De ce a intrat Romania în război contra URSS… (şi video)

„Ne vom salva doar revenind la romanism si realizand

Reintregirea Neamului Romanesc”

Mai jos reproducem nişte declaraţii şi acte istorice, postate pe blogul meu de vizitatori, care demonstrează clar de ce a intrat România în război contra URSS – pentru Reîntregirea Neamului Românesc.

Cunoaştem cu toţii cu ce s-a sfîrşit războiul al doilea mondial – cu ocuparea pentru decenii a Basarabiei şi alipirea ei prin tertipuri la RASSM, cu instalarea unui regim comunist la Bucureşti.

Postăm aici şi un clip video preluat acum un an şi ceva de pe www.jurnaltv.md, un clip mai mult decit elocvent şi dureros. Iată de ce tinerii naţional-liberali au protestat contra participării militarilor din R.Moldova la Parada Roşie de la Moscova.

Ordinul Maresalului Ion Antonescu

“Ostasi,

Va ordon: treceti Prutul! Zdrobiti vrajmasii din rasarit si miazanoapte. Desrobiti din jugul rosu al bolsevismului pe fratii nostri cotropiti. Reimpliniti in trupul tarii glia strabuna a Basarabilor si codrii voevodali ai Bucovinei, ogoarele si plaiurile voastre (…) Sa luptati pentru dezrobirea fratilor nostri, a Basarabiei si a Bucovinei, pentru cinstirea bisericilor, a vietii si a caminurilor batjocorite de pagani cotropitori. Sa luptati pentru a ne razbuna umilirea si nedreptatea. V-o cere Neamul, Regele si Generalul Vostru.

OSTASI,

Izbanda va fi a noastra. La lupta. Cu Dumnezeu inainte!”

Aceste cuvinte ii apartin Maresalul Ion Antonescu, fiind adresate Armatei romane in noaptea de 22 iunie 1941, cand Romania a pornit razboiul impotriva Uniunii Sovietice.

“Proclamatia catre romanii basarabeni

Basarabeni,

Cu vrerea Domnului, prin sângele Eroilor noştri, am izgonit de pe pământul strămoşesc pe duşmanii Neamului, redându-vă libertatea şi credinţa, onoarea şi drepturile. Am prăvălit stăpânirea întunericului care a pustiit bisericile, casele, avutul nostru. Am spulberat, cu vitejia ostaşilor, cotropirea sălbatică a celor ce v-au ţinut în robie şi au răspândit, pe pământul nostru, moartea şi focul.

Ne intoarcem răzbunători în glia moldovenească a lui Ştefan cel Mare, reaşezând de a pururi temeliile Neamului românesc.Basarabeni,
Anul zbuciumat de umilire şi nedreptate, de cotropire şi vrajbă a luat sfârşit.
Aţi simţit prin propria voastră suferinţă, prin sărăcia şi umilirea în care aţi trăit ce înseamnă comunismul.
Aţi putut judeca singuri că viaţa fără libertate şi proprietate, fără dreptate şi familie, fără biserică şi lumină este mai cumplită decât moartea.
Eroii şi bravii ostaşi ai armatei noastre v-au eliberat!
Cinstiţi-le jertfa şi lupta prin fapta voastră!
Din оncercarea şi jertfa noastră, să luăm învăţătură.
Un neam trăieşte şi se înalţă prin fapta de credinţă şi luptă, prin munca şi zbuciumul fiecăruia din fiii lui.
Din cenuşa robiei şi din rănile încercării, să ridicăm azi noi temeiuri de viaţă.
Trecutul s-a stins, să întemeiem viitorul.
Trebuie să ştergem toate urmele prădătorilor şi să distrugem toate uneltele lor.
Voi conduce eu оnsumi organizarea Basarabiei şi Bucovinei şi voi reface toate aşezările.
Оn popasul acestui an de prăbuşire, Ţara noastră, vechea voastră Patrie, s-a schimbat.
O domnie nouă şi curată, o nouă ordine întemeiată pe cinste şi muncă, pe dreptate şi adevăr, stă chezăşie a viitorului.
Vom duce lupta şi înnoirea mai departe, prăvălind în ţăndări tot ce a împiedicat Neamul nostru să se înalţe.
Romanii vor fi cu adevărat stăpâni în Ţara lor, iar ţăranii vor simţi cu adevărat bucuria muncii şi rodul pământului lor.
Voi veghea pвnă la moarte ca drepturile voastre să fie sfinţite, ca viaţa nouă ce întemeiem să şteargă toate amintirile păcatelor noastre din trecut.
Prindeţi-vă, dar, cu încredere în roiul de muncă pe care îl începem astăzi.
Basarabeni,
Prin disciplină, prin ordine, prin muncă, păşiţi în marşul învierii naţionale.
Sub scutul armatei dezrobitoare, porniţi la faptă nouă.
Am plătit scump blestemul greşelilor trecutului.
Să răzbunăm, prin vrednicia noastră de azi, uitarea de ieri.
Meritaţi-vă morţii, meritaţi-vă Patria!
Trăiască România!
7 iulie 1941,
Ion Antonescu”

Vitalia Pavlicenco

Loading Facebook Comments ...

109 Comments

Add a Comment
 1. Cu orice personalitate trebuie să fim obiectivi.Fiecare din noi are pe contul său fapte bune şi mai puţin bune.La fel şi personalităţile:Cu ele trebuie să avem aceeaşi atitudine ca şi cu copii.Dacă fac ceva bun să-i lăudăm,dacă ceva rău,să-i mustrăm şi condamnăm.Adică pentru faptele bune Antonescu este erou,pentru unele mai dubioase – nu.(De altfel îmi vine greu să cred că Antoinescu a fost atît de vinovat de problema evreească atunci cînd ştiu cum sau purtat unii din ei cu românii în retragere la 1940 şi cînd ştiu că evreii de limbă româmă în Izrael sunt întrecuţi ca număr doar de evreii de l.rusă)Astfel,consider,e normal:Pentru eliberarea ce a adus-o teritoriilor înrobite de sovietici e erou,pentru faptul că nu a protejat îndestul pe reprezentanţii evreilor de mînia românilor ce doreau să se răsbune pe ei pentru ce au păţit de la unii din ei în 1940 – nu.Mai ales că anume el a fost acel care a pus capăt rebeliunii legionare din ianuarie 1941(adepţi ai politicii germane în România ce unii îi consideră fascişti)La mintea cucoşului o întrebare:Cum a fost Antonescu fascist dacă el însu-şi i-a distrus pe acei ce erau consideraţi fascişti?

 2. Indivizi de gen viorel sau alti patrioti comunisti care scriu pe aici cu o ritorica comunista sunt niste rusofini inarmati cu google translate si se prefac pe aici ca sunt romani cu adevaru. La gunoi cu voi nu aveti nici un drept la replica.

 3. Am citit Radule. Tu esti autorul. Vezi si comentariile.
  admin says:
  May 9, 2010 at 2:55 pm (Edit)

  Fara discutii – Partidul comunist al URSS a fost un criminal.

  radu says:
  May 9, 2010 at 4:18 pm (Edit)

  multumesc!
  pt asta iti dau o bere si doi mici
  Am zis si nu o singura data – dar mai repet si pentru tine.
  PCUS si NSDAP sint criminali.

 4. Intreb, pentru ca stiu cum il judeca pe Antonescu alde Nazaria, Stepaniuc si comp. Ei tot atat de vehement il condamna pe Antonescu, ca si tine, fara sa vada deloc si lucrurile bune din perioada regimului lui Antonescu.

 5. pot sa va mai aduc aminte ca in basarabia din timpul romaniaei mari catetenii aveau drepturi (spre deosebire de alte „ocupatii”)!
  adica au fost alegeri libere si ei isi alegeau reprezentantii in parlament. au fost in parlament chiar si cei care nu au votat unirea!

  au fost de asemenea prim-ministrii basarabeni, ministri basarabeni, generali basarabeni (unii chiar maresali), s-au construit poduri, calea ferata chisinau iasi, sute de scoli, biserici cu preoti romani, etc etc.

  in timpul secetei din 1924 guvernul a trimis de urgenta provizii in basarabia pe care locuitorii le puteau cumpara la preturi foarte reduse spre deosebire de „moldovenii eliberati” din transnistria moldoveneasca care nu au avut astfel de posibilitati.

  sa mai spun ca in partidul comunist moldovenesc de pe vremea URSS „moldovenii” erau sub 30%, restul fiind rusi si ucrainieni?

 6. In completarea celor spuse de Radu. Care era situatia din Transnistria in perioada interbelica? Aceasta regiune a cunoscut razboiul civil din 1918/1920, foamete in 1921/1922, iarasi foamete in 1932, marea teroare din 1937 cand au fost exterminati mii, sute de mi de oameni. Daca Basarabia nu ar fi avut cunoscut Romania Mare, astazi am fi foat deznationalizati la fel ca si cei de peste Nistru

 7. multumesc vlad 🙂
  pot sa il mai intreb pe dl viorel dc sare asa in sus ca antonescu a facut ce a facut si nu sare deloc in sus ca basarabia a fost „eliberata” de cel mai mare tiran animalic cunoscut pe pamantu asta!
  spre deosbire de altii, romania si a recunoscut si asumat victimele, exista un memorial in bucuresti fix in centru.

 8. Felicitări pentru articol doamnă Pavlicenco!

  Antonescu rămâne un erou al României, cel care a reuşit să „dezrobească” (cum bine spunea dumnealui) fraţii noştri din Basarabia şi Bucovina de Nord.

  Văd că sunt unii care lucrează în scopul condamnării lui Antonescu pentru faptele comise de Armata Germană împotriva evreilor.

  Rog aceşti impostori să mai studieze subiectul.

  De pildă este bine cunoscut şi sunt încă în viaţă personalităţi care o pot confirma (ex. Neagu Djuvara) care susţin că în România a fost impusă o lege împotriva imigraţiei evreieşti (în special din Ungaria), dar care nu a fost aplicată niciodată.

  Antonescu a considerat că suntem prea mici pentru a ne opune Berlinului, aşa că a susţinut Legea impusă de nemţi dând totodată dispoziţie organelor abilitate să nu pună în aplicare dispoziţiile acelui act normativ.

  De asemenea, este bine cunoscut faptul că foarte mulţi evrei şi-au găsit sălaş în România. Este vorba cel puţin de evrei din Ungaria şi Polonia, chiar şi de tezaurul Poloniei, pe care l-am restituit (nu cum a procedat Rusia cu al nostru, neretrocedat nici astăzi).

  Am mărturii despre polonezi refugiaţi chiar şi în oraşul în care trăiesc, Râmnicu Vâlcea.

  Antonescu nu a dus o politică de nimicire a populaţiei evreieşti, nici vorbă.

  Cazuri izolate or fi existat, dar fiind ura evreilor împotriva reprezentanţilor autorităţilor române.

  Îndemn cârcotaşii să pună mâna pe carte. Dacă le e mai greu cu cititul le recomand filmul The Soviet Story (ediţia a doua conţine o traducere oficială şi în limba română) unde vor vedea cum Stalin a vândut Berlinului o mulţime de evrei care se refugiaseră în URSS tocmai pentru a scăpa de prigoana hitleristă.

  Doamne Ajută!

 9. A. Kolesnikov, actor, constata: „Sovietele zic că ne-au eliberat. Într-adevăr ne-au eliberat, dar ne-au eliberat de viaţă bună. Mai înainte, pe timpul românilor, eu trăiam bine, câştigam bani şi puteam să-mi asigur întreaga familie, iar acum, împreună cu soţia, nu suntem în stare să ne hrănim. De-ar fi război mai repede. Ori am ajunge să trăim mai bine, ori am muri, deoarece aşa nu se mai poate trăi”.
  „Va începe oare degrabă războiul, se întreba învăţătorul Robzevici, şi se va pune oare odată capăt fărădelegilor şi robiei sovietice?.. Acesta nu e stat, ci casă de nebuni… Pe timpul românilor, nu credeam propagandei româneşti despre laturile negative ale vieţii în URSS, iar acum vedem că realitatea sovietică este o grozăvie, în faţa căreia păleşte orice propagandă”.

  „Trăim ca şi cânii cei flămânzi”, declara conferenţiarul A. N. Golubkina. Veşnic te gândeşti la o bucăţică de pâine, întruna te gândeşti la mâncare, eşti dezbrăcat, umbli în zdrenţe. Dacă citeşti gazetele, ţi se face greaţă de la fiecare rând. În fiecare rând se face tărăboi despre viaţa bună de la noi, despre foametea din străinătate”.

  Odată cu venirea Armatei Sovietice, Maria Baradja din s. Taraclia, bulgăroaică, soţul căreia fusese deportat în 1940, a început să desfăşoare printre ţărani agitaţie antisovietică, îndemnându-i să mai aştepte puţin, întrucât „în primăvara anului 1945 în Basarabia din nou vor veni salvatorii noştri români” şi din nou „vom duce o viaţă bună”. Ţăranul Mihail Stefoglo din s. Cazaclia, găgăuz, chema sătenii la nesupunere, îndemnându-i „să nu predea pâinea statului, să se ascundă de mobilizare şi să-şi regrupeze forţele pentru a întâmpina Armata Română”. Un alt ţăran, Fiodor Anghelcev, din s. Tătar-Conciac, judeţul Cahul, găgăuz, îndemna ţăranii „să se străduie, prin orice metode, să nu nimerească în Armata Roşie”, întrucât „este ferm convins că în cel mult un an de zile Basarabia va fi eliberată de români sau englezi”. „Basarabia a fost şi va rămâne românească…”, susţinea acesta.

 10. Pt Cititor

  Am inteles totul ce ati scris, numai nu am inteles „un politician care are ambitiile Dumneavoastra…” Nu le am.

 11. Mde, ce sa zic…Maresalul Antonescu erou?

  Da, pana la un punct sunt de acord si atat! Nu pot uita fotografiile cu evrei spanzurati de stalpii de iluminat din Odessa, nu pot si gata! La fel cum nu pot uita „holocaustul” facut de evreii bolsevici impotriva militarilor romani. Cine e vinovat, cine a inceput? Iata un mic exemplu:

  ” Istoricul american Nicholas M. Nagy–Talavera, evreu născut în România, în The Green Shirts and the Others, Hoover Institutions Press, Standfort, California, 1970, p. 305, în ediţia în limba engleză, din România, din 2001, p.427 şi în ediţia în limba română, din România, cu titlul Fascismul în Ungaria şi România (Subtitlul din engleză, Fascism in Hungary and Romania, devine titlu), din 1996, la p.414, scrie: „Ruşii au cerut cedarea Basarabiei şi a Bucovinei de nord. Ultimatumul a fost lapidar şi lipsit de orice echivoc. În haosul în care a urmat, generat de o retragere românească dezordonată, s-au petrecut multe lucruri care nu ar fi trebuit să se întâmple. Populaţia evreiască şi cea ucrainiană, în entuziasmul generat de plecarea autorităţilor române, (…) i-au tratat pe românii în retragere într-un fel care avea să-i coste scump un an mai târziu.”

  Oricat ne-ar conveni sa dam vina numai pe Comandamentul German al armatei, pentru mine nu e de ajuns, n-aveti decat sa ma injurati pentru asta. Semnatura lui Antonescu de pe anumite documente controversate, deocamdata nu a putut fi contestata.
  Faptul ca a avut suficiente motive pentru a proceda astfel il absolva? Poate.

 12. Radule, ce mai atita vilva – ti-am zis normal si sincer ca condamn crimele comunismului. PUNCT.
  La fel le condamn si pe cele a lui Antonescu si cele ale lui Hitler si cele ale lui Polpot. Condamn toti criminalii.
  Ce atita scrematura.
  In mod normal, sint reguli de ducere a razboiului, de comportament cu prizonierii, cu populatia civila, cu copii si batrinii. Nimeni nu va condamna un ostas care a respectat aceste reguli si acestta la rindul sau va fi respectat de ostasii inamicului. Nimeni nu era sa condamne fie un ostas fie un maresal daca respecta regulile razboiului, indiferent cine a inceput acest razboi si cite mii de ostasi ai imamicului ar fi omorit intr-o lupta cinstita.
  Ce fel de erou a fost Antonescu daca el extermina populatia civila, copii, femei, batrini. A fost un las si un criminal. Rusine lui si celor care i-l sustin.

 13. viorel
  antonescu a fost criminal de razboi. punct
  dar antonescu a reintregit neamul, asta a fost scopul lui si pt asta nu vad dc nu ar fi erou. adevarat, un erou „patat” dar sa nu uitam ca marea majoritate a evreilor ce locuiau in romania nu au avut parte de „solutia finala”.

 14. 🙂 Iata asa, Antonescu este CRIMINAL de razboi. PUNCT.
  pentru Vlad, mai esti pe aici ?
  ma intrebai daca sint roman.
  Iti zic si asta 🙂 eu am alta profesie – sint evreu.

 15. dragul meu viorel nu cuva esti vro puslama comunista jidaneasca nu cuva ta cheama itic sau bula si sa sti ca maresalu afost si va fi un erou national se-a iubit patria nu ca basarabeni rusificati tradatori de neam treasca romania mare

 16. @Viorel: ce ma deranjeaza la tine este faptul ca esti usor ipocrit, fara suparare! De ce? Pentru ca nu il poti baga in aceeasi oala pe Antonescu cu Stalin si Hitler, pur si simplu nu poti, chiar daca admit ca toti sunt niste criminali. Ti-am explicat de ce!

  Tu crezi ca razboiul e un fel de joc pe computer? Eu zic sa incerci sa intelegi altfel atmosfera de atunci. Nimic nu e cum pare de pe fotoliul din fata laptopului tau!

  Populatia aia civila de care spui era inarmata pana in dinti de cele mai multe ori, ce te tot faci ca ploua? Tu faci parte din categoria celor care ii critica pe soldatii americani din Irak pentru ca mai impusca civili cateodata, dar nici nu vrei sa stii ca acesti civili folosesc inclusiv copii pe care ii „imbraca” cu C4 pentru a omori „infideli”.

 17. da mai, maresalul a fost un nespalat si o puslama precum esti si tu, debilule. Daca nu stii sa comunici civilizat pe un blog, mergi la stina. Kolea pune-i BAN timpitului asta.
  Fiti atenti – el a inceput primul cu ofensele.

 18. @Viorel: shalom, adoni, ma schlomcha?

 19. Argumente pentru Cititor si nu numai ...

  http://la-cinema.net/2009/11/the-soviet-story-2008/
  Sper sa fie suficient de edificatoare.

 20. Pentru Toca.
  Nu-ti pare ca utilizezi duble standarte ?
  Daca evreii care zici erau inarmati pina in dinti- omoara-i in lupta. Din momentul ce i-ai facut prizonieri – respecta conventia. Si nimeni nici odata nu te va invinui de nimic. Totusi nu prea cred ca copii si femeile alergau cu armele prin transee.

 21. @Viorel: nu, nu aplic niciun fel de dublu-standard! Apropo, se spune „standard”, nu standart”. Sper ca nu n-ai sa-mi spui ca asa e in „moldoveneste”, te rog!

  Nu cunosc faptul ca Armata Romana sa fi ucis prizonieri de razboi, nici vorba de femei sau copii, detaliaza, te rog! Nu emite acuzatii aiurea, lasa naibii istoria aia fabricata de sovietici.

  Ah, si inca ceva: sa nu cumva sa iti treaca prin cap ca as fi antisemit, nu apela la prostii de genul asta: bunicul din partea mamei mele, Dumnezeu sa-l odihneasca, a fost evreu roman, nascut in Dobrogea, ca si mama mea, al carei nume de fata era Baruch.
  Romanii aia „fascisti” asa cum ii considera unii dobotoci din MD pe romani, l-au ferit de toate relele pe bunicul meu cand treceau trupele germane prin oras. Nu cunosc om care sa fi iubit Romania si romanii asa cum a facut-o bunicul meu.
  N-ai vrea sa stii ce parere avea despre comunisti si cate probleme a avut cu comunistii dupa razboi, era considerat „chiabur”.

  In fine, destul cu povestirile, iti zic doar sa fi mai corect fata de Romania, chiar merita din plin asta!

 22. viorel [bula ] sti pe tinpul lui ceasca era un banc mai bula cu cine se invecineaza u.r.s.s cu cine vrea asa ca slabestema cu rusi tai care a nenorocit jumate de europa cu comunismu si in romania ana pauker tot neam de al tau jidanesco comunist a fost viorel cu cine hai facut istoria cu proful de limba rusa?

 23. @Viorel: Iti atrag atentia inca o data: NU privi WW2 prin prisma anului in care traim acum!

  Ce legi de razboi nu a respectat Romania? (spre deosebire de altii)
  Ce tot imi spui de prizonieri de razboi, de „respecta conventia”.
  Bre, citeste atent prevederile Conventiei de la Geneva si, mai ales, anul in care a fost adoptata in forma ei finala, 1949, adica dupa razboi.

  Nici nu mai zic ca URSS nici nu a semnat Conventia din 1929 si consecintele ce deriva din acest refuz, n-are rost.

 24. Toka fara suparare, dar am impresia ca vorbesc cu un zombi. Citeste mai sus expresiile lui Antonescu. Numai nu zi ca le-am luat de la comunisti.Documentele in cauza se pastreaza la Bucuresti. Si tu mai intreb unde si cind a incalcat armata romana regulule de razboi.

 25. FOARTE FRUMOS!!!!!!

  BRAVO!!!

  SUNT ADEVARATE MOTIVELE PENTRU CARE ROMANIA A INTRAT IMPOTRIVA URSS CONDUSA DE STALIN.

 26. pentru rodolfo cristian
  Ты пидор конченный к тому же невоспитанный.
  Deoarece zici ca-s rus fa un google translate.
  Sa am iertate pentru ceilalalti.

 27. @Viorel: ce zombie, bre? :)))

  Ce tot ii dai cu Antonescu, bre, esti setat pe el? Ti se pare ca l-as lauda? Nici vorba!
  Eu te-am intrebat doar atat: ce conventii din vremea respectiva nu a respectat Romania?

  Prin asta nu am vrut decat sa iti atrag atentia ca era razboi, adica o porcarie fara margini! De ce inca i se mai simt consecintele?

 28. Fratilor, dintre voi nu mi-a spart nimeni blogul, ca parca imi spune flerul ca se plimba pe aici tipul?…

 29. Mda interesante discutii, dar mai ales mi-a placut „…in mod normal,sntreguli de ducere a razboiului…” tu esti cu totul tacanit la cap, viorele, regulile razboiului nu pot fi reguli, ele sunt crime, razboiul in sine e o crima impotriva umanitatii, fie omori un ostas fie omori un simplu batrin, chiar sa omori un soldat dusman, tot omor ar fi, doar ca are o scuza, libertatea, unirea natiunilor, insa cu parere de rau, alta cale de eliberare a basarabiei din mina bolsevica nu era, iar pentru eliberare, lui Antonescu trbuie sa-i ridicam un monument, caci pentru crime el deja a platit cu moartea. Cit despre ce a facut contra evreilor, pai vad mai sus un citat din cartea unui evreu „…opulaţia evreiască şi cea ucrainiană, în entuziasmul generat de plecarea autorităţilor române, (…) i-au tratat pe românii în retragere într-un fel care avea să-i coste scump un an mai târziu..”adica au avut romanii motive de a se razbuna in ’41 pe evrei pentru ceia ce au facut evreii impotriva romanilor in ’39 pe teritoriile care nu le apartin.
  PS: ingenunchez in fata evreilor care au suferit in urma holocaustului, condamn evreii care cu cinizm folosesc holocaustul pentru beneficii economice.

 30. @d-na Pavlicenco: bineinteles ca se plimba pe aici, foarte probabil si posteaza, nu doar citeste. Pe cine aveti in vedere, mai concret?

 31. Pt Toka

  Mi se pare ca stilul unor postari seamana cu mesajul urit, de amenintare, ce a fost postat in locul primei pagini a blogului meu. Am IP-ul si stiu prin ce tara a intrat, voi comunica aceste date Procuraturii si SIS. Sigur ca nimeni nu va recunoaste, dar am vrut sa spun acelei persoane ca nu chiar toti sint prosti, chiar daca ei se considera „mari specialisti” in desecurizarea blogurilor… Asta se cheama „apararea democratiei”…

 32. @d-na Pavlicenco: sa inteleg ca nu ne puteti spune mai precis? Anume ce comentarii? Ce garantie aveti ca SIS-ul nu ii va proteja? Sunt sigur ca exista si oameni de isprava la SIS, nu-mi ramane decat sa sper ca il cunoasteti pe unul dintre ei. Eu, in locul dvs. as apela la ajutor „extern”.
  Daca as avea blog si as fi atacat, as apela la cativa baieti care sunt sigur ca mi l-ar gasi cu toate proxy-urile din lumea asta.
  Nu degeaba a 2-a limba vorbita la Microsoft e romana. 😉

 33. :))))))

  Ce liniste s-a facut pe aici dupa ce a intrebat d-na de blog!

  😀

 34. @d-na Pavlicenco:

  Am inteles, cred ca este vorba de „Kolea pune-i BAN timpitului asta”.

 35. Ce sa zic cu spargerea blogului. Bine, sa admitem ca blogul a fost spart si nu adminul cascat gura. Intrebare logica – de ce mai lucreaza- de ce nu au lichidat baza MSQL ? Baza e intacta- toate articolele precedente sint prezente. Doar daca vreai sa lichidezi un blog pe platforma wordpress(ca asta) prima ce faci lichidezi baza MSQL in ea se pastreaza toate arhivele. plus la toate vad ca si thema e intacta (ea se pastreaza in wp-content/themes). Deci ?
  dar mai pun o intrebare pentru ce sa-l spargi ? daca banda de trafic de la molddata e de 50 MB – e suficient un DDOS de 2-3 ore si gata traficul e epuizat. Cam straniu „atac” nu ?

 36. 🙂 🙂 Toka esti un geniu. I-l cunosc personal pe cel ce administreaza acest blog. Nu am nici un interes sa-l sparg. Pentru ce sa cheltui bani aiurea pe proxi anonime, si timp pentru a depista locurile slabe ale blogului in cauza. Da care ar fi motivul ? 🙂 Toka poate i-mi spui si mie ?

 37. eu orcum sunt un roman adevarat si imi iubesc tara si neamul si nu sparg bloguri ca rusofoni viorel draga nu inteleg limba rusa sunt roman din bacau si nu stiu limba rusa nu mai comunisti ca tine o dau in limba rusa cind nu le convine comentarile neam de tradatori stamosi mei au fost moldoveni romani adevarati nu foloseau cuvinte rusesti

 38. A cui IP Toka sa-l dai ? Doamna Pavlicenco ma cunoaste la fel personal. 🙂

 39. Eu spre deosebire de altii nu-mi ascund identitatea ca alde rodolfo cristian. Si nu insult pe nimeni fara motive spre deosebire de unii fara educatie.

 40. pentru Viorel.
  Etichetarile pe care le practici nu fac parte din cultura evreilor adevari! Daca esti din RM si realizezi cu adevarat ca intoarcere spre comunism,recte voronism/debilism nu exista, ar trebui sa tindem cu totii spre civilizare/culturalizare a tuturor, indiferent de apartenenta etnica. Fara suparare, acelasi Nazaria cu care te-am asemuit a semnat niste mizerii fara seaman impreuna cu niste asa zisi/evrei in MS, aducand acuze iesite din comun istoricului An. Petrencu

 41. Pt Viorel

  Nimeni nu administreaza blogul meu. Eu singura mi-l administrez. Dar e o sugestie…

 42. CE SA MAI ADAUGI AICI??????????????????????????????????????????????????????????????

  Doua concluzii din articolul lui Constantin Tanase:

  1. PLDM e un partid agrarian, ceea ce am spus acum doi ani si ceva.
  2. Pozitia PNL privind mesajul unionist e unica solutie de salvare a celui de-al doilea stat romanesc.

  TITLUL ARTICOLULUI LUI CONSTANTIN TANASE: „R. Moldova între „proiecte” politice şi realităţi geopolitice”

  Acum vreo trei ani propuneam să medităm cum vom marca, în 2012, două sute de ani de la anexarea în 1812, de către Rusia ţaristă, a Moldovei din stânga Prutului. După apariţia articolului un cititor (care s-a prezentat Toma Necredinciosul) mi-a telefonat, făcând o remarcă… inspirată: Totul va fi bine, maestre, programul manifestărilor sărbătorii va fi elaborat la Moscova. Accentuez, aşa a zis: sărbătorii.
  Când, recent, actuala conducere (liberală şi democratică) a decis ca RM să participe pe 9 mai cu un detaşament de militari la parada militară de la Moscova, cu prilejul împlinirii a 65 de ani de la încheierea „marelui război pentru apărarea patriei”, acelaşi Toma Necredinciosul a observat maliţios: Vezi, maestre, pregătirile pentru sărbătoarea din mai 2012 merg bine… Vineri seară, Toma Necredinciosul m-a sunat ca să-mi mai picure un strop de venin în suflet: Felicitări, maestre, idolul şi protejatul dumitale, Vlad Filat, a băut şampanie, împreună cu Voronin, la recepţia de la Ambasada Rusiei, în legătură cu sărbătoarea biruinţei poporului sovietic asupra Germaniei naziste şi a României fasciste… Sunt obişnuit cu insinuările şi calomniile de tot felul – cei peste 15 ani de ziaristică mi-au creat o anumită imunitate faţă de asemenea împunsături. Şi totuşi, dacă problema există?

  1. Proiecte politice pentru R. Moldova

  Într-un editorial mai recent îi reproşam actualei Alianţe de guvernământ că nu are un proiect politic de viitor pentru RM. Reproşul a provocat strigăte nedumerite din partea unor lideri ai AIE: „Cum n-avem!? Avem!!!”… Fiind convins că nu există, mă întrebam, atunci, care-i acest proiect? Acum nu mai sunt atât de convins că AIE nu are un proiect politic de viitor. Dar care e? Să facem o „excursie” rapidă prin istoria de 20 de ani a proiectelor statului RM. Căci, de când este „independentă”, au existat câteva proiecte privind „Statul Independent şi Suveran R. Moldova”.

  Primul a fost proiectul unionist. El nu a fost elaborat ca un document aparte, ci s-a conţinut implicit în Declaraţia de Independenţă din 1991, fiindcă atunci, în 1991, Independenţa nu putea fi declarată decât faţă de Moscova, nu şi faţă de Bucureşti. Al doilea proiect a fost unul tot „unionist”, numai că se avea în vedere refacerea URSS, prima etapă fiind unirea cu Rusia şi Belarus. Autorii lui au fost comuniştii (sub noul chip de interfrontişti şi socialişti). Al treilea a fost proiectul statalist, lansat de cel de-al doilea parlament constituit din comunişti (sub chipul aşa-zişilor „agrarieni moldoveni”, al inter-frontiştilor şi socialiştilor. Stataliştii respingeau proiectul unirii cu România, formal respingeau şi proiectul unirii cu Rusia. La baza lui stătea un „concept” foarte simplu şi clar – nu vrem nici cu Rusia, nici cu România, vrem să fim stat independent. Având drept simbol „spicuşorul”, proiectul dat devenise popular mai ales în sânul ţărănimii, dar şi al altor categorii sociale urbane. În scurt timp, la proiect au aderat oportuniştii politici din taberele extreme – frontiştii şi interfrontiştii (comuniştii). Acesta a fost, de fapt, primul proiect politic moldovenesc de după 1990, elaborat de Moscova şi promovat de moldoveni. Statul ce urma să fie edificat conform acestui proiect trebuia să aibă o identitate proprie – una moldovenească, originală, distinctă şi opusă celei româneşti. Astfel a început calvarul edificării statalităţii moldoveneşti, care a făcut din noul stat independent RM unul dintre cele mai sărace state din Europa, sfâşiat de drama identităţii, cu o populaţie divizată etnic, cultural, religios ş.a.m.d., cu o administraţie diletantă şi coruptă – într-un cuvânt, un adevărat paradis pentru tot soiul de aventurieri politici.

  Cu toate că a fost votat masiv de moldoveni, parlamentul agrarian s-a prăbuşit, iar partidul agrarienilor nu a acces în viitorul legislativ. E adevărat că s-au prăbuşit autorii politici ai proiectului, nu şi proiectul. Dar dispariţia politică a agrarienilor a fost primul semnal că proiectul statalist are nişte vicii de fond fundamentale.

  2. Independenţă, faţă de cine?

  Din păcate, lecţia nu a fost învăţată şi, pe ruinele parlamentului (proiectului statalist) agrarian, se ridică guvernarea Alianţei pentru Democraţie şi Reforme – o struţocămilă politică, formată din stataliştii lui Lucinschi-Diacov, comuniştii lui Voronin şi… democraţii din Convenţia Snegur-Roşca-Matei (compusă din stataliştii lui Snegur şi unioniştii lui Roşca şi Matei). Divergenţele dintre componentele ADR, ca şi cele din sânul Convenţiei) erau de natură principială şi vizau identitatea statului RM. Stataliştii lui Lucinschi-Diacov erau pentru identitatea moldovenească (limbă moldovenească şi popor moldovenesc, distincte de limba română şi poporul român). Deşi încă nu se declarau statalişti, comuniştii pactizau cu stataliştii lui Lucinschi-Diacov. În Convenţie, precum am văzut, în afară de unioniştii lui Roşca-Matei, exista tabăra statalistă puternică a lui Snegur. Astfel, reprezentanţii proiectului unionist (unirea cu România) au lăsat-o mai moale, au devenit mai „pragmatici” şi susţineau deschis ideea Independenţei RM.

  Ajunşi aici, trebuie să spunem un lucru. În concepţia proiectului agrarian, apoi a celui aderist, independenţa RM era deja înţeleasă ca independenţă, înainte de toate, faţă de… România. Unioniştii, devenind şi ei politicieni pragmatici, făceau un joc dublu: în România şi la „seratele de suflet” de la Chişinău erau români, nu recunoşteau statul RM, iar în campaniile electorale, la întâlnirile cu alegătorii, erau adepţii independenţei şi statalitatăţii RM. Duplicitatea lor devenise atât de evidentă pentru oameni, încât a rărit cu mult rândurile adepţilor curentului unionist.

  3. De la unionism la „Moldova, o ţară de succes”

  Mai departe, cum se spune, e şi mai interesant. La scurt timp după demiterea Guvernului Sturza are loc prima metamorfoză excepţională a comuniştilor: aceştia renunţă la proiectul unirii RM cu Rusia-Belarus şi se declară singurii statalişti şi apărători adevăraţi ai independenţei RM. În această perioadă se produce prima apropiere deschisă şi colaborare deschisă a statalistului Voronin cu unionistul Roşca. Din acest moment, curentul unionist este, de facto, scos pe tuşă şi redus la tăcere. Cu susţinerea tacită a PPCD, Voronin câştigă alegerile din 2001 şi comuniştii devin majoritari. Preluând toată puterea în RM (preşedinţia, parlamentul şi guvernul) comuniştii preiau proiectul statalist, se declară singurii apărători ai independenţei şi statalităţii RM, are loc o includere deschisă a RM pe orbita Rusiei, se declanşează deschis războiul pe toate fronturile împotriva Românei. Rolul de „opoziţie” îl preia Roşca, tot el fiind şi singurul reprezentant al… curentului unionist.

  Adevăraţii şi puţinii reprezentanţi ai acestui curent sunt supuşi unui adevărat măcel public. Rolul de călău al unioniştilor i-a revenit aceluiaşi „unionist” Roşca. După alegerile parlamentare din 2005 se produce „coaliţia monstruoasă” – când, pe 4 aprilie, Roşca intră în alianţă deschisă cu Voronin, dar pe post de… „opoziţie constructivă”, PPCD mai mimând încă rolul de partid unionist. Însă, spre sfârşitul mandatului, PPCD renunţă şi la această mimare, îmbrăţişând proiectul statalist şi lansându-se în campania electorală cu lozinca „R. Moldova o ţară de succes”.

  Alegerile din 2009 s-au produs pe fundalul unei dominaţii totale a reprezentanţilor proiectului statalist Voronin-Roşca. Rolul de opoziţie anticomunistă a fost jucat în parlamentul precedent de AMN-ul lui Serafim Urecheanu, el fiind, de asemenea, reprezentant al proiectului statalist, nu unionist. Astfel, s-a ajuns la situaţia când unionismul la nivelul societăţii civile era reprezentat de Forul democrat român (condus de poetul Nicolae Dabija), iar la nivel politic – doar de Mişcarea Unionistă (neînregistrată) a lui Ilie Bratu, care aduna câteva zeci de oameni la „mitingurile” ei… Acesta era, incontestabil, o biruinţă măreaţă a lui Voronin şi Roşca asupra curentului unionist. Mai ales că, după alegerile din 2005, comuniştii acceptau o singură „religie”: RM este stat independent (de România), cu o identitate moldovenească (antiromânească) agresivă. Atmosfera era sufocantă, explozivă…

  4. „Proiectul politic Filat”

  …Şi în această atmosferă, cu doi ani înainte de alegeri, apare „proiectul politic Filat”… Deşi în echipa de conducere a noului partid figurau oameni noi, cu idei unioniste, deşi a „absorbit” foarte mulţi foşti militanţi ai fostelor partide unioniste, totuşi, noul partid, declarat anticomunist radical, se înscria în proiectul statalist. Toţi au înţeles că PLDM-ul lui Vlad Filat nu este un partid unionist, ci unul care va promova şi va pune la bazele statului RM valorile identitare româneşti. De aceea, noua formaţiune s-a şi bucurat de sprijinul masiv al unioniştilor, statalismul ei fiind perceput, repet, ca o manifestare de pragmatism şi… tactică electorală. Singurul „partid unionist” care a trecut pragul în parlamentul din 2009 a fost PL-ul lui Mihai Ghimpu, dar şi acesta a mers în campania electorală cu lozincile consolidării independenţei şi statalităţii RM. Să rezumăm: în alegerile din 2009 toate partidele – şi cele comuniste, şi cele anticomuniste – au făcut alegătorilor aceeaşi ofertă politică: consolidarea statalităţii şi integrarea europeană a RM, şi nu a existat niciun partid unionist care să ofere alegătorilor un proiect politic de alternativă – cel al unirii RM cu România. Aici trebuie să mai clarificăm un lucru.

  La un moment dat – şi acest moment a fost finele deceniului trecut – nici chiar foştii unionişti nu mai vorbeau deschis despre proiectul unirii RM cu România. Puţini înţelegeau atunci, dar şi acum, că renunţarea la proiectul Unirii comporta riscul renunţării la lupta pentru păstrarea identităţii naţionale româneşti a statului R. Moldova. Să se înţeleagă clar: problema nu e ce te declari – unionist ori statalist – şi ce te consideri – român sau moldovean; problema e ce identitate pui la baza acestui stat şi independenţa faţă de cine o promovezi.

  5. Replica „7-8 aprilie 2009”

  Să însemne oare aceasta că, astăzi, toată populaţia RM a îmbrăţişat un singur proiect politic, cel al consolidării statalităţii în varianta lui Voronin? Dacă ar fi aşa, în societatea moldoveană s-ar fi întronat pacea, liniştea şi consensul pe toate liniile. Evenimentele produse la 7-8 aprilie 2009 la Chişinău demonstrează că, din păcate, lucrurile stau cu totul altfel. Astăzi respectivele evenimente sunt cele mai dezbătute la Chişinău. E adevărat că există foarte multă naivitate şi mult spirit detectivist în aceste dezbateri – se despică firul în patru, se numără paşii de la care s-a aruncat cu pietre, se cronometrează timpul cât s-a aflat Lupu în parlament ş.a.m.d…. Toate „investigaţiile” care se fac, inclusiv raportul „comisiei Nagacevschi”, s-au înglodat însă, fiindcă au avut drept punct de plecare „piatra aruncată în baltă de un nebun”, şi anume, declaraţia lui Voronin precum că aceste evenimente au fost o tentativă de lovitură de stat. Nu mă interesează dacă e aşa sau ba, dar nu înţeleg, de ce trebuie să ne temem să recunoaştem, dacă aceasta ar fi fost adevărat? De ce nu dorim să recunoaştem că, de fapt, întreaga campanie electorală a opoziţiei anticomuniste s-a construit nu numai pe critica adusă lui Voronin personal şi a clanului său, ci pe detestarea modelului de stat edificat de Voronin, a Sistemului creat de acesta în cei opt ani de domnie? Dovadă în acest sens e ceea ce se întâmplă astăzi: Voronin nu mai este, iar energiile noii guvernări se consumă sută la sută nu pe lupta împotriva lui Voronin – gata, el nu-i la putere! -, ci pe lupta împotriva statului şi a sistemului create de el. Anume din acest punct de vedere trebuie privite şi evenimentele din 7-8 aprilie 2009: a avut loc o revoltă masivă a tineretului împotriva statului creat de Voronin – a statului totalitar, mafiot, antieuropean şi antidemocratic ca esenţă, ce are la baza sa o identitate falsă, antiromânească. Aici e problema. Putem admite şi „ipoteza de lucru” că „7-8 aprilie” a fost, la origine, un proiect comunist (de genul „incendierea Reichstagului”), însă faptul că au ieşit în stradă sute de mii de tineri cu lozinci anticomuniste, proeuropene şi proromâneşti dovedeşte că statul creat de Voronin era grav bolnav şi purta în burta lui germenii propriei morţi, viitorul lui „asasin”. Sutele de mii de tineri care au ieşit în stradă au respins nu numai persoana odioasă a lui Voronin, ci Statul creat de el.

  Astfel, noua guvernare, AIE, nu este atât voinţa electoratului, cât emanaţia evenimentelor din 7-8 aprilie 2009. Iată de ce, situaţia creată astăzi este extrem de… „delicată”: cele trei componente ale Alianţei (PL, PLDM, AMN), percepute prin grila altui proiect politic, decât cel statalist al lui Voronin, au nimerit în propriile lor capcane. După jumătate de an de la venirea lor la putere, promisiunile PL, PLDM, AMN privind lupta cu corupţia, pedepsirea „stâlpilor” regimului Voronin, decomunizarea şi desovietizarea RM ş.a. au devenit adevărate capcane care îi pândesc la orice pas pe Ghimpu, Filat şi Urecheanu.

  6. AIE nu are un proiect politic nou

  Ceea ce se întâmplă astăzi în RM nu mai e în favoarea AIE. Lupta la vârf pentru putere, rivalitatea pentru poziţia de lider (care nu mai pot fi ascunse), oscilaţiile între Bucureşti şi Moscova care se fac la solicitarea şi pe placul Moscovei, vasalitatea tot mai mare faţă de Moscova, care e prezentată ca o manifestare de „pragmatism politic” şi care jignesc o bună parte din alegători – şi toate acestea pe fundalul unei degradări continue a nivelului de viaţă – dovedesc că la putere a venit o guvernare care nu este înarmată cu un proiect politic nou şi viabil pentru viitorul RM. Părerea mea este că AIE calcă pe aceeaşi greblă pe care au călcat şi precedentele guvernări: vrea să se menţină la putere fără a demonta falsurile identitare şi istorice pe care a fost edificat statul lui Voronin. Neavând un proiect politic nou, AIE l-a preluat, tacit, pe cel vechi, agrarian, aderist, apoi comunist-pepecedist: consolidarea statalităţii moldoveneşti (antiromâneşti), independenţa (faţă de România) şi integrarea europeană prin Moscova – de la parada militară din Moscova, direct la Bruxelles!.. E adevărat, în actuala versiune, a Alianţei pentru Integrare Europeană, vechiul proiect pare a fi mai uman, mai „parfumat”, mai european şi mai proromân, dar şi asta e o iluzie deoarece, cu cât ne mişcăm înainte, cu atât aceste „farmece” vor dispărea pentru că se sfidează o situaţie obiectivă, realmente existentă: un stat cu identitate falsă nu are viitor.

  Născută şi adusă la putere de o explozie de revoltă cu o identitate românească exprimată clar pe 7-8 aprilie 2009, noua guvernare perseverează pe un proiect moldovenist detestat şi respins de cei care au născut-o. Cei care au ieşit în stradă pe 7-8 aprilie 2009 nu vor vize cu ţârâita, românism cu porţia, identitate românească cu voie de la poliţie ş.a.m.d. Dacă în viitoarea bătălie electorală AIE va trebui să se confrunte cu comuniştii pe tema care e mai moldovean şi mai statalist, atunci şi actuala Alianţă va avea parte de un 7-8 aprilie al ei. Mă miră comportamentul sinucigaş al liderilor AIE în legătură cu „fenomenul 9 mai” care, de fapt, va aduce voturi lui Dodon şi Munteanu, pentru că prin „pragmatismul” lor politic Ghimpu, Filat şi Urecheanu confirmă, de fapt, şi susţin că adevărul istoric e de partea comuniştilor. După 20 de ani de proiecte stataliste este clar că RM are nevoie de un proiect geopolitic de viitor. Este o dovadă de profundă miopie politică, dar e şi o crimă să mai supui supliciilor stataliste încă o generaţie de basarabeni. Oamenii luminaţi ai acestei ţări trebuie să se aşeze la masă şi să discute problema, pentru că problema există.

 43. pentru Vlad
  Omul lui Dumnezeu- nu am ideie cine-i Nazaria asta.
  Referitor ca as fi evreu -am glumit, cred ca numai needucatul ala nu a inteles acest lucru.
  Referitor la spargerea blogului- nu am ideie cine a facut-o, macar ca sincer nu cred ca a fost spars (fara suparare Doamna Pavlicenco – spun ce am de spus). Cultura de exprimare pe acest blog este zero, cum nu are cineva argumente trece la ofense, de tip comunistule, jidanule si alte prostologii care arata nivelul lor de educatie si deintelect. Daca tindeti sa aratati ca sunteti civilizati si opinia expusa este una corecta- demonstarti acest lucru prin inteligenta pe care o posedati si nu prin atacuri asupra persoanei.

 44. Scuze, nu eram pe faza, am fost un pic plecat.

  Ce tot vrei, mai Viorele? Vad ca bati campii cum ca tu l-ai cunoaste pe cel/cea care administreaza blogul d-nei, iar dumneaei zice ca o face singura.

  @d-na Pavlicenco: dati-mi IP-ul, desi nu pot promite nimic, nu stiu daca voi avea acceptul celor cu care as putea vorbi si nici nu pot sa nu le spun ca nu este pentru mine.

 45. pt dna Pavlicenco
  Aveti tot dreptul sa etichetati PLDM/ul precum il etichetati. Sunt insa absolut convins ca vedeti lucrurile in profunzime. Am zis-o si o repet, avem nevoie de un partid de dreapta romanesc suta la suta bine ancorat, dar mai ales e nevoie de o opinie publica puternica romaneasca care ar misca lucrurile in directia pe care ne-o dorim. Cei de la putere insa ar trebui sa manevreze in aceste conditii mizerabile, caci stiti prea bine ca politica e arta posibilului. Nu stiu cine a platit sondajul, dar Filat manevreaza totusi abil in ciuda criticilor atat din dreapta, dar mai ales din parttea comunistilor, care se vor inteti cu certitudine in viitorul apropiat.

 46. Dupa mine, epizodul paradei de la moscova a adus PL/ului cateva puncte clare pe contul PLDM, care insa nu au ajuns a fi reflectate in acest sondaj. In ansumblu, situatia e totusi destul de ingrijoratoare pentru AIE, care daca nu va actiona hotarat si bine gandit va pierde in fata lui voronin

 47. Pt Viorel

  Daca pe acest blog, asa cum spui cu suficienta rautate, cultura de exprimare este zero, ce te impinge sa intri si sa iti pierzi timpul cu niste „prostologii”? Apropo, cuvintul „prostologie” este unul care sugereaza si mai si un anume lucru…

  Sau intri aici sa iti promovezi site-urile pe care cultura de exprimare este super? Viorel, nu trisa, ca te stiam de tinar cumsecade.

 48. Pt Vlad

  Dumneata, care mi-ai sugerat atitea articole bune, de ce acum nu te referi la articolul lui Constantin Tanase? Haideti sa il discutam, pentru ca el nu a spus numai dintr-un sentiment inacceptabil pentru mine abrevierea PNL, dar totul ce a spus in articol arata ca PNL si mesajuld e unire cu Romania este unicul corect, restul fiind TRISORI pentru interese meschine.

 49. empyrion martyr

  Imi permit si eu niste mici commenturi pe aici. Urmaresc activitatea doamnei Vitalia inca din 2005/2006 si ma bucura consecventa dumneaei. Din punctul de vedere al articolului lui Constantin Tanase, nici nu trebuie discutat nimic. Omul are dreptate si punctum. Mi-as dori ca la viitoarele alegeri (Parlamentul dizolvat?), PNL sa ia cat mai multe voturi, pentru ca iata, e primul partid care sustine clar unirea cu Romania (nu vreau sa-mi amintesc de tradatorii de la PPCD!).

  Intrebarea este, ce poate face un partid precum PNL cu monopolizarea media de care dispun atat PCRM cat si AIE (desi alianta face acest lucru in mod defensiv, ca raspuns la comunisti).

  Opinez ca daca AIE ar avea in loc de PDM pe PNL, treburile ar merge mult mai bine. Pana atunci, doamna Vitalia, luptati! Sunt unionisti in Basarabia (Filat, Ghimpu) dar multi din ei sunt furati de „pragmatism” si nu insista destul cu aceasta idee sau o abandoneaza. Inteleg ca multora le e frica sa isi expuna aceasta dorinta pe fata, sperand ca o data cu drumul catre Europa, incet-incet lumea se va convinge de necesitatea unirii. Dar trebuie facut mai mult; asa cum munciti dumneavoastra pentru acest scop.

  Multa stima, din Statele Unite,
  Empyrion Martyr
  (Americanii din jurul meu cunosc ca Basarabia este Romania ;), imi fac si eu partea mea din aceasta misiune unionista, dupa limitele mele )

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *