„Din strainatate e mai usor sa-l suporti pe Basescu…”

Romanii au ratat Alianta PNL-PSD-UDMR “Pentru Romania”

Eu nu cred ca Basescu a cistigat alegerile. Sigur, pot fi orice comentarii legate de alegerile din Romania si de rezultatele Antonesculor. A fost o campanie cum nu am mai vazut – atita inclestare, inversunare intre fortele ce vor sa ii reprezinte pe toti romanii! Cauza principala – polarizarea societatii urmare a guvernarii baseschiste. Am remarcat afirmatia lui Cristian Tudor Popescu, potrivit careia acest scrutin pare a fi ultimul cu o asemenea tensiune si divizare a societatii. Acum dupa ultimele rezultate, nu cred ca e asa. Cred ca in Romania, daca victoria lui Basescu e definitiva, pe care eu o cred doar rezultatul unei fraude cauzate/datorate resursei administrative, instabilitatea va intra intr-o noua faza… Nu cred ca romanii, care au votat intr-o societate inca puternic manipulata, au votat, chiar si asa, pentru un sef de stat ce “isi ciuruieste” – in stil rusesc sau european? – oponentii, pe care si-i doreste transformati fortat din oponenti in parteneri.

Ceea ce s-a remarcat in aceasta campanie, mai ales dupa primul tur, este pozitia morala a liderului PNL Crin Antonescu, cel care a oferit un exemplu de verticalitate, principialitate, consecventa si caracter. Promptitudinea, prin care si-a reconfirmat pozitia de a constitui o alianta larga, in vederea preluarii reaspunderii pentru guvernare, fapt pentru care l-a sprijinit pe Mircea Geoana, a fost apreciat atit de analisti, cit si de populatie. El nu a asteptat sa fie curtat, cumparat cit mai scump, ci si-a redeclarat optiunea si a explicat, in atitea emisiuni de ce isi asuma acest risc. Si asta ramine ca exemplu de comportament politic demn.

Crin Antonescu a riscat printr-un gest profund moral, facind-o de dragul identificarii unei bune cooperari intre PNL si PSD, reusind sa uneasca societatea, dezbinata si “hahaita” in cinci ani de un inalt demnitar, zimbind mreu batjocoritor la adresa “dusmanilor de clasa” si “prietenilor lui Obama”.

Nu cred ca – daca va ramine inca un mandat – Basescu nu-i va dezbina in continuare pe romani. Nu cred ca va reusi sa fie Presedintele tuturor romanilor, nici din Romania, nici din Basarabia, simpatizind si favorizind doar partidul lui Boc si unele forte politice “popular/populiste” de prin R.Moldova. Nu cred ca va invata sa colaboreze cu celelalte partide din Romania pentru crearea unui Guvern stabil. Nu cred ca va intelege ca cetatenii care sprijina alte partide sint si ei demni de respect. Nu cred ca isi va depasi principalul handicap – indisponibilitatea pentru dialog, conlucrare, compromis. Nu cred ca scopul sau e “modernizarea” Romaniei, de parca tara nu e membra a NATO si UE. Dar cred ca scopul lui Basescu e sa poata conduce cit mai mult fara Guvern si fara Parlament sau din cele „de buzunar”. Nu cred ca nu va marsa mai departe pe instigarea oamenilor de rind impotriva politicienilor. Nu vad cum ar putea Basescu sa coopereze cu fortele “identificate” drept comuniste (adevarat – intr-o tara aflata in spatiul euratlantic!). Nu cred ca Basescu va renunta sa mai cultive reflexele instinctuale ale romanilor sau ca va demonstra o alta cultura politica. Nu cred ca va inceta a fi un demagog desavirsit, dincolo de alte metehne in cazul unei persoane publice.

De aceea, cred ca in Romania intirzie perioada unei reformatari proeuropene a Puterii, a unei asezari institutionale, a compromisului intre fortele de centru-dreapta si centru-stinga. Si asta intr-o tara in care nu se mai pune problema in ce sfera de influenta sa fie – UE sau Rusia!

Nu agreez situatia cind Presedinti si partide destabilizeaza continuu situatia din tara, ii debarca pe toti si sint convinsi ca asa le va merge mereu. Nimic din ce e artificial nu rezista. Ce are de intimplat se va intimpla. Si, pornind de la acest comportament, nu stiu cine e cu sechele comuniste pe comportament si cine nu.

Cit priveste votul basarabenilor, reproduc afirmatia recenta a editorialistului de la “Timpul” Constantin Tanase: “Cu ocazia electoralei din Romвnia, am avut ocazia să constat (încă o dată) că românii noştri basarabeni (cu paşapoarte) constituie un electorat specific. Dacă aş avea cetăţenie română şi dreptul de vot, aş spune totul ce cred despre ei, dar aşa nu pot. Prietenii mei, care nu cântă la pian, ştiu de ce.”

Paradoxul este ca Traian Basescu, cel care in acesti ani nu a facut decit sa umble cu vorba dulce, fara a o materializa in decizii si actiuni, cel care a tergiversat, impreuna cu PD-L si Guvernul Boc, promovarea si adoptarea amendamentelor la Legea cetateniei, pentru a o lansa cu efect electoral, cel care nu a facut, practic, nimic pentru romanii din diaspora, a fost votat prin speranta – inca o data, ma tem, din nou desarta -, investita inr-un sef de stat, nu in Basescu anume. Pacat. Sint sigura ca si peste cinci ani va fi aceeasi situatie si bilantul deciziilor si actiunilor in favoarea basarabenilor nu va insemna un nomenclator bogat. Asta e din cauza ca, pentru a ajuta R.Moldova, clasa politica trebuie sa fie unita macar in aceasta chestiune, dar Basescu nu o poate uni, nu e exemplu si model de moralitate politica. Au spus corect unii politicieni din Romania, explicind motivele voturilor din diaspora/teritoriile istorice romanesti in favoarea lui Basescu: “Din strainatate e mai usor sa-l suporti pe Basescu…”

Vitalia Pavlicenco

Loading Facebook Comments ...

304 Comments

Add a Comment
  1. Bai Kla, las-o naibii de treaba! Scrie cum trebuie in limba romana sau inceteaza sa mai poluezi internetul cu sh-tz-k-ismele astea de manelist si om redus.

  2. Am fost membru activ PNL în perioada 1990…1997 după care, în urma unor experienţe personale care mi-au revelat limitele în politica activă, m-am retras rămând liberal în sistemul de gândire şi acţiune şi suporter constant al PNL. Din această poziţie, cunoscând personal o serie de lideri PNL, nu pot decât să constant cu întristare starea de analfabetism politic ca prezenţă covârşitoare în electoratul român din ţară şi diaspora, precum şi starea de turmentare postcomunistă a electoratului basarabean. Cum îşi poate imagina o persoană de bun simţ că două partide aflate la antipozii eşichierului politic PNL şi PSD aflate într-o rivalitate (duşmănie) de-acum istorică, îşi pot da mâna altel decât dacă „interesul naţional”, mai presus de interesele partinice, nu le-ar impune această conduită?! Cine i-a urmărit cu atenţie pe cei doi lideri PNL şi PSD, ar fi aflat şi criteriul de încetare a vremelnicei lor alianţe. Cine poate crede că PDL autoprocalmat partid de dreapta, este un partid de dreapta, atâta timp cât guvernul Boc a luat măsuri concrete (impozitul forfetar plecând, în plină criză, de la o bază de impunere dintr-un an de maximă creştere economică, precum şi alte măsuri mai puţin vizibile publicului) ce duc la eradicarea clasei de mijloc din societatea românească ? Cum un lider absolut onest, având o traiectorie ascendent-rectilinie, în partid, când vine în faţa electoratului şi îi cere votul, propunînd reîntoarcerea partenerilor sociali la un sistem de valori guvernat de legea bunului sinţ, este privit şi mediatizat ca un Zombie?! Dacă ar fi vorba doar de pomanagii care îşi vând dreptul ( un drept straniu, necondiţionat şi de îndatoriri civice) la vot pentru o pungă cu pulpe de pui, o găleată portocalie (cu sau fără produse) sau echivalentul a 10 EURO, nu aş fi aşa trist deoarece aceşti pomanagii nu postează pe site. Dacă ar fi vorba de „gazetarii” care (e foame mare acum în presă) postează onorând o comandă politică, nu aş fi trist, sunt oameni şi ei care îşi câstigă existenţa, în plus, sunt uşor de recunoscut. Cei care mă întristează cu adevărat sunt oamenii cu idei, „idei” ce confirmă (la interval de un secol şi jumătate), teza maioresciană că trăim în continuare într-o societate a formelor fără fond. Pe acest fundal, realegerea lui Traian Băsescu ca preşedinte al României, este un fenomen la fel de previzibil ca apariţia unei comete, şi cu acelaşi efect pentru românime.

  3. Antonescu si PNL contesta votul basarabenilor cu cetatenie romana.
    Oare ce gindesc ei despre acordarea cetateniei basarabenilor in acest moment cind acestia au votat 95% cu CELALALT.

    Sa fie clar :(dealtfel e ceva foarte simplu) cine se inhaiteaza cu rusii nu are ce discuta cu romanii.PUNCT PUNCT PUNCT si iar PUNCT. Paniemaiesh madam Pavlicenco?
    Daca Basescu n-ar fi avut bubele lui la intern (pe care le-am evidentiat si eu) paqpagalul de Geoana pierdea alegerile la scor de NEPREZENTARE pentru chestia cu Moscova.
    Antonescu si liberalii daca o mai tin mult cu acest comportament ,ar trebui sa contempleze locul si rolul taranistilor in politica romaneasca actuala nu de altceva dar ca sa se obisnuiasca cu ideea.

  4. Multstimata Dn Pavlicenco,
    va inteleg perfect, ca si Crin Antonescu ati mizat pe o carte si ati pierdut-o, adica ati ratat Dvs personal si colegii Dvs aceasta coalitie de 2-3 luni, nu si intreaga ROMANIA!

    Nespus de rau imi pare ca DVS va inregimentati in tabara frustratilor si dati si DVS vina pe Diaspora de alegerea lu Basescu – SA VA FIE RUSINE!

    Val pe ochi aveti DVS – deoarece doar ca papagalul preluati acelasi mesaju ca si cei ratati si topaiti de-o noapte (nu va jignesc personal – nu am nici o intentie), dar haideti sa vedem, oare numai cei di DIASPORA l-au ales ba Base!?
    Hai sa zicem ca in Tara pentru Base au votat 49.9% – ce chiar toti sunt prostanaci!? Uitativa intai la ei, ca ei sunt majoritatea celor pro-BASE si anti-PSD, anti-Moguli, anti-Iliescu, etc… apoi turnati zoi in capul Diasporei, care si ea are dreptul ei!

    Ce tine de Diaspora in special – inteleg frustrarea DVS personala ce tine de Rep. Moldova (aici traiesc „prostanaci” doar, nu? Ei permanent voteaza aiurea, ba cu PPCD, ba cu PL-PLDM, numai nu cu acei cu acele minti iluminate ca PNL si MAE), dar analizati votul celorlalti din Diaspora, in afara de basarabeni – asa-numitii „CAPSUNARI” – cum explicati votul lor!?
    Votul celor ce au plecat din RO doar pe cativa ani, votul celor ce TRIMIT REMITENTE ACASA, votul celor de peste hotare (SUA, CANADA, dar mai ales ITALIA, SPANIA) care au copii, frati, surori, nepoti acasa – chiar credeti ca si ei au votat „chioreste” ca mult-„iubitii” si mult-„stimatii” DVS Basarabeni!?

    Si inca ceva – eri la TVRi o doamna de la PSD, Olguta VASILESCU, foarte mult era indignata de rezultatul obtinut de Basescu in Rep. Moldova – „95 % – NU SE POATE! NU E POSIBIL NICI TEORETIC! NICI SOCIOLOGIC!” – oare!?
    Daca basescu are o baza atat de solida aici – de ce au dormit pana acum PSDistii, de ce nu stii PNListii unde e Chisinaul pe carta!? De ce DVS nu v-ati implicat!? Sau credeti ca politica se face doar de pe bloguri?
    Cand toti expertii de la editia speciala de eri de la TVRi au zis ca „… deobicei votul celor din diaspora e un vot de dreapta, anti-socialist, anti-comunist.. anti-ROSU”, Dna Vasilescu a dat o replica-pierla „DA, deacord! DAR NU SI IN REP. MOLDOVA!” – pacat ca si DVS aveti asa o mentalitate iluminta 🙁

  5. D-na Pavlicenco nu vi se pare ca pre mult vorbiti mai bine cautativa de partidul dumneavoastra ca se duce de ripa ,lasatil pe Basescu in pace, cit de putin sa straduit pentru moldoveni! Antonescu curva ca si Rosca! Geoana este un idiot a fost impotriva acordarii cetatenii pentru moldoveni,

  6. drACro

    Imi permiti sa fpun ca – desi sunt total impotriva lui – impozitul forfetar a incercat sa mai starpeasca un pic – fara efect ce-i drept – evaziunea fiscala?
    Si ce cele X sute de mii de firme inchise din cauza lui nu erau decat fantome fara activitate? marog! Nu toate, dar marea majoritate!

  7. Lui: EugenRO spune:

    8 December 2009, la 12:12
    Evaziunea fiscală (ca şi corupţia dealtfel), poate fi cel mult diminuată, nicidecum stârpită, iar acest lucru se realizează printr-o politică de relaxare a sarcinilor menită să-i determine pe micii întreprinzători cu mentalitate burgheză (educaţi în spiritul respectării legilor statului) să renunţe la evazionism, în paralel cu eficientizarea acţiunii de percepere a sarcinilor fiscale de la cât mai mulţi (toţi, în cazul ideal) contribuabili.
    Soţia mea deţine o astfel de firmă, care nu este fantomă deloc, cu angajaţi, rate la Leasing, şi un domeniu de activitate sever comprimat de sărăcirea populaţiei, ce a fost la un pas de dezastru datorită politicii „de dreapta” a PDL orchestrată de T.Băsescu. Presupun că sunteţi român, şi apreciez modul Dvs. civilizat de exprimare, amintiţi-vă că aplicarea cotei unice de impozitare de 16%, promovată de guvernul Tăriceanu, am resimţit-o cu toţii pozitiv în buzunare. În plus ea a diminuat prestarea muncii la negru din două optici, cea a angajatorului care a preferat calea legalităţii ca efect al reducerii sarcinii fiscale (mai sunt multe de făcut în România în această direcţie) şi cea a angajatului care a ales calea garanţiilor de pensii şi protecţie socială acordate de posesia cărţii (şi a contractului) de muncă.
    Acum, munca la negru a redevenit o opţiune pentru mulţi dintre concetăţenii noştri rămaşi fără alternativă.

  8. Exact, pe timpul lui Tariceanu s-a trait cel mai bine.
    acum se vor face reduceri masive dar fara nici o REFORMA a serviciilor respective, paseaza responsabilitatea a 300 de mii de oameni pe 100 de mii care lucreaza pe salarii si mai mizerabile. logic ca alternativa de a fura prin munca la negru va deveni prioritara, iar efectele sociale vor fi dezastruoase.

  9. Mda! M-am exprimat un pic anapoda. In loc de „diminuata” am spus „starpita pic”.

    1. Sunt categoric impotriva lui. Totusi, in contextul dat si pe termen scurt – pana la „educare” era necesara si un pic de „constrangere”.
    2. Trebuie sa recunosc ca nici PSD, nici PDL, nici amandoua, n-au gasit solutii prea fericite!
    3. Cota unica a fost o masura a PNL si – parca – acceptata de PDL. Sau gresesc? Tot cota asta e cam contestata de PSD. Credeti ca nu s-ar fi umblat la ea daca coalitia PSD-PNL-UDMR si Gioana presedinte venea la putere?
    Oricum, mie mi-e mai groaza de cresterea TVA-ului, pe care n-am nici o garantie ca nici PSD (majoritar in cazul Gioana presedinte), nici PDL (majoritar in cazul Basescu presedinte) n-o vor schimba.
    4. Munca la negru reprezinta o dubla vina angajat-angajator. Nu sunt adeptul masurilor de forta in detrimentul altora, dar pana la urma legea – ca mijloc de constrangere – trebuie aplicata chiar si „cu forta”.

  10. Vulturul Brancovenesc

    Va recomand un comentariu :
    A avut de partea sa cea mai larga coalitie inregistrata vreodata in politica romaneasca. A primit colosale infuzii de imagine: Klaus Iohannis, Crin Antonescu, Ion Iliescu, fiecare rezonand puternic intr-o anumita zona a electoratului.

    A avut un sprijin media cum nu s-a mai vazut, din partea prietenilor, a aliatilor, a finilor, a fostilor membri de partid. A beneficiat de investitii financiare record, inclusiv pentru cumpararea voturilor (4 milioane de lei vechi/bucata in Neamt, de exemplu).

    Si totusi, Mircea Geoana a pierdut. La cateva zeci de mii de voturi e drept, dar a pierdut.

    PSD invoca frauda si contesta alegerile la BEC si Curtea Constitutionala. Este o decizie riscanta. In mod normal, o acuzatie atat de grava si cu cert si negativ ecou international, ar trebui sustinuta de niste probe covarsitoare. Vom vedea daca ele exista, deocamdata raportorii OSCE au comunicat ca alegerile au respectat standardele internationale.

    Daca problele care sa dovedeasca indubitabil ca au fost fraudate cel putin jumatate plus unu din diferenta de voturi dintre cei doi nu vor aparea, contestarea alegerilor denota o crunta ireponsabilitate de care, sa ne amintim, in urma cu 5 ani Adrian Nastase nu a dat dovada.

    Deocamdata, mesajul fraudarii pare adresat mai degraba activului PSD pentru a-l ajuta sa inghita mai usor pastila amara a infrangerii, adica un fel de „terapie de grup” si reafirmare a unitatii, dupa cum spunea chiar Adrian Nastase. Dar daca demersul contestarii nu va avea succes, este greu de crezut ca, ajunsi in afara puterii, deci a accesului la resurse, la mana lui Traian Basescu, dupa ce au investit in Mircea Geoana sume gigantice si energie cat pentru trei campanii, liderii locali ai PSD si clientii politici ai partidului se vor multumi cu aceasta explicatie.

    S-ar putea ca Mircea Geoana sa auda din nou, din alte guri de aceasta data, intrebarea cumplita „V-a placut la Vintu?”. Nu pentru ca baronii social-democrati au vreo problema de moralitate in privinta aceastei vizite din preziua marii confruntari, ci pentru ca prostia monumentala a lui Mircea Geoana ii costa acum enorm. „Dar la Timisoara, pe 1 Decembrie, v-a placut?”, alta tampenie monumentala.

    De ce a pierdut Mircea Geoana? Si din cauza vizitei nocturne, si din cauza sfidarii timisorenilor, in general din cauza exceselor care s-au intors impotriva lui, dar, in mod hotarator, in urma confruntarii cu Traian Basescu. Singur in fata adversarului sau, fara fituici si vampirizari de imagine, Mircea Geoana s-a aratat in toata splendoarea mediocritatii sale izbitoare: o personalitate slaba, o inteligenta slaba, un caracter slab, o documentare slaba, o competenta slaba. Iar Traian Basescu l-a izbit direct in mijlocul acestei slabiciuni pe care intai a diagnosticat-o si apoi a dovedit-o punct cu punct.

    A fost lovitura finala spre care Mircea Geoana s-a indreptat neabatut in toata cariera sa si mai mai ales de-a lungul acestei campanii.

    De cand e el in politica, Mircea Geoana nu a reusit sa ramana cu tarie fidel unei persoane sau unei idei, chiar daca i-a apartinut. Mereu a fost primul la tradare (va amintiti cum s-a scuturat in 1996 de Ion Iliescu?), primul la dezicere (de reformarea PSD, de cei care l-au facut presedinte al partidului, de impozitul progresiv, de impozitul forfetar, de ideea unicameralismului, de social democratie, de prietenul sau Sorin Ovidiu Vintu etc.), avand consistenta gelatinei si consecventa camelonului.

    Disponibilitatea aceasta totala de a se adapta instant formei care ii convine l-a transformat intr-un personaj caricatural incapabil sa trezeasca respect, in pofida coalitiei politico-mediatice gigantica din spatele sau.

    Chiar daca multi romani sunt dezamagiti de Traian Basescu, le este cu neputinta sa voteze un om caruia nu-i respecta nici inteligenta si pe care nu-l percep ca lider. Este posibil ca si social-democratilor sa le fie cu neputinta sa pastreze un astfel de presedinte.
    Un presedinte ce avea sa fie (Doamne ajuta ca nu s-a intamplat)

  11. Hai sa vedem ce-ati votat, astept cu mare interes roadele.
    PNL-ul nu ar trebui sa faca vreo alianta cu PDL, nimeni n-ar trebui s-o faca, sa scoata iepurele din joben daca poate ptr ca, ca din totdeauna cel aliat cu ei va fi capul necesar in care sa se sparga oalele sparte si nereusitele pdl-ului (care are slava celui de sus multe si nenumarate, suntem tara ordonantelor de urgenta si re-intoarse pe deasupra, ca neconstitutionale)
    Abia astept sa vad realizarile sau inmormantarile (asta daca n-o iesi lumea in strada)

  12. pentru Vulturul Brancovenesc.
    Intru totul de acord cu dumnreavoastra. Este foarte bine co scrieti atut de cuprizator si clar si scurt in acelasi timp.
    Sunt curios sa vad ce spune dna Pavlicenco V….

  13. pentru Vulturul Brancovenesc.
    Intru totul sunt de acord cu dumnreavoastra. Este foarte bine ca scrieti atut de cuprizator, clar si scurt in acelasi timp.
    Sunt curios sa vad ce spune dna Pavlicenco V….

  14. Lui: Vulturul Brancovenesc spune:

    8 December 2009, la 13:01
    Ne folosim de clişee ca substituenţi ai judecăţii proprii, sau ai lipsei acesteia. În minţile simple spiritul concesiv este taxat de prostie iar reţinerea în faţa agresivităţii, disproporţionate în raport cu cauza generatoare, a adversarului politic, este taxată drept slăbiciune. Cei doi, T.Băsescu şi M.Geoană, în confruntarea directă ne-au arătat că aparţin unor medii educaţionale paralele. Dar de aici şi până la a afirma că, politicieni tineri înzestraţi cu o inteligenţă brillantă ( pe care aş vrea să-i identific şi în PNL) ca: Victor Ponta, Liviu Dragnea, Titus Corlăţean, Crstian Diaconescu, şi…şi…, se lasă conduşi de un „prost”, este o cale cam lungă; nu găsiţi stimate domn ?!

  15. Votat I: Antonescu
    Votat II: Basescu

    Replica lui Basescu „un fleac i-am ciuruit” mi-a placut. Vine ca o detensionare a unei crancene inclestari (alegerile).
    Comentariile lui Nastase si a altora care il tot acuza ca replica e nepotrivita sunt ciudate si arata lipsa lor de umor (se stie ca umorul e apanajul omului inteligent).

    Comentariile dvs la tema asta vi le iert doamna Pavlicenco pentru 2 motive: 1) sunt liberal si 2) presupun ca dvs. nu cunosteti filmul cu pricina (si nu e vina Dvs ca nu ati avut acces la el, la vremea lui. Sobolanii rosii is de vina aici)

    Pentru cei care nu stiu replica „un fleac i-am ciuruit” e o adaptare glumeatza a originalului
    „Un fleac…m-au ciuruit!” spusa de Sergiu Nicolaescu in filmul „Cu mainile curate”

    Regizorul si actorul Sergiu Nicolaescu este autorul si interpretul „acestei replici incredibil de des parafrazate si in zilele noastre, din episodul Cu mainile curate (1972), a cunoscutei serii a Comisarului. Intr-un interviu acordat cu ceva timp in urma, Sergiu Nicolaescu marturiseste ca replica nu figura in scenariul initial: „Mi-a venit in momentul acela!”. Un moment mai mult decat inspirat, am putea spune.”

    De Goana simcer imi pare rau. Ar fi fost un presedinte f bun, poate chiar mai bun ca Basescu. Problema lui e ca s-a orientat gresit la partide, a gresit avionul (s-a urcat in ala de Moscova cand trebuia sa fie NY, Londra sau Paris).
    PSD ul e urmasul PCR-ului si oricat ar incerca ei sa vopsesca gardul lumea nu uita. Atat timp cat il au pe Iliescu in partid, cat titulatira „Social” e in numele lor nu au nici o sansa pe scena politica romaneasca. La termenul „Social” pun botul inca cei care au trait in comunism cea mai mare parte a vietii lor – pensionarii de azi. Vor fi perdantii de serviciu…

    Cativa tipi din PSD ar trbui sa se reorienteze si sa plece in alte partide: Diaconescu, Ponta, Corlatzean, Geoana.
    Oamenii astia nu vor avea niciodata credibilitate cand stau la aceesi masa cu Iliescu, Nastase, Voiculescu, Hrebe si Vanghelie.

  16. „старческий маразм” … sau o tradare ordinara pur romaneasca – stimata doamna vrea stabilitatea si linistea iliesco-voronista, in spatele carea stim noi ce trebusoare se fac! Iar acest baiat pe care l-a votat doamna in turul I, acest lipovan cu nume de floare si ochii tulburi e un om de nimic, dispretuit de toti! (Imi pare ca banii lui Patriciu ajung si la Chisinau) RUSINE !

  17. 1. Esenţa doctrinei liberale, doctrină economică prin excelenţă, se exprimă prin: „în domeniul economic orice acţiune este permisă înafara celor interzise expres de legi (principiul: laissez-faire, laissez-passer).
    2. Legile omeneşti ce guvernează societatea, trebuiesc astfel gândite de legiuitor în cât să conducă cetăţeanul la respectarea lor, nu la tentative de eludare.

  18. Rusine d-na Pavlicenco… Sa nu poti sa castigi e ceva acceptabil, sa nu poti sa pierde e ceva rusinos.
    Cum puteti sa sustineti un candidat care pleaca la Moscova pentru discutii private cu conducerea Kremlinului, si care RECUNOASTE.. a???
    Cum puteti sa sustineti acele partide politice care in linii generale,s-au perindat pana acum un an la guvernare NON-STOP si acum il acuza pe Basescu de furturi si fraude?????

    Sa VA dau un hint pentru raspunsuri?!
    De Dinu Patricu ati auzit??? Poate vreit sa auda si dansul de d-stra?? :))) Nu cumva vreti si d-stra sa va faceti campanie din banii mogulilor si a celor ce vand sectorul energetic rusilor.. nu-i asa??? Nu va cam pasa de securitate nationala sau gresesc??

  19. Vulturul Brancovenesc

    Regret ca pe acest blog este populat de parerile unor oameni oameni atat de primitivi precum sarko ,Kla, ilie etc.
    PS. Pentru confomitate votantii din diaspora sunt cei mai de calitate Romani sunt in majoritate cei care au plecat dupa revolutie dar mai ales dupa fenomenul Piata Universitatii cand au fost fugariti si batuti de minerii adusi de actualul presedinte de onoare al PSD. Credeti ca acest oameni care au visat la idealul unei Romanii fara comunisti si acolitii lor vor putea uita si ierta umilinta de atunci fiind convinsi sa voteze Geoana. Oamenii de proasta factura pe care ii invocati nici nu ar fi riscat sa stea la coada in fata ambasadei deoarece in genere au probleme cu legea atat aici cat si acolo.Int-un fel ma bucur ca chiar acesti Romani i-au dat lovitura de gratie PSD-ului la 20 de ani de la data cand au fost catalogati golani de I. Iliescu( Dumnezeu nu doarme ,singura conditie este rabdarea care este o mare virtute)

  20. Doamna draga, cu tot respectul, de esuat a esuat clasa politica, nu Basescu, Basescu e presedinte in ciuda faptului ca s-au raliat toate partidele impotriva lui. PSD a lui Geoana este urmasul PCR a lui Ceausescu. Eu mai degraba imi tai mana decat sa votez asa ceva. Crin Antonescu este un om foarte inteligent dar prea orgolios. Din cauza lui partidul liberal se poate rupe in doua, in liberalii de dreapta si liberalii dupa interes. Crin Antonescu a luat decizia de a se alia cu PSD (si vedeti ca este pe Youtube un interviu de 2 ore de la realitatea) unde explica ce risc major constituie miscarea pe care a facut-o el in calitate de presedinte. Crin a luat asa multe voturi exact din cauza ca la parlamentare a refuzat sa se alieze cu PSD iar acum PNL le pierde din cauza lui. Daca se ajunge la anticipate PNL ia 7-8% iar PSD ia sub 30%.
    Nu mai credeti in PSD doamna, ala nu e partid, e un fel de alianta a bogatasilor, nu neg ca au si oameni calumea in partid sau ca existenta unui partid cu orientare sociala nu este necesara. Este, dar sa nu fie la putere.
    Diaspora a votat impotriva PSD, nu ii vrea la guvernare pe cei ce opresc progresul de 20 de ani incoace.

  21. Am votat primul tur Antonescu,dar pentru Geoana nu am votat in turul doi.

  22. Doamna Pavlicenco,de unde atîta ura contra unora și așa multă admiratie contra altora?Trăim într-o democratie,toti au dreptul la opinie.Există prezumtia nevinovatiei.Personal cred că nu Basescu a cîștigat ci Geoana cu coalitia sa Mare a perdut sau ROMÂNII nu sunt chiar asa de tîmpiți.Va rog frumos sa-mi raspundeti la urmatoarea întrebare,Care credeți că va fi rolul Dumneavoastră in politica moldoveneasca in urmatorii,să zicem 20 de ani.(cerscuze pt greseli gramaticale)

  23. Doamna Pavlicenco, nu este suficient sa fiti liberal ca sa le dati dreptate la niste criminali care tin romania in haos si disperare.Dvstra ati acuzat mult PPCD-ul pentru alianta cu comunistii dar agreati ceea

  24. Multstimata Dn Pavlicenco,
    va inteleg perfect, ca si Crin Antonescu ati mizat pe o carte si ati pierdut-o, adica ati ratat Dvs personal si colegii Dvs aceasta coalitie de 2-3 luni, nu si intreaga ROMANIA!

    Nespus de rau imi pare ca DVS va inregimentati in tabara frustratilor si dati si DVS vina pe Diaspora de alegerea lu Basescu – SA VA FIE RUSINE!

    Val pe ochi aveti DVS – deoarece doar ca papagalul preluati acelasi mesaju ca si cei ratati si topaiti de-o noapte (nu va jignesc personal – nu am nici o intentie), dar haideti sa vedem, oare numai cei di DIASPORA l-au ales ba Base!?
    Hai sa zicem ca in Tara pentru Base au votat 49.9% – ce chiar toti sunt prostanaci!? Uitativa intai la ei, ca ei sunt majoritatea celor pro-BASE si anti-PSD, anti-Moguli, anti-Iliescu, etc… apoi turnati zoi in capul Diasporei, care si ea are dreptul ei!

    Ce tine de Diaspora in special – inteleg frustrarea DVS personala ce tine de Rep. Moldova (aici traiesc “prostanaci” doar, nu? Ei permanent voteaza aiurea, ba cu PPCD, ba cu PL-PLDM, numai nu cu acei cu acele minti iluminate ca PNL si MAE), dar analizati votul celorlalti din Diaspora, in afara de basarabeni – asa-numitii “CAPSUNARI” – cum explicati votul lor!?
    Votul celor ce au plecat din RO doar pe cativa ani, votul celor ce TRIMIT REMITENTE ACASA, votul celor de peste hotare (SUA, CANADA, dar mai ales ITALIA, SPANIA) care au copii, frati, surori, nepoti acasa – chiar credeti ca si ei au votat “chioreste” ca mult-”iubitii” si mult-”stimatii” DVS Basarabeni!?

    Si inca ceva – eri la TVRi o doamna de la PSD, Olguta VASILESCU, foarte mult era indignata de rezultatul obtinut de Basescu in Rep. Moldova – “95 % – NU SE POATE! NU E POSIBIL NICI TEORETIC! NICI SOCIOLOGIC!” – oare!?
    Daca basescu are o baza atat de solida aici – de ce au dormit pana acum PSDistii, de ce nu stii PNListii unde e Chisinaul pe carta!? De ce DVS nu v-ati implicat!? Sau credeti ca politica se face doar de pe bloguri?
    Cand toti expertii de la editia speciala de eri de la TVRi au zis ca “… deobicei votul celor din diaspora e un vot de dreapta, anti-socialist, anti-comunist.. anti-ROSU”, Dna Vasilescu a dat o replica-pierla “DA, deacord! DAR NU SI IN REP. MOLDOVA!” – pacat ca si DVS aveti asa o mentalitate iluminta 🙁

  25. ce se intampla in romania?

  26. JOS CENZURA de pe acest blog!

  27. Parerea mea este ca Basescu a castigat alegerile, pentru ca romanii nu sunt de tot derbedei, si ca comunistii romani au cam pierdut teren.

    Iar ce priveste fraudele , nu m-ar mira ca chiar PSD-ul sa fi fraudat cel mai mult in aceasat campanie, este stilul lor de lupta „democratica” pentru un adevarat „comunism stiintific”

    uitativa cum sa vazut si se vede in strainate fosta romania socialista in a doua parte a filmuletului:

    http://www.youtube.com/watch?v=LgBwvBE1U1k&feature=related

    De asta cei de peste hotare nu mai vor comunizm in romania dmna Pavlicenco si ceea ce a facut Crin Antonescu, nu de maturitate demonstreaza, dar de non respect pentru acei national liberali care au murit in timpul mineriadelor organizate de mizezabilii de la PSD, care consumau sampanie in timp ce minerii si militia devastau sediile partidelor de opozitie dar inclusiv al Pardidului National Liberal.

    Deci dvstra sustineti PSD ul roman, dmna Pavlicenco?
    daca e asa este clara personalitate dvstra politica.

    Moldovenii Basarabeni din principiu nu trebuie sa voteze social -comunistii din romania care au pus frontiere ghimpate intre neamul nostru.

  28. „La Sibiu lumea nu a vrut sa plece de acolo Johannis” – Dna Pavlicenco, mai credeti in povesti cu zmei? Adica pentru acei oameni e mai important nivelul local decat national? Atunci si-au facut-o cu mana proprie si de fapt pe acesti oameni ar trebui sa-i invinuim ca a castigat Basescu, nu? Din cauza egoismului lor va suferi toata Romania, asa e? Nu mai invinuiti basarabenii de impotenta celor din Romania. Pentru Basescu au votat peste 5 milioane de romani, dintre care basarabenii nu au reprezentat nici 0.5%. Sa nu umble acei romani ca curvele cautand vinovatul in alta parte pentru impotenta proprie, sa priveasca in jur, caci cu siguranta au prieteni sau rude care au votat cu Basescu, sa dea vina pe ei si nu pe basarabeni!

  29. In orice societate civilizata,partidele care au castigat alegerile democratic, la o diferenta foarte mica, sunt obligati sa faca coalitie, dmana Pavlicenco.

    De exemplu in franta,in timpul presedentiei Chirac, care era de dreapta (UMP) il avea ca premier pe Lionel Jospin de stanga (PSD), asta nu ia impedicat pe francezi sa faca reforme si legi impreuna pentru tara lor.In schimb nu am vazut niciodata aici, ca pardidele de dreapta sa faca campanie electorala cu socialistii, asta si este marea diferenta, dmna Pavlicenco. Iar liberalii romani asta si au facut, au trecut o linie care nu trebuia depasita.

    Iar socialistii Romani, cat nu ia-ti sustine dvstra, sunt urmasii pardidului Comunist Roman, cu mici modificatii si transormari, care este si unicul partid in romania foarte aproape de Rusia. Geoana a fost in rusia inainte de alegeri, nu? acum nu este presedinte.

    Romanii nu lau votat pe Basescu , ei au votat in potriva lui Geoana si a intoarcerii in trecut.

    Dvstra vati pronutat mai sus in potriva diasporii romanesti din strainatate (in sensul ca nu este normal ca ea sa decida soarta rom), si aici gresiti dna, pentru ca in diaspora rom. sunt cei mai extraordinari romani, adevarati romani, care au fost alungati din tara de cei pe care azi dvstra ii sustineti,
    de ce? pentru ca ei se-au iubit tara, si au vrut-o in marea familia a europei.Multe li se datoreaza lor, si ma bucur nespus ca si astazi, impreuna cu romanii din Basarabia au putut sa schimbe un curs gresit, pe care romania era cat pe ce sa-l reea.

  30. d-a Pavlicenco! Cu toata stima , dar acuma nu ave-ti dreptate, si anume de ce:
    1. nu este cazul sa neglijati votul celor mai bine de 93% din romanii basarabeni,
    2. chiar nu a-ti observat cine statea in spatele candidatului PSD, alde Gigi Becali si alti analfabeti care au furat si terorizat poporul.
    3. Geana „presedinte de o noapte” si adeptii lui sau facut de ras, nu au avut rabdare pana la numararea voturilor,
    4. Cum crede-ti , din ce motive Norica Nicolai trecuse din partea presedintelui Traian Basescu?
    Va doresc succes

  31. „Mie nu mi se pare in regula sa se ajunga in situatia cind diaspora hotaraste Presedintele Romaniei, atunci cind Romania a ales altceva. Dar lucrurile trebuie privite altfel. Celelalte partide, nu doar PD-L-ul lui Basescu au trebuit:
    1. Sa vina constant la Chisinau.
    2. sa aibe intilniri cu cetatenii.
    3. Sa trimita sau sa selecteze de aici reprezentanti ai fiecarui partid in sectiile de votare. Si observatori.
    4. Sa gaseasca reprezentanti cu cetatenie romana – si sint – ai societatii civile, sa observe alegerile.
    5. Sa obtina acces la televiziunile din Moldova, de exemplu, sau sa aibe la TV – romanesti emisiuni despre Basarabia si alte zone. Basarabia nu e diaspora, ci e teritoriu istoric.
    6. Sa aibe acorduri de cooperare cu partide din R.Moldova.
    7. Sa fi invitat la dezbateri si pe alti basarabeni, nu doar sa il vada oamenii pe Chirtoaca in tabara PD-L.
    8. Sa aibe in programul lor politic si sa faca mereu ceva legat de proiectul apropierii R.Moldova de Romania, NATO si UE.”

    Aici aveti perfecta dreptate d-na Pavlicenco, din nimic nu faci ceva, nimic = nimic.
    Am colegi de serviciu care sunt cetateni ai Romaniei si au votat Geoana turul II si turul I Antonescu, cind iam intrebat: bine turul I Antonescu insa de ce Goana turul II mi-au raspuns scurt clar si curinzator – PENTRU SCHIMBARE. Urmatoarea mea intrebare a fost si daca marea schimbare va fi de nimic – nu au mai argumentat.

    P.S. de ce daca Geoana si multi din spatele lui nu sunt pro RUSSIA, au avut cele mai multe voturi ale diasporei in tarile sub influenta Rusiei? Rebentrop & Molotov = Republica Moldova nu se ia in consoderatie deoarece ati raspuns mai sus destul de bine.

    Anti-mitocan pe undeva sunt deacord cu tine !!! Sincer ca a ajuns pina aici !!! MA SIMT ROMAN si poate sunt mai patriot (ca sai zic asa nefiind cetatean al Romaniei) ca un roman din Botosani, Prahova… insa de ce ne-au cedat fara lupta fratii romani? de ce intoteauna doresc sa ne impuna ideile lor – faceti cum va spunem noi? de ce si acuma se tem din 1990 incoace atit de Rusia – ramin fara gaze naturale? de ce pina si Japonezii (referitor la Curile) nu sunt asa de lasi ca si romanii? de ce intotdeuna romanii procedeaza unde e mai cald si bine acolo si noi (atentie am zis noi) fara a se impune? si nu pina la urma urmei de ce ii sunt mai dragi minoritatile (sincer nu sunt la curent daca romii fac parte din minoritati insa sunt mai romani ca basarabenii) decit basarabenii ?:) Si in final de ce politicienii romani sunt asa de oratori buni si nimic cu fapta referitor la Republica Rebentrop & Molotov?
    La careva intrebari de sus am eu singur raspunsuri corecte, incorecte sa judece altii le permit 🙂 insa sunt ale mele nu sunt ale cuiva, insa ma intereseaza si alte pareri.

  32. Basarabia nu e diaspora sau strainatate,Basarabia e pamant romanesc.Noi am votat cu inima, de drag si dor de Tara.Culmea,am votat la Chisinau si nu in Europa de Vest,ca tot ne invinuiti ca vrem cetatenie numai pentru a calatori liber.Am votat mai mult contra Geoana(Iliescu,Nastase,matusa Tamara si steaguri rosii),decat pro-Basescu.Doamna Pavlicenco,ati trecut macar odata prin vamile romanesti, in timpul guvernarii PSD-ului,cu pasaport romanesc, sa fiti numita rusoaica si sa vi sa ceara 10 euro?Ati stat,ca cetatean simplu,in rand la ghiseu in 2002,unde ti se acceptau actele numai cu cafeaua,baxul de KENT si 100 DM?Sa va fie rusine, ca politician liberal impuneti noua o marioneta comunista.TRAIASCA ROMANIA MARE!!!DUMNEZEU IUBESTE ROMANIA!!!DUMNEZEU NU A ACCEPTAT PRESEDINTE COMUNIST!!!

  33. si ultima interventie la raspunsul dat lui:

    Pt iudinlex

    Asta intrebam si eu: “daca PSD e partid comunist, daca Geoana e Iliescu, de ce partidul lui (PD-L) au format alianţă?” De acord si cu aprecierea ca Basescu e “singur impotriva tuturor” – daca asta a fost apreciat in Romania si R.Moldova, inseamna ca inca nu sintem o societate avansata pe calea spre democratie.

    aici trebuie de precizat, ca cei care l-au votat pe Basescu, cel putin din R Moldova, au fost de ordinul a 16, 17 mii de oameni (cu tot cu moldovenii care au votat in strainatate) , din pacate dna Pavlicenco cam ei si sunt elita moldoveneasca, care poate fi dublata cu cei ce nu poseda cetatenia romaneasca.Sunt absolut sigur ca daca cetatenia o aveau toata moldova, atunci nu m-ar fi mirat o eventuala invingere a lui Geoana.

    Ca noi nu suntem o societate avansata pentru calea democratiei asta nui un secret, numai ca Romanii basarabeni care lau votat pe Basescu sunt o mica minoritate in moldova, cu care poti lupta pentru democratie, si care sper ca va creste in al doilea mandat a lui Basescu.

  34. Sint un roman din Romania. Si ca mine sunt inca 5 milioane. Aveti dreptate unii dintre dvs.: romanii din strainatate nu au dreptul sa decida soarta tarii in care noi traim si platim taxe. Cred ca noi toti ne vom bate ca pe viitor romanii cu dubla cetatenie sa nu mai voteze! Si nu uitati: cand romanii de peste hotare primesc bani de la bugetul Romaniei pt asa-zise proiecte din care Romania nu castiga nimic (castiga doar pretendentii), in fapt,primesc bani din munca noastra care am votat o alta Romanie. Si noi ne-am saturat de fantomele comunismului. Si noi ne dorim modernizarea Romaniei, dar asta nu se poate cu ultimul Nomenclaturist comunist in fruntea statului. Va stimez pt limba si cultura comune, dar nu ma pot opri sa va spun ca nu aveti nici un drept sa ne schimbati destinele pt mita electorala si minciuni. Ganditi-va, chiar si mita electorala data de oamenii presedintelui este rezultatul muncii romanilor din Romania! Va multumesc

  35. doamna mi-e rusine ca v -am sustinut

  36. p/u Alexandru – „din pacate dna Pavlicenco cam ei si sunt elita moldoveneasca”, poi da daca astept din 2000 -2010 10 ANI sa devin si eu ROMAN cum sunt din mosi – stramosi si vorbesc tot limba romana (cind vorbesc in limba mea natala 1 roman ma intelege 1 rus nici pe departe?), si nu doresc sa dau la „miini paroase” vreo 3500-4000 de EUR cam atit ar costa cetatenia de roman.

  37. Vitalie, cetatenia romana o au (daca nu gresesc ) aproape 200 de mii de moldoveni. La vot au fost prezenti circa 7-8 % din moldovenii care poseda cetatenia Romana si care au considerat ca este datoria lor sa mearga la vot. Restul peste 90 % e posibil sa fie cum spui tu.

    doar nu toti au platit ca sa aiba cetatenia.Cunosc persoane care au cetatenia cu mult anaite ca rom sa fie in UE, deci e clar pentru ce ei au vrut cetatenie.

    „p/u Alexandru – “din pacate dna Pavlicenco cam ei si sunt elita moldoveneasca”, poi da daca astept din 2000 -2010 10 ANI sa devin si eu ROMAN cum sunt din mosi – stramosi si vorbesc tot limba romana (cind vorbesc in limba mea natala 1 roman ma intelege 1 rus nici pe departe?), si nu doresc sa dau la “miini paroase” vreo 3500-4000 de EUR cam atit ar costa cetatenia de roman.”

    vreau sa precizez ca eu am mai adaugat urmatoarele in mesaj „care poate fi dublata de cei ce nu poseda cetatenia romaneasca”……

    succes

  38. Geoană nu are factură de președinte și gata,un președinte trebuie să răspundă coerent și ferm, la dezbateri îi fugeau ochii, de parcă aștepta sfaturi de staff, de unde și apar dubiile, cine va deveni președinte în cazul victoriei PSD , Geoană sau Stafful?

  39. d-le Alexandru si eu cunosc care in perioada 1992 -1998 au obtinut cetatenia romana intr-un mod normal si in timp si in cheltueli, si sincer nu inteleg care a fost piedica din 2000 incoace Voronin sau Iliescu & Basescu.
    Referitor la “cam ei si sunt elita moldoveneasca” apoi “care poate fi dublata de cei ce nu poseda cetatenia romaneasca” Va-m inteles destul de bine si fara aluzii, am comentat numai reefriotr la cetatenie.

  40. cred ca era mai bine spus regimul Voronin si guvernarea din Romania.

  41. pt iudinlex

    „O mica precizare.
    Din cite am perceput eu, Antonescu si PNL nu au sustinut PSD ci pe Geoana, si asta exclusiv din motiv ca au fost impotriva lui Basescu.
    Retorica lui Basescu din turul II “suntem de dreapta” “electoratul a ales dreapta” ce se adresau celor ce in turl I l-au votat de Antonescu, este cel utin bizar in contextul intregului sau mesaj electoral.”

    asta cum ai spune moldovenilor, de exemplu – ca Filat si PLDM-ul nu a sustinut PCRM ci pe Voronin….oare este vre-o diferenta intre Voronin si PCRM? a sustine candidatura Geoana in alegeri, este echivalentul la a sustine PSD-ul, cu tot cu trecutul lor mizerabil , PUNCT

  42. Si eu cind va ziceam ca Pavlicenco e o comunista care nu stie pe ce lume traieste si viseaza cu ochii deschisi voi ce imi spuneati? HA-ha-ha!

  43. Multstimata Dna Pavlicenco,
    Vreau sa clarific de la bun inceput ca nu fac parte din nici o tabara formata la discutia acestei teme. Desi am cetatenie romana de mai bine de 14 ani (locul de trai este R.Moldova), vreau sa va spun ca nu am ingaduit sa merg la votare din mai multe motive.
    Eu constientizez, ca in conditiile in care nu cunosc suficient detaliile activitatii presedintelui Traian Basescu, iar Geoana nu a depus nici un efort de a ma informa despre planurile de viitor, am ajuns la concluzia ca nu am nici un drept moral de a vota pentru un candidat anume. Sa voteze cei ce cunosc mai bine situatia. Am ascultat declaratiile politice al candidatilor, si am constatat ca nici unul nu vorbea la concret. Daca sa fim obiectivi, mi s-a creat impresia ca romanii au votat nu cu capul, ci cu emotiile (este valabil pentru ambele tabere).
    Cat despre alegatorii din strainatate, nu are nimeni dreptul sa-i critice. Fiecare om are dreptul sa-si exprime opinia, care nu ar fi aceasta. Ei au dreptul Constitutional la vot. Nu uitati ca daca romanii nu votau 5200000 de voturi pro Basescu, voturile celor din strainatate nu aveau nici o influenta, deci este absurd sa fie invinovatiti de esecul lui Geoana.
    Referitor la politica fiscala, in special forfetara. Pentru drACro. Inteleg ca sustineti sotia, este corect, dar orce politica aplicata trebuie privita obiectiv. Ca specialist in domeniu vreau sa va spun ca pe termen mediu, impozitul forfetar este cea mai buna solutie, deoarece micsoreaza, in anumita masura, evaziunea fiscala si asigura anumite incasari la buget, care sunt necesare pentru acoperirea cheltuielilor bugetare. Micsorarea poverii fiscale nu este solutie in combaterea evaziunii, fapt demonstrat prin experienta multor tari. Cea mai buna solutie este acordarea scutirilor, majorarea criteriilor deducerilor, etc. Sa nu mergem departe, in Republica Moldova impozitul pe venit din activitatea agentilor economici este 0%, ca rezultat avem aceeasi evaziune fiscala, reducerea esentiala a incasarilor fiscale, deficit bugetar enorm, si lipsa de resurse pentru acoperirea cheltuielilor minime pentru achitarea salariilor bugetare mizere. (exemplu un bugetar primeste, in mediu 180 euro, si departe nu este cel mai mic salariu). Aplicarea cotei unice de impozitare de 16%, la fel nu este solutie ideala, prin faptul ca nu asigura principiul echitatii fiscale, unul din principiile de baza a fiscalitatii. Priviti exemplu Rusiei, care aplica cota unica de 13%, de mai mult timp si nu au ajuns la nimic bun.
    Personal Doamnei Pavlicenco. Poate ca nu am dreptate, dar consider ca articolul dvs. este prea emotional. fapt ce a declansat reactiile negative. Nu cunosc activitatea politicienilor romani, dar urmaresc atent activitatea politicienilor din R.Moldova, si nu pot spune ca actiunile dvs. nu au gasit sustinere din partea mea. Din motivul ca va respect, imi permiteti-mi sa va dau un sfat. In contituare, evitati analizele politice emotionale si fiti la fel de pragmatica precum ati fost.
    Pentru romanii care locuiesc in Romania. Eu sunt basarabeanca cu cetatenie romana, si ma consider romanca de generatii. Eroarea din anii 40 au facut acest popor sa sufere in asa mod, precum romanii din Romania nici nu-si imagineaza. Foametea intentionata din anii 40 , represiile, asta este doar o mica parte. Consecintele comunismului le simtim si acum si probabil ecourile vor fi inca multi ani. Am suferit suficient din cauza rusilor, si nu este nevoie sa mai suferim si din cauza arogantei celor din Romania. Eu am obtinut cetatenia nu pentru calatorii in Europa (tin sa mentionez ca niciodata nu am lucrat in strainatate) ci pentru a face dreptate istorica in felul meu . Pana se hotarasc politicienii, eu si copiii mei au obtinut dreptatea prin obtinerea cetateniei. Nu criticati modul de exprimare, caci si in Romania cei ce nu traiesc la Bucuresti, vorbesc fiecare in modul lor. (ma refer la faptul ca in fiecare Judet se vorbeste destul de specific). Nu uitati ca nu vorba dulce ne ajuta sa traim mai bine ci faptele concrete (este valabil atat pentru politicieni cat si pentru oamenii care nu sunt implicati direct in politica). Va doresc tuturor romanilor o viata mai buna (indiferent cine este la conducere), si fiti mai obiectivi cand e vorba de politica, iar fata de oamenii din jurul vostru mai iubitori (omul a fost creat pentru face viata mai frumoasa, dar nu pentru a uri si distruge) .

  44. d-na Tatiana destul de obiectiv. Nici eu nu inteleg de ce cind vorbesti de a obtine cetatenia romana majoritatea se gindesc ca e p/u a pleca in tarile UE si mai ales la lucru. Multumesc lui Dumnezeu ca am un serviciu binisor platit in comparatie cu salariile bugetare in RM (omului niciodata nui ajunge salariul cit de mare ar fi 🙂 ), alta e ca nu e post bugetar.

  45. Doamnelor si domnilor va respect punctele de vedere, in legatura cu, alegerea presedintelui Rominiei.Totodata v-as ruga sa-mi spune-ti si mie cine ?nu i-a lasat pe liberali sa-l yoteze pe crin(alias) geoana si in turul 2… au facut cum au crezut ei de cuvinta.Iar lucrul cel mai trist este faptul ca: in tot P.S.D.ul nu s-a gasit,nici un candidat de calibrul lui Baselu.Cred ca la capitolul presedinte a spus bine actualul cind n-ea intrebat ce ne dorim ,,Presedinte jucator?-sau Presedinte Jucarie???

  46. PS. daca mai sinteti pe forum, spuneti-va parerea..

  47. p/u d-ul Ieseanu ca gluma si adevar la anii cind deja ai dreptul de vot cred jucator, insa sunt careva zeci, sute de insi care mai bine ar mai vrea o jucarie, nu cred ca 5 milioane de romani inca isi mai doresc o jucarie, cu toate ca e mai bine sa fii copil decit matur mai ptine griji si nevoi 🙂

  48. Felicitari, doamna Pavlicenco, un articol excelent, fara exagerare!

    Da, poate ca adevarul ii deranjeaza pe multi, motiv pentru care vad ca primiti o sumedenie de comentarii ostile, dar asta nu ar trebui decat sa va incurajeze sa scrieti in continuare.

    Tot respectul pentru romanii din diaspora si din teritoriile istorice, dar poate ca ar fi o idee buna pe viitor ca dreptul la vot sa fie un atribut exclusiv al celor ce au domiciliul stabil in Romania.

    Ia sa vedem, pe mine cati ma vor injura acum?

  49. p/u Toka – Poate mai bine numai cei ce au viza de resedinta in Bucuresti sa voteze presedintele?

  50. @Vitalie: daca vorbim de alegerea Primarului General al Bucurestiului da! Asa si este, de fapt!

    De ce un iesean sa imi hotarasca mie primarul, in Bucuresti?

    De ce un cetatean roman, ajuns prin voia sortii locuitor al unei alte tari sa imi decida mie presedintele? El plateste aici taxe si impozite? Nu, doar eu!

    „Ironia” ta nu este deloc justificata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *