Toată problema rezida în încercarea de a nu se face o coaliţie şi a se negocia, de fiece dată, pt cineva, pt ceva, dupa care alte decizii să fie ca o plată în trocul politic. Miza – 1.Evitarea sau izolarea PLDM. 2.Nelegarea mîinilor într-un joc democratic şi european. DECI, PRONOSTICHEZ, INCEPÎND DE AZI, POATE FI UN TROC NON-STOP LIVE CONTINUU.
Repetăm: Ţara nu e de vînzare! Cînd spunem „Ţară”, avem în vedere România. Repostăm cîntecul de mai jos , dedicat vînzatorilor de românism. A trăda Republica Moldova, ca al doilea stat românesc, în sensul de a o menţine pe orbita Rusiei, în sfera de influenţă a Kremlinului, înseamnă a vinde şi România, pentru că viitorul acestor două state româneşti ale noastre va fi reîntregirea neamului şi realizarea Sfintei şi doritei Unităţi Româneşti în spaţiul euratlantic. Lucru pe care Rusia nu si-l si nu ni-l doreşte. „Marşul Romanilor”, cîntat de „Nemuritorii”, se potriveşte de minune cu situaţia din Republica Moldova, mai ales după şedinţa de azi a noului Parlament.
Mi se posteaza pe blog ce a declarat Ion Sturza si sunt solicitata sa spun ce cred. Iata afirmatiile lui Ion Sturza, dupa care vine comentariul meu.
ION STURZA: „PL are o problemă de leadership. Toți au crezut că veriga slabă este PD, dar este de fapt PL
“Doar observatorii politici fini şi cunoscătorii personali ai liderilor politici îşi puteau da seama că veriga slabă este Partidul Liberal, şi nu Partidul Democrat”. Declaraţia aparţine fostului premier al Republicii Moldova, Ion Sturza, şi a fost lansată în seara zilei de ieri, 27 decembrie 2010, în cadrul emisiunii Moldova în direct de la postul public de televiziune M1. Acesta susţine că se aştepta ieri să fie anunţată formarea coaliţiei de centru-dreapta, dar acest lucru nu s-a întâmplat, potrivit ex-premierului, pentru că veriga slabă a deviat. Sturza consideră că această verigă este PL, care a surprins cu pretenţiile lansate în negocieri.
“Ghimpu a adus în ultimul timp mult folclor în viaţa publică a RM. Aceasta se întâmplă din cauza oboselii, dar şi a schimbării de mentalitate. Una este să fii timp de 60 de ani în opoziţie şi alta este când ajungi să cunoşti simţul puterii”, a ţinut să menţioneze omul de afaceri.
Fostul prim-ministru al RM consideră că pretenţiile Partidului Liberal sunt o pistă falsă pentru PL şi în mod personal pentru Mihai Ghimpu. “Dacă va continua aşa, există un risc mare să se automarginalizeze. Forma această de supărare poate fi nefastă pentru PL. Eu sper ca în această noapte, ei vor reflecta şi vor ceda”, a declarat Ion Sturza.
“Când mă refer la PL, o fac în egală măsură şi pentru celelalte partide. În loc de Voronin 1, am primit Voronin 2, 3 şi chiar 4″, consideră ex-premierul Sturza. În acest context, el le-a sugerat liderilor partidelor din fosta Alianţă de guvernare să aibă încredere reciprocă şi să renunţe la sistemul de conducere specific liderului comunist, bazat pe intimidare şi impunere administrativă.
Ion Sturza consideră că în RM este indispensabil să purceadă la depolitizarea şi demilitarizarea funcţiilor. “Trebuia din start să se facă reforma administraţiei centrale şi să fie delimitate funcţiile politice de cele administrative”, a spus ex-premierul. În ceea ce privește Procuratura Generală, acesta consideră că, deşi este o parte a Executivului, funcţia de Procuror General nu este una politică. Aceeaşi idee este valabilă şi pentru conducerea MAI, care trebuie să se ocupe de problemele interne şi să fie demilitarizată, potrivit lui Sturza.
“Eu înţeleg că funcţiile în aceste structuri de forţă sunt o pârghie de ţinere în frâu a oponentului politic. Tocmai de aceea cred că trebuie să există mai multă încredere între liderii politici”, a explicat Sturza.
CE CRED EU DESPRE ACESTE DECLARATII?
VITALIA PAVLICENCO:
1. Eu nu cred ca PL inainteaza conditii de capul sau. Eu cred ca e coordonat cu PD, pentru a nu cadea toata vina pt greul izolarii lui Filat doar pe imaginea PD. Se spune despre cum a fost “ajutat moral” Ghimpu, cind Curtea Constutionala trebuia sa decida daca a fost ales speaker constitutional sau nu, devenind, implicit, sef interimar de stat. Insa, asta nu inseamna ca PL nu procedeaza corect. As fi facut la fel, pt ca el trebuie sa le demonstreze antiromanilor Filat si Lupu ca PL nu poate fi taxat ca partid unionist, in care nu trebuie apriopri sa ai incredere, ca nu e “statalist” si nu-i poti incredinta functii-cheie in stat.
2. Nu ma mira ca Sturza e parca de partea PD – el acolo a fost, Diacov si partidul l-au promovat, el ramine recunoscator, este o personalitate si politica, si in business, chiar daca nu accepta sa mai fie in politica. In timp ce Filat este un ingrat, plecind de la PD si incercind sa se considere buricul pamintului, raminind complexat in fata lui Sturza, care, de asemenea, l-a promovat. Lucinschi si Rosca l-au debarcat pe Sturza, in timp ce Filat a ramas lucinschist, prieten al lui Chiril Lucinschi si al tatalui si promovindu-l acum deschis (gurile rele spun ca l-au vazut in perioada constituirii PLDM cum iesea de la resedinta lui Lucinschi de pe str.31.August…).
3. Ion Sturza a jignit PPCD cind era premier si cind forma cabinetul de ministri, spunind ca PPCD-ului nu i se pot incredinta functii de raspundere din exact acelasi motiv – ca e un partid romanesc, antistatalist. Iata ca Rosca, PPCD i-au platit dur pt asta si nu trebuie Sturza sa calce el si sa ii incurajeze si pe altii sa calce pe aceeasi grebla periculoasa, pt ca, asa cum au votat neevoluatii pt 42 mandate ale PCRM, la fel, evoluatii au votat pt 12 mandate ale PL.
4. Ghimpu, dincolo de frustrarea pe care i-o pot induce altii, trebuie sa insiste asupra faptului ca e partener egal si are dreptul sa ceara orice. Nu trebuie facuta alianta prin sacrificiul PL, insa eu cred ca poate fi la mijloc si un scenariu a la Tindala si Pacala al lui PL si PD si s-ar putea ca Sturza sa nu il stie, pt ca il face Vlad Plahotniuc.
5. Ceea ce spune Sturza cu mentalitatea si 60 de ani in Opozitie, este o jignire. Parca nu spune lumea ca experienta de putere a “statalistilor” e daunatoare si ca e nevoie de mentalitate care nu a avut nimic in comun cu trecutul nomenclaturist sovietic si de dupa Independenta? Este adevarat ca PL si Ghimpu s-au avintat sa nu “colaboreze cu fostii comunisti si nomenclaturisti”, insa au facut-o la Primarie si o fac si acum “cu succes”… Totodata, apropierea si a lui Ghimpu de Lucinschi si vina pt cetatenia „zero”, adica data alogenilor neconditionat, ii revin.
6. PL lupta sa nu fie marginalizat. Si cu cit va insista mai mult, va cistiga teren de la PLDM.
7. Si-apoi, cum sa nu fii de acord, totusi, cu afirmatia lui Sturza, potrivit careia “Când mă refer la PL, o fac în egală măsură şi pentru celelalte partide. În loc de Voronin 1, am primit Voronin 2, 3 şi chiar 4″?, sugerindu-le liderilor partidelor din fosta Alianţă de guvernare să aibă încredere reciprocă şi să renunţe la sistemul de conducere specific liderului comunist, bazat pe intimidare şi impunere administrativă?
8. Nimeni nu explica – am privit si ieri o emisiune – ce inseamna “depolitizarea funcţiilor”. Explic eu – asta inseamna ca persoanele sub ministru si adjunctii de ministru trebuie sa fie angajate numai prin capacitati, in urma concursurilor obiective, nu sa fie loc de recompensa/rasplatire pentru munca de partid sau electorala. Asa au facut comunistii, asa fac si astilalti.
9. Sturza are perfecta dreptate si cind afirma ca “Eu înţeleg că funcţiile în aceste structuri de forţă sunt o pârghie de ţinere în frâu a oponentului politic. Tocmai de aceea cred că trebuie să există mai multă încredere între liderii politici”, a explicat Sturza.
Asta cred eu despre ce a spus Sturza.
PL lupta sa obtina prin santaj ce nu a putut castiga in alegeri! Ghimpu vrea sa detina cu 10% din electorat mai multa putere cat a avut cu 15% din voturi! Lumea vede si pt asta va fi taxat! O spune unul care a votat pt PL!
VV>>
ai votat PL ca sati fie plahotniuc procuror, chetraru anticorupt si catan(pe vremea caruia toata populatia traia cu frica de bulgaru sau micu) ministru?
ori tu vrei PL cu doar ministere de tip manekin sa ramana?
aron
E de rasul curcii cand te milogesti pe langa plohis saptamani intregi ca sa nu plece cu bolsevicii, ai intalniri secrete cu el, ca sa imparti posturi si il pui la zid pe filea, iar la final dai o lovitura de genul asta! Nu am nimic impotriva, sa revina MAI lui ghimpu, dar ma indoiesc ca va pune in loc un mai profesionist decat Catan, care a fost luat de filea pt a fi pus in functie de la MAE-PNL!
Ghimpu e cu mult mai destept decat le pare unora. Si corect face ca vrea controlul, altfel, PD si PLDM il marginalizeaza in 4 ani si s-a pierdut! Plus la toate, Ghimpu lupta pentru un ideal sfant! Iar cel ce are un ideal, se stie ca intotdeauna invinge!!
http://blogulluicazacu.wordpress.com/category/politic/
Apropo, Sturza spune ca Filat poate lucra cu toti ministrii, indiferent de aparteneta partninica. Eu insa ma cam indoiesc, caci stim ca ministrii se supun mai mult sefilor care i-au instalat, dar nu premierului
Si totusi daca PL, reuseste sa obtina ce-si doreste, inseamna ca Ghimpu este capabil sa-si apere punctul de vedere, cu verticalitate mare. Alta problema, este discotecile si frazele urit mirositoare a lui. Cred ca de asta si a fost taxat de alegatori.
Vedeţi că vă cam contraziceţi. În alt post scrieţi despre o alianţă fără Ghimpu, acum de una fără Filat (Filat va fi marginalizat, iar Ghimpu mai ia din vina PD pentru asta). Hotărâţi-vă, ori e una ori e alta.
Pt Valentyn
Dimpotriva, multi spuneau ca batrinii il vor vota pe un cap pe Ghimpu, ca le vorbeste „pe intelesul lor”. Iata ca nu e asa.
Valentyn se refera la altceva totusi!
C. Tanase
Cimitirul cu pamflete sau săraca inima me…
Urmăresc cum se derulează „negocierile” privind crearea unei coaliţii de guvernare de centru-dreapta, comportamentul liderilor defunctei AIE şi tot mai mult mă conving că, după crearea acesteia în august 2009, m-am transformat într-un criminal! Într-un criminal feroce, maniac, ucigaş în serie – în perioada vizată am luat viaţa a sute de pamflete. Inima mea, săraca inima me, s-a prefăcut într-un cimitir plin cu satire la adresa oamenilor noştri politici, pe care eu le-am ucis şi le-am îngropat în inima me, din credinţa naivă că fac bine acestei ţări. Mi-i inima grea de pietrele de mormânt, sub fiecare piatră zace câte un pamflet. Ucideam cu cruzime, în fiecare zi, câte două-trei pamflete. Cum apărea vreun lider politic la televizor şi cum deschidea gura, pamfletul era gata, se năştea nechemat, numai că eu, recidivist incurabil, îl ucideam din faşă aşa şi-l îngropam în inima me.
…Am trăit zile şi nopţi de coşmar. După ce, spre miezul-nopţii, la televiziuni se încheiau toate dezbaterile politice, făceam bilanţul asasinatelor de peste zi şi umbrele pamfletelor moarte nu mă lăsau să adorm. Închideam ochii, îmi astupam urechile, dar în zadar – glasul unui jurnalism ecologic pur, nemodificat genetic, îmi sfâşiau inima plină de morminte.
Câteodată îmi adun tot curajul şi intru pe furiş în cimitirul din inima me. Văd rânduri drepte de morminte. Pe fiecare piatră este scris un nume. De exemplu: Bonjur Maman, Valori şi Principii, Piupiu Daizakuriti, Nudiscutăm Desprefuncţii, Oferta Generoasă, Echilibru Balanţă ş.a.m.d., sub fiecare indicându-se anul naşterii, anul morţii, cauza decesului. La toţi e indicată o singură cauză a decesului „pamflet ucis mişeleşte de autor, în numele bunei funcţionări a Alianţei”.
Aseară am mai ucis un pamflet. Întrebat ce fel de alianţă va ieşi până la urmă, de dreapta sau de stânga, Mihai Ghimpu, după tradiţionala pauză de gândire filozofică de 30 secunde, a dat un răspuns pentru care l-ar invidia orice dadaist: „stâng, stâng, stâng, stâng, stâng, stâng, stâng, dreapta-stânga, dreapta-stânga, dreapta-stânga, dreapta, dreapta-stânga, dreapta-stânga, dreapta-stânga, centru, dreapta, dreapta, dreapta, dreapta, stâng-centru…”. Pamfletul s-a născut pe loc, mustos şi plin de haz (de necaz), numai bun de pus în gazetă, eu însă, printr-un efort suprem de voinţă, l-am strangulat fără milă şi în inima mea – săraca inima me! – a mai apărut un mormânt.
Săraca inima me… Nu mai încap morminte în ea. Regret sincer de cele întâmplate, deplâng la fel de sincer fiecare pamflet ucis, îmi fac mea culpa, mea maxima culpa! şi-i sfătuiesc pe jurnaliştii care vin şi vor veni după mine: nu omorâţi pamfletele din voi, nu vă transformaţi inimile în cimitire, nici cel mai ecologic şi nemuritor politician nu merită moartea celui mai bicisnic pamflet. Dragii mei, nici un fel de clemenţă faţă de animalele politice, indiferent de culoare lor, pentru că buna funcţionare a democraţiei şi prosperitatea unei ţări sunt asigurate de pamfletele vii, nu cele moarte.
… Termin, căci cineva îmi telefonează. Ia ascultaţi: „Piu, piu, piu, dai zakuriti!”. Of, Doamne, s-a început. Sărăca inima me…
Dacă Alianţa nu se constituie, scot toate pamfletele din mormânt, îmi eliberez inima şi trec la scris tragedii. Tragedii optimiste.
Am avut un fel de respect pentru Dl Sturza, si poate inca imi mai ramane, cu toate subtilitatile „interesante”. Totusi, pozitia lui Ghimpu este clara, si aici sunt intru totul de acord cu Dna Pavlicenco. Doar ca Ghimpu a cam intarziat cu inaintarea „pretentiilor”, dar poate ele au fost si mai anterior, iar noi nu am stiut. In orice caz este clar, ca se doreste o alianta de trei cu puterea de decizie doar a 2 participanti. De ce oare se impotrivesc Dl Filat si Lupu pentru a-i oferi o parghie de control Dlui Ghimpu? Oare nu sunt in temeri de ceva? Eu cred, ca sunt mult prea mari aceste temeri, deoarece ii stiu caracterul onest al lui Ghimpu, si d-aia nu doresc sa mearga nici la un risc. Marginalizarea lui Ghimpu se face din simplele motive, ca ceilalti, nemaivorbind de comunisti, sunt foaaarte si foaaarte patati, iar opinia publica la noi este foarte sensibila. Si, in cazul unor dezvaluiri sau defaimari scandaloase, iar ele cu certitudine vor fi in cazul lui Ghimpu, ceilalti vor pierde teren lamentabil. Este o simpla lupta pentru mentinere la putere si tinerea sub control al trecutului „glorios”. Chiar si recenta stire despre lichidarea CCCEC, care (sic!) este sustinuta si de PCRM, denota faptul ca aceasta institutie s-a ocupat cu multe martapazlicuri, chiar crime odioase, aparand interesele celor de la puterea atat precedenta, cat si actuala, iar colaboratorii acestui centru sunt atat de adanciti in lumea interlopa, incat ar fi pentru toti un mare avantaj, evident exceptie Ghimpu, ca acest centru sa dispara cu totul ce a fost si mai este in el, si, pentru a mai ucide ultimul iepure – Dl Ghimpu, am fi dorit sa va dam CCCEC, dar oarecum se lichideaza, asa ca nu va mia putem oferi nimic, si asa au ramas putine…
Mihai Ghimpu a obtinut increderea celor de la tara nu din cauza ca-s tarani si-s chipurile redusi la minte-ei vad in el un bun gospodar,care avand pe umeri responsabilitatea acestor ministere,ar sti sa le gestioneze la perfectie.Stiu ca celor de la oras le plac farisei cu multe masti,ce arata frumos si vorbesc curgator,insa pe mos Tudor de la tara nu-l poti amagi,el stie cui sa se incredinteze-cei de la tara s-au mai desteptat putin,ei nu mai sunt o turma dupa cum sunt taxati azi .
Osoianu Iurie spune:
26 December 2010, la 16:04
..Au de patrie, virtute, nu vorbeşte LIBERALUL*,
Cind atitea guri flaminde au cam strins la gard STEJARUL
Cind atita LUPARAE arogant si cu trufie
Cere posturi de ministri intr-un rai al saraciei
Cind se duc mereu discutii de valori si de principii
Inteleji ca-i tirguiala si banale investitii
Inteleji ca partajarea in proportii sau egal
E cam cit o sa ne coste procurorul general
Cit coruptia?!. Cit vama?!. Si cit cei de la interne?!.
Iata sensul la principii si valori din astea ,ferme
Iata sensul la discutii, intilniri si negocieri
Iata calea de a vinde pin-si stelele din cer…
Iara noi, plebeii, gloata, cu iluzii si sperante
Facem miting peste miting si chemam la alianta
RACUL, BROASCA si o STIUCA ca sa-i inhamam la carul
Ce ne-a duce-n Europa, cum ne-indeamna LIBERALUL…
* – Scrisoarea III M. Eminescu…
25 decembrie 2010 Chisinau
Iurie Osoianu
Acest domn Sturdza(ce nume celebru!!!) nu stie pe ce lume traieste. Oricum ,lumea romaneasca nu o intelege si nici nu vrea. Nu am nevoie de alta „ghidare” in problema basarabeana decat barometrul opiniei publice din tara mea. Aceea iesita la suprafata sau cea inexprimata public pana acum. Motivele se cunosc .Toata suflarea romaneasca care stie pe ce lume traieste e cu ochii pe Basarabia acum , chiar in aceste momente. Si toata simpatia si compasiunea frateasca pe care o simt sincer fata de voi are toate sansele sa se naruie intr-o clipa!! Iar aceste ceasuri , exact aceste ceasuri , sunt decisive. Mai mult.Este posibil sa apara fenomenul respingerii voastre totale ca indivizi. Sigur ca e regretabil, dar nu ei vor fi vinovatii. Sacrificand pe Mihai Ghimpu(aparent , in ochii vostri va aparea ca autoscacrificare) craca minimului si fragilului romanism va fi retezata.
Generatia de acum nici nu se va mai putea gandi la o apropire de Romania .Nici cu cetatenia, nici cultural, iar economic nici atat.Speranta tuturor va primi grele , foarte grele lovituri pentru ca increderea reciproca dintre noi/voi nu va mai functiona. Dar , sa dea domnul sa iasa bine PL din aceasta tarasenie fara sfarsit. Si care are un nume si o cauza:dezagregarea sufleteasca efectiva si palpabila.Ma refer la dezagregarea sufleteasca de romani,desigur.
Sa vorbest pur si simplu prosteste despre detinerea MAI ca arma politica pe care PL nu trebuie sa o detina, spune absolut totul despre ce se gandeste la Chisinau!! Asta numai judecata democratica nu se poate numi. Prostii si marsavii ascunse sub obroc de catre cei care vor sa insele, asta , DA!! Se poate numi!!!In inconstienta gandirii voastre politice nici nu va dati seama de ceea ce sunt instare unii politicieni de la voi.
„CCCEC” el nu e centru de combatere coruptiei si crimeleor . El e chiar centru coruptiei si adunaturilor de criminali.
Urmărim cu toţii evenimentele din RM, discutăm, ne expunem părerile pe blog, la TV, urmărim declaraţiile politicienilor, învinuirile reciproce, comentariile analiştilor politici şi nimeni nu găseşte răspuns la întrebarea de ce nu se constirue AIE 2.
În ultimele declaraţii se arată cu degetul la Ghimpu, învinuindu-l de neconstituire a AIE , deoarece Ghimpu înaintează unele pretenţii.
Acum aş dori , ca cineva, cei ce vizionează acest blog, sau cei ce discută la TV situaţia creată , politicienii, să răspundă la o întrebare:
DE CE NU SE CONSTITUE AIE 2, DEACEIA, CĂ GHIMPU CERE O STRUCTURĂ DE FORŢĂ, ORI DEACEIA ,CĂ lUPU CU FIALT NU VOR SĂ I-O CEDEZE?
Defapt este o soluţie de rezolvare a problemei.
Să-i dea lui Ghimpu CCCEC-ul, că tot una această structură va fi lichidată, după cum comentează toţi liderii politici.
Sau poate totuşi, nu va fi lichidată?
Cînd erau comuniştii la guvernare, toţi liderii din opoziţie declarau, că acest organ se numeşte CENTRU DE COMBATERE A CONCURENŢILOR LUI VORONIN, şi trebue lichidată această structură.
Interesant, de ce pînă acum nu este lichidată această structură, şi cu concurenţii cui se luptă ei acum?
Şi de ce atîta confruntare pentru această structură?
Cineva probabil se simte cu pufuşor pe botişor.
Ghimpu s-a plasat intr-o situatie neghioaba de tot, riscand sa fie spulberat de pe scena politica! Filat a declarat clar ca nu cedeaza, sa cedeze prietenul lui Ghimpu – Plohotniuc!
Ce parere avesti despre acest text scris de dl Erizanu?
Butoniera domnului Președinte
Adevărații gentlemeni ai Basarabiei poartă costumele cu două numere mai mari. Așa pari mai zdravăn. Mai pieptos. Poți cuprinde la piept cu ambele mâini o damigeană de tulburel, roada anului 2010. Ești lat în umeri. Ești român basarabean. Și punctum.
Așa era și Președintele Mihai Ghimpu. Până săptămâna trecută. Când și-a tras un costum ajustat pe constituția lui. O cravată italiană. O cămașă italiană. Butoniere englezești. Și un ceas elvețian.
După aia domnul Președinte a acordat un ajutor de 25 000 euro pentru inima unui băiat. Gest nobil.
După aia domnul Președinte a scos un șumuiac de bani, cam așa cum face Gigi Becali, a selectat o bancnotă sau două și a pus-o în plicul savantului anului acad.Mihai Cimpoi. În fața telecamerelor. În fața acad. Cimpoi.
După aia domnul Președinte a vrut ministerul de Interne.
Ca să lupte cu corupția.
Doamna Pavlicenco, totuşi aşa cum a spus şi VV, eu am întrebat altceva. Poate totuşi răspundeţi ce v-am întrebat eu.
Pt Valentyn
Da, raspunsul era destinat altcuiva. Probabil, lui VV.
Acum raspund, ca m-am sesizat. Nu ma contrazic. Eu nu am scris ca trebuie sau ca eu pledez pt o alianţă fără Ghimpu. Pur si simplu in fiece etapa lucrurile se arata intr-un fel sau altfel. Consider ca Lupu e mai aproape acum de PD decit de PLDM, pt ca nu PD e plasat pe electoratul la care pretinde si PL, si PNL, de altfel.
Insa, pt ca Lupu si Plahotniuc nu ar dori ca sa cada toata vina de nealegere a speakerului pe PD, e bagat probabil in prima linie PL, ca sa se mai ia timp sa nu i se permita lui Filat sa treaca. Sint niste presupuneri, nimeni nu stie care sint adevaratele jocuri, mai ales ca eu sint si inca voi ramine vreo trei luni la Hamburg, Germania, unde, insa privesc toate televiziunile care ma intereseaza.
Nu e vorba cineva sa se hotarasca, e vorba de evenimente si ce intelege fiecare din asta. Eu inteleg bine lupta dintre Filat si Plahotniuc, iar comunistii si PL sint aici laturasi, pentru a servi pe unul sau pe altul, mai curind – pe cei din PD, pt ca toti au un dinte pe Filat. Numai ca pt Ghimpu acest joc e periculos si, pt a justifica trecerea sa in Opozitie, daca se va face o coalitie PD-PCRM sau, cum se mai zvoneste – PD-PLDM si PCRM, el cere functii de forta, ca sa i se refuze, eventual si sa aiba motiv serios de a trece in opozitie. Pt ca el nu poate fi, intr-adevar, intr-o coalitie larga. Nu are atitia bani cit are Filat ca sa netezeasca pe viitor efectele coalizarii sale si cu PCRM. Si-apoi cine ii va da bani fiind in Opozitie? Ce va putea el oferi?
Numai ca adevarul, care ii priveste pe toti, este ca nimeni nu ar trebui sa poata oferi ceva nici de la Putere, nici din Opozitie. Totul trebuie sa fie dupa lege, nu prin trafic de influenta de scoatere privilegiata a banilor de la Buget pentru atasamente si favoruri.
Pt Mihai Morteanu
Desigur ca de aceea ca acestia nu vor sa i-o cedeze. Si e bine ca Ghimpu cere si conditioneaza.
Pt VV
Foarte bun text al lui Erizanu. Nu poate avea Ghimpu bani curati 25 mii de euro si creeaza proaste precedente. Si-l ia pe Filat ca model. Numai ca Filat se scalda in milioane, in timp ce Ghimpu deja a ramas cu fundul de gheata dupa ce nu l-a ascultat pe Dabija cind i-a spus: E una sa vii cu 10 deputati in Parlament si e alta sa vii cu 20. Nu a ascultat, acum culege roadele si lupta sa nu moara de tot.
pe de o parte:
Functii, putere, bani, influenta, coruptie, mafie, comunism, putinism in Moldova, acaparare de putere, aroganta, egoism, nimicnicie modoveneasca, stramtatura la capurile lor, prizonieri ai trecutului ruso-comunist rusesc mereu prezent la Chisinau, infarnare, mitocaneala, manevre pupoiste de a prosti pe cei multi, adica noi, prostie de la Bàc –
pe de lata parte:
interesul national, europenizare, crearea unui stat de drept, sacrificarea intereselor personale, finalmente Marea Romanie.
Deci, intrtebarea este:
de care parte sunt falnicii nostri barbati – Ghimpu, Lupu si Lupu-ov ?
Pt Vàrul Melinte
Dar si Filat de care parte e?
Filat e de asupra, cu soarele de la AMN îşi coace harbuzul, iar cu avionul transportă tutun la fabricile ilegale de ţigări de peste pârău.
Filat e de partea banului. Cit priveste D-l Ghimpu, are o sansa unica de a deveni ce nu doresc adversarii lui politici.Doar daca va insista si nu va ceda. Dumnealui s-o stie ca nu e singur .Multi oameni de buna credinta sint sustinatorii lui, cu toate greselile facute. Rabdare si insistenta D-le Ghimpu!
Ghenadie, e prea simplă schema cu banii, o văd aproape de realitate pe cea propusă de Vàrul Melinte. Pentru desluşirea lucrurilor ar fi binevenite stenogramele aşa-ziselor negocieri. Deşi, dacă tunurile peledemiste sunt puse acum pe Ghimpu, nu e greu să înţelegi că nu sunt de aceeaşi parte, iar reieşind din acţiunile lor din ultimul an, cât au fost la putere, şi de ce parte se află fiecare. Iar fratele Lupu are o misiune specială – să confirme zicala cu paznicul la oi, pe bune.
pt Ghenadie
Din pacate pt Ghimpu, timpul lucreaza impotriva sa! Mai toti analistii, mai echidistanti sau mai angajati, arunca vina pe Ghimpu ca tergiverseaza negocierile! Eu zic ca Ghimpu a clacat lamentabil atunci cand s-a creat AIE 1, caci nu a stiut sa-si traga niste stucturi mai puternice si avea atunci 15% din voturi! Acum cu 10% sa ceri mai mult decat aveai atunci apare in ochii electoratului ca este ridicol si fara simtul masurii! De ce la final face aceasta miscare Ghimpu, exact ca rosca in 1999! Scrie si A. Cozer un articol despre asta
Mihai Ghimpu riscă soarta lui Iurie Roşca.
In ultima vreme, tot mai mulţi încearcă să facă nefericita comparaţie între Iurie Roşca şi Marian Lupu. Cică dacă Lupu va merge spre comunişti, va proceda exact ca Roşca în 2005. Eu aş lua-o altfel, deşi sunt de acord că în cazul formării unei alianţe PCRM-PD cineva va avea aceeaşi soartă precum Roşca, doar că, nu cred că acesta va fi Lupu.
Spun asta pentru că electoratul lui Lupu nu se confundă absolut deloc cu cel al PPCD, iar în cazul coaliţiei PCRM-PD, Marian Ilici nu va obţine o amărâtă de funcţie de vicepreşedinte de Parlament. Da, poate că va fi o lovitură pentru o parte din electoratul PD-ului dacă partidul pentru au votat ar coaliza cu PCRM, dar pe termen lung, în condițiile în care Lupu ar deține funcția de Președinte al Țării, nu cred că democrații vor scădea dramatic, ba din contra.
Mai periculos pentru Lupu ar fi ca acesta să nu obțină funcția de Președinte, iar în 2011 să avem anticipate. Poate, în asemenea caz, PD ar avea de pierdut destul de mult, mai ales că acolo atârnă greu și piatra de moară numită Plahotniuc.
Să aibă soarta lui Roșca riscă, însă, cu totul altcineva. Și este vorba tocmai de omul care a și preluat, în mare parte, fostul electorat al PPCD-ului.
Spun asta bazându-mă pe faptele lui Mihai Ghimpu din ultima vreme. Fapte care încep să semene destul de mult cu cele ale lui Roșca, de acum câțiva ani. Sigur, nu cred că Ghimpu ar vota vreodată pentru un Președinte comunist, dar atunci când faci jocurile lui Plahotniuc și ale PD-ului, împingând zelos acest partid spre o alianță cu PCRM, e aproape la fel de grav ca și atunci când l-ai vota pe Voronin la funcția de Președinte.
Pentru că, comportamentul din ultimele zile ale lui Ghimpu pare a fi cel puțin ciudat. Spun pare a fi, referindu-mă strict la alegătorii PL-ului, oameni care la 28 noiembrie au mers la vot crezând în sinceritatea și corectitudinea lui Ghimpu, ca la imediat o lună după acel vot, regretând amarnic alegerea pe care au făcut-o. Puțini au fost cei ce ar fi crezut vreodată că Ghimpu, în loc să le reprezinte alegerea, intră în cârdășie cu tipi precum Plahotniuc și Lupu, șantajându-l în ultimul hal pe Filat.
Ce este însă și mai grav, e faptul că Ghimpu nu își pregătește acum propria sa sinucidere politică și nici chiar pe cea a alegătorilor săi. Ghimpu, prin faptele sale, seamănă mai degrabă cu un terorist kamikaze, care odată cu sinuciderea sa, va avea grijă să îngroape viitorul și alegătorilor săi, dar și a celor 60% care au votat la 28 noiembrie pentru cursul pro-european al Moldovei.
Nu știu de ce Ghimpu nu are absolut nicio pretenție la CCCEC și PG, instituții bătute în cuie pentru Plahotniuc și la conducerea cărora vor rămâne, în continuare, Chetraru și Zubco. În condițiile în care și-a adjudecat deja Ministerul Apărării, este de neînțeles dorința arzătoare a lui Ghimpu de a obține și MAI. Mai ales că această dorință a apărut abia duminică, când practic se pregătea parafarea Alianței pentru Integrare Europeană 2.
Toate aceste ciudățenii, luate laolaltă, par a face jocurile PD-ului, dând tot mai multe motive acestui partid de a merge spre o alianță cu PCRM.
Sper totuși, ca până joi, Mihai Ghimpu să-și amintească de soarta fostului său bun prieten, Iurie Roșca. Adevărata față a lui Roșca am văzut-o în 2005, ca în 2010 să vedem că cel ce i-a preluat electoratul, Mihai Ghimpu, i-a preluat și apucăturile.
Adevarul.ro
Liberalii s-au certat între ei
Imediat după ce au ieşit din sala Plenului, liberalii au intrat într-o şedinţă a fracţiunii care s-a lăsat cu scântei. Aceştia şi-au reproşat că n-au avut o echipă bună de negocieri pentru formarea coaliţiei şi că au cedat prea uşor funcţia de preşedinte de Parlament, care ar fi trebuit să le revină, conform ofertei PLDM şi PD. „Am avut o echipă de negocieri care n-a ştiut să obţină ceva la schimb după ce am cedat temporar această funcţie democratului Marian Lupu”, a declarat pentru „Adevărul” un membru din rândul Partidului Liberal. La finalul discuţiilor, Mihai Ghimpu a refuzat să facă orice fel de declaraţii.
Fusu: „Ne daţi PG sau CCCEC şi semnăm actul de constituire a alianţei”
„De ce ţineţi atât de mult la funcţiile de procuror general şi de director al CCCEC? Ne daţi nouă una din aceste două funcţii şi suntem gata să semnăm actul de constituire a alianţei”, a fost ultimatumul vicepreşedintelui PL, Corina Fusu, înaintat prim-vicepreşedintelui PLDM, Alexandru Tănase.
Corina Fusu este nemulţumită de faptul că toţi arată cu degetul spre liderul PL, Mihai Ghimpu. „Noi am făcut multe cedări în 2009. Acum urmează să cedăm şefia Parlamentului celor de la PD. Şi toate astea numai că să fie reconstituită Alianţa pentru Integrare Europeană – 2. Chiar dacă am făcut toate aceste cedări ajungem să fim scoşi ţapi ispăşitori. PL a făcut promisiuni alegătorilor săi, iar dacă va deţine PG sau CCCEC va putea să le îndeplinească”, a menţionat Fusu în cadrul emisiunii „Chestiunea zilei” de la Jurnal TV.
La rândul său, Alexandru Tănase a declarat că nimeni nu s-a aşteptat la cerinţele înaintate de PL. „Când ceri ceva trebuie să ştii ce urmează să faci mai departe cu acste portofolii şi cine este persoana propusă pentru această funcţie. În cadrul negocierilor nu am primit aceste răspunsuri”, a explicat oficialul PLDM.
Acesta a lăsat să se înţeleagă că PL nu ştie de fapt ce vrea. „La primele întâlniri cei de la PL au cerut portofoliile ministeriale deţinute de PLDM. Ulterior, PL a cerut Ministerul Afacerilor Interne. După ce au văzut că PLDM nu va renunţa la portofoliile deţinute până acum, PL a cerut CCCEC, care urmează să fie desfiinţat sau Procuratura Generală”, a punctat Alexandru Tănase.
Prim-vicepreşedintele PLDM a mai adăugat că dacă cei din PL au capacitatea de a prelua Procuratura Generală, atunci nu au decât să discute cu cei din PD. „PLDM nu pretinde la aceste două instituţii. De dragul formării alianţei suntem de acord să nu fie lichidat CCCEC”, a conchis Tănase.
Eu cred ca D-na Pavlicenco, cu tot respectul , pentru ea, daca trecea la PL inainte de alegeri avea doar de castigat. Si in general de ce nu se unesc patriotii, daca sunt patrioti?? https://blogulluicazacu.wordpress.com/2010/12/28/paziti-va-de-gimpupaziti-l-pe-ghimpu/
Pt A.C.
Pavlicenco nu poate „trece” la PL sau la alt partid. Iar ce am intreprins in raport cu PL, citit aici si astept opinia.
http://www.pavlicenco.md/2010/11/26/mesaj-catre-membrii-partidului-liberal/
Stimati membri ai Partidului Liberal,
Marti, la o televiziune, tinarul deputat PL, Valeriu Munteanu, fiind intrebat de moderatoare ce crede el despre disponibilitatea/dorinta PNL de a face Bloc electoral cu PL, a incercat sa iasa cu stingacie din situatie, mergind pe platitudinea uzuala ca, cica, “cine vrea sa activeze in PL, se poate incadra si munci in partid”. In momentul cind moderatoarea a cerut un raspuns mai concret, a spus ca nu cunoaste, ca membru al conducerii PL, sa fi existat o scrisoare, o adresa din partea PNL cu solicitarea de a se merge intr-un bloc. L-am mai ascultat pe tinarul parlamentar in diferite emisiuni si chiar am avut ocazia sa ii spun cite ceva. Insa, aceste afirmatii ale sale mi-au indus ideea sa adresez o scrisoare membrilor Partidului Liberal, pentru a lamuri unele lucruri, ca sa nu fie interpretari inadecvate.
Eu, Vitalia Pavlicenco, am fost membru al Partidului Democrat condus de Gheorghe Ghimpu, fratele lui Mihai Ghimpu. PD de atunci s-a unit cu un partid national crestin si Congresul Intelectualitatii, in 1994, formindu-se Congresul Democrat Unit, care, ulterior, a devenit Partidul Fortelor Democratice, pe ale carui liste am fost deputat, dar, mai intii, am fost redactor-sef al ziarului PFD “Mesagerul”, un ziar de mare succes, cu un tiraj de 23-24 mii abonati timp de trei ani din cei patru, citi l-am condus. In PFD, condus de Valeriu Matei, ne-am regasit, alaturi de Gheorghe Ghimpu, impreuna cu fratele sau, Mihai Ghimpu, eu avind, in 1998, in Parlament, chiar fostul birou al lui Mihai Ghimpu. Tot el a coborit de vreo trei ori de la masa Prezidiului congresului de unificare, in 1994, sa ma roage, in numele echipei noi a Congresului Democrat Unit, sa accept sa conduc “Mesagerul”, ca eu nu ma lasam induplecata, dupa niste dezamagiri dure, tot “de la ai nostri”, de la “Moldova-pres”.
Am fost, astfel, intr-un partid impreuna cu Gheorghe Ghimpu, cu Mihai Ghimpu si Ion Hadarca, dupa care fiecare a plecat. Eu am ramas in PFD. Ne-am reintilnit cu Mihai Ghimpu, politic, in anii 2002-2003, cind democratii luptau contra derapajelor antidemocratice ale PCRM. Atunci, noi, national-liberalii, eram in Partidul Liberal, condus de Veaceslav Untila, unde am fost vicepresedinte, partid care a participat la o unificare ampla, ce a condus la formarea AMN, in 2004, si a Blocului “Moldova Democrata”, in 2005. Putin inainte, in 2003, a existat Blocul Alianta social-liberala “Moldova Noastra” pentru alegerile locale, din care a facut parte si formatiunea condusa de Ghimpu.
Nu cunosc evolutiile dupa aceasta, decit cind ne-am reintilnit, la invitatia lui Mihai Ghimpu, dupa ce NDI initiase o masa rotunda a liberalilor, ce urma sa conduca la unificarea acestora. S-a aratat refractar acestei “mese”. A urmat eliminarea national-liberalilor din AMN, iar Mihai Ghimpu m-a invitat la o a doua discutie si m-a chemat in PL. Nu am mers, pentru ca aveam o echipa de national-liberali, ce ne-au urmat pe cei eliminati din AMN, si nu as fi acceptat o trecere la alt partid decit cu echipa. Unica mea trecere de la partid la partid a fost de la unul liberal, de centru-dreapta, la altul, tot liberal, de centru-dreapta – de la PFD la PNL -, desi insistasem mult ca PFD sa adere la Internationala Liberala si sa mearga democratii in 2001 impreuna intr-un bloc.
Stim ce s-a intimplat din 2001 pina in 2009. Ghimpu nu a dorit atunci sa accepte aderarea echipei national-liberale la PL si nu voi detaliza aspectul.
Echipa national-liberala a format PNL si a participat la alegerile locale din 2007. Dupa care Vlad Filat a dialogat in toate formatele cu PNL sa facem un proiect comun, insa, apoi, a disparut brusc si definitiv, pe la 20 octombrie, si nu a mai discutat cu noi, ci doar cu echipele atrase de la PNL pina la congresul PLDM de la 8 decembrie 2007. Nu a facut cu noi un proiect comun pentru ca, probabil, i s-a spus ca nu ar trebui sa aiba nevoie de “acesti nationalisti”.
In ajunul alegerilor din 5 aprilie, cu Anatol Petrencu si prin medierea Forului Democrat al Romanilor, s-a incercat o lista nationala, insa nici AMN, nici PL, nici PLDM nu au fost – nici fiecare in parte, nici toate impreuna – de acord. Oamenii au votat prudent si pe 5 aprilie, si pe 29 iulie 2009. Am avut intilnire cu A.Salaru, cind a propus functii in executiv, pentru a nu participa PNL la alegeri, am spus ca ne intereseaza mai mult politica generala. PNL s-a inscris in cursa, ca era pericolul prevazut de Legea privind partidele. Inainte de 29 iulie PNL a incercat un Acord politic pentru a sprijini PL, insa Mihai Ghimpu – pe putin spus – a respins nongalant acest lucru. Cumva voi publica proiectul de acord. PNL s-a retras din cursa in favoarea partidelor liberale cu sansa.
Dupa alegeri, PNL a incercat din nou sa propuna un acord politic PL. Am solicitat o intilnire si, impreuna cu Anatol Revenco, am avut-o cu deputatii Ion Hadarca (cu care am fost colegi in PFD) si cu Oleg Bodrug (cu care am fost colegi in AMN). Membrii conducerii PL au intrebat ce dorim. Am spus: “Noi nu dorim nimic. Noi trebuie sa dorim ceva cu totii impreuna. Adica sa constientizam pericolul pentru partida nationala si sa cooperam, pentru ca avem aproximativ aceleasi viziuni”. Am discutat, s-a spus ca PL nu accepta nici o fuzionare, desi nu asta si-a dorit PNL, ci o cooperare cu un partid aflat la guvernare pentru a putea influenta pozitiv actul guvernarii. Cu aceasta, contactele PNL-PL s-au incheiat, exceptind o intilnire intre Mihai Ghimpu, pe de o parte, Mihai Severovan si subsemnata, pe de alta parte, la propunerea lui Ghimpu, pe 16 aprilie 2010.
PNL a invitat cele trei partide liberale la dialog inainte de 5 aprilie si cele patru partide din AIE inainte de 29 iulie, cind le-a adresat un mesaj. Doar PD a reactionat. Dupa 29 iulie PNL a invitat constant reprezentanti ai componentelor AIE la sedintele Delegatiilor Politice Nationale ale PNL, dar numai Igor Klipii, de la PD, a fost in sedinta DPN din decembrie, cind a spus un cuvint de multumire PNL. De fapt, acest mesaj trebuia sa il spuna macar una dintre cele trei componente ale AIE, pentru ca PNL nu a sprijinit, totusi, pe 29 iulie, PD-ul.
Asta a fost preistoria pe care vreau sa o cunoasca PL-istii, deoarece m-am convins ca si despre intilnirea de la 16 aprilie 2010 Severovan-Pavlicenco/Ghimpu cele comunicate echipelor PL din teritoriu nu corespund realitatii. Pacat.
La intilnirea din 16 aprilie 2010 s-a discutat mai mult, am cautat sa consumam stereotipurile neplacute dintre PL-PNL, sa le punem definitiv la o parte. Am crezut ca am reusit, ca sa vad ca, acum ceva timp, Ghimpu ataca, iarasi urit, conceptul Uniunii Interstatale Romania-Republica-Moldova, asa cum a facut-o prin 2008, stimulat si ajutat de PPCD. Iarasi, pacat.
Am regretat enorm, ca partid, cind nici PL, nici PLDM nu l-au sprijinit pe Nicolae Dabija pentru Parlamentul Romaniei. Atunci PL l-a sprijinit pe Eugen Tomac, o persoana rece pentru R.Moldova, alaturi de PPCD, de fratii Roncea, de murdariile lor contra lui Dabija. Sigur, sintem suparati si pe Forul Romanilor ca atunci l-au blamat pe Filat si pe altii, care nu au fost alaturi de Dabija, linga care am fost noi, PNL, cu toate posibilitatile, dupa care conducerea FDRM, a sprijinit alte partide – niciodata PNL. De atunci, nu sprijinim actiunile Forului Democrat al Romanilor.
In incheierea intilnirii de la 16 aprilie 2010 cu Mihai Ghimpu, cind, la propunerea PNL de a incheia un acord politic, Ghimpu a spus ca sintem “oponenti politici”, invocind doar o fuzionare neconditionata, dar si pe asta PL putind sa o accepte “cu mare greu”, i-am spus “Dumneata detii astazi doua functii importante in stat. Ai o sansa mare sa unesti eforturile fortelor nationale, ca sa intri in istoria recenta si cu acest gest. Hai sa lasam usa deschisa pentru dialog”. I-am spus atunci, impreuna cu Mihai Severovan (caruia ii si apartine ideea mesajului nostru deschis si ferm al Unirii): “Daca PL nu accepta un dialog cu PNL, noi ne consideram miinile dezlegate si acum, cind nu mai sintem in regim comunist, vom lansa chiar miine, prin decizia DPN, mesajul politic si electoral al Unirii”. Mihai Ghimpu a spus ca visul Baditei sale, Gheorghe Ghimpu, a fost sa intre in Parlament un partid unionist. Acum, auzim din teritoriu ca PL le-a spus pelistilor ca nu coopereaza cu PNL, pentru ca noi am iesit cu mesajul Unirii. Iarasi minciuna. Pacat.
In curind vor fi noi alegeri parlamentare anticipate. Nimeni nu da garantia ca fortele necomuniste vor avea 61 de voturi sa aleaga Presedintele R.Moldova. Forul Democrat al Romanilor nu reuseste sa convinga partida nationala – sau partidele care par nationale – sa asigure un numar confortabil de mandate. Pacat ca aceste forte considera ca vor suci miinile tuturor, care vor fi nevoiti sa voteze doar PL, PLDM si PD. (De AMN nu spun, ca nu e clar – e “alianta”, “partidoi”, “partid” sau “partidut”…, care la 5 aprilie isi batea joc prin clipuri de … “partidute”.)
Avem un an de mare dezamagire, avem un referendum esuat. Sintem siguri ca cea mai scurta cale spre NATO si UE, spre libertate si prosperitate este Unirea cu Romania. Noi, PNL, mergem cu acest mesaj poate socant, poate riscant. Acest mesaj si aceasta pozitie vor fi, cu fiece an, tot mai credibile, plauzibile si realizabile, fiind singura cale de a ne salva neamul. Nu ne vor permite, cu una-cu doua, fortele proimperiale de la Kremlin sa iesim de sub calciiul Rusiei. Mihail Ghimpu a avut sansa pe 9 Mai, 22 iunie, 28 iunie, 23-24 august sa devina un Mihail Saakasvili. Dar nu a devenit. El a ramas cu iluzia “Aliantei”. Sa speram ca ce spunem noi, nu e corect…
PNL nu vrea nimic de la PL. PNL si eu, ca presedinte, care am vrut sa sprijinim si pe 29 iulie doar PL-ul, dar acest partid nu ne-a oferit nici un motiv, am sprijinit, totusi, deciziile si actiunile corecte promovate de Ghimpu, nu pentru a ni se spune mersi, ca asta nu o pot face liderii autosuficienti ai AIE. Ci pentru ca noi, mereu, am sprijinit ce e corect, indiferent de cine promoveaza. Noi, de fapt, nu numai am sprijinit, ci am si anticipat multe decizii, actiuni ale PL, ba chiar, credem, le-am si fortat, direct sau indirect, PL temindu-se sa nu piarda teren si electorat.
Si ca sa inchei, rezumez:
1. Ca avem tot mai multi oameni care sprijina mesajul unionist al PNL. Regretam ca PL nu a fost alaturi cu un mesaj de sprijin pentru PNL, cind PCRM si CEC ne-au atacat libertatea de exprimare si spotul electoral unionist. Noi, in 2008, am fost alaturi de PL cind a fost atacati de fortele proruse din R.Moldova.
2. Ca echipa noastra din oameni cu experienta, cum sint Anatolie Revenco, Alexandra Can, Mircea Rusu, Mihai Severovan, Andrei Iuri-Apostol, Anatol Vidrascu, Vitalia Pavlicenco si o serie de membri mai tineri ai PNL considera ca Republica Moldova are nevoie de demnitate nationala, care si-ar putea gasi expresia in Blocul PL-PNL.
3. Ca ar fi foarte benefic pentru societate si responsabil din partea PL sa stie ca un Bloc PL-PNL ar fi votat de cetatenii cu atasamente puternice nationale, pe care nu-i sperie romanismul si unionismul, Romnania si unirea. Asta ne-o spun cetatenii. Voua nu v-o spun?
4. Ca PNL este deschis dialogului, dar ca nu o scrisoare din partea PNL catre PL rezolva problema coagularii fortelor nationale pentru viitoarele alegeri parlamentare anticipate. PNL nu tine cu tot dinadinsul ca PL sa accepte un Bloc PL-PNL. Dar, dupa 28 noiembrie sau cind vor fi, de fapt, alegerile parlamentare anticipate, se va reveni la gindul “am gresit”. E una sa intri cu un numar de mandate sa iti dicteze “pragmaticii nationali” ce vor ei sau ce le sugereaza tandemul Putin-Medvedev, si e alta sa intri cu un numar de mandate ca sa dictezi si tu. O infuzie de curaj penelist ar face bine pentru exprimarea mai lesne a optiunii pronationale si prounioniste. PL e partid parlamentar si gestul initierii dialogului – dupa ce am expus mai sus travaliul tentativelor PNL – ar trebui sa vina de la PL.
5. Ca nu credem categoric in faptul ca nu exista acum un dialog PL-PNL doar pentru ca PNL nu a mai adresat o scrisoare PL si – cum a spus Munteanu – “se scrie doar cite ceva pe blog”.
6. Ca e o greseala daca si PL, ca si unele partide “pragmatice”, cosmopolite, din renegati si mancurti, se tem sa dialogheze cu un PNL avind un mesaj unionist. Timpul, sper, o va demonstra.
7. Ca evolutiile si situatia actuala din Romania nu trebuie sa reverbereze asupra politicii din al doilea stat romanesc. Toti sintem romani, iar aici, in R.Moldova, sintem si mai romani uneori decit romanii de peste Prut… Raspunderea si maturitatea unui lider politic, daca exista, trebuie sa se materializeze in a vedea ceva mai departe decit vede un coleg de alaturi, bintuit de interesul meschin de a nu i se afecta statutul de azi.
8. Raspunderea pentru subtierea partidei nationale in Parlamentul viitor va reveni liderului politic si soarta R.Moldova este astazi pe muchie de cutit. Sa dea Domnul sa ne inselam.
Stimati membri ai PL,
Imi cer scuze ca v-am scris atit de mult. Cititi cit puteti, dar sa nu spuneti ca nu stiti cum stau lucrurile. Va doresc succes in activitatea voastra politica!
Vitalia Pavlicenco,
presedintele PNL
Fara indoiala, liderul PL e principalul vinovat ca nu s+a constituit in alegeri un bloc national de dreapta. Atunci Ghimpu i-ar fi putut crea concurenta serioasa lui Filat, iar acum ar fi avut o pozitie solida in negocieri si nu ar fi sustinut societatea in suspans! Toti analistii spun ca pretentiile lui Ghimpu sunt exagerate, iar pericolul aducerii la putere a bolsevicilor e unul mare!
Lupu a decarat acum cateva minute ca totul depinde de pozitia lui Ghimpu! Blegul de Ghimpu a negociat in secret ca prostul cu plohis pt al tintui pe Filat, iar acum este taxat de ambii parteneri si riscam din cauza lui sa ne pomenim cu voronin peste noi!
Pt VV si pt altii
Imediat plasez un articol interesant, din punctul meu de vedere.