In MallDOVA, mai n-am primit-o “la bot” sau Neoficial, dar rusa e prima limba in RM

Observati culorile steagului rusesc al MallDova? Va pare intimplator?

La inceputul lunii august voi avea o ceremonie in familie si imi voi revedea, cu aceasta ocazie, fiica, dupa un an. Am mers si eu ca omul la magazin sa imi iau vreo haina pe potriva pentru nunta surorii ginerelui meu, deoarece nu mi-am improspatat garderoba de prin 2006, de la nunta fiicei. Aceasta problema ma intereseaza mai putin, desi le dau dreptate prietenilor care ma conving de contrariu.

Si, pentru prima oara, am fost la “MallDOVA”, cu toate ca ma pornisem intr-un alt centru comercial. Ce sa spun? Despre haine ca despre haine. Ca in Occident – o varietate extrema, dar nu ai ce cumpara. Si cum mie nu-mi place sa imi pierd timpul cu shop-ingul, ne-am oprit si noi, ca eram cu o nepoata, la niste hainute pe care am hotarit sa le cumparam. Ne apropiem de tejgheaua unde, la casa, era o tinara simpatica, dar – ca de obicei in RM – foarte rece. Nu, la noi, amabilitatea, care uneori te si irita in Occident, nu exista. Nici pe departe. Acolo vinzatorul stie ca de comportamentul sau depinde prosperitatea societatii comerciale. La noi – “sa-si bata capul patronul”. Deci, manifesta o atitudine de parca tu ii esti dator, nu el este interesat ca tu sa cumperi.

Prima intrebare a fost – in ce limba credeti? Corect – in rusa. “Vi beriote oba ati platia?” (Cumparati ambele rochii?) La care ii raspund – “Dar de ce ma intrebati in rusa?” Raspuns aiuristic: “Prediduscii pokupateli govoril na russkom i tak u menia ostalosi v golove” (Cumparatorul precedent vorbea ruseste si asa si mi-a ramas in cap).

I-am spus ca asta nu e argument. Mai intii te adresezi in limba de stat, fie “moldoveneasca”, daca nu-ti place sa ii zici “romana”, dupa care, daca acel cumparator nu pricepe sau nu vrea sa vorbeasca in romana, treci pe limba lui, daca o cunosti – rusa, engleza, franceza, spaniola, germana, italiana, turca etc. Si daca anteriorul cumparator vorbea turceste sau armeneste, trebuia si mie sa mi te adresezi la fel? I-am spus ca astept sa isi ceara scuze. Ca doar nu sintem la Moscova, unde nu am putea nici incerca sa vorbim cu vinzatorii in romaneste. Domnisoara mi-a declarat ostentativ ca “nu-si va cere scuze”.

Sigur, i-am spus ca atita timp cit rusolingvii nu vor respecta majoritatea bastinasa romaneasca si limba de stat, nu va fi liniste si prosperitate in RM. Si plecam amarita, ca mereu in asemenea situatii. Dupa cum vedeti, nu s-a schimbat deloc situatia la noi, in intreg acel magazin se vorbeste mai mult ruseste si mie, de la bun inceput, mi-a parut sfidatoare aceasta denumire de MallDOVA. Adica nu Moldova, ci Maldova. Repet, ca am mai spus-o, – in toate companiile straine, in misiunile diplomatice sint angajate preferabil persoane rusolingve, care e bine daca stiu si limba “aborigenilor” romani. Adica Vestul inca ne percepe ca stat rusesc si nu ne doreste romanesc, occidental. De ce oare?

Si paraseam sectiunea, insa la iesire ceva a zinganit la aparatajul antifurt. Imediat a venit paza si a luat marfa, a verificat si s-a convins ca acea domnisoara antiromanca, ce isi mai argumenta pozitia ca “nu as cunoaste ce reprezinta”, de parca, pentru a cumpara marfa, trebuie sa studiez CV-ul si sufletul vinzatorului, nu scosese cipurile ce probeaza ca marfa e achitata. Adica, de ura antiromaneasca, fata nici datoria profesionala nu si-a facut-o, supunindu-ma umilintei de a se crede ca eu ies din sectiune cu marfa neplatita.

Atunci chiar m-am suparat si am chemat responsabila. Care s-a dovedit a fi o ruda a unui fost deputat/ministru respectat de prin primul Parlament, “democratic”. Insa ea nu se deosebea cu o iota de subalterna ei.

Iata aici vreau sa ii spun lui Chirtoaca si directiei care supravegheaza respectarea Legii privind functionarea limbilor vorbite pe teritoriul RM ca prevederile ei nu se respecta. Si cu toate ca Interfrontul cu agrarienii au ridicat-o la nivel de lege organica, ea ar trebui modificata de urgenta, pentru ca NU SE POATE CA IN RM – despre care AIE nu crede ca e stat multinational si ca dovada era intentia de a anula Conceptia nationala (nu stiu daca a mai facut-o!) – LIMBA DE COMUNICARE INTERETNICA SA RAMINA RUSA. TOCMAI DE ACEEA, INSA, ISI PERMIT TOTI SA TI SE ADRESEZE IN LIMBA ALTUI STAT. Atunci, in 1989, legea adoptata era intr-o  formula maximum posibila, acum ea trebuie modificata, daca vrem sa edificam un stat national romanesc, nu sa raminem in unul rusesc.

Va amintesc ce spunea Constantin Tanase despre posibila confruntare electorala a comunistilor si AIE-istilor pe “tarimul statalismului si moldovenismului”… A ramas un pas sau poate e deja facut, ca acestia toti sa concureze pe “tarimul prorusismului”.

Am pierdut foarte mult timp ca sa o conving pe sefa, mai intii, apoi si pe vinzatoarea romanofoba de cum trebuie sa se comporte cu noi, clientii, potentialii cumparatori. Si-a cerut fata, pina la urma, niste scuze printre dinti. I-am spus – nu cred ca se va schimba usor, dar trebuie sa stie ca, daca nu vrea sa il „jigneasca” pe rus adresindu-i-se  in romana, nici romanii autohtoni nu pot fi toleranti la infinit  cu aceasta calcare continua in picioare. Pentru ca majoritatea alor nostri trec imediat la limba rusa cind vinzatorul ne sfideaza in limba ocupantului rus, ca nu cumva sa il supare si pe vinzator, si pe ocupant.

Dar a mai fost ceva inimaginabil intr-un oras si o tara neguvernate si neguvernabile – eu discutam cu responsabila si vinzatoarea, iar paza, un “jlob” moldovean, se tot baga in discutii cu aparatul radio in mina si mai ca vroia sa imi dea „la bot” mie si nepoatei, declarindu-mi ca “e gata pentru orice”. Iar responsabila tacea. L-a expediat de acolo doar la insistenta indelungata a mea. Acum, spuneti-mi, nu au dreptate cei care isi iau lumea in cap si pleaca de aici, pentru ca nu e loc pentru demnitatea nationala?

Vitalia PAVLICENCO

Loading Facebook Comments ...

290 Comments

Add a Comment
  1. @ Rusul :

    care a fost formula de conlocuire in timpul urss? rusii superiori, ceilalti inferiori.

    „Da, d-na Pavlicenco, nu e o amenintare, ci avertizare ca orice actiune fortata, agresiva intotdeauna naste contractiune. ”

    atunci de ce te mai mira? dupa zeci de ani de suportat mai rabufneste lumea, nu? situatia din Africa de sud iti este familiara? apartheidul s-a intors impotriva albilor !

  2. @AlexCarbune – Sunt pentru Unirea, insa ideea este privatizata de partidele nationaliste de drepata extrema si sovine, tocmai din aceasta ma opun ideei

  3. @ Rusul : din pacate n-am auzit ideea de unire la comunisti sau democrati. tu ai auzit-o? nu mai bine se infaptuieste unirea si dupa aia iti bati capul cu celelalte? nu cred ca e vreo minoritate discriminata in .ro , din contra …

  4. ” Rusul spune:
    18 July 2010, la 16:04

    @AlexCarbune – ce au facut rusii? au restabilit tara din ruine de dupa razboi, au construit Academia de Stiinta ”

    si cine a adus acel razboi in zona? spune repede !

  5. @AlexCarbune – in timpul URSS poporul moldav n-a fost inferior. Intotdeauna cotile pentru populatia autohtona in institutii de studii superioare, in PCUS, in Uniunea Scriitorul etc. au fost preponderent pentru asa numite pe vremuri „cadruri nationale”. Deci despre care inferioritatea e vorba in timpul URSS?

  6. @AlexCarbune – regimul fascist a lui Antonescu a adus aici razboiul. Au mai ramas batranii pe la sat care mai pot sa va spuna despre atrocitatile jandarmelor romani. Numai ca aceste marturisiri nu sunt comoade pentru actuala putere de la Chisinau.

  7. p/u Rusul
    cel mai bine, si poate curind p/u dealde d-stra va fi „cemodan, vogzal, Rusia”. Interesant ce gindesti d-ta despre manipularea Rusiei cu gazul, exportul de vin s.a. ca parca tot cetatean al RM esti nu, tot platesti facturi…? I-ti place cum tot ai tai te f.t sau te simti mindru ? Sau ar trebui sa facem 2 limba de stat rusa, sa se discute in genere in mediul social oriunde in rusa, sa ne luam iar PMR si sa ne facem Federativnnii Ocrug Maldova cu „capitala” la Balti da? Ajunge atata rusificare, nu va place sa va comportati omeneste si sa respectati populatia autohtona adica va simtiti incomod – vorba de mai sus cu cemodanul. Ia uite ma ce atita – intr-o alta limba oficiala, „ea ne ponimaiu”, „govorite na blagorodnnom iazike”, au venit, au tot si de toate si inca e de ala cu rezistenta curat – dai voie lui Ivan in casa ca el se catara si pe masa. Apoi ma Rusule pe elvetieni nui „are” nimeni economic si nu le indica nimeni la nivel de conducere ce trebuie sa faca, de ce in Elvetia daca un german se adreseaza la un frantuz in germana frantuzul ii raspunde in franceza si se inteleg? si de ce germanul nu se socoate superior franutuzului sau viceversa ? Deoarece mentalitatea germanului si frantuzului, elvetianului… nu e ca a rusului: „ea i toliko ea – ostolinnoie h…ea”.
    Referitor la Jay – as vedea ce ar raspunde Jay daca ar intreba in Bucuresti de ex. : fiti, amabil, i-mi puteti spune va rog cit e ora – si ca raspuns – ia ne ponimaiu, govorite na blagorodnnom iazike – in maghiara, sau in rusa fiind la Chisinau.

  8. @Rusul
    hahahaha, jandarmii care bateau hotii :)):)):)):)):))
    de aici gluma aceea :- Erau rai „rominii”?
    – Erau tare rai, ne bateau la palma daca nu invatam!
    – Dar familia ce-ti face?
    – Nu stiu pt ca au fost deportati in siberia !

    se pare ca invatam istorii diferite, noi romanii si voi rusii! de fapt intreaga lume si voi rusii!
    unii spun ca a existat un pact Ribbentrop – Molotov prin care s-au trasat niste sfere de influenta , s-au impartit teritorii care nu apartineau nemtilor sau rusilor, s.a.m.d. conationalii lui moltotov au ocupat si ei cu cea mai mare placere jumatate de polonie, in urma unui ultimatum au ocupat si basarabia, bugeacul, etc. maresalul Antonescu a intrat in razboi ( dupa ce fostii aliati si camarazi de arme s-au certat si atacat unul pe celalalt ) tocmai ca sa recupereze acele teritorii. e bine de stiut ca Antonescu a inceput razboiul si l-a adus in zona si nu rusii, „rominii” au fost asupritori si ocupanti iar rusii au fost „eliberatorii” si civilizatorii ! toata lumea numeste razboiul dintre anii 1939-1945 al doilea razboi mondial, rusii care au participat la inceperea lui il numesc ” Marele Razboi pt Apararea Patriei” ! halal patrie, popor, istorie !

  9. Da, invatam istorii diferite, din cauza asta nu cred nici intr-un adevar istoric. Istoria poate fi trata cum vrei in dependenta de interesul politic curent. Ai perfecta dreptate.
    Si ca sa recupereze teritorii Antonescu a ocupat si Odesa, si Kiev, lupta si in Stalingrad (ce el a pierdut in stepa ruseasca de acolo, tot apara interesul roman?)

  10. Da, de acord ca o doamna mai in varsta nu prea mai ai cum sa o pui sa invete romana. Tinerii insa cred ca pot face acest lucru, iar tu ai demonstrat asta. Chiar am cunoscut tineri rusi in Moldova care spuneau ca merg la scoli romanesti pentru a invata romana. Bravo lor.

    Tu ai dreptate cand spui ca nu e nevoie de etichetari si divizare in „ocupanti” si „autohtoni”. Eu prefer de exemplu numele de populatie majoritara si minoritara. In Romania, inca pentru a nu jigni etniile minoritare, se spune „nationalitati conlocuitoare”. Uniunea Europeana ne-a invatat sa ne respectam intre noi si chiar se considera un titlu de mandrie ca in tara ta poti avea si cunoaste si alte culturi. Au fost si aici tensiuni, imediat de dupa 1990, cu populatia (anumite segmente) de etnie maghiara, dar prin tact si inteligenta ele au fost aplanate si acum ne intelegem foarte bine.

    Da, exista si aici partide care promoveaza ura inter-etnica, unul este PRM si altul este Uniunea Civica Maghiara (cred ca asta e denumirea). Insa lumea a invatat sa ignore si pe unii, si pe altii. Dovada ca PRM de exemplu nici nu a mai intrat in Parlament.

    Ceea ce numesti tu „fascism”, e putin impropriu spus. Aceasta e o influenta directa a politicii promovate de comunisti, care au asociat in permanenta Romania cu fascismul. Fascismul in esenta s-a manifestat prin ura fata de evrei, iar faptul ca nemtii au atacat Rusia in al doilea razboi mondial, asta nu inseamna ca orice e indreptat impotriva Rusiei sau rusilor, poate fi etichetat „fascism”. Cred ca esti de acord cu mine. Denumirea corecta pentru ceea ce spui tu este „extremism” sau „sovinism”.

    Fraza din latina este „Divide et impera” – „Dezbina si cucereste”.

    Nu pot fi insa de acord cu tine ca pe strada sa te adresezi in rusa, pentru ca iti este „mai comod”. Vitalie a spus mai sus, pe strada e spatiu public, iar spatiul public reprezinta in esenta statul, institutiile oficiale. Pe strada, in magazin, la judecatorie, politie, limba de comunicare trebuie sa fie romana. Imagineaza-ti ca eu merg in Rusia si merg pe strada si ma adresez in limba romana. Pai omul acela nu se va simti jignit ca il tratez asa?

    Limba rusa nu isi va pierde din importanta daca pe strada te adresezi in romana. Limba rusa va putea fi folosita, daca vei avea nevoie, in instantele de judecata (aici, daca un cetatean roman de etnie maghiara, are nevoie de traducator in sala de judecata, i se ofera asa ceva), precum si in familie, unde e spatiu privat.

    @ Vitalie: in Timisoara, un cetatean de etnie maghiara ti se va adresa in limba romana. Asta pentru ca acolo avem si o importanta minoritate sarba 🙂 iar limba romana serveste si de limba de comunicare, nu doar limba oficiala.

    Daca vei merge in schimb in Sfantu Gheorghe sau Covasna, sau Targu Mures, sint si acolo indivizi care din incapatanare, ti se vor adresa in maghiara, si daca le spui ceva in romana, vor zice „Nem tudom romanom” („Nu cunosc romana!”). Insa asemenea oameni sint putini, si lumea nu ii baga in seama, si nici nu face scandal. Ei nu vor disparea niciodata. Solutia e ca atunci cand intri intr-un magazin si iti vorbeste in maghiara, te duci la altul si alta data nu iti va mai raspunde asa. Ei insa nu au nicio sansa pentru ca sint inconjurati din toate partile de populatie romana, iar gesturi de-ale lor nu sint decat gesturi de incapatanare. Majoritatea ungurilor inteleg ca nu asa trebuie procedat, si sint oameni de treaba. Cum noi avem extremistii nostri, si ei ii au pe ai lor. Slava Domnului ca sint putini. Ei au chiar si partide reprezentate in Parlamentul European, insa ponderea lor e undeva la 2 – 5 %.

    Solutia, in acest moment, trebuie sa fie una de compromis. Chiar baiatul care semneaza „Rusul” a spus: daca dai peste un om incapatanat, si care nu vrea sa inteleaga ca locuieste intr-o tara in care trebuie sa respecte pe oamenii din jur, atunci tu vorbesti in limba romana, si ii raspunzi tot in romana. Fara cearta, fara scandal. Stiu, este frustrant si pentru mine, am dat peste oameni care ori nu doreau, ori nu stiau romana in Chisinau. Le-am raspuns de fiecare data, politicos, in romana. Ei la fel, tot politicos, in rusa. Nu-i nimic, am zis eu..poate data viitoare vor cunoaste. Important e ca eu mi-am pastrat dreptul de a vorbi in limba mea. Nu am putut sa il conving sa vorbeasca romaneste? Data viitoare, daca voi starui, poate ca voi reusi. Si pot sa spun ca unii din cei pe care i-am cunoscut, prin faptul ca nu i-am „certat” si nu le-am impus, ziua urmatoare au inceput sa foloseasca cuvinte romanesti.

    Baiatul „Rusul” (sper sa ne spui si noua cum te cheama, ca suna prea „nationalistic” numele 🙂 – are partial dreptate, cu altele insa nu sint de acord, si i-am spus mai sus de ce. Important e ca el cunoaste limba romana, si iata – aici, el ne respecta si poarta o discutie civilizata. Fara jigniri, pe baza de argumente, de explicatii. De la asemenea discutii trebuie pornit. Faptul ca acest baiat, spre deosebire de altii, lasa din mandria sa personala si intelege sa discute cu noi in limba romana, eu apreciez si consider un gest de normalitate.

  11. erata: frantuz – francez, cer scuze asta e si eu am invata pana in clasa V in grafie chirilica si limba rusa era obiectul principal, incerc sa ma dezbaer complet de: neamt, frantuz, stinge svetu, dute in komnata ceea…

  12. @ Rusul: imi permit eu sa dau un raspuns pana vine d-na Pavlicenco: in America populatia indigena este minoritara. Populatia care se identifica de nationalitate americana este majoritara. Cam acesta e criteriul de stabilire a limbii oficiale. Iar cu procentul de populatie de origine slava in Moldova, cred ca totusi e undeva la 20 %, din care vreo 10 populatie rusa, vreo 5 ucraineana, si restul bulgari si alte etnii.

  13. uite, tu ai spus ceva ce eu apreciez: faptul ca esti de acord cu Unirea, insa apoi ai spus ca ideea de „privatizata” de partide de extrema dreapta. Care ar fi asemenea partide? Trebuie sa iti spun ca extrema dreapta nu prea am vazut in Moldova, in afara de o mica fractiune legionara, care apare cand si cand.

    Presupun ca ai facut referire la Partidul Liberal. Uite, as vrea sa te intreb, daca iti amintesti vreun gest sau vreo declaratie a PL care crezi tu ca se incadreaza la „extrema dreapta”. Si discutam pe tema asta.

  14. Jay, Vlad imi spune. De ar fi toti ca tine, desigur as intreba si in strazile in romana, insa scandale, insulte la adresa rusilor, suparari istorice, sovinizm ma fac sa opun cat de cat rezistenta.
    Traim aici, acum. Si nu avem alta solutie decat in loc sa ne demonstram cine si cind pe cine l-a eliberat (lucru preferat a marginalilor) sa construim un stat comun cu cetateni egale in drepturi. Referitor la statului limbii ruse. Imi pare ca daca 35% sunt rusofoni, limba trebuie intr-o masura oficializata(ceea ce avem la moment in legislatie, insa nu se respecta, deoarece in structuri de stat lucreaza numai moldovenii si nu exista o cota pentru minoritati). Drept exemplu este Norvegia unde limba suedeza este de stat, desi populatia suedeza acolo nici nu ajunge 10 la suta.
    Sau SUA unde in orasele unde o populatie ajunge cota mai mare de un anumit procent – acolo se oficializeaza limba data. De exemplu toate panourile la institutii publice si de stat in San Francisco sunt traduse in spaniola si chineza.

  15. tot p/u Rusul
    nu sun rusofob nici pe departe i-mi place stima receproca insa cum sa ai stima daca: vine in Moldova un german, francez, englez, turc sau ucrainean care demult din strabunici e cetatean al fostei RSSM sau RM (Republica Rebentrop & Molotov) si din conversatie nu se simte superior de gen (maldovan baran) si cunoscind limba romana nu se simte incomod adresinduse in limba romana, pe cind majoritatea rusilor parca ar fi buricii pamintului, principalul lui sai fie comod, sai cauti in bors…

  16. @Jay. Exemplu: D-nul Ghimpu, presedintele PL:
    In Franta trebuie sa locuiasca francejii, in Anglia englejii, in Moldova -romanii.
    Si asta doar primul exemplu care mi-a trecut in minte.

  17. „regimul fascist a lui Antonescu a adus aici razboiul.”

    Eu zic asa: hai sa ne gandim mai intai in 1812, cine a facut primul gest de anexare a Moldovei? 🙂 Astept un raspuns.

    Apropo, Antonescu nu avea cum sa fie fascist, prin simplul fapt ca era chiar in conflict cu legionarii, promotorii fascismului. Mai mult de atat, Romania a incercat sa opreasca inaintarea germanilor, facand apel la Anglia, Franta, pentru o alianta impotriva Germaniei, insa toate apelurile au ramas fara raspuns. In conditiile in care te vezi singur in fata dusmanului, si ceilalti privesc nepasatori, tu ce ai fi facut?

    De acord, Antonescu nu trebuia sa mearga mai departe de Nistru. Dar la razboi, cand te aliezi cu cineva care iti promite recuperarea teritoriului tau, cam greu sa tii la principii.

    Antonescu a fost chiar judecat recent, post-mortem, de un tribunal din Ploiesti (daca nu ma insel), iar verdictul a fost reabilitarea sa pentru razboiul de pana la Nistru, insa condamnat ca a mers mai departe. Tu poti face aceasta diferenta? Razboiul pana la Nistru a fost unul justificat.

    „Au mai ramas batranii pe la sat care mai pot sa va spuna despre atrocitatile jandarmelor romani.”

    Am tot auzit si eu de aceasta legenda. Mai concret, ce anume „atrocitati” au facut jandarmii romani? Au deportat rusi prin Dobrogea? Au torturat oameni prin lagare de deportare? Au organizat echipe ale mortii, cum facea NKVD? Eu cred ca nu. Dar, te rog intreaba un batran, si transmite si mie informatia.

  18. p/u Rusul
    El cauta oficializarea limbii ruse, ca apoi din 35 % rusofoni sa se faca 75 % 🙂

  19. Vitalie, daca intreb un maghiar in Bucuresti cat este ceasul, intotdeauna imi va raspunde in romana. Alta e situatia prin Covasna, Targu-Muresa sau Sf. Gheorghe. Nu am avut ocazia, sincer, dar daca se va intampla, ii voi arata incheietura mainii, sa priceapa ca ma intereseaza ora. Am avut asa situatie in Chisinau. Cineva de etnie rusa m-a intrebat cat e ora. Am inteles ceva, pentru ca printre cuvintele rusesti, era cuvantul „ceas”. I-am zis in romaneste cat e ora, si mai mult de atat, i-am aratat ceasul. A zambit, mi-a multumit, si a trecut mai departe. Fara sa ne certam.

    Am avut insa o situatie mai ciudata, de doua ori mi s-a intamplat sa trec pe langa doua domnisoare, eu cautam sa ajung acasa, si nu stiam sa ma orientez. Am intrebat: „Nu va suparati, stiti cum se ajunge acolo unde stau eu?” Ce crezi ca s-a intamplat? Nici nu s-a uitat la mine, a trecut mai departe. E drept ca una din aceste situatii a fost noaptea, probabil nu e bine sa discuti cu straini noaptea. Dar si ziua? 🙂

  20. Jay, povesti de adormit copiii, rus din Moldova sa fie deacord cu Unirea foarte rar asa ceva intilnesti, chiar daca si intilnesti apoi e fatarnicie te asigur, sau interes particular p/u UE ca si la multi moldoveni – basarabeni.

  21. Vlad, cred ca procentul de 35% e putin cam exagerat, fara suparare 🙂 in alta ordine de idei, sa stii ca si in Romania, in zonele unde majoritari (atentie, MAJORITARI) sint unguri, exista placute la intrarea in orase, bilingve. Ba am si lasat de la noi, romanii, si in unele localitati, chiar daca nu sint majoritari, exista si acolo denumiri bilingve. Insa aici se opreste totul. Nu am dat statut de limba oficiala limbii maghiare.

    Norvegia, din cate stiu, nu face parte din Uniunea Europeana. Franta si Grecia, din cate cunosc, da. Ia sa mergi in cele doua tari si sa spui ca mai vrei o limba oficiala. Acolo nici macar nu sint recunoscute alte etnii, ce sa mai zic si alta limba oficiala.

    Ceea ce in SUA se face cu panourile, nu se numeste oficializare, ci acordarea unui drept unei etnii importante. Limba chineza sau spaniola nu este trecuta in legislatie ca limba oficiala.

    Sincer, eu nu am auzit pe d-l Ghimpu spunand asa ceva. Si crede-ma, il urmaresc de multa vreme pe acest om. Imi amintesc insa ca a spus ca este roman. Nu cred ca a comis vreo crima. Si mai stiu ca l-am auzit vorbind si in limba rusa.

  22. nu stiu Vitalie, cert e ca am intalnit o data o fata din Moldova, etnie rusa, care mi-a confirmat ca Moldova apartine Romaniei, si ca anexarea de catre Rusia a fost un act nedrept. Si a mai si recunoscut ca a depus actele pentru cetatenie, desi se considera de etnie rusa, dar are un bunic (a avut) roman.

  23. Jay sunt deacord cu tine referitor la pozitia ta ca intii e omenia apoi celelalte sau fara celelalte insa: si iti inteleg optiunea referitor la minoritati spre Unire, credema nu o sa mearga asa in RM, in Romania ati avut nenorocul si parte de comunism insa chiar si politica lui Ceausecu referitor la minoritati a fost cu totul alta ca in RM. Referitor la Rusul, da, merita respect a invatat limba romana, intelege ce e omenie insa totusi pana la urma vrea limba oficiala, dai limba oficiala, apoi va vrea altceva…

  24. Jay da sunt cazuri, si i-mi permit sa glumesc 🙂 tot dai exemple cu domnisoare fiind celibatar poate domnisoara(le) recunosc din alte motive 😉 🙂

  25. Vlad e un baiat destept care o sa inteleaga ca asa ceva cu rusa limba oficiala e ceva departe de a fi realizat. Modul in care raspunde si sustine asemenea idei are legatura si cu unele replici de pe aici, care ar fi bine sa fie evitate.

    Ceausescu a tratat destul de rau minoritatea maghiara. Bine, si cu populatia majoritara, nu s-a purtat prea frumos. Dar in esenta, dar, situatia a fost totalmente diferita.

    Eu cred ca situatia se poate rezolva cu mult calm si intelegere. Evident, limba romana va fi cea cu statut de limba oficiala. Daca ar fi sa ne luam dupa procente, ar insemna sa oficializam poate si limba tiganeasca (mentionez ca nu consider numele de „tigan” jignitor) sau limba ebraica, pentru evrei. Nu putem acorda statut de limba oficiala fiecarei etnii, asta ar duce la un haos total in administratie.

    Ce putem face insa e sa acordam dreptul de a studia la scoala in limba materna, sau in sistemul de judecata, sa poata fi insotit de un traducator, daca are dificultati in limba oficiala. Asa prevede si legislatia euopeana, si pana la urma, nu vad nimic rau in asta.

  26. Vitalie, faza cu domnisoarele acelea doua s-a intamplat in Chisinau 🙂 si nu cred ca stiau starea mea civila 😉

  27. Jay m-am referit la d-ra sau alte d-re de etnie rusa care recunosc si aproba Unirea 🙂 alea doua din Chisinau poate nici nu erau de etnie rusa nu ai specificat decit ca era noapte si nu ti-au raspuns asa ca poate erau si romancute 😉 . La aproape majoritatea domnisoarelor nu le e necesar sa-ti cunoasca starea civila 🙂 , cuvintul celibatar in postul meu a fost numai o aluzie la intelegi tu ce. 😉

  28. Apoi Jay sa-ti dau un exemplu cum stau lucrurile si la noi daca ai fost in Chisinau apoi stii si de sectorul Riscani, apoi uite ca in acest sector tot ce e mai jos de bulevardul Moscovei si str. Chiev pana la str. Florilor din 9 gradinite 6 sunt p/u copiii vorbitorilor de limba rusa si 2 scoli nu stiu din cite tot p/u etnicii nostri rusi si lor tot nu le ajunge tot dale si dale si dale limba oficiala etc. A fost un exemplu referitor la cum ne comportam noi cu etnicii rusi care nici pe departe nu se socot etnie.

  29. probabil.. 🙂 ce pot eu sa iti spun e ca am si un prieten gagauz, care vorbeste perfect romaneste. Mai mult de atat, de cate ori vin in Chisinau, se invoieste si de la servici, numai sa ne putem vedea. E un baiat foarte sociabil, foarte de treaba. Apropo, am fost recent in Chisinau, si nu am avut nr tau de telefon sa te sun. Poate mi-l lasi si mie pe mail?

    Poate si Vlad, daca doreste sa stam de vorba cand mai vin pe acolo, pot lasa un mail si sa discutam mai in detaliu probleme de politica 😉

  30. cunosc situatia gradinitelor in Chisinau. O cunostiinta de-a mea, cand l-am intrebat de ce da copilul la o gradinita cu predare in limba rusa, mi-a spus sec ca acolo sint dotari mai bune si educatoare mai cu renume bun. M-am mirat si eu de asa raspuns, dar pana la urma, asta nu e decat rezultatul unei guvernari comuniste, care a incurajat asa ceva. Uite recent niste oameni de bine din Romania au dorit sa aduca gratuit carti in limba romana si au fost opriti la granita. Din cate cunosc, serviciul de graniceri e pastorit de PLDM si d-l Filat.

    Lucrurile insa au inceput sa se schimbe. Incet – incet, dar se schimba. Daca se merge pe directia de acum, vei vedea, ne putem astepta la multe lucruri bune in relatia Romania – Moldova. Sau Moldova – Romania, nu conteaza 😉

  31. Jay am cunoscuti si prieteni, am cunoscut cit rusi atit si gagauji, ucraineni, bugari, evrei… apoi frate Jay sa stii ca chiar in lucruri, situatii simple inofensive referitor la gen politica, nationalsim etc. majoritatea rusilor la capitolul orgoliu stau cu mult mai bine decit ceilalti asta la general, ca vorba – padure fara uscaturi nu se uita la nationalitate.

  32. @Jay – am avut si video undeva, dar nu mai pot s-o gasesc, iata informatii referitor la acest „discurs”
    http://newsmoldova.md/society/20091202/836281-print.html

  33. 🙂 newsmoldova, omega, as-novosti-moldova, kp.md … Vlad mai citeste SI din timpul.md, stireazilei.md, unimedia.md, azi.md… ca sa vezi pozitii diferite ca asta e in RM niciodata presa nu a fost echidistanta in politica.

  34. Vlad, eu pe agentia aceea de stiri am mai intrat o data, dupa care am zis ca nu mai dau pe acolo. Ai vazut la surse, ce agentii indica? Omega si ceva cu „novosti”.

    Acum sa nu crezi ca refuz din start ca o agentie de stiri rusa nu prezinta informatii exacte. Dar aceasta de care imi spui, am mai citit articole, si de fiecare data eu cel putin am interpretat ca prezinta eronat.

    Insasi eticheta de „partid de extrema dreapta” folosita intr-o stire lasa de dorit la capitolul jurnalism. Asemenea cuvinte prin care judeci si iti expui opinia, nu are ce sa caute intr-o stire. Lasa ciitorii sa decida daca partidul acela e extremist, si nu te pronunta tu ca jurnalist.

    Daca poti gasi video, ar fi bine. Daca nu, cred ca tu cunosti si episodul in care Konsomol..Pravda (nu stiu bine denumirea) spunea ca Ghimpu a declarat ca el nu vrea Unire (la faza aceea si d-na Pavlicenco s-a grabit sa posteze un articol, uitand ca acel ziar in genere posteaza numai dezinformari, vezi si „declaratia” recenta a lui Dan Balan, cum ca el nu stia romana pana sa vina la Bucuresti).

    Eu nu cred ca d-l Ghimpu ar vrea sa excluda oamenii de etnie rusa din Moldova. Pur si simplu nu cred, e un om care isi da seama ca asa ceva ar fi imposibil. Si

    Uite facem un test: merg cu tine la sediul PL, cand mai vin pe acolo, si intrebam daca te putem inscrie in partid, fiind rus. Eu cred ca nu vor fi impotriva 🙂

  35. Vitalie, nu e in interesul unimediei sau stirei zile sa tirajeze afirmatii deschis xenofobe. Din cauza asta cautam referinta la video, nu la citata, care puteti spune ca scoasa din context. Am vazut video respectiv.
    Ceea ce priveste Unimedia, Stirea Zilei, Azi.Md – incep fiecare dimineata cu aceste site-uri, dar si citesc KP, OMEGA. ca sa am pozitia proprie. E foarte naiva persoana care crede in echidistanta azi.md, unimedia.md. Mai mult ca atat ma revolta profund politica lor editoriala, chiar scriam la redactie, dar cum si era de asteptat fara nici un raspuns. Faptul care m-a deranjat ca stirile care sunt palpante si sensibile pentru populatia rusofona, ceea ce priveste leziunea lor in drepturi, relatii cu F.R. nu se traduc in rusa intentional. Deoarece varianta romana a stirilor lucreaza pentru electoratul national, varianta rusa – are „target group” rusi anticomunisti, respectiv si oglinda saiturilor nu e traducerea directa ci foarte specifica, iezuita. Aceeasi omega nu si permite aceste lucruri

  36. @Jay – da, ar fi placut sa ne vedem ca politica si geopoloitica e ceea ce ma intereseaza demult. Uite, saptamana viitoare plec la mare, dupa 2 sapt. revin. Cand vei fi la Chisinau anunta-ma din timp, te rog, sa bem cate un vin. Referitor la agentia -da, e angajata de comunisti, dar din pacate nupot gasi acuma secventa video respectiva ca sa crezi ca e faptul, ci nu cuvintele interpretate eronat

  37. Nu am zis sa citesti anume aia sau aia am zis SI de acolo nu degeaba am scris cu majuscule SI. Cu toate ca la sigur Vlad te informezi si din agentiile pro sau contra comunistilor referitor la RM cit si .ro & .ru . Nu asta era ideea, ci nu mi-a placut sursa sincer ma asteptam ca nu va fi o sursa anticomunista. 🙂

  38. 🙂 Jay Vlad te va servi cu un vin bun nu din ala „de vopsit gardurile”. Apropo de ce nu cu o bere d-le Vlad sau mai tare le place d-lor de etnie rusa vinul ?;)

  39. OK SUCCES d-lor Vlad si Jay cind va intilniti vedeti voi in ce limba comunicati 😉 , insa nu asta conteaza asa-i ? ci cum spunea bunicul meu OMENIA SI SOVESTEA 🙂 1 cuvint roman si 1 rus.

  40. @Vitalie. Insa nu sursa conteaza, ci continutul. Intr-adevar domnul Ghimpu a spus asaceva, am auzit eu personal.

  41. @Vitalie. Istoria cu vinul e un simplu embargo politic, e clar. Numai ca rusii n-au atat orgoliu sa puna embargoul direct ci tot timpul cauta decretele in vinul nostru. SUA face si mai simplu. Nu-i place programul nuclear iran – direct pune embargo, chiar fara echivocuri diplomatice de a explica asta prin calitatea proasta marfurilor din Iran sau Coreea de Nord.

  42. @Rusul

    n-ai raspuns la intrebarea lui jay si ai schimbat subiectul :

    „Jay spune:
    18 July 2010, la 17:05

    “regimul fascist a lui Antonescu a adus aici razboiul.”

    Eu zic asa: hai sa ne gandim mai intai in 1812, cine a facut primul gest de anexare a Moldovei? 🙂 Astept un raspuns. ”

    ” # Rusul spune:
    18 July 2010, la 17:05

    Da, invatam istorii diferite, din cauza asta nu cred nici intr-un adevar istoric. Istoria poate fi trata cum vrei in dependenta de interesul politic curent. Ai perfecta dreptate.
    Si ca sa recupereze teritorii Antonescu a ocupat si Odesa, si Kiev, lupta si in Stalingrad (ce el a pierdut in stepa ruseasca de acolo, tot apara interesul roman?) ”

    ti-a raspuns jay cu niste explicatii. rusii n-au explicat niciodata nimic, au cerut si au fortat sa primeasca. diplomatia rusa este egala cu diplomatia pumnului si a celui puternic dar orb si surd la doleantele celorlalti.

  43. Ok, ne gandim mai departe. 1812 – anul eliberarii fratilor romani si bulgari si sarbi ortodocsi de sub jugul imperiului Otoman islamic. Spun ca urasc istoria, ca ceea ce pentru unii victoria, pentru altii ocupatia si vice-versa. Si argumentele pot fii si de o parte si de alta parte mii de pagini. istoria – stiinta impasului. Stiinta razboielor si conflictelor. Stiinta inprecisa care se trateaza asa cum doreste „cercetatorul”. Adevarata prostituata a politicii. Cea mai murdara stiinta.

  44. Un bun exemplu de „istoria” si tratarea ei care elimina toate intrebarile asupra obiectivitatii acestei „stiinte” e comisia lui Ghimpu de condamare a regimului totalitar care aproape totalmente consta din fostii inalti functionari al PCUS. Care au avut numerate articole de tip „Inainte, spre comunizmul” etc.

  45. @AlexCarbune poate sa mergem mai departe si sa spunem ca primul gest de anxare a geto-dacilor mandri a facut imperator Traianus? Si geto-dacii au pierdut identitatea si au fost latinizati fortat. Si numaidecat trebuie sa punem a doua piatra in PMAN de „ocupare a Daciei de Imperiul Roman” si sa introducem in calendaru o zi de doliu a ocupatiei latine. Un pas urmator logic ar fi a treia piatra – de ocupatia otomana samd…

  46. @alexCarbune – Diplomatia rusa este diferita si nu este una curata, deoarece nu cred in politica curata. Ea combina si brutalitate si tradare si diplomatia pumnului si colacului. Nu exista un stat indpendent cu diplomatia curata si sfinta ca Sfanta Maica. Poate in afara de Georgia sau Ukraina de tip Iushenko care cinstit si fara viclenii doar executau ce spuneau stapanii lor de peste Atlantic.

  47. Când am de a face la noi în Chişinau cu acei ce nu vorbesc româneşte,îmi expim cît se poate de politicos condoleanţe pentru nivelul de cultură si cunoştinţe a acelu-i cu pricina.Chear îi descriu cît îmi este de jale de dînsul ca personalitate.Dacă este vorba de o persoană de gen feminin,la sfîrşitul discuţiei nu uit să adaug că dacă ar vorbi româneşte,ar fi cu mult mai frumoasă şi civilizată.

  48. @patriciu – rusii trebuie sa stie limba de stat, dar nu au nevoie de condoleante din partea cuiva. Daca nu invat pot fi mai multe cazuri:1. Au dezgusty deoarece datorita politicienilor de extrema dreapta asocieaza tot ce este roman cu nationalist sau fascist
    2. Castiga banul si nu au timpul pentyru invatarea limbii, pur s simplu ni i trebuieste
    3. Personal eu nu cred ca devii mai frumos daca stii si romana. Am invatat-o si eu, dar stii ma uit in oglinda si nu mi par mai tanar si frumos decat opt ani de acum 🙂

  49. Pînă in conştiinţa cetăţeanului nostru nu se va crede că a vorbi româneşte este un exemplu de cultură şi civilizaţie,iar de a utiliza rusa nu e altceva decît un anacronism,incultură,înapoiere în dezvoltarea intelectuală,(cum să nu fie o înapoere utilizarea unei limbi ce a fost utilizată cu brio la instaurarea unui regim totalitar ce a adus atîtea suferinţe omenirii,cu toate că şi în această limbă au fost create anumite valori culturale),atît timp vom avea încă probleme ca limba română cu adevărat să fie stăpînâ în teritoriile sale fireşti.

  50. Pentru rusul:Eu nu am descris doar o cale prin care limba rusă a devenit stăpînă în diferite locuri.Iar dacă doreşti sa-ţi demonstrez ceva înţelepcine rusească:”Clin – clinom vîşibaiut”.Aşa se spune la ruşi.Această înţelepciune a voastră e tocmai nimerită în condiţiile noastre.Vă mulţumim pentru ea.Iar pentru dumneata consider că deoarece deja te exprimi româneşte destul de bine,ar fi mai rentabil să devii urmaş al Romei,popor cu o cultură milenară.Ştii probabil că simţul naţional depinde educaţia ce o ai şi de cine te simţi,nu de originile etnice.Îţi urez succes în a deveni un bun român!Doamne ajută.
    „Clin – clinom vîşibaiut” ca echivalent în română ar fi:Cu ce ai făcut o acţiune,de trebuie să o desfaci,utilizezi aceleaşi metode.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *