13 mai 2010 – o zi cu o semnificatie crestina si istorica deosebita, crestinii sarbatorind Inaltarea Domnului, dar si Ziua Eroilor.
In fiece an, dupa 40 de zile de la Invierea lui Iisus Hristos, sarbatorim Inaltarea Domnului. Anul acesta, 13 mai este data la care crestin – ortodocsii vor inrosi pentru ultima data oua, pregatind bucate intocmai ca de Pasti, salutandu-se cu formula “Hristos s-a inaltat”.
Nu este intamplator faptul ca Inaltarea se produce la exact 40 de zile de la Paste si pica in fiecare an intr-o zi de joi, deci a patra zi a saptamanii. Numarul e unul cu multiple semnificatii, extinse si in cadrul legendei biblice referitoare la acest episod. Cifra 4 este des intalnita, existand 4 Evanghelii, 4 colturi ale lumii, 4 anotimpuri, 4 faze ale lunii. Facand o analogie cu acest simbolism, putem spune ca Iisus Hristos se inalta si incepe sa vegheze asupra universului, a celor 4 colturi ale lumii, fiind stapan si protector al tuturor.
In aceasta zi, abunda obiceiurile si practicile magice legate de cultul mortilor. Se credea ca, in drumul catre cer, sufletele mortilor puteau ramane pe pamant, transformandu-se in strigoi ce provocau neajunsuri oamenilor si animalelor. De aceea, in ziua de Ispas, se practica, si astazi, ritualuri magice de aparare: sunt culese si sfintite plante, despre care se crede ca au proprietati apotropaice (leustean, alun, paltin); oamenii si animalele se ating cu ramuri de leustean; se buciuma la raspantia drumurilor si pe dealuri; femeile si fetele se incing peste brau cu ramuri de leustean; abunda pomenile pentru morti; se impodobesc mormintele cu flori si frunze verzi.
Conform unei legende populare, la nasterea lui Hristos, in grajdurile lui Craciun, boii au fost blanzi si linistiti, in schimb caii nu. Maica Domnului i-ar fi blestemat sa nu fie satui decat in ziua de Ispas sau de Inaltare, careia i s-a spus si „Pastele Cailor”. In timp, expresia „la Pastele Cailor” a capatat semnificatia de „nicicand” (echivalenta cu „la Sfantu’ Asteapta”).
Ziua Eroilor – „Eroii nu mor niciodata”- Sarbatoarea Inaltarii Domnului este si ziua dedicata pomenirii eroilor neamului.
Prin hotararile Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane din anii 1999 si 2001, sarbatoarea Inaltarii Domnului a fost consacrata ca Zi a Eroilor si Sarbatoare Nationala Bisericeasca. Astfel, in toate bisericile, manastirile si catedralele ortodoxe din tara si strainatate se face pomenirea tuturor eroilor romani cazuti de-a lungul veacurilor pe toate campurile de lupta pentru credinta, libertate, dreptate si pentru apararea tarii si intregirea neamului.
Si pentru ca Sfanta Cruce e semnul jertfei izbavitoare, iar calea spre inviere si inaltare trece prin vama pamanteasca a mortii, in ziua Inaltarii sunt cinstiti crestineste toti eroii cazuti de-a lungul vremii pentru dainuirea Bisericii si a Neamului, caci jertfa lor este urmatoare jertfei de Sine a lui Hristos si se cuvine cinstita cu dragoste si recunostinta.
De pe http://www.infosighisoara.ro/sighisoara/Inaltarea-Domnului-Ziua-Eroilor
Înălţarea Domnului şi Ziua Eroilor
12/05/2010 de tiberiuorasanu
În fiecare an, la 40 de zile de la Sfintele Paşti, Biserica Ortodoxă sărbătoreşte praznicul Înălţării Domnului. Cea mai veche menţiune despre această sărbătoare o găsim la Eusebiu din Cezareea, în lucrarea “Despre sărbătoarea Paştilor”, compusă în anul 332. În această operă se menţionează că Înălţarea Domnului era sărbătorită în Orient (sec.IV), în a 50-a zi după Paşti, deci, odată cu Rusaliile. Începînd cu secolul al V- lea, sărbătoarea Înălţării lui Hristos s-a despărţit de cea a Pogorîrii Sfîntului Duh (Rusaliile).În secolul al VI- lea, Sfîntul Roman Melodul compune Condacul şi Icosul sărbătorii, iar imnografii din secolele următoare (Sf. Ioan Damaschinul şi Sf. Iosif Imnograful) compun canoanele din slujba Înălţării. Slujba zilei se caracterizează prin legatura cu învierea şi cu Pogorîrea Sfîntului Duh. Astfel, după Evanghelia de la Utrenie, se cîntă învierea lui Hristos văzînd…, iar Catavasiile sunt irmoasele Canonului de la Pogorîrea Sfîntului Duh, deoarece sărbătoarea Înălţării nu are Catavasii proprii. În această zi, creştinii se salută cu formula “Hristos S-a înălţat”.
În Biserica Ortodoxa Română, sărbătoarea înălţării Domnului este şi ziua dedicată pomenirii eroilor neamului.Prin hotărîrile Sfîntului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din anii 1999 şi 2001, sărbătoarea Înălţării Domnului a fost consacrată ca Zi a Eroilor şi Sărbătoare Naţională Bisericească. Astfel, în toate bisericile, mănăstirile şi catedralele ortodoxe din ţară şi străinătate se face pomenirea tuturor eroilor români căzuţi de-a lungul veacurilor pe toate cîmpurile de luptă,pentru credinţă, libertate, dreptate şi pentru apărarea ţării şi întregirea neamului. Adesea Înălţarea lui Hristos, ca şi Învierea lui au fost înţelese ca fiind nişte lucrări ale Tatălui asupra Fiului Său. Trebuie să avem în vedere, că moartea lui Hristos nu a avut ca ţintă satisfacerea onoarei jignite a Tatălui, ci transfigurarea firii omeneşti. De aceea atît în Înviere cît şi în Înălţarea Sa, Hristos nu este pasiv. Evanghelistul Luca spune că Hristos i-a luat pe ucenicii Săi, i-a dus spre Betania şi acolo Şi-a ridicat mîinile, i-a binecuvantat şi pe cînd îi binecuvînta, S-a depărtat de ei şi S-a înălţat la cer (Luca 24,50-51). Prin aceste cuvinte nu trebuie să înţelegem că acesta a fost ultimul act al lui Hristos în lume, El nu devine absent în creaţie. Înălţarea lui Hristos nu înseamnă retragerea din creaţie, El continuă să fie prezent şi lucrător prin Sfîntul Duh.Temei pentru credinţa în Înălţarea lui Hristos avem şi în Evanghelia lui Marcu, în versetul 19 din capitolul 16, unde se spune că Iisus Hristos S-a înălţat la cer şi a şezut de-a dreapta Tatălui. Astfel, Tatăl îl iubeşte pe Fiul în Sfantul Duh nu doar ca Dumnezeu ci şi ca om. Prin acesta trebuie să înţelegem că toţi cei care ne-am unit cu Hristos, devenim părtaşi la această iubire Dumnezeiască.Hristos prin Înălţarea Sa, nu arată doar unde trebuie să ajungă omul, ci se face cale şi putere, ca omul să ajungă la această stare. Aşa putem înţelege paradoxul: Hristos este înşlţat şi în drum spre înălţare cu fiecare dintre noi.
În ziua acestui praznic, abundă obiceiurile şi practicile magice legate de cultul morţilor. Se credea că, în drumul către cer, sufletele morţilor puteau rămîne pe pămînt, transformîndu-se în strigoi ce provocau neajunsuri oamenilor şi animalelor. De aceea în ziua de Ispas (Înălţarea Domnului) se practică şi astăzi, ritualuri magice de apărare: sunt culese şi sfinţite plante despre care se crede că au proprietăţi apotropaice (leuştean, alun, paltin); oamenii şi animalele se ating cu ramuri de leuştean; se buciumă la răspîntia drumurilor şi pe dealuri; femeile şi fetele se încing peste brîu cu ramuri de leuştean; abundă pomenile pentru morţi; se împodobesc mormintele cu flori şi frunze verzi.
Ispasul şi… Paştele Cailor
Ziua Înălţării (prăznuită la 40 de zile după Înviere) poartă în popor şi numele de Ispas. În anumite zone se ţin Moşii de Ispas, casele şi mormintele sunt împodobite cu crengi de paltin, iar la ferestre se pun frunze de leuştean. Se fac pomeni pentru morţi, împărţindu-se mai ales pîine caldă, brînză, ceapă verde şi rachiu. Sunt marcate vitele şi se taie mieii. Este ultima zi în care se mai pot roşi ouă şi în care se mai foloseşte salutul pascal (“Hristos a înviat!… Adevărat a înviat!”), dar mai ales în forma adaptată: “Hristos S-a înălţat!… Adevărat S-a înalţat!”. Conform unei legende populare, la naşterea lui Iisus, în grajdurile lui Crăciun, boii au fost blînzi şi liniştiti, dar caii şi-au cam dat în petec. Atunci Maica Domnului i-ar fi blestemat să nu fie sătui decît în ziua de Ispas sau Înălţare (joia din săptămîna a şasea de după Paşti), căreia i s-a spus şi “Paştele Cailor”. Cu timpul, expresia “la Paştele Cailor” a ajuns să însemne nu “mai tîrziu” sau “altă dată”, ci “nicicînd” (echivalentă cu “la Sfîntu’ Aşteaptă”).
Articol preluat de pe Crestin Ortodox
IAR IN ACEST MOMENT,AMBASADA GERMANIEI LANSEAZA UN SIMPOZIUM DE RECUNOASTERE A HOLOCAUSTULUI IN BASARABIA SI TRANSNISTRIA. NU MAI CRED IN NIMENI CRED DOAR MIE…
holocaustul a fost recunoscut si asumat de romania si mai departe de antonescu care a fost condamnat. ce mai fac simpozion?
dna Pavlicenco, rusia si ucraina pregatesc ceva in transnistria. va rog publicati un articol ca sa stim si noi ce se intampla. dvs sunte ti cea mai avizata.
doamna Pavlicenco, ati citit vreo data Biblia?
Pt ION
De ce?
Genocidul comunist
Tragicul accident aerian de la Smolensk, lângă Katyn, în care şi-au pierdut viaţa preşedintele Poloniei, Lech Kaczynski, soţia sa şi alţi aproape o sută de oameni politici şi înalţi funcţionari polonezi, a provocat imensă emoţie şi compasiune în lumea întreagă. Momentele de doliu vor trece, viaţa va intra în normal în Polonia, Rusia şi alte ţări, dar o tulburătoare întrebare va fi generată de tragedia poloneză: de ce, până astăzi, abominabila crimă comisă de sovietici la Katyn în 1940 n-a făcut obiectul unei condamnări internaţionale? Ca, de altfel, şi alte nenumărate crime comise de regimurile comuniste din URSS, din China, din ţările foste comuniste din Estul Europei, Vietnam, Cambodgia, Laos, Cuba precum şi din ţările comuniste din Africa? După unele estimări, numărul victimelor din toate ţările comuniste s-ar ridica la peste 100 de milioane de oameni ucişi mişeleşte.
Primele premoniţii critice
Genocidul comunist la scară internaţională, căci despre aşa ceva e vorba, a fost şi este ocultat de instituţiile internaţionale ce se pretind apărătoare ale drepturilor omului, de guvernele ţărilor democratice, de opinia publică din lume.
În anul 1927, românul Panait Istrati, cunoscut scriitor de limbă română şi franceză, activist comunist în Franţa, face o vizită de un an în Rusia postrevoluţionară. La întoarcere, scrie în româneşte cartea intitulată „Spovedania unui învins” – o tragică relatare a unui fost mare admirator al revoluţiei ruse care, văzând la faţa locului grozăviile comunismului, spune adevărul. Panait Istrati este primul mare critic al comunismului dinăuntrul sistemului, încă insuficient cunoscut de opinia publică din România şi din Europa. A urmat un englez, Artur Köesler, care în anii ’30 scrie o necruţătoare critică împotriva sistemului comunist, intitulată „Le zero et l’infini”. Un alt englez, George Orwell, publică în 1947 celebrul său roman „1984”, în care înfăţişează cum urma să arate o lume imaginară, integral comunizată, în anul 1984.
Genocidul se propagă în lume
Victorioasă în cel de-al Doilea Război Mondial, URSS ocupă ţările Europei de Est şi îşi extinde influenţa comunistă în întreaga lume. Rând pe rând, China, Cuba şi alte ţări din Asia şi Africa devin comuniste sau alia¬te ale URSS. Au urmat încă 30 de ani de „război rece”, pe care l-a câştigat Occidentul, graţie în mare măsură preşedintelui american, Ronald Reagan. Întreaga perioadă a războiului rece a însemnat extinderea genocidului comunist. După moartea lui Stalin, crimele politice s-au diminuat numeric în URSS, dar, în China lui Mao, aşa-zisa „revoluţie culturală” a făcut zeci de milioane de victime. Milioane de oameni au fost privaţi de libertate, mulţi dintre ei pierzându-şi viaţa în detenţie în ţările comunizate din Europa de Est, în Coreea de Nord, Vietnam, Cuba, Laos etc. În Cambodgia, liderul dement al comuniştilor autohtoni a exterminat o treime din populaţia ţării.
„Cronicari” ai genocidului
Aleksandr Soljeniţîn este incontestabil primul mare „cronicar”. Arhipelagul Gulag, Primul cerc, Pavilionul canceroşilor, O zi din viaţa lui Ivan Denisovici – capodoperele marelui scriitor rus înfierează, fără drept de apel, ororile din URSS. Cărţile sale au avut un excepţional rol, mai ales în Occident, pregătind opinia publică pentru desprinderea de influenţa propagandei comuniste. După căderea zidului Berlinului şi stoparea războiului rece, au apărut şi alte lucrări ce dezvăluie imensul rău pe care l-a făcut comunismul. Astfel, cartea lui Stephane Courtois „Le livrè noir du communisme”, apărută la Paris în 1997, reprezintă o amplă analiză a crimelor comunismului în lume. Autorul arată că în întreaga perioadă de după revoluţia bolşevică în lume au fost ucişi, din motive politice, cel puţin 100 de milioane de oameni, iar mulţi alţii au murit din cauza foamei, proastei îngrijiri medicale sau construcţiei unor lucrări faraonice în ţările guvernate de comunişti.
Definiţia dată de ONU
Iată cum defineşte Adunarea Generală a ONU, din 6 decembrie 1948, conceptul de genocid: „…Genocidul se referă la oricare din actele de mai jos, comis cu intenţia de a distruge în totalitate sau numai în parte un grup naţional, etnic, social sau religios, cum ar fi: a) omorârea membrilor unui grup; b) atingerea gravă a integrităţii fizice sau mentale a membrilor unui grup; c) supunerea unui grup la condiţii de existenţă care antrenează distrugerea fizică sau parţială”. Poate exista vreo îndoială că ceea ce a făcut Stalin cu „culacii” în 1929, cu ofiţerii polonezi la Katyn sau crimele descrise în „Gulagul…” lui Soljeniţîn şi abominabilele orori din China „revoluţiei culturale”, din Vietnam, Laos, Cambodgia şi multe alte ţări foste comuniste se încadrează în conceptul de genocid? A sosit momentul ca instituţiile internaţionale, guvernele democratice, întreaga opinie publică să pună capăt veritabilei conspiraţii a tăcerii care a acţionat în lume timp de aproape un secol şi să condamne ferm şi explicit genocidul comunist în timpurile moderne. Pentru a nu deveni cu toţii complici în faţa istoriei, a conştiinţelor noastre şi a Justiţiei Divine.
Gheorghe Boldur-Lătescu,
„România Liberă”
De pe http://www.timpul.md/articol/genocidul-comunist-10576.html
se vede ca nu ati citit Biblia….de unde se vede asta….. in Biblie scrie clar: raspunsul vostru sa fi Da sau Nu…
de ce vam intrebat daca iti citit Biblia, pentru ca aveti nevoie sa aflati de adevar asa cum am nevoie Eu si fiecare din noi…Adevarul ne face liberi….ISUS a venit pe pamint ca sa ne faca liberi fata de pacat si sa ne fereasca de IAD…. deacea daca nu ati citit atunci va sfatuesc so cititi ca sa nu va treziti intro zi in pragul morrti si sa spuneti ca nici odata nu am aflat despre adevar din scrisoare de Dragoste data de D-zeu ….. mult succes!!!! si inca una nu trebuie de pus pe acelas cintar Inaltarea lui ISUS si moartea eroilor….
ION spune:
14 May 2010, la 09:09
„raspunsul vostru sa fi Da sau Nu…”
Civilizatia noastra ete deprinsa sa raspunda ferm „DA!” sau „NU!”
Si acesta este unul din indicii ca ghindim si mergem pe o cale gresita….
Nu discut despre cele scrse in Biblie.
Scriu despre cele citite de mine din unele scrieri cu mult timp inaintea aparitiei Bibliei. Daca va intereseaza va pot recomanda a cititi si DVS ceva din ceea ce ne demonstreaza ca noi, pamintenii, mergem cu ghindirea pe o cale gresita, ceea e ne incurca sa ne dezvoltam mai rapid, batem pasul pe loc, inventam diferit armament si alte realizari stiintifice, care in final pune in pericol insasi longevitatea existentei civilizatiei noastre.
Pot sa spun eu oare ca am citit Biblia cu un ferm „DA! „, daca eu am citit-o greu, dar nu o pot memoriza ca si altii, nu pot mentine nivelul superior in discutiea la aceasta tema cu persoanele, care se ocupa permanent de aceasta stiinta?
Pot sa spun eu oare ca nu am citit Biblia cu un ferm „NU!”, doar eu totusi am citit-o……
Vreau sa spun ca un raspuns adevarat este pe undeva pe la mijloc….Variantele raspunsului /pe undeva pe la mijloc/ pot fi o sumedenie….
Care totusi credeti ca poate fi raspunsul ferm/la teoria dvs/ :”DA!” sau „NU!”?
Uitati ce am primit azi pe mail din newsletterul UNIMEDIEI iar cind am facut click pe link – stirea Nu iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii ! De de oare unimedia il apara atit pe FILAT ??????
Printr-o dispoziție, premierul Vlad Filat obligă toate instituțiile din subordinea guvernului să coordoneze cu el numirile în funcții
Premierul Vlad Filat recunoaşte că a emis o dispoziţie, prin care obligă toate instituţiile pe care le are în subordine să coordoneze cu el orice numire, sau disponibilizare dintr-o funcţie sau alta. Deşi documentul a fost semnat încă în noiembrie, existenţa lui a devenit cunoscută publicului
Pt Ion
Dar nu am pus eu, au pus altii, care au scris articole, preluate de noi.
Sergiu spune:
14 May 2010, la 11:11
Fii linistit ! A mai fost o dispozitie si mai tirziu, dupa aceassta. Acolo li se aminteste despre respectarea stricta a dispozitiei primului minitru din noiembrie.
A doua dispozitie a fost semnata de ministrul de stat.
DVS ati descoperit nmai acum „America” ?
Ambele dispozitii au fost publicate si criticate pe net.
# Alexandra Can spune:
14 May 2010, la 12:12
PNL Cahul
Trebuie sa intelegem si sa ne bucuram ca atare selectare a cadrelor in organele executive nu a permis sa nimereasca niciun functionar public corupt sau slab pregatit pentru functia respectiva.
Parerea mea este ca numai prin concurs pot fi selectate cele mai puternice cadre pentru ocuparea functiilor publice.
Sigur, candidaturile pretendente la anumite functii in Stat trebuie sa fie verificate la anumite “capitole”, pentru a nu admite persoane cu infractiuni demonstrate, condamnate si neachitate in trecut sau alte vicii, care nu sunt admisibile pentru ocuparea functiilor publice.
In cazul dat fiecare participant la concurs poate contesta rezultatele concursului, daca ar considera concursul petrecut formal, de dragul concursului si ca in functie au fost numite persoane mediocre, fara sau cu mai putina experienta .
Angajarea prin concurs ar diminua politizarea organelor publice.
Sociatatea civila ar incurca chit de putin “itele” cumatrismului si a alegerii pentru functiile publice dupa diferite algoritme fara respectarea principiului de baza – “In functii publice-cei mai buni si corecti”.
In toate cazurile functionarii publici trebuie sa declare in nume propriu ca vor sista calitatea de membru in partid politic pentru perioada aflarii in functie publica.
Trebuie sa fie interzis prin lege ca functionarii publici sa se ocupe de alte activitati/politice/, care nu sunt stipulate in fisa de post.
Si persoanele care pretind la functii publice trebuie sa se regăsească, sa fie ei insuşi.
Dacă nu poti fi un pin in vîrful dealului,
Fii un tufiş in vale. Fii insă
Cel mai bun tufiş de pe marginea pîrîului;
Fii o tufă, dacă nu poti fi un copac.
Dacă nu poţi fi un tufiş, fii un fir de iarbă
Si fă o cărare mai fericită.
Dacă nu poţi fi păstrăv, atunci fii doar un biban-
Dar cel mai vioi biban din tot lacul !
Nu putem fi toţi căpitani, trebuie sa fim echipaj,
E treabă pentru noi toţi aici.
Sunt munci grele si munci uşoare,
Iar sarcina pe care o avem e chiar lînga noi.
Dacă nu poţi fi drum, fii atunci o potecă,
Dacă nu poţi fi soare, fii o steluţă;
Nu prin mărime o să cîştigi sau o să dai greş-
Fii cel mai bun în ceea ce eşti !
DOUGLAS MALLOCH