Sansele electorale ale unionistilor, sau Azi ne inghesuim pe segment liberal, miine – pe unionist…

Nu ne deranjeaza ca, in articolul intitulat asa cum e intitulat (Ce sanse electorale are un partid unionist?), Constantin Tanase se face – direct sau indirect  – ca nu vede PNL. Nu ne deranjeaza, pentru ca nu asist la primele deturnari din partea omului. Nu ne deranjeaza nici ca autorul articolului tradeaza, totusi, ca stie despre mesajul si pozitia unionista ale PNL, dar subliniaza ca, o Pavlicenco, in fruntea unui partid, fie si PNL, cu optiune anuntata unionista, nu e pe placul liderului de opinie. Nu sint – asa cum spunea cineva – o bancnota de 5 dolari sa plac la toti. Sint, insa, si convinsa, si activa, si principiala, nu am tradat valorile nationale, nu am organziat „Casa noastra Republica Moldova” sau cum s-a mai numit ea, nu am lucrat cu Rosca si nu am fost membra PPCD, nu am colaborat cu securitatea, nu am votat pentru Voronin, nu sint bogata, dar nici de prostit. Concluzia: desi articolul de mai jos spune multe lucruri ce nu pot placea lui Ghimpu, Filat si altii, care s-au schimbat brusc dupa ce au devenit deputati, insa eu salut aparitia acestei pozitii a lui Tanase.

Important e ca s-a abordat problema si ca noi am gindit de la bun inceput asa cum scrie acum Tanase, iar el doar a venit sa o confirme. Bravo. De fapt, trebuie sa recunoastem ca Tanase a mai avut articole fundamentale, acum un an-doi, pe subiectul Unirii. Daca il voi gasi pe cel de care imi amintesc, il voi posta.

Noi repostam articolul lui Tanase si ne pare bine ca si altii gindesc la fel ca noi. Numai ca e ceva de mentionat. Un Vlad Filat, mai tinar ca Pavlicenco, era cazul ca, impreuna cu mai tinarul Dorin Chirtoaca, nu sa voteze pentru Voronin sau sa ne explice cum trebuia votat Voronin, ci sa promoveze un mesaj unionist. (A se vedea aici: http://www.pavlicenco.md/2008/09/23/chirtoaca-filat-despre-4-aprilie-2005/). Nu a fost sa fie ieri. Nu e sa fie nici azi. Dar sintem siguri ca miine se vor inghesui toti pe segmentul unionist la fel cum astazi se inghesuie toti – direct sau indirect – pe segment liberal, dupa ce au tot luat in deridere Partidul National Liberal, cind a aparut. Ce urmareste Tanase prin acest articol puteti citi in comentarii…

Iata articolul lui Tanase: „Reacţiile unor forţe politice de la Chişinău la ceremonia de sfinţire a Cimitirului ostaşilor români de la Călăraşi ne-a convins odată în plus că tot ce se întâmplă în RM se află sub zodia geopoliticului. Premierul Vlad Filat, care a participat la eveniment, a fost acuzat de „simpatii” legionare şi pro-fasciste – în subtext, citiţi, pro-româneşti. Punctul pe „i” însă l-a pus proaspătul înscăunat la cârma PSD, businessmanul rusofon Şelin, care vorbeşte „pi moldov’neşti” ca o coţofană pe arăbeşte. Acesta s-a arătat „indignat” de faptul că „ocupanţii români au fost numiţi eroi”. Ca să vezi, adevăraţii ocupanţi ai Basarabiei, ostaşii Armatei Roşii, au dreptul să fie numiţi eroi, iar cei care au trecut Prutul ca să ne elibereze de ciuma comunistă adusă aici de tancurile lui Stalin – nu. Asta e logica imperialistă rusească a coloanei a cincea a Kremlinului în RM, condusă de Voronin, Şelin, Klimenko…

Subiectul care trebuie pus în discuţie în legătură cu acest „incident” se referă la actuala distribuţie a forţelor politice pe scena politică de la Chişinău. După „abdicarea” PPCD-ului de la doctrina unionistă şi înregimentarea lui în echipa „stataliştilor”, s-a creat un „loc liber”. Era de aşteptat ca partidul ce va ocupa acest loc, promovând în continuare, rezolut şi fără ocolişuri, ideea unirii cu România va fi PL-ul lui Ghimpu. Dar, ajuns la putere, Mihai Ghimpu a declarat în câteva rânduri că în programul partidului său nu există „punctul” despre unirea RM cu România şi că va promova o politică de consolidare a statalităţii moldoveneşti. Acest lucru Ghimpu l-a declarat şi unui mare cotidian de la Bucureşti. Cineva glumea, legat de aceasta, că, în persoana lui Ghimpu, Voronin s-a ales cu un concurent serios în opera de edificare a statalităţii moldoveneşti. Gluma-i glumă, dar există un adevăr: forţele politice de la Chişinău care, fiind în opoziţie, se declară pro-româneşti şi unioniste, când ajung la putere îşi… „nuanţează” mesajul şi îşi adaptează programul la „realităţile vieţii”. Aşa se face că astăzi în RM nu există un partid cu doctrină unionistă, iar „locul” eliberat de PPCD rămâne liber.

Are sau nu are astăzi în RM şanse electorale un partid unionist? În actualul context politic, când nu mai există maşina represivă a comuniştilor şi societatea respiră liber, iar pragul electoral va fi coborât la patru procente, un partid ce proclamă deschis unirea RM cu România are toate şansele să acceadă în Parlament. Cu o condiţie – în fruntea unei asemenea formaţiuni politice să vină un om nou, cinstit, credibil, neimplicat în nicio mizerie politică, liber de orice „angajamente”, cu „conexiuni” în lumea businessului naţional. Cu vechii „lideri” ai diferitelor „mişcări unioniste” putem doar discredita în continuare ideea unionistă.

Un partid unionist, în viitorul Parlament, ar putea deveni un factor de echilibru ce nu ar permite ca balanţa să încline în favoarea stângii comuniste rusofile. Analiza atentă a tuturor sondajelor de opinie dovedeşte că în RM există patru procente de electorat unionist, electorat care nu se regăseşte deplin în actualele partide liberale de la guvernare. Apariţia unui partid unionist ar fi şi în interesul acestor partide. Prezenţa în viitorul Parlament a cinci-şase-şapte deputaţi unionişti ar legitima aspiraţiile naţionale ale unei părţi a populaţiei, ar scoate aceste aspiraţii din zona „criminală”, ar consolida centru-dreapta eşichierului politic şi ar exclude repetarea poveştii cu „votul de aur”, care la noi s-a transformat în povestea cu cocoşul roşu.”

Loading Facebook Comments ...

34 Comments

Add a Comment
  1. D-na Pavlicenco fara suparare, acest articol Va caracterizeaza partidul pe care il conduceti, nitel aduce a lauda, a reclama politica ;), alta e ca nu cred ca numai 4 % din populatia RM e cu ginduri unioniste ci mai mult intre 10-12 %.

  2. D.Pavlicenco, eu cred ca d.Tanase anume despre DVS /ca si lider/ si despre PNL scrie. Doar stie omul cu siguranta ca PNL demult a declarat ca va merge in alegeri cu mesajul Unirii.

    Poate ceva regretabl s-a intimplat mai inainte si nu poate scrie numele „Pavlicenco si PNL” ? Eu cred ca v-a lasat sa va pricepeti. Eu personal numai PNL cred ca spune tare si suuuus, ca unica sansa accelerata de aderare la UE a Moldovei este Unirea cu Romania. Sigur ca D-lui stie ca in PNL si membrii partidlui nu s-au proslavit cu matrapazlicuri. Nu-l taxati pe d.Tanase, lasati-l sa faca „mia culpa” in tihna….

  3. Forta si justetea mesajelor UNIONISTE ale DOAMNEI VITALIA PAVLICENCU nu pot fi puse la indoiala. Dar constat cu regret ca DOMNIA SA trebue sa lupte nu numai cu TOTALITARISMUL dar si cu cei din ALIANTA pentru a transmite cea mai importanta IDEE a politicii din BASARABIA ::: UNIREA.

    Este evident ca ALIANTA , acest munte de speranta, va naste pana la urma un soricel ruso-euro-american, un mic cadou moscovei si care nu va avea nimic deaface cu idealurile Romanilor din Basarabia, din Romania si din lumea intreaga.

  4. Eu cred ca e mai corect sa numesc conationalii mei cetateni sovietici moldoveni si nu moldoveni sovietici. Fiindca sunt in primul rand mai sovietici si pe urma moldoveni romani. Indeferent cat de scoliti suny. Nu trebuie sa dam vina doar pe ignoranta. Ci pe Ticalosie.
    De ce acest produs astazi nu vrea unirea ?
    Sa admitem ca a trecut o etapa de evolutie si acest cobai a inteles ca a fost si este sub ocupatia ruseasca. Atunci se pune intrebarea: De ce nu vrea sa fie sub „ocupatia” romaneasca ? E foarte simplu : frica vis-a-vis de ceea ce nu cunoaste. Intrebari fara raspunsuri. Dureri de cap.
    Sub ocupatia rusilor specia homo sovieticus-moldavus a supravetuit si continua sa supravetuiasca. Care mai bine, care mai binisor. Daca a fost admis la treuca, considerati ca viata s-a realizat
    Romanul nostru asa supravetuit imperii si razboaie. Dar acest lucru a fost in trecut. Acest neam a supravetuit gratie Credintei in Dumnezeu. Or astazi ce credinta are acest homus sovieticus ?
    Ce e cu Unirea aceasta ? Ce va fi ? Cum ma voi adapta ? Ce voi face ? Pe scurt, iarasi intrebari, din nou dureri de cap. Pe moldoveanul nostru cand il doare capul, Pazea.
    -Uite, ma . Ai sa ai 300 euro pensie, 500 euro salariu. Te unesti ?- Lasa-ma in pace cu minciunile tale, ca si comunistii mi-au promis paine cu 16 kopeici.
    Dar cum sa-i numim pe tinerii si scolitii, noii si nepatatii politicieni care nici nu pica sub legea lustratiei : Igor Corman, care ieri cu spuma la gura declara „Noi din PD suntem centru-stanga si cat mai mult spre stanga „. Oleg Serebrean, Excelenta Sa Ambasador la Paris. Cu cata pompa declara la o emisiune ca predecesorii sai nu vorbeau nici o limba straina si ca la receptii nu erau capabili sa vorbeasca cu omologii sai. In schimb de maine Oleg cu musiu Jacques vor discuta la un pahar de vorba despre ploile abatute in Normandie si eventual despre consolidarea statalitatii moldovenesti. In franceza. Voila.
    Cum sa uitam de domnul Popoff. Un alt tanar statalist de stanga-stanga. Cu astia ce facem ??? Nu-i mai pacalim cu 500 euro pe luna. Astia mai jos de 5.000 nu coboara.
    Si in final. Ce facem cu sclavagismul instaurat pe acest teritoriu ???
    Din nou intrabari ? Din nou dureri de cap.

  5. Pt Arcasu

    Mersi, este o idee acceptabila, dar nici nu i-am spus multe sau putine dupa 29 iulie. Eu cred, insa, ca, prin acest articol, Tanase a vrut sa isi exprime regretul si invidia ca PNL are acest mesaj. Este deja pozitiv ca a spus. Asta inseamna ca si-a dat si el seama ca nu are RM nici o sansa sa devina un stat asa cum credeau unii – nu ne va permite Rusia. Cred ca Sergiu Mocanu are perfecta dreptate – „RM va fi un stat rusesc sau nu va fi deloc”. Mai inainte Bogatu spunea _RM va fi un al doilea stat romanesc sau nu va fi deloc”. Ce rezulta din aceste doua asertiuni? Ca RM va ajunge sa se uneasca neaparat cu Romania, singura nerezistind ca stat in fata presiunilor de tot genul.

    Tocmai de aceea PNL are dreptate, pentru ca oamenii nu mai vad solutia nici cu zisii democrati si „liberali”, adica, privind astfel lucrurile, ramine doar unirea cu Romania. O alta idee e ca Tanase ar vrea un lider la un partid unionist care sa stea in patru labe in fata lui Filat. Pentru ca Filat si-a facut sateliti pe dreapta si pe stinga, dar nu si un partid unionist. Nu inca. Pentru ca eu nu m-as mira sa o faca si pe asta pina la alegerile viitoare.

    De fapt, prin acest articol, Tanase a recunoscut ca PNL are dreptate, dar si-a tradat ciuda ca eu sint in fruntea acestui partid si stie bine ca, peste ani, se va vedea ca avem dreptate, asa cum Filat a trecut de la social-democrati la liberal-democrati. Peste ani – mai multi sau mai putini – el va deveni si unionist, daca nu e o autentica marioneta a lui Lucinschi si ceilalti din jurul acestuia, care l-au propulsat si il mai propulseaza. Aici sint inca multe de spus…

  6. Pt Vitalie

    Nici eu nu cred ca sint doar 4 % de oameni cu vederi unioniste. Probabil, Tanase s eteme ca aceste procente sa nu mearga spre PNL si sa se lipseasca PLDM, astfel, de un fragment pe linga segmentul sau „cosmopolit”, pe care conteaza…

  7. Pt COMENTATOR

    Este foarte interesanta aceasta idee cu struto-camila ruso-euro-americana, care, in final, va insemna in pis… Iata vine si Pasat cu Mitropolia lui Vladimir in spate si, daca va trece pragul, tot cu Filat va colabora. Si ce vor promova ei?????????????????????????????????????????????

  8. Pt luca

    Asta spuneam repetat. Acesti autoproclamati „pragmatici”, gen Popoff, Leanca, Srebrian, Corman, Casu (o noua generatie de necomunisti, dar si neromani ca manifestare), care sint niste cosmopoliti, carora valorile nationale si orientarea romaneasca le e in c…t, nu vor face nimic pentru oameni. Ei s etem de Romania, in continuare, ca pe timpul regimului comunist, in care Leanca a asteptat sa fie desemnat ministru, in 2001, plecind de acolo, nu pentru ca a dezagreat comunistii, ci pentru ca nu a devenit ministru. Si acum ne spune minciuni. Dar Europei tocmai ministri de astia ii place – sa uite de nationalitate, de nationalism, de valorile nationale, sa proclame „lume deschisa” pentru toti neavenitii si, in final, sa devenim europeni, dar sa tragem tot cu ochiul la rusi, asa cum fac americanii si europei.

    Nu exista verticalitate si aici tanase are dreptate. Numai ca lui Tanase nu-i place ca Pavlicenco – asa cum este ea, mai putin desteapta, dar mai ofensiva – a avut si continua sa aibe verticalitate – asta ii pune in lumina defavorabila pe cei cu „pragmatismul” si „asumarea”… Insa noi exact asta vom face in continuare. Vom lupta si cu stinga, si cu dreapta, iar la spus – avem foarte multe…

  9. IATA COMENTARIILE CITITORILOR ARTICOLULUI LUI CONSTANTIN TANASE DE PE SITE-UL „TIMPUL”-ui (pina la 8.00 dimineata, cind le-am preluat)

    1. De LIBER la 04.06.2010, ora 12:45

    Apropo de schimbarea la fata ( dar nu de fond ) a pcrm. Cand „” TARTORUL „” isi intoarce vesta rosie pentru a aficha partea alba, inseamna ca masina „” TOTALITARA „” scartie din toate incheeturile.

    2. De bam la 04.06.2010, ora 13:25

    oare atat de superficial sa ganditi, Maestre? sau va prefaceti? in ce scop? sau d-voastra comentati ce doriti sa credeti, nu ce este in realitate? de nenumarate ori am remarcat simplificarea periculoasa atat in cazul d-voastra cat si a altor analisti si jurnalisti. Daca omul de la tara poate gandi mai din topor, d-voastra nu. ar trebui sa fiti ca un cantar de farmacie fata de unul de beton, da’ de unde…

    3. De sergiu la 04.06.2010, ora 13:44

    Domnule Tanase, totul este foarte simplu. Cand esti in Piatza si protestezi, tre sa ai cel putin doua kestii: inamic(guvernul) si o idee tinta. Cum moldovenii sunt toujours obijduiti de viata, ies cu steagurile Romaniei, insa cand ii intrebi ce concret vor, nu prea stiu ce. Majoritatea covarsitoare a Moldovenilor nu doreste Unirea, de aceea si partidele ce vin la guvern se confrunta cu realitatea, pe cand pentru a striga in piatza si a se plange pe viatza, „Traiasca Ardealul si inca Tara Romaneasca” – teritorii cu care Basarabia nu a avut niciodata de la aparitia sa nimic in comun in afara de 22 ani de Unire si limba – e buna.

    4. De De ce bal la 04.06.2010, ora 13:46

    Lasă cacealmaua politicănească, dle Tănase, cu 4 procente şi partide unioniste , care s-au dovedit a fi niste găinării îmbârligate şi au debusolat mai mult lumea şi nu duce lumea în eroare – sunt 70 procente de unionişti, dacă v-ar duce capul cu ce mesaj să-i dezmorţiţi. Nu mai faceţi vrăjitorii cu partidele , Unirea – Suntem români şi punctum! zicea Eminescu. Lăsaţi politicăniile şi lucraţi pentru românism aici, acasă. Aici e România – aici e pământ românesc. Pune-ţi , mai bine , fiul ministru să lichideze mafia, corupţia care ne distruge şi ce mai avem, ajută-l pe Filat cu dezvăluirile clanurilor, trezeşte cadrele didactice din agonia searbădă, cheamă investitorii-fraţi aici, intuieşte sărbători comune, formaţi rubrici, pag. comune – lucru, care nu se vede . De ce? Fiindcă ziarul nu are LIBERTATEA OPINIEI PUBLICE. Nu d-ta deţii adevărul suprem, ci poporul care, întotdeuna îl omagiază pe cel, ce îl protejează, ajută să iasă din nevoi, în numele idealului măreţ, pentru care a luptat şi visat.Şi luptă şi azi cu…PROSTIA CLANURILOR POLITICE. În prezent, acest popor are doar un fiu de SPERANŢĂ – DORIN CHIRTOACĂ – pe care d-ta nu te sfieşti să-l murdăreşti, în numele clanului…

    5. De Cotcariul la 04.06.2010, ora 14:38

    Si daca, printr-o minune, ar aparea pe scena politica a Moldovei un partid care sa intruneasca toate conditiile enuntate de dumneavoastra, l-ati vota la alegeri, domnule Tanase, in defavoarea partidului din care face parte fiul dumneavoastra?

    6. De Alexandru Tarigradeanu la 04.06.2010, ora 14:51

    Sa nu uitam ca moldovenii sunt niste sovietici geti-begeti. Sondajele pentru sovietici nu au nicio valoare. Ceea ce a fost ieri beton, maine se alege praf. Mesajul Unionist nu a fost inca lansat. Acest mesaj ramane si azi o sperietoare in mana bolsevicilor. Problema este ca tinerii politicieni, in special cei din PD si PLDM urmaresc scopuri egoiste si meschine legate de cariera lor politica. Deaceea aleg calea „fauririi statului moldovenesc” cu consecintele in rigoare: jilturi de deputati, ministri, ambasadori, pe scurt acces la TREUCA.

    7. De Remus la 04.06.2010, ora 14:55

    frati basarabeni, suntem din acelasi sange si din aceeasi carne…sunt un roman momentan aflat in italia, si toti romanii basarabeni pe care i-am intalnit aici sunt unionisti!

    8. De Decebal la 04.06.2010, ora 14:56

    PARTID UNIONIST ŞI PPCD-ul–şanse electorale egale ! … . Să-ţi pierzi timpul şi tinereţea în parlament numai pentru a te menţine timp de 20 de ani la nivelul de 10- 11 mandate este neserios pentru un partid politic.

    9. De Vlad la 04.06.2010, ora 15:44

    Dn Tanase, da de PNL ati auzit vreo data? ..uitati-va peste programul acestui partid… unionist nu tre’ sa fie un partid ,tre’ sa fim noi ,ceilalti..”bezpartinie”…

    10. De Ion la 04.06.2010, ora 15:55

    Dl. Tanase, apreciez grija Dvs fata de cetatenii care au viziune unionista dar am impresia ca din nou incercati sa loviti in Partidul Liberal. Este clar de la sine ca orice partid care ajunge in Parlament dupa o perioada de opozitie crunta este pe alocuri nevoit sa-si tempereze mesajele, asa cum a facut de altfel si PL. Cred ca Dvs intelegeti prea bine ce spun eu acum.

    11. De lilian la 04.06.2010, ora 16:26

    toate partidele din aie vor unire cu ue. altceva e important, maestre: tudor ghelici spune:”exista un mare pericol in rep . moldova, daca se interzice pcrm”; dumneata in articolul precedent spuneai ca: „comisia „ghimpu” induce in populatie o idee gresita precum ca s-ar vrea sa se scoata cel mai puternic partid – pcrm, cu riscul de e dezbina societate”. intrebare sa pun semnul „=”?

    12. De lilian la 04.06.2010, ora 16:26

    toate partidele din aie vor unire cu ue. altceva e important, maestre: tudor ghelici spune:”exista un mare pericol in rep . moldova, daca se interzice pcrm”; dumneata in articolul precedent spuneai ca: „comisia „ghimpu” induce in populatie o idee gresita precum ca s-ar vrea sa se scoata cel mai puternic partid – pcrm, cu riscul de e dezbina societate”. intrebare sa pun semnul „=”?

    13. De lilian la 04.06.2010, ora 16:29

    sensul vietii dumitale, maestre, ar trebui (in opiniea mea, a unui om medocru), nu numai condamnarea, dar si scoaterea in afara legii a criminalior comunisti! vine si intrebarea: care e sensul vietii dumitate (ma refer doar la viata jurnalistica, care banuies ocupa o pondere buna)?

    14. De mary b la 04.06.2010, ora 18:22

    Pe naiba vor partidele din alianta unirea! Unirea pentru noi e o acadea, pe care o lingem imprejur, dar nu o muscam, ca sa ne ajunga pe mai mult timp. Ca daca se realizeaza unirea, despre ce mai vorbim?

    15. De noi am fi romania la 04.06.2010, ora 20:55

    eu cred ca romania nu poate sa accepte unirea,atata timp cat moldovenii,in totalitatea lor,nu doresc acest lucru…daca voi,romanii carora va spuneti moldoveni, nu sunteti pregatiti,la fel ca noi, chiar sa muriti (din dragoste) pt.tara asta nefericita,pt.romania,nu mai e nimic de spus…aici n-au ce cauta niste procente parsive..noi am fi romania..

    16. De Larisa David la 04.06.2010, ora 21:27

    D-le Tanase, desi sunt o simpatizanta a D-voastra, si nu odata am sustinut mesajele, pe care le promovati, de aceasta data imi permiteti sa-mi exprim dezacordul cu unele idei, expuse in articol, din care ar reiesi, ca Filat e mai unionist decit Ghimpu. Sincer sa va spun ,o fi avind presedintele interimar multe neajunsuri ,ce tin de limbaj, cultura, tact, dar sa dam Cezarului ce-i a Cezarului si sa recunoastem ,ca Chimpu e cel mai mare unionist in actualul parlament. Si inca ceva : azi ideile unioniste nu gasesc sustinere in rindurile largi ale oamenilor. Cele citeva mii de tineri scoliti in Romania, plus o parte din intelectualii nostri- ziaristii, oamenii de arta, profesorii sunt foarte putini la numar pentru a hotari problema unirii. Cite procente a luat la alegeri partidul unionist al lui Petrencu si Pavlicenco? Societatea noasra si asa e dezbinata in moldoveni si rusofoni ,in comunisti si democrati si cred ,ca n-ar mai trebui s-o impartim im unionisti si antiunionisti, mai ales ca aceasta e o idee irealizabila in timpul apropiat. Scopul nostru trebuie sa ramina intrarea in UE, iar mai apoi vom trai si vom vedea.

    17. De costel la 04.06.2010, ora 21:46

    sunt sigur ca noile generati de romani basarabeni si ce-i din romania vor infaptui mare unire a patriei mama romania mare ,totul depinde de noi romani ,generatiile tinere ,vor face acest lucru

    18. De sirius la 04.06.2010, ora 23:41

    D-le Tanase,vad ca esti un mare provocator. Parca erai pentru consolidarea fortelor democratice, iar acum propagi crearea unui partid nou. Tare vrei sa mai piarda PL-ul vreo 4%. Asa-i??? Maaare juk mai esti „maestre”. Care unire acuma? Fii minteos. Mai bine dezbate alte subiecte. Mai scrie si despre Urechean,Lupu,Untila, nu numai despre Filat(laude) si Ghimpu(critici). Nu mai esti ziaristul de alta data. I-mi pare rau. Sincer.

    19. De sirius la 04.06.2010, ora 23:42

    D-le Tanase,vad ca esti un mare provocator. Parca erai pentru consolidarea fortelor democratice, iar acum propagi crearea unui partid nou. Tare vrei sa mai piarda PL-ul vreo 4%. Asa-i??? Maaare juk mai esti „maestre”. Care unire acuma? Fii minteos. Mai bine dezbate alte subiecte. Mai scrie si despre Urechean,Lupu,Untila, nu numai despre Filat(laude) si Ghimpu(critici). Nu mai esti ziaristul de alta data. I-mi pare rau. Sincer.

    20. De bogdan la 04.06.2010, ora 23:44

    eu cred ca este timpul ptr un asemenea partid si poate daca nu ar avea multi adepti in moldova ar avea sigur adepti cetateni moldoveni din afara tarii care sunt in numar care nu este de ignorat,sa nu uitam ca baselul a castigat in ro cu ajutorul romanilor din afara tarii

    21. De *2 la 04.06.2010, ora 23:50

    sa se instituie un partid unionist pana la reunirea cu romania si dupa aceea ca membra UE diferitele formatiuni au de unde alege de pe scena politica romanesca daca sunt de stanga sau de dreapta dar scopul acum este ca institutiile moldovene sa se reformeze ptr a intra in sistemul romanesc care si el este acum in reforma ptr a fii compatibile in caz de unire si preluarea acestora din mers,eu zic ca alipira cu ro ar fii buna ptr ca 1.am deveni tara membra nato deci suveranitatea ar fii aparata 2.am fii tara membra UE cu dreputrile si obligatiile ce decurg de aici 3.am avea o romanie cu un cuvant mult mai de greu de spus in parlamentul european si pe scena politica europeana devenind a 5 tara ca marime din UE 2

    22. De bogdan la 04.06.2010, ora 23:57

    eu sunt roman si doresc alipirea acestui pamant romanesc ptr care stabunii mei si-au varsat sangele la tara ,istoria inventat de rusi o stim si romania a trecut prin rusofonizare dar asa cum au venit asa au si plecat ,au fost situatii conjuncturale si au impartit altii tara ,acum noi romanii avem dreptul si obligatia de a o aduce la granitele ei firesti si normale,restul sunt povesti rusesti cu zane de adormit copii mici

    23. De didu la 05.06.2010, ora 00:14

    mai tanase gandesti ca un Bosorog si regret mult,te voi citi in continuare pentru ati aminti de mritul acesta, nu incerca sa camuflezi lovitura in Partidul liberal,nu te deosebesti cu nimic de misin,stepanciuc,voronciuc si de restul….. tradatorilor

    24. De mugur.ro la 05.06.2010, ora 00:34

    Eu cred ca domnul Tanase pune aceasta problema si din punct de vedere al neincrederii dansului in capacitatea Basarabiei de a reusi sa intre singura,intr-un timp rezonabil,in UE…fara aderarea la NATO nici o tara din Europa de Est n-a intrat in UE,basarabenii tot agita neutralitatea,cu neutralitatea asta Basarabia n-o sa reuseasca nici in 20 de ani sa intre in UE…solutia?…reunirea cu Romania insa eu,ca roman,nu vreau alipirea cu o populatie care sa nu doreasca sincer acest lucru si care sa urmareasca doar anumite avantaje…fara sentiment national profund si autentic aceasta reunire nu poate fi facuta fiindca ea ar fi artificiala si dupa cum ii vad eu pe basarabeni tind sa cred ca se simt mai apropiati de limba rusa si de televiziunile ruse,poate nu toti,dar o larga majoritate…

    25. De cioloveku la 05.06.2010, ora 06:04

    io sincer va spun ca va doresc sa obtineti cat mai repede libera circulatie in UE, ca sa se fasaie odata si mitul cu pasapoartele romanesti. numai atunci are sa se vada cati romani sunt la est de pru

  10. Doar un partid unionist la putere ne poate scapa si pe noi din mizeria post-sovietica!

  11. privind cinstit lucrurile in prezent , misiunea fortelor pro-romanesti si pro-unioniste din r.moldova , o constituie inlaturarea reminescentelor ocupatiei rusesti pornind de la simbolistica si pina la problema limbii romane in statul moldovean … nu se vede cu ochiul liber , ca la atitea luni de cind comunistii au pierdut puterea , simbolistica ruso-sovietica dainuie bine-mersi peste tot in republica ? vezi si postarea lui petrenco despre „eroul”-terorist lazo-Monumente în „cinstea” teroriştilor: ce facem cu ele?- . vorbim de lucruri importante cind lucruri minore stau nerezolvate . tot timpul se gaseste cineva care incepe sa ameninte cu fel de fel de catastrofe apocaliptice , daca se misca si o piatra mai la stinga sau dreapta . asa nu se mai schimba nimic inca o suta de ani incolo .

  12. Cred ca D.Constantin Tanase impreuna cu intelectualii Moldovei, care mai simt si ghindesc romaneste, trebuie sa nu pledeze pentru „nasterea” unui nou partid unionist, care ar farimita si mai mult electoratul respectiv. Parerea mea este ca „O Pavlicenco” este foarte buna pentru promovarea mesajului peste tot, in tara si inafara ei. PNL este unicul partid, care consecvent o tine una si buna: UNIREA !
    Cred ca in acest partid PNL este loc pentru toti, care doresc cu adevarat ca si prioritate UNIREA, daca sunt capabili sa uite pina la unire de feciori, cumetri, nasi si beneficii personale.
    Poate d.Tanase numi un nume al unei personalitati, care ar fi promovat mereu, ca un tanculet, mai insistent in ultimii 10 ani mesajul Unionist dechit „Vitalia Pavlicenco” ?
    Cum poate biata populatie sa inteleaga si sa accepte acest mesaj, daca „penita” scriitoriceasca pingareste anume pe cei, care promoveaza romanismul, gasindu-le tot felul de chitibusuri, pentru care sunt batuti pe paginile manuscriselor lor….ca-i Contiu sau…..cei falnici ca stejarii ?
    Si in acest articol accentul se pune pe farimitarea segmentului alectoral unionist, pentru a curata drumul spre noul parlament a celor, care s-ar dori si cu „dinsa in-trinsii si cu sufletul in rai” ?
    Asa ceva poate fi numit dragoste de neam ? Sigur, daca neamul este considerat numai acela, cu care te intilnesti la cumetrii si frigarui…..
    D-na Pavlicenco, cred ca trebuie sa apelati la toata intelectualitate cu ghindire unionista si sa le demonstrati la toti ca in PNL este loc pentru toti, ca lista membrilor si sustinatorilor este deschisa si ca dvs nu va spetiti pentru un interes personal ci pentru interesul national si al acestui popor.
    Cred ca inteleg acest lucru toti cei, care vor si trebuie sa intelega.
    Anume PNL impreuna cu PL ar putea sparge zidul si uni malurile riului, care ne desparte……

  13. cit despre cei 4% unionisti … lucrurile stau foarte simplu . cit de curind trebuie facut un nou recensamint al populatiei . ultimul e din 2004 daca nu ma insel si facut in conditiile existente atunci . cu intimidari de tot felul din partea regimului comunist . acela va fi momentul cind vom vedea cum stau lucrurile cu adevarat … aparitia peste noapte a unei importante „minoritati” romanesti , sa zicem si 10-15 % , va da peste cap toata propaganda „statalista” mincinoasa … ce vor mai spune „statalistii” ? ca au navalit romanii in moldova ? ca s-au inmultit ca iepurii peste noapte ?

  14. COSTIN spune:
    5 June 2010, la 09:09

    „cit despre cei 4% unionisti….”

    Aveti dreptate. Dupa tirgul fortei de munca am primit mai multe CV-uri pentru angajare. La „nationalitatea” ce credeti ca era scris in marea majoritate a cazurilor ?
    Va spun eu.
    Nationalitatea : RM.

    Inclin sa cred ca oamenii cu studii superioare nu au incurcat „cetatenia” cu „nationalitatea”.

    Cred ca instinctul de nesiguranta a persoanei, convingerea ca scriind cu adevarat ce crezi, ce simti, ce doresti sa scrii ,ar insemna sa ai sau sa nu ai o sansa……

    Acum ma ghindesc: pe chit de curajos, sincer si corect poate fi o persoana in functie, care are nationalitatea PM ?

    Oare cu nationalitatea ” PM ” a obtinut persoana o sansa sa o nesansa ?

    Daca ar fi stiut persoanele respective ca codul etic declarat si semnat de catre mine, obligatoriu pentru angajati, scrie ca este interzisa discriminarea, ar fi avut curajul ?

    Semnele de intrebare, la care m-am referit mai sus, inseamna o dilema pentru mine: care va fi calitatea unui viitor angajat, care nu a avut curajul sa scrie ceva, numai nu „PM” ?
    Nesansa poate fi valabila pentru ambele parti.

    Deaceea cred ca ce scrieti dvs …..”aparitia peste noapte a unei importante “minoritati” romanesti , sa zicem si 10-15 % „, poate fi un adevar.

  15. Dl Tănasă a fost şi este statalist. Noi, Mişcarea Unionistă, vreo trei ani ne-am zbătut, am organizat o serie de mitinguri, am colectat semnături, dar aşa şi nu ne-au înregistrat la MJ. O întrebare lui Tănasă: De câte ori aţi refuzat să publicaţi declaraţii, materiale, informaţii, avizuri pe care vi le propunea Mişcarea Unionistă. Când aţi publicart ceva despre mitingurile Mişcării Unioniste? Niciodată. Tăceaţi ca motanul la smântână. Vă declaraţi statalist. Şi acuma spuneţi că nimeni nu abordează ideea Unirii, sunteţi, ca să nu spun altfel, tot şmecherilovici, cu o sută de feţe, numai că mai gălbegite.

    Ghimpul şi Chirtoacă au fost statalişti consecvenţi, niciodată nu au vrut să colaboreze cu Mişcarea Unionistă. Pot proba prin documente oficiale.

  16. … aparitia asteptata – si intr-un mod oficial prin recensamint – a unei importante „minoritati” romanesti va incurca toata aceasta propaganda emanata dinspre moscova , decenii la rind si va necesita o repozitionare a tuturor partidelor din moldova . echivalez ca importanta viitorul recensamint , cu alegerile care vin . in orice caz adeptii „moldovenismului” , se vor gasi intr-o situatie mai mult decit penibila . nu vad pur si simplu ce vor mai putea spune … ei se bazeaza la ora asta , tocmai pe cei 2% care au reusit sa se declare romani la vechiul recensamint … ce vor face cu 10-15% ? apare peste noapte , cea mai mare minoritate etnica din moldova ? hilar …penibil ! va apare in datele demografice ale statului r.moldova : moldoveni , romani,ucrainieni,rusi,gagauzi …? va fi un ris general …

  17. @Costin

    Chiar apar in datele demografice moldoveni, romani, etc deci nu va fi o noutate. Procentul celor care se vor declara romani va creste fara indoiala in urmatorii ani daca RM va fi condusa de forte democratice (ar putea creste chiar la 16,5% din populatia RM – cei ce au declarat limba romana ca limba materna la referendumul din 2004). Va fi intr-adevar interesant ce vor spune statalistii, cum a fost posibil ca peste 500.000 de oameni sa uite „binefacerile gulagului” si pe tatuca Stalin si au devenit peste noapte conationali cu „tradatorul” Alexandru Ioan Cuza…

  18. Nu va faceti iluzii ca smecherul Tanase isi face mea culpa cu PNL-ul..El il socoate de nota „0” si deaceea spune ca locul pentru un partid unionist in prezent in R.M. este ..liber.Articolul lui este mai mult impotriva PL si vrea sa puncteze odata in plus ca PL nu este unionist.. Nu mai stie,”maestrul”, cum sa arunce inca cu o piatra in Ghimpu si Chirtoaca. Parerea mea este , ca pana nu va veni un nou lider la PNL sau un alt partid nu se va declara/deveni unionist , acest loc , este, intradevar, liber..
    Din comentariile la articolul lui Tanase, mi-au placut , indeosebi, ale lui DE DE CE BAL si LARISA DAVID…

  19. sincer să fiu – unioniştii nu cred că au vreo şansă în realizarea marelui vis.

  20. Din pacate fenomenul tinerilor politicieni-treucari scoliti in strainatate a fost mentionat doar de V.Pavlicenco. Mass media, analistii politici se fac ca ploua si ca problema nu exista. La inceputurile anilor 90 cand plecau copiii la invatatura in Europa si Romania, speram si eu ca vor reveni la bastina cu un nou suflu national, unionist. Ce avem astazi? Treucari ordinari. Mincinosi. In final niste ticalosi.

  21. cititi(in rusa) aici despre tinerii-scoliti din Georgia ce fac ei pentru tara lor:
    http://www.echo.msk.ru/blog/ganapolsky/685386-echo/

  22. Pt luca

    Postez ce fac tinerii liberali in Georgia, nu ca la noi – cosmopolitism si Anationalism.

    Грузинская молодежь превращает страну в рай для инвесторов. Репортаж из Грузии

    Грузинская молодежь за шесть лет превратила нищую кавказскую республику, управляемую ворами в законе, в бурно развивающуюся экономику с амбициями Сингапура и Гонконга, пишет главный редактор журнала Корреспондент Виталий Сыч. Западные эксперты единодушны: грузинские реформы беспрецедентны.

    Ниже публикуется полный текст материала.

    „Как поживаете?”, „Как Ваши дела?”, „Здравствуйте, как поживаете?” – президент Грузии Михаил Саакашвили с улыбкой жмет руки гостям в своем кабинете, используя прямую кальку с американского приветствия на русском языке. Люди в администрации президента Саакашвили напоминают персонал транснациональной компании вроде Procter & Gamble или Philip Morris: все молоды, многим из них до 30, одеты в джинсы и пиджаки, легче изъясняются по-английски, чем по-русски.

    „У нас в правительстве всего два человека, которым больше 40, – объясняет Саакашвили. – И почти все какое-то время жили за границей”. Пресс-секретарь Саакашвили училась в Лондоне, его ассистент выросла в Ванкувере.

    Рядом на открытой террасе с видом на весь Тбилиси стоит тренажер для силовых упражнений. Сверху новый президентский дворец венчает стеклянный купол с подвесной спиральной лест­ницей внутри – такой же, как в берлинском Бундестаге.

    Построенный на холме дворец Саакашвили, одна из архитектурных доминант Тбилиси, олицетворяет амбиции грузинского президента. Несмотря на испорченные отношения с Россией и подмоченную репутацию Саакашвили на Западе, экономисты и политические эксперты, посещающие Тбилиси, практически все сходятся в одном: Михаил Саакашвили, или просто Миша, как называют его в грузинской столице, и его коллеги провели либеральные реформы, которые могут войти в учебники экономики как самый быстрый курс радикальных преобразований в истории.

    Судите сами. В рейтинге легкости ведения бизнеса, который каждый год выпускает Всемирный банк, Грузия из незавидной компании стран бывшего СССР в этом году взлетела на 11-е мес­то в мире, опередив Финляндию, Швецию и Японию.

    Несколько месяцев назад американский журнал Forbes, ежегодно оценивающий легкость уплаты налогов во всем мире, и вовсе назвал Грузию самым либеральным режимом Европы и четвертым в мире после Катара, ОАЭ и Гонконга.

    Всего за шесть лет нищее и полуразрушенное государство превратилось в бурно развивающуюся экономику, которая притягивает инвесторов со всего мира. Вечером на центральной улице Тбилиси, проспекте Шота Руставели, горят вывески отельных сетей Marriott, Radisson и Sheraton. На подходе – Kempinski.

    Подтягиваются регионы. Американский журнал Time написал, что грузинский курортный город Батуми “развивается с такой скоростью, которая заставила бы покраснеть даже Китай”. Перечень объектов с макетами, подлежащих сдаче в Батуми уже в следующем году, напоминает рекламную брошюру Дубая.

    В своем заключительном отчете, призванном оценить изменения бизнес-климата в Грузии, который был опубликован несколько месяцев назад, американское Агентство международного развития (USAID) назвало эти преобразования „самыми обширными, глубокими и быстрыми реформами, проведенными какой‑либо из стран в мире за последние 50 лет”.

    Алексей Гарань, профессор политологии Национального университета Киево-Могилянская академия, рассказывает, что был впечатлен увиденным во время своей недавней поездки в Грузию.

    2Я разговаривал с людьми в группе, и все мы сошлись во мнении, что здесь ощущаешь себя, как будто ты приехал из страны третьего мира, с Черного континента, а не из Украины”, – заключает он. В борьбе с коррупцией и качестве инвестиционного климата Грузия ушла далеко вперед по сравнению с Украиной, отмечает Гарань.

    Авторы реформ утверждают, что рецепт грузинского чуда прост. Его ингредиенты – железная политическая воля, резкая либерализация и параноидальное уничтожение всех проявлений коррупции.

    Ультралибералы

    История либеральных преобразований в Грузии началась в 2004 году, когда в стране исчезла санэпидемстанция. За ней канула в Лету пожарная инспекция. Затем были ликвидированы десятки ведомств и сотни разрешительных процедур.

    „Когда мы закрыли санэпидемстанцию, все думали, что везде будут тараканы”, – рассказывает Саакашвили. “Но этого не произошло. Потому что рестораны сами не были заинтересованы в том, чтобы у них были тараканы, – ведь к ним больше никто не придет! – смеется он и тут же эмоционально добавляет: – Да и санэпидемстанция в Грузии никогда не следила за санитарными нормами. Они просто ходили и собирали мзду”.

    За несколько месяцев страна сократила количество лицензий и разрешительных документов, регулирующих ведение бизнеса, с 1 тыс. до 150. Команда реформаторов вместе с профильными ведомствами перебрала все патенты и лицензии и оставила лишь те, для существования которых у чиновников нашлись весомые аргументы. Основой будущей системы разрешительных документов стал опыт Швеции и Новой Зеландии.

    Потом правительство резко снизило налоги и импортные пош­­лины. Подоходный налог упал до 12 %, количество ставок импортных пошлин сократилось до трех – 0%, 5% и 12% – по сравнению с 16 разными тарифами раньше, которые доходили до 30%. Образцами для подражания для идеолога грузинских экономических реформ Кахи Бендукидзе служили даже не Польша со Словакией, а Сингапур и Гонконг.

    Тамара Ковзиридзе, которая в то время была помощником Бендукидзе (ныне она советник премьер-министра Грузии), рассказывает, что параллельно с либерализацией реформаторы пытались приучить бизнес и обычных людей платить налоги.

    „Когда мы заставили все магазины на центральной улице Тбилиси установить кассовые аппараты, была куча протестов. Но все начали платить, – с улыбкой вспоминает Ковзиридзе. – Затем заставили установить счетчики на электричество и воду. В Грузии этого не было, и до бюджета доходило от силы 10% от всех существующих налогов”.

    Параллельно, несмотря на сильное сопротивление, правительство начало масштабную приватизацию, включая так называемые стратегические предприятия. Порт в Поти купили и отстроили инвесторы из ОАЭ, аэропорты в Тбилиси и Батуми приобрели и реконструировали турки. Украинский миллиардер Игорь Коломойский купил горнолыжный курорт Гудаури, рассказывает Ковзиридзе.

    Особые опасения вызывала перспектива наплыва российских компаний. Однако Ковзиридзе и ее коллег это не смущало. Дистрибьюция электроэнергии в Тбилиси была продана российской РАО ЕЭС. Отделения банка ВТБ, почти 90 % акций которого принадлежит правительству РФ, – в городе повсюду, а недавно в борьбу на мобильном рынке Грузии включился и телекоммуникационный гигант Beeline. „В госсобственности у нас остались только железная дорога и почта, – рассказывает Ковзиридзе. И тут же добавляет: – Но почту мы скоро продадим”.

    Западные экономисты утверждают, что беспрецедентная либерализация даст огромную отдачу через пять-семь лет. И первые результаты уже налицо. Доходы грузинского бюджета выросли с $558 млн в 2003 году до $3,3 млрд в 2008-м. С 2004-го по 2008-й экономика Грузии росла со скоростью 9-12% в год. Падение ВВП же в прошлом, кризисном году в стране составило 3,9% по сравнению, например, с 15% в Украине. Меньший, чем у соседей, откат ВВП Ковзиридзе связывает с диверсифицированностью грузинской экономики.

    В результате реформ средняя зарплата в стране выросла с менее чем $30 в 2005-м до среднеукраинского уровня в $240 в прошлом году. Неплохо для государства, где еще семь лет назад водоснабжение и свет были роскошью.

    Советник президента Грузии Томас Эймонд-Ларитаз особо удивлен неугасающим интересом иностранных инвесторов после войны с РФ в августе 2008 года. „Давайте будем говорить прямо: война с Россией – это серьезный фактор нестабильности, и я боялся, что это попросту распугает всех инвесторов. Но они продолжают приходить из-за крайне благоприятного бизнес-климата”, – констатирует эксперт.

    Кто пойман, тот вор

    Первый заместитель министра внутренних дел Грузии Эка Згуладзе распахивает дверь и заходит в комнату для переговоров в здании, которое больше подходит для музея современного искусства, чем для места работы высоких милицейских чинов постсоветской республики. 31-летняя девушка – одна из тех, кто за несколько лет выжег коррупцию на теле одной из самых бедных и коррумпированных стран мира.

    16 января 2004 года Грузия объявила войну сразу на два широких фронта – взяточникам в госструктурах и ворам в законе, которые к тому времени де-факто управляли государством.

    В этот день был арестован бывший глава железной дороги за нецелевое использование средств. Уже на следующий день правительство Грузии под руководством новоизбранного президента Михаила Саакашвили арес­товало бывшего министра энергетики. Через месяц был закрыт мощный конгломерат в Аджарии. Еще через несколько дней на борту самолета Тбилиси – Париж был арестован зять Шеварднадзе.

    Новая власть не жалела никого, и ранг подозреваемого не был помехой. Саакашвили рассказывает, что с момента его прихода к власти за коррупцию были арестованы несколько министров и шесть членов пропрезидентского большинства в парламенте.

    „Я, собственно, в Киев учиться поехал, потому что с меня за поступление требовали в то время [1984 году] 50 тыс. руб, представляете? А в Украине я поступил бесплатно”, – улыбается выпускник Киевского института международных отношений Саакашвили.

    Если взяточничеству в госорганах новое правительство переломало хребет довольно быстро, то в лице воров в законе Згуладзе и ее коллегам пришлось бороться с самими устоями грузинского общества. Замминистра МВД вспоминает: результаты опросов детей в школах в начале 2000-х годов показывали, что 75% мальчиков мечтали стать ворами в законе, а около половины девочек мечтали выйти за них замуж. На воров в законе в Грузии смотрели как на Робин Гудов – людей, которые сопротивлялись системе, объясняет она.

    „Государства как такового здесь тогда не было. Страной управляли воры в законе, коррумпированные милиционеры и чиновники-феодалы”, – описывает Згуладзе масштаб задач своего ведомства того времени.

    Новое правительство пошло на экстраординарные меры. В 2005 году в Грузии вступил в силу закон, разрешающий приговаривать к тюремному сроку всех, кто признает себя вором в законе, даже если нет доказательств его вины. Согласно неписаному кодексу чести вор в законе не может отрицать свой криминальный статус и обязан отвечать утвердительно на прямой вопрос. Параллельно МВД разослало всем региональным шефам милиции циркуляры, предупреждающие о том, что через месяц будет уволен каждый, в чьей зоне ответственности останется хотя бы один вор. Посыпались
    аресты.

    Згуладзе, которой во время начала реформ было 27 лет, вспоминает, что тогда грузинские воры собрались на сходку в Москве, где – учитывая сложившиеся обстоятельства – решили сделать исключение для воров в Грузии и позволить им отвечать „нет” на вопрос о своей причастности к организованной преступности. Это не помогло. Всего за последние годы в стране было арестовано 214 воров. Восстание в тбилисской тюрьме было подавлено силой, семеро заключенных погибли. Организации по защите прав человека требовали расследования. Правительство оставалось непреклонным.

    „В Украине тяжело понять, но в Грузии в 1990-х годах главного вора в законе в аэропорту встречал лично министр внутренних дел и с кортежем отвозил его домой”, – оправдывает президент Саакашвили жесткость силовых мер.

    Согласно данным Згуладзе, на сегодняшний день в Грузии не осталось ни одного вора в законе. Если раньше в республике воровали около 50 автомобилей в день, то сегодня – один в полгода, и машины никто не закрывает, с гордостью добавляет она.

    Нынче в Тбилиси по вечерам популярная среди молодежи улица Шарден битком набита парнями и девушками, беззаботно танцующими в клубах и потягивающими коктейли на открытых площадках ресторанов. У беззаботности есть своя цена. Новые законы в Грузии приравнивают даже мелкие правонарушения и коррупцию к серьезным преступлениям, которые могут привести к длительному заключению. В результате за последние годы количество заключенных в стране выросло вчетверо, с 5 тыс. до 20 тыс., а республика заработала репутацию государства с одним из самых высоких в Европе показателем количества заключенных на душу населения – третьим после России и Беларуси.

    „Сейчас за кражу мобильного телефона можете получить семь лет. А если забудете мобильный телефон в баре, догонят и вернут, еще и попросят, чтобы забрали”, – рассказывает Татьяна Федорченко, генеральный директор компании Тавази, которая переехала в Грузию из Украины более 15 лет назад.

    Диктатура яппи

    Эймонд-Ларитаз может сравнивать Грузию и Украину. Француз, который несколько лет проработал в Украине в качестве президента Фонда Виктора Пинчука, теперь является советником президента Грузии и главы нацсовета по безопасности Грузии.

    „Качество грузинской и украинской политической элиты несопоставимо. Это просто разные планеты”, – восхищается он кавказской республикой.

    Карательные меры по уничтожению паразитирующих на бизнесе проверяющих органов были не единственным средством достижения высокого качества грузинской элиты. Летом 2005 года власти начали свою самую громкую реформу – тотальную чистку госаппарата. В один день были уволены 14 тыс. гаишников, немалая сила для страны с населением в 4,5 млн человек. За несколько часов ГАИ, как одна из самых коррумпированных государственных служб, была попросту ликвидирована. Молодые чиновники МВД начали набор в новую службу – теперь уже полицию.

    „Три месяца машины на дорогах не контролировал никто. Все боялись: что же будет? – вспоминает первый заместитель министра внутренних дел Грузии Эка Згуладзе. – Не случилось ничего. И вы знаете, было даже неплохо”.

    За три месяца правительство сформировало полицию с новыми зарплатами – минимум $400 против прежних $30, – новой формой и новыми машинами, Volkswagen Passat. Згуладзе, которая до работы в правительст­ве училась в США и несколько лет работала в инвестиционном фонде, говорит, что она и ее коллеги хотели предложить людям „полностью новый продукт”.

    „В день, когда мы вывели на улицы новых полицейских, прохожие были в шоке. Они останавливались, смотрели на них, подходили, разговаривали, им казалось, что должен быть какой-то подвох”.

    Молодым людям нравилось работать в полиции. Тех, кто брал взятки, тут же выгоняли. Перед новым ведомством стояла амбициозная задача – заставить водителей уважать правила дорожного движения. Згуладзе рассказывает, что целый год ее служба концентрировалась на том, чтобы заставить водителей останавливаться на красный свет. Еще год – на том, чтобы они останавливались у линии, а не за ней. За несколько лет уровень доверия к полиции в Грузии с нескольких процентов вырос до 82% . Эймонд-Ларитаз называет это шокирующим показателем, который превышает аналогичный в его родной Франции.

    Превращение ГАИ в полицию – лишь часть тотального обновления аппарата госслужащих. Тамара Ковзиридзе рассказывает, что количество чиновников было сокращено в 20 раз, а зарплаты оставшихся подняты в 15 раз. Сейчас зарплаты в министерствах начинаются с отметки в $600. На смену постсоветским чиновникам пришли молодые люди из частных компаний и неправительственных организаций, многие из них учились за границей. Сама Ковзиридзе, которая периодически вставляет в русскую речь английские слова, училась в Бельгии и Германии.

    „Впечатляет, что у власти в Грузии стоят молодые, некоррумпированные, современные люди со знанием иностранных языков, – говорит Гарань. – И в этом смысле это разительный контраст с Украиной”.

    Цена реформ

    В Грузии сказка заканчивается, когда начинаешь разговаривать с оппозицией. Давид Гамкрелидзе, председатель партии Новые правые и сопредседатель политического альянса За Грузию, быстро выкладывает ворох претензий к Саакашвили. Гамкрелидзе отмечает, что коррупция перекочевала в верха, тендеры и крупный бизнес контролирует МВД. Предварительное заключение стало крайне эффективным методом расправы – около 30% всех заключенных составляют именно подозреваемые, рассказывает он. В судах все решают прокуроры, которые в свою очередь зависят от того же МВД.

    „У нас на бумаге верховенство закона, а на деле – закон одного человека: Саакашвили, – говорит Гамкрелидзе. – Ну, может, двух – еще министра внутренних дел”.

    Все телеканалы в стране контролируют бизнесмены, лояльные к режиму Саакашвили, продолжа­ет он. У оппозиции есть доступ лишь к двум небольшим каналам, которые вещают на незначительной части территории страны. Размах пропаганды достиг такого масштаба, отмечает оппозиционер, что через четыре месяца после войны с Россией 25 % населения Тбилиси считало, что Грузия победила в войне, согласно данным опросов общественного мнения.

    „У нас есть шутка такая: если бы у Гитлера был Рустави-2, немецкий народ до сегодняшнего дня не знал бы, что проиграл войну”, – иронизирует он.

    Как результат, оппозиция представлена в парламенте всего 15 мандатами из 150, а в тбилисском собрании – двумя из 35. Сам Гамкрелидзе и 11 его однопартийцев отказались от депутатских мандатов в парламенте для того, чтобы, по его словам, „не легитимизировать” выборы 2008 года.

    Гамкрелидзе не одинок в своих претензиях к Саакашвили. Часто в разговорах с грузинами звучат слова „полный контроль”, „полицейское государство”, „элитарная коррупция”. Многие отмечают, что замена опытных кадров привела к деградации дипломатии, военной, других сфер, где опыт накапливался годами. Больше всего реформаторам достается за то, что во время реорганизации госсектора сотни тысяч людей были в одночасье выброшены на улицу без каких-либо альтернатив.

    Чрезмерная самоуверенность Саакашвили как раз и привела к войне с Россией, в результате которой Грузия потеряла 500 человек и 20 % своей территории, считает Гамкрелидзе. Обиженных и
    оставшихся без работы из-за увольнений в Грузии накопилось столько, что в протестах в прошлом году на каком-то этапе участвовали 100 тыс. человек – немалая цифра для страны, где живет столько же людей, как и в украинской столице, заключает он.

    Гарань, который трижды за последние месяцы посещал Грузию, считает, что оппозиция, возможно, сгущает краски, но признает, что суть претензий верна: много власти, мало демократии.

    „Однако Саакашвили использовал авторитарную модель, чтобы провести реформы. Да, он делал это железной рукой”, – рассказывает Гарань.

    Сам Саакашвили называет обвинения в „некой элитарной коррупции” чушью, считая, что коррупцию “или видно, или нет”. Еще в самом начале своего правления в ответ на обвинения в авторитаризме он ответил: „Все эти люди возражают всего лишь против тактики, а не против целей. А это несущественная вещь”.

    Нью-Тбилиси

    Гарань с горечью отмечает, что Украина упустила шанс для реформ, подобных грузинским, в первые два года президентства Виктора Ющенко. „Все, что было сделано в Грузии, в Украине было просто проговорено, сетует он. Сейчас это малореально”.

    Профессор политологии добавляет, что нынешнее прави­тельство может улучшить инвестиционный климат, но не уничтожить основу экономических бед.

    „Мне сложно представить, как Партия регионов будет бороться с коррупцией, – уволит всех коррумпированных людей из МВД, например. Вот вы себе такое можете представить? Я – нет”, – отрубает Гарань.

    Саакашвили же не собирается останавливаться. Сейчас путь из Тбилиси до Батуми по железной дороге занимает восемь часов. После строительства скоростной магистрали, по словам президента, дорога будет занимать два с половиной часа. Советник президента Эймонд-Ларитаз говорит, что на очереди реформы образования, здравоохранения и судебной системы.

    Учебный процесс в школе будет разбит на две части по европейскому образцу – до пятого класса и после. Огромный акцент будет сделан на изучении английского языка и компьютеризации. Правительство уже разрабатывает программу по привлечению в Грузию носителей английского языка для преподавания в школах. Одновременно всем школьникам будут выдавать бесплатные лэптопы с подключением к интернету, рисует красочную картину француз.

    В здравоохранении правительство возьмется за приватизацию больниц, внедрение страховой медицины и кампанию по пропаганде здорового образа жизни, рассказывает Эймонд-Ларитаз. В судебной системе – за введение судов присяжных.

    Сам же Саакашвили считает, что Грузия уже стала моделью для подражания во всем мире. Недавно в Бухаресте на саммите НАТО президент заявил, что его государство собственным примером доказало, что: „Нет страны, которой не подходит демократия. Нет народа, которому не подходит бурное развитие. И не существует культурных особенностей, которые могут стать препятствием на пути свободы”.

  23. ALTE COMENTARII de pe site-ul TIMPUL-ui despre sansele unui partid unionist.

    26. De CRoman la 05.06.2010, ora 08:31

    pu mugur.ro ..vreau sa z ic ca esti un idiot si stii de ce pu ca nu stii ce inseamna sa fii lipsit de tot ce-i romanesc ziare carti,tv,radio etc…tu crezi parazitule ca ai mare s entiment national cind te duci nu stiu pe unde si te dai mare is tare cu slogane parazitare p.., mu..e,p..a….oare nu asta exportati voi idiotii …sunt roman din Basarabia si s a stii ca sunt gata sati demonstrez prin multe exemple ca in MD este sentimentul national romanesc dar problema ca nu e la moda dup cum il vezi tu in Ro…

    27. De bogdan la 05.06.2010, ora 09:23

    moldova este parte a romaniei ca le place unora sau nu ,acum cu privinta la compatriotul meu mugur.ro problema nu se pune ca doresti o alipire cu alt teritoriu romanesc care vor avantaje ptr ca romania este plina de zone care cauta numai avantaje ,hai sa intrebam ce zic banatenii despre olteni..s.a.m.d dar la final si pe intreg suntem romani asa cum moldovenii sunt romani,nu putem accepta molodovenii nostrii si sa nu acceptam moldovenii republicani ptr ca tot ai nostrii sunt rai buni cum or fii sunt sange din sangele neamului ptr care altii au murit sa o tina unita,eu cred cu tarie ca unirea este cea mai rapida solutie ptr moldova de a intra in UE si in NATO si va asigur ca nimeni nu va zice nimic asa cum au facut si germanii,toata lumea stie si din wikipedia daca vrei ca sunt romanisi locul lor este in romania si UE iar rusilor daca nu le place rusia e mare si au loc toti acolo

    28. De Andrei la 05.06.2010, ora 10:04

    Filat se vede cu ochii liber cum se coloriza in rosu si cu el impreuna si D.Tamase.Nu o sa ma mir daca mine o sai vad de mina cu Musuc, strigind vivat pcrm.Ghimpu si PL e tinta si nu e important judecaturii ignoriza parlament, ministristat, procuratura la fel

    29. De varvara la 05.06.2010, ora 10:16

    pentru Andrei. Dl Tanase comunist??? Du/te, nenorocitule si provocatorule, si te consulta la doftorul de cap, consilierul lui Ghimpu de la Costiujeni.

    30. De dorinel la 05.06.2010, ora 10:22

    Pentru didi. Cine/l critica pe Tanase si/l apara pe ghimpu are nivelul de dezvoltare al lui Ghimpu, adica niciun nivel. Tanase e un intelectual de o suta de oari mai mare decat toti DIDII luati impruna.

    31. De sirius la 05.06.2010, ora 10:31

    pentru sirius si ceilalti ratati:BONJUR, MAMAN, NU MULGETI TANTARUL CA N-ARE LAPTE CUM N-ARE MINTE GHIMPUL VOSTRU

    32. De lilian la 05.06.2010, ora 10:36

    ptr dorinel>>>> ai dreptate, DAR ghimpu vrea sa scoata pcrm, tanase – ba. pune-ti singur intrebari….

    33. De lilian la 05.06.2010, ora 10:39

    ptr dorinel>>>> nu fi agresiv cu noi, cei care am luat bataie, de v-am pus in scaun de domnie. ceea vrem sa va spunem, este ca pcrm tre’ scos in afara legii! e lucru firesc. cum putem sa intelegem faptul ca unii de-ai „nostri” nu vor asta?

    34. De lilian la 05.06.2010, ora 10:39

    ptr dorinel>>>> nu fi agresiv cu noi, cei care am luat bataie, de v-am pus in scaun de domnie. ceea vrem sa va spunem, este ca pcrm tre’ scos in afara legii! e lucru firesc. cum putem sa intelegem faptul ca unii de-ai „nostri” nu vor asta?

    35. De lilian la 05.06.2010, ora 10:45

    ptr dorinel>>> daca lupu spune ca pcrm nu tre’ interzis, imi zic: „da-l in mazda”. iar daca tanase senior si junior zic asta, eu ce sa gindesc? eu cum sa inteleg asta, fratilor? chiar si urecheanu, om de factura mai veche, dar are o pozitie adecvata. cum ramine cu cei care sint nadajdea noastra?

    36. De Robert Hanolli la 05.06.2010, ora 15:26

    ca sa existe un partid unionis puternic el trebuie in primul rand sustinut …. la multi moldoveni parca le dai cu sare in ochi cand le spui ca de fapt ei sunt romani si locul nostru este alaturi de Romania ……..daca moldovenii ar sti ca ei de fapt sunt romani, ei si-ar dori Unirea, insa ei nu stiu ca ei sunt romani pentru ca NIMENI NU-I INFORMEAZA DESPRE ACEASTA! la Moldova 1 vedem doar emisiuni despre lei si tigri in savana, unde porubin traduce din franceza, mai vedem si cateva emisiuni de 2 bani fara nici un sens si stiri in rusa si romana care asa si nu sunt 100% obiective …. mai bine ar difuza emisiuni si filme despre istoria poporului nostru roman, ca sa inteleaga oamenii cine suntem si de unde ne tragem

    37. De mos ion la 05.06.2010, ora 15:32

    mos tanase,da avem nevoie de un partid care ar intruni persoane oneste,intelegente care ar dori sa vina la conducerea acestei palme de pamant nu pentru interesul lor personal ci pentru bunastarea tuturor.avem navoie de un partid care sa nu speculeze intre ,rusia,UE si romania,un partid in care sa intre persoane de diferite nationalitati dar cu conceptia ca adevarul este criteriul de baza al acestui partid.un partid care sa recunoasca adevarul in trecut,prezent si viitor si sa aiba curajul de a trece peste emotii geopolitice.un patid care sa ne uneasca.politicienii pe care-i avem de 20ani au format aceasta tara pentru ei si buinastarea lor.ziarul dumitale nu face nimic decat sa faca zazanie in continuare.politicienii ne trateaza ca pe turma si nici nu contribuie cu nimic la ridicarea acestei populatii si la transformarea lor in cetateni demni si respectabili.dizbina si domneste asta fac politiucienii si mas media care sunt tincii lor. filat-un creirist,lupu-sacalul sovietic,urechianu il stiu toti,ghimpu-il inlocuieste pe rosca astea sunt actorii teatrului politic basarabean. P.S.incercati in comentariile facute sa folositi un vocabular civilizar nu de alta dar unii apeleaza la expresii moldo-sobietice.

    38. De Din dreapta Prutulu la 05.06.2010, ora 15:45

    Mai domnilor basarabeni, voi nu sunteti moldoveni, pentru ca noi moldovenii suntem romani si vorbim romaneste, asa cum si Stefan cel Mare, Cuza si Mihai Viteazul vorbeau romaneste. Dar voi vorbiti ruseste asa cum si Stalin, Lenin si Beria si tot neamul vostru vorbeste ruseste. Asa ca eu unul nu doresc unire cu o adunatura de rusofoni si un teritoriu de o saracie extrema. Oare cine isi poate lua pe cap o belea cum este Basarabia rusofona?

    39. De altul din dreapta.. la 05.06.2010, ora 21:15

    …prutului/.. numai prin unirea cu romania se poate pastra identitatea de moldovean..numai prin unirea cu romania se putea pastra limba moldoveneasca..daca vreti ca moldova sa existe,ea nu va exista decat prin limba….romania este garantul ca limba lui stefan cel mare va dainui in veci,dar prin noi,nu prin voi..

    40. De bogdan la 06.06.2010, ora 03:42

    Moldova & Romania: a united future? sursa:france 24

    41. De Esand la 06.06.2010, ora 16:28

    Cred ca incearca sa dea ideia ca sa apara alt partid sai faca lui Ghimpu opozitie sai fie mai usor fiului .Molodet tica tanase.

    42. De din Vaslui la 06.06.2010, ora 16:34

    Romania si Basarabia nu mai pot avea un viitor impreuna. Noua nu ne trebuie amestecul rusofon indigest de populatii slave, turci si tigani care populeaza cea mai saraca zona dintre Atlantic si Urali. Oare chiar trebuie sa ne legam la cap cu beleaua pruto-nistreana?

  24. Din pacate cel din Vaslui are dreptate !

    In Basarabia moldovenii au ramas in minoritate acum , 25-30 la suta maxim restul sunt rusi sau rusificati. Moldovenii din Romania si au ramas moldoveni si vor fi moldoveni !

  25. Totusi ce le puteti imputa actualilor lideri de la Chisinau? Ei si-au facut facultatea si uneori chiar si liceul in Romania, au lucrat in Romania, au avut si mai au inca afaceri in Romania, au ocupat, unii dintre ei, si functii de demnitate publica in administratia romaneasca. Si poate cel mai important lucru este ca marea majoritate dintre ei au obtinut cetatenia romana si nu au renuntat la ea nici acum, desi puteau sa o faca pentru a le fi mai comod. Pana la urma pe toate blogurile se cearta cetatenii romani cu cetatenii romani, cei care se simt romani cu cei care se simt romani. Putini dintre cei fara cetatenie romana intervin, pentru ca efectiv nu-i intereseaza problematica discutata. Practic marea majoritate a celor integrati in miscarea politica anticomunista, partide politice parlamentare si neparlamentare, ONG-uri, etc. din Republica Moldova, sunt cetateni romani sau se declara romani. Dupa opinia mea „statalitatea moldoveneasca” este doar o halta pentru a castiga un „timp de odihna” in lupta cu inertia si cu dusmanii romanitatii. Viitorul este insa clar de partea unionistilor si a celor care doresc integrarea europeana si euroatlantica ( n-am gresit de loc! ). Primul lucru pe care il fac toti tinerii care vin la studii in Romania ( elevi si studenti ) sau cei care obtin un contract de lunga durata in Romania in diferite domenii ( artistic sau stiintific cel mai adesea ) este sa ceara cetatenia romana. Oamenii acestia nu au timp sa-i astepte pe moldovenistii conservatori sa se trezeasca si forteaza timpul. Mergeti la un centru nou deschis pentru cetatenie ( cel de la Iasi de exemplu ) si veti vedea cozi imense de oameni care prind rand de la 4 dimineata. Multi dintre cei care solicita cetatenia romana sunt si din Ucraina ( tinutul Herta cu 92% romani sau regiunea Cernauti ). Incet… incet lumea se trezeste, mai ales tinerii. Viitorul e al lor. Sunt voci rautacioase care afirma ca multi dintre cei care solicita cetatenia romana ( multi dintre ei chiar rusi ) o fac pentru libera circulatie in Europa. Si ce daca… De unde atata spirit posesiv si gelozie la romanii din dreapta Prutului? Cati dintre europenii care au plecat in SUA, Australia, Noua Zeelanda, Canada, America latina si au facut acolo o lume noua au facut-o din mare dragoste pentru acele zone? Disperarea i-a inpins. Pana la urma este un avantaj reciproc pentru ambele parti: solicitantii de cetatenie romana obtin drept de libera circulatie in Europa iar statul roman isi sporeste importanta prin cresterea numarului sau de cetateni. Un rus din Republica Moldova imi spunea odata, mai in gluma mai in serios: „Dar stiu ca este intrebata cetatenia dumneavoastra!” Si poate cel mai important lucru este ca au aflat, in sfarsit, si occidentalii ca marea majoritate a cetatenilor din Republica Moldova sunt ROMANI. Se trezeste lumea!

  26. Pentru „vladlike”,
    Fals, total fals este tot ce afirmati! Cititi, va rog frumos, statisticile actuale! Etnicii romani reprezinta 80% ( retineti 80% ). Pana si in Transnistria romanii continua sa ramana majoritari ( 56% ). Faptul ca unii romani cetateni ai Republicii Moldova continua sa-si spuna moldoveni nu are nici o relevanta, absolut nici o relevanta. Cercetatorii stiintifici nu lucreaza cu zvonuri ( fie ele si rau voitoare ) sau pareri ( fara nici o legatura cu realitatea ). Occidentul nu lucreaza cu zvonuri sau pareri. In plin secol XXI manipularile ieftine nu mai au cum sa prinda. Lupta moldovenistilor este definitiv pierduta pentru ca Moscova a pierdut aceasta batalie. Unde este URSS? Restul sunt vorbe de claca…

  27. Romania Mare – cu cat mai repede, cu atat mai bine !
    Re-Unirea – BUCURIA !

  28. Ironii ale sortii si ale istoriei: Lavrenti Beria, acest criminal sinistru al serviciilor secrete sovietice, de origine geogiana si evreiasca a fost impuscat de catre Hrusciov pentru ca… a cerut ca regiunea Kaliningrad sa fie cedata nemtilor, Carelia sa fie cedata finlandezilor si Basarabia romanilor ( formularea exacta a fost: „Republica Sovietica Socialista Moldoveneasca sa fie cedata Republicii Populare Romane” ). Cum nu putea fi acuzat pentru aceste solicitari a fost acuzat de tradare, pentru relatii secrete cu serviciile britanice si pentru incheierea tratatului Ribbentrop-Molotov de care era vinovat Molotov si Stalin insusi si care prevedea axact invers decat solicita el in ultima vreme. Sa-ti crape capul nu alta…

  29. Personaj cotradictoriu, acelasi Beria a solicitat ceadarea insulelor Kurile Japoniei si a dispus eliberarea a sute de condamnati la moarte prin procese formale, intentate la comanda politica, condamnati pe care el i-a considerat victime ale unor erori judiciare, caz unic in justitia sovietica. Asta nu-l scuteste de loc de vina de a fi trimis la moarte mii de victime nevinovate. El este, in primul rand, cel care a solicitat insistent, prin numeroase rapoarte trimise lui Stalin si a obtinut, in final, executia mascrului de la Katin. A fost arestat din ordinul generalului Malenkov si a fost executat la 23 decembrie 1953, la nici 10 luni dupa moartea lui Stalin. Ca o ironie a sortii, Beria a fost primul si probabil singurul mare demnitar sovietic care, la nici 7 ani de la realipirea Basarabiei la imperiul sovietic, inca in timpul vietii lui Stalin, in 1951, a solicitat cedarea „Republicii Sovietice Socialiste Moldovenesti catre Republoca Populara Romana”. Uneori istoria se scrie si asa…

  30. Continui sa scriu gresit cuvintele pentru ca vad din ce in ce mai prost. Mii de scuze!

  31. Ce este naucitor in istoria cu Beria, relatata mai sus, este faptul ca Stalin luase in calcul propunerea facuta de Beria in 1951 privitoare la cedarea unor teritorii, printre care si Basarabia, pentru a-si imbunatati imaginea in occident si a fi sprijinit de catre acesta din urma, insa moartea survenita in 5 martie 1953 a anulat totul. Informatia este perfect plauzibila avand in vedere relatiile amicale dintre cei doi si respectul de care se bucura Beria in fata lui Stalin. Sa nu uitam ca erau amandoi de origine georgiana, Beria fiind nascut la Suhumi in Abhazia.

  32. Pt. xyz

    Pertinente comentarii

    Am o observatie care, desigur, nu trebuie luata ca litera de lege.

    Statalitatea R. Moldova nu este o „halta”, ci este o piedica, chiar un zid. Statalitate cere si Smirnov pt. Transnistria. Sigur, la el este o halta, deoarece Transnistria NU ESTE un stat, in timp ce R. Moldova ESTE deja un stat. Deci, de ce se bate atata moneda pe statalitatea R. Moldova?

    Statalitatea lui Smirnov este un scop. Care este insa scopul juramintelor de credinta fata de statalitatea R. Moldova, trambitate de toti politicienii puterii de la Chisinau? Evident, afirmarea pozitiei non-unioniste.

    Exista tari, inclusiv politicieni care au coloana vertebrala si afirma interesul national al tarii, al natiunilor lor. Si unora le place sau nu, pana la urma accepta punctele de vedere si eventual comunitatea internationala se implica pentru gasirea de solutii.

    Pot fi enumerate destule exemple de asemenea tari: Germania, Ungaria (care-si manifesta interesul direct pentru comunitatile compacte din jurul granitelor si care sprijina direct lobby-ul maghiar international), Israelul, Ucraina, Rusia, etc. Numiti nationalism, daca vreti, un asemenea comportament pe plan international, dar de fapt acesta inseamna grija pentru natiunea proprie, grija pentru apararea interesului national.

    Cand apar lideri aspri, duri in sustinerea unor principii, deci oameni cu o coloana vertebrala, marea majoritate este gata sa-i arunce peste bord pe acesti adevarati lideri pentru a se cufunda in mocirla compromisului „capul plecat sabia nu-l taie” sau „ne facem frate cu dracul ca sa trecem puntea”.

    Un exemplu il constituie „indemnurile” adresate Vitaliei Pavlicenco de a pleca de la conducerea PNL pentru ca este prea directa, fara inclinare spre compromisuri. Cu alte cuvinte, cei care-i cer retragerea din viata politica, doresc ca si PNL-ul sa devina un partid al compromisului, al amanarii sine-die a ideilor nationale pe care le promoveaza. Aceasta ezitare in asumarea unor responsabilitati numita eufemistic „intelepciune politica” (care dureaza de 20 de ani) sa fie oare natura politicii basarabene?

    Integrarea politicienilor basarabeni in viata politica a Romaniei poate fi un atuu esential in procesul unificator.

    As da exemplul unui basarabean modest, care tace si face. Este vorba de parintele legii pentru cetatenia romana (basarabenilor), Tudor Pantiru. El a conceput-o, el a promovat-o in Parlament si apoi s-a retras, lasandu-i pe altii sa se impauneze cu laurii.

    Sigur, electoral, cei cu lauri pe frunte vor profita in continuare, dar mult mai important este ca sute de mii de basarabeni vor redeveni ceea ce natural sunt, cetateni ai Romaniei.

    Cati dintre dumneavoastra cunosc aceste lucruri? Probabil cam tot atatia cat degetele de la o mana.

    Oameni ca Pavlicenco, Pantiru sunt oamenii de care Basarabia are nevoie pentru a se salva.

    Altfel, este posibil ca zeci de ani de acum incolo sa existe discutii despre moldovenism contra romanism, despre mentinerea sau nu a comunismului, despre eroii sovietici eliberatori fata de cotropitorii romani, iar populatia se va afla in aceeasi confuzie ideologica si identitara.

    Exemple elocvente sunt Marian Lupu care lupta inca pentru pastrarea ideii de moldovenism, sau Diacov care nu-i de acord cu inlaturarea simbolurilor si denumirilor comuniste, desi fac parte dintr-o alianta asa zisa anti-comunista.

    In concluzie, reiterez ideea ca „statalismul” este nociv pentru Basarabia.

  33. Vitalia Pavlicenco » Blog Archive » Sansele electorale ale unionistilor, sau Azi ne inghesuim pe segment liberal, miine – pe unionist…

  34. Vitalia Pavlicenco » Blog Archive » Sansele electorale ale unionistilor, sau Azi ne inghesuim pe segment liberal, miine – pe unionist… louis vuitton suitcase ysiqcperjyilrec louis vuitton epi kmcprtgqeqwvxnjca louis vuitton messenger ktekbxtgstlvbo

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *