Ministerul Justitiei a raspuns pozitiv solicitarii PNL

protest-7-aprilie_1Pe data de 9 mai 2009, PNL si-a tinut al doilea Congres, ordinar, la care toate deciziile privind alegerea persoanelor in functii au fost luate, statutar, prin vot secret. Toate documentele legate de desfasurarea Congresului au fost depuse in luna mai la Ministerul Justitiei, pentru a se introduce in Registrul partidelor politice modificarile cu privire la alegerea Vitaliei Pavlicenco in functia de presedinte al Partidului National Liberal. Congresul al II-lea al PNL nu a modificat nici Statutul, nici Programul PNL, ci doar a audiat raportul cu privire la activitatea PNL in perioada 2007-2009 si a reales organele colective ale partidului.

Ministerul Justitiei din perioada guvernarii comuniste a refuzat sa introduca modificarile respective in Registrul partidelor politice, argumentind prin faptul ca nu au fost prezentate semnaturile membrilor Delegatiei Politice Nationale, care au participat la sedinta ce a stabilit convocarea Congresului al II-lea al PNL (document necerut prima oara, cind MJ a fost informat despre demisia Vitaliei Pavlicenco si alegerea unui presedinte-interimar al PNL, nici a doua oara, cind au fost prezentate documentele dupa Congresul al II-lea), si nu au fost prezentate listele membrilor PNL – cerinta neprevazuta de Legea privind partidele politice decit daca se modifica Statutul si Programul stemaaa.pngformatiunii.

Recent, PNL a solicitat Ministerului Justitiei anularea deciziei sale anterioare. Pe data de 5 octombrie, Vitaliei Pavlicenco i s-a remis Decizia privind inregistrarea in Registrul partidelor politice a modificarilor cu privire la presedintele PNL, care a primit si Extrasul din Registrul de stat al Partidelor politice, ce prevede, privind PNL:

Numarul de inregistrare: 38
Data inregistrarii: 02 februarie 2007
Forma juridica de organizare: partid politic
Sediul partidului: mun.Chisinau, Calea Iesilor, 6
Presedintele partidului: Vitalia PAVLICENCO

Partidul National Liberal calificase decizia anterioara a Ministerului Justitiei drept comanda politica din partea PCRM, care a incalcat legea, razbunindu-se contra conducerii PNL pentru luarile de pozitie anticomuniste ale acesteia. PNL saluta abordarea de catre noul Ministru al Justitiei, potrivit legii, a solicitarii formatiunii si spera ca MJ din Guvernul AIE, prin deciziile pe care le va lua, va introna legea in Republica Moldova.

Serviciul de presa al PNL
Chisinau, 5 octombrie

Loading Facebook Comments ...

9 Comments

Add a Comment
  1. Totusi, n-am inteles care a fost problema. Screti mai limpede, domnilor.
    Iar dnei Pavlicenco ii uram mult succes in continuare.

  2. anticriminal=anticomunist

    Buna ziua, dna Pavlicenco, ce are C. Tanase cu Dvs ?
    http://www.timpul.md/article/2009/10/05/4363

  3. D-na Pavlicenco, ce se aude cu activitatea PNL – ati iesit deja din vacanta de vara? Cind incep activitatile?

  4. to: anticriminal=anticomunist

    Intrebarea nu e adresata mie. Nu va suparati de implicarea mea.
    Cred ca ar fi binevenit sa il intrebati si pe C.Tanase ce are el cu V.Pavlicenco si de ce a numit-o titlu acelui text….
    A dorit, poate, sa fie inteles ca despre d-ei nu se merita sa scrii ?
    Scrie omul ce doreste, este redactor-sef la acest ziar.
    Probabil despre Pavlicenco vor scrie altii, mai tirziu.
    Si scrisul va fi la fel de simplu. Simplu de inteles.
    Pentru mine V.Pavlicenco si C. Tanase sunt oameni, pe care nu pot sa nu-i respect.
    Ambii isi pot face meseria bine, ambii sunt patrioti, ambii sunt ex-deputati in Parlament, ambii au demnitati si neajunsuri.
    Mai au ceva comun: nu incap impreuna pe orice suprafata. Nu incap nici pe 1m.p.
    Vorba aia: „doi ursi nu incap intr-un birlog”.
    Ce mai poate avea oare unu pentru al doilea ?
    Doara stima reciproca si….regrete.

  5. ei RM STAI SA SA PUNA MURATURILE APOI REVINE IN TOAMNA

  6. Pt anticriminal=anticomunist

    Intrebati-l pe Tanase. Nici mie nu imi prea este clar. Mi se pare ca e la mijloc vesnica problema – doar barbatii sint curajosi si capabili de ceva, nu si femeile. Desi am un premiu de la „Timpul” intitulat „Nasc si la Moldova femei…”

    Eu cred ca e o problema generala in Moldova si cu presa masculina, si cu femeile in politica, mai ales cind unele dintre acestea nu sint „prea flexibile”, cum li se intimpla majoritatii si cum asteapta ei mai multi barbati incorecti cu femeile, si nu doar. Cred ca, oricit s-ar tine si s-ar da multi barbati ca fiind „tari”, ei sint, in esenta, slabi. Nu vorbesc de talentul de observator sau de a scrie. Vorbesc de reminiscentele educatiei sovietice si de caracterul, de cultura fiecarui barbat. Trebuie sa fii foarte tare si sa ai caracter puternic sa poti mesteca ideea implicarii femeii in politica. As spune ca in Moldova avem citiva barbati – numarati pe degetele de la o mina – dintre acestia, puternici. Apoi, unii mai au si alte pacate – cariera, parcursul, cotiturile etc.

    Daca va referiti la articolul cu Misa Ghimpu, Vitalia Pavlicenco, Anatol Petrencu, CSI, aici e alta problema, mai larga si mai profunda. In primul rind, in aceasta lisa, daca a vrut Tanase sa sublinieze o idee – eu cred ca el a vrut sa sublinieze mai multe – era bine sa se inscrie si pe el in sir, din foarte multe motive, pe care le voi expune cu alta ocazie. Unul ar fi sa cititi in ziarul „Timpul” articolul de acum circa 1,5-2 ani despre cele Zece puncte, la care „Timpul” i-a invitat pe liderii politici sa raspunda. A raspuns doar PNL. Una dintre chestiuni era si problema atitudinii fata de CSI. Poate ca acum „Timpul” si-a schimbat atitudinea, cine stie? Am si citit ceva foarte „rational” despre prudenta in relatiile cu Rusia din partea noii guvernari. Este abia inceputul, in curind vom avea, mai stii, un AIE avind o guvernare de centru-stinga… Totul e schimbator cind faci rocade, de exemplu Putere-Opozitie, Opozitie-Putere… Sa-l judece lumea pe Tanase. M-au sunat mai multi azi pe mine si ma intreaba ce a vrut el sa spuna. Le-am spus – fratilor, aveti curajul si-l intrebati, care e problema?

    Tanase a scris o mare mirsavie contra mea in campania electorala, pornind de la ce i s-a nazarit eu ca as fi scris sau elaborat impotriva lui, a „Timpului”, ceea ce nu a avut nimic in comun cu realitatea. Eu astept si azi scuzele lui. Sper sa nu mor pina va avea curajul sa mi le prezinte. Daca nu, nu e nici o problema, voi astepta si pe lumea cealalta. Sper sa ajungem ambii in rai si sa mi le prezinte acolo – ca parca ambii am luptat contra lui Rosca si Voronin. Spun „parca” si stiu de ce… Cite odata unii si lupta vor sa o monopolizeze. De aia in politica si in ziaristica moldoveneasca ursul nu are coada.

    Da, am intrat pe site-ul PNL si am preluat intrebarile puse de „Timpul” si raspunsurile PNL. Le repostez.

    „Referitor la “Cum sa deosebim un partid rau de un partid bun, ca sa nu mai gresim inca o data in alegerile din 2009?”, iata pozitia PNL fata de cele 10 puncte:

    1. „Atitudinea fata de natura etnica a statului R. Moldova si fata de identitatea nationala si lingvistica a populatiei bastinase”. Am scris, in 2001, in Acordul dintre Partidul Liberal din R.Moldova si PNL Romania, ca e un acord intre doua partide liberale din doua state romanesti, fapt ce l-a enervat inca atunci, groaznic, pe satrapul Voronin. Teodor Melescanu a vorbit atunci si la Antena 1.

    2. „Atitudinea fata de Mitropolia Basarabiei si Mitropolia Moldovei” – Trebuie sa avem o singura Mitropolie – a Basarabiei, subordonata canonic Patriarhiei Romane. Pentru ca avem o singura natiune – romana.

    3. „Atitudinea fata de relatiile R.Moldova cu Rusia si CSI” – am depus si s-a discutat in Parlament iesirea din CSI”. Nici Fractiunile democratice nu s-au aratat dispuse s avoteze pentru iesirea din CSI.

    4.„Atitudinea fata de relatiile R.Moldova cu Romania” – PNL a propus Uniunea Interstatala Romania–Republica Moldova, ca etapa pentru aderarea R.Moldova la NATO si UE, criticata, din pacate, si de unele partide de dreapta.

    5. „Atitudinea fata de intrarea R.Moldova in NATO” – am pledat constant pentru a fi alaturi de Romania, cu Ucraina si Georgia, in sistemul de securitate nord-atlantic. Vad ca unii oponenti crestin-democrati se fac a nu intelege mesajul nostru, inselind opinia publica.

    6.„Atitudinea fata de integrarea R.Moldova in UE” – nu doar am pledat constant, dar am si propus o Comisie nationala pe modelul Declaratiei din 1995 de la Snagov, Romania, pentru a pregati R.Moldova, prin reforme, pentru UE. Comunistii si aliatii lor de dreapta fac doar demagogie.

    7.„Atitudinea fata de adoptarea urgenta a Legii lustratiei” – am pregatit materiale si am solicitat suportul societatii civile pentru discutii si elaborarea unei legi optime si aplicabile, exista un grup de deputati gata sa participe la pregatire. Plus interpelarile la SIS, inclusiv legat de Lista Sandrovschi, fabricata in laboratoare crestin-democrate.

    8. „Atitudinea fata de organizarea procesului comunismului” – am depus, acum doi ani, un grup de deputati, un proiect de hotarire pentru condamnarea crimelor comunismului, conform Recomandarii Consiliului Europei. Am cerut, repetat, discutarea documentului in Parlament, dar nu se include pe ordinea de zi. Desi noi, poporul roman, am fost supusi unui Holocaust antiromanesc, genocid prin foamete organizata, deportari, gropi de var, canibalism etc.

    9.„Atitudinea fata de actul de la 4 aprilie 2005” – am declarat, repetat, ca e o crima ce s-a facut la 4 aprilie. Cel mai periculos e ca cei ce au votat atunci sint azi foarte anticomunisti. Slava Domnului! Ma tem, insa, ca tot ei vor reedita actul de tradare rusinoasa de la 4 aprilie.

    10.„Atitudinea fata de actualul regim comunist condus de Voronin”. Comunistii au fost invinsi partial in localele 2007, insa vor sa obtina cu orice pret victoria in 2009. In general, Partidul Comunistilor este ilegal in Moldova, nici pina azi nu a fost publicata hotarirea de repunere a sa in legalitate. Este inregistrat ilegal la Ministerul Justitiei, insa nici Ministerul, nici Procuratura nu o recunosc in raspunsurile la interpelari. Viitorul Parlament trebuie sa scoata in afara legii Partidul Comunistilor. Am cerut in Parlament demisia lui Voronin, controlul sanatatii sale mintale, verificarea legalitatii averilor Familiei Voronin, initierea colectiva a impeachmentului capului mafiei de stat si al clanului criminal antinational. Care vrea sa ne lipseasca de identitate, de neam si tara, de viitor romanesc si european. Basarabia este un pamint cazut si din istorie, si din geografie, si depinde doar de noi sa o readucem ca teritoriu romanesc in Europa, sa intram in sistemul de securitate NATO, care ne va salva ca natiune romana.

    Jos comunismul si aliatii lor!”

    Aceasta explicatie a fost citita in scuarul Operei Nationale la unul dintre mitingurile organizate de Uniunea Jurnalistilor. E pacat ca „Timpul” nu a fost atunci mai principial s aobtina raspunsuri de la cele trei partiude liberale, acum parte a AIE. Poate era mai usor in problema CSI…

  7. Pt RM

    In privinta activitatii PNL inca sintem in vacanta politica. E un pic mai greu. Eu nu am salariu, nu am pensie, sint somer, nu am gasit finantare pentru partid, oamenii suporta greu criza, nu au de lucru, platesc slab cotizatiile si ofera cu greu donatii. Incercam un dialog cu alte partide, insa colegii din BPC au spus ca am putea initia o cooperare cu partide din AIE numai dupa ce se aseaza toti in functii, ca sa nu spuna nimeni ca vrem sa discutam cu aceste partide pentru a le cersi functii.

  8. Pt visatorul

    Deja am pus muraturile. Am strins si toate rosiile, chiar si pe cele verzi. Cind vei dori muraturi, spune, nu te rusina, nu sintem zgirciti.

  9. mi-au placut la nebunie cele rosii in otet! in viata mea nu am mincat ceva mai gustos! pacat ca aici nu se importa asa ceva! de aia ma insor eu in basarabia! pentru asta si pentru ca pe copilul meu o sa il cheme Alexandru si nu o sa il stirge nimeni sasha. si o sa faca scoala acolo si o sa cumpere numai de la magazine unde i se va vorbi romaneste. am zis!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *