Declaratia PNL privind esecul referendumului

Partidul National Liberal a participat la referendumul de la 5 septembrie pornind de la Programul sau, care prevede optiunea pentru un sef de stat ales de catre toti cetatenii. PNL a fost alaturi de AIE, cu posibilitatile sale de mobilizare a oamenilor la referendum. Greul propagandei proreferendum a revenit, desigur, partidelor parlamentare, care, insa, s-au aratat prea sigure de rezultatul pozitiv al desfasurarii acestuia si au lasat misiunea de convingere a populatiei pe seama presei electronice si a structurilor teritoriale.

Sondajele de opinie, starea de spirit perceputa drept PROalegerea sefului statului de catre intreaga populatie au demobilizat partidele, care au avut campanii electorale anemice. Este adevarat ca in Republica Moldova nu a existat experienta unui adevarat referendum. Si lipsa de practici anterioare a condus la nelamurirea populatiei asupra scopului si mizei referendumului.

Astfel, in loc sa edifice populatia asupra menirii plebiscitului, partidele parlamentare si extraparlamentare cu mijloace logistice impunatoare si-au promovat mesajele si liderii, ca prima etapa a alegerilor prezidentiale, fapt ce a indus in eroare societatea, descurajind-o sa participe la referendum.

Statul, Comisia Electorala Centrala, autoritatile publice municipale, raionale si locale nu au propagat insistent necesitatea iesirii la referendum, lasind aceasta misiune impartiala pe seama partidelor, ce nu pot fi implicit obiective.

Pozitia antidemocratica a Partidului Comunistilor, intimidarea populatiei sa nu mearga la sectiile de votare, dar si pasivitatea, neimplicarea organelor competente in aceste actiuni ilegale au favorizat neiesirea oamenilor la referendum.

Partidul National Liberal isi va revizui, probabil, la viitorul congres, pozitia programatica si va propune anularea functiei de sef de stat, ce a generat continuu instabilitate constitutionala, politica si sociala in Republica Moldova. PNL considera ca partidele parlamentare trebuie sa manifeste vointa politica si sa declanseze procesul de regindire substantiala a sistemului constitutional, sa adopte o noua Constitutie, simplificata, tinind cont de sfidarile parcurse dupa anul 1994. PNL pledeaza pentru anularea functiei de sef al statului, dar prin stabilirea clara a atributiilor unui puternic prim-ministru, ca emanatie a unei majoritati parlamentare formate.

PNL crede ca acum deputatii trebuie sa modifice modul de alegere a Presedintelui printr-un prag redus in Legislativ, dupa care sa adopte, prin consens, data alegerilor parlamentare anticipate, in toamna sau in primavara.

Partidul National Liberal saluta, totodata, pozitia cetatenilor ce depasesc, treptat, perceptia ca Republica Moldova are nevoie doar de un partid si de un Presedinte-“tatuc al natiunii”, ce a instaurat in statul nostru dictatura sub regim comunist si a fost capul clanului mafiot prezidential. Daca astazi clasa politica va dori binele statului, si nu materializarea ambitiilor liderului fiecarui partid, dialogul si transparenta vor rezolva criza constitutionala din Republica Moldova.

Chisinau, 8 septembrie 2010

Loading Facebook Comments ...

50 Comments

Add a Comment
  1. e o pozitie buna si clara ! complimente d-na Vitalia

  2. CINE POATE DOVEDI CU EXACTITATE CA CEI 30% NU AU FOST IN REALITATE 33% …? LISTELE DE VOTANTI SUNT VRAISTE SI DEJA SE SIMTE NEVOIA UNUI NOU RECENSAMINT AL POPULATIEI DUPA CEL DIN 2004 . DACA SE FACE MIINE UN RECENSAMINT DIN CARE REIESE CA LISTELE DE VOTANTI SUNT UMFLATE CU MULT ? CINE RASPUNDE PENTRU ANULAREA UNUI EFORT AL STATULUI PENTRU TINEREA ACESTUI REFERENDUM . DEJA MULTI JONGLEAZA PENIBIL CU NUMARUL DE LOCUITORI AI MOLDOVEI , CIND SE STIE CLAR CA ACESTA SCADE DE LA AN LA AN … CITAM PE ARCADIE GHERASIM : „Eu, dacă aş avea puterea, i-aş trimite, cu listele în mâini, prin sate şi oraşe pe toţi ofiţerii din SIS şi MAI, procurorii şi membrii CEC (cu familia), obligându-i ca în două zile să-mi prezinte numărul real de cetăţeni cu drept de vot din RM. Aş face-o pentru că aş fi curios să aflu de unde s-au luat cei 2.660.472 de alegători înscrişi pentru duminică, dacă înainte de 5 aprilie, anul trecut, erau 2.549.804 (înregistraţi de CEC) sau cu 110.668 mai puţini. Iar dacă ţinem cont de faptul că listele gătite pentru 5 aprilie erau pline de morţi, diferenţa va fi şi mai mare. De unde acest salt demografic?” . STAM SI NE INTREBAM , CINE SUNT ACESTE 110.668 DE FANTOME CE BINTUIE LISTELE DE ALEGATORI ?

  3. Foarte bine scris, echilibrat, echidistant, scurt si clar.
    Va doresc in continuare mai multa colaborare cu partidele anti-comuniste.
    Doamne ajuta la toate cele bune!

  4. Da, COSTIN,
    cred ca listele ar trebui VERIFICATE, inainte de a se declara Referendumul invalidat.

  5. BORONIN cu bandiţii săi a boicotat referendumul şi crede că este pe cal bălan.
    Eu cred că a dat în bară şi de fapt ne-a dat un îndemn sigur,să le interzicem să mai participe la şedinţele parlamentului.
    Acum comuniştii ne-au dezlegat mâinile şi o să vedeţi cum noi o să le facem lumea mai dragă de acum încolo.

    „Дорогие” товарищи…
    O să umblaţi cu nasul în fundul lui BORONIN şi vă asigur că o să aveţi plăceri deosebite de la asta.
    Drept dovadă vă dedic aceste versuri,măcar să ştiţi pentru ce veţi vedea stele verzi…

    M A H M U R U L

    Stătea la geam mahmur,
    De frică sau beţie,
    A dat un ordin dur,
    Să-i bată,ca să fie,

    O frică generală,
    În toată-toată ţara,
    Voinţa liberală,
    Voia s-o zmulgă iară,

    Călăii,pe furiş,
    Veneau cu bâte,scuturi,
    Ascunşi după tufişuri,
    Tăceau cum tace mutul,

    De-o dată,într-o clipă,
    S-au repezit la lume,
    Cu scutul într-o mână,
    În alta cu o bâtă,

    Sa început prăpădul,
    În Piaţa ,,Biruinţei,,
    La geam tăcând,mahmurul,
    Dădea a cuviinţă,

    Din capul roşu-sur,
    Iar jos pe trotuare,
    Loveau cu bâte dur,
    Acei cu chip de fiare,

    Trimişi de acel mahmur…

    Într-o clipită haita,
    A ‘ncercuit mulţimea,
    Care stătea în piaţă,
    În noaptea de pomină,

    Într-un delir sălbatic,
    Un ins cu moaca hâdă,
    lovit-a ca turbatul,
    Un OM,în plină stradă,

    Era Boboc Valeriu,
    Care căzu de’ndată,
    Ce fu lovit în creer,

    Călăii se-adunară,
    în juru-i,să-l omoare,
    Lovind ca ‘ntr-o desagă,
    Văzând că-acesta moare,

    În marea ‘nvălmăşeală,
    În strigăte de noapte,
    Urlau protestatarii,
    De groază…Pân’la şapte,

    Mahmurul ros de ură,
    Tăcut ca o stafie,
    Stătea în plin-statură,
    Ca după o beţie,

    Scrâşnind din dinţi,spuse-se,
    Davai,poidu ia spati,
    Lacheii îl scosese,
    În taină din palat,

    A doua zi poporul,
    A prins o veste slută,
    A fost ucis BOBOCUL,
    Ucis de slut-căruntul,

    Cu chipul de mahmur…

  6. Expert rus: Scenariul kârgâz devine din ce în ce mai actual pentru Moldova

    ”Eşecul referendumului din 5 septembrie, primul în istoria Republicii Moldova, reprezintă un vot de neîncredere acordat nu doar Alianţei de guvernământ, ci, în primul rând, statului moldovenesc”, consideră cunoscutul expert rus Serghei Kolerov, citat de ”România Liberă”. El susține că evoluţiile după ”scenariul din Kârgâzstan”, prezis de mai multe luni Republicii Moldova, ar putea deveni mai actuale ca oricând.

    Potrivit acestuia, eşecul nu este o victorie a Partidului Comuniștilor, ci este în primul rând o înfrângere a entităţii administrativ-teritoriale sub numele ‘Republica Moldova’ – a întregii ei clase politice, inclusiv a Partidului Comuniștilor, care, după cum a recunoscut liderul său, ‘nu ştie ce să facă cu această victorie’.

    Kolerov susține că o consecinţă imediată a eşecului din 5 septembrie va fi aprofundarea crizei politice şi divizarea societăţii moldoveneşti, deteriorarea situaţiei economice şi sărăcirea în continuare a populaţiei... O ANALIZA PERTINENTA VENITA DIN PARTEA UNUI RUS .

  7. In principiu, sustin si eu acest punct de vedere al dnei Pavlicenco. Declaratia e una obiectiva si realista. Doar solidaritatea fortelor nationale, democratice si necomuniste ne poate salva de bolsevici!!!

  8. Ce se intampla cu Alex. Tanase? Face declaratii nechibzuite deja de cateva ori, ramana mirat si Filat. Chiar nu discuta cu Tanase seniorul care gandeste si scrie articole foarte bune;

    BUN-ul sau Nebunul?

    După declaraţia de luni a preşedintelui interimar Mihai Ghimpu despre aceea că Alianţa poate acumula la alegerile viitoare 61 de mandate, ideea „unificării forţelor” şi a creării „unui bloc electoral comun” pare să revină pe agenda zilei. Astfel, ieri preşedintele MAE, Veaceslav Untilă, face publică o declaraţie a acestei formaţiuni în care respectiva idee este formulată clar şi univoc. În legătură cu aceasta, se impun câteva comentarii.

    Un loc comun în toate comentariile făcute zilele acestea în legătură cu invalidarea referendumului de duminică îl constituie reproşul (abstract) privind „aroganţa” unui lider al Alianţei de guvernământ. Din considerente de etică (sau poate din alte considerente), niciun comentator nu a numit concret numele acestui „arogant” şi „stricător de pace”, setos de putere, dornic să se vadă cât mai repede în fotoliul prezidenţial. În declaraţia MAE de care pomeneam mai sus, V. Untilă, politicianul care cunoaşte bine tainele de la cuhnia politică din Chişinău, îndeamnă „partidele din AIE să se trezească din beţia majorităţii fragile din parlament, să uite de funcţiile pe care le deţin şi de sondajele de opinie” şi să propună electoratului „o ofertă unitară, coerentă şi lipsită de aroganţă (subl. n. – c.t.)”. Observăm că şi în acest context apare năluca… aroganţei.

    Cu certitudine, au apărut la un moment dat nişte „ameţeli de pe urma succeselor”, ca să reiau aforismul lui Stalin. E adevărat, nici astăzi încă unii nu s-au trezit „din beţia majorităţii fragile din parlament”. Să sperăm că duşul rece de duminică i-a adus la realitate. Opinia mea e că nu trebuie să continuăm la infinit frecatul mâinilor de bucurie ori bocetul de jale la căpătâiul nefericitului referendum. Ce a fost a fost, învăţăm lecţia, întoarcem pagina şi mergem mai departe. Aşadar, ce facem mai departe? Cum obţinem cele 61 de mandate despre care vorbea, luni, preşedintele interimar M. Ghimpu? E posibil aşa ceva?

    Ideea unui „bloc electoral ce ar uni toate forţele democratice” despre care vorbea V. Untilă nu e nouă, ea apare, cu regularitate, în fiecare campanie electorală. Nu ştiu cât e de realistă această idee astăzi, în perspectiva alegerilor anticipate, care, probabil, se vor organiza în luna noiembrie. Lăsăm subiectul la dezbaterea cititorilor. O formulă originală a fost găsită anul trecut, când cele patru partide de opoziţie au mers în alegeri ca entităţi separate, dar sub o „umbrelă” comună, numită „Opoziţia Unită”. Rezultatele alegerilor au demonstrat că această formulă a fost una productivă şi funcţională. E adevărat, în campania de anul trecut exista şi o motivaţie comună – lupta împotriva comuniştilor: Moldova fără Voronin, Moldova fără comunişti. Se pare ca astăzi partidele din Alianţă sunt în „deficit de mesaj” – comuniştii parcă sunt, dar parcă nu-s, Voronin la fel. „Încheind un „pact de neagresiune”, mergând separat în alegeri, partidele din Alianţă pot repeta şi în acest an experienţa campaniei din anul trecut. Lăsând la o parte lucrurile care le diferenţiază şi le antagonizează, partidele Alianţei ar putea adopta un mesaj comun, să zicem „Modernizarea R. Moldova prin desoveitizare, decomunizare, derusificare, decriminalizare (demafioizare)”. Aceste priorităţi vor fi cu certitudine împărtăşite şi de partidele extraparlamentare, care, bineînţeles, contează. Astfel, „toate forţele sănătoase” vor putea fi adunate sub o „umbrelă” comună. Cândva, eu am numit această „umbrelă” Blocul Unităţii Naţionale – BUN-ul.

    E o chestie de discuţie, evident. Un lucru însă să nu uităm: în perioada campaniei anti-referendum, Voronin ne-a demonstrat încă o dată cât de periculos rămâne a fi PCRM. În viitoarea campanie electorală, moldovenii vor fi puşi să aleagă: BUN-ul sau Nebunul? Asta ar trebui să fie intriga principală a viitoarei campanii. Iar restul sunt detalii, inclusiv supărările trecătoare şi frustrările de moment ale unor politicieni.

  9. Nicolae Negru: Liderii Alianţei, cu capul în nori

    Liderii Alianţei au pierdut o bătălie pe care părea imposibil să o piardă. Acum, ei arată cu degetul spre alţii, refuzând să-şi asume vina pentru eşec. Însă greşeala e în primul rând a lor. Ei au fost incapabili să-şi coordoneze acţiunile, să evalueze situaţia reală şi să elaboreze o strategie eficientă pentru a asigura prezenţa la referendum.

    Bazându-se pe un sondaj mai vechi al IMAS, care avusese alte obiective, Alianţa nu a făcut evaluări proprii, sigure, credibile, a intenţiilor de participare a populaţiei, acţionând orbeşte, ca pe timpul lui Papură Vodă. Liderii AIE au crezut naiv, prosteşte că au referendumul în buzunar. Asta o demonstrează şi declaraţia lui Ghimpu în dimineaţa zilei de 5 septembrie: „Comuniștii vor avea astăzi un eșec ca niciodată”. Şi Alexandru Tănase, vicepreşedintele PLDM, se arăta sigur în ajunul referendumului că prezenţa va fi peste 50 la sută. Părea că politicienii noştri trăiesc într-un spaţiu paralel şi comunicau doar vizual cu ceilalţi „muritori”.

    Declanşatorul, înainte de timp, al goanei pentru postul de preşedinte a fost, trebuie să recunoaştem, premierul Vlad Filat, tocmai cel care ar fi putut contribui cel mai mult la reuşita referendumului. Nu este clar de ce s-a grăbit el, crispat, încordat, să-şi anunţe candidatura din partea PLDM. În loc să lucreze cu aceeaşi energie pentru a contracara boicotul comuniştilor (susţinuţi în demersul lor, indirect, de Rusia, care trimitea cetăţenilor moldoveni semnale defavorabile Alianţei), în loc să-şi aplice ştiutele capacităţi organizatorice spre asigurarea participării cât mai numeroase a electoratului la referendum, premierul s-a lansat în competiţia prezidenţială, atrăgându-i şi pe ceilalţi lideri. Îndemnul de a fi „puternic” şi de a vota la referendum „un preşedinte puternic” relevă nu numai o nerăbdare în exces, dar şi carenţe de comunicare, prezente de altfel pe parcursul întregului an. Alegătorii au fost direcţionaţi astfel pe o pistă falsă, ei crezând că referendum înseamnă alegerea preşedintelui. Deşi are consilieri buni, dl Filat nu-i ascultă, probabil.

    Exemplul lui Filat a fost urmat de Ghimpu, care se afişa în postura de preşedinte „cinstit”, „demn”, şi de Lupu, cu promisiunea să fie „un preşedinte care ne uneşte”. Porniţi să împartă blana ursului din pădure, liderii AIE au pierdut simţul realităţii şi s-au făcut de râs.

    Acum ei acuză mass-media pentru că i-a criticat în loc să le cânte ditirambi. S-ar putea într-adevăr ca unii cetăţeni să interpreteze greşit critica la adresa guvernării AIE, după ce opt ani de zile ei nu au auzit cuvinte critice la adresa guvernului comunist. Unii cetăţeni ar putea ajunge la concluzia că fostul guvern a fost mai bun căci nu era criticat de nimeni. Dar ce e de făcut în asemenea situaţie? Să ne abţinem de la comentarii critice până dispare pericolul comunist?

    Mass-media i se mai impută că ar fi acordat atenţie nemeritată lui Sergiu Mocanu. Scandalul declanşat de Mocanu a avut cu siguranţă un impact negativ asupra reputaţiei Alianţei, dar acesta putea fi neutralizat dacă preşedintele interimar Mihai Ghimpu şi premierul Filat ar fi acţionat aşa cum se acţionează într-un stat de drept, democratic. „Politica struţului” sau simularea implicării i-a dezamăgit cu siguranţă pe simpatizanţii lor.

    Din punctul nostru de vedere, vina mass-media în acest referendum este că s-a lăsat influenţată de politicieni, implicându-se în lupta dintre partide. Dezbaterile la radio şi televiziune s-au axat în cea mai mare parte pe activitatea partidelor, nu pe sensul şi necesitatea referendumului.

    Ce ar putea urma după acest eşec? Voronin a declarat deja că nu mai sprijină alegerea preşedintelui prin vot direct şi revine la proiectul de modificare a Constituţiei în parlament, propus de PCRM şi avizat de Curtea Constituţională. Acesta va putea fi examinat la sfârşitul lunii octombrie, dacă până atunci preşedintele interimar Mihai Ghimpu nu va dizolva parlamentul. El însă a declarat că este obligat de Constituţie să-l dizolve. Asupra dizolvării insistă şi Consiliul Europei.

    Ceea ce înseamnă că reintrăm în acelaşi cerc vicios şi numai o victorie electorală sigură va permite alegerea preşedintelui şi ieşirea din blocaj.

    Să sperăm că eşecul va fi ca un duş rece pentru alianţă şi o va determina să coboare cu picioarele pe pământ. Liderii AIE vor trebui să formeze în sfârşit acel consiliu de coordonare, care să elaboreze o strategie comună pentru alegerile parlamentare. Sau să încheie un „pact de neagresiune”, renunţându-se la spălarea rufelor în public şi la tot felul de înţepături şi lovituri sub centură.

    A fost pierdută o bătălie, nu şi războiul. Luând în calcul prezenţa la alegerile din 29 iulie 2009, se poate spune că Alianţa şi-a păstrat intact numărul de alegători, dar nu a reuşit să spargă nucleul electoral al PCRM. Totuşi, nu toţi cei care nu au participat la referendum au fost influenţaţi de PCRM. Există şanse reale de câştig, după cum au existat şi în acest referendum. Întrebarea e dacă liderii Alianţei au înţeles ce s-a întâmplat cu ei.

  10. VLAD apreciez enorm de mult tot ce ai spus, sa dea domnul constiinta Nationala si politicienilor daca se pretind a fi unii de succes

  11. Si, totusi, eu am sa va spun:
    Oricare din liderii AIE are cu ce trai si fara salariile de deputati Filat de prim-ministru. Iata de ce consider ca au venit la conducere nu din intentii meschine, ci din adevarat patriotism.
    TOTI DAU DOVADA DE SACRIFICIU PERSONAL ENORM pentru a se angaja sa poarte responsabilitate ca sa scoata tara din criza.

    Absolut toti patru lideri merita recunostinta noastra. Inclusiv Lupu care, totusi, nu este un TRADATOR, cum multi il etichetau. Datorita lui avem ALIANTA si am scos de la conducere pcrm. Si noi cum il rasplatim?

    Da, desigur, nu ne plac unele declaratii ale lui. Nici mie nu-mi plac dar, totusi, fara el ce ar fi fost?
    La fel si Urecheanu, are omul cu ce trai, dar mai trage in plug cit mai paote si mai este necesar…
    Cel mai mare MERIT CRED IL AU FILAT SI GHIMPU.
    Chiar nu orservati eforturile lor? Dar noi cum ii ONORAM SI RASPLATIM? Cum ii sustinem, in deosebi acum, cind initiativele lor sunt boicotate? Cum APRECIEM CONDUCATORII NOSTRI?
    OR, SA VA INTREB ALTFEL: Ati vazut vreo jigodie de komunist sa-l critice pe VOR-on-in? Sau sa se critice intre ei? Sau sa critice cadrele lor instalate la posturi undeva? – Ati prins firul?
    Unitatea si sustinerea reciproca, iata ce ne lipseste!
    O, POPOR NERECUNOSCATOR!

  12. cele 3% lipsa se datoreaza unui „presedinte unionist” si altor timpenii zise de unii:(

  13. toma,
    nu ai dreptate, de ce invinuiesti UNIREA?
    Tot asa rusofonii invinuesc „limba romana” de criza actuala.

    Cred ca nu trebuia atit de mult sa CRITICAM peste tot AIE. caci NU SUNT OAMENI PERFECTI.

    Vreti conducatori perfecti? – atunci am sa va dezamajesc – ei NU EXISTA!!!!

    Adevaratul motiv ESTE PEOPAGANDA COMUNISTA, caci votantul simplu inca nu intelege sa faca diferenta dintre prcrm si PARTIDELE ANTICOMUNISTE…

    Dar „Unirea”, ca si „limba” nu poate incurca pe cineva sa vina la Referendum.

    CEI CARE AU BOICOTAT REFERENDUMUL CRED CA astfel ei au lovit in AIE? – Gresesc amarnic – Ei si-au taiam creanga de sub picioare.

    Caci liderii AIE ar putea sa renunte sa mai poarte responsabilitatea acestui popor ingrat. Si atunci?..

    asa ca dumiriti-va, nu mai invinuiti Romania – cum facea VOR-On-in – de toate lacunele si golurile de constiinta ale unor inconstienti.

  14. Da, nu zic, ca nu-mi place ce zice sau ce face d-na Pavlicenco. Da, zice si face lucruri bune, dar totusi cred ca nu a venit momentul potrivit pentru politica unionista dusa de PNL. Sunt ferm convinsa ca ideia unionizmului trebuie activ promovata doar dupa liberalizarea vizelor, care ar putea avea loc dupa vreo 2 ani. Doar atunci, cind oamenii v-or avea libera posibilitate sa vada Romania, sa vada Europa, doar atunci putem vorbi despre Unire ca o optiune necesara pentru popor. Iar pina atunci, toate aceste actiuni si vorbe despre Unire toarna apa la moara comunistilor, ceia ce s-a simtit destul de clar la acest referendum.
    Asa ca am foarte multe rezerve in privinta sinceritatii politicii PNL, chiar nu prea cred ca sunt cei, care par a fi. D-na Pavlicenco e suficient de desteapta ca sa-si dee seama, ca la moment cu declaratiile stringent unioniste in loc sa ajute cauzei Unirii, de fapt impedica acestei cauze.

  15. Moldovenii ma dezamagesc tot mai mult. Si asta nu datorita invalidarii referendumului, cat atitudinii de dupa. E vorba de doua aspecte:
    1. Negarea starii de fapt. Sincer, este o victorie a comunistilor, oricand ar incerca Alianta sa spuna ca nu. Cred ca, intr-adevar, nu ii sprijina 70% pe comunisti, dar ii sprijina o majoritate (care nu cred ca e absoluta). Oricum ei sunt castigatorii morali ai acestei lupte, pentru ca au aratat UE ca AIE este slaba, pe de o parte, dar si Moscovei ca inca pot controla lucrurile in RM. AIE este in degringolada si asta se vede din reactiile absurde pe care le-au avut liderii lor dupa anuntarea rezultatelor. Si in loc ca sa ia masuri pe ultima suta de metri (e vorba de crearea unei opozitii unite) – pentru ca de masuri administrative si economice nu mai poate fi vorba, mai sunt doar 2 luni pana la alegeri – ei ce fac: hotaresc sa mearga separat la alegeri! Sincer, cred ca la viitoarele alegeri vor iesi comunistii invingatori, pentru ca nu au contracandidati viabili. Problema nu este cate mandate vor avea, pentru ca se va ajunge la un compromis in parlament legat de modul de alegere al presedintelui. Si in felul acesta pentru RM se va stinge din nou lumina! Greselile AIE, politic vorbind, au fost enorme, si din pacate cred ca au deschis o cutie a Pandorei, pentru ca, acum, si comunistii vor putea initia referendumuri in care pragul sa fie 33%, cu consecinta nefaste pentru viitorul RM. Din pacate, din lupta asa Romania iese sifonata, pentru ca au dat bani seriosi care vor fi gestionati de altii, si-a pus obrazul pentru RM la Bruxelles, in conditiile in care, sa fim seriosi, premierul moldovean are dosar penal in Romania etc etc. Se tot vorbeste de faptul ca AIE si-a pastrat electoratul. Nu cred ca este asa, pentru ca au fost 10% care au votat impotriva, iar pe de alta parte nu toti care au votat DA voteaza si AIE. Estimez ca, pe fondul dezamagirii fata de prestatia AIE, prezenta la vot la alegerile anticipate va fi modesta, fapt ce va favoriza iarasi comunistii.
    2. Neintelegerea democratiei. Care sunt primele masuri luate dupa referendum de putere: hai sa dam in judecata presa si hai sa dam sanctiuni. Ce nu intelege Filat este ca, in orice democratie, exista pareri pro si contra unor masuri. Derapajele acestea spre autoritarism, si pe timpul lui Voronin, si pe timpul lui Filat, nu fac decat sa demonstreze ce cultura politica „subtire” exista la Chisinau.

  16. După eșuarea referendumului, în căutarea vinovatului, dar și a soluției de ieșire din criza politică în care s-au pomenit partidele, capii PLDM nu mai reușesc să coordoneze acțiunile și declarațiile.

    „Unica soluţie legală este dizolvarea Legislativului şi organizarea alegerilor parlamentare anticipate. Trebuie să discutăm nu doar în cadrul AIE, ci şi cu PCRM, despre o candidatură de compromis la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova. Şi aceasta pentru că niciun partid nu va deţine suficiente mandate în Parlament”. Este declarația făcută ieri, de către prim-vicepreşedintele PLDM, Alexandru Tănase.

    De câteva zile, tot mai multe cioburi se strică de capul Alianței de la guvernare. Și asta pentru că analiștii dau în totalitate vina eșuării referendumului anume pe AIE. „De mai multe luni de zile, îmbătaţi de primele succese iluzorii acestora li s-a ridicat sângele la cap şi au început să se comporte ca nişte învingători”, scria ieri și editorialistul Constantin Tănase, în Timpul.

    Potrivit lui Tănase, subestimarea PCRM, dublată de o campanie proprie „anemică şi neconvingătoare”, au adus Alianţa în faţa unui „ruşinos faliment politic şi moral”, iar procentul participării cetăţenilor la referendum este o victorie incontestabilă a comuniştilor.

    Acum două zile, și Partidul Democrat, condus de Marian Lupu, și-a exprimat dorința de a purcede la dialog, fără întârziere, cu toate partidele parlamentare, inclusiv cu PCRM.

    http://www.jurnal.md/ro/news/disonan-a-in-pldm-tanase-vrea-dialog-cu-voronin-nu-i-filat-192414/

  17. Potrivit lui Tănase, subestimarea PCRM, dublată de o campanie proprie „anemică şi neconvingătoare”, au adus Alianţa în faţa unui „ruşinos faliment politic şi moral”, iar procentul participării cetăţenilor la referendum este o victorie incontestabilă a comuniştilor… PENIBILE DECLARATIILE – ATENTIE – PRIM-VICEPRESEDINTELUI PLD A.TANASE … PENIBILE , DEPLASATE SI EXAGERATE …„”ruşinos faliment politic şi moral” . SI CINE SPUNE ASTA ? UN NIMENI DE LA PLD ? NU … PRIM-VICEPRESEDINTELE PARTIDULUI . NORMAL GUGUMANUL TREBUIA SA-SI PREZINTE DEMISIA DE ONOARE , CA EL ESTE IN CONDUCEREA CELEI MAI IMPORTANTE FORMATIUNI POLITICE DIN AIE SI NU NOI … RASPUNDEREA II APARTINE [SI] LUI , CA LIDER POLITIC . SI IN LOC SA-SI FACA AUTO-CRITICA MAIMUTOIUL VINE SA NE SPUNA O PROSTIE SI EXAGERARE …„”ruşinos faliment politic şi moral” . FOARTE SLAB POLITICIAN ACEST TANASE … DEJA A DEZARMAT CU TOTUL CA SI SEFUL SAU , FILAT , CARE DEJA S-A FACUT SLUJ IN FATA MOSCOVEI . SUB ORICE CRITICA PRESTATIA POLITICA A CELOR DOI ASA-ZISI „LIDERI” PLD . RUSINE !… CE SA FACI CU ASEMENEA MAIMUTOI IN LUPTA CU COMUNISTII SI IMPERIALISTII RUSI ?

  18. … POATE AU NEVOIE LIDERII PLD – FILAT SI TANASE – SA-I CONDUCEM SA-SI FACA SI NEVOILE LA TOALETA , CA LI SE SIMTE TREMURATUL PINA HAT DEPARTE IN COSMOS .

  19. Marian Lupu:”Invalidarea referendumului nu este o victorie sau un eşec al cuiva”… PINA SI ACEASTA RELICVA A STALINISMULUI IN MOLDOVA , M. LUPU , ARE O POZITIE ECHILIBRATA SI CEREBRALA , FATA DE BUIMACII DE LA PLD .

  20. Axa Comrat-Bălţi-Tiraspol?

    Autorităţile municipiilor Bălţi şi Comrat au semnat, miercuri, un Acord de prietenie şi colaborare. Ceremonia de semnare a documentului a avut loc la Bălţi, după ce la 21 august, de ziua oraşului Comrat, reprezentanţi ai autorităţilor bălţene au semnat cu Comratul, alături de cei din administraţia de la Tiraspol, un protocol de intenţie în acest sens… COLOANA A CINCEA STRINGE RINDURILE SE VEDE . O ADEVARATA AXA BERLIN-ROMA-TOKIO , LA SCARA CE-I DREPT MAI REDUSA …DOARME CONDUCEREA STATULUI ?

  21. Pt Valenta

    Noi nu cooperam cu nici un partid. Liderii lor umbla in continuare cu capul prin nori. De aceea nu au vazut ce au sub picioare si le-a scapat referendumul printre degete.

  22. Госпожа Павличенко, полностью согласна с Вами: для такой нищей страны, как Молдова, Президент – непозволительная роскошь. Это с экономической точки зрения Президент – непозволительная роскошь. С политической точки зрения – это риск многократного повторения невозможности его избрания в многопартийном Парламенте, (то, что мы сейчас наблюдаем), а следовательно, в дестабилизации общественной жизни. Отличная идея: Молдова без Президента!

  23. daca NU COOPERATI , macar nu incurcati si nu stricati lucrurile , ca toate intentiile matale , chipurile, bune , mereu aduc voturi comunistilor, iar la referendum iarasi ati facut tot jocul comunistilor . Ca ei au imblat cu sperietoarea unirii.Era vorba de modificarea unui articol din constitutie , dar mata veneai cu mesajul sa fie ales un presedinte unionist .. Asta era tema ? Te visai deja presedinta de tara ??

  24. mesajul tuturor trebuia sa fie: TOTI LA REFERENDUM!! si atat !

  25. COSTIN spune:
    8 September 2010, la 11:11

    CINE POATE DOVEDI CU EXACTITATE CA CEI 30% NU AU FOST IN REALITATE 33% …? LISTELE DE VOTANTI SUNT VRAIST

    dEACORD.

    Astăzi un cetăţean, m-a informat, că în campania electorală precedentă în lista electorală era inclus fratele lui decedat deja de vreo 6 ani.

    Acum mergînd la referendum a observat că listele nu s-au perfectat, fratele său decedat iarăşi fiind inclus în listă.

    Asta vorbeşte de faptul, că actuala guvernare timp de un an nu a făcut nimic pentru acest scrutin, criticînd precedenta guvernare că au inclus suflete moarte în liste, ei calcă pe aceiaşi greblă.

    INDIFERENŢA ŞI PASIVITATEA LIDERILOR ALIANŢEI SUNT REZULTATUL REFERENDUMULUI.

  26. Если бы не было этой лакомой должности Президента, у которого много почестей, много льгот и никакой ответственности, может быть, наши бравые избранники из Альянса не перессорились бы между собой в гонке за мягкое кресло, а до сих пор бы честно выполняли обещания, данные электорату. Стыдно слушать их, как они валят вину друг на друга. Передрались, как будто кусок золота нашли, который невозможно распилить.
    А в провале референдума в первую очередь виноваты лидеры Альянса. Они ничего не сделали для населения. Они продолжили политику партии коммунистов, только в более циничном варианте. Население им ответило тем же. Теперь они думают, как же еще обмануть, чтобы им поверили. Одного человека можно обмануть много раз, один раз можно обмануть многих. Но невозможно многих обмануть много раз. Или я не права?

  27. Sa fie verificate LISTELE votantilor!
    Cine este responsabil de asta? Este O CRIMA de stat, DACA VRETI SA STITI, SA SE JOACE DE-A REFERENDUMUL CU listele cu oameni morti si cei care lipsesc din tara!

    CINE este responsabil???

  28. Or, daca nu se verifica Listele, vom boicota alegerile… nu mai cred in nimeni si nimic.

  29. Pt. Costi.

    Despre care comunişti vorbiţi D. Costi.

    Despre acei care mai eri legau cravate la pioneri de ziua lui Lenin dar azi cică se dau mare democraţi?

    Sau acei comunişti, care pentru aşi păstra locurile de muncă aderă la pachet în formaţiunile cică democrate, care preferă să meargă la 9 mai la Moscova, să depună flori la memorial în memoria ocupanţilor dar ignoră să se prezinte la 28 iunie pe PMAN pentru a spune adevărul?

  30. Pentru VALENta,

    care spune ca nu stie unde este dreapta, unde este stanga in MULDU-FUFA.

    Va spun eu ;::::::::::: Stanga nu exista.

    Aveti de o parte EXTREMA STANGA cu DODO, VORO, si altii care sunt sustinuti de populatia APATRIDA, SARACA si INCULTA cu INTELIGHENTIA respectiva APATRIDA, servila DICTATURII si SLAVISMULUI, ostila ROMANIEI

    Iar de cealata parte partide mici care inoata inca in delirul leninist si adepti ai moscovei , afiliati tot la EXTREMA STANGA.

    O a tria parte sunt partidele PRO-ROMANESTI ale ALIANTEI , PNL si altele care au ca sustinatori adeptii UNIRII cu ROMANIA , si care sunt in numar redus.

    Aceasta ALIANTA ca si PNL-ul trebue sa duca o lupta GIGANTICA cu masa INERTA a populatiei adepta comunismului si rusiei, pe care ALIANTA trebue sa o trezeasca din somnul cel de moarte, cum au facut patriotii romani in 1918 pentru a realiza MAREA UNIRE.

    Cand te gandesti ca occidentul ese aliata rusiei la bine si la RAU, sa ne dam seama si sa apreciem lupta conationalilor nostri din PNL si ALIANTA, sa-i sustinem la viitoarele alegeri cu ultimele noastre energii.

  31. Pentru VALENta,

    care spune ca nu stie unde este dreapta, unde este stanga in MULDU-FUFA.

    Va spun eu ;::::::::::: Stanga nu exista.

    Aveti de o parte EXTREMA STANGA cu DODO, VORO, si altii care sunt sustinuti de populatia APATRIDA, SARACA si INCULTA cu INTELIGHENTIA respectiva APATRIDA, servila DICTATURII si SLAVISMULUI, ostila ROMANIEI

    Iar de cealata parte partide mici care inoata inca in delirul leninist si adepti ai moscovei , afiliati tot la EXTREMA STANGA.

    O a treia parte sunt partidele PRO-ROMANESTI ale ALIANTEI , PNL si altele care au ca sustinatori adeptii UNIRII cu ROMANIA , si care sunt in numar redus.

    Aceasta ALIANTA ca si PNL-ul trebue sa duca o lupta GIGANTICA cu masa INERTA a populatiei adepta comunismului si rusiei, pe care ALIANTA trebue sa o trezeasca din somnul cel de moarte, cum au facut patriotii romani in 1918 pentru a realiza MAREA UNIRE.

    Cand te gandesti ca occidentul ese aliata rusiei la bine si la RAU, sa ne dam seama si sa apreciem lupta conationalilor nostri din PNL si ALIANTA, sa-i sustinem la viitoarele alegeri cu ultimele noastre energii.

  32. Pt Valenta.

    Articolul 39. Listele electorale

    (1) Listele electorale se întocmesc de către primărie, în două exemplare, pentru fiecare secţie de votare şi includ toţi cetăţenii cu drept de vot care, la momentul întocmirii listelor, domiciliază în raza acestora. După ce au fost întocmite, listele se verifică la domiciliul alegătorilor înscrişi în ele, se semnează de către primarul localităţii şi se aduc la cunoştinţă publică cel mai tîrziu cu 20 de zile înainte de ziua alegerilor.

    (3) Autorităţile administraţiei publice locale, în fiecare an (după 1 ianuarie), precizează listele electorale la domiciliul alegătorilor şi, cel tîrziu la 1 martie, prezintă informaţia respectivă Comisiei Electorale Centrale.

    După cum vedeţi din Codul electoral, AUTORITĂŢILE LOCALE ÎN FIECARE AN, INDIFERENT DACĂ SUNT SAU NU ALEGERI, PRECIZEAZĂ LISTELE ŞI PÎNĂ LA 1 MARTIE LE PREZINTĂ CEC.

    Acum întrebaţii pe actualii guvernanţi, au cerut ei de la CEC un raport, privind verificarea listelor DE CĂTRE CONSILIILE LOCALE.

    În calitatea mea de consilier local în fiecare an cer primăriei să prezinte listele electorale pentru a le verifica.

    Un consilier local avînd un sector concret poate verifica listele mai eficient, deoarece cunoaşte cetăţenii.

    Dar cum m-i sa ignorat propunerile pe timpul comuniştilor, aşa şi acum mi se ignorează propunerea, deşi la administraţia locală este reprezentată cică de democraţi.

    Sper să înţelegeţi sensul cuv. CICĂ.

    Apropo, dacă CEC s-ar conforma art. 39 din CE şi ar cere listele confirmate prin DECIZIILE CONSILIILOR LOCALE, lucru la prima vedere foarte simplu, dar după mine foarte important.

    În orice caz ar dispărea cei decedaţi din liste.

    Acum întrebaţii pe liderii AIE, reprezentanţii lor în teritoriu au verificat listele?

  33. LITOGRAF
    STIU BINE UNDE-I DREAPTA SI UNDE-I STANGA,
    dar oricum iti multumesc de explicatie, poate se vor dumiri si cei ce inca nu inteleg.

  34. La 7 septembrie 2010,la emisiunea “прямой разговор”,
    tov. Valerii Climenco, prin persoana D-nei Pavlicenco, si-a permis nu pentru prima data sa injoseasca si sa-si bata joc in public de noi, romanii, ceia ce fac rusii cu noi de-acum de 20 de ani…Ne numesc „criminali”aparatorii tarii…
    Vor striga asa cativa ani si noi vom tacea,ne vom trzi, ca copii nostri asa si vor memoriza,ca suntem niste „criminali”…
    Este insuportabil sa asculti atita timp si sa rabzi toate injosirile astea . Cand omul este “violat”
    permanent, apasat cu picioarele la pamint, el odata si odata explodeaza si se apara cu orice prêt.

    Oameni buni, trebuie sa facem ceva cu situatia asta , ca e culmea.
    Daca noi am gresit, si am permis la toti sa-si obtina cetatenie la noi in Moldova,
    dati macar sa nu le permitem sa mearga peste noi la guvernarea tarii noastre,
    sa nu le permitem sa ne nimiceasca complect neamul…
    Daca in primii ani de ocupatie ne-au nimicit stramosii nostril, acum ei se afla peste tot in functii
    de conducatori a intreprinderilor, unde-si angajaza oamenii lor, iar moldovenii,sarmanii, sunt
    nevoiti sa plece peste hotare.De ce rusii nu pleaca peste hotare ? O sa mai treaca asa cativa ani
    si o sa spuna,ca asta este tara lor,deoarece moldoveni aici nu mai locuiesc demult…

    Trebuie sa ne aparam,sa luptam pentru independenta cu adevarat.
    La posture de conducere , trebuie sa li se ceara un exzamen de limba romana si
    Istoria Romanilor. Dar in Parlament indeobste nu au ce cauta rusii, la conducerea Moldovei
    trebuie sa fie doar patrioti ai neamului nostru.

    Iar V.Climenco trebuie tras la raspundere pentru ofensarea intregului popor moldovenesc,
    cu sustragerea cetateniei si trimiterea din tara, sa le fie de invatatura la ceilalti…

  35. Moldova fără Preşedinte? Următorul pas, probabil, va fi Moldova fără Guvern şi Parlament. „Le avem pe toate la Bucureşti” – cam aşa spuneţi voi.
    Este foarte periculos să construieşti catele efemerice din nisip, pot să se rîsipească uşor.
    Unirea nu va în perspectiva apropiată şi nici medie. Nu există nici un fel de premise. Iar toţi cei care spera la ea şi îşi construiesc raţionamentele pe această speranţă – dau greş din start.

    to Rusoaica

    У каждого лидера Альянса свои амбиции. Именно амбиции причина ихней грызни, а не должность Президента. В государстве много других лакомых должностей, так что же, их теперь все нужно упразднить? Чтоб, не дай Б-г, кто-то не в меру амбициозный не поссорился из-за них.

    То что сейчас происходит – можно было предвидеть. Мне жаль тех кто голосовал и продолжает голосовать за Альянс. Потому что и то что будет происходить дальше со страной в случае их победы на выборах – тоже несложно предугадать.

  36. To Prosecutor :
    „Мне жаль тех кто голосовал и продолжает голосовать за Альянс. Потому что и то что будет происходить дальше со страной в случае их победы на выборах – тоже несложно предугадать.”

    А Вам не жаль тех, кто продолжает голосовать за так называемых коммунистов? Которые вовсе не коммунисты, а пользуются брендом КПСС и вводят в заблуждение пожилую часть населения, особенно пенсионеров, выброшенных на свалку жизни, и ностальгирующую по по дешевому хлебу и колбасе. Какие социальные проблемы решили „коммунисты”? Никаких! Разворовали страну, разогнали население, запугали оставшихся. Коррупция, беззаконие, раздутый, не желающий работать чиновничий аппарат, полицейский произвол – вот результат правления „коммунистов”. Почему население должно кормить этих трутней?
    Президент – это не один человек, это многоэтажное здание нафаршированное высокооплачиваемыми (из нашего с вами кармана) чиновниками-бездельниками. Это дорогие автомобили, банкеты, охрана и проч. Я считаю, что для такой маленькой нищей страны это непосильная ноша. Это бриллиантовое колье на шее оборванца.
    Да, население поверило лидерам Альянса, которые в предвыборную кампанию били себя в грудь, обещая навести в стране порядок, повернуться лицом к гражданам страны, своим кормильцам. Не захотели! Даже не попытались! Их полностью устроила предыдущая система, они стали преемниками этой системы, комфортно расположившись в ней и расслабившись.
    Электорат растерян. Он уже не знает, за кого голосовать. Кто следующий, более изощренные во лжи, получит голоса избирателей?

  37. Ce fel de presedinte care sa ne uneasca cu Romania, Doamna?! Nu realizati ca faceti jocul comunistilor cu asemenea absurditati?!

  38. To Rusoaica

    По порядку 😉

    Насчёт обманутых ностальгирующих пенсионеров – слишком утрированно. За 8 лет даже самый глупый и ностальгирующий пенсионер понял, что КПРМ это не КПСС. Они прекрасно осознают разницу, „пенсионер” не является синонимом слова „маразматик”. Это такие же граждане как и мы с Вами, с такими же правами, и они осознают (уж поверьте) за кого голосуют. Их это устраивает.

    Далее.. Коммунисты не идеал, полностью согласен. Но открою Вам небольшой секрет – идеалов в природе просто не существуют. Многие идеализировали Альянс, потому что не хотят взглянуть в лицо реальности. И сейчас мы все за это платим…
    А выбор у нас, как и во многих государствах, между злом и ещё большим злом. Что является „большим злом”, думаю, наглядно показал последний год правления Альянса.

    Теперь об институте Президента. Аппарат следует сократить, полностью согласен. Раздутые аппараты – наследие советской эпохи. Но в силу специфики некоторых полномочий, президент необходим, нельзя его компетенцию просто раскидать между органами государственной власти. Глава Государства присутствует во всех демократических государствах, и бедных, и богатых.
    Задумка с упразднением Президента, на мой взгляд, нужна только как первый шаг к ликвидации государственности РМ и „Унире”. Они (те кто подобные идеи выдвигает) даже не утруждают себя камуфлировать свои стремления.

    Насчёт грядущих выборов – даже не знаю что Вам сказать.. Избиратель проявил прагматичность, не придя на референдум. Думаю, на выборах он будет руководствоваться теми же соображениями. Насчёт зла и большего зла – помните.. 😉

  39. Eu cred ca avem nevoie de o strategie unionista eficienta si mai putin de documente programatice refrazate pe care sa le aruncam pe o piata socio-politica ex-sovietica. Ganditi-va la o alianta cu cercurile industriale ale PNL din Romania, la aducerea de firme romanesti masiv in Basarabia, pe micro-zone de actiune – unde sa puteti schimba lucrurile mai intai economic apoi cultural, social si in cele din urma la nivelul optiunilor politice. Daca nu reusiti sa va controlati tara care trage tot spre est, voluntar sau indus de catre altii, cautati sa porniti unionismul de la nivel local si dati-i in principal o substanta economica, ca asta-i durerea cea mare in RM. In timp, se va acumula o masa critica care va conduce la atingerea obiectivului final, UNIREA. Eu alta cale mai buna nu vad, fratilor.

  40. Doc,
    bravo, sustin.

  41. Pt vulpe

    Nu realizam, pentru ca nu avem ce realiza. Noi spunem ce credem.

  42. DOC…
    NUTE BUCURA DE CEA CE NU-I REAL,SI PNL CU CAT MAI MULT VA SUSTINE POLITICA UNIONISTA CU ATAT MAI MULT O SA ADUCETI TARA LA O DICTATURA.OAMENII VOR BAICOTA DIN NOU ALEGERILE,NU MAI POT SUFERI NICI PE COMUNISTI,NICI PE AIE,SI CRIZA PUTERII ADUCE LA DICTATURA,ORI DEFORMAREA STATULUI,CEA CE PREDNISTROVIA ATAT SI ASTEAPTA,LA RAND GAGAUZIA,SI VA MAI APAREA PE HARTA SI O NOUA ATONOMIE BULGARA; JUCATI BINE BINE LA MANA SEPARATISTILOR,DATII,CA-I DATI BINE,CAND TE MAI UITI SI BALTUL,DA DE STIRE CATE CEVA.
    VI SE ARATA CLAR,CE SE POATE INTAMPLA,DAR PENTRU VOI ACESTI OAMENI I-S SLUGOI,

  43. CE SPUNEAU “ANALISTII” RUSI DESPRE MOLDOVA ? CA SE APROPIE SCENARIUL KIRGHIZ ? PINA UNA ALTA INSA …
    Atentat cu 17 morţi în Rusia

    Cel puţin 17 oameni, între care şi un copil de un an şi şase luni, au murit după ce o maşină capcană a explodat în Osetia de Nord. Cel puţin 123 de persoane au fost rănite, informează CNN.

  44. „PNL a fost alaturi de AIE” ????? aiureli de iapa zdohnita.
    Spotul electoral despre unire n-a facut decat sa sperie o buna parte din alegatori si asa speriati de comunisti ca mergem la referendum sa votam pentru unire cu Romania. Mare treaba ai facut in aceasta campanie. Si daca asta face parte din „strategia unionista eficienta” pai mai continuati asa si precis vin comunistii la putere, atunci vedem cum le vor scapara calciile „firmelor romanesti masiv din Basarabia”.

  45. Ştiu că e off topic, dar totuşi aş vrea să aflu ce părere aveţi desăre Plahotniuc, dnă. Pavlicenco.

  46. Pt NYK si pentru altii

    Eu cred ca 20 de ani ajunge pentru a ne arata frica de Gagauzia si Transnistria si a nu vorbi despre Unire. Am spus si repet – decizia de a promova acest mesaj este a partidului, dupa discutii indelungi, nu este doar a mea. Stiu, in toate partidele deciziile le ia seful finantator si altii tac, pentru ca depind. La noi e altfel.

    Daca din cauza noastra nu a trecut referendumul, sint foarte bucuroasa. 1. Am verificat pozitia si starea de spirit a oamenilor. Am vazut ca nu le trebuie un Tatuc. 2. Noi ne vom modifica la viitorul congres pozitia privind alegerea Presedintelui de catre toti cetatenii. 3. Daca noi am putut impiedica un referendum, inseamna ca noi contam. 4. Daca noi nu contam, slabiti-ne cu reprosurile.

  47. Pt Mihai

    Nu-l cunosc pe Plahotniuc. Am auzit ce am auzit de la toata lumea. Consider ca lupta lui Mocanu a fost pentru a-l promova pe Filat in competitia cu Lupu. Referendumul nu a trecut si scopul lui Mocanu s-a pletocit. Cum au spus „marii analisti politici” de la Jurnal TV, nimeni nu si-l asuma pe Mocanu, iar el e deja criticat de acesti „analisti” ca loveste in AIE. Eu am spus asta in prima zi. Daca exista probe – poftim. Daca nu exista probe, ce e rau ca Plahotniuc a stimulat, cum a spus Mocanu, formarea AIE?

    Fratii Ţopa au intors armele: Filat, atacat in Jurnal.md, Plahotniuc preia Publika Tv si, posibil, Realitatea TV din Romania
    Povestea de iubire dintre familia Topa (pacat de jurnalistii onesti care mai lucreaza pe plantatia lor care va da faliment in curind, aviz amice Vitalie!) si Vlad Filat s-a sfarsit dupa referendum.

    Cititi aici primul atac facut de Topa la adresa lui Filat (unde acesta este comparat cu Plahotniuc) http://www.jurnal.md/ro/news/plahotniuc-si-filat-doi-giganti-ai-publicitatii-foto-192519/

    De ce s-au suparat Ţopii?

    Pai, Filat ar fi trebui sa-si asume pseudo- campania antimafia a lui Mocanu& Jurnal Tv plus Topa in coada, adica sa le legitimeze de la inaltimea sa de sef al Guvernului demersul. Filat, tradator uns cu toate alifiile din vremea in care facea afaceri la Iasi, a facut un pas inapoi. Ţopii au o mare problema si ei stiu ca trebuie sa explice in fata Procuraturii, cu dovezi, campania de discreditare impotriva lui Lupu, prin lovirea cu manta in Plahotniuc. Adica, dupa toata gargara, trebuie sa puna pe masa niste documente solide.

    Filat stie ca daca mai vrea sa ramana in libertate dupa noiembrie 2010 trebuie sa-si negocieze statutul. Nu mai are cum sa ajunge presedinte. Autoritatile romane au avansat cu dosarul contrabandei de tigari de care scriam noi in exclusivitate acum trei saptamani si, dat fiind faptul ca e deja secretul lui Polichinele, autoritatile de la Bruxelles s-au convins ca in spatele contrabandei imense din ultimul an sta chiar el lider minimo… Filat.

    Acum, cind este mai clar ca oricand ca Marian Lupu va fi viitorul presedinte, gasca de profitori ai familiei Topa& Mocanu, bagati la inaintare de Filat, trebuie sa dea socoteala, tocmia pentru ca, idioti fiind, au depus plingeri penale pe care trebuie sa le sustina cu probe. Ceea ce ei nu detin, cel mult niste povesti interesante demne de romane politiste, probabil adevarate, dar lipsite total de probe.

    Asa ca vor urma, fireste, niste dosare penale pentru denunturi calomnioase, cum e si normal intr-o tara europeana. Nu se poate sa arunci cu rahat in dreapta si in stanga, sa fi intrebat de probe, si apoi cind recunosti ca nu le ai sa crezi ca vei scapa basma curata. Niste idioti patentati (scuzati limbajul dar sunt uluit de lipsa crasa de elementare cunostiinte juridice din partea unor oameni cu oaresce pretentii).

    Cum spuneam: Ţopii au inceput atacul la Filat, sa ne cumparam niste seminte si sa urmarim evenimentele!

    Victor Ţopa, un moldovean nu tocmai viclean, cum se credea el

    PS: Fundatia Moldova pentru Europa asteapta in continuare CV-uri si scrisori de intentie pentru deplasarea din noiembrie programata la Bruxelles pe andrei.sergentu@yahoo.fr

    De pe http://moldovapentrueuropa.blogspot.com/2010/09/fratii-topa-au-intors-armele-filat.html

    PS1: Mult hulitul Plahotniuc, ajuns deja o vedeta de zile mari, are intentia de cumpara Publika Tv si Realitatea Tv (Romania) de la incarceratul Vîntu.

  48. Membru al PLDM prezice prăbuşirea partidului lui Filat
    8 septembrie 2010 14:33
    Vizualizări: 532

    Membrul Partidului Liberal Democrat din Moldova şi preşedintele Asociaţiei “Moldova mea“, Tudor Ghelici, este convins că partidul condus de Premierul ţării, Vladimir Filat, se va prăbuşi după eşecul referendumului.

    Ghelici a menţionat că prăbuşirea PLDM poate avea legătură cu părăsirea formaţiunii de către mai mulţi lideri importanţi ai acesteia, inclusiv a Prim-vicepreşedintelui partidului, ministrul Justiţiei, Alexandru Tănase. “Eu cred că dânsul (Tănase – n.r.) va părăsi partidul în semn de protest, însă nu va crea unul de alternativă“, a declarat activistul PLDM, accentuând că în cazul divizării, liderii care vor părăsi partidul nu vor crea unul de alternativă.

    În context, activistul PLDM şi-a exprimat regretul în legătură cu faptul că încă un fost lider al partidului lui Filat a părăsit rândurile formaţiunii “fără luptă“. “A mers la principiu, ca om şi ca cetăţean şi eu i-am spus la plecare: nu te-am susţinut doar pentru faptul că nu ai luptat“, a concluzionat Ghelici.

    Avocatul, Vitalie Nagacevschi a declarat, în luna iunie curent, despre faptul că părăseşte fracţiunea parlamentară a PLDM. Mai târziu Nagacevschi a anunţat şi despre faptul că părăseşte Partidul Liberal Democrat din Moldova. Mai târziu rândurile PLDM au fost părăsite şi de cunoscutul scriitor, Traian Vasilcău, din cauza că conducerea formaţiunii date “ignoră omul, în favoarea clientelei financiare, astfel devenind un partid-model de imoralitate „naţională“.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *