In Comisia Cojocaru a invins demnitatea nationala

Ma bucur ca sugestiile si avertismentele noastre in legatura cu pozitia Comisiei pentru studierea si aprecierea regimului comunist au dat rod. Unii vor spune – “mare treaba” ca ati scris ceva pe blog despre asta! Ba e mare si o stie multa lume. Grupul cosmopolit, care incerca sa il atraga si pe Cojocaru de partea sa, a ramas, dupa cum se simte, in minoritate. Nu i-a iesit pasienta, chiar daca au fost diverse mijloacele de a raspunde unor comandamente conectate mai curind la alte interese, decit la adevarul istoric despre poporul roman, supus genocidului de catre regimul bolsevic si comunist, la demnitatea nationala si la vointa intelectuala.

Ca om politic, ca presedinte al PNL si in calitatea mea de deputat intre 2005-2009, am spus de la tribuna Parlamentului si am publicat constant documentele ce demonstreaza ca PCRM a fost inregistrat ilegal la Ministerul Justitiei, pentru ca hotarirea Prezidiului Legislativului, din 1993, de restabilire a partidelor de sorginte comunista, nu a fost publicata in Actele Oficiale, raminind in vigoare Hotarirea din 1991, de scoatere a acestor partide criminale in afara legii – http://www.pavlicenco.md/2009/01/17/pcrm-este-deja-in-afara-legii-in-rmoldova-si-inregistrat-ilegal-la-ministerul-justitiei-vedeti-aici-documentele/

Inainte de a posta pe blog articolul despre Comisia Cojocaru, am stat de vorba cu multi oameni, inclusiv implicati in activitatea Comisiei, inclusiv am avut ocazia sa ii spun pozitia mea si Presedintelui interimar Mihai Ghimpu.

Si m-am bucurat cind am vazut la televizor ca au mers sa ii remita Raportul Alexandru Mosanu, Mihai Tasca si Gheorghe Cojocaru, si nu alte persoane, stiu ele care…

S-au cam „chinuit” acele persoane sa faca – intr-un anume scop – deplasari peste hotare, conferinte aici, la Chisinau, cu “asteptarea unor indicatii”, sa nege necesitatea unei Legi a lustratiei, sa evite termenul de “ocupatie sovietica”, sa amestece genocidurile si holocausturile, dar, se pare, a invins, totusi, demnitatea nationala. Si e bine ca istoricul Veaceslav Stavila a avut temeritatea sa lupte pentru unele lucruri – in chiar contextul ostilitatii manifestate de unii membri ai Comisiei.

Felicitari majoritatii din Comisie, care a optat consolidat pornind de la convingerile umane si profesionale, de la teama de Dumnezeu si de la adevarul nostru dureros. Vreau sa imi exprim admiratia pentru Asociatia tinerilor istorici, care demonstreaza o pozitie curajoasa si demna. L-am ascultat cu interes de mai multe ori pe Sergiu Musteata si cred ca asemenea istorici vor avea verticalitate in perioada care urmeaza, ce nu va fi una simpla. Pe Alexandru Postica il cunosc de mai multa vreme, am si elaborat impreuna amendamentele la legislatia privind compensarea averilor confiscate de la deportati. Acesti tineri si altii de linga ei sint speranta repunerii istoriei pe un fagas obiectiv.

Pentru dl Alexandru Mosanu imi pastrez cuvintele de puternica apreciere, deoarece a fost si a ramas un exemplu de verticalitate privind problemele majore ale celui de-al doilea stat romanesc.

Vitalia Pavlicenco

Loading Facebook Comments ...

43 Comments

Add a Comment
  1. știți cine au fost „dușmanii puterii sovietice” ?
    Va aștept sa comentăm împreună Istoria dezvăluită: DUȘMANII PUTERII SOVIETICE. Un articol foarte bine documentat, dar care merita sa fie citit de cat mai multi români.

    http://www.tribuna-basarabiei.ro/2010/05/istoria-dezvaluita-continuare-d-u-s-m-n.html

  2. Pt Tribuna Basarabiei

    Plasati ce e important aici.

  3. Din ziarul TIMPUL, de Valentina Baciu

    Comisia Cojocaru propune interzicerea simbolici comuniste, a cuvântului „comunist” şi a derivatelor lui

    Regimul comunist totalitar trebuie condamnat pentru că a comis crime împotriva umanităţii şi acte de genocid, este concluzia Comisiei pentru studierea şi aprecierea regimului comunist totalitar din RM, care i-a prezentat, astăzi, preşedintelui interimar Mihai Ghimpu studiul şi propunerile sale finale. Totodată, Comisia cere interzicerea, prin lege, a utilizării simbolicei naziste şi comuniste (secera şi ciocanu) în spaţiile publice, precum şi interzicerea utilizării cuvântului „comunist” şi a derivatelor lui în denumirile de partide, organizaţii de stat şi private.

    O altă propunere vizează crearea unei comisii de experţi care să evalueze pagubele pe care le-a provocat regimul sovietic în perioada de ocupaţie. De asemenea, comisia mai propune: edificarea în centrul capitalei a unui Complex al „Memoriei” în numele victimelor regimului comunist sovietic, adoptarea legii lustraţiei, editarea unui manual al comunismului pentru clasele de liceu, crearea unui institut al comunismului care să preia toate arhivele fostului regim etc.

    „În fiecare localitate trebuie să există câte o sală-muzeu în care să fie expuse listele cu oamenii care au avut de suferit de pe urma acestui regim. De asemenea, trebuie să fie instalate plăci comemorative acolo unde s-au produs asasinate în masă. Trebuie să recuperăm ceea ce s-a ascuns în toţi aceşti ani şi să le explicăm oamenilor, prin intermediu mass-media, aceste lucruri”, a declarat preşedintele comisiei Gheorghe Cojocaru.

    Secretatul comisiei Mihai Taşcă a comunicat preşedintelui interimat că problema arhivelor este una stringentă pentru cercetare, dar şi pentru păstrarea lor. El a propus adunarea tuturor arhivelor într-o singură instituţie care să se ocupe de studierea regimului comunist totalitar. „Înainte de asta ele trebuie să treacă printr-un program special de revitalizare şi digitalizare. În starea în care sunt ele astăzi nu rezistă mai mult de zece ani”, a comunicat Taşcă.

    „Comisia nu pretinde să formuleze adevărul absolut, dar acesta este adevărul rezultat din studiul documentelor de arhivă. Este greu să rezumi în câteva cuvinte toate ororile acestui regim. Este un început bun de distanţare de această perioadă sângeroasă”, a adăugat Gheorghe Cojocru.

    Preşedintele interimar Mihai Ghimpu a afirmat că demult trebuia să existe un studiu al comunismului, din care cetăţenii să afle ce s-a întâmplat cu adevărat în acest colţ de lume, „pentru că prea uşor am trecut peste crime împotriva umanităţii”. Cât priveşte legea lustraţiei, preşedintele interimar a spus că acum se lucrează la un proiect de lege în acest sens. Totodată, Ghimpu a mai afirmat că este esenţial ca toţi cetăţenii RM să aibă acces la arhive, unde să-şi studieze propriile dosare.

    Studiul şi raportul analitic prezentat preşedintelui interimar conţin trei volume, în total o mie de pagini. „Am să studiez. Nu cred că am să reuşesc cap-coadă, după care, până la vacanţă, le voi propune spre aprobare parlamentului”, a conchis Ghimpu.

  4. D-na Pavlicenco,
    V-as ramane indatorat daca mi-ati putea furniza niste informatii legate de raportul Cojocaru: de pe ce site l-as putea descarca in intregime?
    Cu multumiri anticipate, TITIREZ!

  5. Pt Titirez

    Inca nu e plasat nicaieri.

  6. Constantin Tănase: AIE mai are o soluţie: un candidat comun la alegerile prezidenţiale

    Moto: Vrei să cunoşti un om? Învesteşte-l cu o mare putere. (Pitagora)

    În percepţia comună, face carieră (nu fără concursul opoziţiei comuniste) convingerea că politica pe care o face noua guvernare este un teatru al absurdului. Această percepţie nu e lipsită cu totul de temei. Venind la guvernare, liderii Alianţei nu s-au mai putut ridica la nivelul moral şi politic al „votului de aur” de acum un an, demonstrând (îndeosebi în ultimul timp) că pentru ei nu interesul naţional primează, ci interesul personal îngust şi cel de partid.

    Astfel, după un an de zile de la alegerile parlamentare, cetăţeanul simplu trăieşte un acut şi apăsător sentiment al iluziilor pierdute, al absurdului, al orizonturilor închise, al fatalităţii, dacă doriţi, formulată apocaliptic: „Aici, în Moldova, nimic nu mai poate fi schimbat”. Dacă sondajele nu mint, după un an de la parlamentare, coraportul de forţe în societate a rămas aproape neschimbat şi, „dacă alegerile ar avea loc duminica viitoare”, viitorul parlament ar fi o copie xeroxată a actualului legislativ. Diferenţele vor viza doar „clasamentul intern” în sânul AIE. Iată de ce, ca şi în anii precedenţi, bătălia se dă „pe interior” (cum le place lor să se exprime) – care de la care va putea fura câteva sute de voturi. Comuniştii, din start, pot conta şi în continuare, fără emoţii, pe cel puţin 25-30% de electorat. Aceştia nu se vor da bătuţi, iar convingerea unora că bolşevicii nu mai pot reveni la putere seamănă a diversiune. E o nebunie curată să faci calcule politice pornind de la această premisă în condiţiile când comuniştii lucrează profesionist, „bat la metru pătrat”, mergând, ca apostolii, în fiecare sat, în fiecare mahala, în fiecare casă. Spre deosebire de liderii Alianţei care, prinzând gustul puterii, merg la „întâlniri cu poporul” păziţi cu străşnicie de gărzi de corp, cu coloane de maşini luxoase sau cu elicopterul. Aceasta creează percepţia „înstrăinării de popor”, adânceşte sentimentul „trădării electoratului” şi cel de convingere că „actualii nu-s mai breji decât foştii”…

    Cetăţenii gânditori nu pot să nu observe că Alianţa şi-a modificat agenda anunţată pe 8 august 2009 în Declaraţia de constituire şi că astăzi bătălia se dă nu împotriva comuniştilor, ci „pe interior”, pentru poziţia de viitor lider naţional. Aici trebuie căutată explicaţia pentru graba unora (PD, PDLM) de a organiza anticipatele, dar şi pentru şedinţele de magie politică ale lui Ghimpu, cu scoaterea aşilor din mânecă, în scopul tergiversării alegerilor pe o perioadă „rezonabilă” de timp. Se pare că înţelegerea iniţială – că la această funcţie va fi înaintat Marian Lupu – nu mai e valabilă. Recent, Vlad Filat şi Mihai Ghimpu au declarat că partidele lor îşi vor înainta propriile candidaturi la această funcţie. Nimeni nu(-şi) mai aminteşte de promisiunea făcută lui Marian Lupu. Fireşte, îşi va înainta candidatul propriu şi PD. Dar, dacă această stare de lucruri nu va fi stopată, trebuie să ne aşteptăm la o confruntare sângeroasă între partidele din Alianţă, confruntare care se va termina într-un singur fel – cu revenirea comuniştilor la putere. Bunul-simţ ne sugerează că s-a mers prea departe şi că liderii AIE trebuie să ia o pauză, să se răcorească şi să revină la Declaraţia din 8 august 2009, potrivit căreia, prin constituirea ei, Alianţa „îşi asumă întreaga responsabilitate politică” şi „se angajează în faţa societăţii” să instituie „o guvernare democratică, eficientă şi responsabilă, care să asigure bunăstarea populaţiei, pacea socială, drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului şi integrarea ţării în familia popoarelor europene”.

    Domnilor lideri ai Alianţei, tăvălugul comunist revine peste noi, opriţi buşeala „pe interior”! Comuniştii ridică Moldova în picioare. Aveţi de luat un examen politic serios pe 12-13 iunie, când bolşevicii vor să ocupe Piaţa Marii Adunări Naţionale. Nu-ţi trebuie multă imaginaţie ca să înţelegi cum se poate termina această acţiune a comuniştilor… În situaţia creată, liderii Alianţei au o singură soluţie: să înceteze orice atac reciproc, să revină la solidaritatea şi responsabilitatea de care au dat dovadă anul trecut, în perioada luptei pentru „votul de aur”, şi să convină, imediat şi fără condiţii, asupra următorului lucru: pentru a nu admite revanşa extremiştilor lui Mark Tkaciuk, Alianţa trebuie să meargă în viitoarele alegeri prezidenţiale cu un singur candidat comun, indiferent când şi în ce mod se vor desfăşura aceste alegeri. Acei lideri ai Alianţei care nu doresc acest lucru favorizează revenirea la putere a comuniştilor. Blestemul va pica şi pe capul urmaşilor lor, iar ei îşi vor ocupa dezonorantele locuri în istorie, alături de Iu. Roşca.

  7. Dna Pavlicenco, nu e timp acum pentru a savura un ciob de victorie. Trebuie sa facem tot ce e posibil ca pe 13 iunie, la comemorarea victimelor deportarilor in Gulag, sa mobilizam cat mai multi oameni care sa vina si sa ceara scoaterea comunismului si a simbolurilor lui in afara Basarabiei! Din cate vad, „pragmatici”, sau mai bine spus, pramatiile, din AIE se pregatesc sa calce din nou in picioare memoria acelor copii care au iesit la 7 aprilie nu ca sa ii insurubeze in fotoliile guvernamentale pe Filat, Diacov, Lupu, sau altii, ci pentru starpirea comunismului. Speram si pe participarea celor de la PNL si a tuturor celor care nu vor sa iroseasca sansa istorica de a elibera Basarabia de ciuma rosie adusa de sovietici pe sfantul pamant romanesc!

  8. Pt sheepripper

    PNL va participa cu steagurile care ii arata identitatea. Si asa trebuie sa faca fiecare partid democrat. E cazul sa ne bucuram – nu sa „savuram” – orice ciob de victorie, care in Basarabia se obtine extrem de greu.

  9. Daca nu vom duce pana la final aceasta victorie, bucuria noastra de azi ar putea fi ridicola in foarte scurt timp. In ceea ce ma priveste, as opta pt o participare fara insemne de partid. Inainte de a fi membri ai unei formatiuni politice ne uneste aceeasi idee, aceea de a elibera teritoriul romanesc de tumoarea comunista!

  10. Pt sheepripper

    Numai cu insemne vom participa, sa nu intrebe nimeni „da voi unde ati fost?”

  11. Dupa marea dezamagire a comisiei Nagacevski, Un suflu de aer curat a dat si peste neamul nostru dupa finalizarea lucrarilor Comisiei pentru studierea si aprecierea regimului comunist
    Un Bravo si multumesc membrilor comisiei!
    Un exemplu demn de urmat de Barbatie si Profesionalism.

  12. D-na Pavlicenco, cu tot respectul, dar are dreptate sheepripper. Nu mai este loc aici de lupta politica, interesul national e mai presus de orice. Ma rog, ar trebui sa fie! Si ce daca ar putea intreba cineva „da’ voi unde ati fost”? Conteaza asta, doamna? Kakaia raznitza? Si-asa ma uit cu groaza la naivii politicieni si simpatizanti de-ai lor care prefera sa isi dea reciproc „la oase” decat sa lupte umar la umar.

    p.s.: “Dacă omul n-a descoperit ceva pentru care să merite sa-si dea viaţa, atunci nu merită să trăiască.” (Martin Luther King)

  13. Pt Toka

    Aveti un cimp foarte larg sa le spuneti celor de la putere ce mi-ati postat mie aici. Asta in primul rind. In al doilea – problema interesului national nu e doar a mea, mai bine zis, nu depinde de mine, in primul rind, de echipa noastra, ci de cei de la putere. Iata cum se comporta ei – citit inca o data articolul lui Constantin Tanase. S-au acoperit, pentru interesele lor meschine, comunistii cu interesul national, acum se acopera AIE, dar, de fapt, numai PNL il apara. Restul sint toti conjuncturisti si egoisti. Noi am demonstrat ca putem sa nu fim egoisti. Dar in permanenta nu ne vom sacrifica pentru cineva, mai ales pentru obraznicaturi. Oamenii nostri din partid cum sa-si faca loc pentru lcoale daca noi, PNL, nu ve vom face vizibili, pentru ca, vezi Doamne, e interesul national pe care membrii AIE il terfelesc pe Piata Rosie de 9 mai de la Moscova? Asta e interesul lor national? Ca sa nu spun de toate celelalte, mai ales de inglobarea si inrolarea comunistilor din raioane in detasamentul verde. Asta e interes national? Definiti-l, ca vreau sa il aud.

  14. Toka spune:
    1 June 2010, la 03:03

    Eu cred ca conteaza. Mi-asi dori sa vina la toate actiunile importante multa lume, politicieni, partide politice cu drapelele lor, sa vada toata lumea ca suntem uniti, ca luptam impreuna pentru acel interes national, pentru care merita sa lupti, sa-ti dai veata. Numai uniti fiind, putem incuraja mai multa lume sa ridice capul sus.
    In acest caz trebuie sa uitam de alegerile, care se apropie. Sa ridice sus drapelele partidele de la putere, sa ne dea de inteles ca si ei lupta alaturi de noi pentru interesul national, daca este asa. Daca nu, macar sa nu mimeze, pacalind asteptarile oamenilor. Ori vom vedea „fata” adevarata a „interesului national.

  15. Doamnă Pavlicenco (de ce nu Pavlicencu), sincer vorbind eu nu înţeleg de ce vă minţiţi singură pe sine, şi culmea, mai minţiţi şi oamenii din jur. Citesc cu atenţie, practic toate materialele de pe blogul Domniei Voastre. Citesc şi simt cîte ipocrizie pot conţine ele. Să analizăm pe scurt cîtevai elemente. Oare Alexandru Moşanu nu a fost comunist!?Oare nu este el unul dintre „boşii comunişti” din perioada sovietică a RSSM!? Ce fel de adevăr doriţi Domniile Voastre să scoată „la suprafaţă” acest raport „de demnitate”? În afară de aspectul politic al Comisiei date nu se vede nimic concret. Cu părere de rău, mai buni „propogandişti” ai comuniştilor nici nu se puteau educa. Acum, PCRM va fi „victima regimului Ghimpu-Filat” şi credincioşii noşti ortodocşi îi vor vota cu mare „iubire de Dumnezeu” şi de cel apropiat. Mai anapoda politică împotriva „interesului naţional” nici că se poate. Vai de capul nostru, că mari tîmpenii am mai votat. Mai bine Roşca deştept decît un Chimpu – „academician”. Mai bine un Filat „corupt” decît un Chirtoacă impotent. Dacă Urecheanu este democrat atunci eu o să mă înscriu în rîndurile comuniştilor.

  16. Dna Pavlicenco
    Pina in anul 1994 publicarea actelor nu era o conditie a valabilitatii lor. Daca pretindeti ca sinteti un om politic serios nu aveti dreptul sa comiteti asemenea gafe.

  17. Si pentru ca inteleg ca calitatea juristilor din jurul Dumneavoastra ar putea sa nu fie sufiecinta pentru a intelege acel mesaj sa Va dau citeva indicii.
    Un principiu al dreptului spune ca nici un act nu are efect retroactiv. Si al doilea principiu aplicabil aici – valabilitatea oricarui act se determina conform regulilor la momentul adoptarii (aceasta regula este valabila si pentru actele publice si pentru cele private. Si este o regula de bun simt – nu poate fi nimeni sa fie obligat sa respecte astazi o regula care va fi adoptata miine). Si tinind minte aceste doua principii ridicati actele normative care reglementau procedura legislativa si o sa Va convingeti simplu ca la momentul adoptarii actelor la care faceti referinta nu exista o conditie a valabilitatii. Si aici sa tineti cont de o capcana. Nu este suficient sa fie prevuzut ca un act se publica. Este necesar sa fie prevazut expres ca un act nepublicat nu are valoare juridica. Voi spune mai mult. Sa ne fereasca domnul sa fie aplicata aceasta regula si sa se incerce sa se intoarca inapoi situatiile juridice din cauza ca s/au constituit in baza unor acte nepublicate. La acea etapa nu se publicau legi care se aplicau. Si de fapt asta este valabil nu numai pina la 1994. Pina prin 1997 (nu am timp sa ferific informatia si sper ca nu ma tradeaza memoria) cind a aparut o hotarire a Curtii Constitutionale foarte multe hotariri de guvern nu se publicau in MO. Si foarte multa lume care acum se da mare si tare susteneau vehement ca actele pot fi aplicate si fara publicare. Si aceasta vizeaza multe persoane private care au dobindit anumite drepturi.
    Un alt aspect la care sa le indicati juristilor Dumneavoastra tine de faptul ca astazi deja PCRM ar putea fi lichidat doar conform legislatiei in vigoare. Si daca mai vreti un dosar la CEDO pierdut atunci incercati sa lichidati PCRM pentru faptul ca nu a fost publicata in 1993 o hotarire a Parlamentului.
    Tare as vrea sa gresesc dar presupun ca nu va prea intereseaza acuratetea argumentelor juridice in lupa impotriva comunistilor

  18. Поздравляю с Днем Защиты Детей.
    Больше всего сегодня в нашей защите нуждается дитя малое-неразумное, порождение нашего общества – „Альянс”.
    Большинство в „Альянсе”, включая и премьера, люди политически не зрелые, „зеленые” (правда, есть и „голубые”), которые не понимают, что народ их выбрал не для того, чтобы они поиграли в политику. Народ доверил им свою судьбу, будущее своих детей, будущее нации, в конце концов. И что мы видим? Они, как маленькие дети в песочнице ссорятся и дерутся из-за игрушек и еще из-за того, кто из них самый сильный и самый главный.
    А бедный К. Танасе, как воспитатель в детском саду, пытается урезонить неразумных: «Mai, copii, fiti cuminti, nu va certati, nu va bateti, iaca zboara Cioara, si dupa colt va asteapta Lupu, sa o sa va manance…»
    В этот день призываю всех людей доброй воли встать на защиту «Альянса»!

  19. valeriu ciobanu

    Da,
    Înalta Comisie şi-a făcut bine temele.Bravo…
    Isidor Sârbu este răzbunat (vezi pe Net „Tainele lui Voronin”) şi bunelul meu este răzbunat, DUMNEZEU să-i odihnească.

  20. @d-na Pavlicenco & d-na Can: Oricat de mult mi-as dori sa va contrazic, nu o pot face, aveti si dvs dreptate. Cred ca eu, daca as fi politician moldovean, prioritatea mea ar fi sa-mi scap tara de comunisti, dupa care as considera ca as avea timp toata viata pentru o „lupta” politica libera si sanatoasa.
    D-na Pavlicenco, nu inteleg, ce ati vrut sa spuneti prin „aveti un cimp foarte larg sa le spuneti celor de la putere ce mi-ati postat mie”?
    Cat despre Constantin Tanase, desi il respect, am mari rezerve in privinta dansului. Paradoxal, nu? Va aduceti aminte, acum cateva luni, cand l-am criticat la dvs pe blog si mi-a sarit toata lumea in cap cand am zis ca este partinitor si, daca interesul i-o cere, poate deveni chiar romanofob? In fine, asta e alta discutie, sunt curios ce ar zice „echidistantul” maestru daca acel ipotetic candidat al AIE ar fi altul decat…Tanase sau Filat? Inchei citandu-l pe un prieten de-al meu care a spus cam asa „dl. Tanase este un batran intelept cu mintea verde” 😉

  21. Cititor spune:
    1 June 2010, la 12:12

    Aveti dreptate. Si eu eram sigura ca asa este.

  22. Pt Victor

    De ce nu Pavlicencu? Pentru ca asa a fost numele de familie al sotului meu Pavlicenco. Chiar daca sotul meu, Sergiu Pavlicenco este membru al Uniunii Scriitorilor si a mai semnat cu Pavlicencu, eu sint Vangheli si nu-mi schimb numele de familie cu radacina slava in strutocamila romano-rusa. Am explicat acest lucru pe blog.

    Eu nu mint pe nimeni si nu vad ipocrizie. Alexandru Moşanu a fost comunist! cind nu era de ales. Dar nu a fost criminal ca multi alti comunisti. Noi vorbim de criminali, de cei care au persecutat, distrus, trimis in Siberia. Fiecare are dreptul sa se trezeasca. Cine ii impiedica pe actualii comunisti sa inceteze a fi comunisti? Astazi ei au de unde alege. Mosanu nu a fost nici pe departe „bos comunist”, el a fost chiar persecutat de regimul Bodiu.

    Eu trebuie sa ma mir pentru ca vedeti numai aspectul politic al Comisiei, nu si tragedia poporului roman distrus, supus genocidului.

    Daca avem credinciosi care iubesc un PCRM care a distrus bisericile, asta e numai de la faptul ca lumea nu a avut ocazia sa cunoasca altceva, adevarul de fapt.

    Dar care e, totusi, “interesul naţional”? Ca de aici porneste totul.

  23. Pt Cititor

    Ca si contraargument la ce ati scris, va propun sa deschideti linkul indicat in articol si sa vedeti copia actelor enumerate ca si publicate in Monitorul Oficial – mai bine zis vedeti cum sint toate, in afara de acesta. Daca toate au fost publicate si acesta – nu – credeti ca a fost intimplator? Si-apoi s-a aratat foarte alertat PCRM si personal, intr-o declaratie, Ostapciuc atunci cind eu am spus aceste lucruri de la tribuna Parlamentului. s-a aratat foarte nelinistita si a gasit de cuviinta sa imi dea replica in declaratia ofiaciala a PCRM la sfirsit de sesiune.

  24. Pt Toka

    Cind spun “aveti un cimp foarte larg sa le spuneti celor de la putere ce mi-ati postat mie” am avut in vedere ca preocuparea de a nu reveni comunistii nu este doar a PNL, ca „sa nu participe la alegeri” sau sa „nu vina cu drapelele sale”, pentru ca, dupa colt, e Bau-Bau-l comunist. Nu. Consider in continuare ca ambitiile trebuie puse de o parte si facut un Bloc al unitatii nationale in fata frontului comunist. daca se va merge pe „dati-va la o parte, ca ne incurcati sa dansam”, noi vom lupta pentru a trece pragul si il vom trece lovind in dreapta si stinga. Ori cooperam, ori luptam ca si adversari politici. De comunisti, ca sa nu vina, nu trebuie sa se ocupe doar PNL, ci si PL, si PLDM, si AMN.

    In privinta lui Tanase, legat de pe cine vede candidat la Presedintie, este, intr-adevar, o problema.

  25. Dna Pavlicenco
    Regret ca chiar considerati ca ce ati scris ar putea fi considerat contraargument. Si nu as vrea sa continuam discutia daca nu respectam regulile logicii. Eu nu vreau sa citesc aceste documente deoarece subiectul nu prezinta interes. Chiar as putea admite ca PCRM a fost constituit cu incalcarea legii. Dar eu m/am referit doar strict la argumentul din articol. Faptul ca au fost publicate toate actele si acesta nu este irelevant din punct de vedere juridic. Ne intereseaza doar faptul daca publicarea era o conditie de valabilitate sau nu. De altfel per contrario din mesajul dumneavoastra ar rezulta ca daca nu se publicau toate ar fi fost corect. Iar in ce priveste faptul ca Ostapciuc Va dat repplica m/a lasa pe mine fara replica. Pentru mine este de neimaginat cum puteti admite macar ideea ca intr/o discutie privind o chestie juridica poate fi emis un argument de acest gen?

  26. Si vad ca ati omis inca un lucru important. Chiar si pentru omor exista termene de prescriptie dupa expirarea carora persoana nu mai poate fi condamnata. Asa ca nu puteti din start sa mergeti pe ideea ca daca hotarirea Parlamentului este ilegal PCRM automat se lichideaza. Sigur ca aici poate fi o discutie foarte lunga despre nulitati absolute si relative dar trebuie sa mai tineti cont de un lucru. Aici este vorba despre libertatea de asociere, care este un drept foarte important. Si invocarea unei hotariri a Parlamentului pentru a lichida un partid politic nu prea are sanse sa fie acceptata de catre Curtea Europeana.

  27. *Partidul Democrat se expune împotriva interzicerii prin lege a PCRM și a simbolurilor comuniste, deoarece asta „ar duce la scindarea societății* – iata, ca sa inceput………

  28. Pt Cititor

    Si cu Recomandarile APCE ce faceti?

  29. VP, am inteles ca iarasi „va inrolati” in lupta pentru putere . Un lucru e rau , ca cele 0,5% pe care o sa le luati , vor nimeri exact in buzunarul celuia , pe care strigati in gura mare / mare detot !/ca nu-l mai vreti la putere , mai exact , in buzunarul lui voronin . Caci daca sondajele spun adevarul ,tot pcrm va fi pe primul loc . Ma intreb , ce fel de luptator pentru cauza nationala esti dumneata? . Pe ceilalti ii las pana ce in pace , ca ei se viseaza mai toti presedinti ..da-i ,Doamne, moldoveanului minte !

  30. iar daca se mai prind in joc si alte „visatoare” muste sa devina peste noapte elefanti , gen RSD,PC si altii de teapa lor , atunci treaba e nasoala rau : ne trezim cu vorona catarat iarasi la putere. Ca prosti mai sunteti .. sau tampiti !?

  31. pt COSTI

    Nu ma intereseaza cine este oponentul meu: vorona sau filea. Ma intereseaza sa invinga principiile si idealurile mele. Nu vreau sa fiu calcat in picioare. Nu incercati sa ma convingeti, ca trebiue sa ma invat a alege cel mai mic rau. Este timpul sa mergem pe linie dreapta. Ori invingem prin consecventa, prin dirzenie, prin promovarea adevarului, ori … ati invins voi.

  32. Nagacevschi a sters-o din parlament. Nu-i deprins sa traiasca in saracie, cu un salariu mizer de deputat de doar 7 mii lei. Se intoarce la vechea sa meserie, legata si de atacuri de tip „rayder”…
    Dar noi, ce facem? De cine sa ne legam sperantele. In ultimul timp PNL-ul impulsioneaza ideea Unirii. In situatia in care se afla azi Romania numai noi nu suntem pe-acolo.
    Mai cititi inca o data povestirea lui Creanga despre mos Ion Roata si unirea!
    Mai intii trbuie sa cautam solutii lucide si rationale de iesire din mizeria in care ne aflam,sa devenim competitivi, apoi vom putea vorbi despre EUROPA si ROMANIA.

  33. Pt Tira

    Puteti accepta sau nu, insa din doua saracii, asa cum spuneti, poate iesi un stat puternic. Se spune despre Rusia ca isi va gasi linistea doar cind il vor inmorminta pe Lenin. In privinta romaniei – la fel – se va linisti cind isi va recupera teritoriile istorice sau macar Basarabia. Indiferenta fata de noi este fatala pentru Romania si clasa sa politica. Este un adevar extrem de trist.

  34. Pt Acapodu

    Total de acord cu dumneata. Am avut in ziarul Mesagerul scris un articolas semnat de Igor nagacevschi, cel care a spus – alegind mereu raul cel mai mic, ne alegem cu … raul cel mai mare. Iata de ce batem pasul pe loc.

  35. Pt COSTI

    Nu va bateti limba si capul. Am spus si repet – noi nu ne mai retragem. Vom participa pina la capat la alegeri, cu mesajul Unirii. Vrem sa vedem daca in statul asta sint oameni cu demnitate. ma gindesc macar 5 la suta de oameni cu demnitate sint. este adevarat, cum spunea Antonescu, la noi asta se intimpla rar, dar nu poti spune ca deloc… Dumneata voteaza ce vrei, nimeni nu te impiedica. Iar noi vom proceda cum vrem, cu toate consecintele asumate. la fel cum a votat filat pt Voronin pe 4 aprilie 2005, cu toate consecintele asumate. Oare chiar asumate? Cine a votat pt comunisti, nu poate gindi ca Bush.

  36. O scrisoare catre jurnalista Mariana Rata

    Draga Mariana,
    Am privit pe JurnalTV la Chestiunea Zilei emisiunea condusa de tine „Mai veseli de ziua copiilor”
    Am inteles ca in RM nu exista notiunea etica de jurnalism. Se invita copii orfani or semiorfani la emisiuni tv, traumati de viata si soarta si se supun torturii psihologice in public. Li se da chiar si numele de familie. E un caz strigator la cer. Care tine de competenta organelor de justitie.
    Si tot show-ul acesta pe fundalul unui exebitionism electoral a unui membru de partid care detine functia de Ministru.
    P.S Im cer scuze de la gazda ca nu este la tema blogului

  37. Dna Pavlicenco
    Nu confundati doua lucruri diferite. PACE a facut o declaratie politica. Acest organ nu este in drept sa adopte documente care sa produca efecte juridice in partea ce tine de dreptul la existenta a unui partid. Dumneavoastra voribit insa de chestiuni juridice si nici nu tineti cont de faptul ca in 1993 nu exista declaratia PACE. Si apoi sa fim seriosi. Ce comunisti sint PCRM?
    Cel mai regretabil pentru mine aici este faptul ca am impresia ca nu intelegeti ca in chestiunile juridice se poate veni doar cu argumente juridice si doar respectind principiile de drept. Dar asta este o problema care vizeaza intreaga noastra clasa politica.

  38. SENATUL EVZ: Comunismul, nazismul şi Răul radical

    Autor: Vladimir Tismăneanu

    La Editura Polirom a apărut marele roman antitotalitar „Viaţă şi destin” de Vasili Grossman, o carte-mărturie de un ardent, nepieritor adevăr.
    Vladimir Tismăneanu

    Un strigăt de disperare, dar şi un imn pentru solidaritatea umană în timpuri sumbre când barbaria părea să triumfe. Frescă monumentală a bolşevismului în avatarul său stalinist, romanul lui Grossman (traducere de Laurenţiu Checicheş), interzis chiar şi în perioada „dezgheţului” hruşciovist, luminează consubstanţialitatea dintre sistemele nazist şi comunist.

    Mai mult, în dialoguri de o intensitate metafizică unică, scriitorul relevă ostilitatea comună a celor două ideologii exterministe, întemeiate pe ideea urii (de clasă, de rasă) în raport cu libertatea individului şi cu drepturile omului în genere.

    Romanul surprinde substratul antisemit al practicilor comuniste, universul intolerant, fanatic şi meschin al nomen klaturii, afinităţile dintre exclusivismul rasist al nazismului şi obsesiile xenofobe ale aparatului stalinist.

    Cum observa Robert Chandler, traducătorul ediţiei americane (din 1985) a capodoperei lui Grossman : „Nici un alt scriitor nu a stabilit mai convingător identitatea dintre nazism şi comunismul sovietic. Paralelele dintre cele două sisteme sunt reliefate în chip repetat: între cariera unui funcţionar tipic al partidului nazist şi cea a unui aparatcik comunist; dintre gândurile unui disident german şi cele ale unui disident rus; dintre un lagăr de concentrare german şi unul rus”.

    Imaginarul totalitar era bântuit de imaginea „intrusului”, a inamicului infiltrat, a conspiraţiei insidioase: kulacii („chiaburii”) erau agentul dizolvant al comunităţii perfect omogene, evreii erau văzuţi ca element distructiv pe care naziştii au decis să-l anihileze. Mai ales după 1946, Stalin a îmbrăţisat fixaţiile naziste legate de „cosmopolitismul plutocratic”.

    În 1952 a declanşat înscenarea judiciară împotriva Comitetului Evreiesc Antifascist, apoi, la începutul anului 1953, a avut loc procesul „halatelor albe” (al doctorilor de la Kremlin). Cartea lui Grossman explorează mentalităţile exclusiviste întemeiate pe sectarism resentimentar. Atunci când au loc “procese-spectacol” şi execuţii în masă, populaţia din jur nu este pur şi simplu pasivă.

    Ea este de fapt mobilizată prin intense ritualuri menite să producă sentimente de ură, aversiune, dispreţ, repulsie. „Kulakul” este prezentat drept „lipitoare”, „duşmanul poporului”, reptilă, evreul este virus ori insectă dăunătoare (parazit, gândac, vermină).

    Aceste „categorii” sunt fantasmate ca lipsite de umanitate, destinate ontologic nimicirii. Scria Grossman: „Experienţa a arătat că asemenea campanii fac ca majoritatea oamenilor să urmeze ordinele autorităţilor ca şi cum ar fi hipnotizaţi. Există o categorie specială care contribuie activ la crearea atmosferei proprii acestor campanii: fanaticii ideologici; cei care găsesc o sângeroasă satisfacţie în nenorocirile altora; precum şi cei care au calcule personale, de pildă dorinţa de a jefui bunurile altuia, ori de a-i ocupa apartamentul, de a-i lua slujba… Violenţa extremă a sistemelor sociale totalitare s-a dovedit capabilă să paralizeze spiritul uman pe mai multe continente. Instinctul autoconservării este sus ţi nut de puterea hipnotică a ideologiilor globale. Acestea cer indivizilor să facă orice sacrificiu, să accepte orice mijloace, pentru a atinge scopul suprem: viitoarea grandoare a patriei, progresul mondial, viitoare fericire a umanităţii, a naţiunii, a unei clase”.

    Vasili Grossman a trăit el însuşi ceea ce Robert C. Tucker numeşte ascensiunea bolşevismului de extremă dreaptă: „Cartea Neagră” a crimelor împotriva populaţiei evreieşti din teritoriile ocupate de nazişti, scrisă împreună cu Ilya Ehrenburg, a fost retrasă din circulaţie şi topită.

    În raport cu tezele care susţin că doar nazismul ar fi reprezentat Răul radical, comunismul fiind cumva doar rău („the lesser evil”), romanul lui Grossman insistă pe faptul că bolşevismul a fost el însuşi o încarnare a demonismului politic, un nihilism camuflat, dar nu mai puţin real, un sistem inuman şi antiuman, deci expresie egal de nocivă a Răului radical.

    Originile catastrofei nu se situau (doar) în psihologia morbidă a lui Stalin, ci în primul rând şi în chip decisiv în utopia bolşevică formulată de Lenin. Relativismul etic al leninismului provenea din marxism, din iacobinism, din radicalismul de stânga.

    Odată cu Lenin s-a născut un nou tip de politică, fundamentată pe fanatismul faţă de cauza sacră şi substituirea completă a gândirii critice prin credinţa în rolul predestinat al zeloţilor grupaţi în autodesemnate „avangarde” menite să împlinească himericele comandamente ale Istoriei.

  39. Stimata d. Vitalia,
    si eu sunt de parerea, ca nu trebuie sa va retrageti din viitorul scrutin. Si nici nu are atat de mare importanta, cate % o sa acumulati, important este, ca prezentarea la alegeri demonstreaza poporului RM, ca partidul d-ta exzista si activeaza. De altfel, un partid neactiv se da uitarii.
    Si daca se va intampla sa treceti pragul electoral(va doresc), ma gandesc, ca totus, o sa acceptati colaborare cu partidele de dreapta, lasand la o parte, cate odata (in folosul electoratului) si unele ambitii ale partidului d-ta. Am in vedere unele propuneri radicale, care ar destrama electoratul.
    Va doresc succese.

  40. *Familia Voronin și-a construit case de locuit în loc de o biserică, un magazin și 20 de vile, prin care a prejudiciat bugetul primăriei mun. Chișinău cu cca 10 milioane de dolari SUA*.

    Furturi legalizate – iata principalele criterii, impotriva carora trebuie sa lupte toate fortele democratice, pentru ca aceste cazuri sa fie inadmisibile pe viitor.

  41. Pt Cititor

    In 1994 nu era ACEASTA recomandare a CEDO, dar era alta. Cind o voi recupera, o voi posta. Se refera exact la simbolurile comuniste. Le-am invocat pe toate intr-o emisiune la Publika.

  42. D-na Vitalia ginditi-va cum sa faceti (prin intemediul radio-televeiziunii s.a. metode) ca sa ajunga PNL si programul sau si in teritoriu.

  43. Frumosii: Lucinschi si Mosanu (hotarirea Prezidiului Legislativului, din 1993 );
    Cojocaru & Mosanu (Comisia pentru studierea si aprecierea regimului comunist).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *