Remarca: Pt a viziona sedinta DPN trebuie sa accesati toate cinci calupuri video.
Calupul 1
Calupul 2
Calupul 3
Calupul 4
Calupul 5
Simbata, 4 decembrie 2010, s-a intrunit Delegatia Politica Nationala a PNL, cu participarea stafurilor din toate raioanele. S-a facut bilantul alegerilor parlamentare anticipate si s-au stabilit sarcinile de viitor. Starea de spirit a membrilor DPN se va vedea din filmul sedintei, care va fi postat pe blog si pe site duminica sau luni. In cadrul sedintei au luat cuvintul multi presedinti de filiale, care au vorbit despre specificul desfasurarii campaniei, partile bune si cele mai dificile din aceste alegeri, care au facut sugestii bune despre modul de lucru al stafurilor pe viitor. Publicam mai jos Declaratia PNL, Raportul BPC, prezentat de Vitalia Pavlicenco, presedintele PNL, Hotarirea DPN, care a luat si decizii organizatorice – a completat din oficiu componenta DPN si cu cei care s-au manifestat pozitiv in campanie si a ales un nou Secretar General.
Declaratia Partidului National Liberal in legatura cu
rezultatele alegerilor parlamentare anticipate din 28 noiembrie 2010
Partidul National Liberal a participat pentru prima oara la alegerile parlamentare anticipate din 28 noiembrie 2010 ca entitate politica separata, cu propria identitate, cu un Mesaj curajos privind Unirea celor doua state romanesti si cu o echipa consolidata.
PNL constata ca, din cauza neunirii fortelor necomuniste, partida democrata intrata in Parlament nu a inregistrat, nici a treia oara, numarul suficient de mandate pentru alegerea sefului statului, desi comunistii sint in scadere continua in Legislativ. O parte a opiniei publice si a presei afiliate unor partide de la Putere, in loc sa stimuleze formarea unui front comun din politicieni verticali in fata comunistilor, promoveaza, in mod fals, ideea inutilitatii pluralismului politic, ce deranjeaza componentele AIE si pe satelitii lor din spatiul public.
Contextul electoral impropice pentru PNL, in conditiile cind se mentine confruntarea acerba dintre comunisti si cei care se declara necomunisti, a favorizat votul util, in locul celui pentru partidul simpatizat. A fost unul dintre motivele rezultatului sub asteptari al PNL. Un alt motiv a fost vicierea alegerilor prin folosirea masiva a pirghiilor administrative de catre partidele care se mafiotizeaza rapid, transformind cursa electorala in cursa pomenilor, in tirgul orezului si al sapunului, in schimbul votului cumparat de la cetatenii insaraciti de comunisti si de satelitii lor in trecut si acum.
Lipsa voturilor necesare pentru crearea arhitecturii politico-statale poate conduce la noi alegeri anticipate, in care PNL, care a spart frica de Unire in alegerile curente, va trece la sigur pragul electoral. Asta pentru ca Mesajul proUnire cu Romania al PNL a fost receptat de oamenii curajosi, care vor fi tot mai multi si care isi creeaza deja atasamente politice fata de partidul nostru, ca rezultat pozitiv al participarii cu
aceasta pozitie de neschimbat la scrutin. Un aspect imbucurator este sprijinul oferit PNL in zona gagauza si bulgara, precum si in Chisinau din partea alogenilor, spargindu-se si stereotipul „Unirii, ca sperietoare” pentru neromani.
PNL aduce sincere multumiri tuturor cetatenilor Republicii Moldova din afara tarii, care au votat la misiunile diplomatice de peste hotare pentru PNL, faptul demonstrind ca ei sint preocupati de soarta statului si ca vad Unirea cu Romania ca o solutie pentru salvarea populatiei de saracie si pentru obtinerea unei perspective europene rapide.
PNL a iesit consolidat din alegerile parlamentare anticipate, se pregateste de alegerile locale, dupa care va pleda pentru regrupari pe spectrul politic, oferind oportunitatea fuzionarii intr-un partid cu istorie in spatiul romanesc formatiunilor ce isi vor depasi viziunile clientelare si se vor regasi intr-o entitate liberala de viitor, precum e PNL.
PNL multumeste, inca o data, tuturor cetatenilor care au votat lista pentru Parlament si echipelor ce au muncit consolidat si unit pentru succesul partidului. PNL e sigur ca mersul constant si consecvent inainte al formatiunii va continua intr-un ritm tot mai vizibil.
PNL va monitoriza evolutiile politice si le cere cetatenilor care au votat pentru partidele intrate in Parlament sa fie cu ochii pe acestea si sa le ceara formarea rapida a Puterii, pentru a trece cit mai repede la rezolvarea problemelor societatii, ale oamenilor si pentru asigurarea conditiilor pentru atragerea investitiilor straine in vederea relansarii economice.
In functie de majoritatea parlamentara ce va fi formata, PNL isi va expune pozitionarea in raport cu aceasta.
Chisinau, 4 decembrie 2010
Raportul BPC al PNL in sedinta DPN, 4 decembrie 2010
Stimati colegi, stimati invitati,
Va felicit, in primul rind, cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei, 1 Decembrie. De asemenea, Va felicit cu ocazia sosirii iernii, pe exact 1 Decembrie, care a fost o minune.
Sint bucuroasa sa ne revedem in cadrul sedintei DPN la doar o saptamina dupa alegerile parlamentare anticipate, pentru a face bilantul si un schimb de opinii despre participarea PNL in alegeri si pentru a lua impreuna decizii pentru etapa urmatoare din viata partidului.
Multumesc invitatilor la DPN – practica pe care PNL a valorificat-o constant ca o metoda de atragere a membrilor noi, a simpatizantilor, de amplificare a sprijinului pentru partid.
Suntem constienti ca raportul pe care il voi prezenta se va axa mai curind pe campania electorala pentru Parlament, ca cel mai important eveniment din viata PNL, care a participat la un scrutin general prima oara ca entitate politica aparte.
Suntem la capatul unei campanii electorale grele, dar nu si istovitoare, pentru ca timpul a fost bun si am putut alerga in voie prin republica. Nu am vizitat toate raioanele, partea curioasa fiind ca in raioanele unde nu am avut intilniri electorale, avem un rezultat asemanator celui din raioanele unde le-am avut. Unde am fost invitati de societatea civila, la dezbateri publice, am avut si voturi, de aceea intilnirile s-au justificat si pe viitor va trebui sa fim la maximum prezenti acolo, ceea ce am facut acum.
V-am remis rezultatele pe raioane ale PNL, ale altor partide. Va multumim ca ati muncit din greu, ca intotdeauna – cu unele exceptii -, contind ca pe o parte din Dvs. v-am cunoscut si v-am invitat in echipa in chiar aceasta campanie electorala.
De obicei, alegerile ori consolideaza, ori prabusesc partidul. PNL s-a consolidat. Chiar prezenta aici a stafurilor raionale si a celor ce au muncit mai bine demonstreaza ca ne-am extins. Desigur, am facut si noi greseli, ca particip]nd independent prima oara, am tras concluzii si pe viitor le vom corecta. Am avut si problema lipsei coordonatorilor, cum ar fi trebuit. Insa, nu poate spune nimeni ca nu am facut ce am putut si chiar mai mult, pentru posibilitatile noastre, ca sa avem cu ce lucra si propaga mesajul.
Da, rezultatul nu a fost cel asteptat. Dar e prima noastra participare, cu un Mesaj inedit si de speriat, cum spun unii, insa care ne-a dat identitate. De azi inainte va trebui sa cladim alte rezultate pe aceasta baza.
In Barometrul de Opinie, elaborat in baza datelor colectate pe 7 noiembrie, PNL iesea in top al cincilea printre partide. Rezultatul final ne-a scos pe locul 8 din cele 19 zise partide – dupa MAE si PUM. Adica locul patru printre extraparlamentare. Insa AMN a donat 2 la suta fostelor trei componente ale AIE. Si, mai mult ca noi, – comunistilor. Insa presa afiliata Puterii se impiedica nu de AMN, ci de PNL.
Sigur, nu am avut resursele administrative ale AMN, cu mai multi presedinti de raioane, nici banii MAE, care ne-au facut sa credem ca Legislativul actual a fost ales de o Moldova imbatata, nici banii Partidului Umanist cu Pasat, care a impinzit traseele si rascrucile de trasee si de strazi din toate localitatile, precum si Biserica lui Vladimir. Nu le-am avut, dar am avut un Mesaj cu riscuri politice si electorale, am avut munca si curaj. In proiectul de Declaratie propus spre aprobare, spunem ca PNL a spart frica de Unire si credem ca a fost aplicata prima zdruncinatura in peretele orb al antiunionismului.
Anterior, noi am cistigat in instantele nationale de judecata dreptul de a vorbi de unire in R.Moldova. In aceste alegeri, am fost hartuiti de Viktor Stepaniuc, care si-a pierdut partidul si nu si-a gasit carisma. Cel care chiar nu merita sa fie discutat si bagat in seama, pentru ca nu stie de pluralismul de opinii. Am fost hartuiti de unii reprezentanti ai partidelor liberale de la putere. Tocmai de aceea, Dumnezeu nu i-a ajutat sa aiba voturile pentru a alege seful statului. De aceea, ne pregatim si de eventuale alegeri parlamentare anticipate, pentru ca in joc sint orientarea strategica si Bugetul public. Rusia nu va ramine indiferenta fata de ce e la noi si va presa pentru o coalitie de stinga. Sa vedem cum se reface si daca s ereface AIE, precum si in jurul caror obiective.
Sigur, sondajele s-au prabusit, ca si exit-poll-urile, manipulate in favoarea PLDM. Noi am mers pas cu pas si iata ca rezultatele uniforme pe raioane arata o stabilitate proPNL in optiuni. Evolutiile politice ne vor apropia indubitabil de adevarul caii celei mai scurte de iesire din marasmul prorusesc, prin Unirea cu Romania, pentru a asigura ireversibilitatea orientarii euroatlantice.
Nu stiu daca, intr-un partid care si-a creat in toate raioanele structuri, e bine sa criticam sau sa laudam pe cineva. Aveti rezultatele. E curios votul in zonele alogene – gagauza si bulgara – pentru Unirea cu Romania, unde e un rezultat mai bun chiar decit in unele zone romanesti.
PNL a publicat lista incalcarilor legislatiei de catre concurentii electorali, insa asteptarea invingerii PCRM i-au facut pe observatorii internationali sa nu observe nici orezul, nici sapunul (nici fringhia – lipsa acum, ce va fi data, probabil, la urmatoarele alegeri parlamentare anticipate).
Staful central al PNL a facut tot posibilul ca stafurile raionale sa poata functiona normal. Desigur, nu am aplicat pretutindeni metoda „de la casa la casa”, dar s-a ajuns la multa lume care a inceput sa stie ca exista PNL, „care vor sa fim cu Romania”.
Am mers la televiziunile centrale si raionale, vreau sa multumesc si comunicatorilor: Alexandra Can, Anatol Revenco, Iulia Deleu, Filipp Druta, Roman Cociu, Anatol Vidrascu, Valeriu Vinitinschi, Nina Tampiza, Andrei Apostol, Dumitru Mahu, Vlad Postolache. Daca am scapat pe cineva, spuneti-mi. Am onorat toate invitatiile din partea institutiilor media. E rau ca nu am reusit sa facem un punctaj pentru comunicatori, insa staful nostru a fost acelasi, nu ne-am extins. Dar materiale au fost in fluturasi, ziar, pe Internet. Vreau sa multumesc stafului central si celor raionale, consider ca am facut un bun rodaj in perspectiva localelor.
Am avut promisiuni din mai multe parti de sprijin moral, politic, de expertiza polittehnologica. Ne-am descurcat, pina la urma, singuri. De fapt, lucrurile vor avansa tot mai mult spre modelul televiziunilor, mai putin va fi cu incleiatul de postere si impinzitul cu bilborduri, chiar au fost discutii la CEC si au spus ca vor inainta acest model de campanie, cum e in Occident.
Nu stiu daca scrisoarea de sprijin din partea lui Crin Antonescu, presedintele PNL din Romania, ne-a adus un sprijin palpabil. Era sa stim daca exista vizita sa la Chisinau si in unele raioane, unde s-a promis. Nu a fost sa fie, pentru ca nici in Romania situatia nu e roz. Insa sunt sigura ca atunci cind vor fi alegeri in Romania, noi vom redeveni utili, vom vedea ce vom decide. PNL din Romania ar trebui sa isi orienteue cite un mesaj si spre republica Moldova, daca vrea sa aiba cistig pe viitor in aceasta parte de pamint populat de romani.
Si inainte de alegeri, si dupa, avem oferte de la echipe ce ar veni in PNL, cu tineri, cu persoane de virsta medie. Zilnic adera persoane la PNL. Vom face un calcul concret cite persoane au venit la PNL in ultima vreme, dar sint multi. Referitor la echipele ce vor „sa intinereasca PNL-ul” – suntem bucurosi, problema tine de implicare, de a munci, ca si noi, si a deveni apreciat, dupa care sa fie promovat cind vom decide asupra viitoarei echipe de conducere ce va fi aleasa la Congresul al III-lea al PNL, care urmeaza sa aiba loc pina la 9 mai.
Vom forma azi un grup de lucru (Apostol, Morteanu, Moisei, Can, Pavlicenco s.a.) pentru pregatirea noii Redactii a Statutului si a Programului PNL. Nu am facut asta la Congresul al II-lea al PNL, pentru ca erau la putere comunistii, care persecutau dur partidele.
Dupa alegeri, pe care majoritatea dintre Dumneavoastra le-ati dorit cu sigla si logoul nostru, intervine, de obicei, o perioada de depresie. Noi am mai trecut prin asta, dupa 29 iulie 2009. Vom depasi si aceasta perioada. Ne-am intrista daca unele echipe ale noastre, care au rezistat pina acum, in vremuri grele, sa paraseasca PNL, crezind ca s-au instalat unele partide pe veci sau, cel putin, pe patru ani, la Putere. Rusia e prea preocupata de situatia din R.Moldova, ca sa tolereze o majoritate parlamentara de centru-dreapta proeuropeana si nationala, de aceea surprizele si ingerinta acestui stat inca o vom resimti. De aceea, trebuie sa fim gata de orice evolutii, turnuri, decizii si rasturnari de situatii. Daca, totusi, unii dintre Dvs. nu doresc sa continue munca din perioada alegerilor in vederea pregatirii pentru locale si pentru desfasurarea conferintelor teritoriale in perspectiva Congresului al III-lea PNL, mai bine sa ne spuneti acum. Daca aveti pretentii la echipa de conducere – de asemenea. Cu pozitie directa, concreta si curajoasa. Si noi vom discuta orice situatie, dupa sedinta DPN, cu cine doreste sa discutam.
Avem foarte mult de lucru. Am dezbatut, impreuna cu Dvs, acum un an, in decembrie 2009, daca dizolvam sau nu PNL. Ati decis ca nu. Am facut o testare. Am vazut ca e mai greu sa imbini lupta contra comunistilor cu lupta pentru reintregirea neamului. Dar e totul inainte. Si primul pas a fost facut. Sa mergem mai departe si sa nu ne descurajam. Va fac o previziune: dupa ce PL-ul va avea dezamagiri de la eventualii parteneri de coalitie, va reveni la Mesajul Unirii. Si nu doar PL. Noi mergem, insa, de azi, siguri inainte si depinde doar de munca noastra sa gasim sprijin in continuare pentru partid. Le multumesc tuturor care au sprijinit financiar partidul si au contribuit la totalul de 416 mii lei, cit am cheltuit in aceasta campanie.
Va doresc succes, va invit, dupa urmatorul raport, la dezbateri si sa ne apucam de treaba. Peste trei saptaminni eu plec pentru o perioada peste hotare si revin pentru alegeri locale si pentru congres, dupa care ramin in conducerea partidului, daca asa vor decide delegatii la congres. Cit voi lipsi, ramin vicepresedintii, Secretarul General si staful. Dar voi fi mereu in legatura cu toti, prin staf, prin e-mail, telefon, SMS, facebook, odnoklassniki, blog.
Va doresc sanatate si un An Nou fericit la toti.
Propun sa audiem si al doilea Raport, dupa care sa raspundem la intrebari si sa trecem la dezbateri.
Va multumesc pentru atentie.
Vitalia Pavlicenco, presedintele PNL
Chisinau, 4 decembrie 2010
H O T A R I R E A
Delegatiei Politice Nationale
cu privire la rezultatele scrutinului din 28 noiembrie 2010 si la sarcinile
Partidului National Liberal pentru perioada urmatoare
Delegatia Politica Nationala, luind cunostinta de Raportul privind activitatea PNL intre doua sedinte ale DPN si Raportul prezentat de staful electoral al partidului,
D E C I D E:
1. Participarea PNL la alegerile parlamentare anticipate se declara benefica, pentru ca a permis promovarea programului, a mesajului si a echipei partidului.
2. Implicarea formatiunii cu mesajul unionist a contribuit la extinderea si consolidarea pozitiilor formatiunii in toate raioanele.
3. Rezultatele obtinute de PNL urmeaza sa fie materializate in institutionalizarea structurilor partidului, prin crearea, in toate localitatile, a organizatiilor de baza si prin pregatirea conferintelor teritoriale, care vor preceda desfasurarea celui de-al treilea congres al PNL, pina la alegerile locale. Grupul de lucru pentru elaborarea modificarilor la Statut si Program va raporta sistematic BPC.
4. Filialele teritoriale ale PNL vor pregati, in paralel, listele de candidati pentru primari si consilieri, in vederea alegerilor locale din primavara anului 2011, si vor identifica problemele fiecarei localitati din raion, pentru a elabora oferta electorala a PNL la nivel national si raional.
5. BPC va pregati graficul desfasurarii conferintelor teritoriale in raioane si la Chisinau in termenul de la 10 decembrie 2010 pina la 1 martie 2011 si va aproba lista coordonatorilor cu responsabilitatile corespunzatoare pentru raioanele coordonate.
Chisinau, 4 decembrie 2010
Chiar sa insemne obtinerea a 0,6% din voturi un rezultat bun?
Pt Alex
Da, un rezultat bun cind lupti cu rechini care au bani din contrabanda de tigari, iar tu ai un Mesaj al Unirii pentru o parte de natiune decimata.
Peste un timp, daca societatea se va dezvolta spre libertate, va fi si mai bun rezultatul.
Da, sorry, 4 februarie e ziua de nastere a sotului meu si mi-a iesit automat.
aveti probe in privinta contrabandei de tigari ? prea mult priviti NIT tv si cititi sugativa „Moldova suverana” .
Daca PNL tacea in aceasta campanie , AIE lua peste 61 de mandate, iar asa ati bagat frica in multi , motiv p-ru care comunistii inca nu au murit
L-ati etichetat pe filat mult timp ca fiind filorus, dar vedeti ca Naraskin pariaza pe Voronin si Lupu, si nici nu vrea sa se inta;neasca cu Filat!
Vedeti ce scrie si Petru BOGATU
Sâmbătă, 04 Decembrie 2010 17:41
Veşti proaste pentru cei aproape 60 la sută dintre alegători care au votat la 28 noiembrie pentru Europa, continuarea reformelor democratice şi debarasarea definitivă de comunism. Aşa cum se prezintă lucrurile astăzi, Alianţa pentru Integrare Europeană riscă să nu fie reeditată.
Filat şi Ghimpu înjuraţi, Lupu menajat
Fruntaşii Partidului Democrat au sugerat la sfârşitul săptămânii că negocierile lor cu PCRM au şanse să aibă o finalitate „constructivă”. În acelaşi timp, vineri, într-un interviu pentru publicaţia moscovită „Moskovski komsomoleţ”, Vladimir Voronin i-a înjurat şi i-a calomniat în stilul său de mitocan notoriu pe Mihai Ghimpu şi Vlad Filat, dar l-a menajat în schimb pe Marian Lupu. Nu l-a mai umilit, ca odinioară. Dimpotrivă. A dat de înţeles că şi-ar dori o coaliţie de guvernământ cu PD.
Toate aceste gesturi sunt simptomatice şi dau de bănuit că presiunea pusă de Moscova pe anumite cercuri influente de la Chişinău pentru a împiedica refacerea AIE ar putea să aibă sorţi de izbândă. Ne întăresc în această opinie unele informaţii despre modul în care decurg negocierile dintre PLDM, PD şi PL în vederea reconstituirii Alianţei. Lucrurile deocamdată nu stau deloc bine.
Este curios faptul că sâmbătă a sosit la Chişinău, Serghei Narâşkin, şeful administraţiei de la Kremlin care la ora când scriu aceste rânduri s-a întâlnit cu Marian Lupu. Pentru aceeaşi zi este programată şi o întrevedere a oficialului rus cu preşedintele interimar al Republicii Moldova.
După câte ştim, PD a făcut nişte propuneri care nu pot fi în principiu acceptate. Deşi nu a fost vorba despre funcţii concrete, democraţii lasă să se întrevadă, totuşi, că şi-ar dori să preia şefia Parlamentului şi Guvernului, iar lui Vlad Filat i se oferă posibilitatea, aparent onorabilă şi tentantă, să pretindă postul de preşedinte al republicii. Dar fără nicio garanţie că şeful statului va întruni cele 61 de voturi necesare ca să fie ales. Practic, liderul PLDM este pus în situaţia de a avea soarta lui Marian Lupu după alegerile din iulie 2009. Este stresat şi PL care, în aceste împrejurări, riscă să rămână fără nicio funcţie mai de Doamne ajută.
Se caută o justificare pentru asasinarea AIE
Nu vrem să formulăm acuze şi să dăm vina pe cineva, dar bănuim că se caută o justificare pentru asasinarea AIE. Lobby-ul filorus de la Chişinău, prin avansarea unor pretenţii exagerate, împinge PLDM şi PL în opoziţie, ia PD – în braţele lui Voronin. Se creează în mod deliberat o situaţie inacceptabilă pentru Vlad Filat pentru a-l determina astfel să se retragă de la negocieri, fapt ce ar permite PD-lui să bată palma cu PCRM şi să dea toată vina pe liberal-democraţi pentru dispariţia AIE.
Calculul inamicilor Alianţei e simplu. Orice s-ar spune, PLDM are o fracţiune mare de 32 de deputaţi şi, chiar prin forţa lucrurilor, nu poate, deci, să-şi permită să fie desconsiderat. Cel mai puternic partid dintr-o coaliţie, dacă e nevoie, trebuie să facă, fireşte, concesii generoase partenerilor mai mici, aidoma conservatorilor din Marea Britanie sau creştin-democraţilor din Germania, de exemplu. Dar numai până la un punct. Un grup parlamentar puternic nu are voie, totuşi, să cedeze fără măsură şi să se lase subordonat de fracţiunile mai mici, întrucât nu va fi înţeles de propriul electorat.
Or, duşmanii AIE caută să determine PLDM să se retragă atât de mult, încât să cadă în groapă. Dacă Filat va refuza, totuşi, să se rostogolească în prăpastie, partizanii coaliţiei de centru-stânga îi vor întoarce spatele şi vor sili PD să coabiteze cu PCRM. În această situaţie, Moscova va doborî dintr-un singur foc două ţinte.
Vor să-l scoată pe Filat ţap ispăşitor
Pe de o parte, îl vor face pe Filat ţap ispăşitor. Vor pune pe seama PLDM eşecul negocierilor şi pierderea puterii, fapt ce ar putea să aibă efecte dezastruoase pentru liberal-democraţi în viitoarele alegeri parlamentare. Pe de altă parte, vor aduce PD alături de PCRM, unde Voronin va avea destulă putere să-l devoreze pe Lupu în doi timpi şi trei mişcări.
Este limpede, astfel, că fostul preşedinte comunist nu se pregăteşte să treacă în opoziţie, după cum afirmă unii analişti de la noi, ci se înverşunează să revină cu tot dinadinsul la putere. Îl favorizează enorm corupţia la nivel înalt. Dezvăluirile WikiLeaks atestă că în 2009, Voronin a oferit 10 milioane de dolari pentru a-l cumpăra pe Lupu. Câţi bani sunt puşi la bătaie acum?
N-aş vrea să fiu înţeles greşit. Nu am nimic de reproşat Partidului Democrat. Fiind considerat veriga slabă a AIE, PD este lucrat astăzi în cel mai perfid mod cu putinţă de Moscova pentru a-l determina să se desprindă de PLDM şi PL. Cred însă, până la proba contrarie, că Marian Lupu şi Dumitru Diacov vor fi la înălţime şi nu vor înghiţi momeala otrăvită ce li se întinde.
Mă bazez şi pe spiritul rezonabil al lui Mihai Ghimpu. PL poate juca un rol coagulant capabil să oprească sângerarea AIE.
Oricum ai suci-o, negocierile în vederea reeditării AIE au demarat anapoda. Sper ca legea lui Murphy, „Ce începe rău se termină şi mai rău!”, să nu aibă acoperire la Chişinău.
Mihai spune:
4 December 2010, la 20:08
aveti probe in privinta contrabandei de tigari ? prea mult priviti NIT tv si cititi sugativa “Moldova suverana” .
Daca PNL tacea in aceasta campanie , AIE lua peste 61 de mandate, iar asa ati bagat frica in multi , motiv p-ru care comunistii inca nu au murit
# Mihai spune:
4 December 2010, la 20:08
aveti probe in privinta contrabandei de tigari ? prea mult priviti NIT tv si cititi sugativa “Moldova suverana” .
Daca PNL tacea in aceasta campanie , AIE lua peste 61 de mandate, iar asa ati bagat frica in multi , motiv p-ru care comunistii inca nu au murit
FRICA DE CE ?
Pt Alex
Imi vine sa rid si de voi, si de Filat, si de Bogatu, si de altii care tare s-au mai scr… t pentru a-l aduce pe Filat mare nacealnik. Intrebarea este – cine il impiedica pe Filat acum sa faca o AIE intre PL, PLDM si PD?
Va raspund eu. Slabiciunile lui prorusesti, pe care le-a tot ascuns pina acum. Sau, mai curind, faptul ca e santajabil din partea Rusiei.
Pt Mihai
Niciodata PNL nu va tacea, pt ca nu va fi complice la faradelegi. Voi vreti sa fiti complici? Fiti, cine va impiedica? Noua, insa, sa nu ne dictati, ci sa incercati sa ii opriti pe cei pe care i-ai votat, sa-i fortati sa intre in legalitate.
Asta e impresia dvs. Realitatea este cu totul altfel. Ca dovadă este şi rezultatul PNL-ului la alegeri. Nu mai vorbiţi în dodii. mai bine apucaţi-vă de treabă. Finanţare primiţi din România, aşa că la treabă. Fiecare localitate de la un capăt la altul de ţară, prezentaţi filme, spectacole, adevărul despre România. Să înţeleagă lumea că România nu este o sperietoare, nu este răul aşa cum au fost ei manipulaţi. Alcătuiţi un program, obţineţi finanţarea şi când sunteţi gata să treceţi la treabă sunt şi eu deacord să mă alatur cu încă cel puţin vreo zece persoane. Deci, acum şi nu în campania electorală viitoare. Acum aveţi şansa de a demonstra dacă într-adevăr vă pasă de UNIREA CU ŢARA sau tot ce aţi susţinut până acum a fost doar în scop electoral.
pt dna Pavlicenco
Va credeam ca aveti un orizont mai larg, dar constat ca vedeti lucrurile ca ar fi simple de tot. Realiataea e mult mai complexa!
nu va mai zbateti, ca degeaba, ati primit o palma zdravana pe 28 noiembrie.
P-ru ca aveti un mesaj paranoic ! Oare chiar nu se vede ca nu e momentul p-ru Unire acum ? Din cauza voastra, comunistii inca mai prezinta o forta in MD.
Vreau sa vad probe in privinta „tigarilor” lui Filat , hai sa vedem,
ca numai aberatii (comuniste) ies din gura voastra d-na Pavlicenco.
Sunt si eu unionist, dar nu am votat p-ru voi, ca nu ati adus o strategie clara ,despre cum sa facem aceasta unire, numai vorbe goale si ieftine
Mihai are perfecta dreptate.
Pt Valentyn
Repet: Nu am avut, nu avem si, nu stiu daca vom avea vreodata, dar legislatia nu permite deocamdata, NICI UN AJUTOR DIN ROMANIA!!! Cine declara acest lucru, il chem in judecata. In regimul comunist au mai fost asemenea declaratii de la PCRM si Voronin. Impotriva lui Voronin am dosar pe ultima suta de metri la CEDO, in privinta unora de la PCRM, am facut atunci interpelari la procuratura, SIS, CCCEC, sa cerceteze si sa dezminta afirmatiile comunistilor. Asa ca pazea, ca dau si de dumneata si te chem in judecata, cum vreau sa fac impotriva lui Leonid Tabara, care a spus minciuni asemanatoare la Jurnal TV, si Viktor Stepaniuk, cel care a declarat aceleasi lucruri, nedrepte, la Publika TV. Leonid Tabara deja m-a sunat si si-a cerut iertare ca „l-a luat gura pe dinainte” si va face dezmintire. Oricum, eu pregatesc dosarul sa il chem in judecata.
Parca scriai ca am bani de la Plahotniuc, pe un blog timpit, acum spui ca ii avem din Romania? Decide-te odata de unde avem noi bani. dar cel mai bine e sa lasi prostiile, sa vii la PNL si sa contribui ca toti cei care au sustinut campania electorala, membrii nostri, iti aratam documentele. Ca noi suntem transparenti, nu ca si contrabandistii de tigari, regi ai vamilor. Deprinderea de tinar nu lasa in pace hotul…
De fapt, aici e nebunia voastra: cum, domnule, astia nu au bani8 din Romania, dar promoveaza Unirea cu Romania? pentru ca nu o promovam contra bani, ci din convingere. pentru voi e greu de inteles, nu aveti convingeri, dar daca le si aveti, sint proaste si gresite.
Nu ne invata ce sa facem. Uitat-te la tine si mai scoate basmaluta din buzunar, din cind in cind. Vom face multe cum am facut, dar nu am trimbitat. Bani de amagit lumea nu avem si nici televiziuni. Cine le are, sa culturalizeze oamenii si sa le scoata frica de Unire. noi asta o facem la televiziuni in campaniile electorale, pt ca, in rest, televiziunile controlate de Puterea „democratica” nu permite asta decit foarte greu.
Si, in general, controleaza-ti tonul, pt ca veti zbura de pe blogul meu… Nu am pascut oile impreuna. Asta va este cultura, desteptilor? I-au luat locul invidia, ciuda si angajarea la patron?
PNL o facut o borta in cer, si nu-mi spuneti ca ati luat putine voturi,, fiindca ceilalti au cumparat au turnat au cadonat si asa mai departe. eu sunt deacord ca la noi voturile se cumpara, dar sunt partide parlamentare care nu au facut acest lucru dar au nimerit in parlament. iar voua ce va incurcat sa adunati mai multe voturi? fiindca se stia foarte bine ca pavlicenco nu poate trai intro alianta, ea intotdeauna trebuie sa critice, chiar si pe colegi. aroganta voastra va face de nimic partidul, care defapt aproape ca a ajuns la aceasta stadie.
Pt Andrei SV
Nu „stadie”, ci „stadiu”. Stati acolo fara critici si mafiotizati-va cu partidele pe care le idolatrizati. Nu ne bagam la putere. Noi ne-am promovat mesajul, conform dreptului protejat de art.10 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului. Iar PL are mai putine voturi. Si va avea tot mai putine – cu orez si sapun si el sau fara. De Filat nu spun, este un om fara scrupule, si e periculos. unii au spus ca e un fel de hitleras, eu inca nu spun ce cred despre asta. Oamenii lui i-au batut si amenintat fizic pe oamenii nostri.
Da, PNL a spart frica de Unire, care poate fi considerata si „gaura in cer”. Dar numai de destepti.
Pt Mihai
Ba ne vom zbate, poate va apuca infarctul pe antiunionisti.
Nu am primit nici o palma. oamenii sint dezorientati, dar s evor destepta. Mesajul paranoic e al antiuniostilor si falsilor proeuropeni!
Nu e momentul pt Unire acum, dar ca sa fie miine, trebuie sa il pregatim de azi, va rog sa nu muriti, ca sa apucati sa va convingeti.
Ba comunistii trebuiau dati jos de Puterea democrata care cocheteaza cu ei de un an.
Uite am si lesinat sa aduc probe despre “tigarile” lui Filat – intereseaza-te. Stie o lume, sint dovezi in institutii si pe Internet. cauta-le, fii informat. Eu nu m-am angajat sa servesc un anonim obraznic.
Nu mai esti nici un unionist, estei un mankurt, se vede de la o posta, unionistii sint oameni culti. Nu suferi de asta.
Sa spui ca filat e un fel de hitler e urat de tot. cu asemenea etichetari nu mergeti departe! voronin tot asa ii eticheteaza pe filat si ghimpu. in campanie pnl a lucart mai mult pentru voronin si plahotniuc, nu pt cauza nationala1
oare nu a fost clar p-ru voi ca la aceste alegeri scopul principal era sai aruncam pe comunisti la gunoi ?
P-ru ca anume comunistii sunt PRIMII dusmani ai Romaniei.
Iar voi ati strigat la stinga si la dreapta „Unire!”
bagati-va in cap, mai intii scapam de comunisti odata si p-ru totdeauna, apoi ne gandim la Unire !
„PNL constata ca, din cauza neunirii fortelor necomuniste, partida democrata intrata in Parlament nu a inregistrat, nici a treia oara………….”
AVETI DREPTATE DAR PRESA DIN RUSIA SI ROMANIA AU AVUT INFLUENTA MASIVA.
ORICUM AR FII VIITORUL, MOLDOVENII TREBUIE SA IASA MASIV LA VOTARE LA TOATE ALEGERILE.
Pt obraznicatura Mihai
Aruncarea comunistilor la gunoi a fost problema TUTUROR, nu doar a partidelor extraparlamentare. AMN, care a dat 2,6 procente, de ce a participat? Ce urli la PNL, care a luat 0,64? Inchide gura, obraznicatura!
Pt Alex
Nu cumva dumneata si filatel imi veti spune care e cauza nationala? De ce acum Filat nu face urgent alianta cu PL si sa declare publica faptul ca il asteapta pe Lupu? Cauta la asta raspuns si pe urma cauta sa intelegi de ce lumea ii spune lui Filatel „hitleriuha”? Si-apoi, daca avea si Lupu inca doua mandate, esti sigur ca se facea imediat AIE? Eu nu prea cred si chiar imi pare rau ca nu le au sa se parafineasca total si sa li s evada esenta proruseasca. Voua vi-i ciuda pe mine ca va dau cu sare in ochi si ca am mereu dreptate.
Mihai spune:
4 December 2010, la 20:08
„Vreau sa vad probe in privinta “tigarilor” lui Filat , hai sa vedem,”
Filat este primul ministru.
In perioada guvernarii domniei sale au fost inregistrate oficial 3000 de cazuri de contrabanda cu tigari. 300 de basarabeni sunt arestati in Romania pentru contrabanda cu tigari. Ce treaba are Filat cu contrabanda de tigari ?
Foarte simplu ! D-lui guverneaza tara, inclusiv vama.
Cum se face ca contrabandistii cu tigari trec nestihgherit granita RM si nu sunt opriti, dar vama romana impiedica acest fjagel ?
Toate relele sunt legate de o guvernare haotica si deaceea Filat are treaba cu contrabanda de tigari. Daca nu o poate opri, sa nu se ratoiasca……. Daca nu poate veni de Hac! coruptiei, sa nu se dea tare si mare ! Daca…daca…., sa nu se…sa nu se…..
Pt intrebare
3000 de basarabeni retinuti cu contrabanda si 300 au dosare intentate.
Iniţiativa Civică pentru un Parlament Curat (ICPC), cei care au facut „lista neagra” a candidatilor in parlament , a cerut de la organele de drept din RO informatii despre asa-zisa contrabanda a „tigarilor lui Filat”.
Au primit un raspuns categoric, Filat nu a are si nici nu a avut ceva legat de contrabanda cu tigari.
Despre asta a declarat Cornelia Cozonac de la ICPC,
chiar si in noaptea de dupa alegeri la Moldova 1 ea a confirmat aceasta
Pt Mihai
A gasit Filat cine sa astupe… Iar acesti ziaristi au devenit afiliati de o vreme, fapt care i l-am spus si Corneliei, ea era mai alta inainte… Ca si Macovei, sa nu uitam, tot ei au spus ca au fost condescedenti cu liderii AIE si nu i-au pus special in lista nedemnilor de Parlament. Acum hotii ne vor conduce spre – corect, spre Rusia…
De unde atata pornire rautaceasa impotriva lui filat, nu inteleg! Un guvern mai proeuropean RM nu a avut, dar dna Pavlicenco continua cu acuzele supte din deget. Doar Voronin si Pavlicenco pot eticheta in halul asta pe Filat si Ghimpu!
Pt Alex
Inca o data: Nu pavlicenco, ci oamenii.
REZISTENţă ANTICOMUNISTă
Tricolorul lui Gheorghe Muruziuc
(În dimineaţa zilei de 28 iunie 1966, un Tricolor flutura deasupra Fabricii de zahăr din Alexăndreni)
28 iunie 1966 era o zi de marţi. În acea zi, orăşelul Alexăndreni de lângă Bălţi a devenit centrul unei informaţii cu caracter strict secret pentru conducerea de partid şi de stat a RSS Moldoveneşti. Însă pe cât aceştia au încercat să o dosească, pe atât noutatea a devenit mai populară, căci, cu o viteză de neînchipuit, oamenii o transmiteau prin şoapte unii altora. Nu au tăcut nici posturile de radio „vrăjmaşe” din Europa.
Aşadar, începând cu ora 4.30, mai multe apeluri telefonice sau bătăi în uşă i-au trezit pe unii demnitari de partid, de miliţie şi de securitate din Alexăndreni, Sângerei şi Bălţi.
– Tovarăşe secretar. Ieşiţi afară şi priviţi. Pe coşul fabricii de zahăr atârnă un drapel care seamănă cu cel al României.
– Un tricolor românesc? La fabrică? Incredibil!
Buimatici, frecându-şi ochii de câteva ori, de parcă visau, toţi ca unul înlemneau la cele văzute: într-adevăr, pe coşul fabricii de zahăr din localitate, la circa 40 de metri înălţime, flutura un ditamai tricolor, iar alături, pe o ţeavă, stătea un omulean. Informaţia a fost transmisă de urgenţă organelor competente de la Chişinău.
– Cine este cel de sus?
– Gheorghe Muruziuc. Lucrează electrician la noi, la fabrică. Îl cunoaşteţi…
Gheorghe Muruziuc s-a născut la 19 noiembrie 1930 în orăşelul Făleşti, fiind cel mai mare din cei opt copii ai lui Pavel şi Ana Muruziuc, şi a avut soarta copiilor care s-au născut cu puţin înainte de război: a îndurat mizeria războiului, foametei, colectivizării, deportărilor, precum şi promisiunea construcţiei comunismului. A urmat primele patru clase la şcoala primară românească din localitate (unde şi-a pus bazele idealurilor sale), iar opt clase le-a absolvit la sovietici. Apoi soarta l-a mânat în Rusia, la o şcoală FZO (de meserii), un fel de lagăr din care nu aveai dreptul să pleci. A lucrat mai întâi în Abhazia, unde a ajuns în 1952, după care – în regiunea Rostov, la o mină de cărbune. În Abhazia s-a căsătorit cu o tătăroaică, Ana, iar în regiunea Rostov s-au născut cei doi copii ai lor: Mihail în 1953 şi Vadim în 1956. În 1962 revine în Moldova şi se angajează la Fabrica de zahăr din Alexăndreni. În luna martie 1966, devine candidat în Partidul Comunist.
Realităţile văzute în Rusia, dar mai ales cele din Moldova l-au dezamăgit. Numai nu comunism putea fi considerat ceea ce îi tot băgau în cap ideologii sovietici, iar politica naţională din RSS Moldovenească rămânea doar pe hârtie – ruşii au dat năvală peste tot, au ocupat toate funcţiile importante, iar cultura naţională era neglijată prin eliminarea elementelor naţionale.
În 1965 i-a trimis o telegramă lui Brejnev, scriindu-i despre dezordinea de la fabrica la care lucra. Mare i-a fost mirarea că, la întoarcerea de la poştă, a fost invitat direct la şedinţa comitetului de partid al fabricii. Nu înţelegea cum de s-a întâmplat că cele scrise lui Brejnev au ajuns mai repede la urechile şefilor decât la destinatar. La şedinţă, mai-mari întreprinderii au recunoscut că fabrica lucrează prost, ceea ce nu însemna că el trebuia să-i scrie lui Brejnev. Cu toate astea, secretarul de partid l-a numit duşman al puterii sovietice. Din acel moment a început a fi persecutat la locul de muncă.
Nu o dată şi-a revărsat emoţiile şi dezacordul, discutând cu colegii de serviciu şi în cercurile prietenilor, inclusiv la şedinţele publice de la fabrică. De exemplu, la o lecţie publică, ţinută de un agronom de la fabrică, pe tema „formării RSS Moldoveneşti şi ajutorului acordat de poporul rus la eliberarea moldovenilor”, Gheorghe Muruziuc l-a întrebat direct pe vorbitor de ce guvernul URSS împiedică Moldova să se unească cu România.
Procurorul avea să constate mai târziu: „Începând cu 1964, permanent a desfăşurat agitaţie şi propagandă îndreptată la aţâţarea vrajbei naţionale dintre moldoveni şi alte naţiunii conlocuitoare a URSS. Muruziuc a susţinut că în Moldova există discriminare, exprimată prin limitarea şi ignorarea băştinaşilor, a drepturilor lor cetăţeneşti şi de muncă. El, de asemenea, a declarat că politica naţională din Moldova nu exprimă interesele poporului moldovenesc, cultura moldovenească (obiceiurile, limba, alfabetul) nu se dezvoltă în măsura dorită şi nu are nimic în comun cu cea rusă, ucraineană sau cu alte culturi ale popoarelor URSS. În legătură cu aceasta, Muruziuc a desfăşurat agitaţie şi propagandă pentru ca Moldova fie să se constituie într-un stat aparte, fie să se unească cu Republica Socialistă România. Doar în rezultatul unirii, problemele naţionale ale Moldovei vor fi soluţionate”.
Întrucât criticile aduse conducerii fabricii n-au dat niciun rezultat, Gheorghe Muruziuc a decis să întreprindă acţiuni concrete. Mai întâi, la 12 iunie 1966, în ziua alegerilor în Sovietul Suprem al URSS, a încercat să confecţioneze şi să arboreze pe coşul fabricii un drapel tricolor românesc, pentru a protesta astfel împotriva discriminării moldovenilor, dar a fost împiedicat de soţie. Următoarea acţiune a fost fixată pentru 28 iunie.
Cităm din mărturiile lui la interogatoriul din 29 iunie: „Într-adevăr, eu, la 28 iunie 1966, aproximativ la ora 4 dimineaţă, m-am urcat pe coşul de 45 de metri al fabricii şi acolo am arborat drapelul României. M-am aflat acolo până la ora 9. Drapelul l-am confecţionat de unul singur. Stofa roşie am cumpărat-o, duminică, 26 iunie, din magazinul din localitate. Am cumpărat doi metri, la preţul de o rublă 07 copeici metrul. Stofa albastră am cumpărat-o în aceeaşi zi în magazinul din or. Alexăndreni. Am cumpărat un metru la preţul de o rub. 60 cop. Stofa galbenă am luat-o de-acasă, dintr-o fostă faţă de pernă în care păstram ciorapii, fularele de iarnă etc. Drapelul l-am cusut în seara de 27 iunie în debaraua mea. Nimeni nu m-a văzut. Pe teritoriul fabricii am intrat sărind gardul. Din secţia unde lucrez am luat căngile şi m-am urcat pe coş. Toate acestea le-am întreprins conştient şi chibzuit. Prin aceasta am încercat să arăt că Moldova este teritoriu al României şi eu doresc ca Moldova să se unească cu România. Am demonstrat întregii lumi şi conducerii dorinţa mea – că [Moldova] trebuie să se unească cu România. Anume pentru aceasta am ales ziua anexării Basarabiei. Ideea de a arbora drapelul mi-a venit după ce am privit la televizor o emisiune despre anexarea Basarabiei la 28 iunie. Moldova trebuie să se unească cu România, întrucât avem aceeaşi limbă, obiceiuri şi, anterior, am fost împreună”.
Conştient că vor încerca să-l dea jos cu orice preţ, Muruziuc s-a înarmat cu pietre, aşa încât atunci când au încercat să urce după el, a dat drumul unei cărămizi şi „salvamontistul” s-a retras…
În aceeaşi zi de 28 iunie i-a fost deschis un dosar penal, art. 71 Cod Penal al RSSM – aţâţarea vrajbei interetnice – şi art. 218 – huliganism. A fost percheziţionat la domiciliu, unde nu s-a găsit nimic deosebit, cu excepţia unei scrisori adresate lui Brejnev, pe care îl informa despre activitatea nesatisfăcătoare a fabricii de zahăr. La 3 iulie a fost arestat. La început, ancheta a fost efectuată de procuratura r-lui Lazovsk, iar mai târziu a fost preluată de KGB.
La 30 iunie a fost convocată, de urgenţă, adunarea generală a membrilor de partid de la fabrică. Şi aici, Gh. Muruziuc şi-a apărat poziţia – moldoveni sunt discriminaţi, iar Basarabia a fost anexată în 1940 de către URSS. „Consider că Basarabia, în anul 1940, fără nici un temei a fost ruptă de la România şi incorporată în URSS în calitate de RSS Moldovenească. Prin acest act violent, a fost despărţit poporul moldovenesc, o parte a rămas în România, cealaltă – în URSS. Mai devreme sau mai târziu, RSS Moldovenească va ieşi din componenţa URSS şi fie se va constitui în calitate de stat suveran, fie se va uni cu România. Sunt convins de aceasta”, a spus el. Ca rezultat, a fost exclus din partid.
Au urmat nenumărate interogări şi confruntări la Securitate. Astfel, la interogatoriul din 13 iulie, Gh. Muruziuc explica: „Într-adevăr, eu de mai multe ori am afirmat că problema cadrelor naţionale existentă în Moldova adesea conduce la devierea politicii naţionale, întrucât cadrele de conducere de alte naţionalităţi nu înţeleg muncitorii locali. Aceasta are loc din cauza că ei (şefii – n.n) nu cunosc limba, obiceiurile şi alte (…). Într-adevăr sunt convins că cultura moldovenească poate să se dezvolte mult mai dinamic, dacă Moldova s-ar uni cu Republica Socialistă România, deoarece strămoşii noştri au aceleaşi cultură, limbă şi obiceiuri”.
Despre politica de cadre, Muruziuc explica: „Când aceste persoane (Andrei Veşcă, Vitor Burduniuc, Ion Mânzatu ş.a. – colegii lui de lucru – n.n.) s-au pronunţat deschis asupra faptului că administraţia nu ţine cont de faptul că la fabrica noastră există cadre calificate care sunt folosite ca muncitori necalificaţi, dar, din motive necunoscute, invită muncitori din alte regiuni, ei au fost învinuiţi de naţionalism. Aproximativ în luna mai 1965 m-am întâlnit la stadionul fabricii cu Veşcă (Andrei). Nu ţin minte exact despre ce vorbeam, ştiu că am vorbit şi despre problema asemănării limbii moldoveneşti cu cea română şi că alfabetul rusesc nu poate reda toate nuanţele limbii moldoveneşti. De exemplu, Veşcă îmi spunea că numele meu Gheorghe, dacă îl scrii cu litere ruse, literele „e” şi „o” sună despărţite una de alta, prin aceasta deformându-se numele meu, în timp ce (în română) ele se pronunţă împreună”. (…) După părerea mea, împărţim fără temei cultura noastră în moldovenească şi română… Cultura moldovenească şi cea română formează un tot întreg. (…) Neregulile de la fabrică eu le-am pus pe seama conducerii fabricii, persoane care nu sunt băştinaşe, adică nu sunt moldoveni, sunt veniţi, iar interesul lor se rezumă doar la un salariu mare şi cât mai puţin să lucreze”.
La interogatoriul din 1 august, Gh. Muruziuc relata un fapt foarte interesant, care l-a marcat: „În luna martie, nu ţin minte data, seara, întâmplător m-am întâlnit cu el (avocatul Vasile Scripcaru) în cafeneaua oraşului Făleşti. Ne-am aşezat la o masă să luăm cina. Scripcaru avea un radiotranzistor pe care l-a deschis la Radio Bucureşti. Se transmitea muzică populară românească. În această vreme, s-a apropiat de noi chelneriţa, nu-i cunosc numele, de aproximativ 38-40 de ani; înaltă, smoliţică şi, adresându-se lui Scripcaru, l-a întrebat dacă e adevărat că între România şi URSS s-a încheiat un tratat privind libera trecere pentru vizitarea neamurilor. Ea ne-a lămurit că soţul ei are motocicletă şi ei ar dori să meargă la rudele lor din România”.
În cadrul anchetei, anchetatorul a pus la dubiu capacităţile mintale ale lui Muruziuc şi a dispus efectuarea expertizei psihiatrice (efectuată între 21 septembrie şi 11 octombrie 1966). Concluzia expertizei a fost clară – învinuitul nu suferă de asemenea maladie. Sora lui Gheorghe Muruziuc, Elena, care locuieşte la Ungheni, mi-a mărturisit că o doamnă, membră a comisiei de expertiză, i-ar fi şoptit chiar din start: „Ştii, Gheorghe, comisia poate decide orice, însă te consider sănătos şi nu voi admite să fii declarat alienat”. După eliberare, Gh. Muruziuc a căutat-o mult timp să-i mulţumească, dar n-a găsit-o.
Ancheta a fost efectuată într-un termen-record, timp de patru luni (pe parcursul investigărilor, Muruziuc a refuzat avocatul). La 29 octombrie i-a fost înmânat rechizitoriul. Peste două săptămâni, la 16 noiembrie 1966, Judecătoria Supremă a RSS Moldoveneşti, după două zile de şedinţă specială ţinută la Bălţi, l-a condamnat pe Gheorghe Muruziuc la doi ani privaţiune de libertate, regim general. A fost internat în lagărul din Sverdlovsk (fostul Ivdellag, unul din locul deţinerii moldovenilor arestaţi de NKVD după 28 iunie 1940) şi a stat termenul integral.
Potrivit unei expertize, drapelul lui Gheorghe Muruziuc avea următoarele dimensiuni: doi metri şi 57 centimetri lungime şi 78 centimetri lăţime. A fost ars la 13 ianuarie 1967 de către colaboratorii KGB.
Revenit la baştină, el a lucrat la Bălţi la o întreprindere de construcţie. A fost reabilitat prin Hotărârea Judecătoriei Supreme a RSSM din 11 martie 1991. În anii de renaştere naţională s-a implicat activ în lupta basarabenilor pentru idealurile naţionale, idealuri pentru care a făcut doi ani de lagăr. Cel puţin, unul din visele lui Gh. Muruziuc s-a realizat – Republica Moldova este astăzi stat independent.
Gheorghe Muruziuc a decedat la 25 septembrie 1998, fiind înmormântat în cimitirul din Făleşti. Au mai rămas în viaţă fratele Victor şi sora Elena. Copiii săi – Mihail şi Vadim – îşi câştigă pâinea cum pot.
Am căutat numele lui Gheorghe Muruziuc într-un dicţionar enciclopedic ilustrat, editat recent la Chişinău. Lipseşte. Numele lui este amintit sporadic în manualele de istorie, iar la Făleşti nu există nici măcar o stradă care să-i poarte numele, deşi în arhiva primăriei poate se mai păstrează demersul prietenului lui, Gheorghe Ghimpu, care cerea redenumirea unei străzi în memoria lui Gheorghe Muruziuc. Demersul aşa şi n-a mai fost discutat…
P.S. Cred că, cel puţin în şcolile din Făleşti şi Alexăndreni, prima lecţie din 1 septembrie – care urmează să fie dedicată represiunilor comuniste şi rezistenţei antisovietice – ar trebui să-i fie consacrată lui Gheorghe Muruziuc.
Mihai Taşcă,
dr. în drept, secretarul Comisiei prezidenţiale pentru studierea şi aprecierea regimului comunist totalitar din R. Moldova
BUNA intrebarea : Este 0.6% din voturi un rezultat bun ?
De fapt ascunde alta, si anume CARE ar fi fost procentul PNL MD in alegeri daca nu exista frica de PCRM sau jocurile murdare si mai ales furturile de voturi !?!
Problema este destul de ciudata, pentru ca voturile REALE ale PNL vor apare in momentul cand PCRM va iesi de pe scena politica a Rep.Moldova, sau PCRM nu va mai putea avea nici-o influenta, sa mai aiba vreo sansa nici minima de a participa la guvernare.
–––
Pana atunci nu cred ca cineva poate sa afle PROCENTUL REAL al PNL. Destul de ciudat, pentru ca curios fiind din fire mi-as fi dorit sa stiu, dar dupa cum se pare nu vom afla asa curand.
Cat despre Filat si afacerile, si Lupu cu noul intrat in partid, ce se poate spune?
DE FACTO partidele reprezinta nu numai interesele cetatenilor (de rand) ci si interesele economice ale unor persoane „economice”.
In fapt vream sa spun ca si PNL ar putea sa propuna un program economic si eventual sa vada ce patroni vor adera la programul PNL.
PROBLEMA IMENSA INSA este ca de obicei aceste persoane mai cu bani in partide aduc nu numai bani ci vor si sa isi rascumpere banii intr-un fel (chiar dublu, sau inzecit) si de aici si scandalul cu Plahotniuc din PD.
O fi un om de afaceri corect, dar imagina PD a fost greu lovita pentru ca PD se pozitiona la stanga esicherului politic (la dreapta PCRM) si prin propulsarea unui individ bogat (pe fata… ca doar pe la spate si Voronin e putred de bogat, dar lumea il constientizeaza ca fiind sarac) a pierdut voturi.
Deci este cu doua taisuri.
Pana atunci sincer un mare bravo PNL pentru efortul depus, care merita toata aprecierea. Interesant cum este faptul ca pana la urma nu aliante, nu alte miscari, nu altcineva poate aduce satisfactia unei munci politice, ci propria munca, in propriul partid. Foarte interesant.
Oameni buni! Rezultatul alegerilor a fost un dezastru cu consecinte grave si de lunga durata pentru istoria contemporana a RM si voi, in loc sa trageti concluziile care se impun, va complaceti in comentarea futilului. Participarea la vot mai masiva a populatiei a insemnat voturi mai multe pentru comunisti. Mesajul pro Romania a lui Ghimpu, din campania electorala, era sa-l coste intrarea in parlament. Viata politica a RM este dominata de politicieni inculti, oportunisti, poltroni, profitori abjecti, care cultiva cu nesimtire un provincialism imund ( vezi comportamentul incostient si de-a dreptul nesimtit al politicienilor in contact cu dezvaluirile de pe site-ul WikiLeaks, care au zguduit Europa ). Iar dumneavoastra vorbiti calm despre coterii de duzina si despre faptul ca s-a spart frica de unire la basarabeni ( hai nu mai spuneti!!! ) in loc sa va dati demisia pentru scorul catastrofal si jenant obtinut la alegeri, asa cum procedeaza politicienii onorabili din tarile civilizate… Doamne Dumnezeule! Eu cred ca voi vorbi direct cu domnul Antonescu. Ce se intampla la Chisinau cu PNL a atins cote de-a dreptul periculoase. Eu stiu ca pe Crin il doare in cot despre ce se intampla in Basarabia, dar nici chiar asa. Este vorba totusi despre imaginea unui partid care a insemnat ceva in istoria Romaniei si aceasta imagine nu poate fi lasata pe mana oricui. Viata interna a unui partid nu este totusi o continua sezatoare…
Oho Vitalia sa scrântit rău de tot…
Paranoia.
Mi se par interesante comentariile lui Ed si xyz, desi ei vad diferit lucrurile.
Jocurile au fost facute cu un car de vreme inainte. Si aceasta situatie de dupa alegeri a fost prevazuta. Aceste zile se lucreaza doar la detalii. In final orcum va fi versiunea optimala pentru Kremlin. Din simplul motiv ca suntem in zona intereselor Moscovei acceptata de US. Europa nu conteaza. Integrarea si alte bullshit-uri e pentru cei slaghi dei şiri. Cei care cred ca Filat este anticomunist si proeuropean, pentru cei care cred ca Ghimpu e unionist si roman?
Nu va trece mult timp si toti Filatzombies cu Ghimpofilii vor disparea de pe forumuri si bloguri asa cum vor disparea idolii lor si toti politicienii corupti si mincinosi.
@xyz
D-na Pavlicenco este un soldat devotat cauzei sale. S-o respectam pentru curajul sau si sa o urmarim in continuare, cu ochii nostri senini si goi… 😉
Demisia trebuia sa-si dea Ghimpu. Care intr-un an de zile cu doua functii de stat a pierdut 5% .
PNL este abia la inceputul bataliei. Singur. Atacat de toti statalistii moldevenismului primitiv
uraaaaaa.Avem un rezultat cu care putem sa fim mindri- 0.64% traiasca liderul nostru. unirea e aproape.Cite 0.64% la 4 ani si miine ne vom bucura de unirea cu patria mama.Mai gindestete ce faci doamna,unirea nu se face prin”bla, bla, bla”. Mai analizati ce s-a primit din urma d-stra.Nu pot sa fiti unica corecta.Cred ca de rezultatul alegerilor sunt miltumiti numai 2 persoane- Lenuta Burghila si d-stra.Ati ales o tactica gresita.Nu cu asa politicieni se va produce unirea.vas poezd usel,madam
info de pe hotnews:
5 decembrie 2010:
„Ora 12.00 – Preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, Preşedintele Parlamentului, va avea o întrevedere de lucru cu Serghei Narîşkin, şeful administraţiei Preşedintelui Federaţiei Ruse. /Reşedinţa de Stat, str. N. Iorga, 23/
Serviciul de presă al Preşedintelui Republicii Moldova
4 decembrie 2010”
Dacă Mihai Ghimpu l-a invitat pe Serghei Narâşkin în Republica Moldova într-un moment extrem de delicat, când abia au demarat negocierile pe tema refacerii AIE, atunci suntem în drept să ne întrebăm: de ce face asta? Ce urmăreşte? Dacă e vreo subtilitate politică la mijloc, să i se spună şi poporului ca să se dumerească.
Ghimpu niciodata nu va da demisia pna nu va duce la fundul Bacului PL. Exact cum a facut-o Urechian, cu AMN.
adevarat spus, Ghimpu trebuie sa cedeze locul lui Chirtoaca
Cum sa cedeze?
Ghimpu este in misiune inca din anii 90 sa distruga miscarea nationala.
Mai tine-ti minte pe yura roshka? ieri „unionist” azi realist, pragmatic, statalist. Misha ghimpu a preluat stafeta. ieri „unionist” azi statalist. Si asa in toate ONG, miscarile, partidele structurile de stat- plin de cârtiţe moscovite.
Uitativa la scorul final al alegerilor. Victorie totala a statlistilor, a statului sectorul Gaza in varianta RM.
P.S. Pentru cei zombati: nu va maguliti cu ideea ca cineva lupta cu comunistii. Ca exista anticomunisti si comunisti. Nimeni nu lupta. Se mimeaza o „lupta” ca sa ramanem prostiti si usor manipulati. Sa stam in mocirla si saracie. Sa nu ne arda de unire. Asta e scenariul kremlinului care se aplica cu mult succes de 20 de ani incoace
pnl- a spart frica de unire.cine oare avea aceasta frica?cei, ce voteaza pldm si poate si pdm, nu se socot romani si nu intzeleg de ce tre sa ne numim romani. neintzelegerea si nedorintza majoritatzii mo;ldovenilor , nu intzeleg, dar o datzi de frica. frica au rusii gagauzii, ukrainenii. iarasi atzi incurcat degetele, tov. pavliucenco.
Pt xyz
Chiar astept sa vorbiti cu Crin Antonescu si sa il intrebati cine va munci pt PNL din Romania in alegerile viitoare, daca are acum dezamagiri. Poate PL-ul din RM isi leapada idolul Basescu si se muta, fariseic, tradind, la Antonescu…
p-tr HUD
cred ca ai vrut sa te numesti robin hood? si nu HUD. Or ce mai conteaza pentru un provocator incult si analfabet. Mai bine te numeai Grishka banditu’ or Kotovski
„Хорошая мина при плохой игре”
Sigur, nimeni nu este perfect. Inclusiv doamna Vitalia. Dar ea face ceea ce nimeni nu indrazneste- vorbeste liber si fara frica despre viitoare Re-Unire ! Mai avem noi un alt politician curajos ca ea acum ? Nu. Toti ceilalti patrioti au fost asasinati de KGB condus de Voronin si Resetnikov- martirii nostri: Gr. Vieru, Doina si ion Aldea T. Lidia Istrati, Ion Vatamanu, Ion Dumeniuk, N. Costin. Caci nu credeti ca Gh. Ghimpu care a supravietuit gulagurile sovietice, apoi a murit „banal” intr-un accident la Chisinau? Asa ca nu o mai ponegriti pe Vitalia, ci luati exemplu de la ea !
Dixit.
D-na Pavlicenco
Parintii mei au fost membri PPCD, eu si foarte multi prieteni pana in 30 de ani suntem pentru UE si o eventuala unire pentru Romania, dar trebuie sa intelegeti ca furati voturi de la PL, si din cauza PNL si MAE acum o sa ajungem pe mana comunistilor. Rusine sa va fie !!!
Pt Adrian
Si cind, prima oara, a intrat in Parlament, PL de la cine „a furat” voturi”? Nu trebui, in sensul vostru, sa mai candideze nici un partid niciodata? Dar PLDM cind a intrat in Parlament – de unde „a furat” voturi? Dar voturile AMN cine i le-a furat incet d ela 5 aprilie incoace? Probabil ca tocmai fiind de la PPCD. sinteti primitivi in politica. Nimeni nu are voturi lasate mostenire. Iar voturile migreaza in functie de cine ii place alegatorului. Unui numar anumit de oameni le-am placut noi si s-au dezmagit de PL. Si e bine ca ne-au votat pe noi, ca au avut pt cine nsa voteze cind PL nu le-a mai placut. Oamenii sint liberi si nu trebuie sa voteze „de nevoie”, ca altii nu sunt. Iata ca suntem. Si asa va fi mereu, maturizati-va si obisnuiti-va in mod real cu pluralismul politic. Si AMN acum cui a dat voturi? De la cine „a furat” daca nu a trecut? Deci, nu ati iesit din faza aiurelilor. PL sa isi bata capul d eelectoratul sau si noi – de al nostru, pe care ni-l formam si prim migrarea unei parti de la partidele care i-au dezamagit. Ca votul e liber, nu e cu oameni prinsi la colt si pusi sub amenintare sa voteze. Asta au facut-o chiar PL si PLDM, prin pirghii administrative. Asa ca mai lasati-ma daca nu stiti lucruri simple. Rusine sa va fie! Sa ma dai tu pe mine la brazda cu rusinea? Scoate basmaluta, sterge ce ai de sters si mergi si mai citeste vreo carte.
Draga Doamna, pentru faptul ca ati adus in circuit tema Unirii, tot Respectul.
Dar de ce continuati sa BATETI RAU DE TOT in partidele democratice ? Banuiesc ca o faceti dintr-o suparare personala: vezi, Doamne, nu V-au luat in seama nici unul din aceste partide. Stim si de ce nu au facut-o: sunteti mai rea si mai veninoasa la gura decat cei de la Flux si PPCD.
Pt elena
A avea o pozitie critica nu inseamna „a bate”. Invatati niste lucruri. Ei sint oponentii nostri politici. Asa a spus chiar Ghimpu cind am discutat si am propus un Acord politic PL-PNL. In plus – va place politica lor? Noua – nu. Si trebuie criticati mai ales democratii, sa nu devina ca si comunistii. Cind veti intelege niste lucruri elementare, va va fi mai usor sa traiti.
Slava Domnului, nu sunt implicata in politica si traiesc foarte bine. Nu ma plang. Dar, draga Doamna, ceea ce faceti Dvs nu este critica, este calomnie sadea. Ce dovezi aveti, de exemplu, ca Filat este contrabandist, cum Va place sa accentuati. Contrabandistii ar trebui sa stea la duba. De vreme ce nu sunt dovezi, de ce incercati sa induceti aceasta idee in subconstientul alegatorilor. Asta echivaleaza cu invrajbirea, mai rau decat o fac comunistii. Daca vreti sa criticati, nu atacati cu sajeti otravite persoanele, criticati modul de guvernare, greselile in conducerea tarii si nu aduceti aluzii calomnioase la adresa putinilor oameni care au decis, totusi, sa schimbe vectorul dezvoltarii acestei tari.
Pt elena
Cind veti gasi raspunsul de ce guvernarea actuala nu a oprit contrabanda de tigari, de unde PLDM a avut atitea milioane pt alegeri, de ce Viorel Hrebenciuc vine prea des pe la Guvernul RM si cine este el, cu ce se ocupa, ce „datorii” morale are Filat nu doar pt campania asta, s.a., atunci sa va bagati in dsicutii. Clar? Si, cel mai interesant, e sa urmariti ce va fi in continuare. Si sa mai raspundeti de ce macar PL cu PLDM nu fac Alianta, apoi PL, PLDM si PD… Ce asteapta? Cui din est au de platit datorii? Cit de santajabili sint – TOTI!!!???