De la Casa Regala

Am fost in Romania, mai exact la Bucuresti, onorind o Invitatie din partea Casei Majestatii Sale Regelui Mihai I – de a participa, pe 26-27 mai, la evenimentele publice organizate de Casa Regala. Este vorba de o data aniversara frumoasa din viata Altetei Sale Regale Principele Radu al Romaniei.

L-am cunoscut pe Principele Radu Duda acum citiva ani in cadrul unei conferinte internationale in capitala Romaniei, desfasurate putin inainte de summit-ul NATO de la Bucuresti. Am si o poza cu el de atunci, dar nu am reusit sa o caut pe calculator, deoarece invitatia mi-a parvenit simbata, iar in noaptea spre 26 mai am si plecat, impreuna cu alte doua persoane, din Chisinau spre Bucuresti. Casa MS Regelui ne-a oferit cazare la un hotel situat aproape de Palatul Elisabeta. Principele Radu al Romaniei s-a exprimat frumos ca tine “foarte mult ca Basarabia sa fie reprezentata la Jubileu”. Nu pot spune exact daca am meritat aceasta invitatie, dar am auzit de la unele persoane ca Principele imi citeste blogul mai frecvent decit imi puteam eu imagina.

Noi i-am daruit Principelui si o Enciclopedie Concisa Britannica, editata la „Litera”, care este cea mai mare carte color aparuta in Romania, avind 2504 pagini, tiparita in Italia, ce include adaugator 200 de pagini cu personalitati romanesti si cintareste 4 kilograme. De asemenea, i-am daruit Principelui Radu al Romaniei un Manual de Literatura Universala, al carui autor este sotul meu, Sergiu Pavlicenco.

Pe 26 mai am asistat la Teatrul National de Opereta “Ion Dacian” la un spectacol Royal Fashion, iar joi, la Palatul Elisabeta, a fostun Garden Party, cu prilejul aniversarii.

Spectacolul a fost o interpretare a evenimentelor  secolului trecut, cind monarhiei – fortate prin violenta sa se retraga in Rusia, Romania, – i-au luat locul teroarea rosie si dictatura comunista. Si un comunicat de presa oficial (http://www.princeradublog.ro):

„Palatul Elisabeta, 26 mai  2010
Secretariatul Majestatii Sale Regelui

Biroul de Presa al Majestatii Sale Regelui Mihai este autorizat sa transmita urmatorul comunicat:

In zilele de 26 și 27 mai 2010 vor avea loc la București evenimente organizate de Casa Regala, consacrate implinirii varstei de 50 de ani ai Alteței Sale Regale Principele Radu.

Evenimentele se vor inscrie in cea de-a șasea ediție a proiectului „Romania. O calatorie regala”, inițiat de Familia Regala a Romaniei in anul 2004, dupa modelul creat de Regele Carol I, acum 140 de ani.

La Calatoria Regala 2010 sunt invitați membri ai Familiilor Regale din Europa și personalitați din Franța, Belgia, Germania, Austria, Marea Britanie, Ungaria, Elveția, Suedia, Spania și SUA.

In seara de 26 mai 2010, la ora 19, va avea loc un spectacol de gala la Teatrul Național de Opereta din București. Spectacolul a fost creat de Dan Puric și se intituleaza „Royal Fashion”.

In dimineața de 27 mai 2010, la ora 11, va avea loc la British School din București o demonstrație de Karate Tradițional, susținuta de toate categoriile de varsta ale sportivilor de la Federația Romana de Karate Tradițional, conduși de Sensei Dan Stuparu, președintele Federației. FRKT se afla sub Inaltul Patronaj al Principelui Radu.

In ziua de 27 mai 2010, la ora 18, Majestațile Lor Regele Mihai și Regina Ana vor gazdui un Garden Party la Palatul Elisabeta, unde vor fi invitați reprezentanți de frunte ai comunitaților locale din Romania. Vor lua parte personalitați din mediul politic, economic, academic și militar, reprezentanți de frunte ai culturii romane, ai presei și membri ai Corpului Diplomatic acreditați la București.

Director de Protocol”

Loading Facebook Comments ...

94 Comments

Add a Comment
 1. @d-na Pavlicenco: nu stiu cat de surprinzator, dar cu siguranta un gest frumos din partea Casei Regale si, as indrazni sa spun, din partea Romaniei, prin extrapolare.
  Felicitari, ma bucur sincer pentru dvs.

 2. Монархия может спасти Румынии, все с Бессарабии, прежде чем спешить военно-политической способствует „новые демократические страны” русских. К сожалению, как Румыния и Молдова по-прежнему управляются красный Мафия второго и третьего лайнеров! Поздравляю вас, мадам, за все, что вам пишут!

 3. Tillbuhoglindă

  „….monarhiei – fortate prin violenta sa se retraga in Rusia,….” Doamne ! Apără şi păzeşte ! În cazul acesta, nu ar mai fi avut cine să vă invite D-na. Pavlicenco. Monarhia, un reper încă în fiinţă, de la care se poate aprecia cât au decăzut moravurile în societatea românească atât în clasa politică cât şi în popor.

 4. Spectacolul de marti seara a fost o interpretare a evenimentelor de la mijlocul secolului trecut, cind monarhiei – fortate prin violenta sa se retraga in Rusia, in Romania – i-a luat locul teroarea rosie si dictatura comunista… eroare involuntara desigur … familia regala s-a refugiat in occident in elvetia daca nu ma insel . de remarcat ca regele a muncit ca un orisicare sa-si intretina familia , fapt care l-a facut destul de popular in vest .

 5. Meritaţi toate felicitările pentru invitaţia primită. Vă urmăresc de ceva vreme, constant, luările de poziţie, tranşante, fapt pentru care vă stimez.

 6. Romania are MAREA SANSA de a avea o FAMILIE REGALA in tara, insa in mod absolut inexplicabil aceasta FORTA CONSIDERABILA nu este folosita in serviciul TARII. Singurul om de stat care ar putea contribui la repunerea FAMILIEI REGALE in drepturile EI seculare si in particular al Rgelui Mihai pe tron este Domnul Basescu. Poporul o doreste si l-ar urma , atat pe MAJESTATEA SA cat si pe Presedintele tarii. Ce asteptam ???

  Doamna Vitalia Pavlicencu este fara indoiala una din marile personalitati romanesti ale ROMANIEI MARI.

  Sunt convins ca si alte mari personalitati atasate regalitatii romanesti care exista in Basarabia se vor manifesta din ce in ce mai activ .

 7. de parca ar fi asta o solutie, nu era oare filat fiul regelui Mihai pe timpurile ceausiste.
  dupa cate am auzit a fost si recrutat de securisti.

  daca securistii au putot sa o faca dece kgb-fsb nu ar putea sa o faca, mai ales ca rusii platesc cash.

 8. Bine aţi revenit acasă, doamnă Pavlicenco!

  Fie ca visul de care vorbea recent domnul Mihai Ghimpu şi la care făcea referire în discursul de inaugurarea al celui de-al doilea mandat Preşedintele Băsescu să se realizeze!

  Doamne Ajută!

  Mă bucur să văd chiar şi în Râmnicu Vâlcea din ce în ce mai mulţi români veniţi de dincolo de Prut.

 9. Care este parerea PNL si a d-ei Pavlicenco, referitor la referendum si alegeri?
  Credeti ca ii va reusi lui Filat sa-si impuna pozitia PLDM-ului in structurile aliantei?

 10. Pt bumbu

  PNL a spus ca opteaza pt o noua Constitutie, prin referendum. Nu cred ca Filat va reusi sa ii manipuleze mereu, zilnic, pe toti. Pina la un punct. Este cosmopolit si ascuns rusofil.

 11. ETERN. a spus:

  27 mai 2010 la 16:29
  La viitoarele alegeri lupta se va da intre PROSTI si DESTEPTI.
  Daca DESTEPTII castiga , UNIREA si UNIUNEA EUROPEEANA sunt asigurate.

  Daca PROSTII ajung de-asupra , inseamna ca Moldovenii mei isi merita soarta si si-au meritat si soarta pe care au avut-o inainte.Vor ramane unde au fost, adica in lumea SLAVA.. Sa nu se planga dupa aceea.

 12. ETERN. a spus:

  La viitoarele alegeri lupta se va da intre PROSTI si DESTEPTI.
  Daca DESTEPTII castiga , UNIREA si UNIUNEA EUROPEEANA sunt asigurate.

  Daca PROSTII ajung de-asupra , inseamna ca Moldovenii mei isi merita soarta si si-au meritat si soarta pe care au avut-o inainte. Vor ramane unde au fost, adica in lumea SLAVA.

  Sa nu se planga dupa aceea.

  Inainte de a acuza Moldovenii pentru un eventual rezultat dezastruos in viitoarele alegeri sa ne punem urmatoarele 2 intrebari :::

  1 ) Am luat toate masurile pentru a explica oamenilor de rand si celor cultivati, in mod FRANC si nu pe ocolisuri, ce inseamna UNIREA cu ROMANIA si UNIUNEA EUROPEEANA ????

  2 ) Suntem capabili sa asiguram alegeri fara INGERINTE STRAINE care pot modifica radical rezultatul alegerilor si care se OPUN ::: UNIRII, UNIUNII EUROPEENE, NATO-ului, DEMOCRATIEI, LUMII OCCIDENTALE, ROMANIEI ????

 13. Traiasca Regele (versuri de Vasile Alecsandri-1881)

  Traiasca Regele,
  In pace si onor,
  De tara iubitor
  Si aparator de tara.

  Fie Domn glorios,
  Fie peste noi,
  Fie-n veci norocos
  In razboi.

  O,Doamne Sfinte,
  Ceresc Parinte,
  Sustine cu a Ta mana
  Coroana Romana.

 14. In schimb, Lupu este patriot si romanofil deschis. Am impresia ca daca eventual s-ar confrunta Filat si Lupu, dna Pavlicenco l-ar vota pe Lupu

 15. OchiulalTreilea

  Sloganul actual pana la implinire :
  Re-Unirea cu Romania –
  ca sa mai salvam din ceea ce a fost candva Moldova de Est !
  Un imperativ pt. supravietuirea noastra !
  Deci, toate actiunile – spre acest tel, cat mai avem timp !

 16. Pt Vlad

  L-am mai votat pe Chirtoaca, dar nu pentru a ucide ciinii. Poate ati citit de Tanase cum nu a putut invinge Chirtoaca Mafia orasului…

  Speram ca Filat e mai putin hapsin. Iar eu voi vota candidatul PNL.

 17. pu Vitalia Pavlicenco

  „Poate ati citit de Tanase cum nu a putut invinge Chirtoaca Mafia orasului…”

  „Mafia” orasului este centrul „mafiei” in tara. „Mafia” trebuie nimicita la nivel de stat. Oare exista „mafie” sinucigasa?
  Poate D-l Chirtoaca , sau altul in locul-i, judeca „mafia” ? D-lui este primar, nu judecator.
  Dl Chirtoaca inca a putut tine piept invaziei si rezistentei comuniste. Nu chiar fiecare ar fi putut.

 18. Pu Vitalia Pavlicenco! Cu cateva saptamani in urma in apropiere de 9 mai ai copiat de pe youtube secvente cu Maresalul Antonescu! Si ordinul sfint pentru eliberarea Basarabiei! Si acum te lauzi cu niste poze de 2 bani cu cel mai mare tradator al neamului???? Vezi ca lumea stie cine esti si cum gindesti indiferent ce scrii pe blog! O zi buna!

 19. Pt Adrei

  Am scapat special „n” ca sa vad cum va place cind va schimonoseste cineva numele. Nu-mi permit sa intervin in nume, dar sint Pavlicenco, si nu Pavlicenko. In rest – nu meritati un raspuns. Pozitia mea fata de istorie e ca noi trebuie sa ne-o asumam cum a fost si am lucruri pe care le iert si lucruri pe care nu le iert. Dar nu sint eu judecatorul suprem. Va roade invidia? Pe mine – nu.

 20. Constantin TANASE: Comuniştii, interimarul Ghimpu şi primarul Dorin Chirtoacă

  În 1917, bolşevicii preiau puterea în Rusia în urma unei lovituri de stat, profitând de slăbiciunea şi iresponsabilitatea democraţilor din guvernul Kerenski. În anii ’30 ai secolului trecut, naziştii lui Hitler, profitând de slăbiciunea partidelor democratice, vin la putere pe cale democratică şi îneacă în sânge democraţia şi întreaga Europă. În 2001, comuniştii de la Chişinău, profitând de slăbiciunea şi iresponsabilitatea democraţilor, vin la putere pe cale democratică, pentru ca timp de opt ani de zile să stranguleze democraţia. Istoria se repetă, şi nu numai sub formă de farsă…

  Astăzi, ajunşi în opoziţie, comuniştii beneficiază de toate libertăţile democratice şi… se pregătesc să revină la putere ca să pună capac democraţiei. Opt ani, cât a guvernat, Partidul Comuniştilor controla cu o mână de fier televiziunile şi radioul, nepermiţând niciunui politician din fosta opoziţie să apară acolo. Astăzi, ei înşişi fiind în opoziţie, comuniştii sunt cei mai mediatizaţi, lăfăindu-se în studiourile tuturor televiziunilor independente. Iată aici istoria se repetă sub formă de farsă.

  Deşi beneficiază de toate avantajele democraţiei, comuniştii nu recunosc noua Putere şi o califică nu doar ca „antidemocratică”, ci şi ca „fascistă şi nazistă”. Ei, care venind la putere în 2001 au declanşat o adevărată „vânătoare de vrăjitoare”, băgându-i la dubă pe oponenţii lor politici, astăzi se plâng ambasadorilor străini acreditaţi la Chişinău de „abuzurile” noilor autorităţi. Colac peste pupăză, comuniştii au solicitat Piaţa Marii Adunări Naţionale pentru a organiza ample acţiuni de protest (pe 12 şi 13 iunie) împotriva „regimului nazist Ghimpu”.

  Solicitaţi de TIMPUL să comenteze acest fapt, liderii Alianţei au declarat în unison că e dreptul lor să protesteze, deoarece trăim într-un stat democratic… Ce-i asta: naivitate, slăbiciune, iresponsabilitate politică sau oportunism şi complicitate „discretă” cu comuniştii? Îşi imaginează oare politicienii de la guvernare ce se va întâmpla cu Moldova dacă bolşevicii revin la putere sau imaginaţia lor a fost paralizată de sondajele de opinie care-i dau drept învingători? Oricât ar părea de „antidemocratic” şi oricât s-ar oţărî ambasadorii străini, dar e un act de adevărată blasfemie să le oferi comuniştilor Piaţa Marii Adunări Naţionale – Piaţa pe care s-a declarat Independenţa faţă de URSS, pe care oamenii purtau pe umeri sicrie simbolice pe care era scris „KPSS” şi „Kommunisticeskaia partia Moldavii”…

  Ziua de 13 iunie, pentru care comuniştii îşi pregătesc corturile şi steagurile roşii în Piaţa Marii Adunări Naţionale (oare nu cumva Iura Roşca li-i consilier?), este o zi neagră în istoria noastră: pe 13 iunie 1941 comuniştii au organizat cel de-al doilea mare val de deportări. Zeci de mii de moldoveni au fost „ridicaţi” noaptea, urcaţi în vagoane pentru vite şi duşi în „siberii de gheaţă”, despărţindu-i pe părinţi de copii. Şi în această zi – în loc să fie declarată zi de doliu naţional, zi a memoriei, pentru a nu se mai admite aşa ceva – democraţii noştri nu au găsit altceva mai democratic decât să permită urmaşilor călăilor care au masacrat, la propriu şi la figurat, sute de mii de moldoveni, să protesteze pe Piaţa Marii Adunări Naţionale! Contra cui? Contra „guvernării regimului neonazist Ghimpu”, cum a precizat Mark Tkaciuk. Vedeţi cât de genial pot profita comuniştii de democraţie pentru a se revanşa şi a înmormânta democraţia în RM?! Ce aveţi de spus, domnilor guvernanţi democraţi?

  În loc de concluzii

  Zicând „democraţii noştri”, trebuie să fac o precizare, pentru că nu e vorba de toţi democraţii, ci doar de unii. Cu riscul de a-i supăra din nou pe fanii lui Dorin Chirtoacă, voi spune ce cred. Piaţa Marii Adunări Naţionale e în „gestiunea” lui Dorin Chirtoacă. De ce le-a dat-o comuniştilor anume pe această dată, de ce nu i-a trimis, în mod democratic, în Valea Morilor, la Lenin, că acolo e locul? De 20 de ani, nu poate fi înălţat monumentul închinat victimelor represiunilor şi deportărilor comuniste. Anul trecut s-a promis solemn că, în sfârşit, monumentul va fi înălţat. Se apropie 13 iunie: care-i soarta acestui monument, domnule primar Chirtoacă?

  Şi încă o întrebare (nici nu ştiu cui s-o adresez): se vorbeşte că beciul unde moldovenii au fost împuşcaşi de către NKVD-ul sovietic continuă să se afle în „gestiunea” lui Tudor Tătaru. Ca şi pe timpul „vojdiului”, acolo se bea şi se dănţuieşte pe oasele celor ucişi. Sub „jurisdicţia” cui se află „beciul lui Tătaru” – a primăriei sau a Guvernului – şi când se va pune capăt acestei blasfemii?

  …Luni seară, la PRO TV, Dorin Chirtoacă s-a aruncat foarte necavalereşte asupra deputatului Vitalie Nagacevschi. Este o chestiune de corectitudine politică şi elementar bun-simţ, mai ales că meritele deputatului Nagacevschi în demolarea regimului comunist sunt mai substanţiale decât ale lui Dorin Chirtoacă. Înţelegem cu toţii frustrările junelui primar: o pornise pe cal alb, se vedea în scurt timp preşedinte al republicii, dar s-a întâmplat ce s-a întâmplat şi, potrivit ultimelor sondaje, el lunecă ireversibil în subsolul clasamentului. Dar să fie acesta un motiv ca să loveşti în Nagacevschi? Până şi comuniştii au fost mai corecţi – vizavi de raportul „comisiei Nagacevschi”, ei au formulat o opinie separată. Nici Mihai Ghimpu, nici Dorin Chirtoacă n-a formulat o asemenea opinie, însă în public – lovesc… Vreau sa-i amintesc junelui primar că Vitalie Nagacevschi are doi feciori, şi ambii au avut de suferit după 7 aprilie 2009. Unul dintre ei a fost bătut cu cruzime, celălalt a fost arestat. Măcar şi din acest punct de vedere, loviturile cinice împotriva lui Vitalie Nagacevschi sunt cel puţin imorale.

  N-am vrut să fac această paralelă, dar comportamentul lui Chirtoacă se asemănă foarte mult cu cel al lui Roşca din perioada ADR, când el bătea în ai săi ca să-i crească ratingul. Cum i-a „crescut”, am văzut – i-a adus pe comunişti la putere cu 71 de mandate! La fel procedează azi Chirtoacă. Un lucru însă nu înţelege primarul – dacă vrea să-i crească ratingul, trebuie să salveze capitala de putoare şi murdărie, să oprească construcţiile ilegale, să construiască parcări auto, nu să bată în colegii din Alianţă. Azi Chirtoacă e de toate – şi procuror, şi judecător -, numai primar şi gospodar nu e. Noi înţelegem că el şi PL, în general, au făcut din „7 aprilie” subiect de campanie electorală, dar nu ştiu cât de morală e specularea cinică a acestui subiect în scopuri electorale. Şi încă un lucru nu înţelege Chirtoacă: lovind într-o componentă a Alianţei, el loveşte în şchioapa democraţie şi riscă să-şi piardă propriul electorat. Repet, exemplul lui Roşca e încă viu în memoria moldovenilor.

  „Comuniştii moldoveni, în frunte cu Voronin, vor rămâne fără seceră şi ciocan”, declara la finele săptămânii trecute Mihai Ghimpu. De acord, dar cu o condiţie – ca Dorin Chirtoacă să se lase de populism, demagogie şi politicianism ieftin, să nu mai bată în ai săi, ci să se ocupe la modul serios de problemele oraşului… Apropo, chiar ieri dimineaţă, înainte de a scrie acest editorial, un cititor m-a rugat să-l întrebăm prin intermediul ziarului pe domnul primar general: ce se întâmplă cu toate promisiunile lui electorale, de ce Chişinăul a devenit „cel mai împuţit oraş din Europa” în loc de „capitală europeană”, cum a promis în 2007?..

  CONSTANTIN TANASE: Cine şi cum îi strică pe politicienii noştri?

  Postfaţă la articolul „Comuniştii, interimarul Ghimpu şi primarul Dorin Chirtoacă”

  Moto:
  În cele ce urmează doresc să mă opresc la o chestiune foarte simplă – cine şi cum îi strică pe politicieni – această chestiune fiind privită prin prisma relaţiilor dintre ziarişti, cititori şi politicieni, relaţii, de regulă, foarte tensionate, categoric antagoniste, uneori explozive…

  Editorialul meu de miercuri, 26 mai – „Comuniştii, interimarul Ghimpu şi primarul Dorin Chirtoacă” – a stârnit un adevărat tsunami în medul liberalilor, toţi „forumiştii” simpatizanţi ai acestui partid aruncându-se nu să comenteze ce am scris eu, dar să mă „combată adânc” şi să-l apere pe primarul Chirtoacă de „atacurile mele murdare”. Este penibil să vezi cum oameni care se declară democraţi, europeni şi adepţi ai libertăţii de exprimare îţi bagă pumnul în gură mai ceva ca bolşevicii lui Voronin. Aceşti oameni admit democraţia, pluralismul de opinii şi libertatea de expresie, dar le admit numai în raport cu alţii, nu şi cu idolii lor politici. Când scrii critic despre adversarii politici ai bossului lor, te declară cel mai talentat şi curajos ziarist de la poalele Carpaţilor, când îndrăzneşti însă să scrii critic despre ai lor – eşti trecut imediat în categoria „vânduţilor” şi „plătiţilor”.

  Repet: cei care se pronunţă pentru transparenţă, care cer ca presa să fie cu ochii pe putere, când se ajunge la „Dorinel al nostru” devin cei mai stalinişti şi antidemocraţi cititori. (Citiţi unele „comentarii” de pe forum şi o să vă convingeţi.) Poţi să scrii despre cine vrei ce-ţi trăsneşte prin cap, nu e nicio problemă, ei se simt profund „dezamăgiţi” şi „deranjaţi” doar când e „atins” idolul lor. În mai multe rânduri am avut abordări foarte critice la adresa premierului Filat şi a PLDM, dar şi a liderului PD, Marian Lupu; fanii lui Chirtoacă însă n-au observat aceasta şi continuă refrenul vechi despre aceea că aş fi partizanul PLDM, că aş fi „plătit de Filat” ca să-l „atac” pe Chirtoacă pentru a-i netezi drumul spre primărie… cui credeţi? Exact, ministrului Justiţiei, fiului meu, Alexandru Tănase. Nu voi comenta asemenea stupidităţi şi halucinaţii. Cu adevărat principial mi se pare altceva.

  În loc de concluzii

  Există la noi o tradiţie balcanico-bizantino-fanariotă de a-i linguşi pe demnitari: când cineva se lansează în politică (şi dă unele speranţe!), imediat în jurul lui apare o haită de adulatori, pupincurişti şi lingători de cizme, care-i cântă osanale şi, pe neobservate, pas cu pas şi picătură cu picătură, îi induc acestuia convingerea că este rupt din stele, că e cel mai frumos dintre zei şi cel mai iubit dintre pământeni, creându-i un scârbos cult al personalităţii ce se va dovedi fatal pentru cariera lui politică. Puţini rezistă acestor tehnici şi, la un moment dat, victima adulatorilor crede că într-adevăr e genial, că nu poate greşi şi e infailibil ca Buddha şi că, în general – ierte-mi-se expresia ţărănească – e fătat de mă-sa pe scările preşedinţiei. Din acest moment, politicianul devine păpuşa anturajului. Această metamorfoză se observă de departe: păpuşa începe a călca altfel, te priveşte plictisită, asuprită parcă de propria sa măreţie şi genialitate, se uită la tine cu un dispreţ… rafinat, nu mai ţine cont de opinia nimănui şi orice observaţie critică a presei e calificată drept „atac murdar”. Într-un cuvânt, se crede singurul şi unicul reprezentant plenipotenţiar al naţiuni… Tu, muritorul de rând care l-ai votat, eşti o gâză, o nenorocită insectă, o efemeridă care ai avut fericirea de a fi câteva clipe contemporan cu dânsul. În 20 de ani am pierdut din această cauză câţiva politicieni foarte talentaţi, care, sub influenţa anturajului, au început să se creadă Napoleoni.

  Haitele de adulatori adulmecă victima, o studiază, ştiu cum să i se bage sub piele şi să o convingă că doar ei îi sunt utili şi-i vor binele. Un caracter puternic le dă un şut în fund acestor „binevoitori” şi nu este deranjat de reacţiile critice din presă. De cele mai multe ori, însă, se întâmplă altfel…

  Cunoscând binişor culisele politicii moldovene de la 1990 încoace, m-am convins că cea mai simplă şi eficientă metodă de a-l discredita pe un politician şi de a-l scoate pe linie moartă este să-l lauzi atunci când nu merită şi să nu-l critici atunci când merită. „Curajoşii apărători” ai lui Chirtoacă asta şi fac: nu numai că ei n-au curajul să recunoască adevărul, dar încearcă să închidă gura celor care au acest curaj. O „contribuţie” considerabilă la crearea cultului personalităţii unui politician o au şi alegătorii, inclusiv unii cititori de-ai noştri. Îmi amintesc cum era atacat Vlad Filat pentru votul său din „4 aprilie”. Când a fost scoasă sârma ghimpată de la Prut, acei care cândva îl atacau, acum îl declarau „haiducul neamului”. În unele „comentarii” de pe forum am identificat stilul de gândire al foştilor roşchişti care dădeau foc ziarului TIMPUL în Piaţa Marii Adunări Naţionale pentru „crima” că „Tănase îl critică pe Roşca” şi întreabă „cine l-a ascuns pe Cubreacov?”. Acum aceştia au trecut la Chirtoacă şi-şi continuă „opera”. Aceşti fani ai lui Chirtoacă (ai PL) nu vor să observe un lucru: toate sondajele de ultimă oră acreditează PL cu doar… opt la sută – acestea sunt acele „blestemate” opt procente în care încremenise PPCD-ul. Înseamnă că ceva nu e în regulă…

  …Iar ca să fie în regulă, politicienii, toţi fără excepţie, trebuie să simtă ochiul nostru de veghe – al presei, dar şi al electoratului. Să nu facem din ei idoli, căci până la urmă idolii se răzbună tot pe noi. Într-un cuvânt, „filozofia” e simplă: cei care îi vor binele unui politician, îl vor critica atunci când acesta calcă în străchini şi o ia razna. Iată de ce, am convingerea că acei care-l adulează pe Dorin Chirtoacă nu-i vor binele. Dimpotrivă. Concluzia e una: dacă, într-adevăr, dorim democraţie, libertate, presă liberă ş.a.m.d., trebuie să renunţăm la păguboasa industrie naţională de fabricare a chipurilor cioplite. În rest, le doresc forumiştilor, criticilor mei, multă inspiraţie, capacitate de muncă, un mai mare respect faţă de sintaxa şi ortografia limbii române şi ţin să-i asigur că nu-i voi dezamăgi nici în continuare cu scrisul meu.

 21. Dna Pavlicenco am o intrebare si o propunere catre dvs. Imi cer scuze ca nu e la tema, dar as vrea sa stiu pozitia dvs in ceea ce priveste alegerile parlamentare.

  Intrebare: Va participa PNL la alegerile parlamentare ce ar urma sa aiba loc in toamna?

  Propunere: Eu sunt de parerea ca PNL nu va trece pragul electoral la alegerile parlamentare si cred ca si dvs sunteti deacord cu mine. Desigur ca PNL ar merita sa ajunga in parlament, insa vedeti si dvs care sunt prognozele si practic partidul nu are sanse sa treaca pragul.
  Eu, spre exemplu, as renunta sa particip la alegeri si i-as indemna pe sustinatorii si alegatorii PNL sa voteze pentru, PLDM, spre exemplu, sau PL, deoarece, tot parerea mea, pldm-ul si pl-ul sunt principalele partide din AIE care pot aduce schimbari spre bine.

  Dvs ce parere aveti?

 22. Pt Robert Hanolli

  Va pot „bucura”. Participam univoc la alegeri, avem oameni de calitate. Acest blog e plin de „incurajari” de a nu participa. Nu va pierdeti timpul cu asta. Nu avem procente pentru ca am tot construit partid pentru Filat – cum ii scoti pe oameni in fata – ii si ia. Si nu avem televiziuni care sint aproape toate inverzite. Dar acum nu va fi asa. Si cit vom lua, atit vom lua. Daca spuneam adineaori ca era bine un bloc PL-PNL, acum, probabil, asa nu mai credem. Si daca alegerile vor avea loc in toamna, e cu atit mai bine – ne facem drum spre localele din primavara, rodind brandul, foarte pozitiv, al PNL. Nu sprijinim actualele partide, pentru ca ne-au dezamagit. Va sugerez sa nu va pierdeti timpul sa ma convingeti de contrariu.

 23. Ptu Andrei

  Dvs judecati istoria ? Nu redeti ca „regii”, care au condus/fara statut de rege/, iresponsabil, in secolul 21 poporul spre saracie, in timp ce alte tari traiesc omeneste, sunt adevarati criminali ?
  Nu priviti pozele, daca va doare ! Doar aveti alternativa: va place -deschideti acest blog, nu va place- nu deschideti blogul. Deschideti ce va place, nimeni nu este impus sa citeasca ce scrie autorul , sa nu mai vorbim de rautatea exprimata a dvs.

 24. Va multumesc pentru raspuns. Sa stiti ca nu am vrut sa va conving, eu doar am postat o propunere, care e mai mult ca o parere, am vrut doar sa aflu pozitia dvs vizavi de alegerile care vin. Va respect decizia si va doresc succes.

 25. Pentru Vitalia Pavlicenco,
  Apropo de vizita in Romania, cititi urgent adresa de E-mail! Exploziv! Scuze pentru eventualele greseli de ortografiei. Din cauza emotiei. De cand astept un asemenea material…

 26. Pt Robert Hanolli

  Va multumesc pt intelere si urari de succes.

 27. Pt xyz

  Nu am inteles, ce adresa de e-mail sa citim urgent?

 28. De cand n-am mai postat m-ati uitat. Este vorba de adresa dumneavoastra de E-mail, adica adresa doamnei Vitalia Pavlicenco

 29. Голосовала за PL, потому что PNL уступила им дорогу. До сих пор сохранила уважение к Михаю Гимпу, сопротивляется, как может, своим „единомышленникам”. Но, считаю, что самый большой вред для имиджа либералов, нанесло „наше юное дарование”, наша „телезвезда”, у которого не хватило ума использовать исторический шанс для того, чтобы навсегда покончить с коммунистами в Молдове. Каким же нужно быть неумным, недальновидным, чтобы в первые же дни прихода к власти так настроить против себя электорат. Воздержусь от дальнейшей оценки умственных способностей молодого „гения”, иначе навлеку на себя шквал оскорблений со стороны „патриотов”, тем более, что выражаю мысли не на государственном языке, а на своем родном.
  Полностью согласна с мнением К. Танасе. Спасибо за его статью, именно так и оценивают работу примара большинство кишиневцев. Приятно, что есть еще честные люди в СМИ, побольше бы таких журналистов.

 30. Editorialul de mai sus a lui C.Tanase nu este unul din cele mai reusite.
  Este un pic nevrotic, chiar paranoic. Sa parafrazez bolsevicii:Fantoma comunismului bantuie deasupra……
  Ideea articolului: baieti, stati cuminti nu va certati, altfel revin bolsevicii la putere. E viabil acest mesaj. Dar forma lasa de dorit. E cel mai usor sa tragi intr-un tanar primar al unui oras (post)sovietic si un Presedinte interimar balbait. Nu cred ca neintelegerile din AIE le provoaca doar PL. Dupa mine sunt Lupu si Filat cei mai mari setosi de treuca. Cei mai mari sclavi-treucari.

 31. Pentru doamna Vitalia Pavlicenco,
  In naivitatea mea, in legatura cu recenta vizita facuta de dumneavoastra la Bucuresti la invitatia familiei regale eu am o mare nedumerire:
  Care familie regala? Cea adevarata, reprezentata de Regele Mihai si familia sa, pe care actualul presedinte al Romaniei este foarte suparat si o obliga sa plateasca chirie pe propria casa, adica palatul Elisabeta, sau cea morganatica, reprezentata de urmasii bastardului facut de Regele Carol al II-lea cu Zizi Lambrino, care conform Costitutiei Casei Regale nici nu fac parte din familia regala, dar carora presedintele Basescu, pentru a se razbuna asa cum stie el cel mai bine pe Casa Regala, le boteaza copilul ( recent eveniment monden ultramediatizat in presa damboviteana )? Sunt tare curios ce are de spus la chestia asta fanaticul electorat de culoarea pe care o poarta ca nume de dinastie, ca o ironie a soartei, Casa Regala neerlandeza ( olandeza pentru cine intreaba ). Ce ziceti doamna Pavlicenco, sunt naiv rau de tot?!…

 32. Pentru doamna Vitalia Pavlicenco,
  Gasca aflata actualmente la fraiele statului roman, urmandu-si idolul in toate nazdravaniile sale, in dispretul total fata de istorie, credinta si lege, are nemarginita mitocanie sa pretinda ca pana si Costitutia Casei Regale se poate calca in picioare si se poate modifica dupa bunul plac. Niste parveniti! Am impresia ca poporul roman, care asista inert la toate aceste blastamatii, este pur si simplu hipnotizat. Dumneavoastra ati fost recent la Bucuresti. Ati vorbit cu Majestatea Sa. Ce parere are Regele Mihai despre toate aceste abuzuri incalificabile cu iz erezie?

 33. pentru xyz

  Interesanta intrebare.

  „Care familie regala? Cea adevarata, reprezentata de Regele Mihai si familia sa,… ”

  Mi-ar placea daca s-ar gasi un stra-stra-stranepot de a lui Stefan cel Mare. sau amici, Indiferent de statutul lui social, daca ar fi o ocazie sa privasc la el macar de departe, ma porneam si pe jos, dar tot mergeam intr-acolo .

 34. deaceea si au pierdut moldovenii peste tot..pentru ca nu au fost si nu sunt uniti.invidia i-a doborat mereu pentru ca trag ca racul,lebada si stiuca.cine daca nu tanase sa apere partidul unde e si fiul sau si care la fel nu a facut nimic pina in prezent.imi pun intrebarea: cum sa nu „puta”chisinaul daca timp de 40 de ani nimeni nu a indraznit sa evacueze putoarea comunista? dar poate e si putoarea voastra? imi pare rau pentru ceea ce se intimpla si pentru idiotismul,care il au unii din noi.dl tanase,daca esti atat de cinstit, te rog nu-l apara pe nagacevschi pentru ca se vede cu ochiul liber unde trage si el si filat si toti cei de la pldm, care ne duc inapoi in ghiarele comuniste. daca asta aparati……”slava voua”,ghimpu are cu totul alte viziuni ,dupa parerea mea.si ultima intrebare pentru c.tanase: ce ai facut tu in aceasta perioda ca sa scapam de criminalii comunisti?expilca te rog sa stim si noi,cei care suntem departe de capitala si de civilizatia de acolo?cite articole ai scris in perioada comunista despre mizeria din chisinau,pentru ca ea a existat si atunci,ori te plateau comunistii pentru alte articole multumesc frumos pentru raspuns……

 35. nar trebui sa ne facem idoli din regi sau politicieni. in saracia, care ne gasim si noi si romanii din Romania, nu cred cai bine sa se faca aceste „spectacole”. cu ce se deosebesc acesti regi de tiganii cu nuntile lor de milioane? …… nu vor mai fi bogati si saraci……… oare chear suntem crestini?

 36. Pentru Alexandra Can,
  Cand, cu ocazia retaurarii manastirii Putna, s-a inlaturat placa de marmora de pe mormantului lui Stefan cel Mare si Sfant, inauntru au gasit scheletul domnitorului invelit intr-un epitaf de matase brodat cu fir de aur si perle si asezat fara sicriu direct pe pardoseala de piatra a mormantului pe 12 drugi de fier. Nu a socat pe nimeni inaltimea domnitorului de doar 1,48m pentru ca se stie de catre specialistii in domeniu ca inaltimea omului a crescut incet dar sigur o data cu inaintarea in timp. Daca un om de azi probeaza o manusa de zale de acum 500 de ani nu poate sa o traga pe mana pentru ca ii este mult prea mica. Totusi 1,48m si pentru vremea aceea reprezenta un om suficient de scund ( „nu mare la stat” ). Interesant este si faptul ca placa de mormant de marmora a fost lasata cu inscriptia neterminata pana azi, nimeni netrecand vreodata data decesului. Sa-i filuat pe toti prin surprindere moartea marelui domnitor, var drept cu Vlad Tepes domnul Tarii Romanesti, care se tragea direct din Mircea cel Batran, si Matei Corvin principele Transilvaniei si regele Ungariei, fiul lui Iancu de Hunedoara, unchiul lui Stefan cel Mare si Sfant, care el insusi se tragea din Alexandrul cel Bun, inmormantat la manastirea Bistrita, langa Oiatra Neamt. Aceasta impletire complicata de rudenii intre voievozii din cele trei tari romanesti este inca un argument in favoarea unitatii poporului roman si a constiintei ca aceasta unitate exista in mintea si in sufletul locuitorilor de atunci ai tarilor romane, ea fiind deseori pomenita in scrierile cronicarilor, care aminteau mereu si de originea latina a romanilor.

 37. -Dnei V.Pavlicenco – Felicitări, mă bucur pentru Dstră că aţi fost invitată din partea Casei Majestatii Sale Regelui Mihai I.
  – Dnei Alexandra Can – Toată stima. Oare nu înţelegeţi că Dna V.Pavlicenco urînd (ca şi comuniştii) pînă la extremă pe Dorin Chirtoacă pentru cîni, prin aceasta pierde şi PNL. Doar se vede că D.Chirtoacă pune mari eforturi pentru o situaţie mai bună şi chiar are rezultate.
  -Dacă aţi republcat articolul lui C.Tanase antiChirtoacă atunci republicaţi şi părerile forumiştilor care categoric nu sunt de acord cu părerea lui C.Tanase.

 38. Pentru „nicu”,
  Apropo de ultima intrebare, dumneavoastra sigur nu sunteti crestin. Mi-ar lua o luna sa va explic de ce… Si n-am timp de pierdut. Interesanta viziune aveti insa asupra societatii inteleasa ca o turma fara stapan. Nici macar viziune comunista nu este. Exista in politologie o teorie care se refera la comportamentul popoarelor de granita. Dumneavoastra sunteti un exemplu viu de reprezentant al unui asemenea comportament. Pana la urma fiecare are dreptul la propriile opinii…

 39. Eu am o singura neclaritate: de cand liberalii sunt Pro-Monarhie?

  Sau ei nu sunt liberali de fapt?(Ca sa nu spun mai multe si sa ma cobor la nivelul d-nei Pavlicenco).

 40. Citesc si ma crucesc. Lupta cea mare in anticipate va da raspuns la o intrebare daca ramin comunistii la putere sau nu. Nu gresesc. Comunistii sunt in ministere, conduc raionele. In aceste context pozitia DVS toarna apa la moara comunistilor. Particparea partidelor de felul PNL i naticipate aduce procente comunistilor. Oare nu intelegeti aceasta? Ati fost cu MAE la 5 aprilie trecut si cit ati luat? Acum nu va place Chirtaoaca, Filat. Pe fondalul unui material interesnat cu aceasta vizita la Bucuresti se varsa atita venin pe cei din AIEi. Niste politiceni sinucigasi. Untila si acela cu variantele sale. Nu primiti o lege cu salariile si pensiile – va blocam activitatea parlametului! Un alt sinucigas! Nu doresc sa afirm – politic. E sluta treaba cu elita politica basarabeana. Sluta!!!

 41. mxg spune:
  29 May 2010, la 12:12

  „Eu am o singura neclaritate: de cand liberalii sunt Pro-Monarhie?”

  Sunteti fericit, eu am mai multe neclaritati.
  Insa in cazul nostru nu s-a pus in discutie o doctrina politica, ci o chestiune ce tine de istoria neamului nostru, despre personalitatile poporului roman, cu bune si poate unele mai putin bune. Si personalitatile sunt oameni. Istoria a cunoscut de toate, fapte minunate si altele regretabile.
  In istoria fiecarei personalitati pot fi gasite urme eroice si in acelasi timp fatre, care pot fi criticate. Daca dorim sa vedem numai pertea desearta a paharului….ne autodistrugem. Eu prefer sa vad partea plina.

 42. Nicolai spune:
  29 May 2010, la 14:02
  „Nu gresesc. Comunistii sunt in ministere, conduc raionele. Comunistii sunt in ministere, conduc raionele. In aceste context pozitia DVS toarna apa la moara comunistilor. ”

  PNL nu a pus si nici nu are cum destitui comunistii din ministere si raioane.
  Deci, de ce ii criticati subtil pe cei, care nu-i scot de acolo ? Turnati apa la moara comunistilor ? Electoratul liberal-democrat intelege cine trebuie sa-i mature pe cei „rai” si nu va vota cu ei.

 43. – Dle Nicolai (14:02) foarte bine aţi menţionat.
  -Pe timp cînd Dna V.Pavlicenco era redactor revistei „Mesager” (vre-o 15 ani în urmă) a fost republicat o instrucţiune al NKVD-KGB cum de anihilat liderii naţionali, stimaţi de populaţia autohtonă. O instrucţiune cu indicaţii foarte bine argumentate. La noi inconşteint sau conştient, din iniţiativa proprie sau îndeplinit indicaţiile …, se îndeplinesc cerinţile acelei instrucţiuni.
  Doamne fireşte, nu doresc să învinuesc pe nimeni. Dar a fi bine ca acea instrucţiune să fie republicată şi în zilile de astăzi. Pentru mulţi zearişti ar fi de folos să o recitească.

 44. Osav spune:
  29 May 2010, la 10:10
  „Oare nu înţelegeţi că Dna V.Pavlicenco urînd (ca şi comuniştii) pînă la extremă pe Dorin Chirtoacă pentru cîni, prin aceasta pierde şi PNL. ”
  Toata lumea poate avea si elemente negative in manifestarea lor functionala. Si Dorin Chirtoaca si eu, si V.Pavlicenco. Toata lumea. Nimeni nu este perfect.
  Numai ca V. Pavlicenco nu-l uraste pe Dorin Chirtoaca. V.Pavlicenco atentioneaza public poblemele, care nu merg cum ar trebui.
  D.Pavlicenco spune lucrurilor pe nume. Nu neaparat public, daca exista un alt fel de comunicare, mai putin public, V.pavlicenco ar fi spus ce crede la fel, mai putin public.
  Numai Dorin Chirtoaca poate decide, daca doreste sa discute despre parerile electoratului publicsau mai putin public.
  Eu prefer sa discut problemele mai putin public, de la inceput.
  Daca nu se accepta sau daca lucrurile nu se schimba, trec la discutii publice.
  Poate pentru D.Chirtoaca este mai oportun sa discute public? Cine poate sti ?
  Numai D.Chirtoaca.

 45. … Pe de alta parte, lunand in consideratie ca „Principele Radu” e un fost actor foarte bine incurcat cu PSD-istii, nu m-as mira daca nu a fost invitat TOT spectrul politic, pana la Braghis/Nastase

 46. Am pomenit adesea despre „teoria din politologie a popoarelor de la granita marilor imperii”. Din pacate romanii din fosta gubernie ruseasca au absolut toate caracteristicile si toate defectele acestor popoare aparte: lipsa unei vieti comunitare coerente, lipsa unui concept unitar privitor la propria existenta etnica, lipsa capacitatii de organizare ca entitate etnica, combinata cu asteptarea unui impuls salvator din exterior, poltronismul si ploconismul fata de natiunea dominanta a imperiului respectiv, ura si invidia ancestrala fata de trupul etnic de care apartin de fapt si din care vicisitudinile vremii i-au desprins fortat si multe altele, din care unele poate chiar mai grave decat cele deja enumerate. Daca cei implicati in acesta existenta ar avea capacitate de a se delocaliza si ar privi cu ochi impartiali, lucizi, tot ce li se intampla ar fi grozav. Din pacate nu prea se poate. Toate componentele actuale ale natiunii romane au trecut si ele prin asa ceva, pentru ca toate aceste componente subdialectale proveneau si ele din diverse imperii: Imperiul Otoman in sud si est si Imperiul Austro-Ungar in vest si nord. Atavisme ale acelor timpuri se mai resimt si astazi in relatiile uneori contondente dintre locuitorii din diversele pruvincii istorice. Totusi o nantiune romaneasca astazi exista pentru ca exista indiscutabil o constiinta a apartenentei la aceasta natiune unica romaneasca in toate provinciile romanesti, exista un patriotism autentic la toti locuitorii statului roman. Se pare ca imperiul ruso-sovietic a fost mai perfid si mai insistent in crearea peste tot de popoare de granita mai alienate, mai manipulate si mai fanatizate decat in celelate imperii si Republica Moldova este un exemplu elocvent. Toata aceasta forfota si zbatere sterila din viata sociala si politica a statului moldovean este o exemplificare de manual a „teoriei popoarelor de la granita marilor imperii”.

 47. Pentru „mxg”,
  Nu incercati sa fiti sarcastic si sa gasiti similitudini intre viata politica din Romania si cea din Republica Moldova, pentru a scapa de complexul provincialismului post sovietic. Ele nu exista si orice incercare a celor din Republica Moldova de a pretinde ca inteleg ceva din viata politica din Romania este contraproductiva. Este ca dragostea imposibila dintre „Riga Cripto si lapona Enighel” din poezia lui Ion Barbu. In timp s-au spus, din pacate, atatea lucruri incredibile pe acest blog incat orice comentariu este inutil.

 48. Dupa Constitutia Regala, toti urmasii de Scaun pot fi doar pe linia barbateasca. Mihai nu a avut baieti. Doar fete.
  Azi exista doar unicul urmas al Coroanei, Paul-Philippe Hohenzollern (61ani, Multi Ani Magestate!), fiul lui Carol Mircea Grigore Hohenzollern(mort la 2006), Feciorul mai mare a lui Carol II din casatoria sa din 1918 cu Ioana Valentina Lambrino. Mihai este mai mic din cea dea doua casatorie.
  Paul-Philippe Hohenzollern este recunoscut de toate Casele regale ale Europei ca Print al Romaniei in urma castigurilor la Tribunalele din Europa vs Mihai.
  Sa mai amintim ca Regele Mihai a abdicat in 1947, pentru el si toti urmasii sai.
  P.S. regele Mihai, detinatorul Orden Pobeda, l-a facut pe Stalin Cetatean de Onoare al Bucurestiului

 49. P.S.S. Radu Duda nu este altcineva decat un clown.

 50. Pt Osav

  Eu nu pot avea doua pareri. Va plac acele comentarii la adresa articolului lui Tanase – cititi-le, puneti-va-le pe blog, eu doar nu va impiedic si nici nu va dictez ce sa faceti cu blogul, daca il aveti. Mie sa nu-mi indicati ce sa pun si ce sa nu pun pe blog pentru ca nu accept asa ceva. Eu pot doar urma niste sugestii care imi trezesc interesul mie si, cum cred eu, si altora. Dar cu bunavointa. Cind mi se fac sugestii cu rautate, considerati ab initio ca degeaba va pierdeti timpul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *