“Sacrificam poporul rus, dar nu plecam din Transnistria?”

Iata ne vine stirea ca Uniunea Europeana “isi va intari legaturile cu Rusia sii va liberaliza regimul vizelor, daca Moscova isi va retrage trupele din Transnistria.”

Adica, saptamina trecuta, la Ekaterinburg, cancelarul german Angela Merkel i-a propus Presedintelui rus Dmitri Medvedev acest “schimb de amabilitati”.

Nu inzadar am spus ca Angela Merkel a inceput sa-si “faca datoria”, incercind sa vada cit e de cantonata si insurubata Rusia in zona de peste Nistru, necontrolata de Chisinau. Dupa ce a cerut retragerea trupelor ruse din Transnistria, iata ca UE a gasit si o “oferta” admenitoare.

Noi, PNL, am spus ca asteptam de la Angela Merkel sa il convinga pe Medvedev de si mai mult – sa nu se mai opuna unificarii celor doua state romanesti.

Dar pina atunci, pina ne vom convinge de pozitia ireconciliabila a Rusiei se pare ca mai e. Daca Rusia nu va reactiona si va respinge oferta liberalizarii vizelor pentru rusi, numai ca ramina militar, prin stationarea, in continuare, a armatei a 14-a in R.Moldova in stinga Nistrului, ne vom reconvinge de caracterul imperial si antiNATO al Kremlinului. Daca nu va reactiona, inseamna ca Rusia este gata sa isi sacrifice toata populatia, ca sa nu poata circula in Europa dupa un sistem de vize liberalizat, numai sa mentina R.Moldova in sfera de influenta rusa.

Decidentii imperialisti de la Kremlin stiu foarte bine ca existenta Transnistriei inseamna cantonarea R.Moldova in CSI, neintrarea in NATO si UE, neapropierea de Romania, neunirea cu Romania, nevenirea NATO, inseamna inflorirea contrabandei, a coruptiei, cistiguri ilegale, pentru ca ne amintim cum se spunea de lobby-ul puternic pronistrean in Duma rusa, alimentat cu bani murdari facuti sub umbrela Tiraspolului. Transnistria inseamna tinerea noastra in continuare departe de spatiul etno-cultural romanesc firesc, inseamna pericolul edificarii unui stat rusesc, in care discriminarea lingvistica a romanilor este in R.Moldova la ea acasa.

Bine, noi credem ca NATO este oricum sub coastele R.Moldova si ale armatei a 14-ruse. Ne amintim de “propunerea” unui Suvalov, care ii ”oferea” RM un sistem “modern” de securizare a frontierei romano-romane sau moldo-romane, scutite de sirma ghimpata, cind, de fapt, trebuie consolidata frontiera administrativa de pe Nistru, care se ineaca in contrabanda si coruptie. Asta arata ca rusii nu accepta abandonarea fazei de imperialisti.

Dar chiar daca nu va iesi deocamdata nimic din propunerile “atragatoare” pentru poporul rus, totuna se va mai schimba putin impresia si opinia oamenilor despre Guvernul lor care are alte interese, geostrategice absurde, decit binele lor.

Vitalia Pavlicenco

Loading Facebook Comments ...

43 Comments

Add a Comment
 1. Putin probabil sa accepte rusii, o sa intoarca propunerea data cum le e convinabil lor, deoarece ei „pun” conditiile UE si nu UE lor – rusilor. Merkel „se pupa” cu rusii, Berlusconi la fel, Sarcozi are si el „intimitate” cu ursii de la Moscova, numai GB nu se „linge pe la bot” cu rusii.

 2. Nu cred eu ca merkel are vreun interes sa ajute moldova,din contra. Nemtii stiu bine ca moldova impreuna cu transnistria nu va adera la Ue sau nu se va reunifica cu romania, de aceea ei fac tot posibilul ca nu cumva transnistria sa ramana ori rusilor ori ucrainienilor si basarabia sa nu se uneasca cu romania

 3. d-na Pavlicenco, dvs chiar credeti ca lui Medvedev i-ar fi comod sa aiba niste cetateni care sa mearga in vest si sa vada ca Occidentul nu inseamna Bau – Bau, ci progres, civilizatie, democratie? Ar insemna sfarsitul Rusiei asa cum e azi.

 4. Rusia nu se retrage din TRANSNISTRIA caci fiind acolo ea controleaza nu numai MOLDOVA care nu CONTEAZA , ci UCRAINA care este adevarata miza a MOSCOVEI.

  Dar RUSIA va spune sus si tare ca se retrage insa punand conditii IMPOSIBILE pentru toata lumea.

  ASTFEL marea prietenie GERMANIA SI RUSIA si UE- RUSIA vor fi salvate sub aplauzele medvedistilor si putinistilor dela CHISINAU.

  HALAL DEMOCRATIE.

  Ma intreb ::: DAR MAREA DEMOCRATIE AMERICANA, unde a disparut din aceasta prea mica AFACERE ????

  Presa noastra are dreptul sa-si puna si sa le puna aceasta chestiune care va ramane , sigur, fara raspuns.

 5. Eu propun talentatului dramaturg VISNIEK, fost cetatean roman de origine evreiasca sa faca o piesa TRAGICO-COMICA :::: TRANSNISTRIADA, unde actorii se invart la infinit in jurul unui stalp, cand intr’un sens cand in celalalt, fiecare vorbind o limba necunoscuta si neinteleasa de ceilalti.

  DVS ce propuneti ?????

 6. Rusia nu se retrage din TRANSNISTRIA caci fiind acolo ea controleaza nu numai MOLDOVA care nu CONTEAZA , ci UCRAINA care este adevarata miza a MOSCOVEI.

  Dar RUSIA va spune sus si tare ca se retrage insa punand conditii IMPOSIBILE pentru toata lumea.

  ASTFEL marea prietenie GERMANIA – RUSIA si UE- RUSIA vor fi salvate sub aplauzele medvedistilor si putinistilor dela CHISINAU.

  HALAL DEMOCRATIE.

  Ma intreb ::: DAR MAREA DEMOCRATIE AMERICANA, unde a disparut din aceasta prea mica AFACERE ????

  Presa noastra are dreptul sa-si puna si sa le puna aceasta chestiune care va ramane , sigur, fara raspuns.

 7. Pentru JAY.

  Da tu intr-adevar crezi ca in FR umbla ursii prin strazi, toti pot juca la balalayka, si pot sa beie fiecare cite 0.5 litri de votca? Ce crezi ca rusii nu stiu ce inseamna UE? E cam ridicola parerea. Sa nu cumva FR o sa primeasca regim de vize liberalizat mai inainte de noi cu guvernul nostru „proeuropean”.

 8. ar fi bine sa dea liber la vize rusilor , toata UE ar invata ruseste si moldovenii din respublika Kishiniav s-ar simti ca acasa !

 9. Da, ghemul incalcit ramane si fie si in continuare pe o perioada nedeterminata. Dar inceputul este bun di partea Europei. Pana la urma speram si suntem convinsi ca va veni acea zi cind cu adevaram vom fi liberi , in componenta Uniuninii europene si al Neamului Romanesc. Sper sa ajungem sa dansam acea Hora a unirii in care cu vrute, cu nevrute vor intra si unii politicieni care astazi sunt mari antiromani. Sincer nu-i inteleg de loc, parca par a fi destepti, par a fi sufletisti, da ce-oi acolo la ei numai bunul Dumnezeu stie. Sau poate ei nu-l au …? Pe DUMNEZEU !!! Cred eu ca de fapt asta e problema si a lor si a noastra a tuturor !!!

 10. Pentru Jay: oare credeti, ca cetatenii FR nu pleaca si acum in Europa? Sunteti prea zombat de propaganda antiru. Nemaivorbind despre locuitorii Moscovei si Piterului, multi oameni din Krasnodar, Novosibirsk, Ekaterinburg si alte orase mari regular viziteaza EU. Eu personal vara trecuta am facut cunostinta la Mamaia cu o familia dintr un orasel mic rusesc.

  Pentru BIOGRAF: Rusia prin ramasitii de armata 14 tine regiunea sub control, sa fim sincer, nu atit real, cit unul simbolic, caci am vazut si am auzit eu ce fel de „armata” sta acolo, vai de capul lor. Despre intrebarea „Unde e marea „democratie” americana?”. SUA nu se baga in disputa cu Rusia in chestii cu state nerecunoscute, la orice atac primeste contratac pe seama „cind o sa scoateti trupele din Kosovo? Afghanistan? Iraq?”. Asa e, ca acolo joaca viola Germaniei si MB.

 11. V. Pavlicenco: „Dar chiar daca nu va iesi deocamdata nimic din propunerile “atragatoare” pentru poporul rus”
  D-na Pavlicenco, cum apreciati pasajul dat? Adica intregul poporul rus gaseste atragatoare aceste propuneri. Din ce drept putetivorbi din numele oricarui popor (in cazul dat rus). Opinia Dvs. poate fi opinia Dvs. sau pozitia de partid, daca sunteti presedinte. Anume asa-numite sinonime „Guvernul rus” = „rusii”, Presedintele rus = „rusii”, limba rusa = „limba lui Putin” pe care de nenumarate ori le intalneam in articolele Dvs. este o tehnica de PR negru, este o tehnica de provocare. Lasati-o intr-o parte, chiar Va rog frumos.

 12. Chiar daca UE(sau Germania) ori alta combinatie de state europene ar convinge Rusia sa se retraga din Transnistria, Republica Moldova tot va trebui sa stea la masa de discutii cu asa zisii politicieni nistreni iar o eventuala reintregire a Moldovei va insemna doar atat, fara reunirea cu Romania.
  Ar fi un pas inainte ptr RM oricum,dar ptr unionisti singura modalitate de a vedea Romania Mare ar fi in contextul aderarii Moldovei la UE.

 13. D-na Pavlicenco, oare nu va este rusine sa stergeti comentariile mele? Pentru acest fel de „democratie” luptati?

 14. Transnistria arată exact ca un limbric fixat pe intestinul Basarabiei! Nu cred că ruşii vor răspunde pozitiv propunerii Angelei Merkel deoarece conducătorii Imperiului nu dau doi bani pe propriul popor ei fiind interesaţi numai de o falsă glorie personală! Problema acestui teritoriu ar trebui gândită în alt fel. Transformând Transnistria într-o problemă (aparent) secundară şi nonelectorală, politicienii basarabeni ar da în acest fel o palmă usturătoare pe şoriciul mojicesc şi gros al ruşilor! Ce interesează prea mult, provoacă probleme prea multe iar Smirnov pe asta se bazează atunci când se milogeşte stăpânilor de la Moskva să-i mai prelungească viaţa cu ajutorul fondurilor de rezervă.

 15. probabil rusii vor pregati un compromis sau poate vor informa populatia gresit !

 16. O sa-i tina Putin pe toti inchisi in tarc, in incultura si saracie mai bine decat sa renunte la ocupatie in Transnistria. Si stiti care-i partea frumosas, rusii vor fi de acord cu putinica…

 17. europizarea rusa nu le este convenabil actuialei guvernari putiniste ! cred ca rusii nici nu vor sti sa aprecieze oferat propusa de Merchel ! ei au nevoe de Tsar nu de libertate

 18. europizarea rusa nu le este convenabil actuialei guvernari putiniste ! cred ca rusii nici nu vor sti sa aprecieze oferat propusa de Merchel ! ei au nevoe de Tsar nu de libertate

  e inca devreme pentru ca pina la moment fortele de ordin ruse fac fata protestelor cetatenilor rusi care si-ar dori sa fie liberi la ei in tara si peste hotare !

 19. In aceasta mica MAHALA a ROMANIEI care este MOLDOVA, mica si INFESTATA de IDEI ANAPODA, ne trebue mai multe personalitati ca DOAMNA VITALIA …………… ( dupa atatea controverse i-am uitat si numele rusesc si numele SAU adevarat , romanesc).

 20. Da mie altceva mi se pare absolut paradoxal. Haideti sa ne imaginam ca Putin/Medvedev accepta oferta lui Merkel. Vom avea atunci un tablou din categoria „rasul-plansul”, in care cetatenii rusi pot sa mearga liber in Romania (de ex. la munte), iar Basarabenii – nu, doar cu invitatie si viza. De aici rezulta ca ei sunt mai apropiati decat noi, si acei moldoveni care au cetatenia rusa vor putea vizita Romania mai usor decat ceilalti. Cat va costa toata demagogia pro-europeana a guvernarii actuale? Cum vor rade de noi comunistii si cum vor spune ceva de genul „vedeti ca fratii vostri de peste Prut ii lasa pe rusi sa vina, da pe voi nu”. Este tragic, dragii mei ce se petrece. Poate nici nu va dati seama cat suntem de tradati.

 21. Pentru rusi Basarabia este cireasa pe prajitura sau pe tort, cum vreti sa spuneti. Se agata de ea prin TRANSNISTRIA pentru a se distra, caci in realitate nimeni nu-i deranjeaza, nici EUROPA nici AMERICA. Pana si pentru FILAT interesele STRATEGICE ale BASARABIEI sunt la MOSCOVA. IN naivitatea mea credeam ca interesele strategice ale Basarabiei sunt in ROMANIA.

  TRANSNISTRIA este un teritoriu cazut din cer pentru rusi caci in mod simplu si TACIT si acceptat de mai marii lumii Rusia tine bine in frau UKRAINA. Pierderea UKRAINEI este o slabire considerabila a rusiei.

 22. Va cam gresiti amarnic domnilor!Nici un politician nu e vinovat ca isi are interesele la Kremlin! Pur si simplu voi, alde femeia asta Pavlicenco mai credeti ca poporul vrea unire cu Romania si aderare la Nato! MAJORITATEA REPET MAJORITATEA nici nu vrea sa auda de unire NATO sau prostii de felul asta! E o inselaciune , oi aberatie un vis si nu mai mult.

 23. Pt Pablo Z.

  Aveti mare dreptate. La noi e pusa pe tapet problema reintregirii spre Est, cu Tranistria, care este imposibila, cu problema reintregirii spre Vest, cu Romania, care este inevitabila. Si ducem o viata de cosmar balabanindu-ne in aceasta dilema.

 24. Pt Oleg

  Te cam gresesti, domnule, fara informare si deja 34 la suta din cetatenii RM vor in NATO. Vedeti sondajul IRI Gallup. Dar cind va fi informare? Cind spuneti de majoritate, ii aveti in vedere pe antiromanii alogeni.

 25. Pt Oleg
  Depinde ce intelegeti dumneavoastra cand spuneti „popor”. Probabil altceva decat este acesta cu adevarat.

 26. Orice nu s-ar intampla in relatia UE – Rusia, Germania este obligata sa lupte si sa lupte pentru retragerea trupelor rusesti din RM. Zic obligata si ma refer la pactul dintre cei doi monstri – neamt si rus – semnat inainte de a incepe cel de-al doilea razboi mondial.

 27. OARE NU E CLAR CA TRANSNISTRIA NU MAI E A NOASTRA?

 28. @ iurac:

  Nu, domnule, nu cred nici in ursi si nici in balalaici 😉 asa cum ii explicam si lui Vlad la un alt articol, nici in harmonici si nici in herringi mancati de pe ziare 🙂

  Dar nu poti sa ignori o realitate si sa te imbeti cu apa rece: Putin tine oamenii aceia intr-o cenzura si oprimare a gandirii si manipulare cum numai in evul mediu poti intalni. E suficient sa vezi cum sint reprimate manifestatiile contra „tarului”, ca sa iti dai seama cam cat stiu oamenii aceia despre UE. O spun nu cu lipsa de respect sau ura fata de acei oameni (am si prieteni rusi), ci cu compasiune si dorinta de mai bine pentru dansii. Daca poti sa intelegi asta.

  off-topic: tu nu cumva esti din Cahul? Sper ca nu esti cel care cred eu ca esti, ca as fi tare dezamagit.

  @ Marcel:

  La fel cum ii explicam si mult – stimabilului Iurac, va explic si dvs. Una la mana: cate procente din cetatenii FR pleaca acum prin Europa? Aud? Nu cumva le trebuie viza ca sa mearga? Nu mai vorbiti doar de dragul de a vorbi. Procentul celor care pleaca este nesemnificativ. Marea majoritate sta acasa, si din lipsa de posibilitate de a merge, cat si din nevoia de viza.

  Nu sint deloc „zombat” si am mai spus: am si prieteni rusi, pe care ii stimez. Daca sinteti in stare sa intelegeti asta, bine.

  „Multi oameni din FR care viziteaza EU..”..ma faceti sa rad, zau 🙂

  Si eu am facut cunostiinta si am vazut cetateni rusi la Venus, alta statiune din Romania, la mare. Dar cat reprezinta din marea imensitate a natiunii ruse? 1%? Comparati mere cu pere, asta faceti.

 29. Daca Putin si Medwedew nu vor ca cetatenii rusi sa circule liber in UE, de ce au cerut tocmai acest lucru de la UE?

  Ceea ce nu am citit in articole si pe bloguri, este faptul, ca situatia in transnistria ar putea deveni periculoasa daca se retrag soldatii rusi. Daca separatistii transnistreni nu sunt de acord cu negociatorii din partea dreapta a nistrului, cum vor reactiona? Cred ca mai trece timp pina cind vor fi clarificate lucrurile. Citeodata chiar ma intreb daca merita atita bataie de cap cu transnistria? Si Yugoslavii s-au despartit, si cehii si slovacii s-au separat. Ca sa nu mai spun de Germania care renuntat si la teritorii imense…ma rog, ea a pierdut razboiul.

 30. NATO nu e optiunea pentru Moldova. In genere politica actuala a Moldovei imi aminteste tare agonia lui Iusenko, care si a murit politic cu 2%. Tot peste tot puneau crucii (noi de ocupatie, el de Holodomor, in fine care diferenta). Tot in loc sa se ocupe de economie si sa lupte cu criza el promova iluzia intrarii in NATO si UE. Tot in loc de a lucra pentru solidaritatea societatii el o dezbina in ucrainenii adevarati (adica adevarat = rusofob) si mancurti. Tot semana discriminarea lingvistica. Tot facea tot posibilul ca sa strice relatii cu Rusia. Coincidenta unu la unu. Nu ma mira si daca cei care direjeaza aceste papusi Iusenko si AIE al nostru sunt unele si aceleasi persoane. Si foarte sper si sfarsitul guvernarii actuale va fi unu la unu – ca sfarsitul guvernarii neofasciste din Ucraina.

 31. Vlad, nu are legatura una cu alta. Politica lui Iuscenko de a pune cruci nu difera cu nimic de cea a Rusiei de a-si cinsti mortii. Acum, daca Rusia se supara la faptul ca ai alt punct de vedere, trebuie sa ne temem sa ne onoram ostasii?

  Iuscenko nu a murit din cauza NATO, ci din simplul motiv ca a fost prea mic pentru o coruptie atat de mare. La asta si-au dat concursul si papusarii de la Kremlin, prin diverse resorturi au cautat sa impiedice avansul Ucrainei catre UE si stabilitate. Adica eu zic sa nu privim lucrurile doar dintr-un punct de vedere.

  Sa luam exemplul Romaniei. La inceput, dupa 1990, la fel se punea problema „daca se va supara Rusia?”; „dar ce ne da noua NATO?”; „Ne trebuie noua bataie de cap?”

  Acestea sint false probleme. Romania a aderat la NATO si imediat, prin crearea unui cadru de stabilitate si securitate (in caz de agresiune militara, tarile membre asigura sprijin si nu permit oprimarea acelei tari) au aparut conditiile necesare pentru investitii straine. Oamenii din afara au venit cu banii lor cu incredere, stiind ca aici nu vor risca sa ii piarda. Iata de ce Iuscenko nu a gandit rau dorind aderarea tarii sale la NATO. Pentru ca NATO este prima conditie necesara inainte de a adera la UE. Nicio tara din fostul bloc comunist nu a aderat la UE inainte de face pasul catre NATO.

  La fel, falsa problema cum ca NATO ar fi ceva contra Rusiei. Vrea Rusia sa atace vreo tara membra? Atunci da, se poate spune ca NATO e anti-Rusia. Cum poate fi un scut, un sistem de aparare, ceva agresiv? Asa poate veni si un criminal sa spuna ca politia ii afecteaza interesele. Sa scoatem politia ca institutie, pentru ca atenteaza la interesele criminalilor.

  Rusia, daca adera la acelasi sistem de valori – democratie, libertate, exprimarea opiniei liber, lipsa coruptiei – poate intra si ea in clubul NATO. NATO nu e anti-Rusia, NATO e anti-opresiune, anti-crime, anti-coruptie. Asta trebuie sa inteleaga si cetateanul rus de rand.

 32. @Jay
  Iusenko doar un simplu fascist. Dar absoluta majoritate din ucraineni luptau contra fascistii. Roman Suhevici pe care el a eroizat avea o functie in SS, nu mai vorbesc de Bandera care a nimicit mii de evrei, bielorusi, polonezi. Chiar polonejii, pe care greu sa suspecti in simpatie spre rusii au fost socati si au iesit in strada cand au aflat ca S.Bandera eroul national al Ukrainei. NATO e rudimentul razboiului rece, blocul de tari care colaboreaza in contextul NATO in exclusivitate impotriva intereselor rusesti din regiune. De ce americanii pot sa spuna direct ca interesele lor sunt peste tot si peste tot isi vara nasul, dar rusii nu pot? Standarde duble.

  In Romania am fost de mai multe ori, si nu stiu daca a castigat Romania intrand in UE ori nu. Ei, fie poti sa te calatoresti liber prin Europa. Pot si eu, ca am istoria de vize bogata, mare treaba. In rest preturi aveti europene, salarii au mai ramas romanesti. De exemplu sa cumpar o sticla de otet cu 16 lei moldovenesti in Ro si cu 6 lei moldovenesti in RM diferenta sensibila. Sau pentru Algocalmin – platesc in Ro 10 lei mold. si ceva, in Md – 2 lei.
  Nu cred ca salariile in Romania sunt de 3-5 ori mai mari decat in MD. Cel putin in sfera mea romanii primesc poate cu 20% salarii mai mari, insa nu cred ca aceste 20% acopereaza diferenta intre preturi in Ro si Md.

  Investitii
  De exemplu compania transnationala unde eu lucrez spune direct – intrati in UE noi plecam din RM, cum am plecat din Polonia dupa ce ea a aderat la UE, ca birocratia UE si diferite legi fac investitii nu atat de favorabile. In plus investitii in zonele de risc aduc si venituri sporite.
  Jay, sa intelegi ca lipsa coruptiei e un mit. Chiar si in SUA establishment-ul politic e profund corupt, nu mai vorbesc de Romania, Italia si alte tari. Cu libera exprimare tot sunt probleme. Money talks, intelegi. Da, in Hyde Park in Londra voi fi auzit de o gasca de 20 de oameni, insa fara mijloace financiare am sa ajung eu ca pozitia mea sa fie retranslata pe BBC 1 sa zicem. Independenta mass-mediei e un mit. Mass media exista pe banii fondatorilor si aceeasi BBC angajata politic nici mai mult nici mai putin decat Moldova 1 pe timpurile comunistilor. Am fost la Londra in timpul campaniei electorale – mi e era jale de Gordon Brown, cum a fost poluat de BBC, de Times etc.
  NATO un bloc militar si atunci prin definitie nu poate fi anti-coruptie si anti-crime.
  Nu este doar o Sfanta Maica acest bloc. Sau sa ne aducem minte de „bombordamente umanitare” a Iugoslaviei. Tot a fost o lovitura directa intereselor ruse din regiune, nemaivorbind de aspectul moral „bombelor umanitare”.

 33. Vlade, Vlade..ce usor e sa etichetezi lumea. Acela e „fascist”, celalalt e „om bun”. Acela e „bloc militar”, Rusia vrea binele omenirii. Cam vezi lucrurile in alb si negru.

  Nu cunosc cine e Roman Suhevici. Noi aici vorbim de Iuscenko. Din cate cunosc eu (si cred ca ar fi vuit toata presa internationala) fostul presedinte al Ucrainei nu a zis nimic contra evreilor. Asta inseamna fascism – ura impotriva evreilor. Scuza-ma, dar a folosi eticheta de „fascist” asa, la intamplare, fata de oricine nu iti este simpatic, denota o lipsa acuta de inspiratie. Acum eu, daca afirm ca nu agreez actuala conducere a Rusiei, sint si eu tot „fascist”?

  Ai spus tu ca NATO colaboreaza impotriva „intereselor rusesti”. Hai sa lamurim un lucru: care sint aceste „interese rusesti”? Daca imi raspunzi la aceasta intrebare, stabilim apoi impreuna daca NATO e anti-Rusia sau nu. Deci concret, care sint „interesele rusesti”, te rog cu un raspuns.

  Diferenta intre varatul nasului americanului, si cel al rusului, este aceea ca americanul nu a venit niciodata cu trupe peste mine, nu m-a obligat sa fac ceva, nici nu mi-a luat teritoriu din pamantul meu. Asta ca sa iti dau o explicatie simpla.

  Stii cum e cu afirmatiile tale legate de avantajele si non – avantajele intrarii Romaniei in UE? E asa proverb care spune: „vulpea care nu ajunge la struguri, zice ca-s acri”. Te las pe tine sa iti dai seama cine e vulpea, si ce reprezinta strugurii.

  Poate ca tu ai vize pe pasaport sau ai cine stie ce inlesniri in a merge in UE. Dar marea majoritate a oamenilor simpli nu pot. Oamenii aceia vor sa vada cu ochii lor daca e asa cum spui tu, daca e asa de rau in UE. Tu ai vazut cam cati din cei care pleaca la munca in Europa, se mai si intorc? De „bine” ce e acasa, raman cu totii acolo.

  Nu stiu unde ai vazut tu otet in Romania cu 16 lei, probabil nu ai cautat bine. Eu iti dau un link sa vezi ca gasesti si cu 9 lei moldovenesti, foloseste convertorul de valuta sa vezi ca atat iti da:

  http://www.totalcomenzi.ro/OTET_GOSPODINA_1L.htm

  Si asta la prima cautare pe net. Posibil sa gasesti si mai ieftin, in genere pe net e mai scump decat la hipermarket.

  Hai sa vorbim acum de salarii: sa luam de exemplu un domeniu la indemana, invatamantul. In Moldova salariul e 80 euro, in Romania trece de 300. Am in vedere salariul mediu. Daca nu crezi, venim fiecare cu bon de salariu si comparam. Asa ca daca preturile in Romania sint (cel mult) de doua ori mai mari la produse, iar salariile de 3-4 ori, oare unde e mai bine de trait? Nu mai zic ca tendinta va fi de a ridica catre salariul mediu european. In Romania, de bine de rau, poti trai cu acest salariu. Cunosc chiar oameni din Moldova care apeleaza la sistemul de pensii din Romania, pentru a-si lua pensie de aici. Oare asa rau e, daca nu vor pensia din Moldova?

  Compania de care spui tu ca va pleca in caz de aderare la UE, nu pleaca din cauza vreunei birocratii. Ci din simplu fapt ca ii e mai comod sa se mute undeva in Uzbekistan unde ii da muncitorului un salariu de mizerie, poate sa evazioneze statul neplatind toate taxele, si sa isi tina profitul imens pe spinarea ta si a altor muncitori. Pleaca aceea, va veni alta, care sa faca produse calitative, si pe care sa le vanda in tari care apreciaza produsul bun.

  Si ca sa vezi ca se poate chiar si cu „birocratia” UE, iti dau un exemplu: concernul Dacia – Renault. Pana sa intram in UE, nici nu era posibil asa ceva. Dupa aderare, francezii au venit si au investit cu incredere aici, creind o masina fiabila si la un pret accesibil. Stii bine ca Dacia se vinde bine pana si in Rusia. Oamenii sint multumiti lucrand la Dacia, muncesc mai mult dar sint si platiti mai bine.

  Nu stiu cat de corupt este „establishmentul” politic in SUA, dar sincer am vazut acolo oameni inchisi pentru coruptie. Pe strada, daca un om e nedreptatit, sau jefuit, talharit, politia nu sta sa se scobeasca in nas, sau mai rau, sa favorizeze infractorul, cum se intampla mai la est. La asemenea scene penibile am asistat chiar eu in Chisinau, stiu ce vorbesc.

  Libera exprimare: in Romania, daca am chef, ma duc la orice ora si strig „Jos Basescu!” si nu patesc nimic (pentru asta, probabil d-na Pavlicenco m-ar si felicita 😉 ia incearca sa mergi in Piata Rosie sa strigi „Jos Putin!”. Sa vezi atunci efectul. Nu conteaza daca mi se face publicitate pe BBC sau nu, pe mine ma intereseaza strict sa pot sa merg sa imi spun necazul.

  NATO, a fii bloc militar nu e ceva rau. Depinde ce fel de bloc militar. Daca e defensiv, nu vad care e problema. Daca insa e folosit ofensiv, atunci pot sa fiu de acord cu tine, ca e un lucru malefic. Dar nu e cazul.

  In Iugoslavia, NATO a avut mandat ONU, nu a actionat de unul singur (compara asta cu interventia Rusiei asupra Georgiei, sau masacrele pe care le face in Cecenia). Mai mult de atat, daca Milosevici nu ar fi masacrat etnici bosniaci si musulmani, nu s-ar fi ajuns acolo. El a inceput conflictul, si cineva trebuia sa opreasca macelul.

 34. @JAY NATO nu a avut mandatul ONU sa bombardeze Iugoslavia. Si pentru ce? Pentru sprijinul separatistilor cosovari? Ti-ar fi placut daca „bombardamentul umanitar” fara sanctia ONU s-ar incepe in Romania din cauza ca discriminati ungurii sau bulgarii?
  De ce afirmi ca a avut mndatul, daca nu, citeste din orice sursa.
  Cecenia practic a fost independenta numai ca nu stiiau ce face cu independenta – candidau pe terorist Basayev in presedinte, finantau acte teroriste, si in fine, simtind ca sunt nepedepsiti a agresat Rusia primii. E vorba de invazie in Daghestan din 99. Pentru asta si a fost pe drept pedepsiti.

 35. Mandatul Natiunilor Unite a fost acordat de facto prin adoptarea unor serii de rezolutii. Inainte ca trupele Aliantei sa patrunda în Iugoslavia, ONU solicitase în repetate randuri retragerea armatei sarbe din Kosovo, cerinta ignorata insa de guvernul de la Belgrad si de presedintele sarb, Slobodan Milosevic.

  Ca urmare, intervenţia NATO în Kosovo era strict necesara pentru acordarea de sprijin umanitar populaţiei din regiune.

  Daca Milosevici ar fi fost inteligent, nu ar fi facut epurare etnica si ar fi procedat cu tact. Dar asa, ce a obtinut daca s-a apucat de masacrat oameni?

  Separatisti sint si in Transnistria. Ce zici, ar trebui sa aplicam si acolo solutia Milosevici, sa mergem sa ii omoram?

  Cecenia numai independenta nu e. De ce nu se retrage armata rusa de acolo? Sa vezi ca inceteaza si atentatele teroriste. Treaba lor pe cine aleg, dar ce drept are Rusia sa stea pe capul lor? Daghestan nu e Rusia.

  Dar hai sa admitem ca au fost „pedepsiti”. Acum de ce mai stau trupele ruse acolo? La fel, in Transnistria pe cine „pedepsesc”?

 36. In Romania nu e discriminat niciun ungur sau bulgar. Dovada atatea rapoarte ale comisiei europene care lauda Romania de fiecare data la capitolul minoritati. Asa ca nu are cine sa atace si nu are de ce. Mai mult, atat Ungaria cat si Bulgaria sint membre NATO, iar statutul de membru nu permite agresiunea intre statele ce compun alianta.

 37. As vrea sa aduc lucrurile cu Rusia la un punct. De când a preluat Putin puterea, Rusia este mai agresiva, mai comunista, mai opresiva fata de toti oponentii puterii, mai imperialista. Daca nu respecti nici alte popoare si nici drepturile oamenilo propriei tari, la ca sa ne asteptam? Ar fi bina daca Medwedew si Putin sa treaca pe un drum mai uman si mai tolerant.

 38. a fost nevoe de un mandat de presedinte ca sa integreze Romania in NATO si apoi ca consecinta si in UE ! sa ne amintim de E. Constantinescu oricinar din Rep. Moldova ! care a reformat gindirea romanilor dupa anii grei condisi de rosofanul Iliescu ! deci daca sa ne gindim acum se petrece o pregatire a noului mandat care va avea totusi scopul final integrarea in institutiile europene si militare ! sigur ca cu dorinta poporului. Constantinescu le-a inpirat si practic a si facut-o, din cite stiu o tara membera a fost impotriva, poate ma gresesc dar cred ca Germania nu a permis integrarea romaniei impreuna cu bulgaria. nu e asta esenta, deci Constantinescu a facuto mai ales dupa un mandat de social-democrat pro-rus Iliescu ! deci avem o repetare de scenariu ! mandatul unui pseudo social-democrat Voronin si acum e rolul lui Constantinecu II. cam asta e idea

  acum inchipuitiva ca Romaniei le-ar fi pus ultima conditie de integrare ! doar cu alipirea bucovinei si bassarabiei! eu cred ca ei s-ar fi dezis de3 aceste teritorii pentru ca stiu realitatea ! deci si noi ce facem cu Transnistria o tinem asa ca piatra la git sa ne innecam ?

 39. Rusia lui Putin si Medwedew este agresiva, oamenii proprii sunt represati daca demonstreaza impotriva guvernantilor, justitia nu-si merita numele, se observa o atitudine imperialista…in rest totul e bine…

 40. Germania a fost pentru aderarea Romaniei in UE. Faptul ca Romania inca nu-si-a reformat sistemul juridic la nivel UE, demonstreaza ca Romania nu a indeplinit nici pina astazi conditiile de aderare. In domeniul justitie si combaterea coruptiei, Romania si Bulgaria mai sunt repetente.

 41. poti sa te consideri intelectual, poti sa scrii carti si poti sa apari la televizor, dar asta nu inseamna ca te va face constiient despre ceea ce se intimpla in jurul tau si mai ales in lume. Cum atunci cind faci parte din 10% din populatie sa-i intelegi pe ceilalti 90% care traiesc in dezmat. Cum poti sa fii amoral si imoral ca sa nu intelegi diferenta dintre bine si rau, NATO=razboi, e simplu. Dna Pavliceno sper sa ramineti doar un ‘politician’ mediocru toata viata si sa va continunati viata ingusta de ‘vinzator’ de idei ieftine. Din un imperiu in altul, asa suntem noi, am vinde tot pentru un burger la McDonald’s.

 42. d-le Anatolie, NATO nu ar exista daca nu ar fi unele tari avide dupa subjugarea altora. Tare ma tem ca in loc de burger ati dat totul pe o vodca.

 43. @Jay – iata si toata subtila agreisune amiabila a liberalizmului – tu poti sa strigi ori si ce – Jos Obama, Jos Ghimpu, insa nu vei fi auzit. Lumea voteaza nu pentru idelie ci pentru PR mai finantat si mai rafinat. Democratia – e o mare iluzie, cind omului mic i se supune parerea ca el este apt de a schimba ceva. Insa schimb ceva doar banii. Money talks, cum spun englejii.
  Referitor la rusificarea – nu am timp sa traduca textul din ucraineanea, dar in acest fragment Lenin cere derusificarea fortata:
  [09/07/2010 16:05:26] Vladimir: Зважаючи на те, що українська культура (мова, школа і т. д.) на протязі століть придушувалася російським царизмом і експлуататорськими класами, ЦК РКП ставить в обов’язок всім членам партії всіма засобами сприяти усуненню всіх перешкод до вільного розвитку української мови і культури… Члени РКП на території України повинні на ділі проводити право трудящих мас вчитися і говорити в усіх радянських установах рідною мовою, всіляко протидіючи русифікаторським спробам відтіснити українську мову на другий план, перетворюючи її в знаряддя комуністичної освіти трудових мас.”
  В. І. Ленін, 1919

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *