Vineri seara a avut loc o emisiune in limba rusa la TV7 – Otkritaia studia – Studioul deschis, cu participarea lui Dumitru Diacov, PD, Iurie Muntean, PCRM, Vitalia Pavlicenco, PNL. In timpul emisiunii, cetatenii au trimis intrebari, pe care le-am preluat si am raspuns nu doar celor adresate strict mie. E bine sa vedem si un alt tip de gindire, ce intrebari au oamenii, viziunile lor, care, pina la urma, trebuie schimbate, pentru a ne apropia. Intrebarile au fost preluate de pe
http://www.tv7.md/?page=Open%20studio&id=19946〈=ru&list=1
natgavt Вопрос Дьякову:
1. В своей полит. деятельности, создании Демократической партии, являясь долгое время ее лидером когда он в последний раз читал основоположников-классиков демократии? 2. Его отношение к обмениванию высшими наградами Гимпу с Бэсеску? 3. На его взгляд за какие высокие заслуги перед Румынией и.о. президента Гимпу награжден высшим орденом другой страны? 4. Дьяков-демократ?
пенсионер, г. Бельцы
Перед тем, как заявлять на каком языке мы говорим, нужно сначала провести референдум и задать людям такой вопрос: Если Молдове 650 лет, а Румынии – 200, то все-таки, как называется наш язык?
Oricit am reproduce cifre, nu putem uita ca in Romania sint aproape trei parti din Moldova istorica, azi parte a Romaniei, unde toate lumea vorbeste romaneste. Regimul sovietic a vrut ca aceasta parte a moldovenilor romani, basarabenii, sa fie altii, sa fim invatati ca vorbim alta limba, pentru a nu ne putea rupe niciodata de spatiul sovietic si a reveni la Tata din care am facut parte intre 1918-1940.
alex
Вопрос к Ю.Мунтяну:
Хотят ли ПКРМ, чтобы Р.Молдова была в ЕС? Если да, и почему ничего не сделали комунисты для этого?
Comunistii nu au vrut ca Moldova sa adere la UE, au fost niste minciuni. Ei au vrut si mai vor sa raminem in sfera de influenta rusa, care nu ne da nimic pentru un viitor democratic.
Вопрос к Д.Дякову:
Не хочит ли сейчас примерить Кирилл тов. Воронина с Лупу? Если народ не выберит г.на Лупу президентом, а будет Филат например, как сложится отношение в АЕИ?
Daca vor fi alegeri anticipate, daca vor fi alegeri prezidentiale, dupa un referendum privind modificarea formei de alegere a Presedintelui sau daca se va modifica si Constitutia prin Parlament, cu acceptul comunistilor, totul se va face prin intelegere si consens. Daca vor di alegeri prezidentiale, oricine, dupa lege are dreptul sa candideze la functia de Presedinte si asezarile politice pot fi altele. Ar fi bine AIE sa dureze, dar asta nu inseamna ca ei se vor iubi vesnic.
Вопрос для гже Павличенко:
Почему вы рветись в Парламент Р.М.? Что вы хотите?
Orice partid se formeaza pentru lupta politica, pentru accedere in structurile legislativa, executiva, administratia publica locala. In Parlamentul trecut am fost activa incit si multi alogeni m-au apreciat, mai ales acei satui de regimul comunist. Acum sarcinile sint altele – sint actiuni pentru a aduce R.Moldova in Europa, cu ajutorul Romaniei.
serpantinus
Вопрос Дьякову
Как Вы прокоментируете слова вашего коллеги по партии Серебрияна по поводу российского гражданства и российских танках в Бельцах!
У нас ведь по закону разрешено иметь двойное гражданство, и никого не должно волновать гражданином какой страны я хочу быть!
Думаю,что высказывание вашего однопартийца негативно скажется на имидже самой партии.
Спасибо..
In legatura cu faptul ca in R.Moldova e permisa dubla cetatenie si nu trebuie sa deranjeze pe nimeni ce fel de cetatean esti, al carei tari, in afara de R.Moldova – aveti perfecta dreptate, trebuie doar ca fiecare sa respecte legile unde locuieste. Dar iata ceea ce ati spus este cu exacta valabilitate si in privinta cetateniei romane, dar daca va uitati aici la intrebarile adresate la emisiune, observati o intoleranta fata de cetatenia romana.
Kolia.Kostin
На сегодняшний день нет в Молдове политика, достойного занять кресло президента – принципиально отстаивающего интересы населения Молдовы.
Предложение-вопрос ко всем участникам Открытой студии-если уж Гимпу-и.о. президента Республики является гражданином другой страны,так может имеет смысл обьявить международный тендер на замещение вакантной должности президента Молдовы-достойного по всем параметрам, с незапятнанной репутацией, большим руководящим опытом-эта идея имеет право на жизнь
In primul rind, dl Ghimpu, din cite eu cunosc, a spus public precum ca nu detine cetatenia Romaniei. In al doilea rind, nu exista interdictie sa ocupe aceasta fucntie. Comunistii au interzis, dar CEDO a anulat aceasta prevedere din lege. In al treilea rind, este legea care prevede in ce conditii se fac noi alegeri, inclusiv cum se alege Presedintele.
ion_rusica
B какой стране глава государства обсуждает вопрос предоставления гражданства другими странами. Это настолько надо не уважать свою страну.
A respecta proprul stat, aparut prin vointa chiar si a Parlamentului acestuia, nu inseamna ca trebuie s auiti istoria, adevarul, faptul ca acest teritoriu, inainte de a deveni stat sovietic sau independent, a facut parte dintr-un stat adevarat. Legislatia internationala, Conventiile europene, la care Moldova e parte, prevede ca nici un om nu poate fi lipsit de cetatenie fara voia sa. Si daca parintii nostri au fost romani, noi sintem, de asemenea, romani. Si toti au dreptul sa isi restabileasca o stare anulata printr-o dictatura.
2. Желание получить другое гражданство не прихоть граждан, а не способность политиков обеспечить минимально необходимые условия для жизни своих граждан. Xватит сидеть 15 лет в депутатах.
Este adevarat si acest lucru. Daca oamenii alegeau conducatori adevarati , care stabileau relatii bune cu toate statele, faceau reforme, nu se uitau – in 14 ani din 18 ani – numai spre ce spune Rusia, oamenii aveau sa stea sa lucreze acasa, sa nu plece peste hotare si sa nu se gindeasca poate, ca si o obsesie la orice posibilitate de a pleca peste hotare. Dar chiar daca vor sis a circule, si sa isi ia cetatenia romana, este bine si trebuie sa vrem sa fim europeni, cu drepturile si libertatile respectate. Comunistii si agrarienii au condus 14 ani din cei 18 ani de dupa proclamarea Independentei si au distrus oamenii, societatea, statul. Ei i-au facut si pe oameni sa isi aminteasca de dreptul lor istoric la cetatenia europeana romaneasca.
zinaida.cresciuc
“Тов”. Мунтеану вы так беспокоетесь о простом народе по поводу повышения цен на энергоносители, тепло и воду, которые не сравнить с вашими ценами на продукты питания сомнительного качество, как рыба и мясо, которые вы и ваши товарищи импортируете за бесценок из-за границы. Сначала вы нас травите этими продуктами а потом лечите такими же медикаментами еще за баснословные цены. Кто за это будет отвечать? Вот и геноцид против собственного народа.
Foarte adevarat. Daca astazi Munteanu si alti comunisti spun ca Moldova este intr-o situatie social-economica grea, asta este, in primul rind, din cauza dezastrului creat si lasat de comunisti. Comunistii au facut genocid sub toate aspectele – si economic, si social, si in cultura, educatie s.a.
LE
“Unimedia – mai putin interesativa ce scrie rusofonii, si mai mult scrieti ce se scrie in occident despre Moldova”
Ce limba vorbesc italienii: italiana sau milaneza, venetiana, genoveza, neapoleza? Doar aceste ducate au exista cu mult inaintea Italiei moderne. Nemtii vorbesc germana sau bavareza, prusaca?
A spune adevarul despre limba pe care o vorbesti este un act de cultura. Limba moldoveneasca, cea care place comunistilor si aliatilor lor, este asa cum o vedeti la Vladimir Turcanu – impiedicat la vorba, nu-i ajung cuvinte, cred ca de dimineata pina seara el vorbeste rusa. Adica limba moldoveneasca este limba rusa tradusa incorect in romana, adica prin folosirea structurii si a calchierilor din rusa.
alex.tiltu
Intrebati-l pe Munteanu nu s-a saturat sa calatoreasca saracul pe la toate emisiunile,ce alti oameni nu sunt in PCRM?
I-am spus lui Munteanu sa nu faca zel, pentru ca nu va fi apreciat. E trimis sa lupte, pentru ca papusarii s-au obisnuit sa traga sforile pe intuneric.
alex.tiltu
P-u Diacov. Care este politica PD, care se dovedeste a fi fara o pozitie clara, nici laie nici balaie? Din toate declaratiile lui Lupu chiar ca nu intelegi nimic..
Este adevarat ca nu intotdeauna mesajul PD e clar. Insa societatea noastra are mai multe segmente si fiecare vrea sa se regaseasca intr-o forta politica. Asta ar fi un motiv. Altceva e ca PD este in AIE, rezista in fata presiunilor si datorita PD au functii azi Ghimpu, Urechean si Filat. Era oare mai bine s treaca de partea comunistilor?
gealtel
Вопрос Дьякову: Неужели ваша партия не видит что пошла явная антинародная политика (уничтожение бизнеса, повышение тарифов и тд) и не хочет ли демократическая партия покинуть этот альянс, чтобы можно было хоть некоторым гражданам в глаза Все равно они ВАС как и нас ОБМАНУЛИ.
Asa se intimpla intotdeauna. Comunistii distrug, fura, apoi vin democratii, liberalii si trebuie sa preia o mostenire grea, sa faca reforme impopulare si sa explice de ce, precum si sa plateasca polite la alegerile urmatoare. Este, insa, altceva, ca e nevoie de discutii cit mai largi cu societatea, pentru a vedea care masuri sint cele mai bune si care sa afecteze cit mai putin businessul mic si privat, sa se poata extinde sectorul privat.
nico72
D.Muntean aveti putina stima fata de popor si faceti va rog o favoare, plecati din politica Dvs si partidul vostru pentru binele poporului R.M.
Nici Iurie Muntean, nici comunistii nu vor pleca din politica, decit nevotindu-i in urmatoarele alegeri.
tiantovnaiva1
Ирина
Вопрос ко всем участникам:
Долго ещё наше руководство в лице премьер министра председателя парламента будут пресмыкаться перед Румынией? Очень не приятно на это смотреть и стыдно.
Este gresit sa ginditi asa. Trebuie sa avem relatii bune cu toti. Romania este tara care ne poate ajuta cel mai mult. 80 la suta din populatie sint romani, dar chiar si alogenii vor in Romania si in Europa. Nu e vorba de a te umili sau a te inchina in fata cuiva, e vorba ca trebuie sa accepti mina de ajutor intinsa.
lexishe
Визит Бэсеску нужен был всего лиш для Гимпу или он так важен для народа?!
Vizita lui Basescu este importanta pentru toti, nu numai pentru Ghimpu. Daca nu l-ati vrut pe Ghimpu alaturi de Basescu, comunistii au trebuit sa-l voteze pe Lupu. Relatiile cu statele vecine nu pot sta pe loc pentru ca nu a fost votat un Presedinte. Viata nu asteapta.
gogin_m
Сижу сейчас и смотрю передачу в эфире. Смотрю Вас впервые. Начал смотреть только из-за темы приезда г-на Бэсеску в РМ. Лично у меня, да и не только у меня, складывается впечатление, что это не визит благодарности, а просто осмотр своей провинции. Какие могут быть разговоры о границе с Румынией? РМ является независимым суверенным государством, кстати и г-н Гимпу был в первых рядах с этим требованием когда Молдова входила в состав СССР. А сейчас что? Неожиданно все стали румынами? Молдаване подумайте, не забывайте ваших дедов и отцов, вспомните о заветах Штефана Великого. Не отказывайтесь от своих обычаев, обрядах. Румыния, хоть и в Евросоюзе, но она не супердержава, на которую стоило бы ровняться и подражать. Я не родился в Молдове, но я люблю эту страну, мне нравятся её обычаи и обряды, и мне больно смотреть и видеть как молдаване их забывают. Альянсу давно пора думать о народе и начинать выполнять, то что они обещали, а судя по всему они обещали, лишь для того, что бы сесть в кресла. Думайте о народе!!!.
Asa cum a spus si Diacov, Presedintele Romaniei s-a purtat foarte corect inj timpul vizitei. Romania a recunoscut frontiera la recunoasterea in 1991, a statului Republica Moldova. Insa nu trebuie sa uitam ca pina si Parlamentul URSS a anulat pactul Molotov-Ribbentrop si numai basarabia, Bucovina si Tinutul Herta au ramas victime ale pactului. Daca sintem un stat aparte azi, asta nu inseamna ca miine poporul sa nu vrea sa se uneasca cu Romania. De aceea ar fi mai bine ca alogenii sa invete limba romana si sa se integreze in societatea romananeasca europeana. Aunci cind Ghimpu si altii au luptat pentru independenta RM de URSS si de Rusia. Acum lupta e pentru UE si Romania. Stefan cel mare a fost ales in Romania ca “Cel mai mare roman@. El a fost in partea de Moldova, dar s econstientiza roman. Nu renunta nimeni la obiceiuri, ele in mare parte sint exact ca in Romania, pur si simplu se revine la ele, dupa ce s-a regimul sovetic a vrut indepartea si uitarea obieciurilor noastre, incercind sa faca din noi un popor nou – soivietic. Nu a reusit sa faca si azi, cind e libertate, oameni spun deschis ca sint romani. Daca ati indragit Moldova, o sa indragiti si Romania.
komrad.schirokorad2009
Господин Голя! Я, конечно, очень рад Вашей инициативе в создании передачи Открытая студия. Но недоумеваю, почему Вы так настойчиво предлагаете зрителю не состоявшихсс ренегатов, превратившихся по суди дела в “политических трупов”, вроде номенклатурног комсомольца Дьякова, или дамы, у которрой наступил определенный физиологический (для женщин) возраст? Они уже не интересны. А обсуждая визит Бэсеску, могу только сказазать, что сам, сдетства, восхищался мариманами, они ведь несомненно герои? Но ведь Вы сами понимаете, что не очень-то и важно, хотя для настоящего откровенного добрососедства это и желательно. Главное, чтобы о своих “исторических” границах не вспомнили ни Болгария, ни Венгрия. Что, опять придет какой-то Гавриил Принцип? Вы же прекрасно знаете, к чему, к какой трагедии, это привело. От себя лично могу еще добавить, г-н Голя, не пытайтесь “сидеть на двух стульях”, ни к чему хорошему в вашей судьбе это ни приведет. Соглашателей всегда не допонимали, какими они не были хорошими людьми. Это, конечно реплика, а не разбор полетов текущей передачи..
Cred ca gresiti. Toti oamenii au pareri si sint interesante, ar fi bine si Dvs. sa participati la asemenea emisiuni sa spuneti ce credeti despre vita noastra, despre deciziile Puterii.
ciutac
intreab-o, omule, pe d-na Pavlicenco jumati de tare doreste raspuns la aceasta intrebare..
Nu am inteles aici la care intrebare sa raspund.
gealtel
Дьякову: народ неинтересуют миллионы кредитных долларов которые вы необдуманно гребете, но почему вы у нас отбираете не то что последнее, а даже то чего нет. Штрафные санкии против мелкого бизнеса были грабительскими и при старой власти, а новые введения – это генацид против своего народа. Только не понятно чего вы этим добиваетесь. Или вы оторваны настолько от избирателей, что даже не ведаете что твориться в народе T.Басеску думает на пару шагов вперед-румыны бегут в Еvропу, а рабсила все таки нужна и сгодяться молдаване.
Noi consideram ca AIE ar trebui sa gaseasca posibilitatea sa mearga la intilniri cu oamenii in teritoriu, pentru a vedea ce pareri au oamenii despre guvernare si pentru a lua decizii optime.
ciutac
Dna Pavlicenco ce facem noi, daca Romania ne va conduce? Si daca V. Filat va fi de partea noastra? Va rog frumos, raspundeti la aceasta intrebare!
Nu cred ca putem considera ca Romania ne va conduce. Romania vrea sa ne ajute. Si asta e foarte bine. Cred ca si Ghimpu, si Filat vor san e ajute Romania. Nu vad piedici aici. Crede si PD, si AMN, nu mai spun de PNL – toti vrem relatii strinse cu Romania, unicul avocet firesc al R.Moldova in efortul de a ne moderniza, a ne face o economie mai buna, mai stabile si a avea salrii maim aril pensii mai mari, dreptul de a circula, ca Europa san u se teama de noi ca mergem acolo sa le luam locurile d emunca. Avem nevoie de investitii, pentru asta trebuie san e schimba sis a avem justitie, libertate.
jordachkin19111
Кем Будет Дьяков, когда Молдова соединиться с Румынией.? Дворником?
Daca ne vom uni cu Romania, Diacov va putea sau sa participle la alegeri si oamenii sa-l voteze, sau s aiasa la pensie, cu sufletul impacat ca RM este, prin Romania, in UE.
Wartanoff
Multstimate пенсионер, г. Бельцы, daca esti intr-adevar pensionar, atunci eshti prost si ar trebui sa-ti fie rusine de faptul ca ai ajuns la varsta asta si nu cunosti o iota din istorie.
moldova
Intrebare catre toti invitatii.
Dupa parerea lor, de ce in tara noastra este dezvoltata ura intre etnii? De exemplu: vine Basescu, vorbitorii de limba romana exalteaza ceilalti striga si injura ca ne fura tara, vine Putin vorbitorii de limba rusa si citiva de alte etnii la fel se bucura ceilalti pling ca ne fura limba??????????
Aceasta ura intre etnii are loc din cauza a 14 ani de guvernare retrograda, antiromaneasca, antinationala, antieuropeana. Comunistii, agrarienii, au mers mereu pe ideea “Dezbina si stapineste”. Si votul in alegeri este etnic. Daca e socialist, communist, social-democrat – parac se uita alegatorii spre Rusia, daca e liberal – spre Romania, Europa. Trebuie sa privim cu totii spre Europa si nu vom mai fi dezbinati.
lily1588
Chiar din discutia aceasta se observa ca comunistii nu doresc sa normalizeze relatia cu Romania, Munteanu lasa sa invete istoria si limba romana pentru a intelege declaratiile presedintelui Basescu si a le interpreta corect, dar nu cum le convine comunistilor.
Asa este, comunistii nu vor relatii normale cu Romania, pentru ca de vreme ce oamenii inteleg imediat ca sint romani, nu vor mai vota pentru intunecimea de comunisti. Deci, apropierea de Romania inseamna surparea terenului de sub picioarele comunistilor. Adica apropierea de Romania inseamna moartea comunistilor.
s_legs2002
1. Kак может Павличенко иметь 2 гражданства засидать в парламенте?
2. Kак она отнесется к упрощению получения Российского гражданства.
3. что сделало провительство для людеи подняла тарифвы раз сняли льготы два.
1. Pavlicenco are doua cetatenii, nu este in Parlament, dar legea permite sa fii deputat cu doua cetatenii. Comunistii au interzis asta, dar CURTEA Europeana de la Strasbourg a anulatlegea ilegala din R.Moldova.
2. Eu consider ca este bine ca obtinerea oricarei cetatenii sa fie simplificata. Daca dai cetatenie rusa, da-o simplu si usor.
3. PNL a facut conferinta de presa si a spus ca trebuie gasite mijloace pentru a compensa platile sporite in cazul oamenilor su venituri mici. Ne bucuram ca Banca Mondiala deja a confirmat ca vine cu un sprijin in acest sens.
Pinceva
Назовите страну в которой депутаты парламента имеют двойное гражданство?
Sint foarte multe tari. Am pe undeva datele. Poate le voi pune pe blog o data. Mi se pare chiar intr-o tara nordica – Norvegia sau Belgia sint ministri cu cetatenii duble, dar si in alte tari. Si-apoi nu vorbim de China si Franta, ci de Moldova si Romania, cind Basarabia a fost parte din Romania. Deci e un popor, o tara, apoi rupa in doua, o natiune, o cultura, o istorie, o limba. Si RM nu a avut traditii de statalitate.
moldova
Si inca un lucru.
De ce comunistii nu-si aduc aminte acum prostiile care le-au facut pe cind erau la putere: vinul care nu putea fi vindut nicaieri, gazul scump, sterbirea imaginii tarii noatre pe arena internationala fiindca pe linga Belorusia ca unica tara autoritara din Europa a mai aparut una – Moldova, acum stau si pling, vai ce rau e in Moldova sa traiesti.
Comunistii sint niste minciunosi, manipulatori, sint antinationali, nu apara interesele oamenilor, ci propriile buzunare.
lily1588
of, ce lume in republica asta…chiar e f greu de inteles ca trb sa avem relatii bune cu vecinii, cine nu ar fi ei…ucraineni sau romani…si indeosebi, romani..fiindca am fost si suntem un popor, insa cum a zis Basescu un popor si 2 state independente…
Pai, nu inteleg acest lucru cei carora nu le convine sa fie libertate in Moldova, pentru ca in libertate comunismul nu mai poate fi votat.
Proskurin
интересно ведущий на какой стороне я думал что профессионал должен быть нейтральным, т.е., вам дaлеко до профессионализма как и нынешним депутатам.
avrora_raca
Am impresia ca pe politicieni nu-i intereseaza situatia noastra materiala, conditiile de trai grele, dar sa ocupe scaunele mai caldute. Trebuie sa prietenim, sa colaboram cu toti vecinii, in primul rind, pe urma cu celelalte tari. Vizitata lui Basescu nu e nimic rau, lasa sa ne viziteze in fiecare zi cite un prezident, numai noua Moldovei sa-i fie mai bine din urma la aceste vizite.
Ginditi foarte corect in ceea ce priveste vizitele Presedintilor.
oleg65
если дать людям любой другой паспорт с возможностью свободного передвижения нужно ли будет гражданство Румынии?
Eu cred ca da. Dar pentru a verifica, trebuie sa faci reforme, sa ai democratie, sa ai justitie, libertate de opinii, numai atunci Europa ne va da circulatie libera. De asemenea, trebuie sa fie foarte bine consolidate frontiera cu Ucraina. Avem problema separatismului, iata cit va fi asa si frontiera administrative cu Tiraspolul nu va fi controlata ca lumea,
Alex
Господа, вы на базаре или в прямом эфире ??? Прекратите!!! Уважайте телезрителей !!!
Exxo_912
Г-же Павличенко, г-ну Голя.
Научитесь правилам хорошего тона при ведении разговора, уважайте не только себя, но и собеседника. Противно смотреть на то, как Вы по-хамски себя ведете. Г-н Дьяков, не надоело заниматься политической проституцией?
magnat
по возвращению в Румынию Басеску сказал что у него были встречи с министором Михаем Гимпу )) оговорочки сначала Кабул а теперь министр Гимпу.
Se mai intimpla si in cazul altora, a fost o mare incarcatura emotionala. In plus, cite problema are Basescu pe capul sau! Putea incurca si Cahulul cu Cabulul.
alpa06
Павличенко не умеет ни слушать не слышать. И это наша власть… НИ КАКОЙ ДИПЛОМАТИИ И КУЛЬТУРЫ.
Dar pe Muntean de ce nu l-ati vazut ca a tot vorbit, vorbit si nu s-a mai oprit? Daca avea sa fie Clepsidra, fiecaruia sa i se dea 2 sau 3 minute sa vorbeasca nestingherit, era mai linistit. Eu, Pavlicenco, nu sint la putere.
edward-ja
госпоже Павличенко; с вашими “умными речами” лучше займитесь кухней, жарьте плацинды, ваше место на кухне.
Cind o sa ginditi altfel, in Moldova va fi o alta situatie, o alta economie, o alta Putere, o alta perspectiva… Aveti inca mentalitate de pestera.
sbaciul
Mnogouvajaemii vedushii gospodin Golea! Na moi vzglead vi ne doljni v studii sporiti s priglashennimi, a takje prinimati storonu odnogo iz priglashennih!.
tanealg19882003
Dna Pavlicenco, cum de v-ati integrat in grupul acesta vorbitor de limba natala?..
De nevoie. Foarte curios lucru – patru romani vorbesc in limba rusa. De ce? Pentru ca trebuie sa le vorbim si alogenilor, la care trebuie sa ajunga punctul nostru de vedere. Da, e pacat ca ei nu stiu romana, dar incetisor trebuie sa ii aducem la necesitatea ca trebuie sa stie nu numai rusa sau rusa si engleza, dar si romana, daca se considera cetateni ai acestui stat. Dar pina atunci trebuie sa le spunem punctul nostru de vedere.
grad757
Господин ведущий абсолютных цифр не существует. Цифры это 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9. Надо правильно понимать применение абсолютных и относительных статистических величин. Предлагаю назвать вашу передачу “трое против одного”
Mi-a placut gluma cu “трое против одного”, dar comunistii spre asta se misca – sa fie maximum maximorum vreo 20-30 la suta in Parlament. Dar e de dorit sa fie cit mai putini.
edward-ja
госпожа Павличенко с вашими “умными речами” ваше место на кухне,лучше займитесь домохозяйством, жарьте плацинды, воспитывайте внуков, а не ковыряйтесь в грязи (политика).
Am raspuns mai sus. Principalul e ca intelegeti ce spun eu. In al doilea rind, inca nu am nepoti. In al treilea rind, nu am nimic in comun cu politica murdara, eu spun ce cred, indiferent de cine e la putere – comunistii sau democratii. Apreciem ce e bun si criticam ce e rau.
patriamea
ALEGERI!
ALEGERI!
ALEGERI!
Pentru Moldova, Pentru Limba Moldoveneasca, Pentru toti la tara noastra – moldoveni, romani, ucraineni, rusi, bulgari, gagauzi s.a. !!!
PCRM – numai Victoria!. страница
steling
Господин Голя Вы ведущий программы, а гость. .Будьте гостеприимным. Ваша позиция известна, дайте поговорить другим. Орден отработать успеете.
bekol75
большинство молдован хотят получить румынское гражданство но не преследуют цель пмж или получить работу в румынии, просто с рум гражданством легче передвигаться по европе, где у них гораздо больше шансов преобрести выгодную работу чем в Румынии Существует ли статистика какое количество молдован переселились в Румынию на пмж.
Partial aveti dreptate, dar cine obtine pasaport romanesc, desi unii spun ca nu e asa, eu cred ca ei devin romani adevarati si capata constiinta de roman. E pacat ca oamenii sint nevoiti sa plece dupa lucru sin u-l gasesc acasa. Nu cunosc datele citi romani s-au mutat in Romania, dar cred ca, ei oricum tin legatura si cu Moldova. Apoi, circulind in Europa, oamenii invata ce inseamna alt mod de trai, d elucru, de convietuire. Nu sint de accord cu ideea depopularii R.Moldova daca vor avea cetatenie. Cred ca romanii moldoveni vor sa plece si sa revina acasa de peste hotare, doar sa fie liberi sa lucreze unde pot, pina vor fi creatre aici locuri de munca.
doina8
Мунтян молодец, выглядит умнее всех, находящихся в студии!
Muntean nu e prost, nenorocirea lui e ca e comunist si inca “inveterat”. Mi-am permis si i-am spus ca nu e bine, va ramine “krainii”. Nu-i face cinste sa fie instrumentul lui Tkaciuk.
valp
Г-н Голя, во что ты превращаете передачу??? Нельзя так. Нельзя. Вы же журналист!!!
folium.87.80
г-н Голя, определенно вас как ведущего пора менять. Вы не держите нейтралитет, что является вашей обязанностью.
BACIUKA
ЭТА ВЛАСТЬ НАПОМИНАЕТ БАСНЮ “ЛЕБЕДЬ РАК И ЩУКА”. А ИЗ КАКОВА ИНТЕРНЕТА БЕРЕТ ВОПРОСЫ ВЕДУЩИЙ???
Moderatotul are werelles, adica Internet fara fir. Dar nu sint toti la putere. Diacov este la Putere, Muntean – in Opozitia parlamentara si pavlicenco – in Opozitie extraparlamentara.
Mihai
D-nul Munteanu tinetiva in picioare nu va dati batut succes!..
edward-ja
для wartanoff
яйца курицу не учат, сопли вытри “историк”
SA VA PREZINT CEEA CE A SPUS DOAMNA CLINTON (a doua persoana din GUVERNAREA SUA) LA RADIO VOCEA AMERICII LA UN INTERVIU PE MAI MULTE TEME :
„GOLLUST: One of the more moving events, I thought, at the State Department a week ago, was your meeting with the prime minster of Moldova. His comments about how grateful he was to become an MCC [Millennium Challenge Corporation] member and how proud he was about democratic reform. Is there something that the United States and/or other allies do about the territorial issue in Moldova that really has been an impediment to that country’s progress?
CLINTON: I discussed this at length with the prime minister. Moldova is struggling to consolidate democracy to improve its economy, it is eligible for Millennium Challenge compact because it is still a poor country in need of a lot of help. Certainly the border disputes with Romania, the continuance of Russian troops on Moldovan territory are matters of concern. But we want to assist Moldova in improving the lives of its people and hopefully over time the problems that it faces can be addressed.
De unde atita incredere ca poporul isi doreste
foarte mult in Europa.Poporul isi doreste o viata decenta acasa.Stiti unde va vazut el cu Europa,Rusia ori Romania voastra?Popoarele sint impartite dupa nationalitati,religii etc. … ca sa fie manipulate, inrobite.De unde atita incredere ca ajunsi in Europa se va schimba ceva.Greciei in Europa la moment ii foarte bine?Totul depinde responsabilitatea fiecaruia din noi.Oamenii,majoritatea lor s-au deceptiionat de conducere,politica fie si in aceeasi Europa,America,Rusia si nu in ultimul rind si in Romania.
pentru a pune capat fantasmagoriilor in sensul ca r.moldova ar fi urmasa tarii moldovei , asa cum o stim noi din istorie , trebuiesc amintite unele date istorice … tara moldovei [ voievodatul moldovei ] are ca baza sau punct de plecare carpatii. e cunoscut ca inainte de descalecarea lui dragos maramureseanul pe intinsul teritoriului ce va deveni moldova , se aflau mici tarisoare ,asezari de mica importanta , cu populatie majoritara urmasa a dacilor liberi romanizati prin contactul si amestecul cu urmasii provinciei romane dacia . unii ii numeau in acele timpuri volohi sau bolohi . probabil de aici si denumirea pe care au dat-o altii neamului nostru intreg -vlahi sau valahi …dragos a infiintat cu acordul suveranului sau ungar , o matca de intindere redusa , adica un avanpost al ungariei fata de pericolul tatarasc . aceasta matca ce cuprindea teritoriul dintre carpati [la vest ] si siretul [la est]- aici se afla nucleul de formare al moldovei istorice ! urmasii lui dragos au reusit mai apoi sa-si intinda autoritatea pana la prut …opera de unificare a teritoriilor locuite de neamul latin traitor intre carpati si pana peste nistru a continuat sub conducerea dinastiei musatinilor . deci moldova ca stat s-a construit din vest catre est ,din carpati catre nistru . bogdan-voda un alt maramuresean ,indeparteaza dragotestii si rupe relatiile de vasalitate fata de regele ungar , anuntand castigarea independentei de catre tanarul stat moldav . intre timp lui bogdan i se confisca domeniile din maramures , de catre regele ungar si date urmasilor alungati din moldova ai lui dragos-descalecatorul . in concluzie e o adevarata fantasmagorie ideea ca r.moldova ar fi urmasa moldovei istorice , stiind ca nucleul tarii se afla in mare masura intre carpati si prut . matca de la poalele carpatilor pana la siret , reprezinta momentul inceputului pentru moldova . nu mai discutam ca intre carpati si prut se afla toate capitalele pe care le-a avut de-alungul timpului moldova istorica …
…si daca tot a fost de curand 24 ianuarie … la 24 ianuarie 1859 s-a hotarat unirea intre cele doua principate de acelasi sange – moldova si muntenia[ valahia sau tara romaneasca ] . noul principe al moldovei ales la 5 ianuarie 1859 ,alexandru ioan cuza , devine domnitorul comun al principatelor unite – romania de mai tarziu .momentul marcheaza disparitia de pe harta politica a europei a celor doua entitati statale si aparitia tanarului stat roman . conducerea moldovei legitime , continuatoare a tarii moldovei , avand sprijinul intregii populatii a principatului moldovean , ce includea si basarabia de sud , dar fara bucovina , a hotarat odata pentru totdeauna unirea cu fratii de peste milcov . astazi , nimeni nu mai are dreptul legitim si moral sa mai vorbeasca in numele moldovei istorice ,decat romania [ urmasa de drept a celor doua principate unite in 1859]. e situatia de astazi, cand doua firme hotarasc sa creeze o noua firma ,mai mare … x+y=z…chiar si dupa formarea noii firme , nimeni nu are dreptul sa foloseasca numele x si y pentru ca acestea se afla in „patrimoniul” lui z-et. mai clar decat atat nu se poate …
pentru Radu 1
Confuzia e ca Z-etul si-a pierdut patrimonicul
fie Y .Si mai departe care e logica
Pt Anti
Stati un pic. In primul rind, sint sondaje. Acestea arata acum un procentaj de circa 78 la suta ca isi doresc oamenii ca R.Moldova sa fie membru al UE.
In al doilea rind, nimeni nu vrea sa plece de acasa. Pur si simplu, lumea vrea acasa sa aiba o viata normala si cind se spune ca vor in Europa, inseamna ca vor statul sa faca parte din comunitatea europeana, unde legea sa fie lege, omul sa fie respectat si auzit, totul sa se faca pentru om, nu pentru un clan.
Trebuie aleasa o conducere care sa nu deceptioneze.
D-na Pavlicenco cine a efectuat sondajele si cit de credibile sint?Am avut posibilitatea sa discut cu spanioli,nemti,cehi,ucraineni,rusi,americani,romani,italieni,englezi credetima toti vorbesc acelasi lucru.
Pt Anti
Cine le face in Moldova – IPP si IMAS-ul.
Vitalia,
Imi pare rau, dar nu pot urmari ce-i scris in ruseste.
Cred ca greseati folosind rusa cand te adresezi basarabenilor. Daca se promoveaza romana, atunci nu se face rabat de la asta.
Inteleg ca intrebarile au fost in rusa, dar pe blogul tau, poate-i cazul sa le traduci.
Treaba cu vorbitul alogenilor pe limba lor ca sa inteleaga este un compromis politic regretabil.
Alogenii trebuie sa cunoasca limba tarii si cu atat mai mult tocmai politicienii trebuie sa-i incurajeze sa o invete vorbindu-le in romaneste.
Mircea Popescu
Am impresia ca ideologia comunista rusa este bazata pe doua lucruri – aplicarea fortei si minciunei. De ce Voronin, Munteanu nu cer ridicarea frontierii intre Tiraspol si Ucraina, prin criticarea Rusiei. De ce Smirnov prin forta Rusiei sta la putere mai multe de doua mandate? Rusia mai bine sa se uite sub nas ce face Kazahstanul(fara vama), politic, militar, economic ajuta China sa ocupe Rusia. Degraba Rusia va cere ajutor de la Americani, Europeni (Romania,Moldova,Ucraina…) sa-i salveze gazul cum a fost salvat prin vecini in cel de al Doilea Razboi Mondial. Rusia va fi separata din cauza ca nu respecta o filozofie rusa (de-a trai). Bratialov a spus de mai multe ori. Cand era mic, tata lui ii dadea ceva de mincat si-i spunea. Daca esi in srada si vezi doi baieti flaminzi impartete deodata. Altfel vei fi batut si vei ramine fara mincare(piine unt, carnat…) Cu parere de rau Rusia nu se imparte cu vecinii sai flamizi. Contrar face probleme pentru a agrava criza vecinilor (Ucraina, Moldova, Georgia…) Piinea trebue impartita!!!
… rusia nu va putea opri marsul popoarelor din estul europei si caucaz , catre libertate,democratie si reunificare nationala – unde e cazul . lumea a inteles ca alinierea la calea rusa nu aduce decat saracie , inapoiere din toate punctele de vedere , nerezolvarea problemelor grave a caror sfarsit parca nu se mai vede , subminarea democratiei si libertatilor cetatenesti . calea pe care merge rusia in prezent nu duce nicaieri …marea problema pentru federatia rusa este ca a ramas tot un imperiu ca si uniunea sovietica . la prima adiere de democratie adevarata ,autentica , rusia incepe sa se clatine serios . toate problemele grave au fost maturate sub covor si s-a apelat din nou la o conducere autoritara ,dictatoriala … asemenea incercari de a rezolva problemele oamenilor prin forta nu vor duce nicaieri , ci dimpotriva la o agravare a lor , iar cand autoritatea va fi mai slaba vor exploda cu si mai multa forta . singura sansa pentru rusia este apropierea de lumea occidentala de europa in primul rand .
Statalistii” moldoveni, vezi bine se incurca in itele istoriei pe care ei nu o pot deslusi cu teoriile lor mincinoase. Eu imi pun intrebari serioase despre logica lor. Cand am in fata cate unu ca Stati sau Stepaniuc il intreb asa intrebari si el nu mai poate raspuned:
1. Cum crezi tu ca romanii pot spune minciuni despre Stefan cel Mare cind 9 milioane din populatia Romaniei sint moldoveni ?
2. Republica Moldova nu este succesorul principatului Moldova a lui Stefan cel Mare. Daca tu crezi altfel atunci uitete in istorie si spune-mi ce tara independenta din Europa a purtat denumirea de Moldova intre 1812 si 1859 ?
3. Moldova istorica, cea care a ramas independenta a decis Unirea cu Valahia in 1858. Rebublica Moldova (Basarabia) era teritoriu ocupat atunci, era gubernie rusa, nu avea nici un drept sa hotarasca vointa ei.
4. Moldova lui Stefan cel Mare nu a avut NICIODATA centrul politic, religios sau administrativ in actualul teritoriu al Republicii Moldova. Toate acestea au fost pe teritoriul Moldovei care este acum parte a Romaniei. Minastirile lui Stefan sint la Neamt, Suceava, Bacau, Putna acolo unde este si mormintul marelui domnitor. Capitalele Moldovei a fost toate NUMAI in Moldova Romaneasca: Baia, Suceava, Iasi.
5. Vorbitori de dialect moldovenesc sint dupa cum urmeaza: 9 milioane in Moldova romaneasca, 2,7 milioane in Basarabia (Republica Moldova), 327 000 in Ucraina. Asta inseamna ca pe teritoriul Moldovei lui Stefan cel Mare, daca acesta ar exista ca tara astazi ar trai cam 12 milioane de suflete. Problema este ca dintre acestia 90% afirma ca sint romani si au identitate romaneasca. Tu spui ca 90% de moldoveni gresesc si 10% care sint ca tine cu „identitatea moldoveneasca” au dreptate.
Ma intreb inca o data, ce fel de logica poate sa fie in mintea „statalistilor”. Este la mintea cucosului sa faci asa calcule. Si argumente sint cu sutele dar a lor care sint argumentele ??? Poti contrazice ceva din ce am pus deasupra ?
Logica lor este urmatoarea: ei nu sint statalisti adevarati, ei se folosesc de asa ceva doar ca sa indeparteze Moldova de Romania pentru ca adevaratul lor scop este sa distruga Moldova lui Stefan cel Mare si sa o transforme inapoi in gubernie ruseasca.
Din aceste motive ei nu doresc adevarata istorie a Moldovei, ei isi dau arama pe fata cand spun ca mor de dragul Moldovei dar vorbesc limba rusa si nu limba lui Stefan cel Mare indiferent ce nume ii pun.
Pt Mircea Popescu
Si dau, si nu dau dreptate.
Sa traduc toate aceste intrebari e foarte mult de lucru si nu am chiar la dispozitie atita timp.
Eu nu ma adresez ruseste basarabenilor. Eu am raspuns romaneste la intrebarile puse la emisiunea tinuta in limba rusa. Televiziunea nu e a mea, eu am fost doar invitata, asta a fost regula jocului – televiziunea privata te invita si, daca vrei, accepti regula emisiunii, daca nu – nu mergi si nu spui ce crezi.
In conditiile cind la noi presa e cam impartita in doua – procomunista si proFilat, nuantele nu prea incap, mergi si vorbesti unde esti invitat.
Eu nu fac rabat la romana, dar nu pot impune acest lucru societatii moldovenesti, care, in 14 ani, din 18 ani de dupa independenta, a avut la putere guvernari antiromanesti, antinationale, antieuropene.
Nu e vorba de nici un compromis. Sint lucruri care nu depind de mine si nu-mi pot asuma chiar eu – un presedinte de partid extraparlamentar – totul ce se intimpla si in acest domeniu, in RM.
Amintesc, insa, – am adunat in Parlamentul trecut 26 semnaturi pentru a inainta initiativa de modificare a art.13 din Constitutie, nu au ajuns vreo 7 semnaturi, ca sa o depunem. Nu au semnat PPCD-istii lui Rosca, deputatii lui Braghis, nu au semnat Urecheanu si Untila, carora le-am lasat cu dl Cosarciuc locuri sa semneze primii.
Sa vedem in acest Parlament, cu 53 de deputati democrati, daca e posibil a se face asta. Macar ca un gest de demnitate, pe care eu l-am facut, in plin regim comunist…
Ca alogenii trebuie sa cunoasca limba tarii, este corect, dar ramine la nivel de deziderat si imperativ, inca nerealizate.
Ca politician, asa cum sint eu, nu incurajez pe nimeni sa nu invete romana, ca dovada sint argumentele aduse mai sus.
Mersi pentru postare.
Bravo, Dna Pavlicenco,
Ati fost la INALTIME. Curaj si indrazneala si mai departe.
Cuvintul sa va fie ca sabia! Trebuie sa vorbim. Destul ne-au inchis gurile rauvoitorii.
Pas cu pas sa mergem INAINTE spre Europa, unindu-ne cu ROMANIA
de care, de fapt,
nu ne-am despartit NICIODATA in inima NOASTRA, a oamenilor de buna credinta si VOINTA!
Singele apa nu se face!
Istoria timpurie
Populaţia băşinaşă a Moldovei se trage din triburile daco-getice romanizate. Perioada de ocupaţie romană a Daciei şi a litoralului pontic până la Olbia (în zilele noastre Transilvania, Oltenia, Dobrogea şi Bugeacul) a creat o nouă cultură prin romanizarea de către coloniştii romani a populaţiei locale. După ce Imperiul Roman s-a retras din nordul Dunării în 271 d.Hr., o mulţime de popoare migratoare au trecut prin această regiune : hunii, goţii, slavii, avarii, bulgarii, iaşii, hazarii, maghiarii, pecinegii, cumanii şi tătarii. Dar populaţia romanizată, refugiată în ţinuturile muntoase sau păduroase cum ar fi Carpaţii, Codrul sau Măcinul, a revenit treptat spre şesuri, pe măsură ce invaziile se răreau, în timp ce statele sedentare creştineşti se consolidau. Astfel, s-a amestecat cu migratorii Slavi (dintre care cei mai cunoscuţi sunt Anţii, Tiverţii şi Ulicii ) şi Iranici (dintre care cei mai cunoscuţi sunt Iaşii ) pe care i-a asimilat. În secolul XIII, Moldova se găsea în zona de influenţă a regatului Galiţiei şi Volîniei, fiind împărţită în mici cnezate locale ca cel de la Onutu (lîngă Hotin), cel al cetăţii Hansca (în ţinutul Lăpuşnei), sau cel al Bârladnicilor (cu capitala la Bârlad). Iaşii (popor iranic înrudit cu actualii Oseţi din Caucaz) stăpâneau centrul ţării, capitala lor, Aski, fiind numită în cronici Civitas iassiorum (azi Iaşi)[4]. Valea Nistrului şi Bugeacul erau stăpânite de tătari. În secolul XIV, Ungaria şi-a extins influenţa în această zonă şi meşterii săi saşi au creat nişte fortificaţii în apropierea râului Trotuş (în România de azi) şi în zona Neamţului (Baia sau Mulda) din cauza deselor invazii tătare. În 1347, regele Ungariei, Ludovic I, trece îi invinge pe tătari la răsărit de Carpaţi, unde îl lasă pe unul dintre participanţii la campanie, Dragoş de la Bedeu, cneaz în Maramureş, ca voievod a unei mărci împotriva tătarilor : Moldova (în maghiară Moldva). Opt ani mai târziu, în 1359, un alt cneaz din Maramureş, Bogdan de la Dolha, trece în Moldova, îl alungă pe nepotul lui Dragoş, Balc de Bedeu, şi declară independenţa Moldovei. Bogdan de la Dolha a domnit până la 1363, în timp ce Balc s-a întors în Maramureş lângă vărul său Drag. Urmaşii lui Bogdan de la Dolha au unificat sub stăpânirea lor tot teritoriul dintre Carpaţi, Nistru, Dunăre şi mare, stabilind în calea tătarilor tabere de ostaşi secui, de la care au rămas denumirile de Mikloshély (Miclăuşeni), Vàrhély (Orhei), Kis-Jenö (Chişinău) şi Csupor (Ciubărciu, azi Ciobruci).[5].
[modifică] Istoria medievală
Ştefan cel Mare
Pe vremea lui Dragoş din Bedeu, Moldova nu depăşea ţinutul dintre Carpaţi, râurile Ceremuş şi Siret, de o parte şi de alta a râului Moldova. Urmaşii săi şi-au întins stăpânirea mai ales spre sud şi est, astfel că la înscăunarea lui Bogdan I din Dolha, Moldova era cuprinsă între: la nord şi est Nistrul, hotar cu Polonia, cu Lituania şi cu tătarii, la vest Munţii Carpaţi, hotar cu Transilvania, iar la sud o linie legând Carpaţii de Marea Neagră, trecând mai jos de Bacău, Bârlad, Goteşti, Sărata şi Codăeşti (la sud de Cetatea-Albă): hotar cu Ţara Românească. Sub domnia lui Roman I, care se intitula „Domn de la munte până la mare”, Moldova se extinse spre nord (Pocuţia) şi peste Nistru (Dubăsari, de la „dubasele” rotunde cu care barcagii treceau fluviul, transportând persoane şi mărfuri)[6]. Sub domnia lui Alexandru cel Bun Pocuţia îi reveni Poloniei, dar în schimb Ţara Românească îi cedă Moldovei ţinutul de la Dunăre la mare, cu excepţia cu Chiliei, a părţii de dincolo de Trotuş şi a ţinutului Putnei, pe care le va lua un nepot al lui Alexandru cel Bun dar şi văr al lui Vlad Ţepeş, anume : Ştefan cel Mare. Moldova a ajuns atunci la întinderea şi puterea ei maximă. Ştefan cel Mare, împreună cu armata sa de boieri şi răzeşi a luptat cu succes atât împotriva invaziilor turceşti, maghiare şi poloneze, cât şi împotriva celor tătare.
Ştefan, cel mai vestit domnitor moldovean, a luptat în 36 de bătălii majore, biruind de 34 de ori şi terminând doar două nedecis. Ştefan a rămas pe tron în timp ce adversarii au părăsit ţara cu pierderi foarte mari. De altfel, în evul mediu, atunci când un domnitor pierdea o luptă în propria ţară, ori era ucis, ori era alungat peste hotare, şi pleca în pribegie. La sfârşitul domniei sale, independenţa Moldovei era nesigură, din cauza pericolului turcesc. Pentru a prezerva independenţa ţării, Ştefan a fost nevoit să le cedeze turcilor Chilia, Cetatea Albă (principalele porturi ale Moldovei) şi Insula Şerpilor.
Urmându-i domni mai slabi, ce s-au aflat mai mult sau mai puţin sub tutela boierimii, Moldova a decăzut şi a sărăcit: nu mai avea flotă, comerţul periclita, iar armata, iniţial compusă din moşneni şi răzeşi capabili să lupte îndârjit pentru pământul lor, a fost treptat înlocuită prin trupe de mercenari albanezi sau maghiari, pe măsură ce şerbia deposeda ţăranii şi-i lega de glie. În aceste condiţii, Moldova a căzut sub influenţa puterii otomane în 1512, devenind un stat tributar al Imperiului Otoman pentru următorii 300 de ani. Pe lângă plata tributului către Imperiul Otoman, Moldova a mai pierdut şi teritorii: ţinuturile Ţintului, Lungăi şi Tighinei între 1534 şi 1538 (de atunci încoace numite Bugeac, Tighina fiind numită Bender) şi ţinutul Hotinului în 1713. Pe desupra, intervenţia în alegerea conducătorilor Moldovei a autorităţilor otomane a redus treptat independenţa voievodatului, care a trebuit să sufere şi numeroase invazii turceşti, tătăreşti şi ruseşti.
Dintre domnii care i-au urmat lui Ştefan cel Mare, s-au evidenţiat pozitiv doar patru: Petru Rareş, Alexandru Lăpuşneanu, Vasile Lupu şi Dimitrie Cantemir.
Expansiunea rusească
În 1792, prin Tratatul de la Iaşi, Imperiul Otoman a fost forţat să cedeze teritoriile deţinute în regiunea care acum se numeşte Transnistria, către Imperiul Rus. Astfel, Imperiul Rus a ajuns să aibă o frontieră comună cu Moldova. După războiul ruso-turc din 1806, prin Tratatul de la Bucureşti din 1812 Imperiul Rus anexă trei noi teritorii: ţinuturile turceşti Hotin şi Bugeac, şi ţinutul moldovenesc dintre Prut şi Nistru. Bugeac era un nume turcesc: în româneşte, precum şi în toate hărţile europene, teritoriul Bugeacului figura sub numele de Basarabia (după numele domnitorului muntean Basarab I care îi biruise acolo pe tătari în 1328 şi 1331). Imperiul Rus a preluat numele de Basarabia pentru a desemna întreg teritoriul anexat în 1812, de la Hotin la mare, organizat într-o nouă gubernie, cu capitala la Chişinău (care, până atunci, fusese un mic târg din ţinutul Lăpuşna)[7].
După înfrângerea ruşilor din Războiul Crimeii (1853-1856), Tratatul de la Paris stipula ca Moldova (şi Ţara Românească) să fie puse sub garanţia colectivă a celor şapte puteri străine care au semnat tratatul de retrocedare a Sudului Basarabiei către Moldova, adică a ocolurilor Cahul, Bolgrad şi Ismail. În 1859 Principatul Moldovei s-a unit cu Ţara Românească, prin alegerea unui singur domn pentru ambele principate, în persoana lui Alexandru Ioan Cuza, punând astfel baza statului modern România.
Prin Tratatul de la Berlin din 1878, guvernul român a fost nevoit să cedeze din nou sudul Basarabiei către Imperiul Rus. Acesta a considerat gubernia Basarabiei ca un ţinut agricol producător de cereale, tutun, struguri, vite şi cai, a construit căi ferate care duceau aceste producţii la Odesa, şi a clădit oraşe ruseşti (populate şi de mulţi Evrei şi Armeni) pe lângă vechile târguri moldoveneşti ale Bălţilor, Orheiului, Chişinăului şi Tighinei. În Bugeac, Rusia a procedat la schimbări de populaţii şi de denumiri, alungând turcii şi tătarii spre Imperiul otoman, iar românii moldoveni spre România, înlocuindu-i cu găgăuţi şi bulgari veniţi din sudul Dunării, cu nemţi veniţi din Şvabia şi din Würtemberg, cu Elveţieni din Valais (la Şaba), cu ruşi şi ucraineni desigur, în timp ce localităţi ca Frumoasa, Obluciţa, Tighina, Ciubărciu, Zoreni, Cetatea Albă sau Codăeşti erau desemnate de preferinţă prin numirile lor turceşti, tătăreşti sau ruseşti de Kagul, Izmail, Bender, Ciobruci, Staroselie, Akkerman sau Katorga. Mai la nord, colonizarea rusească, mai ales la oraşe, nu a afectat prea mult satele, rămase compact moldovene, iar numirile au fost rusificate, dar nu schimbate (Orgheiov şi Kişiniov pentru Orhei şi Chişinău)[8].
[modifică] Marea Unire
Realizarea Marii Uniri, prin unirea Basarabiei, Bucovinei şi Transilvaniei cu Vechiul Regat, a fost rezultatul acţiunii românilor în conjunctura favorabilă datorată primului război mondial, când Sfatul Ţării din Basarabia, Consiliul naţional al Bucovinei şi cel al Românilor din Transilvania, Banat, Crişana şi Maramureş au decis unirea cu România. Unirea acestor teritorii a fost posibilă mulţumită afirmării treptate a sentimentului românesc atât în împărăţiile Austro-Ungariei şi a Rusiei, cât şi în „principatele dunărene” (cum se spunea atunci) ale Moldovei şi Ţării Româneşti. Puterile europene au acceptat-o în contextul afirmării internaţionale a principiului autodeterminării naţionalităţilor, care a dominat în Europa la sfârşitul primului război mondial. În cadrul „marii Uniri” a României, şi Moldova şi-a recăpătat unitatea, pentru prima oară de la 1484 încoace, prin alipirea Moldovei dintre Carpaţi şi Prut cu Bucovina şi cu Moldova dintre Prut şi Nistru (proclamând independenţa faţa de Rusia, Sfatul Ţării alesese numele de Moldova în locul celui de Basarabia, pentru a sublinia unitatea vechiului voievodat)[9]. De notat că anumite legi democratice, cum ar fi reforma agrară sau dreptul de vot pentru femei, votate încă din 1918 în Basarabia şi Bucovina, au fost extinse ulterior (în 1923) la toată România, mulţumită acţiunii deputaţilor moldoveni[10].
Ucrainenii,dupa cum stiti,vorbesc in limba lor chiar si la Moscova.Dvs. sunteti unicul politician care spune corect ca comunistii au venit la putere nu in 2001 ci in 2000.Doar ca n-ati dat replica lui Muntean cind ar trebui de concretizat ca Guvernul Braghis a fost votat anume de comunisti si tot ei au votat in 2000 bugetul si toate legile impreuna cu PPCD.In afara de asta si agro-socialistii care au devenit majoritari in1994 erau aceiasi comunisti:Jdanov,Iovv,Stepaniuc,Mihai Rusu si alti deputati si ministri au revenit ulterior in Parlament pe lista comunistilor.Multi au uitat asta.
nu va mai stresati o sa vorbiti romales .
basescu e ruda cu mondialu ..hahahahahaha ..marele rroman are frate ce e nasu lu infractoru tigan aka ( Also known as ) mondialu .
fatele traficant de armament ( nevinovat binenteles . ca doar fratesu a furat mai mult ) e nasu lu mondialuuuu .hahahahahahaha….o sa ne ducem toti la ,,kabul ” sa dam mana cu ,, ministru ” ghimpu . ….
nu vedeti cine va conduce si va da legi ca la iobagi si voi visati la cai verzi pe pereti ……
http://www.ciutacu.ro/articol/o-familie-cre%c8%99tina-de-mare-calitate/
http://www.ciutacu.ro/articol/reforma-statului-azi-mondializarea-ro/
pentru – SPUNE :Daca te iei dupa Ciutacu, o sa ajungi la casa de nebuni .Un om normal nu se mai uita demult la antenele lui Voiculescu , ba chiar si la IREALITATEA lui Vantu, asa ca pastreaza linK-urile pe care ni le propui aici .. PENTRU TINE.
Pt nine gonte
Eu privesc Realitatea TV, dar ma consider om normal. Dimpotriva, daca e sa actionez ca dumneata si altii ca dumneata, consider ca va temeti de transparenta, de dialog, de discutii deschise. Iar asta exista doar pe Realitatea TV si pe Antena 3. NIMENI, ABSOLUT NIMENI nu impiedica alte televiziuni sa faca la fel – discutii, talk show-ri. De ce nu le fac? Sau poate publika tv din RM nu tot asa va face?
Si-apoi cum se face ca omul care exprima un alt punct de vedere nu este normal? El poate e si „nenormal”, dar doar pentru „nenormali”. Deja si Cristi Preda, si Monica Macovei, si Theodor Stolojan critica PDL – v-ati pomenit voi mai catolici ca oligarhii lui Boc? Sper sa vorbim de PDL, nu de Basescu, pentru ca el, parca, nu e seful PDL…
Am o intrebare / sugestie pt toti romanii basarabeni cu nume rusesti la origine. Unele dintre aceste nume pot fi romanizate. Daca nu ma insel acest proces a avut deja loc in tarile baltice. De ex in Romania, ucrainenii au nume precum Rudencu, Cucerencu, etc, pt ca suna mai romaneste. Sau de ex, daca pe un basarabean il cheama Vasilevschi, nu ar putea el oare sa considere normal sa isi schimbe numele in Vasilescu? Nu ar avantaja romanizarea numelor, nu ar ajuta asta pe basarabeni sa se simta romani mai usor si mai repede?
Pt Lucian
Daca era guvernare nationala in 18 ani de independenta a celui de-al doilea stat romanesc, era cum era. Dar 14 ani din cei 18 au fost antiromanesti. Cind eram deputat, am facut multe interpelari legate de actele de stare civila, am tot setul de conventii europene si cunosc dedesubturile tuturor piedicilor de a pune oamenii numele si prenumele lor in formele romanesti. Diferite documente interne etc. care anuleaza legea. Acum acest compartiment e la Ministerul Justitiei, unde e Sandu Tanase. Se pot face declaratii in fata notarului si corecta, inclusiv ca esti roman, insa la noi te poarta pe drumuri in continuare. Se vor schimba lucrurile, oricum.
@ nina gonta
uite stirea si intr-un ziar din grupul de interese al pdl ( sti ca astia dau bani in campanii si care ,,informeza ” nu o fac dezinteresat . o fac pentru bugetul de aproape 100 milirde de coco ce trebui ,, administrat ” )…deci stirea cu fratele traficant de arme la un ziar pro pdl&basescu .
http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/884870/Bercea-Mondialu-a-intrat-in-familia-Basescu/
Constantin Tănase: Lupu şi Alianţa
Am citit cu mult interes gândurile lui Gh. Calamanciuc, adunate sub titlul „M. Lupu – creierul lui Voronin în Alianţă?”, publicate în „Literatura şi Arta” de săptămâna trecută. Am citit cu interes acest material nu numai pentru că e scris cu nerv polemic şi dintr-o pornire sinceră, ci şi pentru că punctele de vedere exprimate în el reflectă o mentalitate şi stare de spirit proprii unei părţi a societăţii noastre. Vorba e despre Marian Lupu, liderul PD şi poziţia sa în cadrul Alianţei de guvernământ.
Până la crearea Alianţei pentru Integrare Europeană (AIE) am avut şi eu câteva reacţii dure la adresa acestui politician. După constituirea AIE realităţile politice fiind cu totul altele şi Marian Lupu, cu toate presiunile care se exercitau asupra lui, rămânând solidar cu ceilalţi lideri ai Alianţei, „am lăsat-o mai moale”, bucurându-mă chiar că „am greşit în privinţa lui Lupu”. Acest regret al meu a şi fost punctul de pornire pentru articolul lui Gh. Calamanciuc. Citez: „După ce am citit în TIMPUL un editorial al lui C. Tănase, în care reputatul ziarist recunoştea că trăieşte o mare bucurie că a greşit în privinţa lui Lupu, chiar eram gata-gata să mă prosternez în faţa noului preşedinte al PD şi să mă căiesc, că îndrăznisem să-i şifonez imaginea”. După această mărturisire autorul aduce un şir lung de exemple-argumente-acuzaţii la adresa lui Lupu – toate, de altfel, corecte, motivate, cu care eu sunt total de acord.
Ceea ce urmează nu e o polemică cu autorul de la „LA”, ci nişte precizări, reflecţii subiective pe marginea unor probleme care-i frământă pe mai muţi… „Trecând pe altă baricadă ideologică, scrie Gh. Calamanciuc, acest bărbat frumos, erudit, ce-şi afişează viziunile proeuropene aproape în fiecare luare de cuvânt, în realitate, a rămas un antiromân, căruia îi e în cot ce istorie învaţă şi vor învăţa copiii din satele noastre năpăstuite, încremenite în rutina ideologiei anacronice agrarian-comuniste”. De acord, subscriu şi eu acestor rânduri. Dar să subscrii nu e suficient. Trebuie să mai şi explicăm de ce se întâmpla astfel, în ce constă de fapt „fenomenul Lupu”.
În ce constă, aşadar, „fenomenul Lupu”?
Lupu nu se reprezintă doar pe sine, el reprezintă o parte a Moldovei noastre. Căci RM e ca o „matrioşkă” în care există mai multe Moldove. Aşa cum un Filat sau un Ghimpu reprezintă Moldova anticomunistă, proeuropeană şi proromânească, Lupu este exponentul Moldovei procomuniste şi antiromâneşti. Această Moldovă nu e o invenţie a mea, ea există, se manifestă activ de două decenii încoace şi, în mod obiectiv, ea trebuie să aibă reprezentare şi expresie politică. În Parlament această Moldovă a fost şi mai este reprezentată de talibanii generalului Voronin care, în vara lui 2009, au fost înlăturaţi de la putere. Aici să fim atenţi: PCRM a devenit minoritar doar după plecarea lui Marian Lupu din acest partid şi constituirea de către PD – împreună cu partidele liberale de centru-dreapta (PLDM, PL, AMN) – a AIE. Dacă Lupu n-ar fi plecat din PCRM şi dacă PD cu Lupu în frunte n-ar fi dorit să participe la formarea Alianţei şi ar fi negociat o formulă de coaliţie cu Voronin, unde era şi ce era astăzi cealaltă Moldovă, ostilă comuniştilor şi lui Lupu?
Dacă acceptăm sincer regulile jocului democratic, trebuie să-l acceptăm şi pe M. Lupu aşa cum este şi acolo unde este. Bineînţeles, e normal şi firesc să nu fim de acord cu poziţiile sale, să polemizăm cu el, să-l punem „la zid”, dar, avântându-ne în această „luptă” să nu uităm nici pentru o clipă unde dorim să ajungem, ce dorim să obţinem şi, principalul, să nu uităm de vechea înţelepciune populară „unde dai şi unde crapă”. Dai în Lupu, dar crapă Alianţa! Ne imaginăm acum cu ce s-ar solda respingerea „odiosului” Lupu din Alianţă? Asta dorim?.. Înclin să cred că Lupu este, totuşi, un politician responsabil. Tragedia lui ar fi dacă el ar călca pe urmele infractorului politic Voronin şi va crede că, încălecând mârţoaga antiromânismului, va ajunge preşedinte. Într-o anumită conjunctură, dacă preşedintele ar fi ales de parlament, poate că ar ajunge, dar dacă preşedintele va fi ales de întreg poporul, nici un politician rusofil şi românofob nu va mai ajunge preşedinte în RM.
Politicienii n-au principii, ci doar interese
Încă un citat din „LA”: „Or, pentru dânsul contează mai mult numărul de votanţi la alegerile viitoare din rândurile păturii debusolate, mancurtizate a populaţiei, decât adevărul ştiinţific care este şi va fi în vecii vecilor numai unul: simţim şi gândim, suferim şi visăm, vorbim şi scriem în limba strămoşilor noştri – limba română!”. E adevărat, în politică voturile contează mai mult decât adevărurile ştiinţifice sau principiile politicienilor. Da, M. Lupu are nevoie de electorat, iar când e vorba de electorat, repet, adevărurile ştiinţifice trec pe planul doi. Şi aceasta se referă nu numai la Lupu sau Voronin. Citiţi recentul Mesaj de felicitare adresat lui Petru Lucinschi de către preşedintele M. Ghimpu, unul dintre cei mai radicali, dar şi cei mai sinceri şi oneşti politicieni de la noi, în care îl felicită pe cel de al doilea preşedinte al RM pentru eforturile depuse în vederea… consolidării statalităţii RM”. Cum vă place – fostul radical unionist M. Ghimpu şi consolidarea statalităţii moldoveneşti!? Unde-s principiile, adevărurile ştiinţifice şi istorice?
Trei considerente vizavi de art.13
Acum în ceea ce priveşte articolul 13 din Constituţia RM. Da, Lupu s-a pronunţat împotriva schimbării art. 13. Şi eu m-am pronunţat împotrivă. Este o vorbă veche: nu e acelaşi lucru când doi oameni spun acelaşi lucru. Însă aici şi acum problema e alta: eu m-am pronunţat, mă pronunţ şi mă voi pronunţa împotriva scoaterii la referendum a denumirii limbii române. Din trei considerente. Primul: denumirea unei limbi nu poate fi stabilită la referendum, prin vot. Al doilea: am putea pierde acest referendum. Al treilea: denumirea unei limbi nu poate fi impusă prin decrete prezidenţiale şi articole de constituţie, ci prin culturalizare. Să ne imaginăm că astăzi am modificat art. 13 din Constituţie. Înseamnă oare aceasta că, începând de mâine, ţăranii din Puţintei îi vor zice română? Nu. Tot moldovenească îi vor zice. Ce facem cu ei? Îi arestăm şi-i băgăm la dubă pentru încălcarea Constituţiei (aşa cum ar fi vrut, dar n-au îndrăznit să facă, nici comuniştii cu cei care îi ziceau română)?
Părerea mea este că comuniştii au pierdut, irevocabil şi definitiv, bătălia pentru denumirea corectă a limbii noastre. În învăţământ, cultură, presă, mediile academice s-a consacrat glotonimul „limba română”. Şi punctum. Aici lucrurile nu mai pot fi întoarse înapoi şi nici chiar comuniştii nu au îndrăznit, în ultimul timp, recunoscându-se la cel mai înalt nivel că, da, există o singură limbă, pe care noi, moldovenii o numim moldovenească din raţiuni politice. Mai important mi se pare acum nu „lupta” populistă pentru denumirea limbii noastre, ci eforturi conjugate din partea statului pentru a fi învăţată această limbă şi a fi vorbită corect de către toţi cetăţenii RM. Întotdeauna am avut o reacţie dureroasă la îndemnurile înfocate ale unor „mari patrioţi” de a ne apăra limba noastră cea română, îndemnuri formulate într-o română stricată, adică într-o veritabilă… moldovenească.
Ascultaţi-i pe aceşti patrioţi, mereu prezenţi pe forumurile unor posturi de radio, în ce limbă „română” vorbesc. E îngrozitor, pur şi simplu! Când un asemenea patriot cere la radio să i se transmită în adresul socrului său cântecul „Hora Unirii” scrisă de Gr. Vieru…, iar altul spune că-i place peredacea asta şi roagă să-i transmită cântecul „Noi suntem români”… începe a-mi fi ruşine că sunt român. Aici e buba, domnilor, nu în articolul 13 din Constituţie!
Despre „creierii lui Voronin” în Alianţă
Gh. Calamanciuc recunoaşte că M. Lupu este politicianul căruia îi datorăm cel mai mult constituirea AIE şi debarcarea comuniştilor de la putere, dar îl acuză, totodată, că ar fi „creierul lui Voronin în Alianţă”. Eu sunt mai sceptic vizavi de faptul dacă bătrânul taliban bolşevic mai are şi creieri în capul lui. Un politician cu creieri în cap nu procedează ca Voronin… De acord, există o problemă, o mare problemă pe care Lupu şi PD o creează Alianţei. Dacă urmărim cu atenţie ce se întâmplă în ultimul timp, în legătură cu procesele de dezagregare din PCRM, constatăm cu îngrijorare că PD (al lui Lupu şi Diacov) riscă să devină o portiţă prin care comuniştii lui Voronin se furişează în Alianţă. E o problemă extrem de dureroasă, mai ales în raioane, unde foştii comunişti, care şi-au bătut joc de opoziţia anticomunstă timp de opt ani, acum revin, rânjind, în capul mesei. Numai că acest proces e periculos nu doar pentru Alianţă, ci şi pentru însuşi PD, fiindcă prea multe valuri de „migranţi” din PCRM vor modifica „masa critică” a partidului, şi liderii lui se pot pomeni la un moment dat… străini în propriul lor partid.
Aşa cred eu
Şi totuşi, trebuie să fim calmi, raţionali şi cu simţul realităţii. În condiţiile create, când noua guvernare abia începe a stăpâni situaţia, altă alternativă politică raţională, decât menţinerea Alianţei pentru Integrare Europeană, nu există. Distrugerea AIE convine numai comuniştilor. Iată de ce, exprimându-ne revolta legitimă faţă de poziţia pe care o ocupă Marian Lupu în unele chestiuni sensibile, să nu pierdem simţul măsurii; Lupu şi PD, în general, trebuie criticaţi şi presaţi de către opinia publică democratică, lucrurile însă nu trebuie împinse până la aruncarea în aer a Alianţei. Dimpotrivă, astăzi, în ajun de alegeri parlamentare, trebuie să discutăm despre aceea ce-i uneşte, dar nu ce-i deosebeşte pe liderii Alianţei şi componentele ei. Aşa cred eu.
… foarte exact comentariul d-lui Tanase . cei de la pd ar trebui sa faca totusi o triere a fostilor pcrm-isti care vor sa vina la ei . poate se bucura pe moment ca isi extind partidul , dar incet,incet, pd poate aluneca spre stanga de la stanga centrului-stanga , daca intelegeti … macar cei compromisi ar trebui respinsi …n-au decat sa mearga la moldova unita . daca suntem atenti insa ,exodul comunistilor catre pd s-a micsorat in ultimul timp .asta inseamna ca grosul moderatilor din pcrm , deja a plecat …vedem plecari acum spre m.u. indeobste …adica noul p.comunist [ anti-voronian ]. aici vorbim si de o schimbare a mentalitatii societatii moldovenesti . se poate ajunge ca unii care azi voteaza cu pd , nemultumiti de inchistarea in teoriile neo-staliniste sa plece la centru-dreapta cu timpul …
Dna Pavlicenco, ce facem cu numele Dvs, nici decum nu este romînesc şi dacă nu mă greşesc este ucrainesc, dar asta nu vă încurcă să optaţi pentru limba romînă ca limbă de stat îm moldova.
Aş vrea să vă întreb dacă vă mai preocupă şi starea social-economică şi demografică din Moldova?
Cu regret dar totul s-a politizat atît de mult, că s-a uitat de cel mai important şi sfînt – băştinaşul-alegătorul-ţăranul care cu greu o întinde de pe o zi pe alta. După cîte ştiu sînteţi din Drochia, oare acolo totul este în regulă?
Pe mine ma frapat faptul, că cele mai puţine voturi candidaţii noştri la alegeri le-au obţinut în raioanele şi satele de baştină. De ce? Cu toată stima faţă de dl. Lupu, Filat, Urechean şi Ghimpu.
Discutam pînă la alegeri cu pămîntenii noştri de peste Nistru şi puneam întrebarea de ce sînt atît de pasivi şi nu se revoltă împotriva lui Smirnom şi dictaturii de acolo şi ei răspundeau că nu băd nici o diferenţă cei acolo (Smirnov cu fiul)şi ce se petrece aici (Voronin cu fiul). Deci pentru a soluţiona o problemă, propunerea făcută trebue să fie atractivă şi sigură.
Conform Constituţiei, Preşedintele ţării este garantul bunăstării şi securităţii fiecărui cetăţean şi noi ce avem? Continuăm de ai împărţi între ai noştri şi ai lor.
După statistică, peste 35% din poulaţie momental ar părăsi ţara dacă ar avea posibilitate pentru aşi asigura viitorul şi aici nu merge vorba despre Romînia. De ce? Eu sînt cetăţean romîn. Bunelul meu Petru Gurău a fost ridicat în 1946 pe un art. politic şi dus în Siberia unde a decedat (fiind un gospodar stimat şi bogat în s. Hordineşti, raionul Edineţ) şi eu mergînd în Romînia nu odată am fost numit basarabean – locul vă este în Siberia.
Şti-ţi cît este de dureros.
Pentru ca moldovenii să iubească Romania şi pe romîni, politicienii, presa şi întreaga societate romănă trebuie să vree acest lucru, dar pentru aceasta trebuie voinţă şi responsabilitate.
Germanii au vrut unificarea din toată inima şi au primit-o.
Şi noi am vrut-o, dar tov. Iliescu ne-a respins în 1990, cred că vă amintiţi cum eram plini de voinţă, dorinţă şi speranţe în decembrie 1989 în jurul monumentului lui Ştefan cel Mare chînd cu Leo Botnaru, Anatolie Şalaru, Grigore Vieru ş.a. adunam ajutoare materiale, financiare etc. pentru susţinerea revoluţiei din Timişoara şi ce am obţinut?
Dar oricum este un plus foarte mare că măcar în prezent Romania încearcă să se rebiliteze.
Printre altele ar trebui ca Molova cu Romania să insiste ca Rusia să-şi ceară scuze de la întregul popor al Moldovei pentru genocidul din anii sovietici şi să acorde compensaţii morale şi materiale aşa cum a făcut-o Germania – de la toate statele care au fost sub ocupaţie.
Pt Radu 1
Da, sint de acord ca exodul comunistilor spre PD s-a micsorat in ultimul timp. Nu stiu cum va evolua PD daca se mai amina procesele electorale.
Oricum, PD-ul tine in mina AIE. Daca celelalte componente nu vor fi corecte asa cum intelege si PD, poate fi trist. Dar este adevarat ca Diacov a fost corect pina acum si a promis sa nu mai coopereze cu PCRM, ceea ce as vrea sa fie exact asa.
Pt mihai plesca
Ati auzit de scriitorul pentru copii, care a scris despre Guguta – Spiridon Vangheli, din Grinauti-Balti? Sint si eu de acolo si mama mea, Dumnezeu sa o ierte, l-a invatat la scoala pe acest scriitor de copii. Am plecat din sat in 1970, iar pe mama am luat-o la Chisinau in 1979, dupa moartea bunicii. Sintem rude, intrucitva, dar am mers paralel in viata. Deci, pe tatal meu il chema Victor Vangheli. Acest nume al tatalui meu nu are nimic in comun cu Vanghelie, primarul din Bucuresti, cum unii au mai ironizat pe aici.
Numele sotului meu de familie este Pavlicenco. Un strabunic al sau e venit de peste Nistru, din Butor, Grigoriopol. Si sotul meu, si eu, avem cetatenia romana din 1992. Si fiica noastra, Beatriz.
Sint doctor in filologia romana. Am luptat inca din 1987-88-89 pentru linba de stat si grafia latina, impreuna cu Vlad Pohila am scris prima cartulie „Sa citim, sa scriem in grafie latina”.
Ma preocupa starea social-economică şi am demonstrat acest lucru in emisiune prin afirmatiile mele.
Tema nu a fost despre tarani, cind va fi – vom discuta, de exemplu, despre politicile in agricultura. In documentul in care am spus opinia noastra despre 100 zile de guvernare liberal-democrata am vizat si acest lucru. Tema emisiunii moderate d ecalugareanu, de data asta, a fost alta.
Din pacate, starea culturii fgenerale, intrucitva ramas ain urma in Moldova din cauza comunistilor si neinformarii, ii face pe oameni invidiosi. In loc sa se mindreasca pentru ca cineva a ajuns undeva din satul tau, lumea crede ca tu vei face, pe cai ilegale sau abuzive, raiul pentru satul sau. Ar fi o atitudine discretionara.
Apoi, cind societatea noastra nu e construita corect, omul crede ca cel din satul sau ii va face dreptate si cind nu o poate avea. Si asta dezamageste nedrept. Sint mai multe aspecte aici subiective si credeti-ma nu e corect sa se dezvolte doar localitatile de unde sint deputati in Parlament. Toate satele sint ale noastre.
Am spus de la tribuna Parlamentului – nu exista nici o diferenţă intre clanul Smirnov cu fiul, pe de o parte, si Voronin cu fiul, pe de alta parte. Din cite stiu, Voronin Oleg si Smirnov Oleg sint chiar cumatri.
Ca moldovenii să iubească Romania şi pe romani, trebuie sa existe spatiu public de dezbateri, fara teme tabu. Iar discutiile sa fie cu voinţă şi responsabilitate.
De acord – Molova cu Romania trebuie sa ii ceara Rusiei, ca succesor de drept al URSS, să-şi ceară scuze de la toti romanii pentru genocidul din anii de ocupatie sovietica şi să acorde compensaţii morale şi materiale, aşa cum a făcut Germania.
Nu avem inca sindicate adevarate. Si membrii sindicali trebuie sa ridice, odata si odata, capul.
Pentru RADU 1
Pentru ca stii multe si corect despre istoria medievala a Moldoveisi in general a unitatii de neam si de limba a tuturor romanilor indraznesc sa-ti supun atentiei urmatoarele:
Scuze(s-a intamplat ceva cu PC-ul meu)
Deci :
Legat de epoca descalecarii- exista studii si cercetari noi despre aceea perioada a inceputurilor stataliratii romanesti Cetatea Cuhnea din sec,.X -XI ( e pe teritoriul Ucrainei) si care elucideaza unele aspecte ale descalecatului in sensul ortodoxie -catolicism
Existenta inca de pe acea vreme a luptei pt suprematie catolica sau ortodoxa. Prima organizare bisericeasca a apartinut catolicismului
Stefan cel Mare a fost crescut de la 7 ani in cetatea Feleac -Vad sub tutela lui Ioan de Hunedoara. Stefan cel Mare a stiut latina!!! A avut un „birou” de copisti latini ardeleni la curtea voievodala. Exista documente descoperite se pare in Arhiva Vaticanului cu corespondenta purtata cu Papalitatea, el cerand ajutor pt organizarea unei cruciade la care sa participe romanii din cele trei provincii. Originea latina a tuturor romanilor o avea cert fara nicio exagerare, dar fireste privita prin prisma” feudailtatii” timpului. Inca un aspect: toate manastirile ale lui Stefan , celebre in toata lumea prin picturile lor exterioare sunt inspirate din modelele catolicismului ardelenesc al vremii si cu influente arhitecturaole gotice. In Tara Romaneasca nu exista nicio manastire pictata exterior.
Despre asa numitele Capitulatii ce stii? Nu ma incumet sa le scriu aici pt ca e mult de explicat si de trimis la anume cunostinte. Doar atat iti spun ca sunt documente semnate cu Imperiul Otoman inca de pe timpul lui Mircea cel Batran si Alexandru cel Bun prin care otomanii recunosc pt totdeauna dreptul crestin ortodox „ulakilor”(valahilor) cat si la domnitori de sange „ulak”,dreptul de a avea un „divan”, neamestecul in facerea legilor,netransformarea lor niciodata in „pasalacuri”(colonii) etc. In schimbul lor, domnitorii romani s-au angajat la vasalitate si un tribut+ acceptarea „raialelor ” turcesti la sud de Dunare( pe malul drept al fluviului) Amenintarea valahilor a fost ca daca nu li se recunosc drepturile cerute se vor uni toti in lupta cu Otomanii.
Nu vad defel in toate comentarile (foarte putin si ale istoricilor de la voi) vreo referinta la Mihail Kogalniceanu!! unul din cei mai mari romani ai tuturor timpurilor!! Prin Academia Mihaileana el a creat generatia marilor unionisti !! A fost personajul de o incapatanare extrema in promovarea Unitatii nationale!! In 1840 a creat „Dacia literara” cea mai importanta revista a tuturor romanilor in epoca. Toata inteligentia din cele 4 provincii romanesti a colaborta si crescut sub idealul sau( Moldova, Muntenia, Ardealul, Bucovina) Daca nu era el si neoboseala lui ,strtegia si tactica lui de o tenacitate geniala ROMANIA nu ar fi fost!! El l-a ridicat pe Al. Ioan Cuza , el i-a cerut juramntul pt Romania, el l-a sfatuit in 1866 sa se retraga si sa lase locul pt monarhie in Romania pentru a nu dezmembra Principatele Unite din nou ( sub amenintarea Turciei si Rusiei!) al a negociat ca prim minstru participarea RO la 1877, al a raspuns negativ fiului lui Al I. Cuza ca nu poate sa-l sprijine pt a deveni rege al RO pt ca nu poate prabusi a ceea ce a visat viata intreaga!! Se cunoaste in Basarabia figura atat de mareata si carora romanii ii datoreaza poate chiar existenta lor de acum ca stat in istorie? Nici un nume de Universitate nu are in R. Moldova!! Nici un monument!! Vreun nume de strada are pe undeva? I se cunoaste modestia, sacrificul pna la moarte manifestat? Pt ca putea oricand el sa aiba pretentii de domnitor, de conducator al Romaniei!!~ Daca este vreun moldovean cu care sa va mandriti in vecii vecilor , Kogalniceanu este cu siguranta unul dintre ei!!!!! ROMAN moldovean!!