Din TIMPUL – http://www.timpul.md/articol/despartirea-de-comunism-se-amana-12781.html
Parlamentul a amânat dezbaterea Decretului lui Mihai Ghimpu şi a Raportului Comisiei pentru studierea şi aprecierea crimelor regimului totalitar comunist. Tot „globul” Moldovei se învârte astăzi în jurul acestor subiecte, iar oamenii politici, inclusiv cei care ne guvernează, se detaşează, abil, de fierberea generală, sub pretext că nu vor să ne tulbure liniştea şi să toarne apă la moara comuniştilor…
Calmul, afişat pe ecranele TV, pentru a ne garanta funcţionalitatea Alianţei, a apărut de această dată cu o oarecare întârziere. Şi acest fapt a acreditat ideea-presupunere că nici actuala conducere a R. Moldova n-ar fi încă pregătită să spună lucrurilor pe nume şi să facă ordine în memoria noastră istorică. Niciun fel de justificări – că trăim în condiţii de criză financiară, că trebuie să fim pragmatici, preocupaţi de crearea locurilor de muncă, de salarii şi pensii decente – nu par suficient de convingătoare dacă ne gândim că nu doar de pâine are omul nevoie.
„R. Moldova este un stat polietnic”, ne explica deunăzi, la un post de televiziune, unul dintre liderii AIE, cu referire la Decretul Ghimpu. În opinia sa, acest decret ar contrapune o parte a societăţii unei alte părţi. E adevărat: mai ales în ultimii opt ani, societatea noastră a fost divizată de comunişti pe tot felul de criterii. Dar e de datoria partidelor politice, care se autointitulează de orientare democratică, să facă ceva pentru „cealaltă parte” a societăţii, care încă nu înţelege pe ce lume trăieşte. Este vorba de o categorie numeroasă de cetăţeni – poate, mult prea numeroasă… – care decenii întregi a tot fost „prelucrată” ideologic de comunişti şi astăzi cine, dacă nu elitele politice, ar trebui s-o ajute să fie mai luminată şi mai informată?
Mesajul democraţilor din campaniile electorale trecute a fost unul aproape identic – toţi au criticat deportările şi foametea organizată, secera şi ciocanul care au adus sânge, statul poliţienesc instaurat de Voronin. De ce acum partidele democratice şi pro-europene nu ar avea şi în probleme de istorie un cuvânt greu de spus? Toate statele ex-sovietice au trecut prin decenii de dezinformare, toate au avut în anii ’90 interfronturi şi coloane a cincea… Dar, spre deosebire de noi, multe dintre aceste state au început încă în acei ani asanarea morală, respectiv, aceste probleme au dispărut sau au trecut pe plan secund. Pe exemplul lor se vede clar că asanarea morală nu înseamnă desfacerea hotarelor, revizuirea tratatelor internaţionale ori desfiinţarea statului, lucruri cu care această categorie de cetăţeni continuă să fie speriată de „patrioţi” precum Klimenko, aflaţi în tranzit prin Moldova…
Asanarea morală înseamnă conştientizarea adevărului istoric, indiferent de gustul amar pe care îl poate avea uneori acesta, cunoaşterea unui singur adevăr de către toţi cetăţenii, indiferent de etnia lor. Din moment ce R. Moldova este un stat suveran şi aceşti cetăţeni au ales să trăiască aici, ar însemna, concomitent, că ei au ales să respecte limba, istoria şi cultura acestui stat. Da, diferite componente ale Alianţei au viziuni ideologice diferite asupra acestor probleme sensibile, despărţirea de comunism însă nu se va produce prin perpetuarea falsurilor comuniste privind istoria noastră. Despărţirea noastră de comunism se poate produce pe o singură cale – calea Adevărului – şi ea, despărţirea, nu trebuie amânată. Că prea întârziem.
De ce oare cetatenii moldoveni/romani din Republica Moldova mai calatoresc in Rusia, mai cumpara produse de la magazinele unde nu se cunoaste limba de stat.
TREBUIE SA AVEM MAI MULTA DEMNITATE.
Cine o protejează în Parlament pe Ala Popescu?
Mail
Vicepreşedintele Parlamentului Iurie Ţap cere conducerii legislativului să se pronunţe pe marginea investigaţiilor din TIMPUL, care o vizau pe preşedinta Curţii de Conturi Ala Popescu.
Ţap spune că în urmă cu două luni şi jumătate a adresat o interpelare organelor abilitate (Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi a Corupţiei şi Procuraturii Generale) să investigheze acuzaţiile aduse de TIMPUL, pe care să le confirme sau să le infirme. În ambele cazuri parlamentul trebuia să ia atitudine. CCCEC a spus că nu este abilitat să examineze asemenea chestiuni, iar răspunsul Procuraturii Generale, potrivit lui Iurie Ţap, s-a înecat, de mai bine de o lună în parlament. „Preşedintele Parlamentului era obligat să propună examinarea în plen. De aceea am insistat cu acest lucru. Sunt învinuiri destul de grave la adresa unei funcţionare publice numite de parlament – abuz în serviciu, protecţia unor interese. Aştept reacţia Parlamentului la o problemă atât de importantă”, a declarat vicepreşedintele legislativului Iurie Ţap, la finalul şedinţei de azi a legislativului.
Vicepreşedintele parlamentului mai spune că forul legislativ a uitat de raportul Curţii de Conturi pe anul trecut, pe care l-a audiat, dar pe marginea căruia nu a adoptat o hotărâre de parlament, aşa cum prevede legislaţia.
Un articol de: Valentina Baciu Contacteaza autorul
Etichete: Ala Popescu, Curtea de Conturi, Iurie Ţap, parlament
Comentariile cititorilor
1. De Adevărul la 01.07.2010, ora 14:33
Bună ziua, Am cîteva întrebări care trezesc suspiciunea la orice cetățean de rînd în legătură cu acțiunile președintelui Curții de Conturi: A. Popescu. Mai jos sunt unele fapte care trezesc bănuieli mari, ar fi bine ca parlamentul să creeze o investigație proprie pe marginea acestor subiecte și să facă publice rezultatele. Președintele Curții de Conturi d-na A. Popescu a fost decorată de Voronin și Mitropolitul Moldovei pentru inacțiunea curții de conturi. CCRM nu și-a băgat nasul în afacerile lor. „Prea cuvioasa Paraskeva” de gradul II. Cavaler al „Ordinului Republicii”. http://ccrm. md/file/noutati/Aliona.pdf Deci de ce mai este în continuare la post? Este clar pentru oricine întreg la minte că a ascuns fărădelegile comuniștilor. Cum banca Socială poate să dea credit la președintele CCRM cu venit anual împreună cu soțul de 120mii lei pentru un automobil universal ”Mitsubisi outlander” care costă 200000 lei ? După cîte știu suma achitată lunar la bancă nu trebuie să depășească 30-50% din venitul familiei, și unde mai pui că familia are doi copii. http://ccrm.md/file/Co nducerea/Presedintele%20CC/dec laratie%20pe%20venit.pdf Un apartament de 94m.p. consumă foarte mult pentru servicii comunale. iarna 1000-2500 lei. Cum există președintele cu așa venituri? Numai dacă nu are venituri ascunse din alte surse pentru care a fost decorată. În 2009 are venit în familie de 165000 lei, presupun că încă nu și-a achitat mașina complet, de fapt mă îndoiesc. http://ccrm.md/fil e/Conducerea/Presedintele%20CC /declaratie_pe_venit_2009.PDF Ea doar a fost administrator principal a banului la reconstructia manastirii Curchi. Nu se poate ca seful organului de control să fie administrator principal al banului. Pentru a avea un control mai efectiv și calitativ al banului public, e necesar schimbarea conducerii. Cum pot cetățenii de rînd să-și onoreze obligațiile dacă conducerea risipește banii publici fără justificare. PS: peștele de la cap se strică.
2. De Adevărul la 01.07.2010, ora 14:37
Cine o protejează?.. Să nu uităm că mulţi comunişti s-au infiltrat prin administrarea publică, inclusiv alte partide, dorind să-şi „spele” păcatele, făcând alte păcate. Priviţi filmul „The Soviet Story” – exact aşa fac şi la noi: au comis crime, ca acum să primească pensii enorme de la stat sau chiar mai stau la conducere pe alocuri. JOS MAFIA COMUNISTĂ. POPESCU ERA MÎNA DREAPTĂ A LUI VORONIN!
3. De Adevărul la 01.07.2010, ora 14:56
Ne cerem scuze pentru comentariile de mai sus. Emotii…
4. De o alta parere la 01.07.2010, ora 16:44
da cit se poate oameni de buna credinta !!!! traim intr-o lume plina de probleme, iar noi ne ucidem gindirea cu viata si activitatea Alei Popescu…. ca a fost mina dreapta sau stinga a lui Voronin, ca are sau nu credite luate la banca…. mie imi e absolut indiferent ce masina are si chiar si ce venit are… traieste omul cum stie, ca toti ceilalti.. chiar cred ca in multe cazuri postul detinut si responsabilitatile puse pe umerii acestei persoane iau mai mincat si sanatatea si iau afectat sistemul nervos, fiecare post are politica sa careia trebuie sa te supui, vrei nu vrei… Si dl Tap s-a trezit din hibernare !!!! Dumnealui, vicepresedinte de Parlament sia dat seama ca cit a dormitat in fotoliul plenar s-a pierdut raspunsul Procuraturii prin institutie… sau ca Parlamentul si-a uitat putintel atributiile si nu a aprobat un raport intr-o perioada de aproape un an, din cite tin eu minte, si cine e de vina? poate eu ca nu l-am telefonat sau nu i-am trimis nici un ravas prin care sa-i amintesc multstimatului domn ce si cind trebuia sa faca, si sa-i sugerez unde sa caute scrisorile parvenite in adresa sa?
5. De o alta parere la 01.07.2010, ora 16:48
iata asa lucreaza noul nostru Parlament, cei in a caror miini e sanatatea, bunastarea si intreaga noasta viata, a simplilor cetateni…
6. De Victory la 01.07.2010, ora 16:48
In anul 1999, cand Filat Vladimir era ministru de Stat, Ala Popescu ii era consultant juridic in aparatul Guvernului. Impreuna au „cercetat” oportunitatea privatizarilor etc, fiind ambii foarte smecheri si „pragmatici”. Se tin si acum impreuna, e clar de ce. Sa nu va mirati ca dl Tap de la pldm va renunta in curand la ideea de a afla adevarul, asa te rog frumos-cu de-a sila!Ce s-a ales din aventura cu Muruianu stiti?!, iar acesta e cumnatul Alei Popescu, asa cum scria TIMPUL in acel articol care a trezit interesul deputatului Tap. Domnilor de la TIMPUL, de ce ati tacut pe tema mafiei pestelui si carnii? nu cumva fiindca schemele mafiote au fost preluate de „prgamatici”?! Dar sefii de la vama si Camera Inregistrari de Stat ai cui sunt?! Ne intoarcem la salbaticiile anilor ’90?!
7. De Victory la 01.07.2010, ora 16:48
In anul 1999, cand Filat Vladimir era ministru de Stat, Ala Popescu ii era consultant juridic in aparatul Guvernului. Impreuna au „cercetat” oportunitatea privatizarilor etc, fiind ambii foarte smecheri si „pragmatici”. Se tin si acum impreuna, e clar de ce. Sa nu va mirati ca dl Tap de la pldm va renunta in curand la ideea de a afla adevarul, asa te rog frumos-cu de-a sila!Ce s-a ales din aventura cu Muruianu stiti?!, iar acesta e cumnatul Alei Popescu, asa cum scria TIMPUL in acel articol care a trezit interesul deputatului Tap. Domnilor de la TIMPUL, de ce ati tacut pe tema mafiei pestelui si carnii? nu cumva fiindca schemele mafiote au fost preluate de „prgamatici”?! Dar sefii de la vama si Camera Inregistrari de Stat ai cui sunt?! Ne intoarcem la salbaticiile anilor ’90?!
8. De E dparte Victoria la 01.07.2010, ora 17:19
Pina Procuratura si CCCEC se va mai autosesiza inclusiv si la alte Mari DOSARE…”puişorii cu pufusor pe botisor” frumoşel o sterg din tara (din gara). De fapt ceia ce si era de asteptat. Cititi ce urmeaza:”Мэрия Москвы берет на работу сына экс-президента Молдавии. Олег Воронин, один из самых успешных предпринимателе й у себя на родине, займет пост советника Юрия Лужкова.” Acesta deja e asul din mineca lui Voronin impotriva tarii noastre. Tocmai cu ce si il ameninţase pe dl Filat in parlament, mai tineti minte???! Iata de aici in colo multe lucruri ale lui Voronin, Putin si Onişcenco vor fi coordonate in dezvoltarea Moldovei. Mai ales acum in preajma evenimentelor din toamna !!! Atentie stimati cetateni si stimat popor! Ne va fi greu sa scapam de Lepra!
Primarul Moscovei a chemat cetățenii ruși să nu mai cumpere produse din Republica Moldova… SE PARE CA LA MOSCOVA SE DEPASESTE ORICE LIMITA DE BUN SIMT . ASTEA SUNT MANIFESTARI DE NEBUNIE FASCISTOIDA CLARA . ESTE CLAR CA RELATIILE ECONOMICE CU RUSIA VOR FI INCA MULTI ANI DE ACUM INAINTE CONDITIONATE POLITIC …
Inca nu s-au sters din memoria nostre zilele in care Marian Ilici zaLupu statea cu lumanari aprinse in maini prin biserici si manastiri (alaturi de Guru-ul sau Vladimir Bujenita(Voronin)).
Oare stie Mirciulica national ca Minciuna este un pacat foarte mare?
Se spune ca nu exista notiunea de ex-comunist.
Pt.Costin
Trebue de le propus şi germanilor să nu mai cumpere produse ruseşti pentru că în fiecare an la 9 mai şi la 22 iunie rusia şi nu numai rusia critică GERMANIA FASCISTĂ şi-ii scoate ochii pentru al doilea război mondial.
Dar germanii dacă sunt deştepţi, recunosc, şi-şi văd de treabă , de ecomomie, de bunăstarea cetăţenilor, da noi tot cu pantalonii rupţi rămînem.
În schimb am defilat ţanţoş pe piaţa roşie alături de armata roşie la 9 mai, iar la 22 iunie le-am şters nasul comuniştilor depunînd flori la memorial dezidedimineaţă pe la orele 8.
Apropo , comemorînd ziua de 22 iunie de ce pe nimeni nu-i derangează, inclusiv pe membrii alianţei, că relaţiile cu România se pot înăspri?
Da rusiei trebue de le sugerat ideia să nu mai cumpere MERCEDESURI din Germania, să meargă pe JIGULIURILE lor, în semn de protest pentru declanşarea celui de al doilea război mondial de către Germania.
postez un articol semnat de Dan Dungaciu
Le voi da în casa Mea şi înăuntrul zidurilor Mele un nume şi un loc mai de preţ decât fii şi fiice; le voi da un nume veşnic şi nepieritor”
(Isaia 56,5)
Decretul preşedintelui Mihai Ghimpu, care declară ziua de 28 iunie 1940 drept zi a ocupaţiei sovietice, a generat reacţii stupefiante. Cine ar fi crezut că, după 20 de ani de independenţă, o bună parte a promotorilor de opinie de la Chişinău, politicieni sau nu, se va bâlbâi jenant în faţa unei chestiuni pe care toată lumea părea că o consideră de bun-simţ? S-a recurs la tertipuri dintre cele mai spectaculoase şi, în acelaşi timp, hilare, iar figurile docte şi îmbibate cu bibliografie ne convingeau, din spatele ecranului, că „istoria nu trebuie amestecată cu politica”, „nu e momentul”, „nu există un singur adevăr” etc. Singurul lucru consolator era, totuşi, aerul jenat al unora care perorau asemenea formule, de parcă încercau să se convingă înainte de toate pe ei despre „justeţea” propriilor argumente. Mulţi se pare că nu au reuşit.
„Istoria trebuie lăsată istoricilor”
Argumentul cu „istoria care trebuie lăsată istoricilor” este unul inept. Şi noi, ceilalţi, ce să facem? Dar politicienii? Haideţi să desfiinţăm atunci manualele de istorie, să facem şcoli speciale numai pentru istorici – de câţi o fi nevoie, oare? – şi să trăim ca şi cum nu ar fi existat nimic înaintea noastră, cu „voalul ignoranţei” pe faţă. Se poate asta? Evident, nu. Istoria e prezentă, în noi şi alături de noi, iar democraţiile nu s-au constituit în niciun caz în pofida ei. Doar că instrumentul pe care l-au inventat este discursul academic şi public, polimorf, bazat pe argumente. A scoate istoria din spaţiulllll public pentru că există şi interpretări „inoportune” – dar cine decide asta? – e la fel de tembel ca şi cum ai desfiinţa libertatea pentru că oamenii fac prostii. Asta nu înseamnă, fireşte, că fiecare dintre noi este îndreptăţit să aibă propria viziune asupra trecutului, ci doar că trecutul nu poate fi asumat şi, eventual, depăşit fără să fii conştient de el. În realitate, fără recursul la istorie şi clarificarea istoriei, nu ar fi existat nici o conciliere, nici o construcţie europeană, nici o extindere spre Est a frontierei euroatlantice. Cei care invocă faimoasa pacificare europeană sau franco-germană ignoră vinovat că ele s-au făcut după „procesul de la Nurnberg”, unde vinovaţii şi nevinovaţii au fost selectaţi şi identificaţi, unde pedepsele au fost aplicate, unele imprescriptibile. Una este ignorarea istoriei, cu totul altceva înseamnă reconcilierea istorică. Pentru că cea din urmă nu se face decât cu istorie cu tot. Aici e problema procesului comunismului.
Nimeni nu ignoră istoria. Doar cei care se tem de ea
Istoria a fost ignorată sau lăsată doar pe seama istoricilor? Întrebaţi-i pe germanii din timpul faimoasei „gâlcevi a istoricilor”, dispută teribilă şi care năzuia tocmai clarificarea cetăţenilor germani cu propria istorie. Sau întrebaţi-i pe germanii care, la 3 octombrie 1990, au dat un răspuns grandios acestei interogaţii. Istoria nu contează? Întrebaţi-i pe letoni, pe lituanieni sau pe estoni. Unde ar fi fost ei acum fără acea asumare energică şi memorabilă a propriei istorii? Istoria trebuie prescrisă? Întrebaţi-i chiar pe ruşi, care au depăşit moştenirea comunismului tocmai asumându-şi identitatea naţională şi făcând din ea fundamentul oricărei politici considerată de ei dezirabilă. Istoria trebuie ignorată? Întrebaţi-i cel mai bine pe evrei, atunci când „lumea evreiască” se opreşte în loc pentru două minute pentru a comemora şi a-şi reaminti victimele Holocaustului. În acel moment, istoria încremeneşte. Şi tocmai această convocare sistematică a istoriei şi această asumare exemplară a memoriei sunt sursa energiei extraordinare a acestui stat care supravieţuieşte înconjurat de vecini care îi doresc cotidian dispariţia.
La ei – ocupaţie, la noi – „eliberare”
Cine ignoră resortul moral şi istoric din spatele înaintării frontierei euroatlantice după prăbuşirea URSS nu va înţelege dinamica reală a procesului. În realitate, statele estice plasate, fără voia lor, în lagărul sovietic, au văzut prăbuşirea comunismului ca pe o şansă enormă de a se elibera de ocupaţia de peste 50 de ani şi a reveni acolo unde le era locul: în comunitatea euroatlantică din care au fost izgonite fără să le întrebe nimeni. Prăbuşirea URSS a fost deci percepută unanim ca o eliberare de sub o ocupaţie comunistă evidentă şi indiscutabilă. Retorica oficialilor occidentali pe tema „revenirii în Europa” a punctat cu metodă aceste elemente după 1990. Ideea Americii de a crea o „Europă întreagă şi liberă” însemna, practic, expandarea cadrului instituţional occidental ilustrat de NATO sau UE spre Est. În aprilie 1997, de pildă, Secretarul de Stat american Madeline Albright considera că o raţiune centrală pentru extinderea NATO „e îndreptarea greşelilor trecutului. Dacă nu extindem NATO, ar însemna să validăm linia Stalin impusă în 1945 şi pe care două generaţii de europeni şi americani au luptat să o anuleze”.
La fel, preşedintele Bush, adresându-se studenţilor Facultăţii din Varşovia la 15 iunie 2001, accentua ideea că toate noile democraţii ale Europei trebuie să aibă şansa de a se alătura instituţiilor europene, pentru că „pe noi trebuie să ne intereseze cât de mult avansăm pe calea libertăţii”. Ideea este clară: dorinţa de a extinde graniţele euroatlantice – „graniţele libertăţii” – se baza tocmai pe conştiinţa limpede a Vestului că în Est a fost vorba despre o ocupaţie asumată tacit inclusiv de occidentali. Geografia extinderii este, aşadar, şi geografia celor care au resimţit şi resimt acut nevoia eliberării. Cei care nu o resimt şi pentru care URSS nu a fost o ocupaţie, sunt dincolo de „linia Stalin”. În acest caz, frontiera europeană se poate opri, pentru că şi-a îndeplinit misiunea istorică şi a reparat greşelile şi cedările trecutului.
Oportuniştii „momentului inoportun”
Dar situaţia cea mai ingrată este a „neutrilor”, adică, a celor care sunt nici adepţi, nici contestatari ai Decretului Ghimpu. Aceştia sunt de două feluri: politicieni şi experţi independenţi. Nu vom repeta acum argumentele după care Decretul Ghimpu nu a adus nimic nou, doar a făcut vizibil ceea ce Declaraţia de Independenţă sau alte documente au spus-o nu o dată. Nici faptul că nu poţi avea deportaţi fără ocupaţie sau „eliberatori” care să nu mai plece din teritoriile „eliberate”. Politicienii „neutri” ştiu aceste lucruri şi raţiunile lor sunt strict electorale (dar greul identificării atitudinii lor faţă de Decretul Ghimpu de acum începe!). Paradoxal este însă să vezi reprezentanţi ai societăţii civile, cu figuri îngrijorate, care invocă fără să clipească argumentul oportunităţii. De ce paradox? Pentru că, de fapt, niciunul dintre cei care o invocă astăzi copios nu a adus „oportunitatea” în discuţie pe vremea regimului Voronin, atunci când se croiau oficial „concepţii de stat” şi se modificau datele şi denumirea sărbătorilor pentru a aduce în prim-plan „Ziua Victoriei”. Sau când se declanşa un război fără precedent împotriva României, a limbii, istoriei şi prestigiului ei. Trecem peste faptul că asta nu a adus nimic bun Chişinăului în ceea ce priveşte problematica transnistreană (care a mai fost o dată în atenţia comunităţii internaţionale, în 2002, dar a sfârşit prin „Memorandumul Kozak”). Dar era oare „oportun” atunci ca RM – care tocmai declama patetic că obiectivul ei fundamental este integrarea europeană – să deschidă un război total cu un stat membru al UE şi NATO, un stat care putea bloca orice decizie de apropiere de UE a RM şi care susţinea pe orice căi aspiraţiile europene ale Chişinăului? Evident, nu. Dar unde erau vocile civice ale „momentului inoportun” atunci? Unde erau adepţii adevărurilor multiple în acele vremuri în care se încerca instaurarea unui singur adevăr? De unde această abnegaţie, astăzi, şi acea tăcere, ieri?
Decretul Ghimpu merge mai departe
Dincolo de efectul de hârtie de turnesol al spaţiului public sau electoral din RM, Decretul Ghimpu generează o serie de consecinţe ce se vor resimţi acut de aici înainte. Mai întâi, el a sporit marja de dezbatere în interiorul AIE la un punct fără precedent (şi care a făcut-o să trosnească). Dar faptul că nu s-a rupt extinde posibilităţi discursului de tip Mihai Ghimpu, bazat pe valori, ceea ce va creşte marja de mişcare a PL în interiorul Alianţei. Apoi, Decretul Ghimpu generează discuţii în societate şi obligă la decizii, mobilizând o bună parte a unui electorat până acum inert sau dezamăgit. Timpul rămas până la referendum şi alegeri este unul favorabil „digerării” acestui decret şi repoziţionărilor electorale. Dar, reacţiile la gestul lui Mihai Ghimpu obligă la repoziţionări şi în cadrul AIE: dacă presupunem că alegerea preşedintelui RM se va tranşa în turul doi, cine îşi va permite, şi cu ce preţ, să ignore un electorat de formula celui care susţine decretul? Şi care va deveni din ce în ce mai activ de aici înainte? Discuţia despre Decretul Ghimpu e departe de a se fi încheiat, cu atât mai mult cu cât reacţiile iritate ale Moscovei sau provocările transnistrene nu vor face decât să îi sporească notorietatea şi, de ce nu, prestigiul. Cariera acestui document istoric abia acum începe…