Iarasi mi-au spart blogul. Se pare, din cauza replicii date lui C.Tanase

„Ce e cu framintarile lui Constantin Tanase?”

Asa se intitula articolul, care a avut comentarii multe si interesante. Ii rog pe cei care au postat ieri, daca au rabdare, sa le reposteze. Pentru ca mi se spune ca blogul a fost, se pare, iarasi spart de hakeri. Credeam ca faza a trecut dupa ultimele doua spargeri serioase….

De mai multi ani nu inteleg ce are Constantin Tanase cu mine. Parca nu-i strimtorez nici existenta, nici activitatea in aceasta societate. Am fost si eu redactor-sef al unui ziar, “Mesagerul”, care, din cei patru ani, cit l-am condus, a avut trei ani cel mai mare tiraj de abonati in R.Moldova. Am absolvit limbi straine, sunt doctor in filologia romana, am lucrat la editura si am condus un ziar de partid, cind alte ziare nu prea erau, de aceea a avut si rolul de ziar de opozitie in perioada agrariano-intersocialista, unde au lucrat unii dintre cei mai buni ziaristi din Chisinau.

In acest sens, sunt obisnuita sa imi spun opinia si doresc sa contribui la formarea ei in societate. Activind in si evoluind cu formatiuni politice, am promovat si aparat mereu libertatea de exprimare in interiorul lor si am suferit, mereu, din exact acest motiv.

Cind Unimedia mi-a propus sa imi deschid un blog, nici nu prea stiam ce inseamna asta. Dar mi-am asumat apoi povara, pentru ca e povara, daca iti iei blogul in serios.

De mai multe ori si doar negativ, mereu cu ironie si cu agresivitate, sunt vizata de Tanase, de parca as avea mare importanta eu in societatea asta…

Parca nu-i impedic nici fiului Sandu Tanase sa activeze intr-un partid “pragmatic”, tot mai neromanesc, tot mai mafiotizat, fara libertatea de exprimare “pe intern” (in noul limbaj de lemn), cum consider eu PLDM-ul. Dumnezeu cu ei – cu PLDM si cu Fiul. Va veni momentul, cred, si il va gazdui pe Sandu Tanase cu alte declaratii decit cele de acum ziarul “Timpul”, unde apare destul de des, insa pe mine asta nu ma supara – ca o vrea tata sau ca se grabesc sa ii faca pe plac lu’ tata ziaristii verticali din redactie. (Am scris “verticali” fara ghilimele.)

Am ajuns ceva mai tirziu sa citesc articolul lui Tanase despre Dodon si bloggeri, ca si “dialogul Tanase-Cojocari”, pe care il reproduc aici, ca mostra a luptei de idei in jurul libertatii de exprimare intr-o faza mai noua a evolutiilor tehnologice si social-spirituale.

Ma mira “framintarile”, repetate, ale lui Tanase “de ce apare Pavlicenco pe la televiziuni” – asta pe linga “nefasta” existenta a blogului meu. Pai ii spun ODATA SI PENTRU TOTDEAUNA lui Tanase, poate a intelege: NICICIND, cei care m-au invitat, nu m-au prezentat ca analist sau comentator politic (desi nu as fi mai rea ca altii, ca am scris, la viata mea, suficiente editoriale, analize, “expuneri de motive la proiecte de legi”). Si il compatimesc pe Tanase (care imi va sari iar in cap, ca asa procedeaza ai nostri “bravi barbati ziaristi “galanti”), ca isi mascheaza, in mod grosolan, nesimpatia (ca sa nu spun “ura”/“dispretul”) fata de mine, prin a se face ca nu pricepe un lucru elementar: noile televiziuni, asa cum sunt ele, invita si reprezentanti ai partidelor extraparlamentare, care au, si ei, opinii, pentru ca mai conduc – “nemut” – si niste formatiuni politice. Ceea ce nu face Radioteleviziunea de stat, controlata de idolul unora – Filat. Oare nu asta il “preocupa” cel mai tare pe Tanase: “Cum, domnule, parca e aranjat sa nu mai apara “acesti pigmei politici” pe la Televiziunea publica, dar, uite ca, ii scot din anonimat “zisele televiziuni libere”, si nu se poate lafai conducerea partidului iubit, ca sa-si promoveze dulcegariile si promisiunile desarte proeuropene?” Adica, Tanase, daca ar fi voia lui, ne-ar pune, sa intelegem, pumnul in gura, ca si comunistii?  Ori Tanase considera ca numai el are dreptul sa ii critice pe cei de la guvernare? Sau, poate, Tanase are prea multe frustrari, dar nu are curajul sa le verse impotriva celor care i le genereaza, dind in cei, despre care el crede ca nu sunt aparati de “umbrelele de la guvernare” si isi satisface, astfel, nemultumirea politico-sufleteasca lovind in cei pe care ii crede “slabi”?

Eu nu am uitat cazul cind, ca deputat, difuzam presei, inclusiv “Timpul”-ui, materiale, interpelari, raspunsuri (interpelarea privind prihvatizarea ziarelor “Moldova Suverana”, “Nezavisimaia Moldova”, privind dezmatul cu emisiunea “Rezonans”, vinduta companiei CSI “Mir”, facute tot la aluzia lui Tanase ca “toti se tem sa adreseze asemenea interpelari”, – dupa care am fost calomniata si nimeni nu m-a aparat in fata lui Tudor Tataru , despre care, iarasi, le-am dat, la solicitare deja, ziaristilor de la “Timpul”, materiale), insa nici “Timpul” nu le prea publica. Iar cind am intrebat pe cineva de acolo “de ce?” raspunsul a fost unul ametitor: “Pai, cum sa va spun? Dvs. enervati prin faptul ca sunteti prea activa!” Sa pricep ca si pe Tanase il irita oamenii activi, in general, cei pe care el ii considera “prosti” sau “deserti la cap”, ori vrea sa fie numai el activ?

Nu ma deranjeaza ca Tanase ma pune alaturi de Dodon si il tot supara Mesajul unionist al PNL. Nu voi continua sirul PCRM, Lucinschi, PPCD, Flux, Tanase, demolarea ADR…

Inca nu m-am apucat sa republic niste materiale pe care le scria Tanase acum citiva ani si despre Romania, romanism si Unire, impartasind exact pozitia PNL, ca si despre altele, cind fiul nu urcase pe Olimpul politic. Ca sa nu spun si de multe articole recente, in care Tanase, cu greu, isi ascunde dezamagirea si de Filat – (ca de la ceilalti ne-am asteptat la ce vedem!).

Si-atunci, ma intreb – de ce pe Tanase il deranjeaza opiniile altora, mai exact ale unora – oare nu mai incape in ziarul pe care il conduce? Ori il deranjeaza epoca Internetului, cind lumea renunta sa se mai aboneze la ziare si apar blogurile, unde sunt si lucruri interesante (nu vorbesc de al meu). Eu, de exemplu, repostez mai multe articole din “Timpul” si cred ca as merita un cuvint de multumire, pt ca aparitia pe coloana dreapta a portalului www.unimedia.md nu e un dar de la Dumnezeu…

Ma bucura faptul ca si Tanase isi face blog. Va putea lupta, acolo, poate, mai sincer si mai direct, pentru libertatea de exprimare, spre sfirsitul carierei sale…

Vitalia Pavlicenco

Constantin Tanase: “Valorile si principiile” bloggerului Igor Dodon”

Nu cred ca as avea dreptate, afirmand ca blogurile sunt un refugiu al ratatilor si frustratilor.

Ma rog, doreste omul sa se autoexprime in public – sa se autoexprime, daca el crede ca are ce… autoexprima. Experienta de cativa ani demonstreaza insa ca putini sunt acei bloggeri care reusesc sa te convinga „sa-i accesezi” si sa pierzi timpul cu ei. Si totusi, foarte multi bloggeri persevereaza, cu insistenta agresiva si deranjanta. Il vezi pe cate unul (una) care, luand cuvantul in public, incepe in felul urmator: „Precum afirmam eu recent pe blogul meu…”, de parca ar cita Biblia sau Constitutia. Astfel, blogul a devenit un obiect de mandrie, o carte de vizita. Si daca, pe timpuri moldovenii se mandreau ca au „o turma mandra de oi”, iar mai recent – o casa frumoasa sau o masina luxoasa -, astazi se mandresc cu blogurile.

„Am blog!”, prin asta e spus totul. Adica, „nu te juca cu mine, ca te ard pe blog!”. Si chiar te ard… In felul acesta, blogul devine un „atu” in mainile politicienilor. In fine… Urmaresc si eu unele bloguri, si nu din curiozitate profesionala, ci dintr-un fel de pornirea masochista, ca sa ma simt palmuit de capacitatea fantastica a unora de a produce, zilnic, cantitati industriale de texte pretentioase „pe teme actuale”, dar care nu spun nimic. Totul este o logoree plina de stupiditati si platitudini.

Marele tupeu al acestor „bloggeri” consta in aceea ca toti, fara exceptie, sunt grafomani respinsi de presa normala, indivizi ratati care vor sa razbata in cohorta „liderilor de opinie” si care cred ca lumea ar putea sa moara proasta, daca ei nu-si vor spune opinia despre toate cate se intampla si nu se intampla in jurul lor.

Din categoria celor mai… prolifici bloggeri face parte comunistul Igor Dodon – ca volum de text scris, cred ca pe Dodon il devanseaza doar Vitalia Pavlicenco. La fel ca si Pavlicenco, Dodon scrie despre orice si despre toate, cu o precizare de principiu: daca ceea ce plaseaza pe blogul sau Pavlicenco este scris de ea insasi, exista suspiciuni serioase ca textele de pe blogul lui Dodon sunt scrise de altcineva, iar Dodon doar le semneaza… M-am oprit la „fenomenul bloggerilor”, fiindca de la el vreau sa trec la alt fenomen, cel al politicienilor-comentatori politici.

Fenomenul a iesit din frontierele blogurilor si s-a extins si la televiziuni, care nu precizeaza in calitate de ce sunt invitati la diferite dezbateri V. Pavlicenco, M. Petrache, V. Selin si altii – de politicieni, de lideri de partide sau de analisti politici? De fiecare data, ei prezinta opinii partizane, punctele de vedere ale propriilor partide – cum, asadar, pot ei fi prezentati drept „comentatori politici”? Nu ma pronunt impotriva opiniilor partizane, dar telespectatorului trebuie sa i se spuna deschis si clar cui apartin ele.

Dar sa revenim la bloggerul Dodon. Acesta nu-i nici comentator (analist) politic – fiindca n-are capacitatea analizelor si sintezelor, si nu stapaneste instrumentarul stiintific de investigare, necesar unui analist -, dar nu este si nu poate sa fie nici politician de mana intai, fiindca il incurca „bloggerul” incurabil din el. Nu stiu ce se va alege din acest Dodon dupa ce partidul sau iubit a fost impins in opozitie. S-ar putea ca foarte curand cariera sa de politician de mana a doua sa se incheie si singura lui perspectiva sa fie cea de a ramane blogger si a se bate cu alti bloggeri de talia lui pentru un loc de frunte in topul celor mai prolifici, insipizi si plictisitori producatori de texte „care combat adanc”.

Parafrazandu-l pe nea Iancu putem spune: da, ideile din textele sale sunt sublime, dar lipsesc cu desavarsire. Acolo unde insa, intamplator, apare o idee, aceasta, in mod obligatoriu, e antiromaneasca si antidemocratica. Iata o teza a lui Dodon, desprinsa dintr-un text proaspat, plasat pe blogul sau, despre „valori si principii”: „Valorile si principiile adevarate nu se formeaza sub presiunea unor guralivi de profesie, adunati cu sutele pe la mitinguri proromanesti”. Asta e! Pentru comunistul Dodon societatea civila este compusa din „guralivi de profesie”! Si fiti atenti unde se aduna acesti „guralivi de profesie” – la mitingurile PROROMANESTI! Vedeti, boieri dumneavoastra, daca era vorba de mitingurile PRORUSESTI, COMUNISTE, sigura era alta treaba…

Dupa ce citesti aceasta „teza” a lui Dodon, ce argumente iti mai trebuie ca sa te convingi ca respectivul blogger nu este politician, ci e un scrib de duzina, lovit de grafomanie, in care geme un politican marunt si ratat, plin de ura fata de valorile romanesti si principiile democratice europene?


Vitalie Cojocari: „Constantin Tanase este Ion Muruianu pentru “foarte multi bloggeri”

Constantin Tanase a dat startul unei minicruciade impotriva bloggerilor. Nu a tuturor, doar “putini sunt acei bloggeri care reusesc sa te convinga „sa-i accesezi” si sa pierzi timpul cu ei”, spune ziaristul.

Presupun ca ati citit deja articolul in care adreseaza cuvinte putin placute blogosferei din Moldova. Nu este nici primul, nici ultimul ziarist care face acest lucru. La un moment dat, jurnalistul roman Marius Tuca i-a atacat  intr-un mod ce nu-i face fata. Dar sa revenim in Moldova. Iata cele mai tari, ironice si bataioase fragmente din editorialul domnului Tanase:

– “foarte multi bloggeri persevereaza, cu insistenta agresiva si deranjanta.”

– “blogul a devenit un obiect de mandrie, o carte de vizita. Si daca, pe timpuri moldovenii se mandreau ca au „o turma mandra de oi”, iar mai recent – o casa frumoasa sau o masina luxoasa -, astazi se mandresc cu blogurile.”

– “cantitati industriale de texte pretentioase „pe teme actuale”, dar care nu spun nimic. Totul este o logoree plina de stupiditati si platitudini.

Marele tupeu al acestor „bloggeri” consta in aceea ca toti, fara exceptie, sunt grafomani respinsi de presa normala, indivizi ratati care vor sa razbata in cohorta „liderilor de opinie” si care cred ca lumea ar putea sa moara proasta, daca ei nu-si vor spune opinia.”

Acum nu stiu cine sunt “acesti grafomani” in viziunea maestrului Tanase. Cert este ca in text apar doua nume: Vitalia Pavlicenco si Igor Dodon. Nu o sa-i apar pe cei doi. Nu ma intereseaza. Sunt niste politicieni, asa ca putin imi pasa. Totusi, cunoscutul editorialist de la Timpul face o greseala, un fel de grebla pe care, dupa cum ziceam, nu este primul care calca. Sa va explic. Printre multe alte pacate, domnul Tanase le reproseaza “bloggerilor agresivi” ca… scriu mult. Asta nu o s-o inteleg niciodata. Mai ales ca acuzatia vine de la un ziarist atat de mare, dar cu o viziune atat de ingusta in ceea ce priveste domeniul www.

Domnule Tanase, poti sa-i lovesti pe oameni cu verbul pentru ca injura pe bloguri, pentru ca sunt calomniosi, rau intentionati, prosti, debili mintal, dar niciodata, niciodata sa nu le pui pumnul in gura si sa le reprosezi textele prea lungi.

In plus, ce vreti sa spuneti, ca presa este mai curata? Ca in presa nu o sa gasiti logoree stupida? Hm, cu duiumul. Nimeni, insa, nu-i cere mass-mediei sa scrie mai putin. Mai bine, poate, dar nu mai putin. Nimeni nu o sa urle la presa: “ba, aveti o agresivitate insistenta si deranjanta. Ia, valea, ca va sparg”. In consecinta, marele ganditor de la Timpul se situeaza fata de bloguri exact ca si presedintele CSJ, Ion Muruianu fata de ziaristi. Mai tineti minte discursul acela infect in care jurnalistii erau numiti “caini turbati”? Culmea, un ziarist isi numeste fratii mai mici, bloggerii, “indivizi ratati”, “grafomani respinsi de presa normala”.

Acuzatia vine intr-un moment in care ziarele sunt citite tot mai putin, iar tirajul lor scade. Nu vedeti nici un pic de ipocrizie? Pai, daca plusezi traficul a 10-15 bloggeri cunoscuti din Moldova o sa obtii un numar de cititori mai mare decat are ziarul Timpul pe print. Si cand te gandesti ca la Timpul muncesc mult mai multi oameni… Asadar, este o contradictie de argumente, domnule Tanase. Spuneti ca multi bloggeri “produc cantitati industriale de texte pretentioase”, dar nu vedeti ca acestea atrag mai multi cititori. Oare de ce?

Textul dumneavoastra este inspirat din clasicul conflict intre generatii. Fiind de o anumita varsta, reusiti sa va integrati mai greu in noile tendinte. Dumneavoastra nu intelegeti si nu apreciati la justa valoare fenomenul blogosferei. Asa cum nu ati apreciat nici importanta internetului pentru ziar. A durat mult, foarte mult, pana cand ati schimbat pagina web a ziarului ca sa poata fi considerata cat de cat utilizabila, practica. Jurnal de Chisinau si multe alte ziare v-au luat-o hat inainte. Nu o spun cu rautate. Sunt jurnalist, dar am si blog. Asa ca vorbesc in cunostinta de cauza din ambele posturi: limitati-va la combaterea argumentelor din bloguri, nu a blogurilor in sine. Din pacate, noua tehnologie a comunicatiilor pare sa va depaseasca. Oare nu stiti ca in afara, acolo unde ziarele chiar sunt o afacere, pe site-urile acestora gasesti sectiuni cu blogurile jurnalistilor. Deci, pe cand blogul domnului Constantin Tanase?


Constantin Tanase: “Eu, Muruianu, blogosfera si arhaismele”

Bloggerul Vitalie Cojocari imi da o replica, intitulata“Constantin Tanase este Ion Muruianu pentru “foarte multi bloggeri”. Asa cum se practica la noi, o nevinovata opinie care nu convine cuiva e luata in furci si efortul tau sincer de a pune o problema e rasplatit cu etichetari malitioase. La noi – fie in presa traditionala, „pe hartie”, fie pe forumuri sau pe bloguri – de multe ori nu se discuta, nu se polemizeaza cu argumente, dar „se da la bot” haiduceste si orice opinie care nu coincide cu a bloggerului sau a forumistului e decretata drept erezie si autorul ei este ridicat amabil pe rug.

Evident, aceasta situatie omeneste ma enerveaza, dar nu in masura in care m-ar determina sa optez pentru limitarea individului de a se exprima. Intr-un spatiu public sanatos „rugurile trebuie sa nu se stinga niciodata”. Inteleg, acest spatiu mediatic virtual este o cucerire comuna a geniului omenesc si de ea are dreptul sa beneficieze fiecare. Problema care ma deranjeaza cu adevarat – si anume aici trebuie cautat imboldul de a scrie articolul „ „Valorile si principiile” bloggerului Igor Dodon”- este ca acea situatie realmente existenta, ea nu poate fi negata, cand spatiul informational virtual cade prada piratilor din sfera politicului, iar blogurile (UNELE!) devin instrumente de propaganda partinica.
Unele bloguri sunt create nu din nevoia autorilor de a se (auto)exprima, ci din nevoia unor partide de a manipula si a intoxica cititorul si de a-i denigra pe oponentii lor politici, lansand fel de fel de „soparle” care nu ar putea aparea, cum m-am exprimat eu, „in presa normala”. Recunosc, poate nu am fost suficient de explicit, admit ca am exagerat prin unele epitete, dar reprosurile ca, chipurile, prin respectivul articol, „Constantin Tanase a dat startul unei minicruciade impotriva bloggerilor” si a „adresat cuvinte putin placute blogosferei din Moldova” nu sunt mai putin exagerate si nedrepte. Insist asupra acestui fapt: nu am „atacat” („minicruciada”) bloggerii si blogosfera, ca fenomene, ci mi-am exprimat deschis, transant si admit, poate prea „strident”, ingrijorarea ca blogosfera devine prada piratilor mediatici, aflati in serviciul partidelor si care compromit blogosfera ca spatiu de exprimare libera. Stiu ce contraargument se va aduce la aceasta afirmatie a mea si sunt de acord cu ele: chipurile, si politicienii au dreptul la acest spatiu.

Repet, sunt de acord, au acest drept, dar de ce mie mi se refuza dreptul de a-mi exprima dezacordul fata de „bloggerii” gen Dodon care bate campii prin istoria noastra nationala, delireaza de placere in fata ideologiei staliniste antiromanesti pe care o promoveaza in texte kilometrice si debile? Eu nu ma pronunt impotriva blogului lui Dodon sau, doamne fereste, impotriva blogosferei, eu nu cer in spiritul lui mos Teaca a lui Anton Bacalbasa, sa inchidem gura acestui „tuvil” obraznic, ci impotriva, ma iertati ca ma autocitez, „grafomanilor” care posteaza zilnic “cantitati industriale de texte pretentioase „pe teme actuale”, dar care nu spun nimic”. De ce eu nu asi avea dreptul la aceasta opinie, fie ea si subiectiva sau chiar nedreapta? Sa fie oare aceasta opinie a mea o actiune de „punere a pumnului in gura” celor care au bloguri si scriu texte prea lungi?

Dupa cele spuse pana aici cred ca nu mai are rost sa mai dezbatem opinia dlui Cojocaru potrivit caruia „ marele ganditor de la Timpul se situeaza fata de bloguri exact ca si presedintele CSJ, Ion Muruianu fata de ziaristi”. E o opinie a domniei sale pe care o respect pentru ca are dreptul la aceasta opinie. Manifest acelasi respect si fata de urmatoarea opinie („Textul dumneavoastra este inspirat din clasicul conflict intre generatii. Fiind de o anumita varsta, reusiti sa va integrati mai greu in noile tendinte. Dumneavoastra nu intelegeti si nu apreciati la justa valoare fenomenul blogosferei”) dar nu ma pot abtine sa nu fac o precizare: Da, am „o anumita varsta”, da, poate „nu inteleg si nu apreciez la justa valoare fenomenul blogosferi”, dar in privinta „clasicului conflict intre generatii” va spun urmatoarele: da, sunt in conflict cu unii reprezentanti ai noii generatii, dar numai cu acei care au citit cu mult mai putine carti decat am citit eu la varsta lor. Cand un astfel de reprezentant al noii generatii se screme (iertati-mi verbul prea fiziologic) sa apara pe la televiziuni drept „analist politic”, dar nu a citit nimic din ziaristica lui Eminescu, iar cand il intrebi cine a fost Nae Ionescu sau Pamfil Seicaru (doi mari ziaristi romani) se uita la tine buimac, ca la un nebun, evident ca intru …in conflict cu el. Numai ca acesta nu e conflict intre generatii, ci …clasicul conflict intre cultura si ignoranta, intre tupeu si bunul-simt. Deosebirea (conflictul) dintre noi nu consta numai in aceea ca acesta are blog, iar eu nu am.

Pun punct aici, dar nu inainte de a mai cita doua opinii ale dlui Cojocaru. Prima e un sfat pe care domnia sa mi-l ofera cu generozitate: „ limitati-va la combaterea argumentelor din bloguri, nu a blogurilor in sine”. Mersi frumos, exact asta am facut si regret daca nu am fost convingator. A doua. „ Din pacate, noua tehnologie a comunicatiilor pare sa va depaseasca”. Bine ca numai va pare, inseamna ca nu-s pierdut irecuperabil, mai exista o sansa sa ajung din urma noile tehnologii… La ultimele doua intrebari ale domniei voastre („Oare nu stiti ca in afara, acolo unde ziarele chiar sunt o afacere, pe site-urile acestora gasesti sectiuni unde poti citi blogurile jurnalistilor. Deci, pe cand blogul domnului Constantin Tanase?”) raspund sincer, ca in fata duhovnicului: 1.Stiu si sunt gata sa incep cu blogul dumneavoastra; 2.Pe curand – adica de ce sa nu am si eu un blog, sa fiu si eu in rand cu lumea buna, nedepasita de noile tehnologii ale comunicatiilor, ca sa ma infrupt si eu din farmecul intelectual de a intelege si aprecia la justa valoare fenomenul blogosferei?

Sper ca nu am suparat pe nimeni, inclusiv pe domnul Vitalie Cojocari, si maine sa ne putem intalni tot ca prieteni in miraculoasa lume a blogosferei, in care, apropo, ma simt tot atat de liber si tot atat de bine cum ma simteam in copilarie cand fascinanta blogosfera se reducea la o penita stralucita de metal pe care o muiam, pios, in cerneala din calimara, si cu care caligrafiam literele alfabetului chirilic… Penita, cerneala, calimara – cuvinte care, doar intr-o viata de om au devenit arhaisme…pline de nostalgii. Daca am devenit si eu un arhaism, va rog frumos, treceti-ma in lista acestora…Chiar ca nu m-as supara, ci, dimpotriva, m-as mandri si m-as simti razbunat in fata infinitului spatiu virtual… care ne asteapta pe toti.

Exclusiv Online
7 decembrie 2011


Vitalie Cojocari: “Domnule Tanase, o rugaminte…”

Am spus-o de atatea ori, incat a devenit o batatura pe limba: Constantin Tanase este in prezent cel mai bun editorialist din Moldova. Nu m-a deturnat de la aceasta idee nici articolul dansului, mult pe alaturi, despre bloguri. Am tinut sa-mi exprim pozitia din capul acestui post pentru a dezavua un pic din roiul de articole destul de dure la adresa maestrului. A dezavua, adica a dezaproba – asta pentru cei care imi spun ca scriu prea oficios. In fine. Deocamdata nimeni nu-l intrece pe batranul editorialist la ascutimea ideilor, la profunzimea frazei si la incisivitatea polemicii. Nimeni dintre editorialistii moldoveni, desigur. Poate mai tarziu. Poate peste ani se va ridica un flacau si va ajunge la inaltimea stachetei ridicate de foarte multe dintre textele ziaristului Tanase. Acum, insa, este cel mai tare!

Cineva dintre comentatorii bloguletui meu, cojocari.ro, imi reproseaza ca m-am aprins repede si am sarit prea ars dupa articolul maestrului. Cica editorialul respectiv ar fi aratat cu dejtul inspre doi bloggeri: Pavlicenco si Dodon. Cica doar despre ei este vorba. Si da, si nu.

Constantin Tanase a vorbit despre ei, accentuand pe Dodon, dar la inceput s-a referit la multi altii. Cititi atent! De altfel, ii dau dreptate editorialistului: blogosfera moldoveneasca este intesate de texte, foarte multi moldoveni au bloguri, foarte multi le lauda, vorbesc despre ele in permanenta… Numai ca, nu stiu de ce, Constantin Tanase vede in asta un lucru rau. Eu, dimpotriva, un apanaj al democratiei. Ce propuneti, maestre? Sa nu ne mai exprimam? Sa inchidem gurile si ideile noastre tinere in tartacute doar pentru ca nu avem experienta dumneavoastra in a le aranja simandicos in fraze? Pentru cei care nu stiu ce inseamna simandicos, aici are sensul de rafinat.

Inca o data. Singurul lucru pe care mi-am permis sa-l reprosez marelui ziarist basarabean este faptul ca, prin editorial le cere oamenilor sa nu mai scrie pe bloguri. Le solicita sa nu mai produca “logoree”. Gresit. Nu stiu cum, dar aceasta teza a dumneavoastra ma face sa cred ca aveti un fel de zvacnire comunista. O reminiscenta abia perceptibila a educatiei sovietice pe care, vrand, nevrand, ati acumulat-o in tinerete ori copilarie. Vremurile se schimba. Cine, daca nu dumneavoastra, trebuie sa incurajeze comunicarea? Va rog, domnule Tanase: combateti ideile blogurilor – asta daca dumneavoastra gasiti ca aveti ce combate, dar nu va urcati blogosfera in cap. Este o greseala greu de digerat mai ales pentru tineri. Chiar daca v-a suparat cohorta de bloggeri nemultumiti, sunteti OBLIGAT sa le intelegeti pasul. Au sarit de fund pentru ca ei nu concep ca o personalitate de rangul dumneavoastra face apel… la tacere.

Atat am avut a va ruga. In rest, fie ca nu va place ce scrie cutare, fie ca va nemultumeste logoreea altuia, nu-i interziceti sa se expuna. Internetul nu este o sala de curs in care sa-l reduci la linistea de mormant pe unul care face galagie. Galagia lipseste in spatiul virtual. Si stiti de ce? O sa citez ce spunea cineva intr-un comentariu: “In partea dreapta de sus a monitorului este o cruciulita, cui nu-i place sa dea un click pe ea si sa treaca la alt site.”

PS: Pe facebook au aparut tot felul de bancuri legate de dezbaterea “Tanase versus bloggeri”. Unul dintre ele: “Stiti care este cea mai urata ocara pentru Tanase? Bai, bloggerule”. Tot pe fb, am vazut doua initiative de protest. Prima chema tinerii sa nu mai cumpere ziarul Timpul. In cea de-a doua, tinerii erau invitati sa publice sub articolul editorialistului urmatorul comentariu: “am intrat pentru prima data pe site-ul tau. Imi place cum gandesti. Tine-o tot asa”. N-am dat curs nici uneia. Eu ma limitez doar la a-mi expune parererile pe acest blog. Asta-i frumusetea internetului, domnul Tanase. Iti permite sa fii liber si sa alegi.


Vitalie Cojocari: “Replica maestrului Tanase”

Unu, am scris postul anterior inainte ca maestrul sa-si fi ascutit penita si sa-mi fi datreplica in ziarul Timpul sau doar pe internet – nu stiu exact, eu sunt in Bucuresti de unde vad Moldova numai virtual. Doi, cand scriam nu stiam daca domnul Tanase va fi rectionat in vreun fel la ceea ce a aparut in blogosfera. Trei, chiar daca ar fi tacut, ar fi mers mai departe, intelegeam si nu o luam ca pe o ofensa sau capitulare – uneori tacerea este mai graitoare. Patru, editorialistul si-a pus pe alocuri cenusa in cap cu ultimul sau articol, a admis micile derapaje pe care cred ca le-am vazut. Cinci, se pare ca domnul Constantin Tanase va avea blog. Asta este mai mult decat interesant. Asa ca, deocamdata, pun si eu punct acestui subiect.

Desigur, nu inainte de a va invita sa cititi tot ce crede maestrul Tanase despre polemica starnita de articolul domniei sale. Click aici. Copii, studenti la jurnalism, jurnalisti, politicieni, cititori, gospodine, contabili, avocati, tineti minte: de aceea dansul este cel mai bun, pentru ca are capacitatea uluitoare de a intelege repede cele mai noi, insolite fenomene si de invata din fuga zilei. Jos palaria! Apropo, pentru un comentator de pe site-ul Timpului, eu sunt un nene cat se poate de real. Nu exist doar virtual. Eu respir, mananc…

PS: Se pare ca tot mai am a spune ceva   . Nu ascund, ma simt mult prea zdrobit de articolul maestrului Tanase. Oare de ce nu o fi incercat sa cuprinda si alte articole din blogosfera in replica sa? De ce doar eu? Fara pic de onoare si orgoliu, ma simt erijat intr-un reprezentant al blogosferei cu care domnia sa a polemizat un pic. Ma simt ca un varf bont de lance. Lance aruncata virtual spre marele ziarist. Si cand ma gandesc ca am crescut ca om si ca jurnalist citindu-l pe maestru… Nu-mi place sa fiu in corul celor care il huiduiesc permanent. Sa fie clar, eu ii combat unele idei. Nimic mai mult, domnilor comunisti, care ati rasarit pe reteaua de facebook postand comentarii veninoase si frecandu-va mainile de placere ca puteti sa invrajbiti niste oameni ce, altminteri, se respecta.

Nu pot sa nu reacționez la insultele aduse intregii blogosfere moldoveneşti, azi dimineața, de catre Tanase moşul, in ziarul Timpul. Nu pot sa nu reacționez atata timp cat ma simt şi eu ofensat fiind blogger şi nu accept ca dupa 5 ani de medicina, un jurnalist politic sa ma numeasca un individ ratat, doar pentru ca am simpla dorința de a ma exprima şi eu undeva in public.

Nu-l ințeleg pe Constantin Tanase ca tata, ca-şi ofenseaza baiețelul in fața intregii țari, ca doar blogul asta www.tanase.md nu-i al meu 🙂 Inseamna ca cum, am avut/avem un ministru al justiției caruia i se atribuie cuvintele astea: ”Marele tupeu al acestor „bloggeri” consta in aceea ca toti, fara exceptie, sunt grafomani respinsi de presa normala, indivizi ratati care vor sa razbata in cohorta „liderilor de opinie” si care cred ca lumea ar putea sa moara proasta, daca ei nu-si vor spune opinia despre toate cate se intampla si nu se intampla in jurul lor.”? Tragico-comic 🙂

La fel nu-i pot ințelege ura cu care scrie despre bloggeri, or dorindu-l sa-l cace pe Igor Dodon a generalizat la adresa tuturor bloggerilor (fara excepție) ca sa mai diminueze din acuzații. Da nu-i bine d-le Tanase sa faci spuma la gura şi sa sari in capul unor copii care scriu pe bloguri, sau dumitale propui sa mearga sa-şi petreaca (T)impul prin baruri şi discoteci? Interesant, cine v-ar mai citi capodoperele daca n-ar fi fost mediul virtual in care va exprimați şi d-stra. Urat din partea d-stra acest atac, nemotivat, ruşinos şi dezinformant !
Loading Facebook Comments ...

85 Comments

Add a Comment
  1. Nu. N-am reusit nici azi la Fabrika.
    Acelasi Ionita de ieri. Corman de azi, dar tare inacrit si in sfarsit la desert Madame A. Gutu or „cum nu se poate machia o femeie”.

  2. …De haosuri eterne cu astri murmurind
    Nostaljic se loveste frintura mea de gind
    De unde-n Eminescu atitea Universuri…
    Atita Vesnicie… De unde-n Eminescu…

    11.01.2011.
    Iurie Osoianu.

  3. mesaj pt. Vitalia:
    ––––––––––
    Fiti vigilenta:
    pentru ca proclamati deschis Unirea cu Marea Romania,
    KGB local si mafia de FILAT impreuna v-au spart blogul.
    Caci cine altul ?
    ca si Voronin si Resetnikov, sunt criminali, si ar putea proceda si la alte atentate, pana la asasinate politice !
    Nu uitati de Grigore Vieru si Lidia Istrati, si altii.
    Sunteti sincera si dreapta ! Bravo!
    Uneori insa prin diplomatie se poate de obtinut mai multe.
    Nu va critic. Va protejez, ca sa fiti vie in continuare
    pentru Marea Romanie!
    Natura umana uneori e monstruoasa.
    Iar dvs. sunteti atat de gingasa si plapanda prin sinceritate
    in fata monstrilor !
    DECI, ATENTIE MARE !

  4. …De haosuri eterne cu astri murmurind
    Nostaljic se loveste frintura mea de gind
    De unde-n Eminescu atitea Universuri…
    Atita Vesnicie… De unde-n Eminescu…

    De unde …dulce mama si grelele scrisori
    Si codrii de arama cu albastrii de flori
    De unde Catalina,de unde Catalin
    Scaldat in foc de soare Lucafarul divin

    De unde si Cezarul si plopii fara sot
    Si greco-bulgarimea, Fanarul cu iloti
    De unde lac cu nuferi, mijloc de codru des
    Si vreme ce tot vine si valuri ce tot trec.?!

    Suntem romini si punctum…zic astrii impletind
    In mreaja de vapae frinturile-mi de gind
    Din noi nascu Poetul atitea Universuri
    Atita Vesnicie…Atita Eminescu…

    11.01.2011.
    Iurie Osoianu.

  5. doamna pavlicenco, pe blogul lui roman mihaes se duc discutii aprinse despre relatiile dumneavoastra cu plahotniuc, am o intrebare, din curiozitate, nu cumva plahotniuc va finanteaza de-l inalbiti asa?

  6. Bună ziua!!! Doamna Pavlicenco ce părere aveți despre articolul de pe blogul lui Roman Mihaeș și desigur despre comentariile la el???
    Aștept răspuns…
    Mulțumesc Mult!!!
    O zi frumoasă…

  7. Pt alex si pt apolitique

    Va raspund foarte simplu – nu. Nu am avut nici o finantare de niciunde in afara de membrii din conducerea PNL si unii simpatizanti. Noi am cheltuit 416 mii lei in campania trecuta, nici jumatate de milion de lei. Desigur, cu aproape 40 de mii de dolari nu poti trece pragul electoral, important, insa, e ca am putut promova platforma noastra. Va veni timpul cind si oligarhii vor finanta partide unioniste, deocamdata nu se intimpla asta.

    Eu nu am costume scumpe, am facut campanie in acelasi veston cu care am fost la nunta fetei in 2006, apoi in toate campaniile ulterioare – locale din 2007 (costumul l-am cumparat in 2006, iar fusta i-am adus-o acum fiicei la Hambirg, ca e lunga, frumoasa, iar ea mai ofera concerte, ca e violonista), in parlamentarele de la 5 aprilie din 2009, in cele neduse pina la capt in 29 iulie 2009 si acum, in parlamentarele din 28 noiembrie. Chiar mi-a propus fiica sa imi cumpere un costum pt TV-uri, cind sunt invitata, si de gala.

    Nu am alta masina decit cea cumparata tot de fiica mea oficial, prin transfer, de la Hanovra, cu ginerele, in august 2008, nu am bogatii nicaieri si nici conturi. Ca sa supravietuiesc in anul 2010, fiind somer, copiii mi-au dat banii de la nunta, vreo 6 mii de dolari. Eu nu-i pot intoarce, speram sa cumpere Ministerul Educatiei manualul sotului, de literatura universala, dar nu a iesit, ca ei au alte interese.

    Am citit si comentariile d epe blogul lui Mihaies, sunt aberatii la cub.

    Eu repet a cita oara. Nu am colaborat in viata mea cu nici o securitate, sunt absolut curata, nu am fost persoana importanta, nu am fost in serviciul regimului. Nu am fost nomenclaturista, nu am lucrat in structurile sovietice si de partid. Asta ii face sa turbeze pe toti, ca de ce sunt curajoasa, daca nu am in spate structuri de sprijin economic, politic. Dar nu am. Insa PNL spune un adevar la care se va ajunge oricum si noi vom fi mereu mindri de asta.

    Nu mi-a placut printre comentarii unul care spune ca eu as lua apa in gura cind mi spune de unificarea fortelor democratice, liberale. Nu este adevarat. Am scris si voi mai scrie despre asta. Am adresat o scrisoare membrilor PL, o pot reposta. Si voi scrie chiar acum un articol despre prestatia lui Ghimpu la Jurnal TV de ieri, care mi-a placut.

    De ce sscriu despre Plahotniuc? Pentru ca am fost intrebata. Si eu nu obisnuiesc sa fug de raspunsuri. Pe Plahotniuc o sa-l inghita toti, ca nu au incotro. El are bani, el este priceput si stiu de la niste prieteni ca e bine intentionat. De ce sa nu-i oferi omului sansa sa devina um om angrenat spre bine in societate. daca va fi invers, voi scrie, insa campania lui Mocanu, in spatele sau eu considerind ca sta Filat, nu mi-a placut nici mie, cum nu i-a placut nici lui Constantin tanase. Aici nu am avut divergente.

    I-am spus si lui Mihaies: cum poti mai intii s aii dai omului mereu cu ciocanul in cap, spunind ca e rau, apoi sa faci mitinguri si sa il chemi public sa faca alianta cu tine? Eu consider asta imoral. Si o sa vedeti cum toti se vor impaca repejor cu Plahotniuc, il vor suporta, l-au ales prim-vicespeaker, acum vreti eu sa ii critic pe toti din AIE de ce l-au votat daca e rau?

    E de risul curcilor si, mai ales, ca stiu cum stau lucrurile, ca lupta nu e pentru valori, ci e pentru Treuca, nu mai putin d ela verzii contrabandisti de tigari decit din partea rozilor. Si-atunci de ce unul e bun si altul e rau? ori toti sunt rai, opri toti sunt buni… Asa cum sunt.

    Zilele astea am vorbit prin Skype cu Mihaies, ca eu sunt in Germania. Si el mi-a confirmat, apoi am vzut si pe blogul lui ca cineva a confirmat ca Plahotniuc are cetatenia romana, a spus-o chiar el la televiziune. Deci, nu e o senzatie ce am spus eu, dar il consider nemancurt, el stie ca e roman, si nu „moldovean-moldovenist”.

  8. Dna Pavlicenco, din propria viziune: dul Tanase stie a manipula bine lumea cu „penita ziaristica”, toata aceasta zarva a fost p/u a-si face reclama propriului sau blog care cred va aparea curind, daca nu-si va crea d-ul Tanase blog atunci maestrul a dat-o nitel in bara cu articolele:
    Constantin Tanase: “Valorile si principiile” bloggerului Igor Dodon”
    inca 1-ul ca 1-ul insa cu al 2-lea precis a gresit maestrul poarta:
    Constantin Tanase: “Eu, Muruianu, blogosfera si arhaismele”
    P.S. 🙂 Sa enervat nitel maestrul cind i-au zis administratorii sau cine i-ar fi zis de la Unimedia ca Pavlicenco si Dodon au mai multe afisari si comentarii la publicarile de pe blogurile lor ca pe timpul.md . Oricum nu ati fost atacata asa agresiv si direct ca Dodonel, undeva chiar ati fost descrisa pozitiv: „cu o precizare de principiu: daca ceea ce plaseaza pe blogul sau Pavlicenco este scris de ea insasi, exista suspiciuni serioase ca textele de pe blogul lui Dodon sunt scrise de altcineva, iar Dodon doar le semneaza…”
    Sincer sa fiu citesc aproape toate articolele publicate ale dlui Tanase in special pe timpul.md si daca mai prind vreo emisiune doua cu participarea dlui. Nu prea am vazut pe nicaieri decit poate pe alocuri aluzii la dstra, la PNL din partea dlui, de are omul si parerile sale despre mesajul unionist al PNL s.a., insa niciodata nu ati fost comentata public, agresiv de catre dul Tanase. 🙂
    😉 dna Pavlicenco undeva totusi in sufletul sau, in ideile dlui referitor la „relatia” RM cu Romania Va stimeaza p/u verticalitate maestrul ziaristic Constantin Tanase, poate chiar si in relatia de la ziarist la ziarist. Succes in continuare d-na Pavlicenco. 😉

  9. nu vedeti ca cu sloganul dumneavoastra folosit in campaniile electorale faceti jocul comunistilor, sau acest lucru va este la-ndemina?

  10. Pt Vitalie

    Ar fi asa si nu prea. El spune acolo mai multe urite despre mine, dar nu ma numeste a doua oara direct. Mai multi oameni, inclusiv Mihaies, au spus clar – articolul contra bloggerilora fost scris contra mea.

    Eu cred ca Tanase este unionist. Si vom relua niste articole ale sale cindva in acest sens, acum nu am timp sa le caut, asa cum voi relua si niste alte articole, primite inainte de a citi eu articolul lui Tanase de la cineva pe adresa electronica.

    Tanase oricum greseste lovind in libertatea de exprimare. Lumea vede daca cineva e prost sau nu, dar sa inchizi gura e stil comunist si aici a dat-o in bara. Adica – iese ca el stie cine si ce scrie, ca scrie bine sau nu si, daca el crede ca nu e bine, trebuie sa isi inchida blogul sa nu-l enerveze pe Tanase? Si pe mine ma supara cind aud ca unii umbla chercheliti de-a binelea, inseamna ca trebuie sa cer lichidarea lor? Fiecare are dreptul sa fie sanatos sau sa isi ingroape sanatatea in paharul cu bautura, nu?

  11. Pt alex

    Nu, nu vedem. Am raspuns de f.multe ori acestei intrebari. Avem dreptul sa spunem orice si sa ne combata cine vrea. Perpetuarea comunistilor e vina Aliantei. Cum spunea Eminescu, acum nu am la indemina, sensul era ca daca vrei sa construiesti viitorul, trebuie sa il pregatesti in prezent. Dvs. nu vreti sa pregatiti un viitor comun romanesc? Eu vreau, chiar daca as putea sa nu apuc sa il vad.

  12. 🙂 „Si pe mine ma supara cind aud ca unii umbla chercheliti de-a binelea, inseamna ca trebuie sa cer lichidarea lor? Fiecare are dreptul sa fie sanatos sau sa isi ingroape sanatatea in paharul cu bautura, nu?”

    PAC-PAC, tra-ta-ta – tine galusca d-le Tanase, e aluzia mea pe textul dnei Pavlicenco. 😉 Bravo dna Pavlicenco, vai si amar de acei care „dau” fie si cu penita in femei.
    Ehhh relatia asta dintre „barbat” si „femeie” unul bate, alta birfeste (birfa de multe ori e si adevar). 🙂
    Sper sa nu va suparati dna Pavlicenco pe fraza de mai sus, a fost mai mult a gluma. 😉
    O zi buna in continuare dna Pavlicenco, eh nu degeaba ati condus „Mesagerul” citiva ani – pe merit – ca ziarista am in vedere.

  13. Explicaţimi va rog cine va deschis viza in cuba si cu ce ocazie??? Ce aţi cautat acolo???

  14. Pt vazilin

    Am explicat de o suta de ori pe blog. Sotul meu a fost chemat sa isi satisfaca serviciul militar, ca traducator de spaniola. Eu, din anul V de la Facultatea de limbi straine, franceza, am mers ca sotie. Este o istorie mai veche si cum nu-mi dadeau voie sa merg in aceasta calitate de sotie, pt ca eram o rebela la facultate, desi eminenta. Nu ma impacam cu regulile rigide absurde. Am mers la virsta de 21 de ani (ma casatorisem la 20,5 ani). In Cuba am fost gospodina, cum se spune, am facut menajul, am fost apoi gravida, ca toate femeile, noua luni, apoi am nascut-o pe fiica noastra, Beatriz, am crescut-o singura (sotul era foarte (ocupat) zece luni si, ne-am intors acasa. Am plecat in decembrie 1974, am revenit in septembrie 1976. Eu sunt nascuta in 1953. Chiar daca sotului i s-a propus sa mai prelungeasca, deja prin acord, munca acolo, inca un an, noi am refuzat si ne-am intors acasa. Eu am reintrat in anul cinci de facultate, am incheiat facultatea, greu mi-am gasit de lucru si greu mi-am facut viza de resedinta in Chisinau, iar sotul a revenit la catedra de literatura universala, ca lector.

    Iata povestea. De ce sotul a plecat? Atunci plecau multi, ii lua pentru ca moldovenii stiau bine spaniola, iar el a terminat facultatea la Moscova, unde, impreuna cu alti tineri talentati, a fost trimis la invatatura din anul 3- ca atunci nu plecai la Sorbona sau la Harvard, ci la Moscova, la Leningrad, Minsk, Kiev… A invatat, conform programului, traducerea militara, nu sa umble po-plastunski. Si, apoi, dupa facultate, l-au luat sa isi satisfaca serviciul militar. El avea 24 de ani.

    Noi, in general, ambii am dus-o greu, am crescut fara tati. Dar nu avem niciunul nici o pata in biografiile noastre, asta, mai ales, intr-o societate murdara si comunizata.

    Nu am colaborat cu niciun serviciu de securitate, nici nu stim ce inseamna asta. Am fost oameni simpli, dar verticali si curati. Asa am si ramas.

    Cind puneti, la sfirsitul intrebarii, trei semne de intrebare, rezulta ca strigati. Linistiti-va, nu aveti de ce striga, nu e deloc cazul…

    „Explicati-mi” se scrie cu linioara – „e bine sa stiti”, cum spune la Jurnal TV.

  15. Daca sunteti simpla si verticala de ce ati jucat festa comunistilor la referendum? Aţi ştiut cum o sa interpreteze comunistii, de ce aţi pus interesul personal pe prim plan şi nu interesul naţional. Prin promovarea asa zisului mesaj PLN leaţi dat laturi la porci…
    Oare nu pare a fi cam ciudat, straniu chestia data? Ştiind efectul oricum aţi facuto…
    Mai discutam despre idealuri sau recunoaste ti ca aveti ceva cu voronin, plahotniuc si banda?

  16. Pt Vazilin

    Am explicat si despre aceasta foarte mult. Va rog sa cititi ce am scris pina acum.

    Doar o remarca repetata. Poate, in alte partide, decide sefu’. In PNL totul e decis in colectiv. Ceea ce am facut am decis colectiv si am considerat, mai si consideram corect si asa vom face in continuare, pina vor fi alte decizii ale organismelor colective ale PNL. Daca, insa, veti citi mai multe despre acesta pe blog, veti intelege mai multe si mai bine.

  17. Vaziline cer scuze ca intru in discutie, intotdeauna trebuie de tacut referitor la UNIRE? Nu acum ca dam apa la komunisti, nu mai pe urma ca dam in PLDM si tot asa… Da cind Vaziline cind? La’s sa stie lumea ca exista in RM si un partid care spune sus si tare ca este p/u Unirea cu Romania fara a se teme si a umbla pe la umbra: ca da apa la moara ba la unul, ba la altul… Sau esti din aia: cind te intreaba pe drum de ce nationalitate esti apoi intrebi si tu ca baba aia cu bomba in dig „Da de la ce televiziune ziar sunteti capoi sa stiu ce sa spun”. Daca se poate si cu permisiunea dstra, Vaziline ce nationalitate sunteti fara a va uita in buletin sau pasaport, fara nationalism si fara radicalism pur si simplu?

  18. Doamna Pavlicenco haideti sa fim seriosi si sa nu vorbim despre colective intrun partid cu 15 tineri si 7 maturi…se stie foarte bine cine ia deciyiile la pnl… asa ca Pavlicenco a zis, cei 25 au ascultat cu gura cascata, au ridicat minutile şi totul e ok…

    Cind scriu pe bloguri nu respect regulile gramaticale…multumesc de observaţie…

    pentru
    Vitalie spune:
    12 ianuarie 2011, la 13:01
    De etnie sunt Român, de naţionalitate sunt român nâscut pe pământ român şi basta…

  19. p/u vitalie

    suntem pentru Unire cu Romania si cu sustinere din Rusia, da?

  20. Pt Vazilin

    Ca sa va convingeti de contrariu, priviti video de la ultima noastra sedinta a DPN. Va rog, abia dupa asta sa ne spuneti citi suntem la PNL si cine ia decizi. V-am spus – va compatimesc pentru ca nu ati cunoscut alte practici privind partidele. La noi e chiar democratie. Toate deciziile si Rapoartele, parerile membrilor in structurile colective sint expuse public. Stiu, va este greu sa intelegeti, dar va veti obisnui.

    Aici e video, iar pe site-ul http://www.pnl.md sunt mereu expuse opiniile, ca si pe blog – http://www.pavlicenco.md/2010/12/05/pnl-a-spart-frica-de-unire/

  21. Spuneţimi va rog ce personalităţi, lideri de opinie, oameni de ştiinţă aţi avut acolo (de dorit o listă) care puteau întradevăr sa se dea cu opinia?

  22. p/u silva – concret argumente, fapte unde PNL are sustinerea Rusiei, numai nu de genul: ca cu sloganul PNL p/u Unire s.a. da concret: PNL in frunte cu dna Pavlicenco a primit de la EDRO si Putin 40 mii de dolari p/u alegeri si 10 mii de dolari de la dul Plahotniuc pe care ia „pus” in buzunar dna sau dul respectiv de la PNL… s.a, iar dul Voronin p/u sloganul PNL p/u Unire ia cadonat dnei Pavlicenco 5 mii EUR sa aiba cu ce sa se judece cu dlui la CEDO 🙂 , ce silva sau sliva nu prea ai fapte din astea da? Daca nu valea !!!
    PNL a fost direct, concret UNIRE cu Romania si nu fariseiala gen: tss PNL, tss Pavlicenco nu zi nimic de Unire acuma in glas, la’s ca zici dupa alegeri capoi cistiga komunistii, zii amu la alegeri ca esti si tu statalista macar ca pe urma devii Rosca2.

  23. Ia sa ma corecteze pe mine cineva din istorici ca nu sunt la curent, exista deja etnie – româna, de nationalitate, popor stiu ca exista deoarece sunt si eu roman, da de etnie nu prea am auzit.

  24. p/u Vitalie
    mmmmmmm, ceva nou, mersi pentru informatie, daca mai stii ceva spune…

  25. vitalie, vad ca fapte concrete sunt, inseamna ca nu m-am inselat cind am spus: Unire cu Romania si cu sustinere din Rusia…

  26. Pt Vazilin

    1. In primul rind, pt noi nu exista „personalitati”. Oamenii sunt mai sau mai putin cunoscuti.
    2. Vicepresedinti PNL sunt dna Can Alexandra, ex-ministru al industriei si comertului in Guvernul Sturza, are ordine si medalii moldovenesti, dar si Ordinul National al Romaniei „Servicu Credincios”, in Grad de Comandor.
    3. Anatol Revenco, medic, fondator al PNL in toate variantele – PNL a existat in trei variante, acum e a treia.
    4. Mihai Severovan, consilier municipal Chisinau ales pe lista PNL, fost Primar al Chisinaului la rascrucea vremurilor, foist ministru in mai multe Guverne, un lider al sindiucatului patronal.
    5. Amatol Vidrascu, editor Litera, are Ordinul National al Romaniei „Serviciu Credincios” in Grad de Comandor.
    6. Mircea Rusu, fost presedinte al PNL, inaintea mea, in formula a doua, a votat Independenta R.Moldova, fost deputat in primul Parlament ales democratic, om de afaceri, cetatean roman ca si mine, Can, Vidrascu, Revenco asteapta si Severovan, mi se pare ca la fel.
    7. Andrei Iuri-Apostol, primul presedinte al PNL, ramas, ca si Rusu, in partid, fost deputat, om, ca toti cei de sus, al principiilor.
    8. Foarte multi oameni de treaba din teritoriu. Cititi si rasfoiti site-ul http://www.pnl.md

    Este ultima oara ind va raspund scriind ceea ce figureaza din plin pe blog si site. Nu e corect, in fiecare zi sa vina cineva sa ma roage sa o iau de la capat. Mai cititi, pt inceput ceva, apoi intrebati.

    Eu am din 2003, Ordinul National al Romaniei „Pentru Merit” in Grad de Comandor. Nu eram deputat cind l-am primit. Pentru ce? Cititi, ca sa nu scriu eu despre mine.

    Si inca ceva. Sotul meu este doctor habilitat, profesor, seful Catedrei de literatura universala, hispanist-cpmparatist, are 6 doctoranzi care su sustinut tezele sub conducerea sa din Romania si vreo 8 din R.Moldova, este autorul unui foarte bun manual de literatura universala pentru clasele X-XII din liceele cu profil umanistic, manual taia ca prea romanesc de Stepaniuc, dar nepromobat nici de AIE-1. Sotul meu nu e membru-corespondent al Academiei de Stiinte doar pt ca e sotul meu si eu i-am criticat mereu pe comunisti. Numai ca nici nu-i trebuie. El va iesi la pensie pe 4 februarie, dar va mai lucra un pic. Eu am iesit la pensie pe 29 octombrie si pregatim congresul al III-lea al PNL.

    Da, am o fiica, e violonista, cu studii in Romania, a plecat la 15 ani in clasa a noua la Liceul Dinu Lipatti. Apoi a aplicat, sustinut examene si si-a luat doctoratul in Germania la Scoapa superioara d eteatru si muzica.

    Avem cetatenie romana din 1992. Eu sunt doctor in filologia romana. Sotul e si m,embru al Uniunii Scriitorilor. Am fost deputat foarte activ de doua ori.

    Nu avem nici o conexiune dubioasa, insa in R.Moldova adevarul umbla cu capul spart. Tocmai de aceea nu sunt acum in Parlament. Dar mai bine asa, decit oportunist.

    Acum sunt in Germania, astept sa devin bunica si sunt alaturi de unica noastra fiica.

    Succes!

  27. p-u silva
    Se vede ca la tine minciuna e pe 1-loc, poate si in familie, poate nu, cine stie, este o vorba silva nu mai lua atitea in cap mai ia si in gura, mai este si gluma dle :). 🙂 Uite ceva nou: vizitatorul de blog al dnei Pavlicenco silva este un minciunos si un mani’pula’tor unde e corect si unde e minciuna, sa se ia in calcul si apostrofii… 🙂
    Apropo da, da sa te tii bine de „vad ca fapte concrete sunt” cit de usor esti de manipulat, sau poate prea smecher ?:) E tot asa de corect ce am scris mai sus despre PNL, Putin, Pavlicenco si de Voronin, ca cum as zice ca:”mata e c…va” dapoi de unde sa stiu eu dle deoarece nu am tinut-o eu de picioare. 🙂 Succes silva, mai intreaba-ma ce mai fac Barack Obama, varul meu Bill Gates cu banii s.a. I-ti voi raspunde. 🙂

  28. Stimata Vitalia,
    Nu sunt expert in ordinatoare si Internet, dar am remarcat ceva:
    cand intru pe Internet prin filiera obisnuita, pagina Unimedia SE DESCHIDE CU GREU SAU DELOC, uneori partea din dreapta / cu blogurile, si cel al Dvs./ nici nu apare.
    Din contra cand fac legatura Internet dintr-un loc public si gratis=
    cafenele, unele magazine cu internet gratis, etc. atunci,
    pagina Unimedia se deschide normal.
    CONCLUZIA:
    KGB-stii si ceilalti, eventual si unii baieti de la UNIMEDIA,
    au spart numarul de identitate al legaturii Internet si blocheaza
    aparitia paginii anume pt. Dvs. si altii de-al de mine.
    RECOMANDARE:
    incercati sa lucrati cu pagina DVS. din locuri diferite publice gratis,
    de fiecare data cu legatura Internet diferita,
    fie din Germania, sau ruptura de RM.

    Va urez numai bine si va multumim pt. curajul Dvs.
    de a trage un car de barbatoi adormiti
    din politica de CENTRoista moldava rio-bàco-vista.

    Marea Romanie de pretudindeni se mandreste
    cu asemenea Jeanne D’Arc ca Dvs. de pe meleagurile oilor.

  29. cu prosti si dobitoci din astea nu vrea sa am de a face, putina cultura, dna pavlicenco daca moderati mesajele ar fi cazul sa fiti mai atenta, sau le postati doar pe acelea care va convin…

  30. p/u silva
    Dle va-ti simtit ofensat cumva? 🙂 Cer scuze daca cumva, ceva va suparat.
    Insa gen mesaje:

    1. silva spune:

    12 ianuarie 2011, la 14:02
    p/u vitalie

    suntem pentru Unire cu Romania si cu sustinere din Rusia, da?

    2. silva spune:

    12 ianuarie 2011, la 14:02
    p/u Vitalie
    mmmmmmm, ceva nou, mersi pentru informatie, daca mai stii ceva spune…

    pana a le posta cer argumente si fapte nu trancaneala, va-ti convins si singur la ce aduce trancaneala degeaba pe ex. dstra si al meu ca raspuns.
    O zi buna si nu uitati, nu mai luati totul in cap… succes in continuare in siragul vietii, sa aveti parte numai de sanatate, bucurii, noroc si bunastare sliva, sorry silva. 😉

  31. Pt silva

    De ce nu Silvia?

    Nu sterg nici un mesaj. Nu inteleg ce va convine – sa le sterg sau nu? Poate ma lasati pe mine sa decid? Faceti-va blog si faceti ce vreti pe el si cu el…

  32. Dna Pavlicenco vizitatorul silva sa referit la mesajul meu:
    Vitalie spune:

    12 ianuarie 2011, la 15:03
    p-u silva
    Se vede ca la tine minciuna e pe 1-loc, poate si in familie, poate nu,

    Recunosc ca am c-am „sarit iapa” cu acel mesaj, insa asta e, am fost intentionat „impins, silit” prin mesajele de raspuns de mai sus ale viziztatorului silva sa reactionez asa, deoarece vizitatorul silva nu prea intelege gluma referitor la banii cheltuiti de Pavlicenco si PNL etc…
    I-mi cer scuze repetat daca vizitatorul silva sa suparat tare, de ofensa nu mai zic. 🙂
    Dna Pavlicenco dstra deja cum doriti, dstra sunteti gazda, eu nu o sa ma supar, ofensez daca o sa deletati mesajul meu:
    Vitalie spune:

    12 ianuarie 2011, la 15:03
    p-u silva
    Se vede ca la tine minciuna e pe 1-loc, poate si in familie, poate nu, cine stie, este o vorba silva nu mai lua atitea in cap mai … bla-bla-bla.
    O zi buna in continuare. Referitor la film revin de la domiciliu acuma sunt la serviciu si nu pot folosi posta, adresa de serviciu p/u scopuri personale, respectiv nici cutii postale, adrese externe nu deschid, nu folosesc.

  33. Pt Vitalie

    Mersi, am inteles. Oricum, astept…

  34. p/u VIRFUL OMU ce aveti in vedere prin – filiera obisnuita (internet la domiciliu)-nitel mai amanuntit va rog?

  35. p/u VIRFUL OMU de obicei sunt persoane angajate in serviciile care trebuie, care incep chiar si cu „find” prin acelas google ca de ex. la cuvinte gen: filat, ghimpu, pavlicenco, putin, medvedev, obama, terror… iar in timpul mesei: xxx, porno… 🙂 apoi finiseaza cu IP-ul folosit chiar si temporar de Mister X in cauza la domiciliu. Depinde ce tip de indicatii si prin ce metode pe hirtie (top secret) sau orale au persoanele angajate de: „gasire”, „supraincarcare”, „urmarire”, „obstructionare”, „lichidare” a link-ului si nu numai respectiv. 🙂 Sorry iar imaginatia, am privit prea multe filme cred. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *