Salut acordarea Ordinului Republicii unui grup de ziaristi – http://unimedia.md/?mod=news&id=15447. Sigur, credem ca unele persoane mai puteau astepta, mai ales deputatii. Dar apare intrebarea “De ce a fost “scapat”, si aici, Veaceslav Tibuleac, de la “Vocea Basarabiei?”
Consemnez curajul lui Petru Bogatu care a scris, putin inainte de acordarea Ordinelor Republicii unor ziaristi, in “Cine bruează Radio „Vocea Basarabiei”? http://www.timpul.md/article/2009/12/23/5558 ca acest post de radio, condus de Veaceslav Tibuleac, nu s-a regasit printre laureatii concursului “Zece jurnalişti ai anului 2009”. Bine ca si “Timpul” a publicat articolul lui Bogatu si Stela Popa l-a preluat. Nu stiu cine ar indrazni sa conteste rolul aratat de Bogatu al Vocii Basarabiei in anul dificil 2009.
Si-atunci, ne intrebam – ce se intimpla? Este oare adevarat ca numele lui Tibuleac a fost sters chiar de mina potentatului zilei – si de ce?
Probabil, pentru ca a vorbit la Congresul PLDM despre ocuparea spatiului informational national de catre posturile de radio si televiziune rusesti, de presa scrisa rusa. Unimedia a aratat si statistici. Consemnez participarea curajoasa a lui Vlad Turcanu la emisiunea de la jurnaltv-md impreuna cu servilul PCRM Corneliu Mihalache.
O spun din capul locului – nu sint cea mai preferata la „Vocea Basarabiei”, desi in aceasta toamna au fost citeva cazuri cind am fost invitata si nu am avut posibilitatea sa onorez participarea. Nici PNL nu are relatii favorizate cu VB.
Sigur, este o problema dureroasa si nici un partid nu vrea politic sa piarda, chiar daca interesul national al R.Moldova continua sa fie periclitat prin faptul ca Rusia ne-a ocupat militar, economic si informational. Totodata, daca Tibuleac a fost sters din lista tocmai cind i-au sarit in cap posturile rusesti, coloana a cincea a Rusiei in Moldova, cercurile imperiale rusesti, – cind tocmai acum Tibuleac trebuia aparat cu demnitate, inclusiv prin a i se acorda si lui Ordinul Republicii, eu cred ca asta inseamna ca unii lideri politici de la noi – fie ca e Ghimpu, ca e Filat – se aliniaza punctului de vedere si viziunilor neprietenilor de la Kremlin ai aspiratiilor romanesti si proeuropene ale R.Moldova in ceea ce priveste pozitia curajoasa a lui Tibuleac la congresul PLDM si cuvintarea sa, extrem de elocventa si de curajoasa.
Am sa reproduc si eu pe blogul meu discursul lui Veaceslav Tibuleac. M-am alaturat opiniei sale si am reprodus niste situatii si lupte din Parlamente anterioare, in cadrul unei recente emisiuni “Vocii Basarabiei”. Am inteles ca a sarit agentia Omega si m-a facut una cu pamintul si pe mine, alaturi de el. Insa trebuie sa recunoastem – ne place sa-l vedem pe Lucinschi, pe altii – “mari eroi” astazi, care saluta noua putere liberal-democrata, insa nu vad schimbare de optica generala a acestei Puteri – aceeasi frica lucinschista si sangheliana de “fratele rus”, declaratii prudente si deviate de la mesajul politic dinaintea ocuparii functiilor.
Spunea bine Valeriu Saharneanu la “Vocea Basarabiei” despre faptul cum alergasera alde Lucinschi si altii dupa incercarile de a se corecta spatiul informational dominat de mass media ruseasca, ca sa spuna Moscovei ca “totul va fi cum a fost pina acum”… Sau poate ca noi nici astazi inca nu ne dorim sa urmam exemplul demn al Ucrainei, in acest sens, fotoliile findu-ne mai scumpe?.. Si-atunci – cind se va schimba situatia? Pentru ca nu vad ca PD sa impiedice cu ceva in actuala guvernare…
Consider ca face bine Mihai Ghimpu ca acorda aceste ordine acum. Unii merita, altii – mai putin, dar o face, probabil, si politic, si electoral, si pentru ca o fi gindind ca, daca miine nu va mai fi el sef de stat, iar prerogativele de a acorda ordine le va avea altul – cine stie daca unele decizii vor mai fi posibile… E clar. Batem fierul cit e cald. Dar daca cineva i-a “sugerat” sau “i-a cerut”, ori chiar Gimpu l-a sters pe Tibuleac din lista, eu cred ca ziaristii decorati cu Ordinul Republicii trebuie sa faca, din solidaritate, un demers comun si sa ii solicite lui Ghimpu sa isi revada pozitia si sa ii acorde acest Ordin al Republicii si lui Veaceslav Tibuleac. Nu spun chiar sa ajunga sa nu ridice ei Ordinele, daca nu i se acorda si lui Tibuleac. Desi ar fi un gest nemaipomenit, mai ales ma gindesc la Saharneanu, Bogatu, la Tanase. Si nu cred ca Ghimpu se va incapatina sa nu cedeze. Cred ca si Filat i-ar putea sugera lui Ghimpu sa-si revada pozitia, mai ales ca Tibuleac e si membru al PLDM, il poate aprecia, la fel ca si pe Alexandru Ciubasenco (daca nu gresesc) si la fel ca si Ghimpu pe Corina Fusu, membra a PL. Si ar fi un raspuns, in spiritul pozitiei liberalului sef-de stat interimar de pina acum, in unele chestiuni strict nationale.
Vitalia PAVLICENCO
Discursul lui Veaceslav Tibuleac la congresul PLDM din 19 decembrie 2009
Onorat Congres!
Adresarea, pe care intenţionez să o fac astăzi catre Domniile Voastre, este una trăită si mult durută. Probabil, sunt unicul reprezentant al breslei jurnalistice care are posibilitatea să vorbească la cel mai înalt Forum politic al unui partd din Republica Moldova, aflat la guvernare. Voi puncta doar cîteva din multiplele probleme cu care se confruntă mass-media autohtonă, în special, presa audiovizuală de limbă română.
Republica Moldova se află încă sub cea mai cruntă ocupaţie cunoscută vreodată în lume— ocupaţia informaţională a Federaţiei Ruse! Această ocupaţie Imperiul rus a săvîşit-o nu prin fortă militară, nu prin blocade si războaie economice. Ea a fost posibilă de realizat cu suportul direct al guvernelor: agro-socialist a lui Sangheli si comuniste a lui Voronin. Declanşarea acestei ocupaţii a fost încurajată, apoi şi legitimată de către Legislativul Republicii Moldova. Aceste instituţii ale statului se fac pasibile de situaţia catastrofală în care se află azi spaţiul audiovizual şi presa de limbă română de la noi. Pe parcursul ultimilor 15 ani nominalizaţii demnitari de stat au fost direct implicati in săvirşirea acestei odioase crime, îndreptată împotriva securitaţii informaţionale şi lingvistice pe întreg teritoriul Republicii Moldova.
Niciun stat din fostul lagăr socialist, nicio fostă republica din imperiul sovietic nu a permis Kremlinului să-şi aducă muniţiile informaţionale pe teritoriul lor. Şi doar Chişinaul, benevol, a oferit cotropitorului spaţiul mediatic, pentru a face, nestingherit, propagandă antinaţională de otrăvire spirituală a populaţiei băştinaşe dintre Prut si Nistru. Astăzi sursele informaţionale TV si radio din Rusia foarte eficient se ocupă cu rusificarea basarabenilor şi o fac chiar mai reuşit decît in perioada sovietică. Lipsa noastră proverbială de demnitate umană, închinarea în faţa străinului, ne-au jucat festa, în timp ce alte foste republici din urss au avut grijă la timp să ia decizii tranşante pentru a curăţa spaţiul audiovizual de influenţe străine. Doar cîteva exemple: În anul 2007, Consiliul ucrainean al Audiovizualului a decis că emisiunile difuzate de posturile de televiziune ruseşti nu respectă legislaţia ucraineană şi a interzis difuzarea acestora pe teritoriul lor. Începând cu sfârşitul anului 2007, autorităţile ucrainene nu permit nici difuzarea filmelor străine, care nu sunt traduse în ucraineană. Acelasi lucru a fost consfinţit si în industria cinematografică din tara vecină. Anterior, Lituania, Letonia şi Estonia au interzis prin lege emisia posturilor ruseşti. Guvernanţii de la Tallinn şi-au argumentat decizia prin faptul că în emisiunile făcute la Moscova există prea multă violenţă şi propagandă politică. Ţări din Asia Mijlocie ca Tagikistanul, Uzbekistanul; din Kaukaz – Azerbaigeanul au facut ordine la acest capitol. De Georgia nici nu mai pomenesc.
Stimaţi colegi, fiecare stat dispune de un număr limitat de frecvenţe radio şi TV. Acesta e patrimoniul hertzian de care beneficiaza liber şi Republica Moldova, întrucît a fost recunoscuta drept stat independent de către comunitatea internaţională si a obţinut o cotă parte de frecvenţe, pentru ca cetăţenii acestei ţări să se poată informa şi exprima: prin imagini, cuvînt, muzică ş.a.
Dar şi aici guvernanţii noştri de ieri au procedat în stilul lor. În 15 ani de existenţă ai CCA, cu ultimele două componenţe, delegate de guvernul comunist a lui Voronin, s-a reuşit mai degrabă distrugerea şi vinderea criminală, bucată cu bucată, a spaţiului audiovizual. În loc să-l păstreze şi să-l îmbogăţească, spre binele statului şi al cetăţeanului din ale cărui impozite este plătit fiecare membru al CCA şi angajat din administraţie. De cînd a apărut CCA-ul (prima componenţă a fost agro-socialistă), posturile care primesc licenţe de emisie sunt, în mare parte, venite de peste hotare, îndeosebi de la Răsărit, unele avînd chiar nume ruseşti: Russkoe radio I şi II, Radio sem’, Na semi holmah, Naşe radio, Serebrenii dojdi, Avtoradio etc. Chiar dacă au denumiri englezeşti, internaţionale, posturile: Hit FM, Maximum, Dinamit, Chanson, vorbesc şi cîntă preponderent în rusă. Posturi de radio informative, de analiză si dezbateri, aproape că nu există.
Distins auditoriu,doar cоteva cuvinte referitoare la gestionarea retelelor TV cu acoperire naţională. In afară de televiziunea MoldovaI, reţelele naţionale 2 si 3 retransmit posture TV străine şi, fireşte, în majoritate sunt emisiuni în limba rusă. Televiziunea ce apartine clanului comunist, NIT, 95% din emisie este doar în limba rusă, mai mult de jumătate din produs este retransmis din Rusia. Infloreste pirateria (produsul cinematografiei din Hollywood o poţi recepţiona la NIT cu mult înainte de telespectatorii din SUA). Nicio instituţie de stat, abilitată în domeniul dat, nu se intereseaza de ce se încalcă legea, pe nimeni nu-l preocupă faptul de ce s-a încălcat Codul Audiovizualului la distribuirea frecventelor acestei televiziuni. Serghei Drobot a deţinut funcţii responsabile la Compania de televiziune NIT, în pofida prevederilor Legii audiovizualului, care spune expres că un membru CCA nu trebuie să fie membru de partid, acţionar sau fondator şi nici producător de emisiuni radio sau TV. În ce conditii si din ce surse financiare s-a construit reteaua terestră si Studioul TV NIT? Intrebari retorice, deoarece lumea a obosit şi chiar nu mai crede că Cineva o să le răspundă.
Rezultatele activităţii „prodigioase” (intre ghilimele) a CCA le poate simţi fiecare dintre noi. Este de ajuns să deschizi aparatul de radio sau TV, să faci o inventariere a posturilor care emit la noi şi vei înţelege lesne că distribuirea s-a făcut fie cu rea-credinţă, împotriva intereselor cetăţenilor şi a majorităţii etnice din RM sau acest proces a depins de nişte oameni incapabili să discearnă. Şi într-un caz, şi în altul, există temeiul juridic, dar şi moral, să fie înlăturaţi din funcţiile deţinute şi chiar să poarte răspundere penală pentru prejudiciul adus securităţii informaţionale a R.Moldova, pentru prejudiciul adus milioanelor de cetăţeni care au fost manipulaţi, dezinformaţi sau, în cel mai bun caz, au rămas neinformaţi la timp, n-au avut parte de o informare echidistantă.
Iata de ce în RM continua sa existe doar o singură libertate – libertatea presei ruseşti şi a canalelor ruseşti care transmit pe teritoriul ei. Acestea nu sunt şantajate ci chiar stimulate de a racorda populaţia noastră la politica expansionistă a Rusiei, de a educa această populaţie în spiritul anti-NATO şi antieuropean. Sondajele de opinie demonstrează că fosta guvernare comunista a obţinut pe acest făgaş rezultate pentru care merită o decoraţie din partea Kremlinului (In majoritatea sondajelor realizate in R.M., liderul de la Moscova V. Putin si D. Medvedev se bucura de cea mai mare popularitate printre cetatenii statului nostru). Populaţia RM a fost, pur si simplu, violată informaţional si acest lucru s-a făcut cu sprijinul CCA. Acest CCA, care ani şi ani în şir, în loc să dezvolte audiovizualul autohton, a acordat prioritar frecvenţe doar celor care retransmit posturile ruseşti.
Dragi colegi parlamentari, miniştri, v-o spun în cunoştinţă de cauză. Este imperios necesar ca guvernarea liberal-democrată să ceară neîntîrziat respectarea legislatiei in vigoare cu privire la Audiovizual. Radiodifuzorii, care nu au produs autohton in proportie de 90 % , dar se ocupa cu retransmisia posturilor de radio şi TV din Rusia sau altă tară, să le fie retrasă licenţa de emisie. Să se revadă legislaţia publicitară. Publicitatea, atît cea audiovizuală cît si cea stradală, obligatoriu trebuie sa fie doar în limba română. Să se realizeze în cel mai scurt timp demonopolizarea pieţii publicitare. 90 % din veniturile de pe piaţa publicitară, ce constituie cca 30 mln. EURO, merg in buzunarile radiodifuzorilor, care retransmit programele radio şi TV din străinatate. Dupa inlaturarea comunistilor de la putere presa libera a simtit doar o relaxare morala. Despre o eventuala transformare a institutiilor media in institutii rentabile in plan financiar e din domeniul fantasticului. Mă întreb şi vă întreb pe dumneavoastră: e corect să mai tolerăm această situaţie păguboasă intereselor noastre naţionale ?
Am spus-o la nenumăratele manifestaţii de protest, organizate de PLDM pe parcursul anilor 2008-2009, că înlaturarea comuniştilor de la putere nu va însemna nimic, dacă viitorul guvern liberal-democrat nu va proceda la măsuri curajoase şi ferme in domeniul securizării informaţionale şi securizării lingvistice ale audiovizualului. Astăzi pot spune cu certitudine, dar şi cu tristeţe: actuala guvernare se află în pericol serios de a se menţine la putere. Mai mult ca atît, este pusă în pericol înseşi suveranitatea si independenţa R. Moldova. Nu Armata a 14-a, dislocată în stînga Nistrului, nu Tiraspolul este cel mai mare pericol pentru existenţa R. Moldova, dar nenumăratele instituţii media ruseşti din Chişinău, care sugrumă metodic, zi de zi, viitorul R. Moldova.
Stimaţi delegaţi, zilele acestea, într-un comunicat difuzat presei, se menţiona următoarele:”Partidul Liberal Democrat din Moldova este una dintre cele mai tinere formaţiuni politice din R. Moldova, dar are deja o carte de vizită impresionantă. Acum doi ani, cînd nimic nu părea să ameninţe confortul unui regim anacronic şi antipopular, la Chişinău apare un partid care, în următorii ani, va da tonul în societate şi va redimensiona scena politică moldovenească.” Este un adevăr, deşi consider că e necesar de punctat cîteva lucruri. Recunoaştem cu toţii că proiectul politic s-a încununat cu succes graţie autorului lui, omul politic Vlad Filat, care a avut curajul să iniţieze procesul de înlăturare a lui Voronin şi a camarilei bolşevice de la putere, adunînd în jurul său o echipă de tineri „şcoliţi” în Occident, neîmpovăraţi de trecutul şi mentalitatea sovietică. Este pur şi simplu de admirat faptul cum a ştiut preşedintele Filat să administreze acest proces politic, surprinzînd plăcut populaţia conştientă a R. Moldova, dar şi opinia publică internaţională interesată de evenimentele ce au loc în ţinutul nostru. Evenimentele din 6-7 aprilie şi cele ce au urmat după scrutinul electoral din 29 iulie ne cer, însă, cu insistenţă, o nouă abordare a problemei ce ţine de arhitectonica partidului nostru şi ar fi un mare păcat să nu recunoaştem azi, la cel de al III-lea Congres al PLDM, că există foarte multe probleme, cele mai grave referindu-se la morala unor lideri din teritoriu şi nu numai…
Aici aş vrea să exprim unele meditaţii privind morala omului politic, în general. La noi, nu ştiu de ce, se crede, ba mai precis ştiu, dar tare nu aş dori să fie astfel, că morala nu prea are ce face în politică. De la înălţimea experienţei mele de viaţă ştiu că populaţia nu crede în oamenii politici tocmai din pricina că mulţi din ei sunt certaţi rău cu morala. Politica nu este decît aplicarea principiilor moralei în relaţia între guvernanţi şi guvernaţi, între stat şi cetăţeni. Încă Platon zicea că idealul său este ca statul să fie guvernat de cei mai virtuoşi şi distinşi cetăţeni. Se uită deseori că ochii tuturor sunt aţintiţi asupra omului politic şi, deci, ideile şi faptele sale trebuie să fie un model şi un îndreptar pentru toţi. Prin urmare, virtutea în politică urmează a fi o necesitate de stat într-o guvernare democratică. Nu e cazul să-l complimentez pe liderul partidului nostru, domnul Vlad Filat, dar cred că a fost şi mai este combătut cu înverşunare, dar tocmai de aceea are deja prestigiul şi creditul moral fără de care nu se poate trăi în viaţa politică. Armonia între principii şi acţiuni trebuie să fie idealul moralei practice a oricărui om politic, fie cel de la conducerea de vîrf sau cel de rang raional, satesc.
Dragi colegi, drept încheiere îl voi cita pe publicistul C. Tănase: „Noi am demonitizat şi am deturnat sensul expresiei „viaţa e o luptă”. Uităm că viaţa e mai întîi de toate o luptă cu noi înşine, cu Sistemul din noi. Şi deoarece nu ne ajunge curajul să luptăm cu noi înşine, luptăm cu alţii. Aşa e mai simplu. Şi chiar mai profitabil. Putem ajunge deputaţi, miniştri, şefi de stat. Într-un cuvînt, crema societăţii, bărbaţi ai neamului, taţi ai naţiunii. Vanitatea nu permite fiecăruia dintre noi să recunoască: eu sunt Sistemul. Sistemul îşi va înceta existenţa doar atunci cînd masa critică a societăţii va fi formată din oameni care vor avea curajul unei asemenea mărturisiri. Douăzeci de ani e puţin. Mă tem că sunt puţini şi biblicii patruzeci de ani.” Ce s-ar mai putea spune ? Dacă vom lăsa ca lucrurile în partidul nostru, la nivelul organizaţiilor raionale si satesti, să decurgă aşa cum decurg astăzi, frică îmi este că vom rata şansa de a fi partidul cu cea mai mare credibilitate la electorat. Fireşte, judec după ceea ce avem la Nisiporeni. Urmează să identificăm locomotivele, care vor duce cu sine oameni valoroşi, capabili să producă transformări în societate. În caz contrar, cred că nicio sută de ani nu sunt suficienţi de a demola homosovieticul din noi.
Onorat Congres !
Vă îndemn să nu uităm nicio clipă de 7 aprilie. Această zi, aceasta data din calendar ne obligă să ne schimbăm pentru noi, dar şi pentru alţii. Numai astfel vom putea învinge sistemul… Vă mulţumesc. Asa sa ne ajute Dumnezeu.
TIMPUL – Veaceslav Tibuleac, director Radio „Vocea Basarabiei”: Reactiile demonstreaza ca am nimerit exact in tinta – http://www.timpul.md/article/2009/12/23/5559
Utilizarea eficienta, in interesul national, a spatiului audiovizualului, este, dupa cum bine se stie, o problema mult prea duruta prin partile noastre. S-au expus pe marginea acestei teme numerosi experti in domeniu, analisti politici, reprezentanti ai societatii civile. In special, tema este viu discutata dupa publicarea sondajelor de opinie, rezultatele carora la capitolul mass-media socheaza, pur si simplu, bunul-simt, trezeste un val de nedumerire pe segmentul constient al societatii.
Situatia si dupa circa 20 de ani de independenta, ramвne a fi aceeasi – cele mai ascultate si vizionate sunt posturile de radio si tv straine; de cea mai mare popularitate se bucura liderii politici ai altor tari… Iar nostalgia tacita dupa fosta URSS, implantata (cum, Doamne?) si in constiinta tinerilor moldoveni-romвni, care nici n-au trait acele timpuri, „iesita ” la suprafata dupa ultimul sondaj, chiar ca te lasa fara replica. Cum s-ar zice, din rau in mai rau…
Cine si-a asumat vreodata raspunderea pentru acest dezastru instaurat in domeniul audiovizualului, care numai prin denumire e autohton? Cine si-a cerut, in mod public, iertare ca n-a reusit (sau n-a dorit, n-a avut niciun interes?) sa puna in aplicare legislatia cu privire la audiovizual (legislatie, de altfel adoptata de parlamentul comunist), care prevede expres o cu totul alta situatie in domeniu?! Inclusiv in domeniul amplasarii si difuzarii publicitatii. Inclusiv in domeniul sustinerii radiodifuzorilor privati, care au demonstrat in timp ca dispun de reale posibilitati de a dezvolta retele cu acoperire nationala si a prezenta pe piata mediatica propriul produs – emisiuni realizate in limba romana in proportie de suta la suta.
… Tin si pe aceasta cale sa multumesc organizatorilor recentului Congres al PLDM, membru al Aliantei pentru Integrare Europeana, care mi-au oferit posibilitatea de a rosti de la tribuna forului aceste dureri si framвntari ale mele (sper ca si a colegilor mei), ale directorului unui post privat de radio, care, pe parcursul a zece ani, a trecut prin calvarul masinariei totalitare, dar a reusit sa supravietuiasca.
Repet: am rostit lucruri durute si traite de mine si colegii mei de breasla, de milioanele de radioascultatori si telespectatori, vorbitori de limba romana, care suntem cetateni ai acestei tari si avem tot dreptul sa cerem respectarea legilor si celor ce se refera la audiovizual si la publicitate, si la concurenta… Dorim sincer sa punem umarul la edificarea statului de drept, la procesele reale de integrare europeana. Suntem constienti ca putem realiza aceste deziderate, respectвnd cu strictete statutul nostru – statutul cвinelui de paza al societatii, dar si a celei de a patra putere in stat.
Am fost constient de faptul ca cele spuse pot sa nu placa cuiva, pot fi interpretate si rasinterpretate. Sunt deschis unui eventual dialog, sunt gata sa-mi apar cu argumente pozitia. Si port toata raspunderea pentru afirmatiile rostite.
Nu ma mira, ci chiar ma amuza reactia unor media pe marginea celor expuse de mine la Congres – ea demonstreaza cu multa elocventa ca am nimerit exact in tinta. De aici si vвnzoleala in tabara neprietenilor R. Moldova, dar si incercarile (destul de stвngace) de a distorsiona lucrurile, de a identifica spusele mele cu pozitia oficiala a PLDM.
Pentru a mai potoli istericalele gen „atac asupra valorilor democratice”, i-as ruga sa studieze Codul Audiovizualului din R. Moldova, legile in domeniu din statele Uniunii Europene, din fostele republici sovietice, ca Ucraina, Georgia, Estonia, Lituania, Letonia, Azerbaidjan, Uzbekistan, Tadgikistan si apoi sa atace discursul rostit de mine. I-as mai ruga sa participe la o discutie publica, la care ii invit pe toti radiodifuzorii din R. Moldova, pe reprezentantii asociatiilor mass-media: CIJ, APEL, UJM, API etc. Si, desigur, politicieni, juristi, reprezentanti ai misiunilor diplomatice acreditate la Chisinau, inclusiv pe cei de la ambasada Federatiei Ruse. Aici, pun punct si virgula.
Impartasesc intru totul opinia dvs. dna Pavlicenco. Indubitabil, dl Tibuleac merita si el, alturi de C. Tanase, P. Bogatu, V. Saharneanu, distinctia Ordinul Republicii. Ma intreb si eu cum de a putut dl M. Ghimpu omite pe dl Tibuleac. Cu siguranta, nu e o simpla scapare. Situatia e reparabila totusi…
Salut pozitia lui Tudor Darie referitor la Veaceslav Tibuleac, mai consider ca Ordinul e pentru persoana, nu posta de radio, de televiziune sau portal, consider ca pentru unimedia.md e, totusi, prea devreme, mai ales in contextul foarte adecvatei si curajoasei remarci a lui Darie de la sfirsitul postarii pe blogul sau: „PS: Prin faptul că “aruncă” cu ordine în stânga şi în dreapta, cred că Mihai Ghimpu contribuie la devalorizarea acestor înalte distincţii în stat.”
Mie mi se pare ca privind aceste ordine s-a convenit intre PL, PLDM si AMN. Nu si cu PD. Sa-mi fie iertat daca gresesc, numai ca daca e asa, e si mai enigmatic si paradoxal ca a fost „ocolit”-„uitat”-neglijat Veaceslav Tibuleac.
Tudor, iti dau dreptate doar pe jumatate, referitor la Tibuleac, dar vreau, in schimb, sa te „consolez”: dezamagirile abia incep si imi vei da nu „rar”, ci tot mai des dreptate…
„Moşu’ Ghimpu oferă „Ordinul Republicii” în mod selectiv. Atenţie la „greblă”!
Publicat la 24 decembrie 2009; 93 afișări; tag-uri: media, ordine
Apreciez iniţiativa preşedintelui interimar de a oferi „Ordinul Republicii” unor jurnalişti. E un gest de apreciere a efortului breslei de jurnalişti la demolarea regimului comunist din R. Moldova. Dar, în acelaşi timp, nu pot să nu remarc maniera selectivă a preşedintelui Ghimpu de a oferi aceste înalte distincţii de stat.
Explic ce am în vedere. Din „listă” au fost scăpate cel puţin două instituţii media importante: portalul de ştiri UNIMEDIA şi postul de radio „Vocea Basarabiei”.
În cazul UNIMEDIA, am impresia că Moşu’ Ghimpu încă mai păstrează o ură personală faţă de mine. Prefer să nu ofer explicaţii, pentru că ar fi o situaţie jenantă pentru preşedintele interimar.
Totuşi, sincer vorbind, cred că Mihai Ghimpu ne-a făcut o favoare prin faptul că s-a abţinut de a ne oferi nouă, celor de la UNIMEDIA, o înaltă distincţie de stat. Nu că n-am fi meritat (am fost târâţi pe la Procuratură pentru faptul că nu am oferit adresele IP ale forumiştilor, am riscat să ne fie restrasă adresa site-ului http://www.unimedia.md, iar audienţa noastră de 200 000 de vizitatori unici a ştiut să joace un rol important la 5 aprilie şi 29 iulie), ci pentru faptul că o astfel de distincţie mai mult ne-ar fi dăunat, decât ne-ar fi ajutat. Suntem nişte „muguri” ai presei de la Chişinău şi avem încă foarte mult de crescut, iar oamenii din actuala echipă UNIMEDIA au o viaţă înainte şi timp suficient să câştige toate medaliile, pe care le vor merita 🙂
Citesc pe blogul Vitaliei Pavlicenco că şi Veaceslav Ţâbuleac de la „Vocea Basarabiei” a fost scăpat din vedere. Mai rar Dna Pavlicenco şi eu avem acelaşi punct de vedere, dar, în acest caz, nu pot să nu fiu de acord.
PS: Prin faptul că “aruncă” cu ordine în stânga şi în dreapta, cred că Mihai Ghimpu contribuie la devalorizarea acestor înalte distincţii în stat.”
Din două rele alegi care e mai mic. Am ales. Şi ce mai departe? (poveste de Craciun)
N-am scris tare demult. Nu că nu erau subiecte. Dar ba nu le gaseam interesante. Ba nu găseam timp. Şi acum în ajun de Crăciun vreau să vă spun o poveste despre ceea ce este Statul.
Am intrat pe acest blog…am citit atent…ş’am văzut ce întreabă o Rusoică…şi ce-i răspunde stăpâna blogului…se vede că Rusoaia nu-i de-a noastră, şi nu-nţelege cum e la noi la Moldoveni.
Ce este Statul daca vorbim mai simplu, ca pentru mătuşa Ileana de la ţară ?
Sau strâns oamneii împreună şi au zis : « De azi înainte n-o să fie fiecare din capul lui, dar o să ne ajutăm unul pe altul, ca să ne fie mai comod la toţi, căci împreună mai multe le reuşim.
Zis şi făcut. Strângem bani mână la mână şi pe ei facem de ce avem NOI nevoie.
Să-i numim pe cei mai mintioşi gospodari să chibzuiască ce-i mai principal, şi cât ne costa, şi cum s-o facem să nu fie nimeni supărat, fiecare protejat, sătul şi încălţat.
Ne-om strânge şi i-om alege dintre noi (pe cei mintioşi bine’nţeles). Ne-am strâns şi am ales.
Vlad o să fie acela ce a spune ce trebu de făcut, va socoti şi a spune câţi bani trebuie, că el se pricepe, Mihai, fiind învăţat, o să vadă dacă e aşa (mai greşete omul, zic de Vlad), şi o să le propuie la cei mai înţelepţi şă accepte ori să respingă. După ce vor ajunge la înţelegere, vor răsufleca mânicele şi se vor apuca de lucru.
Păi veţi zice voi, dar dacă nu toţi bani vor da ? Ce facem? Ne-am înţeles ori ba, zic eu atunci. Nicolae va avea grijă să le aducă aminte la cei ce o uitat să dea banii, că are memorie bună şi e gospodar.
Dar ce facem cu cei ce nu vor s-o facă, nu că n-au de unde, da’s învăţaţi să e da’ nu să dee ? Eiiii, de aiştea Victor va avea grijă, că de pumnii lui se tem toţi. Da ca să n-o ee el razna, o să-l punem pe Valeriu, să se uite ce face Victor, că e isteţ şi poate să-i vie de hac, iar pe dânşii o să-i controleze Dumitru, căci e cel mai cinstit şi înţelept.
I-ar noi le vom plăti pentru acest lucru. »
Nu-s cam mulţi veţi zice voi? Păi şi bani sunt mulţi, tre mai mulţi ca să-i pazescă.
Măi, până aici parcă-i clar. Acum intrebarea principală. Da banii ăştea, care lumea le va da pentru binele comun, de unde omul o să-i ee ?
Păi doar parcă ne-am intzeles că trăim împreună şi ne ajutăm unul pe altul, ca să ne fie mai comod şi să reuşim mai multe, nimeni să fie suparat, fiecare protejat, sătul şi încalţat, dar pe cei mai mitioşi i-om numi să chibzuiască cum s-o facem mai bine, şi să câştigeăm toţi mai mult, să avem de unde strange mână la mănă.
Bine-bine, dar cei mintioşi, isteţi şi înţelepţi în povestea ta doar grijă au să strangă banii, ca să se pândeasca unul pe altul, şi să numere aceşti bani.
Şi dacă au deja banii la mână la ce le mai tre să mai facă ceva ? Şi nu vor face totul să mai scurgă încă bani din noi ? Aşa ca să le ajungă şi la neamuri.
Dap s’ma scuzaţi, mai este şi d-na Vitalia.
I-o scos pe « foştii » la iveală, le-a scoate şi pe iştea.
Da’p şi voi să nu dormiţi!
Mulţi Ani! Crăciun Fercicit!
Pt Moldavan cu talpa lata
Realitatea este urmatoarea: cine alege raul cel mai mic, se alege cu raul cel mai mare.
Problema nu e ca trebuiau, fereasca sfintul, lasati comunistii, dar e ca cei veniti asta trebuie sa inteleaga si sa rastorne dictonul.
Una dintre ultimele fraze m-a impresionat, dar e si drama mea…
Iar aceasta e pozitia unui activist PNL, Ion Dragutanu, de la Straseni. Putem fi sau putem sa nu fim de acord, dar e o opinie.
MASS MEDIA DIN R.MOLDOVA
Оn lumea aceasta nu totul se vinde şi se cumpără, sînt unele momente ce ne induc оn eroare, si paşim pe calea greşită, după care ne vine de mii de ori mai greu să revenim la situaţia normală.
Aşa şi in Moldova mass media a păşit cîndva pe o cale greşită şi acum îi vine extraordinar de greu să revină la starea normală.
Independenţa mijloacelor de informare în masă pot menţine interesul populaţiei faţă de aceste surse, insă afilierea lor anumitor opţiuni politice indepărtează cititorul de aceste mijloace, iar susţinerea lor de către unele formaţiuni politice nu poate fi veşnică.
Astăzi nu constituie pentru nimeni un secret ce ziar, ce post de radio, de televiziune, de ce orientare pe cine serveşte şi din ce finanţări există. A venit timpul ca in societate să fie delimitat ce ziar, post de radio, de televiziune e de partid şi care e independent.
Anume de aceasta am dori să se ocupe deputata Corina Fusu şi atunci vom susţine AIE, însă deocamdată putem doar obiecta şi consemna indepărtarea de la principiile democratice.
Mass media se poate acum reabilita nu prin a-şi recunoaşte păcatele, ci publicind materiale respective, incluzînd, in mod obligatoriu, şi poziţia oponenţilor care, de obicei, nu e singulară.
Vom considera că democratizarea mass media s-a incheiat cоnd organele respective vor publica materiale fără a fi rugate să facă aceasta pentru o anumită recompensă.
In etapa actuală, aspectele economic, politic, social şi altele sînt dominate, controlate şi dirijate de partidele politice prin mass media, restului societăţii revenindu-i rolul de-a accepta ori nu a accepta această stare de fapt, fără a avea dreptul să se expună.
Trebuie schimbată această situaţie pe toate căile, in cadrul legii.
Daca sincer nu inteleg de ce Vocea Basarabiei care a adus un aport atit de mare la debarcarea comunismului a fost uitata atit de Ghimpu cit si de Centru de Jurnalism Independent. Insa Vocea Basarabiei de la aceasta nu va pierde ci chiar are de cistigat in imagine. Cum? Foarte simplu – va putea in orice moment sa prezinte acest fapt drept dovada ca nu este in serviciul celor de la putere – fapt care pentru jurnalisti are o valoare cu mult mai mare decit un ordin sau o medalie.
Pt Constantin
S-ar putea privi lucrurile si asa. Sint, insa, foarte curioasa sa vad reactia celor decorati. Si nu era prea mare dilema, daca nu coincidea cu reactiile nervoase ale Kremlinului si coloanei lui a cincea aici dupa discursul lui Tibuleac la recentul congres al PLDM…
deja sunt niste reactii pe hotnews.md la migdaliile lui ghimpu
Jurnalişti decoraţi azi cu înalte distincţii de stat ar trebui să renunţe la acestea
Directorul executiv al Asociaţiei Presei Independente (API) din Moldova, Petru Macovei, consideră că cei treisprezece jurnalişti decoraţi prin decret prezidenţial cu înalte distincţii de stat ar trebui să renunţe la acestea.
„Majoritatea jurnaliştilor din această listă sunt buni profesionişti şi merită aprecierea publicului. Totuşi, în locul lor aş refuza să primesc distincţiile pentru a nu-mi pierde credibilitatea în faţa cetăţenilor”, a spus Macovei.
„Cred că preşedintele interimar Mihai Ghimpu exagerează cu aceste distincţii, care au fost destul de mult profanate de predecesorul său”, a adăugat Petru Macovei.
Directorul interimar al Centrului pentru Jurnalism Independent, Nadine Gogu, a spus în context că este în premieră în R. Moldova când unui număr atât de mare de jurnalişti li se acordă înalte distincţii de stat. „Sper că distincţiile din partea unui om politic nu-i vor face pe aceşti jurnalişti să renunţe la deontologie şi la reflectarea echidistantă, pe viitor, a evenimentelor în care sunt implicate autorităţile”, a mai spus Nadine Gogu.
Joi, preşedintele interimar Mihai Ghimpu a decretat decorarea a 12 jurnalişti*** cu „Ordinul Republicii”, distincţia supremă în stat. Un alt jurnalist*** a fost decorat cu „Ordinul de Onoare”. Distincţiile au fost conferite jurnaliştilor în semn de înaltă apreciere a meritelor deosebite în afirmarea libertăţii de exprimare, pentru contribuţie substanţială la procesul de renaştere naţională şi la promovarea democraţiei şi a valorilor general umane.
Ceremonia de înmânare a distincţiilor ar urma să fie organizată la 29 decembrie.
*** Jurnalişti decoraţi cu „Ordinul Republicii”: Petru Bogatu, editorialist la ziarul „Jurnal de Chişinău”, Lorenei Bogza, realizatoare a emisiunii „În PROfunzime” la postul de televiziune PRO TV Chişinău, Vasile Botnaru, director al Biroului de la Chişinău al postului de radio „Europa Liberă”, Valeriu Butnaru, preşedinte al „Jurnal Trust Media”, Dumitru Ciubaşenco, redactor-şef al ziarului „Panorama”, Corina Fusu, preşedintă a Comisiei parlamentare pentru presă, Anatol Golea, director general al „Analitic Media grup” – TV7, Aneta Grosu, redactor-şef al săptămânalului independent de investigaţii „Ziarul de Gardă”, Valeriu Saharneanu, preşedinte al Uniunii Jurnaliştilor din Republica Moldova, Constantin Tănase, director al cotidianului naţional independent „Timpul”, Valentina Ursu, reporter la Biroul de la Chişinău al postului de radio „Europa Liberă”, Elena Zamura, redactor-şef al ziarului „Alianţa „Moldova Noastră”.
*** Jurnalistul decorat cu „Ordinul de Onoare” este Nicolae Dabija, redactor-şef al săptămânalului „Literatura şi Arta”.
da nimeni inca n-o luat reactia celor decorati?
Pt Ion
Eu nu am vazut nicaieri, dar presupun ca unii dintre ei se vor intilni sa discute… Eu nu am mers atit de departe sa spun sa nu ridice ordinele pentru ca au cam fost turnate cu galeata, nu stiu daca as fi inteleasa corect si daca am dreptul moral sa o spun. Dar va pot spune ca am fost sunata de mai multe persoane care au exprimat acest punct de vedere.
Mi se pare ca acesti ziaristi vor avea o problema de constiinta, o dilema putin complicata. Pe de o parte, ramin sa cred ca a fost o intelegere PL-PLDM-AMN. Pe de alta parte, exista ziaristi care nu sint afiliati acestor partide si pentru ei va fi greu sa se decida cum reactioneaya la trei lucruri:
1. Daca ridica ordinele date cu galeata. Se putea face o consultare cu Uniunea Jurnalistilor, cu unele autoritati din presa si sa se decida cui sa de aordine celor mai, celor mai…
2. Unii ziaristi se vor gindi daca ar putea sa fie evitata o dezbinare intre toti privind adoptarea pe o pozitie unica privind aspectul moral al unei asemenea conferiri a Ordinului Republicii.
3. Problema privind Veaceslav Tibuleac mi se pare ca se va pune, mai ales ca unii dintre ei s-au expus deja asupra unor lucruri legate de el in aceste zile.
Sa urmarim evenimentele, pentru ca atunci cind la putere sint parca „ai nostri” nici sa faci fronda nu-ti vine…
Totodata, cind am vazut ca Staris a fost decorat – pai sigur iti vine in cap ce sa faci cu ceilalti, care nu sint Starisi… Insa nici cel ce da ordinul parca nu e Voronin…
multumesc
eu numai pentru DISCURSUL la congres i-as fi acordat lui Tibuleac ORDINUL REPUBLICII .. poate „mos Ghinpu ” e deja „batran „si nu prea e la curent cu toate .. dar mai degraba cineva si-a varat aici coada de frica ursului de la Cremlin .. daca e asa , e urata treaba.. cu cat te apleci mai mult in fata dusmanului , cu atat iti da mai tare cu” flitul”.. moldovenii trebuie sa aiba curaj ca sa iasa cat mai urgent posibil de sub influenta informationala . a Rusiei. Aceasta influenta este mai grava decat armata a 14-a din Transnistria .. manipularea prin informatie este cea mai eficienta arma pentru a-ti atinge scopurile meschine .. daca AIE nu va lua masuri, viitorul ei este cam sumbru .. sper sa inteleaga baietii cu carte din Guvern.. sa fie vigilenti , caci timpul trece si anticipatele vin la usa .. CRACIUN FERICIT TUTUROR !!
Pt Nina Gonta
Apreciez foarte mult fraza „eu numai pentru DISCURSUL la congres i-as fi acordat lui Tibuleac ORDINUL REPUBLICII”. Eu am aparat ce a facut, dar nu am formulat chiar atit de direct, curajos si exact…
Doamna , daca atat de tare v-a placut, puneti prima fraza ca titlu si apoi mesajul meu intreg intrun alt articol de al Dvoastra si lasati forumistii sa mai „dezbata”” aceasta tema .. poate mai aud si cei CE TREBUIE SA AUDA .. sa se faca ceva de urgenta , caci timpul nu mai asteapta..
caci bat anticipatele la usa.. si fara schimbarea mentalitatii basarabenilor prin mass-media , ele nu pot fi castigate cu majoritatea necesara..
„PUTEREA si PUTOAREA nu are CULOARE ! ”
„Si SOPIRLELE se cred IGOANE ! ”
Ordine, Medalii si Distinctii ale Statului…….
Ce „greutate” mai poarta aceste distinctii?
Un cavaler al Ordinului Republicii trebuie sa fie o personalitate „grea” si cunoscuta de marea parte a poporului inainte de a fi decorata cu aceasta /acum neimportanta prin devalorizare/ distinctie.
Decorarea oficiala ar fi o oficializare a inaltelor merite ale unei personalitati recunoscute si inalt apreciate de popor.
Care sunt criteriile de ridicare in grad de cavaleri ai Ordinului Republicii ?
Candidatii probabil ca ar trebui sa „urce” spre acest „podium” ca si pe treptele unei scari inalte: sa merite mai multe nominatii si Ordinul Rpublicii ar fi ultima treapta, greu de urcat.
Cavalerii Opdinului Republicii ar trebui sa fie cunoscuti la fata si prin faptele lor concrete, care au contribuit la dezvoltarea domeniilor respective si au lasat societatii memoria despre cele savirsite de ei.
Ce ramine in memoria noastra de la Cavalerii mediocri ?
Oare chiti si cine sunt Cavalerii nostri ?
Exista oare o lista a Cavalerilor ?
Poate fi oare aceasta lista publicata ?
Sa se stie macar numele lor, daca nu si faptele eroice.
Sigur ca sunt si personalitati decorate pentru merite deosebite. Meritele unora le stim, ale altora – nu.
Multe personalitati merituoase trec si se sting din aceasta viata si doar uneori istoria mai spune ceva despre ei…..Pacat ca in lista cavalerilor sunt si multe „personalitati”, care au adus mari prejudicii acestui popor si faptele lor au ramas necondamnate. Spre exemplu, cei, care practica activitati economice ilicite si nu contribuie in deplina masura la formarea bugetului statului.., lipsesc angajatii lor de drepturile sociale, achitindu-le salariile in plic…, cei servili, docili si fara principii…..
Oare cum se poate simti un doctor renumit si sarac, care a salvat sute si mii de vieti omenesti, fara distinctii ale statului, alaturi de un director bogat de SRL, care doseste impozitele, dar care e decorat cu Ordine si Medalii ? Oare toti cei decorati se simt in „apele” lor ? Oare simt valoarea faptelor lor echivalente cu valoarea inaltelor distinctii ale Statului sau simt lipsa de valoare a distinctiilor precum si mica valoare a faptelor lor ?
Poate ar fi mai bine sa se ofere chite o „tinichea” la atingerea unui anumit plafon de virsta ? Poate astfel ar nimeri distinctiile si la cei merituosi, dar neobservati de culoarea sistemului si lipsa de culoare a PUTERII in cazul, daca vor avea putere sa ajunga la adinci batrinete. Oricum, actualmente poporul nu-si mai stie eroii…..pentru ca in lista eroilor sunt si „falsi eroi”.
Cu ce se deosebesc criteriile comuniste de cele democrat-liberale de impartire a ordinelor si medaliilor ?
Gasiti o diferenta ? Niciuna. Fiecare imparte la ai sai. Ca la tirg. Cine imparte – parte-si face. A mai ramas sa procedeze ca si Brejnev: sa-si autoofere si sie chite unul sau chiteva ordine.
Regretabil si…degradabil sentiment…
P.S. Cine stie ce merite deosebite are dna Zamura ? Este, probabil, victima celora, care au inclus-o in lista.
Cred ca ea nu poarta nicio vina. Insa apartenenta domniei sale la aceasta lista ne demonstreaza ca ceva este putred, ca distinctiile se negociaza ca si posturile….. dupa apartenenta, culoare si culuare politice.
85% din audiovizualul Rep. Moldova este in limba rusa desi 85% din cetateni sunt est-moldoveni.
majoritatea limbii vorbite din media din Rep Moldova este in limba rusa, desi aceasta minoritate are doar 5%
stau si ma intreb oare Stefan cel Mare de ce nu vorbea alta limba decat romana ? de ce vorbea romana ? de ce nu vorbea rusa ? de ce tot batea tot ce misca de jur imprejur ?
Adica v-ati imagina ca Stefan cel Mare sa vorbeasca limba turca ?
Adica ce fel de moldoveni sunt cei care vorbesc limba rusa toata ziua ?
ZIMI CE LIMBA VORBESTI CA SA ITI SPUN CINE ESTI
as parafraza eu un vechi proverb.
Vorbesti rusa 90% atunci esti rus, gandesti ruseste.
Nu esti moldovean, nu esti urmasul lui Stefan cel Mare.
Oricum in final as aprecia EPOCALA luare de cuvant a dlui Tibuleac, si apoi APRECIEREA si pentru dna Pavlicenco si dl Darie.
Adevaratii oameni sunt cei care sunt verticali cu principiile lor interioare.
Adevaratii oameni chiar daca nu sunt recunoscuti de multime, ei se recunosc unii pe altii datorita faptului ca in situatiile cele mai grele, cele mai complicate, cele mai murdare, au aceiasi pozitie verticala.
Adevaratii oameni NU AU NEVOIE de medaliile unui stat, unui presedinte, pentru ca ADEVARATII OAMENI PRIMESC ADEVARATELE MEDALII DE LA DUMNEZEU.
Adevaratii oameni nu au nevoie de medaliile acelui stat, acelei colectivitati, CI ACEL STAT, ACEA COLECTIVITATE ARE NEVOIE SA OFERE ACESTE MEDALII ACESTOR OAMENI ADEVARATI !
Acest stat Rep.Moldova are nevoie ca prin a oferi aceste medalii, sa faca public ca INTELEGE si RESPECTA si APRECIAZA aceste valori care sunt oferite de acesti oameni adevarati.
Nu cel care accepta un cadou trebuie sa se simta privilegiat !
Ci cel care ofera un cadou trebuie sa se simta privilegiat ca cel care ii vine oferit, ii accepta cadoul !
Statul Rep. Moldova ar trebui sa fie mandru in ziua in care persoanele care sunt cu adevarat verticale accepta aceste medalii oferite !
Dar mai avem pana acolo, acum PLD, PL sunt doar partide de tranzitie, care au rolul lor. Lumea inca nu este pregatita sa inteleaga lucrurile, dar fiecare cu rolul sau.
As felicita toti cei care isi fac acest rol, chiar de la cei mai mari pana la cei mai mici, pentru ca toti dorim acelasi lucru: sa traim mai liber, mai democratic, mai corect, mai bine pentru noi si deci mai bine pentru copii nostri.
Craciun Fericit tuturor!
Mi-a facut placere sa comentez pe acest blog si am sa o mai fac.
Numai bine, cu respect,
Ed
Deutsche Welle: „2010 şi noua miză politică a Moscovei pentru Moldova”
Forţele politice necomuniste de la Chişinău au reuşit în 2009 să înlăture de la guvernare miza electorală a Moscovei pentru Republica Moldova – Partidul Comuniştilor.
După alegerile parlamentare anticipate din 29 iulie, patru partide democratice au creat Alianţa pentru Integrare Europeană, iar comuniştii s-au pomenit în opoziţie. Coaliţia de guvernare este, însă, destul de fragilă în condiţiile în care anul 2010 se anunţă a fi unul plin de surprize politice, inclusiv electorale…
În pofida diferenţelor doctrinare, Alianţa pentru Integrare Europeană, care deţine 53 de mandate din totalul de 101 în actualul Legislativ de la Chişinău, este sortită să rămână deocamdată unită, deoarece are un oponent încă puternic – Partidul Comuniştilor.
Dacă nu se va reuşi modificarea Constituţiei prin referendum, astfel încât şeful statului să poată fi ales din a treia încercare de către actualul Legislativ, dar cu majoritate simplă – în 2010, vara, actualul preşedinte interimar Mihai Ghimpu ar urma să dizolve Parlamentul şi să stabileasă noi alegeri parlamentare anticipate.
Probabilitatea ca aceasta să se întâmple este destul de mare, de aceea partidele partenere în cadrul actualei coaliţii de guvernare caută să profite la maximum de poziţiile pe care le au în piramida puterii, pentru a-şi crea pârtie electorală.
Această concurenţă internă pare, pe alocuri, hazlie. De exemplu, dacă până acum fosta guvernare comunistă era gata să-i bage la puşcărie pe cei care pledau pentru demolarea gardului de sârmă ghimpată de pe Prut – astăzi trei lideri ai coaliţiei de guvernare se ceartă pentru că fiecare vrea să-şi asume demolarea gardului de sârmă ghimpată dintre cele două state româneşti.
Preşedintele Parlamentului, liderul PL Mihai Ghimpu, susţine că aceasta trebuie să se facă printr-o decizie a Legislativului, premierul Vlad Filat, lider al PLDM, vrea ca gardul să fie distrus prin hotărâre de Guvern, iar unul din fruntaşii Alianţei Moldova Noastră, Veaceslav Untilă, a spus că dărâmarea gardului trebuie să fie decisă de către autorităţile publice locale.
Şi asta pentru că preşedintele raionului Ungheni, în perimetrul căruia a mai rămas sârmă ghimpată pe Prut, face parte din AMN.
Pe dreapta eşichierului politic moldovenesc lupta se dă între PL (condus de Mihai Ghimpu) şi PLDM (condus de Vlad Filat), iar pe stânga – între PCRM (condus de Vladimir Voronin) şi PD (al cărui lider este ex-comunistul Marian Lupu).
În acelaşi timp, PD se află în rivalitate evidentă şi cu PLDM pentru poziţia de lider în cadrul actualei coaliţii de guvernare. Deocamdată, potrivit sondajelor, Marian Lupu se află pe prima poziţie în topul popularităţii liderilor politici.
Este firesc, pentru că a fost mediatizat intens în ultimele luni în contextul alegerilor prezidenţiale – Marian Lupu fiind unicul candidat la funcţia supremă în stat. Alegerile, însă, au eşuat! În lipsa unei funcţii publice vizibile şi pe fonul unor posibile performanţe ale Guvernului Filat, este de aşteptat ca popularitatea lui Lupu să scadă în favoarea lui Vlad Filat.
Cele mai spectaculoase evoluţii se aşteaptă, însă, pe stânga eşichierului politic moldovenesc în 2010. După eşecul suferit de Partidul Comuniştilor în ultimele alegeri parlamentare, Moscova a rămas fără o miză electorală certă în Republica Moldova. Prin urmare, mai mult ca sigur că va pune la cale noi proiecte politice, promovând oameni dispuşi să-i apere interesele.
În acest sens merită să urmărim evoluţia grupului de deputaţi desprinşi recent de fracţiunea comuniştilor care au anunţat că vor constitui propriul partid de stânga. De asemenea, să nu uităm că şi multi-milionarul de la Lukoil-Moldova, Nicolae Ciornîi, a anunţat zilele trecute că vrea să-şi facă partid… Şi tot de stânga.
Analistul politic, Anatol Ţăranu, consideră că Kremlinul va căuta să controleze mai multe partide de stânga din Republica Moldova, inclusiv Partidul Democrat, dar fără a se distanţa de Partidul Comuniştilor:
„Rusia cu adevărat are interese în Republica Moldova şi încearcă să-şi promoveze aceste interese. Eu cred că Kremlinul continuă să mizeze pe comunişti. Moscova nu a avut alţi parteneri influenţi în Republica Moldova. În ultimul timp începe să se profileze figura lui Lupu în calitate de un posibil partener, dar deocamdată Lupu nu are poziţii politice serioase în Republica Moldova. El nu este factor de decizie!
DW: – Dar care ar fi rostul ca Moscova să mai mizeze acum pe comunişti?
– Trebuie să înţelegem Moscova de astăzi. Până nu demult, Moscova miza în totalitate pe anumite forţe politice care promiteau că Republica Moldova nu va merge în NATO. Eu cred că Moscova nu doreşte astăzi ca Partidul Comuniştilor să se destrame şi să dispară totalmente”.
Un alt analist politic, Petru Bogatu, consideră că „în urma regrupărilor de forţe care se prefigurează la orizont, în viitorul apropiat stânga va înceta, probabil, să fie un monolit în Moldova. În locul unui partid mare, vor exista câteva mai mici care vor intra în combinaţii sau, după caz, se vor război reciproc”.
Chiar astăzi în Parlamentul de la Chişinău există, de fapt, trei entităţi politice de stânga: PCRM, PD şi “grupul Ţurcan”, desprins de partidul lui Voronin.
Ce tema, Doamne!
S-au dat niste distinctii cui trebuia si cui nu trebuia, iar cineva mai cere…
Cica sa se incadreze in pledoariile acestea mai multe grupuri de oameni!
Va dati seama cum vor merge lucrurile, daca autoritatile se supun cumva acestor sfaturi?
Cat va costa atunci Ordinul Republicii? Ordimul Stefan cel Mare etc?
Ce tema, Doamne!
Eu as vrea un ordin si maturatorului nostru, care de zeci de ani la rand face curatenie exemplara la blocul nostru – pe ploaie si pe vant!
De ce n-am pleda un ordin pentru paznicul de la constructia-reparatie a Presedintiei, ca vedeti ce obiectiv important pazeste!… S.a.m.d.
Ce absurditate, Doamne!
Eu as zice altfel:
Jumatate din cei decorati recent sa-si depuna ordinele si medaliile, ca nu le-au meritat…
Eu observ ca cei din structurile lui P.Lucinschi au relatie directa la actualii factori de decizie.
Mai intai, Igor Volnitki de la Infotag a fost luat drept purtator de cuvant la Guvern. Acum este decorat An. Golea – un altul de la Infotag, si iar nu este clar pentru ce „deosebite merite publice”.
Dar Aneta Grosu? Dar altii (altele) din aceasta lista? Cam ce merite au ei in fata natiunii?
Sa fim seriosi, domnilor. Noua putere incepe deja a se decredibiliza.
Iar alti jurnalisti cer si ei medalii, desi camufleaza cererea prin… pledoaria pentru altul
„…Ea a fost posibilă de realizat cu suportul direct al guvernelor: agro-socialist a lui Sangheli si comuniste a lui Voronin. Declanşarea acestei ocupaţii a fost încurajată, apoi şi legitimată de către Legislativul Republicii Moldova…”.Până aici e Tibuleac .Dece a „uitat” de cei care au readus partidul comuniştilor în RM şi cu asta l-au înscăunat pe Voronin? De cuconii Lucinschi, Snegur, Diacov,Bragiş? Se prea poate undeva mai ciuguleşte din mîinele lor.Masmedia este numai o sculă a politicenilor care necătând la culoare parazitează şi mai departe. Nu-i hrăniţi Oameni Buni!
Jurnaliștii decorați cu „Ordinul Republicii” apreciază gestul conducerii, dar declară că vor continua să critice guvernarea când va fi nevoie.
Valeriu Saharneanu, Constantin Tănase, Petru Bogatu și Val Butnaru, patru din jurnaliștii care vor fi decorați cu Ordinul Republicii, s-au declarat onorați de gestul președintelui interimar, Mihai Ghimpu. Totodată, într-o declarație făcută publică, aceștia menționează că interpretează decretul prezidenţial privind decorarea unui grup mare de jurnalişti din presa independentă cu cea mai înaltă distincţie a statului nu numai ca un gest de apreciere, ci şi ca unul recuperatoriu, în raport cu perioada când valorile se stabileau pe criterii de partid, clientelare.
„Faptul ne onorează şi ne exprimăm gratitudinea pentru înalta apreciere a activităţii în domeniul jurnalisticii într-o perioadă îndelungată şi plină de evenimente cruciale pentru destinele ţării şi ale poporului”, mai precizează cei patru.
„Noi interpretăm decretul prezidenţial privind decorarea unui grup mare de jurnalişti din presa independentă cu cea mai înaltă distincţie a statului nu numai ca un gest de apreciere, ci şi ca unul recuperatoriu, în raport cu perioada când valorile se stabileau pe criterii de partid, clientelare. Iată de ce, considerăm o practică reprobabilă acordarea de distincţii selectiv pe principii de algoritm politic sau în funcţie de simpatii personale, fapt ce diminuează şi discreditează nu numai valoarea distincţiilor ca atare, dar şi instituţia statului.
Exprimându-ne recunoştinţa pentru înalta distincţie ce ne-a fost acordată, ca jurnalişti nu considerăm această apreciere a activităţii noastre drept o răsplată din partea actualei guvernări sau ca pe o „sugestie” de a deveni mai cuminţi sau obedienţi. Pentru noi, oricare guvernare este obiect de urmărire atentă şi critică, având în vedere gradul de competenţă, eficienţă şi corectitudine cu care sunt gestionaţi banii publici şi cu care este guvernată ţara. Moralitatea şi onestitatea politicienilor a fost şi va rămâne pentru noi subiectul şi obiectul predilect al investigaţiilor jurnalistice pe care le vom desfăşura”.
Într-un final, Saharneanu, Tănase, Bogatu și Butnaru оși asigură consumatorii de presă că aceștia vor rămâne în continuare fideli politicilor editoriale. „Nu vom ezita să criticăm guvernarea actuală şi oricare alta, în momentul când vom descoperi greşeli, abateri sau derogări de la funcţia de promotori ai interesului public pe care noi, jurnaliştii, ne-am obligat să îl servim cu devotament”, se mai precizează în declarație.
UNIMEDIA precizează că cei patru semnatari ai declarației reprezintă Uniunea Jurnaliștilor din Moldova, ziarul Timpul de dimineață și Jurnal de Chișinău.
Mai, mai, mai, Ce mai barbati. Ce mai declaratie. I-as respecta un pic mai mult daca ar declara. « Nu. Multumesc, noi ne-am facut doar datoria de profesionisti. Or pentru asa ceva consideram ca nu se da cea mai inalta distinctie a unui stat. Mii de cetateni isi fac meseria onest si probabil in conditii mult mai dure ca noi. Pentru nu a devaloriza aceasta inalta distinctie o refuzam. »
Prea mult vrem. De unde ? Trebuie sa fii barbat. Mai avem oare barbati pe pamantul acesta ?
P.S.Tari mai plashi moldovanului nagradi.
Pt luca
Daca imi permiteti, o corectare:
„Tari li mai plac maldavenilor năgrăzile…”
Exact. Multumesc pentru pieptanarea “limbei moldovenesti”.
Nu as fi facut o alta remarca daca nu citeam azi un articol a lui Tanase referitor la tema aceasta. http://timpul.md/article/2009/12/29/5653
Chiar daca Tanase o ia ironic-usurel si ne indeamna sa nu mai spargem oalele in capul decoratilor, totusi cu aceasta publicatie-scuza vedem cum convetuiesc in Tanase-omul jena si complacerea.
Constantin Tanase: Presa cu medalii şi ştreanguri la gât
In primul rind, e corect „streangul de git”
Iata si articolul:
„După cum e şi firesc, decretul prezidenţial cu privire la decorarea unui grup de ziarişti cu Ordinul Republicii a stârnit diverse reacţii. Sunt de acord, presei nu-i stă bine cu medalii în piept. Dar nici mereu cu ştreangul la gât tot nu e normal. Parcă îi stă mai bine, dar nu-i normal…
Convingerea aceasta – că presei îi stă bine numai cu ştreangul la gât – vine tot dintr-un fel anacronic de a înţelege şi de a trata lucrurile. Cunoscuta metaforă despre aceea că ziaristul este câinele de pază al societăţii trebuie înţeleasă, totuşi, ca o metaforă. Căci, nu e obligatoriu ca ziaristul să fie în permanenţă un câine bătut. Nu e bine să fie nici „Juju, căţel tărcat”, dar nici potaie ce „rabdă foame, ploaie, ger, păzind ograda la boier” şi încă mai luând, periodic, bătaie de la acesta. Ziaristului îi stă bine să fie liber, mai precis, să nu aibă nici medalii în piept, nici ştreang la gât.
Dar dacă, totuşi, preşedintele interimar al republicii a decis să le pună câte o medalie în piept unor jurnalişti, nu cred că a făcut-o pentru „a-i cumpăra”. Nu cred, pentru că îl cunoaştem foarte bine pe dl Mihai Ghimpu, iar dl Mihai Ghimpu ne cunoaşte foarte bine pe noi, ziariştii. Sunt convins că motivaţia gestului dumnealui a fost cu totul alta. Personal, nu sunt de acord cu faptul că am nimerit şi eu în lista cu pricina, dar respect anume aceasta motivaţie a domnului preşedinte.
Fireşte, putem discuta acest gest şi e bine că se discută, dar nu e cazul să-i hiperbolizăm impactul şi consecinţele, pentru că mai există ceva: cu suficient simt al umorului şi cu un pic de imunitate faţă de ispitele şi deşertăciunile vieţii acesteia, nu e niciun pericol ca o medalie pusă în piept să te determine să devii altul decât cel care eşti. Pentru că totul este o deşertăciune a deşertăciunilor – nu numai medaliile aninate în piept, dar şi viaţa noastră, tot o deşertăciune este…”
Ghimpu îi decorează pe Veaceslav Țîbuleac și Dan Dungaciu cu „Ordinul de Onoare”
Ghimpu îi decorează pe Veaceslav Țîbuleac și Dan Dungaciu cu
Veacelav Tibuleac, directorul postului de radio Vocea Basarabiei
Serviciul de presă al președinției transmite că preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, a semnat decretul privind conferirea „Ordinului de Onoare” lui Veaceslav Ţîbuleac, director al postului de radio „Vocea Basarabiei” şi lui Dan Dungaciu, profesor universitar, Universitatea din Bucureşti.
De ce continui sa revin la aceasta tema? Imi pare f. importanta si actuala. O dovada si emisiunea Jurnal TV
http://www.jurnaltv.md/#48951&20091230&48959&&30098&3604&30098
Merita de vazut si de ascultat. In primul rand pentru cei decorati. Unde domniile lor vor afla ca in 2009, in ianuarie, doi jurnalisti francezi au refuzat cea mai mare decoratie a Frantei Légion d’honneur. Françoise Fressoz de la Le Monde,(care a declarat „Un journaliste politique doit rester à l’écart des honneurs”) si Marie-Eve Malouines de la France Info. Vreau sa accentuez pentru barbatii nostri ca sunt Femei.
Mai astept. Mai sper. Poate cel putin unul va refuza. Poate sa fie Tabuleac?