Mai multi prieteni si cunoscuti, dar si vizitatori ai blogului ma tot intreaba ce parere am despre alegerea lui Lupu: „E bine sa fie ales Presedinte sau nu?“ Au aparut aceste intrebari, in special, dupa ce au fost facute cunoscute cele 12 conditii formulate de candidatul PD/AIE la functia suprema in stat. Am citit recent si niste analize – unele le-am repostat pe blog – despre “slabiciunile” Aliantei, despre cedarile conturate si despre rationalitatea lor.
Ca national-liberala, ca presedinte al PNL, noi avem o pozitie clara: suntem pentru iesirea din CSI si parasirea orbitei rusesti, aderarea la NATO si la UE. In privinta valorilor nationale, a limbii si a istoriei – la fel, avem o conceptie univoca.
Observ, insa, constant, unele schimbari de viziuni la liderii unor formatiuni de orientare liberala, pe care simpatizantii lor cauta sa le explice prin „conjunctura“. “Asta e situatia”, “inca nu se poate”, “comunistii inca sunt puternici”, “sa nu riscam sa se formeze o coalitie de centru-stinga, prin care sa fie rasturnat Ghimpu si Filat” – astea sunt argumentele..
Le explic si eu, celor care ma intreaba, ca “acesta e raportul de forte – daca au fost instalati in functii importante liderii PL, PLDM si AMN, exclusiv datorita celor 13 voturi ale PD, este moral si logic sa se mearga pina la capat si cu liderul PD, Marian Lupu, iar unele declaratii, care ne plac mai putin, sa fie intelese ca un tribut platit incercarilor de a se gasi cele opt voturi blestemate.”
Pe de alta parte, vedem unele framintari mai usor sau mai puternic sesizabile in cadrul AIE. Am urmarit emisiunea de la PRO TV, unde unii lideri erau foarte porniti pe ideea votarii obligatorii a lui Marian Lupu, pe de alta parte, ne parvin informatii ca exact acestor lideri, de fapt, si formatiunii lor nu le-ar prea conveni votarea lui Lupu.
Au fost vehiculate diferite considerente – cunoastem, s-a spus, ca votarea lui Lupu de catre comunisti ar putea sa insemne consolidarea PD-ului, ceea ce, din cite se simte, nu convine PLDM-ului, al carui lider parasise exact PD-ul. Si, ca orice lider foarte interesat sa-si intareasca formatiunea, mai ales avind si pirghiile administrative la indemina, nu vrea un concurent politic serios, chiar daca astazi, de nevoie, il are ca aliat.
Spun, repetind, de fapt, ca AMN-ul vrea alegerea lui Lupu, pentru ca Urechean nu se stie daca isi mai mentine partidul si daca recapata o functie asemantoare celei pe care o detine. Fata de Mihai Ghimpu nici nu stiu ce sentiment sa am – pentru ca e unul de respect, amestecat cu unul de mila. Respect – pentru ca, desi animat de interesul de a mentine constructia politica actuala sau una cu Lupu – oricum fiind favorabila PL-ului in scadere – el, totusi, el cauta solutii, adevarate sau iluzorii, pentru alegerea lui Marian Lupu. Mila imi este pentru ca face aceste eforturi deoarece o fi simtind, si e,l ca ceva nu e curat la mijloc – s-ar putea la votul secret, cu participarea comunistilor, sa nu fie nici 53 de voturi sau sa fie intelegerea pentru 62-63, dar sa se gaseasca numai 60 in urna… La niste emisiuni au si figurat asemenea intrebari.
Astfel, daca ne uitam la tributul ideologic despre care spun mai multi ca ar putea fi platit Estului, prin votarea lui Lupu, si nealegerea lui, cu intrarea in alegeri anticipate, trebuie sa recunoastem ca se fac, probabil, niste calcule deja postelectorale, dupa eventuale alegeri anticipate din anul ce vine. Care sa fie ele?
Pentru a raspunde la aceasta intrebare trebuie sa ne intrebam de ce se intimpla unele lucruri.
Se simte tot mai mult in teritoriu ca oamenii nu vad schimbarile necesare in privinta eliminarii cadrelor comuniste neprofesioniste din structurile pretabile schimbarii de cadre. Isi pune un alt partid, in schimb, oamenii si neamurile.
Se inregistreaza niste tergiversari dubioase in privinta unor atitudini clare si ferme privind unii investitori, am scris si noi despre Le Bridge.
Din cauza unor atitudini inexplicabile din partea statului, nu capata unda verde dosarul companiei de asigurari “Moldasig”, unde, iata, s-a descoperit ca fiul comunistului number one are vreo 80 la suta din actiuni si se lauda ca are relatii bune cu unii lideri ai AIE, care, din cite se vede, mizeaza pe niste intelegeri acum si mai tirziu cu PCRM.
Totusi, aceste 12 conditii inaintate de candidatul PD (deja mai putin al AIE) la functia suprema in stat, explica niste detasari ale altor entitati din Alianta si chiar daca ele mie poate ca nu toate imi plac, nu prea vreau sa pun accent pe ele, pentru ca, in patru ani, moare ori magarul, ori stapinul. Adica, lucrurile vor merge incotro trebuie, si-apoi mai e si societatea civila, mai sunt niste partide cu pozitii clare in societate…
Astfel, intre a ne teme de un Presedinte care conduce un partid cu foarte bune relatii cu PSD din Romania si care vrea sa stabileasca relatii cu Rusia, de care avem nevoie – au spus-o si toti liderii AIE –, o fi, probabil, la mijloc alte interese pentru noi alegeri anticipate. Care vor insemna instabilitate, micsorarea ajutorului din partea FMI si alte probleme.
Probabil ca are dreptate un fruntas al PLDM care a remarcat cu “amaraciune” ca celelalte componente ale AIE au un dinte tot mai pronuntat pe PLDM, care este in crestere, se consolideaza, umbla si cumpara pe activistii partidelor din Opozitie, care au sprijinit partidele liberale in alegeri, propunindu-le functii si chemindu-i la conferinte teritoriale in ajunul congreselor de la 12 decembrie. Un fenomen calificat ca “perfidie” a unoir lideri chiar de catre “fruntas”.
Am scris mai inainte un articol „Ce a cautat Filat la Voronin?” Unii s-au suparat. Altii mi-au dat dreptate si acum unele lucruri devin tot mai sesizabile. Care ar fi miza? Miza pare a fi consolidarea unui alt partid, care vrea alegeri anticipate, pentru a veni cu un numar impunator pentru o singura formatiune de orientare liberala in Parlament, inclusiv pe seama PL si AMN, iar apoi, mai stii, poate sa faca alianta si cu viitorii “noi socialisti prorusi europeni“, alias “reformatii” PCRM-isti. E posibil asa ceva? E posibil sa se repete, peste un an, scenariul cu Rosca si PCRM? Unii spun ca da, altii spun ca nu. Cred ca alegerile de luni ne vor demonstra acest lucru. Opinia mea este ca e mai bine sa o spunem si sa gresim, decit sa gresim si, abia apoi, sa fim „dastepti“ si sa fluieram in urma trenului.
Initiativa lui Ghimpu cu reforma constitutionala ar putea conduce la alegerea Presedintelui direct de catre cetateni. Cred ca, in asemenea scrutin, s-ar inscrie si Lupu, si Filat. Si inca cine? Altii nu cred ca ar avea sansa. Poate ca si asta ar fi o miza a nealegerii acum a lui Lupu? Poate. Insa, cred ca aceasta – chiar daca ar fi o solutie – ar putea duce la alte constructii politice, mai putin dorite de majoritatea proeuropeana a populatiei si de catre occidentali. Dar moral cum va fi?
Moral va fi cum a mai fost in cazul unor lideri care au spus ca vin sa atraga oameni noi si au atras, cumparind si azi, pe activistii identificati sau formati deja de alte partide. Eu cred ca rasplata va fi una – ingratitudinea din partea Celui de Sus. Azi cistigi, miine cistigi, dar vine si un poimiine, de aceea e mai bine sa fii consecvent si corect in intelegerile politice. Nu ca PD-L-ul din Romania, cu care acum nimeni nu mai discuta. Nici ca PPCD-ul, care, impreuna cu Basescu, cu alti „strategi” de pe aici, l-au votat pe Voronin, de care nu mai putem scapa.
Ca presedinte al unui partid extraparlamentar as putea avea interesul unor alegeri anticipate. Eu cred, insa, ca acest interes acum trebuie sa fie prevalat de interesul de a merge fara comunisti inainte. Oricit de greu ar fi si oricit ar fi asta mai putin in interesul propriului partid si business. Si cum fiecare se schimba, se vor schimba unele lucruri si in privinta lui Marian Lupu, legat de aspectele azi mai controversate. Ca nici noi nu vom tacea… Cred ca am raspuns cui i-ar conveni nevotarea lui Lupu – PLDM-ului si PCRM-ului.
Vitalia Pavlicenco
Opt luni de aşteptare. Populaţia Republicii Moldova este supusă unei noi încercări. Adesea îţi pare că e supusă unui interminabil experiment. Unde nu te întorci toţi vorbesc de politica moldovenească, dar cu o frică pentru ziua de mâine. Jocurile politice interminabile făcute cu atâta cinism de fosta guvernare, nu fac altceva decât şi mai mult să agraveze situaţia şi aşa la culme tensionată. Evenimentele din 07 aprilie 2009 au pus pe jar întreaga populaţie şi ca rezultat alegerile din 29 iulie 2009 au fost determinate pentru schimbarea guvernării comuniste. Constituirea Coaliţiei „Alianţa pentru Integrare Eurpeană” a fost un pas forte în detronarea PCRM-ului de la guvernare, dar că toată politica după s-a concentrat la centru, uitând de teritorii, de membrii şi simpatizanţii care au şi fost decisivi în înclinarea balanţei politice spre centru-dreapta. Aş fi preferat ca constituirea respectivei Coaliţii să aibă o continuitate, adică să fie ca o metastază, care să cuprindă întreaga republică, să fie constituite atare Coaliţii la nivel teritorial şi local. Ar fi fost destul de bine dacă din partea AIE se întăreau responsabili de teritorii, care la rândul lor coordonau constituirea şi activitatea Coaliţiilor teritoriale. Fiecare mişcare politică din teritoriu, membră a AIE, îşi caută de treburile sale, ba mai mult, împart vrăbiile de pe gard, adică funcţiile care la moment sunt ocupate de aceeaşi comunişti şi după cum se observă se simt bine-mersi. Populaţia este în aşteptare, punându-şi o singură întrebare: – Ce va urma?
De rând cu alţi simpatizanţi a lui Marian Lupu, că nu sunt membru la nici o mişcare politică, fiind dezamăgit, nu în politică şi nu în partidele politice, ci în liderii lor, îngâmfaţi, orgolioşi şi hapsâni de putere, după 20 de ani de activitate politică m-am distanţat de ea, dar nefiindu-mi indiferentă situaţia incertă în care se află politica moldovenească am făcut ce a fost în puterile mele ca în raionul Floreşti PD să acumuleze cât mai multe voturi posibile, ca ulterior să aud din gura unui înaintaş din PD că nu a fost meritul celor muţi susţinători şi membri de partid care au activat, ci meritul lui Marian Lupu. Poate, nu zic, dar aş fi dorit ca acelaşi înaintaş să spună alta, să mulţumească într-o adunare celor care totuşi au făcut ceva, că au adus şi ei careva voturi prin intermediul: părinţilor; cumetrilor; prietenilor; cunoscuţilor. S-o facă aşa cum au făcuto alte mişcări politice: PLDM; PL; AMN.
Pe mine mă îngrijorează faptul că în cazul unor alegeri parlamentare anticipate, fie şi prezidenţiale sau referendum cu atât mai mult, cum şi cu cine vor activa dacă se simte o atâta indiferenţă faţă de cei care iarnă, vară aleargă prin sate de la casă la casă, fiind bruscaţi, intimidaţi, în unele cazuri şi maltrataţi. O altă poziţie se simte doar din partea PLDM, lider Vladimir Filat, care însăşi prin sine este de o natură simplistă, omenos şi care pune accent pe construcţia unui partid viabil în teritoriu, respectând normele statutare şi programatice.
Reieşind din cele expuse, lăsaţi în voia sorţii, consilierii raionali Floreşti s-au întrunit într-o şedinţă la care fără iniţiativă de la centru au purces la treabă constituind în Consiliul raional o nouă majorate numită „Alianţa pentru Integrare Europeană”. Se pare că şi populaţia raionului a răsuflat mai uşor după trei luni de aşteptare întrebându-se îngrijorată: – Să fie oare cu mană?
Cred că da! Dacă consilierii raionali vor pune accent nu pe ambiţiile personale şi de grup, ci pe situaţia la zi care este destul de deplorabilă.
Aşa să ne ajute Dumnezeu!
Atata incertitudine, tensiune, cearta si intrigi pentru Lupu. Poate ar fi mai bine sa se renunte la institutia Presedintiei si sa avem guvernare parlamentara directa.
Pt seviroveanu
Ati abordat o problema extrem de importanta. Chiar ma intreb – ce ii impiedica pe liderii celor ptru entitati din AIE sa faca la fel cite un AIE in toate raioanele si sa rastoarne situatiile in favoarea liberalilor si a democratilor? In raioane lucrurile stau pe loc si asta intitrzie schimbarile asteptate. Unii fosti comunisti trec ori la PLDM, ori la PD si, iarasi, sint in frunte, ca paduchii…
Daca nu se fac AIE-uri in raioane, inseamna ca acea AIE din centru este subreda.
Pt Dna Pavlicenco
De trei lni de zile un grup de susţiători ai lui M. Lupu şi nu oameni întâmplători, ci factori electorali, lderi din sectorul agrar care au după ei mii de ha şi binenţeles tot atâţi cetăţeni, încearcă prin diferite metode să sjungă la el sau să organizeze o întâlnire în teritoriu, dar cu părere de rău fără rost. Totul este mai ceva ca pe timpul URSS, mai întâi să se întîlnească cu careva din sfetnici, să vadă dacă se merită atare întâlnire şi după…poate să fie posibil. Oribi! Sau de altă natură, unul din foşti lideri a filialei PL, şi nu orişicare, dar el are a pus temelia PL în teritoriu, începând de la zero, pleacă la Chişinău şi încearcă să fie primit de unul din deputaţii PL şi i se refuză. Asta este. Cu păer de rău posibil mâine din nou vor alerga ca mieluşeii toţi barosanii precum nişte mieluşei, dar cu părere de rău tot mai frecvent auzi: decât cu aşa democraţi mai bine cu foşti! Anume de asta şi îmi este frică. Se fac diferite sondaje, se pălăvrăjeşte la nesfârşit, dar situaţia în teren este cu totul alta.
Sunt partide extraparlamentare cu viziuni şi cu lideri extraordinari, dar cu părere de rău nu pot influienţa politica moldovenească privatizată de oligarhi.
Doamna Pavlicenco,cu toata stima si respectul,da cu Antonescu ati dat-o in bara deja.Geoana plus Antonescu este un lav mare,un lav de proportii pe care dvstra il visati inca fiind deputata,sa deveniti ceva.Ati devenit,o blogerista,postati,lumea citeste comenteaza si asta e.Sa nu atentati la viata Aliantei,nu tin cu Ghimpu,cu Lupu sau cu Voronin,dar totusi felul in care ati tratat primul scrutin de prezidentiale roman,ca si a doilea defapt,lasa mult de dorit in privinta ideilor dvstra asa zis,pentru binele poporului.Stiati vorba aia ca tiganul cind a venit la putere,primul ce a facut,la spinzurat pe tatal sau?Uitati-va ca si Antonecu ala a vostru asta a facut-o,la fel cum dvstra era sa o faceti in ultima campanie electorala daca nu va venea bunul simt pina la urma.Sa zica cineva ca a fost o intriga,ati lasat totul pentru ultima suta de metri?Sa va creada studentii de la USM cu profil dotat 😀
Zau,nu atentati la Alianta,buna rea cum este,dar e a noastra si nu odata a demonstrat ca e unita,pentru asta bravo lor,pe cind voi cu Petrenco,ati aratat ce inseamna o uniune,nu comentez deloc subiectul.Fara suparari,dar sunteti cum spunea cineva,un nimeni celebru,stind in urma si asteptind resturile de la prada.Sanatate!
„-Cui nui convine sa fie ales Lupu?
-PLDM-ului si PCRM-ului.”
…si nu doar acestor 2 partide…, dar si cetatenilor care mai au aspiratii romanesti…si recunosc ca, chiar daca suntem 2 tari – suntem un singur neam si ca acea limba pe care Lupu o considera „moldoveneasca” – nu e alta decit cea romana!!!
Jos palaria celor ce nu au uitat de unde venim!!!
Seara buna…
…muncesc din greu sireacii politiceni şi taberele masmedia. Le picură sudoarea şi untura. „Boborul” e zăpăcit de atâţea „oameni mândri şi destoinici” ,care se pot descurca şi fără preşedinte şi chiar fără parlamente .
Se descurcă lumea doar fără preşedinţi de colhoz şi sovete…
Mi se pare mult prea exagerată isteria (altfel nu-i pot spune) cu această alegere-nealegere a lui Lupu. Mai întâi, Lupu nu e persoana care s-o merite. Vă amintiţi de musca la arat? Asta este Lupu, Apoi, vorba lui Victor, lumeaîşi caută de trebă, rezolvându-şi fiecare problemele cum poate, fără a aştepta ceva de la politicienii de la Chişinău, care şi ei îşi rezolvă, se pare, bine-merci problemele într-un mod excelent (lauda lui Oleg nu e fără temei). Aşi spune mai mult chiar, omului simplu (ca mine) nici nici nu-i mai pasă de ceea ce se întâmplă acolo sus. Au probleme, se vede, doar unii activişti de partid, dar asta e treaba lor personală. Şi de ce ne-ar păsa, dacă totuna puţin ce se schimbă la noi în mare. Da, răsuflăm parcă mai uşuraţi, dar mari schimbări nu se văd şi nici nu se prevăd. Cei din spatele puterii au bătut palma cu cei de la putere. Campaniile reider nu au încetat, Hicsuntleones se revoltă în continuare (degeaba), cei care au furat statul (şi pe noi) fură mai departe. Hura, tovarăşi! – cum se striga pe timpuri. Asta-i politica. Şi nu numai cea moldovenească. Dnă Pavlicenco, parcă şi dumneata ai făcut parte din ea? Nu?…
Aveti perfecta dreptate D-na Pavlicenco, daca nu se pune AIE pe treaba urgent pentru fondarea filialelor in toate raioanele pentru a dobora virusul comu-t,ca raspuns comunishtii vor pregati asa prostii care nu dea Domnul.
…Cred că o mare problemă este faptul, că atunci când s-au cumătrit, mulţi din actualii politicieni de rang înalt erau de aceeaşi parte a baricadei.
Iar la noi neamurile şi prietenii cu părere de rău au prioritate în faţa competenţei profesionale. Nu cred că ne debarasăm azi- mâine de acest viciu, dar asta e situaţia.
Cât priveşte AIE se crează impresia că chiar în sânul ei există oameni cointeresaţi ca alianţa să nu devină prea eficientă, dar sânt de acord cu d-na Pavlicenco, să aşteptăm alegerile din 7 decembrie, multe lucruri se vor clarifica.
Pt Lup Batrin
Eu sint o persoana care. fiind in politica, nu am avut niciodata „acces/dopusk” din partea mafiei si a serviciilor oculte la functii si pozitii. Am fost deputat fara a plati bani pentru a fi deputat de doua ori, prin munca mea politica in teritoriu si lanivel ideologic postsovietic
Tocmai asta se vede si acum.
Chestia cu „dopuskul” este inventia fostului parlamentar Vasile Nedelciuc si a avut mare dreptate.Insa voi reveni cu acest subiect, pentru ca nu sint la Chisinau.
Am sa revin si lasubiectul ce se face in raioane si de ce nu se coalizeaza AIE la nivel teritorial pentru a-i rasturna pe comunisti. Ca asta e garantia succesului general, nu?
In situatia data lipseste o componenta si anume’ cei de sus sunt incapabili sa conduca,iar cei de jos care au mai ramas dupa exod nu sunt in stare sa se apere nici sa contestese,nu avem societate civila bine constituita si aici e durerea noastra.pacat.
Noua nu ne convine, celora care au luptat pentru niste idealuri nationale si pe care LUPU le calca in picioare. La putere trebuie sa vina patrioti acestui neam , – nu implantati de Moscova care la prezent este un nimeni…
Marog , da care sunt meritele lui Lupu, de atit de multi il DORESTI VITALIA ? Unde iera EL cind se dadeau luptele 1988-1992 pentri INdependenta, Libertate,Integrare in Europa si de ce nu UNIREA ?!
Iar umbli cu fofirlica Vitalia , Ori esti nepriceputa (ce ma indoiesc) ori iesti de rea credinta si ideiile Va sunt clare : de a sustine si imbarca in conducerea TArii doar oamenii MOSCOVEI. Tu Vitalia mereu cam asa ai procedat…
Doamna Pavlicenco,
Desi nu doresc sa comentez ceea ce se intampla in RM din punct de vedere politic, soarta romanilor ma preocupa. E bine ca stati de veghe si sa dati pareri, ma rog, analize.
Ceea ce m-a determinat sa scriu pe blogul dumneavoastra, a fost faptul ca va bagati nasul in treburile politice din Romania, fara sa faceti parte din vreo organizatie sau partid de aici. Dati verdicte, stigmatizati, sub pretextul ca sunteti libera sa va spuneti parerea.Da, dar aveti o pozitie publica in RM si ceea ce faceti cam seamana a imixtiune. Ca-l sustineti pe Antonescu sau, acuma pe Geoana, e treaba dumneavoastra. Dar nu dezinformati oamenii care va citesc numai pentru propaganda. De obicei activistii care fac asa ceva sunt platiti bine.
Deci, pentru buna informare a oamenilor, permiteti citirea urmatorului articol senzational aparut azi in presa din Romania.
Cu tot respectul de om ,
Mariahttp://ziarero.realitatea.net/articol.php?id=1259798149
Fuflo!!! Comentariu de prost gust.
Articolul sa terminat cu ce trebuia sa se termine, Basescu nu ebun, Antonescu e….Oare intradevar toata conducerea Moldovei se gindeste numai la politica si la viitorul partidelor conduse de ei si nicidecum la stat, popor ect.? Asa reese din cele scrise. Sarmanul popor si halal de asa conducere. Pe tema pot sa constat: allegatorii lui Ghimpu ramim alegatorii lui Ghimpu, astea nu se vind si nu se cumpara. Cam aceasi sint si alegatorii lui Filat, poare mai putin radicali. Lupu e la moment omul potrivit la locul potrivit si poate sa culeaga voturile comunistilor( cea ce a si facut la alegeri). Dar comunistii sint morti ca personalitati( de fapt, nici nu au avut) si puternici ca structura. Dar structuta foarte usur se demoleaza, ai luat temelia(Voronin) si totul dispare.
Pt Tolea.
Da eu iaca ma las de Ghimpu. Si nu atit de Ghimpu, cit de echipa lui – de structura din raion si de curatorul (vai de capul lui) Gh. Brega. Oare stie Ghimpu ce cadre are? Daca stie – de asta ma las de el, daca nu – ce rost sa fiu cu asa oameni!
Lupul şi vulpea
Într-un codru nu prea des,
ajuns pe alocuri şes,
se-ntâlni vulpea şiretă
cu un lup fără de haită
hămesit şi în marasm:
– Ei amice, unde-s fraţii?
Întrebă ea cu sarcasm.
– Fraţii!
Dar aş vrea să ştiu eu care,
cei veniţi sau cei plecaţi?,
că şi câinii îmi sunt fraţi,
şi şacalul, şi coiotul,
şi tu dragă îmi eşti soră,
că sunt precum toţi, canid.
– N-o face tu pe deşteptul
şi nu te da drept stupid,
că eşti mai şiret ca mine,
dar o faci iar pe niznaiul.
Eşti parte din a lor haită,
aţi mâncat toţi dintr-o pită,
dar că nu te-adoră,
şi în stare de afect,
crezându-te prea perfect,
ai rămas în urmă,
şi-acum cu coada-ntre vine
cauţi altă turmă.
– Mare pocitură
chiar de eşti frumoasă,
ai o gură
mai decât o coasă!
Poate ai dreptate
că nu sunt doar zân,
am şi eu păcate
precum orişicine,
dar sper să ies din impas
adunând cea mai rămas,
şi să ştii, de nu azi, mâine,
eu voi fi-n haită stăpân.
Chiar daca moldova nu poate sa-si permita in contextul actual alegeri anticipate, nu putem nici accepta o candidatura la presedentie pro-rusa , care sa continue alianta cu Russia si declinul tarii.
Moldova nu are nici o sansa de integrare in UE, stand la aceeasi masa cu rusia, asta trebuie de inteles si trebuie de incetat sa le cautam scuze politicienilor implicati in mizeria asta. Totodata nu optez pentru o pozitie radicala fata de rusia, ci o indepartare treptata si diplomatica care poate fi absolut posibila, si o apropiere cat mai urgenta de Romania, care ramane unica sansa de integrare rapida la UE.
Revin pe acest blog si mentionez ce am mai spus in alta ocazie pe unul din alte bloguri unimedia si anume ca M. Lupu va fi pentru fortele de dreapta din R Moldova un cal troian. Circul va mai dura pana cand diversele forte politice pro europene din acest stat artificial isi vor fi consumat creditul de simpatie si de speranta.
Pasul doi va fi o campanie furibunda de intoxicare a electoratului despre presupuse nelegiuri ale guvernului Filat cu atacuri la persoana sa si inventii cu iz de veridicitate. Terenul este propice si oamenii fara cultura politica. ba mai mult vor aparea si oameni dezamagiti de prestatia acestui guvern altminteri cu pareri bine argumentate dar totusi la nivel de perceptie indusa si nu de realitate obiectiva. Nimic nou sub soare. Scenariul este parca scris la Indigo cu ceea ce s-a intamplat in Romania.
PS : Doamna din pacate am avut dreptate in ceea ce il priveste pe C. Antonescu( in acest caz el fiind Lupul nostru).
Noi cei care suntem mai putini zi de zi si cu sentimentul ca nu putem rata victoria impotriva minciunii si imposturii oamenilor impinsi de la spate de papusarii de serviciu vom continua sa spunem ceea ce este in conformitate cu ceea ce simtim. Si stiti ceva am sa va spun un lucru care merita sa il memorati : calea spre adevar este data de ceea ce simti a fi drept iar distanta dintre realitate si perceptie este direct proportionala cu gradul de dezvoltare spirituala al individului care cauta raspunsul. Logica stimata doamna este o comoditate in gandire iar Dumnezeu daca doriti nu este logic el are din fericire un singur atribut este drept.
M-am chinuit sa va explic toate acestea, lucru care nu l-as fi intreprins daca interlocutorul meu ar fi fost un mancurt cu gandire de ameoba dar D-vs aveti sansa de a fi un factor de maniera a influenta mentalitatea si directia in care trebuie sa o apuce tinerii acestei tari.
Jos Pavlicenco cu tot cu Antonescu……!!!!
Cu tot respectul pentru d-na Pavlicenco,insa pina astazi,nu pot intelege cum in Alianta nu sa gasit un loc ,pentru o personalitate ca D-tra,stiti de ce spun aceasta,fiindca acolo nu se spun la lucruri pe nume,si nu exista in Alianta o persoana care sa spue la toata lumea ce totusi se petrece in Parlament,ce-i cu negocierele fara de sfirsit cu pcrm ,sa le faca fel de fel de plecacini si imunitati?Intuitia imi spune ca cu ajutorul PDM,pcrm va reveni la putere,dar intr ‘o forma mult mai monstruoasa de cit ne putem imagina;va imaginati fata si discursurile patetic-filosofice a lui lupu in fata comunistilor reveniti la putere?D-na Pavlicenco au mai ramas citeva zile pina la inceperea Apokalipsei,alegerea Lupului cu pelicica de oae,faceti ceva,esiti in eter la Vocea Basarabiei,la alta televiziune si spuneti adevarul ce se intimpla,stiu ca mai bine ca D-tra nu-l stie nimeni
Pt Silvera
Eu am spus, repetat, ca institutia Presedintiei a fost bagata de serviciile oculte rusesti pentru a controla, printr-un anturaj prezidential, politica interna si externa a statelor postsovietice.
Insa, acum, de alegerea lui Lupu depinde stabilitatea AIE si a R.Moldova. Dupa asta, ar trebui lichidata institutia. Intre altele, cind Voronin a fost ales Presedinte, a promis sa desfiinteze functia. Dar nu a facut, dimpotriva, a mai candidat pt un mandat si sunt sigura ca, daca ar fi modificata Constitutia, Voronin ar candida din nou.
Pt seviroveanu
Va dau dreptate. Am discutat si eu cu unii noi deputati, „lupi tineri”, care sunt aroganti si cinici. Mai bine ar contribui cu totii la formarea de AIE-uri in raioane, sa fie luata puterea si asezate lucrurile pe alte baze. In caz contrar, eu nu inteleg, de fapt, ce se intimpla. parca se joaca toti de-a mijatca.
Pt Ion Pop
Eu nu consider ca Antonescu a dat-o in bara. Nu au nimic in comun votul meu pentru Antonescu si statutul meu actual de somer bloger, peste un an – pensionara. Linistiti-va, ma judec la CEDO cu Voronin pentru ca a spus ca am primit bani din Romania. Nu am primit nici un leu.
A spune ce crezi nu inseamna a atenta la viata Aliantei. Cred ca a tacea si a nu spune ce crezi inseamna a ataca AIE. Care sunt valorile promovate de AIE? – Gura cusuta, opinii reprimate, minciuna, lauda, lingusirea? Nu cred.
Ideile noastre, ale PNL, sunt cele mai bune si corecte, insa cei ajunsi in Parlament au avut si au in spate oameni cu alte idei – cele ce inseamna tribut Estului. Sunt sigura ca inca va veti convinge de asta.
Unu – nu sunt la putere. Doi – nu am tata, a fost ucis de calai sovietici cu trei luni inainte de nasterea mea, nici nu l-am cunoscut, deci, nu l-am putut spinzura. Trei – nu sintem nici tigani, nici evrei, asa cum imi imputa vizitatoarea Maria la articolul despre Le Bridge.
Antonecu a facut un lucru de mare curaj. Infrunta stereotipurile si arata ca nu se mai poate sta cu un Basescu inutil si destabilizant in functie.
Lasati-ma cu „bunul simt” si cu „intrigile”. A fost cineva mai anticomunist, in acesti ani, decit mine? Ghimpu s-a ascuns in spatele lui Chirtoaca, in loc sa iasa si sa spuna, ca mine, ferm si apasat, curajos la PRO TV: „Comunistii sunt criminali si trebuie sa stea la puscarie”?
Tineti-va Alianta, nu v-o ia nimeni, sperati ca e unita, mai ales in teritoriu, unde se maninca toti intre ei de la functii si, pentru a nu cistiga unul sau altul din AIE, ii lasa pe comunisti in functie. Acum vin din citeva raioane, unde am adus o serie de impresii si voi scrie un articol.
Lasati-ma asa, „un nimeni celebru, stind in urma si asteptind resturile de la prada.” De ce cititi articolele unui „nimeni?” Cititi-le pe ale celui care e „cineva”.
In rest – Lupu e ca Lupu, dar daca nu era PD – aveau sa fie alesi Ghimpu, Filat si Urecheanu in functii?
Pt Victor
Aveti dreptate.
Pt Ion Bodean
Să aşteptăm.
Pt Ioana
Da, nu avem o societate civila bine constituita. Dar oare exista acest interes al Puterii? Eu, una, nu cred.
Pt Arcasul
V-as da dreptate, insa asta e intelegerea si democratii se proslavesc prin debarcari reciproce. Iar pericolul care e? Sa revina comunistii. Aici, nu in Romania.
Parerea mea e ca nu avem nevoie de Presedinte. A se vedea mai sus, am explicat. Insa aici e vorba de stabilitatea AIE si a RM.
Pt Maria
Daca ar fi sa judec la fel ca unii retardati in politica, as spune la fel cum imi spuneti – „vad ca va bagati nasul in treburile politice din Moldova”, dar eu asta nu fac. Ficare e liber sa spuna ce vrea, in limitele decentei.
In al doilea rind nici nu inteleg ce scrieti, e o cavalcada de cuvinte fara rost. Oricui i se poate spune ca „dezinformati oamenii care va citesc numai pentru propaganda”. Despre „activisti” nici nu mai spun. Puteti face orice aluzii – nu am avut nimic in comun cu securitatea, nu am lucrat in organele sovietice si de partid. Si nu sunt platita de nimeni – sunt somer bloger.
Pt unu
Aiurea. Mergi si pierde-ti timpul cu „esenta si substanta”, nu cu „fuflo”.
Pt Tolea
Am fost in raioane, astazi m-am intors. Comunistii stau bine-mersi in raioane unde stau. Iar democratii nu se unesc sa ii dea jos din functii in teritoriu. Oare de ce?
Pt Alexandru
Nu acceptati, dar care sunt consecintele?
Pt Vulturul Brancovenesc
Imi dati prea multa importanta. Nu merit.
Pt Andrei
Veti construi multe lucruri cu „Jos” in Romania membra a NATO si UE?
Pt constantin
Eu nu astept personal nimic de la nimeni.
Dupa mine, nu PLDM a fost acel partid care nu s-a tinut de cuvant 😉
Eu consider ca e mai reala varianta in care Lupu devenind Presedinte va fi cointeresat in distrugerea AIE.
PLDM e cointeresat in existenta AIE (cel putin in viitorul apropiat) si deacea i-l va sprijini pe Lupu pentru Presedinte.
Intodeauna s-au gasit oameni,care sa dezbine poporul acesta.O sumedenie de asa numiti politicieni sau plimbat pri diferite partide, au creat partidele lor si in sfirsit nu au rezolvat nimic pentru popor.
Sa vorbit in presa de a se uni moldovenii (politiceni) intr-un partid ,care ca poata apara interesele natiunii ,dar ce avem? nimic mai bine zis grupuri de politiceni ce cu succes duc poporul la ripa.Cea ce este se vede si se poate de ghicit ce va fi.Dupa parerea mea cred ca trebue de schimbat constitutia ca cu adevarat poporul sa aleaga presedintele.
Ar fi de dorit alegeri nominale.
in RM denumirea „partid politic” se utiluizeaza eronat. dupa definitie un partid intruneste persoane, ce impartasesc aceliasi idei. in RM aparteneta la partid inseamna devotamentul unui leader politic. devotamentul nu e un cuvant rau dar acesta deja nu e partid.
un caz concret: un partid politic a pierdut alegerile. a doua zi si-a schimbat liderul. unde? numai nu in RM.
SUA o tara mare si puternica. are un potential ce-i deschide in fata o magistrala asfaltata spre viitor. si cite partide vedem noi in SUA? doua. pozitiile acestor partide pe temele vitale difera neinsemnat.
RM paseste in viitorul sau prin intuneric pe o cararusa ingusta si stramba, cu o mlastina pe o parte si o prapastie pe alta. dar partide politice vre-o zece. unul mai radical decat altul.
e bine? nu cred.
partidul politic are telul de a antrena in viata politica a persoanele capabile, cu viziuni si principii de ale pregati si sustine in activitate.
sa am iertare, poate nu e cazul sa pomenim de URSS, dar daca veti intreba pe cineva din generatia veche veti afla ca (sa nu vorbim de exceptii) in PC a URSS oamenii „cresteau” greu, erau mustruluiti mai ceva ca in armata. cit de capabil nu erau neaparat trebuia sa activizeze la capatul lumii, in fundul fundului, pina vor fi antrenati in capitala. era o scoala.
dar ce „partide” avem acum? nu ma refer la careva anume. cu regret dar cam toate sunt la fel. se iveste o persoana, mult sau mai putin capabila si daca reuseste i-si arangeaza un partid. daca nu se „alipeste” de unul existent. mai bine zis se „lipeste”, deoarece se „dezlipeste” tot asa de usor.
sunt oare exceptii? probabil, dar numai exceptii.
nu e de mirare ca oamenii mai mare increde au in persoane concrete decit in partide politice.
Fiecare om este important in masura in care isi doreste sa fie. Eu va acord importanta pe care imi doresc sa o aveti
Cu stima
Vitalia , acum o luna in urma VOCIFERAI ca in Alegerile Parlamentare din Rominia ati sustinut CANDIDATUL PL, fiindca si voi sunteti liberali. Da ce in alegerile Prezidentiale nu mai sunteti liberali ? de il sustineti pe Basescu ! Taaaare sunt incurcate itele la LIBERALII NATIONALI DIN RM. Nul votati pe Ilascu ca este impotriva rusului , da il sustine pe Basescu care e cu rusii….
Bine, de ochii lumii Basesce ,,mai DA in rusi” (cu vorba doar).
Te doare pe tine in… de stabilitate in RM, faci iar jocuri Vitalia. Vom publica in curind mai multe despre pozitiile voastre intortochiate…
Pt Arcasul
1. Pe blog nu se vocifereaza.
2. Nu am sustinut pentru alegerile parlamentare din Romania nici un candidat PL, nu vorbiti prostii si neadevaruri. L-am sustinut pe candidatul PNL Nicolae Dabija, care acum nu-l sprijina pe Basescu, ci pe Geoana.
3. Noi, PNL, suntem liberali ca si PNL din Romania, nu ca si strutocamila aroganta PD-L din Romania. Daca nici asta nu deosebiti, nu mai incurcati itele pe aici.
4. Eu sunt national-liberala si, in scrutinul doi, sprijin pozitia PNL din Romania, care e intr-o coalitie cu PSD si UDMR.
5. Pe Basescu nu-l sprijin, ca el e, de fapt, de stinga, social-democrat, FSN. Basescu nici nu stie ce este. Este un om fara principii, un debarcator. Toate argumentele de ce personal nu-l sprijin pe Basescu, le-am pus aici pe blog si le mai repun, daca v-au scapat.
6. La LIBERALI-NATIONALII DIN RM lucrruile sunt mai limpezi decit la toti. Cine vrea sa voteze pentru Basescu, sa voteze, sa faca agitatie, sa posteze la fiecare interventie pe blog „Sus Basescu”. Eu le dau voie. Eu, insa, asta nu fac. Eu argumentrez cu rabdare de ce nu-l votez pe Basescu. Si stiu multa lume buna de la noi care nu-l sprijina pe Basescu, pentru ca il considera palavragiu, flecar, demagog si populist. Nu a facut nimic, numai a distrus. Cu nimeni nu se impaca, poate doar cu cine ii da bani in campanie, ca, vad, cheltuie din gros.
7. Lasati-ma cu Ilascu, nu inteleg ce imi tot spuneti de Ilascu. Eu l-am sprijinit pe DABIJA. Si e pacat ca si altii nu l-au sprijinit, ci numai s-au facut. Si tot ce FAC SI DECID E PUBLIC.
8. Citesc mesajul vostru pina la sfirsit si iarasi nu inteleg – de unde ati luat ca eu il sprijin pe Basescu? Nu-l sprijin. Eu imi voi asuma politic Alianta PNL-PSD-UDM cu Klaus Johannis. E clar? In rest – numai aiureli…
9. Constantin Tanase spunea intr-un editorial din Timpul de miercuri:
“Cu ocazia electoralei din România, am avut ocazia să constat (încă o dată) că românii noştri basarabeni (cu paşapoarte) constituie un electorat specific. Dacă aş avea cetăţenie română şi dreptul de vot, aş spune totul ce cred despre ei, dar aşa nu pot. Prietenii mei, care nu cântă la pian, ştiu de ce.”
10. Cu permisiunea dumitale, repostez de ce nu-l mai sprijin pe Basescu – argumente pe care inca nimeni nu mi le-a rasturnat.
“Nu m-am sesizat ce avea sa se intimple cu cedarea facuta de Stolojan in favoarea lui Basescu, atunci cind a candidat la Presedintie. Fara PNL, pe care apoi a incercat sa il distruga, Basescu nu ajungea Presedinte. Am crezut in Alianta D.A. M-a suparat si am spus de citeva ori public, inclusiv de la microfonul Parlamentului RM, ca Basescu a gresit cind a indemnat votarea lui Voronin. Basescu a recunoscut ca a gresit, cu jumatate de voce, abia recent, la TVR1.
Pe data de 19 mai 2007, fiind la nunta fetei mele din Macedonia, la mire la bastina, in exact ziua ceremoniei, am facut 200 de kilometri de la Prilep la Skopje in Macedonia, dupa o noapte nedormita, pentru a vota, impreuna cu prietenii mei, cu cetatenie romana, pentru raminerea lui Basescu Presedinte. Pentru prima oara, atunci, am spus public, in presa de la Chisinau, inainte de a pleca in Macedonia, ca, desi sint presedintele PNL, pledez pt raminerea in politica romaneasca si a lui Tariceanu, si a lui Basescu. Pina atunci, doar am votat, nu am facut niciodata declaratii politice in favoarea vreunui partid din Romania.
M-a dezamagit Basescu atunci cind a inceput distrugerea Aliantei D.A., cind am vazut ca spune multe, dar nu a facut nimic mai concret.
M-a dezamagati si mai tare cind, ca si Voronin, care a declarat ca nu este Presedintele romanilor, s-a aratat si Basescu doar Presedinte al romanilor simpatizanti ai lui Tomac, Roncea, Rosca, PPCD, PL si Moldova Suverana, care l-au promovat pe Tomac. El nu a trebuit sa se implice, nici sa mearga la brateta cu Tomac, ci sa ramina Presedinte al tuturor romanilor.
M-a dezamagit total cind nu a acceptat ca exista si alte partide decit PD-L, ca nu accepta ca partidele au o majoritate si pentru ca vrea sa cistige cu orice pret – dar cu absolut orice pret, adica abuziv, ilegal – inca un mandat. Eu il voi vota in primul tur pe Crin Antonescu. Nu-l voi vota in al doilea tur pe Basescu. Desi sint pt reducerea numarului de parlamentari, maniera in care incearca Basescu sa foloseascva si asta in favoarea lui, abuziv, ma face inca sa ma gindesc daca voi participa la referendum. Eu m-am saturat de comportamentul comunistilor, nu vreau sa vad atita lupta, inraire si inversunare intre romani. Noi, basarabenii, avem nevoie de solidaritatea romanilor de peste Prut, nu de aceasta atitudine total distructiva si necooperanta a lui Basescu. Daca cineva e vinovat – sa fie pedepsit. Daca nu e pedepsit grupul Grivco si cei invocati, pentru nu stiu care vine, atunci sa nu spunem mereu prostii populiste – omul se judeca dupa declaratii publice si actiuni, nu dupa impresii si judecati de valoare.
Concluzia – sint deja impotriva lui Basescu, pentru ca nu vrea sa coopereze cu partidele, pentru ca vede numai PD-L-ul si pentru ca ii crede pe toti prosti, pentru ca vrea constant sa compromita parlamentarismul, si nu pentru ca sint presedintele PNL. Pentru mine toti romanii din Romania sint romani, dar ii judec dupa atitudinea fata de Constitutie, lege si fata de romanii din Basarabia.”
Si inca ceva. La banii pe care ni-i arata televiziunile ca ii cheltuieste Basescu, sint absolut de acord ca e cel mai mare mogul, asa cum s-a si intimplat cu toti Presedintii, pina acum. Unicul sau regret si, probabil, ciuda cea mare, e ca el, ca mogul-sef, nu-i are in buzunar pe toti mogulii, daca sint moguli cei numiti de el…
Iaca na – a reaparut si Socor (de pe http://www.unimedia.md)
Vladimir Socor: Atât Marian Lupu, cât și Vlad Filat, au ambiția de a deveni președinți de țară
Criza politică, economică și Constituțională din R. Moldova au deschis o nouă ușiță pentru Federația Rusă în a influența politicul de la Chișinău și a arbitra lupta pentru putere, menționează analistul politic Vladimir Socor într-o analiză pentru James Foundation.
Conform sursei, Rusia se implică activ în criza politică din Moldova, căutând aliați care-i convin. „Oficialii ruși participă intens la acest efort”, mai menționează Socor în aceeași analiză.
În ciuda faptului că Marian Lupu este candidatul AIE la funcția de șef al statului, Socor ține să precizeze că premierul R. Moldova, Vlad Filat, la fel are ambiția de a deveni președine al țării după ce a acumulat suficiente dividente politice. „Filat l-a flatat pe Putin prin atributele de puternic, pragmatic, foarte bine informat despre R. Moldova, iar ulterior i-a cerut premierului rus să redeschidă piața rusă de vinuri pentru Chișinău. Totodată, acesta a cerut și cei 150 milioane dolari americani din creditul promis. La 5 zile de la întâlnirea de la Yalta, Filat iarăși intră în contact cu Putin, mulțumindu-i de această dată pentru deschiderea pieței rusești pentru exportul de vinuri moldovenești”, precizează Socor. „Conform lui Filat, cei doi premieri au hotărât să rămână într-un dialog permanent în continuare”, ține să spună analistul în textul pentru James Foundation. „Acum partidul lui Filat transmite un mesaj că poate fi mai cooperant cu Moscova decât guvernarea precedentă”, opinează analistul.
Administrația prezidențială de la Moscova este în permanentă legătură cu politicul moldovenesc prin intermediul Fundației Recunoaștere, recent deschisă și la Chișinău. Conform lui Socor, fundația ține diferite seminare în capitala R. Moldova, cu privire la sondajele de opinie, administrația prezidențială, unde permanent sunt prezenți consultanți de la Moscova. „Reprezentanții fundației nu au avut acces pe teritoriul Ukrainei în timpul campaniei prezidențiale de acolo”, ține să amintească Socor.
„Prin aceste seminare, Moscova încearcă să promoveze ideea de neutralitate permanentă a R. Moldova, un cadru legal garantat pentru regiunea Transnitreană, păstrare limbii ruse în viața publică a R. Moldova și crearea condițiilor favorabile pentru intrarea business-ului rusesc pe piața din Moldova”.
Referindu-se la Uniunea Europeană și Federația Rusă, Socor este de părere că Moscova e în competiție cu Bruxelles-ul în medierea problemelor politice din Moldova. „De cealaltă parte, deși Moldova menține relații apropiate cu România, criza politică din statul român împiedică cele 2 țări să aibă o relație coerentă”, se mai precizează în textul publicat pe site-ul James Foundation.
„Dacă Marian Lupu nu este ales președinte al țării la 7 decembrie, noi alegeri vor fi anunțate. În acest caz, Moscova va manevra cu blocul de vorbitori ruși în Moldova. Guvernul va trebui să caute în toate părțile ajutor economic și va cere Rusiei să accepte mai rapid produsele moldovenești și a lucrătorilor moldoveni pe piața rusă. În schimb, Moldova va trebui să facă concesii serioase în relațiile cu rușii”, mai opineaza analistul.
„Dacă acest lucru se întâmplă, Moldova va intra de facto într-o campanie electorală permanentă, slăbindu-și în consecință retorica față de Federația Rusă și trupele acesteia prezente în Transnitria”, încheie Socor analiza pentru James Foundation.”
http://www.youtube.com/watch?v=V2IgNm8FeKc
Ii convine Moscovei. Razboiul miselesc dus in toate formele posibile a ajuns si la mintea oamenilor facindui sa fie disorientati si ignoranti, indiferenti si docili. Vieru ii numea mancurti, Eminescu secaturi, in rusa la spune ,,bidla’’ paremi-se.
Politicienii R. Moldova pana nu vor intelege ca Ruisia nu a terminat nici odata acest razboi, ne vor impune conditiile lor – nu vom reusi sa iesim din totalitarizm, clanuri si mafie.
De ce nu se face la ONU declaratie ca transnistria este ocupata de Rusia?
De ce fortele nationale proromaniesti sunte destramate si nu se consolideaza?
Neutralitatea Moldovei impusa de Moscova este numai declarativa. Sa fi fost infaptuita neutralitatea elvetiana cum declara guvernantii lucrurile mergeau divers.
Represiile din aprilie cu arestari in masa a tinerilor , au demonstrat mame plingind – cautindusi copii disparuti. Eu ma intreb unde erau tatii acestor copii? Probabil i-si inecau amarul in vin fiindca nu aveau adevarata ,,neutralitate elvetiana’’.
In tarile europene oamenii beau vin pentru placere, digerire normala a alimentelor cam asa cum stramosii nostri. Noi am ajuns sa bem pentru a tulbura mintea si amarul si nu este bine asa.
Parlamentul 90 care nu tradeza nici odata.
http://www.europalibera.org/content/article/1895571.html
Unitiva inainte de farsa alegerilor presedintelui. In campania electorala trebue sa fiti uniti. Au separat fortele sanatoase Moscova nu interesele personale.
Cotidianul: Coaliţia de la Chişinău, „scindată“ de lupta Băsescu-Geoană
Deputaţii comunişti de la Chişinău semnalează în premieră o posibilă susţinere a lui Marian Lupu la prezidenţiale. Programate în ajunul celor de peste Prut, alegerile din România stârnesc şi ele pasiuni în cadrul coaliţiei de guvernare.
O premieră a avut loc pe scena politică de la Chişinău, după ce deputaţii comunişti Vladimir Ţurcan şi Victor Stepaniuc au sugerat că vor vota, pe 7 decembrie, pentru candidatura democratului Marian Lupu la preşedinţie, împotriva deciziei liderului comunist Vladimir Voronin. „La plenara Comitetului Central al PCRM voi pleda pentru evitarea alegerilor anticipate. Aceasta înseamnă vot pentru şeful statului, iar dacă va fi doar candidatura lui Lupu, atunci înseamnă vot pentru Lupu. Dacă plenara va decide altfel? Cred că mai am timp să mă gândesc“, a spus Vladimir Ţurcan, pentru portalul Ştirea Zilei. Comunistul Vladimir Mişin se află în tabăra opusă şi susţine că “doar alegerile anticipate vor soluţiona criza politică“.
„După anticipate, în Parlament vor ajunge două blocuri puternice, care se vor înţelege între ele, fără ca partidele mici să le încurce”, a adăugat Mişin.
Lupu are nevoie de minimum opt voturi comuniste pentru a fi ales în fruntea statului. Liderii coaliţiei liberal-democrate aflate la putere au precizat deseori că vor avea de partea lor cel puţin zece deputaţi comunişti. Situaţia în continuare confuză privind şansele lui Lupu a fost amintită chiar de prezidenţiabil, care le-a făcut recent comuniştilor o ofertă politică în 12 puncte, pentru a obţine cooperarea acestora. „Nu suntem profeţi să spunem ce va fi. Nu ştiu când mă voi întâlni cu Voronin, şi până acum nu am primit nici un răspuns la cele 12 puncte“, a spus Lupu.
În perspectiva posibilelor anticipate din 2010, în cazul eşuării prezidenţialelor, institutul moldovean IDIS „Viitorul” a realizat un sondaj de opinie care îi dă pe comunişti drept câştigători ai alegerilor, cu 33% din voturi, urmaţi de democraţii lui Lupu (14%), liberal-democraţii premierului Vlad Filat (11%) şi de liberalii preşedintelui interimar Mihai Ghimpu (10%). În topul încrederii, Marian Lupu l-a detronat pe Vladimir Voronin şi conduce cu 16,3%.
Şi alegerile prezidenţiale din România divizează clasa politică din Moldova. Marian Lupu a reiterat sprijinul său pentru candidatul Mircea Geoană, prin intermediul liderului delegaţiei europarlamentare a PSD, Victor Boştinaru. “Marian Lupu şi-a exprimat convingerea că, în cazul în care şi el va câştiga alegerile prezidenţiale din Republica Moldova, se va deschide un nou capitol în istoria relaţiilor dintre ţările noastre, atât în beneficiul celor două state, cât şi în beneficiul Europei“, a redat Boştinaru mesajul politicianului moldovean. De cealaltă parte, liberalul Dorin Chirtoacă, primarul Chişinăului, susţine candidatura lui Traian Băsescu. Chirtoacă a apreciat, înaintea primului tur al prezidenţialelor, că Băsescu a fost singurul preşedinte român care a făcut referiri la urmările pactului Ribbentrop-Molotov, a fost cel care a promulgat legea cetăţeniei şi a promovat semnarea Convenţiei pentru mic trafic de frontieră.
Peste Prut trăiesc circa 140.000 de cetăţeni români, care vor putea vota preşedintele României în 13 secţii de votare. Potrivit unor surse din Ambasada României citate de presa moldoveană, la primul tur al prezidenţialelor au votat doar 8.777 de persoane, dintre care 90% pentru Traian Băsescu, iar 3,5% pentru Mircea Geoană.
Nicolae Negru: Este un caz fericit că Filat a preluat Guvernul
Cu toate că admite existenţa anumitor diferenţe de opinii în Alianţa pentru Integrare Europeană (AIE), analistul politic, Nicolae Negru, se arată nedumerit de declaraţia la un post de televiziune a vicepreşedintelui PLDM, Alexandru Tănase, prin care era etalată nemulţumirea faţă de cele 12 propuneri făcute PCRM pentru deblocarea situaţiei politice din ţară.
Negru a declarat în cadrul emisiunii „Rostul zilei” de la postul de radio „Vocea Basarabiei”, că PLDM ar putea fi „veriga slabă a AIE”.
În opinia analistului, Tănase nu este un simplu membru al formaţiunii politice, dar un lider, care reprezintă opinia partidului, astfel că el nu putea face asemenea declaraţii doar din numele său. „Există şi alte voci în PLDM, care se pronunţă pentru alegeri anticipate, nemulţumiţi de partajarea funcţiilor. Se vorbeşte că în AIE ar exista persoane care nu l-ar vota pe Marian Lupu, ceea ce ar fi o catastrofă, o destrămare a AIE”, spune Negru.
Analistul nu crede că unii fruntaşi ai partidelor din AIE vorbesc diferit pentru a nu pierde propriul electorat. „De PLDM depinde foarte mult în situaţia dată, trebuie să facă tot posibilul să păstreze AIE pentru debarcarea comuniştilor. După eliminarea comuniştilor, poate fi adoptat un alt fel de comportament. Până atunci, acest lucru nu este permis”.
Negru a reiterat că are toată stima, respectul, admiraţia cum este administrat Guvernul de către Vlad Filat. „Este un caz fericit în toată nefericirea noastră că anume Filat a preluat Guvernul. În acelaşi timp, nu este normal ca alt fruntaş al PLDM să încerce, public, să diminueze consecinţele alegerilor anticipate şi să-şi asume responsabilităţile pentru activitatea Guvernului, care devine provizoriu, cu toate consecinţele care reies din acest nou statut – diminuarea sau încetarea finanţărilor occidentale, tergiversarea soluţionării problemelor externe şi interne ş.a.
Mai mult, sondajul de opinie al IDIS Viitorul a arătat că orice formaţiune care ar iniţia alegeri anticipate, ar fi dur taxată de populaţie.
Vineri, în plenul Parlamentului, premierul şi liderul PLDM, Vlad Filat, a făcut o declaraţie prin care a promis că formaţiunea pe care o conduce îşi va respecta toate promisiunile făcute până în prezent. Totodată, el a chemat deputaţii comunişti să voteze pentru candidatura lui Marian Lupu la funcţia de preşedinte al R.Moldova.
Eu cred in poporul MOLDOVEI si in ultimul timp si lumea mai prinde la minte ,in parlament de data aceasta nu o intrat toti prostii au venit oameni mai cu caracter ,tara nu va vi furata ei o vor vindeo cu amanuntul si Gimpu bravo dobitoc ca niciodata MOLDOVENII lo facut om dar el ca porcul tot la rahat trage,ba e romini ba el stie si imparte cine sa traeasca pe pamintul nostru ––Dobitoci.
dna Pavlicenco, mai bine va fi mila de dvs, dn Ghimpu e om puternic si cu idealuri care are in spate o echipa puternica si un electorat devotat, iar dvs si PNL , niste ratati, valoarea carora e 0,1 procente din PL, nu va suparati, asta e , curaj si succese