Partidul Naţional Liberal sprijină reconstituirea AIE

PNL a sprijinit prima formula a Aliantei pentru Integrarea Europeana, care a condus peste un an Republica Moldova. PNL a avut o pozitie transanta fata de guvernarea democrata, pornind de la principiul ca nimeni de la Putere nu poate fi mai presus de lege, ca Puterea nu trebuie uzurpata si nu trebuie admise abuzuri, asa cum s-a intimplat sub regim comunist.

PNL a monitorizat si a venit cu sugestii pentru guvernarea liberal-democrata, care a fost de dreapta, privind reformele economice, dar, de stinga, din pacate, in problemele politice.

Recenta campanie electorala nu a fost una inca democratica, ci marcata de utilizarea pirghiilor administrative, de aceea, rezultatul nu oglindeste intru totul vointa oamenilor. Totusi, acceptind principiul “raului celui mai mic” si avind in vedere marea dorinta a populatiei de a scapa definitiv si ireversibil de regimul Voronin, societatea a pledat pentru o guvernare liberal-democrata, adica – in nici un caz – comunista. Tocmai de aceea, raspunderea democratilor pentru promovarea reformelor cu adevarat liberale, pentru eradicarea coruptiei si anihilarea intereselor gruparilor oligarhice este majora si PNL spera ca acest lucru va fi constientizat pe deplin de AIE.

PNL saluta alegerea unui reprezentant al AIE in functia de presedinte al Parlamentului. Marian Lupu, care a preluat si interimatul de sef al statului, nu a fost sprijinit si de comunisti in alegerea sa, ceea ce desparte raspunderea pentru guvernarea celui de-al doilea stat romanesc. PNL, insa, isi exprima puternic preocuparea pentru linia strategica a politicii externe a Republicii Moldova, care trebuie sa fie una orientata spre Romania, NATO si UE. PNL va critica dur coalitia de guvernamint daca, sub lozinca europeana, aceasta va cantona statul pe orbita Rusiei.

PNL ii doreste in mod expres lui Marian Lupu sa aiba curajul de a spune – pentru ca formatiunea noastra este convinsa ca domnia sa il stie – adevarul despre valorile nationale romanesti ale populatiei majoritare a Republicii Moldova, despre Limba Romana si Istoria Romanilor, despre razboiul de la Nistru si despre ocupatiile sovietice. PNL spera ca PLDM, in frunte cu Vladimir Filat, PD, in frunte cu Marian Lupu, si impreuna cu PL, condus de Mihai Ghimpu, vor condamna crimele comunismului si se vor alinia, astfel, statelor ce au inceput si derulat cu succes decomunizarea societatii, ca vor adopta Legea Lustratiei, pentru ca Republica Moldova sa nu mai fie condusa pe viitor de persoane santajabile de catre fortele imperiale, antiromanesti, de la Kremlin.

Este o prima sansa, poate, cind, avind Puterea, coalitia de guvernamint va putea, treptat, sa ii convinga pe cetateni, indiferent de nationalitatea fiecaruia, de alte adevaruri istorice decit cele propagate de regimurile bolsevic, sovietic si comunist.

PNL doreste tuturor un an nou ca un nou inceput, romanesc si european, pentru populatia Republicii Moldova. La Multi Ani!

31 decembrie 2010

Loading Facebook Comments ...

26 Comments

Add a Comment
  1. bogdan,alexandria,ro

    La multi ani doamna ! Urmaresc cu interes situatia dinRM deoarece bunicii mei sunt refugiati de acolo.Consider ca neocuparea unei functii cheie de PL (presedinte sau prim ministru) este un pas inapoi fata de AIE 1.Lupu este un om care nu prezinta incredere fata de nimeni(nici macar comunistii nu au incredere in el)Lupu este un comunist camuflat.De fapt PD-ul este un PCRM reformat,modernizat, putin mai moderat.Cu riscul ca Moldova sa ramana inca un in criza politica,eu as opta pentru alegeri anticipate peste un an, astfel incat partidele de dreapta(PNL,PL,PDLM) sa obtina 65-70%.Cred ca nici macar Basescu nu il agreeaza pe LUPU.El a avut legaturi bune cu Filat si Ghimpu.Lupu este omul care reprezinta un partid de centru adica si cu Moscova si cu Bruxelles sau nici cu Moscova nici cu Bruxelles sau mai bine zis cu c..u in doua luntrii.mai incercati o alianta cu PL din nou pentru urmatoarele alegeri.Multumesc,La multi ani din Alexandria.

  2. Partajarea funcțiilor. Ah PL e desculț și pe gheață. După cum ați insistat, nici ministerul educației nu l-au obținut!

  3. pt haxxo
    PL era descult si cand dl Ghimpu detinea doua functii supreme in stat?
    PL nu a putu cum detine mai multe si mai puternice ministere acum cand a pierdut 1/3 de electorat! Problema e ca PL a avut negociatori de doi bani atat in trativele recente, cat mai ales cand s+a constituit AIE 1!

  4. Dupa negociatori si rezultate.”Pace in suflet”si o
    tira de minte in capatina.Dar…de unde nu-i nici Dumnezeu nu da…

  5. La toti lii absolut indiferent cui ce urezi si ce sustineti. Doamna Pavlicenco, sunteti o ratata, si in afara faptului ca ati smuls din voturile aliantei 0.5% anul acesta nu ati facut nimic. Comunistii nu au pentru ce va multmi fiindca ati luat foarte putin, membrii aliantei la fel nu au pentru ce va multumi fiindca ati lucrat pentru comunisti. Soarta dumnevoastra e sa scriti pe forumuri, laudandul pe Ghipu si criticandul pe Filat sau vicecersa. Politica o vor face altii.

    La multi ani, sluga fidela a lui Voronin.

  6. Pt Sandu

    Invata, mai intii gramatica, inainte de a da sfaturi. Pe mine ma felicita si ma respecta oamenii culti, nu risurile.

  7. @VV, nu , nu era desculț atunci partidul. Dar a prezentat filmulețele despre 7 aprilie(de unde le-a luat, neavînd MAI-ul) și a semnat decrete sensibile dar necesare.
    În privința Ministerului Educației(cel mai important minister) candidatura la acest minister trebuie tratată cu cea mai mare meticulozitate, sper că toată presa se va axa anume pe acest subiect pentru un rezultat bun, chiar dacă va veni din partea PLDM.

  8. Pai ce sai facem Doamna Pavlicenco daca in Moldova oameni culti sunt numai 0.6%, resturi priobabil sunt rasuri. Stiti cum zicea Lapusneanul (de fapt Negruti , dar pentru slugile fidele ale lui Voronin de alde mata nu cred ca e vreo diferenta)

    Asta este gandul care Va ajuta sa va indreptatiti rezultatul absolut ridicol in alegeri.
    0.5% haha haha.
    Nu disperati, Voronin mai are nevoie ca voturile romanilor sa fie dispersate, pacat doar pentru el si pentru dumneavoastra, ca cea mai mare parte a acestora fac glume pe sama dumnevoastra, dar nu va voteaza.

    La multi ani sluga fidela a lui Voronin.

    P.S degeama cantati difirambe lui Ghimpu, nimeni nu va baga in sama.

    0.5% )))))

  9. pentru SANDU:

    auzi bre, mai invatzate a face analize inainte de tranti ceva si a da cu nucile de perete.

    Vitalia Pavlicenco e mult mai in virsta ca tine, mucosule! A fost deputat in Parlament, mama a copii!

    Invatza-te a vorbi romaneste, tovarashe Sklifosovski!

  10. Si iarasi atentie mare la impostoriii de la KGB pe Internet:

    „Sandu” iarasi mi-a furat pseudonimul meu, cum a facut-o mai inainte cu „Mosh Ion Roata” sau cu domnul „Titirez” din Romania si cu alte nume. Este un joc murdar de la KGB pt. a discredita oamenii cinstiti de pe Internet.
    Computerul meu este in continuare controlat, cred ca de KGB prin aparitia „miraculoasa a paginii „BCR” banca comerciala Romana din Chisinau, pe care serverul meu no o deschide, ca fiind ” banuitoare ” !
    deci, doamna Vitalia, fiti atenta la manevrele KGB de a discredita pagina DVS. Banuiesc ca in viitor vor intreprinde si alte actiuni murdare.
    Asta da dovada ca KGB de Chisinau+ Moscova actioneaza nestingherit in continuare contra cetatenilor moldoveni, care nu privesc „orbi” spre Moscova.
    Iar tie, „Sandule” iti reiterez cadoul meu cu nume nou ” DUNDUC TONT”
    „Pashol na Turbinku”

  11. Aha, fii atent ca nu cumva se ieasa vre-un agent KGB de la tine de sub pat.

    Apropo, nu am furat de la nimeni nimic, dar probabil nu o sa ma crezi. Asa ca fii vigelent.

    „descredita oamenii cinstiti” Care oameni pui de dac, daca pe tine, apoi tu nici nu esti om, asa un pseudonim amarit pe forum care in noaptea anului i se nazar KGB-isti.

    In ce priveste stiata doamna Pavlicenco, pai e foarte greu sa o descrediteze cineva mai mult decat sa discreditat singura. Dupa ce a intrat in parlament datorita lui Urechean la facut cu ou si cu otet, acum isi face cinstit meseria de a dispersa voturile romanilor, este o exaltata nefericita care, spre dezamagirea romanilor, totdeauna pierde dezbaterile cu dobitocii nostri autohtoni– Stepaniuc si Tabara,

    In noaptea de 31 saluta formarea aliantei, ai caroor membri au nevoie de salutarile unei ratate ca Palhotniuc de Voronin la ziua lui.

    Asa ca dormi linistit, ( ca de serbat este clar ca nu ai cu cine serba) si fii atent la dulap. Nu te discrediteaza nimenea, dar sa nu iasa vre-un agent KGB de acolo.

  12. Marian Lupu, bizar personaj, alunecos, abil, perfid chiar. I-am urmarit tonul ritos, rastit, ambitios, care denota arivism. I-am urmariit limbajul voit pretios, bombastic, demagogic, care ascunde complexele sale multe si grele. I-am urmarit seninatatea, tupeul cu care minte, care denota o totala lipsa de caracter. In scurt timp individul asta va deveni un Lukasenko 2. Daca omul nostru, de la inaltimea staturii sale, scapa in presedinte ales, 20 de ani nu mai scapa Republica Moldova de el.

  13. Dec 9th, 2010 by Vas. Garnet

    Şarade postelectorale

    La ora când predam revista la tipar încă nu ştiam dacă Narîşkin, Rusia – „partenerul nostru strategic de secole…” (apud Voronin) – au reuşit să deturneze (să calce în picioare, pe moldoveneşte) rezultatele alegerilor din 28 noiembrie din Basarabia, obligându-ne să privim spre Siberia. Depindem, iată, de cacofonicul şi egolatrul Marian Ilici Lupu, de marele combinator D. Diacov şi de miliardarul Vlad Plahotniuc, controversat om de afaceri (pentru Sergiu Mocanu e un mafiot cu acte în regulă), tot el un amic mai nou al scriitorilor. Sper ca Aureliu Busuioc, prietenul regăsit al Contrafortului, care a scris două articole emoţionante despre cumsecădenia şi filantropia lui Plahotniuc, să-l convingă pe acesta să aleagă valorile europene, nu şapca rusească. Cam aşa stăm: cu speranţa că X va vorbi cu Y să nu fie ticălos şi să nu-şi trădeze poporul.

    Aş vrea să mă opresc la două rezultate ale alegerilor din 28 noiembrie, mai puţin comentate (altele sunt priorităţile acum), deşi ele ni se par edificatoare, chiar flagrant-scandaloase pentru starea electoratului din R.M. E vorba de cele două teme mari aruncate în campanie – ortodoxismul şi Unirea cu România –, care au fost, judecând după scorul înregistrat de promotorii acestor teme, maculate şi ridiculizate.
    Partidul Umanist al fostului securist-şef, Valeriu Pasat, care a purtat steagul Ortodoxiei în aceste alegeri, a acumulat 0,9% (adică 15 456 de voturi). Rezultatul este minuscul, chiar ruşinos, dacă îl comparăm cu ceea ce declară aproape 90 % din basarabeni cu prilejul diverselor sondaje, când afirmă că au cea mai mare încredere în Biserica Ortodoxă. Şi-au pierdut subit aceşti oameni credinţa? I-a dezamăgit prestaţia, jenantă pentru un cleric, a mitropolitului Vladimir? I-a îngrozit cumva panslavismul imperialist al patriarhului Kirill? După acest scor dezastruos, Biserica Ortodoxă iese slăbită şi şifonată. Iar pentru această imagine sunt vinovaţi deopotrivă şi preoţii moldoveni, care s-au înfăţişat fără jenă alături de Pasat, demonstrând o stupefiantă lipsă de fler, de capacitate de a-ţi percepe corect interesele şi de a anticipa. Celor care ne asigură de 3 ori pe zi că sunt devotaţi credinţei, ar trebui să le spunem: nu-l aruncaţi pe Iisus în mocirla unor campanii electorale!

    Tema Unirii cu România a fost promovată de PNL şi de preşedintele său, Vitalia Pavlicenco. Rezultatul pe care l-a obţinut sub umbrela acestui slogan este şi el foarte mic: 0,63% (adică 10 923 de voturi). Nu credem că doar la atât se ridică numărul adepţilor Unirii în Republica Moldova. Electoratul democratic (şi pro-unionist, în mare parte) a preferat însă un alt discurs, mai realist, şi a ales alte partide. Vitalia Pavlicenco este o persoană cu destule calităţi, un politician curajos şi, cred, neşantajabil, care a avut o prestaţie onorabilă în Parlament. Însă această iniţiativă a sa, care pare cumva disperată şi la limită, îi trădează carenţele fundamentale de politician. Aşa se explică faptul că a rămas, din nou, fără un mandat de deputat. Cred că dnei Pavlicenco îi lipseşte, să mă ierte pentru această formulare, un simţ al măsurii şi o mai dreaptă evaluare a oportunităţilor. Dacă este un fervent partizan al Unirii, şi noi nu-i punem la îndoială bunele intenţii, Vitalia Pavlicenco ar putea să servească această cauză printr-o activitate civică în rândurile populaţiei, mai ales a celei rurale, acolo unde mitul „jandarmului român” încă mai face victime. Plasarea „Unirii” într-un buletin de vot, reducerea acestui nobil deziderat la o opţiune de partid, rătăcită între altele, unele de-a dreptul bizare şi stupide, oferă prilejul inamicilor cauzei naţionale ‒ şi sunt încă destui în Basarabia! – să-şi bată joc de această idee.
    Şi o ultimă remarcă: sunt teme, esenţiale pentru o comunitate, care nu trebuie negociate ca la tarabă.

    P.S. A apărut astăzi nr. 11-12/2010 al revistei Contrafort.

  14. Miracolul Georgiei

    Aureliu Cornescu

    Adevarul, Joi 30 dec 2010

    Suntem în perioada Sărbătorilor şi magia iernii ne provoacă să evocăm anumite minuni care, oricât ar părea de ciudat, se mai întâmplă în această lume sluţită de bani, tehnologie, ură şi indiferenţă.Una dintre acestea este miracolul Georgiei. Exemplul acestei ţări, fostă republică sovietică, comparabilă şi ca populaţie, şi ca teritoriu cu Republica Moldova, rămâne muşamalizat în spaţiul CSI, în care Rusia nu renunţă la nostalgiile imperiale. Ca urmare a faptului nefast că, după două decenii de la proclamarea independenţei, rămânem în spaţiul informaţional al fostei metropole, realităţile internaţionale ne sunt servite în continuare în ambalaj rusesc.

    Presa occidentală însă vuieşte. Economiştii şi experţii politici care au vizitat Georgia sunt unanimi: echipa de reformatori în frunte cu Mihail Saakaşvili, care a preluat puterea în 2003 în urma „Revoluţiei rozelor”, a realizat reforme liberale care pot intra în manualele de economie ca un exemplu de cea mai rapidă şi radicală reformă din istoria lumii.
    Şi nu este o exagerare. În clasamentul mondial privind facilitatea de a derula afaceri, realizat de Banca Mondială, Georgia s-a clasat pe locul 11, depăşind ţări precum Finlanda, Suedia şi Japonia, lăsând cu mult în urmă celelalte state din spaţiul CSI! Revista americană „Forbes”, care evaluează anual uşurinţa cu care oamenii de afaceri plătesc taxe şi impozite, a stabilit că Georgia are cel mai liberal regim din Europa şi e pe locul patru lume, după Qatar, Emiratele Arabe Unite şi Hong Kong! În doar şapte ani, dintr-un stat sărac, aflat în pragul falimentului, care s-a confruntat într-un conflict militar cu Rusia în 2008, Georgia s-a transformat radical, având o economie în plină expansiune care atrage investitori din întreaga lume. În plan extern, ieşirea din CSI a fost deja realizată, iar aderarea la NATO şi Uniunea Europeană constituie o prioritate absolută a guvernului georgian.

    Reformatorii de la Tbilisi susţin că reţeta miracolului este foarte simplă: o voinţă politică de fier, liberalizarea economiei şi combaterea fermă a corupţiei. Primele rezultate sunt deja vizibile. Veniturile bugetului din Georgia au crescut de la 558 de milioane de dolari în 2003, la 3,3 de miliarde de dolari în 2008. Ca urmare a reformelor, salariul mediu a crescut în aceşti ani de opt ori – de la 30 de dolari în 2005, la 240 de dolari anul trecut.

    Preşedintele Mihail Saakaşvili a formulat în termeni cât se poate de simpli noua ideologie de stat a Georgiei: „meritocraţia”, adică puterea celor merituoşi. Sistem în care sunt alese persoane talentate, cu scopul de a fi promovate pe baza realizărilor obţinute. Nu în baza relaţiilor de rudenie, a şpăgii sau a aranjamentelor de culise, atât de familiare nouă.

    Drept urmare, cele mai spectaculoase au fost rezultatele luptei cu corupţia: au fost arestaţi şi judecaţi 250 de inspectori fiscali, 40 de procurori, 20 de judecători, 400 şefi de departamente, un viceministru şi doi parlamentari.

    A fost reformat Ministerul Afacerilor Interne, fiind desfiinţată poliţia rutieră. Guvernul a majorat salariile poliţiştilor de la 30 la 400 de dolari. Înainte de a fi angajat în poliţie, candidatul trebuie să susţină teste psihologice, elaborate în comun cu specialişti străini. Foştii poliţişti nu au fost reangajaţi, iar cei care încercau să ia mită erau imediat concediaţi. În doar câţiva ani, nivelul de încredere faţă de poliţie în Georgia a crescut de la câteva procente la 82 la sută. Indice comparabil cu cel din Norvegia sau Danemarca.

    Cât de jalnic în comparaţie cu aceste rezultate extraordinare ale georgienilor arată pretinsa reformă a Ministerului de Interne de la Chişinău, realizată de un ministru al Alianţei pentru Integrare Europeană, sau rapoartele Centrului Anticorupţie, în care opiniei publice îi sunt prezentate cazurile unor profesori amărâţi surprinşi luând mită de 200 de euro, în timp ce „marii rechini” sunt lăsaţi sa-şi facă nestingherit afacerile ilegale.

    Nu-i aşa că, prin comparaţie, prestaţia guvernanţilor din Republica Moldova trezeşte milă? Mimarea reformelor pare a fi la noi o boală congenitală, iar grupuri de interese veghează ca lucrurile să nu se mişte din loc. Spre surprinderea multora, sistemul lăsat moştenire de către comunişti a rămas intact după un an de guvernare a coaliţiei pro-europene. Mai avem probleme cu fundamentul.

  15. Pt.VV

    Şi care e concluzia.

    De ce RM nu are un Saacaşvili.

    Răspuns:

    Georgienii nu se vînd pentru un chilogram de orez şi un călup de săpun.

    Fiecare popor îşi merită conducerea.

  16. 1 ianuarie 2011. Concert al cunoscutului interpret roman, Victor Socaciu, senator PSD in Parlamentul Romaniei, fost bun prieten al poetului Adrian Paunescu, care toata viata a fost un politician de stanga. Apropo de numirea domnului Lupu in functia de Presedinte al Parlamentului Republicii Moldova a afirmat cu tristete in glas: Probabil ca e bine ca s-a ajuns, in final, la un liman. Dar stati linistiti dragi moldoveni, razboiul romano-roman continua. Orice comentariu este de prisos. Si senatorul Victor Socaciu este un politician de stanga… Cum arata stanga la dumneavoastra? Incredibil!

  17. Apropo. în privinţa pedagogilor aveţi perfectă dreptate.

    Numai că, nu pentru 200 de euro, ci doi profesori au dosare penale unu pentru o plapumă, iar altul pentru o brăţară.

    Vă închipuiţi, un profesor, probabil neavînd cu ce să se învelească a primit cadou o plapumă.

    Nu un mervedes ci o simplă plapumă de vreao 300 lei.

    Şi probabil ca mulţumită de la elevi, care după ce absolvesc şcola adună cîte vre-o 10 lei pentru a mulţumi cu ceva profesorii.

    E lucru cunoscut.

    Şi sărmanul profesor acceptînd cadoul se alage cu dosar penal.

    Da cine trebue să poarte vina pentru că rpofesorii noştri au ajuns în aşa situaţie că nu au cu ce se învăli.

    Păi ei şi trebue judecaţi, da noi î-i promovăm încă în funcţii.

    Şi ce-i mai straniu, că ei sunt promovaţi în funcţii tot de aceşti profesori, care din motivul de sărăcie,se bucură şi de un chilogram de orez , şi de un săpun. şi de alte cadouri, pentru care dosare penale nu se intentează, deoarece sînt cadouri de la stăpîn în schimbul votului acordat.

    Şi acum faceţi concluzie, care guvernare e mai democratică, cea ce intentează dosare pentru o plapumă, sau a cea, ce î-i numeşte pe pedagogi ” violatori de copii”.

    Pentru mine nu există diferenţă.

  18. pt dna Pavlicenco
    Pare-se am scapat de solutia imorala din politica moloveana, reprezentata, asa cum considerati Dvs., de PLD-ul lui Filat si avem solutia morala care este PD-ul lui Plohotniuc-Lupu! Am spus bine?

  19. Pt VV

    In general, am o atitudine normala fata de Vasile Garnet si Vitalie Ciobanu, ca toata lumea ii priveste in bloc.

    Dar au cu totii, in special Garnet, Cheianu, o apucatura sa isi spuna opinii fara macar a se mai interesa de unele lucruri si asata ma supara, nu altceva.

    1. E bine ca a spus ca nu doar Pavlicenco, d ecapul ei, a promovat Tema Unirii cu România, ci si partidul. Altii spun iresponsabil ca o fac doar eu. Si asta ma supara, ca am tot obosit sa spun ca nu eu am decis. Si nici ideea mea nu a fost, dar mi-o asum impreuna si in masura egala cu colegii.

    2. Nici noi nu ca nu credem – suntem convinsi ca nu doar 0,63% (10 923 de voturi) reprezinta numărul adepţilor Unirii în Republica Moldova. Si am explicat de ce chiar urma sa se intimple. Insa noi nu privim rezultatul prin ochii lui Voronin, ai lui Lucinschi sau Filat, ci prin ochii celor care stiu ca asta s eva intimpla si e bine sa tina cineva vie aceasta speranta. Deci, problema nu trebuie pusa de ce PNl a promovat acest mesaj, ci De ce alte partide inca nu pot sau nu vor sa promoveze acest mesaj? Noi stim foarte bine de ce si tocmai pentru ca nu ne aranjeaza motivele subiective am promovat NOI.

    3. Corectez: Nu a fost iniţiativa mea, ci a colegilor de partid, care nu au reusit sa convinga intreaga conducere pt 5 aprilie. Nu am nici un fel de „carenţe fundamentale de politician” – PNL nu numai ca nu are ce pierde cu mesajul Unirii, ci chiar de cistigat si de bagat in colt pe conjuncturisti si oportunisti. PNL a facut-o din convingere si as vedea care partid are asemenea curaj sa o faca, asa cum ne-a fost noua greu, dar am facut-o. Poate Girnet crede ca mesajul MAE ccu salarii si locuri d emunca si Europa e crezut azi de cineva? De ce trebuia populatia sa creada in MAE, si nu in PL sau PLDM?

    4. Nu mi-am propus sa am mandat, aici Girnet ma supara. Noi am vrut sa folosim campania electorala pt a ne face pirtia pt locale si pt a ne promova Mesajul, de care s-au speriat toti, iar noi am facut-o singuri, neimpinsi de nimeni. Si suntem foarte bucurosi ca suntem sinceri, nu spunem una si gindim alta.

    5. Ba Pavlicenco are si simţul măsurii şi evaluarea foarte corecta si obiectiva a oportunităţilor. Ii multumesc lui Girnet ca macar nu pune la indoiala ca am fi „ferventi partizani al Unirii” si ca nu ne pune la îndoială „bunele intenţii”, insa formatiunea noastra a decis sa promoveze acest mesaj ca unul politic si electoral, si nu de catre ONG-urile arondate puterii si schimbindu-si culoarea ca si cameleonii din societatea civila.

    6. Mesajul nostru, ca al partidului, a ajuns la sigur si in rindul populaţiei rurale, insa speriate de mitul „jandarmului român”, spre deosebire de altii care traiesc intr-un spatiul al valorilor izolate cu bani romanesti. Noi nu am luat un ban din Romania si vrem sa fim impreuna cu aceasta tara. Alti s-au hranit foarte mult si se mai hranesc din Romania, dar sint impotriva Unirii? oare de ce? oare nu cumva pentru ca nu vor mai putea avea bani din romanisum soptit la urechea sponsorilor si promovat de 20 de ani asa ca pe nimeni s anu supere, de pe nici un mal al Prutului…

    7. Ar fi minunat – sint de acord cu Girnet – daca mai multe ONG-uri, presa cel putin alimentata din Romania, daca altfel aici inca nu s epoate – sa puna umarul la promovarea Unirii. pentru ca si Vocea Basarabiei, de exemplu, proclamat „post al reintregirii neamului – romanesc, presupunem, – a incheiat-o cu acest statut d eindata ce un conducator a devenit candidat pt Parlament. Numai impreuna cu presa si ONG-urile vom schimba mentalitatea oamenilor si daca acestia asteapta un semnal d ela partidele – care sint deschis sau mascat prorusesti – noi le dorim rabdare sa tot astepte….

    8. Ma felicit ca am avut curajul si am ascultat de sugestia unui coleg de partid, si am postat un articol foarte elocvent si vertical al lui Vitalie Ciobanu, pe care il respect, ca si pe Vasile Girnet. Repostez acest articol-studiu, poate il mai citeste si Girnet si, data viitoare, va scrie despre PNL mai aproape de realitate.

    Şi o ultimă remarcă: sunt teme, esenţiale pentru o comunitate, care nu trebuie negociate ca la tarabă. Articolul lui Vitalie Ciobanu ne convinge ca este asa. Eu personal, imi dau bine seama ce a suparat lumea – „de unde atita curaj la un partid si la un conducator sa promoveze mesajul Uniri, ca e bun, dar era bine sa il preia altii”. Lucrati, domnilor, sa il preia, mai ales ca articolul lui Vitalie Ciobanu e mai actual ca oricind si va veti convinge de aceasta continuu.

  20. Pt VV

    Solutia imorala este Filat si ramine PLDM, care s-au comportat arogant si au condus la insistenta PD-ului de a nu mai suporta aroganta si tertipurile lui Filat si l-au pus la punct poate si in detrimentul nostru, urmeaza sa vedem. De ce Filat a acceptat asta? E bine asa sau trebuia lasat PD – fiind capul relelor si solutia imorala, cum spuneti, – sa mearga spre si cu PCRM? Filat trebuia sa aiba intelepciunea sa se comporta easa ca sa nu zadare pe nimeni si sa fie acceptat si indragit de toti. E greu, dar se poate. Nu a putut si iata la ce am ajuns. Numai tertipul cu Mocanu cit face!

  21. Parca n-am spus ca Plohotniuc e capul relelor si solutia imorala! Ca a fost pus la punc Filat poate si e bine, dar nu stim inca de ce sunt „capabili” Plohotnic & Co cand au si puterea politica in maini!

    Ca Mocanu e omul lui Filat inca nu ati adus probe palpabile, darmite indubitabile! Mocanu a lovit tare in campanie si in Filat si A. Tanase, mai mult decat in Ghimpu! Sociologii de la IDEA au incercat chiar sa demonstreze ca votantii lui Mocanu sunt in mare fosti pl-isti. Dar nu zic, Doamne fereste, ca Mocanu e omul lui Ghimpu!

  22. Am citit articolul dlui Garnet si comentariul dnei Pavlicenco si imi vine greu sa ma pronunt. Parca amandoi au dreptate, desi inclin sa cred ca mesajul unionist promovat de PNL in campaniile din anul 2009 nu prea au ajutat societatea moldoveana. Poate chiar au ajutat PCRM atat in boicotarea referendumului, cat si in mobilizarea electoratului rusolingv la alegerile din 28 noiembrie. Ma rog, e o parere subiectiva a unui roman basarabean, care e si unionist. VV

  23. D-na Pavlicenco, aveti un typo – „alinea” ar trebui sa fie „alinia” 🙂
    http://www.dex-online.ro/aliniere/cauta/

    In rest aveti perfecta dreptate 🙂

  24. Pt VV

    Pai cind ii vom vedea ce vor face, atunci ne vom pronunta. Pe Filat deja il stim si, in ultimul timp tocmai Plahotniuc, se pare, i-a coborit nasul… Din cite cunosc eu, chiar din apropiatii politici ai lui Filat nu-l prea inghit si il roaga pe Plahotniuc sa il infrineze.

  25. Pt VladV

    Asa este, e fiecare cu dreptatea sa. Dar eu v-as pune o intrebare: evoluarea noastra, din ultimul timp, spre „pragmatism”, totusi, la ce serveste? Ce s-a imbunatatit prin asta si nu credeti ca e o manipulare si de catre Occident, si de catre Kremlin, care ne vad cu un asemenea „bine”, care sa le convina doar planurilor lor strategice, ce inseamna si orgoliul si confortul respectiv pt ei? Dar pt noi? E la fel.

  26. Pt Sergiu

    Mersi, chiar am avut aici o indoiala daca am scris corect…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *