Principelui Radu al Romaniei i-a placut cadoul meu

Indraznesc sa cred, citind scrisoarea primita de la Alteta Sa, Principele Radu al Romaniei, ca i-a placut cadoul meu, oferit cu ocazia implinirii a 50 de ani. Alaturi, este scanata scrisoarea primita, iar, in continuare, mesajul pe care l-am trimis eu.

Principelui Radu al Romaniei,

Alteta,

Multumesc din suflet pentru invitatia de a participa la manifestarile organizate de Casa Regala pe 26-27 mai. Am avut o mare placere si satisfactie morala, precum si un profund prilej de mindrie nationala sa fiu, alaturi de colegele invitate, la Palatul Elisabeta.

Nu mi-am inchipuit sa fiu alaturi vreodata de Majestatile Lor si de intreaga Familie. Va multumesc din suflet si va rog sa primiti, inca o data, urarile mele de sanatate.

Indraznesc sa va spun ca, atunci cind veti binevoi sa veniti in Basarabia, voi fi bucuroasa sa va ajut cu ce poate umila mea persoana.

Am primit scrisoarea pe care mi-ati trimis-o si recunosc, v-am scris acum prea tirziu, deoarece nu aveam adresa de e-mail, pe care mi-a dat-o cu placere Rodica Tomasenco. Eu am scris pe blog despre evenimentul de la Casa Regala – http://www.pavlicenco.md/2010/05/29/sint-la-bucuresti-la-invitatia-familiei-regale/

In calitate si de presedinte al PNL din Republica Moldova, promovam curajos si cu demnitate mesajul de unitate nationala romaneasca.

Vreau sa mentionez si placerea de a-i fi cunoscut si de a fi discutat cu membrii microcolectivitatii care au grija cu drag de ceea ce inseamna Savirsin. Domnul Ion Tuca ne-a inconjurat de toata caldura sa si asta ne-a facut sa ne simtim ca acasa. Credeti-ma, sint absolut sincera si obiectiva cind va spun asta. Daca voi avea o posibilitate, voi vizita cu mult interes Savirsinul.

Va doresc multa, multa sanatate si raspund oricarei solicitari de cooperare, daca pot sa ofer ceva ce va intereseaza ca pozitie politica, civica, de demnitate nationala.

Cu multa recunostinta,
Vitalia Pavlicenco

Loading Facebook Comments ...

22 Comments

Add a Comment
  1. Si d-nei Hilary Clinton i-a placut cadoul lui Filat.

    Din cate am comunicat cu cei de la Prut la vest pana peste altlantic, lor le plac cadourile noastre, dar gasesc in ele un pic de salbaticie/feudalism.

    Asa ca, totul e relativ…

  2. Pentru „mxg”

    Asta nu inseamna ca aceste cadouri nu sunt lipsite de farmec pentru PRIMITORI.

  3. Toata suflarea romaneasca asteapta ca Domnul Presedinte GHIMPU sa propuna si guvernul Moldoviei sa accepte cu bucurie si entuziasm, oferirea FAMILIEI REGALE o resedinta in BASARABIA.

    Caci, sa va spun un mare secret, care de altfel nu este un secret pentru nimeni, ROMANIA MARE se va putea realiza numai cand FAMILIA REGALA va fi repusa in drepturile EI, PE TRONUL ROMANIEI.

    Caci o familie regala inseamna, pe langa alte calitati exceptionale, CALITATEA SA EXCEPTIONALA in RELATIILE INTERNATIONALE.

    Sunt deceptionat de Domnul Basescu pe care il credeam un mare adept al regalitatii romanesti.

  4. Toata lumea a inteles ca este vorba de MAJESTATEA SA REGELE MIHAI.

  5. Primul succesor la Tronul României
    de Liana Alexandru, 14 iunie

    Astă seară, la Bucuresti, într-o ceremonie la Palatul Elisabeta, Prinţul Nicolae a primit decoraţia Nihil Sine Deo, titlul de Alteţă Regală şi a devenit oficial Principe de România. Titlul i-a fost oferit de Regele Mihai I şi a fost un dar care marchează în viaţa Principelui împlinirea vârstei de 25 de ani. A fost, în acelaşi timp, şi un dar pentru Casa Regală, Alteţa sa Nicoale devenind astfel primul moştenitor al Coroanei de sex masculin. Potrivit succesiunii, Coroana României, alături de poziţia de Şef al Familiei Regale, se transmite Principesei moştenitoare Margareta, apoi Principesei Elena, şi, mai departe, Principelui Nicolae.

    Ceremonia a fost de o modestie copleşitoare. În tihna frumoasei grădini a Palatului Elisabeta, după o ploaie strălucitoare, în curtea Palatului şi-au făcut apariţia Regina Ana, Regele Mihai, Principesa Margareta şi Principele consort Radu. Şeful Onorific al Casei Majestăţii Sale a anunţat evenimentul, Regele a preluat distincţia, i-a înmânat-o Principelui, iar Principesa Margareta l-a ajutat să şi-o potrivească la rever. Apoi, Regina Ana l-a felicitat, şi-au strâns mâinile pe rând şi au invitat oaspeţii în grădină să închine acestui moment un pahar de şampanie. Momentul nu a durat mai mult decât descrierea de faţă, a fost însă intens prin emoţiile tânărului Nicolae, distincţia familiei, bucuria oaspeţilor şi entuziasmul organizatorilor. Audienţa, formată din ambasadori, prieteni ai Principelui, apropiaţi şi cunoscuţi ai Casei Regale, a fost adânc mişcată.

    E uluitor câtă frumuseţe pot aduna laolaltă câteva calităţi abandonate de lumea noastră publică: modestie, discreţie, căldură, simplitate. La venerabila vârstă de 89 de ani, Regele Mihai are o distincţie a prezenţei pe care nu sângele, ci nobleţea sufletească i-o aşterne pe chip. Privirea-i radiază blând şi senin şi un aer de bunătate supremă te învăluie în preajmă-i. M-a impresionat gentileţea cu care s-a lăsat în voia bucuriei noastre de a face o fotografie împreună. Disponibilitatea aceasta curată, neprefăcută, e ceva ce nu poţi învăţa în nicio şcoală, ţine de felul onest în care ai ALES să-ţi priveşti semenii. În sensul acesta, mi s-a părut că Principele Nicolae poate fi unul dintre cei aleşi. Are deschiderea celor trăiţi în alte lumi, dar mai ales, însufleţirea şi candoarea tinereţii sale.

    Nu ştim care va fi sensul Casei Regale odată cu succesiunea, dar ştim că azi s-a petrecut din dorinţa Regelui un moment simbolic: Mihai I a uns Principe primul succesor bărbat al Familiei Regale a României. Să fie ceasul bun!

  6. Pentru ETERN,
    Sunteti deceptionat de domnul Basescu?!… Doar atat? Dar faptul ca a fost unicul demnitar european care a indraznit sa le taie batranilor ( oameni complet lipsiti de aparare, pe care el ii considera niste paraziti ) 15% din pensie, pensie care, caz unic in Europa, reprezenta si pana acum mult sub 45% din ultimul salariu, dumneavoastra ce atitudine va inspira? Dumneavoastra stiti ca, in perioada imediat urmatoare, multi dintre ei vor pleca dintre noi pentru ca si asa traiau la limita saraciei? Ce fel de om trebuie sa fii ca sa faci toate malversatiunile posibile pentru ati impune acest proiect halucinant, vacin cu genocidul? Omul asta nu are respect fata de nimic si fata de nimeni in afara de propria persoana. Iar dumneavoastra sunteti doar deceptionat de atitudinea fata de monarhie… Ce reprezinta monarhia pentru el? Ce reprezinta onoarea pentru el?

  7. pentru „” XYZ „”.

    Dar MFIA PSD–sto castristo Crinisto – ILICI ce va inspira ???
    Puneti in balanta aceasta MAFIE cu PDL-ul si atunci pot sa-mi fac o parere si de dumneavoastra.

  8. pentru „” XYZ „”.

    Dar MFIA PSD–isto castristo Crinisto – ILICI ce va inspira ???
    Puneti in balanta aceasta MAFIE cu PDL-ul si atunci pot sa-mi fac o parere si de dumneavoastra.

  9. Tot pentru ETERN,
    Presedintele PNL (partidul doamnei Pavlicenco) din Romania, domnul Crin Antonescu, spunea despre actualul sef al statului roman ca „este totul in interiorul Romaniei si nimic in afara ei”. Genial!

  10. Domnule ETERN sunteti un personaj jalnic. Va exprimati doar in lozinci. Mai scoateti capul in afara Romaniei si vedeti ce spun notabilitatile altor state care reprezinta ceva in politica lumii despre acest personaj! Cititi marile cotidiene ale lumii libere! Si aia sunt tot PSD-isti? Vai de capul dumneavoastra! Pierd vremea cu dumneavoastra. Nici nu va mai raspund.

  11. Pt mxg

    Nu cred ca Principele Radu al Romaniei, care e roman, nu american sau englez, ar considera „salbaticie” Enciclopedia Concisa Britannica, singura carte color de asemenea volum si greutate, aparuta la Litera si tiparita in Italia. Cred ca o asemenea carte ar fi placut si tuturor americanilor, englezilor, grancezilor…

  12. afara din tara tradatorul de Mihai

  13. ROMANIA e republica prin constitutie,nu are rege si alteti regale care nu vorbesc romaneste,cu atat mai mult tradatori si vanzatori de dinastie straina.l-a vandut pe maresalul Antonescu pentru asi salva hoitul,ne-a dat comunistilor bolsevici si-a pus coada-ntre picioare si vrea tron?rusine!

  14. prima data cand a venit in ROMANIA nu vroia nimic,acum a luat despagubiri si propietati,de ce nu s-a jertfit pt.tara?bunicii mei ce-au primit inapoi din ce le-au luat comunistii si ca ei mai toti romanii.de cesa platesc eu si generatia tanara de romani despagubiri ca sa zburde fetele batrane ale fostului rege prin europa,de ce?

  15. doamna vitalia nu cred ca filomonarhia va va aduce vre-un avantaj electoral,eu sunt nascut si crescut in ROMANIA sunt anticomunist pana la os,sant casatorit cu basarabeanca,suntem filoliberali,locuim in srainatate momentan,am comunicat cu sediul central de la chisinau pt.a ajuta partidul liberal la eventuale alegeri,va apreciez foarte mult,dar v-as ruga sa fiti mai atenta la simpatia monarhista.

  16. Pentru MADAME „” XYZ „” .

    Stilul DOMNIEIVOASTRE ma face sa cred ca sunteti o STIMATA DOAMNA.

    Dar cum sexul are o mare importanta ( moda este sa se spuna ca SEXUL nu are nici o importanta ) sa revenim la questiunea mea ramasa fara raspuns ::::

    Dati-mi ca exemplu cateva notabilitati si ZIARE care fac aprecieri asupra DOMNULUI BASESCU si va voi spune parerea mea .

    Sunteti perspicace dar mai trebue sa faceti progrese ::: De unde stiti DVS. ca va scriu din ROMANIA ???? Si nu din MOLDOVA sau din alta parte.

    Mi-ati spus ca sunt un personaj de COMEDIE JALNICA, asta inseamna ca aveti mila de mine, ceeace ma reconforteaza.

    Dar raman insetat de raspunsul DVS :: : faceti o comparatie, cu aprecieri intre PDL si lagarul ROSU ::: PONTA-CASTRO, CRIN – GHEVARA, ILICI-KGB. In acest fel ne vom situa mai bine in raport cu cealata persoana .

  17. Pentru ceilalti cititori si nu pentru „ETERN”, ale carui opinii chiar nu ma intereseaza, va ofer postarea facuta pe alt blog de un oarecare „FLOREA.RO” despre care chiar nu stiu nimuc. Asta daca este sa vorbim despre exemple… si va asigur astfel de exemple sunt cu sutele in toata presa vesteuropeana si americana si pentru aceasta nu are rost sa umplu blogurile cu citate din presa occidentala. Cine doreste sa se informeze poate sa o faca si singur, cu conditia sa mai si stie ceva limbi straine, altele dacat cea rusa. Eu nu am de dovedit nimanui absolut nimic. Cine vrea sa ramana cantonat intr-un univers cu idei putine dar fixe e treaba lui. Iar dovada pretuirii de care se bucura personajul, atat de pretuit de o parte dintre moldoveni, in fata notabilitatilor occidentale, este numarul vizitelor pe care aceste notabiltati le fac la Bucuresti, pespectiv… niciuna

    FLOREA RO spune:
    June 19 2010 la 12:28

    “http://espresso.repubblica.it/dettaglio/la-romania-sono-io/2129182″ sau traducerea in limba romana:

    “”România sunt eu” este titlul articolului din revista italiană “L’Espresso” în care preşedintele Traian Băsescu este considerat “cel mai urât președinte după Nicolae Ceaușescu” afemeiat, bețiv și “un demagog arogant cu ticuri de mic dictator”.

    Traian Băsescu şi Silvio Berlusconi se aseamănă ca două picături de apă, scrie “L’Espresso”.

    Cel mai recent număr din revista italiană “L’Espresso” îi dedică un articol de patru pagini preşedintelui Traian Băsescu, catalogat drept “Berlusconi din Balcani”.

    “Arogant, demagog, nepotist, populist, cu ticuri de mic dictator, Băsescu se nimereşte în fruntea României într-un moment de răscruce, ce riscă să aibă efecte devastatoare asupra unei ţări şi aşa sărace, care face cu greu faţă crizei economice”, scrie jurnalistul Tommaso Cerno.

    “Băsescu şi Berlusconi se aseamănă ca două picături de apă, mai ales la capitolul vicii, gafe, glumiţe şi ura pentru comunişti. Singura diferenţă din acest punct de vedere este că Băsescu chiar a fost membru al Partidului Comunist, dar şi-a schimbat năravul după ‘89, realizând că deschiderea dosarelor fostei securităţi într-o ţară atât de chinuită de regimul comunist înainte de ‘89 ar putea garanta şi ceva voturi”, mai scrie Cerno.

    “Traian Băsescu, cel mai detestat conducător al României, după Ceauşescu”

    Jurnalistul Tommaso Cerno de la „L’Espresso” realizează, într-un articol întins pe trei pagini, o prezentare extrem de dură a personajului politic Traian Băsescu.

    Acesta este descris la începutul articolului ca fiind cel mai detestat lider politic al României, după Nicolae Ceauşescu.

    În viziunea celor de la „L’Espresso”, preşedintele României este mincinos, habar nu are de economie, a negat luni la rând că România e în criză economică, pentru ca după realegerea sa în funcţie să oblige românii să se supună “celor mai draconice măsuri de austeritate din era postcomunistă”. „L’Espresso” mai spune că, în cele şase luni care au trecut de alegerile prezidenţiale, numărul românilor care au părăsit ţara a crescut foarte mult şi că, “din păcate, România, aflată într-o perioadă foarte grea, este condusă de un personaj fără credibilitate şi fără calităţile necesare unui adevărat lider”.

    Se vorbeşte fără ocolişuri şi despre voturile dubioase din diaspora, cu ajutorul cărora Băsescu a câştigat la limită alegerile de anul trecut.

    În articolul din „L’Espresso” sunt menţionaţi şi intelectualii cotrocenişti Liiceanu, Patapievici, Pleşu, Cărtărescu, cei care, în schimbul unor sinecuri şi onoruri, au girat la nesfârşit orice acţiune aberantă a lui Traian Băsescu.

    Tommaso Cerno taxează dur şi frecventele greşeli de politică externă pe care le face Băsescu: “În discursurile sale omite frecvent să nominalizeze UE, din care face parte şi România, dar întotdeauna aduce în prim-plan mitul SUA”.

    Sigur că din acest portret deloc măgulitor al lui Traian Băsescu nu puteau să lipsească şi momentele în care acesta a pus presa la colţ, în stilul său, lipsit de bune maniere. Episoadele “ţiganca împuţită” şi “găozarul” sunt descrise pe larg. La fel şi obsesia şi ura pe care Băsescu le are faţă de mogulii Voculescu, Vântu şi Patriciu, cei trei mari patroni de presă din România.

    Şi scandalul casei din Strada Mihăileanu, dată de primarul Traian Băsescu cetăţeanului Traian Băsescu, este explicat în „L’Espresso”.

    Jurnalistul Tommaso Cerno mai spune despre Băsescu că obişnuieşte să consume băuturi alcoolice, şi în acest sens descrie restaurantele preferate ale preşedintelui României, dar şi episodul în care acesta s-a urcat la volan după ce băuse o noapte întreagă în compania lui Gigi Becali. Tot la capitolul vicii, Tommaso Cerno consemnează pasiunea lui Traian Băsescu pentru femei, în special pentru acelea pe care le promovează în politică. Elena Udrea, multiplele acuze de corupţie formulate la adresa ei, dar şi celebra gafă cu “preşedintele Norvegiei”, toate acesteaşi multe altele sunt cuprinse într-un capitol al acestui articol dedicat lui Băsescu. Nici EBA nu lipseşte din materialul din „L’Espresso”. Se scrie în primul rând despre episodul halucinant de la europarlamentarele din 2009, atunci când voturile pentru Elena Băsescu au “fost racolate chiar de fidelii tatălui său, primul-ministru Emil Boc şi ministrul Economiei, Adriean Videanu”.

    Fiica preferată a lui Traian Băsescu este descrisă ca fiind “un fel de Paris Hilton care adoră să piardă nopţile şi care este neîndemânatică în relaţia cu gramatica limbii române, obiceiuri moştenite de la tatăl său, un noctambul de nestăpânit şi o prezenţă fixă în restaurantele bucureştene”

  18. Iata si articolul din L’Espresso in integralitatea lui, asa cum suna el in italiana ca sa nu mai existe comentarii:

    „La Romania sono io di Tommaso Cerno
    (18 iunie 2010)Demagogo. Populista. Ex marinaio dalla promessa facile. O ancora: il piccolo Berlusconi dei Balcani. Da queste parti gli epiteti affibbiati al presidente della Romania, Traian Basescu, il politico più ‘amato e odiato’ dopo il dittatore comunista Nicolae Ceausescu, ormai sono diventati celebri. Come le barzellette sul suo conto che circolano fra bettole, scuole e mercatini. Ma soprattutto come i bilanci in rosso del suo secondo mandato, quello che aveva promesso una crescita da Europa dei Grandi e sta invece ricacciando il Paese fra i paria. Con il rischio di un tracollo a poco più di tre anni dal celebrato ingresso nell’Unione europea. Eppure lui non sembra farci caso. Aveva cercato di minimizzare gli effetti della crisi economica dicendo che, per dare l’esempio, avrebbe girato per Bucarest su una vecchia Dacia e mangiato solo pomodori, ma è poi stato costretto a varare la Finanziaria più draconiana dell’era post-comunista. E se milioni di romeni erano fuggiti dalla propria terra, era solo una beffa della storia. Lo sa bene lui che si chiama Traiano come l’imperatore che nel secondo secolo conquistò la Dacia. Oggi che è riuscito a portare quel nome al Quirinale balcanico, Palatul Cotroceni, ci scherza addirittura: ‘I romeni vengono in Italia? Stiamo ricambiando il favore a chi ci colonizzò’, dichiarò nel pieno della polemica sul caso Reggiani e le impronte digitali per i rom. Salvo poi affibbiare la paternità della battuta che rischiava di provocare il gelo con Roma, niente meno che al suo premier prediletto. E modello indiscusso. Proprio lui: Silvio Berlusconi.
    Sarà pure un caso che il Partito democratico liberale del leader balcanico si abbrevi proprio Pdl, come il popolo del Cavaliere. Eppure dal sovrano di Arcore, quello strano vicerè di Transilvania sembra avere mutuato vizi e vezzi. Primo fra tutti la mania di spedire alla guida dei ministeri pupille ed ex modelle, come la sua prediletta, la bionda Elena Udrea, moglie del potente imprenditore Dorin Cocos e oggi a capo del dicastero del Turismo sulle orme della collega italiana, stavolta rossa, Michela Brambilla. La conobbe quando lavorava da avvocato e la trasformò in uno dei consiglieri più vicini al presidentissimo. Finita più volte al centro di scandali su appalti e fondi europei (nel 2004 si dimise da consulente per avere favorito alcuni amici del marito), la ministra è più famosa per le gaffe che per i suoi decreti e le sue riforme. Una sera spiegò in diretta tv – lei che si occupa di promozione internazionale – che la Norvegia era una repubblica, scatenando l’indignazione della monarchia di re Harald V. L’altra ex modella arrivata in alto grazie alle spintarelle presidenziali è niente meno che la bella secondogenita Elena Basescu, 29 anni e una laurea in relazioni internazionali. Porta anche lei il nome della moglie di Ceausescu, ma nei locali vip di Bucarest è meglio conosciuta come ‘Barbie’ o ‘Paris Hilton’. Soprattutto per la voglia di tirar mattina e la poca dimestichezza con la grammatica romena. Abitudini ereditate da papà Traian, nottambulo impenitente e presenza fissa nei ristoranti del centro come il Golden Blitz. Lui che non ama la scorta e guida la Dacia da solo, s’è spinto fino là per festeggiare vittorie politiche e calcistiche, come quando Walter Zenga portò lo Steaua Bucarest agli ottavi di Coppa Uefa. Ora il suo locale preferito ha chiuso i battenti, così lui s’è trasferito alla Casa Doina, a due passi, per non perdere le buone abitudini a 58 anni.
    Elena non è da meno e ai nomignoli preferisce l’acronimo ‘Eba’ (Elena Basescu), che porta stampato anche sulla targa personalizzata della sua Range Rover. Non c’è da meravigliarsi, quindi, che la sua candidatura alle Europee 2009 abbia scatenato la bufera nel Paese. Al punto che Alina Mungiu Pippidi, presidente della società Accademica, s’è ritirata accusando Basescu di nepotismo e la politica di essersi svenduta alle veline. Così Traian ‘cel Mare’, che vuol dire il Grande, ha ideato la seconda furbata, negando sì alla figlia il simbolo del suo Pdl, ma schierandola come indipendente forte di 200 mila firme, raccolte dalla struttura dei fedelissimi, dal premier Emil Boc al potente ministro dell’economia Adriean Videanu.
    In perfetto stile italico vengono scanditi anche i ripetuti diktat che Basescu rivolge al Parlamento, spesso al di fuori dei suoi poteri costituzionali. Veti, proteste pubbliche, accuse che da Cotroceni si scagliano sulla ex Casa Poporului che sorge sulle rovine del vecchio centro.”

    Ceea ce era de demonstrat…

  19. Iata si pagina a doua a articolului…

    … storico devastato dal regime: un interventismo che ai predecessori Iliescu e Constantinescu sarebbe costato la poltrona in poche settimane, ma che i romeni si sono abituati a concedere al leader del Pdl. Uno che spesso dimentica di citare l’Unione europea nei suoi discorsi, ma che non lesina mai sul mito indiscusso degli Stati Uniti. A dicembre ha raccontato in campagna elettorale di un patto con la Casa Bianca per lo scudo spaziale. Astronavi, esercito da terzo millennio, fabbriche a pieno ritmo e soldi a palate. Dimenticandosi guarda caso di citare i 20 miliardi del Fondo monetario internazionale necessari per scongiurare, piuttosto, il fallimento dello Stato.
    In quanto a look, Basescu ha copiato a Berlusconi – pur riveduto e corretto – perfino il cambio di pettinatura fra primo e secondo mandato. Passando, su consiglio della first lady Maria, dal vistoso riporto alla testa rasata proprio nei mesi in cui il premier italiano nascondeva sotto la bandana sfoggiata a Capri la chioma nuova di zecca. Per non parlare delle invettive contro i comunisti, che ricordano tanto il ritornello del Cavaliere. Commissioni di ricerca, apertura di dossier, critiche ai socialdemocratici. Eppure Basescu è stato a sua volta accusato di un passato nebuloso: avrebbe collaborato prima del 1989 con la Securitate, la famigerata polizia segreta di Ceausescu. Abitudine che non si perde, visto che la Romania si classifica, secondo il quotidiano ‘Adevarul’, al primo posto in Europa in quanto a strutture di intelligence: sette dipartimenti di spionaggio e un rapporto fra agenti segreti e cittadini di sei volte superiore all’Fbi. Come neanche ai tempi della dittatura comunista era mai accaduto. Non manca nemmeno un caso Scajola nella sua biografia. Un appartamento acquistato dallo Stato a un prezzo di favore, che scatenò la polemica come quello di via del Fagutale con vista sul Colosseo. Basescu, però, non s’è lasciato fregare e dopo due settimane di scontri su giornali e tv ha restituito tutto al popolo. Ben consapevole che la legge romena – ora che sedeva a Cotroceni – gli avrebbe garantito una dimora di Stato anche dopo la fine del mandato.
    Il ‘Silviu’ dei Carpazi tiene il passo anche in quanto a gaffe. Una volta diede dello ‘sporco zingaro’ a un giornalista che tentava di intervistarlo al supermercato. Gli strappò di mano il cellulare e se lo portò in macchina. Peccato che fosse in funzione e che i suoi insulti al popolo rom in pochi minuti stessero facendo il giro della Romania, mentre lui, ignaro, se ne tornava a casa con la moglie. O la volta in cui ne cacciò un altro dandogli del ‘frocio’ per poi ritrovarsi ad autorizzare il Gay Pride di Bucarest che nemmeno il sindaco voleva. Un’indole non certo nuova per Basescu, che conquistò la fama europea nel 2001, quand’era lui il primo cittadino della capitale. Ordinò lo sterminio di migliaia di cani randagi, rimasti senza casa e senza padrone dopo la devastazione della città da parte del regime comunista e, poi, la restituzione delle abitazioni confiscate fino all’89. Animalisti e leghe contro i maltrattamenti si mobilitarono in massa, ma Traian da quell’orecchio non ci sentiva proprio. Da Parigi, a bordo di un jet privato, si precipitò in Romania addirittura Brigitte Bardot denunciando la ‘tirannia’ del presidente. Ma lui rispose serafico, fissando lo schermo con gli occhi leggermente strabici che mostra sempre nei suoi manifesti (uno sguardo all’Ovest, l’altro all’Est), che se le piacevano tanto poteva caricarseli sull’aereo e portarseli in Francia.
    È così che l’ex marinaio di Basarabi, figlio del mar Nero e dell’aria quasi turca del sud-est, ha vinto per la seconda volta le presidenziali pur con uno scarto minimo dallo sfidante, l’ex ministro degli Esteri Mircea Geoana, il favorito dei sondaggi. Solo 75 mila voti che provengono, guarda caso, dalla diaspora romena. Già. Dalle migliaia di esuli che da Spagna, Francia, Germania e pure dall’Italia votarono per il loro Traiano, ribaltando a tarda notte l’exit poll che sembrava riconsegnare la Romania ai socialdemocratici. A nulla è servito ricordare che Basescu partì da centro-sinistra per approdare a destra. Né rivangare l’impeachment del 2007, quando da presidente in carica fu messo sotto accusa dal Parlamento per ingerenze sul sistema della giustizia. Un colpo che sembrava mortale per il politico più popolare dell’Est Europa, ma che si rivelò invece un boomerang per i suoi accusatori. Basescu mobilitò popolo e intellettuali, raccolse oltre cento firme solo fra filosofi come Andrei Plesu e Gabriel Liiceanu, o scrittori del calibro

  20. Iata si pagina a treia a articolului…

    …di Mircea Cartarescu e Horia Roman Patapievici. E vinse la battaglia che sembrava impossibile con il 74 per cento dei voti. Un plebiscito, giurano stavolta i politologi romeni, che non sarebbe in grado di replicare. Indebolito com’è dalla crisi economica, dai tagli che stanno per mettere in ginocchio milioni di dipendenti pubblici, stordito da una finanziaria lontana anni luce dalla promessa di sviluppo e ricchezza che aveva fatto in campagna elettorale. E soprattutto intimorito dall’offensiva che i magnati nemici potrebbero sferrare all’improvviso contro un governo che fra crisi annunciate e vere traballa ogni giorno. ‘Moguli’, si chiamano in Romania, come gli editori Sorin Ovidiu Vantu e Dan Voiculescu. O come l’ex amico petroliere Dinu Patriciu, oggi ferreo oppositore del piccolo dittatore dei Balcani.”

    Si aici articolul se incheie.

  21. Jurnalistul italian Tommaso Cerno, colaborator al cotidianului conservator „La Repubblica” si al saptamanalului „L’espresso”, cel care a scris articolul despre Basescu, a primit la 3 aprilie 2009 premiul national acordat de catre „Unione Nazionale dei Cronicisti Italiani” si este considerat ca fiind unul din cei mai buni jurnalisti italieni. Poate macar asta va insemna ceva pentru semidoctii damboviteni si pentru ETERN in special.

  22. Tommaso Cerno a fost declarat in Italia „Cronista dell’anno 2009”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *