De 1 Decembrie – Nicolae Dabija: „Oglinzi bolnave”

sirma-PrutNu poti iubi o tara ca 2thumbs_47655Romania daca te informezi despre ea doar din publicatia “Moldova Suverana”  (publicatie care era mai suverana cand Moldova era comunista, si e mai comunista de cand Moldova e suverana).

Asa cum nu poti iubi Basarabia daca citesti numai ceea ce afirma despre ea comentatori de presa din Tara ca M.Dinescu, V.Roncea, C.T.Popescu, I.Cristoiu.

Ei sunt de acord ca suntem aceiasi, cu deosebirea ca noi, gazelebasarabenii, am avea o vina: ca ne-am nascut de partea gresita a gardului. Daca nu ne-am fi nascut cu acest pacat, care nu ni se mai iarta, am fi meritat tot respectul lor, al celora cu destin corect, asa insa… suntem comunisti, filorusi, provinciali, pasoptisti… Asta chiar si dupa ce nu mai avem guvernanti cu secera si ciocan la chipiu.

Parca cei din Tara n-au stat cu botul pe labe din 1944 si pana in 1989, gudurandu-se pe langa rusi si comunism… Cand s-au trezit in decembrie 1989, noi eram de mult treji. Nenorocul nostru a fost ca Kremlinul era ceva mai aproape de noi decat de ei. Asa se explica faptul ca, inainte de Revolutia Romana, atunci cand noi strigam la mitingurile noastre din zeci de mii de piepturi: “Unire!!!”, ei se prefaceau ca nu ne aud, ca nu ne stiu.

homepageIn iunie 1989, ne aflam in Romania la manifestarile dedicate centenarului de la moartea lui M.Eminescu, cand scriitorul Marcel Muresan a venit la hotelul “Arcasul” din Suceava, ca sa ne atentioneze, pe mine si pe Grigore Vieru, cu cateva soapte strecurate la ureche, sa fim atenti ce spunem, ce toasturi rostim, ce comentam etc., pentru ca l-a rugat un prieten de-al sau, care era sef al Securitatii judetene, sa ne preintampine ca are ordin sa urmareasca fiecare pas al nostru, sa imprime, sa noteze fiece cuvant pe care-l vom rosti, tot ce vom face, ca sa trimita acest raport sus de tot…

Erau prezenti la manifestare delegati din 56 de tari, dar numai noi (care in Basarabia ne “sacrificam” parca pentru “ideal si Tara”) eram cei monitorizati. Abia mai tarziu, cand i-am povestit intamplarea lui Ion Borsevici, acesta mi-a zis:
− Nu stiati ca pana la 1989 existau contracte de colaborare intre Securitatile Romaniei si URSS: cu obligativitatea ca Securitatea romaneasca sa raporteze despre tot ce afirmau subversiv despre URSS cetatenii sovietici (in fond, basarabeni) ajunsi in Romania (asa se explica scrisoarea sefului Securitatii romanesti, I.Stanescu, catre I.Andropov, sef al KGB-ului sovietic, de la inceputul anilor ’70, o para criminala, care a facut ca A.Usatiuc, Gh.Ghimpu, A.Soltoianu, V.Graur sa fie condamnati la ani grei de Siberie), iar securitatea sovietica – sa-i monitorizeze pe romanii care calatoreau in URSS?

Cand la restaurantul din curtea Uniunii Scriitorilor am spus ca venim de la Chisinau, poetul M., azi mare “disident”, ne-a taiat-o franc atunci:

− Domnilor, pe mine politica nu ma intereseaza. Mai bine va citesc un poem…

Si alti cutezatori de azi isi aveau pe atunci urechile astupate.

Dupa ’90, cand noua ne era dor de Romania, ei au inceput sa o injure si sa ne injure: cum se poate astora sa le fie dor de ceva de care noi ne-am lehametit?!

Scriitorul Dorin Spineanu, la inceputul anilor ’90, ne apostrofa, intr-o publicatie din Iasi: “Basarabenii mai intai ar trebui sa invete sa vorbeasca corect limba romana, si-abia dupa aceea sa doreasca Unire”.

Nu e singurul roman care crede ca nu suntem meritosi (precum el sau precum ei) de a locui si vietui in tara lor, care a fost odinioara si-a noastra.

Afirm aici cu tristete un lucru: ma simt strain in Basarabia, careia i-am dedicat toata energia si anii cei mai buni, aici unde toti venitii se simt ca acasa, dar si in Romania, ale carei interese le-am servit de o viata, inca in anii studentiei, cand am fost exclus din facultate pentru “proromanism”, iar ulterior − si cu toate cartile mele, cu editorialele de informatie si educatie patriotica si nationala pe care le scriu neintrerupt de 23 de ani, cu tot ce a insemnat si mai inseamna “Literatura si arta”, cu toate activitatile mele legate de FDRM etc., si asta fara sa mi-o ceara nimeni sau sa vreau sa mi-o recunoasca cineva. Am facut-o sincer, pentru ca asa am crezut. Iar ca mine sunt mii.

Dupa 1989, cand am regasit Tara, m-am bucurat. Acum am sentimentul ca atunci am dat de o usa, care a mai ramas inchisa. De-o viata am visat sa cada granita de pe Prut, depunand eforturi ca acest vis sa devina realitate. Stiu ca n-au existat solutii rationale, asa cel putin afirmau la unison oamenii politici din Romania si Republica Moldova, ca sa putem da la o parte sarma ghimpata dintre noi, dar eu si altii ca mine tocmai pentru asta am fost tracasati in permanenta, pentru ca incercaseram sa le rationalizam.

Conducatorii de la Chisinau ne-au invinuit mereu ca le-am submina “statalitatea”. Dar nici cei de la Bucuresti n-au fost prea incantati de “visatorii de la Chisinau” (citeste: oameni fara simtul realului in politica), care vedeau Romania ca pe o “tara a tuturor romanilor”. Ma bucur ca domnul Traian Basescu l-a apreciat inalt pe Grigore Vieru, decorandu-l pe Marele Poet roman cu cea mai inalta distinctie: Ordinul “Steaua Romaniei” in grad de cruce, post-mortem. Dar nu de ea avea nevoie Vieru. Acesta isi dorise, atunci cand mai era viu, o audienta la Presedintele Romaniei. Timp de patru ani de zile n-a mai reusit sa ajunga la el. Aflase si diaspora romaneasca de acest lucru. Atunci cand Presedintele Romaniei a avut o intrevedere cu George Bush, un membru al diasporei romanesti din Washington i-a expus acestuia rugamintea lui Vieru. Neculai Popa, pe atunci Secretar General al Congresului Mondial Roman, avea sa-i trimita lui Andrei Vartic urmatorul mesaj:

“Domnule Vartic,
Retineti acea scrisoare prin care ii cereati domnului Creanga ca, la intalnirea cu Basescu, sa-i vorbesc de faptul ca o delegatie de “basarabeni de frunte” doresc sa aiba o intalnire cu el si sunt opriti la poarta?
Ei bine, asa am facut, a ramas surprins cand i-am relatat de faptul ca li se neaga accesul si de la o vreme incoace sunt marginalizati. Surprins de toate acestea ca de necrezut, a acceptat supozitia mea ca un posibil sabotaj si, uitandu-se lung la mine, a spus: “Vieru si Dabija au oricand acces la mine”. Si-apoi in taina mi-a soptit ca de acum incolo, atunci cand vor sa-l intalneasca, sa vorbeasca in prealabil cu MEDAR, amintindu-i de discutia de la Washington.
Misiune indeplinita,
Neculai Popa”.

Dar contactele noastre telefonice cu Sergiu Medar n-au avut niciun rezultat: domnul general nu a mai gasit cele cinci minute in agenda incarcata a Presedintelui Romaniei ca sa-i putem vorbi.

Iar Vieru nu voia nimic pentru sine. Si el, si intelectualii basarabeni, voiau doar ca Presedintele roman, pe care-l considerau si Presedintele lor, mai al lor decat Voronin, sa le stranga mana si sa le dea de inteles: “Faceti bine ceea ce faceti”. Atat. In rest … „Sa traiti bine!” “Noi nu suntem saraci de avere, ci saraci de mangaiere”, cum zicea si Poetul.

Vieru nu avea nevoie decat de o incurajare in batalia lui pentru… Romania. Dar, se vede, politica o fi avand alte ratiuni.
Un om politic bucurestean imi zicea in 1998: “Oare nu-i mai bine asa: sa avem doua voturi la ONU, doua voturi la OSCE, doua voturi la SEMN?” Chit ca cel de-al doilea vot, oferit de R. Moldova, devenise ulterior al Federatiei Ruse.

Desigur, ca orice tara suverana croita din teritoriile altei tari suverane, si Basarabia are complexele ei. Dar provincialismul ei este unul impus, mai intai de URSS, iar acum si de cercurile elitiste bucurestene.

Romania lasa impresia ca i-am placea mai putin ca romani si mai mult ca rusi, sau ca o natiune romana “cu accent rusesc”. Asa ii suntem mai interesanti. Ea ca si cum asteapta de la noi mai degraba un cu totul alt mesaj national, desprins din teze moldoveniste sau sovietice.

In vara acestui an, in toiul alegerilor noastre parlamentare, capitala Romaniei a fost inundata de afisele unei expozitii de pictura basarabeana, organizata cu sprijinul Muzeului de Arta din Chisinau si Galeria Artmark din capitala Romana, al carei titlu era – parca sugerat de Voronin – “Bessarabia maia”. (Nu e vorba de tribul Maya din Yucatanul mexican, ci de pronumele posesiv mea, tradus in ruseste, ca sa inteleaga si bucurestenii.)

Mi s-a spus la Galerie ca el, titlul, ar veni in contextul “unei concordii” dintre cele doua spatii romanesti, din care unul (Bucuresti), dupa cum se vede, prefera sa vorbeasca ruseste. De cine e reprezentata Basarabia?! De Milita Patrascu, Nina Arbore, Anatol Vulpe, Augustin Baillayre s.a., care, din motiv ca “Basarabia mea” devenise “Bessarabia moia”, se refugiasera dupa 1940 la Bucuresti. (Pana si un artist plastic, Mihai Grecu, a fost trecut la cei evadati in Bucuresti, chiar daca acesta s-a nascut, a creat si a murit in Basarabia noastra.)

La Bucuresti am auzit nu o data afirmandu-se ca accentul rusesc nu ne mutileaza fiinta spirituala, ci, dimpotriva, ne imbogateste. Ca si “dictionarele lui Stati”. Sau injuraturile lui Voronin.

Cred ca exagerarile vin dintr-o necunoastere a realitatilor, care ii face pe unii exegeti, dar si politicieni, sa trateze in continuare Basarabia mai degraba ca pe o tara ruseasca, chiar daca are peste 80% de romani.

Artistii autentici, cultivatori de valori romanesti, de la Maria Biesu la Eugen Doga, de la Mihai Munteanu la Natalia Barbu, de la Anatol Chiriac la Tudor Chiriac, n-au cautare si par a nu prea placea la Bucuresti.

Acolo plac tafnele imperiale ale unei Anna Lesko, cu un repertoriu in care Basarabia “maia” se prezinta cu “balalaika maia”, cu “Boje moi!”, cu refrene gen: “Russkaia” si “Konet”, care sunt cultivate de toate posturile de televiziune de pe malul Dambovitei; primitivismele lui Pavel Stratan, care – dupa ce Romania l-a scos din anonimat si i-a editat discuri de platina – a mers din sat in sat la actualele alegeri pentru bani ceva mai marunti, ca sa indemne cu celebrul lui “Eu beu, eu beu…” lumea turmentata de saracie sa voteze pentru partidul antiromanesc si anticrestinesc al comunistilor (pacat de Cleopatra, o copila cu adevarat geniala, ca taticul a tarat-o si pe ea pe la cateva concerte!”); vulgarismele lui Roman Iagupov de la “Zbod si Zdub” etc.

Aceste valori crede Tara ca ne reprezinta cu adevarat si le promoveaza, ca si cum ar promova suferinta si dorul nostru, care au ajuns sa nu mai insemne chiar nimic in ochii Ei. Bucurestiul s-a mai umplut cu baruri comuniste (cu seceri si ciocane, cu barbile lui Marx si Che Guevara) si rusesti (“Moskva” s.a.), care sunt frecventate doar de basarabeni, cei mai multi dintre ei – studenti, care numai cu dragoste de Romania nu se contamineaza aici, band votca ruseasca si coniac “Kvint” adus din Tiraspol, pentru ca rusi capitala Romaniei nu prea are si-apoi acestia prefera cu totul si cu totul alte localuri.

Si daca Nietzsche afirmase ca, pentru a fi fericit, trebuie sa stii sa uiti, iata o Tara-Mama aproape fericita: ea aproape ca a uitat de noi, adoptand in schimb o cultura-surogat pe care o crede ca ar reprezenta bucata ei de suflet care i s-a rapit acum sase decenii si in care ea se priveste ca intr-o oglinda bolnava, fara sa se mai recunoasca. (Literatura si Arta)

 

Loading Facebook Comments ...

60 Comments

Add a Comment
  1. Probabil pentru Romania Basarabia înseamnă chelltueli multe, acesta cred eu, e motivul unui asemenea comportament al unora din cei de peste Prut faţă de creatura stalinistă Republica Moldovei din stînga Prutului.

  2. Articolul este foarte bun, daca cuvintele in cauza au reusit sa acopere cu sens sentimentele pe care le-am sinti citindu-l.
    Romanii din Basarabia sunt romanii secolului XIX, care visau la constituirea natiunii romane. Sunt romanii romantici, daca sa nu spunem naivi. Realitatea este insa cu mult mai dura decit visele.
    Imi pare mie insa ca prea tirziu dl Dabija a hotarit sa anunte despre revelatiile ce l-au napadit. Nu cred ca o astfel de personalitate s-a trezit asa tirziu, sau poate nu si-a dorit acest fapt. Oricum respect pentru acest articol.
    Multumesc si Dnei Pavlicenco pentru postare.

  3. p-tu igor:

    Poate si suntem naivi, dar de ce nu, care sunt problemele?
    peobleme sunt un milion, dar unitatea le rezolva pe toate, trebuie timp si munca, capacitatea care noi o avem, numai ca ea trebuie valorificata. Oare unificarea marilor popoare ca Italia, spre exemplu, nu sa produs pe baza unitatii acestui popor? sigur ca da! pai atunci de ce sa nu fie aceasta naivitate? ea ne va duce la unire, sunt sigur ca asta se va face, problema este ca nu se stie cind se va produce aceasta unire.

  4. E uşor să fii între frontierele statului Român şi să spui de restul românilor din afara frontierelor „Românii din Basarabia sunt românii sec.XIX,care visau la constituire naţiunii române”.Interesant,dacă se aflau aceşti „deştepţi” în locul nostru,oare tot aşa cuvîntau?Oare şi germanii din RFG la timpul lor,adică în anii 90 ai secolului trecut,oare tot aşa ziceau de germanii din RDG?Ar fi mai înţelept,la părerea mea,dacă într-adevăr se respectă ca neam şi nu sunt doar nişte cosmopoliţi eftini să contribuie, în măsura posibilităţilor ,la unificarea teritoriilor româneşti şi să zică mulţumesc lui Dumnezeu că nu sunt ei în locul nostru.

  5. Draga vitalia,
    Ma refer nu la articol, desi sunt deacord. Este vorba de o stire de pe Unimedia re: Wikipidia. Am incercat sa plases un comentariu..fara rost. Cit de naivi suntem noi basarabenii…si inca credem in tot ce se publica pe internet…

    Wikipedia este inventia CIA-ului american si va disparea atunci cind guvernul sua va decide. este stiut mai de toti acest lucru. Nu in zadar multi „pleaca”, am in vedere „autori de articole”, care apoi isi dau seama ca au cazut in capcana. pe curind.

  6. dle Dabija,
    cred ca trebuie sa spalam atat oglinzile, cat si OCHELARII nostri prin care privim,
    caci oameni cu care contactam ar putea fi diferiti, dar sa ne orientam la cei cu MINTEA SANATOASA.
    Si noi, la rindul nostru, sa nu ne mai lasam atat de tare AFECTATI de cei ce vor sa ne descurajeze.

    SUNT DE ACORD CU VASILE!

  7. Daca ne vom lasa potincniti de orice pietricica care ne iese in cale
    nu ne vom mai ridica din aceasta groapa, care se numeste RiMi.

    Caci problema basarabenilor este UNA si anume ca ne-am lasat convinsi ca nu putem nimic…
    si in economie si in politica…
    iar cel care nu crede in BIRUINTA este deja un invins.
    In asa caz AVEM NEVOIE DE O NOUA GINDIRE> indrazneata, curajoasa, lucida, decisiva, optimista, plina de credinta in biruinta adevarului si a binelui etc…

    Avem o GENERATIE care poseda toate acestea. Priviti la Chirtoaca si ceilalti ca el. Ei vor realiza MAREA UNIRE!

    Iar noi, cei mai in etate, sa-i incurajam si sa-i ajutam!

  8. O spun asta cu tot RESPECTUL pe care il am sincer pentru Dl Dabija,
    stiind cit de mult a MUNCIT toti acesti ani si a rezistat in conditii
    si in persecutii incredibile de supravietuit…

    Dar, VA ROG, nu mai descurajati lumea!
    pentru ca AVEM TOATE POSIBILITATILE si TOATE PREMIZELE.

    Numai orbii nu vad POARTA! Si numai neinteleptii NU VOR INTRA…

    DEci, hai sa fim INTELEPTI si sa LUCRAM CU INDRAZNEALA la realizarea visului de veacuri a basarabenilor, de a ne reuni cu PATRIA noastra cea scumpa si frumoasa…

    Te iubesc, ROMANIA, PATRIA MEA!!!!

  9. Pt Naivul

    Eu nu am inteles ce aveti in vedere cu „Cit de naivi suntem noi basarabenii…si inca credem in tot ce se publica pe interne…”, insa eu am preluat un articol, foarte dureros, din publicatia Literatura si Arta de acum doua-trei saptamini.

  10. Problemele vor incepe in cazul foarte ipotetic de realizare a Unirii. Va aduc aminte ca, in lumina celor observate de dl Dabija in articol, ca in perioada anilor 1918 – 1940 populatia localnica era tratata de catre cei din regat ca fiind de categoria a treia – dupa rominii din regat si (!) dupa rusi.
    Acestea nu sunt inventii de ale pseudoistoricilor Sornikov sau Stati, aceasta a fost realitatea.
    Multumesc.

  11. Da, articole in care domnul Dabija este prezentat elevilor din Romania sau in care este invitat si premiat de confratii lui, de la Bucuresti si pana in Maramures, nu ai gasit Cucoana?

  12. # patriciu spune:
    26 November 2009, la 23:11

    E uşor să fii între frontierele statului Român şi să spui de restul românilor din afara frontierelor “Românii din Basarabia sunt românii sec.XIX,care visau la constituire naţiunii române”.Interesant,dacă se aflau aceşti “deştepţi” în locul nostru,oare tot aşa cuvîntau?Oare şi germanii din RFG la timpul lor,adică în anii 90 ai secolului trecut,oare tot aşa ziceau de germanii din RDG?Ar fi mai înţelept,la părerea mea,dacă într-adevăr se respectă ca neam şi nu sunt doar nişte cosmopoliţi eftini să contribuie, în măsura posibilităţilor ,la unificarea teritoriilor româneşti şi să zică mulţumesc lui Dumnezeu că nu sunt ei în locul nostru.

    daca imi permiteti un singur amendament: germanii din est nu au fost rusificati, asupra lor nu a venit poporul invingator. cei din est au aruncat urgent ideologia comunista la gunoi din minutul 1 al reunificarii. ei si-au vorbit limba lor din 45 pina in 90. iar vesticii stiau ca vor fi uniti cu cei care mincau piine alba de la comunisti, i-au acceptat dar STASI – securitatea lor a murit, i-au facut de 6 saptamini si au ingropat-o, au scos dosare de colaboratori afara si in 3 ani s-a terminat totul. poate luati in considerare amendamentul asta. va multumesc.

  13. oricum postarea e buna ca si manevra de adormit multimea sau „praf in ochi”…mai linistim spiritele si cind nu avem nimic de spus sau cind asteptam ceva ordine, bagam una moale cu Dabija si lumea nu comenteaza nimic…o seara buna.

  14. cu toate ca Dabija scrie prea adinc pentru mintea mea, imi dau seama cum Base e de vina ca l-a primit pe dumnealui sau pe altii si in schimb Base o accepta pe anna lesko…nu-i nimic vine geoana la putere si cu antonescu si schimba placa: primesc ei pe toti moldovenii importanti iar annei lesko ii cer actele si apoi o deporteaza si asa indreapta greselile lui Base. si tot asa odata cu geoana vedem ca iar „lumina vine de la rasarit”…

  15. ce mai FUFLO esti TU-”unu spune.

  16. Boala veche a romanului…. prea muti poeti .. si prea putini oameni responsabili.

    Dabija inainte sa metamorfozeze vechiul tanguit romanesc mai degraba polariza fortele de dreapta cina a avut ocazia si ii debarca pe comunistii din Moldova mai devreme

    … dar maiul e mai aproape decit camasa nu? .. iar puterea pentru unii e mai dulce chiar si decit dulcele grai moldovenesc

  17. In UE RM va intra in 30 de ani singura, iar intr-o uniune cu Rusia in si mai multi ani. Asa ca singura solutie este…

  18. Pentru Visător.
    Sunt de acord că situaţia noastră e mai grea ca a germanilor.Să nu uităm însă că la 1916 situaţia românilor a fost şi mai grea.Dar a venit 1 decembrie 1918.Propun să nu ne mai văicărăm căutînd motive la ce ne încurcă,ci sa facă fiecare la locul lui ce depinde de el să ajungem şi noi cît mai mult de satisfacţia generaţiei românilor de la 1918.DOAMNE AJUTĂ.

  19. Pretul pentru care vom fi lasati sa ne unim (sau lasati in pace sa ne dezvoltam)va depinde cum va reactiona monnstrul bolshevic,shovinist si surpriza este ca Tsapul Ispashitor sau plata de rascumparare va fi Transnistria.

  20. Sa facem un exercitiu de logica: daca un popor vrea sa se reintregeasca ( asa cum au facut germanii ) nicio putere din lume nu poate sa se impotriveasca! Rusii stiu acest adevar elementar si NU se opun unirii Basarabiei cu Romania in mod direct, pentru ca nu au cum, dar, fiind mari jucatori de sah ( mai ales la sahul „pe sub masa” ) au facut in asa fel incit Occidentul sa se opuna acestui deziderat! Au inventat Transnistria care pe linga rolul ( minor ) de a impiedica dezvoltarea Moldovei are rolul ( major ) de a fi o amenintare pentru Ucraina si pentru restul Europei prin prezenta acelei baze militare imense precum si a resturilor Armatei a IV-a ( acestea nu sint o amenintare in sine ci doar datorita potentialului enorm pe care il reprezinta, adica, o poarta prin care rusaraia inarmata se poate „scurge” spre vest ). Singura posibilitate LEGALA prin care Occidentul se poate opune acestui plan este ca Moldova ( care este proprietarul de jure al Transnistriei ) sa ceara oficial Rusiei ca potentialul militar rusesc sa paraseasca acest teritoriu. In concluzie, Occidentul ( inclusiv Romania, care a fost primita special in UE, cu toate ca nu era pregatita mai de loc sa intre in aceasta organizatie ) are interes ca Moldova sa nu se uneasca cu Romania pentru ca altfel nu are cine sa ceara plecarea rusilor din Transnistria iar Rusia jubileaza, facind tot felul de incercari de a prinde Moldova in cleste, ba cu planul Kozak, ba inchizind vamele lor pentru produsele moldovenesti sau gazele etc. Evident ca pentru rusi ar fi aur ca o tara ” independenta si suverana ‘, recunoscuta de ONU, ca Moldova sa devina in mod oficial un avanpost rusesc si nu doar o fisie ingusta de pamint, ca Transnistria, nerecunoscuta de nimeni… Asta-i adevarata problema a Moldovei. Este de mirare ca pina acum Rusia nu a reusit sa-si duca planul pina la capat!

  21. Asa se explica toate actiunile Romaniei vis-a-vis de Moldova, asa se explica de ce nu se acorda cetatenii romane, cu toate ca toata lumea vorbeste in mod pozitiv despre aceasta actiune, asa se explica, in general, de ce Romania nu se implica in mod mai agresiv in Moldova, asa cum face Rusia… Asa se explica actiunile lui Voronin de indepartare de Romania (el pregatea Moldova pentru a deveni avanpost rusesc), el a negociat cu Putin in acest sens, punind conditia ca el sa fie stapin in locul lui Smirnov, iar Putin nu a avut incredere in el pina la capat (oare a gresit sau nu?) si, din aceasta neintelegere, Modova iar a scapat din cleste (este un Dumnezeu acolo sus)!

  22. Si asa se explica articolul lui Dabija, el descrie o stare de fapt reala, adica atitudinea Romaniei fata de Moldova, exprimata prin tot felul de actiuni mai marunte si mai putin marunte care, aparent, nu au explicatie… Numai ca popoarele nu cunosc fineturile astea diplomatice si vine un moment (ca in ’88-’90) cind isi spun raspicat pasurile si atunci tarile mari si puternice…TAC! Aici au rolul lor „visatorii”, „naivii” etc. unui neam, toti ii iau in ris, dar ei contribuie decisiv la „luminarea” acelui neam si se urca pe baricade cind vine momentul (pe care tot ei il recunosc)… Altceva este ca, in general, ei nu au capacitati organizatorice si sint increzatori si, astfel, in spatele lor, isi fac jocul profesionistii care deturneaza marile miscarile sociale (vezi cazul Rosca, Snegur etc.)

  23. sa nu ne vaicarim sa trecem la treeaba spuneam si eu. sa lasam exemplele altor natii pentru ca noi sintem alta natie.

  24. un politician roman afirma ca Basarabia e un sac prea greu de dus pentru Romania, numai ca el nu e greu, pur si simplu, le e frica sa nu-i calce pe rusi pe coada.

  25. Cu atat mai mult cu cit rusii isi inarmeaza flota Marii Negre.

  26. problema este in noi, ca NE ESTE FRICA… privim mereu ce vint bate dinspre kremlin…
    iate de ce rusii si rid de noi… sa nu pierdem momentul prielnic
    o spun asta si ROMANIEI si BASARABENILOR!

  27. Nemtii nu s-au temut, ci pur si simplu au demolat ZIDUL!

    Foarte simplu
    si noi putem, la fel, tot foarte simplu sa:
    – facem cetatenie macar la 2,5 mln de basarabeni,
    – participam masiv la votarea pentru Parlamentul Romaniei;
    – scoatem granita de la Prut,
    – dezvoltam infrastructura comuna, economia etc…

    Ce are, ATUNCI, cineva cu noi???
    DE CINE VA TEMETI SI DE CE???

  28. stimate d. Dabija!

    Ave-ti perfecta dreptate. Din pacate, suntem prea indepartati prin mai multe, nu numai prin sirma ghimpoase de pe Prut. Posibil si prin faptul ca la momentul Unirii in 1918 basarabenii erau cei mai putin stiutori de carte ( 8%) pe cind cei din Transilvania – 73%.
    Nici imperiu tarist , nici regimul sovietic nu era cointeresat sa ne promoveze ca un popor bine scolit posesor de valori innaintate in diferite domenii. De unde sa vorbim corect romaneste, piina in 1917 limba bastinasilor era interzisa si putinii stiutori de carte invatase in rusa, mai apoi dupa 1944 s-a facut totul ca sa nu ne cunoastem limba si valorile romanesti, despre aceasta tebuie sa cunoasca fratii nostri de peste Prut. I-mi aduc aminte despre prima mea vizita la Bucuresti in 1990 cind eram constienti ca Unire este aproape. Verisorul meu, profesor la Bucuresti , sara mamei a ramas dupa 1940 in Romania, i-mi spunea …..” e bine ca voi doriti sa va uniti cu Patria, dar sa stiti ca aici este o indeferenta totala fata de doleantele voastre, majoritatea nici nu cunosc pe harta unde se afla Basarabia”.
    Am avut ocazia sa ma aflu pe parcurs de 2 ani in Germania de Rasarit. Este o mare eroare sa facem comparati deintre ei si noi, in primul rind , din 1945 pina in 1989 au trecut 25 ani, la noi perioada dispartirii a fost si este de multe mai mare. La nemti zidul a existat doar in Berlin pe cind la sarbatorile religioase ei aveau posibilitate sa faca vizite reciproce, limba vorbita nici decum nu suferit vre-o schimbare.
    Ne ramine sa speram ca doar in familia comuna europeana ne vom regasi, si ca neamuri si ca cetateni cu drepturi depline.
    Sa ne ajute Dumnezeu.

  29. to Nistreanu

    Sunt o serie de pseudopatrioti, care vad UNIREA numai daca lor li se vor da FOTOLII si LAURI, iar daca nu… descurajeaza lumea… nu cumva esti si tu printre ei, caci vad ca privesti spre Nistru adica spre Est, si nu spre Prut si Dunare?

  30. Dna Pavlicenco, multumesc pt postarea art. dlui Dabija. Cata dreptate are. Citind articolul, parca imi citeam gandurile. Art. este o radiografie exacta a situatiei basarabenilor stabiliti in Romania. In Basarabia parca nu mai esti acasa, iar Romania te adopta ca pe cineva mai putin dezvoltat. Nu generalizez. Dl Dabija a avut nenorocul sa se stabileasca in Bucuresti, unde si un roman venit din alte zone ale tarii nu se simte bine, dar mite un basarabean, venit din… .praznic. Sensibilitatea basarabeana ii deranjeaza. Centru-vestul tarii este mult mai primitor. Poate din cauza ca au avut parte si ei de un mileniu de ocupatie austro-ungara. Nu stiu. Pacat ca multi dintre cititorii articolului nu au inteles durerea poetului si s-au grabit sa-l apostrofeze. Maine e 1 decembrie. In Romania se va vorbi din nou despre Basarabia ca despre o rana a poporului roman, dupa care vom redeveni aceeasi dintotdeauna: rusi. Numai bine tuturor.

  31. Pt gali

    Vedeti, dar unii spun ca nu e nevoie de asemenea articole. Mie, insa, mi-a placut si e scris nu de oarecine, ci de Nicolae Dabija, luptator recunoscut pentru romanism pe parcursul deceniilor.

    Fiica mea a invatat trei ani in Romania si cunosc toate „nuantele” inca din anii 1992-93, nu de mai tirziu. dar toate nu au facut decit sa o caleasca.

    Dl Dabija parca nu e stabilit la Bucuresti, el locuieste si activeaza la Chisinau, dar, probabil, merge des intr-acolo datorita relatiilor culturale pe care le are.

    Este foarte dureroasa remarca facutra de dumneata: „In Romania se va vorbi din nou despre Basarabia ca despre o rana a poporului roman, dupa care vom redeveni aceeasi dintotdeauna: rusi.” Sa dea Domnul sa ne schimbam noi, sa se schimbe si ei, ca, pina la urma, totuna ne vom apropia si vom fi impreuna.

  32. Pt Runaway

    Nu ne temem. Ca dovada, e documentul programatic al PNL

    http://www.pavlicenco.md/2008/07/06/manifest-apel-al-pnl-moldova-privind-imperativul-solidarizarii-nationale/

    Manifest-Apel al PNL-Moldova privind imperativul solidarizarii nationale

    Publicat la 6 July 2008; 807 afişări; tag-uri: PNL, Romania, solidarizare | Edit
    Acest document, adoptat la 3 martie 2007, a fost remis presedintilor de partid, Presedintiei si Guvernului din Romania.

    Teritoriul Basarabiei si al Transnistriei – o aschie de pamint cu populatie romaneasca, rupta de mai multe ori, prin forta armelor, din contextul etnocultural si politic firesc, supusa unei deznationalizari dure pe parcursul a circa doua secole de ocupatie straina, – a rezistat si a dainuit in timp. Acest miracol a devenit deosebit de evident la confluenta anilor 80-90 ai secolului trecut, cind a luat avint, in Republica Moldova, Miscarea de Eliberare si de Renastere Nationala. Statul Republica Moldova a devenit independent in urma imploziei URSS, dar si gratie angajarii sutelor de mii de romani-moldoveni intr-o veritabila revolutie de eliberare nationala, ce a pus capat unei dominatii straine de secole. Redobindirea constiintei de neam, decolonizarea totala si revenirea acestui spatiu in familia europeana necesita un efort colectiv de lunga durata, conjugat cu o inteligenta politica aparte. Astazi, dupa 15 ani de la proclamarea Independentei, Republica Moldova, afectata de o profunda criza identitara interna, situata intr-o zona geopolitica disputata, se zbate intre un trecut tragic si un viitor incert.

    Partidul National Liberal din Republica Moldova este constient ca grava problema identitara, situatia politica si economica deplorabila ale celui de-al doilea stat romanesc, rezultate din politicile coloniale sovietice, continuate de regimurile neocomuniste dupa 1991, stationarea trupelor rusesti de ocupatie pe teritoriul Republicii Moldova, existenta unui teritoriu ocupat de un regim terorist, sprijinit de Moscova si necontrolat de Guvernul de la Chisinau, au facut din Republica Moldova un stat-problema. In aceste conditii, Republica Moldova nu dispune de suficiente resurse interne pentru depasirea starii de criza permanente. Este nevoie de o asistenta internationala in stare sa readuca Republica Moldova pe orbita civilizatiei europene. Cel mai firesc sprijin al efortului de europenizare a Republicii Moldova poate veni din partea Romaniei.

    In acest context, Partidul National Liberal se declara consternat de declaratiile tot mai agresive, in stilul razboiului rece, proferate la adresa Romaniei, de catre conducerea comunista de la Chisinau, care nu are nici un merit in edificarea Republicii Moldova ca stat. Comunistii si liderii lor au stat, in cel mai bun caz, in expectativa, in momentul proclamarii independentei statale a Republicii Moldova. Erijarea lor astazi in statalisti consecventi nu este nimic altceva decit o farsa in stil traditional comunist. De fapt, promovind conceptul moldovenismului vulgar si romanofob, comunistii moldoveni sugruma si farima de statalitate ce a mai ramas intr-o societate depopulata prin politici economice falimentare, favorizind tendintele de ancorare a Republicii Moldova in spatiul geopolitic eurasiatic, cultivat cu mult sirg de catre cercuri politice revansarde din Rusia. PNL invita partidele democratice si proeuropene din Republica Moldova sa se solidarizeze in scopul opririi acestui proces distructiv pentru perspectiva europeana a statului nostru.

    In toti acesti ani, guvernarile de la Chisinau au ratat posibilitatile de a merge impreuna cu Romania pe calea integrarii europene. Cu mici exceptii, acestea au preferat sa promoveze politici antiromanesti. In consecinta, Romania a devenit membru NATO si UE, in timp ce Republica Moldova a alunecat in mod grav spre statutul rusinos de cea mai saraca tara din Europa. Acesta este rezultatul logic al politicii comuniste, dominate de instincte antiromanesti.

    Si tot in acesti ani, Romania a tinut cont mereu de reticenta – chiar de ostilitatea – guvernarilor de la Chisinau, rezervindu-si rolul de a contribui la educarea tinerei generatii, de a fi avocat pentru admiterea Chisinaului in diferite aranjamente europene, de a ajuta in proiecte economice cind nu exista, pur si simplu, o alta solutie. Spre deosebire de oficialii de la Chisinau, sutele de mii de cetateni ai Republicii Moldova, care au beneficiat, in acesti ani, de asistenta materiala si umanitara a statului roman, ramin profund recunoscatori pentru ajutorul dezinteresat, oferit in spiritul relatiilor dintre frati. Prin aceasta perspectiva, politica sincera a Bucurestilor devanseaza constant propaganda antiromaneasca, fapt ce ii irita enorm pe stabii comunisti de la Chisinau.

    Partidul National Liberal din Moldova considera ca acum, odata cu revenirea definitiva si plenara a Romaniei in spatiul euroatlantic – sigur si solidar -, a sosit si momentul solidaritatii etnoculturale romanesti, ca unica sansa pentru a se oferi si Republicii Moldova un viitor civilizat cert. Doar aceasta asistenta, care trebuie sa devina permanenta, coroborata cu strategiile Uniunii Europene, ar putea readuce si al doilea stat romanesc in comunitatea euroatlantica. Constiinta unui asemenea obiectiv nu poate fi impiedicata de nici un fel de manifestari antieuropene si antiromanesti, la care se deda conducerea antinationala de la Chisinau, votata de o populatie insaracita cu buna stiinta de catre o grupare interesata doar de pastrarea, cu orice pret, a puterii si a propriilor privilegii economice.

    Guvernarea comunista de la Chisinau a legalizat cetatenia dubla pentru a amplifica afluxul de bani de la propriii cetateni, plecati la munca in strainatate. Unicul export profitabil al Republicii Moldova sub guvernarea comunista a devenit cel al bratelor ieftine de munca. Insa politica de depopulare a Moldovei a adus si efecte nebanuite de catre comunistii romanofobi. Pentru cetatenii Republicii Moldova, Europa se asociaza tot mai mult cu Romania, cu cetatenia romana. A deveni cetatean roman inseamna a deveni parte a unei democratii europene, a sistemului cu reguli ale economiei de piata, bazate pe respectarea neconditionata a legii. Aceste practici creeaza precedente extrem de periculoase pentru dominatia regimului politic autoritar de la Chisinau, pentru traficul de influenta si ingerintele protectioniste ale politicului in viata economica din Republica Moldova. In asa fel, romanismul echivaleaza pentru comunistii moldoveni cu deplasarea discursului proeuropean din zona demagogiei politice in zona realizarii practice. Iar aceasta, la rindu-i, echivaleaza cu pierderea puterii politice. In acest sens, comunistii sint sortiti, prin definitie, sa ramina romanofobi incorigibili.

    In fata pericolului permanentizarii crizei cronice, care a afectat Republica Moldova, Partidul National Liberal din Moldova vine cu un proiect special – politic, social-economic si cultural -, numit Uniunea Interstatala Romania–Republica Moldova. Acest proiect poate fi infaptuit cel mai lesne prin semnarea, intre Romania si Republica Moldova, a unui tratat interstatal de fraternitate si de parteneriat european privilegiat, ce ar avea ca scop major integrarea plenara a celor doua state romanesti in UE. Este un proiect de europenizare, de utilizare cit mai rationala a resurselor Uniunii Europene, in scopul modernizarii rapide a acestora si recuperarea raminerii in urma a Republicii Moldova. Prin cresterea economica si reformele promovate, Romania si-a demonstrat capacitatea de a onora standardele europene. Urmarea exemplului ar aduce si Republica Moldova, in urmatorii zece ani – 2008-2018 -, la standardul de viata din UE.

    Adresam Guvernului roman propunerea de a initia un program de fluidizare reciproca a informatiilor intre doua maluri ale Prutului, ceea ce ar conduce la o cunoastere mai buna in Romania a realitatilor din Republica Moldova, de a incuraja depasirea tabuizarii temei Basarabiei. De asemenea, PNL-Moldova pledeaza pentru o relatie financiara total transparenta intre Bucuresti si Chisinau, care sa fie reluata de la zero. Actiune ce ar trebui precedata de publicarea intregii asistente acordate in 15 ani prin diverse proiecte ONG-urilor sau altcuiva din Republica Moldova, pentru a se evita specularile politice. In Republica Moldova, exista banueli ca acei bani au servit la imbogatirea unora ce nu-si pot justifica averile, dar care au devenit azi aliati ai comunistilor si incrimineaza asistenta financiara romaneasca exact celor care nu au participat la procesul de “facere de averi din afacerea profitabila a romanismului”. “Miinile murdare” nu trebuie sa discrediteze nobila idee de reintregire a neamului.

    PNL-Moldova pledeaza pentru necesitatea conjugarii eforturilor clasei politice romanesti de pe ambele maluri ale Prutului pentru edificarea noastra in comun asupra mai multor aspecte spinoase ale relatiilor moldo-romane. Partidul National Liberal din Moldova – prin identitatea, scopurile, conceptele si actiunile sale – incearca sa creeze un precedent de omogenizare a infrastructurii politice din cele doua state romanesti care, in cadrul UE, isi vor realiza idealul de unitate nationala.

    In viziunea PNL-Moldova, conceptul Uniunii Interstatale Romania—Republica Moldova ar putea include formarea etapizata a organelor de coordonare a politicilor acestei structuri, intre care o Adunare Parlamentara, formata din cite treizeci de deputati din ambele state, ce se vor intruni in sesiuni periodice la Bucuresti si Chisinau si care se vor preocupa de armonizarea si omogenizarea legislatiei Republicii Moldova cu cea a Romaniei, de Bugetul special al Uniunii Interstatale. Totodata, Comisia Executiva interstatala, ce si-ar putea avea oficiul central la Iasi si ar fi formata dintr-un numar egal de reprezentanti ai Guvernelor Romaniei si Republicii Moldova, ar putea avea, in sfera sa de coordonare, executarea Bugetului comun, politicile de apropiere a Republicii Moldova de UE, obtinerea si realizarea unui mini-plan Marshall pentru solutionarea conflictului transnistrean si reabilitarea social-economica postconflict a R.Moldova, identificarea proiectelor de asistenta financiara internationala pentru Fondul de pensionare al celor doua state romanesti. Casa Sociala Interstatala ar putea promova unificarea sistemului de pensionare a cetatenilor din cele doua state si gestiona fondurile de pensii sociale.

    Acest concept va fi dezvoltat de Partidul National Liberal din Republica Moldova pentru a fi propus Parlamentului de la Chisinau. Totodata, ar fi de un real folos – pentru a reda o speranta romanilor, dar si tuturor celorlalti cetateni ai Republicii Moldova, ca si pentru a sensibiliza Occidentul asupra unei asemenea oportunitati, pentru a rezolva o grava problema din sudul Europei de Est – declansarea de discutii politice intre reprezentantii clasei politice de la Chisinau si de la Bucuresti. De vreme ce Romania declara ca politica sa va ramine neschimbata fata de Republica Moldova, fiind incadrata in standardele democratiei si ale respectarii drepturilor si a libertatilor omului, orice discutii si negocieri spre binele oamenilor isi au dreptul la viata. Guvernarile se perinda, iar poporul ramine. PNL-Moldova crede ca a venit timpul pentru a se face mai multa dreptate istorica acestei parti a poporului roman, care inca nu-si gaseste locul si destinul intr-o Europa tot mai unita.

    Adoptat in sedinta din 3 martie 2007
    a Delegatiei Politice Nationale a Partidului National Liberal din Republica Moldova

  33. Am primit de la un vizitator aceasta poezie.

    De ziua ta

    De ziua ta, măicuţă-Ţară,
    eu îţi aştern la poale de Carpaţi
    din partea multor, multor fraţi,
    copiii tăi de-odinioară,
    cea mai frumoasă floare,
    ce-i drept, cam ofilită,
    dar încă vie şi dorită
    să-ajungă iar înfloritoare.
    E floarea care ţi-o doreşti,
    mîndria naţiunii româneşti,
    e floarea florilor,
    doar că urgia-n beznă a înghiţit-o
    şi ca un vifor
    din trupul tău a rupt-o.
    Azi, virtual, cu drag ţi-o dăruiesc,
    să stea оn rînd cu toate, la poale de Carpaţi
    într-un buchet imens, cu miros românesc,
    numit de-adevăraţi bărbaţi,
    R O M Â N I A.
    Eşti azi în mare sărbătoare,
    dar îţi lipseşte-o floare,
    adorată, iubită şi dorită,
    numită,
    B A S A R A B I A.
    De ziua ta, măicuţă-ţară
    primeşte-o în al tău buchet
    şi strînge-o cu mult drag la piept
    ca nu cumva iar să dispară.
    Privindu-te cu jale de pe aproapele,
    dar prea îndepărtatul mal
    şi savurînd clipele
    ce dragoste emană,
    mă simt şi eu în sărbătoare
    alături de iubita floare,
    chiar dacă virtual,
    doar sunt cu tine, MAMĂ.

    1 decembrie 2009 – Unirea de la 1 Decembrie 1918 reprezintă evenimentul principal al istoriei României şi, totodată, realizarea unui deziderat al locuitorilor graniţelor vechii Dacii, unirea Transilvaniei cu România. Ziua de 1 Decembrie a devenit, după evenimentele din decembrie 1989, Ziua Naţională a României.

  34. Zic iar cu mare satisfactie:
    NU VA FIE FRICA, komunismul pica!
    si inca

    NIMIC NU ESTE DE TEMUT –
    Rupe sirma de la PRUT!

    Bravo, Doamna Pavlicenco!

  35. Adevăruri sânt scrise în articol.
    Problema e că tot NOI le citim – BASARABENII.
    Într-o conversaţie cu un cunoscut din Iaşi am fost învinuit de scăbiciune în faţa comunismului, etc…
    Când l-am întrebat ce propune dumnealui mia spus că ar fi bine să ne descurcăm singuri, România ara şi aşa destule probleme; ar mai fi bine să ,,nu vă prea siliţi să vă numiţi ROMÂNI, ce fel de …ROMÂNI mai sânteţi şi voi?”
    Şi nu puţini care cred la , gândesc la fel.
    Până când nu va dispărea ,,oglinda strâmbă” care ne strică adevărata imagine (aşa cum este ea) mai e mult zidurile să cadă, fraţii să ne înţeleagă….

  36. Da , aveti dreptate, in articol este Adevär. Nu am stiut cä d.Pavlicenco e adeptä proromänä.Respect. Dar nu vä nelinistiti mai e ceva timp pinä basarabenii vor intelege cä Patria, pärintii si copiii nu se aleg- sunt cei pe care ti-i dä Dumnezeu.Ce sä mai vorbim de cei simpli dacä un Lupu, care pretinde sä ne reprezinte in lume,nu are nici un pic de demnitate nationalä si habar nu are , cä singele apä nu se face. In ceia ce priveste romänii din cealaltä parte stim cu totii ce reputatie au in lume si cu toate astea nu mi-a fost rusine niciodatä sä spun cä sunt romäncä.Sunt cäsätoritä cu un german de origine din vest si cind l-am intrebat dacä si-a dorit Unire cu estu mi-a räspuns scurt:nu. Dar noi nu putem compara germanii din vest, care au muncit si au economisit mult si-au fäcut o tarä bogatä , pe cind cei din est au fost furati de rusi, cu romänii din vest , care nu sunt cu mult departe de cei din est, adicä basarabeni asa cä povara nu e atit de mare ca a germanilor din west.Si chiar dacä unii nu si-o doresc, mai devreme sau mai tirziu Unirea va fi, poate cinva , la un unu decembrie20….

  37. http://pnl.md/index.php?option=com_frontpage&Itemid=1

    Partidul National Liberal ii felicita pe toti romanii

    Partidul National Liberal ii felicita sincer pe toti romanii cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei. Anul acesta pentru romanii din Republica Moldova este o sarbatoare speciala, pentru ca romanii au devenit, in sfirsit, liberi si in cel de-al doilea stat romanesc. Aceasta s-a produs dupa alegerile parlamentare anticipate de la 29 iulie, in care PNL a sprijinit partidele liberale cu sansa de a trece in Legislativ, sloganul PNL fiind “Libertatea e aproape”. PNL a apropiat-o cu toata forta sa.

    Partidul National Liberal a promovat constant valorile nationale, identitatea romaneasca si redobindirea constiintei nationale, fara de care romanii nu au viitor european.

    In Republica Moldova s-a produs schimbarea, PNL si-a exprimat speranta ca alegerile Presedintelui R.Moldova vor insemna asezarea ireversibila a statului nostru pe un fagas romanesc si european. In curind, si romanii din Romania isi vor face alegerea politica prin alegerile prezidentiale, in care romanii vor vota pentru stabilitate, cooperare, compromis si unitate politica, pentru Europa si pentru Basarabia.

    Partidul National Liberal este partidul care, acum doi ani, a sarbatorit Ziua Europei si a dansat Hora Unirii in plin regim communist, in Scuarul Operei Nationale, chemind la unitate pe toti romanii. Partidul National Liberal pledeaza programatic pentru Uniunea Interstatala Romania-Republica Moldova, ca proiect de accelerare a integrarii R.Moldova in UE, pentru iesirea din CSI, pentru integrarea R.Moldova in NATO, pentru limba romana in Constitutie si iesirea statului nostru dn sfera de influenta rusa, prin retragerea militara a Kremlinului de pe teritoriul nostru national si retragerea sprijinului politic si economic acordat de Moscova regimului separatist de la Tiraspol.

    PNL spera ca va veni o zi cind adevarul despre istoria noastra va servi drept temei pentru solidaritatea romanilor, care se vor uni in jurul proiectului de Parteneriat Strategic “Pro Europa” dintre Romania si Republica Moldova, care ii va uni pe toti romanii in Europa, cu regasirea lor intr-un spatiu politic, economic, social, cultural si spiritual romanesc.

    Partidul National Liberal
    1 Decembrie 2009

  38. D.Pavlicenco, ce pärere aveti despre moldoveanul Lupu, vä inspirä incredere, e doar un comunist sadea, se deosebeste de Voronin doar prin faptul cä posedä romäna, eu personal nu-l agreezi deloc, nu-mi inspirä incredere ci chiar fricä de politica ce o promoveazä. Multumesc

  39. Pt Lilia

    Am, mai intii, o contraintrebare: ce parere aveti de AIE, care il va vota pe 7 decembrie pe Lupu. Daca il vor vota – de ce?

  40. Vä multumim p-tru felicitäri si optimism, dna Pavlicenco. Eu sunt mai putin optimistä, dacä presedinte va fi moldoveanul Lupu. Sä speräm, cindva se vor realiza visele tuturor romänilor de bunä credintä!

  41. Nicolae Dabija, la Alba Iulia:

    „Basarabenii cu cetăţenie română aşteaptă ca Preşedintele României, care urmează să fie ales la 6 decembrie, să îi reprezinte şi pe ei, a declarat, la Alba Iulia, preşedintele Forului Democrat al Românilor din Republica Moldova, Nicolae Dabija. Potrivit Mediafax, Nicolae Dabija a participat la Alba Iulia la Congresul Spiritualităţii Româneşti, care a adunat peste 200 de români din diasporă. Potrivit Mediafax, Nicolae Dabija a afirmat că: “Pentru noi este de o importanţă extraordinară alegerea Preşedintelui României, pentru că este ales la 6 decembrie şi Preşedintele nostru. Pentru mine, personal, Voronin nu a fost un Preşedinte, nu a avut niciun interes să mă reprezinte. De aceea, eu cred că acela care va fi ales în fruntea României va fi cel care ne va reprezenta şi pe noi, pe cei peste 100.000 de basarabeni, care au şi cetăţenie română”. Nicolae Dabija a mai spus că şi-ar dori foarte mult ca România să nu îşi uite concetăţenii, pentru că are nevoie de toţi românii, inclusiv de cei care trăiesc în Basarabia.

  42. Pt Lilia

    Un eventual raspuns si o opinie

    Constantin Tanase: Marian Lupu înroşeşte Alianţa
    Am „frunzărit” toate site-urile şi nu am găsit nicăieri un răspuns clar şi univoc la întrebarea: ale cui sunt cele „12 principii” din „pachetul lui Marian Lupu”, propuse Partidului Comuniştilor din RM pentru votarea preşedintelui ţării – ale PD sau (şi) ale Alianţei? Întreb aceasta fiindcă, dacă punem respectivul „pachet de propuneri” alături cu Declaraţia de constituire a Alianţei pentru Integrare Europeană (AIE), semnată pe 8 august a.c. de către cei patru lideri ai acesteia, observăm că apar unele… „puncte” noi. Ale cui sunt acestea? Ale PD sau şi ale AIE?

    Punctul 6 din „pachetul Lupu”, de exemplu, prevede „consolidarea şi eficientizarea mecanismelor menite să asigure drepturile tuturor grupurilor etnice, crearea condiţiilor pentru participarea lor activă în viaţa publică a ţării”. De ce drepturi trebuie să mai beneficieze grupurile etnice? De limba rusă drept a doua limbă de stat şi de dreptul de a ocupa funcţii publice fără a cunoaşte limba oficială a acestui stat? Dacă despre aceasta e vorba, spuneţi-o, s-o ştim şi noi, votanţii partidelor din AIE. Suntem în drept să aşteptăm un răspuns clar şi univoc de la Marian Lupu (dar şi de la ceilalţi lideri ai Alianţei).

    Punctul 10 din „pachetul Lupu” are toate şansele să urce pe primul loc în topul celor mai mari bâlbâieli politice ale anului 2009. Citiţi şi savuraţi: „Deideologizarea sistemului educaţional şi abordarea echilibrată a problemei predării istoriei R. Moldova prin prisma abordărilor ştiinţifice şi a pluralismului de opinie, exprimat prin prisma diversităţii culturale şi integrării sociale şi excluderea ingerinţelor politice, a subiectivismului ştiinţific şi a ideologizării voluntariste”.

    Mai ceva decât definiţia gramaticii din manualul din care învăţa bietul Trăsnea, al lui Creangă! Ce să însemne, de pildă, afirmaţia despre „abordarea echilibrată… prin prisma abordărilor ştiinţifice şi a pluralismului de opinie exprimat prin prisma diversităţii…”? S-o dai în… prisma mă-si de sintaxă a limbii moldoveneşti în varianta moldoveanului Lupu! Sau, ce înseamnă „excluderea… ideologizării voluntariste”? Există adică şi o ideologizare nevoluntaristă? Am dori să ştim şi noi cum arată aceasta şi prin ce se deosebeşte de „ideologizarea voluntaristă”?

    Nici punctul 12 din „pachetul Lupu” nu este mai breaz: „Promovarea politicilor îndreptate spre consolidarea statalităţii R. Moldova, combaterea fenomenelor iredentiste ce pot submina suveranitatea ţării”. Astfel, pe lângă grelele păcate pe care le au moldovenii, se mai descoperă unul – iredentismul! De ce aiuriţi, domnilor tovarăşi?! Din câte ştiu eu, iredentismul este o mişcare politică şovină, ai cărei partizani urmăresc anexarea la o ţară a unor teritorii în care conaţionalii lor sunt în minoritate. Există asemenea fenomene în RM? Unde sunt românii în minoritate – în Moldova sau în România?

    Ce teritorii se pregătesc aceşti moldoveni şovini să mai anexeze? Poate e vorba de Rusia, căci, deocamdată, acolo moldovenii plecaţi la munci într-adevăr sunt în minoritate. Sau poate e vorba chiar de propriile teritorii, căci şi în ele mâine-poimâine moldovenii pot rămâne în minoritate? Astfel, nu pot să nu repet întrebarea: aceste bâiguieli… „savante” aparţin (numai) PD sau (şi) AIE? Vorba eroului lui Caragiale: S-o ştim şi noi!

    Dacă s-ar da curs acestor trei puncte „nevinovate”, n-ar mai rămâne nimic din spiritul şi ideile programatice ale AIE. Nu ştiu care este dorinţa sinceră a dlui Lupu – păstrarea Alianţei sau obţinerea fotoliului de preşedinte -, dar cu acest „pachet de propuneri” s-a mers prea departe. Drept consecinţă, Alianţa nu mai are culoarea UE, ci devine roşie. Vineri, în cadrul unei emisiuni de la TV 7, Marian Lupu a recunoscut că programul PD coincide 95 la sută cu programul PCRM. Care-s cele cinci procente ce-i deosebesc: sacralitatea Papei de la Roma sau existenţa vieţii pe Marte?

    Dacă programele PD şi PCRM coincid în proporţie de 95%, de ce Lupu nu acceptă propunerea comuniştilor de a forma o coaliţie de centru-stânga? E clar de ce: după cele întâmplate, comuniştii nu vor accepta niciodată candidatura lui Lupu la funcţia de preşedinte. Deci, asta îl preocupă pe Lupu – fotoliul prezidenţial ce poate fi obţinut doar în cadrul acestei Alianţe. De aceea, Lupu îşi permite să joace dur, să atace, să insinueze şi chiar să-i şantajeze pe colegii din AIE.

    În aceeaşi emisiune la TV7, el s-a lăudat ca a avut o reacţie „dură” la declaraţia premierului Vlad Filat vizavi de renunţarea la neutralitatea RM, a lui Mihai Ghimpu despre ieşirea din CSI şi a lui Iu. Colesnic despre Istoria Românilor. Se pare că dl Lupu se informează despre declaraţiile colegilor săi numai de pe omg.md, fiindcă nici Filat nu a spus că RM renunţă la neutralitate, nici Ghimpu – că RM iese din CSI…

    În cadrul aceleiaşi emisiuni, Lupu, preluând papagaliceşte teza comuniştilor despre Republica Moldova „o ţară polietnică şi multiculturală”, a promis solemn că nu se vor închide şcoli, grădiniţe ş.a.m.d. Ei, bine, să lăsăm şcolile şi grădiniţele, dar ce ne facem cu învăţământul universitar în limba rusă, care produce specialişti ce nu cunosc limba oficială a statului în care trăiesc şi activează? Acum o lună şi ceva, Ucraina, de exemplu, a interzis limba rusă în învăţământul universitar. Noi pentru cine pregătim în limba rusă specialişti cu studii superioare? Este o întrebare nu numai pentru Marian Lupu, ci şi pentru ceilalţi lideri ai Alianţei.

    Cu totul neclare, confuze şi chiar insinuante mi s-au părut şi aluziile lui Marian Lupu vizavi de scandalul legat de „mafia cărnii”. Potrivit liderului PD, de menţinerea schemelor frauduloase la importul de carne şi peşte s-ar face vinovaţi reprezentanţii altor partide din actualul guvern. Deoarece nu a dat niciun nume concret, gândul te duce la ministrul Agriculturii din partea AMN, Valeriu Cosarciuc, problema importului de carne şi peşte fiind de competenţa acestui minister.

    Dar dacă nu e vorba despre Cosarciuc, atunci despre cine… se vorbeşte în propoziţie? Oricum ai suci-o, asemenea afirmaţii au un singur rezultat: seamănă zâzanie în sânul AIE, alimentează suspiciunile şi neîncrederea reciproce. Acestea însă înseamnă moartea Alianţei. E oare ceea ce-şi doreşte Marian Lupu? Atunci, cât a mai rămas ca să declare şi el, ca şi comuniştii, că vrea alegeri anticipate?

    Este foarte regretabil că asemenea situaţii apar pe ultima sută de metri, acum, când e nevoie de solidaritate în sânul Alianţei şi de nervi tari. Încă o dată se adevereşte spusa regelui Carol I despre aceea că românii nu duc lipsă de spirite inteligente, ci duc lipsă de caractere. Spusa se referă şi la Marian Lupu care, chiar dacă se consideră numai moldovean, tot român e. Şi Marian Lupu ar trebui să înţeleagă că înroşirea Alianţei nu-i sporeşte şansele de a deveni preşedinte al R. Moldova.

    P.S. Marian Lupu a declarat recent că el e moldovean şi nu va participa la Sărbătoarea Unirii. E treaba şi dreptul Domniei sale să se autoidentifice cum vrea. Nu e nicio problemă că se consideră moldovean. Problema e ce fel de moldovean este? Şi prin ce se deosebeşte el de „moldoveanul” Voronin?

  43. Eu nu posed cetätenie romänä desi sufletul imi este pur romänesc, cäsätoritä fiind cu un german as putea obtine cetätanie germanä,dar din motive de demnitate nu vreau s-o cer.Nu pot sä ascund capul in nisip si sä nu accept relitatea pe care o avem-cä avem in Bsasrabia un Guvern , Parlament, Presdinte. Si eu demult imi doresc sä väd realizat visul ce se cheamä Unire.Altceva e cä pentru mine Voronin nu a fost decit un zero, o mare RUSINE.Eu personal nu cred cä careva-i din politicieni sunt puri, cred cä intelegeti, dar un respect am fatä de Filat cä a cedat carieristului Lupu fotoliul , altfel s-ar fi unit cu comunistii. Il simpatizezi pe Chirtoacä, desigur sper sä avem doar un Presedinte si un Guvern al Romäniei Mare cindva

  44. Chiar astäti intr-o discuti cu sotul mi.a zis de ce nu inteleg moldovenii, cä trebue neapärat sä vä uniti, aici in Germania tot mai mult se unesc orase, comune p-tru cä in unire e putere si impreunä mai usor infruntä greutätile

  45. Articolul d.Tänase l-am citit am vrut doar sä stiu si pärera altora

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *