La Europa Libera: „Vine PNL!”

Partidul National Liberal figureaza primul in buletinul de vot, cu simbolul Sageata. Sloganul este „PNL face

majoritatea. Si reda Demnitatea”. Invitata editiei electorale a postului de radio Europa Libera este Vitalia Pavlicenco, presedinta formatiunii.

Europa Libera: Dna Pavlicenco, parerile oamenilor sunt impartite atunci cand este vorba despre participarea la vot. Ce face si, mai ales, cum face PNL sa convinga alegatorul sa se prezinte la urna de vot in data de 28 noiembrie?

Vitalia Pavlicenco: „In primul rand, vreau sa va spun ca sloganul „PNL face majoritatea. Si reda demnitatea” a fost un slogan de testare. Sloganele noastre acum sunt: „PNL propune Unirea cu Romania”, „PNL reda Demnitatea”. Noi consideram ca in Parlamentul viitor este nevoie de un Partid National Liberal care a demonstrat in acest an, ca si in anii precedenti, ca poate sa apere valorile nationale, aspiratiile romanesti, ca propune cea mai scurta cale de integrare in NATO si UE – unirea cu Romania. Ati vazut ca oamenii sunt extrem de dezamagiti, a demonstrat-o si referendumul, si este foarte mare pericolul absenteismului la vot. Tocmai pentru ca au trecut 20 de ani si oamenii nu mai stiu in cine sa creada ca ii vor scoate din mizerie, din criza, ca le vor reda demnitatea si speranta, locuri de munca. Tocmai de aceea PNL are curajul sa vina in fata alegatorilor cu cel mai firesc mesaj, care a fost reprimat atat de autoritatile sovietice, cat si de autoritatile comuniste, dupa proclamarea Independentei”.

Europa Libera: Dna Pavlicenco, sunteti printre putinii politicieni sau chiar unicul politician care vorbeste deschis despre Unirea cu Romania. Gasiti potrivit momentul pentru o astfel de abordare de subiect?

Vitalia Pavlicenco: „Noi am promovat acesta pozitie in referendumul cu privire la alegerea Presedintelui si vreau sa va spun ca sunt oameni care se simt absolut mandri si onorati de faptul ca PNL are curajul sa spuna acest deziderat si obiectiv absolut sincer si necesar. Pentru ca noi sa ne salvam de sfera de influenta rusa si sa fim, impreuna cu Romania, un stat puternic in Europa, si sa oferim o perspectiva europeana tuturor cetatenilor, inclusiv de pe malul stang al Nistrului. Daca va amintiti, actualul Presedinte roman, Traian Basescu, a spus, acum un an, ca doreste ca Romania sa ofere cetatenie tuturor locuitorilor Republicii Moldova. Noi sprijinim aceasta idee si credem ca, in viitoarea guvernare, PNL din Romania va trebui sa raspunda acestor asteptari ale cetatenilor nostri, indiferent pe care mal al Nistrului locuiesc”.

Europa Libera: Dna Pavlicenco, pentru liderii transnistreni si pentru populatia de acolo este o sperietoare aceasta Unire cu Romania. Atunci ei vor insista si mai mult sa nu fie solutionata problema transnistreana sau vor cere alipirea lor la Federatia Rusa.

Vitalia Pavlicenco: „Vreau sa va spun ca acest stereotip: sa ne temem de comunisti si sa nu spunem ce credem, sa ne temem de Smirnov si de cercurile imperiale rusesti, ne-au condus la faptul ca suntem cei mai saraci in Europa. Noi dorim prin acest mesaj sa scoatem romanofobia din sufletele oamenilor. Consideram ca Smirnov si clanul sau mafiot au interesul sa mentina cetatenii din stanga Nistrului intr-un bantustan din care ei sa nu iasa decat atunci cand doreste Smirnov. Nu uitati, din populatia din 700 de mii din stanga Nistrului au ramas doar 400 de mii. Noi vrem sa le oferim posibilitatea de integrare romaneasca prin cetatenia romaneasca, europeana, acordata tuturor locuitorilor Republicii Moldova. In felul acesta, tinerii vor avea un orizont european si vor intelege ca a fi cetatean roman inseamna a fi cetatean european. Noi le propunem o dubla, de fapt tripla integrare: in spatiul moldovenesc, romanesc si european”.

Europa Libera: Unele voci acrediteaza ideea ca partidele extraparlamentare au putine sanse sa ajunga in Legislativ. Un blogger se intreaba cine intretine aceste partide si care este sensul participarii in campania electorala a mai multor partide mici, care de fiecare data nu trec pragul electoral? Ce raspuns ati avea pentru acest blogger?

Vitalia Pavlicenco: „PNL nu a participat inca de sine statator, ca entitate politica, niciodata in alegerile parlamentare. Noi am fost inregistrati pe 2 februarie 2007, am participat la alegerile locale, iar in alegerile parlamentare trecute, stiti bine, am sprijinit Miscarea Actiunea Europeana, apoi – actualele partide de guvernamant. Este pentru prima data cand vom participa in alegeri parlamentare, pentru ca a trecut un an si partidele de guvernamant au manifestat oportunism, conjuncturism, nu au spus clar ca trebuie sa iesim din CSI, ca trebuie sa intram in NATO, ca trebuie sa ne integram cu pasi mai rapizi in Europa”.

Europa Libera: Dna Pavlicenco, va multumim. La intrebarile Europei Libere a raspuns Vitalia Pavlicenco, presedinta PNL, formatiune ce figureaza prima in buletinul de vot.

Autor: Radio Europa Libera
Sursa: europalibera.org

Loading Facebook Comments ...

21 Comments

Add a Comment
 1. Frontiera româno-română şi experienţa Germaniei

  De pe blogul dr Veaceslav Stavila

  După ocuparea Germaniei de est autorităţile sovietice au încercat să-şi facă o Germanie “proprie”. Germanilor estici li se insufla că Republica Federală Germană este o ţară străină şi chiar inamică, iar în RDG a început să se formeze o naţiune est-germană distinctă, o naţiune germană “socialistă”.

  Din 1955, în Germania Federală era activă “Doctrina”Hallstein” conform căreia RDG-ul, cât şi hotarele sale, nu erau recunoscute, iar guvernul federal era obligat să aibă grijă de toţi germanii, inclusiv de cei din spaţiul ocupat de sovietici…

  La 1 februarie 1970 Germania Federală a semnat tratatul “Gaz contra ţevi” în baza căruia, Uniunea Sovietică a obţinut posiblitatea să exporteze, pentru prima dată, gaze naturale în ţările capitaliste. Pe de altă parte, Germania de vest putea obţine gaz rusesc la preţuri foarte convenabile.

  Peste 6 luni, la 12 august 1970, Willy Brandt, cancelarul Republicii Federale Germane renunţă de la “Doctrina” Hallstein” şi semnează la Moscova tratatul prin care recunoştea frontiera cu RDG…
  Întrebare: Ne aşteaptă aceeaşi manevră?

 2. Daca tot s-a inceput cu o postare de pe blogul domnului Stavila am hotarat sa repostez si eu unul din raspunsurile mele date la acest subiect:
  „Va asigur ca si unirea Germaniei s-a hotarat in alta parte. Recenta reuniune a “Trilateralei” ( asa numitul guvern mondial alcatuit de Grupul Bilderberg ) din 15-17 octombrie de la Bucuresti, reuniune la care afost invitat si Ministrul de Externe al Moldovei, s-a hotarat totusi ca Albania, Balcanii de Vest, Moldova si Turcia sa constituie viitorul val de extindere a Uniunii Europene. Faptul ca la o zi dupa asta, pe 18 octombrie, incepe Sometul de la Deauville, intre Angela Merkel, Nicolas Sarkozy si Dmitri Medvedev pe aceeasi tema, ne arata ca cei trei au asteptat totusi sa vada ce s-a hotarat la reuniunea “Trilateralei”, organizatie “discreta”, despre care se spune ca dirijeaza totul din umbra in politica mondiala, din care fac parte si doi romani, Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei ( care a si condus reuniunea de la Bucuresti ) si Mihai Tanasescu reprezentantul Romaniei la FMI. Poate o avea si Moldova noroc. Invitarea lui Leanca la ceasta reuniune inseamna ceva…”

 3. PNL are sanse!

 4. Политика
  Коммунисты превратили Молдову в самую бедную страну Европы…

  … а ЛДПМ строит «Молдову без бедности»

  Не секрет, что после восьми лет коммунистического правления Молдова стала самой бедной страной Европы.

  Логика коммунистов в этот период была проста до примитивизма – пусть страну покинут как можно больше людей, а на деньги, которые они переведут, будем содержать бюджет.

  Исходя из этой логики, у коммунистов не было ни интереса создавать новые рабочие места, ни интереса возрождать экономику, ни интереса внедрять долгосрочные программы, что позволило бы Молдове встать с колен и начать развиваться. Эксперты полагают, что на самом деле коммунисты подвергли народ «массовой терапии».

  Они все время боялись, что, если народ будет жить лучше, то начнет думать и о других вещах, кроме того, что будет кушать завтра. А для того, чтобы народ не задавал много вопросов, коммунисты предпочли держать его впроголодь.

  Официальная статистика подтверждает, что за годы своего правления коммунисты стимулировали увеличение бедности…

  Следует отметить, что в июне 2003 года обменный курс составил в среднем 14,2MDL/1USD, а в июне 2009 года – 11,2MDL/1USD.
  Коммунисты «позаботились», чтобы люди не стали жить слишком хорошо и после их ухода из власти. На основе протокола, подписанного 26 декабря в Москве тогдашним заместителем премьера Зинаидой Гречаной и заместителем председателя правления «Газпром»
  В. Голубевым, цены на природный газ растут периодически, чтобы достигнуть к 2011 году средний европейский уровень. А, как известно, повышение тарифов на газ влечет за собой повышение цен и тарифов на большинство товаров и услуг.

  Более того, как исходит из секретной переписки бывшего президентского советника Олега Рейдмана с бывшим президентом Владимиром Ворониным коммунистам «удалось» довести страну до порога банкротства.

  Молдова должна была стать неплатежеспособной в октябре 2009 года. Параллельно, коммунисты готовили массовые увольнения рабочих, в том числе 5 тысяч учителей.

  В момент перехода власти к нынешнему правительству, экономика Молдовы была в тяжелом кризисе. Практически все отрасли экономики простаивали. Внутренний валовой продукт составил за первые
  9 месяцев 2009 года лишь 44,2 млрд. леев, сократившись по сравнению с аналогичным периодом прошлого года на 7,7%.

  Значительный спад был зафиксирован в строительстве – на 30,8%, промышленности – на 23,3%, транспорте и коммуникациях – на 14,8%, сельском хозяйстве – на 10,6%. Экспорты и импорты сократились за этот период на 24,2% и, соответственно, 36,9%. Прогнозируемый дефицит на 2009 год составлял 15% от ВВП
  (8 млрд. леев).

  Так коммунисты завершили свое восьмилетнее правление, самым постыдным образом приведя Молдову на грань банкротства и закрепив за ней статус самой бедной страны Европы.

  ЛДПМ строит «Молдову без бедности»

  На этой неделе Либерал-демократическая партия Молдовы (ЛДПМ) представила свой список кандидатов на должность депутатов парламента Молдовы и лозунг, под которым будет участвовать в досрочных парламентских выборах от 28 ноября – «Молдова без бедности».

  Специалисты сразу отметили лозунг ЛДПМ, подчеркивая, что он самый подходящий для партии, которая находилась у власти последний год и которая добилась положительных результатов в разных отраслях.

  Не секрет, что правительство, возглавляемое председателем ЛДПМ, Владом Филатом, добилось практически невозможного – страна избежала банкротства, удалось преодолеть кризис и вернуться в нормальное русло развития.

  В условиях кризиса (бюджетный дефицит, прогнозируемый на 2009 год, составлял 8 млрд. леев), правительство Филата не допустило урезание зарплат и пенсий. Наоборот, пенсии выросли на 4,3%, а зарплаты учителей – на 24%. В 2011 году, зарплаты учителей возрастут еще на 25%.

  С 1 января 2010 года, началось внедрение новой системы социальной защиты, которая предусматривает выделение финансовых средств на 40% больше, чем в 2009 году.

  Начата реформа системы обеспечения пенсиями, цель которой сбалансировать систему, исключить необоснованно высокие льготы для определенных категорий.
  Отдельное внимание было уделено поддержке молодых мам. Пособия по рождению ребенка были увеличены на 300 леев.

  Также правительство Филата выделило социальные компенсации для покрытия разницы в тарифах. Весной этого года такие компенсации получили 260 тысяч граждан из социально уязвимых слоев населения, а недавно было принято решение о выделении компенсаций 521 тысячи пенсионеров и 30 тысячам социально уязвимых семей.

  В тяжелейших условиях была возрождена экономика – рост ВВП за первые шесть месяцев этого года составил 5,6%. Тенденция роста сохраняется, а это дает повод предположить, что в скором будущем эффекты почувствует каждый житель нашей страны.

  Правительство Филата создало условия для развития бизнеса в стране, процесс в котором может участвовать любой гражданин Молдовы. К примеру – программа «Паре 1+1», которая предусматривает, что правительство будет выделять сумму, равную той, которую вложит в развитие бизнеса любой гражданин, вернувшись домой из-за рубежа.

  Значительную поддержку правительство Филата оказало развитию сельского хозяйства. К примеру, недавно правительство выделило дополнительно к 330 млн леев, предусмотренных ранее на субсидирование сельского хозяйства, еще 100 млн. леев.

  Извне были привлечены средства на развитие важнейших отраслей, в первую очередь сельского хозяйства и инфраструктуры. Хорошим примером в этом случае может послужить подписание программы «Компакт» с корпорацией «Вызовы тысячелетия», которая предусматривает безвозмездную помощь Молдове в размере 262 млн. долларов США.

  За восемь месяцев 2010 года правительство Филата выделило на нужды социальной сферы 13,6 млрд леев (+26%), в том числе: образование – 4,18 млрд леев (+26,4%), здоровье – 2,44 млрд леев (+19,8%), соцзащиту – 6,6 млрд. леев (+29,2%).

  Минимальная зарплата была увеличена до 1100 леев, что повлияло на повышение доходов населения на 7-8%, а средняя зарплата по экономике, по итогам первых семи месяцев 2010 года, повысилась до 2877,8 лея. Это лишь некоторые результаты правительства Филата, но и этого достаточно, чтобы убедиться в твердом намерении и возможностях команды нынешнего премьера вывести страну из нищеты и обеспечить ей европейское будущее.

  Влад Филат продемонстрировал конкретными действиями, что знает, как искоренять бедность, по- этому лозунг, с которым ЛДПМ идет на выборы не что – иное как естественное желание либерал-демократов довести до логического конца начатое год назад. И если коммунисты довели Молдову до статуса самой бедной страны Европы, либерал-демократы могут превратить ее в процветающую страну с высоким уровнем жизни.

 5. apropo, la articolul de mai sus, TTEBUIE sa spun ca, ce-i drept, meritul este, de fapt, al tuturor membrilor AIE!, nu numai a lui Filat, desi Filat a jucat un rol decisiv.

 6. Rusia va avea regim fara viza cu UE numai peste 10-15 ani.

  Саркози назвал срок отмены виз между Россией и ЕС.

  Президент Франции Николя Саркози считает, что через 10–15 лет между Евросоюзом и Россией будет общее экономическое пространство, общая концепция безопасности и безвизовый режим.
  «Моя личная точка зрения – то, что через 10–15 лет видение будущего будет таким: общее экономическое пространство между Евросоюзом и Россией со свободой установок, с отменой визового режима и с общей концепцией безопасности», – сказал Саркози.
  Об этом французский лидер заявил на совместной пресс-конференции после переговоров с президентом России Дмитрием Медведевым и канцлером Германии Ангелой Меркель, передает «Интерфакс».
  http://vz.ru/news/2010/10/19/440869.html

 7. DECE nu ar exista rusi care sa lupte pentru UNIREA Moldovei cu ROMANIA ????????? Caci interesul rusilor din moldova este sa se uneasca cu ROMANIA NU cu rusia. Pentru simplul motiv ca unirea moldovei cu rusia va fi totdeauna ABSOLUT IMPOSIBILA.

  Iar daca cei din PNL au nume rusesti stiti foarte bine ca rusii lucreaza de secole sa rusifice numele moldovenilor. Au reusit in parte cu NUMELE lor dar mult mai putin cu sufletul lor ROMANESC. Iar daca intr’adevar in PNL sunt si rusi, CINSTE lor ca lupta ca frati cu noi pentru UNIREA cu ROMANIA.SI chiar as vrea ca acesti frati rusi sa se manifeste sa-i stim si noi.

  Iar daca cineva poate acuza DOAMNA PAVLICENCO de „” COMBINATIONE „” cu COCO-munistii si alte LICHELE inseamna ca aceasta persoana este de REA CREDINTA si incearca sa induca in EROARE poporul.

  IN ce priveste DOAMNA PAVLICENCU garantia este inalta aprteciere pe care i-a dat-o ROMANIA prin FAMILIA REGALA si inalte personalitati romanesti, prin aprecieri elogiase
  DISTNCTII IMPORTANTE.

 8. DECE nu ar exista rusi care sa lupte pentru UNIREA Moldovei cu ROMANIA ????????? Caci interesul rusilor din moldova este sa se uneasca cu ROMANIA NU cu rusia. Pentru simplul motiv ca unirea moldovei cu rusia va fi totdeauna ABSOLUT IMPOSIBILA.

  Iar daca cei din PNL au nume rusesti stiti foarte bine ca rusii lucreaza de secole sa rusifice numele moldovenilor. Au reusit in parte cu NUMELE lor dar mult mai putin cu sufletul lor ROMANESC. Iar daca intr’adevar in PNL sunt si rusi, CINSTE lor ca lupta ca frati cu noi pentru UNIREA cu ROMANIA.SI chiar as vrea ca acesti frati rusi sa se manifeste sa-i stim si noi.

  Iar daca cineva poate acuza DOAMNA PAVLICENCO de „” COMBINATIONE „” cu COCO-munistii si alte LICHELE inseamna ca aceasta persoana este de REA CREDINTA si incearca sa induca in EROARE poporul.

  IN ce priveste DOAMNA PAVLICENCU garantia este inalta aprteciere pe care i-a dat-o ROMANIA prin FAMILIA REGALA si inalte personalitati romanesti, prin aprecieri elogiase si DISTNCTII IMPORTANTE.

 9. Zbigniew Brzezinski, fost consilier pentru Securitate Naţională al lui Jimmy Carter.

  „Locul Rusiei este în Europa, dar nu ca putere dominantă!“

  * Ion M. Ioniţă, Ovidiu Nahoi

  * Luni 18 oct 2010

  Zbigniew Brzezinski, la „Interviurile 2+1“.

  Fostul consilier pentru Securitate Naţională al preşedintelui Jimmy Carter şi consilier de campanie electorală al lui Barack Obama, despre viitorul Uniunii Europene şi despre relaţia SUA cu Rusia şi China.

  Făuritor al politicii externe americane din ultimele decenii, Zbigniew Brzezinski vorbeşte pentru ziarul „Adevărul” despre marile direcţii de evoluţie ale lumii de astăzi supuse unor schimbări care se petrec cu o viteză din ce în ce mai mare. Provocările cărora trebuie să le facă faţă America, ridicarea Chinei ca mare putere, viitorul Uniunii Europene şi rolul ţărilor central-europene, relaţiile cu Rusia sunt teme pe care Zbigniew Brzezinski le-a abordat în cadrul „Interviurilor 2+1″. În opinia sa, ţările nou-venite în UE pot juca un rol important în adâncirea integrării Uniunii, iar Rusia, un stat aflat într-o criză internă profundă, trebuie să renunţe la nostalgiile sale imperiale.

  Unul dintre monştrii sacri ai politicii externe americane, Zbigniew Brzezinski, 82 de ani, a colaborat de-a lungul deceniilor cu mai mulţi preşedinţi ai SUA, de la John Kennedy şi Liydon B. Johnson la Jimmy Carter şi George Bush. Între 1977 şi 1981, dr. Brzezinski a ocupat postul de consilier pentru Securitate Naţională al preşedintelui Jimmy Carter, primind la sfârşitul mandatului „Medal of Freedom” pentru rolul său în normalizarea relaţiilor SUA-China. Este membru în boardul Atlantic Council şi al Centrului pentru Studii Internaţionale şi Strategice (CSIS), director al Comisiei Trilaterale în perioada 1973-1976. Om de stat, profesor, om de ştiinţă şi comentator în sfera relaţiilor internaţionale, a jucat un rol determinant în definirea politicilor americane în timpul Războiului Rece şi în perioada care a dus la căderea comunismului.

  Autor al multor volume între care „America şi Lumea: Conversaţii despre viitorul politicii externe americane”, „Triada geostrategică: Convieţuirea cu China, Europa şi Rusia”, „A doua şansă: Trei preşedinţi şi criza superputerii americane”, „Marea tablă de şah. Supremaţia americană şi imperativele sale geostrategice”. Născut la Varşovia în familia unui diplomat polonez, a emigrat în Canada la sfârşitul războiului şi apoi în SUA devenind cetăţean american.
  Membrii Comisiei Trilaterale au ajuns la Bucureşti

  Ion M. Ioniţă: Acum 20 de ani, sistemul comunist se prăbuşea în Europa Centrală şi de Est. Care a fost percepţia dumneavoastră atunci, inclusiv despre Revoluţia din România, şi care credeţi că sunt astăzi perspectivele acestei părţi a continentului european?

  Zbigniew Brzezinski: În mometul în care se prăbuşea comunismul în ţările Europei de Est, cum se spunea atunci, majoritatea regimurilor, cu excepţia României şi, într-o măsură diferită, a Albaniei, erau în mâna unor neostalinişti care nu se mai manifestau atât de brutal. Aceşti lideri erau comunişti birocraţi, ineficienţi şi, în unele cazuri, nu prea inteligenţi. Nu mai erau în stare să controleze ceea ce se întâmpla. Dar, în unele cazuri precum România, conducătorul concentra puterea şi era ţinta urii populaţiei. Această realitate explică soarta liderului comunist român. Dacă ruşii au jucat sau nu un rol, nu vom şti niciodată sau, ca să nu spun vorbe mari, nu vom şti mult timp de aici înainte. Viitorul ţărilor central-europene depinde foarte mult de abilitatea lor de a-şi gestiona problemele interne şi în acelaşi timp de a-şi consolida calitatea de membru al Uniunii Europene. Dacă ţările central-europene vor putea lucra mult mai mult împreună, vor avea o influenţă semnificativă în transformarea Uniunii Europene. De fapt, votul cumulat al noilor membri ai Uniunii Europene din această zonă, care se întinde de la Marea Neagră la Marea Baltică, este similar cu cel al Germaniei. Asta înseamnă că aceste ţări se pot consulta mult mai intens şi pot să-şi definească obiective comune prin care să îndrepte Uniunea Europeană spre o integrare mai profundă. Acest lucru este în interesul ţărilor central-europene a căror voce trebuie respectată.

  Ovidiu Nahoi: Vorbiţi despre o integrare mai profundă în Uniunea Europeană exact în momentul în care viitorul acestui proiect este pus sub semnul întrebării de un număr de analişti sau chiar oameni politici. Putem gândi o Europă în care proiectul european ar eşua?

  Orice poate eşua…

  O.N.: Se afirmă pe continent formaţiuni politice cu un discurs naţionalist şi antieuropean.
  Mulţi vorbesc despre criza zonei euro… În limba chineză, cuvântul criză este asociat cu oportunitate. Criza în Europa este asociată cu o criză structurală serioasă. Dar, dacă Uniunea Europeană va răspunde cu eficienţă sporită, nu cu soluţii de moment, atunci, Uniunea Europeană va ieşi din criză mai puternică. Opinia mea este că principalii actori ai Uniunii Europene, care sunt, desigur, Germania, Franţa – şi de asemena, Marea Britanie, în modul ei complicat şi ambiguu – îşi dau seama că interesele lor sunt mai bine servite dacă există o Uniune Europeană decât dacă Uniunea Europeană nu ar exista. Europenii ştiu că istoria ultimei sute de ani a fost atât de distructivă pentru acest continent încât păstrarea Uniunii Europene este în interesul lor colectiv. Nu cred că previziunile apocaliptice privind Uniunea Europeană se vor realiza.

  I.M.I.: Uniunea Europeană este o mare putere economică, dar un jucător politic slab. În aceste condiţii, cum va arăta Uniunea Europeană în următorii 10 ani?

  Da, nu este greu să-ţi dai seama că Uniunea Europeană nu este o putere politică. Uniunea Europeană este o uniune economică, o uniune socială, o uniune a liberei circulaţii, o uniune financiară într-o anumită zonă. Dar nu putem spune despre toate acestea că sunt lucruri insignifiante. De fapt, europenii se gândesc la ei înşişi ca la o entitate comună, ceea ce deja este un fapt revoluţionar. Dacă ne uităm înapoi, cu 25 de ani în urmă, dacă erai la Bucureşti, te aflai într-un mare lagăr de concentrare. Nu un lagăr de exterminare, dar în orice caz un lagăr de concentrare. Acum, Europa s-a unit, s-a deschis. Da, Europa nu este o putere politică sau militară, Statele Unite compensează acest lucru. Dar, pe termen lung, europenii care privesc lucrurile din perspectivă istorică îşi vor da seama că Europa va trebui să înainteze pas cu pas spre o mai extinsă autodefinire politică. Dar va fi un proces îndelungat pentru că naţiunile europene au o identitate puternică. Naţiunile europene sunt foarte conştiente de istoria lor. De aceea trebuie să combine nişte concepte politice mai largi, cum ar fi cel al uniunii politice sau, iniţial, cel al confederaţiei politice. Marele paradox este că, la început, foloseam termenul Comunitatea Europeană, iar acum vorbim despre Uniunea Europeană. Europa Occidentală singură era foarte aproape să devină o Uniune, la un moment dat. Acum, Uniunea Europeană este, de fapt, o comunitate.

  „China nu poate fi blamată pentru că are succes”

  O.N.: Rusia continuă să privească la „Occident” la la un adversar. Dar, în opinia dumneavoastră, ce este Rusia, privită dinspre Occident?

  Rusia este o mare putere teritorială, dar fără capacitatea proprie de a influenţa evenimentele petrecute în afară. Acest lucru este vizibil în crizele sociale pe care Rusia le traversează şi în confuzia elitelor politice ruseşti în privinţa rolului pe care această ţară ar trebui să-l aibă în viitor. Foarte multe dintre aceste elite încă visează la diverse forme ale imperiului rusesc, fie că se referă la o uniune slavică sau la un spaţiu economic comun. Oricum ar defini acest lucru, faptul definitoriu ar fi că tot la Krem­lin ar fi capitala. Or, aşa ceva nu mai este posibil. Aşa încât Rusia se află într-o criză serioasă şi, probabil, de durată. Sper că Rusia va ieşi din această criză realizând în mod treptat că viitorul ei este în Europa. Dar nu ca o putere care să domine Europa! Dacă ruşii se vor preocupa serios de problemele lor interne, îşi vor da seama că trebuie să fie în Europa pentru a le putea rezolva. În Europa, ca un participant, nu ca o putere dominantă.

  I.M.I.: Ce înseamnă pentru Statele Unite a trăi împreună cu China, Europa şi Rusia în lumea globală de astăzi şi în viitor?

  Sunt puteri pe care trebuie să le respectăm şi cu care trebuie să avem relaţii normale. Aceste relaţii trebuie să se bazeze pe înţelegerea faptului că războiul nu este o alternativă şi trebuie, într-o anumită măsură, să găsim căi de colaborare. Este important ca nici China, nici Rusia să nu aibă o viziune dogmatică asupra modului în care lumea ar trebui organizată. Aceste ţări acceptă realitatea sistemului internaţional existent şi asta este o oportunitate pentru consolidarea şi lărgirea sistemului politic şi a creşterii impactului său global. Asta încearcă Statele Unite, uneori cu mari greşeli, să promoveze.

  I.M.I.: Unii se tem de China ca mare putere globală…

  Nu poţi spune că cineva care produce prosperitate vizibilă pentru un număr din ce în ce mai mare dintre cetăţenii ei este o ameninţare. Cine vorbeşte în asemenea termeni dovedeşte că nu înţelege nimic. Fiecare ţară trebuie să-şi apere interesele, dar asta nu este o ameninţare. China nu poate fi blamată pentru că are succes.

  O.N.: Acum asistăm la discuţii privind noul concept strategic al NATO.Dumneavoastră cum aţi redefini, foarte concis, viitorul rol al NATO?

  Nu cred că dezbaterile privind conceptul strategic al NATO sunt foarte animate, pentru că foarte mulţi îşi dau seama că NATO nu are practic nevoie de un concept nou, ci de o definire mai bună a ceea ce trebuie să facă. Ce trebuie să facă NATO? Să furnizeze securitate deopotrivă pentru America şi Europa şi să lărgească dimensiunea geografică a relaţiilor de securitate. Cu precizarea că NATO, în anumite aspecte, devine un nod, un centru cheie de securitate pentru o serie de alte relaţii de securitate şi alianţe. Este un aspect despre care am vorbit foarte pe larg în materialele mele despre viitorul NATO.

  I.M.I.: Lumea se globalizează accelerat, dar în acelaşi timp observăm şi o creştere a abordărilor naţionale sau naţionaliste. Cum vor evolua cele două procese împreună?

  Este o combinaţie între aceste două fenomene şi o schimbare a balanţei dintre ele. Identitatea naţională, statele naţionale şi naţionalismul sunt realităţi dominante pentru mulţi locuitori ai planetei. Este o realitate, nu o putem ignora. Globalizarea este un proces care, din ce în ce mai mult, depăşeşte barierele, face lumea să interacţioneze. Priviţi ce se întâmplă în domeniul comunicaţiilor, al telefoniei mobile. Comunicăm instantaneu, informaţia este răspândită imediat. Este o realitate globalizantă. Asta se aplică din ce în ce mai mult şi în domeniul economiei. De aceea, este foarte greu să te mai gândeşti astăzi la o completă autarhie, chiar dacă acum o sută şi ceva de ani erau oameni care spuneau că o ţară autarhică este cu adevărat independentă. O asemenea abordare este o prostie în ziua de azi. Azi, o ţară independentă prin autarhie ar arăta precum Coreea de Nord.

  http://www.adevarul.ro/interviurile_2_plus_1/Zbigniew_Brzezinski-_-Locul_Rusiei_este_in_Europa-dar_nu_ca_putere_dominanta_0_355164755.html

 10. Din nou numai populizm, d-na Pavlicenco diamu ştie pe derost unire, România, şi pnlişti ca papagali strig bravo, bravo şef.

  măi băieţi iam apucaţi vă la lucru cine o să merge prin sate. Comsomoliştii şi pionerii diamu au împlinit planul său. său voi vaţi deprins pe locul cald lîngă calculatorul,

  daaaaaaaaaa clar cu voi.

 11. Pentru Ciresar,
  Scrie corect romaneste ( sau moldoveneste daca vrei ) sau nu mai scrie de loc! Nu stalci limba lui Eminescu! Nici copii de la grupa mica nu se exprima in halul asta…

 12. Pentru Ciresar,

  Din nou „nationalizm” velico-rus, „comunizm”, „mancurtizm”, „fanatizm”… mai vrei?… „cretinizm”, „onanizm”… mai sunt… mai sunt… Diamu ( era sa scriu diamumu ) de merge prin sate o sa merge bineinteles comsomolisti vostru care, pentru voi coministi, au sa implinit planul sau. Eu mat deprins pe loc cald linga calculatorul. Ca la mine placut mai multe cartea. Da clar cu tine…

  Nu se poate! E ca in flmele cu copii „tampitzi”. E un vis urat… un cosmar… Normal ca celovecul asta vorbeste „moldavineste”, adica limba de stat ( ca doar n-o fi de mers ) a domnului Lupu. Desi ce spune el aduce mai mult cu molmana veche. Asa ceva nu are cum sa fie romana. Are dreptate omu’…

 13. Pentru Ciresar,
  Acum ca tot ai scris elucubratiile astea, de care probabil esti foarte mandru, ia apuca-te si le tradu, cuvant ci cuvant, in limba lui Puskin ( ca tot a locuit la Chisinau ) si vezi ce-ti iese. Cred, ca de acolo din mormant, te ia Puskin la palme. Greu cu limba, cand o folosesti la vorbit. Incearca altceva…

 14. Pentru Ciresar,
  „Acum ca tot ai scris elucubratiile astea, de care probabil esti foarte mandru, ia apuca-te si le tradu, cuvant cu cuvant, in limba lui Puskin ( ca tot a locuit la Chisinau ) si vezi ce-ti iese. Cred, ca de acolo din mormant, te ia Puskin la palme. Greu cu limba, cand o folosesti la vorbit. Incearca altceva…”
  Ptiu! Vad ca se ia. M-am molipsit de la tine…

 15. O sa aibe sanse PNL cand madam Valenta o sa scrie romaneste pe blog si nu ruseste. Voi maldavanilor chiar credeti ca romanii sunt tampiti?

 16. Partidele meci precum, e MAE, PNL sau PPR, nu au nici o sansa in alegerile din 28 noiembrie. Comunistii nu trebuie neglijati deloc, caci desfasoara o ampla campanie de manipulare a maldavenilor de la sate si pot reveni in forta

 17. В акте государственного терроризма будут персонально обвинены Путин и Медведев
  Время публикации: 19 октября 2010 г., 14:28

  Как передает НС-Портал, 16 октября в Москве состоялось закрытое совещание командиров подразделений РНЕ. В отличие от осени прошлого года, мероприятие проходило не в Московской области, а в самом центре Москвы, в одном из конференц-залов неназванного ведомственного учреждения РФ. Что именно обсуждалось на сборе не известно.

  Известно только, что персональные задачи руководителям среднего звена ставил лично Баркашов, являющийся лидером одной из фракций полуподпольного и военизированного «Русского национального единства», а также что на собрании присутствовали офицеры российских спецслужб.

  Являются ли они русскими националистами или нет — с уверенностью сказать нельзя. Единственное, что стоит отметить: подобные «совместные» совещания последний раз проходили лишь в 1993 году, перед известными осенними событиями.

  Вспомним, что ровно год назад журналистам стало известно о том, что на случай усугубления экономического и политического кризиса российской власти, который может привести к распаду РФ, была сформирована военно-политическая коалиция «Союз защитников России — Октябрь-93», в руководство которой вошли три сопредседателя: генерал-полковник Владислав Ачалов, подполковник Станислав Терехов и руководитель РНЕ Александр Баркашов.

  Тогда некоторые оппозиционные сетевые СМИ передали, что объединенная военная оппозиция готовит смещение режима Путина-Медведева. Для чего активно занимается формированием своеобразного аналога ГКЧП — Государственного комитета по чрезвычайному положению в стране. В качестве координационного центра по подготовке вооруженного переворота назывался именно «Союз защитников России — Октябрь-93».

  Напомним, что летом этого года генерал Ачалов неожиданно заявил средствам массовой информации, что за кровавыми событиями в Кыргызстане, послужившими поводом для революции и смены власти, стояли московские наемники. Фактически речь шла о том, что специалисты российских спецслужб, в частности ГРУ, принимали самое непосредственное участие ещё в «тюльпановой революции», в результате которой к власти пришел Курманбек Бакиев.

  Бакиев тогда попросил Ачалова о помощи — консультировать, организовывать, руководить и собирать сторонников будущей «тюльпановой революции». Для более предметного разговора российского генерала пригласили в Бишкек, где он лично встречался с будущим президентом Кыргызстана.

  Учитывая, что по признанию киргизской стороны, российский генерал Ачалов является специалистом международного класса в области организации военных переворотов, можно предположить, что группа российских военных вполне может применить свой опыт и в деле смещения режима Путина-Медведева.

  В этой связи, события в Приморье и в других регионах России, где произошла серия фактических партизанских вылазок против представителей кремлевского режима, может свидетельствовать о начале процесса.

  Ранее уже сообщалось о соответствующих приготовлениях в регионах: например о том, что русские националисты готовят в Сибири партизанскую войну, а именно, что сибирский филиал полуподпольной организации «Истинное русское национальное единство» (ИРНЕ), то есть одной из фракций как бы автономной от Баркашова, провел тренировочные учения своих бойцов по отработке диверсионно-тактических мероприятий, а также занятий по огневой подготовке. Соответствующий видеоотчет одного из подразделений был опубликован на YouTube.

  После чего информагенства, со ссылкой на осведомленных правозащитников, отметили что российские власти ожидают эскалации насилия и диверсионных операций русских партизан уже и в центральных регионах. На официальном сайте антифашистской организации «Коалиция против ненависти» вышла статья заместителя директора центра «СОВА» Галины Кожевниковой, под заголовком «Люди РНЕ никуда не делись, они все остались».

  Она указала, что в существовании в городе Орел русского партизанского отряда, под руководством майора ФСО Виктора Луконина — «нет ничего удивительного».

  По официальным данным, орловские националисты-партизаны уже взяли на себя ответственность за несколько боевых операций, в числе которых: атаки на опорный пункт милиции и здание прокуратуры, а также взрыв в местном кафе «Индира», в результате которого ранения получили пятеро.

  Дальнейшее обострение противостояния вооруженной оппозиции с российскими властями прогнозирует также и русский политиммигрант, профессор Петр Хомяков, ранее попросивший политического убежища на Украине. В своей свежей публикации, преследуемый чекистами профессор, рассказал, что 8 октября на YouTube было выложено видеообращение приморских партизан, сделанное незадолго до трагического конца отряда в июне этого года.

  Проживающий в Киеве политиммигрант Петр Хомяков обратил внимание на то, что ныне погибший приморский партизан Александр Сладких, во время записи последнего видеообращения, был одет в фирменную футболку спецназа Главного разведывательного управления Генерального штаба Вооружённых сил Российской Федерации (ГРУ ГШ ВС РФ), с соответствующей эмблемой ГРУ (фото).

  «Глядя на эту эмблему, мы готовы повторить на публике свои вопросы, на которые не получили ответа. Где руководитель группы, майор ГРУ Роман Муромцев?..», — задается вопросом профессор Хомяков и далее продолжает: «Эмблема ГРУ на футболке одного из участников видеообращения, не «замазанная» в результате редактирования, тоже очень явственный месседж тем, кто готов этот месседж понять.

  Подробности, господа, будут выявляться по ходу развития событий. А пока мы сделаем лишь самые очевидные выводы — вооруженное сопротивление режиму будет поддержано профессионалами, носящими изображенную эмблему. Народное сопротивление не останется одиноким», — конец цитаты.

  Русское информационное агентство «РусьИнфо» добавляет, что руководитель группы приморских партизан — майор ГРУ Роман Муромцев так и не был взят в плен, а просто где-то растворился. Об этом факте предпочли замолчать, «замять для ясности», как сами милиционеры и чекисты, так и российские СМИ.

  «ГРУ также удерживало «фигуру умолчания» по данному вопросу. Розыскные мероприятия прекратились сразу после убийства и пленения молодых партизан, взявших в руки оружие под руководством Муромцева. Руководителя Приморский партизан почему-то искать не стали», — напоминает издание.

  «Текст заявления, написанный профессионалами ГРУ и озвученный молодыми повстанцами имеет целью следующее послание российскому руководству: против кремлевских кланов начала активные организационные мероприятия достаточно влиятельная и обладающая достаточными ресурсами группа офицеров ГРУ (бывших или действующих, или и тех и других)… », — пишут журналисты РИА «РусьИнфо».

  Иностранные спецслужбы также внимательно следят за развитием событий в РФ и, судя по всему, уже начали наводить контакты с будущими руководителями военно-революционного правительства России. 9 сентября 2010 года посол Польши в России Ежи Бар и атташе по вопросам обороны генерал Гжегош Висневский в посольстве Польши провели официальный прием в честь «Дня Войска Польского» для аккредитованных в Российской Федерации послов и военных атташе, официальных лиц министерства обороны РФ и министерства иностранных дел РФ.

  Любопытно, что по информации СМИ, на высокой государственный прием, наравне с официальными должностными лицами РФ, был приглашен заместитель председателя Союза офицеров России В.Ю.Садков. О том, что именно обсуждал Садков сообщалось очень скупо.

  В краткой публикации говорилось, что он «выступил с небольшой речью, а также провел беседы с рядом военных атташе, на которых затронул проблемы мировой безопасности, укрепления мира, борьбы с международным терроризмом и другие вопросы».

  Укажем, что с 12 марта 1999 года Польша является членом НАТО. В этой связи фраза «другие вопросы» представляется наиболее интересной. Действительно, какие это такие «другие вопросы» с военными атташе НАТО мог обсуждать заместитель руководителя русского Союза офицеров? Ведь эта структура является открыто оппозиционной по отношению к официальным российским властям, так как наравне с РНЕ и Союзом десятников входит в состав военно-политической коалиции «Союз защитников России — Октябрь-93» о которой мы писали выше.

  Можно предположить, что в польском посольстве состоялись негласные переговоры между представителями военно-политического блока НАТО и российской военной оппозицией о невмешательстве (или наоборот об участии) вооруженных сил Северо-Атлантического Альянса в грядущих революционных событиях в России. Вероятно речь шла о гарантиях нераспространения российского ядерного оружия, то есть, чтобы в случае военного переворота не был утрачен контроль за российскими ядерными объектами и оружие массового уничтожения не оказалось в руках террористов.

  Так как никакого дипломатического скандала со стороны пока ещё правящих в России властей так и не последовало, то можно предположить, что переговоры завершились успешно и Кремль просто не знает, как на это реагировать.

  Возможно, что по итогам переговоров было принято решение о том, что страны НАТО обязуются признать легитимность новой власти в России, а российские военные взамен обнародовать подробности спецоперации по крушению польского правительственного самолёта Ту-154М под Смоленском 10 апреля 2010 года.

  По словам источников в НАТО, намеренное крушение самолета президента Польши Леха Качиньского — это не только гибель без малого 100 польских лидеров, настроенных проамерикански, но и кладезь секретов Северо-Атлантического Альянса, которые стали известны Москве.

  Украинский информационный портал «From-UA» тогда сообщал, что в катастрофе погибли два командующих, высокопоставленные военные советники и офицеры службы национальной безопасности. Многие из них имели при себе компьютеры и флэшкарты с секретной информацией НАТО.

  Несложно догадаться, что в этом акте государственного терроризма, на основе целого ряда обнародованных фактов и доказательств, будут персонально обвинены Путин и Медведев, а также высшие должностные лица и генералитет, который может заявить об отказе принимать участие в военном перевороте в рамках коалиции «Союз защитников России — Октябрь-93».

  Таким образом, сторонники своеобразного аналога ГКЧП (Государственного комитета по чрезвычайному положению в РФ), наученный прошлым опытом, в этот раз фактически не предоставляют российским военным и офицерам спецслужб никакого права выбора.

  Олег Дмитриев,

 18. „INDO-EUROPENII SE SINUCID INCET, DAR SIGUR”

  Am intrat deja intr-un nou Ev Mediu. Adica moare definitiv civilizatia
  occidentala

  V.M.: Prin urmare se schimba in bine mersul istoriei?
  Neagu Djuvara: Daca modelul este Imperiul Roman spre sfarsit, cand nu
  existau razboaie decat la periferie, intr-adevar semanam cu acesta.
  Dar ce ma ingrijoreaza pe mine este ca am intrat deja intr-un nou Ev
  Mediu. Adica, moare definitiv civilizatia occidentala. Incet, dar
  sigur.
  V.M.: Care sunt simptomele?
  Neagu Djuvara: Simptomele le simtim deja demult, printr-o dezordine
  morala care nu a existat niciodata. Va dau un singur exemplu:
  tineretul care se revolta astazi nu are absolut nici un ideal. Nu se
  revolta pentru un ideal, se revolta ca sa darame. Asta inseamna ca s-a
  stricat ceva. Tineretul, care in general trebuie considerat ca
  purtator de idealuri viitoare, chiar gresite, asa cum a fost cu
  comunismul, astazi nu mai are nici un ideal… Al doilea simptom
  nevazut pana acum: bizareria cu marea cotitura in arta si gandire
  (care in general se petrece cu zeci sau sute de ani dupa ce a cazut
  un imperiu) in civilizatia occidentala a inceput intre 1905-1913, deci
  inainte de ivirea imperialismului american. De exemplu, in sculptura,
  Brancusi al nostru rupe complet traditia care merge de la Michelangelo
  la Rodin. La fel in muzica, unde dodecafonia, scoala de la Viena si
  Bela Bartok, toate sunt complet in ruptura cu marea muzica de la
  Monteverdi si pana la Debussy. In toate domeniile artei si gandirii
  avem un viraj brutal la inceputul veacului 20. Acesta ar fi semnul ca
  incepem un nou Ev Mediu. Asta inseamna ca hegemonia americana, care
  asigura un fel de pace mondiala, nu va dura cinci secole precum
  imperiul roman, ci probabil doar o suta de ani. Ganditi-va ca doar pe
  parcursul unui secol Europa va deveni metisa. Mie imi este clar ca
  indo-europenii se sinucid incet, dar sigur. Adica nu mai fac copii, nu
  mai au nici o ambitie. De zeci de ani. Noi nu suportam un „atac” al
  lumii a treia. Dimpotriva, noi am creat un gol, pe care cei din lumea
  a treia, extrem de prolifici, vin sa-l umple.
  V.M.: Si idealul Uniunii Europene ?
  Neagu Djuvara: Tinerii nu prea stiu ce este idealul european. Tinerii
  nu intrevad ce poate sa fie o Europa Unita. Nici eu nu o vad unita
  deloc, nu o vad cu un guvern si un presedinte. Mai cu seama daca intra
  si Turcia, atunci Europa avorteaza.
  V.M.: Sunteti foarte pesimist. Atunci ce viitor are civilizatia
  europeana care a dominat lumea vreme de cateva secole?
  Neagu Djuvara: Tocmai de aceea este menita sa dispara. Asta este o
  lege universala. Cand ai avut atata splendoare de creativitate in
  stiinta si arta, precum si putere economica si politica ca sa te
  intinzi pe intregul glob terestru, trebuie sa platesti prin
  disparitie.
  V.M.: Va disparea si România, impreuna cu civilizatia europeana?
  Neagu Djuvara: Bine inteles. Daca noi am intrat atat de tarziu intr-o
  hora care se strica, ne stricam impreuna cu ea. Asta e clar.
  V.M.: Trebuia sa nu intram in hora asta? Avem vreo sansa de scapare?
  Neagu Djuvara: Nu, nici una. Dimpotriva. Putinul de creativitate care
  ne ramane il vom dezvolta tot in sanul Europei. De cele mai multe ori,
  inca din trecut, talentele noastre cele mai mari nu s-au putut
  manifesta decat in strainatate. Este ca un fel de blestem asupra
  acestei tari. Incepand de la Cantemir, pana la Eliade si Cioran, toti
  s-au remarcat in strainatate.
  V.M.: In astfel de conditii, de ce sa mai ramana tinerii romani in tara?
  Neagu Djuvara: Tocmai, nu numai ca ii sfatuiesc sa stea aici, dar ii
  rog pe cei care sunt stabiliti deja in strainatate sa se intoarca, in
  masura posibilului, pentru a crea o noua elita intelectuala, care s-o
  inlocuiasca pe cea de-acuma.
  V.M.: De ce s-ar intoarce intr-o barca a carei scufundare tocmai ati descris-o?
  Neagu Djuvara: Dar barca noastra nu se duce mai la fund decat restul
  Europei, asa ca mai bine sa se scufunde cu barca noastra decat cu cea
  germana sau franceza…
  „SA TERMINAM CU INMORMANTARILE COMPLICATE”
  V.M.: Ce ati facut pe 1 Decembrie, de ziua nationala a Romaniei?
  Neagu Djuvara: Am dat interviuri zicand un lucru care supara pe mai
  toata lumea: ca nu sunt de acord cu alegerea lui 1 Decembrie ca
  sarbatoare nationala. In primul rand, nu este bine sa modifici la
  fiecare schimbare de regim o sarbatoare nationala. Am avut timp de
  aproape un veac 10 Mai, care este ziua independentei tarii. Prin
  urmare, data intrarii Romaniei in concertul european. Ca 10 Mai a
  coincis cu venirea printului Carol, ceea ce i-a facut pe acei domni
  din 1990 sa se teama, inteleg. Dar, pe de alta parte, 1 Decembrie nu
  este data Romaniei mari. Este data cand doua provincii, Transilvania
  si Banat, au cerut sa intre in Regatul Romaniei. Cu doua zile inainte
  ceruse Bucovina. Cu sase zile inainte ceruse Basarabia. Si toate patru
  au fost acceptate de seful statului, adica de Regele Ferdinand, la 24
  Decembrie. Deci data cand s-a nascut Romania Mare este 24 Decembrie,
  nu 1 Decembrie ! Pe de alta parte, mai exista un motiv foarte practic.
  O sarbatoare nationala e bine sa fie tinuta intr-un anotimp cu soare,
  in care vremea sa te indemne la bucurie, oamenii sa poata dansa in
  strada. Ce te faci la 1 Decembrie, cand se vad aburii vorbitorilor
  iesind din gura si cand bietii ostasi ingheata ?
  V.M.: V-ati intors in Romania dupa 45 de ani de exil, in februarie
  1990. Ati scris ca in primele zile petrecute la Bucuresti va-ti tot
  intrebat: „Ce cauti aici, Neagule?”. Ati aflat raspunsul la intrebare?
  Neagu Djuvara: (rade limpede si cu pofta) Culmea este ca risc sa imi
  pun intrebarea si dupa 19 ani. Din când in cand imi pun inca
  intrebarea asta si astazi. Dar constatand cu cata caldura sunt primit
  de tineret, consider ca nu m-am intors degeaba in Tara.
  Cand am intocmit aceasta mica lucrare facuta in graba si sub indemnul
  altora, caci nu am avut personal intentia sa scriu „Scurta istorie a
  romanilor povestita celor tineri”, ea s-a vandut in 39.000 de
  exemplare. Iar cand m-am oprit la o farmacie, un domn foarte amabil
  mi-a spus: „Ma iertati ca ma adresez Dumneavoastra, dar doream sa va
  multumesc. Am o fiica la liceu care avea o totala inapetenta pentru
  istorie; i-am cumparat cartea Dumneavoastra si de atunci e pasionata
  de istorie”. Acestea sunt lucruri care ma bucura si imi dau seama ca,
  totusi, nu am venit degeaba in Romania.
  V.M.: Sunteti patriot?
  Neagu Djuvara: Patriot ? Asculta (pufneste furios). Nu merit sa-mi fie
  pusa o asemenea intrebare. Se intorcea cineva care nu e patriot ?
  Sotia mea, care e frantuzoaica, cand a vazut ce fac in Romania a spus:
  „Trebuie sa ai patriotismul bine insurubat in cap ca sa suporti sa
  traiesti acolo”.
  V.M.: De 19 ani tot suportati. Mai suportati mult?
  Neagu Djuvara: Pai da. Voi suporta pana la moarte, asta e clar. Vreau
  sa fiu inmormantat aici. Dar mi-as dori sa mor pe un vapor. Cand nu
  voi mai putea sa scriu am sa incerc sa-mi gasesc un loc pe un vas cu
  panze care face inconjurul lumii. Atunci, daca mori pe drum, te arunca
  in mare. Sa terminam cu povestile acelea cu inmormantari complicate,
  cu alaiuri si cu discursuri.

  Din pacate (si in context expresia este cu adevarat potrivita), Europa
  de maine va apartine arabilor si tiganilor. De aceea consideram ca cea
  mai grava crima facuta impotriva europenilor de bastina si a culturii
  europene este deschiderea larga a portilor Europei hoardelor barbare
  si hamesite de foame din Asia si Africa, hoarde care vor transforma
  Europa crestina, civilizata si prospera de astazi in Euro-Indo-Arabia
  de maine, in care urmasii nostri vor putea, probabil, supravietui
  pentru cateva generatii in „rezervatii”…
  Iar noi, europenii de rand, stam cu bratele incrucisate si ne vaicarim
  de toate ticalosiile care se petrec sub soare fara a intreprinde
  nimic. Asa incat ne meritam soarta, spre rusinea noastra, a tuturor !

 19. O BLONDA de Cristian Tudor Popescu
  sursa: gandul.info

  O rusoiacă brunetă, lamă de baionetă în ciuda jumătăţii şi ceva de veac trecută peste ea, întreabă cu un aer meditativ prin care circulă o boare fin ameninţătoare: „Credeţi că e bine ca trupele pacificatoare să fie retrase din Transnistria? Sunt în număr de 1.200, dar mulţi dintre ei au familii şi case acolo. Doar statul major ar putea să plece. Şi, presupunând că se retrag toţi, dacă izbucneşte apoi un conflict armat între Moldova şi Transnistria? Va interveni NATO? Rusia va sta deoparte? Oare nu există pericolul repetării unei situaţii de tip Georgia?”

  Nu pot să spun cum se numeşte distinsa doamnă, piesă grea a Moscovei, deoarece selecta Trilaterală Washington-Paris-Tokyo este o întâlnire închisă. În schimb numele celei care i-a răspuns doamnei Kremlinului o să-l dau, asumându-mi consecinţele.
  publicitate

  „Aici nu e vorba de 1.200 de ofiţeri sau simpli soldaţi. Dacă un singur soldat rus cu un kalaşnikov se află pe teritoriul Transnistriei sub steag rusesc, Constituţia Republicii Moldova este încălcată. Mai întâi să respectăm legea şi apoi discutăm despre ce e oportun şi ce nu. Cât priveşte conflictul armat, nu ne purtaţi de grijă, nici vorbă de aşa ceva în relaţiile cu Transnistria. Dacă sunt retrase trupele ruseşti, totul va fi rezolvat cu răbdare, prin negocieri.”

  Frazele acestea au fost rostite într-o perfectă engleză british, cu nobleţe şi demnitate, fără ostilitate, dar ferm, de o blondă. Inteligentă, fără umbră de kitsch pe ea, cât se poate de vie şi liberă în exprimare, dar cenzurată de bun simţ. Se numeşte Natalia Gherman, este viceministru de externe al Moldovei şi negociator-şef al noului acord de colaborare cu UE. Fiica fostului preşedinte Mircea Snegur, dacă vă mai amintiţi. Luările ei de cuvânt au fost cele mai aplaudate de cotoşmanii cărunţi ai Americii, Europei şi Asiei-Pacific, personaje ale căror gesturi valorează nu vrei să ştii câte milioane de euro bucata.

  Tot Natalia Gherman a fost cea care i-a răspuns unuia dintre cei mai importanţi demnitari ai Europei şi NATO care a sugerat că o platformă comună, nu doar un pact de neagresiune între partide, este necesară actualei conduceri de coaliţie a Moldovei pentru a-i învinge pe comunişti şi a rezolva problema Transnistria. Reuşind un echilibru cum rar am văzut între a fi respectuoasă şi în acelaşi timp curajoasă, doamna Gherman i-a replicat supergreului atlantic că soluţia pentru comunism şi Transnistria stă, în mod decisiv, în puterea Bruxellesului şi constă în integrarea cât mai grabnică a Moldovei în UE. „Când Moldova va fi o ţară europeană, ea va cuprinde în mod paşnic şi natural ambele maluri ale Nistrului”.

  Aş fi vrut ca această fair lady să fie ministrul de Externe al României. Căci persoana care ocupă acum acest post a fost singurul vorbitor al cărui discurs n-a stârnit nici măcar aplauze de complezenţă, doar o tăcere plictisită care m-a făcut să mă foiesc pe scaun de jenă. Într-o engleză mai bună decât a d-lui preşedinte Băsescu, dar rigidă şi aproximativă pentru un ministru de Externe, Excelenţa Sa a produs nişte plăci aglomerate din rumeguşul limbii sale. Mi-a amintit prin platitudinile crispate de unul Chebeleu, fost patriot-adjunct tot pe la Externe, pe vremea lui Ion Iliescu.

  Scuzele mele celor care s-au apucat să citească acest articol crezând că e vorba de Elena Udrea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *