Despre „Litera”, sau Intransparenţă şi favoritism la Ministerul Educaţiei?

„Litera” e cea mai veche editura privata inregistrata in R.Moldova (3 mai 1989). Volumul de productie plaseaza „Litera” printre primele 3 edituri din Romania, detinand locul doi prin numarul de exemplare vandute (peste un milion lunar).

Pe parcursul celor 20 de ani de activitate a editat peste 1800 de titluri, inclusiv 560 titluri de carte in colectia „Biblioteca scolarului”, dintre care 33 – titluri ale scriitorilor contemporani din R.Moldova, ca si cel mai mare dictionar explicativ al limbii romane intr-un volum – „Noul dictionar universal al limbii romane” (1880 pagini), cea mai mare carte color intr-un volum, tiparita vreodata in Romania si Republica Moldova, – „Enciclopedia concisa Britannica” (2506 pagini), „Marele dictionar ortografic al limbii romane” (1440 pagini), „Marele dictionar vizual in 5 limbi” (1152 pagini), „Marea istorie a lumii in 9 volume”, coordonator Ioan-Aurel Pop „Istoria ilustrata a Romaniei” (624 pagini), Vasile Florea „Istoria artei romanesti” (808 pagini), „Mileniul romanesc”, in romana si engleza (960 pagini) etc.

In prezent, „Litera” realizeaza cu succes cel mai important proiect cultural si social de promovare a cartii, punand in vanzare editii la preturi mici din colectiile „Biblioteca pentru toti” (100 de volume), „Carte de succes” (100 de volume), „Descopera lumea” (6 volume), „Cele mai frumoase povesti” (12 volume), „Raftul de cultura generala” (18 volume), „Marea enciclopedie. Statele lumii” (10 volume), „Enciclopedia universala Britannica” (16 volume).

S-ar parea ca sint putini cetateni in R.Moldova care sa nu fi auzit de cartile Grupului editorial “Litera”. Eu am colaborat cu acest grup in perioada cit sotul meu a pregatit – in plin regim comunist – un Manual de literatura universala (clasele X-XII) pentru liceele cu profil umanistic, util si liceelor din Romania. Sotul meu nu a vrut sa-l faca in regim comunist, insa am insistat eu si, desi au incercat sa il convinga mai multi editori, a reusit sa semneze cu el un contract Anatol Vidrascu.

Ministerul Educatiei – iarasi in plin regim comunist – a preluat o singura data, prin licitatie publica, manualul pentru clasa a X-a de la Grupul “Litera”, dupa care a preluat, prin licitatie, si manualul pentru clasa a XI-a (ambele elaborate dupa curriculum-ul aprobat de minister), dar a venit Vladimir Stepaniuc vicepremier la Guvern si manualul, din cite ni s-a spus, a fost “trecut sub cutit”, fiind “prea romanesc”. Eforturile editorului, care detine dreptul exclusiv de editare, nu s-au soldat cu succes acum, intr-un autoconsiderat “regim democratic”. Sotul meu nu mai vrea sa scrie un manual si pentru clasa a XII-a, din manualul ce inglobeaza materialul pentru toate trei clase (editat, de fiece data,  in varianta integrala pe cheltuiala editorului), deoarece, in acest stat, postcomunist doar declarativ, Ministerul nu are nevoie de asa ceva. De ce are Ministerul nevoie, puteti judeca din  corespondenta dintre Grupul editorial “Litera”, Ministerul “necomunist” (oare?) de astazi… si alte institutii de stat, ce decid asupra manualelor.

De asemenea, ultimul document socant plasat aici se refera la un alt aspect important al activitatii “Litera” – in promovarea unui sistem educational ce ar asigura omogenizarea programelor de invatamint din cele doua state romanesti, care, de asemenea, nu-si gaseste aplicarea in “regimul democratic” din R.Moldova.

Nu vrem sa “descifram” ce edituri (care, prin volumul de carti tiparite, sint depasite, luate toate impreuna, de sute de ori de “Litera”) „se afla in gratiile” actualului Minister. Nu vrem. Fiecare guvernare cu “servilii” sai, pe care considera ca „trebuie sa ii rasplateasca”… Asa cum spuneam, nu e nici o deosebire intre fostii guvernanti, actualii guvernanti si, ma tem, “viitorii fosti”, daca se va proceda asa in continuare.

Imi dau bine seama ca e obositor sa cititi ce e scris mai jos, dar va asigur ca, daca veti citi, veti intelege multe lucruri ce se intimpla la noi. Ca sa nu ne mai intrebam „oare numai comunistii nu vor sa ne apropiem de Romania?”

Ministerul Educatiei al Republicii Moldova
In atentia dlui ministru Leonid Bujor

Domnule Ministru,

Pe data de 01 aprilie 2010 Consiliul National pentru Aprobarea Manualelor Scolare a  anuntat rezultatele evaluarii ofertelor de manuale depuse in cadrul licitatiei publice din 10 februarie 2010. Mentionam ca in lista manualelor castigatoare, facuta publica pe 2 aprilie pe site-ul Ministerului, nu au fost incluse Limba si literatura romana (materna), clasa IX; Lotul nr. 12, Fizica, clasa IX; Lotul nr. 16, Limba si literatura romana (materna), clasa XII si Lotul nr. 20, Limba franceza, clasa XII. Nu stim motivul pentru care Fizica si  Limba franceza au fost supuse reevaluarii, dar, cat priveste Limba si literatura romana pentru clasa a XII-a si a IX-a, el ne este cunoscut. Or, pe parcursul evaluarii acestor doua manuale ati fost sesizat de subsemnatul si de Mihai Cimpoi, autori ai manualului pentru clasa a XII-a, ca angajatii Ministerului au inclus in comisiile de evaluare persoane loiale lor, dar si autorilor concurenti.

V-am atras atentia ca pe parcursul, cel putin, al ultimilor 8 ani, aceleasi nume, care trebuiau sa evalueze si de data aceasta manualele, se perinda in toate listele diverselor comisii. Mai mult decat atat. Ne-am exprimat mirarea, atentionandu-va, totodata, ca presedintele Comisiei de Evaluare a acestor manuale a fost numita dna Aliona Zgardan, dr. in filologie (in prezent sunt peste o suta de doctori in pedagogie care activeaza in domeniul respectiv, iar soarta unor manuale, curriculum etc. o decid doctorii in filologie),  nu numai colega de catedra cu autoarele manualului concurent, T.Cartaleanu, O. Cosovan, dar si coautoare cu A Ghicov la unele brosuri. Am sperat, cel putin asa ne-ati promis la acea intalnire, ca lucrurile se vor schimba. Nu s-a schimbat nimic, dle Ministru.

Manualele au fost evaluate, si de data aceasta, de persoane  care, din start, stiau ce trebuie sa faca. Ne intrebam care este transparenta despre care ne-ati vorbit ? Editurile castigatoare au si pornit sa semneze contractele cu Agentia de Achizitie a manualelor, in timp ce Ministerul nici n-a facut macar publice rezultatele reevaluarii, nemaivorbind de faptul ca nu ati facut public punctajul acordat in urma reevaluarii manualelor respective sau, cel putin, nu ati informat editura participanta la licitatie. Pentru noi, acest fapt este destul de important din mai multe considerente. E stiut ca manualele au fost examinate sub doua aspecte: pretul ofertei si calitatea manuscriselor.

Cat priveste pretul, manualul de Limba romana  pentru clasa a IX-a, ofertat de editura “Litera” (autori Constantin Schiopu, Maria Hadarca, Arcadie Suceveanu)) a fost cel mai ieftin din toate trei. Astfel, din start, cu o cota de  50%, manualul nostru a iesit castigator. Ca sa nu fie desemnat castigator in final, ramanea sa i se acorde un punctaj derizoriu la capitolul continut, fapt de neinchipuit, avand in vedere experienta noastra in elaborarea manualelor, activitatea stiintifica, dar si cea pedagogica. Or, aceeasi situatie se inregistreaza si in cazul manualului de Limba si literatura romana pentru clasa a XII-a, care a fost aprobat si apreciat, pe parcursul a 8 ani, de cand e pe masa elevilor, de toti profesorii de liceu (nu de cativa alesi). Si nu numai.

Regretatul poet Grigore Vieru, in discursul sau “Testament. Limba romana, oastea noastra nationala”, rostit  cu ocazia incununarii Sale cu titlul de Doctor Honoris Causa de catre  Academia de Stiinte a R.Moldova, a dat o apreciere inalta acestui manual. Cuvinte de lauda la adresa cartii respective a rostit si criticul literar roman Eugen Simion in cadrul Academiei Romane. Recenziile (peste 10) pe marginea manualului respectiv, semnate de profesori scolari, savanti, jurnalisti, aparute pe parcursul ultimilor 8 ani, demonstreaza ca aceasta este o lucrare viabila, functionala. Mai mult decat atat.

Manualul de Limba si literatura romana, clasa a XII, se remarca printr-o  viziune inedita in intreg spatiul romanesc pe care o exprima criticul literar Mihai Cimpoi asupra interpretarii creatiei literare a lui M. Eminescu (Eminescu – poet al Fiintei). Originala este si viziunea criticului literar asupra creatiei lui L.Blaga, interpretata din perspectiva lucifericului si paradisiacului. Cat priveste creatia Lui Ion Druta, aceasta este studiata de elevi din unghiul de vedere al sacrului, idee pe care o afirma Mihai Cimpoi in exegezele sale si care este preluata, practic, de toti criticii literari din intreg spatiul romanesc. Cealalta componenta de continut al manualului, metodologia studierii textului artistic, nu este mai prejos. Dupa o statistica intreprinsa de noi,  in manual sunt incluse mai mult de 25 de tipuri de exercitii si sarcini care, in marea lor majoritate, urmaresc dezvoltarea creativitatii si stimularea gandirii elevilor. Modelul didactic propus ofera um sistem flexibil si activ de formare si autoformare a liceenilor. El acopera integral ansamblul obiectivelor de invatare, al unitatilor de continut oferite de curriculum.

In baza celor mentionate, tinand cont de principiul transparentei, rugam:

Sa fie puse la dispozitia editurii participante la concurs ( “Litera”) analizele facute de fiecare evaluator precum si punctajul oferit pentru fiecare componenta/item inclus in baremul de evaluare.

Sa se faca publice aceste analize, indicandu-se punctajul pentru fiecare componenta/item inclusa in baremul de evaluare a manualelor de limba romana.

Manualul de Limba si literatura romana, clasa a XII-a (autori M. Cimpoi, Constantin Schiopu) sa fie scos din acest concurs si evaluat in teritoriu, ca manual castigator la concursul precedent, asa cum stipuleaza Regulamentul in vigoare.

Manualul pentru clasa a IX-a ( editura „Litera”) sa fie reevaluat.

Mihai Cimpoi, academician,
C. Schiopu, dr., conf. univ.,
Maria Hadarca, dr, cercet. stiintific
Arcadie Sucevenu, scriitor, vicepresedinte al Uniunii Scriitorilor

UN ALT DOCUMENT

Ministerul Educatiei al Republicii Moldova
In atentia dlui ministru Leonid Bujor

Contestatie repetata a rezultatelor licitatiei Nr. 1439/09 din 10.02.2010

Dle ministru,

Prin prezenta va informam ca la 20 mai 2010 am fost invitati, impreuna cu dl Gheorghe Garnet, la Agentia de Achizitii Publice pentru a discuta despre contestatia noastra referitor la rezultatele licitatiei Nr. 1439/09 din 10.02.2010.

Nu recuzam nimic din cele scrise anterior, cu exceptia faptului ca n-am fost informati despre rezultatele ultimei reevaluari a loturilor Nr. 7, 12, 16. Dl Gheorghe Garnet ne-a aratat o foaie cu semnatura unui colaborator al nostru si acum nu-mi mai amintesc daca am vazut-o. Fapt e ca pe site-ul Ministerului n-a fost publicata aceasta ultima informatie. Oricum, ne cerem scuze.

In rest, contestam rezultatele licitatiei amintite la urmatoarele manuale:

Lotul nr. 11 Matematica cl. IX

Motivul este cel expus anterior. Dl Victor Raischi este coautor la toate manualele de matematica aparute la editura castigatoare „Prut International”. Cu editura noastra a castigat in 2008 manualul de Matematica cl. 8. Este autor a numeroase suporturi didactice (peste 60 titluri), a fost 12 ani redactor-sef adjunct a „Foii matematice” (72 numere). Prin urmare, reputatia lui de profesionist nu poate fi pusa la indoiala.

A lucrat la manualul de Matematica cl. IX si l-a castigat la editura „Prut International” impreuna cu un grup de coautori. La manuscrisul prezentat de noi a lucrat timp de un an pana la anuntarea licitatiei. Chiar sa-si fi pierdut subit din profesionalism scriind pentru editura noastra?!

Reamintim diferenta de pret dintre manualul nostru si cel declarat castigator e de 362 360 lei. Acesta este si prejudiciul adus statului sau parintilor, dupa cum doriti.

Pe langa pret, cei care organizeaza licitatiile la manualele, dispun de o arma si mai teribila – Comisia Nationala de Evaluare. Orice ar face aceasta comisie, sa declare ca albul e negru si viceversa nu poate fi pus la indoiala si contestat, editurile fiind la totala lor discretie. De gusturi, dupa cum se stie, nu se discuta si cand e vorba de autori diferiti la acelasi manual nu prea poti riposta, caci ti se spune ca asa a decis comisia si ca celalalt manuscris e mai bun.

De data aceasta s-a trisat insa prea vadit. Unul si acelasi autor, consacrat, dupa cum s-a vazut, poate scrie bine sau prost la doua edituri diferite in functie de scopul urmarit de cineva. Intrebarea e cine e acel cineva si cum a aranjat licitatia.

Admitem, desi e greu de crezut, ca manualul dlui Victor Raischi nu este mai bun decat cel al competitorilor, dar cu cat trebuie sa fie mai rau ca sa indreptateasca risipirea banilor publici in asemenea hal?

Lotul nr. 4 Geografia cl. V

Am castigat acest manual in anul 2000 la licitatia organizata de Ministerul Educatiei, impreuna cu editura Lumina, dupa care aceasta a mai participat la o licitatie fara noi.

Colectivul de autori a fost alcatuit din Nicolae Rambu, Nina Volontir, Natalia Bucatel si Petru Drumea, dupa care ultimii doi au plecat. La licitatie „Lumina” a participat cu manualul scris, probabil, de Nicolae Rambu, iar „Litera” cu cel al Ninei Volontir. Nu stim cu ce ar putea fi un autor superior celuilalt, dar cu manualul de Geografie pentru cl. 8 de Nicolae Rambu am castigat o licitatie si apoi am pierdut alta la Ministerul Educatiei.

Probabil, ca pentru minister conteaza nu atat autorii, calitatea manuscrisului si pretul, cat editura care trebuie sa castige. Diferenta de pret de 117 760 lei va trebui platita de parintii copiilor. Problema e, ca si in cazul precedent, ati procurat un manual mai bun platind mai mult?

Lotul nr. 7 Limba romana cl. IX

Situatia este expusa pe larg in scrisoarea anexata a autorilor acestui manual, Constantin Schiopu, dr. conf. univ., Arcadie Suceveanu, scriitor, Maria Hadarca, dr. in pedagogie, despre al caror profesionalism, experienta, activitate stiintifica si pedagogica e inutil sa mai vorbim. Au castigat mai multe manuale, colaborand insa cu noi si-au pierdut, probabil, toate calitatile.

Editura noastra a oferit cel mai mic pret si la acest manual. Oare sa nu fi intrunit noi macar acelasi coeficient la calitate cu editura concurenta, daca nu s-ar fi sugerat evaluatorilor ce manual trebuie sa castige?

Lotul nr. 16 Limba si literatura romana cl. XII

Manualul a fost elaborat de Constantin Schiopu si acad. Mihai Cimpoi. A fost castigat acum 8 ani la licitatia organizata de Ministerul Educatiei si apoi a fost cumparat pentru urmatorii 4 ani. Pretul nostru este mai mare, ce-i drept, decat al competitorilor, dar in cazul nostru aceasta este suficient pentru ca manualul oricat de bun sa nu castige. Clauza cu pretul actioneaza selectiv numai pentru cei aflati in gratiile organizatorilor licitatiei.

Mai detaliat in amintita scrisoare a autorilor.

Lotul nr. 12 Fizica cl. IX

Am castigat cu autoarea Tatiana Iacubitchi acest manual in anul 2003 la licitatia organizata de Ministerul Educatiei. Pe parcursul anilor a fost apreciat de pedagoci fiind un manual inovator. Este elaborat la format mare care necesita cheltuieli tipografice mult mai mari. Nu a fost o problema pentru organizatori sa-l scoata din competitie.

Lotul nr. 6 Educatia plastica cl. VIII

Am scris pe indelete despre acest manual in scrisoarea precedenta.

Imi mai ramane sa adaug doar ca cel care a elaborat documentatia pentru licitatie a gresit, desi i-am atras de doua ori atentia asupra acestui fapt, indicand ca la evaluarea pretului nu se va tine cont de formatul manualului. Si in loc sa-si recunoasca greseala, scrie in scrisoarea semnata de dna viceministru Tatiana Potang „nici de cum nu poate fi stabilita vreo relatie intre formatul manualului si pretul propus de catre editura ofertanta”. Dar este legatura cea mai directa! Ca sa obtina un pret mai bun si sa castige, toate editurile vor lucra cu un singur format – cel mic. Daca la licitatiile viitoare, aceasta clauza nu va fi schimbata, veti primi numai manuale la format mic care sunt mai ieftine la executia poligrafica si permit editurilor sa liciteze cu un pret absolut mai mic, dupa cum s-a intamplat si in cadrul acestei licitatii.

Este si cazul manualului de Arta plastica cl. VIII scris de cea mai buna autoare in domeniu din Romania, careia insa in Republica Moldova, care nu are deloc specialisti la aceasta disciplina, nu i se recunoaste acest statut. O fi scris, in alta limba, dupa cum s-a exprimat dl Gheorghe Garnet. Ce sa mai obiectezi in acest caz?

In concluzie:

– cerem anularea licitatiei sau reevaluarea manualelor contestate de catre o comisie de experti neutri si obiectivi, caci exista si de acestia in sistemul nostru de invatamant. Nu trebuie sa ne considerati niste naivi care nu-si dau seama ca ministrului i se pot propune comisii de cate 10 oameni si mai multi selectati special din care Dvs. sa alegeti aleatoriu pe oricine, iar rezultatul sa fie invariabil acelasi – oameni obedienti si dependenti care executa ce li se spune. Altfel nu ne putem explica baremul de evaluare atat de jos la unii dintre cei mai buni autori de manuale din Republica Moldova.

– sa ni se puna la dispozitie lista evaluatorilor la fiecare disciplina si punctajul pentru fiecare componenta/item al baremului de evaluare. Acum dupa ce licitatia a avut loc, asta nu ar mai trebui sa fie tinut in secret si sa aflam si noi cine sunt arbitrii.

Daca „ministerul nu are motive de neincredere sau dubii fata de expertii care au evaluat aceste oferte”, dupa cum scrie dna viceministru Tatiana Potang, noi le avem cu prisosinta.

In cadrul acestei licitatii aranjate ni s-a calcat in picioare demnitatea si nu vom prejeta sa ne adresam opiniei publice prin intermediul presei, precum si sa chemam Ministerul in istanta, dupa cum am mai facut-o la inceputul acestor licitatii cu Banca Mondiala. Angajatii mai vechi isi amintesc, probabil, ca acel proces l-am castigat si nu ne indoim nici acum de rezultat, caci, pe langa prejudiciul adus statului, parintilor, elevilor si editurii, organizatorii licitatiei si-au mai si batut joc de noi.

Director general                            Anatol Vidrascu

INSTITUTUL CULTURAL EUROPEAN

Stimata dna viceministru Tatiana Poting,

Am primit raspunsul Dvs Nr. 06/4-160G din 02.04.2010 la demersul nostru de a continua informatizarea scolilor si liceelor din republica.

Din pacate, nu ati fost informata corect asupra motivelor care au dus la sistarea acestui program numit de fostul regim foarte pompos ..Programul prezidential – SALT”. El a fost intrerupt nu pentru ca,  citez: „costul produselor elaborate pe platforma AEL ar fi mai mare ca elaborarea unor softuri nationale educationale”, ci fiindca marele ideolog al comunistilor Stepaniuc si nu mai putin inteleptul sau conducator Voronin, auzind ca acesta este un soft romanesc, au dat ordin sa fie oprit de indata. Si atunci a fost orchestrata o intreaga campanie sa fie anatemizat intreg programul, fiind gasit un profesor universitar Bouros sau Bounegru, nu-i mai retin numele, dar oricum unul predestinat, care a declarat sus si tare ca el, impreuna cu colectivul lui, pot face un soft national educational mai ieftin.

Au trecut doi ani. Unde este softul promis? Si vor mai trece inca 2000 de ani si nu-l vor face, din simplul motiv ca acesta este un program extrem de complex, la care, pe parcursul mai multor ani, au lucrat sute de colaboratori, el fiind de fapt o expresie concentrata a inteligentei romanesti in domeniu. Nu in zadar este considerat unul dintre cele mai bune programe educationale din lume. Anexam referintele, ca sa va convingeti, daca mai este cazul.

E scump sau e ieftin acest program? Cine ar putea judeca acest lucru, odata ce nu exista termen de comparatie? Va comunic doar ca el este deja implementat de noi in Romania, Azerbaigean. Cipru. Emiratele Arabe Unite, iar acum ne pregatim de licitatia anuntata de Egipt in suma de 35 milioane euro.

Un ministru al educatiei din Guvernul comunist a indraznit (si asta l-a costat postul) sa anunte licitatia si dupa asta sa si faca informatizarea scolilor si liceelor din republica, sa organizeze o conferinta internationala la care sa invite factorii de decizie din ministerele educatiei din toate republicile ex-sovietice si din unele state din Europa, iar Dvs., o persoana tanara, care ar trebui sa fie receptiva la nou, nici nu v-ati dat macar osteneala sa aflati despre ce este vorba, dand un raspuns formal prin care sa ne informati, si inca gresit, cum s-au derulat evenimentele.

Implementarea acestui program ar avea un impact imens asupra procesului educational. El ar duce la sincronizarea invatamantului in ambele state romanesti (lucru dorit si visat de multi pedagogi si elevi), la accesul egal si nediscriminatoriu la educatie al tuturor elevilor, inclusiv din localitatile rurale. Pedagogii ar obtine un instrument de lucru deosebit de util, care nu i-ar substitui insa in nici un caz, ci i-ar ajuta la elaborarea lectiilor. Mai mult decat atat – implementarea Sistemului Educational Informatizat (SEI) ar aduce substantiale economii, fiindca nu ar mai fi nevoie de laboratoare traditionale, ci ar fi folosite cele virtuale.

Libraria virtuala SEI este una dintre cele mai bogate si incitante colectii de continut educational digital din lume, cuprinzand peste i 6000 obiecte individuale de invatare, la 21 de materii. Implementarea acestui program a inceput cu succes in Romania acum 10 ani, ajungand sa cuprinda circa 4 milioane de utilizatori si beneficiari: elevi, profesori, personal administrativ, parinti, factori de decizie, specialisti din domeniul educatiei.

Am crezut ca odata cu schimbarea puterii se vor schimba in bine multe lucruri si in sistemul de invatamant. Din pacate, multe au ramas pe vechi. A trecut deja un an de noua guvernare si am impresia ca despre acest program nu se stie mare lucru si, in mod sigur, nu este perceputa importanta lui covarsitoare pentru destinul unor intregi generatii de elevi.

Republica Moldova are acum o sansa de a-si redresa intreg sistemul educational si de a-1 aduce la cele mai inalte standarde in lume. N-o ratati, fiindca ea s-ar putea sa nu se repete curand (putem fi chiar atat de siguri de rezultatele alegerilor anticipate?) si atunci ramanerea noastra in urma ar putea deveni ireversibila.

Am propus un program revolutionar de informatizare si nu noua ne revine sarcina de a gasi donatori pentru a-l implementa (desi depunem anumite eforturi in aceasta directie), ci celui care va beneficia de el, adica Ministerului Educatiei.

Dar pentru asta este nevoie cel putin de bunavointa pe care n-am resimtit-o deloc din tonul scrisorii.

Anexam 4 blocuri de prezentare a Sistemului Educational Informatizat ca sa fiti cel putin edificata in privinta lui.

Anatol Vidrascu, presedinte

Loading Facebook Comments ...

31 Comments

Add a Comment
  1. E tendentioasa abordarea problemei de catre Litera,ce, daca se ridica alte edituri, noi, nu au dreptul la viata numai pentru ca Litera e cea mai veche editura privata?!
    si luna mai a trecut deja, si in septembrie copii iar nu vor avea manuale, ca ,vezi Doamne, nu le-a cistigat „cine trebuie”.
    Acum vede-ti ca era mai bun proiectul lui Stepaniuc, care intii evalua manualul dupa continut, apoi se facea licitatia pe pret, si atunci, poftim, cine da cel mai bun pret, sa cistige! Pe cind Litera, daca nu e declarata ea cistigatoare, automat declara toate licitatiile falsificate, dar poate e adevarat si invers, ca si Litera cistiga tot numai prin favorism, cind era ministru dom.Sima?
    in consecinta avem de pierdut numai noi, profesorii si bineinteles, elevii si parintii. Litera,daca nu a cistigat aici, isi va lua revansa in alte prioecte,dar scolile ramin fara manuale la 1 septembrie, caci manualele trebuie inca evaluate, aprobate, tiparite si difuzate.

  2. Pt Kalin

    Ati scris asa doar pentru ca nu ati avut rabdarea sa cititi toate documentele de aici, Daca le citeati, nu scriati.

  3. Poate nu am inteles in intregime expunerea, insa as fi de parere ca valoarea, calitatea mnualelor sa fie hotarate, in caz de contestatie, de o comisie mixta MOLDO-ROMANA. Decizia acesteia sa ramana definitiva.

    Dece comisie mixta ??? Pentruca pe deoparte limba Romana este factor comun iar pe de alta parte ar permite ca aceste manuale sa corespunda cerintelor UE.

  4. De ce nu se folosesc si manuale din Romania in scolile din Moldova de Est ? De ce pierdem timp si bani ? De ce se folosesc manuale din Franta pt. studierea l.franceze si nu se folosesc manuale din Romania la toate obiectele ? Stiti ca la scolile rusesti din RM se folosesc manuale editate in Rusia ? asta e libertate si egalitate ? „Gde Turbinka” ?

  5. Ati abordat o tema foarte importanta!
    In bibliotecile liceelor rurale la Literatura universala sunt doar manuale pentru cl. a X-a, si lipsa totala de literatura artistica conform programei.
    Facem carte fara carte!?
    Este nenesara si o culegere de texte reprezentative, pentru toate clasele.
    Manualul de Literatura romana,cl. a XII,autor Sciopu s.a.,este cel mai solicitat si apreciat de profesori, fiindca este cel mai accesibil elevilor.
    Lucruri stranii se intimpla la noi! Un grup de profesori universitari,sustinuti de CINEVA, au pus monopol pe editarea manualelor la LLR si pretind a fi autori pentru toate clasele.Tot ei sunt si autorii curriculumului renovat la LLR, care a stirnit atita gilceava, vrajba si dezbinare intre specialisti, discreditind si unele persoane oneste si adevarati profesionisti.
    In aceasta problema n-au mai facut ordine nici „ai nostri”.
    Protectionismul si coruptia la ME a fost, este si va fi!

  6. au ramas aceiasi functionari la ME, ii promoveaza pe aceiasi oameni, este un sistem inchis, care nu s-a schimbat…

  7. Vladimir Putin: Situatia politica din R. Moldova este aproape ca cea din Kirghistan… URIASA OBRAZNICIA ACESTUI DERBEDEU ! CUM ISI PERMITE URANGUTANUL ASTA , SA FACA DECLARATII EXTRAORDINAR DE GRAVE , FATA DE SITUATIA DIN ALTA TARA ? O DECLARATIE MENITA A DESTABILIZA CLAR SI NOUA CONDUCERE DE LA CHISINAU CIT SI INTREAGA R.MOLDOVA … CE VOR SPUNE UNII INVESTITORI STRAINI [ RUSI SI OCCIDENTALI] CE VROIAU POATE SA DESCHIDA O AFACERE IN MOLDOVA ? DACA A SPUS PUTIN CA IN TARA RESPECTIVA MIROASE A KIRGHISTAN , STIE EL CE SPUNE … DECI DAUNE SI ECONOMICE PE LINGA CELE POLITICE , ADUSE DE ACEST KGB-IST CU AERE DE ADOLF HITLER . VA DATI SEAMA CE REACTIE AR FI FOST LA MOSCOVA , DACA GHIMPU SE APUCA SA DECLARE CA SITUATIA DIN RUSIA E CATASTROFALA ? INCREDIBIL DE GRAVE ACESTE DECLARATII ALE LUI PUTIN …

  8. EU VAD ACEASTA DECLARATIE OBRAZNICA A LIDERULUI RUS , CA UN INDEMN ADRESAT FORTELOR FILO-RUSE DIN MOLDOVA , LA DESTABILIZAREA PE TOATE PLANURILE A R.MOLDOVA … CUM SA COMPARI SITUATIA DINTR-O MOLDOVA STABILA TOTUSI , CARE A TRECUT MAI USOR DECIT ERA DE ASTEPTAT PESTE CRIZA ECONOMICA GRAVA MONDIALA , CU HAOSUL SI ANARHIA DINTR-O REPUBLICA DIN ASIA CENTRALA ? SAU CINE STIE ? E O AMENINTARE LA ADRESA CONDUCERII ACTUALE , CA POATE FI SCHIMBATA PRINTR-O “REVOLUTIE” KGB-ISTA ? DECLARATIA IRESPONSABILA A LUI PUTIN ADUCE DE 10 ORI MAI MULTE DAUNE MOLDOVEI , DECIT LUCRURILE POZITIVE CE AU REZULTAT IN URMA INTILNIRII PUTIN-FILAT … REPET…LA ORA ACTUALA , TOTI POTENTIALII INVESTITORI STRAINI IN MOLDOVA , ISI SCHIMBA IN GRABA PLANURILE …

  9. DUPA O ASA DECLARATIE GRAVA , EU AS PUNE IN STARE DE ALARMA TOATE EFECTIVELE ARMATEI,POLITIEI SI S.I.S.-LUI … PUTIN POATE SE CREDE PE CAI MARI SI NICI NU SE MAI FERESTE CU ASEMENEA “COMENTARII” CE DEPASESC CU MULT UZANTELE DIPLOMATICE … ASA SI NOI SPUNEM CA ACCIDENDUL AVIATIC DE LA SMOLENSK , A FOST PUS LA CALE DE SERVICIILE SECRETE RUSESTI , PENTRU A SCAPA DE UN INAMIC DE MOARTE SI A FURA DOCUMENTE SECRETE NATO …

  10. Pentru Ivan Turbinca .

    O idee GENIALA. IL FALLAIT y PENSER. ( „” trebuia sa ne fi gandit la asta „”).

    Putina franceza nu strica. Mai mult decat atat ::: Franceza este o limba de 100 de ori mai necesara decat engleza. Pentru ca engleza este UTILA insa franceza este INDISPENSABILA ::: in DIPLOMATIE, in viata Mondena, in lectura in original a lui CIORAN si Balzac , in relatiile de DRAGOSTE ( o scrisoare trimisa iubitei in franceza eqivaleaza cu un miliard de euro la banca sau cu un voiaj „” a deux „” in balon, in jurul lumii „” ).

  11. Pt COSTIN

    Nu va deranjati de Putin, deranjati-va de cosmopolitii si „pragmaticii” nostri, care se pupa cu Putin ca sa cistige alegerile…

  12. Nu stiu ce credeti voi, dar mie mi se pare ca, din acest articol al lui Dan Dungaciu, rezulta clar – solutia pentru Republica Moldova este UNIREA CU ROMANIA. Si lucrurile, in contextul ofensivei impertinente de la Kremlin, merg spre UNIREA CU ROMANIA.

    Nicio soluţie pentru R. Moldova?

    „Liberalizarea regimului de vize între Rusia şi UE ar facilita contactele între cetăţeni şi ar crea un spaţiu unic european” (Vladimir Putin)

    Recentele declaraţii ale preşedinţilor rus şi ucrainean făcute cu ocazia primei vizite oficiale a lui Dmitri Medvedev la Kiev au stârnit reacţii justificate la Chişinău. Dincolo însă de dosarul concret la care s-a făcut referire, respectiv, cel transnistrean, sugestiile şi comentariile au dezvăluit de fapt problema de fond. În actualul context euroatlantic, există oare vreo soluţie europeană pentru viitorul R. Moldova?
    Ziua Europei „pe stil vechi”

    Semnalele pentru criza proiectului european al RM au început mai devreme, odată cu discuţiile din jurul datei de 9 mai şi a reacţiilor Chişinăului la aceasta. Au continuat cu ocazia discursurilor festive din Piaţa Marii Adunări Naţionale, unde se omagia… Ziua Europei. Cu o săptămână în urmă, însă! Cu excepţia primarului Dorin Chirtoacă şi a şefului Delegaţiei Comisiei Europene în RM, Dirk Schubel, oficialii au sărbătorit Europa pe 15 mai, iar unii comentatori politici, cu puţine excepţii, s-au făcut că nu văd diferenţa sau au încercat să o justifice „în dulcele stil clasic” care, de prea multe ori la Chişinău, motivează şi scuză orice. În realitate, faptul că sintagma „integrare europeană” nu se mai pronunţă de către Bruxelles ar trebui să stârnească discuţii mai aprinse în RM, nu doar resemnările docte din unele dezbateri publice care seamănă mai degrabă cu terapii de grup. Liderii politici, dar mai ales societatea civilă, e cazul să spună răspicat că RM nu este un spaţiu slav, ci unul în care se vorbeşte o limbă oficială a UE, adică limba română! Iar abandonarea ei undeva în zona gri dintre spaţiul euroatlantic şi cel de influenţă rusă, indiferent cum se va numi acest statut – „asociere”, „parteneriat estic”, „politică de vecinătate” – nu este în niciun caz o soluţie pentru cetăţenii din stânga Prutului şi, mai ales, pentru generaţia tânără de acolo. „Sacra stabilitate” nu mai este posibilă în RM după un 7 aprilie care a readus pe scenă o generaţie care a protestat tocmai pentru că nu mai avea răbdare să trăiască în „zone-tampon”! Cât timp se vor mai resemna aceştia cu faptul că statutul de neutralitate este impus tot din afară – de Moscova şi de Kiev, acum – sau cu eticheta de semi-european şi câtă vreme se vor mai anestezia cu discursuri terapeutice şi căldicele? Probabil că nu multă vreme. Mai exact, până atunci când tânăra generaţie de la Chişinău va realiza, exasperată, că şi în raport cu „integrarea europeană” RM riscă să fie aşezată pe acelaşi plan cu… Federaţia Rusă!

    La pachet cu… Rusia?

    Chestiunea care ar fi trebuit, probabil, să stârnească cele mai multe dezbateri la Chişinău este anunţul că majoritatea miniştrilor de Externe din UE s-au pronunţat pentru liberalizarea regimului de vize cu Rusia. Anunţul a fost făcut inclusiv de Comisarul european pentru extindere, Stefan Fule. Acesta declara că, în cadrul summitului UE- Rusia, Moscova va primi „foaie de parcurs” pentru liberalizarea regimului de vize. Argumentele ar fi numeroase: relaţii bune cu Rusia şi investitorii ruşi; piaţa europeană ar beneficia de prezenţa ruşilor gata să îşi cheltuiască banii în Europa; facilitarea contactelor dintre UE şi cetăţenii ruşi ar grăbi „civilizarea” şi „europenizarea” acestora, prin expunerea lor la un alt mod de viaţă şi la altă atmosferă politică. Dincolo de aceste argumente, cu siguranţă că „realpolitik”-ul va prevala, şi faptul că acest termen este de extracţie germană nu este deloc întâmplător în acest caz. Una peste alta, în cazul unei „foi de parcurs” concrete pentru Rusia în ceea ce priveşte liberalizarea vizelor, problemele RM sunt două: cum va mai reuşi ea să îşi accepte condiţia de „partener” al Rusiei în procesul de „integrare europeană” şi, doi, cum se va mai negocia chestiunea transnistreană, în condiţiile în care strategia actuală a Chişinăului de transformare a malului drept al Nistrului într-o zonă atractivă pentru cel stâng se vede puternic subminată, din moment ce „paşaportul moldovenesc” devine, în raport cu UE şi libertatea de mişcare, egal cu cel… rusesc?

    Spectrul lui Kozak

    Şi pentru că am ajuns la „chestiunea transnistreană”, este evident că declaraţiile preşedinţilor Medvedev şi Ianukovici au încins spiritele. Nu mai este cazul să reluăm aici discuţiile, suficient să spunem că s-a relansat inclusiv discuţia despre Memorandumul Kozak, pe care unii politicieni nu s-au sfiit să îl cauţioneze, tacit, şi să acuze Chişinăul că l-ar fi abordat prost. În realitate, discuţiile au dat senzaţia unei panici nejustificate. Pentru simplul motiv că cine se gândeşte la „soluţii” pentru RM de tip Memorandumul Kozak sau legalizarea trupelor ruse într-o formă sau alta pe teritoriul acesteia nu ştie ce spune. Pentru că asta este imposibil. La Chişinău o asemenea soluţie nu a fost posibilă în 2004, nu va fi nici acum. Aşa cum atunci lumea a ieşit în stradă – e drept că şi cu suportul lumii euroatlantice – astăzi va face la fel, chit că vocea euroatlantică va fi, poate, diminuată şi mai puţin unanimă. Un titlu de la Chişinău ar trebui să atragă atenţia mai mult celor care îşi fac iluzii că asemenea soluţii ar fi posibile: „RM va fi rusească sau nu va fi deloc”. Şi cel puţin o jumătate de RM nu vrea să fie rusească şi va spune asta, răspicat, în stradă!

    Puterea nu se cedează!

    Dincolo de contexte (geo)politice favorabile sau nefavorabile, ceea ce contează în primul rând este reacţia elitelor politice la ele. Actualul context sugerează că responsabilitatea elitelor de la Chişinău devine tot mai mare. AIE are puterea politică şi trebuie să demonstreze, în primul rând, că o poate exercita (vă imaginaţi cum ar fi arătat Raportul Comisiei pentru investigarea evenimentelor din 7 aprilie dacă la guvernare s-ar fi aflat comuniştii?!). În actualele condiţii, jocul individual al unor actori din AIE va fi fatal atât pentru Alianţă, cât şi pentru fiecare în parte. Din această perspectivă, este evident că toate tentativele AIE de a juca pe cartea compromisului nu trebuie să devină compromiţătoare, indiferent cine i-ar cere aşa ceva. Blocajul legislativ în care se află astăzi RM nu trebuie să devină prilej de cedări sau fisuri. Puterea nu se cedează, iar AIE nu are astăzi niciun motiv să o facă, pentru că a câştigat-o democratic şi în conformitate cu legislaţia în vigoare. În acest caz, după cum sugera şi preşedintele Comisiei de la Veneţia, referendumul constituţional devine o necesitate, pentru că, în cazul unui blocaj, aşa cum se întrevede la Chişinău în marginea articolului 78, doar dreptul suveran al cetăţenilor RM poate fi judecător. Şi el trebuie să fie cel care va traduce politic semnificaţia termenului „rezonabil”. Orice altă „traducere” poate fi suspectată, pe bună dreptate, de partizanat politic. În fond, cui îi este frică de cetăţenii RM?

    Cetăţeni care vor trebuie să se pronunţe, odată şi odată. Şi nu doar pe marginea articolului 78! Căci dacă lucrurile evoluează tot aşa, este cert că proiecte alternative – „incorecte politic” astăzi – vor reapărea pe masă. Şi de ce nu ar face-o? Întrebarea este următoarea: în condiţiile unei lipse acute de soluţii pentru aspiraţiile europene ale cetăţenilor RM – astăzi tot mai vizibilă – cu ce argumente credibile vor mai putea fi acestea respinse?

  13. Cunosc situatia din, sa zicem a doua sursa. Sotia mea este angajata in business-ul de carti. Se astepta o „incalzire” a trecerii manualelor de dincolo de Prut la noi dupa debarcarea bolsevicilor. Stiti ce se intampla? Nu a fost sa fie. Cartea romaneasca si astazi ajunge cu greu in Basarabia. Ajung doar cartile artistice foarte si foarte scumpe. Dupa mine, cam mi-e in cot. Chiar m-am saturat sa lupt cu morile de vant, chit ca copiii mei, unul deja, altul din toamna pleaca din acest Bastordostan. Mie si sotiei imi va reveni trista soarta de a supravietui pe un pamant „natal-strain”. Dupa pensionare o sa plec si eu spre copii, chit ca peste juma din rude sunt deja plecati in Occident. Luptati Dvs, Dna Pavlicenco, eu nu mai am puteri. Unicul meu ajutor de astazi inainte va fi votul pentru fortele democratice – incepand din 90 am votat cu Frontul Popular, apoi PPCD, apoi PL, nici in continuare nu imi voi schimba principiile. Dar in strada, in PMAN, nu ma veti mai vedea nici odata. Am fost si atunci in piata, si la interne, improscand pe „ment” cu pietre, si langa corturile roscovanului, si, ultima vreme, impreuna cu copiii, la presedintie si parlament. Fortele mele acum se redirectioneaza pentru sustinerea urmasilor mei in alta parte, decat in acest tarc feudal…

  14. Igor spune:
    24 May 2010, la 09:09

    Cum poate omul sa fie atit de hain….Lupta pentru putere ca sa se pricopseasca cu ceva /mai mult/ in plus. Este gata sa treaca peste cadavre….pentru bogatie. Nu stie oare omul ca nu poate cara mai mult dekit poate cuprinde….?
    In atare postura se prefac si cei care ajun la putere fara acest scop, crezind ca va reusi sa schimbe ceva spre bine. Dar banul ii ademeneste si se prefac si ei in „sclavi” ai avutiei.

    Puterile scad si dezamagirile sunt fatale.
    Totusi , trebuie sa avem o speranta, sa unim efortul pentru a demola sistemul gaunos si ucigator de destine. Sa punem bazele unui sistem normal de convetuire in societate, bazat pe principii democratice. Sa nu admitem sa fim maniplati in halul acesta pe contul nostru.
    Eu inca mai sper la schimbare spre normalitate.

  15. Afacerile cu statul sunt la fel de profitabile ca şi cele cu petrol, de exemplu. De aici vine interesul sporit al editorilor, mai ales în perioada de „criză”. Probabil dl Vidraşcu a editat toţi morţii, iar vii îi cer cota de copyright. Cum nu ar sta lucrurile, ME nu se va aventura, imho, în afaceri dubioase, or educaţia e prea importantă ca impact social şi suport bugetar, încât cineva să se joace cu milioanele statului fără a risca un fiasco electoral. La urma urmei, se poate solicita verificarea concursului manualelor, pentru a evita speculaţiile din cauza frustrărilor unor businessmeni.

  16. Pt oligarhoo

    „La urma urmei” – asta e si asta se cere – reevaluarea zisei licitatii. Numai ca ati facut asa ca sio altii – nu ati citit textele si comentati in paralel cu ele.

  17. Am citit, stimată doamnă, şi rămân la părerea mea. Apropo, ce înseamnă „reevaluarea zisei licitaţii”? Imho, s-a făcut o achiziţie publică de manuale, la care s-au ales manualele, evaluate de către experţi (desemnaţi aleatoriu, probabil, şi în genere, din câte ştiu, procedura e confidenţială), conform criteriilor preţ/calitate. Au câştigat cei care au câştigat. De ce perdanţii fac atâta tam-tam? Dacă nu sunt satisfăcuţi, pofitm, să dea în judecată – e democratic, nu? De ce să scoateţi, doamnă, în public aceste aberaţii ale unui „biznismen”, care scotea şi din Voronin parale? Şi ce limbaj, Doamne! Cu porecle şi etichetări la fiecare două-trei cuvinte. Sincer, asta e suficient ca să-i taxez ca comunişti (din talpă!). Să vedem şi ce e cu acest „INSTITUTUL CULTURAL EUROPEAN”. Google a întors 7 rezultate, din care doar 3 sunt relevante în cazul nostru: 1. despre un CD cu 3000 de piese folclorice româneşti (he-he, facem parale pe seama folclorului, căci cine va cere dreptul de autor?), pe care îl vinde tot Litera, 2. pe blogosfera.md cu postarea de aici şi 3. pe site-ul Registrului de Stat al Organizatiilor necomerciale.

    1. http://www.basarabeni.ro/stiri/stiri-de-top/un-cd-cu-3000-de-melodii-din-folclorul-romanesc-a-fost-lansat-in-rmoldova-1436/
    2. http://blogosfera.md/view-post-v-130398-0-romana.html
    3. http://rson.justice.md/organization/view/3280

    Cam puţin pentru o organizaţie obştească cu denumirea pompoasă INSTITUTUL CULTURAL EUROPEAN.

    De menţionat că „programul revolutionar de informatizare” deja e implementat în câteva ţări … africane! Bravos!
    Nu vreau să intru în detalii cu „afera” lui Vidraşcu în privinţa „informatizării” educaţiei, pentru că nu el e competentul şi basta. Argumentele le aduc mai târziu, dacă vreţi.
    Noapte bună şi nu fiţi răi!

  18. Pt oligarhoo

    Nu ati citit. Cind veti citi, veti intelege.

  19. Mulţumesc, doamnă, că nu mi-aţi tăiat postarea, că mă duceam să postez la Dodon 🙂
    Ca să nu muriţi de curiozitate, voi da un exemplu despre e-produsele lui Vidraşcu – dicţionarele electronice: DEX, ortografic, sinonime, antonime şi rime. Fiecare realizat ca produs separat. Poate, unicul avantaj e faptul că au fost primele edicţionare româneşti. Dezavantaje, însă, prea multe – probleme cu pagina de cod, fără actualizare, integrare greoaie şi, în fine, sunt comerciale. Concurentul DEX.ro gratuit al lui Ion Silvestru, cu dexonline.ro la bază, bate la toate capitolele edicţionarele de la Litera: interfaţă simplă, toate dicţionarele sunt integrate, actualizare on-line, căutare cu mască etc, şi toate, repet, la preţul 0 LEI.

  20. ce e cu toate prostiile astea ? doamna Pavlicenco, nu aveti ocupatie ?si inca ati adunat si toate comentarille alea de papagali pe aici.

    doamna Pavlicenco, aveti curajul de a explica clar, dar si sincer (va rog sa evitati populismul cu valoarea editurii si a autorilor, cat si „visele” nu stim ale cui ); de ce exagerati si aberati, in aceste actiuni de protectionism proLitera, si in aceasta camoanie de discreditare in masa a ME ? ( este deja clar, ca Dvs nu aveti competenta de a ataca alte ministere, precum MF, MEC etc, iar Bujor este fostul coleg de partid, si mai aveti niste sentimente speciale fata de el, si o MISIUNE pe care trebuie sa o indeplinit).

    nu va mustra constiinta ?

  21. pentru cei care sperau la „import masiv de manuale de peste Prut” : vedeti ceva rational in aceste sperante ? este prezent aici macar un nanogram de logica ? sigur ca nu !

    de ce voi, toti impreuna, incepeti iarasi destabilizarea sociala si politica din tara ? de ce implicati in fiecare eveniment, doar „idealurile” voastre nationaliste, extremiste si aberante la urma urmei ? de ce pentru voi, debarcarea comunismului entitre, imediat inseamna „apropiere si unire cu Romania” ?

    care este „datoria voastra sociala” , si fata DE CINE ? de ce luptati impotriva acestui popor, impotriva celor care la 6-7 aprilie 2009 au iesit in strada, pentru a crea un viitor nou acestei tari ? de ce va bateti joc de tot, si stimulati revenirea comunistilor la guvernare ? (o alta implicatie, actiunile voastre, nu pot avea)

  22. P.S. Doamna Pavlicenco, va rog sa aveti curajul de a nu sterge aceste comentarii, a nu bloca accesul meu pe acest blog si in cazul in care veti gasi curajul dar si tupeul necesar de a raspunde cu niste aberatii, sa fie public raspunsul, si nu privat, la adresa de e-mail.

    cu tot respecul fata de Dvs,

    Va multumiesc

  23. pardon, greseala mecanica 🙂

    a se citi: „va multumesc”

  24. Stiu care va fi reactia (”nu ati citit”), cu toate acestea, imi voi expune parerea: sunt de acord cu Oligarhoo, cel care a pierdut licitatia nu se poate impaca cu acest gand. Chiar toate manualele sa fie de o calitate contestabila, daca nu vor fi editate de Litera? Mi se pare tendentioasa atitudinea fata de licitatie, tocmai Litera insista ca doar ei pot face lucru de calitate – sau Litera sau fara manuale? Ce ii cereti acum ministrului – sa anuleze (autoritar) rezultatul evaluarii unei comisii? Citesc in randurile scrisorilor note de …extreme (sa nu zic extremism) – totul si toti sunt rai, numai noi, doar noi cei mai buni. Poate si aveti dreptate, dar o asemenea reactie scade din credibilitate.

  25. DESPRE LITERA, CA EDITURA, SE POATE VORBI NUMAI DE BINE. TOT LITERA ESTE ACEA EDITURA CARE A MONOPOLIZAT TOATE ACHIZITIILE DE CARTE DE CATRE GUVERNUL ROMANIEI SI DIN RM. A LUAT MANUALE LA PRETURI ENORME PE TIMPUL COMUNISTILOR INCLUSIV. A. VIDRASCU NU VREA SA SE OBISNUIASCA CU FAPTUL CA SI ALTII POT CISTIGA UN BAN. ESTE F HAPSIN, SE FOLOSESTE DE TOATE MIJLOACELE, INCLUSIV SI PRIN DNA PAVLICENCO. PE PRIN PLAN LA VIDRASCU SINT BANII. CREDETI CA FACE MARE PIERDERI CU VINZARILE ACESTOR CARTI IMPREUNA CU ZIARUL TIMPUL. NU, ISI LICHIDEAZA STOCURILE RAMASE. CU ASA TIRAJE DE SUTE DE MII PRETUL DE COST ESTE F MIC, ASA CA PUTEA SA VINDA CARTILE IN MOLDOVA LA UN PRET MAI MIC.
    SE FOLOSESTE DE NUMELE CIMPOI, VIERU (DUMNEZEU SA-L ODIHNEASCA) NUMAI CIND ARE NEVOIE. MAI BINE LE-AR ACHITA DREPTURILE DE AUTOR.

  26. Apropo despre cel m mare dictionar. Este dictionarul lui Lazar Seineanu aparut acum 110 in urma si un pic modificat. Vedeti prin librarii ca este unul nou, aparut tot la Chisinau, cu autori de la academia Romana pe nume DEXI.

  27. pentru GOGU
    Se vede ca sunteti niste concurenti cu Litera, care va sta in gat, dupa tot ce scrieti se vede ca nu puteti face la fel, cine va impiedica sa faceti carti eftine, faceti si voi si IMBOGATITIVA. Eu cumpar carti bune si eftine, imi convine pretul.

  28. Si eu cumpar carti bune si eftine de la litera, am scris chiar la inceput ca litera este o editura f buna, dar nu trebuie sa plingi mereu ca vor si altii sa faca un ban. Cind Tvircun semna contracte pentru litera in defavoarea altor edituri cu diferenta de un milion jumate in plus pentru Vidrascu, comunecii erau buni.
    Nu mai credeti ca manualul lui Schiopu (nu a lui Cimpoi, dinsul numai figureaza ca autor, pentru imagine) este cel mai bun. Sa lasam expertii sa-si spuna cuvintul. Astept in continuare carti bune si eftine de la Litera.

  29. Mare „noroc” are Moldova ca macar precedentele concursuri au fost castigate „cinstit” 🙂 Mai ales de Litera au fost taaaare „cinstit” castigate 🙂 🙂 🙂 Sa mori de râs !!!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *