Pe data de 19 decembrie, in baza deciziei Biroului Permanent Central al PNL, a fost convocata sedinta Delegatiei Politice Nationale (DPN). La sedinta au fost invitati si candidatii pentru Parlament pe lista PNL in alegerile parlamentare de la 5 aprilie si 29 iulie 2009. La sedinta DPN a participat cu un mesaj de salut Igor Klipii, vicepresedinte al PD, lider al Miscarii Europene, care a exprimat speranta ca PNL va contribui, prin eforturile formatiunii, la democratizarea societatii. Conducerea PNL a invitat la sedinta reprezentanti ai tuturor celor patru partide componente ale AIE.
Membrii DPN au audiat si dezbatut raportul prezentat de presedintele partidului, Vitalia Pavlicenco, despre activitatea desfasurata de formatiune si despre perspectiva PNL. Sedinta DPN a examinat chestiuni organizatorice, luind act de retragerile unor persoane din DPN si votind includerea altor persoane in componenta DPN si a BPC.
In cadrul dezbaterilor au luat cuvintul: Nina Tampiza (Cahul), Revenco Anatol (Chisinau), Cojocaru Alexandru (Ungheni), Vinitinschi Valeriu (Edinet), Mahu Dumitru (Hincesti), Igor Nazarenco (Riscani), Andrei Iuri-Apostol (Chisinau), Ion Dragutanu (Straseni), Vlad Postolache (Balti), Filip Druta (Chisinau), Mircea Rusu (Chisinau), Mihai Severovan (Chisinau), Pancrati Gojan (Chisinau), George Avornic (Chisinau).
Vorbitorii au mentionat importanta de a se activa in teritoriu, a se contribui la extinderea si consolidarea electoratului Dreptei politice, despre riscurile aflarii liberalilor la putere in conditiile unei crize profunde, despre mentinerea PNL, pentru a participa la procesele electorale si de gestionare a societatii.
De asemenea, membrii fondatori ai curentului liberal in Republica Moldova, in persoana lui Andrei Iuri-Apostol, primul presedinte al PNL, si Mircea Rusu, ex-presedinte al PNL, fosti deputati si votanti ai Declaratiei de Independenta, au salutat extinderea gindirii liberale, care si-a facut drum timp de 17-18 ani spre virfurile Puterii politice. A fost mentionat pericolul revenirii comunistilor, fapt pentru care – asa cum au mentionat membrii DPN – trebuie apropiat definitiv idealul de libertate intr-o societate in care sectorul asociativ are un rol important.
Mircea Rusu a propus membrilor DPN sa se gindeasca la o ideologie noua, precizata, pornind si de la Programul partidului, in care se opteaza pentru apropierea dintre cele doua state romanesti – unirea R.Moldova cu Romania, aderarea la structurile NATO, pentru a aduce R.Moldova intr-un sistem sigur de securitate, in conditiile cind perspectivele consolidarii statului nostru nu devin mai vizibile. Dl Mircea Rusu a amintit ca, potrivit sondajului Gallup, efectuat la comanda IRI, in baza unor intrebari sugerate si de PNL, 29 la suta din cei intervievati din R.Moldova pledeaza pentru unirea cu Romania, iar alte 10 la suta nu au un raspuns clar “da” sau “ba”. Aceea si pozitie privind mesajul a fost formulata de consilierul municipal PNL Mihai Severovan, care a sustinut o asemenea optiune si in cadrul alegerilor din 5 aprilie 2009.
Membrii DPN au aprobat textele a doua declaratii – privind asigurarea ireversibilitatii orientarii proeuropene a R.Moldova si prin care cere eliminarea simbolurilor regimurilor totalitare si condamnarea crimelor comunismului.
Prin vot secret membrii DPN l-au ales pe George Avornic in functia de Secretar General al PNL, a cooptat 12 membri in DPN si 7 membri in BPC.
Serviciul de presa al PNL
In continuare – Raportul de activitate si doua declaratii.
Raport privind activitatea Delegatiei Politice Nationale a PNL (iulie-decembrie 2009), prezentat de Vitalia Pavlicenco
Stimati membri ai DPN,
Stimati invitati la sedinta Delegatiei Politice Nationale,
Stimati prieteni,
In viata partidelor sint perioade mai bune si mai grele, mai active si mai pasive. Starea de lucruri depinde de mai multi factori, unele fiind momentul politic sau perioada politico-economica, prin care trece si statul.
In curind, se implineste un an de cind R.Moldova e in campanie electorala sau in procesul de formare a structurilor Puterii. Fiecare si-a dorit sa se incheie mai repede aceasta perioada, sa se aseze pe baze mai sigure structurile Puterii, pentru a se proceda la reforme eficiente in vederea realizarii unei schimbari proeuropene definitive in Republica Moldova. Tocmai de aceea s-a implicat si PNL in aceasta cursa electorala – pentru a rasturna regimul comunist, instaurat in Moldova din cauza dispersarii fortelor democratice in 2001 si din cauza amestecului continuu al cercurilor imperiale din Rusia– direct sau indirect – in treburile noastre interne.
Sintem un partid extraparlamentar, dar, de cind a aparut pe arena politica, PNL a promovat valorile europene, pregatind, in ultimii ani, un vot anticomunist al populatiei, contribuind la rasturnarea regimului Voronin. Este fragila majoritatea parlamentara ce a constituit Alianta pentru Integrarea Europeana. E bine, insa, ca la 29 iulie, nu s-a intimplat mai rau – aveam sa ne scufundam de tot inca patru ani cu un clan antinational si antireformator la Putere. Vreau sa va felicit pentru victoria obtinuta si sa va multumesc pentru munca depusa in cele doua campanii electorale.
Dupa participarea la alegerile parlamentare din 5 aprilie, PNL si-a tinut, pe 9 mai, congresul al II-lea. Dupa care au fost depuse documentele la Ministerul Justitiei, pentru a fi operate modificarile, in baza deciziilor luate prin vot secret la congres, in Registrul partidelor. Vreau sa multumesc staf-ului pentru munca depusa – e vorba de George Avornic, Nicolae Margarint si Ecaterina Blanovschi. Avind in vedere intoleranta si spiritul de razbunare al comunistilor, era firesc – si nu ne-a mirat – cind Ministerul Justitiei ne-au dat refuz, adica, practic, nu a acceptat conducerea aleasa la congres. Am avut un schimb de scrisori, care nu a condus la nimic. Am reusit, totusi, sa ne inscriem pentru alegerile din 29 iulie. Abia dupa 29 iulie, cind a fost format noul Guvern, Ministerul Justitiei ne-a dat un rezultat pozitiv si a operat, conform demersului nostru, modificările respective în Registrul partidelor. Acum suntem cu actele in regula, fara a merge in instanta de judecata. Actuala conducere a PNL are un mandat de doi ani, pina la 8 mai 2011.
Revenind la campaniile trecute, – despre participarea la alegerile din 5 aprilie am vorbit la congresul de la 9 mai si la sedinta DPN de atunci. Despre alegerile din 29 iulie inca nu am vorbit. De aceea, vreau sa le multumesc tuturor celor 103 candidati pentru Parlament din partea PNL, pe care i-am si invitat la sedinta DPN de astazi. Ati dat dovada de solidaritate, atasament si demnitate. Stim – toti se inghesuie la partidele «cu sansa», cu sprijin, dar exista si persoane, pentru care atasamentul la principiile promovate si obiectivul clar formulat sint mai importante. Multumesc si delegatilor la conferinta Organizatiei Municipale Chisinau, inainte de congresul al II-lea.
Noi ne-am inscris cu lista proprie in alegerile de la 29 iulie, pentru ca asa prevede legea partidelor, ce trebuie modificata, pentru ca ea a fost elaborata in perspectiva participarii unui partid la cel putin unul dintre doua cicluri electorale, nu doar la alegeri anticipate, desfasurate la scurt timp unele dupa altele. Pentru a respecta legea – cit a fost posibil cind Moldova nu mai iese din alegeri – am participat si ne-am retras din cursa, deoarece miza rasturnarii unui partid antinational, precum e PCRM, a fost o miza uriasa.
Cunoasteti – decizia pe cine sprijinim am luat-o cu totii. Din pacate, numai Dumitru Diacov, presedintele PD, a raspuns scrisorii noastre de cooperare in ajunul alegerilor de la 29 iulie, am purtat discutii mai directe sau indirecte cu PL, insa interesul partidelor a fost de a trece singure pragul.
Iar faptul ca partidele liberale nu au raspuns apelurilor societatii civile, organizatiilor de creatie, Forului Democrat al romanilor de a se uni pe o lista comuna, a condus la un rezultat comun mic – 53 de voturi. Asta inseamna o majoritate fragila, care a impus cumularea mandatului de deputat cu mandatul de ministru, iar daca lipsesc doi deputati, AIE nu poate lua decizii fara votul comunistilor. Ce s-a intimplat sub Presedintele Lucinschi – cind majoritatea de 101 deputati este in Moldova de 52, iar in Letonia – de 51, pune o pata pe Curtea Constitutionala, iar decizia are efect de bumerang.
Speram ca, desi incet, lucrurile vor merge. Dupa nevotarea Presedintelui R.Moldova, lucrurile se complica – o parte din AIE vor modificarea Constitutiei, o alta parte – alegeri anticipate. Sondajele de opinie revendica regruparea fortelor politice. Exista si ideea sincronizarii alegerilor parlamentare anticipate cu cele locale, ramine ca sugestiile sa fie analizate din punctul de vedere al legalitatii si oportunitatii.
Salutam ca AIE a inceput eliminarea cadrelor comuniste neprofesioniste din structurile unde acestea s-au pripasit. Credem ca numai asa se poate crea o baza puternica pentru reformarea si a structurilor desconcentrate, si a autoritatilor administratiei publice locale.
Adica, nu salutam taraganarea in formarea AIE in teritoriu, deoarece exista o mare necesitate de a schimba raportul de forte si a prelua puterea unde, prin presiune si relatii extrapolitice, domina comunistii. Formarea AIE-urilor in teritoriu ar fi dovada durabilitatii Aliantei sau certitudinea nepierderii ei . Nu dorim tensiuni intre partidele parlamentare necomuniste. Ar fi optim ca acestea sa formeze in alegerile anticipate, unul sau doua blocuri care sa le intruneasca, fiind vorba de segmente de electorat diferite. Noi facem parte din segmentul de dreapta, insa, daca partidele liberale nu vor accepta un dialog de cooperare cu PNL si un proiect comun, vom cauta alte solutii. Avem si un proiect de declaratie in acest sens.
La o sedinta a BPC am stabilit sa cooperam cu reprezentantii partidelor din AIE in teritoriu, avind in vedere sprijinul acordat pentru 29 iulie, insa nu de dragul obtinerii unor functii, ci pentru ca a fost datoria noastra, ca partid proeuropean, anticomunist, sa apropiem impreuna libertatea, prin eliminarea comunistilor de la guvernare..
Reprezentantii PNL au fost prezenti la emisiunile electorale si au adus un mesaj de sprijin celor trei partide liberale, dincolo de unele atitudini mai subiectiviste. Am spus clar si fara frica – comunistii sint criminali si trebuie sa stea la puscarie. Credem si azi ca cei vinovati trebuie sa stea la puscarie. Si mai credem ca structurile abilitate trebuie sa nu abdice de la aceasta datorie a lor.
In activitatea PNL a intervenit o pauza dupa alegerile din 29 iulie. Ne-am restrins staful, dar ne-am reluat activitatea si deplasarile in teritoriu. Am achitat datoriile legate de activitatea minima a partidului. Cautam solutii pentru reluarea mai intensa a activitatii. Amintesc: Parlamentul actual, din cauza crizei, a aminat pina in 2013 si finantarea partidelor parlamentare. Sa dea Domnul numai sa nu conduca aceasta situatie la coruptie.
Fiecare ne intrebam ce vom face noi mai departe, cum vom actiona.
In primul rind, noi sprijinim noua Putere. Asta nu inseamna, insa, ca nu ne vom spune opinia oricind. Purtam discutii pentru o posibila cooperare cu unele partide. Am invitat astazi la sedinta DPN reprezentanti ai celor patru partide din AIE in ideea acestui obiectiv. Asteptam adoptarea, in a doua lectura, a modificarii legii, pentru a se permite blocurile electorale. In aceasta cooperare, pe noi ne intereseaza urmatoarele lucruri :
1. Sa nu se destrame Alianta.
2. Sa nu revina la putere comunistii.
3. Sa incheiem, daca e posibil, acorduri de cooperare pentru participare in alegeri in cadrul unui bloc 4. la parlamentarele anticipate sau la locale.
5. Sa ne spunem opiniile privind guvernarea societatii.
Ce evolutii pot fi in continuare in sferele politicii la virf ?
1. Modificarea Constitutiei, cu referendum, ca sa fie ales seful statului de 52 deputati, nu 61. Apoi sa fie resupusa votului candidatura lui Marian Lupu. 2. Modificarea Constitutiei pentru alegerea Presedintelui de catre intreg poporul, dupa care – desfasurarea alegerilor prezidentale, concomitent cu alegerile anticipate. 3. Alegeri anticipate ordinare.
Ce am reusit sa facem pina acum? Dupa alegerile de la 29 iulie ne-a sunat Vlad Filat, care ne-a multumit pentru sprijinul acordat. Din pacate, doar el. A spus ca ne vom intilni, insa nu ne-am facut planuri legat de asta. In cadrul Biroului Permanent Central am hotarit sa propunem acorduri de cooperare partidelor liberale, dupa incheierea preluarii Puterii, pentru ca, in R.Moldova, situatia ramine subreda – unele cercuri imperiale continua sa fie «vigilente» si situatia poate fi rasturnata peste noapte.
Practica si lectia istoriei, inclusiv recente, arata ca neglijarea, cit esti la guvernare, a problemei extinderii bazei electorale loveste greu apoi in entitatea politica respectiva. Noi am discutat adeseori in cadrul BPC despre situatia politica. Am constatat ca lucrurile la Guvern merg bine, mai ales in privinta politicii externe. Ceea ce nu poate sa placa unora. Noua – ne place.
Am reincercat in toamna o apropiere de MAE. Am vorbit cu persoane din conducerea formatiunii. Stiti bine, la congresul al II-lea, nu am analizat detaliat colaborarea cu MAE, din motive etice. Ne-am propus sa luam ce a fost bun si sa mergem mai departe. Din pacate, discutia nu a condus la nimic, nu am reusit inca sa intram a doua oara in aceeasi apa. Au ajuns niste opinii pina la noi ca MAE ar accepta dizolvarea PNL si inscrierea tuturor in MAE. Am discutat viziunea in Biroul Permanent Central. Din discutii, tot indirecte, cunoastem ca MAE nu ar accepta sa-si schimbe denumirea, ca ar «agrea» PNL, dar nu si conducerea acestuia.
Am spus si repet – personal plec din politica dupa ce vad in ce miini democratice las partidul. Daca astazi cineva spune – eu pot lua partidul si sa il dezvolt, pot asigura buna sa functionare si mentinerea echipei, dezvoltarea ei sau integrarea intr-o alta echipa liberala – eu ma retrag.
Insa nu poate sa vina nimeni si sa spuna ca «e buna munca facuta de voi pina acum, dar da-ti-va la o parte ca vreau sa o primesc eu cadou. Partidul nu e SRL. Si ma conving, din pacate, ca, la unii, care au bani, lipsesc multe altele. Ne-am convins din plin de asta. Noi, insa, si in functie de evolutiile politice, vom activa si urmeaza sa facem un grafic al conferintelor teritoriale, pe care trebuie sa le tinem statutar pina la 9 mai 2010.
Care sint caile pe care poate avansa PNL? Sa analizam variantele posibile.
1. Gasim o echipa care investeste si dezvolta partidul. Preia conducerea si noi ii ajutam.
2. Ne dizolvam si declaram ca aderam in corpore la unul dintre partidele democratice.
3. Facem acord cu unele partide si ne intelegem, de principiu, ca vom merge impreuna la alegeri parlamentare anticipate sau locale, pentru ca vor fi permise blocurile, pina atunci muncim conform posibilitatilor, iar dupa alegeri, vazind cum am cooperat, fuzionam.
4. Reusim sa participam la un Bloc National sau un Bloc al Unitatii Nationale, din mai multe partide.
Realizam o intelegere imediata de fuzionare cu partidul care accepta acest lucru, dar pe principii echitabile, reciproc acceptate, fara inselaciuni si debarcari.
5. Ne conservam partidul si participam de unii singuri la alegerile locale, daca nu se intrevad alegeri parlamentare anticipate.
Daca mai sint si alte variante, adaugati-le.
Inchei aici si va indemn sa va pronuntati.
Va multumesc pentru ca ati venit astazi la sedinta DPN, va doresc la toti «La Multi Ani!» si sa speram ca anul 2010, chiar daca va fi unul greu, va fi unul ce ne va apropia de libertatea si de prosperitatea rivnite.
Va multumesc.
19 decembrie 2009
DECLARATIE: PNL doreste asigurarea ireversibilitatii orientarii proeuropene a R.Moldova
Partidul National Liberal, prin pozitia sa publica, program si actiuni, a contribuit, in diferite formate, in R.Moldova dupa proclamarea Independentei, la transformarea mentalitatii populatiei, deznationalizate in regimul totalitar de factura sovietica.
Republica Moldova, victima a unor interese geostrategice din Est, a avut – timp de 14 din 18 ani – guvernari retrograde si antieuropene, desi Declaratia de Independenta proclama clar atasamentul statului fata de valorile democratice si aspiratia de integrare in familia europeana.
National-liberalii au participat la mai multe proiecte menite sa conduca la preluarea puterii de catre formatiuni democratice la nivel national si local, pentru a da curs acestor deziderate. Din pacate, amestecul extern a impiedicat atingerea lor, din care cauza sprijinul cancelariilor occidentale nu s-a materializat intr-o avansare ferma a societatii spre spatiul european.
Dupa zece ani de dominatie neocomunista – 1999-2009 – cetatenii s-au unit in jurul fortelor liberale, proeuropene pe 29 iulie, fapt ce a condus la formarea unei majoritati parlamentare, ce a instalat un nou Guvern. Aceasta este sansa reluarii eforturilor de reformare a societatii si a statului, pentru a ne alinia Uniunii Europene.
PNL a sprijinit aceste forte si urmareste cu interes deciziile si actiunile noilor autoritati, sprijinindu-le pe cele bune si expunind sugestii in legatura cu cele mai putin adecvate. PNL s-a declarat alaturi de AIE, insa nu exclude trecerea in opozitie in cazul in care componentele acesteia vor prelua practicile vechii guvernari, nu vor decomuniza societatea, vor accepta demnitari comunisti pentru infaptuirea schimbarii multasteptate de populatie si nu ii vor trage la raspundere pe demnitarii comunisti care au operat timp de zece ani privatizari ilegale din patrimonial public.
PNL s-a pronuntat pentru alegerea Presedintelui R.Moldova. Din pacate, comunistii nu au manifestat raspundere pentru soarta statului si nu au sprijinit candidatul AIE. Asta va fi inceputul sfirsitului PCRM. Un factor determinant in demolarea definitiva a comunistilor ar fi constituirea AIE-urilor in raioane, pentru a se pune bazele reformarii si la nivel teritorial.
In contextul eventualelor alegeri anticipate, PNL considera ca e nevoie de consolidarea fortelor proeuropene intr-un format unificat la viitoarele alegeri, inclusiv intr-un Bloc National, pentru diminuarea maxima a impactului PCRM. Semnarea unor acorduri politice sau electorale intre partidele cu doctrine apropiate, cu fuzionari ulterioare, ar facilita optiunile electoratului.
PNL va contribui, in continuare, la consolidarea democratiei in R.Moldova si la cumularea energiilor publice pentru o noua calitate a spectrului politic, ce va include partide tot mai democratice. Societatea are nevoie de cooperare, si nu de debarcari politice sau de coalitii monstruoase, care au dus, in acesti ani, la tergiversarea reformelor si la imbogatirea clanurilor mafiote.
PNL se declara deschis dialogului cu partidele democratice, in vederea atingerii obiectivului de integrare europeana – unicul de natura sa scoata R.Moldova din zona de influenta rusa si sa conduca la inscrierea noastra in familia democratiilor liberale.
Adoptata la sedinta DPN
din 19 decembrie 2009
DECLARATIE: Partidul National Liberal cere eliminarea simbolurilor regimurilor totalitare si condamnarea crimelor comunismului
Partidul National Liberal, de la infiintare, s-a manifestat ca o formatiune orientata spre spatiul euratlantic, in care nu-si au locul practicile regimurilor totalitare naziste si comuniste. Desi e membra a Consiliului Europei, a OSCE si aspira la integrarea europeana, Republica Moldova se desprinde greu de trecutul comunist sovietic, impus prin ocuparea Basarabiei in 1940 de catre Armata Rosie a URSS. R.Moldova se afla si astazi sub ocupatie straina – prin stationarea, pe teritioriul din stinga Nistrului, a trupelor straine, care nu se retrag, desi Rusia si-a asumat angajamente internationale.
Consiliul Europei a adoptat, dupa prabusirea URSS, acte internationale privind eliminarea simbolurilor regimurilor totalitare. Mai tirziu, in 2006, CE a recomandat condamnarea crimelor regimurilor comuniste, actiune produsa deja in unele tari. Si in Parlamentul de la Chisinau, un grup de deputati au depus, in legislatura precedenta, o initiativade condamnare a crimelor comuniste. Romania le-a condamnat, urmeaza sa procedeze la fel si Republica Moldova, pentru ca regimul comunist de factura sovietica a exterminat circa 1 milion de romani, iar soarta poporului a fost profund marcata pe decenii inainte.
Conducerea PNL a dat publicitati actele ce fac dovada inregistrarii ilegale la Ministerul Justitiei a Partidului Comunistilor. Acesta, un partid de sorginte comunista, a fost pus la noi in afara legii in anul 1991. In cei 14 din 18 ani de dupa proclamarea Independentei, regimurile retrograde au propagat minciunile propagandei staliniste despre identitatea, limba si istoria romanilor de pe malul sting al Prutului, au umplut localitatile cu monumente ale bolsevikului Lenin. PCRM, care a distrus in ultimii zece ani statul nostru, incalcind grav drepturile si libertatile fundamentale ale omului, profita de simbolurile comuniste pentru a obtine, prin inselaciune si populism sovietic, voturile cetatenilor care aspira la libertate si prosperitate, dar care, din cauza lipsei pluralismului de opinii si a presei libere, ramin victima propagandei totalitare.
Noua guvernare este datoare sa alinieze Republica Moldova statelor ex-sovietice si ex-socialiste care au egalat comunismul cu nazismul, conform si actului adoptat recent de OSCE. Este imperativa astazi formarea AIE-urilor in Consiliile raionale, pentru a se decide demolarea simbolurilor si a monumentelor comuniste.
Noua majoritate parlamentara trebuie sa interzica, prin lege, folosirea oricaror simboluri totalitare de catre partide, pentru a face ireversibila orientarea R.Moldova pe calea europeana. In caz contrar, situatia economica si ingerinta continua a cercurilor imperiale rusesti in treburile noastre interne ii pot readuce, tot pe cale democratica, pe comunistii antinationali si antieuropeni la putere.
PNL sprijina initiativa Miscarii Europene, sustinuta de Uniunea Jurnalistilor, privind intersicerea simbolurilor comuniste si se angajeaza sa fie, in continuare, alaturi de Alianta pentru Integrare Europeana in deciziile menite sa apropie R.Moldova de NATO si UE.
Adoptata la sedinta DPN a PNL
19 decembrie 2009
Atat raportul cat si declaratie sunt, dupa mine, bine gandite si conforme cu realitatea. Totusi nu treceti in opoztie, cum ati sugerat ca veti face intr-un alt comentariu
Somnul moldoveanului.
Ma mai intreb odata de ce compatriotii mei se complac sa traiasca in minciuna?
Ca sa fiu inteles despre ce este vorba, vreau sa aduc ca referinta doua evenimente petrecute astazi: congresul PLDM si sedinta PNL. Despre primul am scris pe scurt pe blogul precedent. Vreau sa ma opresc la al doilea eveniment. Am citit mai sus textul si vreau sa mentionez ca este un mesaj a unui partid politic care nu uzeaza limba de lemn si care spune lucrurilor pe nume. Au fost expuse cele mai acute probleme ale situatiei de astazi, daca vreti durerile noastre comune, care vizeaza fiecare cetatean, indiferent de coloratura politica. Cel mai important s-au propus solutii concrete. Ce sa facem.
Or aceasta pentru moldoveanul nostru e foarte complicat, provoaca dureri de cap, efort si Pazea! la munca cu manecele rasuflecate, unde te pomenesti sa mai faci si niste sacrificii.
Or noi mai bine dam un vot unui partid politic care nu spune nimic. Dar nu a spune nimic este o minciuna. Si daca minciuna(nimic) este frumos ambalata gen despre viitorul frumos intr-o UE+CSI si alte vrajeli, atunci fiti siguri ca moldoveanul nostru va dormi foarte bine noptile. In special daca minciunile au fost prezentate la un Congres-Fashion Show cu flori si bule de sapun.
Stim cu totii ca bulele de sapun se sparg foarte repede.
Am reincercat in toamna o apropiere de MAE. Am vorbit cu persoane din conducerea formatiunii. Stiti bine, la congresul al II-lea, nu am analizat detaliat colaborarea cu MAE, din motive etice. Ne-am propus sa luam ce a fost bun si sa mergem mai departe. Din pacate, discutia nu a condus la nimic, nu am reusit inca sa intram a doua oara in aceeasi apa. Au ajuns niste opinii pina la noi ca MAE ar accepta dizolvarea PNL si inscrierea tuturor in MAE. Am discutat viziunea in Biroul Permanent Central. Din discutii, tot indirecte, cunoastem ca MAE nu ar accepta sa-si schimbe denumirea, ca ar «agrea» PNL, dar nu si conducerea acestuia.
cine se cred cei de la mae? 0,5%? nu cred ca trebuie sa cautati fericire la mae. e mai bine sa fuzionati cu un partid mare gen pd, pl sau pldm. petrenco si mae nu are viitor politic.
Bravo PNL pentru DECLARATIE,
dar ar ar fi bine sa va urmeze si alte partide pentru a cere sa fie rasturnat din radacina komunismul.
Pe de alta parte, va intreb, de ce sa fie condamnate doar crimele, si de ce nu chiar si CRIMINALII komunisti,
adica autorii acestor crime, care au adus tara de ripa???
Pina nu vom condamna macar vreo citiva criminali,
nu vom da o lectie de dreptate si de triumf al ADEVARULUI!
Iar oamenii au nevoie anume de ACTIUNI CARE SA LE DEA
o noua speranta in biruinta binelui asupra raului.
Da, ca in filme, dar este necesar ca lumea sa se bucure, ca EXISTA DREPTATE,
Altfel multi vor continua sa fie depresivi si sa nu mai stie in cine si in ce sa creada.
daca, cumva inca se va mai colabora cu criminalii.
EXEMPLUL PNL de a face o DECLARATIE, de a lua o pozitie clara, oportuna si necesara –
trebuie sa fie urmat si de celelalte formatiuni politice, precum si de Societatea Civila,
ba chiar de fiecare cetatean onest si capabil sa gindeasca drept.
Doamne ajuta-ne la rasturnarea definitiva, cit mai grabnica a komunismului!
NU VA FIE FRICA, komunismul PICA!
Care sint caile pe care poate avansa PNL? Sa analizam variantele posibile.
1. Gasim o echipa care investeste si dezvolta partidul. Preia conducerea si noi ii ajutam.
Incercati sa mergeti la oamenii afaceri locali gen Anatol Stati si Gabriel, Ion Sturza, etc.Sunt convins ca veti gasi finantare daca veti sti sa va motivati bine demersul.
2. Ne dizolvam si declaram ca aderam in corpore la unul dintre partidele democratice.
E o solutie buna in cazul cind gasiti un partid primitor. Ati scris ca MAE nu va primeste, cu ce partide ati mai negociat?
3. Facem acord cu unele partide si ne intelegem, de principiu, ca vom merge impreuna la alegeri parlamentare anticipate sau locale, pentru ca vor fi permise blocurile, pina atunci muncim conform posibilitatilor, iar dupa alegeri, vazind cum am cooperat, fuzionam.
E o solutie care este legata de punctul 2, numai ca se prelungeste agonia.
4. Reusim sa participam la un Bloc National sau un Bloc al Unitatii Nationale, din mai multe partide.
Blocul National cu cine? PL si PLDM nu au interes sa faca aliante cu cei slabi. Blocul slabilor? PNL,MAE si PNR, poate si PC cu PE? Nu are sens.
Realizam o intelegere imediata de fuzionare cu partidul care accepta acest lucru, dar pe principii echitabile, reciproc acceptate, fara inselaciuni si debarcari.
5. Ne conservam partidul si participam de unii singuri la alegerile locale, daca nu se intrevad alegeri parlamentare anticipate.
Alegerile parlamentare anticipate sunt inevitabile.
Pt VladV
Mersi pentru apreciere. Cred ca ceea ce se impune de constatat e ca sintem transparenti si deschisi, cea discutam, ce facem, e in fata. Ar fi bine sa faca toate partidele la fel. Trecerea in opozitie a fost p[ropunerea mai multor membri ai DPN, pornind de la ce vad in teritoriu.
Pt luca
Aveti multa dreptate, priceperea si curajul sa apreciati exact, in plan comparativ, lucrurile. Adevarul trist si regretabil este ca liderii politici se folosesc de asteptarea neevoluata a oamenilor de a fi amagiti cu bule de sapun, in spatele carora isi fac de zor interesele.
Pt ady
Si noi credem la fel si am avut deja o prima discutie cu PL, urmeaza, poate sa realizam o cooperare, vom vedea. Nu excludem si cooperarea in alte formate.
Pt Valenta
Pai aici e problema – FACI UN CONGRES „DE MILIOANE”, dar nu spui un cuvint de romanism, de iesirea din CSI, de condamnarea crimelor comunismului si a simbolurilor comuniste, de apropierea de NATO….
Declaratia politica a conducerii statului e de condamnare a crimelor comunismului, iar competenta structurilor abilitatea e sa ii urmareasca si sa-i traga la raspundere pe criminalii comunisti. In special, cu referire la ultimii zece ani in R.Moldova.
Pt ady
Am scrris pe blog anterior un articol despre cum vedem un Bloc National sau un Bloc al Unitatii Nationale – AMN, PNL, MAE, PE si altele, se poate si in jurul PL. Daca PL va dori – daca nu – asta e. Ieri dl Severovan a spus si despre PC, alte partide necomuniste, mai de dreapta, sa vina intr-un bloc unificat, pentru ca problema fuziunii e mai complicata, e greu cu cedarea denumirii. Nu stiu ce face PPCD si ce planuri de regenerare are. Dar despre PPCD nu am vorbit nici la DPN, nici asa, in echipa de conducere.
Nu, de PLDM nu putem vorbi acum, sint prea mari, ei vor participa la combinatii cind se vor desumfla.
Dar eu cred ca PNL va lua amploare.
Si eu cred ca PNL ARE UN VIITOR MARE!
Succese si curaj!
Nu va imbatati cu apa rece. Fara 3 sau 4 milioane de euro nu faci un partid parlamentar. Se spune ca cei de la PLDM au investit circa 7 milioane euro in partid cu tot cu campaniile electorale din 5 aprilie si 29 iulie
Pt ady
Desigur, aveti dreptate. Insa trebuie si sa fie cineva care sa nu se teama sa spuna unele adevaruri.
Eu vad unirea PNL-ului cu PL ca cel mai apropiat partid dupa valorile impartasite si respectarea acestora…
Doamna Pavlicenco, ce sa spun, totul este in regula cu PNL, program,mod de abordare a problemelor, limbajul adecvat etc., etc. Singura problema INSURMONTABILA sinteti chiar dumneavoastra! Partidul pur si simplu nu are viitor datorita caracterului dvs., datorita caruia nu sinteti acceptata de o buna parte a clasei politice din Moldova. Din pacate… Nicio combinatie serioasa nu se poate face cu dvs., nu suportati pe nimeni in fata dvs. si in permanenta il sapati pe cel din fata. Sint zeci de exemple care se pot aduce in sprijinul afirmatiilor mele, incepind cu perioada ziarului „Mesager” al PFD, unde toata lumea se certa cu toata lumea fara sa stie de ce, iar pace nu a fost decit dupa indepartarea dvs. din colectiv, continuind cu perioada AMN-ului unde ati facut tot ce ati putut pentru a-l surclasa pe Untila si, in final, cu inscenarea indepartarii lui Taranu din PNL, ultimul „greu” care mai ramasese linga dvs. Sa nu credeti ca sint un fan al lui Taranu, Doamne fereste, dar nici asa… Am sesizat ca la ziua dvs. de nastere de anul trecut nu a fost prezenta nicio personalitate cit de cit marcanta a politicii moldovenesti si chiar a culturii moldovenesti, cu exceptia lui N. Dabija, care este un copil mare, de fapt si iertator… Nici chiar Mircea Rusu, care v-a sprijinit din plin si financiar si altfel, care v-a luat in PL cind PFD-ul a ” murit ” ( si nu fara ajutorul dvs. ) si care, in semn de solidaritate, a plecat si el din AMN cind dvs. si Taranu ati fost indepartati de acolo ba, mai mult, a finantat infiintarea PNL si, parca vad Congresul de infiintare unde a spus : ” La functia de presedinte o propun pe doamna Pavlicenco, pe care o cunoastem cu totii, este o persoana care munceste ca calul etc., etc. „, nu a fost prezent ( este drept, am inteles ca avut o problema grava in familie… ). La Congresul trecut al FDRM ati adus vreo 10-15 tineri extrem de galagiosi si l-ati amenintat pe Andrei Vartic, fie-i tarina usoara, care modera Congresul ca, daca nu va da cuvintul, toti acei tineri vor incepe sa vocifereze, sa bata din picioare si chiar sa intrerupa acea intilnire. Va mai amintiti? Ati fost foarte aproape sa-l impingeti pe Grigore Vieru care, ajutat, abia-abia se indrepta spre scena sa ia cuvintul! Nu-mi face de loc placere sa vorbesc despre astfel de lucruri dar moldovenii sint atit de stresati, de zeci de ani, de politica, sint atit de mintiti si de satui de politicieni incit exact o persoana cu caracterul dvs. le mai trebuie prin fruntea tarii. ” Zoe, fii barbata ” zicea Caragiale cu peste un secol inainte si recunoasteti aceste lucruri ( nu public, Dumnezeule ), lasati pe altcineva sa conduca partidul si va garantez ca se va gasi repede o solutie de a infiinta acel Bloc al Unitatii Nationale, mai ales ca gruparea liberala a AMN-ului vad ca a parasit partidul. Ajutati, va rog, Moldova sa-si depaseasca temerile si nevoile si sa-si gaseasca drumul firesc spre Romania si spre Europa, bineinteles!
Pt Ioan Andi
Ceea ce ati scris aici este, in realitate, total invers. Cu exceptia „personalitatilor” la ziua de nastere. Nu stiu cine e pentru dumneata persoana cu document de personalitate. Eu asa ceva nu agreez. Si pentru a nu jigni pe nimeni dintre oaspeti, nu voi da nume decit profesorul Ion Moldovanu, consilierul Mihai Severovan, doctorul Silviu Condrea, folcloristul Tudor Colac si multe alte persoane. In general, insa, eu nu chem oameni pentru fala la ceremonii, ci ii chem pe prietenii mei de o viata.
Iata o postare de la un alt articol, pus pe blog aseara, poate va prinde bine, daca nu sinteti incurabil.
„Un fost pnl-ist
Submitted on 2009/12/19 at 10:52pm
Pt Vlad
Daca e sa vorbim despre fostul PNL florestean vreau sa va contrazic si sa va spun ca nu au fost nicidecum doar doi membri ci mult mai multi. Si acesti membri in mare parte dar si impreuna cu cativa mebri de la MAE au asigurat media pe republica ba chiar mai mult a procentajului obtinut de MAE la scara republicana in scrutinul din 5 aprilie 2009. In raionul Floresti doar PCRM (si stim de ce), PLDM (si tot stim de ce) si MAE au obtinut in raport procentual o medie mai mare pe raion decat au obtinut respectivele partide la scara republicana.
Echipa PNL Floresti in deplina componenta dupa scrutinul din 5 aprilie, la jumate de luna mai a trecut in mod organizat la PL. Catre conducerea PNL nu s-au inaintat plangeri, nemultumiri. Nu a fost nici o neintelegere sau galceava pe marginea acestui fapt, conducerea PNL a primind intelegator declaratia, urandu-ne succes in continuare. Printre altele spunand, urarile de bine au fost sincere si reciproce.
Aceasta hotarare a fost luata mai mult prin prisma invidiei catre lucrul efectuat de catre partidele liberale mai mari decat PNL si nici de cum prin prisma obtinerii vreunui avantaj de la aceasta migrare. Catre PL nu s-au inaintat conditii, nu s-a conditionat absolut nimic. In prezent fostii PNL-isti floresteni detin in filiala PL, Floresti trei posturi de vice presedinte cat si cel de secretar al filialei. Aceste realizari ale noastre au fost validate de Conferinta PL, Floresti la care au participat mai multe persoane din conducerea centrala a PL cat si peste 150 de delegati din satele raionului Floresti.
Echipa PL Floresti renovata dupa alegerile din 5 aprilie 2009 in urma scrutinului din 29 iulie nu numai ca a pastrat rezultatul obtinut de PL din aprilie dar si a adugat 500 de voturi. Spre exemplu PLDM-ul cu toata forta lui a adaugat putin peste 300, nemaivorbind ca AMN a scazut in numar de voturi. Cel mai mare progres in raionul Floresti l-a realizat PD, iar cauza este evidenta si a fost un progres masiv la scara republicana cu prevalenta in raioanele asa zise comuniste din care facea parte si raionul nostru. De pilda la Ocnita unde PD a crescut asemeni ca in Floresti, PL a scazut in numar de voturi fata de 5 aprilie. Aceasta tendinta a mai fost vizibila si in alte raioane. Asa ca stimate comentator Vlad, matematica scrutinelor arata eficienta “celor doi fosti membri PNL”, iar ca claritatea sa fie absoluta atat din punct de vedere numeric cat si calitativ, intarti la sediul PL Floresti si luati cunostinta cu componenta Comitetului Teritorial Executiv al PL Floresti cat si cu componenta Consiliului Teritorial al PL Floresti si va veti convinge ca PNL la Floresti nu a fost compus doar din 2 membri.
PNL a fost o etapa importanta in intelegerea unor chestii politice de aceea nu tinem vreo ura sau ca avem vreo nemultumire fata de conducerea centrala a PNL si in special fata de doamna Pavlicenco. Totul a fost OK, uram in continuare succese PNL-ului si l-am vrea sincer un adversar pe potriva in viitoarele scrutine de la noi din raion. Si sper ca doamna Pavlicenco sa reuseasca sa consolideze o noua echipa PNL in raionul Floresti sau sa treaca cu tot PNL-ul la PL asa cum am facut si noi. La PL ne simtim confortabil, am stabilit relatii bune cu conducerea centrala PL, la inceput aveam o oarecare teama ca vom fi tratati intr-un mod mai desosebit, ca oaspeti, ca novici etc., dar nu a fost sa fie asa. Ne-am imprietenit pe deplin cu domnul presedinte al Filialei PL Floresti cat si cu ceilalti membri ai Comitetului Teritorial Executiv, am trasat planuri pe viitor, obiective, tendinte.
Pe secret spun ca uitam incetisor de PNL cu parere de rau desigur, iar saitul doamnei Pavlicenco ne readuce aminte de Libertatea e Aproape si de galbenul dulce si placut al PNL din R.M.”
Doamna Pavlicenco, in general, am pretentia ca stiu ce vorbesc. Daca sustineti ca ceea ce am scris este total pe dos, inseamna
ca aveti o problema cu capacitatea dvs. de analiza si sinteza… Si din materialul postat anterior reiese ceea vreau sa subliniez: oamenii pleaca de linga dvs., cu tot regretul, fireste! Chiar va indeamna: „…sa treaca cu PNL-ul la PL asa cum am facut si noi.” Si de ce nu, doamna Pavlicenco? Treceti la PL fara pretentii ( pentru a intari polul liberal, evident ) si sint convins ca se va gasi un post de ambasador pentru dvs., sa spunem, chiar in Muntenegru, unde va este copilul ( chiar daca nu este ambasada, se poate infiinta, sau vazut razboaie pentru mult mai putin ). Astfel se va pogori linistea pe partea dreapta a esichierului politic, se poate consolida dreapta, mai ales acum, cind pe partea stinga se prefigureaza, pentru prima data, se pare, vreo trei partide „grele”: Voronin cu o parte din comunisti, Lupu cu democratii si N. Ciornii cu restul. Evident se poate ca Ciornii sa-i atraga pe toti, mai putin pe Voronin, dar intuitia imi spune ca Lupu s-ar putea sa se tina pe pozitii… Si in aceasta situatie s-ar putea sa se apropie „ora astrala” a dreptei moldovenesti, cu conditia ca ea sa se uneasca!
” Pe secret spun ca uitam incetisor de PNL cu parere de rau desigur…”, asa ca, doamna Pavlicenco, fie-va mila de basarabeni si ajutati-i sa invinga hidra comunista… Va amintiti ce a lansat revista Catavencu in 1995 in ajunul alegerilor parlamentare si prezidentiale? Au zis: ” pentru a-l tarii viitor Iliescu-senator”. Parafrazind as putea zice: pentru a-l Moldovei viitor, Pavlicenco-ambasador!
Pt Ioan Andi
Mie imi este lehamite sa va arat detaliat de ce ceea ce ati spus nu este asa. Si chiar daca v-as scrie, nu veti accepta si veti ramine sa credeti ce credeti, de aceea nici nu ma apuc sa va demonstrez nimic.
Au ceva cu aceasta capacitate de analiza barbatii care nu pot multe, dar sint competitivi la afaceri murdare si la intelegeri dezonorante.
De aceea, nu stiti ce vorbbiti.
Oamenii nu pleaca de linga mine, oamenii adevarati ramin. Pleaca treucarii. Si puteti sa va suparati, nu stiu cine sinteti, nici nu ma intereseaza, pentru ca opiniile mele nu variaza in functie de cui spun ce cred.
Trecerea deputatilor din primul Parlament-90 la PLDM este o trecere la o treuca mare, asa cum, se pare, cred ei. Asociatia Parlamentul-90 trebuia sa ramina sa monitorizeze dintr-o parte, ca societate civila, cu demnitate, dar a preferat sa faca PR lui Filat, in schimbul unor posibile favoruri.
Pentru ca daca Filat e cel in al carui partid trebuie sa intri cu hurta, e doar pentru ca e prim-ministru si cu perspectiva platita. Daca intrau in PLDM cind Filat nu era prim-ministru, mai era cum era. Dar au intrat la prajitura. Nu pe toti ii am in vedere, pentru ca unii au mers din “solidaritate”. Dar era si mai bine sa il ajute dintr-o parte pe Filat si sa intre in PLDM peste doi ani de guvernare.
O alta problema – ca si altele pe care le spun si devin “rea” – este ca intrebarea – “De ce Parlamentul-90″ a aderat la PLDM, si nu la PL?”, ca doar au fost colegi cu Ghimpu, el are doua functii supreme in stat, il are pe tinarul “de perspectiva” Chirtoaca? Iata cind veti raspunde la aceste intrebari veti gasi si raspunsul de ce Pavlicenco nu place profitorilor si oportunistilor. In PNL nu sint oportunisti sau sint mai putini. Si este valoroasa echipa – asa cum este ea – din PNL, unde lumea sta nu dupa privilegii si nu la treuca – decit cei care se duc la partidele “mari”, umflate ca si o “capusa verde”, care ia locul “capusii brune”, pentru ca vad, pragmatic, folosul.
Un intelectual adevarat trebuie sa ramina in Opozitie fata de Putere, nu sa alerge la treuca cea mai mare a Puterii.
Parlamentul-90 si-a inchis gura. A sucombat, a intrat in disciplina de partid. Eu dezaprob asa ceva.
Este un exemplu pe care vi-l analizez, pentru a va demonstra cum sint, cum gindesc si ce curaj am, cu diferenta ca dumneata esti anonim, iar eu – Pavlicenco, cea care nu are nevoie de la nimeni de nimic.
Si inca ceva. In campania electorala, o membra a Parlamentului-90 m-a rugat sa fac public pericolul cu buletinele prelucrate, cica, la o editura din Israel de catre comunisti, cu stampila de vot circulant pe buletin. Stiam si eu acest lucru d ela niste PNL-isti din teritoriu. L-am sunat atunci pe Filat, pe Salaru, pe unii de la AMN – nimeni nu si-a asumat curajul. Unii dintre cei trecuti azi la PLDM stiu ca asta am facut-o eu si s-au bucurat. Au admirat curajul meu, dar nu au avut curajul sa ma sune si sa spuna un cuvint de apreciere. Cei care vor citi stiu pe cine am eu in vedere. Nu am nevoie de „mersi”, eu ramin cum sint, iar ei, ca barbati, ramin slabi, care se tem de femei curajoase si neproaste. Asta e, de fapt, drama mea, daca e cazul sa ii spunem “drama”. Si iata pe acest fundal ceea ce scrieti are aici explicatia – in slabiciunea barbatilor.
Un alt caz a fost recent, pentru o membra a Parlamentului-90 am obtinut documentul de repunere in lege de catre Prezidiul Parlamentului din 1993, cerindu-l de la cineva din Parlament. Plus ca a luat de la mine de pe blog celelalte documente cu semnaturi – cine a cerut repunerea in lege a comunistilor, pe vremea si sustinuta de Lucinschi. Acum, multi din acea lista stateau mindri la congresul PLDM… Tot eu le-am dat si aceste documente. Asa ca sint buni sa ceara ce le trebuie, dar inca vor vedea cit naduf vor inghiti cind nu-si vor vedea idealurile promovate – daca le au, desigur. Voi reveni la aceasta tema.
Nici un partid nu fuzioneaza cu un alt partid fara conditii. Fara conditii putem sta bine-mersi si acasa. Nu am nevoie de nici un post de Ambasador si fiti sigur ca daca ceva mi se va propune – voi intreba public prin blog – sa accept sau nu. Dupa care voi anunta opinia mea, care e deja luata. Si o fac acum, pe blog, pentru a-i descuraja pe oricine sa-mi propuna functii. Nu accept si daca Parlamentul-90 a preferat disciplina de partid si tacerea in fata lui Filat, cineva trebuie sa nu taca.
Fiica mea, nascuta in 1975, violonista, locuieste la Hamburg, Germania, din 2000.
Nu am nevoie de nici o Ambasada, in nici o tara. Am ce minca acasa si nu am nevoie de sinecura. Stiu ca e greu d einteles, pentru ca toata lumea e altfel, dar incercati sa va obisnuiti cu ideea ca eu nu sint treucar.
Noi, PNL, vom face acord politic cu cine va accepta si niciodata nu voi tacea, nu va pogori nici o liniste, stati pe pace.
Daca nu vorbiti ironic, Dreapta moldoveneasca trebuie, intr-adevar sa se uneasca. pacat ca Ghimpu nu vede cum Filat ia locul si al PPCD, si al MAE, si al PL. Noi, cum spuneti, nu avem loc, deci nu ne impinge de nicaieri in nicaieri… PLDM va intra in PPE si va stabili relatii foarte bune cu PD-L din Romania si pare ca va reusi s aimpinga PL din Moldova mai pe dreapta.
In rest – sint aiureli. Cind voi avea chef, voi raspunde si aiurelilor postate mai sus. Iar pentru ca am scris de Parlamentul-90, voi plasa o parte din aceasta postare si la ultimul articol.
Of, doamna draga, imi dati dreptate fara sa vreti, desigur. La barbati se cheama misoginism, uite ca nu stiu cum se cheama la femei…
Afirmind ca barbatii sint slabi, lasi si mai stiu eu cum faceti exact ca acei barbati care se uitau la mine cu mirare agresiva cind le spuneam ca femeia este egala cu barbatul si-mi replicau zdrobitor: ” cum, cind eu pot sa ridic un sac de 100kg. si ea nu poate, inseamna ca este egala cu mine?” Cum puteti generaliza o astfel de chestiune?! Sinteti o intelectuala, stiu ca sotul dvs. este un intelectual rafinat si chiar un foarte fin analist, poate macar el va demonstreaza contrariul…
” Mie imi este lehamite sa va arat…”, ” Cind voi avea chef, voi raspunde…”, astea sint dovezi de tact, doamna Pavlicenco? Pai politica este in primul rind o arta a compromisului, cum puteti negocia dvs. ceva cind va uitati cu dispret la restul lumii ( acum generalizez fortat )! Chestia asta se simte imediat si sinteti tratata ca atare… ” In rest-sint aiureli”, nu-mi amintesc sa va fi jignit; este si normal sa nu stiti cine sint, nu eu sint omul politic, omul public, dvs. v-ati asumat acest rol si este foarte posibil ca el sa nu vi se potriveasca. ” Pavlicenco nu place profitorilor si oportunistilor…”, dar ce facem cu politicienii care conduc celelalte tari, care si ei s-ar putea sa fie profitori, oportunisti si s-ar putea ca nici ei sa nu va placa, in aceasta situatie nu credeti ca Moldova ar avea de suferit daca dvs. ati reprezenta-o pe undeva? Si va rog sa nu-mi spuneti ca deja ati reprezentat Moldova la NATO si in mai multe locuri si tara n-a avut de suferit, nu sintem copii nici unul dintre noi! Evident, compromisul se face pina la o limita, dar tactul trebuie sa fie prezent in permanenta, bunul simt de asemenea…
As vrea sa fac o paralela: la Congresul AMN-ului Urechean a adus vreo 40-60 de oameni pe care i-a amestecat printre delegati si care au constituit un grup de presiune si, se pare, chiar au si votat, cu toate ca nu erau delegati. Cu alte cuvinte ” a aranjat ” comgresul. Spuneti-mi, va rog, cu ce sinteti mai buna decit el cind la excluderea lui Anatol Taranu ati procedat exact la fel, cu aceleasi mijloace, ” ati aranjat” acea sedinta…
In fine, cred ca nici eu nu mai am chef sa scriu mai mult, mai ales ca aflu ca scriu aiureli…
Aveti dreptate, fiica dvs. este in Germania, deci vi se poate oferi postul de ambasador in aceasta tara; cu rugamintea sa nu-i suparati pe nemti care sint prieteni cu rusii si astfel s-ar putea sa sufere tot neamul romanesc!
Pt Ioan Andi
„Va amintiti ce a lansat revista Catavencu in 1995 in ajunul alegerilor parlamentare si prezidentiale? Au zis: ” pentru a-l tarii viitor Iliescu-senator”. Parafrazind as putea zice: pentru a-l Moldovei viitor, Pavlicenco-ambasador!”
Asta si ceea ce ati postat mai sus sint aiureli.
Si mai departe.
Sotul meu priveste lucrurile nu ca mine, ci mai dur. Nici pe departe nu-l cunoasteti.
La sedinta DPN a PNL nici pe departe nu s-a pus problema scoaterii cuiva. La noi orice vot e secret. Taranu facea toata vremea asa: toti discutau, isi exprimau opiniile, iar el la sfirsit se ridica si murdarea totul de sus in jos, fara ca sa aduca macar un singur om la partid. Stie o lume intreaga faptul ca Taranu nu e deloc prost, dar nu munceste, e prea „aristocrat” pentru munca de partid. Si a scris cu mina lui cererea, care este aici pe blog, fara ca sa fie supusa votului. A plecat gindind ca cineva, satul de cite a facut, va pune problema excluderii din partid. Nimeni asta nu a avut in cap. Iar cind a plecat, oamenii au aplaudat pentru ca erau satui numai sa murdareasca munca altora.
Si vreau sa va mai intristez – Taranu nu e incintat de actuala guvernare, din cite eu stiu. Si nu s-a grabit PLDM sa il ia, chiar daca i-a cintat ditirambi si a crezut ca va fi remarcat, luat in seama si apreciat. Mai mult, se spune ca aproape ca regreta plecarea din PNL, ca s-ar depasi si ar putea participa la alte proiecte politice si considera ca cei plecati la PLDM, cu foarte mici exceptii, au fost folositi atunci pt PR, apoi neglijati. repet – cu unele exceptii.
Eu nu am „aranjat” nici o sedinta, niciodata. Dimpotriva, am fost victima sedintelor aranjate. Deci, ati scris aiureli, oricit ar supara asta fiind spus. Ceea ce scrieti o faceti din acelasi motiv – ma invidiati pentru ca am curaj sa scriu ce cred. Nefiind democrat, va doriti inchiderea gurilor unora. „Pogorirea linistii” asta vrea sa spuna – asta va e limita libertatii de exprimare. Nu ma mira. Asta e tristul adevar. In acest sens, ca majoritatea barbatilor, sinteti slab. Numai ca nu inteleg de ce va pierdeti timpul pe blogul meu – rea, nedreapta si cu multe alte defecte…