Fiecare dintre votantii entitatilor AIE asteapta oameni noi in conducerea statului. De ce? Pentru ca nu se pot face schimbari cu oamenii vechiului sistem. Exista opinia ca nu se poate, daca ne gindim la oamenii mai in virsta, dar ca se poate, daca e vorba de unii “mai tineri” – pentru ca acestia se pot “converti” rapid la democratie. Mai stii…
Scrisesem mai inainte un articol pe aceasta tema. Intrebam si mai intreb ce se intimpla ca cei care s-au simtit bine/mersi alaturi de comunisti, fiind, unii, pina si avocati fiului comunistului number 1 din R.Moldova, iata ca se pripasesc in noua conducere, fiind propusi – de cine credeti? – asa este – de PLDM, caci astazi e „piinea si cutitul” la care vin oamenii sa se inscrie ca membri de partid in flux continuu. R.Moldova devine liberal-democrata. Va rog sa ma corectati, daca eu gresesc.
De ce ma preocupa tema si scriu a doua oara? Pentru ca cetatenii nu inteleg – puteti vedea si pe blogul meu – de ce nu se produce “schimbarea”. Le spun – asta o fac oamenii si politicile publice, adoptate si promovate de oameni. Se poate ca prietenii de odinioara ai comunistilor sa fi rupt azi brusc si definitiv legatura cu acestia? Incercati sa raspundeti. Ca si la intrebarea “De ce se intimpla asa ceva?”
Gasesc pe http://blogosfera.md/view-post-v-97343-0-romana.html urmatorul fragment: “In continuare postez un fragment din articolul “Ministrii i-am schimbat. Dar sistemul?” al lui Constantin Tanase din Timpul. “Birocraţia roşie, unsă cu toate alifiile, care a rămas încă din epoca lui Simion Grossu şi care i-a slujit cu credinţă şi pe Snegur, şi pe Lucinschi, şi pe Voronin, acum e gata să intre în serviciul noii Puteri. Conducerea Alianţei le-a oferit un timp nepermis de mult pentru „meditare”, din care cauză mulţi dintre vechii birocraţi au înţeles că nu doar nu li se va întâmpla nimic, ci chiar că noua guvernare are nevoie de ei. Astfel, se naşte o monstruoasă coaliţie dintre vechi şi nou care descurajează societatea, o lipseşte de motivaţie, o înstrăinează de putere, deoarece lozinca schimbării, promisă în campania electorală, este compromisă.”
Ce bine ziceti maestre “se naşte o monstruoasă coaliţie dintre vechi şi nou care descurajează societatea”. Acum stimate domnule Constantin Tanase stim ca Guvernul Filat are 9 noi viceministri, dintre care sapte provin din guvernarea Voronin. Va dau un singur exemplu, Roman CAZAN, prieten si coleg de facultate cu fostul Directot SIS Artur Resetnicov, care a inceput in 2001 ca sef de departament la Presedintia Moldovei sub Voronin, apoi a fost promovat prim-şef adjunct al Aparatului Guvernului Tarlev si Greceanii, in prezent este numit de catre Vladimir Filat in functia de viceministru de stat! Am vorbit cu citiva reprezentanti ai partidelor membre AIE si sunt si ei stupefiati. Nu cred ca partidele membre ale AIE nu au cadre. Chiar dvs. ati scris in Timpul ca avem absolventi eminenti a Universitatilor din Romania si Occident care sunt marginalizati de comunisti si nu sunt admisi la guvernare. Mai mult, stiti foarte bine ca au aparut o serie de articole in presa procomunista despre absolventii din Romania, ca ar fi in marea lor majoritate racolati de SRI si serviciile secrete romanesti si ca acestia ar fi periculosi pentru statalitatea RM!? Imaginati-va ca zeci de mii de cetateni a Moldovei sunt lipsiti de drepturi civile si politice doar din cauza faptului ca au absolvit o facultate in Romania! Apropo Vlad Filat si fiii dvs. Alexandru si Costel, cu care am fost colegi de facultate la Iasi, tot in Romania au absolvit. Nu merita chiar nici un absovent din Romania sa fie viceministru sau functionar in Guvernul absolventului din Romania Vlad Filat?
Ce sa insemne prezenta noilor/vechilor viceministri in Guvernul AIE? Sa fie la mijloc oare o noua, dar tainica “coalitie monstruoasa”? Oare nu din aceasta cauza parea fericit la conferinta de presa tovarasul Voronin? (Eu as adauga – oare nu datorita acestui fapt Voronin il lauda pe Filat?)
P.S. Ca sa fiu inteles corect, nu ma intereseaza nicio functie in Guvernul Filat. Sunt liber-profesionist, avocat si lider la citeva ong-ri, mai scriu comentarii politice si sociale. Ma doare sufletul pentru neamul nostru batjocorit si nu vreau sa cred ca cei pe care i-am sustinut in campania electorala au intrat in cirdasie cu Voronin si instrumentele lui. Ar fi prea trist, dar deloc original.”
Pornind si de la acest comentariu, am incercat sa ma mai documentez. Astfel, referitor la Roman Cazan gasim ca domnia sa o fi meritat sa fie avansat si de liberal-democrati, de vreme ce a primit si o distinctie de stat din partea lui Voronin “…Cu Medalia „Meritul Civic” au fost decoraţi directorul general al Agenţiei Relaţii Funciare şi Cadastru, Alexandr Bannicov; prim-şef adjunct al Aparatului Guvernului, Roman Cazan; şeful Inspectoratului Fiscal Principal de Stat, Serghei Puşcuţa; consilierul principal de stat din cadrul Aparatului Guvernului, Nicolae Ungureanu….”, adica a servit bine regimul trecut.
Pe pagina oficiala a Presedintelui Republicii Moldova http://www.presedinte.md/apparat.php?lang=eng gasim la PRESIDENT’S ADMINISTRATION, referinta GENERAL DEPARTMENT Head of the Department, Roman CAZAN, Tel: 50-42-44. Cred ca e superfluu sa amintesc si cu cine in companie figureaza Roman – Mihail Barbulat, Valentin Vizant, Victor Doras, Mark Tkaciuk, Oleg Reidman, Anatolie Dubrovschi, Valeriu Gurbulea, Artur Resetnicov, Virgiliu Andreev si altii.
La inceputul anului, Roman Cazan anunta opinia publica precum ca de la 11 februarie, trei vicepremieri, şase miniştri, doi viceminiştri şi doi conducători ai autorităţilor publice centrale (Moldsilva şi Camera de Licenţiere) şi-au suspendat activitatea pe durata campaniei electorale pentru alegerile din 5 aprilie. Toţi 13 erau candidaţi la funcţia de deputat pe lista PCRM. Sint sigura ca lumea l-a crezut, el nu a fost in complicitate cu acestia si comunistii nu au folosit resursele administrative in campania electorala. Mai ales ca premierul Zinica Greceanii ramasese in functie.
In regasim pe Cazan participind la conferinta privind Bilanţul cooperării cu Consiliul Europei, Chişinău, 27-30 septembrie 2005, alaturi in program de „corifeii” implementarii recomandarilor CE pentru a se respecta la noi drepturile si libertatile fundamentale ale omului – Eugenia Kistruga (neaparat „k”), Viktoria Iftodi, Vladimir Molojen si Artur Resetnikov, Igor Bodorin, Nicolae Chirtoaca si Igor Semevovker, Vasile Tarlev, regretatul Ilie Telescu si Vasile Sova.
Il regasim pe Cazan si in Comisia pentru selectarea candidaţilor la postul de judecător la CEDO, cunoasteti ce “succese” a inregistrat R.Moldova prin judecatorul sau acolo. In comisia de selectare Cazan a fost alaturi de Vitalie Pirlog, Valeriu Ostalep, deputatul communist Anatol Zagorodnii, judecatorul, destul de cunoscut prin cazul Eugeniei Duca, pe nume Ion Muruianu s.a. O comisie similara celei anterioare, care propusese, daca bine va amintiti, asemenea “judecatori” la CEDO ca Viktoria Iftodi, ex-ministru al justitiei, apoi Ambasadoare la Paris, se pare – peste tot sprijinita de Valeriu Gurbulea -, si Lilia Vasilevici, judecătorul de buzunar al comunistilor la Judecătoria Centru-Chişinău, ex-preşedinte al acestei instanţe (cazul Pasat, si nu numai).
Persoanele mai avizate spun ca, intr-adevar, Cazan a fost coleg al lui Artur Resetnikov, amintit mai sus, la fel ca si Oleg Efrim, actualul ministru-adjunct al justitiei, desemnat pe 11 noiembrie, despre care se spune ca a fost si avocatul lui Oleg Voronin. Va rugam, iarasi, sa ne corectati daca nu avem dreptate.
Oleg Efrim a luat locul ministrului-adjunct al justiţiei Elena Mocanu, pusa de comunisti. Oleg Efrim apare implicat in mai multe proiecte, are declaratii mai incoace parca salutare, dar a fost avocat parlamentar (ombudsman) al RM, la Centrul pentru drepturile omului, pus tot de comunisti – nu cred ca trebuie sa precizam cine era atunci avansat si de ce a fost votat… in octombrie 2008.
Daca raminea la Biroul asociat de avocaţi „Avornic&Partenerii” sau la Centrul de drept necomercial, sau la Centrul Naţional de Asistenţă şi Informare a Organizaţiilor Neguvernamentale din Moldova „CONTACT”, dupa cum am inteles activind si pentru proiecte straine, desi pe undeva tot puterea te recomanda, mai era cum era, dar omul a tinut sa devina avocat parlamentar votat de comunisti, ceea ce, vedem, i-a servit drept o pista de lansare liberal-democrata…
Ziarul de Garda scria despre involubilitatea avocaţilor parlamentari, unul fiind Oleg Efrim, care era, in schimb, volubil pentru «Antena C», explicind oamenilor “la câţi metri trebuie să se afle protestatarii de clădirile oficiale”. Asta, desigur, “nu are nimic in comun” cu amenintarea recurgerii la arme impotriva copiilor de catre Zinica Greceanii… Am inteles ca Efrim isi dezleaga bine limba acum, sub liberali.
Am impresia ca cei doi demnitari despre care am vorbit pina acum, fac parte din “pragmaticienii noi” care confirma de minune adevarul “la timpuri noi, tot noi”.
Si ne vom mai referi la o persoana – la „Alexei Pavel Roibu, absolvent al cursurilor Universităţii Agrare din Chişinău (1976) şi ale Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii Libere Internaţionale din Moldova (1998).” De asemenea, de pe Wikipedia http://ro.wikipedia.org/wiki/Alexei_Roibu, aflam ca „a absolvit cursurile superioare de pe lingă Comitetul Securităţii de Stat al URSS, şi-a început activitatea în cadrul Comitetului de Stat pentru Securitate al RSS Moldovenească în funcţia de împuternicit operativ.
Este avansat pe rând în funcţiile de şef de secţie, şef de direcţie şi director adjunct al Serviciului de Informaţii şi Securitate. La data de 12 februarie 2002, i s-a acordat gradul militar de general de brigadă. Prin decret prezidenţial, la 20 februarie 2002, preşedintele Vladimir Voronin l-a eliberat pe Alexei Roibu din funcţia de director-adjunct al Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS) al Republicii Moldova.
In vara anului 2002, a fost numit in funcţia de director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei (CCCEC), instituţie nou-creată la iniţiativa Preşedintelui Vladimir Voronin in scopul “stirpirii corupţiei”. În această funcţie, a contribuit la reorganizarea organelor de control, precum şi la perfecţionarea legislaţiei în domeniul dreptului economic. A fost decorat cu înalte distincţii de stat.
In martie 2004, la şedinţa Consiliului Suprem de Securitate au fost demascate afaceri frauduloase cu făina de import din Republica Moldova, iar activitatea organelor de stat abilitate să efectueze un control riguros asupra acestui proces a fost considerată ca nesatisfăcătoare şi justificările conducătorilor instituţiilor vizate ca inadecvate, Guvernul l-a demis pe Alexei Roibu din funcţia de şef al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei (CCCEC), înlocuindu-l cu Valentin Mejinschi.”
Aceasta persoana, care a luptat „sirguincios”, in perioada 2002-2004, prin CCCEC, impotriva unor oponenti politici ai lui Voronin, astazi devine şef al Serviciului Grăniceri, comandant al trupelor de grăniceri.
Eu m-am judecat vreo cinci ani cu acest Departament si am cistigat procesul contra lui Igor Kolenov, sper ca, dupa acest articol, sa nu am probleme sub liberali cind voi pleca in Romania, adica sa nu ma dea „in consemn la frontiera” democratii. Insa asemenea “metamorfoze” – de la sef de CCCEC sub comunisti, centru criticat public si dur de doi Ambasadori ai SUA la plecare din misiune, care lasau a se intelege ca era “centru-ohranka tarista”, de persecutare politica si de estorcare economica, pina la sef sub Guvern liberal – mai rar. Filat, fiind, probabil, constient de biografia „incintatoare” a lui Roibu, i-a si oferit sansa de “reabilitare politica” – sa scoata sirma ghimpata de pe Prut. Drept ca nu ne este clar de ce sa nu decida Parlamentul? Aici chiar ii sustinem pe deputatii PL, care vad ca au facut un pas inapoi, dar trebuie sa se gindeasca bine – miine, prietenii lui Olejka si Artur fac vreo coalitie monstruoasa comunisto-liberal-democrata si se modifica hotarirea, se reinstaleaza sirma pe Prut.
Ne oprim, ca am scris cam mult. Si, mai ales, ca ne-am aprins paie in cap. Dar e mai bine sa arda paiele in cap, decit sa ne arda sufletul azi si miine.
Vitalia Pavlicenco
Am „rasfoit” textele si niste imagini de la congresul PLDM. Poftim impresia facuta: Patetic si ridicol. Too soft (pe moldoveneste- curveste) Nu am auzit nici o idee, un gand. Ce e cu noi? unde mergem? Doar declaratii goale or sa le numim „generale” pe care le face orcare partid indeferent de culoare. Mi-a mai lasat o impresie de o secta care atrage mintele si sufletele slabe. Dealtfel bine regizat gen telepredicatori care atrag fidelii prin telehipnoza.
Fiind un partid partial la putere cu mari ambitii de a prelua puterea total, atrage si toti coruptii. Coruptii din toata R Moldova, uniti-va! Felicitari pentru decorul salii care m-a aruncat in epoca brezhnevista, epoca tineretii mele si sperantei ca intr-un viitor sa nu mai traiesc in minciuna.
jalnic spectacol azi la congresul pldm. Filat singur la masa ca un nesus! neron! sau caligula! Dictatura Tanase statea undeva jos in rind cu godea. fanfaronada
Pt eugenb
Nu cred ca gresesc.
Cred, dimpotriva, ca nu toti au curajul meu sa spuna ce cred cu adevarat.
AIE nu noi, PNL, o mentinem, ci componentele acesteia. Noi am spus ca o sprijinim, dar nu vrem sa sprijinim comunistii metamorfozati la PLDM. Eu inca inteleg trecerea comunistilor la PD, dar trecerea la PLDM este TRECEREA LA TREUCA, iar PLDM se faleste cu asta. Urmariti comentariile pe blog despre congres.
Cred ca de acesti comunisti nu putem scapa nu pentru ca eu spun adevarul, ci pentru ca ei se infiltreaza printre peledemisti.
In rest, ati spus chiar niste amatorisme.
Pt luca
Problema partidelor noastre este ca sint nedemocratice in interior.
PNL astazi a avut sedinta Delegatiei Politice nationale, la noi intotdeauna toti isi spun opiniile, iau cuvintul fara nici o frica.
Totul ce ati spus e corect si e foarte regretabil.
pt dna Pavlicenco
Daca ati fi fuzonat cu PLD ati fi avut oare aceeasi atitudine fata de Filat? Presupun ca veti raspunde: da categoric. De aceea, inteleg si de ce nu v-a acceptat Filat in aceeasi echipa, care, cu toate neajunsurile lui, incearca sa miste lucrurile inainte. Desigur, unele chestii nu plac la toti, inclusiv mie, care l-am votat pe Filat. Dar, incerc sa urmaresc ce se intampla pe scena noastra politica si unele lucruri cred erau de anticipat. Puterea stiti ce face cu oamenii. Daca veti continua insa cu critica dura la adresa lui Filat, caci vad ca in ultimul timp el e tinta dvs. predilecta, uneori intemeiata, alteori deloc intemeiata, nu cred ca veti ajunge departe. Dar, stiu bine ca fiecare are dreptul la opinie….
Pt VladV
Filat nu are nevoie de oameni puternici, ci de oameni obedienti. Tocmai de aceea vom discuta despre Filat si PLDM peste un an-doi.
Problema e ca nu-mi propun nicaieri sa ajung, dar si despre asta inca vom discuta. Sa fim sanatosti. Numai ca eu nu cred ca trebuie sa iertam multe doar pentru ca e ceva si bun pe ici-pe colo…
BRAVO,doamna Pavlicenco!!! Cu meseria de PROVOCATOR va ispraviti foarte bine. Oare chiar credeti ca AIE are nevoie de sprijinul dumneavoastra?????? Probabil ca uitati ca sunteti „DOAMNA – PARTID”. Am vazut ce inseamna sprijinul dumneavoastra inainte de alegerile din 5 aprilie,cind ati facut alianta cu MAE:Ati incercat sa-l folositi pe D-nul Petrencu si MAE-ul ca locomotiva pentru a razbate-n parlament. Si stiti foarte bine care-a fost rezultatul – v-ati facut de RIS 100%. Vad scris mai sus multe despre Floresti.Puteti sa spuneti cam citi membri are PNL la Floresti? Daca nu – va spun eu – ZERO. Pina la 5 aprilie aveati 2, acum – NIMENI. Acelas lucru si la Soroca – era 1,acum – ZERO.Daca doriti – pot sa va spun situatia in toate raioanele, dar in linii generale-i peste tot aceasi poveste. Cit despre onestitate – PNL ar trebui sa tina gura INCHISA(ma refer la acelas Floresti). In ceea ce priveste „turismul politic” – incercati sa numarati prin cite partide ati trecut dumneavoastra si pe citi ati folosit. Dar cred ca asta putin va intereseaza – prea mare-i INVIDIA pentru Filat si PLDM. Nu-i obligatoriu sa-l laudati, dar incercati,VA ROG, sa nu faceti jocul comunistilor (daca nu este telul dumneavoastra,desigur), caci as zice ca nici Voronin nu vorbeste cu atita ura despre noua guvernare( mai ales despre PLDM).
Daca tot va place sa vorbiti despre sondaje:
UNIMEDIA – portalul de ştiri nr. 1 în Moldova
Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, cu ce partid aţi vota?
PCRM-5%
PDM – 7%
PLDM – 52%
PL – 27%
AMN – 5%
PSD – 1%
PPCD – 2%
MAE -1%
PNL – 0%
Semnificativ, nu? Sau o sa va repetati si o ziceti ca nu aveti bani pentru a plati sondaje?
Daca nu sunteti in stare de a face ceva bun – nu FACETI RAU,doamna, ca-i RUSINE!!!
Pt Vlad
Sa le luam pe puncte.
1. Nu sint PROVOCATOR. Dar nici nu cred ca am eu asa influenta, mai asupra unui ditamai partid PLDM stati linistiti, nu va ia nimeni laurii.
2. Nu cred ca AIE are nevoie de sprijinul nostru. Tocmai de aceea membrii Delegatiei Politice nationale a PNL, intruniti astazi, au spus ca trebuie sa trecem in opozitie fata de actuala guvernare care spune multe, dar colaboreaza pe ascuns cu comunistii.
3. Nu sint “DOAMNA – PARTID”. Am sa va invit alta data la forurile noastre sa va convingeti.
4. Nu am incercat sa-l folosim pe Petrencu si MAE in nimic. Faptul ca PNL a cedat totul, nu va spune nimic. dar va iert – nu stiti ce spuneti. Noi am inteles cine este MAE – un partid de bani. Se plateste – se lucreaza, nu – nu. Mai mult – au vrut s aii plateasca pe ai lor, dar sa munceasca degeaba ai nostri. Nu va mai fi asa ceva.
5. Nu ne-am facut de ris – alegerile au fost trucate si furate. Noi am luat, de fapt, 4 la suta.
6. Am avut la Floresti echipa in frunte cu Dumitru Colta, care a trecut la PL. Vom cauta acum alti oameni de sprijin, daca nu va fi de tot verde raionul de unde e Tap. Ca acum e boom-ul verde. Miine cind Filat nu va mai fi prim-ministru, vor merge toti incolonati la noul prim-ministru?
7. Toata echipa PLDM de la Soroca este echipa PNL, luata cu japca de „supercinstitul” Filat. A spus ca vine sa atraga oameni noi, dar a pus la cale sa ia de la celelalte partide. I-a reusit, dar totul e pina la un punct. Cel putin PLDM-ul moldovenesc e de strinsura ca si PD-L-ul romanesc.
8. Stim foarte bine ce situatie avem in raioane. Noi avem oameni de convingeri, nu de masa si de bani. Dar oameni de convingeri sint putini, pentru ca sint cei mai puternici. Iar cei slabi merg acolo, la conglomeratul PLDM. Le dorim succes.
9.Nici nu numar in ce partide am fost, pentru ca la noi partidele se schimba de la alegeri la alegeri. Unde e PD-ul lui Ghoerghe Ghimpu, pe lista caruia am candidat in 1994 pentru Parlament? Unde e PFD, pe lista caruia am candidat in 1998? Unde e BMD, pe lista caruia am candidat in 2005, alaturi fiind di Filatul vostru, care l-a votat pe Voronin? Eu – nu l-am votat de doua ori cind au fost posibilitatile. Deci sa va mai inchideti gura voi, care umblati cu minciunile. Am fost liberala si am ramas pe centru-dreapta. dar partidele au evoluat, nu eu am schimbat partidele. Nu am fost in PCRM, nici in PPCD, nici in PSD. Am fost si ramas liberala cu echipa de liberali. Abia dupa noi s-au trezit liberalii, moderni, conservatori si populari. Intelegeti ceva in acest amalgam? Eu nu inteleg pentru ca la PLDM nu prea aud de valorile nationale si de NATO, de iesirea din CSI. Dar cu asemenea pozitie poti sta la putere, dar pentru ce? Pentru a schimba ce daca nu vezi principalele necesitati de schimbare? Iata e asa cu „turismul politic”.
10. Nu am nici o INVIDIE pentru Filat si PLDM, care fac, in surdina, jocul comunistilor. Tocmai de aceea nici Voronin nu il critica pe Filat, dimpotriva il lauda – va place asta, nu? PLDM face jocul comunistilor, nu eu. Dar nu vedeti si nu stiti. Cititi mai sus ce spune un vizitator despre congresul PLDM. Cititi.
11. Nu cred in sondajele unimedia dupa diversiunea facuta vineri impotriva mea. Daca vreti – credeti-le. Si nici un sondaj sau rezultate ale sondajelor nu-mi va inchide mie gura. Si daca vreti inchise gurile libere, sinteti ca si comunistii. Asta subliniez eu in ceea ce scriu si am dreptate, pentru ca va supara.
12. Eu fac numai bine, numai ca multe minti nu pricep si unde e bine spun ca e rau si invers. Va compatimesc.
degeaba va agitati in modul asta, nu isi are rostul sa pierdeti neuronii cu unii comentatori
Mai mari aberatii in viata nu am citit. Incercati-va talentul nu in politica dar in literatura poate va avea mai mult succes. Va multumesc
Chiar asa in opozitie fata de AIE, in speta fata de Filat? Poate va aliati cu Voronin, care cica e tot in opozitie….
Interesant la moara cui toarna apa Vitalia Pavlicenco? Este stiut faptul ca Filat este un concurent puternic pentru Pavlicenco si in foarte multe articole se intrezăreşte o invidie ascunsă a dnei Pavlicenco faţă de reuşitele lui FIlat. Sper să nu fie aşa dar ginditiva cui ajută articolele Dvs?
Apropo. Sunteti sigura ca acestia au fost promovati de PLDM? Este stiut faptul ca este un guvern de coalitie iar candidatii sunt propusi şi chiar impusi de unele componente ale aliantei. Citi personalităţi din cultură au fost impotriva lui Boris Focşa dar acesta sunt condiţiile de joc într-o guvernare de coaliţie. Dacă sincer nu văd un joc dublu a lui Filat.
VladV
„Daca veti continua insa cu critica dura la adresa lui Filat,….uneori intemeiata, alteori deloc intemeiata, nu cred ca veti ajunge departe”
–-de ce nu suportati critica?
Pavlicenco nu va ajunge departe sau PLDM,care nu suporta critica?
Cind devii mai corect-atunci cind faci singur de capul tau sau atunci,cind pleci urechea si la opiniile altora?Ca doar tara asta,nu este doar a unui om!!!!
pt Nina
Realitatea e mai complexa decat pare unora sau poate lelor mai multi.
Eu nu stiu daca Filat suporta sau nu critica. Este totusi un tip inteligent si ar trtebui sa traga cu urechea la critici, mai ales la cele intemeiate si constructive. Eu insa nu accept criticile absolut neiintmeiate aduse PLDM sau altor partide si tratarea in alb-negru a fenomenelor politice. E arhicunoscut faptul ca cei care detin puterea prezinta o atractie deosebita pentru toate stransurile si imi dau seama ca unii indivizi crescuti de fosta guvernare nu ar fi trebuit poate sa fie promovati de Filat. Insa sa spui ca la Filat vin toti oamenii fara calitate, cum face dna Pavlicenco, tot nu e corect. Ooare dl Alexandru Mosanu tot din categoria aceasta de oameni face parte?
Filat a promis in fata poporului,ca isi va curati rindurile de gunoaie,dar dupa cum vedem le inmulteste.
Pt stefan
Nu va pierdeti timpul cu blogul meu. Mergeti acolo unde nu se scriu aberatii.
Pt VladV
Eu cred ca Filat se va alia cu Voronin, nu noi, ca noi am demonstrat si rasdemonstrat ca sintem contra lui Voronin. Nu uitati – Filat l-a votat pe Voronin pe 4 aprilie, nu eu. Si Voronin ii datoreaza, probabil, pentru asta.
Pt Constantin
La moara dreptatii. Nu ii fac nici o concurenta lui Filat, stati linistit – nu ati vazut ce partid mare are? Care e pericolul din partea PNL, mai ales ca de doua ori ne-a dezbracat deja, luindu-ne oamenii atrasi de noi in partid.
Cind Tanase Constantin va mai publica articole critice la adresa AIE, sa il intrebati „cui ajuta articolele lui”. Ca vad ca ma intrebati numai pe mine…
Da, am verificat, aceste persoane au fost promovate de PLDM. Si, repet, nu am nimic impotriva lor. Am impotriva acestui principiu. De Efrim am spus chiar ca mi se pare ca e foarte bun profesionist. Dar el nu mi-a negat ca a fost sau mai si este avocatul lui Oleg Voronin. Si ma intreb – cum asa? Avocatul lui Oleg Voronin – ministru-adjunct al justitiei? Si-atunci de ce sa mai calce glodul cei care nu au fost avocatii lui Voronin? Ca nu-i pune nimeni nicaieri…
Dumneata nu vezi, altii – vad jocul dublu.
Pt VladV
Unde am spus eu ca la Filat vin oameni fara calitate? Aratati-mi, reproduceti-mi acest lucru, unde l-am spus, si discutam mai departe.
Apropo de „Parlamentul 90”. Odata intrati in partidul lui Filat nu vor putea sa influenteze lucrurile asa cum influentau cind erau doar societate civila. Acum vor trebuie sa respecte disciplina de partid. Consider ca pozitia lor din ultima vreme, la care am ajutat prin documente si luari de pozitii, cind altii nu au facut-o (dar nu deschid parantezele, desi poate le voi deschide), l-au facut pe Filat sa ii atraga. Eu cred, insa, ca e o greseala. Vocea lor nu se va mai auzi, da Doamne sa ma insel. Au amestecat politica si rolul de societate civila. Filat are multi prin Godea de la Contact etc., insa acesti deputati din primul Parlament, care azi i-au facut PR lui Filat, miine vor intelege ca astfel si-au inchis gura.
pt Constantin
Este adevarat ca cei mai multi indivizi controversati care au cooperat si chiar au slujit vechea guvernare, sunt promovati de PD, dar nu de PLD.
Pt VladV
Dati exemple referitor la PD.
Pt Vlad
Daca e sa vorbim despre fostul PNL florestean vreau sa va contrazic si sa va spun ca nu au fost nicidecum doar doi membri ci mult mai multi. Si acesti membri in mare parte dar si impreuna cu cativa mebri de la MAE au asigurat media pe republica ba chiar mai mult a procentajului obtinut de MAE la scara republicana in scrutinul din 5 aprilie 2009. In raionul Floresti doar PCRM (si stim de ce), PLDM (si tot stim de ce) si MAE au obtinut in raport procentual o medie mai mare pe raion decat au obtinut respectivele partide la scara republicana.
Echipa PNL Floresti in deplina componenta dupa scrutinul din 5 aprilie, la jumate de luna mai a trecut in mod organizat la PL. Catre conducerea PNL nu s-au inaintat plangeri, nemultumiri. Nu a fost nici o neintelegere sau galceava pe marginea acestui fapt, conducerea PNL a primind intelegator declaratia, urandu-ne succes in continuare. Printre altele spunand, urarile de bine au fost sincere si reciproce.
Aceasta hotarare a fost luata mai mult prin prisma invidiei catre lucrul efectuat de catre partidele liberale mai mari decat PNL si nici de cum prin prisma obtinerii vreunui avantaj de la aceasta migrare. Catre PL nu s-au inaintat conditii, nu s-a conditionat absolut nimic. In prezent fostii PNL-isti floresteni detin in filiala PL, Floresti trei posturi de vice presedinte cat si cel de secretar al filialei. Aceste realizari ale noastre au fost validate de Conferinta PL, Floresti la care au participat mai multe persoane din conducerea centrala a PL cat si peste 150 de delegati din satele raionului Floresti.
Echipa PL Floresti renovata dupa alegerile din 5 aprilie 2009 in urma scrutinului din 29 iulie nu numai ca a pastrat rezultatul obtinut de PL din aprilie dar si a adugat 500 de voturi. Spre exemplu PLDM-ul cu toata forta lui a adaugat putin peste 300, nemaivorbind ca AMN a scazut in numar de voturi. Cel mai mare progres in raionul Floresti l-a realizat PD, iar cauza este evidenta si a fost un progres masiv la scara republicana cu prevalenta in raioanele asa zise comuniste din care facea parte si raionul nostru. De pilda la Ocnita unde PD a crescut asemeni ca in Floresti, PL a scazut in numar de voturi fata de 5 aprilie. Aceasta tendinta a mai fost vizibila si in alte raioane. Asa ca stimate comentator Vlad, matematica scrutinelor arata eficienta „celor doi fosti membri PNL”, iar ca claritatea sa fie absoluta atat din punct de vedere numeric cat si calitativ, intarti la sediul PL Floresti si luati cunostinta cu componenta Comitetului Teritorial Executiv al PL Floresti cat si cu componenta Consiliului Teritorial al PL Floresti si va veti convinge ca PNL la Floresti nu a fost compus doar din 2 membri.
PNL a fost o etapa importanta in intelegerea unor chestii politice de aceea nu tinem vreo ura sau ca avem vreo nemultumire fata de conducerea centrala a PNL si in special fata de doamna Pavlicenco. Totul a fost OK, uram in continuare succese PNL-ului si l-am vrea sincer un adversar pe potriva in viitoarele scrutine de la noi din raion. Si sper ca doamna Pavlicenco sa reuseasca sa consolideze o noua echipa PNL in raionul Floresti sau sa treaca cu tot PNL-ul la PL asa cum am facut si noi. La PL ne simtim confortabil, am stabilit relatii bune cu conducerea centrala PL, la inceput aveam o oarecare teama ca vom fi tratati intr-un mod mai desosebit, ca oaspeti, ca novici etc., dar nu a fost sa fie asa. Ne-am imprietenit pe deplin cu domnul presedinte al Filialei PL Floresti cat si cu ceilalti membri ai Comitetului Teritorial Executiv, am trasat planuri pe viitor, obiective, tendinte.
Pe secret spun ca uitam incetisor de PNL cu parere de rau desigur, iar saitul doamnei Pavlicenco ne readuce aminte de Libertatea e Aproape si de galbenul dulce si placut al PNL din R.M.
cred si eu ca VladV ca realitatea e mai complexa si nu trebuie privite lucrurile doar in alb-negru.
criticand unele aspecte ale politicii de cadre trebuie sa vedem in ansamblu politicile promovate de AIE, si sa nu ajungem la concluzii gen alianta PLDM-PCRM
eu nu vad motive pentru a crede in asa ceva..
poate ca nu cunosc suficient dedesubturile politicii moldovenesti, dar inclin sa cred ca politica de cadre promovata este mai degraba o expresie a fenomenului „cumatrismului, nepotismului etc.”
pt dna Pavlicenco
Mai ales in raioane se intampla acest lucru (si cred ca nu e rau, daca umarim sa-i facm mici pe comunisti), dar si in guvern sunt cateva nume pe care dvs le cunoasteti cred bine
luca spune:
19 December 2009, la 16:04
„Coruptii din toata R Moldova, uniti-va!”
Браво! Отличный слоган для правящей коалиции.
Am citit cu mare atentie articolul si comentariile acestuia. Ma bucura faptul ca mai sunt oameni „limpezi la minte”, Nu voi arunca cu gunoi in ochii si personalitatea nimanui, nu e stilul meu, insa vreau sa va atrag atentia unora ca daca va asumati responsabilitatea de a lasa un comentariu la o tema oarecare, pai nu va referiti numai la ceea ce-i scris alb pe negru, mai cititi si printre rinduri, ca deseori ne pomenim si cu proiecte de legi scrise printre rinduri, dupa care iti pui miinile in cap si nu poti intelege in ce stare au fost deputatii cind au votat acel proiect… Nu sunt comunist, dar nici cursul actual nu-l agreez, mai rascoliti prin activitatea unor actuali demnitari, si fiti atenti ca ve-ti fi surprinsi… Mult mai mult vreau sa va spun ca cunosc bine foarte multe personalitati din alianta, mie de exemplu mii rusine sa dau ochii cu ei si sa-i ascult, la ei politica se cintareste in bani da se masoara in functii…etc. In articolul D-nei Pavlicenco sunt adevaruri, si pacat ca nu-s toate… Mi-i teama sa nu revenim la democratia de pe timpurile lui Snegur si a lui Lucinschi. Iata atunci va veti trage de cap toti si uniti va veti duce si veti taia Stejarul Lui STEFAN cel MARE 🙂
Ei, c-am atit, dar un lucru imi pare bine, ca se discuta intr-o maniera mai respectuoasa… ca adineaori am citit acest articol si comentariile lui
http://unimedia.md/?mod=news&id=15316 si mi-am adus aminte ca-s moldovan :)))
“Coruptii din toata R Moldova, uniti-va!”–Asta mi-o placut si mie, totusi e placut sa mai citesti uneori si adevar :)))
Vreau sa mai adaog un lucru, cita zarva nu se face la Chisinau, e doar in zadar, nu vad o persoana cu care as putea sa ma mindresc si sa sper si eu la un viitor prosper alaturi de toti locuitorii RM.
O seara buna in continuare tuturor…
pt Nastas Nicu
Cica .
Prezentati date eronate. Cate ministere are guvernul actual?Oare doar noua? Doar Ministerul Culturii are un singur viceministru, celelalte cate doi. Si daca ne referim doar la acest minister si a cel al educatiei, despre care detin date exacte, constatam ca avem in total 3 viceministri, tustrei noi si de buna credinta, care nu au slujit pe Voronin: Gh. Postica, L. Handrabura si Tatiana Potanga
Vitalia Pavlicenco spune:
19 December 2009, la 19:07
… Noi am inteles cine este MAE – un partid de bani. Se plateste – se lucreaza, nu – nu. Mai mult – au vrut s aii plateasca pe ai lor, dar sa munceasca degeaba ai nostri.
Stimata D-na Pavlicenco,numai ce am fost sunat de catre un OM DE BINE , care m-a determinat, totusi, sa deschid niste paranteze patrate, ceea ce, de fapt, nu intentionam sa fac din start, in amintirea acelor ani cand, de ce n-asi spune-o, erati pentru mine ,ca si pentru altii, un exemplu, un ideal. Unii colegi m-au invinuit ca mi-au trecut pe langa urechi faptul, ca cu atata usurinta v-ati aruncat asupra D-lui Petrencu intr-un mod cu totul inacceptabil, ati gasit repejor epitete si aprecieri destul de dure, dar neintemeiate. Fiindca veni vorba despre asa-zisa ECHIPA de la Floresti, dar mai ales despre tinarul carierist si profitor- Dumitru Colta. Cunoasteti f. bine faptul ca n-ati avut echipa, ci doar doi membri- Colta si Gutium, care, practic, AU FURAT toate resursele banesti destinate muncii electorale. Au venit la MAE calare pe minciuna, sustinuti de D-Voastra si Severovan,orientati sa o inlature pe D-na Plesca, secretarul-responsabil de finante, caci fara D-ei ar fi fost mai simplu si mai usor sa-si faca mendrele- sa o duca tot intr-o petrecere si-ntr-un chef, sa se plimbe pe banii partidului in fiecare zi cu masina lui Colta, care, chipurile a dat-o-n arenda partidului pe perioada campaniei electorale, apoi motivand ca e defecta. Nu stiu daca sunteti la curent, dar cred ca stiti, totusi, ca Severovan a venit de la Chisinau s-o inlature pe Plesca, care a fost in primele randuri ale luptei anticomuniste inca de pe timpul sovieticilor, a fost ideologul Miscarii democratice, apoi al Frontului Popular la Floresti. La o adica v-asi putea oferi un numar de telefon al acestei femei ca sa va povesteasca despre activitatile lui Colta in special, caci Gutium era numai o remorca a lui Colta, desi ca om este putin mai cumsecade decat primul. Acesti oameni v-au discreditat totalmente in ochii oamenilor de buna credinta din Floresti, D-na Pavlicenco , caci in MAE-ul din Floresti sunt toti vechii frontisti,care s-au dezis de Iura Rosca si nu l-au mai urmat in PPCD. Apoi iata acesti oameni au fost lipsiti de posibilitatea de a face agitatie elctorala datorita ECHIPEI D-VOASTRA. La fel au procedat PNL-istii si-n UNGHENI- au semanat discordie si au furat parale, asa ca poate ar fi mai cu cale sa n-aruncati noroi in Domnul Petrencu, pe care toata lumea-l cunoaste ca mare patriot,ce se bate cu bolsevicii de-atata amar de vreme pentru adevarata noastra istorie. Va consideram de o moralitate mai inalta. Cu mii de scuze sunt nevoit sa ma revolt ca va permiteti sa barfiti la modul cel mai tiganesc o personalitate de talia lui Domnul PETRRENCU. Poate n-ar trebui sa va postati in rolul de acuzator al tuturor, TOCMAI D-VOASTRA, care ati vota cu un GRIVEI ca GEOANA, ah, uitasem,- cu PREMIERUL ANTONESCU!!!!?? Acestea va sunt principiile?
Reget f. mult, ca pentru mine s-a mai risipit un mit al politicii nationale- VItalia Pavlicenco, ramasa la o rascruce fara oaste , flutura din pumni si-si pleftureste oponentii numai de aceea ca ei sunt mai buni strategi, asemeni vulpii din binecunoscuta fabula cu poama.
Cat il priveste pe Filat- el munceste si alearga, iar Dumneata il plasezi mai sus pe Lupu ,uitand cu desavarsire de unde vine si cine este, de fapt, nu numai ca politician ci si ca personalitate. C’est dommage, M-me….
Pt Un fost pnl-ist
Sunteti Colta sau Gutium???
Stimată doamnă,
Şi printre comunişti sunt oameni. Şi oamenii sunt comunişti. De exemlu, secretarul de partid a fost acel care ma chemat la el şi mia arătat denunţul uor colegi la KGB. Pe timpurile alea fapta nu era un simplu risc. 2 din trei erau „moldoveni”.
ptu Vlad
„Cu mii de scuze sunt nevoit sa ma revolt ca va permiteti sa barfiti la modul cel mai tiganesc o personalitate de talia lui Domnul PETRRENCU.”
Exista o probabilitate ca in viitorul apropiat voi deschide unele paranteze referitor la „personalitatea” si greutatea cuvintului d-lui Petrencu….
Din nume propriu, fara nikname, voi expune punctul meu de vedere. Cu argumentela de rigoare.
Mai rabdati putin.
Pt Vlad
Nu cunosc si nici nu ma mai intereseaza cum au fost lucrurile la Floresti. Am fost prea ocupata ca sa ma ocup de toate amanuntit, am avut alte obligatii, destul de complicate.
De cite un raion a raspuns cineva. Acolo a fost Severovan, care a investit suficienti bani.
Nici azi nu inteleg de ce nu a dorit MAE un bilant al alegerilor.
Referitor la cine pe cine a dislocat, nu va pot spune si nu vreau acum probleme inzadar.
Nu am analizat activitatea MAE, dar nu renunt la ceea ce v-am spus aici despre MAE.
Problema banilor e delicata, PNL nu i-a avut. Dar PNL a avut si are oameni si MAE stie bine asta, umbla si acum si tot incearca sa ii atraga. As mai putea spune ceva aici, dar nu o voi face.
Va voi spune un lucru – exact ce mi s-a spus mie de PLDM: habar nu are lumea ceea de la MAE si PLDM de valori, principii etc. Luati banii si masinile de la aceste partide si veti vedea – mai exista sau nu mai exista partidele?..
Nu-l consider personalitate pe Petrencu, nu are independenta in actiuni.
Despre alegerile din Romania nu discut – am fost si sint cu PNL din Romania, cu toate riscurile. Acestea imi sint principiile.
Nu s-a risipit nici un mit al politicii nationale – stati linistit. Se risipeste cind iti incalci principiile, nu cind le ai, dar interesele mari nu animeaza pe cineva sa investeasca in ceea ce e cel mai scump pentru noi – apropierea de Romania.
Eu nu flutur din pumni, ci scriu corect ce cred, nu plefturesc, dar emit judecati de valoare si avem oaste, chiar daca o tot reconstruim constant, pentru ca mereu place multora si vin si iau munca noastra. Nu-i nimic – e totul pina la un timp.
Nu l-am plasat pe Lupu mai sus decit pe Filat, dar am spus si spun ca Filat nu era cine este fara Lupu si fara PD, pe care l-a abandonat.
D-na Vitalia am o intrebare poate nu e legata direct de tematica acestui blog dar dupa raspunsul d-stra fac legatura, il cunoasteti pe Dnul ILIE BRATU cu MURM si AOPR??????Ce parere aveti?
Pt Ionel Druc
Da, il cunosc. La un moment dat am incercat sa facem o apropiere pe platrfoma unionista. ne-am intilnit birourile. Dupa care el a venit a doua zi si a inceput total altfel decum ne intelesesem. Apoi am fost la Bacau, ca sint invitata in fiece an acolo, el era acolo, a avut un discurs foarte dur, inadecvat, care nu era conform cu atmosfera sarbatorii si am regretat mult ca am facut atita drum greu, pe zapada, sa vad asta. Are idei bune, are oameni buni, dar trebuie sa fie mai temperat si moderat, pentru a putea promova mai bine ce crede.