Vlad Spânu: “Trebuie să ne rezolvam problemele, altfel, vom mai umbla, ca popor, rătăciţi încă vreo 20 ani”

Chişinău (Moldova.ORG) – Interviu cu Vlad Spânu, președintele Fundației Moldova, cu sediul la Washington.

NOTĂ: Vlad Spânu a fost diplomat moldovean în perioada 1992-2001, deţinând funcţiile de Şef al Departamentului de Relaţii Externe pentru Cooperare Internaţională şi Economică al MAE (1992-1994, 1997-1998), Consilier (1994-1997) Ministru-Consilier şi Şef-adjunct de misiune (1998-2001), Însărcinat cu Afaceri (1998) la Ambasada Republicii Moldova în Washington, DC. Înainte de a deveni diplomat, a lucrat în sectorul privat (1983-1990). Vlad Spânu a scris articole şi materiale analitice legate de dezvoltarea politică, socială şi economică în Moldova. Şi-a obţinut Diploma de Licenţă în Economie la Universitatea de Stat din Moldova (1983), Masteratul în Administraţie Publică la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative din România (1992) şi Masteratul în Administraţie Publică la Şcoala de Guvernare J.F. Kennedy a Universităţii Harvard (2003).

George Fridman, preşedintele Stratfor, în vizita lui recentă la Chişinău, a spus foarte clar că problema cea mai mare în R.Moldova e criza de indentitate, care fluctuează între cea sovietică şi cea românească. Din asta şi se trag toate problemele noastre, inclusiv aceste crize politice ce se ţin lanţ, din alegeri în alegeri. Nu trebuie să aşteptăm ca cineva din afară să vină să ne spună cine suntem şi de unde ne tragem. Noi, înşine, trebuie să ne rezolvăm problemele. Nimeni în locul nostru nu va face asta. Altfel, vom mai umbla, ca popor, rătăciţi încă vreo 20 ani şi vom ajunge de unde ne-am pornit în 1991.”

Moldova.org: Ce vor face noii guvernanţi, dar, totodată, foştii, după ce nici comuniştii, nici democraţii nu pot alege şeful statului?

Vlad Spânu: În aceste zile, după cum se ştie, şefii partidelor care au fost la guvernare, dar şi cei de la Partidul Comuniştilor sunt în dialog pentru a culege roadele acestor alegeri, adică, de a se menţine sau reveni la putere, cum e şi firesc. Vom vedea în continuare declaraţii cu iz de şantaj, pentru a câştiga teren la negocieri, posibil să vedem trădări faţă de electorat. Nu exlud să se repete scenariul din 2009, când va birui raţiunea, nu mofturile de a ajunge în fotoliile publice cu orice preţ.

Moldova.org: Care va fi cursul vieţii politice în RM dacă comuniştii reuşesc să obţină mandatele pentru a alege Preşedintele ţării?

Vlad Spânu: Sunt ferm convins, în baza experienţei trăite în Moldova sovietică, dar şi fiind un student al istoriei, că comunismul este frâna dezvoltării şi răul cel mai mare care a fost vreodata pe această planetă. Chiar dacă, comuniştii din R. Moldova se consideră capitalişti, odată ce se închină idolurilor lor – Stalin, Lenin, Marx – şi au simbolul secerii şi ciocanului, acest partid trebuie marginalizat din viaţa politică, alte partide, ce se consideră ne-comuniste, să facă tot posibilul ca PCRM să fie mereu în opoziţie, până la dispariţia lui de pe arena politică. Să nu uităm pentru nici o clipă că exact comuniştii au prelungit politica imperială rusă ce a despicat Principatul Moldovei în două în 1812, iar în 1940 a rupt Basarabia a doua oară de la trupul neamului nostru cu rădăcini dacice, pentru a controla acest teritoriu, de importanţă strategica pentru ruşi. Sute de mii de români basarabeni au fost deportaţi în Siberia, desproprietăriţi, împuşcaţi sau au murit, ca urmare a foametei organizate de Kremlin în 1946-1947. Toate acestea au fost înfăptuite la comanda bolşevicilor, NKVD-ului, KGB-ului şi a urmaşilor lor, comuniştii de astăzi fie ei deghizaţi sau adevaraţi. Să votezi azi comuniştii, înseamnă să neglijezi suferinţele proprii şi/sau ale strămoşilor. O astfel de mentalitate o au doar robii.

Moldova.org: Cine credeţi, din cele 3 partide democratice, ar fi gata să se alieze comuniştilor? Se vehiculează pe net că PD? Credeţi că e posibil?

Vlad Spânu: Dacă se pune o astfel de întrebare, adica dacă este o astfel de percepere a situaţiei politice post-electorale din partea oamenilor, înseamna că în R. Moldova stăm prost cu clasa politică, zisa democratică. Dacă cei din partidele care au făcut parte din AIE şi astăzi au intrat în Parlament cred că în R.Moldova a fost o ţară democratică în perioada 2001-2009, iar cetăţenii au fost liberi, au avut locuri de muncă, businessul nu a fost monopolizat în mâinile a câtorva firme apropiate puterii, atunci lasă-i să facă coaliţie cu comuniştii. Cine va face asta, e sinucigaş politic, adică va urma soarta PPCD, care a făcut coaliţie cu PCRM în 2005-2009.

Moldova. org: Conform constituţiei, cât timp poate sta Republicii Moldova fără un şef de stat? După mandatele obţinute de comunişti şi democraţi, cum credeţi, aceştia vor ajunge la un consens sau se va repeta „istoria” anului trecut. Preşedinte interimar, lipsa comuniştilor la şedinţele Legislativului, alegeri anticipate?

Vlad Spânu: RM va avea şef de stat când parlamentarii vor dori să evite alegerile anticipate sau când vor decide toate partidele (sau cel putin majoritatea calificată) să coboare pragul actual de 61 voturi de alegere a preşedintelui.

Sper să nu se mai repete circul politic de anul trecut, când deputaţii, fiind plătiţi din banii publici nu veneau să-şi îndeplinească datoria faţă de cetăţeni, adică să aprobe legi, să monitorizeze activitatea executivului. Nu îmi închipui că aşa ceva s-ar putea întampla în SUA sau într-o altă ţară, unde oamenii politici sunt responsabili faţă de alegatori.

Moldova.org: Vom rămâne în impas politic dacă partidele nu vor reuşi să facă o eventuală Alianţă pentru a alege preşedintele?

Vlad Spânu: Nu se va alege Preşedintele dacă unul sau mai multe partide vor merge la alegeri anticipate. Însă mă îndoiesc că se mai doreşte o nouă campanie electorală în 2011. Am mai spus şi într-un interviu pentru Europa Liberă ca două chestiuni fundamentale trebuie să rezolve clasa politică din R. Moldova pentru a evita crizele politice. Prima este să lichideze dualitatea puterii în cadrul executivului (adică când avem astăzi doi şefi de executiv – preşedintele statului şi prim-ministrul), luând exemplul SUA sau din Marea Britanie, pentru a evita ciondanelile inutile. R.Moldova a adoptat un model politic European, care este total ineficient, ce duce la schimbări frecvente de guvern. La fel e în România, Ucraina, Polonia… Şi a doua chestiune este nevoia trecerii la votul pe circumscripţii electorale pentru că oamenii dintr-o localitate să aleagă un reprezentant al lor, nu o listă de partid, întocmită de şeful partidului, care îi permite manipulari şi negocieri netransparente. Parlamentarul, aşa cum e în SUA, trebuie să poarte răspunderea nu faţă de şeful de partid, dar faţă de oamenii care l-au ales şi pe care el îi reprezintă. Din câte mi se spune, rare sunt formaţiunile poltice unde este democraţie în cadrul partidului. Majoritatea sunt conduse de un minidictator, care uşor se poate transforma într-un dictator, dacă partidul lui deţine puterea absolută în stat. Cazul PCRM îl cunoastem bine. Micşorarea numărului de partide, ar mai fi o problemă la care clasa politică de la noi ar fi bine să se gândeacă pentru a scuti electoratul de metri de buletine electorale, care nu aduc altceva decât confuzie.

Moldova.org: Timp de un an Alianţa de guvernare a avut multe întruniri, a semnat diverse documente privind procesul de integrare europeană a Republicii Moldova. Mai cu seamă,  responsabil de aceste fapte fiind fostul prim-ministru Vlad Filat, cel care a creat noi „prietenii” cu statele UE. Cum credeţi, după rezultatele obţinute la anticipate, care va fi impactul asupra politicii externe a Republicii Moldova?

Vlad Spânu: După guvernarea PCRM în 2001-2009, guvernului AIE i-a fost destul de uşor să dreagă relaţiile cu partenerii occidentali, dar şi cu cei din est. În plus, ţările rămase în afara UE, dar membre CSI, au înregistrat regrese la capitolul reforme democratice. Să luăm ţările ce fac parte din Partneriatul Estic. După războiul dintre Rusia şi Georgia, R.Moldova a rămas unica ţară unde mai existau speranţe că lucrile se vor schimba spre bine. Şi aşa s-a întamplat în iulie 2009, odată cu schimbarea politică de la Chişinău. Astăzi, Belarus e condusă în continuare de un regim autoritar, în Ucraina, pe care se pusese miza în 2004, au revenit forţele ce se orientează mai mult spre est decât spre vest; Armenia a rămas în stagnare economică, fiind conectată la sistemul de securitate şi economic al Federaţiei Ruse, iar în Azerbaigean s-au înregistrat regrese privind libertăţile individuale, în mass media etc. Deci, pe aşa un fundal negativ în regiune, politicile AIE pe plan intern, acţiunile întreprinse pe plan extern au fost întâmpinate cu braţele deschise de vest. Evident, nu peste tot şi nu la toate capitolele s-au înregistrat succese. Dar un an, totuşi, să fim obiectivi, e prea puţin să tragi concluzii şi aprecieri pentru un guvern de coaliţie cu componente ale căror orientări nu coincid la multe capitole.

Moldova.org: Acum un an, într-un interviu acordat Radioului Europa Liberă, aţi declarat că Filat are şanse să se afirme ca putere în stat. După un an, credeţi că Filat a reuşit ceva în acest sens?

Vlad Spânu: Un an în urma, pe 11 noiembrie, scriam întrun articol în engleza la Europa Libera  că forţele democratice din RM au o fereastră de oportunitate pentru a pune Moldova pe calea unor reforme reale şi pe un făgaş de dezvoltare, care i-ar permite integrarea în familia largă a democraţiei şi valorilor europene. Scopul acelui articol era să atragă atenţia celor din vest să sprijine R. Moldova şi noua ei conducere.

Moldova.org: Care ar fi cursul corect a politicii RM în acest moment, dacă rezultatele finale de la CEC sunt cele anunţate?

Vlad Spânu: R.Moldova nu are o altă şansă decât să se desprindă de arealul unde Federaţia Rusă deţine controlul – politic, de securitate şi economic – şi să urmeze paşii făcuţi de Ţările Baltice, România, Bulgaria, adică să aibă o economie de piaţă veritabilă, libertatea cetăţenilor de a-şi croi singuri soarta, fără trupe străine şi fără amestec direct în treburile interne ale statului din partea patronului de la est. Menţinerea R. Moldova în cadrul CSI este unul dintre eşecurile guvernării AIE, la fel ca lipsa de progrese în retragerea armatei Federaţiei Ruse, acţiuni efective şi eficiente de a da o mâna de ajutor fraţilor noştri din Transnistria, care aşteaptă de la Chişinău asistenţă şi sprijin din 1990.

George Fridman, preşedintele Stratfor, în vizita lui recentă la Chişinău, a spus foarte clar că problema cea mai mare în R. Moldova e criza de indentitate, care fluctuează între cea sovietică şi cea românească. Din asta şi se trag toate problemele noastre, inclusiv aceste crize politice ce se ţin lanţ, din alegeri în alegeri. Nu trebuie să aşteptăm ca cineva din afară să vină să ne spună cine suntem şi de unde ne tragem. Noi, singuri, trebuie să ne rezolvam problemele noastre. Nimeni în locul nostru nu va face asta. Altfel, vom mai umbla, ca popor, rătăciţi înca vreo 20 ani şi vom ajunge de unde ne-am pornit în 1991.

Moldova.org: În concluzie, v-aţi aventura acum să pronosticati cât de lungă va fi viaţa acestui guvern?

Vlad Spânu: Nu, deoarece nu am încredere în toţi politiicenii de la noi că se vor ţine de cuvânt, cel promis în campania electorală. În 2005, după voturile PPCD-ului (Iurie Roşca) pentru alegerea comunistului Valdimir Voronin în funcţia de preşedinte al statului, dar şi voturile PD-ului (Dumitru Diacov, unde se afla si actual şef al PLD, Vlad Filat) şi ale Social-Liberalilor (Oleg Serebrean), în 2010 mă aştept la orice.

Am şi o doză de optimism, gândindu-mă la comportamentul celor patru partide din AIE în 2009, dar, acum lucrurile s-au schimbat, după ce au mirosit puterea. Să nu uitam maxima, spusă pentru prima dată de istoricul britanic Lordul Acton: „Puterea corupe, iar puterea absoluta, corupe în mod absolut”. Alegătorii trebuie să aibă încredere în politiceni, dar să nu uite să fie şi vigilenţi şi să le ia madatul atunci când nu-i mai reprezintă.

Un interviu de Victoria Ungureanu
http://politicom.moldova.org/news/trebuie-sa-ne-rezolvam-problemele-noastre-altfel-vom-mai-umbla-ca-popor-rataciti-inca-vreo-20-ani-interviu-cu-vlad-spanu-214574-rom.html


Loading Facebook Comments ...

32 Comments

Add a Comment
  1. Corect spus…
    Alegătorul tre să le ia mandatul politicienilor neisprăviţi,iar pe tontălăi să nu-i admită la treucă !

    Vitalia Pavlicenco este supărată pe alegători.Supărată foc…

  2. Pentru amonit

    De unde ai mai luat-o si pe asta? Sint niste articole atit de interesante…

  3. Vremuri noi cu oameni noi. Un comentariu cu cunostinta de cauza si adinca percepere a situatiei din Moldova de catre persoane politice de peste ocean.

  4. Sunt de acord intru totul ,cu Vlad Spinu .Numai,nu stiu ,cum ar reactiona cetatenii nostri ,care pentru asi intretine cit de cit familiile sunt nevoiti sa argateasca rusilor,fiindca la noi in tara te maninca saracia, iar Europa sigur nu este in stare sa-i primeasca pe toti doritorii de a munci, cu toate ca toti recunosc ca moldovenii sunt harnici si responsabili.Crede-ti, ca rusii n-ar reactiona la iesirea R.Moldova din CSI?Si atunci ,ce fac cetatenii nostri din Rusia?Vor completa numarul somerilor din tara Sunt ridicole promisiunile demnitarilor nostri de a crea noi locuri de munca Ce salarii avem noi aici?Umilire totala.Asa ca,moldovenii prefera mai bine umilirea la munci peste hotare, dar cu niste cistiguri mai demne care nu-ti stirbesc cit de cit demnitatea umana.Asa ca ce-i de sus rivneasca mai mult la fapte, decit la vorbe goale si gindeasca-se nu la propriile beneficii ,dar la acest popor sarac si umilit.

  5. Atentie la frustrarile lui Vlad Spanu:
    1.
    e cam suparat pe AIE, caci anul trecut nu i-au oferit nici un post la Externe. Poate chiar pretindea la cel de Ministru. E cam suparacios.
    Cum zic rusii camasa sa e mai importanta pt. el dacat cauza nationala.
    2.
    Prin anii 1995 dupa ce revenise de la Bucuresti, si fiind la Externe.el declarase ca poporul Moldovei nu doreste Re-Unirea, caci asta a aratat referendumul lui Mircea Snegur.
    Alta chestie e ca poporul nu a fost informat si pregatit minutios sa inteleaga ce inseamna si cum se face Re-Unirea. Lucru care de altfel nu se face nici acum in presa, TV, Radio sau partide, in afara de Vitalia, care trage un car de Moldova dupa ea.

    pentru Laura:
    1.
    Nimic nu ne impiedica sa iesim din CSI,
    daca ne consideram liberi in alegeri si nu slcavi.
    Apoi nimic nu-i va impedica pe unii moldoveni sa lucreze in Rusia,
    daca vor dori.
    Caci la Moscova si in extremul Orient ai multi chinezi si coreeni care lucreaza la rusi, dar ei nu sunt in CSI.
    Nu nincurcati lucrurile sau una cu alta. Asta e propaganda ruseasca.

  6. vlad spinu cum se vede la prima vedere e un om cu mari posibilitati .de a fi printre conducatorii tarii de azi nustiu cinei incurca so faca .pentru ca poporumoldovei are nevoie de asa oameni. oameni la locu lor cu istorie si traditie nationala .cu intelepciune catre poporu moldovei cred ca acest om in politica moldovei ar face fata si ar uni pe toti intro familie .care neo dorim din anii 1940 domnu spinu cred ca trebui sa va alaturati la un partid cel mai democrat la parerea dumnevostre si sa lucrati pentru intrejirea neamului sa va ajute dumnezeu so faceti.sukces.

  7. Si care este solutia cea mai buna Laura ?
    Oare nu cumva unirea Rep.Moldova si Romania ??

    Saracia se elimina destul de greu, nu este ceva de genul „ma duc sa imi cumpar un frigider”.

    Este ceva foarte greu, pentru ca este usor sa ai bani si sa cumperi ceva, dar este extrem de greu sa creezi o zona economica a tarii care poate sa produca locuri de munca, care sa produca bani.

    Culmea este ca tocmai acestor zeci de ani de neinformare a faptului ca orice est-moldovean este 100% si roman, a acestei CORTINE DE FIER INFORMATIONALE care culmea continua si astazi !!!
    (vezi moderatorii cum o intrerup pe dna Pavlicenco la cea mai mica intentetie de a zice cuvantul „Romania” sau „Unire”)

    CULMEA ESTE ca nu romanii viseaza granite marite si sporirea puterii si acuzele de „imperialism” adresate ROmaniei sunt absolut mincinoase !!!
    si IMPERIALISTII sunt exact liderii politici precum Filat, Lupu, Dodon care doresc „reunificarea” cu transnistria.

    Transnistria este acolo de ani si ani de zile, si nu sa miscat nici-un centimetru mai aproape de Chisinau. Deloc !

    Dar totul este EXACT INVERS de cum gandesc majoritatea est-moldovenilor!!
    Cu cat va departati mai mult de Rusia si va indreptati spre Romania/UE cu atat Tiraspolul are sanse mai mari sa vina la voi !

    Este un efect ciudat, dar am sa ma explic:
    Ucraina.
    Ucraina pur si simplu aspira la acest teritoriu transnistrean pe vremea celor care avea aliata portocalie, si nu incercau sub nici-o forma sa ajute Rep.Moldova pentru ca o unire intre Romania si Rep.Moldova o vedeau ca cresterea „dusmanului” Romania.

    Intre timp cand dl Basescu a afirmat ca granita UE va fi peste Nistru (reasezarea politcii romanesti la noile realitati dupa sumitul NATO la care a fost invitata Rusia!) – si anume faptul ca Romania ar trebui sa nu fi invitat Ucraina la aderare la sumitul NATO de la Bucuresti,
    a facut ca Ucraina acum sa fie disperata.

    De ce? pentru ca Ucraina intelege ca a fost lasata pe dinafara, si daca Romania este in NATO si Rusia ajunge in NATO, atunci Ucraina ramane la discretia Rusiei si nici-o tara din Vest (NATO de astazi) nu ar face NIMIC sa o ajute !

    Dealtfel si Georgia in lupta cu Rusia a fost complet ignorata de tarile NATO.

    Cu alte cuvinte se trag urmatoarele concluzii:
    – nu esti in NATO atunci esti la discretia Moscovei
    – Romania nu este cel mai mare dusman al Ucrainei ci Rusia

    Pana la urma daca s-a putut debloca ceva in Transnistria este si va fi datorita NUMAI ROMANIEI !
    ROmania a invitat Ucraina la Bucuresti pentru a intra in NATO (si intradevar nu avea sanse, pentru ca are Sevastopol cu trupe rusesti de ocupatie pe teritoriul ei – deci are litigii teritoriale), dar ROMANIA A FACUT BINE pe de o parte sa faca ACEASTA GRESEALA pentru ca a speriat Rusia !!!
    Si uite ca iepurele a iesit la suprafata, si Rusia a venit la urmatorul sumit ca sa spuna „mai degraba ader eu la NATO decat Ucraina”

    Si astfel brusc tarile mari ale continentului european sunt interesate de a rezolva intr-un fel problema transnistreana.

    Adica Romania a dat putin SAH politicii europene (asa jigniti cum suntem, asa subestimati cum suntem) si Rusia este prinsa in propriul cleste.

    Din cate se vede clar este ca UE propune Rusiei aderarea la NATO pentru a face nordul planetei unit – SUA – Canada – UE – Rusia

    Doar ca frontiera dintre SUA si Canada este bine delimitata, in schimb seferele de influenta si granita dintre UE si Rusia in Europa inca nu sunt bine delimitate.

    Eh.. ideea este urmatoarea ca UE a propus Rusiei o granita intre ele, si anumite tari vor ramane in sfera UE si anumite in sfera Rusiei.

    INTREBAREA ESTE: unde se afla Rep.Moldova ?
    Eu cred ca Germania incearca reparearea (partiala) a actului Ribentrop – Molotov pentru a face ca Rep.Moldova sa vina spre UE (dar aceasta sa nu faca unirea cu Romania pentru a nu jigni orgoliile Rusiei)
    Problema insa este ca Rep.Moldova are doua parti una care ar intra in UE si alta care este puternic ancorata la Rusia – Transnitria.

    Si aceasta este si va ramane principala problema a Rep.Moldova. Cat timp veti dori „reintregirea” cu Transnsitria NU VETI PUTEA ADERA LA U.E.
    Asta doar daca Rusia ar renunta la Transnistria s-ar retrage militar si ar accepta forte UE/ONU de pace.

    Dar Rusia nu prea vrea sa cedeze acest teritoriu pentru ca ii este frica sa piarda Ucraina.

    Si de aici TOT BLOCAJUL.
    Intrebarea este cum poate Rep.Moldova sa faca ceva singura sa evite acest blocaj ?

    SINGURA posibilitate ramane Unirea Rep.Moldova si a Romaniei.

    De ce ? pentru ca nu se stie daca Rusia va renunta vreodata la Transnistria de una singura. Germania mizeaza intens pentru respectarea integritatii teritoriale atat a Rep.Moldova cat si a Georgiei, dar Rusia a parasit sumitul OSCE pentru a da un semnal ca nu este de accord cu integritati teritoriale.

    Pai de ce ?
    1. cu Transnistria pentru ca Rusia NU DA DOI BANI pe cetatenii est-moldoveni si nu intelege de ce sa respecte un stat mic care este doar un apendic, cand ei au nevoie de Transnistria pentru a pastra controlul in Ucraina
    (acelasi lucru se intampla cu China in Corea de Nord !!! cat timp China va fi comunista, Corea de Nord ramane sub influenta chineza care nu va renunta la apropierea Japoniei / influenta Japoniei de granita sa)

    2. cu Osetia de Sud pentru ca Rusia a promis acest teritoriu Osetiei de Nord separatiste. Adica in sudul Rusiei exista cele mai vehemente state secesioniste din Federatia Rusa – Cecenia, Osetia, Dunghestan care doreau indepdenta, dar Rusia le-a promis ca aduce Osetia de Sud la Osetia de Nord sa faca o unire in cadrul Federatiei Ruse daca uita de secesiune si independent afata de Federatia Rusa.

    Si uite ca Rusia este in aceasta situatie, UE si-ar dori altceva – o Georgie intreaga si o Rep.Moldova intreaga care sunt destul de mici pentru a fi integrate in UE intr-un viitor, dar oricum sa ramana in zona UE de influenta.

    Culmea este urmatoarea:
    daca Georgia ar renunta la Osetia in mod benevol, atunci s-ar inscrie clar in orbita NATO / UE (si daca ar avea o politica buna, ar putea recapata macar Abkhazia).
    daca Rep.Moldova ar renunta la Transnsitria in mod benevol, atunci s-ar inscrie clar in orbita NATO / UE.

    Doar ca aceste tari nu vor sa renunte (si poate bine fac? sau poate nu?)

    Oricum sansa imensa a Rep.Moldova (lucru recunoscut de Georgia !!!!!) o reprezinta faptul ca Rep.Moldova are o tara in UE si NATO care ar dori sa faca o unire cu Rep.Moldova !!!
    Si anume Romania !

    Adica Rep.Moldova are o sansa pe care Georgia nu o are, si care Georgia daca ar fi avut-o nu ar ezita sa o foloseasca.

    Daca Rep.Moldova ar accepta si ar dori unirea cu Rep.Romania – chiar si fara renuntarea la Transnistria, atunci RUSIA si UE/NATO ar fi OBLIGATE sa rezolve situatia din Transnitria (sau macar ar face sa devina precum Ciprul de Nord).

    Eu nu zic ca de maine transnitria ar deveni in controlul Chisinaului dupa unirea dintre Rep.Moldova si Rep.Romania ci doar ca lucrurile ar putea fi odata transate pentru totdeauna.

    Deci raman la convingerea ca iesirea Rep.Moldova din BLOCAJ o reprezinta de fapt „calea Romania”. Culmea este ca rezolvarea problemei Transnitriei poate fi facuta doar de Romania/UE/NATO si Rusia/Ucraina.
    Restul sunt doar vise, vorbe, inca 20 de ani, si asa mai departe.

  8. –-
    sa punctez putin si aspectul economic:

    Rep.Moldova singura in lupta cu „reunificarea” transnistriei si aderarea la UE.

    Diferenta intre FAPTE si VORBE.

    1. „reunificare” cu Transnistria:
    VORBE: „reunificarea” Rep.Moldova (ex-sovietice) cu vorbe s-au scris sute de pagini, s-au vorbit sute de discursuri, s-au facut sute de sedinte.
    FAPTE: zero. nimic.

    observatie: ca sa vedeti perfiditatea KGB cand au creat statul sovietic RSS Moldoveneasca au facut in asa fel incat sa creeze acest blocaj.
    Cand se vorbeste de „moldovean” „Moldova” in Romania se intelege Moldova de Vest.
    Cand se vorbeste de „moldovean” „Moldova” in Rep.Moldova se intelege Moldova de Est.
    Cand se vorbeste de „reintregire” in Moldova din Romania se intelege unirea dintre Rep.Moldova si Rep.Romania
    Cand se vorbeste de „reintregire” in Rep.Moldova se intelege reintregirea dintre Moldova de Est si Transnistria.

    FARA A SPUNE CLAR LUCRURILOR PE NUME nu se poate LUPTA contra MINCIUNII KGBiste.

    2. Aderarea la UE
    VORBE: Voronin si PCRM sustineau asa de aprig aderarea la UE cu surle si trambite.
    FAPTE: cu vorbe ca de fapt nu au facut nimic, dar absolut nimic pentru aceasta.
    Pe toata perioada guvernarii PCRM nu au semnat nici-un document cu UE, nu au adoptat nici-un criteriu UE, nu au parcurs nici-un capitol UE.
    Zero. Nimic.

    in schimb ca FAPTE de aderare la UE, cel mai mare progres l-au facut partidele AIE (non PCRM) si la sustinerea puternica a Romaniei, a unui lobby intens a liderilor romani din cadrul UE (fapt ce ne-a adus si amanarea aderarii la Schengen).

    Politicienii romani nu vor multumiri din partea Rep.Moldova!! pentru ca considera ca o fac pentru est-moldoveni care sunt si ei romani, la fel de romani ca si orice vest-moldovean de exemplu. Si mai ales pentru ca Romania nu vede ca avand cetateni de prima mana sau de mana a doua (second hand).

    Si atunci s-au semnat accord de cooperare, acord pentru traficul de frontiera, acordul privind liberul schimb, si chiar foarte multe lucruri benefice pentru Rep.Moldova.

    Deci doar o orientare pro-Romania a adus Rep.Moldova, asa cum este si firesc, foarte multe avantaje economice. Si nu ceva dat gratis, ci RELATII ECONOMICE IN RELATIE DE PARTNER !!!
    Nu ca Rusia relatii economice dictatoriale !! Ceea ce este o IMENS DE MARE DIFERENTA !

    Din pacate dl Filat dupa alegeri a sunat premierul Ungariei. Nu al Romaniei. Dar asta e viata. Putem inghiti si alte rautati din partea liderilor Rep.Moldova. Nu este prima data si nici ultima.

    Dar acum exista un mesaj pentru a pune Rep.Moldova pe orbita UE. Dar binenteles ca acest lucru se face total benevol si nu cu forta. UE chiar nu este interesata sa adere alte state si in nici-un caz cu forta.
    Interesul UE pentru Rep.Moldova a fost datorita a unor ani de munca a liderilor romani si a unor lideri est-moldoveni care spun ca un EST NESIGUR nu aduce beneficii UE.
    (noi Romania am prezentat pentru prima data in UE – notiunea de „siguranta energetica”, de pericolul unui „lac rusesc”, de pericolul ignorantei – un conflict care nu este gestionat se poate transforma intr-un conflict NOCIV – a se vedea Bosnia – Hertegovina !!! Romania a muncit mult pentru voi, doar ca nu se stie si nu este apreciat).


    acum in final: aderarea Rep.Moldova la UE.
    Un pas a fost facut ceea ce este foarte bine.
    Dar intrebarea vine… CAND va adera Rep.Moldova la UE singura ?

    Dupa criza economica si ajutoarele date CU FORTA de Germania catre Grecia, Irlanda si in curand Portugalia au pus O IMENS DE MARE PRESIUNE pe cadrul UE si a Germaniei (si a Frantei apropo, care impreuna cu Germania reprezinta cei mai mari creditori interni ai UE !!)
    s-au luat niste decizii drastice !

    Bugetul oricarei tari UE trebuie contrasemnat in prima nota si de Brussels. Astfel UE va putea sa aiba controlul pentru a nu mai crea derapaje (Grecia cu declaratii false privind deficitul – cazul renumit, si Irlanda cu cheltuirea „optimista” a toatei cresteri economice de dinainte de criza – putin similar cu ROmania la acest capitol).

    Prin urmare orice aderare la UE va respecta pe langa
    1. principiul SECURITATII STATULUI si a definirii clare a GRANITELOR STATULUI respectiv care isi doreste aderarea la UE (adica daca nu intra in NATO nu va intra in veci in UE, singura exceptie va fi un stat care nu este NATO dar are toate granitele doar cu tari membre NATO sau deja tari UE – ar putea adera la UE si sa nu faca parte din NATO doar Elvetia si Norvegia – atat !!)
    2. principiul politic – parcurgerea si adoptarea tuturor capitolelor de aderare (dureaza vreo 8 ani)

    si un nou principiu mult mai drastic
    3. principiul economic – daca tara respectiva nu are deficitul in 3% maxim 6% (in criza este permis si dublu, dar cu perspective de scadere neaparat) si inflatia dintr-o singura cifra, si un PIB/cap locuitor care sa FACA IN ASA FEL INCAT sa nu se puna problema emigrarii noului stat care adera in statele UE 15 ( G8 ) … atunci statul care doreste aderarea i se va permite. Daca nu… nu va putea adera.

    observatie: momentan doar Croatia indeplineste SI acest criteriu economic (pentru 1. este deja tara NATO, pentru 2. a parcurs capitolele majoritatea 3. are economia buna)
    (in schimb Albania are 1. este deja membra NATO dar Kosovo este o mica problema dar nu mare!!!, 2. a parcurs o parte. 3. are multa coruptie pentru ca este saracie, deci economic nu indeplineste deci nu va intra in UE, pentru ca oricum vor emigra si mai multi albanezi in Paris, Londra si acest lucru nu este permis!)

    Si acum VINE INTREBAREA :

    Unde se afla Rep.Moldova ? cu privire la aceste 3 principii ? cate respecta din ele pentru ADERAREA PROPRIU ZISA ?

    Si atunci veti intelege si unde sunteti fata de intrarea REALA in UE, cat de aproape sau cat de departe.

    ––

    eh.. cine gandeste la rece, interesele REALE ale cetateanului de rand poate intelege ca George Friedman de la Stratfor avea mare dreptate cand spunea ca ROMANIA nu este o solutie perfecta dar ESTE O SOLUTIE.

  9. Dna Pavlicenco, cu tot respectul va scriu… Stiu ca nu e bine sa dai sfaturi decit atunci cind ti se cer… Sunt de acord intru totul cu dvs in legatura cu Romania si unirea…
    Dar vedeti ca tactica dvs nu prea da roade… Unui taran care a auzit toata viata ca Romania este dusmanul nostru de moarte sa-i spui despre unire iti spune ca esti prost…
    Eu cred ca trebuie mai intii de spus oamenilor cine sunt… de demonstrat… fara nici o aluzie la unire, ca ei sa aiba timp sa digere adevaul asta. Sa ajunga sa inteleaga cea mai mare parte a populatiei cine sunt, suntem romani, dar traim in R. Moldova… in acel moment ar fi cu mult mai usor sa vorbesti despre unire.
    Pentru asta conteaza cred ca foarte mult profesorii de istorie si de romana. Foarte multi dintre tineri isi formeaza parerile in scoala si daca profesorul ii spune ca e moldovean si-i mai si „demonstreaza” lucrul asta, va fi foarte greu mai tirziu sa-l convingi de contrariul. Pentru ca sunt putini cei care incearca sa inteleaga singuri cine sunt, studiind informatii pro si contra…
    Asta e parerea mea…

  10. o precizare.. pentru cine crede ca principiul securitatii este esential…

    Elvetia are granite clare si sigure, nu are ABSOLUT nici-un diferend teritorial cu tarile vecine de granita. Elvetia este incadrata de tari UE si NATO.

    Deci daca doreste va putea adera la UE fara a fi membra NATO pentru ca nu exista cine sa o atace, nu exista nici-un motiv de a fi atacat, si mai ales este o tara FOARTE BOGATA care isi poate permite ca isi cumpere armament si sa se apere singura in caz ca Doamne fereste.

    Norvegia are granite clare si sigure, nu are ABSOLUT nici-un diferend teritorial cu tarile vecine de granita. Norvegia are marea granita cu Suedia putin cu Finalnda si putin cu Rusia.
    Oceanic are mult cu Rusia, dar oricum anul acesta a fost semnat si un acord final, deci nu exista nici-o problema.

    Deci daca doreste va putea adera la UE fara a fi membra NATO pentru ca nu exista cine sa o atace, nu exista nici-un motiv de a fi atacat, si mai ales este o tara FOARTE BOGATA care isi poate permite ca isi cumpere armament si sa se apere singura in caz ca Doamne fereste.

    In schimb Georgia, Armenia, Rep.Moldova nu indeplinesc acest criteriu si deci nu vor adera la UE fara sa adere la NATO, pentru ca UE nu vrea sa isi bage in „casa” probleme.

    Pana si tarile din Balcanii de vest nu va adera nici-una la UE fara sa adere la NATO.

    PS: Romania a aderat la NATO pentru ca teritoriile care i-au fost luate
    au fost transformate in prima republica sovietica URSS.
    Nordul Bucovinei si Bugeacul il poate revendica doar Rep.Moldova Ucrainei si Romania NU POATE revendica acest teritoriu !!!

    Teritoriile au fost furate intr-o etapa succesiva, si deci nu DIRECT Romaniei, fapt ce a facut posibila aderarea noastra la NATO.

    ….

    cam astea sunt problemele si cam aici stati.
    Restul depinde de voi cum sa faceti si daca vreti sa folositi „scurtatura” Romania.

    PS: ceea ce am scris nu ca sunt eu inteligent, o stie foarte multa lume in Vest, doar ca eu le-am strans si scris pe toate gramada ca un rezumat, atata tot.

  11. Cu tot respectul, l-as ruga pe dl care semneaza cu nick name Ed, sa prezinte pe forum, daca o are la indemana, lista completa cu cele 33 (cifra nu o cunosc exact) de principii politice de aderare (in ordinea prioritatii lor), poate si lista mai detaliata a principiilor economice, pentru ca cetatenii R.Moldova sa-si creeze o imagine pe cat posibil de clara privind perspectivele aderarii la UE „de unul singur” si „independent”. Opinia publica nu este informata la acest capitol nici de politicieni si, din pacate, nici de mass media, astfel incat ramane loc liber pentru tot felul de speculatii si manipulari politicianiste si populiste, foarte bine regizate de cei interesati de putere si, paradoxal, extrem de bine gustate de mentalul colectiv basarabean. Multumesc!

  12. Pai de ce atunci au participat? Fiindca se presupunea ca ele vor fura citeva voturi de la alianta si presedintele din nou nu va putea fi ales.

    Fiindca aceste partide sunt satelitii comunistilor si a rusiei, cu mesaje de gen unionist mincinoase pentru electorat!!!

    Ce-ar fi fost daca PNL si MAE nu participau la alegeri?

    AIE avea cel putin 61 de mandate!!!

  13. Ed,

    cu aceasta analiza ai distrus mitul lui Filat ca aderarea la UE este „iaca-iaca”, la 2-3 ani departare :)) Eu sunt tentat sa cred ca nici libera circulatie nu vom avea in 7 ani, tinand cont de gradul de disperare si riscul enorm de emigrare al bastinasilor.
    Vezi ca est-moldovenilor nu le plac dusurile reci si nici pastilele amare! sunt sigur ca nici o publicatie democratica din Chisinau nu ar fi de acord sa-ti publice analiza, desi merita o atentie, tinand cont de caracterul comprimat, pragmatic si impartial al acesteia.
    In 5 minute ne-ai coborat cu picioarele pe pamant si ne-ai mai si dat una la scafarlie sa ne trezim din dulcele somn al „independentei” 🙂

    Bravo!

  14. Mii sila deja de rinza aceasta a moldoveanului ce se arata la Pavlicenco, Untila si de ce nu Urechean. Toti se cred mari politicieni dar defapt aceasta sa vazut la alegeri, dizolvati poartidele si mergeti la pensie, nu meritati mai mult. Voi veti purta toata vina daca revin comunistii!!! FUUUUU, mii sila de faisurile voastre

  15. pentru kate. stii, as dori sa vii in UE, sa te alipesti de societate romana si sa incepi a lucra cu romincele la un serviciu.prima ce ai sa vezi, o sa fie(necatand ca ai sa le zici ca esti mare romanca) o sa0tzi zica rusca, adoua, daca nai sa fumezi si injuri cu s.la in gura, ai sa fii ca (gadkii utionoc), apoi ai sa primesti tarcoale(indeosebi de la transilvanieni) ca pe tine nu te intzeleg, dar itzi zic ca si tu nu prea ai sa-i intzelegi in vorba.pana la urma vei vedea ca esti totusi moldoveanca, cand au sa te manince cu viatza, mai ales daca esti si frumoasa, ce nu ma indoi, vorbind de moldovence.

  16. si mai, Pavlicenco arunca cate un os celor ces slabi cu creerii, si indeosebi pentru ai critica nu pe comici, dar pentru ai descredita pe partidele cu inclinare democratica.pur proiect ppcd-ist.

  17. Andrei SV spune:
    4 December 2010, la 12:12

    robin hud spune:
    4 December 2010, la 15:03

    Sunteti zombati .
    MAE a obtinut un scor mai mare, dar nu costa nici „o gaura a covrigului” pe linga PNL.

    Va veti convinge ca numai Integrare in UE este salvarea nationala a Moldovei cu populatia ei multietnica cu tot.
    In UE Moldova, ca si tara independenta, va intra daca dvs va veti vedea ceafa sau fundul fara oglinda.

    Numai unita cu Romania, Moldova poate intra in familia europeana si a neamului romanesc !

    Presupunire dvs de colaborare a PNL cu pcrm sunt aberatii…..

    Pavlicenco si PCRM ! Absurdul absurdului.

    La mintea prostului….

  18. Si eu nu credeam asta pina demult, dar haideti sa ne aducem aminte ce spunea doamna inainte de alegeri… ea la facut mai intii pe filat de nimic, iar apoi inainte de alegeri la criticat dur si nu pe cinste pe ghimpu, si voi imi spuneti ca ea e pentru aderare? imi pare bine ca nu au crezuto 4%, dar imi pare rau ca au crezuto acele 0.63%

    Cu asa aroganta, e si normal ca oamenii nu o vor vota.

    Mai tineti minte ca pavlicenco striga in gura mare ca PNL, va avea cel mai mare scor din partidele extraparlamentare, si chiar mai mult decit AMN, dar asta nu sa intimplat. cita zarva, a facut ca va nimeri, cita murdarie a aruncat in alianta, si iata rezultatul. dizolvati partidele ca la locale nu veti obtine nici ceia ce ati obtinut azi, nici in cel mai unionist oras ori satuc nu veti avea cistigul.

  19. Nu am vazut-o pe d.Pavlicenco sa danseze hora unirii la 1 decembrie…Poate acasa o dansat …

  20. Pt viku

    Mai dansati si voi, macar sub guvern liberal, Hora Unirii, noi am, dansat-o pe 9 Mai 2008, de Ziua Europei, in plin regim comunist, in Scuarul Operei Nationale, cind altii il votau pe Voronin… – http://www.pnl.md pe stinga vedeti Hora Unirii.

    http://www.youtube.com/watch?v=vdwleWgN-MA&feature=player_embedded

  21. Pt Andrei SV

    PNL nu a strigat, ci a invocat Barometrul de Opinie. PNL este al 8-lea partid dintre cele 19 participate la scrutin, este al patrulea printre extraparlamentare. Si asta fara pirghiile administrative ale AMN, nici votca si 50 de lei ale MAE pt un vot, nici banaritul rusesc al lui Pasat, nici orezul si sapunul lui Filat. Si ce am cistigat sint voturi cinstite ale noastre, nu conjuncturale.

    E corect „nici eu nu credeam asta pina nu demult”, nu „si eu credeam asta pina nu demult…”

  22. Dupa ce Conventia Democrata a ajuns la putere, politica externa a Romaniei a devenit capitularda in ce priveste contenciosul teritorial cu Ucraina. Imediat dupa investitura, la reuniunea de la Davos, presedintele Emil Constantinescu lansează ipoteza „sacrificiului istoric”. Intr-un interviu acordat postului privat de radio NovaMova din Ucraina, el declara: „Suntem dispusi sa recunoastem granitele actuale. Aceasta recunoastere a realitatii va forma, intr-adevar, baza tratatului”, mentionand apoi ca „Insula Serpilor este teritoriu ucrainean”. In continuare, intreaga diplomatie romaneasca este pusa sa lucreze in favoarea consolidarii „tanarului stat ucrainean”. O extraordinara campanie de manipulare a opiniei publice si a parlamentarilor este pusa in functiune. Principali artizani ai acestei actiuni – un veritabil act de tradare nationala – au fost Emil Constantinescu, Petre Roman, presedintele Senatului, si Adrian Severin, ministrul de externe.

    Aceeaşi cale o continuă actuala guvernare de la Cotroceni, care mai deunăzi a declarat că o eventuală Unire s-ar produce aprximativ în 25 ani. Non-stress a declarat aceasta, dîndu-şi bine seama că prin această afirmaţie induce tergiversarea Unirii cu aproximativ două decenii. Prin afirmaţia trădatoare liderul de la Cotroceni a dat de înţeles Unioniştilor Republicii Moldova să se mai lingă pe botişor în aşteptarea actului istoric sfînt. Acest fapt ar trebui să ne pună în gardă, acest fapt necesită chibzuinţă şi bun raţionament, iar reacţia noastră trebuie să fie dură şi rapidă pînă cînd n-a dispărut interesul asupra temei abordate.

    EU ŞI SEMENII MEI, NU MAI DORESC SĂ FIU OSTATIC AL INTERESELOR CUIVA ŞI SĂ FIU LĂSAT IN VOIA SOARTEI ÎN DRUMUL MARE SPRE ABATORUL EUROPEAN.
    DORESC SĂ ADER LA UE! DORESC SĂ ADER LA UE CA MEMBRU CU DREPTURI DEPLINE, NU CA O JERTVĂ VEŞNIC DATOARE ŞI SĂRACĂ.

  23. Pt robin hud

    Pur proiect pepecedist esti dumneata. iar cei de care vorbesti au doar „inclinare” spre democratie, nicidecum mai mult. Si aici e buba.

    In general, mare agramat mai esti, mai pune mina pe carte, lenesule.

  24. nam vrut sa va dau raspuns, dna Pavlicenco, dar am observat la totzi pro-romanii si cei romani ce scriu pe aici, ca voi totzi ii numitzi pe cei ce nau idei de unire, agramatzi.de loc nu trag atentzia, ce si am constatat ca voi insusi sintetzi agramatzi si agresivi.dar de cultura nici nu se vorbeste. asa ca dupa mine ,potzi mai bine sa fii si un tzaran agramat decat un roman needucat si obraznic, care se socoate foarte( gramat).

  25. Pt Andrei SV

    Baga bine la cap: PNL va participa mereu la alegeri. A vazut o data nasul … buricul finului…

  26. Pt kate

    Unele partide sa faca ce spuneti aici, noi facem altceva. Pina la urma, tot vom trezi aceasta parte de popor, blestemata sa isi urasca fratii..

  27. Pt Ed___

    Nu am indraznit niciodata sa va intreb, dar o fac: cine sunteti si cu ce va ocupati? Imi raspundeti numai daca doriti. Adresa mea de e-mail vpavlicenco@yahoo.com Mersi si scuze.

  28. Pt dacin

    L-am invitat pe Spanu pe lista PNL. ne cunoastem din 1998 si il respect si eu, si dna Alexandra Can. Este un roman adevarat, un economist, un diplomat, un membru activ al societatii civile, este un om cu verticalitate.

  29. Lasa-l madam Vitalia pe Robin Haihui ,asta e rusnac vrea sa se uneasca cu extraterestri, iar Ed romanul e prea inteligent pentru nivelul intelectual al moldovanilor.

  30. Pentru Ed.
    Sunt de acord ,ca unica solutie de a iesi din mocirla in care suntem este unirea cu Romania.Dar ca sa fiu sincera,nu stiu cine ,cind si cum ar putea sa realizeze acest vis , sigur nu a majoritatii cetatenilor nostri.Bineinteles si factorul extern nu trebuie de negat .O prima constatare este, ca nu vad pe nimeni din statele ,cu factori de decizie,care ar fi gata dezinteresat sa ne sustina in realizarea acestei idei La cine ne orientam noi astazi?Nu voi exagera,daca voi spune ca acei care cindva au jefuit,pradat ,astazi sunt mari si ne dau lectii de democratie, notindu-ne pentru nereusite cu note negative si noi ca elevii slabi rosim si plecam capul.Ma intreb ,pina cind?Imi este greu sa recunosc,ca asa va fi intotdeauna.Bunatatea poporului nostru nu are margini: „un suflet blind, impovarat de propria sa bunatate” dupa Druta din „Povara bunatatii noastre”

  31. Filat se vrea al doilea Voronin,
    dar va sfarsi ca al doilea Rosca…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *