![13](http://www.pavlicenco.md/wp-content/uploads/2011/01/131-300x254.jpg)
![8](http://www.pavlicenco.md/wp-content/uploads/2011/01/8-300x300.jpg)
Ma aflu in Germania, la fiica mea, o perioada, pentru un eveniment major in viata cuplului lor, astept sa devin bunica, dar, cum spune, copila mea, “mamica mi-a adus in casa Moldova”. Ginerele, specialist in tehnologii informationale, a facut sa privim si aici toate emisiunile accesibile prin Internet si satelit. Mai multe emisiuni plac si alor mei, de aici. Ii urez succes lui Oleg Brega si, de asemenea, sper ca Jurnal TV sa nu se razgindeasca intr-o zi si sa suspende emisiunea, chiar daca se detaseaza prin pozitia sa, lucru anuntat la sfirsitul fiecarei editii.
Oamenii sunt disperati. Are dreptate vizitatorul blogului meu “luca”, cel care spune ca, “acum o saptamana, vorbeam despre TV, politicieni si ca nu mai ai ce privi. Ati mentionat despre “Inamicul Public” la Jurnal TV cu O.Brega. Intr-adevar, este o emisiune-soc. Bravo, domnului Brega. Intr-o ora iti faci o idee despre situatia dezastruoasa din RM. Dupa mine, noul Guvern ar trebui sa inceapa fiecare sedinta cu vizionarea acestei emisiuni.” Cred ca prin aceasta e spus totul.
Am privit si emisiunea in care s-a vorbit despre “dedovscina” (alias, spus “delicat si rafinat”, precum nu e cazul – “relatii nestatutare”) din Armata Nationala. Am o ura dintotdeauna fata de acest fenomen importat din armata sovietica, cel care persista in armata rusa, despre care am citit si rascitit tot felul de lucruri groaznice. Mi se spune ca exista si in armata americana, in alte armate. Nu stiu cum e acolo, dar la noi stiu din exemplele nepotilor mei. Nu voi detaliza, e vorba si de armata sovietica, si de cea “nationala”, dar sunt categoric impotriva satisfacerii obligatorii a serviciului milita. Pentru ca tu educi baieti in spirit pasnic, dar acolo trebuie sa se stie a se apara in fata unor torturi inumane. Am avut cazuri similare si cind eram deputat, fiind sunata in puterea noptii de bastinasi din satul meu, legat de batatile si maltratarile baietilor, dupa care unii dezertau sub amenintarea Tribunalului militar. Am rezolvat pozitiv cazurile, au scapat de arest, insa asta nu e normal.
Cei buni au pierdut mereu pentru ca nu au putut si nu au stiut sa reziste sau sa riposteze cu aceleasi metode celor rai. De ce sa ii caliceasca pe tineri? De ce sunt amestecati acolo cei educati cu cei needucati, pe care “ii educa” mai mult “cei rai si needucati”, la rindul lor. Ce se ascunde in spatele acestor interese de a mentine “dedovscina sovietica”, in conditiile cind e numai un an de serviciu militar? Cine se imbogateste din asta? Ca ati vazut cum se cer de la 700 pina la 1000 d eeuro, “ca sa te lase in pace” dedul” (batrinul)? … (Eu nu cunosc prea bine terminologia de puscarie din ierarhia armatei, daca citesc acest articol si romani de peste Prut, chiar le-as multumi sa ma invete.)
Aceasta idee cu “a deveni tinerii barbati” in armata este un anacronism. “A deveni barbat” ca sa dai la bot? “A deveni barbat” sa poti riposta la atacuri fizice? “A deveni barbat” ca sa iti aperi familia, perechea? Pai, noi mergem spre o societate razboinica, de lupta corp la corp, cum mai spune acineva pe blogul meu – viitor spre care ne vor conduce guvernantii corupti la ale lor si indiferenti la ale noastre, sau vrem sa construim un stat de drept, unde domina legea domina si decide justitia, nu pumnul si cel mai tare, ca in jungla?
Cind l-am vazut prima oara pe Vitalie Marinuta, l-am si intrebat ce se mai aude cu “dedovscina”? Mi-a spus ce mi-a spus, nu mai conteaza. Cazurile anuntate in emisiunea lui Brega si in una de azi de la Jurnal TV, cu participarea ministrului liberal Vitalie Marinuta si a ex-ministrului comunist Valeriu Plesca sunt un raspuns.
De ce, daca un ministru, pus de PL, care vrea sa introneze legea in R.Moldova, si sa se redea speranta de normalitate oamenilor, nu poate lichida acest flagel? Citi ani ii trebuie lui Marinuta pentru aceasta? Doreste el oare cu adevarat acest lucru? Daca da, de ce nu o face? Nu are echipa care sa il asculte? Care sunt sfidarile/provocarile, la care nu poate raspunde? Si de ce? Ce ajutor ii trebuie pentru aceasta?
Nu-i dau dreptate fostului ministru comunist Plesca Valeriu care “ii raspunde” unei doamne la telefon in emisiune. Interventie pe care o subsemnez integral. Plesca ii spune cu nonsalanta dezgustatoare ca, “in accidente, mor mai multi ca in armata”. Mai mare prostie nici sa auzi. Acolo e ACCIDENT, in armata e FENOMEN, e FLAGEL!
Am nepoti si acum, le “vine rindul” sa mearga la armata. Si fac tot posibilul sa ii ajut sa nu mearga. Pentru ca am o sora care deja si-a pierdut un copil, din cauza medicinei sovietice, pe altul l-am salvat din armata sovietica, nu mai vreau o tragedie, pentru ca, in familia noastra, nu ii educam pe baieti “sa dea la bot”, ci sa respecte legea si sa se inteleaga, prin dialog, in toate situatiile complexe. E cazul, oare, ca acesti copii sa se confrunte cu alti tineri, care au alte principii – adevarat, poate nu din vina lor, a societatii disperate de saracia, generata de coruptia si infiferenta guvernantilor? Pai, dar nici chiar din vina familiei mele, care a crescut copii si fara tata, decedat dupa Afganistan, tineri care pot impune, cu sprijinul factorilor corupti si degradati din armata, aceste principii unor tineri ce se vor europeni, civilizati.
Cuvintul “indiferenta” figureaza in titlu tocmai pentru ca nu vreau sa existe aceasta indiferenta din partea guvernantilor si il rog pe ministrul Marinuta, care imi este simpatic, sa dezradacineze drastic acest flagel, aratind, totodata, ca Partidul Liberal, avind acest minister, poate macar aici sa faca ceva, daca, totuna, nu i s-au dat si alte „ministere de forta/de ordine/de drept” etc.
Vitalia Pavlicenco
Da, fenomenul există din diferite motive cum ar fi nivelul de educaţie al tinerilor încorporaţi în armată, condiţiile de cazare şi asigurare. Dacă pentru un efectiv de 70 de militari sunt prevăzute 5 lavoare cum credeţi că se vor spăla toţi militarii în cîteva minute prevăzute în orarul zilnic. În aşa caz problema se rezolvă de cătrte cei mai puternici în detrimentul celor slabi. Nu este decît un singur exemplu şirul cărora poate fi continuat. Una din soluţii ar fi trecerea la serviciul militar prin contract.
Oricum tema e foarte vastă şi complexă care necesită implicarea diferitor specialişti. Dumneavoastră doamnă Pavlicenco sunteţi pedagog dacă nu mă înşel, dar cunoasteţi că în R. Moldova nu există nici un manual de pedagogie militară şi psihologie militară?
Doamna Pavlicenco,
As vrea sa va recomand o carte, in caz ca nu ati avut ocazia pana acum sa o lecturati, la fel si tuturor cititorilor pasionati de istorie.
Lucian Boia – „Realitate si mit in constiinta romaneasca”
http://www.scribd.com/doc/40558134/Lucian-Boia-Realitate-Si-Mit-in-a-Romaneasca
Pt ion
Si daca tema e vasta si complexa, nu o putem aborda? Ati auzit undeva in ultimul an – ca pe timpul lui Vrabie, nu spun, era comunist, acum devenit democrat – sa spuna Marinuta, nu oamenii in emisiunea lui Brega, despre fenomen? Aici e buba. De ce autoritatile ori nu lichideaza, ori nu sesizeaza si nu cer ajutorul societatii sa lichideze aceasta structura paralegalizata de calicire a tinerilor?
Pt liviu
Mersi, voi descarca aceasta carte. Am incercat sa o descarc, dar cred ca nu imi iese, pt ca are prea multa publicitate. Nu o puteti descarca si sa mi-o trimiteti pe vpavlicenco@yahoo.com? Mersi.
Si eu am incercat sa descarc lucrarea, dar s-a dovedit cam complicat. Eu am salvat link-ul in Toolbar si citesc direct de pe net.
Tema se discută, dar mai mult în cadrul unor cercuri restrînse, fără a implica societatea şi mass-media. În ce priveşte fenomenul „dedovşcina” n-are caracter clasic sovietic, dar se manifestă frecvent şi violent, este o continuare dacă vreţi a relaţiilor existente între tineri din aşa numitele şcoli profesionale PTU. militari în termen cu studii superioare nus, deasemenea este foarte redus numărul soldaţilor care provin din familii sănătoase.
Pt ion
Si? Toate implicantele si aspectele cunoscute trebuie sa ajute in lichidarea fenomenului, nu la justificarea si tolerarea lui.
De acord veniţi cu propuneri
Pt ion
Cui propuneri? Marinuta, daca nu a lichidat fenomenul, e oare doar din cauza ca Pavlicenco nu i-a facut sugestii? Eu nu sunt ministru, cine se baga, trebuie sa stie, daca nu stie, sa intrebe specialistii. Mamele si tatii nu vor sa le caliceasca in armata copiii.
Va intreb – ati mincat azi – nu va apuca ametelile cumva?
Ma uimeste si pe mine cand aud ca… se duce in armata sa se faca barbat. Adica barbat devii daca poti rabda umilinta de la cei mai in varsta si ii poti umili apoi pe altii???
Iar Plesca este un sustinator deschis al acestui sistem.
Cred si eu ca fenomenul e complex si e dificil de lichidat intr-un an, dar trebuie de vorbit cat mai mult despre el pentru a schimba perceptia publica despre “valorile” ce se formeaza in armata noastra…
Iata cum imi explic eu de ce timp de un an nu s-au produs schimbari radicale pe plaiul nostru mioritic.Au fost numiti ministri noi,profesionisti,nu se pune la indoiala,insa sistemul vechi a ramas ,cu tot cu secretare si subalterni.Deci- orice post sau functie sa fie stabilita PRIN CONCURS,sa se constituie echipe de experti care sa decida daca domnul sau doamna cutare poseda COMPETENTELE necesare .Aici vad eu echitate sociala,doar sunt in tara profesionisti buni in multe domenii si ar fi pacat sa-i lasam sa plece peste hotare,stiind ca e mare nevoie de ei si mai stiind ca oriunde ar pleca ei fac onoarea tarisoarei noastre .
Daca e sa mergem dupa banala fraza ca armata este oglinda societatii, atunci societatea in care traim este una criminala.
Dedovshina este o crima. De ce in strada daca il snopesti pe un cetatean in batai faci puscarie dar in armata asta se numeste „Asa s-a calit otelul”? Cu ce stare psihica isi incepe viata tanarul iesit din cazarmele puturoase si reci, unde i-a fost calcata in picioare demnitatea de a mai fi om?
Ce e cu mentalitatea aceasta salbatica? Oare nu face parte acest fenomen din programul genocidului acestui popor?
Pînă acum a-ţi făcut ordine în alte domenii acum urmează AN
Pt ion
Mi se pare ca am mai recomandat putina gramatica. E corect „ati”, si nu „a-ti”.
Vad ca e vijiiala rea in cap. Ati incurcat Puterea cu Opozitia. Eu nu am fost la Putere si nici ministru. Nu inteleg, in general, despre ce e vorba – o fi o ciuda la mijloc in legatura cu faptul ca PL a pretins ministere de forta/ordine/drept, dar are de un an minister si nu poate lichida „dedovscina”. Pai – ciuda trebuie directionata spre PL si Marinuta, nu spre mine.
Postari de felul ultimei – agramate si politic, am sa le dau la cos, ca imi coboara nivelul blogului. Mai bine fara, decit cu asemenea postari ale unui neevoluat.
Sau cine e prea greu de cap s ainteleaga asta. Recomand: a se mai citi o data articolul meu.
Nu stiu ce inseamna „dedovscina” (probabil e un cuvant rusesc) dar stiu cum este acum armata in Romania !! Fata de ceea ce fost in urma cu 10 ani e o deosebire ca cerul de pamant!! Din situatia dezastruoasa in care se afla, cand era ocna tineretului ce urma sa-si satisfaca stagiul militar, a ajuns o parte de elita a societatii noastre de azi!! Nu mai este obligatorie, ci este o armata profesionista, se practica precum orice alta profesie, pe salariu contractual!!! Armata si-a dobandit un prestigiu enorm, salariul este ravnit pe buna dreptate, pt ca este pe masura efortului cerut, atat ca disciplina, cat si ca drepturi clare si obligatii la fel. Nimeni nu mai este constrans sa se supuna daca nu vrea!!! O face, pentru ca a ales aceasta meserie si o face dupa regulile unei meserii. Sau profesii, daca vreti. Randamentul si prestigiul este diametral opus fata de ceea ce a fost!!! Iar castigul, cum am spus, e pe masura. La fel s-au petrecut lucrurile si cu demilitarizarea Politiei (in curs de finalizare inca) Nu mai ai de a face cu vechii militoi, care te umileau, ca „asa vrea muschii lui!!!” Sigur, mai sunt multe lucruri de pus la punct si de perfectionat, dar schimbarile se vad deja cu ochiul liber!!
Liviu,
Banuiesc , si cred ca nu ma insel, ca ai citit cartea lui Lucian Boia!! Este extraordinara si stii bine ca a produs si la noi acasa un soc f mare, greu de suportat pt unii!! Dar merita sa fie citita. Cand ajung romanii basarabeni sa dezbata si sa inteleaga o carte ca si aceasta, progresele romanismului in Basarabia dor deveni uriase!!! E foarte bine ca ti-a venit ideea sa o recomanzi!!
D-na Pavlicenco,
mi se pare ca de pe acum e cazul sa fie pus cu insistenta problema revenirii postului TVR 1 pe intreg teritoriul R. Moldova Am citit Programul de guvernare , dar ceva explicit in aceasta privinta nu am intalnit. Se pierde , in opinia mea, tot in ceva vag si nedefinit promovarea ei in R. Moldova!! Exista atatea posturi tv.rusesti foarte numeroase, dar un post de talia si importanta TVR1 , NU!! Societatea civila , dupa cat pot eu sa constat, e chiar destul de retinuta si indiferenta in a-i reclama prezenta!! Cine poate crede ca ar fi o imixtiune in „afacerile” basarabene o astfel de prezenta? Sau un lucru ce ar trebui sa se taraganeze din nu stiu ce considerente „pragmatice”. Ma si intreb daca asta mai si tine de mult folositul cuvant – „pragmatism” !!
http://bit.ly/eJuR4Q – cartea recomandată de Liviu
il cunosc pe Brega din perioada , cind fiind la brat cu Mariana , lupta cot la cot cu alde Roska , impotriva bestiei rosii . observ insa ca dupa ce a stat 5 zile la puscarie Brega ataca cu predilectie pe „liberasti” si aproape defel pe Varonen & brigada , cazul amintindu-mi de „kamunistul” Mushuk , care a fosty reeducat in puscarie ! cit despre ministerul apararii , cred ca e unul de prisos la fel ca si filiala FSB de Kishiniov SIS .
o mare prostie stagiul obligatoriu….o unitate de elita formata din militari angajati face cat o armata de neinstruiti,nemancati,dezbracati,etc…o armata moderna nu se bazeaza pe numarul mare de militari si pe tehnica de razboi…statul cheltuie banii inutil cu o astfel de armata…..daca tot suntem „neutrii” pentru ce atata risipa ?:P
Doamnă Pavlicenco,
Dedovscina există în fiece armată, fie ea naţională, obligatorie, pe bază de contract sau privată! Nu vă lăsaţi dusă de valul „libertăţii de expresie” promovat de Brega şi aruncaţi, în acest fel, fără să vreţi, o umbră asupra unuia dintre cei mai competenţi miniştri ai Cabinetului Filat, Vitalie Marinuţă. Marinuţă şi-a însuşit foarte bine teoria şi practica Armatei Americane, în şcolile căreia a avut posibilitatea şi curajul să studieze. Acolo, absolvirea se face pe bază de COMPETENŢĂ!!!
Pentru Vitalia Pavlicenco,
Deci doamna Pvlicenco este pe cale sa devina bunica. Nici nu stiti cat va transforma un eveniment ca acesta. Devii alt om. Eu traiesc o asemenea aventura de ceva vreme si viata mea adevenit alta. La o varsta cand crezi ca nu mai ai de ce sa-ti faci planuri de viitor, intr-o lume amorfa si care se indreapta, se pare, spre nimic bun, aparitia acestui bot de viata da brusc sens vietii. Apare, dintr-o data, dorinta de a trai cat mai mult din aceasta viata pentru a prinde cat mai mult din evolutia unei personalitati in devenire, evolutie care este din zi in zi tot mai fascinanta. Curiozitatea este maxima iar speranta ca mica faptura va razbuna prin existenta ei toate neimplinirile noastre este, de asemenea, maxima. Sincere felicitari doamna Pavlicenco. Nici nu stiti cat ma bucur pentru dumneavoastra.
Doamna Pavlicenco! Mie mi se pare totul absolut simplu: Initiati proiectul de transformare a armatei RM in una profesionala si aceasta va ucide flagelul! Titirez are dreptate! Dumneavoastra ca femeie veti reusi de minune.
Pt xyz
La sigur ca lucrurile legate de aparitia unei vieti intr-o familie sunt asa cum spuneti. Ati descris foarte scurt si exact aceast lucru. va multumesc pentru sentimentul frumos.
Молдове – нейтральному государству – не нужна армия. Против кого мы выставим свою армию? Против России, Украины, Румынии? Или своего народа? Может быть США собирается напасть на нас и наша бравая армия даст достойный отпор? При уровне современного вооружения, каким обладают сверхдержавы, иметь армию такому крошечному и нищему государству, как Молдова, это атавизм. Да, мы должны иметь обученные формирования для ликвидации последствий стихийных бедствий: землетрясений, наводнений и проч., но не армию, в ее классическом понимании. Юношей из этих формирований нужно учить оказывать помощь в экстремальных ситуациях, а не убивать. Зачем нужны эти эвфемизмы, типа того что”армия делает из юноши настоящего мужчину”? Будем называть вещи своими именами, назначение армии – готовить профессиональных убийц. Стоит ли удивляться в этом случае, что многие молодые люди возвращаются из армии с искалеченной психикой? Там, где учат убивать, трудно удержаться на грани дозволенного, если ты физически сильнее других или обладаешь большей властью. Ведь это не институт благородных девиц. В скоплениях мужчин очень быстро устанавливается иерархия, в том числе и внеуставная. Нет армии – нет „дедовщины”! Вот решение проблемы.
* Un articol de: Constantin Tănase
Guvernarea AIE-2 fără opoziţie ?
Noul guvern a fost instalat. Cu această ocazie, un deputat declara la o televiziune că, după învestirea Guvernului Filat-2, „lucrurile au devenit mai limpezi şi mai clare”. Mă grăbesc să nu fiu de acord cu acest punct de vedere. Datele reale demonstrează că, dimpotrivă, instalarea noului guvern, în loc să epuizeze incertitudinile şi întrebările, le-a adâncit şi le-a înmulţit.
Forţele coaliţiei anticomuniste au câştigat războiul, actul de capitulare a fost semnat, dar între învingători nu s-a instaurat pacea, ci dimpotrivă, vechile neînţelegeri s-au agravat. Abia acum se vede foarte clar că marele învins al coaliţiei AIE-2 este liderul PL, Mihai Ghimpu. Se creează impresia că acesta mai mult a făcut circ decât a negociat. Nu e vorba de numărul ministerelor pe care le-a obţinut, ci de ponderea reală pe care o are PL în noul arc guvernamental. Faptul că M. Ghimpu nu a fost ales în conducerea parlamentului, a cărei preşedinţie ar trebui s-o ia după alegerea lui M. Lupu în funcţia de şef al statului, şi nu a fost ales nici în Biroul permanent al legislativului ne sugerează că asistăm la o marginalizare a PL (poate chiar la încercarea de a-l scoate pe tuşă). Mi se pare că analiştii noştri politici au tratat prea superficial neaccederea AMN a lui Urecheanu în parlament. Dacă ţinem cont cine sunt marii învingători ai scrutinului din 28 noiembrie, trebuie să admitem faptul (cel puţin ca ipoteză de lucru) că a existat un plan de „trecere în nefiinţă” a AMN pentru a lăsa loc liber celorlalţi doi actori din AIE-2. AMN a dispărut. Urmează să dispară şi PL? Acum totul depinde de PL şi de Mihai Ghimpu. Dacă acesta va continua să rămână ostatic al frustrărilor şi nu va adopta o manieră mai pragmatică de a face politică, la viitorul scrutin electoral PL s-ar putea să nu mai acceadă în parlament.
Dacă ipoteza noastră este corectă, înseamnă că asistăm la o redimensionare „dirijată” a spectrului politic în direcţia reducerii ponderii forţelor de centru-dreapta (deschis proromâneşti) şi monopolizarea vieţii politice de către actorii politici mai „pragmatici”, mai puţin sensibili la România. În mod paradoxal, dar este o situaţie care convine şi Moscovei, şi Bruxellesului. Dispariţia PL convine atât PD-ului, cât şi PLDM-ului, deoarece astfel PD ar scăpa de acuzaţiile de „colaboraţionism” cu unioniştii, iar PLDM ar prelua cea mai mare parte a electoratului PL.
Cu toate că PLDM-ul lui V. Filat a devenit mai „de centru” şi chiar „mai de stânga”, el n-a renunţat nici la retorica de dreapta, dragă electoratului mai „radical” (unionist), prin urmare anume PLDM ar putea fi polul de atracţie pentru alegătorii PL dezamăgiţi de prestaţia liderilor acestuia. „Pragmatismul” lui Filat, care cu atâta ardoare este plasat în opoziţie cu „romantismul” lui Ghimpu, în aceasta şi constă: PLDM se mişcă acolo unde există voturi, iar ceva „voturi libere” există în zona electoratului PL. În cazul dat însă apare o întrebare: „ţintind” spre electoratul lui Ghimpu, PLDM îşi asumă numai voturile sau şi valorile acestui electorat, valori legate de „chestiunile sensibile” cum ar fi cele ce ţin de cultură, limbă, spiritualitate, identitate naţională ş.a.m.d.? Întrebarea nu e deloc retorică.
Şi acum să trecem la întrebarea formulată în titlul materialului. Am urmărit dezbaterile din parlament asupra programului de guvernare. M-a uimit faptul că toţi vorbitorii tratau programul rupt de realităţile şi de ţara în care urmează să fie implementat. R. Moldova stă pe un butoi de pulbere, ea este adânc divizată în tabere care se urăsc şi se duşmănesc – niciun program, oricât ar fi el de bun, nu poate fi aplicat într-o ţară sfâşiată de ideologii antagoniste. Programul Guvernului Filat-2 nu propune principalul – o idee naţională care ar împăca societatea, ar coborî-o de pe baricade şi ar convinge-o să-şi suflece mânecile şi să-i făurească singură destinul. Opoziţia comunistă s-a făcut de râs. Muntean, Dodon, Petrenko şi campania se dădeau în spectacol, ca la circ, pentru a plăcea lui Voronin, dar nu pentru a convinge… Astfel, fracţiunea PCRM a ratat ocazia să se manifeste ca o forţă politică de alternativă inteligentă şi responsabilă. În acest sens, nenorocul actualului guvern, dar şi al AIE-2, constă în aceea că nu are (au) o opoziţie inteligentă.
După cum vedem, „lucrurile nu sunt deloc mai simple şi mai clare”. Ne-am pomenit că, în sfârşit, avem Putere, dar nu avem Opoziţie, iar când nu există Opoziţie, drumul spre o guvernare totalitaristă e deschis şi orice mic Napoleon are şansa să devină „cel mai iubit dintre pământeni”. În asemenea situaţie, rolul presei libere şi cel al societăţii civile devin determinante.
Site-urile formatiunilor din noua coalitie de guvernare a publicat Acordul privind constituirea si functionarea Aliantei pentru Integrare Europeana 2. Vezi mai jos originalul acestuia.
http://www.protv.md/stiri/politic/vezi-acordul-de-constituire-a-aliantei-pentru-integrare-europeana.html
Acesta e Acordul despre care s-a vorbit atata? Macar sa fi fost corectate greselile gramaticale!
Sursa: erizanu.cartier.md
Komunistul cu arma de vânătoare
Sunt amoral. Am pus alături victimele regimului komunist. Aproape o sută de milioane. Victimele holocaustului. Șase milioane. Victimele masacrului armenesc. Circa un milion și jumătate. Este inuman să rotunjesc cifrele. Este inuman să le pun în același șir. Ciuma din Evul Mediu a ucis, de asemenea, milioane de oameni. Virușii aduși de spanioli în Americi a ucis, de asemenea, milioane de aborigeni. Comerțul cu sclavi, de asemenea, a ucis milioane de africani. Întrebarea mea era alta. De ce „komunist” este un brand în Republica Moldova?
Am fost întrebat dacă chiar cred că komuniștii sunt extremiști în Republica Moldova?
Răspund. În cazul când un membru de rând al PCRM-ului, beat criță, îi pune în piept propriei soții arma de vânătoare, care a încercat să-i spună să abandoneze acest partid, și o amenință cu moartea, spunând că va rămâne komunist până la capăt, cred că acest partid este extremist. Dacă ideologii acestui partid au reușit să inoculeze asemenea atitudini, atunci acest partid este extremist. Deschiderea fronturilor în vremuri de pace și împărțirea societății moldovenești în două tabere beligerante este o chestie extremistă.
Komuniștii moldoveni au privatizat stânga. Împingând-o în extremă. Nepermițând stângii firești, în sensul francez, dacă doriți, să existe.
Până la cazul komunistului cu pușca de vânătoare eram foarte lax vizavi de interzicerea simbolisticii komuniste. Dar acest caz mi-a adus aminte de un altul. Din anii postbelici ai secolului trecut. Când un komunist de atunci, beat criță, venea acasă. După ce mai băga câteva familii de țărani în kolhoz. Și tot cu pușca de vânătoare o amenința pe soția sa.
Ambii komuniști cu ambele puști, din două sate basarabene, unul din nord și altul din centru, au fost sau sunt căsătoriți cu oameni dragi mie.
Între ei sunt 60 de ani. Dar atitudinea a rămas aceeași.