RM: „Presa independenta proFilat” si „presa independenta proVoronin”

16001Am ajuns sa ma bucur ca NIT-ul are acoperire nationala. Nici prin cap sa bani moldovenestiimi treaca asa ceva mai inainte. Pentru ca NIT-ul a fost la conferinta de presa a PNL si a dat un reportaj cit de cit obiectiv. In schimb, am ajuns sa ma intristeze faptul ca se fac schimbari la Moldova 1. De ce? Pentru ca din moment ce Televiziunea (ne)publica se va transforma din „independenta ProVoronin” in „independenta ProFilat”, am inteles acum ca vom constata in curind unul dintre doua lucruri: 1. In loc sa il arate pe Voronin de dimineata pina seara, acum MU 1 il va arata pe Filat. 2. Cu o asemenea abordare, nu vom avea pluralism de opinii, ci un sef adulat se va substitui altui sef adulat.  (Imaginea cu bani e de pe www.unimedia.md)

Este exact ca si cu bilingvismul ruso-moldovenesc in R.Moldova. Oamenii rationali doresc sa stie si rusolingvii romana, iar rusolingvii isi doresc sa stie moldovenii ruseste, ca sa vorbeasca mereu cu ei in ruseste. Rezulta ca romanul din Moldova vorbeste si romana, si rusa, iar rusolingvul vorbeste numai rusa, pentru ca ”romanul stie rusa”. Nici macar faza cu romanul care ii vorbeste romaneste rusolingvului si rusolingvul, care ii vorbeste ruseste romanului, inca nu e valabila la noi.

Dar sa revenim la presa. Oamenilor politici nu le este indicat sa vorbeasca despre presa fara a o menaja, chiar a o menaja exagerat. Este o garantie ca nu te vor neglija si nu se vor face ca nu te vad, ca nu existi. Cunoastem asta. Ca om curajos si mai nestandard, voi sparge si aici tiparele si voi spune ce cred eu despre presa noastra, impartita in doua – „presa independenta ProVoronin” si „presa independenta ProFilat”.

Zilele trecute am fost invitata de www.jurnaltv.md pentru o editie speciala, cum au ei acolo, pe subiectul partidelor, AMN etc. Am mers cu placere, dar am solicitat sa mi se spuna daca va fi pus pe site, pentru ca nu e o problema sa vorbesti pentru 25-50 de oameni in direct, insa acest efort as vrea sa fie transmis ca mesaj la mai multa lume, asa cum sint plasate pe www.jurnaltv.md o sumedenie de subiecte. Mi s-a spus ca la sigur va fi postata pe site. Desi am incercat sa mai aflu de citeva ori ce se intimpla, sa vad daca vor posta, pentru ca – potrivit opiniei persoanelor de acolo, a fost o emisiune interesanta –, emisiunea nu a mai ajuns pe site. Am inteles – cuvintul „cenzura” supara. Nu-l folosim.

Dar cum sa explicam faptul cind www.jurnaltv.md vine astazi la conferinta de presa a PNL si nu plaseaza nici o stiruta? Nu e nimic. Ne-am delectat, in schimb, cu stirea despre divortul tinerilor din AMN, partid inca parlamentar. O atitudine fata de noi in pofida faptului ca am venit in fata opiniei publice si a presei cu documente serioase, nu cu trageri de par intre nepoti… In schimb sa te sune si sa te imprime fara a preveni si sa dea titluri neconforme cu esenta, am vazut ca pe la jurnaltv.md amatori exista. Le-am spus simpaticelor domnisoare si domnisori de la jurnaltv.md: nu va deranjam, nu va spunem nimic, nu ne cerem la emisiuni, dar daca ne si invitati cind e mai greu – ca nu toti au curajul sa spuna ceva ce nu place „presei independente ProFilat” – incercati si voi sa procedati corect. Am invatat lectia. Stiu ca plata pentru aceste cuvinte va fi neglijarea. Sper sa nu murim de acest „necaz”.

Am aparat si noi, PNL, ProTV-ul in vremurile grele. Am dat interviuri cind ni le-a solicitat acest post TV. Ii respectam. Ii privim. Asteptam si Publika TV. Speram sa inceapa o concurenta in Moldova macar intre institutiile „Presei independente ProFilat”. Ne amuza si azi spusa lui Dumitru Diacov cind a declarat in Parlament ca vrea si el vreo doua dosare impotriva-i, ca sa il mai arate si pe el, ca, nu de alta, il va uita lumea. Am asteptat si noi, PNL, sa vina ProTV la conferinta de presa, am asteptat si TV 7. Nu au venit, nu e mare problema, pentru ca noi stim ce inseamna in R.Moldova „pluralismul de opinii”. El este perfect definit prin existenta reala: in R.Moldova este o „presa independenta proVoronin” si o „presa independenta proFilat (olecuta, da nu chiar di tat) si proChirtoaca/proGhimpu”.

Imi amintesc in 1998-1999 la Radioteleviziunea de stat participau la emisiuni si talk show-uri si reprezentanti ai partidelor extraparlamentare. Asta a fost atunci, acum ma cheama cineva de la Radio Moldova si imi spune sa merg in calitate de presedinte de partid extraparlamentar. Stiti de ce? Ca sa critic acolo AIE. Acum spuneti – cum sa judec in situatia cind vine NIT-ul si face un reportaj obiectiv despre conferinta de presa a PNL, iar TV 7, Pro TV, Moldova 1 (astia tare ne mai iubesc!) nu vin, iar jurnaltv.md vine, filmeaza (oare pentru arhiva cui?) si nu plaseaza nici o stiruta? Dumneavoastra ce ati spune in locul nostru? Pai daca nu va place sa preia Omega, NIT, alte posturi din „presa independenta proVoronin” ce spun reprezentantii PNL, veniti voi, puneti intrebari si reproduceti raspunsurile noastre de „oameni prosti” – de ce ne lasati cu „presa proVoronin”?  Sau intuiti de cu vreme ce vom spune si de aceea nu veniti? – ca nu va da voie sefu’ sa criticati „pe cine nu trebu’ ?”

Mai ales ca, in calitatea mea de deputat, am facut o gramada de initiative legislative sub comunisti, am semnalat si ridicat atitea probleme, la care se revine acum, pe rind, la toate, am facut interpelari despre banii publici cheltuiti de comunisti, am abordat multe alte probleme, iata a fost comunicat Guvernului RM si dosarul meu de la CEDO contra lui Voronin… Nu interesaeza, pentru ca sint liste, probabil – „asta poate fi intrebat, iar persoana asta e in lista moarta” (nu spunem neagra, umbla altii cu asa liste). Dar cu pluralismul de opinii, cu libertatea de exprimare, cu diversitatea parerilor – cum ramine, stimati prieteni din presa?

Iata ce am spus in Pozitia PNL fata de AIE, prezentata in conferinta de presa de azi:

Stimularea libertăţii presei, prin crearea unor condiţii favorabile dezvoltării instituţiilor media, prin diminuarea poverii fiscale şi identificarea altor posibilităţi de promovare a libertăţii de exprimare va ajuta la nesubstituirea actualilor guvernanţi comuniştilor, care nu agreau şi chiar persecutau pentru atitudinile critice la adresa Puterii. Presa, partidele neaflate la putere, intelectualitatea şi societatea civilă trebuie să rămînă vigilente şi intr-o opoziţie activă, constructivă faţă de actuala Putere.”

Bine, cunoastem – presa merge unde crede ea ca e interesant. Eu cred, insa, ca nu e acest caz in ceea ce priveste PNL si Vitalia Pavlicenco. Eu cred ca este vorba de un exagerat „fler politic”, despre care Constantin Tanase spune acam asa:

„Presa de la noi mai are o problemă, despre care vorbeşte şi Cristian Tabără: jurnaliştii se gudură mai mult decât li se cere. El explică acest exces de obedienţă prin faptul că „pe umerii presei au fost puse, la un moment dat, lucruri mult prea grele… şi câtă vreme pe umerii ei apasă anumite lucruri, se mai deformează, pe ici, pe acolo”. Şi la noi, pe umerii presei au fost puse lucruri mult prea grele şi mult prea… neproprii, aş preciza eu. Cineva a crezut la un moment dat că presa trebuie să fie şi educator, şi procuror, şi călău. Ca în definiţia leninistă a presei: agitator şi organizator colectiv. De aici şi jurnalismul pumnilor strânşi. E o boală pe care o resimţim toţi jurnaliştii de opinie, inclusiv cei din presa liberă. Dacă o resimţim, deja e bine – înseamnă că există şanse de tratare şi însănătoşire a ei.

Euforia maselor şi ameţelile de pe urma succeselor. Astăzi, Moldova e divizată în două tabere aflate în stare de război total. Niciuna n-a învins definitiv, dar ambele se consideră învingătoare. Una, în agonie, nu-şi recunoaşte înfrângerea, cealaltă, cuprinsă de euforie, serbează victoria. Şi învinşii, şi învingătorii şi-au pierdut simţul realităţii. Voronin, liderul învinşilor, îndeamnă masele să „elibereze Patria” de puterea constituţională. La un post de radio democrat un ascultător (reprezentant al maselor care au învins) îi numeşte pe cei patru lideri ai Alianţei de guvernământ „eroii neamului nostru”. Şi într-un caz, şi în altul avem de a face cu aceeaşi mentalitate totalitară, dovadă că societatea e încă bolnavă de totalitarism. Asemenea reacţii din partea învingătorilor sunt o manifestare de talibanism, de iobăgism ideologic, fiindcă scoate noua guvernare din zona controlului public, a „cotidianului păcătos” şi o plasează în zona „sacralităţii” (puterea e dată de Dumnezeu) – printr-o astfel de mentalitate se semnează în alb mandatul spre abuzuri şi dictatură. E un SOS care trebuie reţinut.”

Imi amintesc, iarasi cu zimbet, cind la un anumit post de radio mai national era o mare problema – pe cine sa il puna primul la enumerare – pe Pl sau PLDM? Dupa procent – venea PL, dupa niste aluzii care se degajeaza din poza de mai sus, – PLDM. Bine ca au fost alegeri la 29 iulie si a scapat bietul post de radio de aceasta „dilema”…

Chiar daca am suparat presa si va veti incapatina sa nu manifestati interes fata de pozitia PNL, va invitam pe luni la conferinta de presa in contextul vizitei lui Traian Basescu “Cetatenia romana: promisiuni si realizari”. Vom vorbi si despre Tratatul de frontiera. Va promitem o conferinta de presa interesanta. Asa cum a fost si cea de marti. Conferinta va fi tot la Info-Prim Neo, Casa presei, etaj.4, bir.446. Le multumim celor care au fost astazi la conferinta de presa si au oglindit evenimentul, nu conteaza prin ce prisma.

Dar cel mai mult ne punem sperante intr-o Televiziune care sa sparga tiparele actuale si sa se plaseze intre “presa independenta proFilat” si “presa independenta proVoronin”. Si ca dovada ca presa noastra, neobisnuita cu o concurenta normala, nici nu si-o doreste, au fost niste pozitii consternante fata de o viitoare Televiziune. Ce sa mai spui, dupa asta?…

Familia mea priveste acasa neintrerupt postul romanesc Realitatea TV…

Aducind felicitari pentru ordinele acordate de seful de stat-interimar sefilor presei noastre, le urez sa ramina independenti. Fiecare cu „independenta” sa.

Fara suparare, Vitalia Pavlicenco

Loading Facebook Comments ...

97 Comments

Add a Comment
 1. Bravo !
  Va sustin ! Ati spus purul adevar !

 2. Ce sa spun, kit de mult nu mi-ar placea dar sunt nevoit sa fiu deacord cu acest lucru, eu l-am constatat inka de mai demult, ma bucurasem ca in sfirsit s-a terminat cu manipularea PCRM fata de presa, dar de fapt Voronin I-a transmis estafeta dlui Filat care o manipuleaza si mai sever, sunt nevoit deja sa privesc si stirile NIT p/u a ma informa mai corect, Doamne fereste de asa democratie. Poate se lanseaza mai repede si Realitatea TV care e ultima speranta la o echidistanta in presa noastra „in”dependenta.

 3. p/s:am discutat zilele acestea cu un veki jurnalist a jurnaluluitv, mi-a spus ca e mare bardac acolo, jurnalistilor li s-a interzis sa vorbeasca despre anumite lucruri, inainte kiar cum intrai la ei in birou era scris FII LIBER, dar acum pot vorbi doar cu jumatate de gura avind frica sa nu-i dea afara. Sa ne fereasca Sfintul de asa libertate de exprimare.

 4. Casta jurnalistilor locali este o copie veridica, o reflectie a castei politicienilor din Rep.Moldova.
  Mizeria morala a arins cote catastrofale. Asta a inteles-o si a exploatat-o foarte bine Filat sub indrumarea lui Diacov !
  Noul fiurer a investigat din interior supersistemul creat de Voronin si il reproduce in prezent contracost cu alti actori !
  Si Voronin a inceput guvernarea cu oameni tineri si noi. Rezultatele sunt elocvente !
  Am mai spus-o, sutem niste provinciali anosti si neseriosi ! In doua-trei luni AIE nu vor ramine decat ca o pata rusinoasa in istoria politica a acestui spatiu mioritic ( pentru oi!).
  S-a demonstrat stiintific ca cel mai credincios animal este biata oaie.
  In rest, succese,

 5. Dna Pavlicenco,

  Ma intorc la intrebarea mea anterioara. Cine, in afara de Dvoastra mai scrie adevarul azi? Si daca sunteti de acord cu ce v-am spus anterior, in ce consta „schimbarea”? In frica unora ca daca nu supun totul controlului personal apoi „se intorc” comunistii? Corect se tem, este inevitabil. Si dupa inventiile de 2 bani (ca sa ramina la putere), nu vor mai putea niciodata sa mai deschida gura despre libertatea presei si restul pretentiilor, care s-au dovedit a fi doar pretexte pentru acapararea puterii. Nimic mai mult. In rest, va multumim pentru curaj si va uram succese. Vedeti si Dvoastra ce presa libera avem.

 6. Pt navigator

  Asta voi trebuie sa vedeti ce presa „libera” avem… Eu vad de mai dedemult, dar acuma „m-a razghit” (glumesc). Voi trebuie sa afirmati cine mai spune azi adevarul in Moldova. Si „marii analisti politici” tac mai mult decit vorbesc. S-o fi arondat si ei, mai stii?..

 7. Daca priviti ,NEINTRERUPT, iREALITATEA TV/ a lui Vantu./ nu mai am nimic de spus… Mai nou , UNMEDIA.MD s-a asociat cu el … REALITATEA.TV romaneasca a devenit irealitate demult…

 8. cateodata ma mai gandesc ca o dati.. dintro extrema in alta.. pentru a declansa discutii aprige pe forum ca sa nu „moara” blogul.. ca nu mai stiu ce sa cred despre dta..

 9. Pt Nina Gonta

  Pai nu spune, de ce spui, mergi si pierdeti timpul pe canalele preferate. Si-apoi, linisteste-te, Vintu l-a luat iar pe Basescu in buzunar… Si nu conteaza ce se spune la Realitatea TV, conteaza ca e o televiziune cu un adevarat pluralism de opinii, libertate de discutie, nivel si stacheta. Draga, e blogul meu si fac ce vreau cu el. Nu-mi dicta ce sa fac pentru ca ma superi si nu vei mai avea placerea sa postezi aici. Spune la problema ce ai, ca nu am facut blogul sa-ti laud idolii falsi si gaunosi. Clar?

  Adaug: oamenii needucati pentru mine nu conteaza, nici pe acest blog. Fa-ti blog si discuta cu idolii. pe mine lasa-ma cum sint. Sint altii care citesc si scriu ca le place, sau ai orbit de invidie?

 10. Noi demult vedem ce presa „libera” avem. Cu mult inainte de 2009:). Ma bucur ca au remarcat si altii. Obsevam ca si cu cit mai mult (so obiectv) criticati autoritatile, cu atat mai criticata deveniti si Dvoastra. Tot buna democratie:):)

 11. Postez un articol bun, scris de un bun prieten al PNL

  Nicolae Negru: Guvernul-spectator şi de ce Dabija înghimpă JURNALUL

  După mai multe laude pe care le-a auzit la adresa sa, guvernul Filat o fi fost cuprins de ameţeala succesului sau nu-şi poate reveni după atâtea sărbători duble. Impresia e că miniştrii privesc de la o parte, ”ca la teatru”, valul de scumpiri ce s-a abătut asupra cetăţenilor RM. O fi aşteptând revenirea lui Filat din concediu? AIE nu pare să fi învăţat mai nimic din situaţia care s-a creat în Chişinău după ce CMC a operat majorări de tarife la transport şi apă, fără o pregătire prealabilă a populaţiei.

  Reacţie întârziată

  A trebuit să dureze câteva zile până ministrul Agriculturii să reacţioneze la majorarea preţurilor la produsele lactate. Era cumva ministrul în vacanţă sau abia atunci aflase? Sigur, într-o economie de piaţă, statul are un rol mic în stabilirea unor preţuri, dar la noi nu e chiar economie de piaţă, ci de ”monopol”, a declarat în campania electorală chiar dl Valeriu Cosarciuc, şi cetăţeanul e în drept să ceară protecţie în faţa ”rechinilor” monopolişti. La 16 iulie 2009, mai mulţi ţărani au protestat în fața Guvernului, spunând că sunt nevoiți să vândă un litru de lapte cu mai puțin de 2 lei, în timp ce în magazine acesta ajunge să coste de patru ori mai scump. Lucrurile nu s-au prea schimbat de atunci şi e de neînţeles de ce unii ”producători” au găsit de cuviinţă să majoreze preţul la lapte înainte de anunţarea noilor preţuri la gaze şi energie. Ca să le mai majoreze încă o dată după?

  Valeriu Lazăr, ministrul Filozofiei

  Ministrul Economiei a început a vorbi despre anumite măsuri de protecţie a populaţiei la solicitarea jurnaliştilor, abia după ce ANRE a operat majorări serioase la gazele naturale, energie electrică şi apă caldă. Dar şi atunci dl Valeriu Lazăr s-a exprimat în termeni mult prea vagi, generali: ”În primul rând, vom încerca să reducem preţurile la alte componente ale coşului de consum, adică la produsele alimentare (preţul laptelui crescuse deja – n.n), produse de primă necesitate. Cred că aici vom ajuta populaţia noastră ca în final capacitatea lor de consum şi nivelul lor de viaţă să nu scadă”.

  În afară de faptul că nu spune nimic concret, dl Lazăr nici nu-şi aşumă obligaţii. El ne face o favoare, el ”crede” că va ajuta ”populaţia noastră”. Chiar şi frazele acestea condescendente trebuia rostite mult mai înainte, atunci când s-a ştiut că Gazprom-ul va majora preţul la gaze. Moldovenii trebuia să ştie deja ce are pregătit guvernul în cazul scumpirilor. Ce trebuie să înţeleagă cetăţeanul consumator din fraza ”vom încerca să reducem preţurile”? Veţi încerca, dar dacă nu veţi reuşi, ce veţi face? Vă veţi spăla pe mâini? ”Să privim filozofic la aceste lucruri”, ne îndeamnă dl Lazăr, într-un interviu acordat Europei Libere.

  Miniştrii-comentatori

  Posibil, unii membri ai Guvernul Filat nu s-au obişnuit încă cu faptul că nu se mai află în opoziţie, ci la guvernare, iar alţii se comportă în continuare ca nişte experţi de ONG-uri, care sunt pregătiţi să comenteze orice. Nu de comentarii au nevoie cetăţenii, rolul de comentatori e al comuniştilor deja, rolul miniştrilor, al guvernului în general, e să prevadă mersul lucrurilor şi să acţioneze. În cazul scumpirilor, guvernul nu a acţionat, ci doar a ”reacţionat”, ceea ce e un semn de întârziere în gândire şi fapte.

  PS: Nicolae Dabija reia în numărul din joia trecută a Literaturii şi Arta tema decorării unui grup mare de jurnalişti, menţionând că este vorba despre o ”exagerare frumoasă” (sigur e ”frumoasă”, numai ”exagerările” lui Voronin pot fi ”urâte”), exprimându-şi speranţa că jurnaliştii care au fost decoraţi înainte de a fi luptat împotriva comuniştilor se vor revanşa ”după ce şi-au agăţat ordinul la piept”. Însă nu asta îl deranjează cu adevărat pe dl Dabija. El îşi aminteşte cu acest prilej despre o supărare de a sa mai veche, tocmai din 2004, când Voronin i-a înmânat ”Ordinul Republicii” lui Ivan Bodiul, iar publicaţia Jurnal de Chişinău ”a declanşat o vehementă campanie lăudabilă (s.n.), propunând ca toţi cei care primiseră mai înainte, din mâna lui M. Snegur, această distincţie s-o restituie în semn de protest”.

  Dl Dabija mai scrie, amestecând realitatea cu ficţiunea, că la ”insistenţa colegilor-scriitori de la Jurnal” a fost convocat Consiliul lărgit al Uniunii Scriitorilor şi că ”toţi scriitorii posesori ai celei mai înalte distincţii” au fost îndemnaţi să le întoarcă ”cu binişorul”, iar ”un lucrător” al Jurnalului ”ar fi dat de înţeles” în numele colegilor săi că dacă ar fi avut aceste ordine ”le-ar fi returnat numaidecât”.

  Presat atunci de”campania vehementă lăudabilă” (amintind cu acest prilej – cum se putea? – şi de ”odiosul” Contrafort), dl Dabija s-a simţit nevoit să depună ordinul său la US, iar acum regretă acel gest şi îi cere lui Ghimpu să întoarcă distincţia… lui Grigore Vieru, care, de altfel, nici nu a fost prezent la şedinţa respectivă şi nici nu a depus ordinul său. Într-o convorbire telefonică pe care am avut-o cu dl Mihai Cimpoi, preşedintele USM, şi dl Arcadie Suceveanu, vicepreşedintele USM, ambii au confirmat acest lucru. Aşa că apelul către Ghimpu este fals. Ca să dea o aparenţă logică acestei ”devieri” de la propria persoană, Dabija inventează nişte reproşuri aduse de cineva regretatului poet, adăugând că ”şi cei mai aprigi critici ai săi… sunt de acord că marele Poet îşi meritase distincţia”. A meritat-o, fără nicio îndoială. Doar că nu despre aceasta era vorba.

  Nimeni de la Jurnal de Chişinău nu a pus în discuţie meritele vreunui scriitor, şi cu atât mai mult ale lui Grigore Vieru. Probabil, referirea la Vieru îi este necesară dlui Dabija pentru a-şi afişa cât mai vizibil propriile frustrări şi resentimente. Căci, în realitate, ”campania vehementă” era îndreptată împotriva deciziei lui Voronin de a-l decora pe Bodiul, şi făcea apel la demnitatea şi onoarea scriitorilor decoraţi. Tocmai, în contextul meritelor recunoscute, posesorilor ”Ordinului Republicii” li s-a propus să le restituie, în semn de protest, pentru că au fost umiliţi prin decorarea lui Bodiul, care avea ”merite” de cu totul altă natură. Şi – o altă ”inadvertenţă”! – nu Jurnalului îi aparţine această iniţiativă şi, cu atât mai mult, nu la insistenţa ”colegilor” de la Jurnal a fost convocat Consiliul USM. Iniţiativa şi insistenţa a venit de la un alt deţinător al ”Ordinului Republicii”, regretatul Vasile Vasilache, care a fost sprijinit de Vladimir Beşleagă, Mihai Cimpoi, Ion Hadârcă şi de alţi scriitori. Jurnalul, ca şi Contrafortul, a asigurat ”suport informaţional” acestei iniţiative nobile.

  Dl Dabija recurge la unele ”inadvertenţe”, eufemistic vorbind, pentru a poza ca persoană nedreptăţită de Jurnal de Chişinău, pentru a se ”automartiriza” o dată în plus şi a le reproşa jurnaliştilor din cadrul redacţiei Jurnalului faptul că nu s-ar fi ţinut de ceea ce ”au dat de înţeles” în 2004. Astfel, dl Dabija înţelege să conteste (ca şi atunci, de altfel) şi să discrediteze unul dintre puţinele gesturi de demnitate, pe care le-a făcut intelectualitatea în cei opt ani de guvernare comunistă.

  Suntem de acord că jurnaliştii decoraţi, nu numai cei de la Jurnal de Chişinău, trebuia să întoarcă decoraţiile lui Ghimpu, dar nu de aceea că cineva ar fi dat cândva ceva”de înţeles”. Ştiu că unii dintre ei au intenţionat să refuze să ia ordinul, dar au fost sfătuiţi să nu o facă, pentru a nu-l pune într-o situaţie incomodă pe Ghimpu. De aceea, Butnaru, Bogatu, Saharneanu şi Tănase au semnat o declaraţie că ”nu vor ezita” să critice guvernarea. Sunt sigur că şi dl Dabija ştia despre aceasta.

  Din punctul nostru de vedere, în pofida conjuncturii nu tocmai potrivite, în pofida unor efecte politice nu tocmai pozitive pentru Mihai Ghimpu (pe care nu le dorim şi pe care nu le doreşte, probabil, nici Nicolae Dabija), ”tinichelele” trebuia să fie returnate şi trebuia să fie spuse nişte cuvinte neplăcute, dar necesare, pentru a încerca îndreptarea lucrurilor pe un făgaş normal.

  Trebuie să plecăm odată de la practica decorării ”oamenilor noştri”. Când te grăbeşti să stimulezi scrierea unor articole cotidiene, dar îl ignori pe un Gheorghe David, plecat nu demult de printre noi, cel care a avut curajul să înfrunte KGB-ul, plătind pentru aceasta cu sănătatea sa, e ceva putred la preşedinţia interimară. O fi tremurat de frică dl Ghimpu toţi aceşti opt ani de regim neocomunist, de s-a gândit să-i decoreze pe atâţia jurnalişti pentru ”merite deosebite”? Nu avem atâtea ziare, pentru atâţia ”eroi ai muncii jurnalistice”. Dl Dabija, ironizând pe seama altora, nu s-a îndoit de necesitatea decorării sale.

  Aşa cum a făcut-o şi Voronin, decorându-l pe Bodiul şi pe alţi satrapi comunişti, dl Ghimpu s-a decorat de fapt pe sine, a apreciat modul său de ”rezistenţă”. Acelaşi lucru îl fac şi ”colectivele” sau ”ministerele”, pe care le invocă preşedintele interimar pentru a se justifica în faţa istoriei. Va semna un ministru decorarea unei persoane ”incomode” pentru el? Ghimpu se grăbeşte să facă ”dreptate” cu metode comuniste, recurgând la mecanismul vechi, sovietic, de acordare a distincţiilor. Poate ar fi cazul să revizuim această practică, să adoptăm una europeană?

  Despre aceasta am fi putut să discutăm, Jurnalul şi Literatura şi Arta, dacă dl Dabija ne-ar fi putut ierta pentru faptul că l-am ”presat” cândva să-şi depună tinicheaua în semn de protest şi de demnitate. Promitem să nu se mai repete. (N.N.)

 12. Pt Vlad

  Ne poniala – cine e un bun prieten al PNL?

 13. pt dna Pavlicenco
  fie N.D., fie N.N. Oare gresesc? Dupa ce ati postat dvs. acum cateva zile editorialul lui N.D., m-am gandit ca nu ar fi rau de tot sa postez si articolul lui N.N.

 14. Pt Vlad

  Imi cer scuze, dar nu pricep ce spuneti. Dar daca nu puteti spune mai mult – nu spuneti.

 15. Sper sa mai aud si alte persoane care urmaresc POSTURI DE TELEVIZIUNE DIN ROMANIA (unde presa este mult mai libera decat la noi).

  CU CAT VOR FI MAI MULTI CARE VOR AVEA ACASA ACESTE POSTURI DE TELEVIZIUNE, CU ATAT VIATA LA NOI SE VA SCHIMBA, IAR INTOARCEREA LA DICTATURA VA FI IMPOSIBILA.

 16. ha , ha ..ce m-am distrat , citind raspunsul ..

 17. Toate sunt adevărate. S-ar mai putea adăuga multe din lupta „fratricidă” din sânul AIE pentru MU etc., etc. Dar…un lucru mă deranjează. Cum nu pierzi, stimată Doamnă, nicio ocazie ca să transmiţi o delicată bezea către cei din PD (Diacov, Lupu & co). Sau grezesc? Ca lup bătrân, am un deosebit fler pentru ORICE FĂCĂTURĂ. În rest, sunt de acord că filatelismul nu e cu nimic mai breaz ca „comunismul” lui Voronin (din punct de vedere al democraţiei).

 18. Pt NINA GONTA

  Ia seama, sa nu te ineci rizind…

 19. Pt Lup Batrin

  Pai cind Diacov a spus asta, a ris RM vreo doua-trei zile.

 20. In speranta ca de data asta voi fi inteles , postez inca un articol interesant, scris de un alt prieten al PNL

  Alianţa de guvernământ: nici odioasă, nici glorioasă
  Constantin Tănase

  Privit cu un ochi nepărtinitor şi rece, dar cu o generoasă îngăduinţă, modul în care funcţionează Alianţa de guvernământ naşte suficiente semne de întrebare. Este firesc ca ea să fie văzută în culori diferite de către oponenţii şi simpatizanţii ei. În limbajul terorist al opoziţiei comuniste, Alianţa este pur şi simplu odioasă. În limbajul milostiv al partizanilor ei, Alianţa este pur şi simplu glorioasă.

  Realitatea, ca totdeauna, dezminte extremele pentru că adevărul e undeva la mijloc. Astfel, Alianţa nu e nici odioasă şi nici glorioasă. Alianţa e aşa cum suntem noi, cum e toată Moldova: şi mai de stânga, şi mai de dreapta, şi mai inteligentă şi mai prostuţă, şi mai consecventă, şi mai ezitantă, şi mai sinceră, şi mai ipocrită.

  Ambele atitudini de extremă fac rău Alianţei. Prima, cea din partea gherilei comuniste, face rău fiindcă intoxică opinia publică cu minciuni, cultivă atitudini marţiale şi nihiliste. A doua, cea din partea adepţilor Alianţei, face rău fiindcă adoarme vigilenţa opiniei publice, cultivă stări de spirit triumfaliste şi induce liderilor ei ideea periculoasă că tot ce fac ei, fac bine şi că ar fi infailibili. Pentru succesul politic al Alianţei, un ochi critic este tot atat de important, poate chiar mai important, decat sprijinul financiar al Occidentului. Şi preşedintele interimar al republicii Mihai Ghimpu, şi premierul Vlad Filat au afirmat în repetate rânduri că ei pledează pentru o presă liberă şi au încurajat critica (corectă, obiectivă şi constructivă). Preşedintele Ghimpu chiar ne-a decorat pe un grup de jurnalişti cu înalte distincţii de stat şi ne-a îndemnat să urmărim cu ochi critic noua guvernare.

  Nu ştiu de ce, dar îndemnurile liderilor Alianţei au rămas fără răspuns, presa apropiată noii puteri nu i-a înghimpat măcar „protocolar” şi nu i-a lovit măcar cu o floare, deşi au existat şi există unele lucruri care nu pot fi abordate decât într-un singur mod – critic. Să luăm, de exemplu, subiectul legat de sărbătorile de Crăciun. Am aplaudat iniţiativa guvernului Filat de a da o zi liberă şi celor care serbează Crăciunul pe nou. Pe 7 ianuarie, de Crăciunul pe stil vechi, însă, am rămas (şi nu numai eu) perplex, văzându-i pe premierul Filat şi preşedintele Ghimpu alături de vladâca Vladimir… Colac peste pupăză, preşedintele Ghimpu a mai lansat şi un „mesaj de felicitare” cu ocazia Crăciunului pe „vechi”…

  Politica, оmi vor replica unii, e o chestie subtilă. De acord, dar nu atât de subtilă încât să te joci cu principiile. Umblatul cu fundul în două luntri de dragul voturilor nu se mai numeşte politică, ci altfel. Ar fi cu totul de neiertat dacă acest altfel ar deveni o normă şi s-ar extinde asupra modului de funcţionare a tuturor instituţiilor şi structurilor statului. Alt exemplu ar fi cel despre deficitul de comunicare în cadrul Alianţei. Mă refer, evident, la mesajele contradictorii care vin din Alianţă în problema viitorului apropiat al R. Moldova: adoptarea unei noi Constituţii sau alegeri anticipate? Este cel puţin ciudat şi neclar faptul că respectiva problemă nu s-a discutat în Alianţă, dar a fost deja creată şi funcţionează o Comisie prezidenţială pentru reformarea Constituţiei! Cum se numeşte asta?

  Vedeţi cu câtă îngăduinţă… constructivă priveşte ochiul meu critic una dintre bâlbâielile politice, cu adevărat periculoase, ale Alianţei, Alianţă care nu-i nici odioasă, nici glorioasă?

 21. Referitor la massmedia din Romania.
  Este si mai proasta decat in Moldova.
  Interese meschine de grup, incompetenta, superficialitate, aplomb, ingimfare de dambovita, tiganie totala, pornoproletkultism !!!

 22. excelent articol. Mi-a facut placere sa il citesc.

 23. Pt Vlad

  Incep sa inteleg.

  1. Sint prieteni ai PNL, pentru ca scriu in cam aceeasi cheie.
  2. Nu sint prietenii PNL, dar, in acest caz, cuvintul „prieten” trebuie pus intre ghilimele. Nu l-ati pus. Daca il puneati, intelegeam…

 24. Pt Vlad

  Am ramas socata. Eu nu am avut timp sa mai citesc, pentru ca mai pregatim o bombuta mediatica. Dar am citit acum acest articol al lui Tanase si am ramas perplexa – Tanase spune ce spun eu, numai ca eu pe blog sint forte prompta.

 25. Pt HANS

  Eu am vazut ce se intimpla la noi de mai dedemult. Stiu ca PNL ii deranjeaza pe toti, ca si mine, de aceea nu vin posturile de televiziune arondate. Eu nu am posturi arondate, de aceea si nu am prea dat conferinte de presa. Dar le vom da acum, chiar daca posturilor li s-a indicat sa nu ne dea nicaieri. S-au suparat unii cind am spus ca cineva e platit sa nu il dea pe cutare… Dar stim noi ce stim.

 26. Si de data asta va dau dreptate. Da, asa ceva nu se face in presa. Si bine ati pus problema.
  E OK !

 27. dar vai, cum nu exista presa independenta?

  pai si GPF Flux??? aparatorii Palancii si a Intregii Moldavii, care mai nou, preiau textul direct de pe omega, nemaichinuindu-se sa il mascheze, care sterg intr-o veselie comenturi inteligente impotriva lor si le lasa numai pe acelea cu injuraturi ca sa poata acuza liberalii de „2 clase”, Domnul Cubreacov, aparatorul limbii romane si a ideei nationale in general; domnul Plutonier si multi multi „experti” magnifici…

  Acum vrobind serios, cel putin in spatiul CSI si chiar si RO nu exista presa independenta, care sa fie si ascultata, pentru ca nu au resurse…

  Imi pare rau dar asa se intampla, nu scrie nimeni despre jucatorii in rezerva , oricat de buni ar fi fost ei, desi ar fi trebuit sa scrie. Nu traim intr-o lume ideala si daca teoretizam excesiv nu ajungem nicaieri. Asta este situatia, trebuie cautate solutii in conditii reale (si aici salut incercarile vostre, dar trebuie sa bateti mult in use pana o sa va auda), pentru ca altfel se ajunge iar la gaini sferice in vid.

  Din pacate in modlvoa nu prea sunt jurnalisti cu adevarat profesionisti. La unimedia sunt de la greseli de gramatica pana la date eronate, fac articole dintro fraza zisa de cineva, etc, dar e unica pe care o avem, si cand a fost nevoie, totusi presa asta rea-buna si-a facut datoria si eu puteam sa stiu ce se intempla de ex pe 7 aprilie in regim live. Totusi e foarte mult de lucru in domeniu, pana atunci mult spor!

 28. ‘HANS” presa din Romania cel putin este mai libera, SI FARA FRICA decat in R. MOLDOVA!!!!
  Cand in R. MOLDOVA SI CSI va fi presa fara frica, sa te tii atunci ce lucruri vei vedea……..si nu-ti vei crede OCHILOR (nu vreau decat sa-ti deschid ochii).

  SI IN PLUS SUNT MULTE DIN EUROPA CENTRALA SI VEST, CEEA CE IN R. MOLDOVA NU PREA SUNT.

 29. ptu: Pavlicenco

  Ce „naiva” sunteti, d-na Pavlicenco ?
  Daca Pavlicenco „ar defila” la jtrnalTV, mai zbura echipa JurnalTV in America alaturi de Filat ?
  Interesant mai e si pe banii cui au zburat ? Va fi clar si pentru DVS poate ce inseamna presa libera si independenta…..Ma crucesc chind vad mutra lui voronin pe „afisele ” lor, dar chind il mai si aud, ma apuca pintecaraia….Al dracului pluralism de opinii….
  Si JurnalTV a inceput sa mearga prin boscheti…

 30. Cu Jurnal TV problema e mai delicată. Ai cui sunt banii ceia „din străinătate? V-aţi întrebat? Ştiu că nu o fi vreun neamţ ţicnit cu totul să investească în rm. Concluzia: sunt banii lui Filat ori ai celor care stau în spatele său. Deşi Vlad Butnaru, căruia îi plac banii mai mult (cu mult mai mult!) decât principiile nu va recunoaşte niciodată acest lucru. Dacă-i aşa, de ce să nu-şi ia Filat nişte salariaţi ai săi cu dânsul?… Cu atât mai mult, pe banii guvernului.

 31. Speranta Moare Ultima, iar noi dupa ea :)

  Doamna Pavlicenco, bine spus :

  1. In loc sa il arate pe Voronin de dimineata pina seara, acum MU 1 il va arata pe Filat.

  Ceea la ce se reduce pluralismul Moldovenesc. Le mai dam la unii jurnalisti cite-o medalie si cite-un ordin, si putem sa ne consideram tara cu cea mai transparenta presa si cea mai libera… 🙂

 32. Imi pare rau sa afirm asta dar eu sunt in contradictie cu toti cei care posteaza in legatura cu subiectul manipulare prin presa, indiferent de punctul lor de vedere. Pentru mine mass media = mijloace de manipulare in masa. Informarea se face prin cercetarea directa a mediului insonjurator, fara intermediari. Orice recurgere la intermediere prin cuvant ( scris sau vorbit ) este manipulare. Orice individ care isi exprima opinia, prin viu grai cau in scris, in legatura cu un subiect oarecare, fie din domeniul cercetarii fie din domeniul interpretarii realitatii inconjuratoare, o face pentru asi convinge auditoriul, deci pentru a manipula acel auditoriu. altfel nu ar mai deschide gura. Deci tot ce se adreseaza formarii constiente de opinii ( care intotdeauna sunt partizane ) in randul unui auditoriu, religie, filosofie, educatie si invatamant, literatura si arta, presa si politica ( mai ales politica ) este, dupa opinia mea, manipulare. Catalogarea drept informare sau manipulare a oricarei formari de opinii este dictata de pozitionarea subiectului fata de sursa, in cadrul partizanatului care se naste inevitabil. Manipularea poate fi constienta sau inconstienta. Insasi incercarea mea de a va convinge ca eu am dreptate este o manipulare. Faptul ca, mai jos, se vor gasi indivizi care sa ma injure de mama pentru ca nu sunt de acord cu ceea ce am scris dovedeste ca acei indivizi fie sunt refractari la manipulare ( sunt conservatori, tarditionalisti, cu idei preconcepute ) fie nu s-au lasat manipulati pentru ca au fost deja manipulati de altii ( fanatizati chiar ) si isi exprima dezacordul. Deci nu mizati pe impartialitatea presei. Presa este considerata, de un anume subiect, impartiala doar in cazul in care afirma ceea ce doreste acel subiect sa auda. Cazurile in care manipularea este vizibila de la distanta, prin lipsa oricarei lagaturi cu realitatea, denota rapacitate si prostie, in acelasi timp.

 33. da, Romanule, si ceea ce ai scris tu este un punct de vedere si ai drepatate intr-o oarecare masura.Insa fara aceste manipulari cum le spui tu:”auditoriu, religie, filosofie, educatie si invatamant, literatura si arta, presa si politica ( mai ales politica ) este, dupa opinia mea, manipulare”-nu poate exista o societate cultivata,educata,formata…etc.Cred ca, si manipularea este o necesitate a tuturor timpurilor.Si mai cred ca, e mult mai bine sa manipulezi cu cuvintul decit cu arma sau altele de genul armei.

 34. Putini oameni in ziua de azi care isi permit sa arunce cite o sajiata in Filat.Gr.Vieru spunea :,,Daca vrei sai faci cuiva un rau trebuie sal lauzi in fiecare zi, cred ca Filat si unii jurnalisti nu au citit asta.

 35. Doamna Pavlicenco,

  As fi vrut sa fie primul care sa aplaude mana intinsa celorlalte partide democratice din Basarabia prin chemare la aliante, la strangerea randurilor in vederea sublimarii acestor partide intr-o unitate de vederi!! Nu stiu daca am reusit . Ceea ce am vazut astazi dimineata pe jurnal TV m-a bucurat f. mult.

  PS- Chiar acum cand va scriu, Presedintele Basescu vorbeste in fata Corpului diplomatic de la Bucuresti despre R. Moldova si hotararea Romaniei de a nu o lasa sa mai ajunga pe mana comunistilor!!

 36. E o veste imbucuratoare.

 37. da, Vlad , e bine ca ai dat si articolul lui Tanase .. Este echlibrat, fara extreme , spune lucrurilor pe nume fara ura sau instigare la ura , fara sa jigneasca, fara radicalism ..Ar trebui ca si dna VP sa invete acest mod de a scrie , de a conversa , poate va avea mai multa „izbanda” in demersurile ei si chiar in viata politica din Moldova ,in ansamblu,iar experienta ei politica ar putea fi folosita cu succes.. caci , atat timp cat va fi prea radicala si va oscila dintro extrema in alta , fara sa aiba un ecilibriu in actiuni si opinie , va fi departe de cei care decid astazi soarta moldovei si .. e pacat, ca nu mai aude si alte voci mai rationale , mai diplomatice.. Dar sa revin la art.lui Tanase. Aceste sfaturi, ale lui C.TANASE, chiar sunt bune de ascultat pentru alianta .. ACELEASI GANDURI , dar spuse intro forma normala , au alte consecinte .. Orgoliile basarabene , aveti grija , sa nu faca mult rau viitorului Moldovei .. Alegerile anticipate ar fi bine de evitat , pentru ca moldovenii cum au fost „bataiosi” unii cu altii, adica intre ei , in detrimentul cauzei comune , asa si au ramas , dupa cum vad…si se stie cine castiga cand 2 se cearta…

 38. Doamne, ajuta BASARABIA! Doamne, ocroteste pe ROMANI….

  Doamne, iti multumim caci kamunismul se destrama…
  si pentru ca Voronin e chemat sa dea explicati la judecata…

  Laudat sa fie Domnul si NUMELE Lui cel sfint,
  caci se indura de noi si ne elibereaza de sub puterea diabolica a comunimului…

  Bucurati-va, DRAGI COMPATRIOTI, care ati suferit foarte mult…
  Bucurati-va si va veseliti, caci, iata, comunistii mancurtizati fug in toate partile ca sobolanii.
  TOTUSI, am ajuns ZIUA ACEASTA! Uraaaaaaaaa! Traiasca ROMANIA MARE!
  Unire fratilor si mai departe!

 39. Pentru Nina Tampiza,

  Prin „manipularea cu cuvantul” dupa cum spuneti, daca este „maiestru”facuta de catre un perfid iresponsabil, se ajunge, in final, si la arma. Unele crime abominabile sau chiar razboaie pustiitoare, au fost savarsite sau declansate urmare doar a unei soapte spuse sub cearceaf. Vezi razboiul Troei…

 40. Stimata doamna! nu va cunosc personal,nici meritele Dmv ca parlamentar in trecut, va cunosc doar din polemicile din presa, Sa stiti ca in ultimul timp va urmaresc mult si cu deosebita placere si simpatie, ce in trecut nu as zice.. Meditez mult,si-mi fac concluziile intirziate ,dar imbucurator -pozitiv. Sinteti o adevarata luptatoare ,chiar daca inca si actual in era liberal-democratica, cu morile de vint. Aveti perfecta dreptate nu s-a schimbat nimic,asa cum mentionati din Presa pro Voronin,s-a transformat pro Filat.
  E daunator ,chiar si pentru viitorul lui osanele cintate ,meritele unui singur Filat in tot ce se petrece pozitiv in tara,,dar ce e negativ intreaga A I E
  Am ramas foarte impresionata,si blocata ,pe toate canalele ,in ziua comemorarii de la un an a mortii regretatului poet, a fost remarcat doar Filat la depunerea trandafirilor rosii la mormintul lui Grigorii Vieru. Nu pot sa cred ca D-nul Ghimpu, Chirtoaca, Urecheanu si alti demnitari de stat nu au participat la acest eveniment ,
  Miroase a putred,,apare un cult al personalitatii,cu regret nu inteleg multi si se cinta osane.
  ITALIA

 41. Pai domnule Roman, atunci duceti-va dvs la fiecare sedinta de presa, la fiecare sedinta a guvernului si/sau a parlamentului, ca sa fiti siguri. Tocmai de asta exista mai multe surse de „manipulare” pe care daca se consuluiti, si stiind partea cui este fiecare, tragi o conclusie, de ata eu citesc de exemplu si omega, pentru ca anumite chestii de acolo sunt adevarate, doar ca sunt prezentate manipulativ.
  Aproape in fiecare post aici am zis ca tot timpul trebuie sa reiesi din conditii reale, oricat de rele ar fi datele problemei, solutia se cauta anume pentru aceste date nu pentru niste date care nu corespund realitatii. Altfel risti sa fii catalogat drept inadaptat, asta se intampla mai ales oamenilor care stau intr-un mediu bun (gen Europa sau macar RO) si se intorc in Moldova, si tot timpul morocanesc, ca acolo e asa, ca acolo e dincolo, ca la noi nu poti sa faci nimic, etc.
  Poti sa faci si la noi!!! Doar ca sunt alte conditii si trebuie de regula muncit mai mult, asa ca fiti obiectivi cand cititi stirile subective si o sa aflati o buna parte din adevar fara sa fiti „martori” la locul accidentului.

  O zi buna!

 42. Tot pentru Nina Tampiza,

  Din pacate societatea nu are nevoie de manipulare, dar nu are incotro… Ce a fost intreaga istorie a omenirii? Un lung si de manipulari care sa satisfaca anumite interese. Ce poti sa spui despre un roman care refuza sa accepte ca vorbeste romaneste si e in stare sa-ti ia gatul daca il contrazici? Cand manipularile de decenii bune ale rusilor sunt astazi spulberate, ei. rusii, intra in panica si recurg la amenintarea cu forta, forta de care au inceput sa fie si ei convinsi ca nu mai e ce-a fost odata. Totul a ramas asa ca un gest reflex. Cum le spui ceva ce nu le convine l-i se intaresc brusc muschii… Oamenii astia nu constientizeaza ca sunt ei insisi victimele unuei manipulari.

 43. Pt. Romanul

  Ai reusit sa ma manipulezi (cred ca nu pe loc gol). Este clar ca nu poate exista presa absolut independeta.
  Iar sa vezi in toate rea-vointa cred ca tot nu ajuta pe un politician in cariera sa…

 44. Cam multe litere dna Pavlicenco pentru un adevar notoriu – notiunea de „presa independenta” e o chestie de PR. Mai ales in RM. Chiar trebuia sa o patiti ca sa va dati seama? : )

 45. D-na Vitalia Va urmaresc de ceva timp, poate nu destul, insa anii isi iau cei a lor, nu despre asta doresc sa ma expun. In ultima vreme, si mai ales de cind au cazut comunistii de la putere sunteti tot mai fregvent sa nu zic d-stra ci PNL pe arena politica a RM, concret pina ce o fi nimic, adica realizari, numai critica a puterii trecute si prezente ce deja e salutabil, ma bucur ca sunt sugestii, opinii, programe, conferinte din partea PNL-ului. Si spre sfirsit anii isi iau a lor insa nu vointa, practica acumulata… La ma mult si la mai mare.

 46. Pentru HANS Chiar crezi pe-adevaratelea ca Vlad Filat merita a fi numit FUrrer? N-asi vrea sa zic ca Filat e ideal, dar sa-l batjocoresti cu asa cuvinte fara a-ti imagina catusi de putin, ca ai pitea fi apucat oleaca de beregata pentru asenenea tampenii, sa fii sigur ca libertate si democratie inseamna a-i zice primului ministru FURRER, chiar echivaleaza cu prostia absoluta. Neamtule, cunosti notiunea de zero absolut? Daca nu- deschide manualul de fizica, e vorba despre niste procese, care au loc in creierul tau subdezvoltat,lipsit de circumvolotiuni, gretosule!

 47. Apropo , cuvantul „fiurer” se scrie corect – Fuhrer!

 48. Dvs, dna Pavlicenco, nu trebuiti actualei Guvernari. Cum spun americanii „nothing personal”: Partidul Domniei voastre se bate pe eschierul PL, in primul rind, si putin pe cel al PLDM, deci e normal ca barosanii sa isi arate dintii.

  Referitor la televiziunile „independente”… hm.. o televiziune prin definitie nu poate fi independenta, ci intotdeuna promoveaza interesele cuiva, mai bine zis ale celui care o intretine, deoarece TVul cre foarte multi bani, sa fim obiectivi. Deci daca aveti bani suficienti, trebuie sa va lansati prorpia televiziune sau sa Va „alipiti” cu cineva ca sa va fondati impreuna TV-ul Dvs.
  Incercati mai intii sa faceti o TV pe net: este mai simplu si mai putin costisitor.
  Asta este unica solutie serioasa, altfel… veti fi nevoita sa cersiti timp de emisie ba pe la unul, ba pe la altul… si chiar daca vi se va oferi, evident nu va fi gratis.

  Totodata, obiectiv, partidul Dvs. este de orientare liberala, deci capitalista, respectiv cred ca Va dati seama ca traim intr-o lume a junglei, mai ales cind este vorba de bani si putere, tocmai de aceea nu v-as sugera sa sperati la ceva, din contra, sa va pregatiti deoarece presiunile cresc odata cu cresterea raitingului, inevitabil.
  Mult succes.

 49. Cititi pe situl Presedentiei Romaniei discursul lui Basescu. Dezvolta acolo pasii pragmatici pe care ii va face intreaga tara in viitorul imediat. Este mai mult decat clar ca asta se va finaliza cu UNIREA celor doua maluri al Prutului!! Dumnezeu sa ne ajute intru solidarizarea mintilor si sufletelor !! Am citit peate 160 de comentarii ale forumistilor pe diverse situri. Nici unul nu era impotriva pana acum. Ba chiar entuziasmul este considerabil.

 50. Nu ati observat ca cei ce vorbesc despre libertatea presei nu sufla o vorba despre manipulare. Cand ziaristul cere sa fie liber, el cere, de fapt, sa aiba voie sa spuna ce vrea el, adica sa manipuleze cum vrea el cititorii, fara sa poata fi tras la raspundere pentru faptul ca spune si neadevaruri. Chestia cu dreptul la replica e un mit. In realitate el scrie ce vrea proprietarul ziarului. Daca nu se conformeaza, in numele aceleiasi libertati a presei este dat afara. Asa este peste tot in lume. Alta e treaba cand vorbim despre pluralismul de idei, despre libertatea optiunilor din presa ( pot fi publicatii de stanga, centru sau dreapta ), despre dreptul opozitiei de a avea acces neigradit in presa. Cineva vorbeste si despre transparenta in presa. E buna asta… Daca persoana respesctiva doreste o presa transparenta, probabil ar trebui sa propuna ca ziarele sa fie tiparite pe folie transparenta. In plus ziaristul trebuie sa-si mai si castige existenta, deci trebuie sa mai si publice stiri care vand ziarul. Daca spui ca un cal a muscat un om n-ai facut nimic. Alta e daca spui ca un om a muscat un cal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *