Vitalia Pavlicenco: interventie la conferinta de presa in apararea animalelor, din 17 februarie 2010
Am decis participarea la a doua conferinta de presa, pentru ca reprezentantii Asociatiilor de protectie a animalelor din Republica Moldova au nevoie de sprijinul celor care inteleg in spirit european problema maidanezilor.
Vreau sa constat ca aceasta implicare a oponentilor uciderii animalelor contribuie la schimbarea mentalitatii oamenilor. Daca pe unimedia, din pacate, 80 la suta, acum trei-doua saptamini, erau mai multi vizitatori pentru uciderea animalelor, acum proportiile se schimba. In reportajele TV, pe alte site-uri, proportia e cam 50 la 50 sau chiar sint 100 contra. Asta e din cauza ca oamenii incep sa cunoasca adevarata atitudine, barbara, a responsabililor de rezolvarea acestei probleme.
Eu imi plasez continuu pe blog punctul de vedere, ofer posibilitatea pentru discutii, am plasat proiectele de legi, adoptate, in Parlamentul cu majoritate comunista 2005-2009, dar ramase in sertarele noii majoritati. Adoptarea de catre AIE ar pune stavila uciderii ciinilor. Am publicat pe blog si Declaraţia universală a drepturilor animalelor, proclamată în mod solemn la Paris, în 15 octombrie 1978, la sediul UNESCO, preluata de pe site-urile celor care se opun uciderii lor. O aveti si aici.
Pe blog sint vizitatori diferiti, unii ma fac in tot felul, le mai raspund si eu, dar consider ca societatea are nevoie de mai multe discutii in spatiul public.
Si pentru ca unii sustin ca aceasta problema este politizata, eu am extras special din arhiva mea de ex-deputat setul de interpelari si raspunsuri legate de problema maidanezilor, facute in mandatul trecut.
Astfel, am aici plingeri, sesizari depuse de sefii asociatiilor de protectie a animalelor, cu toate aspectele problemei, pentru a caror elucidare nu puteau obtine informatii, pentru ca ei se zbateau, fara rezultat, pentru obtinerea unei cooperari in baza legii Parteneriatului public. Am aici raspunsuri de la Primaria Municipiului Chisinau, de la ex-Primarii Generali interimari Vasile Ursu si Veaceslav Iordan, am interpelarea adresata lui Anatolie Gorodenco, ex-ministru al agriculturii si industriei alimentare, lui Constantin Mihailescu, ex-ministru al ecologiei si resurselor naturale, am nomenclatorul actelor normative ce reglementeaza situatia animalelor vagabonde, precum si un set de materiale cu planuri de activitate ale asociatiilor de protectie a animalelor comunitare, la ale caror sedinte am si participat.
In prezent, un avocat voluntar, preocupat de soarta animalelor vagabonde, analizeaza setul de documente, remise de mine, a solicitat si el documente, raspunsuri privind suportul legal al deciziei Primarului Chirtoaca de a eutanasia (citeste: “ucide”) animalele comunitare.
In raspunsurile oficiale primite de la Directia juridica a Parlamentului sint enumerate Legile, Hotaririle Guvernului, Ordine ale ministerelor, ale altor structuri, acte normative din Coduri, ce reglementeaza problema animalelor. Dispun aici si de textul Regulilor de intretinere a ciinilor in localitatile R.M., nr.426, adoptate la 27 octombrie 2000, unde sint niste prevederi la punctele 3, 4 si 5, presupunind ca pe acestea le invoca Primarul General al Chisinaului. (Anexa_1)
Si daca e asa, consideram ca trebuie facute demersurile respective pentru anularea, modificarea sau instituirea unui moratoriu asupra aplicarii acestor Reguli inumane si crude. Eu, ca deputat, am cerut acest lucru, intr-o interpelare adresata Ministerului Ecologiei si Resurselor naturale. (Anexa_2)
Totodata, asteptam raspunsuri cu date oficiale, pentru ca avocatul sa analizeze si sa pledeze o pozitie, intr-o viitoare conferinta de presa in fata Dumneavoastra, in baza unor documente invocate oficial. Avocatul nu exclude chemarea Primarului General in judecata, daca va stabili declaratii sau decizii arbitrare, ilegale, cu impact negativ asupra societatii, asupra cultivarii cruzimii in formarea copiilor.
Mai mentionez, am adresat telefonic domnilor Serafim Urechean si Dumitru Diacov rugamintea sa pledeze pentru adoptarea, in a doua lectura, a proiectelor de legi privind protectia animalelor si privind animalele de companie. I-am trimis un SMS lui Vlad Filat, autorul proiectelor, pregatite cu ajutorul celor din fata Dumneavoastra. Eu am pledat puternic in Parlamentul 2005-2009 pentru adoptarea lor, dar comunistii au refuzat, s-au temut ca o parte din banii publici nu se vor scurge in buzunarele corupte, ci pentru solutionarea problemei maidanezilor.
Consider irelevanta reactia lui Dorin Chirtoaca la scrisoarea aparatoarei celebre a animalelor Brigitte Bardot. In loc sa ii trimita o poza a copilului atacat de un ciine flamind, mai bine i-ar trimite poze de la necropola ce trebuie inchisa, in forma in care e “fabrica a mortii lente si in chinuri”, unde animalele stau in frig, fara apa, fara mincare si zac inghesuite in custi, in propriile fecale. De asemenea, sa ne explice noua, dar si Fundatiei franceze, ce a facut in trei ani de cind e Primar. De ce nu-l demite pe seful Autosalubritatii Manev, ca si pe alti functionari publici, mosteniti de la regimul comunist, care rid de aparatorii animalelor. De fapt, cum sa nu rida si sa nu ironizeze mojiceste, daca o face chiar edilul capitalei.
Colegi au expediat scrisori unor structuri internationale si avem promisiunea unei intilniri cu reprezentanta Comisiei Europene la Chisinau.
Consideram oportun a sensibiliza societatea prin emisiuni la Televiziunea publica, printr-un Telemaraton ”Un leu pentru căţelul tău”. Sint necesare acţiuni de colectare a mijloacelor pentru aziluri, prin pagini, de exemplu, in Ziarul de Garda, ca si unde se va mai acepta, pentru a sensibiliza toata societatea in vederea stoparii metodelor barbare contra animalelor neprotejate, in special pe oamenii de creatie, oamenii de stiinta, pensionarii si tinerii, care, intr-o societate saraca, au, totusi, o intelegere europeana a problemei.
Am purtat unele discutii cu deputati din Parlamentul Tinerilor, pentru un flash-mob in apararea animalelor. Sint bineveniti, in aceasta campanie, preoţii care se pozitioneaza contra uciderii animalelor, ca finite vii, date si ocrotite de Dumnezeu.
Alte cai si metode de sensibilizare a populatiei – sedinţe comune ale asociaţilor de protecţie a animalelor şi a Cluburilor Chinologice, plasarea informaţiilor pe site-uri, colectarea apelurilor si a semnaturilor contra uciderii animalelor.
Va multumesc.
Chisinau, 17 februarie 2010
Conferinta d epresa va avea loc la Infotag, ora 11.00.
Ham, ham. Nu ştiu cine este Brijid Bardo, dar promit că dacă o văd prin Chişinău, n-o muşc. Bodaproste femeie hăi, vrei să ne salvezi de la moarte. Ai pus vorbă bună pe lângă primarul tânar, care vrea să ne omoare pe toţi. Îmi spunea zilele trecute o căţea cu care m-am împrietenit, cică fumeia asta e de prin Francia.
Nu ştiu nimic despre ţara asta, nici de Brijid nu am auzit. Căţelele sunt mai deştepte decât noi, căţeii, ele ştiu multe. Aşa că mă voi baza pe informaţia ei. Suflet bun trebuie să aibă respectiva doamnă. Cine ştie ce probleme o dor, o fi având copii, familie. Chiar şi aşa, se îngrijeşte şi de noi, nişte sărmane de animale. Să ştiţi că suntem sărmane. Suferim de frig, foame. Oamenii ne bat, copii ne alungă, maşinile ne calcă. Cum să nu-ţi ieşi din minţi pe stradă? Cum să nu ţi se tulbure privirea?
Aşa că, atunci când vezi un picioruş de copil, un pardesiu mirosind a parfum fin, parcă ţi se întunecă mintea, ţi se ascut colţii, un mârâit fioros îţi iese din gâtlej. Nu mai ştii de tine. Parcă vrei să te răzbuni pe toată suferinţa adunată în viaţa hăituită. Carnea de om în care îţi înfigi dinţii te va răzbuna, îţi spui. Din păcate, noi nu prea avem minte, iar atunci când mârâim, rămânem cu şi mai puţină. Aşa am fost creaţi de mama natura. Deci, să ne iertaţi că vă muşcăm copii, nevestele şi pe voi, bravii bărbaţi ai neamului. Am încercat să vă explic cu mintea mea câinească de ce muşcăm. Probabil, mai multă iubire ne-ar îmbuna, mai multă atenţie ne-ar face fericiţi. Dar, nu-i bine să ne omorâţi. Avem suflete, aveţi şi voi, deci, cumva trebuie să trăim împreună. Numai că totul trebuie să vină de la voi, animalele deştepte, nu de la noi, nişte fiinţe iraţionale. Apropo, mi se pare tare ciudat un lucru: oameni buni, moldoveni, de ce voi nu vă ocupaţi de rezolvarea problemei noastre comune. De ce trebuie să vină o madam, aşa o numea căţeaua care mi-a spus vestea cea mare, şi să ne arate ce să facem? Încă o dată: vă rog, nu ne omorâţi!
Oa, aaai. Mi-e frică. M-am trezit din somn şi am ţipat tare. Am trezit-o şi pe mama. Nu pot să mă liniştesc, doar zilele trecute mi s-a întâmplat ceva rău. Am fost muşcat. Eu m-am dus la câine doar să ma joc. Îmi amintesc şi acum. Era negru. Ochii îi sticleau. I-am văzut şi colţii. Erau albi, plin de spume. La început mi s-a părut un animal frumos şi cuminte. Dar ce vreţi de la un copil de 6 ani? Încă nu mă pricep la animale. Să revin. Eram în curte. Mama era pe scaun, nu departe de mine. M-am îndreptat spre căţel. Am făcut doar un pas. În momentul acela s-a aruncat spre mine. Sincer, nu i-am făcut nimic. Ştiu că oamenii mari bat animalele. Şi copiii chinuie animalele, dar eu vroiam doar să ma joc. M-am speriat îngrozitor când i-am auzit mârâitul. Am reuşit să mă întorc şi am căzut. Atunci, câinele şi-a înfipt colţii în piciorul meu. Noroc că aveam pantalonaşii groşi. Dinţii animalului, deşi au ajuns la piele, nu m-au zgârâiat. Imediat s-a stârnit o larmă mare în jurul meu. Un bărbat înalt şi gras i-a dat un picior căţelului. Altul a luat o piatră de pe jos. L-a lovit. Câinele a scos un schelălăit puternic. S-a răsturnat peste spate şi s-a zvârcolit în zăpadă. Şi-a revenit repede. A fugit. De data asta în trei picioare. Am fost dus la doctor. După cum v-am mai zis nu am nimic. Nimic pe corp. Pentru că de fapt, mi-e tare frică. Aseară am făcut pipi în pat. Mama nu s-a supărat. Ştie că mă tem. De două nopţi mă trezesc în mijlocul nopţii ţipând. Mama şi-a mutat patul în camera mea.
Sursa: Blogul lui Vitalie Cojocari
Pt.V.Pavlicenco.
Eu tot întrasem şi cetisem materialele pe http://www.Filat.md.
Deaceia şi am pus întrebarea: de ce nimeni nu întră pe blog să pună întrebări primministrului, ce are el în vedre şi cum comentează el acecte declaraţii de lovituri sub centură.
Deschid iarăşi http://WWW.Filat.md şi văd 0 comentarii.
Nu înţeleg.De ce la temele lui Pavlicenco 190 comentarii, da la temele guvernului 0 comentarii.
De ce nimeni nu intervine cu întrebări, comentarii, de ex. acelaşi ANDRUŞEL-NINA GONŢA-ED pe blogul lui Filat. Chiar la nimeni ni-i este interesant să afle ce a avut în vedere Prim ministru, sau poate comentariile şi întrebările sunt blocate.
Şi totuşi aşi fi curios să aflu, poate din presă, cine clatină AIE, că aici pe blog toţi o învinuesc pe Pavlicenco şi PNL, că e în stare să distrugă AIE.
N-am ştiut că suntem aşa de puternici.
Pt Mihai Morteanu?
Iaca vezi? Vek jivi, vek ucisi…
Dna Pavlicenco, era mai ușor să copiați video la ruși decât să preluați integral de pe privesc.eu? Sau nu vreți să dați link la Privesc.Eu? Eu ceva nu înțeleg…
Pt Eugen
Nu eu fac acest lucru, ci un baiat. Cum face el, eu nu stiu. Dati-mi telefonul sa il rog pe baiat sa va sune si sa se vada ce se intimpla. el nu l;e stie cum le stiti voi aceste lucruri, dar eu nu stiu cum face. Trimiteti-mi un SMS cu numarul de telefon pe 069111682.
16 februarie 2009, Ziarul Liber
Lagărul de concentrare pentru maidanezi
Consiliul Municipal a emis un ordin cu privire la cap¬turarea maidanezilor în necropolă şi eutanasierea lor, în cazul în care timp de 10 zile stăpânii nu vor cere înapoierea lor. Ultima afirmare fiind mai mult fără sens, dacă vorbim de câini vagabonzi. Primarul Chi şinăului Dorin Chirtoacă consideră această metodă ca fiind singura metodă efectivă, dar nu sterilizarea.
Da, sunt de acord că trebuie luată o atitudine urgentă în această direcţie, dar nu în aşa mod. Autoritatea însărcinată cu aceste măsuri este serviciul autosalubritate, principala ocupaţie a căreia ar trebui să fie salubrizarea oraşului, dar nu răfuiala cu patrupedele. De cele din urmă ar trebui să se ocupe o instituţie specializată şi competentă în acest domeniu. La noi în Moldova însă, aceste vietăţi sunt egalate cu gunoiul. Dar să revenim la temă. Animalele sunt capturate de către angajaţii acestei întreprinderi, neavând nici studii şi nici calificarea necesară în acest dome¬niu. Metodele folosite de ei sunt pur şi simplu groaznice. Prinderea se efectuează cu cârlige şi capcane, care schilodesc animalele, unele murind la locurile unde sunt prinse .sau în maşini. Până la urmă maşinile neechipate adecvat transportă aceste animale chinuite pe strada Munceşti, 207. Acolo se află întreprinderea „Necropola de stat”, care se ocupă de utilizarea cadavrelor şi risipelor de la combinatele de carne şi abator. Animalele speriate până la moarte sunt ţinute în condiţii de antisanitarie totală, în depozite murdare şi îngus¬te, unde nu primesc nici apă, nici mâncare şi sunt nevoite să stea pe propriile excremente. Iar în¬treprinderea menţionată mai sus nu se oboseşte să aibă grijă de aceste animale timp de 10 zile. Venind a doua zi este puţin probabil, că o să gă¬sească animalele colectate în viaţă. Aşa-numita „eutanasiere” este exercitată de către persoane, care nu au nici studii şi nici practică în domeniul veterinar: prin sufocare, înnecare, decapitare şi bătaie cruntă. Pentru toate aceste afirmări există dovezi video şi foto. http://www.alga.md
În plus, este absolut imposibil să ajungi pe teri¬toriul acestei întreprinderi, care este păzită şi în¬cercuită de un gard înalt. Şi apoi, de ce ar trebui oamenii de rând să vadă mormanele de capete decapitate ale acestor animale? Sau poate euta¬nasierea din Moldova presupune anume aceste metode?
Ţările civilizate au soluţionat problema inteligent, doar prin sterilizare şi colectare în aziluri. Litigiul nu este doar de ordin financiar, e vorba de cultura înnapoiată a acestui stat. Apare întrebarea cum au fost irosiţi cei 740 de mii de lei, alocaţi conform Anexei N 19.5 la Hotărârea Consiliului Municipal N 2/7 din 17.02.2009 „pentru capturarea maidan¬ezilor”. Aceiaşi sumă a fost alocată şi anul acesta. Oare chiar este nevoie de o astfel de sumă pentru a colecta şi ucide cu toiagul aceste animale. De ce să nu folosim aceşti bani pentru construcţia sau lărgirea azilurilor existente, pentru sterilizare sau ajutor azilurilor. Există organizaţii internaţionale gata să ne ajute. Dar vor reuşi ele oare? în 2-3 săptămâni vor fi nimiciţi cu toţii, dacă acţiunile Primăriei nu vor fi stopate. Primăria trebuie doar să-şi dea acordul şi să pună la dispoziţie terenuri în suburbie, însă cererile ONG-lor de profil au fost de nenumărate ori respinse. Desigur, este mai convenabil să le dai în arendă unor întreprinderi comerciale, de exemplu.
Dar oare poate fi eutanasierea considerată o metodă umană de micşorare a numărului acestor animale inteligente şi devotate? Şi oamenii străzii ne fac neplăceri, prin faptul că fac dezordine în oraş, mai ales la lăzile cu gunoi, sunt şi ei foarte bolnavi (tuberculoză, hepatită, boli venerice etc.), fură, au grupările lor. Şi cine credeţi că este vinovat? – Tot noi – societatea. Fiindcă suntem iresponsabili, nepăsători şi egoişti. Poate ar fi mai uşor să-i eutanasiem pe toţi.
Ele pot aduce şi folos orbilor, invalizilor, bătrânilor, devenind animale de companie. Comunitatea occidentală foloseşte pe larg această practică. Mai mult, în majoritatea cazurilor anume maidanezii pe care îi iau de la aziluri devin cei mai buni prieteni pentru aceste persoane defavorizate. Statistica propagată de unele surse massmedia e mult prea exagerată. Informaţia precum că în capitală ar exista 30 de mii de maidanezi este falsă, numărul lor real fiind de cel mult 6 mii. La fel şi cea referitor la faptul că fiecare al 5-lea maidanez e infectat cu rabie, ultima fiind chiar ridicolă. Chiar şi pe seama acestor animale se fac speculaţii.
Problema cu maidanezii a apărut tot din cauza chişinăuienilor, care şi-au luat animale pe acasă, s-au jucat cu ei o zi – două şi apoi le-au dat drumul în stradă, fiindcă este greu să îngrijeşti un animal şi el nu este o jucărie. Dar, întru-cât oamenii noştri sunt iresponsabili, iar Jegea nu-i pedepseşte, am ajuns unde am ajuns, în ţările civilizate, de exem¬plu, nu se permite să ţii acasă animale de com¬panie nesterilizate, iar maltratarea şi abandonarea acestor animale se pedepseşte prin lege. Acolo nu vezi animale fără stăpân în stradă, fiindcă sunt aziluri şi instituţii specializate care au grijă de ele. Şi astfel, au soluţionat problema uman, şi numărul lor s-a redus considerabil. Doar prin sterilizare şi colectare în aziluri.
Moldova nu dispune de o Convenţie pentru apărarea drepturilor animalelor. Iar aceasta din urmă, reprezintă tot o cerinţă (condiţie) de execu¬tat, dacă tot aspirăm la Uniunea Europeană şi la o viaţă mai decentă. Ne întrebăm mereu de ce trăiesc mai bine ca noi? Păi, ei până şi câinii îi tratează cu grijă.
Gradul de maturitate şi civilizaţie a unei societăţi nu se măsoară doar în capital, dar şi prin atitu¬dinea acestei societăţi faţă de bătrânii ei, de bol¬navi şi, nu în ultimul rând, de animale. Iar această atitudine trebuie învăţată şi dezvoltată. Mila faţă de aceste persoane nu poate fi trezită dacă ne purtăm astfel cu animalele, dacă arătăm copi¬ilor indiferenţă şi cruzime faţă de un câine sau o pisică, dacă le arătăm că ne putem debarasa atât de uşor de aceste suflete nevinovate. Ar trebui să-i învăţăm să manifeste milă şi grijă faţă de aceste animale, să se poarte adecvat, să nu le lovească, abandoneze. Să le dezvoltăm omenia nu doar pentru oameni, dar pentru tot ce ne înconjoară. Cultura moldovenilor în ceea ce priveşte animalele este foarte joasă, nici legea nu ne pedepseşte şi nici părinţii nu ne-au învăţat cum să ne purtăm cu ele, fiindcă nici ei la rândul lor nu au fost învăţaţi. Dar ne putem schimba dacă vrem să creştem o generaţie sănătoasă, care să nu se confrunte cu aceste probleme.
Să nu uităm că necuvântătoarele au fost create de Dumnezeu la fel ca şi omul, însă ele trăiesc după legile lui Dumnezeu, şi nu sunt păcătoase ca omul. (Geneza 1:22.”Dumnezeu le-a binecuvân¬tat şi a zis: „Creşteţi, înmulţiţi-vă şi umpleţi apele mărilor; să se înmulţească şi păsările pe pământ.”, Dumnezeu a zis: „Să dea pământul vieţuitoare după soiul lor, vite, târâtoare şi fiare pământeşti după soiul lor”, şi aşa a fost.) Iar cruzimea pe can o manifestă uneori, este pedeapsa lui Dumnezei pentru păcatul nostru, pentru indiferenţă, pentru răutatea pe care o manifestăm noi oamenii faţă de ele. Iacov 3:7 ne învaţă: „Toate soiurile de fiare de păsări, de târâtoare, de vieţuitoare de mare se îmblânzesc şi au fost îmblânzite de neamul omenesc.”
Dumnezeu este milos cu noi, şi ne îndeamnă să fim şi noi la fel…De unde atâta cruzime şi egoism îr noi?..
De la o cititoare Veronica Bubuioc
Doamna pPalicenco si cum credeti de unde se pot lua asa bani pentru intretinerea a 30000 de maidanezi plus deservirea,asta e in jur de 21000000 lei.Cum va uitati la acea ca sa impusca cerbi,caprioare s.a. si majoritatea femeelor sint imbracate in blana si nu artificiala. As avea placerea sa mergeti cu mine pe jos pe strada Moara Rosie sau cu copilul si as vedea reactia unui aprator ai maidanezilor
Vad ca spuneti ca asta nu este uman ,atunci spuneti alte solutii. La noi in tara sint copii care stau flaminzi ear voi vorbiti numai de maidanezi.
Oameni buni, ce tot faceti referire la aceea ca oamenii sunt flaminzi dar noi trebuie sa keltuim bani p/u kiini. In 1 rind, bani p/u acest lukru si asa sunt alokati, insa ei se pun in buzunare si kiinii sunt omoriti in cel mai ieftin si stranik mod, inkipuitiva kiti oameni ar fi gata sa doneze kit de putin p/u ingrijirea kiinilor + si banii care oficial sunt alokati de catre stat, credetima ca sunt foarte multi care iubesc kiini si ar fi gata sa doneze doar p/u ca ei sa nu fie omoriti in asa hal.
Pt ion
Ride lumea de prostia cu caprioarele. Cit priveste banii, intrebati-l pe cel mai tinar primar din Europa cite proiecte straine a adus.