Toate explicatiile legate de animalutele din viata mai recenta a familiei mele, ale caror poze sint aici, le dau la sfirsitul articolului. In dreapta sint patru ciini ucisi de hingheri, ei aici sint fotografiati din geamul apartamentului, stind alineati si asteptind sa iesim cu mincarea. Asa au stat in fiecare dimineata, pina au fost otraviti sub ochii locatarilor…
Salut faptul ca UNIMEDIA nu a ramas indiferenta la cruzimea „liberal-europeana” aplicata maidanezilor. Pozitia Elenei Varta, amintita in stirile de pe portal, este un act de adevarat curaj, care nu cadreaza cu tiparele „avanilor si dastaptilor” comentatori de pe UNIMEDIA sau de pe blogul meu, care m-au facut in tot felul pentru protestul meu contra uciderii criminale a ciinilor. Eu am primit multe mesaje, inclusiv unul, care, cred, are ca autor aceeasi persoana, curajoasa si care nu s-a lasat intimidata de a se implica, infruntindu-i pe aplaudacii servili ai europeanului” (oare???) Chirtoaca.
„Ma_bucur_nespus de mult, dna Pavlicenco, pentru ca ati luat atitudine!!! La sigur, banuiati toate reactiile iresponsabile, pline de ura si cinism, pe care articolulu Dvs avea sa le provoace. Oameni buni, care Europa? Meritati sa stati in aceasta saracie pe veci! Mai studiati legislatia europeana, cel putin din curiozitate, si vedeti toate tarile care au fost obligate sa adopte legi pentru protectia animalelor… Din pacate, suntem un popor primitiv, cu o mentalitate primitiva… Nu inteleg un lucru – ce vina poarta bietele fiinte pentru saracia din tara? De ce nu v-ati razvratit si iesit in strada cind fostele guvernari v-au furat tara pina la ultima fabrica de zahar, de ce atunci nu v-ati aratat tot cinismul si toata ura? Nu-mi ramane decit sa trag o concluzie: SUNTETI NISTE LASI!!!”
Bravo, Elena Varta! Bravo toti cei care intelegeti ca asa nu se poate. Daca nu am mai adus si eu argumente si argumente, am publicat proiectele de legi adoptate in prima lectura… Numai ca avem niste „vacute sfinte”, niste idolasi, care cred ca l-au apucat pe Dumnezeu de picioare si ca pot infrunta si sfida bunul simt, valorile umane, valorile crestine, opinia publica interna mai evoluata si opinia publica internationala, care cred ca pot urma si in aceasta exemplul prost al lui Basescu. Pina si Brigitte Bardot s-a implicat, bravo din nou Elena! Cu asemenea tineri ca Elena vom intra in Europa, nu cu adeptii cruzimii, care macar o data nu au mers sa dea apa intr-un vas plastic sarmanelor animale, lasate sa moara in sete, foame si in propriile fecale.
Si sa nu-mi spuneti mie in ce sa ma implic si in ce nu. Orice om, nu politician, mare sau micut, trebuie sa aiba suflet si sa apere viata. Nimeni nu o poate lua nimanui, nici Chirtoaca, cel care, probabil, da ascultare, fara nici o jena, la doi „Presedinti”…
Vedeti linkurile pe UNIMEDIA, care au plasat imagini video socante. Asta, apropo, ca tot eram intrebata pe blog de „marii experti” in omorirea maidanezilor de unde sint imaginile, daca nu le-am cules de pe nu stiu unde. Iata v-a postat UNIMEDIA imagini de la „necropola” – de fapt – „fabrica mortii lui Dorin Chirtoaca”. Bravo, inca o data, UNIMEDIA! Insist sa va apreciez, pentru ca avem si presa „foarte prudenta”, predispusa sa treaca usor, foarte usor cu vederea ca se ucid fiinte vii, doar sa nu sifoneze cumva imaginea idolului…
http://nimedia.md/?mod=news&id=16728
http://unimedia.md/?mod=news&id=16729
Si mai vedeti proiectele de legi adoptate de Parlamentul comunist in prima lectura, DAR NEADOPTATE DE PARLAMENTUL CU MAJORITATE DEMOCRATA IN A DOUA LECTURA, PENTRU CA NU CUMVA SA SE CLATINE ALIANTA PENTRU INTEGRARE EUROPEANA. Adica, sarmanii ciini au devenit si victima, si pretul care trebuie platite pentru nesuparari in AIE.
Daca s-ar adopta aceste legi, zisul primar general al capitalei (pe care nu-l pot scrie cu litera mare), nu si-ar mai permite sa decida CINE SA TRAIASCA SI CINE SA NU TRAIASCA pe lume. Si se mai suparase unii in anul 2007 cind PNL il taxase drept extremist (pe putin spus)… Din 2007 pina in 2010 nu am vazut nici un proiect initiat de „junele liberal european” pentru rezolvarea problemei maidanezilor murdari, bolnavi, insetati si flaminzi, oglinda administrarii capitalei…
Vizitatorul Jay, vazind ca nu mai are ce spune, m-a luat la bani marunti sa ii povetestec ce fac eu concret pentru animale. Am hotarit sa va obosesc, dar sa scriu pentru cei interesati, despre animalele care ne inconjoara, de care avem grija sau care nu mai sint, fiind ucise.
Animalele noastre, de la stinga la dreapta, in prima pagina:
1. Ibraghim, ciinele unui vecin de la casuta de vacanta.
2. Ciubais, un pisic al nimanui, care se apropie de noi, cind venim la casuta.
3. Strelka, cateaua infiata de noi si stind in poza in casuta de vacanta, ca afara e ger.
4. Jessica, pisicuta de casa, aflata la noi de 7 ani, luata de la coltul blocului, la sugestia sotiei unui fost consul strian, exact dupa ce murise mama lui Cezar.
5. Cezar, pisicul nostru de casa, nascut la noi si avind 12 ani.
6. Liusika si Vasea-junior, animalutele vecinei de la casuta de vacanta, motanul fiind strins de pe drum de mic.
7. Baghira, a altei vecine, careia ii apartine si Ibraghim, cu Strelka noastra si Liusika vecinei mai batrine.
8. Belka, mama Liusikai. Belka a fost gasita de fiul vecinei accidentata de o masina in drum.
9. Lisuika si Strelka, inoptind in casa din cauza gerului excesiv.
10 Liusika in zapada maninca un git de gaina.
11. Stelian cu Chita in brate, bolnava. Chita, sterilizata, a fost sfisiata de niste ciini.
12. Sotul cu Miska, catelusul Belkai.
13. Vitalia cu Chita bolnava in brate.
14. Vasea-junior si Rijik, ai vecinei.
15. Vasea-senior, cu un ochisor bolnav, pripasit la vecina de la o doamna care a trecut cu traiul in alta parte. A fost foarte bolnav, fiind de catre cineva traumatizat, dar l-am salvat cu totii.
16. Vasea-senior, Rijik si Vasea-junior, care abia se vede de sub acesti doi, pe geamul casutei vecinei, unde mergem regulat cu sotul in ospetie.
17. Jessica noastra, dormind linga soba inca neincalzita bine.
18. Baghira, un ciine mare, negru, al unei vecine, care a avut o pereche, Martin, otravit de cineva. Ne temeam la inceput de ei, dar i-am imblinzit hranindu-i si prin comunicare.
19. Strelka si Ibraghim, in drum, linga o cusca “pentru cui trebuie”.
20. Vecina mai in virsta cu Musika, o pisicuta venita cit degetul aratator, mincase pamint, fiind abandonata de cineva si supravietuind ca un miracol. Era toata in rani, cu pete. Acum e o pisica minunata si e mama lui Rijik.
21. Nu sint aici pisica Rosca, venita la apartamentul din Chisinau, aranjata la Durlesti cu ajutorul unor oameni de treaba.
22. In fotografia de jos, o poza cu vreo sapte ciinisori – acestia sint ai Strelkai, pe care i-am dat pe miini bune.
23. Au mai fost Rex, ciine negru, disparut intr-o zi de linga bloc, vorbind de Chisinau.
24. A mai fost o catea mare, a fatat noua catelusi, i-am hranit, ingrijit, dar a disparut intr-o zi. Mi s-a spus ca a zgiriat masina celui care a vrut sa ii ia catelusii si el a gasit pe cineva si a dus-o, cu tot cu catei.
25. Mai exista Simba, catelusa Chitei alb-negru, care sta printre cei 4 ciini din prima foto, Simba aflindu-se la nepoata mea.
26. Si au mai fost catei si cateluse, avind grija de toti pina nu au fost ucisi de hingheri.
27. Sper ca am gasit sa o ajut pe vecina mai in virsta care vrea sa treaca cu traiul la Chisinau si ca am gasit stapini pentru Liusika, Miska si Rijik.
28. Miine o fotografiez pe Naida, catelusa de azi de linga bloc. O sterilizam in primavara si speram sa nu o prinda hingherii…
Proiect
Parlamentul Republicii Moldova
Lege privind protectia animalelor
Parlamentul adopta prezenta lege organica.
In spiritul respectului fata de viata si fiinte, pentru imbunatatirea relatiilor dintre oameni si animale si pentru garantarea bunastarii populatiei si a mediului, Statul promoveaza si reglementeaza prevenirea cruzimilor fata de animale, bunastarea si protectia acestora si condamna orice acte de cruzime si maltratare a animalelor, inclusiv cel de abandon.
Articolul 1. Obiectul de reglementare
Prezenta lege reglementeaza masurile necesare pentru detinerea si asigurarea conditiilor de viata si bunastare ale animalelor.
Articolul 2. Cadrul juridic
(1) Cadrul juridic in domeniul protectiei animalelor este reprezentat, de prezenta lege, de alte acte legislative si normative in domeniu precum si de tratatele internationale la care Republica Moldova este parte.
(2) Daca un tratat international la care Republica Moldova este parte contine alte reglementari decit cele prevazute de legislatia nationala in domeniul protectiei animalelor se vor aplica prevederile tratatului international.
Articolul 3. Domeniul de aplicare
Prevederile prezentei legi se aplica tuturor persoanelor fizice si juridice care detin animale indiferent de domeniul de activitate, tipul de proprietate si forma juridica de organizare.
Articolul 4. Notiuni generale
In sensul prezentei legi, notiunile utilizate semnifica urmatoarele:
animal – orice vietuitoare neumana, apartinand grupului vertebratelor.
detinator de animale – persoana fizica sau juridica care are in posesie permanenta animale in calitate de proprietar de animale si/sau detinator de exploatatie, sau de ingrijitor temporar al animalelor. Aceasta categorie include, fara exceptie, conducatorii grupurilor de animale, ai mijloacelor de transport in care se afla animale, precum si administratorii exploatatiilor de tipul: tirguri sau expozitii de animale, tabere de vara, ferme de animale, centre de colectare a animalelor si unitati de sacrificare;
rau tratament aplicat animalului – cresterea animalelor in conditii de aglomerare excesiva, prilejuind suferinte greu de suportat; transportul sau expunerea animalelor in conditii de inghesuire si durata excesiva, in pozitii care le prilejuiesc suferinte sau neavand indeajuns aer si apa; lipsirea unui animal propriu sau aflat in ingrijire, de hrana adecvata si apa in cantitati suficiente, de un adapost curat si aerisit, sau neacordarea unor posibilitati minimale de miscare; supunerea animalelor la munci mai presus de puterile lor, pentru care nu sunt apte in raport cu specia, varsta, starea fizica, inclusiv o gestatie inaintata, sau folosirea de juguri, hamuri nepotrivite, ce pot provoca suferinte; lovirea brutala sau inteparea animalelor pentru a le forta sa depuna eforturi peste puterile lor sau pentru a sili sa se ridice un animal cazut suprasolicitat in munca, ranit sau bolnav; nerespectarea odihnei necesare pentru animalele de munca, sau tinerea lor excesiva sub intemperii; izgonirea sau lasarea in parasire a animalelor domestice de munca, utilitare de alt fel sau de companie, care nu mai pot fi folosite fiind batrane, bolnave sau infirme; folosirea animalelor pentru concursuri, competitii de alergare, spectacole inclusiv cele de circ, filmari, reclame, publicitate, exhibitii, distractii, sporturi, sau tinerea lor in gradini zoologice fara grija necesara pentru siguranta si bunastarea animalelor in cauza, ca si pentru soarta lor ulterioara; dresajul brutal al animalelor, iritarea, sperierea animalelor sau lasarea fara control strict a oricarui animal propriu sau aflat in custodie care ar putea fi agresiv fata de oameni sau animale; atatarea animalelor unele impotriva altora, ori impotriva oamenilor, comertulul ilegal cu animale.
cruzime fata de animale – orice actiune efectuata in mod direct sau indirect, cu intentie sau din imprudenta, care poate sa aiba drept urmare o suferinta fizica si/sau psihica a unui animal; vatamarea grava a organismului sau moartea nejustificata a animalului in raport cu normele legale; punerea in pericol neindreptatita a vietii animalului indiferent daca animalul apartine sau nu faptasului, nu are un proprietar ori custode, traieste liber in natura sau este captiva; omorarea animalelor, din perversitate, precum si prin practicarea tirului pe animale domestice sau captive; organizarea de lupte intre animale sau cu animale; folosirea de animale vii pentru dresajul cainilor pentru a le controla agresivitatea; folosirea de animale pentru expozitii, publicitate, realizare de filme sau in scopuri asemanatoare, daca aceste activitati le provoaca acestora suferinte fizice si psihice, afectiuni sau raniri; abandonarea unui animal a carui existenta depinde de ingrijirea omului; administrarea de substante destinate stimularii capacitatilor fizice ale animalelor in timpul competitiilor sportive, sub forma dopajului.
Articolul 5. Principiile de baza privind protectia animalelor
La detinerea animalelor se vor respecta urmatoarele principii de baza:
– tratamentul inuman aplicat animalului ete incompatibil cu principiile moralitatii si umanitatii;
– protectia animalelor de la suferinte fizice sau psihice inclusiv de la moarte ;
– nimeni abandoneaza un animal;
– asigurarea conditiilor de intretinere a animalelor trebuie sa corespunda necesitatilor etologice in functie de speciei si rasa;
– animalele sunt fiinte sensibile, capabile de suferinta fizica si psihica, avand si o valoare intrinseca, in afara celei utilitare;
– omul are obligatia de a nu abuza de viata si serviciile animalelor, eliminand moartea lor ne-necesara si evitand sau reducand in cea mai mare masura posibila suferinta pe care folosirea lor le-ar putea-o produce;
– suprimarea vietii unui animal trebuie sa se produca numai prin procedee sau metode legale stiintific fundamentate, adecvate speciei si imprejurarilor, care pot sa inlature sau sa reduca pana la un nivel minim suferinta fizica si psihica a animalului.
– participarea cetatenilor si societatii civile la elaborarea si realizarea programelor in domeniul protectiei animalelor.
Articolul 6. Actiuni formativ-educative in domeniu protectiei animalelor
(1) In scopul formarii unei culturi adecvate a cetatenilor in relatii cu animalele, educarea si intarirea atitudinii umanitare a comportamentului fata de animale, neadmiterea cruzimii fata de animale, se organizeaza instruirea si educarea in domeniul protectiei animalelor.
(2) Ministerul Educatiei si Tineretului va include, in programele destinate formarii si perfectionarii cadrelor se specialitate, tehnicienilor sau lucratorilor din domeniile medical-veterinare, biologice si zootehnice, a notiunilor cu caracter stiintific, tehnic si etic menite sa asigure respectul fata de viata si inlaturarea sau reducerea in cea mai larga masura posibila a suferintei animalelor asupra carora se exercita activitati umane.
(3) Ministerul Educatiei si Tineretului, inclusiv structurile teritoriale, vor desfasura, in colaborare cu organizatiile neguvernamentale de protectie a animalelor si al altor foruri, programe educative urmarind prevenirea cruzimii fata de animale si protectia acestora, inclusiv prin informarea cetatenilor despre legislatia privind protectia animalelor. Actiunile educative privind prevenirea cruzimii si protectia animalelor vor avea in vedere si unele grupuri de animale nevertebrate, in special insecte, crustacee si moluste.
Articolul 7. Autoritatea nationala competenta
(1) Ministerul Agriculturii si Industriei Alimentare, prin Inspectoratul Veterinar de Stat, reprezinta autoritatea nationala competenta in sensul prevederilor prezentei legi.
(2) In cadrul Inspectoratului Veterinar de Stat functioneaza, in limita personalului aprobat, un serviciu de protectie a animalelor, iar la nivelul directiilor sanitare veterinare raionale este desemnata o persoana care are ca atributii de serviciu si protectia animalelor. In localitatile rurale aceste atributii se pun pe seama unor functionari din cadrul primariilor in colaborare cu medicul veterinar de stat.
(3) Inspectoratul Veterinar de Stat are urmatoarele atributii:
a) coordoneaza si exercita controlul de stat asupra respectarii legislatiei cu privire la protectia animalelor ;
b) elaboreaza instructiuni de aplicare a prevederilor prezentei legi privind normele de detinere, adapostire si intretinere a animalelor inclusiv celor salbatice;
c) stabileste cerinte privind controlul aplicarii prezentei legi si a instructiunilor specifice, realizeaza inspectiile privind protectia animalelor;
d) exercita si alte atributii prevazute de legislatia in domeniu.
(4) Pentru indeplinirea prevederilor prezentei legi, persoanele imputernicite, potrivit atributiilor de serviciu, au acces in cladiri, adaposturi si alte locuri unde sunt tinute animalele, precum si dreptul de a solicita orice informatie si documente necesare controlului si de a preleva probe pentru cercetari si analize de laborator.
(5) In situatia in care locul unde sunt tinute animalele se afla la domiciliul sau resedinta detinatorilor de animale, accesul persoanelor imputernicite, in acest spatiu se face cu acordul detinatorului. In lipsa acordului, detinatorul de animale are obligatia de a face dovada respectarii dispozitiilor art. 8.
Articolul 8. Obligatiile detinatorilor de animale
(1) Detinatori de animale au urmatoarele obligatii:
– de a asigura aplicarea normelor sanitare veterinare si de zooigiena privind adapostirea, hranirea, ingrijirea, reproductia, exploatarea, precum si a celor referitoare la protectia si bunastarea animalelor.
– de a avea un comportament lipsit de brutalitate fata de acestea, de a asigura conditiile elementare necesare scopului pentru care sunt crescute, precum si de a nu le parasi sau izgoni.
– de a asigura acestora, in functie de nevoile etologice, specie, rasa, sex, varsta si categorie de productie, urmatoarele:
a) un adapost corespunzator;
b) hrana si apa suficiente;
c) posibilitatea de miscare suficienta;
d) ingrijire si atentie.
(2) Detinatorilor de animale le este strict interzis sa aplice relele tratamente animalelor sau cruzimea fata de ele.
Articolul 9. Detinerea animalelor
(1) Cerintele privind detinera animalelor trebuie sa corespunda nevoilor etologice animalului in functie de specie, rasa, sex, varsta si sint aprobate de Inspectoratul Veterinar de Stat.
(2) Locul detinerii animalelor trebuie sa fie dotat in asa fel in cit animalului sai fie asigurat loc pentru miscare, aerisire, temperatura si umiditate normala, iluminare naturala.
(3) Detinatorii de animale au obligatia de a ingriji si trata in mod corespunzator un animal bolnav sau ranit.
(4) Animale salbatice pot fi detine, in conformitate cu normele Legii regnului animal.
Articolul 10. Reproductia animalelor
Detinatorii de animale care selectioneaza un animal pentru reproductie au obligatia de a respecta caracteristicile anatomice, fiziologice si comportamentale ale speciei si rasei respective, astfel incat sa nu fie compromise performantele, sanatatea si bunastarea descendentilor.
Articolul 11. Dresajul animalelor
Persoana care contribuie la dresarea unui animal are obligatia de a folosi mijloace de dresaj care sa nu provoace traume psihice sau fizice, precum si de a folosi metode care sa nu prejudicieze sanatatea ori bunastarea animalului.
Articolul 12. Comertul cu animale
Ministerul Agriculturii si Industriei Alimentare, din considerente privind protectia animalelor sau conservarea speciilor de animale existente pe teritoriul tarii, poate impune anumite conditii, precum si limita sau interzice importul, exportul, tranzitul si comertul cu animale, tinand cont de reglementarile comunitare.
Articolul 13. Transportarea animalelor
(1) Transportatorii au obligatia de a transporta animalele in conditii corespunzatoare, in functie de specie, sex, varsta, categorie de productie, pentru a evita ranirea sau epuizarea fizica a acestora.
(2) Conditiile privind transportul animalelor se stabilesc prin ordin al Ministerul Agriculturii si Industriei Alimentare.
Articolul 14. Folosirea in scop publicitar, in spectacole, expozitii, competitii sau alte manifestari similare
(1) Animalele pot fi folosite in scop publicitar, spectacole, expozitii, competitii sau alte manifestari similare numai daca:
a) organizatorul asigura conditiile prevazute la art. 8;
b) sanatatea si bunastarea animalelor nu sunt puse in pericol.
(2) In cursul competitiilor sau cu alte ocazii este interzis sa se administreze animalelor substante ori sa fie supuse unor procedee pentru cresterea sau diminuarea nivelului natural al performantelor.
(3) Detinatorul animalelor, a caror utilizare in scop publicitar, spectacole, expozitii, competitii sau alte manifestari similare a devenit imposibila, este obligat sa asigure acestor animale conditii de intretinere conforme cerintelor prezentei legi.
Articolul 15. Interventii chirurgicale
(1) Animalele sunt supuse interventiilor chirurgicale numai in cazurile motivate.
(2) Interventiile chirurgicale se efectueaza sub anestezie locala sau, dupa caz, generala, numai de catre medici veterinari.
Articolul 16. Sacrificarea sau uciderea animalelor
(1) Animalele nu vor fi supuse unor suferinte inutile in cazul sacrificarii sau uciderii.
(2) Sacrificarea sau uciderea animalelor se va efectua cu respectarea prevederilor legale specifice in vigoare aprobate de Ministerul Agriculturii si Industriei Alimentare.
(3) Prevederile alin. (1) si (2) nu se aplica animalelor care, datorita unor accidente sau boli, trebuie sacrificate ori ucise imediat.
Articolul 17. Folosirea animalelor in scopuri experimentale sau in alte scopuri stiintifice
Animalele pot fi folosite pentru cercetare stiintifica, diagnosticarea de boli, producerea unor medicamente sau produse biologice, precum si in alte scopuri similare, atunci cand obiectivul activitatii nu poate fi atins prin alte metode ce nu implica folosirea animalelor. Animalele folosite in scopuri experimentale sau stiintifice sunt supuse unor reguli de protectie specifice stabilite prin lege, fara a li se provoca suferinte inutile.
Articolul 18. Controlul obstesc
(1) Statul garanteaza participarea publicului la luarea deciziilor privind protectia animalelor, precum si la exercitarea controlului obstesc asupra modului in care persoanele fizice si juridice respecta legislatia privind detinerea si protectia animalelor, in baza unei informari ample a populatiei si asigurarii accesului acesteia la orice informatie de interes public.
(2) Structurile legal constituite ale societatii civile, al caror domeniu de activitate vizeaza protectia animalelor si/sau protectia mediului, au dreptul si acestora li se va acorda posibilitatea reala de a se implica in elaborarea Strategiei, Metodologiilor si Normelor de aplicare a acestei legi, precum si in aplicarea si supravegherea respectarii ei. Sarcina de a coordona, supraveghea si controla protectia animalelor din teritoriu poate fi atribuita la solicitare, reprezentantilor societatii civile cu sprijinul inclusiv logistic al autoritatilor publice locale si al organelor sanitare veterinare.
Articolul 19. Raspunderea pentru incalcarea prezentei legi
(1) Incalcarea prevederilor prezentei legi atrage raspunderea civila sau administrativa conform legislatiei in vigoare.
(2) Constituie contraventii administrative in sensul prezentei legi:
– Cresterea animalelor in conditii de aglomerare excesiva, prilejuind suferinte greu de suportat;
– Transportul sau expunerea animalelor in conditii de inghesuire si durata excesiva, in pozitii care le prilejuiesc suferinte sau neavand indeajuns aer si apa;
– Lipsirea unui animal propriu sau aflat in ingrijire, de hrana adecvata si apa in cantitati suficiente, de un adapost curat si aerisit, sau neacordarea unor posibilitati minimale de miscare
– Supunerea animalelor la munci mai presus de puterile lor, pentru care nu sunt apte in raport cu specia, varsta, starea fizica, inclusiv o gestatie inaintata, sau folosirea de juguri, hamuri nepotrivite, ce pot provoca suferinte;
– Lovirea brutala sau inteparea animalelor pentru a le forta sa depuna eforturi peste puterile lor sau pentru a sili sa se ridice un animal cazut, suprasolicitat in munca, ranit sau bolnav ;
– Izgonirea sau abandonarea animalelor care nu mai pot fi folosite fiind batrane, bolnave sau infirme;
– Lovirea, haituirea, chinuirea, dresajul brutal al animalelor precum si folosirea animalelor vii pentru dresajul ciinilor sau pentru a controla agresivitatea lor;
– Administrarea de substante destinate stimularii capacitatilor fizice ale animalelor sau aplicarea de procedee pentru cresterea sau diminuarea nivelului natural al performantelor daca acestea constituie un risc pentru sanatatea si bunastarea animalului;
– Incinerarea, ingroparea, jupuirea sau incepere oricarei prelucrari a corpului animalului dupa deces nesigur;
– Uciderea in conditii provocatoare de suferinte intense sau prelungite a animalelor fara respectarea prevederilor tehnice si de comportament uman, necesare reducerii pana la nivelul minim posibil a suferintei animalelor sau fara punerea in practica a normelor de euthanasiere;
– Uciderea sau provocarea unor suferinte, ce puteau fi evitate, animalelor folosite in scopuri stiintifice, fara respectarea legislatiei existente in acest domeniu;
– Torturarea, mutilarea, sufocarea, otravirea in afara limitelor si metodelor legal reglementate in cazul unor rozatoare sau insecte daunatoare.
Articolul 20. Dispozitii finale
Guvernul, in termen de 6 luni:
– va aduce actele sale normative in concordanta cu prezenta lege;
– va asigura elaborarea, actualizarea, reexaminarea si anularea de catre organele centrale de specialitate a actelor vizind obiectul prezentei legi.
Presedintele Parlamentului
Nota informativa
asupra proiectului de lege privind protectia animalelor
Legea privind protectia animalelor aduce in legislatia RM principii etice si norme stiintific fundamentate privind protectia animalelor, corespunzatoare in aspectele lor de baza atat standardelor internationale actuale, cat si traditiilor de omenie si preocuparilor de protectie fata de vietuitoare existente in tara noastra.
Ea raspunde unei necesitati deosebite, semnalata in ultimii ani cu insistenta, intr-un sector semnificativ al vietii sociale si al constiintei umane.
Printre principiile de baza recunoscute de stat prin aceasta Lege, se inscriu respectul fata de viata si fapturi, odata cu necesitatea implementarii progresive a normelor internationale si nationale moderne, cu caracter stiintific si etic, in intreaga sfera a protectiei animalelor.
Bazate pe o ampla documentatie in domeniu, dispozitiile legii promoveaza cu fermitate aceste principii, tinand totodata seama, in modalitatile de transpunere a lor in viata, de contextul socio-economic prezent, din tara noastra.
Considerand ca etica fata de viata si fiinte constituie o latura definitorie a demnitatii si spiritualitatii omului, iar pe de alta parte avand in vedere relatia existenta intre agresivitatea fata de animale si aparitia unor comportari violente ale unui individ in mediul social, statul incurajeaza prin lege si actiunile educative adresate copiilor, tinerilor, populatiei adulte precum si personalului tehnic de toate categoriile care manipuleaza animale, avand drept obiectiv o comportare omenoasa fata de fapturi prevenirea actelor de cruzime si cunoasterea normelor rationale de protectie a animalelor, paralel cu protectia sanatatii publice si a mediului.
Prevederile acesteia sunt generale, fiind valabile pentru intregul cimp al problemelor de protectie a animalelor din RM si cuprinzand toate categoriile de animale, dar lasand loc totodata, conform uzantelor internationale, unor dezvoltari sau reglementari cu caracter special, paralele ori ulterioare, pentru unele domenii specifice deosebit de complexe, cum este acela al experimentarii asupra animalelor sau protectia animalelor de companie.
Legea defineste cruzimea fata de animale intr-o conceptie aprofundata, care tine seama atat de drepturile etice ale animalelor (Declaratia Universala a Drepturilor Animalelor), proclamate solemn in 1978 la Organizatia Mondiala pentru Educatie, Stiinta si Cultura (U.N.E.S.C.O.), cit si de cerintele sociale, tinzind sa realizeze o interfata reala intre aceste doua categorii de aspecte.
In acest spirit, ea specifica, in raport cu gravitatea lor, diversele acte concrete care se incadreaza in conceptul definit, constituind contraventii privitoare la raul tratament al animalelor sau cruzimea fata de animale.
Sfera de preocupari a Legii cuprinde animalele vertebrate, traind libere in natura, captive sau domestice, printre care cele utilitare, de tractiune sau povara, cele destinate consumului alimentar, obtinerii de blanuri si alte produse, sau apartinand altor categorii.
Legea dezvolta acest ultim domeniu, avand in vedere rolul social pozitiv al atasamentului fata de animalele in dezvoltarea unei atitudini de intelegere si grija a copiilor si adultilor fata de semeni si de toate fiintele din jurul lor.
Privitor la situatiile, judicios evaluat, in care suprimarea vietii, unui animal poate fi considerata juridic acceptabila, legea dispune respectarea riguroasa a prevederilor internationale si nationale referitoare la metodele si substantele adecvate, in raport cu specia si imprejurarile, pentru a evita in cea mai larga masura posibila suferinta fizica si psihica a animalelor, precum si alte abuzuri.
Legea de fata aduce problematica protectiei animalelor in RM la nivelul standardelor etice si stiintifice moderne.
Avand in vedere ca domeniul dat este lipsit de reglementare la momentul actual precum si necesitatea armonizarii cadrului juridic al RM cu legislatia Europeana si in special la Directivele Comisiei Europene privind protectia animalelor vertebrate utilizate in scopuri stiintifice si metode si norme admise sau interzise de euthanasie la animale, solicitam Parlamentului sustinerea si votarea acestui proiect de lege.
Deputat Vladimir FILAT
Proiect
Parlamentul Republicii Moldova
Lege privind detinerea si protectia animalelor de companie
Parlamentul adopta prezenta lege organica.
Articolul 1. Obiectul de reglementare
Prezenta lege reglementeaza masurile necesare pentru detinerea si asigurarea conditiilor de viata si bunastare ale animalelor de companie inclusiv a animalelor de companie fara stapin.
Articolul 2. Cadrul juridic
(1) Cadrul juridic in domeniul detinerii animalelor de companie este reprezentat, de prezenta lege, de alte acte legislative si normative in domeniu precum si de tratatele internationale la care Republica Moldova este parte.
(2) Daca un tratat international la care Republica Moldova este parte contine alte reglementari decit cele prevazute de legislatia nationala in domeniul dat se vor aplica prevederile tratatului international.
Articolul 3. Domeniul de aplicare
Prevederile prezentei legi se aplica tuturor persoanelor fizice si juridice care detin animale de copmanie indiferent de domeniul de activitate, tipul de proprietate si forma juridica de organizare.
Articolul 4. Notiuni generale
In sensul prezentei legi, notiunile utilizate semnifica urmatoarele:
Animal de companie – orice fel de animal tinut de catre om in special in apartament, pe linga casa, sau in curtea sa pentru agrement, companie, paza inclusiv de serviciu.
Animalele de companie fara stapan – orice animal care nu are un detinator, ori se gaseste in afara locuintei sau gospodariei detinatorului si supravegherii acestuia, prin pierdere, abandonare, ratacire ori alte motive.
Adapost de protectie a animalelor de companie – locuri special amenajate de Organizatiile necomerciale specializate sau autoritatile publice locale unde sint tinute animalele de companie.
Detinator de animale de companie – persoana fizica sau juridica care are in posesie permanenta animale in calitate de proprietar de animale, sau de ingrijitor temporar al animalelor pentru care si-a asumat responsabilitatea intretinerii.
Carnet de sanatate al animalului – document, eliberat de Refugiile de intretinere provizorii, care cuprinde indicativul numeric, specia si semnalmentele animalului, date medicale (vaccinarile, tratamente de deparazitare, sterilizare ect.), eventuale observatii, masurile ulterioare luate pentru animal, informatia privind detinatorul iar pentru animalele fara stapin data si locul de unde a fost ridicate.
Ciini periculosi – ciinii apartinind urmatoarelor rase, Pit Bull, Boerbull, Bandog, Staffordshire Bull Terrier, American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobanesc Caucazian, Cane Corso si metisii lor.
Ciine agresiv – orice ciine care fara sa fie provocat, musca sau ataca persoane sau animale.
Inregistrare al animalului – procedeu de aplicare pe ureche sau gat a unor crotalii, zgarde, microcipuri sau tatuaje rezistente si usor de observat si care nu influenteaza viata si comportamentul animalului;
Refugiu provizoriu pentru cazarea animalelor de companie (in continuare Refugiu provizoriu) – Institutie creata de autoritatile publice locale in cadrul carora se vor organiza cazarea provizorie, inregistrarea, deparazitarea, sterilizarea, vaccinarea antirabica, carantinizarea, control medical si tratamentul animalelor de companie bolnave.
Articolul 5. Principiile de baza privind detinerea animalelor de companie
La detinerea animalelor de companie se vor respecta urmatoarele principii de baza:
a) Nimeni nu cauzeaza inutil durere, suferinte fizice sau psihice unui animal de companie;
b) Nimeni nu abandoneaza un animal de companie;
c) Asigurarea conditiilor de intretinere a animalelor sa corespunda necesitatilor etologice in functie de speciei si rasa;
d) Obligativitatea sterilizarii animalelor fara stapin;
e) Asigurarea securitatii si altor drepturi ale cetatenilor;
f) Recuperarea de la detinator a daunelor pricinuite de animal.
Articolul 6. Competenta autoritatilor administratiei publice locale
Autoritatile administratiei publice locale:
a) asigura implementarea politicii de stat in domeniul protectiei animalelor de companie;
b) exercita controlul referitor la aplicarea prezentei legi;
c) organizeaza elaborarea si realizarea programelor locale, privind prevenirea aparitiei si cresterii numarului animalelor de companie fara stapan;
d) instituie Refugiile provizorii pentru cazarea animalelor de companie fara stapin si verifica activitatea lor;
e) organizeaza inregistrarea animalelor si tine Registrul animalelor de companie;
f) aproba tarifele privind inregistrarea animalelor de companie;
g) contribuie la instruirea si sensibilizarea populatiei in problemele de detinere si protectie a animalelor fara stapin, inclusiv prin afisarea de anunturi pe panourile publicitare ale primariei, difuzarea de anunturi in toate celelalte publicatii si pe site-ul primariei pentru a gasi stapani pentru toate animalele aflate in Refugiile provizorii;
h) monitorizeaza controlul animalelor fara stapin, incusiv in colaborare cu organizatiile necomerciale specializate;
i) stabilesc locurile pentru plimbatul animalelor de companie;
i) exercita si alte atributii prevazute de prezenta lege.
Articolul 7. Obligatiile detinatorilor animalelor de companie
(1) Detinatorii animalelor de companie au urmatoarele obligatii:
a) de a asigura animalele in cantitate suficienta cu hrana si apa, somn, precum si de ai asigura posibilitatea miscarii;
b) de a avea fata de ele un comportament uman creind conditii pentru siguranta si bunastarea lor, spre a preveni pierderea sau accidentarea;
c) sa ia masurile necesare pentru a nu lasa animalele sa devina libere sau de a nu le parasi (abandona);
d) sa respecte regulile sanitare veterinare si de zooigiena privind intretinerea, hranirea, ingrijirea, reproducerea si exploatarea rationala a animalelor, precum si cerintele stabilite de organele serviciului veterinar;
e) sa inregistreze animalele si sa achite plata pentru cheltuielile de inregistrare;
f) sa informeze urgent serviciile sanitar-veterinare de stat si institutiile de medicina despre fiecare caz de imbolnavire sau epizootie a animalelor detinute, precum si despre muscaturile si traumele provocate oamenilor sau animalelor domestice;
g) sa recupereze daunele pricinuite de animal inclusiv cheltuielile legate de imunizarea si acordarea ajutorului medical persoanelor care au suferit in urma muscaturilor, traumelor provocate de catre animal;
h) sa asigure curatarea resturilor lasate de animalul care se plimba in afara locuintei;
i) sa achite in termenele stabilite plata pentru serviciile comunale si taxele locale ce tin de intretinerea ciinilor in dependenta de rasa si statura acestora;
i) sa indeplineasca si alte obligatii prevazute de prezenta lege si alte acte din domeniu.
(2) Detinatorilor animalelor de companie le este strict interzis:
a) sa detina un animal de companie in locuri ne a menajate special ;
b) plimbatul animalului in locuri neautorizate de catre autoritatile publice locale, scaldatul lor in bazine de apa si lacuri, circulatia libera pe raza localitatilor cu ciini agresivi sau celor periculosi fara lesa si botnita, precum si intrarea cu ciini in localurile publice – institutii de invatamint, magazine, piete de desfacere a produselor agroalimentare, parcuri, scuaruri, stadioane.
Nu vor fi supusi acestui regim ciinii de serviciu ai Ministerului Apararii, Ministerului Afacerilor Interne, Organelor pentru Situatii Execptionale, Seviciului Vamal, si ai Serviciului de Graniceri la executarea functiilor de serviciu, precum si ciinii detinatorul caruia este nevazator.
c) vinzarea, procurarea, participarea la expozitii, precum si transportarea animalelor cu orice tip de transport in alte localitati fara Carnetul de sanatate al animalului;
d) sa participe sau sa organizeze lupte intre animale sau sa antreneze animale in acest scop.
Articolul 8. Restrictii privind detinerea animalelor de companie
(1) In apartamente din blocuri locative pot fi detinute animale de companie cu acordul tuturor locatarilor, daca detinatorul respecta Regulile sanitare veterinare si de zooigiena privind intretinerea, hranirea, ingrijirea, reproducerea si exploatarea rationala a animalelor, care sint aprobate de Serviciul Veterinar de Stat, inclusiv si drepturile de vecinatate al locatarilor.
(2) In curtile de folosinta comuna poate fi detinut – 1 sau 2 ciini. Cainii nu vor fi legati la punct fix fara posibilitatea de miscare. Ei vor fi legati cu posibilitatea culisarii pe sarma; se va folosi un dispozitiv de impiedicare a strangularii denumit vartej si se va de cainilor posibilitatea miscarii libere, in conditii de siguranta. Cainilor li se va acorda posibilitatea de miscare.
(3) Nu se restrictioneaza detinerea puilor animalelor de companie pina la varsta de trei luni, precum si animalele decorative (pesti, pasari, rozatoare ect.) daca detinatorul respecta regulile sanitare veterinare si de zooigiena privind intretinerea, hranirea, ingrijirea, reproducerea si exploatarea rationala a animalelor, precum si cerintele stabilite de organele serviciului veterinar inclusiv si drepturile de vecinatate al locatarilor. Lista animalelor de companie numarul carora nu poate fi limitat pentru detinere este aprobata de Serviciul Veterinar de Stat.
(4) Nici un animal de companie nu va putea fi vandut sau cedat dintr-un Refugiu ori Adapost, unei persoane sub varsta de 16 ani, fara consimtamantul expres al parintilor sau ai reprezentantilor legali.
(5) Cinii periculosi pot fi detinuti numai de persoanele cu virsta minima de 18 ani si capacitate deplina de exercitiu.
Articolul 9. Masuri veterinare obligatorii
(1) Detinatorii animalelor de companie sint obligati anual sa vaccineze contra rabiei ciinii cu virsta de peste 3 luni. Procurarea vaccinului antirabic se asigura din bugetul de stat.
(2) In cazul care animalul a provocat traume oamenilor sau animalelor domestice, detinatorul prezinta animalul in mod urgent, medicului veterinar de stat, pentru al supune unui control.
(3) Ciinii periculosi de rasa Pit Bull, Boerbull, Bandog si metisii lor se sterilizeaza obligatoriu indiferent de sexul animalului.
Articolul 10. Evidenta animalelor de companie
(1) Evidenta animalelor de companie se efectuieaza cu scopul de a identifica mai usor animalele vaccinate si sterilizate, de a aplica taxele locale, precum si pentru elaborarea planurilor de imunizare profilactica, si prevenirea aparitiei sau cresterii numarului animalelor fara stapin.
(2) Detinatorii animalelor de companie inregistreaza in mod benevol animale pe care le detin.
(3) Ciinii cu virsta de peste 3 luni si animalele fara stapin se inregistreaza in mod obligatoriu. Ciinii de serviciu ai structurilor de stat se inregistreaza conform regulilor interioare ale institutiei.
(4) In cazul obtinerii unui ciine inregistrat, detinatorul va prezenta animalul in termen de 5 zile la Refugiile provizorii pentru efectuarea rectificarilor in Carnetul de sanatate a animalului cu privire la detinator;
(5) Autoritatile publice locale vor asigura evidenta animalelor de companie inclusiv celor fara stapin. Evidenta se va efectua in cadrul Refugiilor provizorii.
(6) Fiecare animal de companie va fi inregistrat intr-un registru special atribuindu-i un indicativ numeric atasat prin unul din mijloacele de identificare, si i se va intocmi Carnetul de sanatate al animalului modelul caruia este aprobat de Serviciul Veterinar de Stat.
(7) Animalele de companie sint supuse identificarii prin metoda cea mai putin dureroasa.
(8) Regulamentul privind evidenta animalelor de companie este aprobat de Serviciul Veterinar de Stat.
(9) Refugiile provizorii vor transmite anual serviciilor de colectare a impozitelor si taxelor locale ale primariilor informatia privind detinatorii de ciiini, pentru incasarea taxei locale.
(10) Conducatorii intreprinderilor de gestionare a fondului locativ (intreprinderilor municipale, cooperativelor de constructie a locuintelor, asociatiilor proprietarilor de locuinte privatizate, asociatiilor de coproprietari din condominiu si a altor agenti economici, la balanta ori in gestiunea carora se afla fondul locativ) precum si presedintii intovarasirilor pomicole, vor monitoriza inregistrarea la timp a ciinilor detinuti si vor informa autoritatile publice locare si organele de politie despre detinatorii de ciini, care incalca prezenta lege, pentru tragerea lor la raspundere in modul stabilit de legislatie.
(11) Detinatorii de ciini din categoria celor periculosi au obligatia sa depuna la sediul de politie in a carei raza este situat imobilul in care este detinut ciinele, o fotocopie a Carnetului de sanatate al animalului si o declaratie pe propria raspundere privind existenta unei asigurari de raspundere civila pentru eventualele pagube produse de animal. In cazul schimbarii adresei imobilului unde este detinut ciinele, detinatorul are obligatia sa depuna in termen de 48 ore, la sediul politiei in a carei raza se afla noua adresa, documentele sus citate.
Articolul 11. Dresajul
(1) Persoana care contribuie la dresarea unui animal de companie are obligatia de a folosi mijioace de dresaj care sa nu provoace traume psihice sau fizice, precum si de a folosi metode care sa nu prejudicieze sanatatea ori bunastarea animalului.
(2) Dresajul ciinelor din categoria celor periculosi se face in centre speciale.
(3) Se interzice utilizarea mijloacelor artificiale de dresaj care provoaca rani sau dureri inutile, suferinte ori teama.
(4) Regulamentul cadru privind activitatea Centrelor speciale de dresaj este aprobat de Serviciul Veterinar de Stat.
Articolul 12. Comercializarea sau cresterea in scop comercial al animalelor de companie
(1) Comercializarea sau cresterea in scop comercial al animalelor de companie se efectuieaza in conformitate cu prezenta lege si a normelor privind activitatea de intreprinzator.
(2) La comercializarea unui animal de companie vinzatorul este obligat sa transmita cumparatorului Carnetul de sanatate al animalului precum si Recomandarile in forma scrisa privind conditiile de intretinere a animalului care sa corespunda necesitatilor etologice in functie de speciei si rasa.
Articolul 13. Transportarea animalelor de companie
(1) Orice persoana care transporta animale de companie pe teritoriul Republicii Moldova este obligata:
a) sa accepte pentru transportare numai animale ce detin Carnet de sanatate
b) sa transporte animalele in conditii corespunzatoare, in functie de specie, sex, varsta;
c) sa asigure conditii necesare ca sanatatea si bunastarea animalelor sa nu fie puse in pericol inclusiv la incarcarea si descarcarea lor;
d) sa asigure aerisirea incaperii unde este tinut animalul.
(2) Transportarea animalelor de companie in afara teritoriului Republicii Moldova se face in baza Carnetului de sanatate si certificatului veterinar.
(3) Transportarea animalelor de companie in transport public de calatori se permite numai daca la transportarea lui se asigura securitatea pasagerilor si folosirea mijlocului de transport conform destinatiei. Animalele mici se transporta in cutii speciale (containere, genti, ect.) iar cele mari si in special a cainilor agresivi si cei periculosi in mod obligatoriu li se aplica botnite si sint tinute de lesa din scurt. Transportarea ciinelor periculosi de rasa Pit Bull, Boerbull, Bandog si metisii lor in transportul public de calatori este interzis.
Articolul 14. Folosirea animalelor de companie in scopuri publicitare, in expozitii, competitii sau alte manifestari similare.
(1) Animalele de companie pot fi folosite in scop publicitar, in spectacole, expozitii, competitii sau alte manifestari similare numai daca organizatorul asigura conditiile necesare ca sanatatea si bunastarea animalelor sa nu fie puse in pericol.
(2) In cursul competitiilor sau cu alte ocazii este interzis sa se administreze animalelor substante ori sa fie supuse unor procedee pentru cresterea sau diminuarea nivelului natural al performantelor daca acestea ar constitui un risc pentru sanatatea si bunastarea animalului.
(3) Detinatorii animalelor de companie ce nu le mai pot fi folosite in scopuri publicitare, in expozitii, competitii sau alte manifestari similare, sint obligati sa asigure intretinerea acestor animale in conformitate cu prezenta lege.
Articolul 15. Restrictii privind folosirea animalelor de companie in alte scopuri
(1) Animalele de companie nu pot fi capturate, comercializate si eutanasiate in scopul obtinerii de produse alimentare, obtinerii de piei sau blanuri, fainuri proteice, alte produse animaliere.
(2) Animalele de companie pot fi folosite pentru experimente doar in conditiile Legii privind protectia animalelor folosite in scopuri experimentale sau in alte scopuri stiintifice
Articolul 16. Interventii chirurgicale
(1) Animalele de companie sint supuse interventiilor chirurgicale numai in cazurile motivate cu scop curativ.
(2) Interventiile chirurgicale ce provoaca animalului dureri, suferinta fizica si psihica se efectueaza sub anestezie locala sau, dupa caz, generala.
(3) Interventiile chirurgicale se efectueaza de catre medici veterinari sau alte persoane care au calificarea necesara sub controlul medicului veterinar. Interventiile care nu necesita anestezie pot fi efectuate de catre o persoana care are calificarea necesara.
(4) Se interzice interventiile chirurgicale destinate modificarii aspectului unui animal de companie sau altor scopuri necurative si, in special:
a) codotomia;
b) cuparea urechilor;
c) sectionarea corzilor vocale;
d) ablatia ghearelor si dintilor.
Articolul 17. Eutanasia animalelor de companie
(1) Eutanasia animalelor de companie se efectueaza cu minimum de dureri si suferinta fizica si psihica.
(2) Numai medicul veterinar poate sa procedeze la eutanasierea unui animal de companie.
(3) In cazurile de urgenta cand trebuie sa se puna capat suferintelor unui animal si in cazul legitimi aparari cand ajutorul unui medic veterinar nu poate fi obtinut rapid sau in alte cazuri de urgenta eutanasierea se permite si de catre o persoana cu capacitatea de exercitiu deplina.
(4) Metoda aleasa pentru eutanasiere, cu exceptia cazurilor de urgenta, trebuie sa provoace o pierdere imediata a constiintei, urmata de moarte, fie sa inceapa prin realizarea unei anestezii generale profunde, urmata de un procedeu care va cauza moartea cu certitudine.
(5) Se interzice urmatoarele metode de eutanasiere:
a) inecul si alte metode de asfixie, daca ele nu produc efectele mentionate in alin. (4)
b) utilizarea otravurilor sau drogurilor ale caror dozaj si aplicare nu pot fi controlate in maniera de a obtine efectele mentionate in alin. (4);
c) electrocutarea, daca ea nu este precedata de pierderea imediata a constiintei.
(6) Pot fi eutanasiate numai animalele bolnave de o boala incurabila, animalele bolnave de rabie, iar in cazul legitimi aparari, animalele ce au atacat omul cind exista pericol pentru viata si sanatate, precum si ciinii fara stapin ce fac parte din categoria celor agresivi si periculosi daca nu sint adoptati. Animalele aflate in perioada de sarcina, nastere si alaptare nu se vor eutanasia.
(7) Prin derogare de la alineatul (6) animalele de companie fara stapin pot fi eutanasiate numai in cadrul unui program national de control al bolilor aprobat de Guvern.
(8) Pentru fiecare caz de eutanasiere a animalului se intocmeste un proces-verbal modelul caruia este aprobat de Serviciul Veterinar de Stat.
(9) Sunt exceptate de la eutanasiere, animale facand parte din categoriile admisibile pentru euthanasie, pe care o organizatie sau persoana doreste si se angajeaza sa le preia sub ingrijire si supraveghere, in conditii corespunzatoare legii.
Articolul 18. Eliminarea animalelor de companie moarte
(1) Persoana ce a efectuat eutanasierea animalului este responsabila de organizarea eliminarii acestuia dupa ce se va asigura ca animalul este mort.
(2) Eliminarea animalelor moarte se efectueaza prin ingropare sau incinerare in modul stabilit de Serviciul Veterinar de Stat.
(3) Ingroparea animalelor moarte se va face in locuri special amenajate de autoritatile publice locale.
(4) In cazul in care animalul de companie a murit fara a fi eutanasiat, detinatorul animalului sau autoritatile publice locale in cazul animalelor fara stapin sint obligate sa organizeze eliminarea acestuia in conformitatea cu normele prezentului articol.
(5) Detinatorul animalului este obligat sa achite toate cheltuielile privind eliminarea animalului mort.
Articolul 19. Animalele de companie fara stapan
(1) Animalele de companie fara stapan sint protejate de lege in egala masura cu animalele de companie ce au un detinator.
(2) Ansamblul masurilor de protectie a animalelor de companie fara stapin, precum si de prevenire a aparitiei sau cresterii numarului animalelor din aceasta categorie, va fi initiat, coordonat si controlat printr-o colaborare cu caracter permanent, intre reprezentanti autorizati ai Administratiei publice locale si ai Organizatiilor Necomerciale interesate, al caror domeniu de activitate vizeaza protectia animalelor sau protectia mediului, pe baza unui Program comun ce va fi intocmit in raport cu conditiile concrete existente, in deplina concordanta cu spiritul si dispozitiile prezentei legi.
(3) Prevenirea aparitiei sau cresterii numarului animalelor de companie fara stapan se efectueaza in scopul asigurarii securitatii vietii si sanatatii omului precum si in scopul prevenirii unor boli la animale.
(4) Prevenirea aparitiei sau cresterii numarului animalelor de companie fara stapan se efectueaza prin metode recomandate in medicina veterinara si in special prin metoda sterilizarii (castrarii). Regulile privind sterilizarea animalelor de companie sint aprobate de Serviciul Veterinar de Stat.
(5) Sterilizarea animalelor de companie fara stapan se efectueaza in cadrul Refugiilor provizorii.
(6) Cheltuielile privind sterilizarea animalelor de companie fara stapan vor fi suportate de autoritatile publice locale.
(7) Avand in vedere rolul ecologic al pisicilor, controlul populatiei feline fara stapan se realizeaza in raport cu necesitatile.
Articolul 20. Refugiile provizorii pentru cazarea animalelor de companie
(1) Refugiile provizorie pentru cazarea animalelor de companie se instituite de autoritatile publice locale orasenesti, municipale. In localitatile rurale atributiile Refugiilor provizorii se pune pe seama unor directii din cadrul primariilor in colaborare cu medicul veterinar de stat.
(2) Activitatea Refugiului este finantata de la bugetul local, din mijloacele speciale obtinute in urma prestarii serviciilor contra plata, sponsorizari, donatii si alte resurse financiare ne interzise de legislatia in vigoare
(3) Refugiile vor asigura conditii igienice pentru cazare provizorie, control medical si tratamentul animalelor bolnave, inclusiv unele proceduri, inregistrarea, deparazitarea, sterilizarea, vaccinarea antirabica iar in caz de necesitate inclusiv eutanasierea animalului.
(4) In cadrul refugiilor pentru cazarea provizorie sint aduse animalele de companie fara stapin capturate in conditii netraumatizante, cu indicarea exacta a locului de unde provin. Regulile privind capturarea animalelor de companie fara stapin sint aprobate de Serviciul Veterinar de Stat.
(5) Intru capturare animalelor fara stapin Refugiile pot colabora cu Organizatiile Necomerciale al caror domeniu de activitate vizeaza protectia animalelor precum si unele persoane doritoare, semnind in acest scop un angajament de tratament umanitar fata de animalele capturate.
(6) Toate animalele de companie fara stapin dupa ce au trecut procedurile obligatorii si nu au fot revindecate in termen de 30 zile de catre detinatorii legali, pot fi adoptate de persoane fizice sau juridice care ofera garantia bunului tratament. Animalele ramase sint duse obligatoriu inapoi in locul de unde au fost luate. Nici un animal de companie nu poate fi lasat in padure, spatii salbatice sau in afara teritoriului unitatii administrativ teritoriala in limita carui functioneaza Refugiul provizoriu.
(7) Regulamentul-tip privind activitatea refugiilor provizorii pentru cazarea animalelor de companie se aproba de Guvern.
Articolul 21. Adaposturi de protectie a animalelor
(1) Autoritatile publice locale singure sau asociate precum si Organizatiile Necomerciale al caror domeniu de activitate vizeaza protectia animalelor pot infiinta Adaposturi de protectie a animalelor.
(2) Adaposturile de protectie vor putea primi, in functie de capacitatea disponibila, animale de companie inclusiv cele fara stapin preluate dintr-un Refugiu provizoriu.
(3) Adaposturile de protectie vor putea avea si sectii de primire in custodie cu plata, pentru situatii si perioade in care detinatorul nu poate ingriji animalul.
(4) Persoane sau organizatii, care nu dispun de conditii minime necesare pentru a prelua un animal dintr-un Adapost, se pot considera ocrotitori ai unui animal care ramane pe loc in Adapost, participand total sau partial la intretinerea acestuia, pe baza unui angajament, animalul respectiv nu va fi cedat altcuiva fara consimtamantul persoanei sau organizatiei care il ocroteste;
(5) Adaposturile de protectie nu pot fi infiintate in imobile cu destinatie locativa. Pentru a preveni raspindirea zgomotului si a mirosului urat Adaposturile de protectie vor fi amplasate la marginile localitatilor.
(6) Cerintele privind activitatea Adaposturile de protectie se aproba de Serviciul Veterinar de Stat.
Articolul 22. Controlul obstesc
(1) Statul garanteaza participarea publicului la luarea deciziilor privind protectia animalelor de companie, precum si la exercitarea controlului obstesc asupra modului in care persoanele fizice si juridice respecta legislatia privind detinerea si protectia animalelor de companie, in baza unei informari ample a populatiei si asigurarii accesului acesteia la orice informatie de interes public.
(2) In localitatile in care exista Organizatii Necomerciale al caror domeniu de activitate vizeaza protectia animalelor si/sau protectia mediului, sarcina de a coordona, supraveghea si controla protectia animalelor din teritoriu poate fi atribuita la solicitare, reprezentantilor acestora cu sprijinul inclusiv logistic al autoritatilor publice locale si al organelor sanitare veterinare.
Articolul 23. Confiscarea animalelor de companie
(1) In situatiile de rau tratament sau parasire (abandonare) a animalelor de companie, precum si in cazul cind animalul de companie este folosit la comiterea unei contraventii administrative sau infractiuni, animalul poate fi confiscat de la detinator in conformitate cu hotarirea instantei judecatoresti.
(2) Animalul confiscat poate fi transmis fie unui Adapost pentru protectia animalelor fie unei persoane fizice sau juridice care i-si asuma responsabilitatea intretinerii lui sau dupa caz eutanasiat. Cheltuielile legate de intretinerea animalului in Adapostul pentru protectia animalelor se suporta de catre detinatorul vinovat.
Articolul 24. Raspunderea pentru incalcarea prezentei legi
(1) Incalcarea prevederilor prezentei legi atrage raspunderea civila, administrativa sau penala, conform legislatiei in vigoare.
(2) Constituie contraventii administrative in sensul prezentei legi:
– lipsirea unui animal de hrana adecvata si apa in cantitati suficiente;
– abandonarea animalului de companie;
– eschivarea de la inregistrarea ciinilor;
– eschivarea de la vaccinarea animalului contra rabiei;
– ne asigurarea curatirii resturilor lasate de animalul care se plimba in afara locuintei;
– plimbatul animalelor in locuri neautorizate de catre primarii,
– scaldatul animalelor in bazine de apa si lacuri,
– circulatia libera pe raza localitatilor sau transportarea in transportul public de calatori a ciinilor agresivi si periculosi fara lesa si botnita;
– intrarea cu ciini in localurile publice;
– vinzarea, participarea la expozitii, precum si transportarea animalelor cu orice tip de transport in alte localitati fara Carnetul de sanatate al animalului;
– detinerea in apartament a animalelor de companie cu incalcarea Regulilor sanitare veterinare si de zooigiena privind intretinerea animalelor de companie;
– detinerea in curtile de folosinta comuna precum si pe teritoriul intreprinderilor a ciinelui legat fara asigurarea culisarii pe sirma;
– vinzarea unui animal de companie persoanelor sub varsta de 16 ani fara consimtamantul expres al parintilor sau ai reprezentantilor legali;
– vinzarea ciinilor periculosi persoanelor sub varsta de 18 ani;
– eschivarea de la sterilizarea a ciinilor periculosi de rasa Pit Bull, Boerbull, Bandog si metisii lor;
– dresajul ciinilor periculosi in afara centrelor speciale;
– transportarea in transportul public de calatori a ciinilor periculosi de rasa Pit Bull, Boerbull, Bandog si metisii lor;
– modificarea aspectului unui animal de companie fara scop curativ prin codotomie, cuparea urechilor, sectionarea corzilor vocale, ablatia ghearelor si dintilor;
– eutanasierea animalelor prin metoda inecului sau alte metode de asfixie, electrocutarea precum si utilizarea otravurilor sau drogurilor ale caror dozaj si aplicare nu pot fi controlate daca aceste metode nu vor provoca o pierdere imediata a constiintei, urmata de moarte;
– refuzul de a elimina animalul mort sau ingroparea animalului in locuri ne autorizate;
– neasigurarea masurilor de prevenire a atacului canin de catre detinator sau determinarea in orice mod atacul ciinelui asupra unei persoane daca aceste actiuni nu intrunesc elementele constitutive ale infractiunii;
– capturarea, comercializarea si eutanasierea animalelor de companie in scopul obtinerii de produse alimentare, obtinerii de piei sau blanuri, fainuri proteice, alte produse animaliere.
(3) Constituie infractiuni in sensul prezentei legi:
– neasigurarea masurilor de prevenire a atacului canin de catre detinator sau determinarea in orice mod atacul ciinelui asupra unei persoane daca a avut ca urmare vatamarea integritatii corporale ;
– organizarea luptelor intre animale.
Articolul 25. Dispozitii tranzitorii
(1) Animalele de companie detinute in apartamente, cu incalcarea Regulilor sanitare veterinare si de zooigiena privind intretinerea animalelor de companie, in termen de 6 luni vor fi instrainate, donate sau transmise unor Adaposturi de protectie.
(2) Animalele inregistrate pina la intrarea in viogoare a prezentei legi nu vor mai fi supuse reinregistrarii. Informatia privind inregistrarea animalelor va fi transmisa Refugiilor provizorii nou create.
(3) Autoritatile publice locale vor asigura cu terenuri Adaposturile de protectie a animalelor infiintate pina la adoptarea prezentei legi pentru a fi scoase in afara localitatilor.
(4) In tremen de 2 luni de la intrarea in vigoare a prezentei legi detinatori ciinilor din categoria celor periculosi vor depune la sediul de politie in a carei raza este situat imobilul in care este detinut ciinele, informatia prevazuta la alin. (11) al art.10 iar ciinii de rasa Pit Bull, Boerbull, Bandog si metisii lor ii vor steriliza.
Articolul 26. Dispozitii finale
(1) Guvernul, in termen de 6 luni:
– va aduce actele sale normative in concordanta cu prezenta lege;
– va asigura elaborarea, actualizarea, reexaminarea si anularea de catre organele centrale de specialitate a actelor vizind obiectul prezentei legi.
(2) Autoritatile publice locale orasanesti, municipale, in termen de 6 luni, vor infiinta Refugiile provizorii pentru cazarea animalelor de companie si vor amenaja locuri speciale pentru ingroparea animalelor de companie moarte.
Presedintele Parlamentului
Nota informativa
asupra proiectului de lege privind detinerea si
protectia animalelor de companie
Ansamblul masurilor privind detinerea animalelor de companie in R. Moldova constituie o obligatiune morala dar si o respectare a masurilor ce revin tuturor cetatenilor cu privire la asigurarea unor conditii si bunastare a animalelor.
Avind in vedere ca conditiile de detinere actuala a animalelor de companie nu permit intodeauna promovarea sanatatii si bunastarii acestora precum si respectarii drepturilor cetatenilor si ca atitudinile in privinta animalelor de companie variaza considerabil, datorita, uneori, unei lipse de cunostinte sau de constiinta, se impune imperios o reglementare legala a acestui domeniu.
O alta problema stringenta este existenta riscului iminent pentru igiena, sanatatea si securitatea omului si altor animale, determinat de suprapopularea cu animale de companie fara stapin.
La baza proiectului de lege sint puse normele Conventiei europene pentru protectia animalelor de companie, la care Republica Moldova va adera in curind avind la baza vectorul pro european.
Am considerat ca respectul fata de viata si fiinte, de animale in general, constituie o latura definitorie a demnitatii si spiritualitatii omului, iar pe de alta parte avind in vedere relatia existenta intre agresivitatea fata de animalele si aparitia unor comportari violente ale unui individ in mediul social, statul trebuie sa promoveze prin aceasta lege actiunile educative asupra populatiei avind drept obiectiv o comportare civilizata, omeneasca fata de animale si cunoasterea normelor nationale de detinere si protectie a acestora in paralel cu protectia sanatatii publice si a mediului ambiant.
Prin prezentul proiect de lege se vor institui norme clare referitor la obligatiile detinatorilor de animale precum si cerintele minime ce trebuiesc asigurate de catre detinator unui animal de companie.
De asemenea, se prevede procedura de inregistrare obligatorie a ciinilor si animalelor fara stapin, precum si efectuarea unor actiuni veterinare de profilaxie cum ar fi vaccinarea antirabica.
Se instituie norme restrictive privind detinerea animalelor de companie in apartamente precum si se stabileste virsta minima a persoanelor care pot detine un animal de companie.
Totodata, dupa aprobarea acestui proiect de lege va fi foarte clar stabilit ca interventiile chirurgicale se vor efectua sub anestezie locala sau, dupa caz, generala si doar numai de un medic veterinar. De asemenea, se stabilesc conditiile pentru care un animal poate fi eutanasiat precum si obligativitatea eliminarii animalelor moarte.
In scopul preveniri aparitiei sau cresterii numarului animalelor de companie fara stapan si in scopul asigurarii securitatii vietii si sanatatii omului precum si in scopul prevenirii unor boli la animale se va limita reproductia animalelor de companie fara stapan prin aplicarea metodei de sterilizare obligatorie.
Un segment aparte al proiectului este crearea obligatorie in orase si municipii a Refugiilor provizorii pentru cazarea animalelor de companie, institutii fara de care nu poate fi reglementat acest domeniu. Activitatea Refugiilor va fi finantata de la bugetul local precum si din alte mijloacele speciale, sponsorizari, donatii ect.
Tot aici se instituie si norma conform caruia Organizatiile Necomerciale al caror domeniu de activitate vizeaza protectia animalelor precum si autoritatile publice locale vor putea infiinta Adaposturi de protectie a animalelor.
In final acest proiect identifica toate actiunile incalcarea carora va duce la sanctionarea administrativa sau chiar si penala iar detinatori animalului care a produs careva pagube va fi obligat sa restituie toate pagubele pricinuite de animal.
La elaborarea acestui proiect de lege au fost antrenata societatea civila din domeniul protectie animalelor precum specialisti din domeniul sanitar veterinar.
Aprobarea acestui proiect de lege va constitui un semnal pozitiv referitor la respectarea de tara noastra a normelor inclusiv europene in domeniul protectiei animalelor de companie.
Deputat Vladimir FILAT
Declaraţia Universală care ne încurajează să fim OAMENI
Declaraţia universală a drepturilor animalelor, proclamată în mod solemn la Paris, în 15 octombrie 1978, la sediul UNESCO.
Preambul:
– Considerând ca Viaţa este unică, toate fiinţele având origine comună, diferenţiindu-se în decursul evoluţiei speciilor,
– Considerând ca orice fiinţă vie are drepturi naturale, orice animal dotat cu sistem nervos are drepturile sale specifice,
– Considerând că dispreţuirea sau simplă nerecunoaştere a acestor drepturi naturale provoacă grave prejudicii Naturii şi conduc omul la crime împotriva animalelor,
– Considerând că o coexistenţă a speciilor în lume implică recunoaşterea de către specia umană a dreptului la existenţă a celorlalte specii,
– Considerând ca respectul omului faţă de animale este inseparabil de respectul reciproc al oamenilor,
Se proclamă următoarele:
Articolul 1
Toate animalele au în mod egal dreptul la existenţă în cadrul echilibrului ecologic.
Aceasta egalitate nu exclude diversitatea speciilor şi a indivizilor.
Articolul 2
Orice formă de viaţă animală are dreptul la respect.
Articolul 3
1. Nici un animal nu trebuie supus unor tratamente brutale sau unor acte de cruzime.
2. Dacă este necesară sacrificarea unui animal ea trebuie să fie instantanee şi nedureroasă.
3. Animalul mort trebuie tratat cu decenţă.
Articolul 4
1. Animalul sălbatic are dreptul de a trăi şi de a se reproduce liber în mediul său natural.
2. Privarea prelungită de libertate, vânătoarea şi pescuitul sportiv, precum şi orice folosire a animalului sălbatic în alte scopuri decât cele vitale sunt contrare acestui drept fundamental.
Articolul 5
1. Orice animal dependent de om are dreptul la îngrijire.
2. În nici un caz el nu trebuie abandonat sau sacrificat în mod nejustificat.
3. Toate formele de creştere şi utilizare a animalului trebuie sa respecte fiziologia şi comportamentul proprii speciei respective.
4. Expoziţiile, spectacolele, filmele care folosesc animale trebuie să le respecte demnitatea şi să nu comporte violenţă.
Articolul 6
1. Experimentele pe animale care implică suferinţa fizică sau psihică violează drepturile animalelor.
2. Metodele alternative trebuie dezvoltate şi implementate sistematic.
Articolul 7
Sacrificarea oricărui animal, care nu este absolut necesară, precum şi orice decizie care duce la un asemenea act constituie o CRIMĂ.
Articolul 8
1. Orice act care pune în pericol supravieţuirea unei specii sălbatice precum şi orice decizie care duce la un asemenea act constituie o crimă împotriva speciei.
2. Masacrarea animalelor sălbatice, poluarea şi distrugerea biotipurilor sunt considerate crime.
Articolul 9
1. Statutul legal specific al animalelor, precum şi drepturile lor trebuie să fie recunoscute prin lege.
2. Protecţia şi salvarea animalelor trebuie reprezentate la nivelul organizaţiilor guvernamentale.
Articolul 10
Educaţia şi instruirea publică încă din copilărie trebuie să conducă omul la observarea, înţelegerea şi respectarea animalelor.
http://senin.ladyclub.md/2010/02/04/declaratia-universala-care-ne-incurajeaza-sa-fim-oameni/
In privinta cainilor maidanezi .II DAU DREPATATE LUI CHIRTOACA.Alta solutie la moment nu exista. Toti „aparatorii” cateilor au mai gasit , pur si simplu , un pretext de a ataca in Chirtoaca si AIE.
–––––––––––––––––––––––––––
Arhiva categoriei ‘Din presă’
« Mesajele precedenteRădăuţi-Lipcani a primit VERDE din partea lui Filat şi Blaga
16 Februarie 2010, 08:31
Categorie: Din presă | 0 comentarii »
Rădăuţi-Lipcani a primit VERDE din partea lui Filat şi Blaga
16 Februarie 2010, 08:30
http://www.stireazilei.md
Punctul vamal de pe podul Radauti-Lipcani a fost astazi pus in functiune. Premierul Vlad Filat, impreuna cu ministrul Administratiei si Internelor de la Bucuresti, au taiat astazi panglica de culoare verde si au traversat hotarul. Filat si-a luat o bucatica de panglica si a pus-o in buzunarul de la inima. Blaga a spus ca-i va urma exemplul.
“Ma bucur sa va revad dupa 66 de ani”, le-a spus Filat granicerilor si vamesilor romani.
Citeşte în întregime »
Categorie: Din presă | 0 comentarii »
Panglica VERDE tăiată pe Podul Rădăuţi-Lipcani de Filat şi Blaga. De astăzi punctul vamal va funcţiona
15 Februarie 2010, 17:04
http://www.stireazilei.md
13:50 Filat, cu o bucata de sarma ghimpata in mana: “Aparent, este doar o bucata de sarma, chiar daca e ghimpata. Insa, eu sper ca asemenea bariere, intre oameni, sa nu existe niciodata!”
13:43 Blaga: “Graficul convenit de catre premierul Filat si premierul Boc este respectat cu sfintenie. Speram sa vedem cat mai curand permisul european de mic trafic. Domnule premier, am avut marea onoare si marea surpriza sa tai si eu o bucata din gardul asta care sta aici de 66 de ani!”
Citeşte în întregime »
Categorie: Din presă | 1 comentariu »
Premierul Vlad Filat a participat la ceremonia de donare a unei ambulanţe instituţiei medicale din Lipcani
15 Februarie 2010, 17:03
http://www.moldpres.md
Prim-ministrul Vlad Filat a participat astăzi la ceremonia de donare a unei ambulanţe instituţiei medicale din oraşul Lipcani. Ambulanţa a fost donată ca urmare a unui parteneriat public-privat dintre Fondul ONU pentru populaţie şi Fundaţia “Orange”, informează MOLDPRES citînd un comunicat al serviciului de presă al Guvernului.
Prim-ministrul a menţionat că este extraordinar de bucuros să se afle alături de oamenii care vor beneficia de donaţie, dar şi de oamenii cu inimă mare, care sînt donatorii.
Citeşte în întregime »
Categorie: Din presă | 0 comentarii »
Vlad Filat a participat la lansarea unei cărţi despre războiul din Afganistan
13 Februarie 2010, 12:48
http://www.moldpres.md
Prim-ministrul Vlad Filat a participat astăzi la lansarea cărţii “Celor de azi: Memorii despre războiul din Afganistan”, scrisă de Grigore Jardan, participant la războiul din Afganistan, a comunicat pentru MOLDPRES serviciul de presă al Guvernului.
Grigore Jardan a spus că această carte este un omagiu adus tuturor celor care au avut de suferit de pe urma războiului din Afganistan.
Citeşte în întregime »
Categorie: Din presă | 2 comentarii »
Vlad Filat cere experţilor EUBAM asitenţă la expertizarea proceselor pe dimensiunea ce ţine de frontieră
12 Februarie 2010, 17:41
http://www.unimedia.md
“Integrarea ţării reprezintă o prioritate pentru noi, însă aceasta nu trebuie să fie realizată în detrimentul altor priorităţi, inclusiv în ceea ce priveşte asigurarea unei economii funcţionale”, a declarat Prim-ministrul Vlad Filat, azi, 12 februarie, în cadrul întrevederii cu oficialii Misiunii Uniunii Europene de Asistenţă la Frontieră în Republica Moldova şi Ucraina (EUBAM), transmite serviciul de presă al Guvernului.
Citeşte în întregime »
Categorie: Din presă | 0 comentarii »
Vlad Filat: “Grigore Vieru este ca niciodată alături şi împreună cu noi”
12 Februarie 2010, 17:30
http://www.moldpres.md
Prim-ministrul Vlad Filat a participat ieri seara la spectacolul “Strigat-am către tine”, în memoria poetului Grigore Vieru, relatează MOLDPRES citînd un comunicat al serviciului de presă al Guvernului.
“Am tot auzit pe parcursul ultimei perioade că Grigore Vieru a plecat. Dar el este ca niciodată alături şi împreună cu noi. Şi nu doar datorită operei, ci şi modului în care şi-a trăit viaţa, a iubit”, a menţionat Premierul în luarea de cuvînt în cadrul spectacolului.
Citeşte în întregime »
Categorie: Din presă | 0 comentarii »
(VIDEO) Lovituri sub centură în adresa premierului. Filat atentionează: “Campania electorală încă e departe, să nu fie un fals-start”.
11 Februarie 2010, 11:31
http://www.stireazilei.md
Sedinta de astazi a Guvernului a inceput cu o saponeala din partea premierului, Vlad Filat, care, pe un ton dur, a criticat activitatea mai multor ministri, dar si a conducatorilor serviciilor desconcetrate in teritoriu. Nu e vorba doar de activitatea propriu-zisa, ci si de declaratii ale unor membri ai cabinetului de ministri care “tind sa-si asume performantele”, dar nu duc la finalitate actiunile de liberalizare in mai multe domenii. Premierul a calificat mesajele respective drept lovitura pe sub masa in adresa sa si a Guvernului, in general.
Citeşte în întregime »
Categorie: Din presă | 0 comentarii »
Filat se va întâlni din nou cu Putin
11 Februarie 2010, 11:28
Categorie: Din presă | 0 comentarii »
Filat i-a mustrat pe miniştri în cadrul ședinţei Guvernului: Treziţi-vă şi ocupaţi-vă de rezolvarea problemelor!
10 Februarie 2010, 15:19
http://www.unimedia.md
Premierul Vlad Filat a început şedinţa de lucru a cabinetului de miniştri de astăzi, 10 februarie, cu unele mustrări către miniştri şi directorii agenţiilor subordonate Guvernului. Filat a cerut celor prezenţi la şedinţă să nu mai raporteze performanţe, dar să se ocupe de problemele cu care se confruntă societatea.
„Avem multe probleme de rezolvat. Hai să ne trezim un pic şi să vedem ce trebuie să facem”, a declarat premierul, arătându-se totodată nemulţumit de unele decizii care sunt luate fără participarea Guvernului. Pe parcursul ședinței de Guvern, premierul nu a fost de acord cu unele propuneri venite
Cer scuze faţă de V.Pavlicenco că iam ocupat blogul reproducînd nişte mesage de pe blogul FILAT.MD
Am fost curios să văd ce postează ANDRUŞEL-NINA GONŢA-ED şialţiila temele abordate de premier.
Priviţi numărul comentariilor: o,1,o,2, 0,0. ş.a.m.d.
Maximum 2 comentarii la temă
La temele abordate de V.Pavlicenco: 150,140.120 comentarii la temă .
Reese vă temele abordate de V.Pavlicenco sunt mai importante decît ale primministrului împreună cu tot guvernul, dacă toţi vizitatorii discută pe blogul lui Pavlicenco.
Da temele guvernului nu-i interesează pe nimeni.
Iată de ex.acessta:
Sedinta de astazi a Guvernului a inceput cu o saponeala din partea premierului, Vlad Filat, care, pe un ton dur, a criticat activitatea mai multor ministri, dar si a conducatorilor serviciilor desconcetrate in teritoriu. Nu e vorba doar de activitatea propriu-zisa, ci si de declaratii ale unor membri ai cabinetului de ministri care “tind sa-si asume performantele”, dar nu duc la finalitate actiunile de liberalizare in mai multe domenii. Premierul a calificat mesajele respective drept lovitura pe sub masa in adresa sa si a Guvernului, in general.
V.Filat a criticat pe un ton dur activitatea unor miniştri….. ş.a.m.d.
Întrebare către cei patrioţi:
Această critică nu poate aduce la dezbinarea AIE?
Filat singur spune că acestai o lovitură sub centură în adresa sa.
Vedeţi d-ANDRUŞEL-NINA GONŢA-ED, că nu Pavlicenco loveşte în AIE, singuri miniştrii din AIE, dar Pavlicenco nu face parte din acest cabinet.
Da D-stră comentaţi căAIE-ul se va dezbina din cauza lui Pavlicenco.
Ei singuri, chiar şi Tănase a declarat, că la ei nu totul e curat.
DINU , mai citeste si ai sa gasesti nu numai „lung” , dar si „jlob” , ‘manipulator” si multe alte „dragalasenii” , spuse de o femeie de 56-57 ani unui tanar de 31, iar noi toti , care avem alta opinie, decat ea ,suntem'”dusevnobolinaie”.Apoi ce sa mai crezi ? Nici Laguta nu si-a permis asa apelative catre, totusi , o persoana publica , aleasa de locuitorii Chisinaului. Putin respect , doamna , caci cine seamana vant , culege furtuna! Va mai plangeti ca nu v-au luat la guvernare, ca doar sunteti tot de dreapta.Nu stiu ce sa mai cred, sunteti de dreapta sau contra ei !
Cer scuze.
Am complectat numele Mihai M cu Mihai Morteanu, dar tot cel vechi s-a plasat.
Se vede că nu-mă dă voie actuala guvernare să es din anonimat.
,vizitaţi vă rog blogul FILAT.MD
Am fost curios să văd ce postează ANDRUŞEL-NINA GONŢA-ED şialţiila temele abordate de premier.
Priviţi numărul comentariilor: o,1,o,2, 0,0. ş.a.m.d.
Maximum 2 comentarii la temă
La temele abordate de V.Pavlicenco: 150,140.120 comentarii la temă .
Reese că temele abordate de V.Pavlicenco sunt mai importante decît ale primministrului împreună cu tot guvernul, dacă toţi vizitatorii discută pe blogul lui Pavlicenco.
Da temele guvernului nu-i interesează pe nimeni.
Iată de ex.acessta din 11.02.10
Sedinta de astazi a Guvernului a inceput cu o saponeala din partea premierului, Vlad Filat, care, pe un ton dur, a criticat activitatea mai multor ministri, dar si a conducatorilor serviciilor desconcetrate in teritoriu. Nu e vorba doar de activitatea propriu-zisa, ci si de declaratii ale unor membri ai cabinetului de ministri care “tind sa-si asume performantele”, dar nu duc la finalitate actiunile de liberalizare in mai multe domenii. Premierul a calificat mesajele respective drept lovitura pe sub masa in adresa sa si a Guvernului, in general.
V.Filat a criticat pe un ton dur activitatea unor miniştri….. ş.a.m.d.
Întrebare către cei patrioţi:
Această critică nu poate aduce la dezbinarea AIE?
Filat singur spune că acestai o lovitură sub centură în adresa sa.
Vedeţi d-ANDRUŞEL-NINA GONŢA-ED, că nu Pavlicenco loveşte în AIE, singuri miniştrii din AIE, dar Pavlicenco nu face parte din acest cabinet.
Da D-stră comentaţi căAIE-ul se va dezbina din cauza lui Pavlicenco.
Ei singuri, chiar şi Tănase a declarat, că la ei nu totul e limpede, şi lupta pentru fotolii continuă.
Natalia,
eu nu sunt nici Valeria, nici Raisa. Eu sunt Valenta. Numele deplin in pasaport – VALENTINA. Atit.
Celorlalti le spun: mai ginditi-va la rece, ca acum vad ca v-ati infierbintat.
Desi nu cred in horoscoape, ma amuzez pe seama lor, totusi va spun ca pare-se ca ANUL TUGRULUI INFOCAT a inceput vertijinos pe acest blog.
Pe cel care compara ciinii cu evreii il intreb: CE VREI SA ZICI? N-am inteles.
De fapt eu as prefera sa nu ucidem nici macar un tintar, sincer va spun, dar cum este POSIBIL? Ca daca ii lasi sa se inmulteasca – te papa???
APROPO …vad pe fereastra vreo 5 ciini dorm linistit, CACI STIU CA AU APARATORI. Dar noi, oamenii, trebuie sa ajungem tocmai la CEDO ca sa-ti ceri drepturile, iar acolo te lasa sa astepti vreo citiva anisori buni.
Pina atunci poti sa mori de o suta de ori, ca NIMANUI NU_I PASA de UN OM in tara asta.
In rest VA DORESC TUTUROR LINISTE SUFLETEASCA si Pace. Sa ne auzim si de BINE.
sau cumcomentaţi d-stră aceste declaraţii a lui Filat în aceiaşi şedinţă:
“O sa ies si eu si o sa vorbesc, in calitate de deputat si lider al partidului care constituie AIE, alaturi de alte formatiuni politice. Sa nu creada cineva din aceasta sala sau din afara acesteia, ca prin lovituri din astea pe sub masa, sub centura, ma afecteaza doar pe mine. Afecteaza actul de guvernare pe care ni l-am asumat, impreuna, asa am inteles eu de la inceput. Sau daca ceva s-a schimbat o sa rog sa fiu informat, pentru eventuale decizii si din partea mea”, a spus premierul.
“Campania electorala inca e departe, nu va grabiti, sa nu fie un fals-start. De obicei, cei care pornesc mai devreme ajung nu acolo unde pornesc. Sa nu creada cineva ca eu nu inteleg detaliile unor discutii, iar daca e nevoie pot sa vin si eu cu nume si exemple concrete”, a mai spus Vlad Filat, pe parcursul sedintei de astazi.
Vedeţi că unii din AIE contrar colegilor dega se pregîtesc de alegeri, da D-stră ziceţi ca PNL şi Pavlicenco clatină AIE:.
D-ANDRUŞEL-NINAGONŢA-ED , nu doriţi să întraţi pe blogul prim ministrului şi să le sugeraţi idei??????
Să aflaţi de ex. cei cu loviturile pe sub masă şi cine în cine loveşte?
Şi cine clatină AIE???????AAAAAAAAAA??????
Mult stimate dle primar Dorin Chirtoacă,
am auzit că vreţi să-i scrie-ţi o explicaţie ex-multpreafrumoasei Brigitte Bardot, care a revenit recent în atenţia publicului moldav şocată fiind de atitudinea autorităţilor faţă de câinii vagabonzi ai Chişinăului. În acest război, în care societatea se împarte în două – unii ţin cu câinii, iar ceilalţi cu primarul, eu mă voi asocia grupului al doilea.
Şi, dacă trebuie, o să-mi pun semnătura pe scrisoarea care se va duce la Brigitte. Când o să vadă şi numele meu, ea cu siguranţă va ceda revoltei interioare iniţiale şi se va conforma tristei realităţi în care suntem nevoiţi să reacţionăm aici, într-un oraş a cărui situaţie financiară nu permite identificarea unor soluţii mai civilizate şi mai umane de anihilare a turbulenţei câineşti.
Dar dacă totuşi, în ciuda imaginatei mele celebrităţi, numele meu nu-i va spune nimic lui Brigitte Bardot, o să semneze şi fiica mea Paula, elevă la Mircea Eliade, care de patru luni nu mai iese în curte la joacă, exact din momentul în care un câine a pus-o la pământ şi i-a rupt pantalonii. Nu vreau să-mi imaginez ce se mai putea întâmpla dacă nu era o băbuţă în preajmă care i-a dat câinelui cu o geantă în cap.
Mai grav e că frica i-a rămas. De câte ori trecem cu maşina pe lângă haitele sălbăticite, pe care Paula le recunoaşte după culori, gabarituri şi gradul de răutate, fiica mea se ghemuieşte pe banchetă şi mă apucă de mână, de parcă câinii ar putea sparge parbrizul…
Dacă e puţin, vor semna şi ceilalţi copii din curtea noastră, pentru că nici ei nu mai ies din casă fără supraveghere. Şi ei tremură noaptea când aud lătrat pe afară.
Dacă e puţin, vor semna şi vecinii, care duc gunoiul în grup sau intră cu maşinile până la boxele menajere, pentru că acolo e teritoriu lor, al câinilor care-şi ies din minţi de foame şi de frig.
Dacă e puţin, vor semna şi bătrânelele care nu mai vor să mai fie considerate criminale pentru că sunt nevoite uneori să le mai arunce câinilor otravă ca ei să dispară pe undeva.
Se mai poate asocia grupului nostru şi un ex-ministru al Apărării, care mi-a povestit cum a luat puşca şi a tras în toţi câinii de pe strada lor de vizavi de Memorial, adică din centrul Chişinăului. Nici acolo copiii nu puteau ieşi de prin curţi.
Iar dacă ne vor sări în cap cei cu protecţia animalelor, putem concluziona împreună că bietele animale fără stăpân oricum sunt omorâte, doar că aceste „crime de cartier” nu intră în statistici, camerele de la ştiri nu reuşesc să surprindă imagini în flagrant şi nouă nu ne rămâne decât să facem reproşuri autorităţilor care o fac public.
Iar dumneavoastră, dle primar, vă sugerez că poate nu ar trebui să povestiţi la televizor despre toate acţiunile legate de eutanasierea maidanezilor. Nu toţi înţeleg. Şi se enervează pe dumneavoastră. Şi nu vă mai votează după asta. Sigur că ne emoţionează pe toţi problema, dar după cum aţi declarat ieri sau alaltăieri, viaţa oamenilor e mai importantă.
Notă. Mie îmi plac câinii, dar nu m-am împrietenit niciodată cu ei. Au ochii atât de trişti, încât risc să încep a crede în reincarnare şi să trec în tabăra cealaltă…
Sursa: Blogul Rodicăi Ciorănică
Dna Pavlicenco,
ce aveti impotriva celor care au copii MULTI? N-am inteles reprosul.
V-ati adresat mie??? Ma rfaceti sa rid in hohote, desi, SINCER, VA SIMPATIZEZ foarte mult, chiar si daca LA ACEASTA TEMA eu am alte viziuni. Poate le voi schimb cu timpul, sper, spre mai bine.
Dna Pavlicenco, LINISTITI-VA, EU AM EXPUS PUNCTUL MEU DE VEDERE si respect punctul Dvs de vedere.
Pace tuturor ca ramin TABLOU cind vad ca v-ati incaierat ca maidanezii, scuzati, Va rog de comparatie!
Valenta spune:
16 February 2010, la 18:
APROPO …vad pe fereastra vreo 5 ciini dorm linistit, CACI STIU CA AU APARATORI. Dar noi, oamenii, trebuie sa ajungem tocmai la CEDO ca sa-ti ceri drepturile, iar acolo te lasa sa astepti vreo citiva anisori buni.
Pina atunci poti sa mori de o suta de ori, ca NIMANUI NU_I PASA de UN OM in tara asta
Pentru ce să ajungeţi la CEDO?
Luaţi o furcă, sau un cuţit, ieşiţi afară şi faceţi dreptate omorînd bietele feare, şi atunci nimeni nu vă va încurca să mergeţi liber.
Cer scuze, sunt convins că nu o s-o faceţi.
Iată dacă ar face-o cineva pentru D-stră, nu veţi fi împotrivă,aşa-i?????
Maidanezii istea sunt INTERESANTI.
Daca le arunci un os mai mare, sa vezi ce incaierare fac.
La fel se pare actioneaza acum unii, VRIND CU FORTA ALEGERI, SPERIND CA POATE CUMVA, VOR AJUNGE SA ROADA SI EI DIN OS.
DACA NU MA CREDETI CE VA SCRIU, aruncati chiar acum un ciolan mare afara unde sunt mai multi maidanezi si o sa vedeti ca nu este nici o deosebire dintre aceste anumalute cu coada covrig si unii ce se vor la PUTERE!
Ăsta-i adevărul.
Aşa suntem noi, oamenii.
Ne prefacem că suntem buni şi cu raţiune, dar suntem mai răi ca fearele.
Ne bucurăm cînd cuiva îi este rău.
suntem gata să-l sfîşiem pe aproapele nostru numai să supraveţuim noi.
Suntem invidioşi cînd vedem pe cineva mai deştept şi mai corect faţă de noi.
Suntem gata să rămînem fără in ochi, numai şi vecinul să rămînă fără doi.
Asta-i carecterizează pe moldoveni şi pe romîni , cu părere de rău.
Mihai Morteanu, ai UMOR, – eu nu sunt din epoca de piatra sa ies cu furca…
Si AM AJUNS LA CEDO nu din cauza ciinilor patrupezi, caci nu ei imi incalca drepturile, ci ciinii cei cu doua picioare, care sunt mai rai decit niste javre.
Maidanezii ma supara pentru ca VOR SA CA DE FIECARE DATA CIND IES IN ORAS SA LE IES CU STRACHINICA DE MINCARE, ca de nu – ma ataca!
Dar eu nu am asa pasiuni… altceva ma intereseaza… nu pot sa-mi decic viata ciinilor. DECI, REIESE CA MAIDANEZII IMI IMPUN VOINTA LOR, de ce?
Patrupezii trebuie sa aiba stapin, deci luati-i pe acasa, daca aveti CU ADEVARAT MILA SI AVETI posibilitati.
EU NU AM ASA POSIBILITATI NICI PASIUNE! HAI SA CONVIETUIM PASNIC.
Spuneti-le PRIETENILOR PATRUPEZI SA NU MA ATACE ca eu nu le fac nici un rau.
Pt.Valenta.
Da eu ce vorbesc.
Aţi citit ce se întîmplă în guvern?
Cineva dega a aruncat osul, şi ei deja se mănîncă.
Interesant, cine a aruncat acel os???????
Mutumba Mubutu Otaga
Bravo, BRAVISSIMO, Am citit cu intirziere ce ai scris, dar stii ca mi-a placut. AI UMOR, am ris pina la lacrimi, chiar asa…
Poate sa facem UN PARLAMENT aparte unde sa aiba si ciinii unde sa hotarasca soarta tarii???
Acum, daca se vor face schimbari in CONSTITUTIE, va rog, propuneti ceva si despre DREPTUL cateilor….
Poate Republica Moldova sa se numeasca Republica Maidaneza??? E o idee!
Pt. Valenta.
Sunt deacord cu D-stră că trebue ceva de făcut.
Deaceia şi intervine V.Pavlicenco, societăţile civile cu propuneri, da guvernarea trebue să decidă în aşa mod, ca să le convină tuturor inclusiv şi maidanezilor.
V.Pavlicenco a ridicat o problemă şi uitaţivă cum sau aruncat toţi în capul ei, mai că ar vrea să o muşte.
Şi atunci ce facem cu cei care vor să muşte?
Nu mai bine să între toţi pe blogul Guvernului şi să facă propuneri, că şi lor le-ar fi mai uşor să lucreze, avînd careva propuneri, da aşa chiar mii jale de ei. Uitaţivă cîte teme abordate de guvern şi numai 1,2 sau chiar nici un comentariu. Toate propunerile şi ideile vin la Pavlicenco.
NU cumva au greşit adresa????
ALOOOO…… Cei răutăcioşi…..
Guvernul e în altă parte nu la PNL..
Da defapt D.Pavlicenco trebue să vă bucuraţi, că cetăţenii vă acordă mai mare atenţie d-stră şi temelor d-stră decît guvernului şi temelor abordate de ei.
Uitaţivă cu ce diferenţă: 163 comentarii la o temă contra la 1,2 sau chiar zero comentarii la temele guvernului.
Asta mai zic şi eu imagine.
pentru informaţii întraţi pe http://WWW.Filat.md
CU DUMNEATA NU SE POATE INTRA IN POLEMICA AI FOST SI RAMII PENTRU MINE O MAHALAGIOAICA, SI ROLUL DUMITALE IN POLITCA A EXPIRAT <REPET POPORUL NU TE VREA <LASA TINERII SA DECIDA SOARTA TARII, VIITORUL EI.
NU AM RUDE IN POLITICA <PERSONAL NU FAC POLITICA <
O FOSTA PARLAMENTARA, LUPTATOARE PENTRU BINELE POPORULUI, NU POATE SA JUDECE DESPRE FAMILII CU MULTI COPII ASA CUM DUMNEATA. RUSINE SA-TI FIE!
SA AI PARTE IN VIATA DOAR DE ALINTUL PISICILOR SI CIINILOR SA NU STII CEI DRAGOSTE DE NEPOTI, DE ASA DRAGOSTE DE OAMENI BATUTI DE SOARTA AI.
Am o întrebare către toţi.
Deja de o oră decînd am postat nişte articole de la guvern, şi nimeni nu-i curoios chiar să afle ce se întîmplă , cine loveşte sub centură pe sub masă, cine deja se pregăteşte de alegeri, cine clatină alianţa?
Nu văd să se mărească numărul comentariilor pe http://WWW.Filat.MD. Chiar nimeni nu a încercat să pună întrebări la temele abordate de guvern?
Sau poate este blocată întrarea pentru a lăsa un comentariu.
Atunci vai de capul la guvernarea noastră democrată…..
Fără să fac critici în adresa lui Filat, că şi eu personal iam adus voturi, organizîndu-i chiar întîlnire a reprezentantului PLDM Ioniţă cu antreprenorii din Făleşti luînd chiar şi cuvîntul de susţinere alături de ioniţă, însă chiar sunt curios.
Pe blogul lui Filat sunt abordate 5 sau şase teme şi numai 3 comentarii dintre care 2 la tema V.Filat a participat la lansare a cărţii despre Afganistan înde un cetăţean îl laudă şi V.Filat îi mulţumeşte şi tot.
Chiar nimeni nu a mai intervenit.Pe nimeni nu-l interesează primul ministru al RM, şi poziţiile lui faţă de una sau de alta problemă din ţară?
Sau trăim bine-fără comentarii…..
În schimb tot ce ne doARE NE PLÎNGEM LUI V.PAVLICENCO.
În acest caz trebue de-i schimbat cu locurile, şi atunci criticele celor răutăcioşi vor fi argumentate, că de cînd e lumea vinoveţi de problemele cu care se confruntă cetăţenii se face guvernul.
Da aşa ce se primeşte.
Filat la guvern , da criticăm pe Pavlicenco.
Nu-i cinstit fraţilor.Nu-i cinstit.
Pt.Valeria
Da pentru ce să întraţi în polemici cu un fost deputat.
N-ar fi mai bine şi mai raţional să întraţi în polemici cu reprezentanţii actualei guvernări, să întraţi pe http://WWW.Filat.MD şi să polemizaţi la tema: Cine loveşte în Filat pe sub masă sub centură şi cune clatină AIE.
De ex. eu aşi fi foarte curios , cine clatină alianţa. Să fie oare PNL-ul cu Pavlicenco?
Nu cred.. E ceva mai serios la mijloc.
Chiar v-aşi mulţumi dacă aflaţi ceva şi ne informaţi şi pe noi.
Mihai,
cred ca lumea nu scrie comentarii lui Filat, pentru ca el nu are TIMP sa stea toata ziua in direct sa citeasca si sa raspunda.
De aceea MULTUMIM Doamnei Pavlicenco, si BRAVO ca ABNEGATIE si are o VIZIUNE CLARA si nu merge la compromisuri, numai ca eu, recunosc. sunt departe de a vedea asa lucrurile, cind deja situatia iese de sub control.
Insa eu chiar cred ca ar trebui sa FIM TOTI VEGETARIENI, caci este mai sanatos si atunci nu va mai fi criza alimentara.
Terciurile sunt foarte bune si sanatoase, plus LEGUME, fruncte…
In India este o secta in HINDUISM, se numeste Jainism. Ei poarta masti la gura ca nu cumva sa respire si din greseala sa inghita vreun tintar,
Ei matura cararea inainte de a pasi pe ea, ca nu cumva sa calce preo furnicuta.
Eu sunt absolut vegetarieni si respecta AHIMSA, adica non-violenta. Inclusiv cu animalele.
Cred ca treptat-treptat lumea se va destepta si va intelege ca Doamna Pavlicenco are dreptate,
o spun, desi chiar eu am scris o sumedenie de comentarii cu viziune diferita,
doar pentru ca nu VREAU ca maidanezii sa-mi impuna VOINTA LOR.
Sunteti toti foarte draguti si ne-am distrat bine. Ciinii sunt in siguranta cu asa APARATORI!
Scriu despre Jainism
pentru ca daca se abordeaza PROBLEMA sa nu omorim animalele
deci, sa mergem PINA LA CAPAT. Asta era mesajul meu care trebuia sa fie citit printre rinduri.
De ce numai CIINII??? De ce sa nu OCROTIM si vitele, porcii, gainile etc, inclusiv COPIII avortati, batrinii abandonati etc.???
Deci, daca suntem UMANI cu maidanezii, deci, hai sa respectam VIATA la toate fiintele, sa avem dragoste la toata creatia lui Dumnezeu!
Dar cum este POSIBIL asa ceva?
MIHAI , STII DE CE NOI POSTAM AICI ? pentru ca ne intriga dna VP cu ura ei fata de AIE , GHIMPU , CHIRTOACA , FILAT.La Filat pe blog este o constatare de fapte , cu care noi suntem mandri si de acord , aici vedem,insa, in dna o „vrajmasa” a ceea ce tinerii au obtinut cu atata greu si ne temem ca din cauza unora ca VP , se va duce totul de rapa. Caci ea nu face critica , ci denigreaza.Cine i-a dat voie sa-l numeasca pe Chirtoaca:lunganul cela , gjob , manipulator etc etc .A jignit-o Chirtoaaca in vrun fel ! asa ca „argumentele” dtale de mai sus nu-si au locul .Sau poate dna primeste bani dupa cate postari facem noi aici de al unimedia. si de aceea scrie ce scrie ?Eu am ascultat un video de pe unimedia/scrisoare lui brigit bardo citita de cineva/ si mi s-a parut ca era vocea lui Pavlicenco . Daca este aNgajata lui SOV la publika.tv, artunci e clar, trebuie sa-si „lucreze” remunerarea, nu !?
Pt. Valenta
Cu părere de rău nu noi apărăm cînii ci din împotrivă.Ei pe noi.
Eu personal nu prea mă ocup cu chînii.
Însă de cîteva luni s-a adăpostit unul la casa mea şi cît nu l-aşi alunga el nu pleacă. Se culcă afară în frig lîngă uşă, şi cînd aude ceva, sau şi mai şmecher, cînd es afară chiar dacă nu-i nimeni în curte el aşa mai latră dîndu-mi de înţeles că-şi face datoria.
Vedeţi , un chîne, da cît e de înţelept. Nu cere mîncare, îşi face mai întîi datoria apoi sperînd că va fi şi hrănit.
Dacă şi oamenii ar înţelege, că pentru a primi ceva e nevoie mai întîi de muncit şi apoi răsplata.
Cu părere de rău în multe cazuri se întîmplă invers.
Eu nu propag Jainismul, dar este interesant de stiut
ca ei, cei mai devotati umbla absolut goi, cu maturita ca sa alunge tintarii fara sa-i omoare, si sa mature cararea pe unde merg.
deschideti si vedeti, pentru relaxare:
http://www.youtube.com/watch?v=N9NcGAE4WOU&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=X51sYm-QAHo&feature=related
Mihai,
Cred ca societatea este scandalizata peste masura,
pentru ca s-a LASAT PREA MULT TIMP problema nerezolvata si acum ne-am trezit cu un numar foarte mare de ciini vagabonzi, si daca ii lasam asa, la vara numarul lior se va tripla… si tot asa…
Eu din considerentul acesta am scris asa. Caci trebuie de actionat OPERATIV!
Dar, daca am PUTEA, sincer, as vrea sa putem sa nu omorim nici o vietate.
Caci asa ERA si asa va fi in Raiul lui Dumnezeu: dragoste si lipsa de violenta!
de aceea eu cred ca am ABORDAT PROBLEMA CHIAR MAI PROFUND decit madam de la Paris, care face doar preferinta doar pentru ciini.
„Vizitatorul Jay, vazind ca nu mai are ce spune, m-a luat la bani marunti..” :)))
D-na Pavlicenco, nu sint chiar atat de celebru si de important cum ma faceti dvs aici 🙂
Sint un om simplu care pune niste intrebari. Atat.
Rodica Ciorănică
O scrisoare în care eu nu ţin cu câinii
Însemnare scrisă de Rodica Ciorănică pe 16.02.2010
Multstimate dle primar Dorin Chirtoacă,
am auzit că vreţi să-i scrieţi o explicaţie ex-multpreafrumoasei Brigitte Bardot, care a revenit recent în atenţia publicului moldav şocată fiind de atitudinea autorităţilor faţă de câinii vagabonzi ai Chişinăului. În acest război, în care societatea se împarte în două – unii ţin cu câinii, iar ceilalţi cu primarul, eu mă voi asocia grupului al doilea.
Şi, dacă trebuie, o să-mi pun semnătura pe scrisoarea care se va duce la Brigitte. Când o să vadă şi numele meu, ea cu siguranţă va ceda revoltei interioare iniţiale şi se va conforma tristei realităţi în care suntem nevoiţi să reacţionăm aici, într-un oraş a cărui situaţie financiară nu permite identificarea unor soluţii mai civilizate şi mai umane de anihilare a turbulenţei câineşti.
Dar dacă totuşi, în ciuda imaginatei mele celebrităţi, numele meu nu-i va spune nimic lui Brigitte Bardot, o să semneze şi fiica mea Paula, elevă la Mircea Eliade, care de patru luni nu mai iese în curte la joacă, exact din momentul în care un câine a pus-o la pământ şi i-a rupt pantalonii. Nu vreau să-mi imaginez ce se mai putea întâmpla dacă nu era o băbuţă în preajmă care i-a dat câinelui cu o geantă în cap.
Mai grav e că frica i-a rămas. De câte ori trecem cu maşina pe lângă haitele sălbăticite, pe care Paula le recunoaşte după culori, gabarituri şi gradul de răutate, fiica mea se ghemuieşte pe banchetă şi mă apucă de mână, de parcă câinii ar putea sparge parbrizul…
Dacă e puţin, vor semna şi ceilalţi copii din curtea noastră, pentru că nici ei nu mai ies din casă fără supraveghere. Şi ei tremură noaptea când aud lătrat pe afară.
Dacă e puţin, vor semna şi vecinii, care duc gunoiul în grup sau intră cu maşinile până la boxele menajere, pentru că acolo e teritoriu lor, al câinilor care-şi ies din minţi de foame şi de frig.
Dacă e puţin, vor semna şi bătrânelele care nu mai vor să mai fie considerate criminale pentru că sunt nevoite uneori să le mai arunce câinilor otravă ca ei să dispară pe undeva.
Se mai poate asocia grupului nostru şi un ex-ministru al Apărării, care mi-a povestit cum a luat puşca şi a tras în toţi câinii de pe strada lor de vizavi de Memorial, adică din centrul Chişinăului. Nici acolo copiii nu puteau ieşi de prin curţi.
Iar dacă ne vor sări în cap cei cu protecţia animalelor, putem concluziona împreună că bietele animale fără stăpân oricum sunt omorâte, doar că aceste „crime de cartier” nu intră în statistici, camerele de la ştiri nu reuşesc să surprindă imagini în flagrant şi nouă nu ne rămâne decât să facem reproşuri autorităţilor care o fac public.
Iar dumneavoastră, dle primar, vă sugerez că poate nu ar trebui să povestiţi la televizor despre toate acţiunile legate de eutanasierea maidanezilor. Nu toţi înţeleg. Şi se enervează pe dumneavoastră. Şi nu vă mai votează după asta. Sigur că ne emoţionează pe toţi problema, dar după cum aţi declarat ieri sau alaltăieri, viaţa oamenilor e mai importantă.
Notă. Mie îmi plac câinii, dar nu m-am împrietenit niciodată cu ei. Au ochii atât de trişti, încât risc să încep a crede în reincarnare şi să trec în tabăra cealaltă…
Oare Altetea sa nu-si da seama ca cei intrati pe blog se amuza de aiurelile ei,de patriotismul ei ,de dragostea de tara si popor, Ca o face pe jurista care cunoaste toate legile si subpunctele lor. Mai putin sa improaste noroi catre alianta,,sa se ocupe de cinii si pisicele ei ,sa o ia Dracu, de atita ura pe cei ce nu i-au dat sansa de a mai aiuri si latra in parlament
pentru Valeria
Draga,chestia cu cainii nu e chestie politică ,mai mult ţine de simţ omenesc.De ce,de ce oare nimeni nu se trezeşte pentru a înţelege care e faza?
Unde-s cei ce rupeau părul de pe coate,cum ca ei (moldovenii) sănt mai buni la suflet,cei mai harnici e.t.c.
De cănd,mă rog?
Stă o turmă de adormiţi luni întregi pe Unimedia şi o fac pe speţul în toate -de la politică păna la religie.O turmă de snobi,care nici nu doresc să deschidă mierda ceia de ochi pentru a se certifica că sănt manipulaţi de micuţa lor minte.
Nu cunosc nimic din viziunile polizice a Doamnei Pavlicenco,dar am sosit aici pentru că Doamna în cauză a fost una din puţinile care a luat poziţie civică matură faţă de tema discutată in societate.
Ca contrariu puteţi citi miorlăitul Rodicăi Ciorănică.
Şi acum la concret.Prin doar 3 rănduri scrise v-aţi arătat trufăşiea,ura pentru Natura ce v-ă înconjoară şi aţi ofensat o persoană.Deci fiind contra animalelor,nu cumva observaţi că şi fiinţele umane tot aşa le detestaţi -cu ură şi intoleranţă.Sau poate sănteţi dintr-o rasă superioară,necunoscută?
Politik.md: Europa este şocată de decizia de eutanasiere a maidanezilor
Problema eutanasierii maidanezilor devine tot mai complexă. Creşte numărul persoanelor care se pronunţă împotriva acestei decizii adoptate de Primarul General Dorin Chirtoacă la începutul lunii februarie.
Valentina Dudnic, președintele Asociației Obștești pentru Protecția animalelor fără adăpost ”ALGA”, a menționat că animalele sunt ridicate din stradă de persoane asociale și ”nu poate fi nici vorbă de eutanasiere, pentru că aceasta o fac medicii specialiști, nu persoanele fără idee de medicină”.
Luni, 15 februarie, Dudnic a avut o întâlnire cu şeful Regiei „Autosalubritate” Tudor Manev, pentru a discuta problema. ”Ne-a propus un contract, prin care oamenii regiei să adune câinii și să-i aducă la “ALGA. Însă eu nu-mi pot lua răspunderea pentru a rezolva o problemă de proporţie, ce trebuie soluţionată de administraţia Municipiului Chiţinău” – a spus Dudnic.
În replică, Tudor Manev s-a arătat sigur că dna Dudnic nu va respinge propunerea şi că “va lucra” cu el. “Noi suntem în discuții, noi le facem propunerile noastre, iar ei – pe ale lor -, după care urmează să ne întâlnim pe 16 februarie (astăzi), ca să examinăm şi să convenim asupra unui moment bun și pentru apărătorii de animale, și pentru noi, cei de la regie. Poate o să cerem serviciului veterinar să coboare pe pământ şi să înceapă a lucra împreună, pentru că se dau într-o parte, deşi au spațiu locativ unde s-ar putea efectua operaţii. Vom organiza și o masă rotundă cu viceprimarul Coteț și vom rezolva problema”.
De asemenea, Dudnic propune ca, în fiecare sector al orașului, să fie creat câte un punct de sterilizare, hingherii să fie înlocuiți cu medici veterinari și să fie sterilizați câinii. La care, Chirtoacă a spus că nu e nici o problemă și, dacă cineva mai dorește – să se implice, ”doar că acești câini după sterilizare nu mai pot fi lăsați liberi, ei trebuie duși la un azil, pentru că oricum atacă oamenii, asta este problema esențială. E grav şi că majoritatea sunt bolnavi, fie au rabie, fie sunt agresivi și, oricum, nu pot fi lăsați liberi”.
Dudnic a adăugat că a primit mai multe telefoane de la persoane stabilite în Israel, Germania, Canada, care se arată nemulțumite de decizia Primarului: ”Lumea plânge, îmi spune că trimite bani, numai să terminăm cu problema, să nu fie eutanasiați câinii”.
Eleonora Curca, cetățeană a R.Moldova, stabilită de 20 de ani în Germania, ne-a telefonat la redacție pentru a-și exprima public părerea despre această decizie: “Toată Europa este șocată și vorbește despre R.Moldova, despre cum își bat joc de animale, cum sunt prinse, chinuite şi omorâte de vii”. Doamna a mai spus că va fi un scandal la nivel european din partea ocrotitorilor de animale și cere stoparea procesului de eutanasiere a câinilor, ”pentru că e un caz inuman”.
La aceasta, Primarul a spus că ”noi aplicăm decizia Consiliului Municipal Chişinău din anul 2000, care spune că toți câini maidanezi trebuie eutanasiați, însă noi aplicăm eutanasierea doar celor bolnavi sau agresivi. Totuși – a adăugat Primarul -, cred că acest scandal e făcut numai pentru a distrage atenția opiniei publice de la alte probleme, dar câinii atacă oamenii și asta e foarte grav”.
Doamna Vitalia Pavlicenco,întradevăr nu iubesc politica in nici un ambalaj – stănga-dreapta ori roşu-verde. Vă admir pentru poziţia de care aţi dat dovadă,exsprimăndu-vă pro in apărarea animalelor. Nu-s nici politic şi nici vegetarian,sănt o Fiinţă Umană,ştiu de unde vin şi unde merg. Păcat e că s-a dus vestea in toată lumea, ce jlob e neamul moldovenesc.Asta m-a lovit şi pe mine in obraz,sănt şi eu moldovean.
Pt.Nina Gonţa…
Nu sunt deacord cu D-stră.
Nu pavlicenco critică ci vizitatorii răutăcioşi.
Încă înainte de alegeri aţi feştelit-o pe Pavlicenco pe acest blog nemeritat, cerîndu-i să se retragă din cursă, deşi într-o postare v-am dat de înţeles, că o să vă pară rău de tot ce faceţi împotriva lui Pavlicenco.
Noi nu puteam dezvălui din timp decizia PNL , de a ne înregistra în cursă şi apoi a ne retrage. Anume la propunerea lui V.Pavlicenco DPN a PNL a decis să se înregistreze , pentru a mai folosi timpul de antenă, de a mobiliza membrii de partid, şi apoi printr-i declaraţie oficială să ne retragem, chemînd simpatizanţii, cîţi ei n-or fi, a PNL să iasă la votare şi să susţină forţele liberale. Prin aceste acţiuni considerînd că vom aduce mai mare aport în favoarea liberalilor, decît dacă nu ne înregistram şi fiecare mergeam sau nu mergeam la votare.
Şi cît Mihai M , V.Pavlicenco, Nina Tampiza nu vă ruga să încetaţi cu împroşcările de noroi în adresa PNL, D-stră continuaţi, şi continuaţi şi acum.
Şi dacă D-stră aţi adus un vot două pentru Chirtoacă sau filat , apoi noi cu mult mai mulţi, votînd toţi membrii de partid pentru forţele liberale, chemînd şi cei indecişi să susţină liberalii.
Deaceia şi considerăm, că avem tot dreptul să cerem, să monotorizăm, să criticăm dacă trebue, respectarea promisiunilor făcute în campania electorală, fiindcă şi noi ducem răspundere în faţa celor ce iam chemat să voteze actuala guvernare.
Şi dacă la Făleşti la ziua de astăzi din cauza administraţiei locale, sau din alte motive antreprenorilor nu li se prelungeşte patenta de întreprinzător, păi ei mai întîi de la mine cer explicaţii, bănuind că de vină se face actuala guvernare, care este departe şi nu aude.
Şi dacă la conferinţa de presă din 4 februarie eu am accentuat acest lucru, actuala guvernare trebuia demult să ee măsuri, şi să verifice cazul, fiindcă nu-i exclus că se face în mod intenţionat pentru a discredita actuala guvernare în faţa alegătorilor.
Şi dacă M.Morteanu o să tacă, V.Pavlicenco o să tacă, lucrurile se pot agrava şi de vină vom fi tot noi, fiindcă o să ne întrebe: de ce am tăcut şi nu i-am înştiinţat din timp.
Aşa că opoziţia constructivă e cu mult mai eficientă şi folositoare decît lingoşia şi făţărnicia, care poate în orişice moment să te lovească din spate, sau SUB CENTURĂ DE SUB MASĂ aşa cum declară V.Filat.
Dar iată cine loveşte aşa şi nu cunoaştem.
Poate d-stră N.Gonţa aflaţi detalii mai amănunte ce a avut în vedere V.Filat, acentuînd la şedinţa guvernului, că cineva încercă să-l lovescă pe sub masă sub centură.
NINA GONTA,
„pentru ca ne intriga dna VP cu ura ei fata de AIE , GHIMPU , CHIRTOACA , FILAT”–dumneata nu prea deosebesti sensul cuvintului „ura”de „critica.”De fapt,cred ca ghinditi dupa cum sunteti.
Valenta, nu mi-ai raspuns, ce inseamna „copii avortati”?
Am un singur copil,care e mare deja si am si vreo 10 avorturi, si ce? Eram tineri specialisti, aveam situatie materiala grea, nu aveam casa, bani s.a. Sau poate trebuia sa-i nasc pe toti si sa-i arunc Statului, sa strig in gura mare, ca toti sunt datori sa-mi creasca copii?
Iar d. V.P. a avut in vedere, ca parintii trebue sa duca grija copiilor, daca nu-s in stare sa faca acest lucru nu au decit sa avorteze, dar sa nu-si lase odraslele ca cucul intregii societati.Dar de obicei nu-si controleaza „reproductia” gunoiul societatii, si cam rar, cind din asa copii se primeste ceva bun, asta e parerea mea, posibil ca ma insel
Valenta-Raisa, si as vrea sa-ti aduc aminte, ca Moldova isi duce denumirea de la o lupoaica , asa ca ironia cu republica maidaneza e o gluma de prost gust
comentez foarte scurt. e un subiect dureros. poate revin mai tirziu pt detalii. vreau sa pun niste accente:
1. problema maidanezilor exista si e f. serioasa, sa fiu mai explicita e grava pt societate, mai ales pt copii si pt cei vulnerabili (fara automobile la scara). 2. e un pericol, e frica, e boala, e bilbiiala (defect la vorbire)etc.
3. multi din cei care pledeaza pt protectia animalelor o fac pt a se evedentia, pt a fi in pas cu moda, pt a avea o ocupatie.
4. exisa si cei care lupta pt protectia animalelor sincer (si mie imi plac animalele), dar nu sunt de acord cind o fac in detrimentul copiilor nostri care si asa sunt putini si speriati de soarta lor.
5.ciinii din strada umbla flaminzi si necajiti, bolnavi si daca se i-au niste masuri corecte de a diminua numarul lor red ca e bine si nu va revoltati unde nu e cazul
6. adunati fonduri si ajitati-i, dar nu-i lasati in strada sa ne manince pe copiii nostri si pe noi, care si asa unii din noi abeea mergem de foame si grigi
7.daca veti sustine numai ciinii, o sa ramineti cu ei si cu citiva bilbiiti
Natalia, eu nu sunt Raisa. ti-am mai scris.
Tu scrii ca ai avut vreo 10 avorturi si VAD ca nu ti-i mila de copiii avortati, dar straniu ca te rupe la inima doar de ciinii salbaticiti…
UNDE ESTE LOGICA TA? Dumnezeu l-a creat pe OM dupa Chipul si asemanarea Sa, si nu pe ciini.
Ati luat-o razna, degraba ajungem sa ne unim cu India!
Oare viata unui Om este la acelasi nivel, sau mai prejos, decit a unui ciine?
Caci cineva aici mai facea comparatie a EVREILOR exterminati de nazzisti si ciini…
Ati ajuns prea departe. Reveniti la NORMAL
Traiasca MOLDOVA! Jos Republica Maidaneza!
Bravo, NINA,
Mila noastra mai intii sa o demonstram prin fapte fata de FIINTELE UMANE.
Sa se infiinteze organizatii care sa lupte pentru dreptul copiilor nenascuti la VIATA!
Sa se organizeze mai multe organizatii pentru AJUTORAREA BOLNAVILOR< BATRINILOR< INVALIZILOR care zac la pat, fiind abandnati de rude… Si treptat sa rezolvam civilizat si PROBLEMA maidanezilor. EUROPA, Cred ca la Paris, orice ciine vagabond imediat este “arestat” si daca nu este cautat de nimeni, este eutonasiat fara a se face zarva in presa… Maidanezii SUNT MOSTENIREA DE LA COMUNISTI, Ar trebui pcrm sa dea bani pentru azile pentru ciini. UNDE ESTE LOGICA? Dumnezeu l-a creat pe OM dupa Chipul si asemanarea Sa, nu pe ciini. Ati luat-o razna, degraba ajungem sa ne unim cu India! Oare viata unui Om este la acelasi nivel, sau chiar mai prejos, decit a unui ciine? Caci cineva aici mai facea comparatie a EVREILOR exterminati de nazzisti si ciini… Ati ajuns prea departe. Reveniti la NORMAL. Jos Republica Maidaneza! Traiasca OAMENII in Moldova! DACA VRETI CU ADEVARAT SA VA CREADA CINEVA CA SUNTETI SINCERI IN INTENTII, ATUNCI DECLARATI CA DORITI SA APARATI DREPTUL LA VIATA A FIECAREI FIINTE CREATE DE DUMNEZEU, de ce numai a ciinilor? CERETI SA FIE INTERZISE AVORTURILE, LUPTATI PENTRU O VIATA CU DEMNITATE A CELOR CARE ZAC LA PAT, MILITATI PENTRU CA INTREAGA SOCIETATEA SA CONSTIENTIZEZE CA ESTE MAI BINE SA DEVINA VEGETARIENI, CA SA NU OMOARE ANIMALELE SI PASARILE DOMESTICE NICI CELE SALBATICE ETC. DE CE NUMAI CIINII SI PISICILE AU DREPTURI? HAI SA FIM LOGICI SI APOUI SA-MI SPUNETI CINE ARE VIZIUNI INGUSTE!
Pt Valenta
Nu voi raspunde, pentru ca vad altii ca o fac foarte bine. Nu se merita sa imi bat gura degeaba. Am o rugaminte: pentru a nu lasa o impresie proasta, concentrati-va gindurile in putine postari, nu la fecare imbold scrieti doua fraze. Pe mine asta ma deranjeaza, blogul nu e un cos dintr-o mie de idei aruncate la gnoi si nu vreau sa-mi fie respinsi prin asta vizitatorii. Maim mult nu repet acest avertisment.
Pt Moraru
Nu sint de acord ca cei ce pledeaza pt protectia animalelor o fac pt a se evidentia si celelalte. Nu vreaus a spun ca s-ar putea sa fi facut aluzie la mine, dar pozitia postata azi pe blog demonstreaz aca m-am ocupat mereu de asta. Eu lupt sincer pentru animale. Toti trebuie a adunam fonduri si totuls a fie extrem de transparent si mobilizator. Nu sint de acord ca, daca vom „sustine numai ciinii, o sa raminem cu ei si cu citiva bilbiiti”.
pentru dna Pavlicenco
n-am facut nici o aluzie la dvoastra, cred ca nici nu e cazul, am zis de multi.. . Repet inca o data ca e o problema foarte grava si maidanezii sunt un pericol, chiar daca ne este jale de ei.
Premierul Republicii Moldova spune că „înţelege” Bucureştiul, „nevoit” să aplice normele UE în pofida unei promisiuni a preşedintelui României.
Premierul Republicii Moldova, Vlad Filat, a declarat că pentru anularea prevederii privind necesitatea de a prezenta dovada deţinerii unui cont bancar de cel puţin 500 de euro la obţinerea vizei române este nevoie de o derogare, iar demersurile în acest sens au fost făcute deja la Comisia Europeană.
Vlad Filat a declarat că aplicarea prevederii decisă recent în Senat „este o decizie firească a României”, deoarece această normă este obligatorie pentru România ca ţară membră a UE.
„Eu nu aş vrea să comentez această decizie, pentru că ea era una firească.
„Însă este o situaţie de-a dreptul anormală când părintele merge să-şi vadă copilul la studii.
„Atunci el trebuie să prezinte 500 de euro pentru o vizită de o zi sau două”, a spus premierul Republicii Moldova.
„Dar nu avem de ales. Este o normă comunitară. Noi aici am avut o înţelegere că activăm în baza realităţilor, nu în baza emoţiilor. Ori aceasta normă comunitară este obligatorie pentru România. Ar fi greşit să punem în sarcina României această situaţie. Acum urmează să obţinem o derogare, o derogare care urmează să fie acordată de către Comisia Europeană şi în acest sens muncim”, a mai adăugat Vlad Filat.
Săptămâna trecută, în cadrul unei emisiuni la un post de televiziune privat, preşedintele României Traian Băsescu a spus că dovada deţinerii celor 500 de euro nu va mai trebui făcută de către cetăţenii moldoveni care solicită viză pentru România.
„Ei vor semna o declaraţie pe cont propriu, fapt ce va simplifica procedura de eliberare a vizelor”, a mai declarat preşedintele la o emisiune de la postul ProTV.