acordul de constituire a coalitiei”, scrie presa germana.
Potrivit Deutsche Welle, cetațenii moldoveni incep sa fie nemulțumiți de faptul ca liderii Alianței pentru Integrare Europeana-2 au facut public acordul de constituire al AIE și care contine principiile si valorile ce vor ghida alianta, nu si partajarea responsabilitatilor pe domenii.
Odata cu aceasta, societatea este afectata de cresterea fara precedent a preturilor la produse si servicii. ”Or, alegerile parlamentare din 2001 din Republica Moldova, castigate de comunisti, au demonstrat ca in Moldova greutatile alimenteaza nostalgia comunismului”, se menționeaza in articol.
La inceputul anului s-au scumpit cu 13% gazele naturale, cu patru zile in urma petrolistii au scumpit carburantii, iar peste doua zile acestia vor sa mai mareasca odata preturile. Scumpirea benzinei si a motorinei, precum si cresterea tarifului la gaze vor determina o scumpire in lant la toate produsele. In Chisinau, pretul la energia termica pentru incalzirea unui apartament cu 2 camere depaseste 100 de euro in conditiile in care venitul lunar al unui pensionar nu acopera nici 70% din aceasta suma.
In scurt timp se va scumpi hrisca, deoarece in 2010 Moldova importa acest produs din China cu 950 de dolari/tona, iar pentru anul 2011 pretul contractat este de 1400 de dolari/tona. Pastele fainoase deja s-au scumpit. Pentru a face fata situatiei, Guvernul a stopat exportul de zahar, cartofi si ceapa – aceste produse fiind redirectionate pentru indestularea pietei interne.
Valul de scumpiri, conspiratiile politice si suspiciunile de coruptie alimentate de fapte vizibile cum ar fi, de exemplu, reparatia Procuraturii Municipale de catre businessmani-prieteni ai noului sef al acestei institutii, care este fratele unuia dintre liderii aliantei de guvernare, ar putea avea consecinte dramatice pentru democratia moldoveneasca in cazul unui eventual exercitiu electoral.
Sursa: UNIMEDIA cu referire la dw-world.de
Ati uitat si de cursul euro care este din plin manipulat mai ales cind vin in anumite zile ale saptaminii automobilele cu cutii si bani din UE de la rudele care sustin pe cei saraci din tara
Pt Nicolae
Pai, fiecare completeaza cu ce mai stie. Mersi.
Vata doar in povesti e in roz in realitate ii o jungla.
Mersul lucrurilor in RM se aseamana foarte interesant cu cele din SUA, doar ca la noi politicienii sunt de alta speta si nu au, atat curaj si vointa, de onestitate si iubire pentru popor chiar mi-e scarba sa vorbesc. Daca ati observat mersul economiei in SUA, se intrevede o tendinta permanenta in istoria perindarii partidelor de dreapta si de stanga. Cand veneau democratii la putere SUA incepea sa mearga pe fagasul risipirii bugetului pentru probleme sociale indeosebi, iar ce mai ramanea mergea si pentru dezvoltarea economiei. Si, de fiecare data, mandatele democratilor aduceau SUA in prag de faliment, ca mai apoi, la revenirea republicanilor, sa mearga pe calea dezvoltarii afacerilor, economiei de piata, concurentei acerbe si sustinerii totale a businessulu. Un mandat-doua al republicanilor, si SUA era iar pe cal. Apoi, prostimea, dorind si mai mult decat se poate, era cumparata de programele de lenevie si bani geaba, ii inscauna pe democrati, ca, a cata oara, sa inteleaga, ca stangistii ii duc spre pierzanie. In RM e acelasi lucru, intai sovieticii au adus la sapa de lemn Basarabia, ca mai apoi sa vina o putere noua, mai liberala, incercand sa dreaga lucrurile, evident, fiind greu, prostimea basarabeana si-a adus aminte de comunisti, si a inscaunat agrarienii la putere, astia au furat tot ce se mai poate, dupa criza din 1998 macar le-a venit mintea la cap sa il inscauneze pe postul de premier pe Sturza, care a lansat reforme pentru a redresa economie, dar… nu era sa fie, stangii in frunte cu Lucinskii au intrevazut in aceste reforme un atac la propriile afaceri din furat, rapid l-au dat jos pe Sturza, caci ala s-a „atins” de cele mai banoase sectoare ale economiei – vinaria si tutungeritul. Toata marsavia lucinskistilor a adus in 2001 comunistii la putere, apropo, venind pe totul de a gata, caci efectele reformelor lansate de guvernul Sturza au inceput sa lucreze. Badaranii astia au furat tot ce a mai ramas in tara, i-au hranit pe prosti cu pensii putin ridicate din datorii, au lasat tara cu fundul pe gheata, si s-au spalat pe mani. Iarasi au venit democratii, sau liberalii, spunem cum dorim. Daca ei nu se vor apuca serios de economie si afaceri, ci se vor perinda cu cravate si costume frumoase, vorbe dulci si priviri severe, in fata ecranelor, ma tem ca nici 4 ani nu vor rezista, caci prostimea autohtona impreuna cu alolingvii, alimentati de Moscova, care nu doreste in nici un fel sa piarda acest platdarm, vor efectua inca o pirueta nostalgica, aducandu-i pe Khmerii Rosii inapoi. Doamne sfinte, daca se intampla, acei 8 ani de zile de guvernare comunista ne vor parea raiul de pe pamant…
Dna Pavlicenco
Felicitari pentru abordarea acestei probleme, care dupa mine este cu mult mai importanta decit lupta dintre „comuisti” si „democrati”. Fara a justifica neligiurile produse sub guvernarea comunista vreau sa afirm ca acestea sint insinifiante in raport cu subordonarea politiciului grupurilor de interese. In cazul abuzurilor comunistilor era vorba despre incalcarea (inadmisibila si demna de condamnare vehementa) drepturilor unui numar limitat de persoane. In cazul subordonarii politicului grupurilor de influenta sufera absoluta majoritate a cetatenilor. Cu parere de rau elitele noastre intelectuale se lasa usor provocate si accepta foarte usor retorica demagocica inscriindu/i cu usurinta in lista democratilor si patriotilor pe oricine se declara anticomunist. Si cel mai bun exemplu este Lupu care astazi este in tabara celor buni. Si ar fi fost suficient sa faca alianta cu comunistii. Apropo mie personal cineva dintre primii in ierarhia PDM (hai sa nu spun o cifra exacta pentru ca ar fi relativ usor de identificat si nu ar fi bine caci a fost o discutie confidentiala) la remarca mea ca ei in 2010 nu ar fi putut face alianta cu PCRM mi/a raspuns nonsalant „legko”. Inteleg ca mesajul meu se primeste parca in sustinerea PCRM si ma apuca disperarea. Dar nu stiu cum altfel sa aduc in atentia celor care au cap pe umeri ca ar trebui sa se gindeasca la un lucru simplu de tot: actualul PCRM nu are nimic in comun cu fostul partid comunist si cu toate derapajele lor (si pentru a nu intra intr/o polemica inutila adaug chiar „cu toate crimele pe care le/au comis unii membri ai PCRM”) este un partid care nu se deosebeste principial de celelalte partide reprezentate astazi in Parlament. Unica pozitie sanatoasa este sa lasam in urma fobiile si sa analizam strict actiunile si inactiunile partidelor politice si a documentelor acestora. Si atunci cind constatam un lucru bun la oricare partid (inclusiv PCRM) apreciem acest fapt iar atunci cind vedem un lucru prost (inclusiv la PL) i/l taxam. Cu parere de rau elitele noastre intelectuale au ales unica cale care nu poate fi aleasa – orice ar face PCRM este din start criticabil si orice prostie ar face partidele din Alianta o toleram pentru ca altfel revin comunistii la putere. Si exemplu cel mai simplu. Desi au existat unele critici izolate s/a trecut foarte usor peste un lucru de neimaginat intr/o tara normala la cap cind Prim/ministru direct in sedinta de guvern da indicatii sa fie retrasa o carte din librarii. Sau alt exemplu. Amintiti/va reacatia PCRM cind cresteau preturile – imediat au asmutat asupra bussinesului CCCEC. Uitati/va ce face actuala guvernare – imediat dupa ce s/au majorat preturile iarasi acelasi CCCEC este asmutat asupra bussinesului. Cum s/ar spune gasiti deosebirile
Dna Pavlicenco,
aici aveti dreptate.
E bine cand societatea civila sa implica, critica si isi exprima nemultumirile fata de guvernanti. Asa si tre sa fie intr-un stat democratic. Cel putin am obtinut libera exprimare (nu stiu pentru cat timp).
Am si eu obiectii, si multe, dar! poate asteptam putin sa aleagea presedintele si sa avem o guvernare stabila si apoi sa spunem ce gandim? Cred ca, cat de buni-rai sunt astia, dar mai rai ca comunistii nu!
Doamna Pavlicenco,
Am gasit stenograma unei dezbateri din Camera Deputatilor a Romaniei din 1997, in care se prezinta discursul doamnei Leonida Lari Iorga (nascuta langa Balti), cu privire la „stoparea mişcării naţionale de eliberare şi reîntregire din Basarabia” (de catre KGB). S-ar putea sa vi se para interesant:
http://www.cdep.ro/pls/steno/steno.stenograma?idl=1&idm=1,08&ids=625
Pt liviu
Va multumesc mult, voi citi neaparat.
Pt Sefu’
Pe de o parte parca aveti dreptate. Pe de alta parte, e ca in bancul ala: „Aveti perfecta dreptate, dar lucrurile stau total invers”. In primul rind: 1. E nevoie d evointa politica, pentru a lua decizii radicale. 2. E nevoie de tarie de caracter, pentru a dialoga si a incepe lichidarea coruptiei. 3. E nevoie de a apleca urechea la ce spun omenii, analistii, etc. ” Credeti ca pt asat e nevoie de ales sefu’ statului? Si daca nu va fi ales? oamenii sa iasa in strada? Dupa asta – de ce sef de stat mai e nevoie? Deci – trebuie mereu cautate, sincer, solutii, adica simplu spus trebuie sa se vrea.
De acord.
Nu cred ca pentru a schimba ceva e nevoie de seful statului. Nici nu vad mare rost in aceasta functie. Ideea a fost ca sa evitam iar alegerile. De altfel, cand va fi o guvernare stabila, atunci noi le vom putea cere socoteala.
Acum, insa, cu incertitudinile legate de alegarea Sefu’lui (adica a mea 🙂 ), daca noi vom trambita si vom cauta dor tot ce este negativ in actuala guvernare, partea aia de electorat calator ar putea inclina balanta iar spre comunisti si atunci…atunci va fi masa cea mare! Bati’ka nu va umbla cu democratii si libertati! vor sari capete, se va instaura iar cenzura, iar presa va muti, iar manifestantii vor fi schiloditi pe strazi.
Iata care a fost ideea.
Am votat si eu, si, sunt multe lucruri, foarte multe, care nu se schimba, care ma nelinistesc si ma intristeaza. cred ca am si eu dreptul acum sa cer in schimbul votului meu. Suna banal, parca…
Mai asteptam, doar noi, poporul mioritic suntem asa de rabdatori.
Fiecare popor are conducerea pe care o merită…Dacă nu-i cap,vai de picioare…(NOAPTE BUNĂ,MOLDOVĂ! ȘI PUNCTUM.)
Dintotdeauna ai fost directa si obiectiva. Ai facut si tu greseli cand l-ai facut membrul de partid pe primarul de la Durlesti, un excroc, aferist si corupt, care a vandut demnitatea si bunurile durlestenilor pe tot ce se poate vinde.Un profesor de limba rusa devine mare primar in furtul pe cale sovietica in conditii, asa numite,democratice.
Cred ca este timpul sa ridicam poprul indobitocit de promisiuni, servind scut pentru oligarhii veniti din familii de tarani si imbogatindu-se din munca, sudoarea si lacrimile celor nenorociti. Il sustin pe Ghimpu ca om. Ca presedinte al Partidului s-a inconjurat de mediocri, prieteni si tradatori ca Gutu Ana care eri era cu Stepaniuc,astazi este cel mai mare Liberal. Am inteles ca banii rezolva tot si nu inteligenta si valorile adevarate. Sleahtitcii devine ministrul educatiei. Rusine ,domnul Filat.Baltenii au iesit in piata scandand ca este un hot, mituitor si au demonstrat prin fapte. Ce sa mai asteptam, Vitalia? Nimic bun, te asigur. Si-au schimbat denumirea, democrati, in fapte sunt aceiasi novae comunista, in conditii democratico- anarhice. Doamne, ce greutati ne mai asteapta!!! Ele au inceput!!! Desteapta-te romane din Basarabia, desteapta-te moldovene din Republica Moldova.
Pt sustinatorul
Vreau sa spun niste lucruri clare. PNL nu l-am facut doar eu. Si rebuia facutr rapid, atunci, in 2006, cind ne-a dat afara Urecheanu pt ca am depus initiativa legislatriva privind iesirea din CSI. Nicolae Crudu a venit cu echipele in PNL. Eu am raspuns de 7 raioane la formarea PNL, de nord, ca de acolo sunt. Nu-l cunosteam pe Crudu, care are o fiica parca de treaba, activa. Cunosc problemele durlestenilor, ca am primit multe plingeri. Le-am aparat drepturile. Aeam o imagine ca deputat activ anticomunist. Este interesant ca nu mi-a insuflat incredere Crudu, nici nu prea vroiam sa ma fotografiez alaturi de el, dar au adunat o echipa si am spus, poate eu gresesc. Consilierii parca au fost buni.
Crudu si fiica au fost activi, au ajutat la partid, dar, peste o perioada, a plecat, fara motive, fara explicatii. Ce a facut nu cred ca e bine si nu stiu daca nu va plati in fata Domnului. Eu le-am multumit pt cooperare si le-am urat succes.
Ca doar stim ca sunt oameni putini tari – cei mai multi sunt slabi si profitori, nu spun de Crudu, ci de cei care au alegat repede la alte partide, care au acces la treuca. In R.Moldova asta e problema si voi fi foarte dura in locale: se va vehicula ca trebuie votate doar partidele din Parlament si Guvern, ca altii nu vor avea acces la banii publici si la fonduri europene. Asta e ca si pe timpul comunistilor. Nici o diferenta si voi critica dur democratii pentru aceste speculari.
Dupa cum ne dam bine seama cresterea preturilor era inevitabila si sunt mai multi factori ce au contribuit la aceasta.primul si cel mai mare factor a fost managmentul dezastruos in economie de precedenta putere si anume comunista care pe parcursul ultimilor ani a tinut preturile sub control si nu le-a dat voie sa se modifice creind artificial senzatia ca in Moldova totul e bine,tot ei au semnat contracte la gaz dubioase care sunt sub semmnul” secret”.tarile vecine precum Ucraina treptat au schimbat preturile si au facut in asa fel ca cresterile sa fie treptata ceea ce nu a dus la nemultumiri in rindul populatiei ,la noi invers pina in ultima clipa comunistii au negat neputinta lor si incapacitatea de lucru ,sa ne amintim de scrisorile lui Voronin catre Greceanii in care cerea sa caute ajutor la statele Europene.Daca atunci se punea problema ridicarii preturilor treptat astazi nu era sa simtim brusc ridicarea lor .A doua problema este criza economica care a afectat dur tara noastre care se mentine numai pe remitentele de peste hotare.Si o alta latura este ca biznesmanii nostri lucreaza mai mult pentru ei decit pentru societate ,am avut posibilitatea sa discut cu oameni de afaceri din strainatate si ei singur de mira de forma de activitate a noastra ,unul mi-a zis el timp de 1-2 luni desfasoara un contract si munceste ca pina la urma sa ai ba profit de 10-15% ,la noi e altfel nimeni nu doreste sa munceasca daca nu are profit macar 100% si la concret lamura farmaceutica o analiza simpla achizitionam de la farmacie inainte de schimbarea preturilor unguientul diprosalik cu 131 lei dupa ieftinire pretul e deja 65 lei stau si ma gindesc acum la acet pret farmacia are cel putin 20% adaos ceea ce este c-am 13 lei ,atunci ce priofit exprimat in % avea atunci ,calculati si ve-ti vedea.Asa se intimpla cam in toate sferele deschideti piata internationala de vinzare a petrolului sau forexul si ve-ti vedea graficul de vinzare a petrolului schimbari majore increstere nu sunt daca analizam e la granita de vinzare a anilor 2007 si cotizatia dolarului in 2007 era de circa 12.4 pretul benzinei era daca nu ma insel 8 lei si ceva acum pretul barilului e la fel ca in 2007 dar pretul e deja 15.3 lei /litru apar o multime de intrebari ce nimeni nu le raspund ,ce se intimpla in realitate in Moldova cine si ce profit au?